UPF byl stanoven na spektrofotometru Varian Cary 50 (CENTRUM TEXTIL LN00B090).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UPF byl stanoven na spektrofotometru Varian Cary 50 (CENTRUM TEXTIL LN00B090)."

Transkript

1 4.1 Multifunkční textilie se zvýšenou odolností vůči UV-C záření - řešitel INOTEX s.r.o., TUL Souhrnná zpráva, interní norma, technologický list Inotex (Marek), TUL (Vik) Textilie se zvýšenou odolností vůči UV záření. Studie kompatibility UV absorbérů s dalšími zušlechťovacími systémy, vývoj a optimalizace aplikačních technologií. Parametrické hodnocení efektů. Vlivy konstrukce substrátu, multifunkční úpravy s aplikací UV absorbéru souhrnná zpráva. Význam ochrany před UV zářením v poslední době nabývá na významu vzhledem ke snižování účinnosti přirozených ochranných mechanismů, tj. především úbytkem ozonové vrstvy. Textilie tedy musí chránit před slunečním UV zářením v oblasti vlnových délek 280 až 400 nm. Záření pod 280nm je kvantitativně pohlcováno horními vrstvami atmosféry. Jiná situace je však v souvislosti s úzce specializovanou profesí, svářením elektrickým obloukem, kde je škodlivé UV záření s vlnovou délkou pod 280 nm emitováno ve značné intenzitě. Problematika ochrany před UV zářením byla řešena vývojem přípravků pro úpravu textilií a technologií pro jejich aplikaci a v návaznosti na to byla sledována možnost kombinace aplikačních technologií s jinými zušlechťovacími operacemi. Pro finální úpravu textilií z celulózových vláken byl vyvinut přípravek z označením Soltex 2940 s bifunkčním reaktivním systémem, jehož prostřednictvím je přípravek kovalentně vázán na celulózu podobně jako reaktivní barviva. Soltex 2940 lze aplikovat vytahovacím postupem nebo napouštěcími postupy PAD-BATCH, PAD-DRY nebo PAD-(DRY)-STEAM. Vypracována byla i technologie jednolázňové aplikace současně s barvením reaktivními barvivy. Tímto přípravkem je v závislosti na konstrukci tkaniny dosahováno velmi dobrých ochranných účinků s hodnotami ochranného faktoru UPF (podle AS/NZS standardu 4399) v rozmezí UPF byl stanoven na spektrofotometru Varian Cary 50 (CENTRUM TEXTIL LN00B090). Tento typ úpravy se stálostí v praní je vhodný pro letní rekreační a profesní typy textilií. Na bázi Soltexu 2940 byla vyvinuta úprava tkanin určených na ochranné obleky pro svářeče. Jde o kombinaci úpravy proti UV záření a permanentní nehořlavé úpravy. Pro tkaniny upravované Soltexem 2940 je velmi podstaný vliv konstrukce použité tkaniny či úpletu. Maximálního efektu úpravy lze dosáhnout pouze na tkaninách s malou optickou propustností.

2 Druhý systém využívá rozpuštění ve vodě nerozpustného UV absorbéru ve vhodném polymerním přípravku, přičemž se na vlákně vytvoří ochranný film, který nepropouští UV záření. Vyvinuty byly dva přípravky, a to Soltex PFL a Soltex D. První přípravek, Soltex PFL je roztok účinné látky v polyethylenglykolu, Soltex D je vodná disperse stejné sloučeniny. Soltex D je použitelný prakticky pro všechny pojidlové systémy na rozdíl od Soltexu PFL, který je vhodný pouze pro některé systémy, především zátěrové pasty. Na zátěrovách úpravách je účinek obou přípravků nejvyšší. Provozně bylo dosaženo na tkaninách ze 100% PES velmi významného zvýšení ochranného účinku. Tkanina Sluník 100% PES původní tkanina UPF 29,6 zátěr s 40 g/kg Soltexu PFL UPF 2400 Součástí úpravy byl přípravek na bázi fluorokarbonu. Textilie se zvýšenou odolností vůči UV-C záření. Hodnocení ochranného faktoru textilií proti UV záření UPF Řešení problematiky postupovalo dvěma směry reprezentovanými dvěma základními typy UV absorbéru. První typ UV absorbéru Soltex 2940, byl vyvinut jako sloučenina s reaktivními skupinami schopnými navázat se na OH skupiny celulózového substrátu. U úprav tímto typem absorbéru jsme zjistili permanentní ochranný účinek v oblasti UV-A ( nm), UV-B ( nm) i UV-C (< 280nm). Úprava je vhodná pro oděvní, profesní i rekreační účely. Druhý systém využívá ve vodě nerozpustného UV absorbéru ve vhodném polymeru, přičemž se na vlákně vytvoří ochranný film nepropouštějící UV záření. Protože je v tomto případě UV-absorbér situován ve vysoké koncentraci na povrchu textilie, má úprava navíc i ochranný účinek vůči substrátu a vybarvení. Při aplikaci zátěrových úprav je kromě bariérového ochranného efektu sledován i stabilizující účinek úpravy na stálosti vybarvení na světle s cílem použít pro náročné artikly místo vybarvení kypovými barvivy podstatně levnější barviva reaktivní. Při ověřovacích zkouškách bylo zátěrovými úpravami na bázi přípravku Soltex PFL zjištěno zvýšení stálostí na světle až o 3 stupně. Rovněž byla ověřeny aplikace UV- absorbéru v paropropustném zátěru (MVTR)

3 Příklady aplikací UV absorbéru zátěrovou technikou (Tab.č. 1-3): a) 100% PES (UPF 29,6) zátěr SOLTEX D(akrylátová pasta) : Tab.č.1 SOLTEX D /g/kg/ přívažek /g/m 2 / tepelné zpracování UPF C 2 min < C 2min C 2min 2400 b) 100% PES (UPF 29,6) paropropustný zátěr (hydrofilní polyurethan), aplikace vzdušnou raklí Tab.č.2 SOLTEX D přívažek /g/m 2 / tepelné MVTR/%/ UPF /g/kg/ zpracování (BS 7209:1990) C 2mmin d) PES/Ba 65/38 (UPF 11,8)- vodoodpudivý paropropustný zátěr (polyurethan/akrylát) technika Crushed foam mezera 0,3 Tab.č.3 SOLTEX D /g/kg/ tepelné zpracování MVTR/%/ UPF (BS 7209:1990) C 2min - - Crush + postimpregnace NUVA FSN 20g/l 160 C 3min

4 Zvýšení stálostí reaktivních vybarvení na světle (Tab.č.4) : Materiál : 100% bavlna, 0,5% vybarvení reaktivními barvivy Zátěr : 50g/kg SOLTEX PFL solubilizovaný ve vodném termoreaktivním polymeru na bázi akrylátu Tab.č.4 Stálost vybarvení na světle (Sun-test) Reaktivní barvivo Původní vybarvení Vybarvení se zátěrem SOLTEX PFL C.I.Reactive Yellow C.I.Reactive Orange C.I.Reactive Red C.I.Reactive Violet C.I.Reactive Blue C.I.Reactive Blue C.I.Reactive Blue C.I.Reactive Blue C.I.Reactive Blue C.I.Reactive Brown C.I.Reactive Black C.I.Reactive Black Z výsledků je patrné výrazné zvýšení světlostálostí po aplikaci UV absorbéru zátěrovou technikou Multifunkční úpravy a textilie V této etapě byl výzkum zaměřen na zušlechťování textilních materiálů vedoucí k zajištění funkčních efektů s důrazem na jejich vzájemné kombinace pro dosažení multifunkčních vlastností při zaručení potřebné životnosti a maximálních fyziologických vlastností upravených textilií. Pozornost byla zaměřena na kombinované ochranné efekty : permanentní nehořlavost, oleo- a hydrofobita, absorpce UV záření, permanentní antistatika. Úpravy byly prováděny jak na čistě bavlněných materiálech, tak na směsných konstrukcích bavlna/syntetické vlákno. Přitom byl posouzen vliv složení textilního substrátu na výsledné efekty s cílem maximálního využití funkcí obsažených komponent : Bavlněný podíl představuje substrát zajišťující fixaci finálních úprav a zároveň zaručuje příznivé fyziologické vlastnosti směsné konstrukce. Syntetická složka zde funguje jako zpevňující komponenta (vyšší odolnost proti mechanickému namáhání, snížení ztráty pevnosti po aplikaci finálních úprav), která současně výrazně zlepšuje odolnost textilie proti působení tepla, kdy po roztavení tvoří bariéru zabraňující tepelné destrukci bavlněného podílu.

5 Multifunkčí úpravy s aplikací UV-absorbéru Byl proveden výzkum aplikace UV-absorbérů v rámci multifunkčních úprav pracovních keprů z důvodu zvýšení přidané hodnoty těchto artiklů o efekt zvýšené odolnosti a ochranné funkce při sváření elektrickým obloukem, kde je emitováno ultrafialové záření v oblasti vlnových délek UV-C (pod 280nm) Z fyziologických důvodů a z hlediska typu úprav i následné údržby těchto materiálů byl k aplikacím vybrán UV absorbér reaktivního typu SOLTEX RC (INOTEX), který byl aplikován na vybarvené zboží na laboratorním džigru. Ověření kompatibility UV-absorbéru s permanentní nehořlavou úpravou TEXAFLAM PSE. Dva kepry rozdílné plošné hmotnosti (400 a 270g/m 2 ) byly po reaktivním vybarvení následně upraveny UV-absorbérem SOLTEX RC ve dvou koncentracích (5 a 7% z hmotnosti materiálu. Nakonec byla provedena permanentní nehořlavá úprava produktem TEXAFLAM PSE. Materiály byly vystaveny celkem 40 hodinám sváření elektrickým obloukem a následně bylo vyhodnoceno množství fosforu (i po praní při 60 C) na tkanině, vyhodnocena hořlavost podle ČSN EN 532 a pevnost v tahu podle ČSN EN ISO Tab.č. 5 : Vliv aplikace UV-absorbéru reaktivního typu na obsah fosforu, nehořlavost a mechanické vlastnosti následně nehořlavě upraveného bavlněného kepru po expozici sváření el.obloukem (doba expozice 40 hodin) kepr 100% ba 400g/m 2 P/%/ hořlavost ČSN pevnost UPF EN 532 v tahu /N/ú původní materiál FR úprava 2,32 splňuje kriteria FR+ 5% UV 2,32 splňuje kriteria 773 > 1000 FR+ 7% UV 2,30 splňuje kriteria 763 > 1000 FR +5% UV praní 2,30 splňuje kriteria 762 > 1000 FR + 7% UV praní 2,29 splňuje kriteria 770 > 1000 Pozn. : UPF je vzhledem ke konstrukci a vybarvení tkaniny vždy > 1000 (tkanina nepropouští záření). UV se přidává pro zvýšení ochrany materiálu a vybarvení (ne lidské pokožky) kepr 100% ba 270g/m 2 P/%/ hořlavost ČSN pevnost v tahu UPF EN 532 /N/ú původní materiál FR úprava 2,38 splňuje kriteria FR+ 5% UV 2,32 splňuje kriteria 590 > 1000 FR+ 7% UV 2,30 splňuje kriteria 575 > 1000 FR +5% UV praní 2,30 splňuje kriteria 516 > 1000 FR + 7% UV praní 2,29 splňuje kriteria 525 > 1000 Pozn. : UPF je vzhledem ke konstrukci a vybarvení tkaniny vždy > 1000 (tkanina nepropouští záření). UV se přidává pro zvýšení ochrany materiálu a vybarvení (ne lidské pokožky)

6 Množství fixovaného fosforu se ani po praní vlivem aplikace UV-absorbéru před nehořlavou úpravou nesnížilo. Po expozici sváření za daných podmínek nedošlo ke snížení pevností v tahu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o materiály s relativně vysokou plošnou hmotností navíc sytě vybarvené, je ochranný faktor UPF > 1000 (spektrofotometr Cary 50 Varian INOTEX). Obě úpravy jsou tedy vzájemně kompatibilní. Účinnost absorbce UV záření je zřejmá z následujícího grafu : Obr.č. 1 : Závislost transmise na vlnové délce porovnání neupravené bavlny a bavlny po aplikaci UV- absorbéru. Permanence va praní při 60 C 35% 30% 25% Transmise [%] 20% 15% Bavlna Úprava UV absorbérem 10 x praní 10% 5% 0% vlnová délka [nm] Uvedená multifunkční úprava je tedy vhodná pro ochranné pracovní oděvy pro svářeče a příbuzné profese, kde jednak chrání zdraví člověka a zároveň prodlužuje životnost textilie. Kombinovaná multifunkční úprava materiálu s antistatickým vláknem Materiály : kepry Bristol 230g/m 2 a Antistat 300g/m 2 ba/pes/antistat (vodivé vlákno) 93/5,5/1,5 po reaktivním vybarvení a) Aplikace UV absorbéru na džigru : 1:5 (postup jako u reaktivního barvení) : 6% Soltex RC, 60 C, po 10min sůl 50g/l 15 min, pak 10g/l soda, 2ml/l 38 Bé NaOH, 45 min, mydlení Stabilizátor C, praní. b) nehořlavá úprava TEXAFLAM PSE c) hydrofobní úprava NUVA FSN (50g/l fluorokarbon)

7 Tab.č. 5 a 6 : Multifunkční úprava pracovních keprů s obsahem antistatického vlákna : UVabsorbér, nehořlavost, oleo/hydrofobita, permanentní antistatika bavlna/pet/antistat 93/5,5/1,5 kepr 3/1 300g/m 2, reaktivní vybarvení výsledné parametry (Antistat) hořlavost ČSN EN 532 nehoří hořlavost ČSN EN ISO 6940 nezapálí se do 20s pevnost v tahu /N/ o : 610 ú : 4925 obsah fosforu na tkanině /%/ 2,15 po 5. praní 2,00 nepromokavost (Spray test) 5 oleofobita 5 povrchový odpor /Ω/ < 10 8 UPF > 1000 (materiál nepropouští světlo) bavlna/pet/antistat 93/5,5/1,5 kepr 3/1 230g/m 2, reaktivní vybarvení výsledné parametry (Bristol) hořlavost ČSN EN 532 nehoří hořlavost ČSN EN ISO 6940 nezapálí se do 20s pevnost v tahu /N/ o : 538 ú : 340 obsah fosforu na tkanině /%/ 2,21 po 5. praní 2,13 nepromokavost (Spray test) 4 oleofobita 5 povrchový odpor /Ω/ < 10 8 UPF > 1000 (materiál nepropouští světlo) Pozn. : UPF je vzhledem ke konstrukci a vybarvení tkaniny vždy > 1000 (tkanina nepropouští záření). UV se přidává pro zvýšení ochrany materiálu a vybarvení (ne lidské pokožky) Aplikace Soltexu RC silně mění odstín vybarvení (posun dožluta)

8 TECHNOLOGICKÝ LIST Dílčí projekt: Název: TEXTILIE SE ZVÝŠENOU ODOLNOSTÍ VŮČI UV ZÁŘENÍ UV ABSORBERY SOLTEX 2940, SOLTEX PFL, SOLTEX D Hlavní efekty: výroba textilií s ochranným účinkem proti UV záření. Jde o tkaniny pro slunečníkoviny, ochranné přístřešky, případně stanovky a plachtoviny. Dále jsou to tkaniny pro oděvní účely. Porovnání efektů se standardy: Pokud jde o porovnání parametrů, pak lze konstatovat, že z hlediska propustnosti UV záření jsou textilie s úpravou na takové úrovni, že zvyšují ochranný faktor z hodnot 2 3 na v případě úprav reaktivním typem přípravku (SOLTEX 2940) a na hodnoty vyšší než 100 u úprav zátěrových s využitím SOLTEXU D a SOLTEXU PFL. To platí pro tkaniny bez nehořlavé úpravy. Nehořlavou úpravou se tento faktor poněkud zhorší. Potřebná zařízení: pro první typ tkanin, barierové textilie, je nutné aplikovat vlastní úpravu na vhodném zátěrovém zařízení, tedy na kombinaci zátěrového adaptéru a sušícího rámu. Pro tkaniny a úplety určené na oděvní účely je nutné provést úpravu na některém zařízení určeném pro běžné postupy barvení, tj.na barvícím džigru, fuláru, hašpli, provazcovém zařízení typu Over flow nebo na barvicí hot flue

9 Základní receptura: Zátěrové úpravy: zátěrová vazba s filmotvorným polymerem např. na bázi polyakrylátu. SOLTEX D g/kg -1 nebo SOLTEX PFL g/kg -1 Po nánosu pasty,zasušení a kondenzace při C 1-3 min. podle typu pojiva. Úpravy oděvních textilií - vytahovací postup: SOLTEX % Sůl průmyslová 60 g/l NaOH 50% 1 1,5 ml/l soda 5 8 g/l aplikace při 50 C : přípravek sůl alkalie 50 C klocování na fuláru: SOLTEX 2940 NaOH 38 Bé g/l ml/l Odležení v zábalu 12 -/8 hod. Po úpravě vždy následuje praní a neutralizace kyselinou citronovou nebo octovou.

10 Chráněné části (know how, průmyslový vzor, patent): Know-how je majetkem spol. s r.o. INOTEX Ekonomická rozvaha: Podle intenzity požadovaného účinku se náklady na úpravu 1 m textilie s hmotností 250 g/bm pohybují od 10 do 18 Kč Realizace v : Postup zátěrové úpravy je zaveden pro slunečníkoviny v a.s. Slezan. V řadě podniků byly provedeny zkoušky úprav pro oděvní účely permanentním přípravkem Soltex Je ověřována kombinace úpravy proti UV záření a úpravy nehořlavé. Dostupnost technologie : Technologie zátěrových úprav se Soltexem PFL a Soltexem D je prakticky ve stádiu provozního náběhu a je plně realizovatelná v jakémkoliv rozsahu. Úprava textilií reaktivním přípravkem Soltex 2940 je vázáno na výrobu přípravku, jehož produkce je rentabilní pouze za předpokladu dostatečného odbytu

11 Standardy pro hodnocení oděvů : UV-absorpce AUS / NZ 4399 Australian and New Zealand Standard Sun protective clothing Evaluation and Classification (1996) BS 7914 (1998) Method of test for penetration of erythemally weighed solar ultraviolet radiation through clothing fabrics, nyní nahrazen BS EN Textile Solar UV Protective Properties Part 1 : Method of test for apparel fabrics AATCC 183 (stálosti v chlórované vodě) (1998) UK BS 7949 (specifikace požadavků pro dětské oděvy) (1999) BS EN (2002) Textile Solar UV Protective Properties Part 2 : Classification and Marking of Apparel Přednášky a prezentace : UV Cutting Multifunctional Finishing of Textiles (přednáška, poster) Marek J., Dvorský D. INOTEX, Czech Republic 19 th IFATCC Congress Paris, October 2002 Multifunkční úpravy textilií (přednáška) Martinková L., Marek J., - INOTEX Seminář Textilie na prahu nového tisíciletí, TU Liberec, duben 2002

Vývoj systémů nánosu pasty a pěny pro řízené porézní vrstvy a zvýšení životnosti filtračních textilií, vč. technologie crushed foam

Vývoj systémů nánosu pasty a pěny pro řízené porézní vrstvy a zvýšení životnosti filtračních textilií, vč. technologie crushed foam 4.2 Multifunkční zátěrové bariéry studie možnosti kombinace paropropustných efektů tepelných bariér - řešitel INOTEX s.r.o., TUL Souhrnná zpráva - Inotex (Marek, Martínková) 4.2.1. Filtrační textilie Vývoj

Více

Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie

Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie 2010-2011 Aktivita 1.1 k dílčímu cíli 1 Speciální textilní výrobky Nové textilie se zvýšenou bezpečností Cíl: Prototyp speciální oděvní textilie

Více

Finální úpravy textilií V. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií V. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií V Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Nehořlavá úprava I Nehořlavá úprava II Hořlavost textilií - nebezpečná pro uživatele Chování textilií a textilních výrobků

Více

Textile dye mix ( Mx 30 ) Směs textilních barviv

Textile dye mix ( Mx 30 ) Směs textilních barviv Textile dye mix ( Mx 30 ) Směs textilních barviv Koncentrace přípravku: 6,6 % ve vazelíně Jde o směsný hapten používaný k zjištění příčiny kontaktní dermatitidy například po dlouhodobém kontaktu pokožky

Více

Breeze A INFORMACE. Zátěžový potah pro 24 hodinové sezení.

Breeze A INFORMACE. Zátěžový potah pro 24 hodinové sezení. Breeze A Složení: 92% vlna, 8% polyamid Šíře: 140 cm Hořlavost: BS 5852 Part 1 0,1 (cigareta a zápalka) BS EN 1021 1&2 Calif. Bull. 117E Oděruvzdornost: 200 000 cyklů (EN ISO 12947-2) Záruka: 10 let Zátěžový

Více

FIREMAN III komplet (bez nápisu HASIČI)

FIREMAN III komplet (bez nápisu HASIČI) ZÁSAHOVÉ A PRACOVNÍ OBLEKY FIREMAN III komplet (bez nápisu HASIČI) Certifikát ČSN EN 469:2006 - vnější vrstva NOMEX Tough, 195 g/m2 - membrána PU - 120 g/m2 - tepelná bariéra Nomex /VS FR, 250 g/m2 - reflexní

Více

Winter collection 010. race / sport / fashion

Winter collection 010. race / sport / fashion Winter collection 00 race / sport / fashion Technické vlastnosti Modely označené polarized jsou vybaveny horizontálním polarizačním filtrem. Polarizace je speciální úprava čoček brýlí, výrazně potlačující

Více

PLOCHÉ SLUNEČNÍ KOLEKTORY REGULUS

PLOCHÉ SLUNEČNÍ KOLEKTORY REGULUS PLOCHÉ SLUNEČNÍ KOLEKTORY REGULUS Ploché sluneční kolektory se vyznačují velkou plochou zasklení a velkým absorbérem. Jejich výkon je při plném slunečním záření velký. Využívají většinu sluneční energie,

Více

Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy

Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy Monarplan LA Přichází s lakovanou vrstvou prodlužující životnost Vaší střechy Icopal a dlouhá životnost Společnost Icopal je hrdá na svůj vysoký kredit v oblasti aktivní podpory recyklace svých produktů

Více

VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT

VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT opakování Jeden směr křížem Cros - cros náhodně náhodně náhodně NT ze staplových vláken vlákna pojená pod tryskou Suchá technologie Mokrá technologie vlákna Metody

Více

Materiál musí být zakryt v den instalace.

Materiál musí být zakryt v den instalace. Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace a ochrany. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody; Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

TEXTILNÍ POMOCNÉ PŘÍPRAVKY (TPP)

TEXTILNÍ POMOCNÉ PŘÍPRAVKY (TPP) TEXTILNÍ POMOCNÉ PŘÍPRAVKY (TPP) TPP PRO PŘEDÚPRAVU (smáčecí, prací, vyvářecí, mydlící) Alfonal K neionogenní kondenzační produkt diethanolaminu s mastnými kyselinami Univerzální, vysoce účinný smáčecí

Více

Stanovení kvality humusu spektrofotometricky

Stanovení kvality humusu spektrofotometricky Stanovení kvality humusu spektrofotometricky Definice humusu Synonymum k půdní organické hmotě Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a syntézy, jejíž část je vázána na minerální podíl Rozdělení

Více

FINÁLNÍ ÚPRAVY IX. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D.

FINÁLNÍ ÚPRAVY IX. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D. FINÁLNÍ ÚPRAVY IX Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D. Charakteristika jednotlivých fází hoření I 1. Reakce do zapálení uvolňování mezimolekulárních vazeb mezi Tg a Tm, dochází k depolymeraci a pyrolýze degradace

Více

Praktikum z experimentálních metod biofyziky a chemické fyziky I. Vypracoval: Jana Čurdová, Martin Kříž, Vít Marek. Dne: 2.3.

Praktikum z experimentálních metod biofyziky a chemické fyziky I. Vypracoval: Jana Čurdová, Martin Kříž, Vít Marek. Dne: 2.3. Praktikum z experimentálních metod biofyziky a chemické fyziky I. Vypracoval: Jana Čurdová, Martin Kříž, Vít Marek. Dne:.3.3 Úloha: Radiometrie ultrafialového záření z umělých a přirozených světelných

Více

Povrchová úprava laminátů s použitím polyuretanových nátěrových hmot

Povrchová úprava laminátů s použitím polyuretanových nátěrových hmot Povrchová úprava laminátů s použitím polyuretanových nátěrových hmot Ing. Ladislav Hubáček; Ing. Jan Skoupil CSc., Ing. Jiří Husák, CSc., Ing. Ivan Beránek, Ing. Blanka Orságová SYNPO, akciová společnost

Více

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií III Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Protižmolková úprava I Tkaniny a pleteniny vyrobené z přízí ze syntetických vláken, především z PAN nebo PES, mají sklon

Více

POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI SRÁŽENÍ REAKTIVNÍCH AZOBARVIV POUŽITÍM IONTOVÉ KAPALINY A NÁSLEDNÁ FLOKULACE AZOBARVIV S Al 2 (SO 4 ) 3.18H 2 O S ÚPRAVOU ph

POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI SRÁŽENÍ REAKTIVNÍCH AZOBARVIV POUŽITÍM IONTOVÉ KAPALINY A NÁSLEDNÁ FLOKULACE AZOBARVIV S Al 2 (SO 4 ) 3.18H 2 O S ÚPRAVOU ph POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI SRÁŽENÍ REAKTIVNÍCH AZOBARVIV POUŽITÍM IONTOVÉ KAPALINY A NÁSLEDNÁ FLOKULACE AZOBARVIV S Al 2 (SO 4 ) 3.18H 2 O S ÚPRAVOU ph Ing. Jana Martinková Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D. prof. Ing.

Více

NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ

NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ Kdyby tak stěny mohly mluvit! Na tisíce stěn a tisíce odstínu... Vyberte svůj příbeh! 1 O stupeň lepší! 2 3 BARVY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ 4 5 BRAVO FAS fasádní

Více

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 Textilní zkušební ústav, Brno PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PNJ 600-80-2005 Předmluva Tato norma je vydávána pro potřeby výroby a nákupu textilií pro zdravotnictví.

Více

Technická specifikace zadávací dokumentace

Technická specifikace zadávací dokumentace Technická specifikace zadávací dokumentace Pracovní oděv pro provoz Oděv uniforma by měla být praktická, odolná a paropropustná. Barvy nesmějí být křiklavé, musí být vyvážené a pokud možno přírodní. Oděv

Více

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH Klára Jacková, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt

Více

Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů.

Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů. Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů. Na adrese oop.cz@mmm.com, nebo telefonicky na: +420 261 380 111 Nebo navštivte náš web: www.3m.cz/oopp,

Více

TEXTILIE HODNOCENÍ JAKOSTI PRANÍ Vliv praní na textilie

TEXTILIE HODNOCENÍ JAKOSTI PRANÍ Vliv praní na textilie Tetilní zkušební ústav PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 TEXTILIE HODNOCENÍ JAKOSTI PRANÍ Vliv praní na tetilie PNJ 601-80-2005 Předmluva Citované normy ČSN EN 20139 Tetilie. Normální ovzduší pro klimatizování

Více

PERgoly. chrání vaše soukromí.

PERgoly. chrání vaše soukromí. CZ PERgoly chrání vaše soukromí. PERGOLY LUKA, MIRA Samonosná pergola MIRA 4 nebo pergola MIRA 2 s rafinovaným a inovativním designem. Střecha z hliníkových lamel, které lze orientovat od 0 do 140 s těsněním

Více

Ing. Stanislav Krmela, CSc.

Ing. Stanislav Krmela, CSc. Ing. Stanislav Krmela, CSc. KONOPÍ LEN Textilní užití přírodních vláken Oděvní textilie Textilie uspokojující potřeby bydlení stolní a ložní prádlo, dekorační a nábytkové textilie, podlahové krytiny

Více

Bezpečnost výrobků. určených spotřebitelům. MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Vedoucí Centrum laboratoří a Odbor toxikologie Státní zdravotní ústav

Bezpečnost výrobků. určených spotřebitelům. MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Vedoucí Centrum laboratoří a Odbor toxikologie Státní zdravotní ústav Bezpečnost výrobků určených spotřebitelům MUDr.Dagmar Jírová,CSc. Vedoucí Centrum laboratoří a Odbor toxikologie Státní zdravotní ústav Ochrana zdraví spotřebitele ověření bezpečnosti spotřebních výrobků

Více

Příprava před zateplením fasády. 3. výběr typu fasádní omítky

Příprava před zateplením fasády. 3. výběr typu fasádní omítky Příprava před zateplením fasády 3. výběr typu fasádní omítky Výběr vhodné omítky závisí na požadovaných vlastnostech materiálu, podmínkách aplikace, požadavcích vyplývajících z konkrétního typu budovy,

Více

walsroder K flex Speciální polyamidová vrstva uvnitř obalu zajišťuje dobrou přilnavost, která působí proti vzniku tukových a želatinových kapes.

walsroder K flex Speciální polyamidová vrstva uvnitř obalu zajišťuje dobrou přilnavost, která působí proti vzniku tukových a želatinových kapes. walsroder K flex Walsroder dodavatel a poskytovatel služeb pro obchod a průmysl, svým rozsahem plastových obalů vždy vyhovuje aktuálním požadavkům. Produkty jsou ve shodě s certifikovanými standardy a

Více

N o v é p o z n a t k y o h l e d n ě p o u ž i t í R o a d C e m u d o s m ě s í s t u d e n é r e c y k l a c e

N o v é p o z n a t k y o h l e d n ě p o u ž i t í R o a d C e m u d o s m ě s í s t u d e n é r e c y k l a c e ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ Katedra silničních staveb Thákurova 7, PSČ 116 29 Praha 6 ODBORNÁ LABORATOŘ OL 136 telefon 224353880 telefax 224354902, e-mail:

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Technický list Geotextilie STANDARD DB 100 až 400

Technický list Geotextilie STANDARD DB 100 až 400 Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace a ochrany. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody; Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

Základy navrhování průmyslových experimentů DOE

Základy navrhování průmyslových experimentů DOE Základy navrhování průmyslových experimentů DOE cílová hodnota 1. Úvod, Analýza procesu Gejza Dohnal střední hodnota cílová hodnota Řízení jakosti (kvality) Plánování experimentů - historie Klasický přístup

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Zpráva o ověřovacích zkouškách k ETA 11/0241

Zpráva o ověřovacích zkouškách k ETA 11/0241 TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. Prosecká 811/76a CZ-190 00 Praha 9 Tel.: +42 286 019 413 Fax: +42 286 883 897 Internet: www.tzus.cz Autorizován a no tifi k ován podl e článku 10 Směrnice

Více

Polyesterová povrchová úprava pro venkovní použití

Polyesterová povrchová úprava pro venkovní použití Polyesterová povrchová úprava pro venkovní použití Polyester pro venkovní použití je úsporný povlak pro střechu a stěnové panely v obchodních domech a jiných budovách. Ocelové plechy s barevným povlakem

Více

IMAGECURE. XV501T-4 pro sítotisk

IMAGECURE. XV501T-4 pro sítotisk TECHNICKÉ PARAMETRY A VLASTNOSTI IMAGECURE XV501T-4 pro sítotisk PŘEHLED VÝROBKŮ : Imagecure R XV501T-4 Gloss Clear Screen Resist lesklý čirý sítotiskový základ Imagecure R XV501T-4 Semi Matt Clear Screen

Více

Intenzívní substrát Optigrün Typ i

Intenzívní substrát Optigrün Typ i 081_Intensiv-Substrat-Typ_i.xls CZ Stand: 23.01.2009 Intenzívní substrát Optigrün Typ i Oblast použití: Vegetační vrstva pro vícevrstvé intenzívní zelené střechy a kontejnery na rostliny. Materiál*: láva,

Více

číslo technického návodu

číslo technického návodu 05.06.b.c Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 5a odst. 2 nebo 10) TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení

Více

Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách

Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách 1600 C 64 1 6 0 0 C Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách Ohebné tepelně izolační a žárovzdorné výrobky firmy Promat disponují především nízkou akumulací tepla. Díky tomu lze výrazně zkrátit

Více

VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY

VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA (IA_02) PROJEKTU ENVITECH VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY PROJEKTOVÝ TÝM Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D. Bc. Filip Sanetrník

Více

Intenzívní substrát Optigrün Typ i

Intenzívní substrát Optigrün Typ i 081_Intensiv-Substrat-Typ_i.xls CZ Stand: 23.01.2009 Intenzívní substrát Optigrün Typ i Oblast použití: Vegetační vrstva pro vícevrstvé intenzívní zelené střechy a kontejnery na rostliny. Materiál*: láva,

Více

VZORNÍK POTAHŮ MAYER 2015/2016

VZORNÍK POTAHŮ MAYER 2015/2016 VZORNÍK POTAHŮ MAYER 2015/2016 Potahové materiály jsou většinou tex lní útvary, které potřebují stejně jako naše šaty odpovídající péči: Při větším a celkovém znečištění, např. znečištění dotykových ploch,

Více

Danpalon je kompletní prosvětlovací řešení nabízející výjimečnou kvalitu světla umožňující regulaci, tepelné izolace, výjímečné mechanické vlastnosti

Danpalon je kompletní prosvětlovací řešení nabízející výjimečnou kvalitu světla umožňující regulaci, tepelné izolace, výjímečné mechanické vlastnosti Danpalon je kompletní prosvětlovací řešení nabízející výjimečnou kvalitu světla umožňující regulaci, tepelné izolace, výjímečné mechanické vlastnosti a ochranu proti UV záření s nekomerčním reprezentativním

Více

INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY

INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY PROJEKTOVÝ TÝM Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D. Bc. Filip Sanetrník Ing. Karol Ježík

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

Potravinářské aplikace

Potravinářské aplikace Potravinářské aplikace Nanodisperze a nanokapsle Funkční složky (např. léky, vitaminy, antimikrobiální prostředky, antioxidanty, aromatizující látky, barviva a konzervační prostředky) jsou základními složkami

Více

Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning

Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning Vítám vás na dnešní přednášce Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning a další možné metody výroby vláken Flash-spinning process and solution Bleskové-zvlákňování Číslo publikace US 6638470B2, datum

Více

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y 1 PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y Zpracováno podle přednášky č. 2 Ing. Bc. V. Glombíkové, Ph.D. Podšívkové materiály Podšívají se jimi některé druhy oděvů, buď kompletně nebo zčásti. Částečné podšívání se provádí

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 2 Praní v klasických pračkách Modul 3 Proces praní Kapitola 2 Praní v klasických pračkách 1 Obsah oblast

Více

05.02.a.b.c.d 5a, 6, 7, 8

05.02.a.b.c.d 5a, 6, 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

RAFINÉR alternativně INDUSTRY

RAFINÉR alternativně INDUSTRY 12/2017 Ochranný oděv pro hasiče RAFINÉR alternativně INDUSTRY Typové číslo: 139-1117 OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: 2 Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: Art. 1117 NOMEX

Více

Ambiente Contract-SL Contract-Lock Elegance

Ambiente Contract-SL Contract-Lock Elegance Ambiente Contract-SL Contract-Lock Elegance 2015-2016 Luxusní vinylové dílce Volně kladené dlaždice a lamely Tkané vinylové čtverce Vytváříme atmosféru Architekti, interiéroví designéři a firmy zabývající

Více

every Mimi every Mimi every FibreLoft every Mimi

every Mimi every Mimi every FibreLoft every Mimi řikrývky a polštáře RODUKTOVÝ KATALOG 2011 Mimi: dětský spánek Vážení zákazníci, představujeme Vám nový specializovaný program dětských ložních výrobků every Mimi, charakteristický mimořádnou kvalitou

Více

Chromismus a jeho aplikace III

Chromismus a jeho aplikace III Chromismus a jeho aplikace III M. Viková LCAM DTM FT TU Liberec, martina.vikova@tul.cz Fotochromní sloučeniny I Základní požadavky na ideální organické fotochromní sloučeniny : Vznik odstínu. Materiál

Více

Přehled jednotlivých produktových řad

Přehled jednotlivých produktových řad O značce SALTO Salto je nová značka vyvinutá na základě nových znalostí a osvědčených technologií a zkušeností chemického průmyslu v oboru péče o sportovní materiály. Veškerá výroba a výzkum probíhá v

Více

TŘÍDY KVALITY. Důležitý bod pozice podniku na trhu v závislosti na kvalitě 3 třídy kvality

TŘÍDY KVALITY. Důležitý bod pozice podniku na trhu v závislosti na kvalitě 3 třídy kvality ŘÍZENÍ KVALITY 1 TŘÍDY KVALITY Důležitý bod pozice podniku na trhu v závislosti na kvalitě 3 třídy kvality C top třída B střední třída A začínající třída Nutnost zvolit třídu všechny jsou na trhu žádoucí

Více

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.11.2006

Více

J. Kubíček FSI Brno 2018

J. Kubíček FSI Brno 2018 J. Kubíček FSI Brno 2018 Fosfátování je povrchová úprava, kdy se na povrch povlakovaného kovu vylučují nerozpustné fosforečnany. Povlak vzniká reakcí iontů z pracovní lázně s ionty rozpuštěnými z povrchu

Více

ČTPT fungující nástroj podpory stabilizace TOP v ČR jdeme ve stopě ETP EURATEX, nepůjdete s námi?

ČTPT fungující nástroj podpory stabilizace TOP v ČR jdeme ve stopě ETP EURATEX, nepůjdete s námi? Budoucnost je v textilu textil je budoucnost ČTPT fungující nástroj podpory stabilizace TOP v ČR jdeme ve stopě ETP EURATEX, nepůjdete s námi? Ing. Miloš Beran Listopad 2010 Liberec Proč platformy? ETP

Více

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II alternativně PROTECT LINE

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II alternativně PROTECT LINE 10/2016 Ochranný oděv pro hasiče PRACOVNÍ STEJNOKROJ II alternativně PROTECT LINE Typové číslo: 130-1117 OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: 2 Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů:

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

01 ZÁVĚSNÉ POPRUHY TEXTILNÍ NETKANÉ (SKLÁDANÉ)

01 ZÁVĚSNÉ POPRUHY TEXTILNÍ NETKANÉ (SKLÁDANÉ) 01 ZÁVĚSNÉ POPRUHY TEXTILNÍ NETKANÉ (SKLÁDANÉ) Textilní vázací prostředky díky svým vysokým užitným vlastnostem nacházejí nejširší použití ve všech oblastech průmyslu při zvedání, spouštění a zavěšování

Více

Co si obléct na operační sál?

Co si obléct na operační sál? Co si obléct na operační sál? Norma ČSN EN 13795 z pohledu mikrobiologa Hana Polášková, Markéta Hrubanová mikrobiologie ---------------------------- Textilní zkušební ústav, s.p. Václavská 6, 658 41 Brno

Více

SCREENOVÉ. chrání vaše soukromí.

SCREENOVÉ. chrání vaše soukromí. SCREENOVÉ rolety chrání vaše soukromí. SCREENOVÉ ROLETY chrání vaše soukromí. Pořiďte si vysoce účinnou, estetickou a moderní stínicí techniku screenové rolety ISOTRA. Zajistíte si příjemnou teplotu v

Více

POKYNY PRO NAVRHOVÁNÍ

POKYNY PRO NAVRHOVÁNÍ Stránka 1 z 24 Tento dokument slouží jako předpis k navrhování vnějšího tepelně izolačního kompozitního systému (dále jen ETICS nebo systémy) s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (EPS) a k navrhování

Více

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR 8/2016 Ochranný oděv pro hasiče PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR Typové číslo: 130-1772 OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: 1772

Více

Technický list Geotextilie DB 20 až 60

Technický list Geotextilie DB 20 až 60 Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace, drenáže, ochrany, stabilizace a zpevnění. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody v rovině

Více

Vulmproepox CS. Vulmproepox CS je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze složky A

Vulmproepox CS. Vulmproepox CS je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze složky A Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmproepox CS BETONOVÉ KONSTRUKCE Popis výrobku: Vulmproepox CS je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze složky A (vodní disperze, epoxidové

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

VLASTNOSTI FIXAČNÍHO PROSTŘEDKU PROTECTING SPRAY 680

VLASTNOSTI FIXAČNÍHO PROSTŘEDKU PROTECTING SPRAY 680 N Á R O D N Í A R C H I V Archivní 4, 149 01 Praha 4 - Chodovec t e l efon: 974 847 245, 974 847 240, 974 847 292, f ax: 974 847 214, e-mail: na@nacr.cz, http://www.nacr.cz VLASTNOSTI FIXAČNÍHO PROSTŘEDKU

Více

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7, 8

05.02.a,b,c,d 5a, 6, 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) Technický návod se vztahuje na výrobky, které nejsou předmětem uvedených harmonizovaných norem: Od 1.

Více

SCREENOVÉ. chrání vaše soukromí.

SCREENOVÉ. chrání vaše soukromí. SCREENOVÉ rolety chrání vaše soukromí. SCREENOVÉ ROLETY chrání vaše soukromí. Pořiďte si vysoce účinnou, estetickou a moderní stínicí techniku screenové rolety ISOTRA. Zajistíte si příjemnou teplotu v

Více

Barevný beton. www.schomburg-ics.cz. Barvy do betonu / Práškové pigmenty

Barevný beton. www.schomburg-ics.cz. Barvy do betonu / Práškové pigmenty Stavitelství silnic a kolejových tratí Opravy betonových konstrukcí Vodní nádrže a kanalizace Ochrana povrchu RETHMEIER - Technologie pro lepší beton Barevný beton Barvy do betonu / Práškové pigmenty www.schomburg-ics.cz

Více

SOY Polyuretanová nástřiková izolace

SOY Polyuretanová nástřiková izolace EKO izolace nové generace HEATLOK SOY Polyuretanová nástřiková izolace OBSAH Eko-izolace HS Group s.r.o. DEMILEC INC. a DEMILEC (USA) LLC. Heatlok soy Tepelná izolace Vzduchová bariéra, hydroizolace Parozábrana

Více

Vulmsidozol CO2. Vulmsidzol CO2 je dvousložková vodou ředitelná kompozice určená na tvorbu vodou nepropustného

Vulmsidozol CO2. Vulmsidzol CO2 je dvousložková vodou ředitelná kompozice určená na tvorbu vodou nepropustného Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmsidozol CO2 NÁTERY NA BETON ODOLNÉ PROTI USAZENÍ CO2 Popis výrobku: Vulmsidzol CO2 je dvousložková vodou ředitelná kompozice určená na tvorbu vodou nepropustného

Více

Modul pružnosti [MPa] Hustota [kg/m 3 ] PP ABS PP 15T PP 20GF PP 30NF-Ce PP 30NF-Co PP 30NF-F PP 30NF-H PP 30NF-W. Cena [EUR/kg]

Modul pružnosti [MPa] Hustota [kg/m 3 ] PP ABS PP 15T PP 20GF PP 30NF-Ce PP 30NF-Co PP 30NF-F PP 30NF-H PP 30NF-W. Cena [EUR/kg] 4000 Modul pružnosti [MPa] 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 PP ABS PP 15T PP 20GF PP 30NF-Ce PP 30NF-Co PP 30NF-F PP 30NF-H PP 30NF-W Porovnání modulu pružnosti [MPa] u vybraných polymerů a zelených

Více

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Základní vrchový materiál, podšívkový materiál, kapsovina a oteplovací vložky orientační technická specifikace. Na parametry označené *) nejsou

Více

Filtrace Vysoce efektivní vzduchová, kapalinová a sorpční filtrační média. www.fibertex.com

Filtrace Vysoce efektivní vzduchová, kapalinová a sorpční filtrační média. www.fibertex.com F I B E R T E X N O N W O V E N S Filtrace Vysoce efektivní vzduchová, kapalinová a sorpční filtrační média www.fibertex.com Technologické prvenství Fibertex je globálním dodavatelem netkaných textilií

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení IA 02 Výroba plošných textilních struktur pojených kolmým kladením polymerní taveniny Vedoucí

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu za období

Závěrečná zpráva o realizaci projektu za období Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ID kód projektu: LN00B090 Nositel: Řešitel: Název projektu: Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Aleš Richter, CSc. Výzkumné centrum Textil Závěrečná zpráva

Více

BEZPEČNĚ SI UŽÍVAT SLUNCE TEXTILNÍ UV OCHRANA

BEZPEČNĚ SI UŽÍVAT SLUNCE TEXTILNÍ UV OCHRANA www.uvstandard801.com BEZPEČNĚ SI UŽÍVAT SLUNCE TEXTILNÍ UV OCHRANA www.uvstandard801.de 1 TIRÁŽ VYDAVATEL Sekretariát mezinárodního sdružení pro kontrolu aplikované UV ochrany c/o HOHENSTEIN GROUP Schlosssteige

Více

Havel composites s.r.o. Svésedlice , Přáslavice Česká Republika. tel. (+420) fax (+420)

Havel composites s.r.o. Svésedlice , Přáslavice Česká Republika. tel. (+420) fax (+420) Havel composites s.r.o. Svésedlice 67 783 54, Přáslavice Česká Republika tel. (+420) 585 129 010 fax (+420) 585 129 011 www.havel-composites.com Tkaniny ze skelné příze typu E. Příze má úpravu (sizing)

Více

Trubky HDPE pro uložení a ochranu optických kabelů

Trubky HDPE pro uložení a ochranu optických kabelů Trubky HDPE pro uložení a ochranu optických kabelů Použití pro ukládání optických kabelů, poskytují optickým kabelům mechanickou a chemickou ochranu. Možnost výměny již vložené kabeláže. Jsou určeny zejména

Více

PŘÍPRAVKY NA BÁZI LIGNOSULFONÁTŮ

PŘÍPRAVKY NA BÁZI LIGNOSULFONÁTŮ PŘÍPRAVKY NA BÁZI LIGNOSULFONÁTŮ LIGNOSULFONÁTY Lignin představuje heterogenní amorfní polymer potřebný pro pevnost a tuhost dřevnatých buněčných stěn rostlin. Po celulóze je to druhá nejrozšířenější látka

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 11 Mechanické vlastnosti materiálů (všeobecně) jsou jejich odezvou na mechanické působení od vnějších sil. Definice je shodná s mechanickými vlastnostmi vláken, přízí a nití.

Více

UV záření, expozice, ochrana. Centrum odborných činností v ochraně a podpoře zdraví SZÚ

UV záření, expozice, ochrana. Centrum odborných činností v ochraně a podpoře zdraví SZÚ UV záření, expozice, ochrana MUDr Ariana Lajčíková,, CSc. Centrum odborných činností v ochraně a podpoře zdraví SZÚ UVA 400 320 nm - solária, terapeutické ozařovače - ze Slunce proniká na zemský povrch,

Více

Science. Applied to Life TM. Ochranné oděvy. Zhotoveno pro ochranu. Navrženo pro komfort.

Science. Applied to Life TM. Ochranné oděvy. Zhotoveno pro ochranu. Navrženo pro komfort. Science. Applied to Life TM. Ochranné oděvy Zhotoveno pro ochranu. Navrženo pro komfort. 2016 Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů telefonicky

Více

Oděvy pro svářeče. Oděvy pro svářeče

Oděvy pro svářeče. Oděvy pro svářeče Oděvy pro svářeče Oděvy pro svářeče ESAB nabízí vysoce kvalitní oděvy pro svářeče. Odborníci splnili požadavky svářečů na bezpečnost a nabízí široký sortiment jak tradičních kožených oděvů, tak i oděvů

Více

109_Anspritzbegruenung.xls CZ Stand: 23.01.09

109_Anspritzbegruenung.xls CZ Stand: 23.01.09 109_Anspritzbegruenung.xls CZ Stand: 23.01.09 Hydroosev Provedení kompletního hydroosevu Klíčivý substrát Optigrün (používá se u jednovrstvých skladeb) Spotřeba: 4 litry/m2 u substrátů s organickou složkou,

Více

8/2016. Ochranná KUKLA. OOP III. Kategorie

8/2016. Ochranná KUKLA. OOP III. Kategorie 8/2016 Ochranná KUKLA OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: 2 Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: Materiál: Šicí nitě: Popis: NOMEX Comfort, Art. 270 DC, 270g/m2 (93% Nomex, 5%

Více

Technický list - ABS hrany UNI barvy

Technický list - ABS hrany UNI barvy Technický list - ABS hrany UNI barvy ABS hrany UNI jsou kvalitní termoplastové hrany z maximálně odolného a teplotně stálého plastu ABS (Akrylonitryle Butadiene Styrene). Výhody: ABS hrany UNI jsou v interiéru

Více

posouzení ze 4. června 2018 (český překlad z německého originálu)

posouzení ze 4. června 2018 (český překlad z německého originálu) Oprávněná osoba pro stavební výrobky a typy výstavby člen EOTA Stavebně-technický zkušební úřad Instituce založená Federální a zemskou vládou Jmenován v souladu s článkem 29 nařízení (EU) č. 305/2011 a

Více

Akrylátový gel pro liniovou a rubovou injektáž

Akrylátový gel pro liniovou a rubovou injektáž Popis Výhody Typické aplikace je hydrofilní gel na akrylátové bázi, obsahující 2 složky: pryskyřici a aktivátor, které jsou čerpány pumpou se dvěma písty v poměru 1:1. Jakmile zpolymeruje, vytvoří houževnatý,

Více

TESTUDO SP 25. Technický list TESTUDO SP 25

TESTUDO SP 25. Technický list TESTUDO SP 25 TESTUDO SP 25 1. Název výrobku: TESTUDO SP 25 2. Výrobce: INDEX S.p.A. Construction Systems and Products Via G. Rossini 22 37060 Castel d Azzano Italy 3. Technická specifikace: Pás je speciálně vyvinutý

Více

8/2016. Ochranný oděv pro hasiče PATRIOT. OOP III. Kategorie

8/2016. Ochranný oděv pro hasiče PATRIOT. OOP III. Kategorie 8/2016 Ochranný oděv pro hasiče PATRIOT OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: 2 Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: KONSTRUKCE č. 1 Vrchní materiál: Membrána: Podšívka: KONSTRUKCE

Více

Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Účinnost: Vydání: 9

Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Účinnost: Vydání: 9 Technický list TL 5-1008-06 Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Účinnost:18.02.2011 Vydání: 9 opis výrobku oužití Aplikace FATRAFOL 810 (810/V, 810 AA, 810/V AA) je střešní fólie na bázi VC- vyztužená polyesterovou

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TN se nevztahuje na výrobky deklarované dle ČSN EN 12467 ed.2, ověřování stálosti vlastností dle nařízení

Více

ŠTÍT PRO VAŠE AUTO PRODUKTOVÝ KATALOG

ŠTÍT PRO VAŠE AUTO PRODUKTOVÝ KATALOG ŠTÍT PRO VAŠE AUTO PRODUKTOVÝ KATALOG SHINE PREMIUM WAX Vysoce hydrofobní efekt Hluboký zrcadlový lesk Odolnost proti otěru UV ochrana laku Ochrana před oxidací i korozí Dlouhá životnost (až 24 měsíců)

Více

w w w. ch y t r a p e n a. c z

w w w. ch y t r a p e n a. c z CHYTRÁ PĚNA - střešní systém EKO H ROOF Jedním z mnoha využití nástřikové izolace Chytrá pěna EKO H ROOF jsou ploché střechy. Náš střešní systém je složen ze dvou komponentů, které jsou aplikovány přímo

Více