Rádio pro trosečníka. Autoři: Dan Platil, Gymnázium Jaroslava Heyrovského, Praha. Vít Boček Gymnázium Havlíčkův Brod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rádio pro trosečníka. Autoři: Dan Platil, Gymnázium Jaroslava Heyrovského, Praha. Vít Boček Gymnázium Havlíčkův Brod"

Transkript

1 Rádio pro trosečníka Autoři: Dan Platil, Gymnázium Jaroslava Heyrovského, Praha Vít Boček Gymnázium Havlíčkův Brod Tomáš Pivoňka Gymnázium Nad Štolou, Praha 7 Vedoucí projektu: Zdeněk Polák, Jiráskovo gymnázium Náchod Projekt v rámci MFF UK Kořenov 2012 (Soustředění mladých fyziků a matematiků)

2 Obsah: 1. Úvod a cíl našeho projektu 2. Konstrukce desky a ozvučnice 3. Oprava modulů zesilovačů z televizorů 4. Montáž ladícího kondenzátoru 5. Vinutí cívky 6. První pokusy s VF krystalkou 7. Pokusy s jednotranzistorovým předzesilovačem 8. Pokusy s dvoutranzistorovým předzesilovačem 9. Oživení celého přijímače 10. Závěr 11. Použitá literatura

3 1. Úvod a cíl našeho projektu Cílem našeho projektu bylo co nejefektivněji zhotovit jednoduchý přijímač v polních podmínkách. Podmínka byla postavit takový přijímač, aby byl v plně funkčním stavu a při ladění bylo možné zachytit stanice na středních vlnách. V naší práci šlo o jednoduchý přístroj s postupnou gradací vysokofrekvenčního zapojení a zdokonalováním detekce a předzesilovačů se schopností napájet celý obvod z baterie o U = 9V při sestavení ze dvou monočlánků 4,5V díky větší kapacitě baterií. Bohužel se nám nepodařilo docílit nejsložitějšího zapojení, tj. superhetu. Vzhledem k přihlédnutí k faktu, že má jít o trosečnické rádio, konstrukce super-reaktivního přijímače by byla mimo zadané téma. V dalších odstavcích se postupně zmíníme o veškeré naší činnosti a postupně rozebereme celou stavbu radiopřijímače od řezání základní desky, až po oživování a ladění stanic českých i zahraničních. 2. Konstrukce desky a ozvučnice Ihned po ujasnění cílů našeho společného projektu jsme se pustili do zhotovování základní desky, tedy dřevěné desky a plechového čelního chassis, na kterém postupem času vyroste celý přijímač. Použito bylo kvalitní dřevo o velikosti desky shodné s univerzální velikostí papírové šablony typu A4. Dále bylo použito plechu na zhotovení čelní části, kde budou postupně umísťovány konektory, ladění přijímače, řízení hlasitosti a reproduktor. Do připravené plechu jsme navrtali vrtáky do plechu otvory pro ladící kondenzátory, potenciometr, zdířky a pro reproduktor (v jednom projektu se otvory nevrtaly, ale byl zhotoven výsek plechu pomocí dláta a dočista vyhlazen pilníkem a poté se napnula krycí a ochranná membrána z šedého molitanu). Chassis je přichyceno třemi vruty do dřeva. Na desku se postupně umístily čtyři zdířky vhodné pro banánkové svorky, které se uchytily pomocnou podložkou a utáhly se přiloženou maticí. Na ladící kondenzátor byla zhotovena speciální svorka z plastové přichycovací lišty, kam se poté uchytil pomocí tavné pistole a poté pomocí malých šroubků k přednímu panelu. S potenciometry se vyskytly jisté potíže a tak bylo řízení hlasitosti přesunuto na základní desku, protože přišlé logaritmické potenciometry byly již z výroby vadné. Dále se pokračovalo s oživováním modulů z černobílých televizorů tuzemské výroby značky Tesla. Toto oživování bude popsáno velmi podrobně v dalším odstavci.

4 3. Oprava modulů zesilovačů z televizorů V tomto odstavci se budu podrobně věnovat oživování modulů zesilovačů zvuku a proberu jejich problematiku zapojení. K opravě jsme od našeho vedoucího projektu obdrželi čtyři kusy zesilovacích modulů, resp. dva kusy s komplementárním párem výkonových germaniových tranzistorů a dva kusy s integrovaným obvodem typu MBA810. Vzhledem ke stáří a roku výroby okolo roku 1975 bylo nutno vyměnit veškeré elektrolytické kondenzátory, které stářím vysychají, praskají gumové zátavy, a tím pádem ztrácí kapacitu a získávají svodový proud tg α. To samé platí o hnědých svitkových kapacitorech, které časem praskají a opět mají veliký svodový proud, někdy bývají i přesušené, či spálené a pak působí jako ohmický odpor. Veškeré axiální byly díky nedostatku materiálu nahrazeny za radiální provedení nových součástek. Nejdůležitější a nejvíce potřebné k výměně bývají elektrolyty vazební, výstupní a filtrační a svitky filtrační, vazební a blokovací. U modulu s germaniovými tranzistory byly přerušeny i dva odpory a uražený odporový trimr vázaný s výstupním kapacitorem. Po výše zmíněných opravách se podařilo úspěšně opravit veškeré dodané moduly a zajistit jejich provoz na časté používání. Při těchto manipulacích se musí pájet velmi opatrně s transformátorovou páječkou, protože přehnaný pájecí výkon (100W a výše) značně poškozuje plošné spoje a vzhledem se stáří má cuprextit vlastnost odlupovat vyleptané cestičky od zbytku desky. Proto se musí velmi dbát opatrnosti při manipulaci s prohříváním spojů, vyndáváním a osazováním součástek, používáním kalafuny a cínu. Všechny moduly se na první zapnutí rozběhly. Další manipulace s nimi již nebyla nutná a pouze se vyvrtaly dva uchycovací otvory pro přidělání k dřevěné desce pomocí dvou vrutů. Připojení pinů modulů bylo provedeno pomocí zasouvacích měděných drátů o průměru 1mm, nebo pomocí připájených vývodů a piny zůstávají volné a nezapojené. Přívody k vstupu signálu (tj. 6 vývod modulů) jsou vedeny k potenciometrům pomocí stíněných kabelů. Schématické zapojení je viditelné na obrázku.

5

6 Pro úplnou přehlednost dodávám stručný popis obvodů koncových zesilovačů. Tranzistorový typ má tento princip: První dva tranzistory zesilují signál pro koncový stupeň komplementárních germaniových výkonových tranzistorů. Zavedena je primitivní zpětná vazba regulovatelná

7 trimrem. Signál je vyveden přes výstupní kapacitu na reproduktor. Maximální výstupní výkon by mohl činit i necelých 5W při zátěžové impedanci 4R. Druhé provedení s integrovaným obvodem funguje velmi obdobně, na čipu je též pár výkonových tranzistorů a na jednotlivé výstupy se připojuje napájení, uzemnění, vstup, výstup. Díky velkému vstupnímu odporu je zesílení slušné. Při maximálním napájení 16V lze dosáhnout výstupního výkonu až 5,5W při zátěžové impedanci 4R. 4. Montáž ladícího kondenzátoru Další částí bylo uchycení ladícího kondensátoru značky Tesla. Zde jde o typ s kapacitou 2x200 pf + 2x25pF, tzn., že při spojení všech účinných ploch máme kapacitu Cmax 459pF. Další důležitý údaj, který je důležitý pro další rozvoj vysokofrekvenční části je Cmin, která činí 4,9pF při úplném otevření. Uchycení se provedlo pomocí výše zmíněné plastové klipsy, která je přidělána na přední straně chassis pomocí dvou malých šroubků a samotný kondenzátor pomocí tavné pistole ke klipse. Drátové vývody jsou vedeny se silnější izolací (bužírkou), aby nevznikaly nežádoucí parazitní kapacity v laděném obvodu. Též cívka je jištěna správným vinutím proti velkým mezizávitovým kapacitám. 5. Vinutí cívky Další a zároveň nejdůležitější částí pro příjem je cívka. Ta se zhotovila namíru pro náš přijímač. Podle rozhodnutí a vlastních zkušeností jsme se rozhodli postavit přijímač na střední vlny, které v místních podmínkách jsou ideální, jelikož jsou zde silně zachytitelné české, německé a polské stanice. I v Praze se dá dobře ladit, ale zde jsou podmínky doslova ideální pro šíření radiových vln. Dostupná byla polyvinylchloridová bílá trubka s průměrem 3cm, což se dá výborně uplatnit. Podle výpočtů vyplývajících pro ladící obvody se dopočítala indukčnost cívky. Přímo pro příjem SV s mírným přesahem, který ovšem rozhodně nevadí. Klasická šířka pásma činí khz pro střední vlny. Po dosazení a vyjádření potřebných veličin jsme se dostali na potřebné parametry cívky: - L = 230mH - d = 0,26mm CuS - n = 100 z. - Odbočka pro detekci mezi závitem - F rozsah cca khz Navinutá cívka se přidělala na plastový podstavec, který se později uchytil pomocí tavné pistole opět k chassis přijímače. Důležité bylo dbát na přesné vinutí (nekřížit dráty) a aby byl navinut správný počet závitů.

8 Za zmínku stojí i pár použitých vzorců: f 1 = 2 π LC 1 L = 4 π Cf 2 2 T = 1 f 6. První pokusy s VF krystalkou Pro otestování funkčnosti cívky s paralelní proměnou kapacitou se použilo zapojení viditelné na obrázku níže (Obr. 1.). Anténa se připojí na vstup cívky a z 50. závitu se udělá odbočka pro detekční diodu, která detekuje signál. Za ní je zapojen kondensátor a odpor k zemi a přes vazební kapacitu je signál přímo přiveden na vstup zesilovače. Zesílení není díky chybějícímu předzesilovači velké a stanice jsou proto slabě slyšet. Pokročilejší verze je zmíněna v následující kapitole. 7. Pokusy s jednotranzistorovým předzesilovačem Jde o zdokonalené zapojení krystalky, aby byla vlna zesílena a stoupla selektivita přijímače. I jeden tranzistor s velkým zesilovacím činitelem dokáže signál vylepšit i o 200%. Princip je stejný, jako u krystalky, ale je zde za vazební kapacitou (100nF) zapojený tranzistor typu BC547B (poslední písmeno udává zesílení, tzn. A nejmenší a C největší). Na bázi se

9 přivádí signál ke zpracování. Emitor je přímo spojen se zemí a kolektor je přes odpor 1,5k připojen na kladný pól napájení. Též z něho vede elektrolyt o hodnotě 3,3uF, který slouží jako vazební kapacita pro vstup do koncového zesilovače. Odpor 470k je veden do báze pro nastavení předpětí a správného pracovního bodu tranzistoru. Jde o velmi jednoduché a účinné zapojení a dají se chytat i vzdálenější stanice.

10 8. Pokusy s dvoutranzistorovým předzesilovačem Jako další zapojení byl sestaven obvod na zkušebním (kontaktním) poli. Princip je zřejmý z kapitol 6. a 7., pouze se liší přidaným zesilovacím stupněm a kondenzátorem 27pF, který je zapojen paralelně k ladicímu kondenzátoru. Též anténa se dá připojit i přes oddělovací kapacitu 33pF, která lépe přijímá a odlaďuje. Vylepšení je dáno zapojením odporu a kondensátoru do obvodu emitoru tranzistoru. Za vazební kapacitou (3,3uF) je odporový dělič do báze následujícího tranzistoru (odpory 68k a 33k), zajišťující správný pracovní bod a předpětí na bázi pro správný chod tranzistoru. Kolektor je přes odpor 560R veden na kladnou napájecí větev a též zde vede druhý vazební kondensátor k potenciometru hlasitosti a poté do modulu koncového zesilovače.

11 9. Oživení celého přístroje Po úspěšném sestavení se přikročilo k oživování sestrojených přístrojů. Dva projekty vznikly na plošném spoji zvaném broušák (tj. vytvořená políčka na cuperxtitu) a u projektu se složitější vf částí je plošný spoj zhotoven nakreslením vodivých cest a vyleptáním v roztoku FeCl3. Všechna zmíněná rádia se po prvním zapnutí rozehrála. U jednotranzistorových vf částí byl příjem o trochu slabší. Při ladění se ukázalo, že vše funguje, jak má, jelikož při otáčení s kondenzátorem jsme obsáhli celou šířku pásma SV. Podařilo se zachytit mnoho zahraničních i domácích stanic při uzemnění >2R a anténě cca. 20 metrů. Mezi naladěné stanice patří například Rádio Svoboda (Rusko), Rádio Kavkaz (Albánie), ČRo1 a dále blíže neurčené stanice z Německa, Polska, Francie, či Itálie. Zmíněné rádio Kavkaz nás velmi překvapilo a uchvátilo kvalitou poslechu, místní lidovou hudbou a kvalitou dalšího obsahu. 10. Závěr Splnili jsme všechny požadované úkoly a přijímače jsou plně funkční a schopny provozu na středních vlnách. Při dodržení správné délky antény je příjem čistý a zřetelný a při zmenšování hrozí rušení a zhoršení příjmu. Též přijímač musí být kvalitně uzemněn. V původním plánu bylo i nahrazovat zakoupené komponenty za vlastní výrobu (reproduktor z HDD a ladící kondenzátor z měděných plechů), ale z časové tísně jsme se již na tento krok nedostali.

12

13 Vít Boček Dan Platil Tomáš Pivoňka 11. Použitá literatura [1] S.Holenda, K. Jurkovič Tranzistory v teórii a praxi (1962) [2] Sláva Nečásek Radiotechika do kapsy (1981) [3] Ing. Trůneček Radiotechnika (1945) [4] Příruční katalog součástek Tesla (1973) Za pomoc se schématy s moduly: [1] [2]

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny 1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny Popsaný přijímač slouží k poslechu rozhlasových stanic v pásmu středních vln. Přijímač je napájen z USB portu počítače přijímaný signál je pak připojen na

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II-4.2.1. STAVBA JEDNODUCHÉHO ZESILOVAČE Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 6/1988 Telefunken 341W (Přelouč, 1931-32) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Tento servisní návod navazuje na SN č. 5/1988, neboť rozhlasový přijímač T 341W je v mnohém podobný či shodný s typem T 340W.

Více

MULTIGENERÁTOR TEORIE

MULTIGENERÁTOR TEORIE MULTIGENERÁTOR Tématický celek: Astabilní generátor. SE3, SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení multigenerátoru. Pochopit funkci a jeho praktické použití při opravách TVP) Pomůcky: Multimetr,

Více

Přenos zvuku laserem

Přenos zvuku laserem Dokumentace projektu Přenos zvuku laserem Vedouci projektu: Mgr. Zdeňek Polák Vypracovali: Otakar Frankl, Jan Levínský, Kateřina Žilavá Plasnice 2014 Rádi bychom poděkovali Zdeňkovi Polákovi za jeho pomoc

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 13/1989 Telefunken T 250 a T 270 (Přelouč, 1932-33) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Bakelitová, černá, rozměry 465 x 335 x 155 mm. Brokát světlehnědý, jemně svisle proužkovaný. Zadní stěna

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEI - 2.6 Technologie jednoduchých montážních prací Obor: Mechanik elektronik Ročník: 1. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - VÝROBA II.

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - VÝROBA II. MECHANICKÉ DÍLY BLOKU ZESILOVAČE Všechny součásti bloku zesilovače jsou montovány na šasi z polotvrdého hliníkového plechu tl. 1,5 mm. Jeho výkres je na obr. 8. Povrchová úprava by měla být provedena kvalitním

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_25_Hledač vedení Název školy Střední

Více

Optický oddělovač nízkofrekvenčního audio signálu Michal Slánský

Optický oddělovač nízkofrekvenčního audio signálu Michal Slánský Optický oddělovač nízkofrekvenčního audio signálu Michal Slánský K této stavbě tohoto zařízení optického oddělovače NF signálu mě vedla skutečnost, neustálé pronikajícího brumu do audio signálu. Tato situace

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_61_Převodník kmitočtu na napětí

Více

1. Anotace VÝKONOVÝ ZESILOVAČ. Marek Petrák

1. Anotace VÝKONOVÝ ZESILOVAČ. Marek Petrák Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT VÝKONOVÝ ZESILOVAČ Marek Petrák Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola služeb a cestovního

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_23_Zvyšující měnič Název školy

Více

Experiment s FM přijímačem TDA7000

Experiment s FM přijímačem TDA7000 Experiment s FM přijímačem TDA7 (návod ke cvičení) ílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7 a ověřit jeho základní vlastnosti. Nejprve se vypočtou prvky mezifrekvenčního

Více

Univerzální STACK MATCH neboli dělič výkonu pro KV bez kompromisů

Univerzální STACK MATCH neboli dělič výkonu pro KV bez kompromisů Univerzální STACK MATCH neboli dělič výkonu pro KV bez kompromisů Ing. Tomáš Kavalír, Ph.D., OK1GTH kavalir.t@seznam.cz http://ok1gth.nagano.cz Uvedený konstrukčně zaměřený článek popisuje praktickou realizaci

Více

SERVISNÍ NÁVOD PHILIPS T2501/2502, , HOLANDSKO

SERVISNÍ NÁVOD PHILIPS T2501/2502, , HOLANDSKO SERVISNÍ NÁVOD PHILIPS T2501/2502, 1927-1929, HOLANDSKO Ladislav Kehar Přijímač Philips T2501/2502 je dvouokruhová přímozesilující třílampovka se třemi vlnovými rozsahy pro střední a dlouhé vlny, předchůdce

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Univerzální napájecí moduly

Univerzální napájecí moduly Od čísla 11/2002 jsou Stavebnice a konstrukce součástí časopisu Amatérské radio V této části Amatérského radia naleznete řadu zajímavých konstrukcí a stavebnic, uveřejňovaných dříve v časopise Stavebnice

Více

Rozhlasový přijímač TESLA 543A - VERDI

Rozhlasový přijímač TESLA 543A - VERDI Rozhlasový přijímač TESLA 543A - VERDI Posledním elektronkovým přijímačem, který přichází na náš trh, je stolní rozhlasový přijímač TESLA 543A Verdi. I když se polovodičové prvky, vhodné pro vf i nf obvody

Více

OPENAMP1. Stavební návod a manuál. Všechna práva vyhrazena, volné šíření a prodej nepřípustné 19/12/2012 1 Pavel MACURA - Instruments

OPENAMP1. Stavební návod a manuál. Všechna práva vyhrazena, volné šíření a prodej nepřípustné 19/12/2012 1 Pavel MACURA - Instruments OPENAMP1 Stavební návod a manuál 19/12/2012 1 Pavel MACURA - Instruments 1. Úvod OPENAMP1 je předzesilovač pro gramofonovou přenosku typu MM magnetodynamickou přenosku s pohyblivým magnetem. Zapojení využívá

Více

Rozhlasový přijímač TESLA 440A GALAXIA

Rozhlasový přijímač TESLA 440A GALAXIA Rozhlasový přijímač TESLA 440A GALAXIA Stolní transistorový přijímač, napájený ze sítě, představuje první článek série tzv. středních přijímačů, které mají v domácnostech nahradit standardní přístroje

Více

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % )

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) Školní rok: 2007/2008 Ročník: 2. Datum: 12.12. 2007 Vypracoval: Bc. Tomáš Kavalír Zapojení

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_36_Aktivní zátěž Název školy Střední

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 7/1988 Philips 930A (1931-32) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Tvrzený lakovaný tmavohnědě fládrovaný papír, obvodové hrany vyztuženy černě lakovanými plechovými lištami. Zadní stěna s rozměrným

Více

Přenosová technika 1

Přenosová technika 1 Přenosová technika 1 Přenosová technika Základní pojmy a jednotky Přenosová technika je oblast sdělovací techniky, která se zabývá konstrukčním provedením, stavbou i provozem zařízení sloužících k přenášení,

Více

Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET

Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET NFET4X0AB Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET Milan Horkel Ve starých mainboardech počítačů PC bývají pěkné veliké tranzistory N-FET, které je možné využít. Tranzistory bývají tak asi na proud

Více

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 2. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Pasivní a konstrukční prvky - Rezistory - Kondenzátory - Vinuté díly, cívky, transformátory - Konektory - Kontaktní prvky, spínače,

Více

200W ATX PC POWER SUPPLY

200W ATX PC POWER SUPPLY 200W ATX PC POWER SUPPLY Obecné informace Zde vám přináším schéma PC zdroje firmy DTK. Tento zdroj je v ATX provedení o výkonu 200W. Schéma jsem nakreslil, když jsem zdroj opravoval. Když už jsem měl při

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Logické obvody sekvenční,

Více

Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony

Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony je určen především pro rozbočování VF signálu pro bezdrátové mikrofony v pásmu 700 MHz. K rozbočovači je možné připojit

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky TRANSFORMÁTORY Číslo projektu

Více

ÚVOD. Výhoda spínaného stabilizátoru oproti lineárnímu

ÚVOD. Výhoda spínaného stabilizátoru oproti lineárnímu ÚVOD Podsvícení budíků pomocí LED je velmi praktické zapojení. Pokud je použita varianta s paralelním zapojením všech LE diod je třeba napájet celý obvod zdrojem konstantního napětí. Jas lze regulovat

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

Elektronorma N-scale

Elektronorma N-scale Strana: 1 z 5 1. Úvod Tato norma řeší základní požadavky na moduly z hlediska jejich elektrického zapojení a požadavky kladené na vozidla. Dodržováním těchto požadavků je nezbytným předpokladem pro bezproblémové

Více

6-portový anténní přepínač do 100 MHz

6-portový anténní přepínač do 100 MHz 6-portový anténní přepínač do 100 MHz Ing. Tomáš Kavalír - OK1GTH, kavalir.t@seznam.cz, http://ok1gth.nagano.cz Uvedený článek popisuje snadno opakovatelnou praktickou konstrukci anténního přepínače do

Více

Režijní zařízení MEVRO 1948

Režijní zařízení MEVRO 1948 Režijní zařízení MEVRO 1948 Režijní zařízení obsahuje tři kontrolní monitory, dva pro kamery nebo jiné zdroje videosignálu a jeden pro kontrolu výstupního signálu, dále obvody pro ovládání a napájení kamer,

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 22/1989 Telefunken KONCERT DUAL (Přelouč, 1934-35) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Bakelitová černohnědá mramorovaná, rozměry 400 x 250 x 160 mm. Brokát zlatohnědý jemně proužkovaný. Zadní

Více

Studium tranzistorového zesilovače

Studium tranzistorového zesilovače Studium tranzistorového zesilovače Úkol : 1. Sestavte tranzistorový zesilovač. 2. Sestavte frekvenční amplitudovou charakteristiku. 3. Porovnejte naměřená zesílení s hodnotou vypočtenou. Pomůcky : - Generátor

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 11/1989 Telefunken T 500 - superhet (1932-33) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: bakelitová, černá s tmavohnědým mramorováním. Brokát zlatohnědě svisle žinylkovaný (vroubkovaný). Zadní stěna z

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č.1/1987 Telefunken TRIO KONCERT (1935/36) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Dřevěná, hnědá, dýhovaná (335 x 375 x 190 mm), zadní stěna tmavošedá lepenka. Brokát: Světle zlatohnědý (semínkový).

Více

TDA7000. Cílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7000 a

TDA7000. Cílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7000 a 4. Experiment s FM přijímačem TDA7000 (návod ke cvičení z X37LBR) Cílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7000 a ověřit jeho základní vlastnosti. Nejprve se určí

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

Čtečka EDK2-OEM. Návod pro instalaci. Identifikační systém ACS-line. Popis EDK2-OEM.doc - strana 1 (celkem 5)

Čtečka EDK2-OEM. Návod pro instalaci. Identifikační systém ACS-line. Popis EDK2-OEM.doc - strana 1 (celkem 5) Čtečka EDK2-OEM Identifikační systém ACS-line Návod pro instalaci Popis EDK2-OEM.doc - strana 1 (celkem 5) Popis funkce Čtečky EDK2-OEM slouží pro čtení kontaktních čipů Dallas nebo bezkontaktních karet

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_28_Vf oscilátor Název školy Střední

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_17_Vlečený stabilizátor Název

Více

Elektronkový zesilovač ELZES 2x5a. Návod k obsluze

Elektronkový zesilovač ELZES 2x5a. Návod k obsluze Elektronkový zesilovač ELZES 2x5a Návod k obsluze 1 Popis zařízení Jedná se o stereofonní versi elektronkového zesilovače třídy A. Jeden kanál je osazen elektronkou PCL 86 (trioda a pentoda v jedné baňce)

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - VÝROBA I. ZESILOVAČ. Staženo z http://www.hw.cz ÚVODEM

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - VÝROBA I. ZESILOVAČ. Staženo z http://www.hw.cz ÚVODEM ÚVODEM Popisovaná konstrukce sestává ze dvou základních celků bloku zesilovače a ozvučnicové skříně. Je samozřejmě možné postavit si jen zesilovač a zabudovat jej do vlastního krytu nebo reproduktorové

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 4/1988 ORION 302/B Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Dřevěná, hnědá, dýhovaná, rozměry 440 x 315 x x210 mm, zadní stěna tmavohnědá lepenka. Brokát: Jemně kostkovaný (2 x 3 mm), smetanově slámový.

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 21/1989 Telefunken GALA KONCERT (Přelouč, 1936-37) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Dřevěná dýhovaná, leštěná, hnědá, v průčelí před reproduktorem svislé tmavé dřevěné ozdobné lišty. Rozměr

Více

MART1600: UNIVERZÁLNÍ MODUL PRO ZÁZNAM A REPRODUKCI ZVUKOVÝCH HLÁŠENÍ S VYUŽITÍM OBVODU ŘADY ISD1600B

MART1600: UNIVERZÁLNÍ MODUL PRO ZÁZNAM A REPRODUKCI ZVUKOVÝCH HLÁŠENÍ S VYUŽITÍM OBVODU ŘADY ISD1600B MART1600: UNIVERZÁLNÍ MODUL PRO ZÁZNAM A REPRODUKCI ZVUKOVÝCH HLÁŠENÍ S VYUŽITÍM OBVODU ŘADY ISD1600B Verze 1.0 cz 1. Konstrukce modulu MART1600 je modul sloužící pro záznam a reprodukci jednoho zvukového

Více

Katalogový list Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc.

Katalogový list   Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc. Katalogový list www.abetec.cz Návrh a konstrukce desek plošných spojů Obj. číslo: 105000443 Popis Ing. Vít Záhlava, CSc. Kniha si klade za cíl seznámit čtenáře s technikou a metodikou práce návrhu od elektronického

Více

Programovatelný časový spínač 1s 68h řízený jednočip. mikroprocesorem v3.0a

Programovatelný časový spínač 1s 68h řízený jednočip. mikroprocesorem v3.0a Programovatelný časový spínač 1s 68h řízený jednočip. mikroprocesorem v3.0a Tato konstrukce představuje časový spínač řízený mikroprocesorem Atmel, jehož hodinový takt je odvozen od přesného krystalového

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_13_Kladný zdvojovač Název školy

Více

PŘEVODNÍK SNÍMAČE LVDT

PŘEVODNÍK SNÍMAČE LVDT PŘEVODNÍK SNÍMAČE LVDT typ pro poloviční můstek (half-bridge) s napěťovým výstupem www.aterm.cz 1 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS LVDT PŘEVODNÍKU... 4 3. TECHNICKÝ POPIS LVDT PŘEVODNÍKU... 4 4. NASTAVENÍ

Více

Test. Kategorie M. 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí signálu?

Test. Kategorie M. 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí signálu? Oblastní kolo, Vyškov 2006 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Na obrázku je průběh napětí, sledovaný osciloskopem. Jaké je efektivní napětí

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro: Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Více

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena.

Vydal Historický radioklub československý. Všechna práva vyhrazena. SN č. 29/1991 VE301 Dyn W (1938-1944) Zpracoval: Ing. Miroslav Beran Skříň: Černohnědá bakelitová. Rozměry 270 x 315 x 185 mm. Zadní stěna tmavošedá lepenková se stříbrným potiskem. Brokát: Béžový žinilkový.

Více

Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE. Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor

Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE. Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor Ukázka práce na nepájivém poli pro 2. ročník SE Práce č. 1 - Stabilizovaný zdroj ZD + tranzistor Seznam součástek: 4 ks diod 100 V/0,8A, tranzistor NPN BC 337, elektrolytický kondenzátor 0,47mF, 2ks elektrolytického

Více

Název: Tranzistorový zesilovač praktické zapojení, měření zesílení

Název: Tranzistorový zesilovač praktické zapojení, měření zesílení Název: Tranzistorový zesilovač praktické zapojení, měření zesílení Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika Tematický celek:

Více

Hlídač plamene SP 4.1

Hlídač plamene SP 4.1 Hlídač plamene SP 4.1 Hlídač plamene SP 4.1 pracuje na optickém principu a slouží ke sledování plynového, olejového a uhelného plamene. Elektronika hlídače vyhodnocuje současně kmitavou i statickou složku

Více

Stavebnice rádia VKV (mono)

Stavebnice rádia VKV (mono) NÁVOD KE KONSTRUKCI A K OBSLUZE Stavebnice rádia VKV (mono) Obj. č.: 19 98 26 Zkrácený český návod Vyrobte si sami malé rádio VKV. Realizaci můžete provést pomocí speciálního integrovaného obvodu a s několika

Více

Zdroj předpětí (triode board OK1GTH) Ing. Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz, http://ok1gth.nagano.cz

Zdroj předpětí (triode board OK1GTH) Ing. Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz, http://ok1gth.nagano.cz Zdroj předpětí (triode board OK1GTH) Ing. Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz, http://ok1gth.nagano.cz Úkolem desky zdroje předpětí je především zajistit stálý pracovní bod elektronky, v našem případě

Více

ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD

ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 2.3 Modul přejezdu EZP-01 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více

k o r e k c e m i Příjmení, jméno:.. Učitel odborného výcviku:.. Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace

k o r e k c e m i Příjmení, jméno:.. Učitel odborného výcviku:.. Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace R O Č N Í K O V Á P R Á C E pro 3. ročník oborů Mechanik elektrotechnik a Elektromechanik pro zařízení a přístroje V ý r o b

Více

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová Pasivní obvodové součástky R,L, C Ing. Viera Nouzová Základní pojmy Elektrický obvod vzniká spojením jedné nebo více součástek na zdroj elektrické energie. Obvodové součástky - součástky zapojeny do elektrického

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.16 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566,

Více

Napájení krokových motorů

Napájení krokových motorů Napájení krokových motorů Průvodce návrhem R AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Střešovická 49, 162 00 Praha 6, email: s o f c o n @ s o f c o n. c z tel./fax : (02) 20 61 03 48 / (02) 20 18 04 54, http :// w w w.

Více

Návrh a analýza jednostupňového zesilovače

Návrh a analýza jednostupňového zesilovače Návrh a analýza jednostupňového zesilovače Zadání: U CC = 35 V I C = 10 ma R Z = 2 kω U IG = 2 mv R IG = 220 Ω Tolerance u napětí a proudů, kromě Id je ± 1 % ze zadaných hodnot. Frekvence oscilátoru u

Více

Logická sonda do ruky. Milan Horkel

Logická sonda do ruky. Milan Horkel TTLPROBE MLB Logická sonda do ruky Milan Horkel Logická sonda slouží k zobrazování logických stavů H a L a neurčitého stavu X TTL logiky na třech LED. Logická sonda zobrazuje krátké impulsy na vstupu tak,

Více

GENERÁTOR FUNKČNÍCH PRŮBĚHŮ

GENERÁTOR FUNKČNÍCH PRŮBĚHŮ Středoškolská technika 2010 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT GENERÁTOR FUNKČNÍCH PRŮBĚHŮ Richard Schwarz Vyšší odborná škola a Střední škola slaboproudé elektrotechniky Novovysočanská

Více

LASEROVÁ ZÁVORA stavba a použití Václav Piskač, Brno 2011

LASEROVÁ ZÁVORA stavba a použití Václav Piskač, Brno 2011 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 LASEROVÁ ZÁVORA stavba a použití Václav Piskač, Brno 2011 Tento článek navazuje

Více

Stabilizovaný zdroj s L 200T

Stabilizovaný zdroj s L 200T Stabilizovaný zdroj s L 200T Tématický celek: Stabilizované zdroje, SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení stab. zdroje a pochopit jeho funkci. Pomůcky: Multimetr, zátěž (rezistor 27Ω/10W) Odborná

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Diody, usměrňovače, stabilizátory, střídače 1 VÝROBA POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, nejčastěji Si, - vysoká čistota (10-10 ), - bezchybná struktura

Více

Návod k instalaci VIDEOMULTIPLEX

Návod k instalaci VIDEOMULTIPLEX Principem vícenásobného přenosu videosignálu je přenos videosignálu označeného jako VIDEO 1 v základním spektru. Další videosignál (označen VIDEO 2) je prostřednictvím modulátoru namodulován na určený

Více

Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-G

Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-G Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-G STN-G je aplikací zaměřenou především na detekci obsazenosti a to až 4 izolovaných úseků. Doplňkově ji lze osadit i detektorem přítomnosti DCC

Více

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve všech oblastech elektroniky. Jde o diferenciální zesilovač napětí s velkým ziskem. Jinak řečeno, operační zesilovač

Více

Rezonanční řízení s regulací proudu

Rezonanční řízení s regulací proudu 1 Rezonanční řízení s regulací proudu Ing. Ladislav Kopecký, 15.12. 2013 Provozování střídavého motoru v režimu sériové rezonance vyžaduje nižší napětí než napájení stejného motoru ze sítě 230V/50Hz. To

Více

PK Design. Uživatelský manuál. Modul LED a LCD displeje s maticovou klávesnicí. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS. v2.

PK Design. Uživatelský manuál. Modul LED a LCD displeje s maticovou klávesnicí. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS. v2. Modul LED a LCD displeje s maticovou klávesnicí v2.0 Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS Uživatelský manuál Verze dokumentu 1.0 (01.04.2007) Obsah 1 Upozornění...3 2 Úvod...4 2.1 2.2 2.3

Více

Servisní návody pro sběratele historických rozhlasových přijímačů č. 32/1990 Radim Vařák, OK2 PRW

Servisní návody pro sběratele historických rozhlasových přijímačů č. 32/1990 Radim Vařák, OK2 PRW Servisní návody pro sběratele historických rozhlasových přijímačů č. 32/1990 Radim Vařák, OK2 PRW EMPO 330 (1934/35) Skříň: Dřevěná, dýhovaná, leštěná, hnědá, rozměr 327 x 258 x 206 mm. Zadní stěna z tvrzeného

Více

LC oscilátory s transformátorovou vazbou

LC oscilátory s transformátorovou vazbou 1 LC oscilátory s transformátorovou vazbou Ing. Ladislav Kopecký, květen 2017 Základní zapojení oscilátoru pro rezonanční řízení motorů obsahuje dva spínače, které spínají střídavě v závislosti na okamžité

Více

Art. 8K-N Audiosouprava pro N účastníků

Art. 8K-N Audiosouprava pro N účastníků Art. 8K-N Audiosouprava pro N účastníků Obecné instrukce pro instalaci Pro dosažení bezproblémového chodu systému je třeba při zapojování a oživování systému postupovat přesně podle schémat v manuálu a

Více

Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH

Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz http://ok1gth.nagano.cz V tomto technicky zaměřeném článku je popsán konstrukční návod pro realizaci jednoduchých pásmových filtrů

Více

+ U CC R C R B I C U BC I B U CE U BE I E R E I B + R B1 U C I - I B I U RB2 R B2

+ U CC R C R B I C U BC I B U CE U BE I E R E I B + R B1 U C I - I B I U RB2 R B2 Pro zadané hodnoty napájecího napětí, odporů a zesilovacího činitele β vypočtěte proudy,, a napětí,, (předpokládejte, že tranzistor je křemíkový a jeho pracovní bod je nastaven do aktivního normálního

Více

Naučná stavebnice od 14. let. Tranzistorové rádio Obj. č

Naučná stavebnice od 14. let. Tranzistorové rádio Obj. č Naučná stavebnice od 14. let Tranzistorové rádio 10090 Obj. č. 19 22 08 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup naučné stavebnice. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité

Více

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu:

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu: Úloha číslo 1 Zapojení integrovaného obvodu MA 785 jako zdroje napětí a zdroje proudu Úvod: ílem úlohy je procvičit techniku měření napětí a proudu v obvodové struktuře, měření vnitřní impedance zdroje,

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

VOLITELNÝ ZDROJ Václav Piskač, Brno 2015

VOLITELNÝ ZDROJ Václav Piskač, Brno 2015 VOLITELNÝ ZDROJ Václav Piskač, Brno 2015 Pro základní demonstraci jednocestného a dvoucestného usměrnění jsem už před časem vyrobil panely s diodami (viz článek Usměrnění proudu s LED ). Pro další pokusy

Více

OK1XGL 2008 1/7 Verze 1.x. blikající poutač SMAJLÍK. Petr Fišer, OK1XGL

OK1XGL 2008 1/7 Verze 1.x. blikající poutač SMAJLÍK. Petr Fišer, OK1XGL OK1XGL 2008 1/7 Verze 1.x blikající poutač SMJLÍK Petr Fišer, OK1XGL OK1XGL 2008 2/7 Verze 1.x 1 Obsah 1 Obsah 2 1.1 Zadání 3 2 Dosažené výsledky 3 2.1 Technické parametry 3 3 Popis funkčnosti 3 4 Schéma

Více

Napájecí systém NS-500-545_1U Návod k obsluze a technická specifikace

Napájecí systém NS-500-545_1U Návod k obsluze a technická specifikace BKE Napájecí systém NS-500-545_1U Návod k obsluze a technická specifikace - 1 - OTD 45007509 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Provozní podmínky...3 2.1 Vstupní napětí...3 2.2 Chlazení...3 2.3 Externí jištění...3

Více

1 Zadání. 2 Teoretický úvod. 4. Generátory obdélníkového signálu a MKO

1 Zadání. 2 Teoretický úvod. 4. Generátory obdélníkového signálu a MKO 1 4. Generátory obdélníkového signálu a MKO 1 Zadání 1. Sestavte generátor s derivačními články a hradly NAND s uvedenými hodnotami rezistorů a kapacitorů. Zobrazte časové průběhy v důležitých uzlech.

Více

Zesilovač indukční smyčky ZIS

Zesilovač indukční smyčky ZIS Zesilovač indukční smyčky ZIS Uživatelská příručka Vydání 1.0 Počet stran: 6 1 Obsah: 1 Úvod... 3 2 Obchodní informace... 3 2.1 Sortiment a objednávání... 3 2.2 Záruka... 3 2.3 Opravy... 3 2.4 Informace

Více

Dvoupásmová anténa pro 160 a 80 m

Dvoupásmová anténa pro 160 a 80 m Dvoupásmová anténa pro 160 a 80 m Uvedený technický článek popisuje jednoduchou dvoupásmovou anténu pro spodní krátkovlnná pásma 160 a 80 m s relativně krátkou délkou ramen přibližně 2x30 m. Zároveň popisuje,

Více

Fyzikální praktikum 3 Operační zesilovač

Fyzikální praktikum 3 Operační zesilovač Ústav fyzikální elekotroniky Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 3 Úloha 7. Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve

Více

Relé průmyslové, 10 A

Relé průmyslové, 10 A Relé průmyslové, 10 průmyslové relé do patice cívky C a DC mechanická aretace a mechanický indikátor provedení se zdvojený mi kontakty u.12 a.13 rozšíření na časové relé pomocí multifunkčního časového

Více

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů Zdeněk Oborný Freescale 2013 1. Obecné vlastnosti Cílem bylo vytvořit zařízení, které by sloužilo jako modernizovaná náhrada stávající

Více

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 1.10 Modul přejezdu EZP-01 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více