Příklad 25/1 Zjistěte pomocí metody dvou bodů výši variabilních nákladů na jednu dodávku a výši čtvrtletních fixních nákladů útvaru Zásobování.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příklad 25/1 Zjistěte pomocí metody dvou bodů výši variabilních nákladů na jednu dodávku a výši čtvrtletních fixních nákladů útvaru Zásobování."

Transkript

1 Příklad 25/1 Část nákladů útvaru Zásobování je fixní a část je závislá na počtu dodávek. Celkové náklady a počet dodávek v uplynulých dvou čtvrtletích byly následující: Období Počet dodáveknáklady celkem I II Zjistěte pomocí metody dvou bodů výši variabilních nákladů na jednu dodávku a výši čtvrtletních fixních nákladů útvaru Zásobování. 2. Jaký je očekávaný objem nákladů pro III. čtvrtletí pokud předpokládáme nákup tun materiálu a průměrnou velikost dodávky 40 tun. 3. Znázorněte průběh nákladů graficky. Příklad 47/1 Firma Keramo vyrábí květináče. Ve sledovaném období vyráběla 5 druhů květináčů, které se liší velikostí. Údaje o výrobě a nákladech jsou uvedeny v následující tabulce: Položka K10 K15 K20 K25 K30 Celkem Vyrobeno ks Přímý jednicový materiál Velikost průměr květináče v cm Alokujte společné režijní náklady ve výši Kč mezi jednotlivé výrobky a zjistěte celkové náklady na jeden květináč: a) Metodou přidělení nákladů dělením b) Metodou dělení s poměrovými čísly na základě velikosti květináčů. Příklad 59/2 Firma Peron vyrábí trezory. Cena jednoho trezoru je Kč, předem stanovené variabilní náklady na jeden trezor jsou 800 Kč, předem stanovené fixní náklady jsou ks za měsíc, plánovaný objem výroby za měsíc je ks. Ve skutečnosti bylo vyrobeno trezorů a prodáno bylo pouze ks. Podnik dodržel předem stanovené náklady. Zjistěte výsledek hospodaření při ocenění zásob: a) Na úrovni předem stanovených plných nákladů b) Na úrovni skutečných plných nákladů c) Na úrovni variabilních nákladů

2 Příklad 55/9 Firma REES, která se věnuje poradenské činnosti v oblasti vývoje a implementace software pro pojišťovny, je rozdělena do následujících středisek: -Vývoj software (hlavní činnost) skutečné náklady tis. Kč -Implementace software (hlavní činnost) skutečné náklady tis. Kč -Informační technologie (servisní činnost) skutečné náklady tis. Kč -Správa a řízení (správní činnost) skutečné náklady tis. Kč -Nájemné a ostatní náklady (servisní činnost) skutečné náklady tis. Kč Další informace o útvarech Útvar Podíl na pronajatých Počet hodin Počet hodin prostorách práce IT přímé práce Vývoj 45% Implementace 30% IT 15% Správa 10% 100 Celkem 100% Zjistěte skutečné náklady na jednu hodinu práce pracovníka na vývoji software a na jednu hodinu práce implementátora. Příklad 50/4 Firma PARKETA se zabývá zpracováním dřeva a výrobou parket. Výroba probíhá ve dvou fázích v první se zpracovává surové dřevo na desky, a v druhé se řežou parkety. V současnosti se z jedné desky vyřeže 1,5 m 2 parket. V následující tabulce jsou uvedeny náklady a objem výkonů v minulém období: Fáze Náklady (Kč) Objem výkonů Zpracování dřeva ks Řezání parket m 2 Na výrobu parket se spotřebovalo desek. Prodalo se m 2 parket za 150 Kč/ m 2 1. zjistěte náklady na 1 m 2 parket. 2. zjistěte výsledek hospodaření firmy v druhovém a účelovém členění nákladů.

3 Příklad 57/1 Společnost TEBA vyrábí textilní výrobky. Předpokládejme, že ve sledovaném období vyrábí jeden druh výrobků kapesníky. Na základě kalkulací a rozpočtu nákladů byly stanoveny následující výrobní náklady pro dané období (pro zjednodušení neuvažujeme správní a prodejní náklady): Položka Celkem na 500 ks Na 1 ks Jednicový materiál Kč 6 Kč Jednicové mzdy Kč 2 Kč Výrobní režijní náklady Kč 8 Kč Celkem Kč 16 Kč Z celkových Kč výrobních režijních nákladů je Kč fixních, variabilní režijní náklady jsou 2 Kč/ ks. Ve třech po sobě jdoucích obdobích bylo dosaženo stejného využití kapacity (500 ks), ale prodané množství se liší: - v prvním období byly prodány všechny výkony - v druhém období bylo prodáno pouze 300 ks - ve třetím období bylo prodáno 700 ks. Ve všech třech obdobích nedošlo ani k absolutní úspoře nákladů ani k jejich překročení, prodejní cena je stabilní 18 Kč/ ks. 1. zjistěte výši výsledku z prodeje při ocenění výkonů na základě kalkulace plných nákladů a kalkulace variabilních nákladů 2. určete jaký vliv mají tyto dvě varianty ocenění výkonů na peněžní toky podniku Příklad na rozpočet Podnik Sezam prodává speciální náhradní díly. Pořizovací cena jednoho dílu je 180 Kč a jeho prodejní cena je 650 Kč. Plán nákupu dílů na první pololetí roku 2006 je následující: leden ks únor ks březen ks duben ks květen ks červen ks Na první čtvrtletí vedení podniku plánuje prodeje ve výši ks v lednu a v únoru, a následně ks v březnu. 90 % zákazníků platí ihned při převzetí zboží, zbývajících 10% nakupuje na fakturu s 30 denní splatností, které platí včas. V listopadu i prosinci 2005 podnik nakoupil i prodal vždy ks dílů.

4 Nákup dílů probíhá v návaznosti na objem prodeje, vzhledem k dodacím lhůtám je nutné objednávat zboží jeden měsíc před jeho dodáním. Dodavatel požaduje zálohu ve výši 50% při objednání dílů, zbytek podnik doplatí v den dodání dílů. Mzdové náklady, které činí 120 Kč na jeden díl, se vyplácejí vždy v následujícím měsíci. Ostatní variabilní náklady, které činí 140 Kč na jeden díl, jsou splatné v běžném měsíci. Rozpočet fixních nákladů na jeden měsíc je tis. Kč, z toho jsou tis. Kč odpisy dlouhodobého majetku a tis. Kč rozpouštění předplaceného nájemného z prosince na leden až březen (celkem předplaceno tis. Kč). Ostatní fixní náklady jsou splatné v běžném měsíci. Na konci března podnik uhradil nájemné na 2. čtvrtletí 2006 ve výši tis. Kč. Bankovní úvěr je úročen sazbou 0,5% měsíčně, úroky jsou splatné čtvrtletně zpětně. Jistina bude splacena 31. prosince Sazba daně z příjmu je 25 %. Rozvaha k 1. lednu 2006 je následující: Aktiva tis. Kč Pasiva tis. Kč Dlouhodobá aktiva Zákl. kapitál a nerozd. zisk Zboží Zisk běžného období 0 Pohledávky za odběrateli Bankovní úvěr Zaplacené zálohy Závazky k zaměstnancům Peněžní prostředky Daň z příjmu 0 Náklady příštích období Celkem aktiva Celkem pasiva Připravte rozpočtovou výsledovku, výkaz peněžních toků pro jednotlivé měsíce prvního čtvrtletí roku 2006 a rozvahu k 31. březnu 2006 Příklad 141/1 Norma spotřeby základního materiálu látky na 1 cestovní tašku je 0,80 bm, plánovaná cena za 1 bm je 350 Kč. Norma spotřeby pracovního času je 1,5 hodiny, mzdový tarif na 1 hodinu je 70 Kč. Ve skutečnosti bylo na výrobu ks cestovních tašek spotřebováno 810 bm látky za cenu 345 Kč/bm a potřeba hodin práce za průměrnou hodinovou sazbu 72 Kč. 1. stanovte operativní kalkulaci jednicových nákladů 2. zjistěte odchylky a určete jejich kvantitativní a kvalitativní složku.

5 Příklad 143/3 Firma SVĚTLO vyrábí jeden druh stropních svítidel. Rozpočet režijních nákladů útvaru hlavní výroba na duben vychází z předpokládaného objemu výroby ks svítidel: Položka Variabilní náklady Fixní náklady Celkem Kč Ve skutečnosti se vyrobilo ks svítidel a skutečná spotřeba režijních nákladů byla Kč. 1. sestavte variantní rozpočet na výrobu ks a ks svítidel 2. kvantifikujte absolutní (spotřební) a relativní (výtěžnostní) odchylku nákladů OMEGA Činnost společnosti OMEGA zajišťují střediska Hlavní výroba, Doprava a Správa. Středisko Doprava je koncipováno jako nákladové středisko orientované na maximální využití kapacity, a poskytuje služby středisku Hlavní výroba a Správa, část svých výkonů prodává také externím odběratelům. Ve sledovaném období byly vynaloženy v jednotlivých střediscích následující náklady: - Středisko Hlavní výroba Kč - Středisko Doprava Kč - Středisko Správa Kč Plánovaný objem výkonu střediska Doprava byl stanoven ve výši km, a předem stanovené náklady na 1 km byly 10 Kč (vnitropodniková cena výkonu). Z těchto 10 Kč činí 6 Kč variabilní náklady a 4 Kč průměrný podíl fixních nákladů na 1 km. Ve skutečnosti středisko Doprava uskutečnilo pro středisko Hlavní výroba km, pro středisko Správa km a externím odběratelům se prodalo km. Prodejní cena pro externí odběratele činila 15 Kč za 1 km. 1. Zobrazte uvedené vztahy v nákladovém účetnictví při ocenění výkonů střediska Doprava na úrovni předem stanovených plných nákladů. 2. Zjistěte výsledek hospodaření střediska Doprava a výsledek z externího prodeje služeb. 3. Zjistěte, jak výsledek hospodaření střediska ovlivnila absolutní úspora nákladů (spotřební odchylka, úspornost) a relativní úspora nákladů (objemová odchylka, výtěžnost).

6 144/4 Společnost Brener vyrábí sportovní batohy. Plánovaný objem výroby a prodeje pro leden byl ks batohů. Předpokládaná prodejní cena byla stanovena na Kč. Norma spotřeby jednicového materiály byla 0,8 bm, předem stanovená cena materiálu 150 Kč/ bm. Variabilní režijní náklady jsou stanovené podle normativu strojových hodin. Variabilní režijní náklady jsou rozpočtované 20 Kč na jednu strojovou hodinu, norma spotřeby času na jeden batoh jsou 3 hodiny. Fixní náklady byly rozpočtovány limitem Kč. Ve skutečnosti se vyrobilo a prodalo ks batohů, skutečná spotřeba jednicového materiálu byla bm a skutečný počet strojových hodin byl hodin. Skutečné výnosy z prodeje Skutečná cena jednicového materiálu Skutečná výše variabilních nákladů Skutečná výše fixních nákladů Kč Kč Kč Kč Zjistěte výši jednotlivých odchylek mezi skutečným a plánovaným ziskem. 174/7 Firma Motor vyrábí tři druhy elektromotorů D21, D22 a D23. Dle informací marketingového oddělení lze v následujícím období prodat maximálně 500 ks motorů D21, ks motorů D22 a ks motorů D23. Základní hodnotové údaje o jednotlivých výrobcích jsou následující: D21 D22 D23 Prodejní cena /ks Variabilní náklady /ks Průchod nejužším místem výrobní kapacity na 1 ks /v hodinách Nejužší místo výrobní kapacity lze využít ve sledovaném období maximálně hodin. Celková výše fixních nákladů je Kč. 1. Určete sortimentní strukturu vyráběných výkonů, která by za výše uvedených předpokladů vedla k maximálnímu zisku. 2. Kolik bude rozpočtovaný zisk při této struktuře? 175/8 Firma vyrábí tři druhy likérů, základní hodnotové údaje jsou následující: Bern Fragant Demiscolo Celkem Plánovaný objem výroby a prodeje Cena /Kč Variabilní náklady na 1 litr /Kč Fixní náklady /Kč

7 Maximální kapacita výroby je litrů. Všechny výrobky jsou stejně náročné na kapacitu. 1. Zjistěte jaký zisk firma dosáhne při plánované struktuře a objemu prodeje. 2. Stanovte optimální strukturu výkonů, pokud neexistují prodejní omezení, a zjistěte zisk při této struktuře výkonů. 3. Firmě se naskytla možnost prodat likéru Bern o litrů více. Nedostatečnou kapacitu lze řešit následujícími způsoby: a. Prací přes čas, která by znamenala navýšení variabilních nákladů dodatečně vyráběných výkonů o 16 Kč na 1 litr. b. Zavedením druhé směny, čímž by se zvýšily fixní náklady o Kč c. Omezením výroby likérů Fragant a Demiscolo. 4. Zjistěte, při jakém objemu výkonů by bylo výhodnější zavedení druhé směny oproti práci přes čas. 183/1 Firma Grandita uvažuje nákup nového přístroje na měření geometrických veličin výrobků, který by měl nahradit stávající přístroj. Pořizovací cena tohoto přístroje je tis. Kč. Výdaje na dodatečné zvýšení čistého pracovního kapitálu jsou 100 tis. Kč při pořízení nového přístroje, vyřazení stávajícího přístroje se po zohlednění souvisejících příjmů a výdajů projeví ja dodatečný příjem 39 tis. Kč. Životnost nového přístroje je 5 let, daňově i účetně. Příjmy z této investice se kvantifikují jako snížení provozních výdajů o tis. Kč ročně v prvních čtyřech letech provozu stroje, v pátém roce jen 900 tis. Kč, ale v posledním roce bude snížen pracovní kapitál o 100 tis. Kč. Požadovaná výnosnost této investice je 8 %. Posuďte, zda je pořízení nového přístroje pro firmu přijatelné pomocí: 1. čisté současné hodnoty 2. vnitřního výnosového procenta 3. indexu rentability 4. doby návratnosti 185/3 Firma Aplikon chce co nejlépe zhodnotit během pěti let prostředky ve výši tis. Kč. Vedení firmy navrhlo pět investičních projektů, s nimiž jsou spojeny následující příjmy a výdaje (roční příjmy předpokládejte konstantní po dobu pěti let). Diskontní sazba je 10 %. Projekt Investiční výdaj Roční příjem A B C D E Zvolte nejvýhodnější variantu investic pro podnik

8 Rozhodování o budoucí kapacitě Firma Rokler zvažuje zda koupit nové lisovací zařízení nebo modernizovat stávající. Pořizovací cena nového zařízení je tis. Kč, přitom 40 % této ceny je splatné při pořízení a zbývajících 60 % o rok později. Nové zařízení umožní zvýšit kapacitu a snížit náklady, což by mělo za následek zvýšení zisku před úroky, odpisy a zdaněním i příjmů o 450 tis. Kč ročně. Stávající zařízení je již plně odepsané. Prodejní cena po odečtení nákladů na demontáž se odhaduje na 100 tis. Kč, příjem z prodeje bude inkasován ihned po prodeji. Modernizace zahrnuje jednak opravu ve výši tis. Kč, která bude nákladem běžného období, a dále výdaje ve výši tis. Kč, které bude potřeba odepisovat daňově 4 roky rovnoměrně. Výdaje na opravu i modernizaci budou splatné v běžném období. Roční zisk před odpisy, úroky a zdaněním při provozu stávajícího zařízení je tis. Kč, po modernizaci by došlo ke snížení provozních nákladů a výdajů o 50 tis. Kč ročně. Sazba daně z příjmů je 30 %, vliv na peněžní toky z titulu daně z příjmu se projeví ve stejném období jako samotný výnos či náklad. Diskontní sazba je 10 %. Posuďte, zda je výhodnější nákup nového zařízení nebo jeho modernizace, pokud společnost nemá problém získávat zdroje financování. 191/1 Cena jednoho 500g balení kávy je 100 Kč, objem prodeje při této ceně je 500 tis. balení ročně, variabilní náklady na jedno balení jsou 60 Kč. Podnik uvažuje o snížení ceny o 10 Kč. O kolik se musí zvýšit prodej aby byl zachován původní zisk?

Sestavte rozpočtovanou výsledovku, rozvahu a výkaz peněžních toků nepřímou metodou za roky 2003 až 2005.

Sestavte rozpočtovanou výsledovku, rozvahu a výkaz peněžních toků nepřímou metodou za roky 2003 až 2005. Příklad 1 Firma Sunshine, která vyrábí sluneční brýle, vynaložila v březnu celkové prvotní náklady ve druhovém členění ve výši 3,6 milionu Kč (spotřeba materiálu 1,8 milionu Kč, mzdy a pojištění 0,6 milionu

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 9 MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového zadání:

Více

Sestavování rozpočtové výsledovky, rozvahy a rozpočtu peněžních toků + integrace finančního a věcného plánu

Sestavování rozpočtové výsledovky, rozvahy a rozpočtu peněžních toků + integrace finančního a věcného plánu Sestavování rozpočtové výsledovky, rozvahy a rozpočtu peněžních toků + integrace finančního a věcného plánu Úloha 1 Podnik Firma vyrábí cyklistické rukavice. Předběžná kalkulace variabilních nákladů na

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

8 Variabilní režie 16 Variabilní náklady 45 CENA 70 MARŽE 25

8 Variabilní režie 16 Variabilní náklady 45 CENA 70 MARŽE 25 KAPITOLA 3 SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ Případová studie Abstinent Společnost Abstinent, a. s. vyrábí jediný, na trhu však úspěšný a zavedený výrobek nealkoholický nápoj A1. Výroba probíhá v relativně plynulém

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Struktura

Více

VZTAH MANAŽERSKÉHO ÚČETNICTVÍ K FINANČNÍMU A DAŇOVÉMU ÚČETNICTVÍ Případová studie BETA I. varianta 2009

VZTAH MANAŽERSKÉHO ÚČETNICTVÍ K FINANČNÍMU A DAŇOVÉMU ÚČETNICTVÍ Případová studie BETA I. varianta 2009 KAPITOLA 1 VZTAH MANAŽERSKÉHO ÚČETNICTVÍ K FINANČNÍMU A DAŇOVÉMU ÚČETNICTVÍ Případová studie BETA I. varianta 2009 BETA, a. s. vyrábí doplňky výživy pro sportovce. V průběhu roku 2008 zahájila výrobu nového

Více

EKONOMIKA A ŘÍZENÍ PODNIKU. (korekce 1. vydané verze)

EKONOMIKA A ŘÍZENÍ PODNIKU. (korekce 1. vydané verze) EKONOMIKA A ŘÍZENÍ PODNIKU (korekce 1. vydané verze) Příklad 4.1: Sestavte zahajovací rozvahu a její průběžné podoby podle níže uváděných údajů. 1. Pět společníků zakládá firmu a každý z nich do počátku

Více

Vzorové příklady z manažerského účetnictví

Vzorové příklady z manažerského účetnictví Příklad č. 1 Vzorové příklady z manažerského účetnictví ALFA, a.s. vyráběla v r. 2015 jediný druh výrobku, jehož předběžná kalkulace na 1 000 vyrobených a prodaných kusů byla následující: Přímý (jednicový)

Více

PROVOZNÍ PÁKA, BOD ZVRATU POMOCÍ CASH FLOW

PROVOZNÍ PÁKA, BOD ZVRATU POMOCÍ CASH FLOW PROVOZNÍ PÁKA, BOD ZVRATU POMOCÍ CASH FLOW Provozní páka je změna zisku v souvislosti se změnou objemu výroby (tržeb) při různých proporcích mezi fixními a variabilními náklady - automatizace a robotizace

Více

Plán Skutečnost Rozdíl. pryskřice Množství vstupu na 1 t 0,75 0,75 0 Cena na 1 l Vliv ceny na 1 t výrobku -0,75 Vliv celkem -3900

Plán Skutečnost Rozdíl. pryskřice Množství vstupu na 1 t 0,75 0,75 0 Cena na 1 l Vliv ceny na 1 t výrobku -0,75 Vliv celkem -3900 Základní řešení případových studií Případová studie č. 3 Spotřeba základního materiálu pro výrobu - Plán Skutečnost Rozdíl pryskřice Množství vstupu na 1 t 0,75 0,75 0 Cena na 1 l 36 37-1 Vliv ceny na

Více

PLC 4. cvičení KRÁTKODOBÉ PLÁNOVÁNÍ (1)

PLC 4. cvičení KRÁTKODOBÉ PLÁNOVÁNÍ (1) PLC 4. cvičení KRÁTKODOBÉ PLÁNOVÁNÍ (1) 1) Sestavení podkladů pro operativní plán Podnik vyrábí brzdové destičky. V budoucnu mohou nastat různé změny, na které je nutné reagovat. Prodej brzdových destiček

Více

KAPITOLA 5. ROZHODOVÁNÍ NA EXISTUJÍCÍ KAPACITĚ Případová studie EXIMET

KAPITOLA 5. ROZHODOVÁNÍ NA EXISTUJÍCÍ KAPACITĚ Případová studie EXIMET KAPITOLA 5 ROZHODOVÁNÍ NA EXISTUJÍCÍ KAPACITĚ Případová studie EXIMET Společnost EXIMET a. s. vyrábí skleněné lahve. Výrobní program společnosti zahrnuje v současnosti tři druhy lahví lahve na minerální

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Cvičení 1: Studie a příklady Cvičící: David Procházka Email: prochazd@vse.cz Web: https://webhosting.vse.cz/prochazd

Více

Stanovení peněžních toků

Stanovení peněžních toků Kalkulace peněžních toků investice LS 2015/2016 cvičení z předmětu FŘaR Stanovení peněžních toků Společnost (která je právnickou osobou) zvažuje investiční projekt. Úkolem je určit peněžní toky nezadlužené

Více

Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou. Roční zpráva 2007

Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou. Roční zpráva 2007 HOSPODAŘENÍ FTNsP Ing. Lubomír Vrána, MBA, ekonomický náměstek ředitele FTNsP dosáhla v roce 27 po zdanění zisku v celkové výši 16 436 tis. Kč, což představuje nejlepší hospodářský výsledek v historii

Více

Při řešení používejte Český účetní standard č. 023 Výkaz o peněžních tocích

Při řešení používejte Český účetní standard č. 023 Výkaz o peněžních tocích CASH FLOW Při řešení používejte Český účetní standard č. 023 Výkaz o peněžních tocích Příklad Společnost s ručením omezeným vykazovala k 1.1. a k 31.12. 2008 následující zůstatky rozvahových položek: Položka

Více

FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ FINANČNÍ PLÁN PODNIKOVÉ ROZPOČTY

FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ FINANČNÍ PLÁN PODNIKOVÉ ROZPOČTY FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ FINANČNÍ PLÁN PODNIKOVÉ ROZPOČTY Obsah krátkodobého finančního plánu podniku (zpravidla na 1 rok): 1. Plánovaná výsledovka v členění na tržby, přímý materiál, přímé mzdy,

Více

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč Příloha č. 17: Rozvaha účetní jednotky: Aktiva ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU Běžné Minulé účetní období úč. období 2005 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 515 569-190 742 324 827 532 019 A. POHLEDÁVKY

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 70 Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do tabulky,

Více

Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví

Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NA INŢENÝRSKÉ STUDIUM specializace Učitelství ekonomických předmětů pro střední školy školní rok 2006/2007 TEST Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů .8 Základní účtování nákladů a výnosů.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při zhotovování výrobků nebo provedení jiných výkonů dochází ke spotřebě výrobních činitelů (spotřeba materiálu, pracovní

Více

Finanční plány a rozpočty

Finanční plány a rozpočty Ing. Pavlína Vančurová, Ph.D. Finanční plány a rozpočty 26. listopadu 2015 Obsah Rozpočetnictví v rámci finančního řízení: Ekonomické vyhodnocení rozpočtů: Systém plánů a rozpočtů Hlavní podnikový rozpočet

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů Základní účtování nákladů a výnosů 6 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například spotřeba

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 11 FINANČNÍ ŘÍZENÍ PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového zadání: 1

Více

Náklady, výnosy a zisk

Náklady, výnosy a zisk Náklady, výnosy a zisk Základní prvky účetních výkazů Účetní výkazy shrnují výsledky hospodářské činnosti podniku. Jedná se o: Rozvahu (bilance aktiv a pasiv) zachycení majetku a závazků firmy; informuje

Více

7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu)

7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu) 7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu) Cíl kapitoly seznámit se s logikou účtování a vykazování výroby v druhovém členění nákladů; pochopit význam změny stavu výrobků. Úvodní otázky 1. Definujte

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření

3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření 3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření Cíl kapitoly Pochopením a procvičením úloh z této kapitoly by se měl student seznámit s: podstatou výsledku hospodaření a transakcemi, které vedou k jeho

Více

Rozvaha obchodní společnosti v souladu s českou legislativou, k

Rozvaha obchodní společnosti v souladu s českou legislativou, k Rozvaha obchodní společnosti v souladu s českou legislativou, k 31.12.2011 tis. Kč AKTIVA CELKEM 703 000 A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 0 B. louhodobý majetek 403 000 B. I. louhodobý nehmotný

Více

Vypracovala: Vlasta Purkertová, ekonom společnosti

Vypracovala: Vlasta Purkertová, ekonom společnosti Vypracovala: Vlasta Purkertová, ekonom společnosti Obsah Základní údaje o společnosti ke dni 31.12.2016 3 Údaje z účetní závěrky za rok 2016 4 Způsob vedení účetnictví 11 =2= Základní údaje o společnosti

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Zakladatelský

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Základy účetnictví - vzor Příklad č. 1 Soukromá Obchodní akademie vyučuje své žáky v pronajatých prostorách. V září škola

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy:

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy: HODNOCENÍ INVESTIC Podstatou hodnocení investic je porovnání vynaloženého kapitálu (nákladů na investici) s výnosy, které investice přinese. Jde o rozpočtování jednorázových (investičních) nákladů a ročních

Více

Účetní závěrka 2011 souvislý příklad - Daňový portál profesionálů a daň...

Účetní závěrka 2011 souvislý příklad - Daňový portál profesionálů a daň... Účetní závěrka 2011 souvislý příklad - Daňový portál profesionálů a daň... Stránka č. 1 z 22 Publikováno: 28.11.2011 Typ: výklady Zdroj: Účetnictví v praxi 2011/12 Ing. Jiří Strouhal, Ph. D., VŠE Praha,

Více

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ zahrnuje: 1. rozpočetnictví 2. kalkulace 3. vnitropodnikové účetnictví 4. podnikovou statistiku 5. operativní evidenci MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ Finanční účetnictví Manažerské účetnictví Eviduje účetní případy

Více

2. 1 OCEŇOVÁNÍ MATERIÁLU

2. 1 OCEŇOVÁNÍ MATERIÁLU 2 ZÁSOBY OBSAH: 2. 1 Oceňování materiálu 2. 2 Účtování materiálu 2. 3 Inventarizace materiálu 2. 4 Účtování zboží 2. 5 Účtování výrobků 2. 6 Souhrnný opakovací příklad na zásoby 2. 1 OCEŇOVÁNÍ MATERIÁLU

Více

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk:

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: 4.11.218 Vstupní data pro finanční analýzu Atlantis PC s.r.o. Gerská 4, 323 Plzeň +42 63 425 485 atlantispc@email.cz Plnou verzi aplikace si můžete zakoupit na www.finanalysis.cz

Více

Položka. období Položka

Položka. období Položka Příklad: Kalkulace plných a variabilních nákladů Na základě rozpočtu nákladů jsou pro výrobu homogenního textilního výrobku stanoveny pro konkrétní sledované období tyto náklady: (V zadání se pro zjednodušení

Více

5. Významné položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty

5. Významné položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty Výroční zpráva 2015 5. Významné položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty 5.1. Dlouhodobý majetek a) Dlouhodobý nehmotný majetek: Pořizovací hodnota Zřizovací výdaje Software Software do 60 TCZK Audiovizuální

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 87 S tránka Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do

Více

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 1 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření

3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření 3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření Cíl kapitoly Porozumět transakcím ovlivňujícím výsledek hospodaření; pochopit význam výsledku hospodaření a jeho vykázání v rozvaze; seznámit se s účtováním

Více

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ:

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ: ROZVAHA k 31.12.2017 (tis. Kč) IČ: 492 86 854 Označ. AKTIVA 31.12.2017 Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b 1 2 3 4 A K T I V A C E L K E M 733 490 137 144 596 346 684 000 B. Dlouhodobý majetek 284

Více

Manažerské účetnictví příklady pro KS (2014/15)

Manažerské účetnictví příklady pro KS (2014/15) Manažerské účetnictví příklady pro KS (2014/15) 1) Určete, zda mají následující položky nákladů variabilní nebo fixní charakter: odpisy budov, dopravních prostředků, strojů a zařízení náklady na reklamu

Více

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více

Otázky: 1. Jaká je prodejní cena zboží u p. Novotného? a) Kč b) Kč c) Kč d) Kč

Otázky: 1. Jaká je prodejní cena zboží u p. Novotného? a) Kč b) Kč c) Kč d) Kč Ukázka č. 1 Společnost DOKA, s.r.o., tuzemský plátce DPH dodává zboží podnikateli, fyzické osobě Janu Novotnému, neplátci DPH a společnosti LEX, s.r.o., plátci DPH. Dodané zboží podléhá základní sazbě

Více

Efektivnost podniku a její základní kategorie

Efektivnost podniku a její základní kategorie Efektivnost podniku a její základní kategorie Výrobní faktory a jejich klasifikace Výroba = každá činnost, která tvoří hodnotu Výroba = zpracování surovin a materiálů do finálních výrobků Aby se mohla

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU k ( v celých tisících Kč )

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU k ( v celých tisících Kč ) Výkaz zisku a ztráty podle Přílohy č. 2 vyhlášky č. 504/2002 Sb VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU k 31.12.2015 ( v celých tisících Kč ) Název a sídlo účetní jednotky Účetní jednotka doručí:

Více

Příklady ke zkoušce z UCs 2

Příklady ke zkoušce z UCs 2 Příklady ke zkoušce z UCs 2 Příklad č. 1 Na začátku r. 2006 podnik koupil výrobní linku v ceně 6 000 000,-. Úhrada byla sjednána ve třech splátkách, uhrazovaných vždy na konci roku. Přírůstková diskontní

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. Podnik na výrobu obuvi měl na konci účetního období tato aktiva a pasiva:

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. Podnik na výrobu obuvi měl na konci účetního období tato aktiva a pasiva: 5 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ OBSAH: 5. 1. Rozvaha 5. 2. Změny rozvahových položek 5. 3. Změny rozvahových položek 5. 4. Rozvahové účty 5. 5. Rozvahové účty 5. 6. Rozvahové a výsledkové účty 5. 7. Rozvahové a výsledkové

Více

Minimální závazný výčet informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY

Minimální závazný výčet informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Minimální závazný výčet informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY podle vyhlášky 500/2002 Sb ve zjednodušeném rozsahu Obchodní firma nebo jiný název ke dni 31.12.2008 ACHENBACH CZ s.r.o. (v celých tisících Kč) Sídlo

Více

Příklady ke zkoušce z UCs 2

Příklady ke zkoušce z UCs 2 Příklady ke zkoušce z UCs 2 Příklad č. 1 Na začátku r. 2008 podnik koupil výrobní linku v ceně 8 000 000,-. Úhrada byla sjednána ve dvou splátkách, první ve výši 3 mil., která bude uhrazena na konci roku

Více

17. INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA SPOLEČNOSTI CZECH PROPERTY INVESTMENTS, A.S. v tis. Kč Pozn. 31. prosince 2010 31. prosince 2009

17. INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA SPOLEČNOSTI CZECH PROPERTY INVESTMENTS, A.S. v tis. Kč Pozn. 31. prosince 2010 31. prosince 2009 17. INDIVIDUÁLNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA SPOLEČNOSTI CZECH PROPERTY INVESTMENTS, A.S. zpracovaná za rok končící 31. prosincem 2010 v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Finanční hospodaření podniku cvičení 2 EKO4 Ing. Pavlína Štréglová

Finanční hospodaření podniku cvičení 2 EKO4 Ing. Pavlína Štréglová Zakladatelský rozpočet Přinese podnikání efekt?. Přehled nákladů, výnosů a zisku o Sestavuje se jako.. o Dle. odhadujeme tržby, náklady částečně známe předem (nájemné, odpisy, ) Přehled potřeb. o Co budeme

Více

likvidita = schopnost podniku splácet své závazky, a přeměňovat majetek na peněžní prostředky, okamžitá schopnost

likvidita = schopnost podniku splácet své závazky, a přeměňovat majetek na peněžní prostředky, okamžitá schopnost Otázka: Finanční řízení podniku Předmět: Ekonomie Přidal(a): Tereza Dva pohledy na finanční řízení: 1. řízení nákladů, výnosů a zisku plánování, průběžné ovlivňování, kontrola dosažených výsledků 2. řízení

Více

ROZVAHA. družstvo Od: 1.1.2013 Do: 31.12.2013. Zemědělská 897/5 Hradec Králové 500 03

ROZVAHA. družstvo Od: 1.1.2013 Do: 31.12.2013. Zemědělská 897/5 Hradec Králové 500 03 ROZVAHA k... 3.. 1.. 1. 2.... 2. 0. 1. 3..... A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.3. Software 007 B.I.7. Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek

Více

Majetková a kapitálová struktura podniku

Majetková a kapitálová struktura podniku Podniková ekonomika Majetková a kapitálová struktura podniku Co je majetek? Jak je financován? Proč jsou tyto údaje důležité? 2 Rozvaha přehled majetkové a kapitálové struktury podniku stavový výkaz, kde

Více

Příloha k účetní závěrce PRVNÍ TELEFONNÍ, a.s. k 30.9.2012

Příloha k účetní závěrce PRVNÍ TELEFONNÍ, a.s. k 30.9.2012 Příloha k účetní závěrce PRVNÍ TELEFONNÍ, a.s. k 30.9.2012 I. OBECNÉ ÚDAJE: 1. Popis účetní jednotky: Účetní jednotka: PRVNÍ TELEFONNÍ, a.s. IČO: 25527797 Sídlo: Českomoravská 35, 190 00 Praha 9 Právní

Více

Příklad č. 1 ZÁSOBY. Číslo studenta: 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) 20 b.

Příklad č. 1 ZÁSOBY. Číslo studenta: 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) 20 b. Příklad č. 1 ZÁSOBY 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) Počet bodů 20 b. Dosaženo Společnost MEDIA, s.r.o. (plátce DPH) se zabývá reklamní činností a dále nákupem a prodejem zboží (zjednodušeně předpokládáme

Více

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva...

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva... Obsah Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...................xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek.......................... XVI Předmluva....................................................

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 8 MANAŽERSKÉ FINANCE PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového zadání:

Více

ROZVAHA NOEN Václavské náměstí 802/56

ROZVAHA NOEN Václavské náměstí 802/56 ROZVAHA A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.3. Software 007 B.I.4. Ocenitelná práva 008 B.I.7. Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek 011 B.II.

Více

Rozvaha v plném rozsahu

Rozvaha v plném rozsahu Rozvaha v plném rozsahu Běžné účetní období Minulé úč. období 2013 Minulé úč. období 2012 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 138 087-363 027 775 060 763 997 749 352 A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ

Více

4 Příjmy a výdaje, výnosy a náklady a jejich časové rozlišení

4 Příjmy a výdaje, výnosy a náklady a jejich časové rozlišení 4 Příjmy a výdaje, výnosy a náklady a jejich časové rozlišení Cíl kapitoly pochopení stanovení okamžiku uskutečnění výnosu a nákladu, pochopení vztahů mezi příjmy a výnosy, náklady a výdaji, pochopení

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výkaz peněžních toků Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni ( v celých tisících Kč )

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni ( v celých tisících Kč ) Rozvaha podle Přílohy č. vyhlášky č. 00/00 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 20. května 2010 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví

Kapitola 1 - Základy účetnictví Kapitola 1 - Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA - jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. vyjadřují

Více

Výrobek Délka (m) Počet výrobků (ks) A 2 400 B 1,5 260 C 3 170. Stanovte náklady na jednotlivé výrobky podle délky ocelových trubek.

Výrobek Délka (m) Počet výrobků (ks) A 2 400 B 1,5 260 C 3 170. Stanovte náklady na jednotlivé výrobky podle délky ocelových trubek. Kalkulace úplných nákladů Kalkulace dělením Příklad č. 1: Společnost IMOS a.s. je vlastníkem budovy, kterou pronajímá. Kromě nájemného fakturuje nájemcům jednou ročně i podíl skutečně vynaložených vedlejších

Více

6.4 Základní účtování zboží

6.4 Základní účtování zboží Základní účtování zboží 6 6.4 Základní účtování zboží 6.4.1 Pojem zboží Zboží jsou movité věci koupené za účelem prodeje. Zbožím mohou být také nemovitosti, ale pouze v případě, že jsou splněny následující

Více

FRP cvičení Leasing

FRP cvičení Leasing FRP 3. 4. cvičení Leasing Slovo "leasing" bylo převzato do české terminologie z anglického slova, které v překladu znamená "pronájem". Jedná se o obchodní operaci leasingového pronajímatele (leasingová

Více

Příklady k T 1 (platí pro seminární skupiny 1,4,10,11)!!!

Příklady k T 1 (platí pro seminární skupiny 1,4,10,11)!!! Příklady k T 1 (platí pro seminární skupiny 1,4,10,11)!!! Příklad 1.: Podnik zvažuje dvě varianty (A z vlastních zdrojů, B s použitím cizího kapitálu) za těchto podmínek: Varianta A Varianta B Celkový

Více

Implementace finanční gramotnosti. ve školní praxi. Matematické principy řízení cash flow. Digitální podoba e-learningové aplikace. Ing.

Implementace finanční gramotnosti. ve školní praxi. Matematické principy řízení cash flow. Digitální podoba e-learningové aplikace. Ing. Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e-learningové aplikace (vyuka.iss cheb.cz) Matematické principy řízení cash flow Ing. Jan Homolka 0 Obsah CASH FLOW... 2 VÝKAZ CASH FLOW...

Více

Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006

Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006 Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006 ROZVAHA 2006- hodnoty netto v tis. Kč Běžné obd. Minulé obd. 2006 2005 AKTIVA CELKEM 69 157 59 774 A. Pohledávky za upsaný základní kapitál

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2002 A ZA DVĚ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ OBDOBÍ

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2002 A ZA DVĚ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ OBDOBÍ ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU PVS A.S. K 31. 12. 2002 v tis. Kč Běžné Minulé Minulé Řád. č. úč. období 2002 úč. ob. 2001 úč. ob. 2000 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 498 951 (19 973) 478 978

Více

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

ROZVAHA. k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ:

ROZVAHA. k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: ROZVAHA k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: 452 74 649 Minulé účetní Označ. A K T I V A Běžné účetní období období Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 330 487 646 110

Více

ROZVAHA. k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto

ROZVAHA. k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto ROZVAHA k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: 452 74 649 Označ. A K T I V A Běžné účetní období Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 336 106 625 112

Více

Investiční rozhodování statická metoda část 1

Investiční rozhodování statická metoda část 1 Investiční rozhodování statická metoda část 1 Investiční rozhodování je dlouhodobé a kapitálově náročné a proto každý podnik musí investice pečlivě plánovat a zvažovat, jakou cestou dospěje k nejlepšímu

Více

Finanční zpráva České inovace, o.p.s.

Finanční zpráva České inovace, o.p.s. Finanční zpráva České inovace, o.p.s. Účetní závěrka (nekonsolidovaná) Rok končící 3. prosincem 23 Zde jsou uvedeny jen vybrané údaje z účetní závěrky 23, která byla zpracována v souladu s vyhláškou č.

Více

Počet zaměstnanců k 31.12. (zaměstnanci s odvody sociálního & zdravotního pojištění) 560 540 539 541 520 500 480 460 506 531 505 518 513 500 491 477 počet zaměstnanců k 31.12. 440 2007 2008 2009 2010 2011

Více

Majetková a kapitálová struktura firmy

Majetková a kapitálová struktura firmy ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Majetková a kapitálová struktura firmy Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíček, CSc. Podnikový management

Více

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS SPECIALISTA

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS SPECIALISTA MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS SPECIALISTA Číslo adepta (tento kód napište do levé spodní části každého dalšího použitého listu papíru s řešením příkladů) Kalkulačka (jméno výrobce, typ

Více

ROZVAHA Czech Airlines Handling, a.s. v plném rozsahu IČ 25674285 k datu Aviatická 1017/2 31.12.2013 160 08 Praha 6 (v tisících Kč) 31.12.2013 31.12.2012 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 314

Více

ROZVAHA. AGRO Chomutice a.s Chomutice

ROZVAHA. AGRO Chomutice a.s Chomutice ROZVAHA 1.1.2014 31.12.2014 A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.6. Jiný dlouhodobý nehmotný majetek 010 B.II. Dlouhodobý hmotný majetek 013

Více

8 Leasing. <http://www.sfinance.cz/firmy-a-podnikani/informace/pruvodce/rozdeleni/> 1 Co je to leasing? [online]. [cit. 09/2008] Dostupné z:

8 Leasing. <http://www.sfinance.cz/firmy-a-podnikani/informace/pruvodce/rozdeleni/> 1 Co je to leasing? [online]. [cit. 09/2008] Dostupné z: 8 Leasing Slovo "leasing" bylo převzato do české terminologie z anglického slova, které v překladu znamená "pronájem". Jedná se o obchodní operaci leasingového pronajímatele (leasingová společnost) a leasingového

Více

2014 ISIN CZ0003501660

2014 ISIN CZ0003501660 Dodatek č. 1 k Prospektu dluhopisů ZONER software, a.s. Dluhopisy s pevným úrokovým výnosem 10 % p. a. v celkové předpokládané jmenovité hodnotě emise 200.000.000 Kč k datu emise nebo v průběhu emisní

Více

5. Významné položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty

5. Významné položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty Výroční zpráva 2014 5. Významné položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty 5.1. Dlouhodobý majetek a) Dlouhodobý nehmotný majetek: Pořizovací hodnota Zřizovací výdaje Software Software do 60 TCZK Audiovizuální

Více

Zaúčtujte jednotlivé operace Sestavte novou rozvahu a výsledovku. 1) 200 Nákup zboží na fakturu na sklad. 2) 20 Vyúčtování mezd pracovníků

Zaúčtujte jednotlivé operace Sestavte novou rozvahu a výsledovku. 1) 200 Nákup zboží na fakturu na sklad. 2) 20 Vyúčtování mezd pracovníků AKTIVA PASIVA Stroje 320 Základní kapitál 200 Oprávky 80 Rezervní fond 20 Stálá aktiva 240 Nerozdělený zisk 50 Vlastní kapitál 270 Peníze na BÚ 30 pokladna 0 Dluhy 0 Oběžná aktiva 30 Aktiva celkem 270

Více

1. Hospodaření a individuální účetní závěrka za rok 2016 akciové společnosti

1. Hospodaření a individuální účetní závěrka za rok 2016 akciové společnosti Zpráva o výsledcích hospodaření společnosti, řádné individuální účetní závěrce a konsolidované účetní závěrce za rok 2016, informace o výrocích auditora 1. Hospodaření a individuální účetní závěrka za

Více

1. Hospodaření a individuální účetní závěrka za rok 2018 akciové společnosti

1. Hospodaření a individuální účetní závěrka za rok 2018 akciové společnosti Zpráva o výsledcích hospodaření společnosti, řádné individuální účetní závěrce a konsolidované účetní závěrce za rok 2018, informace o výrocích auditora 1. Hospodaření a individuální účetní závěrka za

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč)

ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč) ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč) označ. AKTIVA řád. Běžné účetní Minulé účetní Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 AKTIVA CELKEM (ř.002+003+037+073)=ř.077 001 A. Pohledávky za upsaný

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

Stav v běžném období. Podpisový záznam statutárního orgánu nebo fyzické osoby, která je účetní jednotkou: Ing. Vladimíra Zíková

Stav v běžném období. Podpisový záznam statutárního orgánu nebo fyzické osoby, která je účetní jednotkou: Ing. Vladimíra Zíková PROFI-TEN a.s. Účetní závěrka k 31.12.2014 Minimální závazný výčet informací uvedený ve Vyhlášce č. 500/2002 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně a doručením daňového přiznání za daň z příjmů

Více

* minulých let (+zisk,(-) ztráta) Výsledek hospodaření: B. Rezervy. Cizí zdroje. * běžného roku (+zisk,(-) ztráta) Dlouhodobý hmotný majetek

* minulých let (+zisk,(-) ztráta) Výsledek hospodaření: B. Rezervy. Cizí zdroje. * běžného roku (+zisk,(-) ztráta) Dlouhodobý hmotný majetek Dvojí pohled na MAJETEK podniku Věcný (Co? Který?) -druhy majetku A. Pohledávky za upsaný nesplacený ZK Vlastnický (Odkud? Čí?) -profinancování B. Stálý (dlouhodobý) majetek Dlouhodobý nehmotný majetek

Více