GREEN MACHINES A.S. G.M.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GREEN MACHINES A.S. G.M."

Transkript

1 GREEN MACHINES A.S. G.M. PROGRAM: Nevozte peníze na skládku Bioplynové stanice pro využití tuhých komunálnych a živnostenských odpadů Biorektorové kompostárny na zpracování bioodpadů a hygienizace. Systém GM.

2 Moderní technologie firmy GM na zpracování netříděného živnostenského a komunálního odpadu (směsný komunální odpad) v rámci programu - Nevozte peníze na skládku - Firma Green Machines a.s. vyvinula, na základě dlouholetých zkušeností představitelů firmy s výrobou a provozem biofermentoru (od roku 1992) pro zpracování biologicky rozložitelných odpadů, nový systém zpracování komunálních živnostenských odpadů (BRKO). Cílem vývoje bylo navrhnout systém zpracování TKO a BRKO tak, aby se výrazně snížil objem ukládaných odpadů TKO do klasických skládek až o 60% objemu. Systém využívá ve svém principu obrovský potenciál energetického využití, a tím možnosti, kde odpady nabízejí pro firmy, ale i města a obce. Firma GM a.s. navrhla technologické postupy v komplexně řešeném systému zpracování odpadů pro využití a výroby bioplynu s energetickým využitím. Pokrokové uplatnění technologií výroby CNG z bioplynu technologií GM. Konečnou fází zpracování a přeměna odpadů na výrobky, který je možno uplatnit a využít na trhu Velký potenciál odpadů a jeho možnosti využití, dává předpoklad nového pohledu na odpady jako ekonomického nástroje s velkou přidanou hodnotou a v budoucnosti, vzniku nového oboru odpadové energetiky, který bude mít zásadní vliv na odpadová hospodářství měst a obcí s přímým dopadem na obyvatelstvo. Tento obor přinese mnohé pracovní místa a zásadním způsobem může pozitivně a významně ovlivnit ekonomiku jednotlivých producentů odpadů.

3 Proč. 1. Ucelený systém nakládání s odpady. 2. Jednoduché kontrolní systémy nakládání s odpady. 3. Nízké nebo 0 náklady na ukládání odpadů na skládky. 4. Již žádné poplatky za skládky. 5. Třídění odpadů na jednom centrálním místě. 6. Svoz odpadu vozidly s pohonem CNG. 7. Využití odpadů a jejich zhodnocení ve výrobky. 8. Sofistikovaná výroba bioplynu. Žádné mokré procesy. 9. Výroba el. energie nejmodernějším systémem mikroturbín. 10. Výroba zelené energie. 11. Moderní systém výroby CNG z bioplynu. 12. Zpracování PET a Folií na moderních linkách na výrobky. 13. Výroba biopaliv, kompostů a zpracování kalů ČOV. 14. Nové pracovní místa pro těžko zaměstnatelné obyvatele bez kvalifikace. 15. Nové sociální programy pro zaměstnance. 16. Podpora místní samosprávy. 17. Zvýhodněné ceny CNG pro místní živnostníky.

4 Vstupte

5

6

7 Kompletní řešení komunální bioplynové stanice. Zpracování TKO a BRKO.

8 Návrh řešení bioplynové stanice včetně kompostárny výroby biopaliv s sběrných dvorů a třídění odpadů.

9 neobtěžujeme okolí. Jednotný systém obloukových hal pro umístění technologii. Firma GM řešila otázku snížení nežádoucích pachů a emisí a prioritně i vodohospodářské zabezpečení hal. Veškeré prostory hal jsou zabezpečeny vzduchotechnikou a v halách je vytvořen mírný podtlak. Veškerý vzduch je odsáván a čištěn přes aktivní bio filtry a zpětně vháněn do hal. V oblasti vrat jsou vytvořeny vzduchové clony. Tímto opatřením je zabráněno jakémukoliv úniku zápachu do okolí provozu na využití a zpracování odpadů. Vodohospodářské zabezpečení hal je provedeno nepropustnou podlahou hal a centrálním kanalizačním svodem do jímek.

10 Jednotný systém hal emisně a vodohospodářsky bezpečný.

11 Co se děje s odpadem. Technologie využití a zhodnocení komunálních odpadů Komunální bioplynová stanice systém GM Příjem odpadu TKO - svoz Biologicky rozložitelných odpadů množství zpracovaných odpadů až tun ročně Plasty Provozní hala třídění odpadů. Třídící linka pro vytřídění biologicky rozložitelných odpadů Sklo Dřevo Igelity Hala s technologií zpracování plastů Igelitů a skla Výroba finálních výrobků Vytříděný biologicky rozložitelný odpad z TKO. pro následné využití. Technologie upravy a využití vytříděných Biologicky rozložitelných odpadů pro výrobu substrátů do bioreaktorů. Drcení a technologické míchání dle receptur firmy GM Kovovové odpady Nezpracovatelné odpady třídění drtič Technologie balení pro nevyužitelné odpady skládkování. Bioplynové biofermentory technologie GM Počet biofermetorů od 2 do 16 kusů. Objem biofermentoru cca 160 až 200 tun produkce bioplynu dle počtu biofermentorů cca do 5 mil/m3 ročně fermentační směs po výrobě bioplynu a nasledné zpracování na biopaliva a komposty Jednotka pro řízený ohřev biofermentorů Surový bioplyn Technologe kompostování v zastešené hale výroba biopaliv Čištění bioplynu Snížení vlhkosti úprava bioplynu.mikroturbiny 100 Kw/1hod až 900 kw a více. Mikroturbiny počet 2 až 20 kusů Výroba dotované el.energie Výroba tepelné energie pro ohřev Biofermentorů Zpracování bioplynu Kolona pro úpravu bioplynu Odstranění příměsí a úprava na kvalitu zemního plynu CNG - technologie firmy GM Vnitropodniková stanice pro plnění vozidel zajištující svoz odpadů Vozidla s pohonem CNG Energetické zdroje pro využití biopaliv -Cementárny spalovny atd. Veřejná el. síť Využití el.energie pro vlasní potřebu provozu Plnící stanice pro kontejnery + návěsy Virtualní plynovod Veřejné plnící stanice CNG - Green Gaz. 20 stanic

12

13 Začínáme svozem odpadů - Jezdíme na CNG. Součástí realizace provozu na využití odpadů. Je flotila vozidel pro sběr odpadu s pohonem CNG. Využití odpadů na výrobu bioplynu a následně CNG. Využití vlastní dodávky CNG vyrobeného z bioplynu pro pohon vozidel. Flotila vozidel od světového výrobce IVECO. Úspora nákladu až 35 až 45% Vozidla CNG představují ekonomickou, ekologickou, bezpečnostní a strategickou, ale hlavně aktuální a spolehlivou alternativu dieselovým vozidlům Vozidla CNG jsou velmi ekologická díky nízkým emisím a hlučnosti Vozidla CNG IVECO se stechiometrickým spalováním poskytují vysokou efektivitu spalování a velmi nízkou hladinu znečištění a emisí CO2

14 Třídící linky - chráníme své zaměstnance. Firma Green machines připravila ve svém konstrukčním oddělení sofistikovanou třídící linku s prvořadým důrazem na ochranu pracovníku na lince. V areálu bude instalována technologická třídící linka a to včetně příjmového místa kde bude prováděno hrubé třídění. Vlastní linka bude kompletně manuálně třídit veškerý materiál, který bude do areálu dovezen a to na jednotlivé frakce cca 8 a více frakcí. Počet pracovníku na lince bude cca 20 až 30 dle velikosti linky a požadavků na dokonalost třídění. Veškerý personál linky má k dispozici veškeré ochrané pomůcky pro osobní ochranu. Pracovníci jsou očkovány a pod pravidelným lékařským dohledem na náklady firmy. Veškeré třídící kabiny jsou klimatizovány a vytápěny a veškerý vzduch je čištěn přes chemické a biologické filtry. K jednotlivým strojním uzlům je vyvedeno technologické odsávání a vzduch je veden na biologický filtr a účinně čištěn.

15 Moderní třídící linky firmy GM

16

17 Firma GM představuje recyklační linku na zpracování PET lahví na vyčištěné PET vločky a následné zpracování na vázací pásku. Nízké investiční náklady a velmi dobrá návratnost kompletní recyklační linky s horkou vodou pro praní včetně vodního hospodářství jsou dobrou příležitostí pro všechny, kteří se o tuto problematiku zajímají a uvažují o instalaci takovéto linky. Tato linka má kapacitu 400 kg/hod a je ideální pro menší provozovatele.

18 EXTRUZNÍ LINKA s kapacitou výroby min. 130 tun / měsíc regranulátu LDPE, LLDPE, HDPE a PP plastifikační Vytlačovací extruder s nuceným dávkováním, filtrací, granulacím vodokružním zařízením, chladící soustavou pro vodu, váhovým systémem a se zásobníky. Výroba folie pro zemědělství stavebnictví.

19 Zpracování vytříděných odpadů Zpracování vytříděných odpadů Provozem KBS a zařazením třídící linky do technologie budou vznikat na provozu vytříděné odpady pro další využití, Investor volil, a zvažoval možnost tito odpady (suroviny) vozit k dalšímu zpracování jiným zpracovatelům. Při posuzování této varianty ale investor došel k názoru, že je výhodnější po ekonomické stránce zařadit do projektu následné přímé zpracování na hotové výrobky nebo polotovary. Investor GM se rozhod, že na základě množství druhou vytříděných odpadu v rámci projektu zrealizuje provoz pro zpracování vytříděného odpadu a to zejména odpadu Papír a organický odpad dále PET obaly folie a kovy, sklo, dřevo atd. Veškerá elektrická energie bude využita z vlastní produkce Komunální bioplynové stanice a potřeba pomocných provozu bude cca 300 Kw. Tím to krokem dojde k výrazné ekonomicko provozní úspoře na výrobu jak hotových výrobků, tak polotovarů. Papír a organický odpad Veškerý papír a organický odpad vytříděný z TKO bude zpracován na lince pro rozvláknění a drcen na frakce a zařazen do technologie výroby substrátu pro bioplyn. PET obaly a Folie budou vytříděny a zpracovány na technologické lince pro výrobu vázacích pásek na zboží tato linky budou realizovány v samotném objektu spolu slinkou na zpracování folii na zemědělskou folii. Tím vzniknou hotové výrobky pro trh a tím, že jsou vyrobeny z odpadů a budou zpracovány na místě dopadne významná složka v nákladech na převážení k zpracovateli. Dalším významným přínosem je skutečnost že zajištění dodávek el.energie pro linky bude ze zdrojů KBS tj. dodávka el.energie bud z vlastní sítě kde bud energie vyrobena z bioplynu. Kovové odpady Budou tříděny dle druhu kovu a odváženy na další zpracování. Sklo Veškeré sklo bude a roztříděno dle barvy a následně jednotlivé druhy budou drceny na kulovém drtiči a bude vyrobena frakce cca do 0.5mm. Za takto upravenou surovinu lze dnes získat výrazně lepší cenu a zároveň se sníží i přepravní náklady Dřevo Jako celek půjde na drcení kompostárnu pro další zpracování Stavební odpady Veškerý stavební odpad z TKO bude recyklován Nedefinovatelný zbytkový odpad. Tento odpad bude odvážen na skládku a bude to směs, která nejde nebo nemá smysl jí využívat. Předpokládaný objem z 1 tuny cca 10 až 15 %

20 Technologie úpravy vytříděných materiálu BRKO a papíru atd. Pro technologii výroby směsi na bioplyn. Technologie před úpravy bude zajišťovat kompletní zpracování drcením a dotřídění pro technologickou míchárnu dle požadavku míchárny parametrů požadovaných u vsádky do fermentorů. Technologie je dodávána, firmou GM a upřesnění bude v prováděcím projektu. Technologie má zásadní vliv na výtěžnost bioplynu a umožňuje výrazné zlepšení výtěžnosti bioplynu. Rozvláknění v rámci třídírny komunálních odpadů se bude se používat k cca 50% vytříděných odpadů a bude takto upravená hmota sloužit zejména k udržení vlhkosti v substrátu a bude tvořit zaklad surovin pro výrobu bioplynu. Zbylá hmota 50% bude mechanicky upravována na frakci cca 30 mm. Organická vytříděná hmota bude složena převážně z papíru a kartonu, s příměsí plastů a potravin. Hmota bude před rozvlákněním za sucha odprášena, rozmělněna a přetříděna, takže bude sestávat z částic o rozměrech do cca 50 mm. Z hmoty budou předem odseparovány také velké tvrdé předměty (kameny, kovy). Výše popsaným způsobem připravená organická hmota bude podrobena rozvláknění v kontinuálně pracujícím rozvlákňovači. Vzhledem k tomu, že systém bude mít relativně velký tlumící objem (cca 40 m3), nemusí být přísun zcela kontinuální (plynulý). Obsluha linky ji v rovnoměrných dávkách pomoci automatiky dodává do rozvlákňovače a z pomocné nádržky (5 m3) připouštěna technologická voda z uzavřeného systému technologie. Z homogenizační nádrže je látka vypouštěna do šnekového lisu Množství je měřeno průtokoměrem který zároveň signalizuje případné ucpávání regulačního šoupátka přívodu látky do lisu. Vylisovaná látka vypadává z lisu ve formě vlhkých "briket" o průměru 600 mm. Doprava těchto briket do kontejneru gumopásovým dopravníkem či jinou mechanizací. Voda z lisu odtéká kanálem do kanálové jímky (nejméně 5 m3), odkud je čerpána kalovým čerpadlem do nádržky ředící vody pro rozvlákňovač v uzavřeném systému. Pro čištění rozvlákňovače je instalován odvodňovací šnekový dopravník Na základě zkušeností ze zkušebního provozu bude, podle skutečného množství nečistot, které neprojdou sítem rozvlákňovače, bude instalováno trvalého čištění rozvlákňovače pomocí separátoru případně ještě doplněného o další pomocná zařízení. Nečistoty odvodněné budou shromažďovány v kontejneru a odváženy zpět do třídírny odpadů. Výhody užitého systému jsou především ve skutečnosti, že část matriálu je použita jako nosič vlhkosti potřebné k správnému zajištění průběhu tvorby bioplynu a lze do ní v procesu jednoduše přidávat potřebné komponenty a vytvářet optimální podmínky pro složení zakládky do biofermentorů.

21 Technologie předúpravy drcením. Drtiče GM Drtiče GM slouží k drcení a přípravě vytříděných odpadů před rozvlákňováním. Drtiče svým výkonem zvládnou drtit jakýkoliv odpad od kovového po papír,sklo atd. Základní drtič před konečnou úpravou

22 Konečné provedení drtičů GM.

23 Drtič GM

24 Technologická linka úpravy vstupních surovin do biorektorů

25 Příprava zakládky do bioreaktorů Dalším uzlem technologie firmy GM je vlastní technologická úprava odpadů na technologické Míchárně a výroba zakládky do reaktorů. Zde je intenzivním zpracováním, je kompletně zpracován. Technologií se veškeré organické látky obsažené v tomto odpadu postupně upravují a mění v homogenizovanou směs. Kvalitu parametry získané separované organické hmoty je možno kontrolovat a podle potřeby upravovat. Vlastní složení materiálů pro navážku je přesně analyzováno mobilní laboratoří která je součástí dodávky systému GM zde se sestaví optimalizační plán a receptura. Následně se směs dopravuje do technologické míchárny, kde jsou doplňovány pro optimalizaci procesu další složky, v podobě čistých organických materiálů a v této fázi zpracování dojde k naočkování bakteriemi. Materiál je uskladněn v startovacím boxu, kde je odebrána šarže pro nové ovzorkování vsádky. Po další technologické úpravě směsi, se materiál naskladňuje do anaerobních mobilních fermentorů, které jsou plněny ve vzájemném časovém cyklu ve fermentorech a jsou provozovány v kontinuálním režimu. Samotný materiál má dobu zdržení ve fermentoru 4 5 týdnů. Plnící a vyprazdňování jednoho fermentoru trvá cca 2 hodiny (včetně prací nutných pro čistění atd.). Cca 10% této náplně je v dalším procesu využito (jako nosič biologické kultury) smísením s čerstvým materiálem a znovu zavezeno do fermentoru. Mísení materiálu již zfermentovaného a nového materiálu k fermentaci, je prováděno prostřednictvím dávkovací míchárny s možností stanovení receptury a optimalizace systému firmy GM.

26 Měření plynů a bezpečnost Osvědčená měřicí technika - Infračervený analyzátor plynů NDIR - Paramagnetický analyzátor kyslíku - Termočlánkový analyzátor plynů pro binární směsi plynů Jednoduché ovládání 4 tlačítky Rozsáhlá autodiagnostika s generováním chybových hlášení Zjednodušená kalibrace bez zkušebního plynu Rozšířené předávání dat a řízení přes rozhraní RS 232-/RS 485 s protokolem Modbus

27 Mobilní Biofermentory GM. Biofermentory GM Firma díky vysoké kvalitě výroby Biofermentoru poskytuje nadstandardní záruky na dodávky a to až 4 roky Veškerý servis je realizován do 10 hodin od nahlášení a na celém území Slovenské republiky a do 24 hodin v rámci EU. Firma GM a mobilní Biofermentory. Mobilní verzi fermentoru, která je v provedení 4x4x15 až 30 m Tento systém je univerzální. Celý systém na zpracování je mobilní v provedení. Výhodou je velice rychlá montáž a možnost vestavby do stávajících prostor. Jsou vždy sestavovány baterie fermentorů dle potřeb a množství odpadu. Součástí je i kompletní plynové mobilní hospodářství včetně výroby el.energie. Zařízení vyráběné standardně v továrně a je zde zaručená kvalita výroby. Veškeré zařízení je dopraveno na místo určení a je provedena konečná montáž včetně veškeré technologie. Provozy jsou vždy předávány v plném provozu a zákazník přebírá funkční zařízení. V bioreaktorech je průměrná náplň cca 120 až 180 tun Systém firmy GM plně umožňuje řízení procesu a jeho plnou kontrolovatelnou dynamiku a optimalizaci procesu. Veškerý provoz je řízen z centrálního dispečinku a je kontrolovatelný kdekoliv kde je internet a je možno do procesu zasáhnout pověřenou osobou z jakéhokoliv místa v případě krizových situací. Výrazným zkrácením doby výstavby řádově na týdny je dalším pozitivním přínosem technologie firmy GM. Technologie firmy GM umožňuje zástavbu i do prostor které má zákazník dispozici a není potřeba výstavba drahé haly. Technologie pro přípravu substrátu na výrobu bioplynu ale i technologie pro vlastní zpracování bioplynu a výroby elektřiny jsou koncipovány jako mobilní jednotky. Jednotky lze umístit po úpravě i přímo do venkovního prostředí pouze na zpevněnou plochu. Plnění fermentoru je zajišťováno několika možnostmi: Plní vyprazdňuje s teleskopickým nakladačem s obsluhou Plnění nakladačem bez obsluhy stroje řízené dálkově a v extrému mohou být ovládány i s velínu operátorem. Plnění pomoci homogenizačního zařízení s naskladnovacím pásem ideální stav. Vyvprazdnování pomoci nakladače bez posádky. Biofermentory jsou osazeny kompletní bezpečnostními prvky a technologií čerpání bioplynu. Biofermentory jsou osazeny technologií snížení obsahu síry v bioplynu. Biofermentory firmy GM pracují jak anaerobně tak aerobně

28 Mobilní Biofermentory GM.

29 Výtěžnost bioplynu na základě složení receptur firmy GM

30 Graf 1. Hmotnostní podíly substrátové skladby) Bioodpad (směsný) 4%, odpad kuchyně atd. 2% Řepkové výlisky, výlisky viná reva 5% zbytkového oleje 2% Směsný odpad vytříděný TKO 92%

31 Technologie úpravy bioplynu Níže jsou uvedeny hodnoty předpokládané výrobcem technologie při nominálním zatížení: Surový bioplyn z výroby: Vstup bioplynu: 1500 m 3 /h Sulfan - H 2 S v surovém bioplynu: 5000 ppm Metan - CH 4 55% Oxid uhličitý - CO 2 44% Odsířený bioplyn po výstupu z technologie Výstup čistého bioplynu bude mít následující složení: Průtok bioplynu: 1594 m 3 /h Sulfan - H 2 S ve výstupním plynu: 6 až 10 ppm Metan - CH 4 : 51,7% Oxid uhličitý - CO 2 : 41,4% Dusík - N 2 : 5,9% Kyslík - O 2 : 1% Celkem: 100% Poměr zředění toku bioplynu: 5.9%

32 CNG Výhody používání CNG Úspora 30 50% provozních nákladů Snížení produkovaných emisí (např. CO2 o 25%, NOx, CO o 90%, 100% pevných částic) Osvobození od silniční daně Výhody plnícího zařízení CNG Jednoduchá instalace, Při úhrnu ročního počtu najetých km od tis. km (dle počtu CNG vozidel) návratnost 2 Jednoduchá obsluha a bezpečný provoz zajištěný moderními prvky automatizace Spolehlivost a kvalita zajištěná tradičním výrobcem automobilových komponentů Typické aplikace Osobní, užitková a dodávková vozidla Typicky na jednu plnící stanici 1-6 vozidel Úhrn ročního počtu najetých km od 50 do 140 tis. km na jednu plnící stanici Vozidla taxislužby, pošty, rozvážkové služby, živnostníků (např. instalatéři, pekaři), státní správy a samosprávy (např. městská policie, technické služby), soukromá vozidla

33 Technické řešení úpravy bioplynu na CNG

34 Úprava bioplynu a odstranění příměsí v bioplynu technologie GM

35 Základní mobilní stanice CNG firmy GM Od roku 2011 budou nové modulární a mobilní stanice montovány na Slovensku. Firma GM a.s. plánuje rozvoj čerpacích stanic a do roku 2012 počítá s umístěním 20 stanic jak na zemní plyn tak převážně pro využití upraveného bioplynu na vysoce kvalitní CNG

36 Výroba el.enrgii -mikroturbíny Kogenerační jednotka (KGJ) Mikroturbiny Produkovaný bioplyn, bude spalován v Mikroturbinách pro výrobu el.energie Mikroturbina je zařízení podobné turbínám sloužícím k pohonu letadel. Dle konstrukčního provedení lze jako pohonnou hmotu využít bioplyn Mikroturbina má mnoho předností, zejména velmi nízké emise a nízké nároky na údržbu, malé rozměry, jednoduchost instalace, tichý provoz a také není potřeba maziv a chladicí kapaliny. Mikroturbina dokáže plynule reagovat na poptávku po elektrické energii, tím šetří provozní náklady. Celý elektrický systém tvoří také sada propojených akumulátorů, za účelem co nejvyšší optimalizace provozu. Pozoruhodná je technologie, uložení osy turbíny a generátoru. Provoz je tichý a bez nutnosti používat olej. Vzduch se také používá k chlazení systému, samostatný chladicí systémem není nutný. Předností proti klasickým plynovým motorům je minimální údržbu po provozních hodinách se doporučuje vyměnit vzduchový filtr. Generální opravy je zapotřebí po hodinách, kdy se obvykle řada komponent snadno zamění za nové. U klasického generátoru stále navyšují cenu požadavky na ekologické normy. Turbína spaluje pohonné hmoty velmi kvalitně a pro plnění norem nepotřebuje používat doplňkové katalyzátory. Úspora za mazací olej, je také výrazná. V procesu využití bioplynu bude zajišťována kombinovaná produkce elektrické energie a tepla. Elektrická energie bude vyráběna v generátoru mikroturbin jednotky, tepelná energie bude získána z chlazení spalin. V komunální bioplynové stanici budou v kontejneru uloženy kogenerační jednotky s elektrickým výkonem 8 x 100 kw el. V případě poruchy nebo jiného výpadku kogenerační jednotky bude vznikající bioplyn spalován na bezpečnostním hořáku (fléře). Efekty mikroturbíny Jako nejvhodnější se z hlediska ekologického, konstrukčního, ale i požadovaného výkonu pro pohon kogenerační jednotky, jeví využití mikroturbíny. Mechanický princip práce mikroturbín je stejný, jako u spalovacích turbín. Rozdíl netkví jen ve velikosti elektrických a tepelných výkonů (mikroturbíny dosahují 350 kwe, spalovací turbíny až 250 MWe), ale především v konstrukci a možnosti nasazení v kogeneračních jednotkách. Soustrojí mikroturbíny má jediný pohyblivý díl. Odpadá převodovka mezi hřídelí turbíny a elektrickým generátorem, protože rotory rychloběžných generátorů snáší i vysoké otáčky (až min-1), oproti min-1, které snáší pomaluběžné generátory spalovacích turbín. Na jedné hřídeli je kompresor spalovacího vzduchu, vlastní mikroturbína a elektrický generátor. Mikroturbíny představují přímou konkurenci spalovacím motorům s mnoha (leckdy i více než 100) pohyblivými díly. Hlučnost a nároky na údržbu a opravy obou typů pohonů, jsou nesrovnatelné. Neustálá nutnost kontroly spalovacích motorů a problematické řízení na dálku, je jasným protikladem efektivnosti spalovacích motorů v nasazení, jako pohonných agregátů kogenerační jednotek. Mikroturbíny jsou ekologicky provozní technologie budoucnosti a mají přímí vliv na snižování zátěže produkce emisí v životním prostředí. Plánovaným využitím mikroturbín v systému firmy GM, je upřednostňován ekologický přístup firmy k řešení využití bioplynu v oblasti energetiky. Elektrické výkony používaných jednotek se pohybují od 30 do 350 kwe. Teplota odcházejících spalin osciluje v rozsahu C a lze ji zvýšit vypuštěním spalinového výměníku. Výstupní spaliny lze použít pro ohřev užitkové vody, ohřev topné vody, absorpční chlazení, úpravu vzduchu nebo tepelné potřeby technologických procesů. Jmenovitá elektrická účinnost se pohybuje mezi %, celková účinnost pak 65 80%. V případě vývinu oxidů dusíku v průběhu spalování, je nasazení mikroturbíny v kogeneraci vysoce pozitivní. V průběhu spalování jsou dosahovány podstatně nižší spalné teploty, a tím podstatně nižší emise.

37 Mikroturbiny použité v projektu GM. Dodávky zajištují přední světový výrobci

38 Přínosy systému zpracování odpadů firmou Green Machines a.s. Zpracování netříděných komunálních a živnostenských odpadů a odpadů biologicko-rozložitelných Realizace stavby od návrhu projektu po vlastní výstavbu areálu na zpracování odpadů (stavba na klíč) Stavba je zrealizována do 10 měsíců od vydání stavebního povolení Možnost umístění stavby na pozemcích, kde je možné provést revitalizaci území Možnost realizace přímo na skládkách nebo v nejbližším okolí Nulové finanční náklady na realizaci stavby ze strany měst a obcí Obce a města poskytnou pouze nájemní pozemek a odpady Daňový přínos pro město a obec v místě realizace areálu Zajištěné financování ze strany GM, podpora ze strany fondů EU Návratnost investice od 2 do 4 -ti let Kompletní řešení TKO, BRKO a dalších odpadů v regionu Kompletní likvidace černých skládek v daném regionu Snížení nákladů na skládkování až o 50% Kompletní řešení zpracování bioodpadů na komposty Vysoké zhodnocení odpadů Úzká spolupráce v oblasti zhodnocování odpadů Využití nejmodernějších technologií a řízení procesů při získávání bioplynu a jeho zhodnocování na el. energii Možnost zapojení služby kompletního řešení odpadů, včetně svozu

39 Zaměstnanost nekvalifikovaných spoluobčanů (40 až 80 zaměstnanců, dle velikosti areálu) Stabilní a trvalá pracovní místa Možnost zaměstnat občany nad 50 let věku, kteří si hůře hledají pracovní místa (vytvoření speciálních pracovních míst) Možnost zaměstnanosti žen Možnost zaměstnání pracovníků se sníženou pracovní schopností Snížení poplatku za odpady pro občany Výroba ekopaliv, částečná náhrada tradičních paliv Snižování emisí při využívání ekologických paliv Možnost rozšíření o sběrné dvory odpadů a další pomocné provozy v areálů Možnost realizace jednotlivých provozů i samostatně Vysoká variabilita provozů a koncepce staveb Soustředění využívání a zpracování odpadů do centrálního areálu, tím výrazně lepší kontrola a dohled nad zpracováním odpadů Možnost rozšíření o další provozy, jako zpracování PET lahví, igelitů a dalších odpadů pro další zpracování a využití Možnost poskytnutí příspěvku na společně vybraných projektech pro města a obce v oblasti podpory mládeže, v rámci možností vytváření sociálních programů pro mládež Propagace moderních technologií v rámci regionů a Slovenské republiky Zadávání jednotlivých zakázek pro místní podnikatelé a firmy Spolupráce se školami v regionu Propagace programů v oblasti využívání odpadů Spolupráce s podniky technických služeb a případná pomoc technikou při přírodních kalamitách, ale i řešení běžných úkolů provozu

40 Závěrem. Technologie zpracování odpadů firmou GM je technologií blízké budoucnosti. Technologií GM se nejen získávají obnovitelná energie, ale zároveň, se snižuje ukládání odpadů do skládek a může se dodávat velmi účinné ekologické palivo. Technologie firmy GM je ekonomickým přínosem a věříme, že bude inspirovat budoucí investory a případné zájemce o spolupráci. Firma intenzivně jedná a připravuje jednotlivá zastoupení v zemích a na trhu Ukrajiny, Ruska, Maďarska a Rumunska. V budoucnosti plánuje na základě zájmu i vstup soukromích investorů. Možnosti aplikace: obce a města s povinností třídění odpadů a snižování ukládání biologicky rozložitelných odpadů do skládek dle legislativy EU.

41 Děkuji za Vám pozornost. Green Machines a.s. Boženy Němcovej Bratislava Společnost GM a.s zastoupená: Václav Jirkovský- Předseda představenstva Pobočka: Trebišov, M.R. Štefánika 32, PSČ IČO: DIČ: IČ DPH: SK Společnost zapsaná v Obchodním registru Okresního soudu Bratislava I, oddíl: Sa, vložka číslo: 4513/B Mail: machines@green-machines.sk nebo wrt@wrt.cz Tel:

Rok / Modulové Biofermentory. Postavte si malou BPS.

Rok / Modulové Biofermentory. Postavte si malou BPS. Rok / 2016. Modulové Biofermentory Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS Moduly pro zpracování BRKO kompostárny Využití pro intenzivní chov ryb. Využití modulového systému BPS V intenzivním chovu ryb.

Více

Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS. Postavte si malou BPS. Nevozte peníze na skládku

Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS. Postavte si malou BPS. Nevozte peníze na skládku 2016 Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS. Postavte si malou BPS. Nevozte peníze na skládku Více stupňový systém zpracování BRKO a BRO včetně živnostenských vybraných odpadů a hygienizace Svoz BRKO a

Více

Systém prefabrikace a realizace provozů kompostáren a BPS. Regionální provozy zpracování a využití odpadů pro rok 2016

Systém prefabrikace a realizace provozů kompostáren a BPS. Regionální provozy zpracování a využití odpadů pro rok 2016 Systém prefabrikace a realizace provozů kompostáren a BPS. Regionální provozy zpracování a využití odpadů pro rok 2016 Prefabrikovaný systém kompostáren a stanic BPS Firma dokončila vývoj prefabrikovaného

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU BPS Z POHLEDU TECHNIKY A LEGISLATIVY

OPTIMALIZACE PROVOZU BPS Z POHLEDU TECHNIKY A LEGISLATIVY OPTIMALIZACE PROVOZU BPS Z POHLEDU TECHNIKY A LEGISLATIVY Gabriela Smetanová Žďár nad Sázavou 24.5.2016 FARMTEC a. s. všechny stupně projekční činnosti stavby pro všechny kategorie skotu a prasat dojírny

Více

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Prof. Ing. Petr Stehlík, CSc. Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Ing.

Více

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech.

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 9 z 10 obyvatel České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 30 % domácností v České republice považuje objem odpadu, který produkují, za příliš velký. 59 Jak se vyvíjelo

Více

SMART CITY BRNO Inteligentní nakládání s bioodpady ve městě Brně

SMART CITY BRNO Inteligentní nakládání s bioodpady ve městě Brně Inteligentní nakládání s bioodpady ve městě Brně 31. 3. 2016 RENARDS dotační, s.r.o.. www.renards.cz. 2 Zařízení na zpracování biologicky rozložitelných odpadů Fermentační stanice Fakta Funguje na bázi

Více

A. Definice projektu

A. Definice projektu A. Definice projektu Záměrem města Velká Bíteš je vybudovat Regionální odpadové centrum Velká Bíteš jako nejdůležitější součást krajského integrovaného systému nakládání s komunálními odpady v daném regionu.

Více

ANALÝZA A NÁVRH ŘEŠENÍ PROBLÉMU NAKLÁDÁNÍ S BRKO

ANALÝZA A NÁVRH ŘEŠENÍ PROBLÉMU NAKLÁDÁNÍ S BRKO ANALÝZA A NÁVRH ŘEŠENÍ PROBLÉMU NAKLÁDÁNÍ S BRKO POSTUP ŘEŠENÍ VYJASNĚNÍ PROBLÉMU ZADAVATELE NÁVRH POSTUPU ŘEŠENÍ ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU A STANOVENÍ POTENCIÁLU VARIANTY ŘEŠENÍ -> STUDIE PROVEDITELNOSTI

Více

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka Hospodaření s bioodpady 1) Kompostování komunitní a malé kompostárny < 150 t odpadu/rok

Více

Elektrárny. Energetické využití bioplynu z odpadních vod

Elektrárny. Energetické využití bioplynu z odpadních vod Elektrárny Energetické využití bioplynu z odpadních vod Úvod Výroba a využití bioplynu jsou spojeny s anaerobní stabilizací čistírenských kalů, vznikajících při aerobním čištění komunálních odpadních vod.

Více

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Mgr. Pavel Drahovzal předseda Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky Ing. Bc. Barbora Fűrstová Oddělení legislativně-právní

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

Sestava a technologické parametry bioplynové stanice

Sestava a technologické parametry bioplynové stanice Sestava a technologické parametry bioplynové stanice Zadání: Množství, druh a koncentrace vstupních materiálů Cíl: Technologické parametry Produkce bioplynu (toky materiálu, objem, zatížení, doba zdržení)

Více

AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013. Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu

AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013. Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013 Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu Dreyer & Bosse Kraftwerke GmbH, Streßelfeld 1, 29475

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

MBÚ a energetické využívání odpadů OPŽP

MBÚ a energetické využívání odpadů OPŽP MBÚ a energetické využívání odpadů OPŽP Jana Střihavková odbor odpadů MBÚ Zařízení k mechanicko biologické úpravě odpadů Účelem zařízení je mechanické oddělení výhřevné složky od biologické složky. Zařízení

Více

Zpracování bioodpadu metodou suché anaerobní fermentace

Zpracování bioodpadu metodou suché anaerobní fermentace Zpracování bioodpadu metodou suché anaerobní fermentace Anaerobní fermentace Výroba bioplynu v anaerobních podmínkách s jeho energetickým využitím Metoda známá v ČR již desítky let Možnosti zpracování

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI

REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI Zhruba 100 komunálních čistíren s produkcí bioplynu ( >25 000 EO ) Celková produkce bioplynu v nich je ca 60 mil. m3/rok

Více

3. 2. 2015. Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu. Zpracování a využití BRKO

3. 2. 2015. Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu. Zpracování a využití BRKO Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe, Okompostu Květuše Hejátková ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Bioodpad v obci Zpracování a využití BRKO

Více

Tradice. Motory TEDOM

Tradice. Motory TEDOM motory Tradice Historie výroby motorů TEDOM navazuje na bohatou tradici výroby automobilů v Libereckém kraji, která se datuje již od roku 1906. V roce 1953 pak byla založena společnost LIAZ - Liberecké

Více

pro bioplynové stanice

pro bioplynové stanice Progresivní možnosti zvyšov ování účinnosti mikroturbín n jako kogeneračních jednotek pro bioplynové stanice MŽP VaV SPII2f1/27/07 Minimalizace emisní zátěže kogenerační jednotky výzkumem nových technologických

Více

KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY

KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY SPOLEHLIVOST ŽIVOTNOST ZÁRUKY BIOPLYNOVÉ STANICE ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD SKLÁDKY PRŮMYSL KOMFORT FLEXIBILITA APLIKACE VÝKONY MOTORY KONTAKTY SLYŠELI JSTE, ŽE KOGENERACE JE JEDNODUCHÁ.

Více

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb Odpadové hospodářství Milan Havel Arnika Prosinec 2014 města Cheb STAV ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ produkce komunálních odpadů v roce 2013, vývoj tříděného sběru v posledních 10 letech náklady města na odpadové

Více

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny 200 let První brněnské strojírny Řešení využití odpadů v nové produktové linii PBS Spalování odpadů Technologie spalování vytříděného odpadu, kontaminované dřevní hmoty Depolymerizace a možnosti využití

Více

Základní údaje o čistírně odpadních vod

Základní údaje o čistírně odpadních vod Lanškroun Základní údaje o čistírně odpadních vod V případě čistírny odpadních vod Lanškroun se jedná o mechanicko-biologickou čistírnu s mezofilní anaerobní stabilizací kalu s nitrifikací, s biologickým

Více

Možnosti dotací z OPŽP do kompostáren

Možnosti dotací z OPŽP do kompostáren Možnosti dotací z OPŽP do kompostáren Seminář Aktuální otázky řízení kompostáren Ing. Milan Dvořák, Ph.D. email: dvorak@ingpavelnovak.cz tel.: 739 932 290 14. března 2019 Přehled tématu Typy projektů v

Více

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR Ing. Kateřina Sobková Praha, 17.9.2013 Produkce odpadů 2008 2009 2010 2011 2012 * Celková produkce odpadů tis. t 30 782 32 267 31 811 30 672 31 007 Celková

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

Zbyněk Bouda bouda@eav.cz

Zbyněk Bouda bouda@eav.cz Zbyněk Bouda bouda@eav.cz Téma Příprava projektů integrovaných systémů pro nakládání s odpady Optimalizace projektů pro nakládání s odpady-komplexní řešení se započítáním všech vedlejších a vyvolaných

Více

Energetické využití odpadů. Ing. Michal Jirman

Energetické využití odpadů. Ing. Michal Jirman Energetické využití odpadů Ing. Michal Jirman KOGENERAČNÍ BLOKY A SPALOVÁNÍ ODPADŮ Propojení problematiky odpadů, ekologie a energetiky Pozitivní dopady na zlepšení životního prostředí Efektivní výroba

Více

Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe. Zpracování a využití BRKO

Bioodpad v obci. Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe. Zpracování a využití BRKO Zpracování a využití bioodpadu Modelové příklady, Správná kompostářská praxe Ing. Květuše Hejátková ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Bioodpad v obci Zpracování a využití BRKO Cílem

Více

Přehled dotačních titulů pro investice do výroby a využití pelet v 2019/2020

Přehled dotačních titulů pro investice do výroby a využití pelet v 2019/2020 Přehled dotačních titulů pro investice do výroby a využití pelet v 2019/2020 Program rozvoje venkova ČR 2014 2020 Investice do nezemědělských činností Předmět dotace: o investice na založení nebo rozvoj

Více

PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE

PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE Obsah 1 Co je a jak vzniká bioplyn...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektů...3 4 Přínosy...4 4.1. Přínosy energetické...4 4.2 Přínosy environmentální...4 4.3

Více

Činnost klastru ENVICRACK v oblasti energetického využití odpadu

Činnost klastru ENVICRACK v oblasti energetického využití odpadu Činnost klastru ENVICRACK v oblasti energetického využití odpadu Pyrolýza jde o progresivní způsob získávání energie, přičemž nemalou výhodou je možnost likvidace mnohých těžko odstranitelných odpadů šetrným

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV Tomáš Chudárek, Bedřich Friedmann, Zdeněk Horsák, Michal Hejč, František Piliar, Jiří

Více

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015 Komunitní kompostárna Náměšť n.o. 28.5.2015 Biologicky rozložitelný odpad Bioodpad je odpad podléhající aerobnímu či anaerobnímu rozkladu, jejich seznam je přílohou Vyhláška 341/2008 Sb. V rámci obce kat.č.

Více

Komunální zpracování TKO-BRKO-BRO.

Komunální zpracování TKO-BRKO-BRO. 2014/2015 Komunální zpracování TKO-BRKO-BRO. Nevozte peníze na skládku. Sofistikované provozy pro využití TKO, BRKO,BRO a živnostenských odpadů. Již dnes projektujeme budoucnost. GREEN MACHINES A.S. Autor:

Více

Dotace nového programovacího období 2014-2020

Dotace nového programovacího období 2014-2020 Dotace nového programovacího období 2014-2020 Předpokládané podpory v odpadovém hospodářství OP přeshraniční spolupráce SR-ČR Program OPŽP PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže

Více

EKOR, s.r.o. Řešení pro Vaše odpady

EKOR, s.r.o. Řešení pro Vaše odpady Řešení pro Vaše odpady ODLOUČEN ENÍ HODNOTNÝCH SUROVIN zařízen zení pro látkovl tková využit ití aneb: CO DĚLÁME D S KOMUNÁLN LNÍM M ODPADEM NA JIŽNÍ MORAVĚ ZÁKLADNÍ ÚDAJE místo podnikání ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Více

Nízkoteplotní katalytická depolymerizace

Nízkoteplotní katalytická depolymerizace Nízkoteplotní katalytická depolymerizace Katalytická termodegradace bez přístupu kyslíku Výroba energie nebo paliva z odpadních plastů, pneumatik a odpadních olejů Témata prezentace Profil společnosti

Více

Přítomnost a budoucnost společnosti SAKO Brno, a.s.

Přítomnost a budoucnost společnosti SAKO Brno, a.s. Přítomnost a budoucnost společnosti SAKO Brno, a.s. v systému nakládání s komunáln lními odpady v regionu Jihomoravského kraje Ing. Karel Peroutka, RNDr. Jana Suzová NEAPOL dlouhodobé neřešen ení problému

Více

DATRYS s.r.o. Energetické využití místně dostupných bioodpadů a jiných odpadů ENEF Banská Bystrica,

DATRYS s.r.o. Energetické využití místně dostupných bioodpadů a jiných odpadů ENEF Banská Bystrica, s.r.o. Energetické využití místně dostupných bioodpadů a jiných odpadů ENEF 2014 Banská Bystrica, 9.10.2014 Bioodpad Náklady Zisk Rozdělení odpadů DATRYS Podle typu 1. komunální - BRO, BRKO, biomasa, SKO

Více

Jiný pohled na ekonomiku MBÚ a spaloven. Ing. Jan Habart, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze CZ Biomu

Jiný pohled na ekonomiku MBÚ a spaloven. Ing. Jan Habart, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze CZ Biomu Jiný pohled na ekonomiku MBÚ a spaloven Ing. Jan Habart, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze CZ Biomu 22 % (1 mil. tun) 2007 2020 Základní schéma MBÚ MBÚ Klasická MBÚ Původce Lehké drcení Separátor

Více

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016-2026 Zpracoval(a): Zpracoval: Mgr. Daniel Havlík Datum: 19. 4. 2016 Základní informace souhlasné stanovisko SEA vydáno MŽP dne 22. prosince

Více

AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014

AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014 AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302

Více

Separacja odpadu niepodzielna cześć integrowanego systemu obchodzenia sie z odpadami

Separacja odpadu niepodzielna cześć integrowanego systemu obchodzenia sie z odpadami Separacja odpadu niepodzielna cześć integrowanego systemu obchodzenia sie z odpadami Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG Efektywne narzędzi dla kierowania systemem

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Úvod do problematiky Základní způsoby získávání energie Spalováním

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO:

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO: SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO: VÝSLEDKY PROJEKTU NA LOKALITĚ TIŠNOV SITA CZ a.s. ECO - Management s.r.o. 21/09/2009 ÚKOL VAV č. SLII2f1-30-70 Projekt součástí úkolu VaV č. SLII2f1-30-70: Výzkum integrovaného

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY

KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY Energie pro budoucnost Brno 8/10/2013 1/14 Michal Schrimpel, Roman Mašika Skupina ČKD GROUP je společenství inženýrských a výrobních firem podnikajících v segmentech:

Více

Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace

Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace Na skládkách končí 71 % odpadů z českých domácností, téměř nevyužit zůstává bioodpad. Ve využívání odpadu jsme pozadu za vyspělými státy Poměr využití a skládkování

Více

Úvod do problematiky. Možnosti energetického využití biomasy

Úvod do problematiky. Možnosti energetického využití biomasy Úvod do problematiky Možnosti energetického využití biomasy Cíle Uvést studenta do problematiky energetického využití biomasy Klíčová slova Biomasa, energie, obnovitelný zdroj 1. Úvod Biomasa představuje

Více

VITOLIG. Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 2,9 až 80 kw

VITOLIG. Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 2,9 až 80 kw VITOLIG Kotle na pevná paliva Jmenovitý tepelný výkon: 2,9 až 80 kw 2 VITOLIG: Energie, která doroste, použitá k vytápění Vědomí zodpovědnosti za životní prostředí samozřejmě vyvolává rostoucí poptávku

Více

Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D.

Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. Jak lze získat energii z odpadů v konkrétních regionech a mikroregionech? Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. NOVĚ: hierarchie nakládání s odpady (Směr. 2006/12/ES): NUTNOST: nové systémy nakládání s odpady s

Více

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE EMI-TEST s.r.o. Na Sibiři 451 549 54 Police nad Metují ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE podle 3 odstavec 1 a 3 vyhlášky 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie číslo 0043/14

Více

Základní charakteristika

Základní charakteristika Základní charakteristika Plynové kogenerační jednotky (KGJ) značky ADW jsou modulové stavebnicové systémy určené k zástavbě do strojoven, určené k trvalé výrobě elektřiny a tepla. Jako palivo je standardně

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na: dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXIV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 4

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXIV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 4 Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXIV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 4 ZVEŘEJNĚNO DNE 3. 1. 2 Výběrová (hodnoticí) kritéria v Operačním programu

Více

PRAŽSKÉ SLUŽBY, a.s. PREZENTACE SPOLEČNOSTI

PRAŽSKÉ SLUŽBY, a.s. PREZENTACE SPOLEČNOSTI PRAŽSKÉ SLUŽBY, a.s. PREZENTACE SPOLEČNOSTI ŽIVOTNÍ CYKLUS ODPADU PRAŽSKÉ SLUŽBY, a. s. OLYMPIK - 06. 11. 2008 Životní cyklus odpadu Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

Základní technický popis kogenerační jednotky EG-50

Základní technický popis kogenerační jednotky EG-50 Energas Czech s.r.o. Na výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Základní technický popis kogenerační jednotky EG-50 (platí pro model 2016-01) Výrobce: Energas Czech s.r.o., Na výsluní 201/13, 100 00 Praha 10 Popis

Více

BRO Předpisy EU. RNDr. Dragica Matulová, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M., v.v.i. Centrum pro hospodaření s odpady

BRO Předpisy EU. RNDr. Dragica Matulová, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M., v.v.i. Centrum pro hospodaření s odpady BRO Předpisy EU RNDr. Dragica Matulová, CSc. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M., v.v.i. Centrum pro hospodaření s odpady Evropská Směrnice o bioodpadech první návrh směrnice o bioodpadu-2000 druhý

Více

Možné systémy odpadového hospodářství měst a obcí. Ing. Petr Bielan Možné systémy OH měst a obcí

Možné systémy odpadového hospodářství měst a obcí. Ing. Petr Bielan Možné systémy OH měst a obcí OZO Ostrava s.r.o. Možné systémy odpadového hospodářství měst a obcí 22.9. 2016 www.ozoostrava.cz Co obec v OH ovládá a co již méně Systém svozu obce - ovládají plně (kontrola plnění smlouvy je snadno

Více

Skupina HENNLICH. Dodavatel technických komponent a technických řešení V 17 zemích Evropy 450 zaměstnanců Obrat 50 mil. Tradice více než 90 let (1922)

Skupina HENNLICH. Dodavatel technických komponent a technických řešení V 17 zemích Evropy 450 zaměstnanců Obrat 50 mil. Tradice více než 90 let (1922) 1 Skupina HENNLICH O nás Dodavatel technických komponent a technických řešení V 17 zemích Evropy 450 zaměstnanců Obrat 50 mil. Tradice více než 90 let (1922) 2 www.hennlich.com Skupina HENNLICH O nás RAKOUSKO

Více

Srdečně vítejte. Zpracovatelský závod na likvidaci odpadů okresu Minden-Lübbecke

Srdečně vítejte. Zpracovatelský závod na likvidaci odpadů okresu Minden-Lübbecke Srdečně vítejte Zpracovatelský závod na likvidaci odpadů okresu Minden-Lübbecke Okres Minden-Lübbecke Až 330.000 obyvatel Sběrné systémy pro domácnosti: Nádoba na bioodpad (kuchyňské odpady) Popelnice

Více

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno

Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady září 2010, Brno Uplatnění kompostů při zavedení odděleného sběru bioodpadu Biologicky rozložitelné odpady 22. - 24. září 2010, Brno Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství ČR Odbor environmentální a ekologického zemědělství

Více

ZPRACOVÁNÍ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V REGIONECH A MIKROREGIONECH

ZPRACOVÁNÍ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V REGIONECH A MIKROREGIONECH ZPRACOVÁNÍ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ V REGIONECH A MIKROREGIONECH Petr Stehlík Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství NETME Centre Obsah Úvod Koncepční a komplexní

Více

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR

Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Biomasa & Energetika 2011 Teplárenství jako klíč k efektivnímu využití obnovitelných zdrojů v ČR Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady 29. listopadu 2011, ČZU Praha Výhody teplárenství 1. Možnost

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na: dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ZAŘÍZENÍ NA ÚPRAVU PLYNU PLYNOVÉ TEPELNÉ ČERPADLO GENERÁTOROVÁ SOUSTROJÍ SPALOVACÍ MOTORY

KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ZAŘÍZENÍ NA ÚPRAVU PLYNU PLYNOVÉ TEPELNÉ ČERPADLO GENERÁTOROVÁ SOUSTROJÍ SPALOVACÍ MOTORY KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ZAŘÍZENÍ NA ÚPRAVU PLYNU PLYNOVÉ TEPELNÉ ČERPADLO GENERÁTOROVÁ SOUSTROJÍ SPALOVACÍ MOTORY Kogenerační jednotky Kogenerační jednotky jsou zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla.

Více

Výhled pro nakládání s BRO v ČR

Výhled pro nakládání s BRO v ČR Výhled pro nakládání s BRO v ČR Kamila Součková MŽP Odbor odpadů Nový zákon o odpadech Platná legislativa OH ČR Rozšířené teze rozvoje OH v ČR (schváleny vládou 25. srpna 2010) Věcné záměry zákon o odpadech

Více

Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO

Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO Kontroly plnění povinností při nakládání s BRO Ing. Veronika Jarolímová Konference biologicky rozložitelné odpady 2015 Náměšť nad Oslavou Obsah prezentace Úvod kontrolní činnost ČIŽP Výsledky kontrol zařízení

Více

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov

Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Studie proveditelnosti rozvoje skládky Chotíkov Plzeňská teplárenská, a.s. 304 10 Plzeň, Doubravecká 2578/1 Tel.: 377 180 111, Fax: 377 235 845 E-mail: inbox@plzenskateplarenska.cz Množství odpadů v Plzni

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014-2020 Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů OPŽP 2014-2020 Navrženo 6 prioritních os PO 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika

Více

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie.

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie. Ing. Diana Sedláčková Mobil: 728 019 076 Bioplynová stanice Úvod Vznik bioplynu z organických látek i využití methanu k energetickým účelům je známo již dlouho. Bioplyn je směs methanu, oxidu uhličitého

Více

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, 612 00 Brno Popis Prototyp automatického kotle o výkonu 100 kw

Více

Studie pro energetické využití odpadů ve Zlínském kraji, Příloha Manažerský souhrn

Studie pro energetické využití odpadů ve Zlínském kraji, Příloha Manažerský souhrn Manažerský souhrn Nakládání s komunálním odpadem není v současné době ve Zlínském kraji nijak výrazně odlišné od situace v ostatních krajích České republiky. Výjimkou jsou kraj Liberecký a Jihomoravský

Více

Strojírenství a doprava. CNG v dopravě

Strojírenství a doprava. CNG v dopravě Strojírenství a doprava CNG v dopravě CNG jako palivo v dopravě Ekologické palivo (výrazné omezení vypouštěných zplodin přispívá k ochraně ovzduší) CNG vozidla neprodukují prachové částice, výrazně nižší

Více

Bioplyn - hořlavý a energeticky bohatý plyn

Bioplyn - hořlavý a energeticky bohatý plyn Bioplyn - hořlavý a energeticky bohatý plyn je použitelný ke kogenerační výrobě elektrické energie a tepla je skladovatelný a po úpravě na biomethan může být použit jako zemní plyn biomethan je použitelný

Více

Služby a činnosti společnosti se zaměřují na realizaci vyšších dodávek v oborech:

Služby a činnosti společnosti se zaměřují na realizaci vyšších dodávek v oborech: Společnost ENERGOCHEM a. s. je mladá, dynamicky se rozvíjející společnost, která je součástí skupiny SAFICHEM GROUP. Navazuje na dlouholeté zkušenosti a odbornost společností ve skupině. Služby a činnosti

Více

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP:

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP: Důvody předúpravy: Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování Legislativní nařízená předúprava VŽP: hygienizace vstupního materiálu Výsledkem předúpravy

Více

MĚSTSKÁ BIORAFINERIE. koncept čisté mobility a udržitelného rozvoje pro SMART CITY. Jan Káňa AIVOTEC s.r.o., CZ

MĚSTSKÁ BIORAFINERIE. koncept čisté mobility a udržitelného rozvoje pro SMART CITY. Jan Káňa AIVOTEC s.r.o., CZ MĚSTSKÁ BIORAFINERIE koncept čisté mobility a udržitelného rozvoje pro SMART CITY Jan Káňa AIVOTEC s.r.o., CZ Chráněno patenty PV 2015-433 Intenzifikované kalové hospodářství čistírny odpadních vod, P

Více

Nízkoteplotní katalytická depolymerizace

Nízkoteplotní katalytická depolymerizace Nízkoteplotní katalytická depolymerizace Katalytická termodegradace bez přístupu kyslíku Výroba energie nebo paliva z odpadních plastů, pneumatik a odpadních olejů Témata prezentace Profil společnosti

Více

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

Energetické využívání komunálních odpadů platná a připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů

Energetické využívání komunálních odpadů platná a připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů Energetické využívání komunálních odpadů platná a připravovaná legislativa Jana Střihavková odbor odpadů Zákon č. 185/2001 Sb. 23 spalování odpadů odstraňování D10 vyuţívání R1 Energetické vyuţívání odpadů

Více

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný Energie z odpadních vod Karel Plotěný Propojení vody a energie Voda pro Energii Produkce paliv (methan, ethanol, vodík, ) Těžba a rafinace Vodní elektrárny Chladící okruhy Čištění odpadních vod Ohřev vody

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Martin Harák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Ostrava, 17. září 2015 Zákon o odpadech Poslední novelizace zákon č. 223/2015 Sb. Zákon

Více

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Palivová soustava Steyr 6195 CVT

Palivová soustava Steyr 6195 CVT Tisková zpráva Pro více informací kontaktujte: AGRI CS a.s. Výhradní dovozce CASE IH pro ČR email: info@agrics.cz Palivová soustava Steyr 6195 CVT Provoz spalovacího motoru lze řešit mimo používání standardního

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Příklady dobré praxe zavedení systémů třídění a zpracování bioodpadů v obcích. Velikostní rozdělení. Systém sběru a svozu 3. 2.

Příklady dobré praxe zavedení systémů třídění a zpracování bioodpadů v obcích. Velikostní rozdělení. Systém sběru a svozu 3. 2. Příklady dobré praxe zavedení systémů třídění a zpracování bioodpadů v obcích Ing. Jiří Jalovecký, Ph.D. Velikostní rozdělení Příklady jsou rozděleny do tří základních skupin kvůli specifickým rozdílům

Více

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE VÁŠEŇ ODPOVĚDNOST TÝMOVÁ PRÁCE

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE VÁŠEŇ ODPOVĚDNOST TÝMOVÁ PRÁCE ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE VÁŠEŇ ODPOVĚDNOST TÝMOVÁ PRÁCE Poskytujeme komplexní inženýrský servis a dodávky v oblasti technologií odpadů. Nalézáme vhodná řešení šitá na míru Vašim potřebám od návrhu technického

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 214 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více