PŘÍLOHA 1: Naše kniha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍLOHA 1: Naše kniha"

Transkript

1 Příloha 1: Naše kniha PŘÍLOHA 1: Naše kniha A. Prázdniny. Tak jsem se na ně těšil, že červen se táhnul a napínal k nevydržení. Dostal jsem vysvědčení a červen praskl. Všichni kamarádi z města někam odjeli a zrovna tak i moji rodiče museli náhle na delší čas někam odjet. Nebyli mi ani schopni vysvětlit kam a za čím a proč beze mne, když mě dovezli k babičce. Mamka mne i babičku rychle políbila a táta už nervózně troubil a volal: Musíme jet, pospícháme!, takže jsem tam zůstal stát s malým batůžkem (vše potřebné se mi do něj vlezlo). Zamával jsem jim, a jakmile byli z dohledu, otřel jsem si tvář od máminých slin. Tři dny jsem se dokázal zabavit pomocí svého Readeru a snažil jsem se tvářit, že jsem u babičky z vlastní dobrovolné vůle. Ale čtvrtý den už jsem to nevydržel. Nenápadně jsem se proplížil kolem kuchyně, kde babička připravovala sladké borůvkové knedlíky, do vchodové haly. Z haly totiž vedlo krkolomné schodiště směrem vzhůru. Nikdy jsem nedohlédl kam. Dříve, než bylo vidět na jeho samotný konec, stačilo skončit ve stínech a tmě. Také jsem nikdy nikoho neviděl po těch schodech vystoupat. Jsem už přeci dost starý na to, abych se stínů a tmy nebál. Vydal jsem se vzhůru, vstříc čemu vlastně? Sykl jsem, když za mnou dveře zaskřípaly. Snad babička pilně zadělává těsto a nic neslyšela. Ode dveří jsem se otočil a porozhlédl se po skrze šero zdánlivě nekončícím prostoru, ze kterého na mne něco záhadně volalo. Po chvíli přecházení jsem však byl zklamán. Nacházel jsem pouhá haraburdí k nepotřebě, které snad kdy bylo někomu líto vyhodit. Když v tom jsem mezi vším tím starým nepotřebným našel zvláštní věc. Předmět v tvrdých deskách, zabalený do zažloutlého papíru potištěného drobným černým písmem. V deskách se pak skrývaly další listy, ze všech stran potištěny písmeny a obrázky. Když jsem listy obracel, šustily o sebe, šustily mi mezi prsty a vycházel z nich zatuchlý, ale ne nepříjemný, to spíše vábivý zápach Co to jen může být? Nedalo mi to a i za cenu toho, že se babička může hněvat, jsem si předmět uschoval pod triko. Musím se jí zeptat, co to je? (Jako babička vysvětli vnukovi, co je to kniha. Pokus se o definici pojmu kniha.)

2 Příloha 1: Naše kniha B. Babička se na mne nehněvala. Máma se občas zlobí, ale babička se snad ani hněvat neumí. Usmála se a řekla mi, že předmět, který jsem našel, je kniha a vysvětlila mi, co to je. Přitom mi nabírala borůvkové knedlíky na porcelánový talíř se zlatým zdobením po obvodu, posypala je cukrem a zalila rozehřátým máslem. Tatínek vždycky říkával: Babičko, ty Vaše knedlíky, to je učiněné umění. Nikdy jsem tak docela nechápal, co tím myslel. Po obědě jsem babičce pomohl umýt nádobí. Je to otrava, protože nemá myčku. Moje babička ji také neměla. Byla to správná babička. Správná babička myčku nemá, řekla mi moje babička na vysvětlenou a slíbila, že když jí pomůžu, tak mi něco ukáže. To se ví, že jsem jí pomohl. Babička vždycky ví jak na mě. Když bylo vše uklizeno, tak na mne babička jakoby spiklenecky mrkla a odvedla si mne ke dveřím do jejího pokoje. Uvědomil jsem si, kolik tajemství je u babičky pro mne ještě ukryto, protože ani v její ložnici jsem nikdy, alespoň co se pamatuji, nebyl. To byl babiččin pokoj. Do něj vcházela, když už jsem odešel na kutě. A když jsem se probudil, čekala na mne jakoby mimoděk v kuchyni se snídaní. Sáhla na kliku, stiskla ji, otevřela dveře a já dnes již podruhé zažil ono mrazení v zádech, které tak věrně doprovází každé správné dobrodružství. Babiččin pokoj, to byla nepopsatelná nádhera. Rázem jsem oněměl, došla mi slova. Dech jsem popadl až v okamžiku, kdy babička ukázala na obrovitánskou skříň plnou polic, na kterých stála spousta těch předmětů, co jim babička říká kniha. Ten prazvláštně krásný pokoj, do kterého si mne babička zavedla, byl jako nadýchané kynuté těsto. A ty na policích ve skříni vyskládané knihy, to byly borůvky, jahody, meruňky a všecko to sladké ovoce, které do těch svých knedlíků babička dává. Tak nějak mi v tom okamžiku začalo docházet, jak to tatínek s těmi babiččinými knedlíky myslel. (Zkuste doma za domácí úkol popřemýšlet, jak to tatínek s těmi babiččinými knedlíky myslel. Co našemu hrdinovi v okamžiku, kdy pohlédl na hřbety knih, došlo? Zkuste se nad tím zamyslet a své pochopení popsat.)

3 Příloha 1: Naše kniha C. (úryvek doprovází Powerpointová prezentace Kniha Příloha CD III) (slide 1) Od té chvíle, kdy mi babička otevřela dveře do svého pokoje, trávil jsem za nimi většinu svého času. Prohlížel jsem si hřbety knih, četl si jejich názvy a jména autorů. Poznával jsem i některé, které jsem měl ve svém Readeru. Když jsem babičce řekl, že by se mi všecky její knížky vlezly do mého malého přístroje, který jsem si k ní dovezl v batůžku na zádech, začala se smát. Nic víc mi na to neřekla. (slide 2) První kniha, kterou jsem si z knihovny vytáhnul k prolistování, se jmenovala Abeceda a napsal ji Vítězslav Nezval. Nebyla tak tlustá, jako jiné knihy v babiččině knihovně (tak se ten veliký kus nábytku jmenoval). Název knihy mi přišel příhodný k tomu, abych touto knihou začal své nové, v tu chvíli ještě netušené dobrodružství. Obálka knihy byla jednoduchá. Byly na ní černé a hnědé linie ve tvaru kříže na světlém pozadí. Kromě autora knihy a názvu Abeceda obálka prozrazovala, že kniha vyšla v Praze, představte si, v roce 1926, tedy tak dávno, že jsem si to sotva dokázal představit. Na obálce ještě stála podivuhodná poznámka: taneční komposice Milča Mayerová. Nevěděl jsem, co je to taneční komposice, co by to mohlo mít společného s knihou a tu paní, tu už jsem vůbec neznal. (slide 3) Když jsem knihu otevřel, rázem jsem pochopil, co to ta taneční komposice je. Ta paní, přestože nebyla žádnou krasavicí, se na fotografiích v knize občas předváděla takovým způsobem, který mi snad měl ještě zůstat utajen. Snad právě vědomí toho, že držím knihu, která i přes svůj nevinný název svým obsahem není pro mne, ten pocit zakázaného ovoce, mne přiměl k tomu, abych se začetl do řádků o všem možném a spíše nemožném, ale o té paní tu k mému zklamání nestálo ani slovo. A pak mi to došlo: to, jakým písmem byly ty mně nic neříkající řádky napsány, jak se propojovaly s těmi necudnými tanci té paní, ten byl jedinečný. A co na tom, že jsem smyslu těch slov nerozuměl. V knize jsem se také dočetl, že na nápad propojení všech těch věcí přišel nějaký Karel Teige. Takže celá ta malá, tenká, jednoduchá, ale překrásná kniha byla dílem tří lidí. Pana Nezvala, pana Teigeho a jakési paní, která by si dnes svými plavkami trhla tak akorát ostudu. Ta vzájemná propojenost tance, fotografií, písma a snad i nic neříkajícího obsahu těch řádků byla jedinečná. Jako ty babiččiny dobroty, co mi je tu stále vyvařuje a co mi tak moc chutnají. (slide 4) Žasnul jsem nad tím, že v roce 1926 už uměli udělat fotografie. Jak asi vypadal fotoaparát? A jak ty knihy tehdy vůbec tiskli? Na toho Karla Teigeho jsem natrefil ještě v jiných knihách. Psalo se v nich, že se věnoval typografii. To je nevím co, ale asi ta typografie způsobovala, že ty jeho knihy byly tak krásné.

4 Příloha 1: Naše kniha (slide 5) V jedné knize, kterou vytvořil ještě s panem Seifertem, je rozpočítadlo o ženských prsou. Jmenuje se Počítadlo a četl jsem si je každý den a určitě jsem se při tom čtení, když jsem si tak počítal do dvou, pokaždé červenal. (slide 6) Jiné knihy mne spíše děsily. Neodolal jsem pokušení otevřít Krvavý román Josefa Váchala. O čtení jsem se ani nepokoušel, písmena totiž byla obtížně čitelná. A obrázky byly jako z mých nejděsivějších snů. (slide 7) Dočetl jsem se jen, že pan Váchal ty své obrázky vyrýval do dřeva a pak je použil jako ilustrace toho svého krvavého příběhu. Chápete, co za tím jeho strašením malých kluků muselo stát práce? (slide 8 citát Karla Teigeho Obálka je plakátem knihy) D. Později jsem však přišel na ještě jiný druh zábavy. Některé knihy neměly obálky. Byly zabaleny do prázdného nebo potištěného kusu papíru. Řekl jsem babičce, že mi je těch knih líto, protože jsou tak smutné. Víš, babičko, já chci, aby ty knihy byly celé, aby se mohly samy sobě líbit a nemusely se za sebe před těmi krásnými celými knihami stydět a schovávat. Babička rázem pochopila, o co mi jde. Šli jsme spolu po těch tajemných schodech. Teď už jsem se opravdu nebál. Babička nahoře chvíli prohlížela obsahy různých šuplíků a skříněk, dokud nenašla pastelky, barvy, štětce, lepidla, papíry a vůbec věci, se kterými mne nikdy ani ve snu nenapadlo zahazovat se ve svém volném čase. Jednotlivé smutné knihy jsem si postupně nosil za babičkou do kuchyně. Vždycky jsem jí z knihy kousek četl. Pak jsme si povídali, co si myslíme, že se v příběhu stane dál. Nikdy jsem tak úplně nepoznal, jestli si babička příběhy skutečně pamatuje nebo si je občas vymýšlí. Společně jsme si tak skládali příběhy těch knih s našimi příběhy. A já jsem si ořezal pastelky, namočil štětec a dal jsem se do díla, aby ty smutné knihy byly veselé. E. Naši si pro mne nakonec přijeli. Maminka se velmi divila, že si hraju s knihami a táta, ten zase obdivoval moje obrazy. Od knížek domů se mi samo sebou nechtělo. Přirostly mi totiž k srdci. Babička mi je k mé lítosti domů půjčit nechtěla, řekla mi jen je nechej tady u mne, já aspoň budu vědět, že se sem za mnou přijedeš podívat. Co jsem mohl dělat, odmlouvat nemělo smysl, to jsem věděl jasně.

5 Příloha 1: Naše kniha Babička mne na rozloučenou políbila na tvář. Babičko, víš ty co? Copak? zeptala se, snad v očekávání, že se o trochu toho přemlouvání přeci jen pokusím. Jsi správná babička. Ten polibek na její tváři cítím dodnes. (Zkuste se za domácí úkol zamyslet nad tím, jestli si dokážete představit svět bez knih. Myslíte si, že taková doba může nastat? A kdy?)

6 Příloha 2: Slovníkové a encyklopedické definice knihy PŘÍLOHA 2: Slovníkové a encyklopedické definice knihy A: Kniha je sešitý nebo slepený svazek listů nebo skládaný arch papíru, kartonu, pergamenu nebo jiného materiálu, popsaný, potištěný nebo prázdný s vazbou a opatřený přebalem. Kniha je též literární práce nebo hlavní oddíl této práce. Kniha publikovaná v elektronické formě se nazývá elektronická kniha nebo e-book. (dostupné z B: 1. Prakticky od vynálezu písma stálý průvodce člověka, historicky vzniklý a vyvíjející se způsob uchování sémantických informací v podobě rozsáhlejšího textu či obrazů, které vytvářejí jak tematický, tak i výtvarný komplex tvůrčích nápadů a jejich profesionálního provedení. 2. Sešitý nebo slepený svazek většího počtu listů nebo skládaný arch papíru, kartonu, pergamenu aj., popsaný, potištěný nebo prázdný, s vazbou nebo opatřený přebalem (Universum - všeobecná encyklopedie / 4. díl 2000: ). C: Rukopisný, tištěný nebo jakýmkoliv jiným způsobem rozmnožený grafický dokument, knihařsky zpracovaný do tvaru svazku a tvořící myšlenkový a výtvarný celek (Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích / 2. díl 1997: 461). D: 1. lit. Písemný jazykový projev tvořící myšlenkový celek. Rukopisný, tištěný nebo jinak rozmnožený dokument. Patří mezi nejstarší média. Rozhodující význam ve vývoji knihy měl vynález papíru a knihtisku. Od 19. a zejména ve 20. století reagovala změnou své technické, umělecké a vizuální podoby na nástup tisku, rozhlasu a TV. Vlivem počítačů se stala součástí knižního trhu kniha v elektronické podobě. 2. zool. Část složeného žaludku přežvýkavých sudokopytníků (Ottova encyklopedie A-Ž 2004: 485). E: Po stránce vnější a obsahové souvisící a v sebe uzavřené podání myšlenek nebo graficky zachytitelné tvorby na látce lehce pohyblivé (papyrus, pergamen, papír). Kniha jest buď psaná nebo tištěná (Masarykův slovník naučný / 3. díl 1927: 1033). F: Kniha nazvána ve všech, pokud víme, jazycích podle látky, na které se původně psávalo. Tak řec. Biblos a lat. Liber poukazuje k lýku. Něm. Buch a slovanské Kniga (původně dřevo) k deskám dřevěným, do kterých ryli nebo na které malovali písmo (Ottův slovník naučný / 14. díl 1899: 436).

7 Příloha 3: Definice částí knihy PŘÍLOHA 3: Definice částí knihy knižní blok - označuje svázané a oříznuté listy knihy bez desek. Tento blok je až na konci výroby přilepen ( zavěšen ) do desek obálky pomocí předsádky. signet - značka nakladatelství nebo edice umístěná v knize na první liché stránce. patitul - je list, který předchází hlavní titul a na kterém je uveden autor knihy a titul knihy. Oproti hlavnímu titulu je vysázen menším písmem. Důvod tohoto zdvojování titulního listu je v minulosti, kdy byly knihy ještě těžké a při častém používání se vytrhávaly z desek. S deskami knihy se tak často ztratil i titulní list a později nebylo možné zjistit název knihy. Signet a patitul mohou být uvedeny na jedné stránce. frontispis - (též protititul) je označení pro sudou stránku naproti titulnímu listu. Často je na něm ilustrace. hlavní titul - je vždy umístěn na liché stránce knihy. Musí obsahovat titul a podtitul, jméno autora. Může také obsahovat rok vydání a název nakladatelství. hřbet knihy - u lepených vazeb je vždy rovný, u vázaných knih může být rovný nebo oblý. impresum - (též autorská tiráž, copyrightová stránka, nakladatelský záznam) je na druhé straně titulního listu a musí obsahovat copyright textu (ilustrací) a ISBN. Může se zde umístit laudatio (poděkování) sponzorům knihy. tiráž - je vždy umístěna na posledním listu knihy. Obsahuje technické a nakladatelské údaje o knize. předsádka - je dvojlist (pevnějšího papíru), který spojuje knižní blok s deskami knihy. V knize je předsádka přední a zadní. Je prázdná, může však být potištěna ilustrací. přídeští - je jeden z listů předsádky, který je nalepený na deskách (zakrývá surovou vnitřní stranu desky), je přední a zadní. desky - jsou obalem knihy v případě tzv. pevné vazby (hardback). Musí obsahovat titul a jméno autora. Desky knihy se dnes vyrábějí z lepenky a jsou potahovány papírem, textilem, koženkou nebo kůží. ořízka - jsou tři (oříznuté) strany knižního bloku. Čtvrtá strana je vlepena do hřbetu knihy. Ořízka může být obarvená nebo zlacená. To se dělá z dekorativních důvodů, ale také jako ochrana proti prachu. obálka - je stejně jako desky knihy jejím obalem, je však z lehčího papíru, a proto se nazývá měkká vazba (paperback). přebal - je papírová ochrana desek knihy. Má funkci hlavně reklamní.

8 Příloha 3: Definice částí knihy potah - je papír nebo textil používaný k zakrytí lepenky knižních desek a k jejich spojení záložka - může být vložená papírová nebo může jít o textilní či kožený proužek, který je na jednom konci vlepen do hřbetu knihy. Kniha (zvláště odborná) může mít i více textilních záložek. Správně provedená textilní či kožená záložka se pozná podle toho, že při uchopení jejího konce s ní pohodlně projedete celý knižní blok, aniž byste ji museli pustit. kapitálek - je proužek textilie (výjimečně se vyskytuje i kožený), který má především dekorativní charakter. Je vlepen do hřbetu knihy, aby zakrýval mezeru mezi blokem a deskami a chránil tak hřbet zavřené knihy před prachem. vakát - je prázdná stránka (záměrná nebo nezamýšlená) kdekoliv v knize. paginace - číslování stránek. Tradičně v dolním rohu stran nebo uprostřed nebo v záhlaví stránky. kapitola - je oddíl textu v knize, který má samostatné postavení. Každá kapitola musí začínat na liché stránce knihy (u beletrie se to však často nedodržuje a nová kapitola může začínat i na sudé stránce). Je označena názvem nebo alespoň číslicí. obsah - je seznam všech kapitol a podkapitol, který usnadňuje práci s knihou. Obzvláště důležitý je u odborných knih. Umísťuje se na konci knihy, avšak u odborných publikací může být umístěn i na začátku za impresem. rejstřík - může být místní, věcný nebo personální (jmenný). Může také být nerozlišený. Věci nebo osoby, které autor považuje za důležité, mohou být uvedeny v rejstříku. Tam je u nich zároveň uvedena každá strana jejich výskytu v textu. Slouží pro lepší vyhledávání v textu knihy. Rejstřík patří do odborné nebo populárně naučné knihy. bibliografie - je soupis jiných knih, na které se odkazuje v textu. ex libris - je ozdobné označení vlastníka knihy. (Dostupné z

9 Příloha 4: Křížovka PŘÍLOHA 4: Křížovka 1. je vlepen do hřbetu knihy, aby zakrýval mezeru mezi blokem a deskami a chránil tak hřbet zavřené knihy před prachem. 2. Je to dvojlist (pevnějšího papíru), který spojuje knižní blok s deskami knihy. 3. Je to papírová ochrana desek knihy. Má funkci hlavně reklamní. 4. Značka nakladatelství nebo edice umístěná v knize na první liché stránce. 5. je vždy umístěna na posledním listu knihy. Obsahuje technické a nakladatelské údaje o knize. 6. Je to seznam všech kapitol a podkapitol, který usnadňuje práci s knihou. Obzvláště důležitý je u odborných knih. Umísťuje se na konci knihy, avšak u odborných publikací může být umístěn i na začátku za impresem.

10 Příloha 4: Křížovka 7. Číslování stránek. Tradičně v dolním rohu stran nebo uprostřed nebo v záhlaví stránky. 8. Je to soupis jiných knih, na které se odkazuje v textu. 9. Je to oddíl textu v knize, který má samostatné postavení. Musí začínat na liché stránce knihy (u beletrie se to však často nedodržuje a nová kapitola může začínat i na sudé stránce). Je označena názvem nebo alespoň číslicí. 10. Jsou to tři (oříznuté) strany knižního bloku. Čtvrtá strana je vlepena do hřbetu knihy. 11. Je to list, který předchází hlavní titul a na kterém je uveden autor knihy a titul knihy. 12. Může být papírová nebo může jít o textilní či kožený proužek, který je na jednom konci vlepen do hřbetu knihy. 13. Je to prázdná stránka (záměrná nebo nezamýšlená) kdekoliv v knize. 14. Je to na druhé straně titulního listu a musí obsahovat copyright textu (ilustrací) a ISBN.

11 Příloha 5: Powerpointová prezentace Kniha PŘÍLOHA 5: Powerpointová prezentace Kniha Powerpointová prezentace je součástí samostatné přílohy.

12 Příloha 6: Pracovní listy Pojmy a jména PŘÍLOHA 6: Pracovní listy Pojmy a jména POJMY A JMÉNA: Fotografie (kdy, kde a kdo ji vymyslel, jak se vyvíjela do dnešní podoby - stručně): Knihtisk (kdy, kde a kdo ho vymyslel): Typografie (co to je, k čemu slouží): Ilustrace (co to je, k čemu slouží, vzpomeň si na některé ilustrátory): Karel Teige (vyhledej základní informace o něm, se kterou uměleckou skupinou bývá spojován): Josef Váchal (vyhledej základní informace o něm):

13 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů PŘÍLOHA 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů PEDAGOGICKÁ LITERATURA Pedagogická literatura I Pedagogická literatura II Pedagogická literatura III Pedagogická literatura IV

14 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů POESIE Poesie I Poesie II Poesie III Poesie IV

15 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů DETEKTIVKY Detektivky I Detektivky II Detektivky III Detektivky IV

16 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů DĚTSKÁ LITERATURA Dětská literatura I Dětská literatura II Dětská literatura III Dětská literatura IV

17 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů PRÓZA PRO DOSPĚLÉ ČTENÁŘE Próza I Próza II Próza III Próza IV

18 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů FANTASY Fantasy I Fantasy II Fantasy III Fantasy IV

19 Příloha 7: Pracovní listy s obálkami jednotlivých literárních žánrů ROMÁNY PRO ŽENY (TZV. ČERVENÁ KNIHOVNA ) Romány pro ženy I Romány pro ženy II Romány pro ženy III Romány pro ženy IV

20 Příloha 8: Pracovní listy k analyzování obálek PŘÍLOHA 8: Pracovní listy k analyzování obálek Prohlédněte si pozorně obálky pro Váš literární žánr. Zkuste mezi nimi najít společné prvky. Vodítkem, čeho si máte všímat, Vám je tento formulář. Závěry svého hodnocení do formuláře zakroužkujte (ne vždy se musí jednat jen o jednu možnou odpověď nic není černobílé) nebo vepište. Jakékoliv jiné postřehy můžete zaznamenat v posledním bodě formuláře. 1. Ilustrace na obálkách jsou: Malba Kresba Grafika Fotografie Jiné: 2. Obálka je: Pestrá Klidná Barevná Dynamická Strohá Agresivní Střízlivá Jiné: 3. Ilustrace na obálkách pravděpodobně doslovně ilustrují obsah knihy. pravděpodobně jen volně dotvářejí atmosféru knihy. 4. Jméno autora a název knihy jsou součástí vyobrazení na obálce (tj. tvoří s ilustrací jednotný celek). jakoby mimo vyobrazení. velmi nápadné. nenápadné.

21 Příloha 8: Pracovní listy k analyzování obálek 5. Na ilustracích můžeme najít tyto společné motivy (může se jednat o konkrétní prvky nebo symboly, ale také o abstraktní prvky): 6. Z ilustrací na obálkách je jasně patrné, o jaký literární žánr se jedná. není jasně patrné, o jaký literární žánr se jedná. 7. Jaké asociace ve Vás obálky vyvolávají: 8. Prostor pro Vaše další postřehy:

22 Příloha 9: Názvy knih a anotace pro tvorbu obálky PŘÍLOHA 9: Názvy knih a anotace pro tvorbu obálky Poesie: Marián Zedník Verše od srdce Marián Zedník je mladý nadějný básník. Jeho verše jsou vyznáním lásky mladého muže k neznámé ženě. Detektivky: Erik Nemesis Vrah čeká za dveřmi Eva Jacobson je mladá úspěšná žena. Jediné, v čem úspěšná není, je láska. Její vztah s policistou Harrym je z její strany pouze kamarádský. Jednoho dne se na internetu seznámí s neznámým mužem Olaffem. Po několika měsících příjemné virtuální korespondence se Eva rozhodne pozvat Olaffa na večeři, kterou pořádá pro své přátele, mezi kterými nechybí Harry. Jak večeře dopadne? Dětská literatura: Radek Velký Duběnka jde na výlet Napínavá knížka pro děti od 4 let. Duběnka je malá víla z dubového lesa. Protože v lese nemá kamarády a je jí proto dlouhá chvíle, rozhodne se novým přátelům vyjít vstříc a vyrazí na výlet. Po cestě zažije nejedno dobrodružství a potká několik nových známých. Kdo z nich bude Duběnčin kamarád a před kým z nich se bude muset držet na pozoru? Próza pro dospělé čtenáře: Jiří Beneš Opouštím tě, Praho! Petr je úspěšný pětatřicetiletý programátor, který má vše, na co si vzpomene. Krásný dům, rychlé auto, hezké milenky. Jednoho dne se probudí a zjistí, že mu to prostě ke štěstí nestačí. Shodou okolností se chvíli poté kvůli nehodě na autě octne u bran jednoho hospodářství na severu Čech. Fantasy: John Stone Zkáza Říčního království Říčnímu království již dlouhá léta kraluje moudrý král Mardan. Jednoho dne však Říční království napadnou draci ze Severu. Mardan umírá a na trůn usedá jeho šestnáctiletý syn Danmar. Podaří se mladému králi pomocí chásky žoldáků vedených udatnou Keirou ubránit království před dalším dračím útokem? Romány pro ženy: Marry McDonald Provdaná za rebela Skotsko, 18. století. Mladou krásnou lady Elisabeth provdá její krutý otec za syna bohatého šlechtice, kterého před tím nikdy neviděla. Po cestě za ním přepadne její družinu parta rebelů. Elisabeth se stane kořistí rebela Edmonda. Z počátku se oba nemohou vystát, postupem času propadají vzájemné lásce. Otázkou zůstává, kdo je ve skutečnosti rebel Edmond?

23 Příloha 10: Hlavní titul pro knihu vázanou japonskou knižní vazbou PŘÍLOHA 10: Hlavní titul pro knihu vázanou japonskou knižní vazbou KNIHA JAKO UŽITÉ UMĚNÍ (čes.) Kniha (angl.) The book (něm.) Das Buch (fr.) le livre (šp.) el libro (rus.) (it.) libro (čín.) 書 (isl.) bók ) rara.( ) rbaa.( كتاب ספר (fin.) kirja (řec.) βιβλίο (maď.) könyv (jap.) 本 (hind.) क त ब

24 Příloha 11: Ilustrace k senzomorickému cvičení PŘÍLOHA 11: Ilustrace k senzomotorickému cvičení Patrik Ouředník Europeana režie Jan Mikulášek, divadlo Reduta, Brno Jak můžeme vnímat a poznávat knihu? Intimními způsoby

25 Příloha 12: Výroky o knize PŘÍLOHA 12: Výroky o knize KNIHA JAKO UŽITÉ UMĚNÍ Obálka knihy: Obálka je plakátem knihy. (Karel Teige) Kniha jako umění: Chceme naše knihy zdobit zevnitř i zvenčí aby nás tak nejen poučovaly a činily moudrými, nebo i jednoduše nám jen pomáhaly trávit čas, ale aby nás potěšily již svým pouhým vzhledem. Pohled na ně má v nás vyvolat bezprostřední libost, nehledě na obsah. Teprve díky dekoraci se naše knihy mohou a musejí stát pevnou součástí našeho každodenního uměleckého prostředí. (anonymní autor ve vídeňském časopise Ver sacrum, 1898) Kniha bude sama budoucím věkům svědkem mnohého a mnohého: naší úcty k duševnímu životu, našeho vkusu, našeho výtvarného umění, naší opravdovosti a jemnosti, ušlechtilosti a taktu, slovem stupněm naší kulturní síly. Kniha má býti dokonalým uměleckým předmětem, věcí výtvarné kultury, krásnou věcí uměleckou, jako jest takovou věcí váza nebo sklenice, již stavíme na stůl, nábytek, jehož užíváme. (F. X. Šalda, Kniha jako umělecké dílo, 1903) Dnešní čtenář je podoben jedlíkovi z nejnižších vrstev, jenž se stejnou chutí poslouží si z plecháče, z mastného papíru nebo ze špinavé dlaně. Lhostejno z čeho jí: jen když jí. ( ) Toť úpadek čtenářského umění, hanebná krída vkusu devatenáctého století, literární žravost neštítící se nejošklivějšího servírování. Dnešní výprava knih, papír, tisk, ilustrování, vazba, svědčí o tak malém estetickém zájmu jako fabrikace hřebíků. (bratři Čapkové, Knižní kultura, 1908)

26 Příloha 12: Výroky o knize Přestaňme pohlížeti na knihu jako na nutný bezcenný výtvor společnosti, jako na věc, která nemá více ceny než jako kniha. Představme si, že kniha je měřítkem kultury nejen jednotlivce, ale celého národa; je předmětem, který příštím generacím má hlásat naši vyspělost. Bude nezapomenutelným dokladem, na jakém stupni kultury umělecké jsme stáli. A to nám budiž vždycky vodítkem. (Ludvík Bradáč, Úprava vazeb knižních, 1911) Kniha jako předmět k užívání: kniha pro lidi, kteří si ji budou číst třeba před spaním, a než zhasnou, odloží ji na noční stolek ( ) udělat knihu jenom tak velkou, aby se dobře držela v posteli. (Michael Třeštík, Umění vnímat umění, 2011) O tvaru knihy: Když si vybírám knihu do postele, k pracovnímu stolu, do vlaku nebo jako dárek, zvažují mé ruce její tvar stejně jako obsah. Podle okolnosti a podle místa, kde si chci číst, dávám přednost něčemu malému a příjemnému, anebo něčemu objemnému a solidnímu. Knihy o sobě mluví prostřednictvím svého názvu, autora, svého umístění v katalogu nebo na regále v knihkupectví, ilustrací na obálce; knihy o sobě mluví rovněž prostřednictvím svých rozměrů. V různých dobách a na různých místech jsem se naučil u jistých knih očekávat, že budou vypadat jistým způsobem, a jako v každé módě svážou tyto proměnlivé rysy definici nějaké knihy s konkrétními vlastnostmi. Posuzuji knihu podle obálky; posuzuji knihu podle tvaru. (Alberto Manguel, Dějiny čtení, 2007)

27 Příloha 12: Výroky o knize

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_L.5.708 Anotace: Jak vzniká kniha Autor: Mgr. Soňa Pavlíková Předmět: Český jazyk literatura Očekávané

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Průmyslové zpracování tiskovin

Průmyslové zpracování tiskovin Průmyslové zpracování tiskovin 8. a její části www.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013 Strana: 1 Škola Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

TYPOGRAFIE II. Kniha a knižní edice

TYPOGRAFIE II. Kniha a knižní edice TYPOGRAFIE II Kniha a knižní edice Kniha Kniha Kniha (podle definice UNESCO) neperiodická publikace nejméně o 49 stranách. Je tištěným dílem, na němž se podílí autor, nakladatel, tiskař, knihvazač, knižní

Více

KLIKNUTÍM NA JEDNOTLIVÉ POJMY PŘEJDETE K JEJICH ODKAZU

KLIKNUTÍM NA JEDNOTLIVÉ POJMY PŘEJDETE K JEJICH ODKAZU KLIKNUTÍM NA JEDNOTLIVÉ POJMY PŘEJDETE K JEJICH ODKAZU P O P I K N I H S KLIKNUTÍM NA JEDNOTLIVÉ POJMY PŘEJDETE K JEJICH ODKAZU Y ZÁLOŽKA PŘEBALU Bývá na ni uveden životopis autora a stručný obsah knihy.

Více

Kniha. tvorba knihy tvorba zrcadla stránky tvorba odstavcových, případně i znakových stylů nalití a formátování textu

Kniha. tvorba knihy tvorba zrcadla stránky tvorba odstavcových, případně i znakových stylů nalití a formátování textu Kniha tvorba knihy tvorba zrcadla stránky tvorba odstavcových, případně i znakových stylů nalití a formátování textu základem je výběr chlebového písma písmo působí i podprahově je možné, že informační

Více

GRAFICKÝ MANUÁL pro publikace MFF UK

GRAFICKÝ MANUÁL pro publikace MFF UK GRAFICKÝ MANUÁL pro publikace MFF UK Patitul - Tato strana není povinná KAREL NOVÁK MATEMATIKA VČERA DNES A ZÍTRA hřbet publikace První lichá strana publikace - v současné době se používá zřídka. Obsahuje

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Ukázková práce s dětskou literaturou

Ukázková práce s dětskou literaturou Ukázková práce s dětskou literaturou 1 SEDMILHÁŘ JOSÍFEK Daniela Krolupperová Titul z edice Druhé čtení nakladatelství Albatros Vhodné pro: společnou mimočítankovou četbu Věková skupina: konec 2. ročníku,

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Úvod do knihařství. 1. Historie. TDZT, Úvod do knihařství. Vytvořil: Michaela Hanáková Vytvořeno dne: 18. 9. 2012. www.isspolygr.

Úvod do knihařství. 1. Historie. TDZT, Úvod do knihařství. Vytvořil: Michaela Hanáková Vytvořeno dne: 18. 9. 2012. www.isspolygr. Úvod do knihařství 1. Historie.isspolygr.cz Vytvořil: Michaela Hanáková Vytvořeno dne: 18. 9. 2012 Strana: 1/9 Škola Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Několik praktických informací

Několik praktických informací 1. formát Několik praktických informací označuje konečnou velikost knihy, dovolím si uvést ty nejběžnější. Nic není nemožné, a tak si můžete zvolit jakýkoliv vlastní formát knihy, vše je otázkou financí

Více

Typografie. Smíšená sazba, kniha

Typografie. Smíšená sazba, kniha Typografie Smíšená sazba, kniha Smíšená sazba Vyznačování v hladké sazbě Tomáš Hudec Typografie 1 / 42 Smíšená sazba Vyznačování v hladké sazbě Pořadová sazba Tomáš Hudec Typografie 1 / 42 Smíšená sazba

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Hanička jde do školy

Hanička jde do školy Hanička jde do školy kapitola 11 z knihy Hanička a skřítek Rozmarýnek Autorka textu i ilustrací: Irena Kovářová Kniha byla napsána před 20 lety autorkou, pro její milovanou dceru Haničku. V roce 2018 vydáno

Více

JAK SE STÁT KNIHAŘEM

JAK SE STÁT KNIHAŘEM JAK SE STÁT KNIHAŘEM Prezentace odborných profesí a řemesel Českolipské muzeum představuje školám v rámci grantového projektu Libereckého kraje PŘÍRODOVĚDNÉ PROFESE, ODBORNÉ PROFESE A TRADIČNÍ ŘEMESLA

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Téma: žák se seznamuje s textem (úryvkem), rozumí textu, odpovídá na otázky týkající se

Téma: žák se seznamuje s textem (úryvkem), rozumí textu, odpovídá na otázky týkající se VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_04 Úvodní část seznámení s cílem hodiny (seznámení s knihou Tajná sedma a úryvkem z této knihy) Hlavní část čtení textu s porozuměním, následné zpracování otázek Závěrečná

Více

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Mám nápad, vytiskneme časopis! Fajn, a víš jak na to?! Alois Tiskátko František Pochybný Jasně, sleduj! Nejdříve vytvoříme návrh. Návrh (layout) vytváří grafik,

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla

Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené fantasy literatury a její převedení do výtvarného díla Maturitní práce z Estetické výchovy 2014 1. Témata maturitních prací 1. Fantasy a umění, aneb od knihy k obrazu Žánr fantasy jako zdroj inspirace pro současné umělecké obory Představení vlastní oblíbené

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své

Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své Večer Pufík obcházel záhony modrých růží na zahradě a čekal na Pepíka. Jenže ten měl zpoždění, a tak si Pufík řekl, že mezitím něco napíše do své velké bílé knihy. Napsal několik stránek, ale Pepík pořád

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

dokumentu, respektive oddílu (více o oddílech v další kapitole). Nemůžeme

dokumentu, respektive oddílu (více o oddílech v další kapitole). Nemůžeme Microsoft Office IV Sloupce Chtěli bychom psát školní noviny a máme pocit, že jsou málo profesionální. Chtěli bychom využít možnost psaní v několika sloupcích. Nastavíme si na stránce místo jednoho sloupce

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Historický www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 12. 1. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 1,3 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Pravidla vypracování maturitní práce

Pravidla vypracování maturitní práce Střední zahradnická škola Rajhrad, příspěvková organizace, Masarykova 198, 664 61 Rajhrad Pravidla vypracování maturitní práce (dále jen Práce ) Pro školní rok 2017-2018 Pro obor: Zahradnictví 41-44-L/51

Více

Jak se tvoří kniha - 17. 3. 2016 - Jitka Babíčková

Jak se tvoří kniha - 17. 3. 2016 - Jitka Babíčková 1. Trocha z historie 2. Současná situace na knižním trhu 3. Podrobněji z hlediska nakladatelství 4. Titul vydávaný Vaší knihovnou 5. Ocenění pro krásné knihy 6. Unikátní knihy 7. Trocha ze statistiky 8.

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

Marie Kosková /308. Základní školy

Marie Kosková /308. Základní školy Marie Kosková 599 522 306/308 Základní školy Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ ANEB VÝLET DO ŘÍŠE POHÁDEK Určeno pro: 1. třídy ZŠ Termín realizace: 26. 2. - 8. 3. 2018 Seznámení s knihovnou,

Více

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Hádej, kdo jsem? (Čtení o ptácích)

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Hádej, kdo jsem? (Čtení o ptácích) Autor: Diana Kotová Datum: 14. 12. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Hádej, kdo jsem? (Čtení o ptácích)

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK 1346: Karla IV. přestává bavit dětská hra Malý stavitel. NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Kantorek NAŠE

Více

Čítanka pro 4. Ročník, Nová škola. Psací potřeby, nakopírovaný text, učebnice vlastivědy Nová škola pro 4. ročník

Čítanka pro 4. Ročník, Nová škola. Psací potřeby, nakopírovaný text, učebnice vlastivědy Nová škola pro 4. ročník Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VY_12_INOVACE_53 Název vzdělávacího materiálu Jak se Mach a Šebestová Jméno

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

VY_32_INOVACE_170_LV.5

VY_32_INOVACE_170_LV.5 VY_32_INOVACE_170_LV.5 Anotace: Žáci se prakticky seznámí s jednoduchým scénářem, po rozdání rolí zkusí čtecí zkoušku, případně se naučí role zpaměti a zahrají divadlo pro mladší spolužáky či rodiče. 1.

Více

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE v souladu s ustanovením 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 49/2009 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace

Vypravování. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Vypravování Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová skupina CZ.1.07/1.5.00/34.0950

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Příloha 1: Váš individuální zákon přitažlivosti. Nalezněte své osobní energetické číslo

Příloha 1: Váš individuální zákon přitažlivosti. Nalezněte své osobní energetické číslo Nalezněte své osobní energetické číslo Na úvod knihy jsem představila tři základní aspekty zákona přitažlivosti. Na vašem nebeském štěstí se přitom zakládá i váš vysoce individuální zákon přitažlivosti.

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 MĚSTSKÁ KNIHOVNA ORLOVÁ Oddělení pro děti a mládež Masarykova 1324, Orlová Lutyně Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 2012 Své návštěvy ohlaste, prosím, předem osobně nebo telefonicky

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Copyright 1974 by Jill Murphy Cover Illustration Jill Murphy, 2009 Illustrations Jill Murphy, 2009 Translation Michaela Tychtlová, 2009 NAKLADATELSTVÍ XYZ, s. r. o., 2009, 2012 ISBN 978-80-7388-708-7 KAPITOLA

Více

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan Pro děti od P ro d ěti o d 6 let. le et. Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz Z. Pospíšilová / D. Trsťan Nebojte vaření!

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

PRACOVNÍ LIST pro II. stupeň ZŠ Literatura

PRACOVNÍ LIST pro II. stupeň ZŠ Literatura pro II. stupeň ZŠ Literatura 1 Kdo jsem? 1. Jsem postava z divadelní hry R. U. R. 2. Stvořil mě Rabbi Löw společně s golemem. 3. Jsem uměle vytvořený človíček. 2 Správně přiřaď a doplň další údaje: J.

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Průmyslové zpracování měkkých vazeb

Průmyslové zpracování měkkých vazeb měkkých vazeb 13. Linky na vazbu lepenou a nové technologie měkkých vazeb www.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Dne: 15. 1. 2013 Strana: 1/14 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

Literární koncept s přesahem do reklamní kampaně

Literární koncept s přesahem do reklamní kampaně Univerzita J. E. Purkyně Pedagogická fakulta Katedra výtvarné kultury Informační a komunikační technologie I. MgA. Radka Müllerová, Ph.D. ZS 2011/2012 Literární koncept s přesahem do reklamní kampaně Kamila

Více

Abychom slovu kniha dobře porozuměli, musíme se vrátit o několik staletí zpět a vykonat také exkurzi do zahraničí. Z lekce PÍSMO již víme, že se

Abychom slovu kniha dobře porozuměli, musíme se vrátit o několik staletí zpět a vykonat také exkurzi do zahraničí. Z lekce PÍSMO již víme, že se KNIHA Abychom slovu kniha dobře porozuměli, musíme se vrátit o několik staletí zpět a vykonat také exkurzi do zahraničí. Z lekce PÍSMO již víme, že se nejprve používalo písmo znakové. Znakem byla sdělena

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

TITUL. autor. nakladatelství

TITUL. autor. nakladatelství LOGO nakladatelství TITUL autor nakladatelství Tiráž autor, titul, překladatel (jde-li o překlad) název nakladatelství a adresa jméno a adresa tiskárny rok vydání originální název díla a původního nakladatele

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi Kdysi jsem se zeptal jednoho člověka: Myslíte si, že někteří špatní lidé budou spaseni? Ne, to si nemyslím, odpověděl. Pak nemám žádnou vyhlídku, řekl jsem. Vy máte nějakou? Jistě, nejsem špatný člověk.

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová Mateřské školy a základní školy Vlasta Mračková Ivana Weissová Knihovnické lekce POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka trvání 45 minut) Hravou formou seznámíme děti s knihovnou

Více

Kamarádství, přátelství, láska Metodický list

Kamarádství, přátelství, láska Metodický list ství, přátelství, láska Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - vlastnosti přátel, druhy a vlastnosti lásky práce se sešitem - moji přátelé, ti, které miluji námět na domácí přípravu nebo

Více

Hanička stůně. kapitola 3 z knihy Hanička a skřítek Rozmarýnek

Hanička stůně. kapitola 3 z knihy Hanička a skřítek Rozmarýnek Hanička stůně kapitola 3 z knihy Hanička a skřítek Rozmarýnek Autorka textu i ilustrací: Irena Kovářová Kniha byla napsána před 20 lety autorkou, pro její milovanou dceru Haničku. V roce 2018 vydáno jako

Více

Dokončující zpracování Měkké vazby

Dokončující zpracování Měkké vazby Dokončující zpracování www.isspolygr.cz Interaktivní Vazba V1,V2,V2a,V3,V3a,V4 Speciální úpravy měkkých vazeb Nové technologie lepené vazby Vytvořil: Bc. Eva Veselá 9. 2. 2013 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Informační vzdělávání v Městské knihovně Sedlčany

Informační vzdělávání v Městské knihovně Sedlčany Informační vzdělávání v Městské knihovně Sedlčany Mgr. Alena Budková budkova@knihovna-se.cz Informační vzdělávání uživatelů Havlíčkův Brod 25. 4. 2012 Informační vzdělávání x besedy IV je systém lekcí

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let)

České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let) 20 17 České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let) Jak děti tráví volný čas? Top 3 denní aktivity 78 % Příprava 60 % Hraní doma 50 % Četba (doma) ze slabikáře či jiného školního textu 63 %

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Reklama, sleva Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_14 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum

Více

TITUL. autor. nakladatelství

TITUL. autor. nakladatelství LOGO nakladatelství TITUL autor nakladatelství Tiráž autor, titul, překladatel (jde-li o překlad) název nakladatelství a adresa jméno a adresa tiskárny rok vydání originální název díla a původního nakladatele

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková

Nejlepší nevěsta. Alena Vorlíčková Regina Daňková Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková Regina Daňková Pohádky pro společné čtení Projekt Městské knihovny Svitavy Lektoruje PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. DYS-centrum Praha Nejlepší nevěsta Alena Vorlíčková, 2011

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

O radosti pro život MILÁ KNIHA. Přemysl Dvořáček

O radosti pro život MILÁ KNIHA. Přemysl Dvořáček O radosti pro život MILÁ KNIHA Přemysl Dvořáček O radosti pro život Přemysl Dvořáček V prožitku jemného citu lásky ve svém srdci cítíme blažený vjem upřímné radosti a něhy. S pocitem upřímné radosti

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

VY_32_INOVACE_ČJ5_01_15. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT BAJKY

VY_32_INOVACE_ČJ5_01_15. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT BAJKY VY_32_INOVACE_ČJ5_01_15 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT BAJKY VY_32_INOVACE_ČJ5_01_15 Anotace - Materiál obsahuje, 2 listy úvodu, 10 listů prezentace 2 pracovnílistys texty

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více