Atlas DCA. Analyzátor polovodičových součástek. Model DCA55

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Atlas DCA. Analyzátor polovodičových součástek. Model DCA55"

Transkript

1 Atlas DCA Analyzátor polovodičových součástek Model DCA55 Uživatelský manuál Věnujte prosím čas přečtení tohoto návodu, než začnete přístroj používat!

2 Úvod Peak Atlas DCA je inteligentní analyzér polovodičů, který nabízí v jednom přístroji nebývalé možnosti testování s neskutečnou jednoduchostí. Snadno získáte veškerá potřebná data. 1. Automatická identifikace typu součástky Bipolární transistory Darlingtonovy transistory Rozšíření na Modely MOSFET Depletion Mode MOSFET Přechody FET Nízkovýkonové citlivé triaky Nízkovýkonové citlivé tyristory Světlo Emitující Diody Dvoubarevné Diody Diody Diodové sítě 2. Automatická identifikace pinů, připojených jakýmkoliv způsobem. 3. Speciální identifikace, jako například ochrana diod a odporů. 4. Měření zesílení pro bipolární tranzistory. 5. Měření zbytkového proudu pro bipolární transistory. 6. Detekce křemíkového nebo germaniového transistoru. 7. Měření pole pro tranzistory MOSFET. 8. Pokles napětí v propustném směru pro Diody, LED a transistory báze-emitor přechod. 9. Automatické a manuální vypnutí napájení power-off.

3 Důležitá Upozornění Tento přístroj NESMÍ být připojen k napájenému vybavení/komponentům nebo vybavení/komponentům, které uchovávají energii (např. kondenzátory). Pokud se nebudete řídit tímto varováním, může dojít k zranění, poškození testovaného vybavení, poškození Atlas DCA a zániku záruky. Tester je navržen pro analyzování nezapojených součástek. Toto zajišťuje, že jiné obvody neovlivňují parametry naměřené součástky. Nepoužívejte přístroj hrubě, ani s ním do ničeho neudeřte a neupusťte jej. Tato jednotka NENÍ vodotěsná. Používejte pouze s kvalitní alkalickou baterií.

4 Analýza komponentů Tester je navržen pro analyzování nezapojených a napájených součástek. Toto zajišťuje, že jiné obvody neovlivňují parametry naměřené součástky. Tři sondy tester mohou být libovolně připojeny k součástce. Pokud má součástka jen dva vývody, použijete jen jeden pár vodičů. Tester započne analýzu součástky ihned po stisknutí tlačítka on-test. Podle připojené součástky, analýza může trvat několik sekund, než dojde k vyhodnocení. Následně jsou zobrazeny hodnoty měření. Informace jsou zobrazeny ve formě stránek. Každá stránka se zobrazí krátkým stisknutím tlačítka scroll-off. Šipka ukazuje jestli jsou k dispozici další stránky informací. Symbol šipky na displeji značí, že je možné zobrazit více stránek. Ačkoliv se Atlas DCA sám vypne, pokud s ním nepracujete, můžete jednotku vypnout ručně přidržením tlačítka scroll-off na několik sekund Pokud Atlas DCA nemůže detekovat mezi testovacími sondami žádnou součástku, zobrazí se následující: Pokud se jedná o nepodporovanou součástku, nebo vadnou součástku, zobrazí se následující hlášení: Některé součástky mohou být vadné a vykazovat zkrat. Následující hlášení dá informaci o přechodu, který je připojený na sondách: Všechny tři sondy jsou ve zkratu, pak se zobrazí následující hlášení: Je možné, že Atlas DCA detekuje jeden nebo více přechodů diod nebo jiných součástek s neznámé nebo vadné části. To proto, že mnoho polovodičů obsahuje PN (dioda) přechody. Pro více informací nahlédněte do části o diodách a diodových sítích.

5 Diody Atlas DCA dokáže analyzovat většinu známých diod. K vývodům diody můžete připojit, kterýkoliv klips tester, v jakémkoliv pořadí. Pokud tester detekuje jednu diodu, zobrazí následující hlášení: Stisknutím tlačítka scroll-off se zobrazí zapojení pinů pro diodu. V tomto příkladu je anoda zapojena na červený klip a katoda je připojena na zelený klip. Modrý klip je nepřipojený. Následně je zobrazen pokles napětí v propustném směru, což určuje typ diody. V tomto případě se jedná o křemíkovou diodu. Germaniové nebo Schotkyho diody mají napětí kolem 0.25V. Současně je zobrazena velikost testovacího proudu. Atlas DCA detekuje pouze jednu diodu, i když jsou zapojeny dvě diody sériově, pokud není třetí klip zapojen do spojení mezi diodami. Zobrazený pokles napětí v propustném směru bude nicméně napětí skrze celou sérii. Atlas DCA rozhodne, zda testovaná dioda (diody) je LED, pokud měřené napětí v propustném směru přesáhne 1.50 V. Podívejte se so sekce o analýze LED pro více informací.

6 Diodová Síť Atlas DCA rovněž vyhodnotí známé typy tří vývodových diodových můstků. Například typ SOT-23. Je nutno připojit všechny tři klipy, volba pořadí je libovolná. Přístroj vyhodnotí typ diodové sítě a zobrazí informace o každé diodě za sebou postupně. Následující typ diodové sítě je rozpoznán testerem: Obě katody jsou společné, jako například typ BAV70. Anody diod jsou společné, jako například typ BAW56W. Obě diody jsou zapojeny do série. Jako například typ BAV99. Následuje identifikace pinů. Jsou zobrazeny podrobné informace pro každou diodu. Nejdříve je vyobrazena informace o zapojení pinů a následují elektrické parametry. Pokles napětí v propustném směru a testovací proud. Měřící proud závisí na velikosti úbytku napětí v propustném směru. Nejdříve jsou zobrazeny souhrnné informace první diody, následně jsou zobrazeny souhrnné informace druhé diody.

7 LED LED je ve skutečnosti také diody, nicméně pokud pokles napětí v propustném směru bude vyšší než asi 1,50V, tester vyhodnotí měřenou součástku jako diodu LED. Toto také umožňuje testeru vyhodnotit dvoubarevné LED a připojení jednotlivých klipů. Po identifikaci zapojení pinů, ukáže tester měřící proud a pokles napětí v propustném směru. Zde je katoda (-ve) diody LED připojena na zelený klip. Anoda (+ve) diody LED je připojena na modrý klip. V tomto případě vykazuje jednoduchá zelená dioda LED pokles napětí v propustném směru 1.92V. Testovací proud je závislý na poklesu napětí v propustném směru a je naměřeno 3.28mA. Některé modré diody LED a jejich příbuzné bílé diody LED mají vyšší pokles napětí v propustném směru a nebudou vyhodnoceny testerem.

8 Dvoubarevné LED Dvoubarevné LED jsou automaticky identifikovány. Pokud má diody tři vývody, připojte všechny tři klipy v libovolném pořadí. Dva terminály představují v podstatě dvě diody LED, které jsou připojeny s opačnou polaritou. Dvoubarevné LED se vyrábějí buď se společnou anodou, nebo společnou katodou. Zde je vyhodnocena dvou vývodová LED. Tato zpráva ukazuje na tří vývodovou LED. Podrobná informace o připojení pinů je zobrazena stejným způsobem jako u měření diod ne sítě diod. Nejdříve je zobrazeno zapojení první diody v konstrukčním celku diody. Je zajímavé, že pokles napětí v propustném směru se liší podle barvy použité LED diody. Toto může následně být užitečné pro vyhodnocení, který pin je přiřazen, které barvě LED. Červená LED má většinou nejnižší pokles napětí v propustném směru. Následuje žlutá LED, zelená LED a modrá LED.

9 Bipolární přechod Transistoru Bipolární přechody transistor tvoří klasické transistory. Však existuje mnoho variant, jako například Darlingtonovy, diodou chráněné, rezistorové a jejich kombinace. Všechny možnosti jsou identifikovány testerem. Bipolární transistory jsou k dispozici ve dvou základních provedeních, NPN a PNP. V tomto příkladu tester detekoval PNP křemíkový transistor. Jednotka testeru rozpozná, zdali bázové napětí poklesne pod 0,4V a následně vyhodnotí transistor jako germaniový. V tomto případě rovněž PNP. Pokud se jedná o Darlingtonův transistor (dav BJTs spojené společně), Tester zobrazí odpovídající zprávu: Atlas DCA určí testovaný tranzistor jako Darlingtonův, pokud pokles napětí základna-emitor je větší než 1.00V pro zařízení s přepínacím odporem základna-emitor větším, než 60kΩ nebo pokud je pokles napětí základna-emitor větší, než 0.80V pro zařízení s přepínacím odporem základnaemitor menším, než 60kΩ. Změřený pokles napětí základna-emitor je zobrazen tak, jak uvidíte dále. Stiskněte tlačítko scroll-off. Zobrazí se pinout tranzistoru. Zde přístroj identifikoval základn u připojenou k červenému klipu a kolektor připojený k zelenému klipu a emitor je připojen k modrému klipu.

10 Speciální možnosti transistoru Mnoho moderních transistorů má různé dodatečné vlastnosti. Pokud Tester identifikoval nějakou takovou vlastnost, ihned informaci zobrazí po dalším stisknutí tlačítka scroll-off. Pokud nebyla detekována dodatečná vlastnost, bude ihned zobrazena informace o proudovém zesílení. Některé transistory, zvláště CRT, výkonové transistory a darlingtonovy transistory, jsou osazeny ochrannou diodou, která je zapojena mezi kolektor a emitor. Philips BU505DF je typický příklad diodou chráněného bipolárního transistor. Mějte na paměti, že ochranné diody jsou stale připojeny mezi kolektor a emitor, takže jsou normálně v závěrném směru. Pro NPN transistory je anoda ochranné diody připojena na emitor transistor a pro PNP transistory je anoda připojena na kolektor transistor Navíc mnoho darlingtonových transistorů má zapojen odpor mezi bází a emitorem transistor. Tester je schopen vyhodnotit velikost tohoto odporu pokud je jeho hodnota nižší než třeba 60kΩ. Známý Motorola TIP110 NPN Darlingtonový transistor má zapojen odpor mezi bází a emitorem. Pokud Tester detekuje přítomnost zapojení odporu mezi bází a emitorem, zobrazí hlášení: Zároveň Tester ohlásí, že uvedená hodnota zesílení proudu H FE není uvedená přesně, protože je přítomen odpor mezi bází a emitorem. Je důležité vědět, že pokud tranzistor obsahuje přepínací odporovou síť základna-emitor, jakákoliv měření zesílení proudu (H FE ) budou velmi nízká s testovacím proudem použitým Atlas DCA. Je to proto, že rezistory poskytují další cestu pro proud základny. Hodnoty pro zesílení mohou být nicméně proužity pro porovnání tranzistorů nebo podobných typů pro účely porovnání nebo zesílení vybraného rozsahu. Atlas DCA vás v takovém případě varuje.

11 Vadné Transistory nebo s velmi nízkým zesílením Vadný transistor, který se projevuje velmi nízkým proudovým zesílením, bude vyhodnocen jen jako několik diodových přechodů. Je to z toho důvodu, že struktura NPN transistor, je v podstatě diodová síť se společnou anodou. PNP transistor se jeví jako diodová síť se společnou katodou. Společný pin je pak báze transistor. Toto je normální v případech, kdy proudové zesílení je velmi nízké nebo je proud příliš malý, takže jej není možno měřit testerem. Uvědomte si, prosím, že ekvivalentní vzorec diod nemusí být správně identifikován pomocí Atlas DCA, pokud váš tranzistor má přídavné diody (např. ochrannou diodu kolektor-emitor). To je kvůli několika pin průchodům, které nelze analyzovat samostatně. V některých případech není tester schopen detekovat nějakou citlivostní změnu a potom se objeví hlášení Neznámá/Vadná součástka: Nebo součástka není detekována:

12 Proudové zesílení (H FE ) Proudové zesílení DC proudu H FE je zobrazeno poté, co je zobrazena jakákoliv speciální vlastnost tranzistorů. DC zesílení proudu je poměr proudu kolektorů a základního proudu pro určitou operaci. Atlas DCA měří H FE při proudu kolektoru 2.50mA a napětí kolektoremitor je mezi 2V a 3V. Zesílení všech transistorů se různí v návaznosti na nastaveném kolektorovém proudu, napětí kolektoru a také teplotě přechodu. Proto zobrazená hodnota nemusí odpovídat hodnotě pro jiné proudy kolektoru nebo napětí. Toto platí pro velká zařízení. Darlington transistory dosahují velmi vysokých hodnot zesílení a proto jako výsledek měření se bude ukazovat široká škála hodnot. Navíc je zcela normální, že u transistoru stejného typu se bude hodnota zesílení lišit. Z tohoto důvodu, je většina zapojení s transistory navržena pro konkrétní proud kolektoru. Přesto je zobrazená hodnota zesílení velmi užitečná pro srovnání transistor stejného typu a jejich výběr do páru, případně vyhodnocení nepoužitelnosti pro zapojení v obvodu.

13 Pokles napětí základna - emitor Jsou zobrazeny DC charakteristiky přechodu Základna- Emitor. Jak pokles napětí na přechodu, tak měřený proud přechodu Báze-Emitor. Pokles napětí v propustném směru Základna-Emitor může určit, o jaký typ transistor se jedná. Germaniové typy mají pokles do 0,2V. Zatímco křemíkové přechody mají pokles kolem 07V. Darlington transistory mohou vykazovat pokles kolem 1,2V. Protože je spojeno do série několik přechodů. Atlas DCA neprovádí testy základna-emitor se stejným základním prouddem, který je použit pro měření nárůstu proudu.

14 Zbytkový Proud Kolektoru Zbytkový proud kolektoru je proud, který protéká kolektorem, i když bází neprotéká žádný proud. Většina moderních transistorů vykazuje velmi nízkou hodnotu zbytkového proudu kolektoru, většinou méně než 1μA, i když je přítomno vysoké kolektorové napětí. Starší typy germaniových transistorů však trpěly vysokým zbytkovým proudem, zvláště při zvýšené teplotě přechodu. Tento zbytkový proud byl značně teplotně závislý. Pokud měříte křemíkový transistor, pravděpodobně bude měřená hodnota zbytkového proudu blízká 0.00mA, jinak je transistor vadný.

15 Mosfety Mosfet znamená Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor. Podobně jako bipolární transistory, jsou typy Mosfet dostupné jako N-Channel a P Channel. Většina moderních Mosfetů jsou v rozšířeném módu, což znamená, že přechod připojený na zdroj napětí je polarizován kladně pro N-Channel typy. Ostatní typy (výjimečně) Mosfet jsou v Depletion Mode, který je popsán v následujícím odstavci. Mosfety všech typů jsou často popsány jako Igfets, což znamená Insulated Gate Field Effect Transistor. Tento termín popisuje klíčovou vlastnost těchto obvodů, izolovaná oblast ovládaná kladným a záporným napětím, což způsobí přírůstky proudu. Typicky povolené hodnoty ±20V. Proto název polem řízený transistor. První obrazovka poskytuje informaci o typu připojeného transistoru MOSFET. Stisknutím tlačítka OFF/Page se zobrazí zapojení pinů. Gate, source a drain piny jsou identifikovány. Důležitou vlastností Mosfet je prahové napětí přechodu gate-source které způsobí vodivost mezi přechodem source a drain. Toto napětí je zobrazeno na další stránce po zobrazení zapojení pinů. Atlas DCA detekuje "drain-source" přechod, když dosáhne 2.50mA.

16 Depletion Mode MOSFET Méně častý typ Depletion Mode Mosfet je velmi podobný konvenčnímu přechodu FET (JFET) akorát, že elektroda gate je izolovaná od ostatních dvou elektrod. Vstupní impedance těchto součástek je obvykle typicky vyšší než 1000MΩ pro kladné I záporné napětí. Depletion Mode součástky vyžadují řídící napětí pro řízení přechodu drain-source proudu. Moderní Depletion Mode součástky jsou dostupné jen jako typy N-Channel a jsou schopny vest proud na přechodu drain a source I při nulovém napětí mezi gate a source. Součástka může být zcela bez napětí a vývod gate může být připojen na záporný pól napětí o hodnotě až -10V než je potenciál source. Tato vlastnost je přibližuje konvenčním transistorům Jfets. Stisknutím tlačítka scroll-off se zobrazí zapojení pinů tranzistor MOSFET.

17 Přechody FETS (JFETS) Přechody FETS jsou konvenční polem řízené Transistory Napětí přivedené na elektrody gate-source ovládá proud mezi elektrodami drain a source. N-Channel Jfets vyžaduje záporné napětí na elektrodě gate vzhledem k napájecímu napětí, Čím zápornější hodnota napětí, tím vyšší proud protéká mezi drain a source. Narozdíl od Depletion Mode Mosfets, Jfets nemá izolační vrstvu elektrody gate. Toto dává těmto transistorům vysoký vstupní odpor mezi elektrodami source a gate. Proud gate narůstá pokud je polovodičový přechod mezi gate a source nebo mezi gate a drain v propustném směru. Z tohoto důvodu je napětí na gate asi o 0,6V vyšší, než na elektrodě drain nebo source pro N-Channel typ transistoru, nebo 0.6V nižší na drain nebo source P-Channel transistoru. Vnitřní struktura Jfets je rozložena symetricky okolo gate elektrody, to znamená, že elektrody drain a source jsou testerem nerozeznatelné. Avšak typ JFET a elektroda gate je určena.

18 Tyristory (SCR) a Triaky Citlivé nízkovýkonové tyristory (silicon Controlled Rectifiers-scrs) a triaky, které vyžadují proud elektrodou gate a tento proud je nižší než 5mA, mohou být testerem vyhodnoceny. Elektrody Tyristoru jsou anoda, katoda a gate. Zapojení elektrod tyristoru je vyobrazeno na další obrazovce po stisknutí tlačítka scroll-off. Triak elektrody jsou MT1, MT2 (MT pro hlavní elektrodu) a gate. MT1 je elektroda, ke které je vztažen referenčně proud elektrodou gate. 1. Jednotka určí, že je testované zařízení triak tak, že zkontrolujte otevírací kvadranty. Tyristory pracují pouze s jedním kvadrantem (pozitivní proud brány, pozitivní proud anody). Triaky obvykle pracují s třemi nebo čtyřmi kvadranty, proto se použivají v AC aplikacích. 2. Testovací proud používaný Atlas DCA je nízký (<5mA), aby se zabránilo možnosti poškození velkého množství součástek. Některé tyristory a triakynebudou při slabém proudu pracovat a tyto typy tudíž nelze pomocí tohoto přístroje analyzovat. Uvědomte si, že pokud je u triaku detekován pouze jeden spouštěcí kvadrant, jednotka jej vyhodnotí jako tyristor. Pro více detailů se podívejte na technické specifikace.

19 Údržba Atlas DCA Tester je schopen pracovat spolehlivě po dlouhá léta, pokud je používán v souladu s tímto provozním manuálem. Nevystavujte přístroj vysokým teplotám nebo vlhkosti a nárazům. Doporučujeme preventivně měnit napájecí baterii každých 12 měsíců, aby nedošlo k vytečení obsahu napájecí baterie a následně poškození přístroje. Pokud se na displeji LCD objeví hlášení Low Battery ihned vyměňte napájecí baterii, aby nedošlo k ovlivnění přesnosti měření, přestože tester dále normálně pracuje. Pro výměnu napájecí baterie nejdříve odšroubujte tři šroubky zadního krytu testeru. Následně kryt sejměte a vytáhněte vybitou baterii. Dávejte pozor, abyste nepoškodili elektroniku uvnitř. Pro výměnu je nutno použít stejný typ napájecí baterie Alkaline GP23A nebo MN21 12V (10mm průměr x 28mm délka).

20 Autotest Pokaždé, když Atlas DCA zapnete, provede se autotest. Navíc kromě testu napětí baterie jednotka testuje práci mnoha vnitřních funkcí, jako jsou zdroje napětí a proudu, zesilovače, analogové a digitální konveztory a multiplexery testovacích vodičů. Pokud jakákoliv z těchto funkcí bude mimo limity, zobrazí se zpráva a přístroj se automaticky vypne. Pokud byl problém způsobem dočasným stavem testovacím klipů, například jejich vystavení testovacím klipům, pro odstranění problémů jednoduše Atlas DCA restartujte. Pokud vyvstane problém, který nemizí, je možné, že poškození bylo způsobeno vnější příčinou, například zavedením přílišné energie do testovacích klipů nebo velkým statickým vybitím. Pokud problém přetrvává, kontaktujte nás pro poradu a citujte zobrazený chybový kód. Pokud je slabá baterie, k autotestu nedojde. Z tohoto důvodu se doporučuje vyměnit baterii hned, jakmile se objeví varování "Low Battery"

21 Technické specifikace Všechny hodnoty jsou při 25 C, pokud není specifikováno jinak. Parametr Minimální Typické Maximální Pozn. Vrcholový testovací proud do S/C -5.5mA 5.5mA 1 Vrcholový testovací proud skrz O/C -5.1V 5.1V 1 Rozsah zesílení tranzistoru (H FE ) Přesnost zesílení tranzistoru ±3% ±H FE 2,8 Testovací napětí tranzistoru V CEO 2.0V 3.0V 2 Přesnost tranzistoru V BE -2%-20mV +2%+20mV 8 V BE pro Darlingtony 0.95V 1.00V 1.80V 3 V BE pro Darlingtony (přemostěné) 0.75V 0.80V 1.80V 4 Přijatelný tranzistor V BE 1.80V Přemosťovací hranice základna-emitor 50kΩ 60kΩ 70kΩ Testovací proud BJT kolektoru 2.45mA 2.50mA 2.55mA Přijatelný únik BJT 0.7mA 6 Rozsah hranice brány MOSFET 0.1V 5.0V 5 Přesnost hranice MOSFET -2%-20mV +2%+20mV 5 Proud drain testu MOSFET 2.45mA 2.50mA 2.55mA Odpor brány MOSFET Proud testu depletion drain 0.5mA 5.5mA Proud testu JFET drain-source 0.5mA 5.5mA Testovací proud brány SCR/triak 4.5mA 7 Testovací proud zátěže SCR/triak Testovací proud diod 8kΩ 5.0mA 5.0mA Přesnost napětí diod -2%-20mV +2%+20mV V F pro identifikaci LED 1.50V 4.00V Hranice zkratu Typ baterie 10Ω 12V alkalická MN21 / L1028 / GP23 A Rozsah napětí baterie 7.50V Hranice varování baterie 8.25V Rozměry 103 x 70 x 20 mm 1. Mezi jakýmkoliv párem testovacích klipů. 2. Proud kolektoru 2.50mA. Přesnost zesílení platná pro zesílení menší, než Odpor skrz reverzne zapojenou základnu-emitor >60kΩ. 4. Odpor skrz reverzne zapojenou základnu-emitor <60kΩ. 5. Drain-source proud 2.50mA. 6. Napětí kolektor-emitor 5.0V. 7. Kvadrant tyristoru I, kvadranty triaku I a III. 8. BJT bez přepínacích rezistorů. Specifikace mohou podléhat změnám.

22 Tento výrobek nepatří do odpadu! Odevzdejte jej na příslušném sběrném místě!

Inteligentní Polovodičový Analyzér Provozní manuál

Inteligentní Polovodičový Analyzér Provozní manuál Inteligentní Polovodičový Analyzér Provozní manuál Před uvedením přístroje do provozu si velmi pečlivě přečtěte tento provozní manuál. Obsahuje důležité bezpečnostní informace. 3 Obsah.. Strana Úvod...

Více

Peak Atlas DCA Pro. Analyzátor polovodičových součástek. Model DCA75

Peak Atlas DCA Pro. Analyzátor polovodičových součástek. Model DCA75 Peak Atlas DCA Pro Analyzátor polovodičových součástek Model DCA75 Uživatelský manuál Věnujte prosím čas přečtení tohoto návodu, než začnete přístroj používat! Úvod Peak Atlas DCA Pro je inteligentní analyzér

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

MT Multimetr klešťový. Uživatelský manuál. První vydání Copyright by Prokit's Industries Co. Ltd.

MT Multimetr klešťový. Uživatelský manuál. První vydání Copyright by Prokit's Industries Co. Ltd. MT-3102 Multimetr klešťový Uživatelský manuál První vydání 2010 2010 Copyright by Prokit's Industries Co. Ltd. Úvod Klešťový multimetr MT-3102 je 3 1/2 číslový LCD multimetr pro měření AC a DC napětí,

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění!Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

ČÍSLICOVÝ MULTIMETR AX-100

ČÍSLICOVÝ MULTIMETR AX-100 ČÍSLICOVÝ MULTIMETR AX-100 NÁVOD K OBSLUZE 1. Bezpečnostní pokyny 1. Nepřivádějte na vstup veličiny, jejichž hodnota během měření překračuje mezní hodnotu. 2. Při měření napětí většího než 36 V DCV nebo

Více

TRANZISTORY TRANZISTORY. Bipolární tranzistory. Ing. M. Bešta

TRANZISTORY TRANZISTORY. Bipolární tranzistory. Ing. M. Bešta TRANZISTORY Tranzistor je aktivní, nelineární polovodičová součástka schopná zesilovat napětí, nebo proud. Tranzistor je asi nejdůležitější polovodičová součástka její schopnost zesilovat znamená, že malé

Více

R117A Multimetr MASTECH MS8321A

R117A Multimetr MASTECH MS8321A Vážení zákazníci, R117A Multimetr MASTECH MS8321A Návod k obsluze děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení výrobku

Více

KABELOVÝ TESTER & DIGITÁLNÍ MULTIMETER. Identifikace Kabelů & DMM Provozní Manuál

KABELOVÝ TESTER & DIGITÁLNÍ MULTIMETER. Identifikace Kabelů & DMM Provozní Manuál CABLE IDENTIFIER CABLE IDENTIFIER KABELOVÝ TESTER & DIGITÁLNÍ MULTIMETER Identifikace Kabelů & DMM Provozní Manuál CABLE TESTER CABLE TESTER Vcheck OP ON OBSAH 1. APLIKACE VŠEOBECNĚ. 3 2. POPIS ČELNÍHO

Více

CZ Digitální multimetr SOLIGHT V16

CZ Digitální multimetr SOLIGHT V16 CZ Digitální multimetr SOLIGHT V16 Děkujeme Vám, že jste si koupili tento přístroj. Před použitím si pozorně přečtěte tento návod. V opačném případě riskujete ohrožení svého zdraví a poškození přístroje.

Více

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS8221A

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS8221A DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS8221A Návod k obsluze 1. POPIS MĚŘIDLA Tento multimetr byl navržen v souladu s normou IEC1010 týkající se bezpečnostních požadavky na elektrické měřicí, řídicí a laboratorní

Více

Multimetr MS8211 R136A

Multimetr MS8211 R136A Multimetr MS8211 R136A Návod k použití Obsah Sdělení... 3 Přehled...1 Bezpečnostní pokyny...2 Použité symboly 3 Popis přístroje... 4 Měření... 5 Ruční a automatický rozsah... 5 Ruční a automatické vypnutí....

Více

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce označuje, že uživatel musí pro další informace

Více

UT39B. Návod k obsluze

UT39B. Návod k obsluze UT39B Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1.Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, teploty, kmitočtu, test spojitosti, test diody.

Více

Digitální multimetr Kat. číslo

Digitální multimetr Kat. číslo Digitální multimetr Kat. číslo 111.4020 Strana 1 z 6 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tento multimetr je vyroben v souladu s normou IEC 1010, platnou pro elektronické měřicí přístroje kategorie přepětí CAT II a třídy

Více

Určení čtyřpólových parametrů tranzistorů z charakteristik a ze změn napětí a proudů

Určení čtyřpólových parametrů tranzistorů z charakteristik a ze změn napětí a proudů Určení čtyřpólových parametrů tranzistorů z charakteristik a ze změn napětí a proudů Tranzistor je elektronická aktivní součástka se třemi elektrodami.podstatou jeho funkce je transformace odporu mezi

Více

RANGE. Digitální multimetr RE50G. ***Technické údaje mohou být kdykoli bez*** ***upozornění změněny.*** Uživatelská příručka

RANGE. Digitální multimetr RE50G. ***Technické údaje mohou být kdykoli bez*** ***upozornění změněny.*** Uživatelská příručka ***Technické údaje mohou být kdykoli bez*** ***upozornění změněny.*** Záruční podmínky Na uvedený přístroj poskytuje dodavatel záruku 24 měsíců ode dne prodeje. Během záruční doby dodavatel opraví nebo

Více

NÁVOD K OBSLUZE R248 - DIGITÁLNÍ TESTER IZOLACE MS5205

NÁVOD K OBSLUZE R248 - DIGITÁLNÍ TESTER IZOLACE MS5205 R248 - DIGITÁLNÍ TESTER IZOLACE MS5205 Obsah Bezpečnostní informace Upozornění Záruka Příslušenství Úvod Přední panel Displej Zprávy na displeji Tlačítka Otočný přepínač Vstupní zdířka Popis Funkcí Možnosti

Více

Atlas ESR. Měřič kapacit a ESR. Model ESR70

Atlas ESR. Měřič kapacit a ESR. Model ESR70 Atlas ESR Měřič kapacit a ESR Model ESR70 Uživatelský manuál Věnujte prosím čas přečtení tohoto návodu, než začnete přístroj používat! Úvod Atlas ESR je pokročilý nástroj zvláště určený k analýze kapacitátorů

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR DMT700-7 v 1 NÁVOD K POUŽITÍ

DIGITÁLNÍ MULTIMETR DMT700-7 v 1 NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR DMT700-7 v 1 NÁVOD K POUŽITÍ OBSAH A. ÚVOD B. BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY C. MEZINÁRODNÍ ELEKTROTECHNICKÉ ZNAČKY D. VLASTNOSTI E. TECHNICKÁ DATA F. OVLÁDACÍ PANEL G. JAK PROVÁDĚT MĚŘENÍ A.

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.05 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566,

Více

ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ POPIS PŘEDNÍHO PANELU

ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ POPIS PŘEDNÍHO PANELU ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ Tento přístroj využívá měnič stejnosměrného napětí s nízkou spotřebou a vysokým poměrem mezi indukčností a akumulací energie k přeměně napětí 9V na stejnosměrné napětí

Více

Digitální multimetr RC EM382G

Digitální multimetr RC EM382G Před použitím výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Digitální multimetr RC EM382G Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na

Více

VY_32_INOVACE_ENI_3.ME_15_Bipolární tranzistor Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl

VY_32_INOVACE_ENI_3.ME_15_Bipolární tranzistor Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_3.ME_15_Bipolární tranzistor Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

MT /2 Měřič Kapacity

MT /2 Měřič Kapacity MT-5110 3 1/2 Měřič Kapacity Provozní Manuál 1. VLASTNOSTI Snadné a přesné odečtení hodnoty. Vysoká přesnost měření. Měření je možno uskutečnit i v přítomnosti silných magnetických polí. LSI-obvod poskytuje

Více

Projekt Pospolu. Polovodičové součástky tranzistory, tyristory, traiky. Pro obor M/01 Informační technologie

Projekt Pospolu. Polovodičové součástky tranzistory, tyristory, traiky. Pro obor M/01 Informační technologie Projekt Pospolu Polovodičové součástky tranzistory, tyristory, traiky Pro obor 18-22-M/01 Informační technologie Autorem materiálu a všech jeho částí je Ing. Petr Voborník, Ph.D. Bipolární tranzistor Bipolární

Více

Polovodičové prvky. V současných počítačových systémech jsou logické obvody realizovány polovodičovými prvky.

Polovodičové prvky. V současných počítačových systémech jsou logické obvody realizovány polovodičovými prvky. Polovodičové prvky V současných počítačových systémech jsou logické obvody realizovány polovodičovými prvky. Základem polovodičových prvků je obvykle čtyřmocný (obsahuje 4 valenční elektrony) krystal křemíku

Více

MT-1233C/MT-1233D 3-1/2 číselný digitální multimetr Uživatelský manuál

MT-1233C/MT-1233D 3-1/2 číselný digitální multimetr Uživatelský manuál MT-1233C/MT-1233D 3-1/2 číselný digitální multimetr Uživatelský manuál Úvod Varování: abyste zabránili elektrickému šoku nebo zranění, přečtěte si následující bezpečnostní informace a varování a upozornění

Více

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol použitý ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce znamená, že se máte seznámit s příslušnou částí

Více

MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : DM Pocket verze

MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : DM Pocket verze Pocket verze MULTIMETR Model : DM-9020 Nákup tohoto multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto multimetru předejdete případným potížím. Přečtěte si

Více

Digitální měřící kleště VE 2608

Digitální měřící kleště VE 2608 Digitální měřící kleště VE 2608 Použití: Měřící kleště jsou především určeny pro měření DC a AC proudů bez rozpojení obvodu. Dále slouží pro měření napětí DC a AC, měření odporů, kapacit, frekvence, pospojení

Více

RE 360 D DIGITÁLNÍ MULTIMETR SE SLOUPCOVÝM GRAFEM A AUTOMATICKOU VOLBOU ROZSAHU. Uživatelský manuál. 4. Výměna baterie. 5. Výměna pojistky. 6.

RE 360 D DIGITÁLNÍ MULTIMETR SE SLOUPCOVÝM GRAFEM A AUTOMATICKOU VOLBOU ROZSAHU. Uživatelský manuál. 4. Výměna baterie. 5. Výměna pojistky. 6. 4. Výměna baterie 1) Když napětí baterie klesne pod řádný operační (provozní) rozsah, na LCD displeji se objeví symbol, je baterii nutno vyměnit. 2) Před výměnou baterie nastavte přepínač do pozice OFF.

Více

1.3 Bipolární tranzistor

1.3 Bipolární tranzistor 1.3 Bipolární tranzistor 1.3.1 Úkol: 1. Změřte vstupní charakteristiku bipolárního tranzistoru 2. Změřte převodovou charakteristiku bipolárního tranzistoru 3. Změřte výstupní charakteristiku bipolárního

Více

Digitální multimetr EM3680 / EM3681

Digitální multimetr EM3680 / EM3681 Digitální multimetr EM3680 / EM3681 Před použitím tohoto výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se

Více

Multimetr MT MT-1210 přenosný digitální 3 ½ čísla multimetr

Multimetr MT MT-1210 přenosný digitální 3 ½ čísla multimetr Multimetr MT-1210 Bezpečnostní informace Před použitím přístroje si pečlivě přečtěte celý návod. Pracujte s přístrojem podle platné České státní normy. Měřící přístroj je ve shodě s normou IEC1010 týkající

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

Multimetr MS8233D R115A

Multimetr MS8233D R115A Multimetr MS8233D R115A Návod k použití 1 Obsah 1. Úvod. 2 2. Bezpečnostní pokyny... 3 3. Popis ovládacích prvků a indikátorů...5 3-1. Popis přístroje... 5 3-2. Popis tlačítek... 6 3-3. LCD displej. 7

Více

VY_32_INOVACE_ENI_3.ME_16_Unipolární tranzistor Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl

VY_32_INOVACE_ENI_3.ME_16_Unipolární tranzistor Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_3.ME_16_Unipolární tranzistor Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Návod k použití PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ TESTER. Popis Symboly Popis.... Prověření spojitosti

Návod k použití PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ TESTER. Popis Symboly Popis.... Prověření spojitosti Návod k použití PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ TESTER Mod. VE 8020 Čtěte pozorně všechny instrukce!!! Rozměry Popis testeru Tabulka symbolů Symbo ly Popis Symboly Popis DC V případě stejnosměrných... Test diody

Více

Digitální klešťový multimetr VICTOR DM6050+ návod k použití

Digitální klešťový multimetr VICTOR DM6050+ návod k použití Digitální klešťový multimetr VICTOR DM6050+ 1) Všeobecné informace návod k použití Jedná se o 3 1/2 číslicový klešťový multimetr, použitelný až do hodnoty 2000A. Všechny funkce jsou řízeny jediným procesorem.

Více

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr MT-1710 Digitální True-RMS multimetr 1. Úvod Tento přístroj je stabilní a výkonný True-RMS digitální multimetr napájený pomocí baterie. Díky 25 mm vysokému LCD displeji je snadné číst výsledky. Navíc má

Více

Digitální multimetr RC EM890N

Digitální multimetr RC EM890N Před použitím výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Digitální multimetr RC EM890N Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Číslicový multimetr AX-572. Návod k obsluze

Číslicový multimetr AX-572. Návod k obsluze Číslicový multimetr AX-572 Návod k obsluze 1. ÚVOD AX-572 je stabilní multimetr se zobrazovačem LCD 40 mm a bateriovým napájením. Umožňuje měření napětí DC a AC, proudu DC a AC, odporu, kapacity, teploty,

Více

Otázka č.4. Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace.

Otázka č.4. Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace. Otázka č.4 Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace. 1) Tyristor Schematická značka Struktura Tyristor má 3 PN přechody a 4 vrstvy. Jde o spínací

Více

AX-T520 Návod k obsluze

AX-T520 Návod k obsluze AX-T520 Návod k obsluze OBSAH 1. Bezpečnostní informace...3 2. Popis přístroje...5 3. Obsluha...6 4. Technické údaje...9 5. Výměna baterie a pojistky...13 6. Příslušenství...13 2 1. BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE

Více

4.10 Měření tranzistoru Měření zesílení v rozsahu: Parametry měření: Proud bází: 10uA Napětí Uce: 2,8V. 5 Údržba

4.10 Měření tranzistoru Měření zesílení v rozsahu: Parametry měření: Proud bází: 10uA Napětí Uce: 2,8V. 5 Údržba 4.10 Měření tranzistoru Měření zesílení v rozsahu: 0-1000 Parametry měření: Proud bází: 10uA Napětí Uce: 2,8V 5 Údržba 5.1 Výměna baterií Je-li na displeji zobrazen symbol baterie. Jedná se o indikaci

Více

Digitální multimetr FK8250

Digitální multimetr FK8250 Návod k použití CZ Digitální multimetr FK8250 7120274 Děkujeme Vám za projevenou důvěru zakoupením výrobku značky FK technics. Tento návod Vás seznámí s uvedeným výrobkem, jeho funkcemi a správnou obsluhou.

Více

MT-7059 Multifunkční tester sítí a vyhledávač vodičů

MT-7059 Multifunkční tester sítí a vyhledávač vodičů MT-7059 Multifunkční tester sítí a vyhledávač vodičů Uživatelský manuál Druhé vydání 2013 2013 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Přečtete si pečlivě tyto instrukce předtím, než budete chtít přístroj

Více

PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1820

PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1820 PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1820 UŽIVATELSKÝ NÁVOD 0 Index Všeobecně. 2 Prohlídka balení. 2 Bezpečnostní informace. 2 Popis Bezpečnostních Symbolů. 4 Popis Přístrojového Panelu.. 5 Vlastnosti

Více

UT 33B/C/D. Souhrn: Kontrola kompletnosti:

UT 33B/C/D. Souhrn: Kontrola kompletnosti: UT 33B/C/D Souhrn: Manuál zahrnuje informace o bezpečnosti a výstrahy. Čtěte pozorně relevantní informace a věnujte velkou pozornost upozorněním a poznámkám. Upozornění: Abyste se vyhnuli úrazu elektrickým

Více

AX Uživatelská příručka

AX Uživatelská příručka 1. AX - 102 - Uživatelská příručka 2. ÚVOD Blahopřejeme vám ke koupi digitálního multimetru AX-102 s ručním nebo automatickým přepínáním rozsahů. Tento měřič byl navržen jako velmi stabilní, velmi spolehlivý

Více

Digitální klešťový multimetr FK3266F

Digitální klešťový multimetr FK3266F Návod k použití CZ Digitální klešťový multimetr FK3266F 7120315-01 Děkujeme Vám za projevenou důvěru zakoupením výrobku značky FK technics. Tento návod Vás seznámí s uvedeným výrobkem, jeho funkcemi a

Více

UT58C. Návod k obsluze

UT58C. Návod k obsluze UT58C Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

MASTECH. Digitální multimetr MAS8222H

MASTECH. Digitální multimetr MAS8222H MASTECH Digitální multimetr MAS8222H Uživatelská příručka ÚVOD Digitální milimetr MASTECH MAS8222H je přenosný digitální měřící přístroj umožňující měření stejnosměrného a střídavého napětí a proudu, měření

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-588

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-588 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-588 NÁVOD K POUŽITÍ 1. Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, indukčnosti, teploty, kmitočtu, test spojitosti,

Více

UT70A. Návod k obsluze

UT70A. Návod k obsluze UT70A Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

1.1 Pokyny pro měření

1.1 Pokyny pro měření Elektronické součástky - laboratorní cvičení 1 Bipolární tranzistor jako zesilovač Úkol: Proměřte amplitudové kmitočtové charakteristiky bipolárního tranzistoru 1. v zapojení se společným emitorem (SE)

Více

Multimetr klešťový CEM DT-3340

Multimetr klešťový CEM DT-3340 Obsah Multimetr klešťový CEM DT-3340 Rozsahy měření 1 Bezpečnostní informace 1 Vlastnosti 3 Rozložení přístroje 3 Specifikace 4 Měření střídavého proudu (AC) 5 Měření stejnosměrného proudu (DC) 6 Měření

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Tranzistory 1 BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR - třívrstvá struktura NPN se třemi vývody (elektrodami): e - emitor k - kolektor b - báze Struktura, náhradní schéma a schematická značka

Více

Multimetr klešťový EM305A

Multimetr klešťový EM305A Multimetr klešťový EM305A Před použitím tohoto výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje

Více

Digitální multimetr PROSKIT MT-1508

Digitální multimetr PROSKIT MT-1508 Digitální multimetr PROSKIT MT-1508 Před použitím tohoto přístroje si přečtěte pečlivě tento manuál. Uschovejte jej pro pozdější použití. 1. Prohlášení Podle mezinárodního autorského práva není možné bez

Více

PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR

PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR PROFESIONÁLNÍ DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1860 UŽIVATELSKÝ NÁVOD 0 Obsah 2 Všeobecně. 2 Prohlídka balení. 2 Bezpečnostní informace. 2 Popis Bezpečnostních Symbolů. 3 Popis Přístrojového Panelu a Tlačítek Funkcí

Více

AX-C800 Návod k obsluze

AX-C800 Návod k obsluze AX-C800 Návod k obsluze Bezpečnostní pokyny Abyste se vyhnuli úrazu elektrickým proudem nebo zranění: Nikdy nepřipojujte do dvou vstupních zdířek nebo do libovolné vstupní zdířky a uzemněné kostry napětí

Více

MT-7062 Tester HDMI kabelů

MT-7062 Tester HDMI kabelů MT-7062 Tester HDMI kabelů Uživatelský manuál První vydání 2013 2013 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Popis Tento přístroj je navržen pro profesionální HDMI instalace. Umožňuje rychlé testování,

Více

ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY

ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY VZORY OTÁZEK A PŘÍKLADŮ K TUTORIÁLU 1 1. a) Co jsou polovodiče nevlastní. b) Proč je používáme. 2. Co jsou polovodiče vlastní. 3. a) Co jsou polovodiče nevlastní. b) Jakým způsobem

Více

KLEŠŤOVÝ MULTIMETR DIGITÁLNÍ

KLEŠŤOVÝ MULTIMETR DIGITÁLNÍ KLEŠŤOVÝ MULTIMETR DIGITÁLNÍ AX-M266C Návod k obsluze 1 BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE Klešťový měřící přístroj je úplně přenosným přístrojem, je opatřen velkým LCD displejem 3 ½ digity a funkci testu izolace

Více

Sada nářadí PROSKIT 1PK-938E

Sada nářadí PROSKIT 1PK-938E Sada nářadí PROSKIT 1PK-938E obsahuje: Digitální Multimetr MT-1230N 1. Úvod Tento přístroj je ruční, kompaktní, baterií napájený 3 a 3/4 číselný digitální multimetr pro měření DC a AC napětí, DC a AC proudu,

Více

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω.

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω. A5M34ELE - testy 1. Vypočtěte velikost odporu rezistoru R 1 z obrázku. U 1 =15 V, U 2 =8 V, U 3 =10 V, R 2 =200Ω a R 3 =1kΩ. 2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty

Více

UT202. Návod k obsluze

UT202. Návod k obsluze UT202 Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

Pájecí stanice s digitálním multimetrem & DC nastavitelným zdrojem napájení. ZD-8901 AC V 50Hz 65-68W. Výměna baterie

Pájecí stanice s digitálním multimetrem & DC nastavitelným zdrojem napájení. ZD-8901 AC V 50Hz 65-68W. Výměna baterie 3. Vypněte měřicí přístroj (do polohy OFF), když jej zrovna nepoužíváte; pokud jej nepoužíváte po dlouhou dobu, vyjměte také baterii. 4. Neskladujte měřicí přístroj na místě s vlhkostí, vysokou teplotou,

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1232 UŽIVATELSKÝ NÁVOD

DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1232 UŽIVATELSKÝ NÁVOD DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1232 UŽIVATELSKÝ NÁVOD 0 Obsah Všeobecně. 1 Prohlídka Balení 1 Bezpečnostní informace 2 Přístrojový panel a popis tlačítek Funkcí. 4 Ostatní Funkce. 5 Vlastnosti.. 6 Údržba Přístroje.

Více

Multimetr LUTRON CM-9940 klešťový mini DCA/ACA

Multimetr LUTRON CM-9940 klešťový mini DCA/ACA Multimetr LUTRON CM-9940 klešťový mini DCA/ACA Nákup tohoto DCA / ACA klešťového multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto multimetru předejdete případným

Více

M8 Tester elektronických součástek (ver )

M8 Tester elektronických součástek (ver ) Návod M8 Tester elektronických součástek (ver. 12864) Děkujeme Vám, že jste si zakoupili naši stavebnici: M8 Tester elektronických součástek. Věříme, že Vám náš produkt přinese nové zážitky, zlepší a zpřesní

Více

Uživatelský manuál SK-6597 SK-6598

Uživatelský manuál SK-6597 SK-6598 Digitální multifunkční zkoušečka Uživatelský manuál SK-6597 SK-6598 Abyste zabránili riziku elektrického rázu a/nebo poškození přístroje, přečtěte si před jeho použitím pečlivě tento manuál. označená na

Více

UŽVATELSKÝ MANUÁL KOMPAKTNÍ DIGITÁLNÍ KLEŠŤOVÝ MULTIMETR CEM DT - 363

UŽVATELSKÝ MANUÁL KOMPAKTNÍ DIGITÁLNÍ KLEŠŤOVÝ MULTIMETR CEM DT - 363 UŽVATELSKÝ MANUÁL KOMPAKTNÍ DIGITÁLNÍ KLEŠŤOVÝ MULTIMETR CEM DT - 363 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: Nepřekračujte stanovený rozsah funkcí měřáku. Při měření odporu nevpoštějte do měřáku napětí. Pokud není přístroj

Více

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr MT-1710 Digitální True-RMS multimetr 1. Úvod Tento přístroj je stabilní a výkonný True-RMS digitální multimetr napájený pomocí baterie. Díky 25 mm vysokému LCD displeji je snadné číst výsledky. Navíc má

Více

Digitální multimetr EM3252

Digitální multimetr EM3252 Digitální multimetr EM3252 Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na baterie a pojistky. Záruka se také nevztahuje na situace,

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1000A TRUE RMS DC/AC KLĚŠŤOVÝ MĚŘÁK

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1000A TRUE RMS DC/AC KLĚŠŤOVÝ MĚŘÁK UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1000A TRUE RMS DC/AC KLĚŠŤOVÝ MĚŘÁK BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: Nepřekračujte stanovený rozsah funkcí měřáku. Při měření odporu nevpoštějte do měřáku napětí. Pokud není přístroj používán,

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1280 U Ž I V AT E L S K Ý N Á V O D

DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1280 U Ž I V AT E L S K Ý N Á V O D DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1280 U Ž I V AT E L S K Ý N Á V O D 0 Popis Tento měřící přístroj je stabilní měřící pomůcka vybavená 26mm displejem LCD. Přístroj je napájen z baterie. Je určen především k měření

Více

Multimetr s měřičem izolačního odporu do 1 kv AX-TI220 NÁVOD K OBSLUZE

Multimetr s měřičem izolačního odporu do 1 kv AX-TI220 NÁVOD K OBSLUZE Multimetr s měřičem izolačního odporu do 1 kv AX-TI220 NÁVOD K OBSLUZE Kapitola 1 Bezpečnostní standardy Tento multimetr byl navržen a vyroben podle bezpečnostních požadavků definovaných v normě IEC 61010-1

Více

Digitální multimetr EM3685 / EM3686

Digitální multimetr EM3685 / EM3686 Digitální multimetr EM3685 / EM3686 Před použitím tohoto výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se

Více

Digitální multimetr. Uživatelský manuál KU-2602

Digitální multimetr. Uživatelský manuál KU-2602 Digitální multimetr Uživatelský manuál KU-2602 Bezpečnostní opatření! Abyste zabránili elektrickému rázu a následnému zranění uživatele a/nebo poškození přístrojů, přečtěte si před použitím digitálního

Více

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor

Technická měření v bezpečnostním inženýrství. Elektrická měření proud, napětí, odpor Technická měření v bezpečnostním inženýrství Čís. úlohy: 6 Název úlohy: Elektrická měření proud, napětí, odpor Úkol měření a) Změřte v propustném i závěrném směru voltampérovou charakteristiku - křemíkové

Více

MT /2 True-RMS multimetr Manuál

MT /2 True-RMS multimetr Manuál MT-1705 3-1/2 True-RMS multimetr Manuál Shrnutí Tento přístroj je stabilní digitální multimetr napájený baterií. Má 20 mm vysoký LCD pro snadné čtení údajů. Podsvícení displeje a ochrana proti přetížení

Více

Měření na unipolárním tranzistoru

Měření na unipolárním tranzistoru Měření na unipolárním tranzistoru Teoretický rozbor: Unipolární tranzistor je polovodičová součástka skládající se z polovodičů tpu N a P. Oproti bipolárnímu tranzistoru má jednu základní výhodu. Bipolární

Více

Elektronické praktikum EPR1

Elektronické praktikum EPR1 Elektronické praktikum EPR1 Úloha číslo 2 název Vlastnosti polovodičových prvků Vypracoval Pavel Pokorný PINF Datum měření 11. 11. 2008 vypracování protokolu 23. 11. 2008 Zadání 1. Seznamte se s funkcí

Více

Měřič Solární Energie Provozní Manuál

Měřič Solární Energie Provozní Manuál Měřič Solární Energie Provozní Manuál Před použitím tohoto měřicího přístroje si velmi pečlivě přečtěte tento provozní manuál. 1 Obsah Strana 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní Pokyny a Postupy. 3 3. Popis Přístroje.

Více

Měřič impedance. Návod k použití

Měřič impedance. Návod k použití Měřič impedance Návod k použití Bezpečnostní upozornění Před použitím měřicího přístroje si důkladně přečtěte tento návod. Měřicí přístroj používejte pouze způsobem uvedeným v tomto návodu. Nepoužívejte

Více

Axiomet AX-582B. 1. Bezpečnostní pokyny. 2. Specifikace

Axiomet AX-582B. 1. Bezpečnostní pokyny. 2. Specifikace Axiomet AX-582B 1. Bezpečnostní pokyny Přístroj splňuje požadavky normy IEC1010 (bezpečnostní standard publikovaný Mezinárodní elektrotechnickou komisí) týkající se konstrukce. Než přistoupíte k používání

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Univerzální měřící přístroj model FK382 Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Univerzální měřící přístroj model FK382 Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Univerzální měřící přístroj model FK382 Obj. č.:7120077 1. ÚVOD Jedná se o kompaktní digitální multimetr s mnohostranným využitím. Tímto multimetrem lze měřit stejnosměrné a střídavé napětí,

Více

Digitální multimetr VICTOR 70A návod k použití

Digitální multimetr VICTOR 70A návod k použití Digitální multimetr VICTOR 70A návod k použití Všeobecné informace Jedná se o nový typ 3 ¾ číslicového multimetru. Tento přístroj je vybavený dotekovým ovládáním funkcí náhradou za tradiční mechanický

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201

DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201 DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201 NÁVOD K OBSLUZE PŘED ZAHÁJENÍM PRÁCE SI PEČLIVĚ PŘEČTĚTE NÁVOD K OBSLUZE ZÁRUKA Záruka v délce trvání jednoho roku se vztahuje na všechny materiálové

Více

1. Obecně. 2. Bezpečnostní poznámka. 3. Popis bezpečnostních symbolů

1. Obecně. 2. Bezpečnostní poznámka. 3. Popis bezpečnostních symbolů Obsah 1. Obecně...2 2. Bezpečnostní poznámka...2 3. Popis bezpečnostních symbolů...2 4. Popis předního panelu...3 5. Popis funkčních tlačítek...4 6. Ostatní funkce...4 7. Provádění měření...5 7.1 Měření

Více

Anemometr HHF802 měření rychlosti a teploty vzduchu

Anemometr HHF802 měření rychlosti a teploty vzduchu Anemometr HHF802 měření rychlosti a teploty vzduchu Uživatelská příručka Obsah Anemometr HHF802... 1 Obsah... 2 Vlastnosti...2 Specifikace... 3 Obecné specifikace... 3 Elektrické specifikace... 4 Popis

Více

Digitální multimetr FK17B

Digitální multimetr FK17B Návod k použití CZ Digitální multimetr FK17B 7120078 Děkujeme Vám za projevenou důvěru zakoupením výrobku značky FK technics. Tento návod Vás seznámí s uvedeným výrobkem, jeho funkcemi a správnou obsluhou.

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-MS8250

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-MS8250 TEMP DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-MS8250 C Návod k obsluze 1. OBECNÉ POKYNY Tento multimetr byl navržen v souladu s normou IEC1010 týkající se bezpečnostních požadavky na elektrické měřicí, řídicí a laboratorní

Více

Digitální multimetr PROTEK D705, D705T Uživatelský manuál

Digitální multimetr PROTEK D705, D705T Uživatelský manuál Digitální multimetr PROTEK D705, D705T Uživatelský manuál Květen 2011, verze 1.0 GS Instruments Co., Ltd. Všechna práva vyhrazena. Specifikace se mohou měnit bez přechozího upozornění. Varování. Před použitím

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č. : Vážení zákazníci,

NÁVOD K OBSLUZE. Obj.č. : Vážení zákazníci, NÁVOD K OBSLUZE Obj.č. : 712 02 70 Tento návod k použití je publikace firmy FK technics. Návod k použití odpovídá technickému stavu při tisku! Změny vyhrazeny! JFK/12/2009 12 Vážení zákazníci, Děkujeme

Více