Poznejte krásy Benešova a okolí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Poznejte krásy Benešova a okolí"

Transkript

1

2 Chcete-li prožít příjemné chvíle v blízkosti hlavního města Prahy, přírody a kulturních památek, navštivte náš hotel - Bellevue hotel Karlov, Member of Asten Hotels. Najdete nás v historickém jádru Benešova. Nabízíme příjemné ubytování nejen pro Vás a Vaše přátele, ale i pro rodiny s dětmi a Vaše zaměstnance. Budete, mile překvapeni ochotou a přístupem hotelového personálu, i specifickým řešením pokojů. Právě díky různorodému řešení a barevnosti nejen interiéru, ale i stavby samotné se stal hotel vítězem ceny architektů THE BEST OF REALTY 2008, která nás velice těší. Naší snahou je, abyste byli spokojeni a rádi se k nám vraceli. Bellevue hotel Karlov, Member of Asten Hotels nabízí svým hostům 28 pokojů odlišných aranžmá. Typu TWIN, DOUBLE, KING SIZE BED s TV, DVD, fénem, trezorem, telefonem a minibarem. K dispozici je i jeden bezbariérový pokoj. K dispozici je pokojový servis, praní a žehlení prádla, sauna, lobby, restaurace a konferenční prostory. Jednotlivé pokoje jsou situovány v několika samostatných domcích propojených podzemní komunikací. Nabízíme dva pokoje pro ubytování s Vašimi mazlíčky. Náš hotel je nekuřácký.

3 Červené Vršky Wolkerova K Tužince Hrubínova Neumannova Seifertova Benešov je okresní město ve Středočeském kraji. Leží v mírné pahorkatině přibližně 40 km jihovýchodně od Prahy. Díky atraktivní poloze v krajině mezi řekou Sázavou a Vltavou je Benešov a jeho okolí turisticky vyhledávanou lokalitou. Je kulturním centrem okresu a žije v něm více jak obyvatel. Konopišťská Smetanova Purkyňova Pavlíkova Šímova Mendelova Nerudova Pražská Karla Nového Tyršova Jiráskova Nezvalova K. Světlé N. pražská Antuškova 7 Nová pražská Antuškova 4 2 Na Bezděkově J. Franka Čechova Na Karlově Zapova Na Chmelnici Vlašimská Alšova Významnými památkami Benešova jsou zřícenina minoritského kláštera,gotický kostel sv. Mikuláše, vystavěný ve 13. století a barokní kostel sv. Anny. Turisté by neměli opomenout návštěvu secesní budovy muzea a dva židovské hřbitovy. Dnešní Benešov je městem s bohatým zázemím pro rekreaci, s mnoha atraktivními cíli a rozmanitou krajinou v okolí, což zaručuje příjemné turistické zážitky. Nejnavštěvovanější památkou okolí je samozřejmě zámek Konopiště, ale za vidění stojí i hora Blaník, zámek Jemniště a mnoho dalšího. 1. Kostel sv. Mikuláše 2. Kolej piaristická s kostelem sv. Anny 3. Horní zvonice na Karlově Ke Stadionu Žižkova 4. Muzeum umění a designu 5. Zřícenina minoritského kláštěra 6. Židovský památník a nový hřbitov 7. Starý židovský hřbitov Koupadla Černoleská

4 Kostel sv. Mikuláše Raně gotický kostel ze 13. století, po požárech v letech 1420 a 1648 byl přestavován. V interiéru se dochovala cenná barokní výzdoba - sochy M. B. Brauna a nástěnné malby I. Raaba. Na jižní straně se dochoval gotický profilovaný portál, členěný sloupky. Na barokním hlavním oltáři je obraz madony na dřevě (kolem r. 1500). Na stěnách najdete cyklus výjevů ze života sv. Klimenta. Horní zvonice na Karlově Velmi cenná dřevěná zvonice vzpěradlového typu se čtyřbokým pláštěm a nízkou dlátkovou střechou, stojící před vchodem do sv. Mikuláše, v jejímž zdivu je snad částečně zachována jedna z původních věží chrámu. Nynější podoby nabyla po opravě v roce 1828, kdy byla opatřena hodinami. Obsahuje zvony: Matky Boží (farní kronika jej uvádí jako zvon František) z roku 1437, Mikulášský zvon s reliéfem biskupa z roku 1483, další zvon z roku 1593 zhotovený nákladem benešovské obce, umíráček litinový cimbál a cimbál ze slonoviny. Původně zde umístěný Arklebský zvon (Salvator) z roku 1603 se nyní nachází v předsíni chrámu sv. Mikuláše. Zdroj:

5 Kostel sv. Anny Barokní kostel sv. Anny, dominanta Masarykova náměstí, byl postaven roku 1708 (svěcen 1710) spolu s bývalou piaristickou kolejí. Vystavět ho dal hrabě Karel Přehořovský z Kvasejovic a Jan Josef z Vrbty. V koleji byla umístěna velká knihovna, refektář a místnosti pro ubytování učitelů i studentů. Za povšimnutí stojí také Rajský dvůr se slunečními hodinami. Se stavbou a působením piaristů seznamuje volně přístupná stálá expozice Město piaristické vzdělanosti a kultury v ambitu koleje. Chrám s kolejí piaristů byl postaven podle projektu G. B. Alliprandiho v letech V Benešově byla založena jedna z prvních středních škol řádu piaristů, která se stala centrem kultury a vzdělanosti celého kraje. V koleji byla umístěna velká knihovna, refektář a místnosti pro ubytování učitelů i studentů. V areálu je ambit a rajský dvůr se slunečními hodinami. Zdroj:

6 Budova Muzea umění a designu a Muzea Podblanicka Secesní dům č. p. 74 byl postaven v letech podle projektu Marcela Dusila původně pro účely Okresní hospodářské záložny v Benešově. V roce 1992 zde byla veřejnosti zpřístupněna expozice věnovaná dějinám města a okolí, uměleckým památkám regionu a výtvarníkům, kteří zde působili. V rámci Muzea umění je prezentována grafika a expozice československé fotografie, která je jediná v Čechách. Muzeum Podblanickta nabízí Expozici města Benešova a okolí, přibližující dějiny města a okolí a expozici Náš pluk, která vás přenese do světa benešovské vojenské posádky přelomu 19. a 20. století. Ve stejné budově - Muzea umění a designu je umístěna pobočka Muzea Podblanicka, které nabízí tyto stálé expozice: - Historie města BenešovaBenešov - posádkové město Umělci Benešovska 20. století - Lidové umění Benešovska Zdroj:

7 Zřícenina minoritského kláštěra Zřícenina původního minoritského kláštera se nachází v ulici Na Karlově nedaleko centra města. Minoritský klášter byl založen okolo roku 1247 proboštem staroboleslavské kapituly Tobiášem z Benešova. V roce 1294 vyhořel, ale byl znovu vystavěn a rozšířen Milotou z Dědic. Tehdy vznikl nový refektář, dormitář a kapitulní síň. Za husitských válek byl vypálen, ale ne natolik aby se tu mohl v roce 1451 konat zemský sněm a znovu pak v roce Pak přišla zkáza, opuštěné objekty začaly chátrat a vše dovršila třicetiletá válka, za které byl objekt vypálen Švédy. Pak již nebyl znovu obnoven. Do dnešní doby se dochoval zbytek pětibokého kněžiště v podobě tří opěráků a dvou vysokých hrotitých oken. Při archeologickém průzkumu byly odkryty základy původního kostela a kapitulní síně. Zdroj:

8 Židovský památník a nový hřbitov Jedinou historickou stavební památkou, která dokumentuje život židovské komunity na území města je bývalá modlitebna při novém hřbitově, kde v roce 1995 byla zřízena stálá expozice věnovaná obětem 2. světové války. Náhrobky ze starého hřbitova byly přeneseny na nový hřbitov. Zde se pohřbívalo do 2. světové války a nachází se zde hrob 13ti francouzských vězňů ze železničního transportu roku Klíče od židovského hřbitova si můžete zapůjčit v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí. Prohlídky židovského památníku zajišťuje Muzeum umění, sídlící na Malém náměstí. Zdroj:

9 Starý židovský hřbitov Starý židovský hřbitov nacházející se v ulici Nová Pražská, byl založen v 17. století a sloužil svému účelu až do roku 1883, kdy byl v sousedství komunálního hřbitova na Karlově založen hřbitov nový. Starý hřbitov byl po roce 1980 téměř zlikvidován, o čtyři roky později změněn v parčík s několika ponechanými náhrobky. Starý židovský hřbitov je volně přístupný. Zdroj:

10 Mnichovice 21 Davle 17 Hradištko Kamenice Jílové u Prahy Netvořice Neveklov Benešov Konopiště 5 8 Postupice Bystřice Křečovice 22 Sedlčany Popovice Dvůr Semtín Vrchotovy Janovice Votice Jankov Český Šternberk 2. Vrchotovy Janovice - zámek 3. Vlašim - zámek, park a muzeum 4. Jemniště 5. Konopiště - zámek 6. Golf & Spa Resort Konopiště, Tvoršovice 7. Blaník - rozhledna 8. Muzeum motocyklů Jawa, Konopiště 9. Nesvačily - vyhlídkové lety, lety balónem 10. Benice - projížďky na koních Sázava Čes. Šternberk 9 Nalžovice Týnec n. Sázavou 10 Stříbrná Skalice Čerčany 19 Slapy Ondřejov Pyšely Ondřejov - hvězdárna 12. Hrusice - muzeum Josefa Lady Barochov - outdoorové centrum Divišov 14. T ýnec n. Sázavou - půjčovna lodí, lanové centrum, půjčovna kol Muzeum života židovské obce, Divišov 16. Sázavský klášter 3 Vlašim 17. Regionální muzeum Jílové u Prahy Zdislavice N etvořice - městké muzeum, muzeum motocyklů 19. Vojenské technické muzeum Lešany 20. Městské muzeum Týnec n. Sázavou 21. Zámek Štiřín 22. Č apí hnízdo, Dvůr Semtín - volnočasový resort Poznejte krásy Benešova a okolí

11 Hrad Šternberk Hrad Český Šternberk založil kolem r Zdeslav z Divišova, pojmenoval jej podle rodového erbu, zlaté osmihroté hvězdy, a podle dobového zvyku poněmčovat názvy, tedy Sternberg (Stern = hvězda, Berg = hora), a přijal nový přídomek ze Sternberga. Je pozoruhodné a výjimečné, že dodnes je hrad v držení tohoto rodu. Nyní je vlastněn už 20. generací potomků zakladatele. Roku 1467 byl hrad dobyt a poté opraven ve stylu pozdní gotiky. Vylepšen byl zejména obranný systém, byla postavena např. jižní předsunutá bašta s břitem tzv. Hladomorna, která dnes slouží jako vyhlídka. Velkorysá přestavba ve stylu raného baroka proběhla ve 2. polovině 17. století, kdy již hrad ztratil původní obrannou funkci a hledělo se spíše na pohodlí jeho obyvatel. Od této doby kamenné zdi gotického hradu skrývají zámecké interiéry. Zveme vás k prohlídce hradu, při které navštívíte 15 místností bohatě zařízených mobiliářem z různých stylových období, poznáte významné členy sternberské rodiny a nahlédnete do jejich způsobu života. Seznámíte se také s unikátní šternberskou kolekcí mědirytin z období třicetileté války, která je jednou z největších monotematických sbírek grafických listů v Evropě. Zdroj:

12 Vrchotovy Janovice Původně gotická kamenná tvrz pánů z Janovic, chráněná vodním příkopem, se postupně proměnila v renesanční zámeček, který se stal v 17. a 18. století hlavním sídlem votické větve hrabat z Vrtby. K poslední velké přestavbě došlo v polovině 19. století, kdy nabyl zámek své současné novogotické podoby. Nyní je déle než 40 let součástí Národního muzea. Nabízí prohlídku stálých expozic: Společnost v Čechách 19. století, která přibližuje život v Čechách v tomto období, Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice, která seznamuje s rodinou posledních soukromých majitelů a především s osobností Sidonie Nádherné, a také expozici České zvonařství, která provádí návštěvníky historií zvonařského řemesla v českých zemích. Návštěvu Janovic je možné zakončit procházkou v letitém krajinářském parku kolem zámku. Zdroj:

13 Vlašim zámek, muzeum a park Zámek Vlašim vznikl řadou přestaveb gotického hradu z roku 1303 a reprezentativním sídlemi se stal i díky druhému pražskému arcibiskupovijanu Očkovi z Vlašimi. K velkému rozvoji došlo v 15. století za Trčků z Lípy. Kolem roku 1600 za Vostrovců z Kralovic byl hrad přestavěn na renesanční zámek. V 19. století, kdy na zámku sídlila knížata z Auerspergu (do roku 1945), byl zámek změněn do dnešní podoby. Dnes se na zámku nachází Muzeum Podblanicka, ve kterém je k vidění výstava z historie zámku a parku, expozice S přesnou muškou o tradici střelectví a zbrojařství i s trofejemi exotických zvířat a Zrcadlo minulosti přibližující každodenní život předků. Návštěvníci mohou navštívit také zámecké sklepení, zámeckou kapli založenou Marií Josefou z Auerspergu roku 1771 a zámeckou věž, jíž lze využít jako rozhledny. V údolí řeky Blanice přiléhajícím k zámku byla do 18. století obora s lovnou zvěří a zámecká zahrada. V poslední čtvrtině 18. století na jejich místě začali budovat tehdejší majitelé panství zámecký park v romantickém duchu. Postupně vznikl jedinečný přírodně krajinářský park doplněný množstvím romantických staveb a zákoutí. Zdroj: a

14 Jemniště Zámek Jemniště, označovaný někdy též Jemniště nový zámek (na rozlišenou od tzv. starého zámku, tj. dodnes dochované středověké tvrze), je instruktivní ukázkou vrcholného baroka. V tomto slohu jej nechali na sklonku první čtvrtiny 18. století postavit Trautmannsdorffové; jiným šlechtickým rodem, s nímž je historie zámku Jemniště po mnoho let spjata, jsou Šternberkové, kterým ostatně náleží i dnes. Pro milovníky zámků je Jemniště ideálním turistickým cílem; stejně tak je lze doporučit k rodinným výletům a případně i k uzavírání manželských svazků, pro které jsou na zámku speciálně upraveny některé interiéry. Zdroj:

15 Konopiště zámek Hrad Konopiště byl založen jako gotická pevnost po vzoru francouzských kastelů koncem 13.století, pravděpodobně biskupem Tobiášem z Benešova. V barokní rezidenci proměnili Konopiště v 18.století Vrtbové z Vrtby. Arcivévoda František Ferdinand D este, který koupil zámek roku 1887 od Lobkowitzů, přebudoval Konopiště na velkolepé sídlo budoucího císaře. Zámecké místnosti byly vybaveny muzeálními sbírkami, jejichž základ pochází z dědictví Františka Ferdinanda po Modenském vévodovi. Současný zámek Konopiště je tvořen spojitou dvoupatrovou zástavbou obklopující dvě obdélníková nádvoří, jenž jsou propojena průjezdem. Dominantou zámku je hlavní válcová věž na východě, kde se nachází vstupní brána přístupná po kamenném mostě. Ve věži Václavce v severovýchodním nároží bývalo vězení. Okolo zámku se na ploše 225 ha rozprostírá park s množstvím domácích i cizokrajných stromů a keřů. Zdroj:

16 Golf & Spa Resort Konopiště Golf Resort Konopiště je největším golfovým resortem v České republice. Nabízí hru na dvou 18jamkových mistrovských hřištích: Radecký, D Este (par 72) a 9-jamkovém hřišti Public (par 29). Samozřejmostí je i rozsáhlé tréninkové zázemí, půjčovna golfových cartů a dalšího vybavení a také pro shop. V srdci areálu se nachází hotel, který disponuje 55 luxusními dvoulůžkovými pokoji a dvěma apartmány. Součástí resortu je rozsáhlé spa & wellness centrum. Přijeďte si užít golf a nádhernou okolní přírodu, vychutnejte příjemné probuzení uprostřed zeleně, ochutnejte delikatesy naší kuchyně, prostě přijeďte relaxovat. Mimo vlastní golfový resort je možno provozovat cyklistiku, objednat si let balónem, případně navštívit nádherný Zámek Konopiště či Jemniště. Zdroj:

17 Blaník rozhledna Hora Blaník je legendární český vrch. V těžkých chvílích naší historie byl vždy symbolem naděje na získání svobody a svébytnosti českého národa. Jedná se o dva zalesněné skalnaté vrchy Velký Blaník (638 m n. m.) a Malý Blaník (564 m n. m.). Na vrcholu Velkého Blaníku stojí 30 m vysoká dřevěná rozhledna z roku 1941, která je ve tvaru husitské hlásky. Blaník je opředen mnoha nejrůznějšími pověstmi, z nichž některé mají původ zřejmě již v keltských dobách. Nejznámější pověst vypráví o tom, že uvnitř hory odpočívá vojsko, které čeká, až bude českému národu nejhůře. Jeho velitelem je sám patron země České svatý Václav. Ve chvíli, kdy bude naše vlast v největší tísni, zazelená se suchý dub na Blaníku a pramen pod ním vydá tolik vody, že se studánka přeplní a voda poteče až po stráni dolů. Pak se v hoře otevře tzv. Veřejová skála, rytíři uvnitř se probudí z hlubokého spánku a pod vedením patrona české země vyrazí proti nepřátelům, porazí je a v Čechách nastane opět klid a mír. Zdroj:

18 Muzeum motocyklů Jawa Konopiště Muzeum motocyklů Jawa na Konopišti je zároveň oficiálním továrním muzeem značky JAWA. Část exponátů je zcela unikátních a lze je vidět pouze v tamních expozicích. Muzeum Konopiště je orientováno především na reprezentativní prezentaci historie značky JAWA, co se týče exponátů, tak i co se týče historických materiálů (anglická, česká a německá video prezentace velkoprostorovou projekcí). Dalším nosným tématem muzea je historická dokumentace závodních úspěchů českých motocyklových značek ve 20. století (unikátní exponáty, trofeje, historické dokumenty). Návštěvník muzea má automaticky nárok na 50% slevu na vstupné v Motocyklovém a technickém muzeu Netvořice. V muzeu je přísně zakázáno fotografování z bezpečnostních a dalších důvodů. Ve výjímečných případech fotografování a filmování mohou povolit pouze ředitelé společností Eltsen s. r. o. nebo JAWA Moto spol. s r. o.. Zdroj:

19 Nesvačily vyhlídkové lety, lety balónem Veřejné vnitrostátní letiště Benešov leží v krásné přírodě Středočeského kraje blízko hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Z Prahy jste na letišti za cca 45 minut. Okolní hrady a zámky stejně jako přírodní scenérie nabízí ideální kombinaci pro nezapomenutelné vyhlidkové lety. Můžete se tedy podívat s výšky na místa, která máte rádi a znáte je ze země. Naše doporučená trasa: Konopiště, Karlštejn a okolí, Přehradní nádrž Slapy. Nově je možnost letět také horkovzdušným balónem. Let trvá 1 hodinu a je to báječný zážitek a dárek pro vaše blízké. Objednávku letu a více informací naleznete na stránce let balonem z Benešova. Let lze prodloužit dle přání. Zdroj:

20 Barokní statek Benice Necelou hodinu cesty z Prahy, přímo v srdci bývalého panství arcivévody Františka Ferdinanda d Este leží jedinečný barokní statek Benice, sídlo největšího soukromého chovatele starokladrubských koní u nás i ve světě. Barokní statek Benice chová kolem 80 koní, převážně kladrubského plemene. Kladrubští koně jsou jedním z nejstarších kontinuálně chovaných plemen koní na světě. V hřebčíně můžete zažít nepopsatelnou euforii ze setkání se stádem těchto ušlechtilých zvířat a pocítit tak majestátnost plemene exkluzivně vyšlechtěného pro ceremoniální účely císařského dvora, které bylo a je i dnes stále oblíbené na královských dvorech celé Evropy. Přijeďte se seznámit s unikátní českou kulturní památkou kladrubským běloušem. Typicky české plemeno nechal vyšlechtit Rudolf II. pro ceremoniální účely císařského dvora. Kladrubských koní není ve světě víc než tisíc, u nás jich můžete vidět několik desítek. Nechte se zlákat na projížďku kočárem taženým dvojspřežím nebo čtyřspřežím těchto ušlechtilých zvířat! Zdroj:

21 Ondřejov hvězdárna Areál observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově je v letní sezoně (květen září) přístupný veřejnosti každý víkend. Udělejte si výlet do kraje Josefa Lady, navštivte hvězdárnu, obec Ondřejov nebo muzeum J. Lady v Hrusicích. Areál hvězdárny je volně přístupný, do budov je možno vstoupit pouze s průvodcem. Upozorňujeme, že budovy nemají bezbariérový přístup a v historických kopulích je zúžený prostor. Trasa prohlídky vede z části přírodním terénem a ujdete při ní asi 1,5 km. Celý rozsáhlý areál je upraven jako park se vzácnými stromy a řadou moderních plastik. Do něho jsou zasazeny secesní budovy a kopule původní hvězdárny, které navrhoval architekt Josef Fanta. Při procházce parkem můžete obdivovat i umístěné přístroje, např. trofejní německé radary z 2. světové války, z nichž některé stále slouží vědeckým pozorováním, zejména Slunce nebo meteorů. V severní části, v Kubětinách, se nachází kopule s dvoumetrovým zrcadlovým dalekohledem, největším v ČR, instalovaným roku Zdroj:

22 Hrusice Muzeum Josefa Lady Památník Josefa Lady a jeho dcery Aleny se nachází v domě č. p. 115, který využívala Ladova rodina k letním pobytům. Samotná expozice byla otevřena 18. června 1986 za účasti Aleny Ladové a jejího manžela Jana Vrány a slouží po určitých obměnách dodnes. Ve vstupní místnosti si po zakoupení vstupenky návštěvník může prohlédnout cyklus dvanácti měsíců, v němž Josef Lada zachytil tradiční zvyky, zábavu a práci venkovského lidu. Poté se s průvodkyní vydají po stopách Josefa Lady. Nejprve se seznámí s jeho životními daty a prohlédne si rodinné fotografie, knihy s Ladovými ilustracemi pro dospělé či ukázky z Kvítka. Prohlídka pokračuje do prvního patra, kde vás čekají čtyři expozice. První je věnována Jaroslavu Haškovi a jeho nejslavnějšímu románu Dobrý voják Švejk. Druhá je zaměřena na Ladovu výtvarnou a spisovatelskou tvorbu pro děti. Jedná se kupříkladu o známého kocoura Mikeše či Bubáky a hastrmany. Ve třetí místnosti jsou vystaveny Ladovy ilustrace k pohádkovým knížkám od jiných autorů, které jsou doplněny Ladovými obrazy vodníků a hastrmanů. A nakonec se seznámíte s volnou tvorbou a ilustracemi jeho dcery Aleny Ladové. Zdroj:

23 Areál Barochov outdoorové centrum Outdoorové rekreační středisko pouhých 30 km od Prahy situované uprostřed luk, pastvin a lesů nedaleko od břehů řeky Sázavy, nabízí aktivity pro děti i dospělé. Přijeďte s přáteli či dětmi a prožijte chvíle naplněné dobrodružstvím i romantikou. Vyzkoušejte naprostou novinku v České republice bojovou hru Battlefield Live s infračervenými hracími puškami, které dávají počítačovým hrám realistický rozměr. Překonejte sami sebe v lanovém centru ZIPTRIP v korunách stromů. Čekají Vás 4 dráhy a lanovky ve výšce 6 10 metrů nad zemí, celkem 50 překážek! Pro děti je připraven speciální lanový okruh pro nejmenší (3 15 let). Nebo si užijte pohled na svět z koňského hřbetu - nabízíme jízdu na koni do přírody nebo hodiny ježdění s instruktorem pro začátečníky i pokročilé (venkovní jízdárna, krytá hala a kruhová hala). Zdroj:

24 Týnec nad Sázavou Bisport půjčovna lodí, lanové centrum, půjčovna kol Město Týnec nad Sázavou se nachází v severní části okresu Benešov, 35 km jižně od hlavního města státu Prahy a 10 km od okresního města Benešova. Leží v malebném údolí řeky Sázavy a je významným střediskem průmyslu, kultury, sportu a turistiky. Půjčovna lodí Půjčovna kajaků, kanoí, raftů - vodácké turistické centrum na řece Sázavě 30 km od Prahy. Půjčovna vybavení a zdarma doprava lodí na řeky Sázava, Lužnice, Vltava, Otava, Berounka a Ohře. Lanový park Dominantou lanového parku jsou dvě lanovky nad řekou, které spojují pravý břeh se zalesněným ostrovem, na kterém se nachází lanové centrum s 15 lanovými překážkami, které čekají ve dvou patrech nad sebou právě na Vás. Půjčovna kol Půjčovna kvalitních horských kol - Acera, Deore a treková kola Deore. Můžete si vybrat trasy pro začátečníky, mírně pokročilé i velice zdatné cyklisty. Zdroj:

25 Muzeum života židovské obce Divišov Židovské osídlení vzniklo v Divišově před rokem Synagoga, ve které se muzeum nachází, byla postavena v 1. polovině 19. století v pozdně klasicistním stylu s apsidou. Na rekonstrukci budovy, která byla ukončena na podzim roku 2004, se finančně podílela také Evropská unie. Expozice mapující život židovského osídlení v regionu byla vybudována ve spolupráci svazku obcí CHOPOS, obce Divišov, Židovského muzea v Praze a Muzea Podblanicka ve Vlašimi. Vstupní část expozice je věnována průběhu rozsáhlého projektu rekonstrukce drobných sakrálních objektů na území svazku obcí CHOPOS. Synagoga stojí ve Šternberské ulici v městysu Divišov. V roce 1993 byla vyhlášena kulturní památkou. Zdroj:

26 Sázavský kláštěr Původně první klášter se slovanskou liturgií na území Čech, založený knížetem Oldřichem, 25 km od Benešova. V místě dnešního kláštera se podle legendy v roce 1032 setkal poustevník Prokop s knížetem Oldřichem. Poustevník nabídl knížeti v dřevěné číši vodu, která se proměnila ve víno. Z vděčnosti za tento zázračný čin pomohl kníže Prokopovi za1ožit klášter, v jehož zdech se rozvíjela kultura a bohoslužebné obřady v jazyce slovanském. Součástí prohlídky, během níž si připomeneme dobu Velké Moravy a vznik českého státu, je barokní refektář a kapitulní síň s nástěnnými malbami ze 14. století. Sázavský klášter, významná památka staroslověnské kultury a poutní místo ke sv. Prokopovi, má přirozený potenciál pro mimoškolní výchovu a vzdělávání. Ve stálé nabídce pro školy je program PO STOPÁCH SV. PROKOPA, zážitkový program STAŇ SE ARCHE- OLOGEM V SÁZAVSKÉM KLÁŠTEŘE a KLÁŠTERNÍ PÍSAŘSKÁ DÍL- NA, při které žáci opíší část legendy Vita s. Procopii minor. Zdroj:

27 Regionální muzeum Jílové u Prahy stálé expozice Historie těžby a zpracování zlata Zlato má vyjímečné postavení vzhledem k snadnému zpracování, vzácnosti i své kráse. Jílovské muzeum se systematicky a komplexně věnuje významu zlata u nás, ve světě i v mnoha odvětvích lidské činnosti. Historie regionu Archeologické nálezy dokládají, že jílovský region byl osídlen již v laténském období. Významnou lokalitou je i nedaleká lokalita Závist, jedno z největších keltských oppid u nás. Nejdůležitějším křesťanským centrem byl na počátku druhého tisíciletí Ostrovský klášter. Jílovým prochází i nejkrásnější železnice u nás - slavný Posázavský pacifik. V 19. a 20. století byl ve městě bohatý společenský život, celá řada řemesel, spolků a žilo zde mnoho zajímavých osobností. Tramping a příroda dolního Posázaví Expozice Tramping a příroda v jižním okolí Prahy je věnována krajině mezi Kocábou, Vltavou a Sázavou a historii trampského hnutí. Právě v jižním okolí Prahy totiž tramping kolem roku 1918 vznikal. Zdroj:

28 Netvořice městké muzeum a muzeum motocyklů Městké muzeum Je nejvíce navštěvovaným místem v Netvořicích. Bylo založeno v r Spolkem rodáků z Netvořic a okolí. V muzeu je k vidění jedinečná sbírka týnecké kameniny - krásné talíře, mísy, konvice, ale také další exponáty, které byly vytvořeny z darů rodáků, např. cenné mince, zbraně, sklo atd. Zajímavostí je i Sbor spasitele, který byl slavnostně otevřen V době okupace Netvořic se stal Sbor spasitele skladištěm potravin a lihovin pro německé vojáky. Zvony tohoto kostela (Prokop Holý a Jiří z Poděbrad) poprvé bohužel zazněly při úmrtí prezidenta T. G. Masaryka. Muzeum motocyklů Muzeum je věnováno všem bývalým, současným i budoucím pracovníkům výrobců českých motocyklů, jako upomínka na zlatou éru československé motocyklové výroby a sportu. Vedle motocyklů (120 kusů) se orientuje také na automobily, tříkolky, invalidní vozíky, motocykly se sajdkárem, speciální stabilní motory, současnou produkci značky JAWA, historické traktory a technicky historické zajímavosti. Zdroj:

29 Vojenské technické muzeum Lešany Mezi obcemi Krhanice a Lešany u Týnce nad Sázavou, v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren, se od roku 1996 nachází expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha. V současné době ji tvoří více než 700 historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel, raketová technika, spojovací a ženijní prostředky a logistický materiál pocházející z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou široké veřejnosti prezentovány v deseti halách, pod šesti přístřešky a na volném prostranství. Rozsahem a složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, se toto muzeum řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků (tanků, motocyklů, nákladních a velitelských automobilů) z období let a kolekce kanonů systému Škoda. Z období studené války patří mezi jedinečné exponáty raketová technika a také tanky (jak z výzbroje Varšavské smlouvy, tak z výzbroje NATO). Zdroj:

30 Městské muzeum Týnec nad Sázavou V Týnci nad Sázavou stojí hrad s románskou rotundou a gotickou věží. Na hradě sídlí Městské muzeum - je zde stálá expozice týnecké kameniny, románské sklepení a archeologická expozice, pořádají se zde různé další výstavy, koncerty, věž slouží jako vyhlídková a také - což je pro mnohé překvapení - je již po mnoho let letoviskem netopýrů. Z dnešního hradu zůstala zachována kaple, gotická věž a prostory, dnes hostící muzeum týnecké keramiky. Nově byla v podlaží pod muzeem keramiky otevřena stálá expozice, dokumentující sídelní vývoj města Týnce nad Sázavou. Zde naleznete informace o týneckém hradu a rotundě, kostelu sv. Šimona a Judy a dalších významných událostech historie Týnce a okolí. Vlastní věž hradu je přístupná samostatně. Z přízemního podlaží je přístup do kaple, v prvním podlaží věže je malá expozice archeologických nálezů. Další podlaží obývá kolonie netopýra velkého a pod střechou naleznete krásný výhled na město a Sázavu. Zdroj:

31 Zámek Štiřín Nádherný barokní zámek Štiřín leží v části obce Kamenice asi 25 km od centra Prahy. V tichém romantickém prostředí zámeckého areálu obklopeného rybníky a anglickým parkem stojí dnes luxusní čtyřhvězdičkový hotel. Nádherný trojkřídlý zámek si můžeme prohlédnout zvenku buď ze zahrady, nebo od golfového hřiště, které jsou volně přístupné, interiéry zámku pak čekají na ubytování nebo si je návštěvník prohlídne při svatebním obřadu nebo jiné společenské akci. Dnes je zámek soukromým hotelem a nabízí klientům široké spektrum hotelových služeb a možností sportovního a kulturního vyžití, stejně jako relaxace a odpočinku. Štiřín je také vhodné místo pro konání seminářů, školení, firemních akcí a rodinných oslav. Především je však romantické prostředí barokního zámku vhodným místem pro pořádání svatebních obřadů. Zdroj:

32 Čapí hnízdo místo jako stvořené pro dovádění Přesně takové je Čapí hnízdo. Zde nebudete muset ani na okamžik přemýšlet o tom, jak své děti zabavit. Rády Vám zamávají z koňského sedla, prozkoumají Ekocentrum, pomohou s krmením zvířat nebo se zašijí v útulné pohádkové chaloupce jako stvořené pro dětské hry a dobrodružství. Je jen na Vašich dětech, který sen si splní jako první Resort Čapí hnízdo je zasazen do typicky české krajiny. Pohled přes pastviny a louky na lesy zvedající se na obzoru vzbuzuje kouzelný dojem. Klid a harmonie, které okolní krajina vyzařuje, dávají zapomenout na dny všedních starostí a vrací příjemné vzpomínky na chvíle strávené v kontaktu s přírodou. Místní kraj má i své hrady a zámky, jejichž komnaty a vybavení jsou přístupné veřejnosti. Vydat se můžete třeba na výlet na zámek Konopiště, honosné poslední sídlo rakouského arcivévody, nebo na hrad Český Šternberk, který byl domovem jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů. Zdroj:

POZNEJTE KRÁSY BENEŠOVA A OKOLÍ

POZNEJTE KRÁSY BENEŠOVA A OKOLÍ Chcete-li prožít příjemné chvíle v blízkosti hlavního města Prahy, přírody a kulturních památek, navštivte náš hotel - Bellevue hotel Karlov, Member of Asten Hotels. Najdete nás v historickém jádru Benešova.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Zámek Bechyne! Černický zámecek

Zámek Bechyne! Černický zámecek Panství Bechyne Nachází se v lázeňském městečku Bechyně, 120 km jižně od Prahy. Nabízíme příjemný rustikální styl Hotelu a restaurace Panská, sportovně laděné prostředí residence Golf, jedinečnou atmosféru

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích.

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích. Panství Bechyně Panství Bechyně Společnost Panství Bechyně s.r.o. Vám nabízí široké spektrum služeb, a to nejen pronájem konferenčních a školicích prostor, ale také zajištění programu, koordinace akcí,

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Created by zisava. Blaník

Created by zisava. Blaník Created by zisava Blaník Malý Blaník Na vrcholu Malého Blaníku (580 m n. m.) se nalézají zbytky středověkého hrádku, který byl dobyt husity roku 1420. Zbytky hradu byly odkryty archeologem Pavlem Radoměřským

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod.

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. +420 603 485 388 infomeu@budyne.cz Letní provoz 1. 4. - 31. 10. otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. Zimní provoz 1. 11. - 31. 3. Vodní hrad i Jandovo muzeum jsou uzavřeny! Je možno

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Střípky krajinného rázu zámek a park Vrchotovy Janovice

Střípky krajinného rázu zámek a park Vrchotovy Janovice Střípky krajinného rázu zámek a park Vrchotovy Janovice Text a foto Dana Prokopová a Barbora Modrá Historie zámku Vrchotovy Janovice Na jihozápadě od Benešova se nachází Vrchotovy Janovice. Vesnice má

Více

A je tu Středočeský kraj. Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk

A je tu Středočeský kraj. Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk A je tu Středočeský kraj Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk Hrady a zámky Karštejn Jeden z nejznámějších českých hradů byl postaven v letech 1348 1367 na příkaz

Více

STŘEDOČESKÝ KRAJ. Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy.

STŘEDOČESKÝ KRAJ. Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy. STŘEDNÍ ČECHY STŘEDNÍ ČECHY ČESKÁ REPUBLIKA STŘEDOČESKÝ KRAJ Zveme vás do největšího regionu České republiky, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti české metropole Prahy. Navštivte působivá místa

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Panství Bechyně s.r.o.

Panství Bechyně s.r.o. Panství Bechyně Panství Bechyně s.r.o. Firma Panství Bechyně Vám nabízí k pronájmu reprezentativní prostory zámku Bechyně, elegantní prostředí Černického zámečku nebo sportovní a rodinné prostředí Penzionu

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

TR VYSOČINA. Iveta Hennetmairová. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR VYSOČINA. Iveta Hennetmairová. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR VYSOČINA Iveta Hennetmairová Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová,

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

Tipy na výlety okolí Salcburku

Tipy na výlety okolí Salcburku Tipy na výlety okolí Salcburku Doporučujeme k zakoupení Salcburskou kartu: Salcburská karta (SalzburgerLand Card) je all inclusive kartou, se kterou můžete navštívit více než 190 zajímavostí v rakouské

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

KONFERENČNÍ PROSTORY TVORŠOVICE

KONFERENČNÍ PROSTORY TVORŠOVICE KONFERENČNÍ PROSTORY TVORŠOVICE Areál Spa & Wellness Konopiště je ideálním místem pro konání firemních a společenských akcí. Disponuje potřebnými prostory a vybavením pro pořádání školení, meetingů, konferencí,

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Otevření turistické sezony 2012

Otevření turistické sezony 2012 Otevření turistické sezony 2012 České Švýcarsko 21. 22. 4. 2012 Vydejte se za zážitky v Českém Švýcarsku Jetřichovické skály otevření naučné stezky Janovský trhák - cyklistická časovka do vrchu Tramvají

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

Hotel monínec*** 70 km od prahy 84 lůžek ve 32 pokojích Restaurace s terasou až pro 150 hostů Wellness centrum

Hotel monínec*** 70 km od prahy 84 lůžek ve 32 pokojích Restaurace s terasou až pro 150 hostů Wellness centrum Svatby weddings Hotel monínec*** 70 km od prahy 84 lůžek ve 32 pokojích Restaurace s terasou až pro 150 hostů Wellness centrum Vážění přátelé, je mi ctí, že Vás mohu oslovit s nabídkou pořádání svateb

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Wellness hotel Hluboký dvůr*** Resort Hrubá Voda

Wellness hotel Hluboký dvůr*** Resort Hrubá Voda Wellness hotel Hluboký dvůr*** Resort Hrubá Voda Kvalitní spánek, vysoká lůžková kapacita Pevná lůžka Počet pokojů Kapacita Jednolůžkové pokoje 6x 6 osob Dvolůžkové pokoje standard či superior 22x 44 osob

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

LÁZNĚ A UBYTOVÁNÍ U HASTRMANA

LÁZNĚ A UBYTOVÁNÍ U HASTRMANA LÁZNĚ A UBYTOVÁNÍ U HASTRMANA představení společnosti Jsme silnou, dynamickou společností a spolehlivým partnerem na trhu gastronomie. Svým zákazníkům i obchodním partnerům nabízíme široké portfolio produktů,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Památky Unesco v ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_17 Tématický celek: ZEMĚ, KRAJE, MĚSTA Autor: Mgr. J. Hyklová

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

Hanspaulka. Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK

Hanspaulka. Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK Hanspaulka Vícegenerační vila v jedné z nejatraktivnějších městských čtvrtí LANDMARK PROPERTIES ID 11242 Hanspaulka Jeden z klenotů pražských rezidenčních čtvrtí Kouzelná část šesté pražské čtvrti Dejvice,

Více

HOTEL ŠUMAVA *** Vítejte!

HOTEL ŠUMAVA *** Vítejte! HOTEL ŠUMAVA *** Vítejte! HOTEL ŠUMAVA *** Hotel Šumava***, Kašperské Hory se nachází v klidném prostředí horského lesa u Zlatého potoka v Amálině údolí, v srdci Národního parku Šumava. Je umístěn 1,5

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

BAVORSKO - 4 dny golfu a poznání v Alpách - FEE ZDARMA / č.8102

BAVORSKO - 4 dny golfu a poznání v Alpách - FEE ZDARMA / č.8102 CK TURISTA BAVORSKO - 4 dny golfu a poznání v Alpách - FEE ZDARMA / č.8102 5 - denní zájezd Již v úvodu naší golfové nabídky jsme uvedli, že golf již zdaleka není drahým sportem (i když tomu ceny v mnoha

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

Dopřejte Vaší lásce luxus!

Dopřejte Vaší lásce luxus! Dopřejte Vaší lásce luxus! Budete ubytováni v jedné z nejúžasnějších historických budov jižní Moravy. Dům Pánů z Vizovic je zařazen mezi kulturní památky a představuje tak ideální místo pro Váš romantický

Více

Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2013 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru

Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2013 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru Přijměte pozvání pro vaši dovolenou 2013 do Chorvatska, oblasti střední Dalmácie na Omišskou riviéru Nejbližším městem a centrem kulturního dění je malebný Omiš s ústím řeky Cetiny do moře. Pro návštěvu

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE Původní tvrz ze 14. století, přebudovaná na renesanční zámek, ke které později přibyly i barokní prvky. Až do konce Druhé světové války byl zámek součástí pivovaru. Poté se stal

Více

SVATEBNÍ NABÍDKA. Ideální řešení pro Vaši jedinečnou a romantickou svatbu. Svěřte svůj důležitý den do rukou našeho svatebního koordinátora.

SVATEBNÍ NABÍDKA. Ideální řešení pro Vaši jedinečnou a romantickou svatbu. Svěřte svůj důležitý den do rukou našeho svatebního koordinátora. SVATEBNÍ NABÍDKA Ideální řešení pro Vaši jedinečnou a romantickou svatbu. Svěřte svůj důležitý den do rukou našeho svatebního koordinátora. Hotel GOLD****, Táborská 68, Chotoviny * www.hotelchotoviny.cz

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Školní výlet s aktivitami = Offpark Sušice

Školní výlet s aktivitami = Offpark Sušice Školní výlet s aktivitami = Offpark Sušice Offpark je první volnočasové outdoorové centrum na Šumavě, které nabízí celou řadu sportovního a lehce adrenalinového vyžití. Zážitkové aktivity jsou soustředěny

Více

KONFERENČNÍ PROSTORY GOLF & SPA RESORT KONOPIŠTĚ

KONFERENČNÍ PROSTORY GOLF & SPA RESORT KONOPIŠTĚ KONFERENČNÍ PROSTORY GOLF & SPA RESORT KONOPIŠTĚ Golf & Spa Resort Konopiště je ideálním místem pro konání firemních a společenských akcí, jelikož disponuje potřebnými prostory a vybavením pro jejich

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÝ CÍL 3.1: ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ KOLOVÁ VÝZVA Č. 52: REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK II. SZ UHERČICE OBNOVA

Více

HOTEL KRAMOLÍN. Kdo jsme - co umíme HOTEL KRAMOLÍN GOLF

HOTEL KRAMOLÍN. Kdo jsme - co umíme HOTEL KRAMOLÍN GOLF HOTEL KRAMOLÍN GOLF HOTEL KRAMOLÍN 382 78, Lipno nad Vltavou 55 tel./fax. +420 380 736 147 mobil +420 777 786 870 benes-kramolin@quick.cz Kdo jsme - co umíme Hotel Kramolín leží v příjemném prostředí vrcholové

Více

Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí

Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí Tipy na výlety Zell am See, Kaprun a okolí Přírodní koupaliště v Hollersbachu www.hollersbach.at otevírací doba: dle počasí vstupné: 3,70 atrakce: přírodní koupaliště, dětské hřiště s pirátskou lodí, plážový

Více

HOTEL R ESTAURACE KONFERENČNÍ SLUŽBY V J I HLAVĚ KONFERENCE / ŠKOLENÍ / FIREMNÍ AKCE

HOTEL R ESTAURACE KONFERENČNÍ SLUŽBY V J I HLAVĚ KONFERENCE / ŠKOLENÍ / FIREMNÍ AKCE HOTEL R ESTAURACE KONFERENČNÍ SLUŽBY V J I HLAVĚ KONFERENCE / ŠKOLENÍ / FIREMNÍ AKCE LOKALITA Hotel Gustav Mahler sídlí v centru Jihlavy i celé Vysočiny a poskytuje příjemné ubytování v budově bývalého

Více

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200

Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200 Nabídka ubytovacího areálu Hotel Cristal*** v Železném Brodu ulice Vaněčkova 200 Budova hotelu: Leží na vlastním pozemku. Sestává z hlavní budovy, dvorního traktu a budovy tzv. ubytovny. V současné době

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

O NÁS Resort Darovanský dvůr se nachází v přírodním parku Horní Berounka, 80km od Prahy a 15 km od dálnice D5 Praha-Plzeň. Hotelový komplex tvoří

O NÁS Resort Darovanský dvůr se nachází v přírodním parku Horní Berounka, 80km od Prahy a 15 km od dálnice D5 Praha-Plzeň. Hotelový komplex tvoří O NÁS Resort Darovanský dvůr se nachází v přírodním parku Horní Berounka, 80km od Prahy a 15 km od dálnice D5 Praha-Plzeň. Hotelový komplex tvoří několik budov v uzavřené lokalitě bývalého poplužního dvora,

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Jak se naučná stezka doplňuje s nabídkou pro turisty na české straně. Destinační agentura Krušné hory, o. p. s.

Jak se naučná stezka doplňuje s nabídkou pro turisty na české straně. Destinační agentura Krušné hory, o. p. s. Jak se naučná stezka doplňuje s nabídkou pro turisty na české straně Destinační agentura Krušné hory, o. p. s. Proč navštívit plavební kanál a jeho okolí? Přehrada Fláje Dřevěný kostel v Českém Jiřetíně

Více

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l KRKONOŠE Rozkládají se v severovýchodních Čechách na hranici mezi Českou republikou a Polskem. Česká část Krkonoš je rozlehlejší a členitější oproti polské.krkonoše jsou nejznámějším pohořím v České republice

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů Líbila se vám vyjížďka? Vyzkoušejte i další E.ON e-půjčovny v turisticky zajímavých lokalitách: e-šumava Lipno nad Vltavou Kaplice Žďár nad Sázavou Brno a Moravský kras Pasohlávky České Budějovice Třebíč

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Vila Solta VILA SOLTA

Vila Solta VILA SOLTA Vila Solta VILA SOLTA 1 / 6 Typ ubytování: vila / hotel Místo: Šolta - CHORVATSKO Počet apartmánů: 6 Bazén: Ano Vzdálenost od moře: 10 m Cena: 1,148 až 26,383 / týden {gallery}vfr/solta{/gallery} Villa

Více

SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I.

SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I. Vědomé putování krajinou www.putujici.cz a www.fengsuej.info SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I. Libor Domas Mojmír Mišun členové skupiny Putujících Vědomé putování krajinou Jak putují Putující vědomý prožitek

Více

Týden 29. 8. - 4. 9. 2015

Týden 29. 8. - 4. 9. 2015 správný cíl Vaší cesty Týden 29. 8. - 4. 9. 2015 Zveme Vás Dny evropského dědictví Dny evropského dědictví (European Heritage Days) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice.

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice. 1. a 2.10. 2009 se v rámci projektu Vzdělaný venkov uskutečnila odborná exkurze do mikroregionu Džbány-Žebrák. Exkurzi připravily manažerky mikoregionu Nechanicko Jana Pečenková a Urbanické Brázdy Ing.

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více