Srovnání geodetických podkladů pro projekt modernizace dálnice D1 pořízených laserovým skenováním pozemní a leteckou metodou a trigonometrickým

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Srovnání geodetických podkladů pro projekt modernizace dálnice D1 pořízených laserovým skenováním pozemní a leteckou metodou a trigonometrickým"

Transkript

1 Srovnání geodetických podkladů pro projekt modernizace dálnice D1 pořízených laserovým skenováním pozemní a leteckou metodou a trigonometrickým měřením Pavel Sobotka Martin Sirotek

2 výročí zprovoznění prvního úseku dálnice D1 Dálnice D1 v ČSSR měla být páteřní komunikací o délce 722 km, měla propojovat Prahu, Jihlavu, Brno, Trenčín, Žilinu, Prešov a Košice až k hranici se Sovětským svazem. D1, část Praha Brno první zprovozněný úsek Praha - Mirošovice délka úseku 21,3 km, slavnostní otevření (doba výstavby 4 roky), propojení Prahy s Brnem dokončeno v roce 1980 (úsek Humpolec Pávov, 20,7 km).

3 Historie dálnice Praha Brno prvním úředně schválený projektem bylo propojení Moravy se Slovenskem v rámci Silniční magistrály Cheb-Velký Bočkov zpracované nákladem J. A. Bati.

4 Historie dálnice Praha Brno po Mnichovské dohodě naléhavá potřeba náhrady komunikací přerušených záborem Sudet (okamžité zahájení projekčních prací), od započetí projekčních prací do otevření prvního úseku uplyne více než 32 let (dojde třikrát ke změně politického režimu a dvakrát k okupaci země), zahájení výstavby (už v rámci Protektorátu Čechy a Morava) po přizpůsobení projektu německým normám a odsouhlasení generálním inspektorem německých silnic, rychlé tempo prací.

5 Historie dálnice Praha Brno zastavení stavebních prací rozhodnutím říšského protektora, 1946 obnovení prací v některých úsecích, od r postupný útlum prací, konec r úplné ukončení prací (řada úseků ve značně pokročilém stadiu výstavby, kolaudace některých dílčích staveb ). most přes údolí Želivky u Píště, 1956

6 Současná dálnice v mnoha úsecích využívá řadu objektů původní stavby (most přes dálnici u Průhonic u Prahy) 50. léta 20. století 80. léta 20. století současný stav

7 Současný stav dálnice Praha Brno nejvytíženější silniční komunikace v ČR, v úseku Praha - Mirošovice byla rekonstruována a rozšířena na tři jízdní pruhy v každém směru (intenzita provozu až vozidel/24 hod), úsek Mirošovice - Kývalka intenzita voz/24 hod, úsek Kývalka-Brno-Holubice intenzita voz/24 hod, časté poruchy, dochází k lokálním destrukcím vozovky, provedena řada oprav, vozovka na hranici životnosti, stavební firmy odmítají převzít záruky za opravené úseky.

8 Výhled do budoucnosti ze výsledků sčítání dopravy a jejich projekci na období do r vyplývá, že v úseku Mirošovice Kývalka vyhoví stávající uspořádání dálnice (dva pruhy v každém směru), bude provedena modernizace dálnice s rozšířením vozovek na min. šířku 11,5m (možný dočasný provoz 2+2 pruhy při opravách), realizace je plánována na období , zahrne kompletní výměnu vozovek, opravy či náhradu všech mostů, plnou náhradu vybavení dálnice na úroveň současných předpisů a technických požadavků.

9 Výhled do budoucnosti v úseku Kývalka - Brno - Holubice je do r předpokládána intenzita až voz/24 hod, plánovaná modernizace předpokládá i rozšíření na 3 jízdní pruhy v každém směru, dosud bylo v tomto úseku zpracováno několik studií a dokumentace DÚR, o termínu realizace dosud nebylo rozhodnuto.

10 Měření pro potřeby modernizace dálnice Zadání stávající ZMD není dostatečným podkladem pro náročnou projektovoučinnost => nutnost zaměření prioritních úseků, ze strany ŘSD ČR neexistence jednotného zadání na zpracování rozsáhlých geodetických podkladů v krátkých lhůtách (1 měsíc po objednání) => rozdílné požadavky - nové měření / aktualizace stávající ZMD => použití různých metod měření na jednotlivých úsecích dálnice (totální stanice / GNSS / pozemní a letecké skenování).

11 Měření pro potřeby modernizace dálnice Požadavky na přesnost směrodatná výšková odchylka na zpevněných površích 4 cm (relativní odchylka vzhledem k referenčním bodům státní nivelační sítě 3 cm), směrodatná výšková odchylka na nezpevněných površích 12 cm, směrodatná polohová odchylka 10 cm, objednatel byl upozorněn, že před zahájením stavebních prací bude nutné vybudovat v celé délce úpravy (160 km) jednotné bodové pole, aby mezi dílčími stavebními úseky nedocházelo k prostorovým rozdílům v hodnotách několika centimetrů (zejména však ve výškách)

12 Měřené úseky úsek 4, Šternov Psáře (PRAGOPROJEKT, a.s.), - pozemní laserové skenování, - skener RIEGL, metoda STOP AND GO, - významný podíl konvenčního doměření, úsek 7, Loket Hořice (PRAGOPROJEKT, a.s.), - letecké skenování z vrtulníku, technologie TOPEYE, - menší podíl konvenčních doměrků, úsek 17, Lhotka Velká Bíteš (PRAGOPROJEKT, a.s.), - aktualizace stávající ZMD konvenčním doměřením, úsek 18, Velká Bíteš Devět křížů (VIAPONT, s.r.o.), - letecké skenování z vrtulníku, technologie TOPEYE + samostatné měření klasickou technologií

13 Měření konvenčními metodami a GNSS měření bylo napojeno na body ZPBP, ZVBP v okolí dálnice, body sítě ŘSD, příp. body určené opakovanou observací GNSS, velmi náročné na zajištění bezpečnosti práce - měření na dálnici za provozu, nepřístupný středový dělící pás. zaměřeny vnější hrany zpevnění dálnice a blízké okolí, vzdálenost profilů 50-80m

14 Pozemní laserové skenování očištěná mračna bodů zředěna na hustotu cca 1 bod/2-3 m², vektorizace okrajů vozovek takto upravený podklad byl doplněn rozsáhlým konvenčním doměřením polohopisu, kontrola nezávislým klasickým měřením: - rozdíly výšek na okrajích vozovek nepřekročily 3cm (průměr 2cm), - rozdíly v poloze nepřekročily 10cm,

15 Pozemní laserové skenování operativnost a časová flexibilita, ekonomický efekt i pro měření rozsahem menších lokalit, lepší výšková přesnost (2cm), použitelnost i pro zaměření tunelů a prostor pod mosty. absence polohové složky v jinak velmi kvalitním výškovém modelu, kterou je nutné převzít z jiných podkladů nebo provést doměření polohopisu (vyhodnocení okrajů vozovky z obarveného mračna bodů nebylo zcela spolehlivé), vyšší počet falešných odrazů => náročné čištění a editace DTM, zejména na zpevněných površích, kde je požadována vysoká výšková přesnost, měření na dálnici za provozu nutnost náročných dopravních opatření pro zajištění bezpečnosti práce, součinnost s SSÚD.

16 Pozemní laserové skenování Výřez z DTM - pozemní sken (150x150m) po zředění a filtraci dat vstupuje do DTM linií trojúhelníkové sítě + povinné spojnice

17 Pozemní laserové skenování DTM vozovky s chybným odrazem interval vrstevnic 2cm

18 Pozemní laserové skenování Detail chybně vyhodnocené vozovky interval vrstevnic 2cm

19 Letecké laserové skenování z vrtulníku Úsek 7 Úsek 18 očištěná mračna bodů o průměrné hustotě 19 bodů/m 2 zředěna na hustotu cca 1 bod na cca 2-3 m 2, vektorizovány okraje vozovek, sken doplněn ortofotomapou o vysokém rozlišení (3cm/pixel) => do podkladu převzato množství polohopisných prvků i části povinných spojnic pro DTM bez nutnosti rozsáhlejších doměrků. očištěné mračno bodů ponecháno ve vyšší hustotě, terénní model na základě povinných spojnic identifikovaných v ortofotomapě (3 cm/pixel), podrobnější model vyžadoval při snímání příčných řezů práci se speciálním softwarem, schopným reagovat správně na velké množství bodů v pásu řezu. Kontrolní měření nezjistila rozdíly v nadmořských výškách na okrajích vozovek vyšší než 4.5 cm (průměrná hodnota 3 cm) a v poloze 10 cm.

20 Letecké laserové skenování z vrtulníku vysoká efektivita při zaměření rozsáhlých zájmových území, bezpečnost práce, nejsou nutná žádná dopravní opatření, díky ortofotomapě o vysokém rozlišení je výrazně redukován podíl ploch, které je nutno doměřit (lze odvodit např. hranice zeleně, rozhraní ploch, dopravní značky, linie svodidel, spárořez dlaždic odvodňovacích žlabů apod.). nižší výšková přesnost proti pozemnímu skenování (3 cm), v současné době v ČR neekonomické pro menší lokality, nutnost doměření vegetací zacloněných objektů a pro laser skrytých prostor (pod mosty, v tunelech, čela propustků apod.).

21 Porovnání standardní ortofotomapy (20cm/pix) s ortofotomapou o vysokém rozlišení (3 cm/pix)

22 Srovnání použitých metod měření při tvorbě DTM na úseku 18 byl kladen důraz na srovnávání výsledků, získaných jednotlivými metodami s cílem připravit podklad pro zadání a zpracování zaměření dalších projekčních úseků. Byla posuzována možnost práce s příčnými řezy a jejich použití v dalším projektování, Měření klasickými metodami klasickým způsobem byly zaměřeny příčné řezy po cca 80 m, DTM vytvořený z těchto řezů je možné použít tam, kde povinné spojnice kopírují skutečné hrany zejména hranu zpevnění, značná generalizace terénu, údaje z tělesa získané interpolací jsou zatíženy chybou danou nepravidelností měřeného terénu, výhodou tohoto modelu je rychlá odezva při snímání řezů model je relativně malý.

23 Srovnání použitých metod měření při tvorbě DTM Laserové skenování při použití modelu ze skenování je problematické stanovení povinných spojnic, spojnice byly polohově odečteny z přesné ortofotomapy, jejich zavedení do modelu potom způsobilo v řadě případů jeho nekorektní chování (konflikt výšky na modelu bez hran a výšky interpolované na dodatečně přidané dlouhé hraně), problémy působí i jednotlivé neodfiltrované falešné odrazy, které se ve značně rozsáhlých modelech nesnadno detekují, práce s velmi rozsáhlými modely (v řádu milionů bodů), jsou obtížně zpracovatelné běžnými programy DTM v silničních systémech.

24 Klasické zaměření - zpevněná krajnice a okolí

25 Mračno bodů po základní úpravě (ředění, odrazy)

26 Detail mračna bodů v oblasti mostu nad dálnicí Kam které body patří??, nutná definice povinných spojnic

27 Příprava povinných spojnic terénní hrany

28 Srovnání použitých metod měření při tvorbě DTM Příčný řez sejmutý z klasického modelu (b=80 m)

29 Srovnání použitých metod měření při tvorbě DTM Příčný řez sejmutý z mračna bodů po ředění

30 Srovnání použitých metod měření při tvorbě DTM Příčný řez sejmutý z mračna bodů

31 Na základě zkušeností z prezentovaných akcí můžeme doporučit 3 způsoby zpracování dat získaných skenováním: použít málo zředěný nebo neředěný model bez povinných spojnic a potřebné řezy snímat softwarem pro práci s mračny bodů. Výsledné řezy následně generalizovat na počet bodů do cca 200/řez a využít je v běžném silničním softwaru, zředit DTM z laserového skenování, opatřit jej povinnými spojnicemi a prověřit shodu výšek na hranách. Takový model je pak možno používat přímo v běžném silničním softwaru (RoadPAC, InRoads, Autodesk Civil3D), pracovat se SW nadstavbami, které umožňují práci s mračny bodů i detailními DTM. Vzhledem k nejčastěji používaným postupům projektování a možnostem současného silničního SW a HW vybavení, je však běžná aplikace tohoto postupu spíše záležitostí budoucnosti.

32 Závěr metoda laserového skenování je pro potřeby projektů rozsáhlých silničních staveb vhodná a efektivní, umožňuje rychlé a přesné zaměření velmi rozsáhlých ploch, v případě leteckého skenování není nutné přijímat náročná opatření pro zajištění bezpečnosti práce, je však nezbytné kvalitní zaměření referenčních bodů po celé délce trasy (zejména výškové), provést velmi podrobnou kontrolu DTM a jeho doplnění velkým počtem povinných spojnic,

33 Děkuji Vám za pozornost

Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1. Pavel Sobotka

Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1. Pavel Sobotka Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1 Pavel Sobotka Jsou data z laserového skenování vhodným podkladem pro projektování silničních komunikací...?

Více

Sobotka, P. 1 Sirotek, M. 2

Sobotka, P. 1 Sirotek, M. 2 GEODÉZIA A KARTOGRAFIA V DOPRAVE 11. medzinárodná konferencia 12. -13.9.2011, Skalica SROVNÁNÍ GEODETICKÝCH PODKLADŮ PRO PROJEKT MODERNIZACE DÁLNICE D1 POŘÍZENÝCH LASEROVÝM SKENOVÁNÍM POZEMNÍ A LETECKOU

Více

Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu

Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu Název: Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu Datum provedení: 28. 6. 2013 31. 10. 2014 Provedl: Control System International a.s. Stručný popis: Průběžné měření metodou

Více

Modernizace dálnice D1

Modernizace dálnice D1 Zbyněk Stanjura, ministr dopravy David Čermák, generální ředitel ŘSD Modernizace dálnice D1 10. dubna 2013 D1 nutnost modernizace Nejstarší dálnice v ČR, která je již za hranicí životnosti Dlouhodobé úvahy

Více

3D laserové skenování Silniční stavitelství. Aplikace

3D laserové skenování Silniční stavitelství. Aplikace 3D laserové skenování Silniční stavitelství Aplikace Využití technologie 3D laserového skenování v silničním stavitelství Je tomu již více než deset let, kdy se v USA začala využívat technologie laserového

Více

Úvodní slovo. km rozestavěných dálnic chátralo na našem území po druhé světové válce. let od uvedení do provozu prvního dálničního úseku

Úvodní slovo. km rozestavěných dálnic chátralo na našem území po druhé světové válce. let od uvedení do provozu prvního dálničního úseku Úvodní slovo Historie dálnice D1 sahá na začátek minulého století. Plány na její výstavbu se výrazně měnily a ani dnes není dokončená. Její první úsek se otevřel v roce 1971 a od roku 1980 spojuje Prahu

Více

Dálnice D1. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka. informační leták, stav k 03/2014. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka.

Dálnice D1. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka. informační leták, stav k 03/2014. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka. Stø D Dálnice Chyška Dálnice D úsek 4, EXIT 04 Větrný Jeníkov EXIT 2 350 Kosovy Úsek 4, EXIT 04 Vìtrný Jeníkov EXIT 2 infografika D-reko-u4-VJenikov--305 Petrovice I / 3 48 3 04 Vìtrný Jeníkov Havlíèkùv

Více

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava 1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Název: Objednatel: Zpracovatel: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice KÚ Olomouckého kraje UDI MORAVA s.r.o., Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava

Více

Pavel Dobeš, David Čermák, Jiří Švorc 20. června 2012. Modernizace dálnice D1

Pavel Dobeš, David Čermák, Jiří Švorc 20. června 2012. Modernizace dálnice D1 Pavel Dobeš, David Čermák, Jiří Švorc 20. června 2012 Modernizace dálnice D1 Základní informace Pavel Dobeš 20. června 2012 Základní informace Dálnice D1 jako spojnice Prahy, Brna a Ostravy je nejvytíženější

Více

3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ

3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ 3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ ŠVÉDSKO - SILNICE 41 (VÄG41) BERGHAM - GULLBERG Ing. Marek Přikryl, Ph.D., Control System International s.r.o. Ing. Lukáš Kutil, Control System International

Více

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení z předmětu 12ZYDI ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz

Více

Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování

Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování 1. Účel experimentů V normě ČSN 73 6175 (736175) Měření a hodnocení nerovnosti povrchů vozovek je uvedena řada metod k určování podélných

Více

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost Obsah 1 Identifikační údaje objektu... 2 2 Podklady a průzkumy... 3 3 Technický popis... 3 3.1 Směrové řešení... 3 3.2 Výškové řešení... 3 3.3 Příčné uspořádání... 3 3.4 Konstrukce vozovky... 4 4 Křižovatky...

Více

POSOUZENÍ PŘESNOSTI METODY MOBILNÍHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ A PŘÍKLADY JEJÍHO POUŽITÍ V PRAXI

POSOUZENÍ PŘESNOSTI METODY MOBILNÍHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ A PŘÍKLADY JEJÍHO POUŽITÍ V PRAXI POSOUZENÍ PŘESNOSTI METODY MOBILNÍHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ A PŘÍKLADY JEJÍHO POUŽITÍ V PRAXI Bohumil Kouřím, GEOVAP, spol. s r.o Jiří Lechner, VÚGTK,v.v.i. Technické údaje posuzovaného zařízení - snímací

Více

www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě

www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě Investor: Hlavní město Praha zastoupené Technickou správou komunikací hl. m.

Více

PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK. Jiří Sláma

PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK. Jiří Sláma PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK Jiří Sláma ALTERNATIVNÍ PLOŠNÁ ANALÝZA A INTERPRETACE NEROVNOSTÍ VOZOVKY S VYUŽITÍM DMT analýza geometrických parametrů povrchu vozovek alternativní způsob určování

Více

Dálnice D1. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Èeský Šternberk. informační leták, stav k 03/2014. Modernizace v úseku Mirošovice

Dálnice D1. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Èeský Šternberk. informační leták, stav k 03/2014. Modernizace v úseku Mirošovice Psáøe D Dálnice Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Èeský Šternberk úsek 05, EXIT 4 Šternov EXIT 49 Psáře úsek 4, 34 Ostøedek 4 Šternov Modernizace v úseku Mirošovice 4 Šternov Úsek 5, EXIT 4 Šternov

Více

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Obsah WEBOVÝ PORTÁL A PROVOZ JDTM ZK VYUŽITÍ MOBILNÍHO MAPOVÁNÍ PŘI AKTUALIZACI TECHNICKÉ

Více

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 1 O B S A H P R E Z E N T A C E 1. Projekt nového mapování výškopisu

Více

Revize ČSN Projektování silnic a dálnic

Revize ČSN Projektování silnic a dálnic Revize ČSN 73 6101 Projektování silnic a dálnic Ing. Michal Radimský, Ph.D. Ing. Radka Matuszková 23. 5. 2017, Praha Důvod pro revizi Novela zákona č. 13/1997 Sb. a zákona č. 361/2000 Sb. Stávající norma

Více

Informace o připravovaných. telematických aplikacích na dálnici D1

Informace o připravovaných. telematických aplikacích na dálnici D1 Informace o připravovaných telematických aplikacích na dálnici D1 Plánované telematické aplikace na dálnici D1 Plánované telematické aplikace na dálnici D1 neintrusivní dopravní detektory zařízení pro

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Nový výškopis ČR již existuje. Ing. Karel Brázdil, CSc., Ing. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Nový výškopis ČR již existuje. Ing. Karel Brázdil, CSc., Ing. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Nový výškopis ČR již existuje Ing. Karel Brázdil, CSc., Ing. Petr Dvořáček Setkání GEPRO & ATLAS 24. 10. 2017 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný název Popis Přesnost

Více

Zaměření a vyhotovení polohopisného a výškopisného plánu (tachymetrie)

Zaměření a vyhotovení polohopisného a výškopisného plánu (tachymetrie) Zaměření a vyhotovení polohopisného a výškopisného plánu (tachymetrie) Braun J., Třasák P. - 2012 1. Převzetí podkladů pro tvorbu plánu od investora Informace o zaměřovaném území (vymezení lokality) Účel

Více

Dálnice D1. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka. informační leták, stav k 04/2014. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka.

Dálnice D1. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka. informační leták, stav k 04/2014. Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka. Ruda II I/3924 D1 Dálnice Dálnice D1 úsek 21, EXIT 153 Lhotka EXIT 162 Velká Žïár nad Sázavou Osová Úsek 21, EXIT 153 Lhotka EXIT 162 Velká infografika D1-reko-u21-Lhotka-VBites-1305 Osová Bítýška Vlkov

Více

Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Dálnice D1 Hradec Praha úsek 4, Králové Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Praha Kolín 41 Šternov

Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Dálnice D1 Hradec Praha úsek 4, Králové Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka Praha Kolín 41 Šternov III/24 III/27 Psáøe I I/ 2 7 D Dálnice Modernizace v úseku Mirošovice Kývalka úsek 05, EXIT 4 Šternov EXIT 49 Psáře informační leták, 2/204 uvedeno do provozu Sobìšín Radonice odpoèívka Blanice most pøes

Více

Přednáška č.7 - ODVODNĚNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ

Přednáška č.7 - ODVODNĚNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ Přednáška č.7 - ODVODNĚNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ 1. ODVODŇOVACÍ SYSTÉMY: Otevřený systém voda je svedena výsledným sklonem k okraji vozovky, kde je zachycena rigolem nebo příkopem a odvedena mimo těleso

Více

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. ZLÍNTHERM 2014 27.-29.3. 2014 Obsah Technologie a metody Mobilní 3D skenování Fy GEOVAP Příklady využití v projekční činnosti

Více

Společná zařízení. Petr Kavka, Kateřina Jusková

Společná zařízení. Petr Kavka, Kateřina Jusková Společná zařízení Petr Kavka, Kateřina Jusková Co to jsou společná zařízení Opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků. Protierozní opatření na ochranu zemědělského půdního fondu. Opatření vodohospodářská.

Více

Optimalizace profilu dálničních tunelů, novelizace předpisů

Optimalizace profilu dálničních tunelů, novelizace předpisů Optimalizace profilu dálničních tunelů, novelizace předpisů Ing. Jiří Svoboda, PRAGOPROJEKT, a.s. 24. května 2017 ČESKÁ TUNELÁŘSKÁ ASOCIACE ITA-AITES CZECH TUNNELLING ASSOCIATION ITA-AITES Obsah Volba

Více

Napojení komunikace Bílina Kostomlaty na dopravní síť v Bílině

Napojení komunikace Bílina Kostomlaty na dopravní síť v Bílině Napojení komunikace Bílina Kostomlaty na dopravní síť v Bílině Technická pomoc TECHNICKÁ ZPRÁVA Zak. č. 4527/TP Arch. č. DO-6-12701 Březen 2016 Zpracovatel: Báňské projekty Teplice a. s. Kollárova 11,

Více

Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA. Polní komunikace C 1

Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA. Polní komunikace C 1 Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA k.ú. Obora u Loun: Polní komunikace C 1 Jedná se o kategorii P 4/30, to znamená hlavní, jednopruhová polní komunikace s návrhovou rychlostí

Více

PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY

PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 9.4.2009 1 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY -v některých lokalitách

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 03. Silnice a dálnice Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 -

Více

VED.PROJEKTU ODP.PROJEKTANT PROJEKTANT RAZÍTKO SOUBOR DATUM 11/2014 STUDIE

VED.PROJEKTU ODP.PROJEKTANT PROJEKTANT RAZÍTKO SOUBOR DATUM 11/2014 STUDIE , PROJEKTOVÁ KANCELÁŘ KOTEROVSKÁ 177, 326 00 PLZEŇ VED.PROJEKTU ODP.PROJEKTANT PROJEKTANT RAZÍTKO Ing. Petr BUDÍN Ing. Karel NEDVĚD Ing. Petr BUDÍN KRAJ: PLZEŇSKÝ OBEC: STŘÍBRO STAVEBNÍK: Správa a údržba

Více

Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod

Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod Český úřad zeměměřický a katastrální Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod Dodatek č. 3 Praha 2013 Zpracoval: Český úřad zeměměřický a katastrální Schválil: Ing. Karel Štencel, místopředseda

Více

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití krajiny Brno www.vumop.cz Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Brno 2014 Ing. Michal Pochop Vyhláška č. 13/2014

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR Petr Dvořáček Hradec Králové 9. 6. 2015 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY (1957-1971) www.cuzk.cz 2 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný

Více

Ing. Michal Doubek ŘSD ČR, Správa Hradec Králové. Stav realizace a přípravy dálnice D11 na území České republiky

Ing. Michal Doubek ŘSD ČR, Správa Hradec Králové. Stav realizace a přípravy dálnice D11 na území České republiky Ing. Michal Doubek ŘSD ČR, Správa Hradec Králové Stav realizace a přípravy dálnice D11 na území České republiky Realizovaný stavební úsek D11 1107 Smiřice Jaroměř Připravované stavební úseky D11 1106 Hradec

Více

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5 1 ÚVOD... 2 2 ŘEŠENÍ DIO... 2 2.1 základní informace... 2 2.1.1 fáze 0... 2 2.1.2 fáze 1... 3 2.1.3 fáze 2... 3 2.1.4 fáze 3... 4 2.2 dopravní značky... 4 2.3 schéma řízení provozu... 4 3 SEZNAM POUŽITÉHO

Více

I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá

I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá Co je UtilityReport? Webová služba dostupná přes internetový prohlížeč Pro širokou veřejnost i registrované uživatele Zjednodušuje proces vyjádření k existenci

Více

Stanovení odtokových poměrů na vozovce a v jejím blízkém okolí metodou mobilního laserového skenování

Stanovení odtokových poměrů na vozovce a v jejím blízkém okolí metodou mobilního laserového skenování Název diagnostiky: Stanovení odtokových poměrů na vozovce a v jejím blízkém okolí metodou mobilního laserového skenování Datum provedení: září 2012 Provedl: Geovap, spol. s r. o. Stručný popis: Zaměření

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN UDI MORAVA s.r.o. Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN leden 2018 1 ÚVOD 3 2 ŠIRŠÍ DOPRAVNÍ VAZBY 4 3 DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ

Více

Pozemní laserové skenování. Doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc.

Pozemní laserové skenování. Doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc. Pozemní laserové skenování Doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc. Laserové skenování Technologie pro bezkontaktní určování prostorových souřadnic s následujícím 3D modelování a vizualizací skenovaných objektů.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 65.020.40; 93.080.01 Únor 2013 ČSN 73 6109 Projektování polních cest Design of rural roads Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6109 (73 6109) z dubna

Více

Rekonstrukce dálnice D1 Mirošovice Kývalka Zásady opravy dálnice D1

Rekonstrukce dálnice D1 Mirošovice Kývalka Zásady opravy dálnice D1 Rekonstrukce dálnice D1 Mirošovice Kývalka Zásady opravy dálnice D1 1. Diagnostika prokázala, že těleso dálnice a podkladní vrstvy z hlediska únosnosti vyhovují. Dálnice nevykazuje ani žádné zásadní poruchy

Více

Využití technologií mobilního mapování & georadaru v silničním hospodářství

Využití technologií mobilního mapování & georadaru v silničním hospodářství Využití technologií mobilního mapování & georadaru v silničním hospodářství GEOVAP & Roadscanners Mobilní mapovací systém Georadar Cíle prezentace Představení technologie Preventivní údržba Detekce problémů,

Více

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MICHAL SÝKORA TOPGIS, S.R.O. 4.6.2015 1 PROGRAM PREZENTACE Seznam.cz TopGis, s.r.o. O společných mapách O přístupu k mapám Nástroje pro práci s Mapy.cz GisOnline - GisManager

Více

CH057 NÁVRH STAVBY V PROCESU ÚZEMNÍHO ŘÍZENÍ. úvod / katastr nemovitostí z pohledu situačních výkresů

CH057 NÁVRH STAVBY V PROCESU ÚZEMNÍHO ŘÍZENÍ. úvod / katastr nemovitostí z pohledu situačních výkresů CH057 NÁVRH STAVBY V PROCESU ÚZEMNÍHO ŘÍZENÍ úvod / katastr nemovitostí z pohledu situačních výkresů Autor: Radim Kolář 20. září 2017 1 Kontaktní údaje Ing. Radim Kolář, Ph.D. Ústav pozemního stavitelství

Více

NP Podyjí, etapa 2012 Kuda, František 2012 Dostupný z

NP Podyjí, etapa 2012 Kuda, František 2012 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 22.01.2017 Technická zpráva z Pozemního laserového skenování na lokalitě Ledové sluje, NP Podyjí, etapa 2012 Kuda,

Více

HODNOCENÍ VARIANT Multikriteriální hodnocení porovnává varianty podle většího počtu nesouměřitelných kriterií. U dopravních staveb nejčastěji

HODNOCENÍ VARIANT Multikriteriální hodnocení porovnává varianty podle většího počtu nesouměřitelných kriterií. U dopravních staveb nejčastěji HODNOCENÍ VARIANT Multikriteriální hodnocení porovnává varianty podle většího počtu nesouměřitelných kriterií. U dopravních staveb nejčastěji používáme: a) hlediska ekologická: hluk exhalace vibrace zábor

Více

dálnice Kroměříže a Ostravy D1 již vede až do nejdelší český dálniční tah Praha Brno Ostrava Polsko

dálnice Kroměříže a Ostravy D1 již vede až do nejdelší český dálniční tah Praha Brno Ostrava Polsko dálnice W D1 nejdelší český dálniční tah Praha Brno Ostrava Polsko 4. vydání, podzim 2009 D1 již vede až do Kroměříže a Ostravy stručně o dálnici 377 335 188 km bude měřit dálnice D1 po dokončení km dálnice

Více

NOVÝ VÝŠKOPIS ÚZEMÍ ČR JIŽ EXISTUJE

NOVÝ VÝŠKOPIS ÚZEMÍ ČR JIŽ EXISTUJE ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD NOVÝ VÝŠKOPIS ÚZEMÍ ČR JIŽ EXISTUJE KAREL BRÁZDIL KONFERENCE GIS ESRI V ČR 2. LISTOPADU 2016 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZÁMĚRY ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ NA LÉTA 2016 AŽ 2020 S VÝHLEDEM DO ROKU 2023 KAREL

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR Petr Dvořáček Ústí nad Labem 25. 10. 2016 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY (1957-1971) www.cuzk.cz 2 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný

Více

Ing. Michal Radimský, Ph.D., Ing. Radka Matuszková, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemních komunikací

Ing. Michal Radimský, Ph.D., Ing. Radka Matuszková, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemních komunikací Revize ČSN 73 6101 Projektování silnic a dálnic Ing. Michal Radimský, Ph.D., Ing. Radka Matuszková, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemních komunikací Úvod Cílem článku je seznámení

Více

Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen) pro pozemkové úpravy

Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen) pro pozemkové úpravy Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen) pro pozemkové úpravy Martin Malec Geocart CZ a.s. Člen Asociace pro bezpilotní letecký průmysl www.uava.cz Pilotní projekt využití technologie UAV (nejen)

Více

Dálnice. Veselí nad Lužnicí Bošilec. stavba 0308C. C2c. Dálnice D3. Veselí nad Lužnicí. stavba 0308C INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 12/2016

Dálnice. Veselí nad Lužnicí Bošilec. stavba 0308C. C2c. Dálnice D3. Veselí nad Lužnicí. stavba 0308C INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 12/2016 Horusice D3 Dálnice INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 12/2016 Ve III/14713 (původně II/147) 3 Veselí nad Lužnicí 1 60 atice Veselí n. Luž. jih C2c doprovodná komunikace 24 stavba 0309/I Bošilec Ševětín České Budějovice

Více

Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy

Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy Kritéria pro věcné hodnocení projektů (= hodnotící funkce

Více

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Zpráva o řešení úkolu za I. pololetí 2011 Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí Červen 2011 Výzkumný ústav geodetický,

Více

LAVIČKY PRŮMYSLOVÁ ZÓNA Z 11

LAVIČKY PRŮMYSLOVÁ ZÓNA Z 11 LAVIČKY PRŮMYSLOVÁ ZÓNA Z 11 ÚZEMNÍ STUDIE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ 01. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Objednatel: Zhotovitel: MATULA, projekce dopravních staveb Ing. Jiří Matula Datum: říjen 2011 2 Obsah 1. Úvod 2. Vztah lokality

Více

PØELOŽKA SILNICE II/283

PØELOŽKA SILNICE II/283 PØELO KA SILNICE II/283 Turnov Jièín Objednatel: LIBERECKÝ KRAJ U Jezu 642/2a 461 80 Liberec 2 Zhotovitel STUDIE: Valbek, spol. s r.o. Vaòurova 505/17 460 02 Liberec 3 HIP: ING. M. KOLOUŠEK Vypracoval

Více

OPRAVY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ SPECIFIKACE ZADÁNÍ

OPRAVY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ SPECIFIKACE ZADÁNÍ OPRAVY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ SPECIFIKACE ZADÁNÍ 1) Základní identifikační údaje Název akce: Železný Brod - Opravy místních komunikací MK 1 Horská Kamenice - horní MK 2 Horská Kamenice - dolní MK 3 Poušť

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VZOROVÉ LISTY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VL 3 KŘIŽOVATKY SCHVÁLENO MD OPK Č.J. 18/2012-120-TN/1 ZE DNE 1. 3. 2012 S ÚČINNOSTÍ OD 1. 4. 2012 SE SOUČASNÝM

Více

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY Nové postupy a technologie pro opravy, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy. Při realizaci modernizací

Více

Dopravní studie Hradec Králové, květen 2018 Ing. Jiří Shejbal 1

Dopravní studie Hradec Králové, květen 2018 Ing. Jiří Shejbal 1 Dopravní studie Hradec Králové, květen 2018 Ing. Jiří Shejbal 1 1. Dopravní vztahy Nová těžebna štěrkopísku je umístěna u silnice III/32219, která je spojnicí silnice I. třídy I/2 Přelouč Pardubice a silnice

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba Název stavby: Druh stavby: Místo stavby: SILNICI I/14 HORNÍ SYTOVÁ HRABAČOV obnova krytu vozovky kraj liberecký, obce Víchová nad Jizerou a Jilemnice Katastrální území: Horní

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽ 04 Úrovňové Rozhledy.ppt 2 Související předpis ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích, listopad 2007 kapitola 5.2.9

Více

1... Předmět normy Citované dokumenty Termíny a značky Termíny Značky... 10

1... Předmět normy Citované dokumenty Termíny a značky Termíny Značky... 10 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 2018 Projektování silnic a dálnic Září ČSN 73 6101 Design of highways and motorways Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6101 z října 2004. Obsah

Více

PODROBNÉ MĚŘENÍ POLOHOPISNÉ

PODROBNÉ MĚŘENÍ POLOHOPISNÉ Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství MAPOVÉ PODKLADY Ing. Bc. Pavel Voříšek (úředně oprávněný zeměměřický inženýr). Vysoké Mýto 7. 4. 2017 PODROBNÉ MĚŘENÍ POLOHOPISNÉ

Více

Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín

Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín OBSAH: 1. ÚVOD... 3 2. VÝSLEDKY BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE... 5 3. ZÁVĚR... 9 1. ÚVOD Tato zpráva popisuje Speciální bezpečnostní inspekci, extravilánového

Více

Referenční stavby. Divize 4. Středisko silničních staveb a Středisko zemních prací

Referenční stavby. Divize 4. Středisko silničních staveb a Středisko zemních prací Středisko silničních staveb Středisko zemních prací Divize 4 Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám představil činnost a zaměření Střediska silničních staveb a Střediska zemních prací včetně

Více

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa,

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Příloha C.1.1 Bezpečnostní audit Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Zhotovitel: Ing. Michal Radimský Ateliér

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 1. týden Zadání práce, úvod do projektování MK Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz NÁPLŇ CVIČENÍ

Více

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS)

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) Petr Dvořáček Zeměměřický úřad ecognition Day 2013 26. 9. 2013, Praha Poskytované produkty z LLS Digitální model reliéfu České republiky 4.

Více

Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule

Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule Control System Kubatury Protokol o zaměření a výpočtu objemu hmoty Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule 1 Lokalita Kraj: Okres: Městská část: Katastrální území: Hlavní město Praha Hlavní město Praha Praha

Více

BUDOVÁNÍ PŘESNÉHO BODOVÉHO POLE A GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI VIRTUÁLNÍCH REALIZACÍ S-JTSK

BUDOVÁNÍ PŘESNÉHO BODOVÉHO POLE A GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI VIRTUÁLNÍCH REALIZACÍ S-JTSK GNSS SEMINÁŘ 2018 BUDOVÁNÍ PŘESNÉHO BODOVÉHO POLE A GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI VIRTUÁLNÍCH REALIZACÍ S-JTSK 21. ročník semináře Družicové metody v geodézii a katastru Brno, GNSS SEMINÁŘ 2018 Úvod Problematika:

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

PasProRea s. r. o., Homole 198, Homole

PasProRea s. r. o., Homole 198, Homole 0 začátek úpravy napojení na 1 konec úpravy konec komunikace 2 konec úpravy napojení na účelovou komunikaci 3 konec úpravy konec katastrálního území 4 změna povrchu 5 změna šířky 6 změna šířky + změna

Více

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13 OBSAH L J Kompendium informací o LCS...12 1.1 Úvod... 1.2 Součásti LCS... 12 1.3 Lesní cesty... 1.4 Dělení lesních cest... 13 1.4.1 Dělení podle probíhající části dopravního procesu...13 1.4.2 Dělení dle

Více

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI t DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI DETEKCE DOPRAVY SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE VOZIDEL CROSSCOUNT SČÍTÁNÍ DOPRAVY, KLASIFIKACE VOZIDEL, DOJEZDOVÉ ČASY, NEZBYTNÁ DATA PRO SPRÁVCE SILNIC A ŘIDIČE CROSSCOUNT TECHNOLOGIE

Více

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů

INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013. Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů INTENZITA DOPRAVY na komunikaci I/7 květen 2013 Hodnověrnost tvrzení je dána hodnověrností důkazů Cíl měření Cílem měření intenzity dopravy je získat hodnoty, které odpovídají skutečné intenzitě provozu

Více

DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ

DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ Návrh v místech, kde hrozí nebezpečí úrazu sjetím vozidla, cyklisty, nebo pádem chodce z tělesa komunikace, kde hrozí střetnutí

Více

UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města)

UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města) UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / 10577 V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města) KLIENT : MĚSTO RUDOLFOV ZHOTOVITEL : ING. ARCH. ALEŠ VALDER, IČ 12661899 BŘEZEN 2013 VRCOV 68, 373

Více

Oprava komunikace U Kostela - Chrastava

Oprava komunikace U Kostela - Chrastava OBSAH DOKUMENTACE Oprava komunikace U Kostela - Chrastava A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 4 A4 B SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY B.1 1: 10 000 PŘEHLEDNÁ SITUACE 1 A4 B.2 1: 5 000 ZÁKRES DO ORTOFOTOMAPY 1 A4 B.3 1: 200 KOORDINAČNÍ

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY STANOVENÍ OPTIMÁLNÍ OBJÍZDNÉ TRASY 3. cvičení zadání úlohy č. 3 postup zpracování volba objízdné trasy kapacitní posouzení trasy příklady zpracování Zadání úlohy č. 3 Zadaný

Více

I/14 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, OBCHVAT AKTUALIZACE

I/14 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, OBCHVAT AKTUALIZACE I/14 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, OBCHVAT AKTUALIZACE Vypracoval ING. M. KOLOUŠEK Zak. číslo 15LI320004 Zodp. projektant ING. M. KOLOUŠEK Datum 10/2015 Tech. kontrola ING. M. KOLOUŠEK Stupeň STUDIE Č. přílohy

Více

OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL

OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL Ministerstvo dopravy TP 167/2012 DODATEK Č. 2/2013 OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE (TPV) Schváleno MD - OPK č. j. 50/2013-120-TN/1 ze dne 30.5.2013 s účinností

Více

PŘÍRUČKA Část 1. volná trasa

PŘÍRUČKA Část 1. volná trasa Označování pracovních míst na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla PŘÍRUČKA Část 1. volná trasa Vydání 01/2009 Ředitelství silnic a dálnic ČR, 2007 vydání 2., opravené a doplněné, 2009 Označování

Více

126 PPRI. Konkrétní příklady využití informačního modelování ve stavbách infrastruktury. Ing. Josef Žák, Ph.D.

126 PPRI. Konkrétní příklady využití informačního modelování ve stavbách infrastruktury. Ing. Josef Žák, Ph.D. 126 PPRI Konkrétní příklady využití informačního modelování ve stavbách infrastruktury Ing. Josef Žák, Ph.D. BIM Building Information Modeling Better Information Management Building Intelligent Modeling

Více

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY Michal Radimský OBSAH PŘEDNÁŠKY: Definice, normy, názvosloví Rozdělení úrovňových křižovatek Zásady pro návrh křižovatek Návrhové prvky úrovňových křižovatek Typy úrovňových křižovatek

Více

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE Průběh dna příkopů zjistit pomocí nakreslených příčných řezů zakreslování (viz obr. 0630) podle směru staničení: pravostranný... tečkovaná čára levostranný... čárkovaná čára oboustranný...

Více

Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín

Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín Technická zpráva Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín Etapa: Plán společných zařízení Posouzení připojení polních cest na silniční síť Investor: Ministerstvo zemědělství ČR

Více

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU Road Traffic Technology DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU BTTT modul SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE DOPRAVY BLUETOOTH MODUL PRO MONITOROVÁNÍ DOPRAVNÍHO PROUDU A DOJEZDOVÝCH ČASŮ Technologie

Více

ZVÝŠENÍ ÚNOSNOSTI SILNICE I/19 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU. vypracoval Hančík J. investor: město Žďár nad Sázavou. Akce

ZVÝŠENÍ ÚNOSNOSTI SILNICE I/19 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU. vypracoval Hančík J. investor: město Žďár nad Sázavou. Akce vedoucí projektant zodp. projektant Ing. Sedlák Ing. Sedlák vypracoval Hančík J. kontroloval investor: město Žďár nad Sázavou Akce Ing. Kotlán ZVÝŠENÍ ÚNOSNOSTI SILNICE I/19 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Pod Příkopem

Více

PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY

PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Petr Dušánek ZÚ - zeměměřický odbor Pardubice 1 OBSAH PREZENTACE Litemapper 6800 Stručný popis

Více

Dopravní značení na silnicích II. a III. třídy v Pardubickém kraji možnosti snížení nákladů na jeho údržbu

Dopravní značení na silnicích II. a III. třídy v Pardubickém kraji možnosti snížení nákladů na jeho údržbu Dopravní značení na silnicích II. a III. třídy v Pardubickém kraji možnosti snížení nákladů na jeho údržbu Autor: Ing. Marian Cvrkal, provozní náměstek ředitele Firma: Správa a údržba silnic Pardubického

Více

Analýza přístupnosti páteřních komunikací města Úvaly

Analýza přístupnosti páteřních komunikací města Úvaly Analýza přístupnosti páteřních komunikací města Úvaly Vybrané ulice: - Jiráskova - Husova - Arnošta z Pardubic - Pražská (v úseku po ulici Erbenova) - Riegrova - Smetanova - Nerudova - Komenského - Žižkova

Více

D11, stavba 1101, km 0,0 exit Jirny, modernizace dálnice na šestipruhové uspořádání

D11, stavba 1101, km 0,0 exit Jirny, modernizace dálnice na šestipruhové uspořádání EKOLA group, spol. s r.o. Držitel certifikátů: ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN OHSAS 18001:2008 D11, stavba 1101, km 0,0 exit Jirny, modernizace dálnice na šestipruhové uspořádání Pilotní

Více

(zejména na tocích a v příbřežních zónách)

(zejména na tocích a v příbřežních zónách) (zejména na tocích a v příbřežních zónách) Kateřina Uhlířová 24.2.2011 Odborný seminář VÚV T.G.M., v.v.i. Výzkum na pracovišti VÚV Úvod od 2009, VZ 0002071101 - Výzkum a ochrana hydrosféry - 3624 možnosti

Více

Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO

Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO 24. 5. 2011 Agenda Cíle Rozsah zpoplatnění Technologie Výnosy a náklady Mýtné sazby Porovnání s okolními státy Cíle Záměr Výkonově

Více