Mince českých Keltů v Itálii a italské mince u nás

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mince českých Keltů v Itálii a italské mince u nás"

Transkript

1 Mince českých Keltů v Itálii a italské mince u nás Eliška Kvěchová Doposud největší soubor mincí na našem území byl nalezen a nashromážděn na lokalitě Němčice nad Hanou. Na počtu celkem 424 doposud zpracovaných mincí lze demonstrovat vývoj a podobu mincovnictví na našem území a vedle toho lze též pozorovat kontakty Keltů z českého prostoru s ostatními Kelty a s antickým světem, což je hlavním předmětem zájmu tohoto referátu. Nejprve bych si však, alespoň zběžně, dovolila seznámit kolegy s vývojem a podobou mincovnictví u nás vůbec. Ke studiu této problematiky může dobře posloužit článek E. Kolníkové Význam mincí z moravského laténského centra Němčice nad Hanou pre keltskú numizmatiku 1 a článek M. Čižmáře a E. Kolníkové Němčice obchodní a industriální centrum doby laténské na Moravě 2. Obě studie pracují, jak již bylo zmíněno výše, se souborem 424 evidovaných mincí z lokality Němčice nad Hanou (dále jen Němčice). Němčice byly obchodním a výrobním centrem nadregionálního charakteru, což jen potvrzuje jeho poloha v blízkosti tzv. jantarové stezky. Lokalita se nachází vzdušnou čarou 38 km od oppida Hostýn, jež je jakýmsi západním vstupem do tzv. Moravské brány a 26 km na JV od Němčic se nachází oppidum Staré Hradisko, které na centrum Němčice navazuje časově. Vedle množství nálezů šperků, železných nástrojů, zbraní a kování byly zde nalezeny též četné polotovary, slitky a další předměty dokládající intenzívní metalurgickou výrobu. Na základě těchto archeologických nálezů lze počátek existence této lokality datovat do stupně LT B2 a její rozkvět pak do LT C1/C2 (oppidum Staré Hradisko má počátek ve stupni LT C2). Pokud by zde další výzkum prokázal opevnění, bylo by možné uvažovat o oppidu jednalo by se v tom případě o nejstarší doklad urbanizace severně od Alp. Význam souboru mincí z Němčic spočívá jednak v počtu a jednak v typologické různosti. Jsou v něm obsaženy keltské mince domácího původu, cizí keltské mince a mince jiné (antické) ražby. Ve stručnosti si dovolím jednotlivé skupiny představit. Do skupiny mincí, jejichž ražba je předpokládána na našem (tedy českém nebo moravském) území (374 exemplářů), řadíme statéry typu Athéna/Níké. Jsou napodobeninou 1 Kolníková, E. 2006: Význam mincí z moravského laténského centra Němčice nad Hanou pre keltskú numizmatiku. In: Numismatický sborník , Čižmář, M. Kolníková, E. 2006: Němčice obchodní a industriální centrum doby laténské na Moravě, AR 58,

2 statérů makedonského krále Alexandra Velikého a jedná se o 1/3, 1/8 a 1/24 statéru. Tento typ reprezentuje nejstarší etapu ražby mincí na českém a moravském území v průběhu LT B2/C1. Vysoký počet nalezených exemplářů, doklady mincovní výroby a výrobně-obchodní charakter sídelní aglomerace nasvědčují tomu, že ražba mincí typu Níké probíhala přímo v tomto areále (Čižmář-Kolníková, 2006). Impulzy sem nejspíše pronikly přes Pomoraví z dolního Podunajska, kde vznikaly první imitace statérů Alexandra Velikého s hlavou Pallas Athény a postavou Níké. Němčický soubor tak modifikuje původní názor o místě ražby statérů typu Níké v prostoru severovýchodních Čech a severozápadní Moravy právě ve prospěch Němčic. Dalším typem domácích mincí je stříbrná (Ag) ražba s hlavou v přilbě a Athénou Alkis. Opět se jedná o 1/3, 1/8 a 1/24 statéru. Opotřebení razidla a jeho následné úpravy a opravy postupně změnily původní obraz Athény Alkis. Důvod přechodu českých a moravských Keltů od ražby statéru s Níké k mincím s Athénou Alkis nejsou známé. Není vyloučena souvislost s příchodem nových skupin keltských obyvatel (snad hornoitalští Bójové), s návratem žoldnéřských vojáků či příchod nových razičů. Dvě jmenované ražby patří do skupiny tzv. hlavních řad (dle K. Castelina), jež jsou napodobeninami řeckých a římských mincí. Vedle nich pak hovoříme o mincích tzv. vedlejších řad, ty jsou na antických motivech nezávislé a řídí se vlastní symbolikou jejich obrazy se zdají být méně dokonalé, ne však pro nezručnost svých tvůrců, nýbrž proto, že stylizace představ, jež měly zobrazovat, naprosto postačovala účelu. K. Castelin předpokládá začátek ražby vedlejších řad k roku 140 př. K. (Kolníková, 2006). K nejstarším ražbám těchto vedlejších řad patří typ en face/ torques (poprvé se objevily právě v tomto souboru z Němčic a dokládají ražbu Ag mincí už v středolaténském období). Na této minci je zobrazena zvířecí hlava, snad jelena nebo býka. Stylistické vyobrazení nevyjadřuje skutečnost, ale kultovní představu realizátorů, úroveň jejich zručnosti jistě dovolovala realističtější pojetí, nicméně, jak už bylo zmíněno, to nebylo cílem (Čižmář- Kolníková, 2006). Nízký počet exemplářů naznačuje, že byly tvořeny jen výjimečně (pro reprezentativní, votivní, kultovní účely). Nominální hodnoty, v nichž se ražba typu en face/torques vyskytují, jsou opět 1/3, 1/8 a 1/24 statéru.

3 Nejvíce zastoupeným typem jsou drobné zlaté (Ag) oboly, na přední straně většinou bez obrazu, někdy s hlavou Pallas Athény, zobrazené podle Alexandrova statéru. Na straně druhé se střídají různé motivy (převažuje kůň) většinou jde o typ Roseldorf (dle eponymní lokality), nicméně početné zastoupení na němčickém areálu napovídá, že byl ražen i zde. Datován je do stupně LT C1 (tedy první pol. 2. stol. př. K.). Další skupinu tvoří cizí keltské mince (10 exemplářů). Jedná se o tetradrachmy s lyrovitým znakem (jezdec/lyra, lyra/lyra). Řazeny jsou do období LT C1, a to na základě nálezu mincí tohoto typu na jiných datovatelných lokalitách především jihozápadního Slovenska (hrob v Bánově). Dále je to jedna Ag tetradrachma s audoleonským monogramem z území dnešního Maďarska z konce 3. stol. př. K., Ag tetradrachma z dnešního Moldavska z konce 3. a pol. 2. stol. př. K. a tři Ag mince typu ptačí kůň ze Sedmihradska přibližně z pol. 2. stol. př. K., tři galské mince, Ag drachma languedockého typu z jihozápadní Galie z 1. pol. 2. stol. př. K. Poslední skupinou jsou mince z antického prostředí (40 exemlářů). Některé mají zastoupení pouze jediným exemplářem. Zkorodování nezanedbatelného počtu těchto mincí značně znesnadnilo jejich určení, přesto bylo 9 mincí určeno jako kartáginských, 7 jich pochází z Egypta, 5 ze Syrakus, 4 území z Římské republiky a 3 z Massalie. Tyto mince poukazují na směry obchodních zájmů. Poklad z Campiglie Marittimy 3 R byl ve střední Itálii mezi obcemi Campiglia Marittima a San Vincenzo v provincii Liverno nalezen soubor keltských mincí ražených na našem území. Poklad je jedním z prvních, jimž byla věnována důslednější odborná pozornost. Údaje o nálezových okolnostech pokladu z Campiglie Marittimy chybí. Soubor byl navíc rozdělen mezi několik osob a institucí, což je asi hlavní důvod, proč nebyl celý nález bohužel nikdy publikován. 3 Nemeškalová-Jiroudková, Z. 1975: Keltské zlaté mince z českých zemí ve střední Itálii, AR 66,

4 Nalezené keltské třetinky statéru, pocházející z tehdejšího Boiohaema, byly zpracovávány a tříděni v rámci několika prací, jež chtěly postihnout celkový vývoj keltského mincování na našem území. R. Paulsen označil všechny jemu známe ražby z pokladu z Campiglie Marittimy za bójskou zlatou ražbu mušlovité řady (Paulsen, 1933). Typologie: Kresba je na první pohled nesrozumitelná. U řady různých typů keltských mincí se podařilo prokázat přejmutí obrazu určité antické mince, tento obraz pak byl postupně přetvářen a v nejmladších ražbách těchto vývojových řad ztrácel svůj původní charakter. R. Paulsen pozoroval postupnou změnu obrazu Athény Alkis na třetinkách statéru do podoby jakéhosi čtyřnohého zvířete (Paulsen, 1933). Dalším vývojovým stupněm jsou pak právě mince z Campiglie Marittimy. Protože jejich ražba je již vzdálená původnímu obrazu Athény Alkis, lze předpokládat, že tyto ražby měly již jiný myšlenkový obsah a odrážely i změnu v myšlení keltské společnosti. O tom, že tyto a podobné ražby měly svůj význam, svědčí řada razidel se stejným obrazem. A lze tedy také tušit, že ztvárnění mincovního obrazu nebylo věcí rytce mincovních kolků. Mince byly zhotoveny z drahého kovu, vytěženého a zmincovaného v době vrcholného hospodářského i kulturního rozkvětu keltské společnosti v českých zemích, a pozornost si zasluhují především proto, že byly exportovány téměř do středu tehdejšího antického světa. Při hodnocení tohoto nálezu hraje rovněž roli to, že poklad je analogií velkého pokladu odkrytého v Čechách ve Starém Kolíně. V obou případech byla použita stejná razidla, srovnání těchto nálezů tedy umožňuje nové řešení různých otázek. Dle F. Pošepného poskytovaly surovinu jihočeské řeky (Pošepný, 1895). Je velmi pravděpodobné, že zlato bylo rýžováno na Českomoravské vysočině, u Jílového, na Sedlčansku, ale také ve Slezsku (Nemeškalová, 1975). Důvodu jejich ukrytí: Některé mince jsou sice ulomené, ale většina z nich nenese známky toho, že by byly delší dobu v oběhu. Dále výskyt mincí, jež mnohé prokazatelně vznikly za pomoci téhož nebo velmi podobného razidla, dává tušit, že vznikly současně. Lze proto předpokládat, že nešlo o dlouho tvořený poklad, soubor proto nejspíše odpovídá majetku obchodníka (Čižmář- Kolníková, 2006.

5 Nález dokládá hospodářskou sílu Keltů obývajících naše země. Jeho uložení však může též svědčit o obavách z hrozícího nebezpečí, které za několik desetiletí přivodilo pád keltské moci. Důvod jejich nalezení v Itálii: Autoři, kteří se keltským mincovnictvím zabývali jsou toho názoru, že keltské ražby se do střední Itálie dostaly obchodem jako protihodnota za zboží, které bylo z Itálie dováženo do země Bójů na konci 2. a v 1. desetiletí 1. stol. Vzhledem k hospodářské vyspělosti keltské společnosti sídlící na našem území je víc než pravděpodobné, že obchodní styky byly nejen mezikmenové, ale dosáhly až ke Středomoří, tento rozměr je však bohužel historicky nepodložený. Jsou i tací, kteří jej považují za záhadný K. Castelin. Podle své chronologie nález datuje na konec 1. desetiletí 1. stol., a protože podle archeologických výzkumů došlo k přímému obchodnímu spojení Čech s Itálií až v dalším průběhu 1. stol., spojuje nález spíše s válečnými událostmi okolo r. 90 př. n. l. (Castelin, 1965). Campiglie Marittima leží v oblasti bývalé Etrurie, v blízké vzdálenosti se nalézala četná ložiska rudy a výzkumy bylo zjištěno, že již v 6. a 5. stol. tu probíhala rozvinutá těžba, jež měla vrcholit mezi 4. a 3. stol. př. n. l. a trvala až do změny letopočtu. Dík těžbě a zpracování kovů bohatla okolní města, spolu s Campignií Marittimou především Vetulonie a Populonia. Z. Nemeškalová na základě těchto skutečností předpokládá, že střední Etrurie byla tedy pro soubor zlatých mincí z Boiohaema definitivní místem určení. Proti funkci mincí jako směnného prostředku hovoří fakt, že není známo, že by se keltské mince objevily v jednom nálezovém celku spolu s domácími ražbami (Čižmář-Kolníková, 2006). Jejich ryzost z nich ale jistě dělala cenný majetek, mohly být použity k příležitostným velkým platům, v dálkovém obchodu nebo jako samostatné zboží. V oblasti, kde se zpracovávalo zlato mohly být též dobře využity jako surovina. Soubor lze datovat bohužel pouze na základě časového zařazení ražeb. Zpracování hmotných pramenů ukázalo, že období vrcholné rozkvětu oppid začalo před koncem 2. stol. a skončilo před polovinou 1. stol. Právě toto období je třeba považovat za dobu nejintenzívnější mincovní produkce. Mincovní typy vyskytující se v našem nálezu jsou v českých zemích velmi časté, proto je možné se domnívat, že byly raženy v době, kdy byla mincovní produkce intenzívní. Z. Nemeškalová se proto domnívá, že k ražbě těchto mincí a k jejich uložení mohlo dojít až v mladší fázi období, kdy mincovní produkce vrcholila.

Keltové práce s textem 1. Rozhodni, zda označíš výrok slovem ANO či NE.

Keltové práce s textem 1. Rozhodni, zda označíš výrok slovem ANO či NE. Keltové práce s textem 1. Chovali drůbež husy. 2. Jejich koně nosili již podkovy. 3. Železnou rudu tavili v železných pecích. 4. Poblíž Duchova v severních Čechách bylo nalezeno asi 200 keltských šperků

Více

MINCOVNICTVÍ V DOBĚ LATÉNSKÉ NA ÚZEMÍ ČR

MINCOVNICTVÍ V DOBĚ LATÉNSKÉ NA ÚZEMÍ ČR MINCOVNICTVÍ V DOBĚ LATÉNSKÉ NA ÚZEMÍ ČR Zdeněk Šámal (Referát: Úloha mince v době laténské, suroviny, výroba mincí, relativní a absolutní chronologie, stručný nástin typologie a numismatické členění,

Více

DOBA ŢELEZNÁ STARŠÍ DOBA ŢELEZNÁ (OBDOBÍ HALŠTATSKÉ)

DOBA ŢELEZNÁ STARŠÍ DOBA ŢELEZNÁ (OBDOBÍ HALŠTATSKÉ) DOBA ŢELEZNÁ v 8. století př. n. l. se znalost výroby železa rozšířila i do střední Evropy a) starší doba ţelezná (období halštatské) b) mladší doba ţelezná (období laténské) STARŠÍ DOBA ŢELEZNÁ (OBDOBÍ

Více

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,-

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/ -01.2 0,-,*/33/ PRAVLAST A EXPANZE KELT http://cs.wikipedia.org/wiki/keltov%c3%a9 Úkol: Vyhledej interaktivní mapu keltské a ímské expanze - http://resourcesforhistory.com/map.htm

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Filozofické fakulta Katedra historie. Keltské mince na Moravě Bakalářská práce

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Filozofické fakulta Katedra historie. Keltské mince na Moravě Bakalářská práce UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Filozofické fakulta Katedra historie Keltské mince na Moravě Bakalářská práce Autor: Michaela Koldová Vedoucí práce: Doc. PhDr. Eduard Droberjar, Ph.D. Olomouc 2012 Na tomto

Více

Peníze. Bc. Alena Kozubová

Peníze. Bc. Alena Kozubová Peníze Bc. Alena Kozubová Definice Peníze jsou zvláštním druhem statku. (Statek je věc, která je pro nás něčím užitečná). Peníze sami o sobě nejsou ničím užitečné, jejich užitečnost spočívá v tom, že jsou

Více

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová č.j. NZ 50/07 Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu ARCHAIA Olomouc, o.p.s. Feat. ARCHAIA Brno o.p.s. 2007 2 Tato práce, která vznikla

Více

Numismatika a KAPITOLY Z DĚJIN PENĚZ U3V ZLÍN, 6.5.2014. Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. FLKŘ UTB

Numismatika a KAPITOLY Z DĚJIN PENĚZ U3V ZLÍN, 6.5.2014. Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. FLKŘ UTB Numismatika a KAPITOLY Z DĚJIN PENĚZ U3V ZLÍN, 6.5.2014 Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. FLKŘ UTB Numismatika (numizmatika) - (z lat. nummus = peníz, mince) - historická věda, která se zabývá platebními prostředky

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV PRO ARCHEOLOGII DIPLOMOVÁ PRÁCE. Michaela Koldová

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV PRO ARCHEOLOGII DIPLOMOVÁ PRÁCE. Michaela Koldová UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV PRO ARCHEOLOGII DIPLOMOVÁ PRÁCE Michaela Koldová MINCOVNICTVÍ HORIZONTU LT C1 C2 NA A JEHO VZTAHY K SOUSEDNÍM OBLASTEM COINAGE OF LT C1 C2 HORIZON IN

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -2. modul Peníze

Finanční gramotnost pro SŠ -2. modul Peníze Modul č. 2 Ing. Miroslav Škvára O penězích Dnes začneme otázkou Která otázka ve vašem dětství souvisela s penězi? Možná to byla věta: Mami / tati, koupíš mi to? Chápali jste, že vám rodiče (asi) nemohou

Více

P R A V Ě K. Jeskynní malby

P R A V Ě K. Jeskynní malby Pravěk P R A V Ě K V pravěku lidé žili nejprve kočovně, umění se proto soustředilo spíše na drobné předměty ozdoby. Dochovaly se různé náhrdelníky, magické předměty, hliněné píšťaly, ozdobené předměty

Více

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,-

#$!%%%&'.,/ -01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/ -01.2 0,-,*/33/ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Díky archeologickým nálezm v bývalých keltských hradištích (oppidech) a na pohebištích je zejmé, že Keltové mli své zrunéemeslníky.

Více

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii)

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) Cílem listu je podat základní informace o době halštatské/starší době železné a to nejen na území současné

Více

LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury

LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury Periodizace konce doby laténské v ČR mladší/pozdní doba laténská LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury Filip 1956 konec LT s příchodem Markomanů 9/6 BC Waldhauser 1983 konec oppid mezi 50

Více

Základní charakteristika keltských kmenů. Vymezení keltského kmene Galů a Bójů.

Základní charakteristika keltských kmenů. Vymezení keltského kmene Galů a Bójů. Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr.

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Filip Velímský Lokalita Malín na výřezu leteckého snímku Kutné Hory Lokalita Malín

Více

Zlato v době halštatské a laténské v Čechách a na Moravě

Zlato v době halštatské a laténské v Čechách a na Moravě Martin Čihák Pravěká a raně středověká archeologie Seminář pro protohistorii a raně středověké období Letní semestr 2010/2011 Zlato v době halštatské a laténské v Čechách a na Moravě Na českém území není

Více

Hromadný nález hexadrachem typu Biatec a stříbrného ingotu z neznámé lokality.

Hromadný nález hexadrachem typu Biatec a stříbrného ingotu z neznámé lokality. 68 2013 n 3 4 Hromadný nález hexadrachem typu Biatec a stříbrného ingotu z neznámé lokality. K otázce původu stříbra u středoevropských Keltů J i ř í M I L I T K Ý 68, 2013, s. 99 122 A group find of hexadrachms

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 2. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více

Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací

Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací Archeologický výzkum hradiště Na Jánu v Netolicích se v průběhu několika sezón stal komplexním dlouhodobým programem, který spojuje tradiční terénní

Více

Mezipředmětové vztahy

Mezipředmětové vztahy VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS 6. ROČNÍK Téma, učivo Minulost, dějiny, Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Učení Mezipředmětové vztahy Poznámky dějepis

Více

Keltské kmeny v Itálii

Keltské kmeny v Itálii Keltské kmeny v Itálii Keltové v Itálii - historie, geografie, jazyk severoitalské kulturní okruhy v době železné Keltové v Itálii - historie, geografie, jazyk hlavní jazykové oblasti v předřímské severní

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007 Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 26. února 2008 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

Exkurze Prostějovsko

Exkurze Prostějovsko Exkurze Prostějovsko 19. 21. 6. 2015 Barbora Belavá, Jana Friedrichová, Tomáš Jelínek, Michaela Koldová, Barbora Macháčková, Petr Válek, Markéta Zahnašová 1. den Stražisko zámek a tvrz v Náměšti na Hané

Více

Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí

Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí Migrace lidí, migrace věcí, migrace idejí Možnosti archeologického poznání mezilidských kontaktů v pravěku a raném středověku Zuzana Bláhová, Miroslav Popelka, Ivo Štefan Ústav pro archeologii FF UK Konference

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI

NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI VY_32_INOVACE_02_Nejstarší osídlení naší vlasti NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://pravek.boiohaemum.cz/index.php

Více

Pomocné databáze pro sběratele mincí

Pomocné databáze pro sběratele mincí Pomocné databáze pro sběratele mincí Na těchto stránkách bychom Vám rádi nabídli náhledy do jednotlivých pomocných databází, které Vám mohou pomoci s dohledáním dalších informací v rámci Vašeho sběratelského

Více

Pracovní verze textu, neoponováno, nekonzultováno!

Pracovní verze textu, neoponováno, nekonzultováno! Pracovní verze textu, neoponováno, nekonzultováno! Nerostné suroviny a jejich zpracování v době železné na území ČR Doba železná (800-50 BC)/Keltové (450-50 BC) Úvod Keltské etnikum se na části území vyvíjí

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 6. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz duben 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

V první kapitole postrádám vyobrazení plánu lokality z roku 1943 s východním

V první kapitole postrádám vyobrazení plánu lokality z roku 1943 s východním Posudek disertační práce mgr. Alžběty Danielisové Oppidum České Lhotice v kontextu svého sídleního zázemí. Praha 2008, 298 str. textu, 5 příloh, ve čtvrté příloze se 121 tabulkami materiálu. Základem disertační

Více

Archeologické poklady Morašic

Archeologické poklady Morašic Archeologické poklady Morašic Mgr. Alena Hrbáčková, Jihomoravské muzeum ve Znojmě Z katastru obce Morašic pochází řada významných archeologických nálezů. Z neolitu publikoval V. Podborský náhodný nález

Více

Buršice 1945 Počet padlých a pohřbených příslušníků německé branné moci v ČR je odhadován na 100 tisíc. První exhumace byly prováděny bezprostředně

Buršice 1945 Počet padlých a pohřbených příslušníků německé branné moci v ČR je odhadován na 100 tisíc. První exhumace byly prováděny bezprostředně Buršice 1945 Počet padlých a pohřbených příslušníků německé branné moci v ČR je odhadován na 100 tisíc. První exhumace byly prováděny bezprostředně po válce, jednalo se například o případy, kdy byla ohrožena

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Zvíkov. Průzkum podzemních prostorů na hradě. Průzkum byl proveden za účasti amatérských badatelských společností: Projekt Záře, KPUFO, Agartha, Jesen

Zvíkov. Průzkum podzemních prostorů na hradě. Průzkum byl proveden za účasti amatérských badatelských společností: Projekt Záře, KPUFO, Agartha, Jesen Průzkum podzemních prostorů na hradě Zvíkov Průzkum byl proveden za účasti amatérských badatelských společností: Projekt Záře, KPUFO, Agartha, Jesen Průzkum podzemních prostorů na hradě Zvíkov 1 Popis

Více

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský 2 OKRES DĚČÍN Autor: Peter Budinský OBSAH 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 2.2 Rejstřík sbírkových nálezů podle období a kultur 2.3 Literatura 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle

Více

Pražské groše Jana Lucemburského s rubním rozdělovacím znaménkem pětilistá růžice

Pražské groše Jana Lucemburského s rubním rozdělovacím znaménkem pětilistá růžice Pražské groše Jana Lucemburského s rubním rozdělovacím znaménkem pětilistá růžice Prameny resp. použitý studijní materiál : D. Vorlová Hromadný nález Pražských grošů z Hradce Králové : Nález celkem 1611

Více

Den otevřených dveří. Klasická archeologie.

Den otevřených dveří. Klasická archeologie. Den otevřených dveří Klasická archeologie http://ukar.ff.cuni.cz Klasická archeologie 2.je tradiční a zároveň supermoderní obor Klasická archeologie 3 Věnujeme se výzkumu materiální kultury středomořské

Více

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly Doba halštatská Hallstatt Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly organické materiály Hallstatt

Více

ANALYTICKÝ PRŮZKUM / 1 CHEMICKÉ ANALÝZY ZLATÝCH A STŘÍBRNÝCH KELTSKÝCH MINCÍ Z BRATISLAVSKÉHO HRADU METODOU SEM-EDX. ZPRACOVAL Martin Hložek

ANALYTICKÝ PRŮZKUM / 1 CHEMICKÉ ANALÝZY ZLATÝCH A STŘÍBRNÝCH KELTSKÝCH MINCÍ Z BRATISLAVSKÉHO HRADU METODOU SEM-EDX. ZPRACOVAL Martin Hložek / 1 ZPRACOVAL Martin Hložek TMB MCK, 2011 ZADAVATEL PhDr. Margaréta Musilová Mestský ústav ochrany pamiatok Uršulínska 9 811 01 Bratislava OBSAH Úvod Skanovací elektronová mikroskopie (SEM) Energiově-disperzní

Více

TRITON Praha / Kroměříž

TRITON Praha / Kroměříž TRITON Praha / Kroměříž Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Dějiny do kapsy Jan Bouzek Keltové našich zemí v evropském kontextu Jan Bouzek Keltové našich zemí v evropském kontextu

Více

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu.

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu. Významné objevy pravěkých archeologických lokalit v okolí povodí Husího potoka na Fulnecku. Daniel Fryč V průběhu let 1996 2007 autor článku a předseda Archeologického klubu v Příboře Jan Diviš při povrchovém

Více

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako 2011 Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako předstihový na novostavbě muzea, drobnější akce následovaly

Více

Hotovostní platební styk. JUDr. Dana Šramková, Ph.D.

Hotovostní platební styk. JUDr. Dana Šramková, Ph.D. Hotovostní platební styk JUDr. Dana Šramková, Ph.D. Měna Tento pojem znamená: konkrétní formu nebo druh peněz, konkrétní soustavu peněz zavedenou v určitém státě a systematicky upravenou právním řádem

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 23. února 2009 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

Prezentace k finanční gramotnosti. Seznámení se vznikem a vývojem peněz. Seznámit žáky proč vznikly peníze a jak se vyvíjely.

Prezentace k finanční gramotnosti. Seznámení se vznikem a vývojem peněz. Seznámit žáky proč vznikly peníze a jak se vyvíjely. Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Prezentace k finanční gramotnosti. Seznámení se vznikem a vývojem

Více

Archeologický potenciál pražského Klementina (rizika, ochrana, perspektivy poznání) stav k 12/2011

Archeologický potenciál pražského Klementina (rizika, ochrana, perspektivy poznání) stav k 12/2011 Archeologický potenciál pražského Klementina (rizika, ochrana, perspektivy poznání) stav k 12/2011 20. 12. 2011 Mgr. Jan Havrda PhDr. Jaroslav Podliska, Pd.D. 1 1) Základní situace Celý areál Klementina

Více

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č.

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. materiálu: VY_62_INOVACE_0203 ANOTACE: Autor materiálu:

Více

20 π FILATELIE 6/2015 FILATELIE A PRÁVO FRANTIŠEK BENEŠ

20 π FILATELIE 6/2015 FILATELIE A PRÁVO FRANTIŠEK BENEŠ Některé z minule popsaných resp. vyobrazených materiálů jsou zveřej něny poprvé, jiné skutečnosti jsou naopak sběratelům dávno známy. Není divu, od té do - by uplynulo skoro čtyřicet let. Přesto se dodnes

Více

10. Volební podpora ostatních politických subjektů v Zastupitelstvu Pardubického kraje

10. Volební podpora ostatních politických subjektů v Zastupitelstvu Pardubického kraje 10. Volební podpora ostatních politických subjektů v Zastupitelstvu Pardubického kraje V předchozích kapitolách byla věnována pozornost těm politickým subjektům, které patřily k nejúspěšnějším ve všech

Více

11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra

11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra 11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra Těžba, úprava a zpracování rudy na Starých Horách 1. Prospekce 3. 1. Třídění 7. ražba mince 2.

Více

Dokončující zpracování

Dokončující zpracování Dokončující zpracování Historický www.isspolygr.cz Vytvořil: Bc. Eva Veselá 24. 11. 2012 Interaktivní 1 Strana: 1 Škola Brno, Šmahova 110 Ročník 1,3 (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Obor: archeologie Typ studia: bakalářský (jedno- i dvouoborový)

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Obor: archeologie Typ studia: bakalářský (jedno- i dvouoborový) Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Obor: archeologie Typ studia: bakalářský (jedno- i dvouoborový) OKRUH A. Obecná archeologie: teorie, metodologie 1/ Archeologie jako vědecká disciplína: vymezení

Více

1 Průzkum filigránů a ověření metody jejich použití při datování prvotisků

1 Průzkum filigránů a ověření metody jejich použití při datování prvotisků Průzkum filigránů a ověření metody jejich použití při datování prvotisků Porovnání vlastností papíru v závislosti na původu v knižním bloku Chronica Hungarorum () Zpráva o výsledcích grantového projektu

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu 13.8.2008 KOM(2008) 514 v konečném znění VOL.I 2008/0167 (CNS) 2008/0168 (CNS) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 2182/2004 o medailích a

Více

VY_32_INOVACE_01_II. /34_Dějepis Punské a makedonské války

VY_32_INOVACE_01_II. /34_Dějepis Punské a makedonské války VY_32_INOVACE_01_II. /34_Dějepis Punské a makedonské války PUNSKÉ VÁLKY Boj o ovládnutí západního středomoří 264 146 př. n. l. [1] GALIE HISPÁNIE ŘÍM KARTÁGO NUMIDIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Více

Pravěk na našem území. Skládačka

Pravěk na našem území. Skládačka Pravěk na našem území Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

předmět: římské trubkovité kování rozměry: 40 x 21 mm, tloušťka 4 mm materiál: bronz se zelenou patinou vzhled: na ploché zadní straně jsou dva nýtky

předmět: římské trubkovité kování rozměry: 40 x 21 mm, tloušťka 4 mm materiál: bronz se zelenou patinou vzhled: na ploché zadní straně jsou dva nýtky Petra Klečková předmět: římské trubkovité kování rozměry: 40 x 21 mm, tloušťka 4 mm materiál: bronz se zelenou patinou vzhled: na ploché zadní straně jsou dva nýtky o délce 1 a 2 mm sloužící k připevnění

Více

Klasická archeologie (jednooborové navazující magisterské studium) N 7105 (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019)

Klasická archeologie (jednooborové navazující magisterské studium) N 7105 (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) Klasická archeologie (jednooborové navazující magisterské studium) N 7105 (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) PP povinné předměty PP 1 Archeologie Řecka OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 ak. Kv k Druh

Více

Stará štola Antona Paduánského.

Stará štola Antona Paduánského. Stará štola Antona Paduánského. Ústí štoly se nachází v horní části obce Vyhne v blízkosti silnice. Štola otvírala stejně jmenovanou žílu Anton jihozápadním směrem. Ve výklenku nad portálem štoly je umístěna

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2009

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2009 Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 29 Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 1. března 21 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

Ceská numismatická spole

Ceská numismatická spole I, - :FA-1% Ceská numismatická spole pobočka PraZské grose CIIOSA t, 2008 Přednáška proslovená v Národním muzeu v Praze dne 6 10 2008 Jiří Hána väwłıìüč ťíx 7 8 mw n m š NUMISMATICKÁ CHRONOLOGIE Relativní

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu 13.8.2008 KOM(2008) 514 v konečném znění VOL.I 2008/0167 (CNS) 2008/0168 (CNS) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 2182/2004 o medailích a

Více

Tesák. Úvod. Příklady nálezů. Sbírka Městkého muzea v Moravském Krumlově (inv. č. 8105) Sbírka státního hradu Zvíkov (inv. č.

Tesák. Úvod. Příklady nálezů. Sbírka Městkého muzea v Moravském Krumlově (inv. č. 8105) Sbírka státního hradu Zvíkov (inv. č. Tesák Úvod Tesáky představují významnou skupinu v kategorii chladných zbraní. Jedná se také o jednu z nejvíce zastoupených chladných zbraní v archeologických nálezech. Podle úchopu tesáky rozdělujeme na

Více

1 ÚVOD DO UČIVA DĚJEPISU

1 ÚVOD DO UČIVA DĚJEPISU 1 ÚVOD DO UČIVA DĚJEPISU Promysli a vypiš k čemu všemu je člověku dobrá znalost historie Pokus se co nejlépe určit tyto historické prameny. Kam patří? PROČ SE UČÍME DĚJEPIS historie je věda, která zkoumá

Více

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Tisková zpráva Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Jak už se zhruba od poloviny minulého desetiletí stalo dobrou tradicí, výrazně nejpříznivěji ze všech okolních, jakož i jiných zemí,

Více

Úvod do geografie sídel. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz

Úvod do geografie sídel. Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Úvod do geografie sídel Centre for Analysis of Regional Systems cenars.upol.cz Geografie sídel hlavní směry a) geografie osídlení (settlement geography) sídelní systémy, sídla brány jako vnitřně stejnorodá,

Více

Nejstarší keramika z hradu Falkenštejn u Jetřichovic

Nejstarší keramika z hradu Falkenštejn u Jetřichovic Nejstarší keramika z hradu Falkenštejn u Jetřichovic Vladimír Peša V průběhu zimy 1998/1999 došlo erozí k odkrytí svahovin na východní straně pod skálou Falkenštejna - nejznámějšího hradu Českého Švýcarska.

Více

MALUJEME BARVAMI Z EMĚ ZEMĚ 2010/2011

MALUJEME BARVAMI Z EMĚ ZEMĚ 2010/2011 MALUJEME BARVAMI ZEMĚ 2010/2011 Projekt Malujeme barvami země vyhlašovatelem soutěže je Jihomoravský kraj ve spolupráci s oddělením Rozvoje země Dolnorakouské zemské vlády realizátorem je Masarykovo muzeum

Více

Drahé kovy. Fyzikálně-chemické vlastnosti drahých kovů. Výskyt a těžba drahých kovů

Drahé kovy. Fyzikálně-chemické vlastnosti drahých kovů. Výskyt a těžba drahých kovů Drahé kovy Drahé kovy je označení pro kovové prvky, které se v přírodě vyskytují vzácně, a proto mají vysokou cenu. Mezi drahé kovy se řadí zejména zlato, stříbro a platina. Fyzikálně-chemické vlastnosti

Více

Malostranské opevnění

Malostranské opevnění 1996-2005 Malostranské opevnění Jarmila Čiháková, Jan Havrda V létě roku 1994 došlo k objevu, který byl převratem v poznání vývoje pražského podhradí. Výzkum při zřizování nových suterénů v nárožním domě

Více

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010.

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Ondřej Chvojka Od roku 2009 probíhá v povodí říčky Smutné na

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. a) určeno pro učitele b) obsahuje základní informace stříbru a zlatu c) Vhodné pro shrnutí a zopakování učiva

Moravské gymnázium Brno s.r.o. a) určeno pro učitele b) obsahuje základní informace stříbru a zlatu c) Vhodné pro shrnutí a zopakování učiva Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie - prvky 2. ročník Datum tvorby 11.3. 2013 Anotace a) určeno pro

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Vás srdečně zve na DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Čechyňská 19, Brno pá 9. listopadu 2018, pouze pro předem nahlášené školy so 10. listopadu 2018, bez nahlášení: 11:00 a 14:00 hod. Kontakt: Pavla Růžičková (ruzickova@arub.cz,

Více

MALÍŘSTVÍ PALEOLITU MALÍŘSTVÍ PALEO

MALÍŘSTVÍ PALEOLITU MALÍŘSTVÍ PALEO MALÍŘSTVÍ PALEOLITU VY_32_INOVACE_DVK1102 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace vývoje malířství v období paleolitu MALÍŘSTVÍ

Více

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová Doba bronzová Před 5500 lety (v Evropě před 3000 lety) Kámen je nahrazen kovem = BRONZ Cu -měď Sn cín 20% BRONZ Spojením dvou relativně měkkých kovů vzniká

Více

Padělky 2011. Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 27. února 2012

Padělky 2011. Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 27. února 2012 Padělky 2011 Padělan lané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 27. února 2012 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh 2

Více

(podrobnější údaje v. v legendě při jednotlivých obr.)

(podrobnější údaje v. v legendě při jednotlivých obr.) 7 SEZNAM VYOBRAZENI (podrobnější údaje v. v legendě při jednotlivých obr.) 1 Mapka osídleni našich zemí do doby kolem rozhraní letopočtů 21 2 Mapka osídlení našich zemí v prvních stoletích n. 1 38 3 Mapa

Více

Padělky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 28. února 2011

Padělky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 28. února 2011 Padělky 21 Padělan lané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 28. února 211 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh 2 Padělky

Více

Hala služeb. při výzkumu jsou označeny písmenem a číslem, u ostatních sond je připojen rok realizace (zobrazil J.

Hala služeb. při výzkumu jsou označeny písmenem a číslem, u ostatních sond je připojen rok realizace (zobrazil J. Zrcadlová kaple Hala služeb Hlavní nádvoří obr.36 obr.40b obr.40a obr.46 obr.48 obr.45 obr.28b obr.32 obr.28a obr.23a obr.52 obr.23b obr.51 B1 B3 B4 B5 B6 D11 obr.50 obr.19 obr.18 obr.28d obr.28c A14 obr.29

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

Historie těžby nerostných surovin

Historie těžby nerostných surovin Historie těžby nerostných surovin Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková Únor 2015 1 Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 3 Historie až současnost...

Více

Starý důlní odval EMA v Ostravě (Součastnost a budoucnost)

Starý důlní odval EMA v Ostravě (Součastnost a budoucnost) J. Hájovský SG Geoinženýring, s.r.o. Sídlo : 28 října 150, Moravská Ostrava Odborné informace a konzultace : Ing. Jiří Hájovský, CSc. t.č. 00 420 606 564 269 Důlní odvaly úložná místa těžebního odpadu

Více

NĚKTERÉ VZÁJEMNÉ VAZBY A VZTAHY

NĚKTERÉ VZÁJEMNÉ VAZBY A VZTAHY NĚKTERÉ VZÁJEMNÉ VAZBY A VZTAHY Věra Semerádová - Alena Škaloudová OBSAH TESTOVÉ VÝSLEDKY A PROSPĚCH TESTOVÉ VÝSLEDKY, PROSPĚCH A VZDĚLÁNÍ RODIČŮ Průměrné hodnoty vybraných ukazatelů podle vzdělání otce

Více

První kmeny na našem území

První kmeny na našem území Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 20 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: IV. B Datum: 21.10.2013 Předmět:

Více

Hospodářství ze článků v Archeologických rozhledech XLVII

Hospodářství ze článků v Archeologických rozhledech XLVII Hospodářství ze článků v Archeologických rozhledech XLVII Drda, P. Rybová, A.: Prostorové rozložení specializovaného řemesla v zástavbě keltského oppida Závist (akropole) Na akropoli se již od počátečních

Více

Rozhodnutí. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. (Správce)

Rozhodnutí. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. (Správce) POZN. V textu je namísto sporného doménového jména a jakýchkoliv výrazů, podle kterých by bylo možno identifikovat strany sporu, užíváno ********* nebo jiných anonymizujících znaků. Pokud byl některý anonymizovaný

Více

NUMISMATICKÝ SBORNÍK

NUMISMATICKÝ SBORNÍK NUMISMATICKÝ SBORNÍK 24 2009 Filosofický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i./ Centrum medievistických studií Akademie věd České republiky a Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s Českou numismatickou

Více

Veselí nad moravou STŘEDOVĚKÝ HRAD V ŘÍČNÍ NIVĚ

Veselí nad moravou STŘEDOVĚKÝ HRAD V ŘÍČNÍ NIVĚ Veselí nad moravou STŘEDOVĚKÝ HRAD V ŘÍČNÍ NIVĚ Veselí nad Moravou středověký hrad v říční nivě Miroslav Plaček Miroslav Dejmal a kolektiv Vydáno s podporou grantového projektu GA ČR P405/11/1729 Brno

Více

Finanční gramotnost Wo W r o kshop o Peníze a banky Lektor: Ing. Miroslav Škvára www.skvara.cz

Finanční gramotnost Wo W r o kshop o Peníze a banky Lektor: Ing. Miroslav Škvára www.skvara.cz Finanční gramotnost Workshop Peníze a banky Lektor: Ing. Miroslav Škvára www.skvara.cz Finanční gramotnost- projekt ČNB Na začátku nového tisíciletí jsme svědky nebývale rychlého rozvoje finančních služeb

Více

zpravodaj Moderní a klasické numismatiky Vánoce 2016 Novinky mincoven Lunární série II. rok Kohouta 2017 Vyřezávaná mince Maple Leaf

zpravodaj Moderní a klasické numismatiky Vánoce 2016 Novinky mincoven Lunární série II. rok Kohouta 2017 Vyřezávaná mince Maple Leaf zpravodaj Moderní a klasické numismatiky Vánoce 2016 Novinky mincoven Lunární série II. rok Kohouta 2017 Vyřezávaná mince Maple Leaf Ražby da Vinciho Codexu a katedrály Notre Dame finaps@finaps.cz +420

Více

Státní hranice a typy států podle polohy

Státní hranice a typy států podle polohy Státní hranice a typy států podle polohy HOR_52_INOVACE_8.Z.1 Mgr. Jana Horná 8. ročník ( V/2 EU OPVK) 3. 10. 2011 Zeměpis 8. ročník; Státní hranice, typy států podle polohy 1 Státní hranice a typy států

Více

Raně středověké nože ze Staré Boleslavi příspěvek mezioborového studia k poznání hmotné kultury středověku

Raně středověké nože ze Staré Boleslavi příspěvek mezioborového studia k poznání hmotné kultury středověku Raně středověké nože ze Staré Boleslavi příspěvek mezioborového studia k poznání hmotné kultury středověku Ivana Boháčová Jiří Hošek, ARÚ AV ČR, Praha, v.v.i. Martina Bílková, KA ZČU Plzeň 1 témata a cíle

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény

Historie 03. Antické dějiny. Otázka číslo: 1. V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby. Sparta. Athény Historie 03 Antické dějiny Otázka číslo: 1 V peloponéské válce zvítězily(i, a): Théby Sparta Athény Peršané Otázka číslo: 2 Hegemonie Sparty nad Athénami nastala po bitvě u: Issu Leukter Aigospotamoi Plataj

Více

Sběratelství. Pavel Krejčíř kacko1

Sběratelství. Pavel Krejčíř kacko1 Sběratelství Pavel Krejčíř kacko1 Pár slov o sobě Na Aukru od roku 2005, zaměstnanec od 2007. Oddělení Komunity. Předchozí zaměstnání Prodavač ve vetešnictví. Zájmy Sběratelství, četba, mytologie, mykologie,

Více

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY ARCHITEKTURA TYPICKÝ PRVEK = SLOUP DÓRSKÝ SLOUP MOHUTNÝ NEZDOBENÝ IÓNSKÝ SLOUP ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU KORINTSKÝ SLOUP ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY Štít (tympanon) kladí hlavice dřík MALÍŘSTVÍ

Více