AKUTNÍ FÁZE: KRIZOVÁ INTERVENCE, NEBO PRVNÍ OBČANSKÁ POMOC? Bohumila Baštecká:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKUTNÍ FÁZE: KRIZOVÁ INTERVENCE, NEBO PRVNÍ OBČANSKÁ POMOC? Bohumila Baštecká: bastecka@etf.cuni.cz"

Transkript

1 6. konference Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Zdravotní a sociální akademie Hradec Králové 20. října 2010 na FVZ UO HK AKUTNÍ FÁZE: KRIZOVÁ INTERVENCE, NEBO PRVNÍ OBČANSKÁ POMOC? Bohumila Baštecká: bastecka@etf.cuni.cz Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych se představila. Jmenuji se Bohumila Baštecká, učím na Evangelické teologické fakultě UK v Praze předmět psychosociální krizová spolupráce, jsem členkou Psychosociálního intervenčního týmu ČR a vedoucí pracovní skupiny pro vytváření standardů psychosociální krizové spolupráce při Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Důležité je na začátku vyjasnit pozici, kterou v oboru psychosociální krizové spolupráce zastáváme: vycházíme ze silové domněnky a z domněnky růstu, které předpokládají, že lidé, rodiny, skupiny, obce (komunity) a organizace nacházejí síly i tváří v tvář nepřízni osudu a že v důsledku nepřízně a neštěstí rostou; spoléháme na jejich odolnost (resilienci); bráníme se výrobě obětí. Jsme přesvědčeni (námi zastávaná antropologie říká), že: Neštěstí potkávala lidi od nepaměti a oni je od nepaměti umějí zvládat. Svépomoc a vzájemná pomoc jsou nejčastějšími reakcemi na mimořádnou událost anebo krizovou situaci; pomáhání pomáhá zvláště těm, kteří pomáhají. Člověk si obvykle dokáže pomoci sám, zvláště pokud ho ostatní podpoří. Neštěstí je zakotveno ve společenství stejně jako reakce na něj a stejně jako lidská důstojnost, život a smrt. Účinné psychosociální postupy vycházejí ze společenství a zaměřují se na něj. Výsledkem neštěstí je mj. zkušenost a s ní související lepší připravenost na příští událost. Hodnoty, o které se naše pojetí opírá, jsou lidská důstojnost; partnerství, spolupráce, uznání; angažovanost pro druhé a společenství; úcta k rozmanitosti a řádu; otevřenost k víře, přesahu a smyslu uplatňované podle principů subsidiarity, partnerství a participace, reálnosti, dlouhodobosti, kulturní kompetence a dalších.

2 Účelem psychosociální spolupráce je vzbudit v nás všech zasažených přesvědčení: nejsme na to sami, společně to zvládneme, i my můžeme pomoci druhým a na příště se připravíme. Cílem mého příspěvku je sdělit a objasnit tři věci: V akutní fázi při a po neštěstí používáme spíše první pomoc než krizovou intervenci. První pomoc je věcí občanskou. Jednotlivé postupy je dobré od sebe odlišovat v tréninku i praxi, neboť jsou účelné a účinné tam, kde mají svou indikaci. Chci-li tato tvrzení doložit, potřebuji vymezit, jaké postupy při a po neštěstí v psychosociální oblasti používáme a co nám všem (= lidem zasaženým mimořádnou událostí anebo krizovou situací) přinášejí. První (občanské) pomoci V naší republice máme uzákoněnu první pomoc zdravotní, v literatuře najdeme první pomoc technickou (Konštacký, Štětina in Štětina a spol., 2000), psychickou (Oerner, Schnyder in Oerner, Schnyder, Eds., 2003, s využitím posloupnosti pomoci Beverly Raphaelové) a první pomoc duchovní (Taylor, 2008); naše skupina (Baštecká a kol., 2010) zdůrazňuje rovněž první pomoc sociální a právní. Pomoci členíme proto, abychom na jednotlivé složky bio-psychosociálněspirituální jednoty nezapomínali. Pro jednoduchost je vyjadřujeme zkratkou DOKIPT (důstojnost ochrana kontakty informace podpora - ticho), která zachycuje průnik účinných psychosociálně-spirituálních prvků prvních pomocí. Všechny první pomoci považujeme za občanské, to znamená, že každý z nás má (zákonnou) povinnost pomáhat druhým v nouzi, tísni, ohrožení a bezmoci; každý se může rozhodnout angažovat se pro druhé konkrétními činy; občané tím mj. uplatňují svou reálnou moc tváří v tvář bezmoci, neboť lidskou důstojnost a dobré vzpomínky můžeme podpořit vždy (i když nemůžeme nic jiného). Účelem prvních pomocí je vyjít vstříc potřebám člověka bezprostředně zasaženého neštěstím, po/vzbudit v něm naději a přesvědčení, že druzí ho nenechají na holičkách a že on nenechal nikoho na holičkách, a stabilizovat jeho situaci. To znamená, že jde o spolupráci přímých zasažených a jejich rodin s aktivním a podporujícím prostředím. Literární zdroje považují první pomoc za úvod k dalším intervencím anebo první pomoc a další intervence směšují. Např. Taylorová (2008) mluví o pastorační krizové intervenci a první duchovní pomoci zaměnitelně. S naším pojetím prvních občanských pomocí se

3 zčásti shoduje důrazem na jejich všeobecnost: Každý, ať vychází z jakékoli tradice víry, bez ohledu na oficiální postavení, může poskytnout první duchovní pomoc. ; rozchází se s námi důrazem na patřičný výcvik. Nácvik prvních pomocí je samozřejmě prospěšný. Můžeme se však poučit z historie první pomoci zdravotní: nacvičování kláskových obvazů v občanech leckdy vzbudilo dojem, že první pomoc přesahuje jejich možnosti a že jediné, co mohou, je přivolat záchranku. Dnešní postoj k první (zdravotní a jakékoli) pomoci je: Rozhodni se a udělej. První občanské pomoci je možné (a didakticky správné) strukturovat. V literatuře najdeme variace na základní strukturu, kterou popsali v kapitolce Jak zahájit rozhovor Brown, Pullen, Scott (1992): Představte se Snižujte hladinu úzkosti Naslouchejte Vnímejte. Taylorová (2008) mluví o představení se a stabilizaci (podstatná část stabilizace spočívá v tom, že se člověk představí) a o uznání druhého tím, že ho vnímáme. (Poté už se autorka od první pomoci odchyluje do časné intervence.) Autoři v podstatě popisují první kontakt. První kontakt není nic odborného, jde o běžné mezilidské chování, o společenskými konvencemi udržovaný řád vnášený do mimořádné události. Otevíráme jím všechny další intervence, i ty odborné. Ve standardech (Baštecká a kol., 2010) popisujeme totéž slovy: představujeme se jménem, rolí a úkolem; respektujeme odmítnutí; rozeznáváme potřebnou míru nátlaku přiměřenou situaci; klidně a srozumitelně podáváme a sdílíme informace; odhadujeme situaci zasažených; atd. Chronologie zásahů po prvních pomocích V akutní fázi pomáhání a spolupráce se užije kromě prvních pomocí též zastáncovství (podpora práv a oprávněných zájmů zasažených) včetně jejich (reálného) doprovodu, případně (mentální) provázení (například, je-li člověk po události hospitalizován). Na to navazuje poradenství, především právní, občanské, sociální, manželské a rodinné (vztahové), pastorační; součástí poradenství může být též psychoedukace, případně další postupy časné intervence. Poté - spíše v období střednědobé a dlouhodobé pomoci, kdy za hlavní typ podpory považujeme komunitní intervence a obřady - přichází v některých případech ke slovu psychoterapie či obdobně specializovaná duchovní péče, právní a sociální pomoc se zaměřením na řešení sociálního vyloučení. Kde v této souslednosti má místo krizová intervence?

4 Krizová intervence Výše jsem uváděla, že krizová intervence v souvislostech neštěstí je někdy zaměňována s prvními pomocemi či vřazována pod časné intervence. Z našeho pohledu je to metoda, která se u neštěstí příliš neuplatňuje, ačkoli je s nimi historicky svázána. Německo-americký psychiatr Erich Lindemann léčil a posléze v příspěvku Symptomatology and Management of Acute Grief v American Journal of Psychiatry roku 1944 popsal reakce lidí (obětí přímých a jejich blízkých) po požáru, který vypukl v bostonském nočním klubu Coconut Grove. Obětí bylo přes tři sta. Lindemann zachytil průvodní jevy akutního zármutku (tělesné projevy, pocity viny a nepřátelství a obrany proti nim, a změny ve vzorcích chování, někdy převzetí vzorce chování po zesnulém). Základem krizové intervence, která se pojímala jako terapie, bylo sdílet s pacientem jeho truchlení a uvolňovat ho z vazby na zesnulého do nových vztahů a kontaktů. Od doby Lindemannovy se změnilo jak pojetí krize, tak logicky pojetí toho, co v krizi pomáhá. Lindemannův akutní zármutek by byl dnes považován zčásti za dopad traumatu, zčásti za truchlení, a jako odpovídající by byly na individuální úrovni vnímány postupy první pomoci, zastáncovství, doprovázení a poradenství. Krize je nyní nahlížena jako reakce na subjektivně hodnocenou situaci, která přesahuje běžný repertoár jedincových vyrovnávacích strategií. Greene, Lee, Trask, Rheinscheld (2000) upozorňují, že po 4 až 6 týdnech se člověk (ať léčen nebo neléčen) vrací do předchozího stavu rovnováhy nebo nachází novou rovnováhu, která je lepší (může být i horší) než stav před krizí. Účelem krizové intervence je řešit problém a povzbuzovat člověkovy síly, zdroje a jeho ovládání situace. Předpokládáme jeho pokrizový růst. Roberts (2000) nabízí svůj sedmistupňový model krizové intervence, který vztahovými a komunikačními prvky doplňuje běžný čtyřfázový obecný intervenční model (posouzení plánování provedení vyhodnocení): posuď stav člověka a riziko sebevraždy vytvoř dobrý vztah a klienta zaangažuj urči hlavní problémy (a spouštěč) zacházej s emocemi (a aktivně naslouchej) prozkoumej alternativní vyrovnávací strategie a částečná řešení vytvoř akční plán vytvoř plán pro ukončení a následnou kontrolu. Krizová intervence bývá v důsledku svých psychiatrických kořenů pokládána i za krátkodobou na stabilizaci pacienta a řešení problému zaměřenou terapii. My ji díky mnohému uplatnění mimo medicínské prostředí i díky účelu, který se od terapeutického liší považujeme za svébytný postup. Základem úspěšné krizové intervence je dobrá analýza spouštěče, podpora vnitřních sil člověka a dostupnosti jeho podpůrné sítě, tedy zdrojů. Analýza spouštěče či poslední kapky (a celé posouzení), nutnost vyprávět a zaměření na řešení problému vzdaluje v dnešním chápání krizovou intervenci od přímého použití v oblasti neštěstí, a to zvláště v jeho akutní fázi.

5 Závěr Nepřiměřeně užité postupy mohou poškozovat. S chybně užitou krizovou intervencí jsme se setkali např. po neštěstí u Nažidel. Proto je z našeho pohledu důležité si připomínat vhodnost a výhodnost prvních (občanských) pomocí. Neboli slovy Norrisové a Thompsonové (in Kaniasty, Norris, 1999): Než aby přispívali k chaosu, který panuje na místě katastrofy v akutní fázi, měli by pracovníci z oblasti duševního zdraví raději zaměřit svou energii na plánování, finanční zabezpečení a zveřejňování pozdějších služeb pro zatížené lidi, kteří se nadoraz vyčerpají. Literatura BAŠTECKÁ, Bohumila a kol. (2010). Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek. Praha: GŘ HZS. BROWN, Tom M., PULLEN, Ian M., SCOTT, Allen I. F. (1992). Emergentní psychiatrie. Praha: Psychoanalytické nakladatelství. GREENE, Gilbert J., LEE, Mo-Yee, TRASK, Rhonda, RHEINSCHELD, Judy (2000). How to Work With Clients Strengths in Crisis Intervention: A Solution- Focused Approach. In: ROBERTS, Albert R. (Ed.) Crisis Intervention Handbook. Assessment, Treatment, and Research. 2nd Ed. Oxford University Press. KANIASTY, Krzysztof, NORRIS, Fran (1999). The Experience of Disaster: Individuals and Communities Sharing Trauma. In: GIST, Richard, LUBIN, Bernard (Eds.) (1999). Response to Disaster. Psychosocial, Community and Ecological Approaches. Brunner/Mazel. OERNER, Roderick, SCHNYDER, Ulrich (2003). Progress made towards reconstructing early intervention after trauma: emergent themes. In: OERNER, Roderick, SCHNYDER, Ulrich (Eds.) Reconstructing Early Intervention After Trauma. Innovations in the Care of Survivors. New York: Oxford University Press. ROBERTS, Albert R. (2000). An Overview of Crisis Theory and Crisis Intervention. In: ROBERTS, Albert R. (Ed.) Crisis Intervention Handbook. Assessment, Treatment, and Research. 2nd Ed. Oxford University Press. ŠTĚTINA, Jiří a spolupracovníci (2000). Medicína katastrof a hromadných neštěstí. Praha: Grada. TAYLOR, Julie (2008). Spiritual First Aid. In: ROBERTS, Stephen B., ASHLEY, Willard W. C. Disaster Spiritual Care. Practical Clergy Responses to Community, Regional and National Tragedy. Woodstock: SkyLight Paths.

EUNAD IP. Lidé s mentálním postižením při katastrofách

EUNAD IP. Lidé s mentálním postižením při katastrofách IP Lidé s mentálním postižením při katastrofách Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek Univerzita obrany, FVZ, Hradec Králové 3/11/2016 PhDr. Štěpán Vymětal, PhD. OBPPK MV ČR Podpora projektu

Více

Psychosociální krizová pomoc a spolupráce

Psychosociální krizová pomoc a spolupráce Psychosociální krizová pomoc a spolupráce Psychosociální krizová pomoc a spolupráce: Pomoc lidem, rodinám, obcím a organizacím zasaženým mimořádnou událostí nebo krizovou situací Mezioborová (nejde o výlučně

Více

Občané se sluchovým či zrakovým postižením při katastrofách

Občané se sluchovým či zrakovým postižením při katastrofách Občané se sluchovým či zrakovým postižením při katastrofách Projekt : Asistence lidem s disabilitou při katastrofách Evropská síť pro psychosociální krizové řízení European Network for Psychosocial Crisis

Více

O projektu EUNAD IP WORKSHOP OBPPK MV 8/11/2016 EUNAD. PhDr. Štěpán Vymětal, PhD., PhDr. Hedvika Boukalová, Ph.D. Co-financed by the EU Commission

O projektu EUNAD IP WORKSHOP OBPPK MV 8/11/2016 EUNAD. PhDr. Štěpán Vymětal, PhD., PhDr. Hedvika Boukalová, Ph.D. Co-financed by the EU Commission O projektu IP WORKSHOP OBPPK MV 8/11/2016 PhDr. Štěpán Vymětal, PhD., PhDr. Hedvika Boukalová, Ph.D. Podpora projektu Podpora projektu: Evropská komise, GŘ Humanitární pomoc a civilní ochrana Období: 2016-2017

Více

Vodítka psychosociální podpora pro pracovníky uniformovaných složek

Vodítka psychosociální podpora pro pracovníky uniformovaných složek Vodítka psychosociální podpora pro pracovníky uniformovaných složek Informace o materiálu PhDr. Štěpán Vymětal, OBP MV 7.11.2012, FVZ UO HK 1 Kontext vzniku materiálu Projekt: Evropské komise, Directorate

Více

Výňatek ze Standardů psychosociální krizové pomoci a spolupráce

Výňatek ze Standardů psychosociální krizové pomoci a spolupráce Výňatek ze Standardů psychosociální krizové pomoci a spolupráce Vybráno z: STANDARDY PSYCHOSOCIÁLNÍ KRIZOVÉ POMOCI A SPOLUPRÁCE ZAMĚŘENÉ NA PRŮBĚH A VÝSLEDEK Pracovní skupina pro vytváření a ověřování

Více

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková Poskytování poradenství ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková 1. Charakteristika a činnost poradce poradce - samostatně a systematicky pod dohledem supervizora doprovází klienty v průběhu umírání

Více

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli Rehabilitace v psychiatrii MUDr. Helena Reguli Pojem rehabilitace (ze středověké latiny, rehabilitatio = obnovení) snaha navrátit poškozeného člověka do předešlého tělesného stavu či sociální a právní

Více

VYBRANÉ OTÁZKY KRIZOVÉ A ČASNÉ INTERVENCE

VYBRANÉ OTÁZKY KRIZOVÉ A ČASNÉ INTERVENCE KRIZOVÝ MANAGEMENT TÉMA 12. KOMUNIKACE S LIDMI ZASAŽENÝMI MIMOŘÁDNOU UDÁLOSTÍ, ZÁKLADY KRIZOVÉ INTERVENCE (PRACOVNÍ TEXTY) VYBRANÉ OTÁZKY KRIZOVÉ A ČASNÉ INTERVENCE 1) Co činí člověka silným v krizových

Více

EUNAD IP. Lidé s mentálním/kognitivním postižením při katastrofách. Jak integrovat psychosociální podporu občanů s disabilitou do krizového řízení?

EUNAD IP. Lidé s mentálním/kognitivním postižením při katastrofách. Jak integrovat psychosociální podporu občanů s disabilitou do krizového řízení? IP Lidé s mentálním/kognitivním postižením při katastrofách Jak integrovat psychosociální podporu občanů s disabilitou do krizového řízení? Kurz IP FF UK 6.6.2017 Štěpán Vymětal, Hedvika Boukalová, Simona

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lukáš Humpl Mgr. Marie Marková, PhD. Hana Vraspírová OBSAH PREZENTACE Systém psychosociální intervenční služby ve zdravotnictví = péče dovnitř První psychická

Více

STČ 12/IZS Typová činnost složek IZS při poskytování psychosociální pomoci (novelizace 2015)

STČ 12/IZS Typová činnost složek IZS při poskytování psychosociální pomoci (novelizace 2015) STČ 12/IZS Typová činnost složek IZS při poskytování psychosociální pomoci (novelizace 2015) plk. Mgr. Martina Wolf Čapková MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Seminář Aktuální trendy

Více

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT Psychologická služba HZS ČR CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT (posttraumatická péče) 1 CRITICAL INCIDENT Při záchranných akcích se hasiči setkávají s běžnými situacemi, ale také s těmi, které vyvolávají

Více

Psychologické aspekty DVI Koncepce DVI týmu pro ČR vznikla z projektu MV ČR č. 263-5 (2006-8)

Psychologické aspekty DVI Koncepce DVI týmu pro ČR vznikla z projektu MV ČR č. 263-5 (2006-8) Psychologické aspekty DVI Koncepce DVI týmu pro ČR vznikla z projektu MV ČR č. 263-5 (2006-8) PhDr. Štěpán Vymětal oddělení bezpečnostních hrozeb a KŘ, odbor bezpečnostní politiky MV WADEM Konference:

Více

Doprovázení umírajících a pozůstalých

Doprovázení umírajících a pozůstalých Doprovázení umírajících a pozůstalých PhDr. Naděžda Špatenková, Ph.D. n.spatenkova@gmail.com Ostrava 17. března 2015 Umírání a smrt Život každého člověka jednou skončí i můj, i Váš, nás všech Zdravý selský

Více

Projekt EUTOPA-IP. PhDr. Štěpán Vymětal, MV ČR Mgr. Michaela Kvasničková, MV ČR 29/10/2010 ČNV ONK 1

Projekt EUTOPA-IP. PhDr. Štěpán Vymětal, MV ČR Mgr. Michaela Kvasničková, MV ČR 29/10/2010 ČNV ONK 1 Projekt EUTOPA-IP PhDr. Štěpán Vymětal, MV ČR Mgr. Michaela Kvasničková, MV ČR 29/10/2010 ČNV ONK 1 Konference Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek 20.10.2010 Projekt EUTOPA-IP: Evropská

Více

Komunitní péče. Boleslavský deník. MUDr. Jan Stuchlík

Komunitní péče. Boleslavský deník. MUDr. Jan Stuchlík Komunitní péče o duševně nemocné Boleslavský deník Komunitní péče o duševní zdraví je model, který od 60. let 20. století nahrazuje tradiční institucionální. p Příčinou tohoto procesu je změna ve vnímání

Více

Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví.

Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví. Zpráva o postupu prací na Koncepci krizové připravenosti zdravotnictví. III.ročník konference Medicína katastrof Hradec Králové 14.-15.11.2006 MUDr. Dana Hlaváčková Fáze 1 Definice cílového stavu krizové

Více

ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE

ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE FAKULTNÍ NEMOCNICE MOTOL, 10.05.2017 ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE REAKCE NA ZTRÁTU A PROŽÍVÁNÍ POZŮSTALÝCH SITUACE ÚMRTÍ PACIENTA KDO PROŽÍVÁ ZTRÁTU? definice paliativní péče paliativní péče

Více

SPIS - SYSTÉM PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENČNÍ SLUŽBY ČR

SPIS - SYSTÉM PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENČNÍ SLUŽBY ČR SPIS - SYSTÉM PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENČNÍ SLUŽBY ČR PhDr. Lukáš Humpl SYSTÉM PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENČNÍ SLUŽBY v resortu zdravotnictví Kolegiální (peer) podpora = péče dovnitř První psychická pomoc = péče

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY NÁZEV POSKYTOVATELE: Společnost Podané ruce o.p.s. DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 37 odborné sociální poradenství IDENTIFIKÁTOR: 7235009 NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Centrum poradenství

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA PROFESE ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST versus MALÁ ŽIVOTNÍ NEŠTĚSTÍ

PSYCHOSOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA PROFESE ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST versus MALÁ ŽIVOTNÍ NEŠTĚSTÍ PSYCHOSOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA PROFESE ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST versus MALÁ ŽIVOTNÍ NEŠTĚSTÍ Mgr. Michaela Gehrová FN Olomouc PhDr. Lukáš Humpl ZZS MSK SLOVO ÚVODEM Při záchraně pacienta

Více

FORMA A. Když zahyne blízký. Informace pro ty, kteří náhle ztratili blízkého člověka.

FORMA A. Když zahyne blízký. Informace pro ty, kteří náhle ztratili blízkého člověka. FORMA A Když zahyne blízký Informace pro ty, kteří náhle ztratili blízkého člověka. Tragická smrt blízkého člověka patří k nejtěžším situacím v lidském životě. Dovolujeme si Vám nabídnout několik informací,

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Bc. David Tichý, DiS. - koordinátor terénní pomoci

Bc. David Tichý, DiS. - koordinátor terénní pomoci Bc. David Tichý, DiS. - koordinátor terénní pomoci Krizové centrum Ostrava Občanské sdružení V provozu od září 2005 na základě 1. komunitního plánu Statutárního města Ostravy Registrována sociální služba

Více

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov )

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Psychiatrická klinika VFN a 1.LF UK, Praha MUDr. Martin Černý Seminář: Trendy v péči o duševně nemocné. Komunitní péče. Výbor

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS. Havlíčkův Brod

Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS. Havlíčkův Brod Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS Havlíčkův Brod 16. 3. 2016 Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030

Více

Znalosti veřejnost spojené s tříděním při mimořádných událostech na základě ankety časopisu Urgentní medicína 4/2005 zpracován dotazník 2 jazykové mut

Znalosti veřejnost spojené s tříděním při mimořádných událostech na základě ankety časopisu Urgentní medicína 4/2005 zpracován dotazník 2 jazykové mut Přístup veřejnosti k otázkám třídění (výsledky pilotní dotazníkové studie 2009) Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 1 Územní středisko záchranné služby Středočeského

Více

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví Marta Hošťálková Úvod total pain - tzv. celková bolest tělesná bolest spjata a vzájemně se ovlivňuje s bolestí v oblasti psychické, sociální i duchovní koncept celostní

Více

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Strana 1 z 7 Název: PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Platnost od: 2. 5. 2008 Platnost do: odvolání Nahrazuje: ----- Personál: Všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotně sociální

Více

Psychologie katastrof v Rusku

Psychologie katastrof v Rusku Psychologie katastrof v Rusku Štěpán Vymětal Úvodem Psychologie katastrof (disaster psychology) je relativně nová aplikovaná psychologická disciplína, která se rozvíjí zejména v posledních 15-20 letech.

Více

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi OBSAH Úvod 1. Bolesti a výzvy krize z různých úhlů pohledu 1.1 Filozofické základy vnímání krize 1.1.1 Fragmenty moderní filozofie 1.1.1.1 Naděje ve filozofii 1.2 Krize v psychologii 1.2.1 Zvládání obtížných

Více

Posttraumatická péče hasičům a psychosociální pomoc osobám zasažených mimořádnou událostí

Posttraumatická péče hasičům a psychosociální pomoc osobám zasažených mimořádnou událostí Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany taktické postupy zásahu Název: Posttraumatická péče hasičům a psychosociální pomoc

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více

Zpráva o projektu Eunad-ip. Hedvika Boukalová, Štěpán Vymětal, Simona Hoskovcová, David Čáp

Zpráva o projektu Eunad-ip. Hedvika Boukalová, Štěpán Vymětal, Simona Hoskovcová, David Čáp Zpráva o projektu Eunad-ip Hedvika Boukalová, Štěpán Vymětal, Simona Hoskovcová, David Čáp Předchozí projekty Evropská síť pro psychosociální následnou péči při katastrofách (2007-2009, pssoc. třídění)

Více

Základní údaje o občanském sdružení

Základní údaje o občanském sdružení Výroční zpráva 2010 Základní údaje o občanském sdružení Sídlo sdružení: Nádražní 196 Ostrava 702 00 Telefon: 596 110 882-3 E-mail: Web: Bankovní spojení: krizovecentrum@kriceos.cz www.kriceos.cz Česká

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

CASE MANAGEMENT ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ

CASE MANAGEMENT ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ CASE MANAGEMENT Ivana Kaniová Katedra sociální práce FSS OU OTÁZKA NA ÚVOD Co potřebuje

Více

Tibor A. Brečka Psychologie katastrof

Tibor A. Brečka Psychologie katastrof Tibor A. Brečka Psychologie katastrof Poděkování patří šéfredaktorovi časopisu Rescue report Radku Kislingerovi, příslušníkům složek Integrovaného záchranného systému České republiky, všem, kteří se podíleli

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Jablonci nad Nisou Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, příspěvková organizace Práce s klientelou

Více

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014.

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. OTEVŘENÍ 1.10.2012 CÍL nabídnout lepší péči lidem závažně duševně nemocným. Hledat alternativu k

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi Opatření XII. 1.: Podpora nízkoprahových terénních sociálních služeb pro osoby bez přístřeší Nízkoprahové terénní sociální služby pro osoby bez přístřeší poskytuje v Mladé Boleslavi středisko Naděje. Zde

Více

Je potřeba změnit strukturu péče od duševně nemocné? O.Pěč

Je potřeba změnit strukturu péče od duševně nemocné? O.Pěč Je potřeba změnit strukturu péče od duševně nemocné? O.Pěč Tři období v nedávné historii služeb duševního zdraví (Thornicroft) 1880 1950: Rozvoj azylu Budování azylů separovaných od běžné komunity 1950

Více

Nové rozdělení kompetencí pracovníků v multidisciplinárním týmu

Nové rozdělení kompetencí pracovníků v multidisciplinárním týmu Nové rozdělení kompetencí pracovníků v multidisciplinárním týmu Kulatý stůl k reformě péče o duševní zdraví v České Republice Clam-Gallasův palác, 11. dubna 2017 Dita Protopopová Registrační číslo projektu:

Více

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech Role Koordinačního střediska medicíny katastrof a SPIS při mimořádných událostech Mgr. Renata Valentová MUDr. Petr nestrojil, CSc. FN Brno KS MEKA Koordinační středisko medicíny katastrof ve FN Brno -

Více

Úvod do teorií a metod sociální práce. Co je sociální práce a proč potřebuje teoretická východiska? Navrátil, Kříčková

Úvod do teorií a metod sociální práce. Co je sociální práce a proč potřebuje teoretická východiska? Navrátil, Kříčková Úvod do teorií a metod sociální práce Co je sociální práce a proč potřebuje teoretická východiska? Navrátil, Kříčková Vznik sociální práce Sociální práce, tak jak ji chápeme dnes, se vyvinula zejména v

Více

Co nabízí raná péče. PhDr. Jitka Barlová, Ph.D.

Co nabízí raná péče. PhDr. Jitka Barlová, Ph.D. Co nabízí raná péče PhDr. Jitka Barlová, Ph.D. Definice rané péče Služba sociální prevence zakotvená v zákoně 108/2006 Sb., o sociálních službách Raná péče je terénní služba, popřípadě doplněná ambulantní

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

1. POPIS NEPŘÍZNIVÉ SOCIÁLNÍ SITUACE A POSOUZENÍ POTŘEB 1 A ZDROJŮ

1. POPIS NEPŘÍZNIVÉ SOCIÁLNÍ SITUACE A POSOUZENÍ POTŘEB 1 A ZDROJŮ 1. POPIS NEPŘÍZNIVÉ SOCIÁLNÍ SITUACE A POSOUZENÍ POTŘEB 1 A ZDROJŮ Byla určena a popsána nepříznivá sociální situace a v návaznosti na to byly individuálně posouzeny potřeby, zdroje a možnosti osoby. Byly

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Využití biodynamiky a deep drainingu pro práci peerů

Využití biodynamiky a deep drainingu pro práci peerů Využití biodynamiky a deep drainingu pro práci peerů Konference PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY při zásahu záchranných složek 7. listopadu 2012 Hradec Králové MUDr.Bc. Dana Hlaváčková Krokový model péče o duševní

Více

O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Eva Procházková Simona Dohnalová

O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Eva Procházková Simona Dohnalová O nás s námi v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Eva Procházková Simona Dohnalová SSP Olomouc Poskytovatel sociálních služeb Zákon o sociálně - právní ochraně dětí Zákon o sociálních službách

Více

Psychosociální intervence v Evropě Zkušenosti z konferencí NATO, EUTOPA-IP a CBRN-PSS

Psychosociální intervence v Evropě Zkušenosti z konferencí NATO, EUTOPA-IP a CBRN-PSS Psychosociální intervence v Evropě Zkušenosti z konferencí NATO, EUTOPA-IP a CBRN-PSS MUDr. Jana Šeblová, Ph.D. ÚSZS Středočeského kraje Společnost UM a MK ČLS JEP Lékařská konference NATO Portugalsko,

Více

Alternativní religiozita a psychoterapie

Alternativní religiozita a psychoterapie Alternativní religiozita a psychoterapie 2010 předběžný rozvrh seminární práce 1. Úvod, spiritualita a psychoterapie, 25. února spiritualita v psychoterapii 2. Nové myšlení a techniky sebezlepšení 4. března

Více

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015 Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové Přijímací zkoušky 2014/2015 Studijní program: N6734 Sociální politika a sociální práce Studijní obor: Sociální práce navazující magisterské studium Varianta

Více

Impakt emocionální vazby a osobní religiozity na procesy klinického rozhodování a stress management při zásahu ZZS

Impakt emocionální vazby a osobní religiozity na procesy klinického rozhodování a stress management při zásahu ZZS Psychosocialni aspekty při zásahu záchranných složek FVZ UO 6.11. 2013 A.D. Impakt emocionální vazby a osobní religiozity na procesy klinického rozhodování a stress management při zásahu ZZS Komparace

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé,

ÚVODNÍ SLOVO. Milí přátelé, ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, rok 2013 se staví jako první a odvážný rok do řady našich plánů. Misericordia o.p.s. zahájila svou činnost a pomalu se rozhlíží jako dítě, které právě objevilo něco nového. Stejně

Více

Veřejný závazek sociální služby Osobní asistence

Veřejný závazek sociální služby Osobní asistence Oblastní spolek ČČK Hradec Králové Veřejný závazek sociální služby Osobní asistence (výtah z Vnitřních pravidel poskytované služby Osobní asistence Oblastního spolku Českého červeného kříže Hradec Králové)

Více

Informace o činnosti SC on Crisis, Disaster and Trauma Psychology EFPA 20 let spolupráce. Štěpán Vymětal 2017

Informace o činnosti SC on Crisis, Disaster and Trauma Psychology EFPA 20 let spolupráce. Štěpán Vymětal 2017 Informace o činnosti SC on Crisis, Disaster and Trauma Psychology EFPA 20 let spolupráce Štěpán Vymětal 2017 K historii Rozvoj psychologie katastrof posledních 30 let (TF/SC EFPA 21 let) Valné shromáždění

Více

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Klíčové kompetence Kompetence občanské: o rozhoduje se zodpovědně podle dané situace, poskytne dle svých možností účinnou pomoc a chová se zodpovědně

Více

Model sociální služby Krizová pomoc

Model sociální služby Krizová pomoc Model sociální služby Krizová pomoc Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální provozní

Více

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí. 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí. 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace Vídeň 116, 594 01 Velké Meziříčí 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková Obsah: Úvod Vytýčení sociálně patologických jevů Cíl minimálního preventivního

Více

a medicína katastrof

a medicína katastrof CIMIC a medicína katastrof 9. ročník celostátní konference MEDICÍNA KATASTROF zkušenosti, příprava, praxe Hradec Králové 29. 30. listopadu 2012 MUDr. Bc. Dana Hlaváčková Odborná společnost UM a MK ČLS

Více

Spektrum DOPORUČUJEME. obchod.portal.cz

Spektrum DOPORUČUJEME. obchod.portal.cz DOPORUČUJEME obchod.portal.cz 9 NOVINKA / E-KNIHA Stephen Joseph Autenticita Jak být sám sebou a proč na tom záleží PŘEKLAD MAGDALENA HERELOVÁ Autor nabízí svěží a inspirující pohled na psychologii autentického

Více

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Eva Kalvínská Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP eva.kalvinska@fnmotol.cz Konference Vzdělávání ve zdravotnictví IPVZ 14.12.2007 Spirituální

Více

Domov důchodců Humburky Humburky 100, 504 01 Nový Bydžov VEŘEJNÝ ZÁVAZEK. Základní informace

Domov důchodců Humburky Humburky 100, 504 01 Nový Bydžov VEŘEJNÝ ZÁVAZEK. Základní informace Domov důchodců Humburky Humburky 100, 504 01 Nový Bydžov STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK I. Základní informace Název: Domov důchodců Humburky Druh poskytované sociální služby: Domov pro seniory Adresa: Humburky

Více

Obsah. Předmluva...11 Úvod...12

Obsah. Předmluva...11 Úvod...12 Předmluva....................................................................................11 Úvod.........................................................................................12 I. Teorie

Více

KRIZOVÁ INTERVENCE. PaedDr. et Mgr. Dagmar Hrubá

KRIZOVÁ INTERVENCE. PaedDr. et Mgr. Dagmar Hrubá KRIZOVÁ INTERVENCE PaedDr. et Mgr. Dagmar Hrubá ZDROJE POMOCI V KRIZI Vyrovnávací-coping strategie adaptivní a maladaptivní, vědomé a nevědomé způsoby, vzorce chování v zátěži Svépomoc Laická pomoc Odborná

Více

VÝSTUPY Z 16. MEZINÁRODNÍCH DNÍ KRIZOVÉ INTERVENCE V INNSBRUCKU

VÝSTUPY Z 16. MEZINÁRODNÍCH DNÍ KRIZOVÉ INTERVENCE V INNSBRUCKU Klinicko-psychologický den: Psychologie krizí, katastrof a traumatu Praha, 14. 5. 2018 VÝSTUPY Z 16. MEZINÁRODNÍCH DNÍ KRIZOVÉ INTERVENCE V INNSBRUCKU INFORMACE O KONFERENCI, INSPIRACE PRO INTERVENČNÍ

Více

6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE

6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE 6. KRÁTKODOBÁ A STŘEDNĚDOBÁ LŮŽKOVÁ PÉČE Krátkodobá a střednědobá léčba závislých na alkoholu, jiných návykových látkách a patologických hráčů v rámci lůžkové péče na samostatných specializovaných odděleních

Více

Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP

Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP 9.11.2017 Úhrady zdravotní péče! Číselník VZP! Seznam zdravotních výkonů (Vyhláška č. 421/2016 Sb.)! Úhradová

Více

Domov důchodců Humburky Humburky 100, Nový Bydžov VEŘEJNÝ ZÁVAZEK. Základní informace

Domov důchodců Humburky Humburky 100, Nový Bydžov VEŘEJNÝ ZÁVAZEK. Základní informace Domov důchodců Humburky Humburky 100, 504 01 Nový Bydžov STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK I. Základní informace Název: Domov důchodců Humburky Druh poskytované sociální služby: Domov pro seniory Adresa: Humburky

Více

Velehrad 2014 10. formačně vzdělávací setkání NK. Zpráva z 13. konzultace ENHCC Deklarace ENHCC 2014 Marie Oparná

Velehrad 2014 10. formačně vzdělávací setkání NK. Zpráva z 13. konzultace ENHCC Deklarace ENHCC 2014 Marie Oparná Velehrad 2014 10. formačně vzdělávací setkání NK Zpráva z 13. konzultace ENHCC Deklarace ENHCC 2014 Marie Oparná Salzburg 28.5. 1.6.2014 13th Consultation of the European Network of Health Care Chaplaincy

Více

Sylabus předmětu: Case management II: plán a strategie vedení případu

Sylabus předmětu: Case management II: plán a strategie vedení případu Sylabus předmětu: Case management II: plán a strategie vedení případu Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru:

Více

Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3

Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 1 Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje 2 Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové 3 Stockholm University,

Více

Postoje k transformaci ústavní péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK 33. konference sociální psychiatrie

Postoje k transformaci ústavní péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK 33. konference sociální psychiatrie Postoje k transformaci ústavní péče Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK 33. konference sociální psychiatrie 20.-22.11.2014, Přerov Postoje veřejnosti PŘÍNOS vypovídají o skutečných problémech,

Více

Zápis z 5. diskusního fóra č. 11 krizová pomoc, telefonická krizová pomoc, intervenční centra. Struktura modelu krizové pomoci a intervenčních center

Zápis z 5. diskusního fóra č. 11 krizová pomoc, telefonická krizová pomoc, intervenční centra. Struktura modelu krizové pomoci a intervenčních center Diskusní fórum pracovní skupiny č. 11 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra č. 11 krizová pomoc,

Více

Rozdělení finančních prostředků ve výši Kč JEDNIČKA PRO ROK 2008 podpora MHMP v sociální oblasti

Rozdělení finančních prostředků ve výši Kč JEDNIČKA PRO ROK 2008 podpora MHMP v sociální oblasti Příloha k usnesení Zastupitelstva MČ číslo U08_0226 ze dne 26. 06 2008: Rozdělení finančních prostředků ve výši 654 000 Kč JEDNIČKA PRO ROK 2008 podpora MHMP v sociální oblasti Č í s l o P r o j e k t

Více

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež Krajský úřad Pardubického kraje, sál J. Kašpara 16. 10. 2015 Ing. Kateřina Budínská, projektová manažerka

Více

K O M P L E X N Í R O Z B O R

K O M P L E X N Í R O Z B O R PSYCHOCENTRUM MANŽELSKÁ A RODINNÁ PORADNA KRAJE VYSOČINA,PŘÍSPĚVKOVÁ ORGRANIZACE Pod Příkopem 4, 586 01 Jihlava, tel. 567308855, www. psychocentrum.cz K O M P L E X N Í R O Z B O R z a r o k 2 0 0 5 Pracoviště:

Více

Trauma-vzniká působením extrémně stresujícího zážitku nebo dlouhotrvající stresující situace, které mají následující charakteristiky:

Trauma-vzniká působením extrémně stresujícího zážitku nebo dlouhotrvající stresující situace, které mají následující charakteristiky: Trauma-vzniká působením extrémně stresujícího zážitku nebo dlouhotrvající stresující situace, které mají následující charakteristiky: příčina je pro jedince vnější; je pro něj extrémně děsivá; znamená

Více

I. Základní údaje o občanském sdružení

I. Základní údaje o občanském sdružení Výroční zpráva 2011 Základní údaje o občanském sdružení I. Základní údaje o občanském sdružení Sídlo sdružení: Nádražní 196 Ostrava 702 00 Telefon: 596 110 882-3 E-mail: Web: Bankovní spojení: krizovecentrum@kriceos.cz

Více

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262)

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Studentům bude v rámci kurzu představena klinická psychologie jako samostatná vědní disciplína studující duševní život člověka na kontinuu zdraví

Více

Setkání expertní platformy Klecany

Setkání expertní platformy Klecany Setkání expertní platformy Klecany 9. 5. 2018 VIZDOM Agenda 1. Představení projektu VIZDOM Konceptualizace ED/EI Cíle a harmonogram projektu Struktura VIZDOM týmu 2. Formy zapojení platformy 3 Mezinárodní

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení

Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení Možnosti a limity skupinové psychoterapie v podmínkách lůžkového psychiatrického zařízení MUDr. Miroslav Sekot 1. Konference integrativní psychoterapie EMAUZY 8.6.2014 Psychiatrická klinika 1 LF VFN a

Více

MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011

MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011 MEDICÍNA KATASTROF ÚRAZOVÁ NEMOCNICE BRNO 3. února 2011 1 Způsobilost zdravotnických pracovníků a mimořádné situace MUDr.Josef ŠTOREK, Ph.D. Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof, IPVZ Praha Katedra

Více

Internetové poradenství na www.iporadna.cz

Internetové poradenství na www.iporadna.cz Internetové poradenství na www.iporadna.cz Andrea Rakušanová Pavel Veselský o.s. InternetPoradna.cz struktura prezentace 1. představení organizace a projektu IP 2. původ a filosofie IP 3. současný stav

Více

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11

OBSAH ÚVOD... 8 VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 OBSAH 409 OBSAH PŘEDMLUVA... 5 ÚVOD... 8 1. HISTORICKÝ A PASTORÁLNĚTEOLOGICKÝ VÝZNAM GAUDIUM ET SPES... 11 1.1 O poselství(ch) koncilní konstituce Gaudium et spes... 12 1.1.1 Oslovit spásně svět... 12

Více

Projekt: Informace o projektech Masarykovy veřejné knihovny Vsetín do strukturálních fondů EU. Praha, Inforum, květen 2005

Projekt: Informace o projektech Masarykovy veřejné knihovny Vsetín do strukturálních fondů EU. Praha, Inforum, květen 2005 Projekt: MASARYKOVA VEŘEJN EJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTN IVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektech Masarykovy veřejné knihovny Vsetín do strukturálních fondů

Více

Jak dál? Prožili jsme dopravní nehodu. Co dělat po dopravní nehodě. Informace a praktická vodítka pro účastníky poškozené i viníky, svědky a příbuzné.

Jak dál? Prožili jsme dopravní nehodu. Co dělat po dopravní nehodě. Informace a praktická vodítka pro účastníky poškozené i viníky, svědky a příbuzné. FORMA A Prožili jsme dopravní nehodu Jak dál? Co dělat po dopravní nehodě Informace a praktická vodítka pro účastníky poškozené i viníky, svědky a příbuzné. Nečekané události, jako jsou dopravní nehody,

Více

Psychoterapie a její dostupnost

Psychoterapie a její dostupnost Psychoterapie a její dostupnost prof. MUDr. Ján Praško, CSc. Klinika psychiatrie, Lékařská fakulta University Palackého Fakultní nemocnice Olomouc Témata potřebnost versus reálná dostupnost psychoterapie

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž ZÁKLADNÍ RYSY KOGNITIVNĚ-BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž 1) KBT je relativně krátká,časově omezená - kolem 20 sezení - 1-2x týdně; 45 60 minut - celková délka terapie

Více

Psychická krize. Pojem krize

Psychická krize. Pojem krize Tento text je určen pouze ke studijním účelům; použité zdroje (a zároveň velmi doporučená literatura): Špatenková,N.a kol.: Krize psychologický a sociologický fenomén, Vodáčková,D.: Krizová intervence,

Více

Výběr z nových knih 10/2012 psychologie

Výběr z nových knih 10/2012 psychologie Výběr z nových knih 10/2012 psychologie 1. Inteligence a učení / Nick Lund ; Nigel Holt, Rob Lewis (eds.) ; [z anglického originálu... přeložila Helena Hartlová] -- Vyd. 1. Praha : Grada, 2012 -- 146 s.

Více