OSTROVNÍ PROVOZY ELEKTRÁRENSKÝCH TURBOGENERÁTORŮ PŘIPOJENÝCH NA JEDNU SBĚRNICI ELEKTROROZVODNY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OSTROVNÍ PROVOZY ELEKTRÁRENSKÝCH TURBOGENERÁTORŮ PŘIPOJENÝCH NA JEDNU SBĚRNICI ELEKTROROZVODNY"

Transkript

1 OSTROVNÍ PROVOZY ELEKTRÁRENSKÝH TUROGENERÁTORŮ PŘIPOJENÝH N JEDNU SĚRNII ELEKTROROZVODNY Island Operations of Electric Generators onnected to One Substation. Petr Neuman NEUREG, s.r.o., Praha bstrakt V příspěku budou nejpre prezentoány simulace odlišných ostroních proozů elektrárenských turbogenerátorů připojených na jednu sběrnici rozodny na příkladu teplárny s íce paralelně pracujícími synchronními generátory, které jsou připojeny přes jednu elektrorozodnu do distribuční soustay. Na simulátoru je instruktorem olena elikost distribuční soustay do které jsou generátory elektricky připojeny. Pro odlišné ostroní proozy (jejichž elektrická trdost je dána elikostí tz. ýkonoého čísla soustay) budou ukázány ýsledky simulací na Operátorském Tréninkoém Simulátoru (OTS) yužíaného pro trénink paralelního chodu dou a íce elektrárenských turbogenerátorů / bloků. Obdobný ostroní prooz íceblokoé elektrárny bude projekčně analyzoán pro jadernou elektrárnu JETE 1&2. Simulační model je ytořen prostředcích MTL SIMULINK. Prezentace přímo naazuje na předcházející autoroy příspěky přednesené na konferencích Technical omputing letech 2009 a 2011 [1], [2]. 1. Simulace ostroního proozu na teplárně / elektrárně EOP. Tréninkoé a inženýrské (analytické) Simulátory jsou hlaním nástrojem určeným ke studiu a testoání dynamického choání elektrárenských bloků (synchronních generátorů) a elektrických sousta. Je šak nezbytné modeloat elektrické části bloků a sousta elmi realisticky a numericky plnorozsahoě [12]. Pro získání publikoaných ýsledků byl yužit Operátorský Tréninkoý Simulátor (OTS) elektrárenských rozoden režimu ostroního proozu [10], který byl yinut, dodán a ueden do proozu elektrárně Opatoice (EOP) společností NEUREG, s.r.o. Pro ilustraci rozsahu modeloané elektrárny a distribuční soustay jsou uedena následující jednopóloá schémata.

2 Obr. 1: Jednopóloé schéma poloiny rozodny elektrárny EOP Obr. 2: Jednopóloé schéma regionální distribuční soustay pro simulaci procesu lackstart. Z literatury [1] uádíme pro ilustraci modeloání a simulace procesu lackstart následující schema.

3 wm (ot/min) Vabc Iabc Vabc a a a Iabc b b b a c b c c c <Stator oltage q (pu)> <Stator oltage d (pu)> <Rotor speed de iation dw (pu)> <Rotor speed wm (pu)> Ug U TRF PROV U HRUDIM UTUNEHODY w <Output acti e power Peo (pu)> Pe Pm 1.0 wref Pref Pm Pm m Ug a Utrf Uchru a Utun we Pe0 gate dw Hydraulic Turbine and Goernor Vf_ 10 MW Generator Praco b c TRF 6.3 / 37.5 kv 8 MV 4 MV ek = 8% VS Praco 0.2 MW 35 kv linka Praco hrudim 95 lfe Todb MW b c 35 kv linka TRF 40.5 / 123 kv hrudim Tunechody 40.4 MV 110 lfe ek = 12% T odb odb kv 0.1 MW 110 kv linka Tunechody Opocinek 240 lfe 1 ref U OPOINEK Uopc d q Vf stab Excitation System Ef 110 kv linka Opocinek R110kV EOP 450 lfe U EOP R110 Ur110 P VS XY Graph 3Phase ctie & Reactie Power (Phasor Type) <signal1> Vabc T / 6.3 kv / 2% x 8 U (kv) Q VS1 <signal2> PQ Iabc ThreePhase VI Measurement Tm0 Phasors XY Graph3 Ur6 Tm wm Ventilatoroa charakteristika P VS2 Tm m <Rotor speed (wm)> U EOP R6 Staticka VS EOP 0.1 MW Spinac Ek. M Pn = 2 MW U EOP NP Uen XY Graph2 P NP Q NP 3Phase ctie & Reactie Power (Phasor Type)1 <signal1> Vabc PQ <signal2> Iabc ThreePhase VI Measurement1 Tm0 Tm wm 0.85 I EOP NP Sequence nalyzer (Phasor Type) Ventilatoroa charakteristika napajecka Mag abc Pha XY Graph1 Tm m <Rotor speed (wm)> 3000 wm () Elektronapajecka Pn = 1.6 MW Obr. 3: Model ostroního proozu VE Práčo EOP programu SimPowerSystems Obr. 4: harakteristika PQ lastní spotřeby 6.3 kv elektrárny EOP

4 Literatura [2] se zabýala simulací procesu fázoání s použitím zařízení SYNHROTKT, což elmi úzce souisí s dnešním hlaním tématem, tedy s realizací ostroních proozů. Pro připomenutí uádíme přehledoé schema a ilustratiní operátorskou obrazoku. Obr.5: Přehledoé schéma fázoání K tréninku fázoání se obykle při stanoení přípustné chyby fáze ychází z požadaku, aby počáteční točiý moment při zapnutí generátoru na síť byl menší než jeho jmenoitý moment. Tomu obykle odpoídá chyba fáze 8 12, stejně jako proozní praxi. Z hlediska simulace je nutný realistický model zařízení SYNHROTKT, který musí být trojfázoý, protože reálné zařízení SYNHROTKT má funkci odozenou z měření dou fází ze tří, z těch pak je po jejich digitálním zpracoání (filtrace, rekonstrukce 1.harmonické 50 Hz) stanoeno rozdíloé napětí mezi těmito fázemi, a to na straně obou spínaných objektů. Z průběhu rozdíloého napětí se stanoí rozdíl fázoých napětí du (sítě i generátoru), ale také rozdíl úhlů dfi (jeli dfi = konst, jedná se o kruhoání ), a roněž rozdíl frekencí df ( fázoání ). Přes analogoé nebo digitální měřáky si dispečer nastauje a kontroluje podmínky synchronizace a následně realizuje fázoání / kruhoání. Příklad: Zapínací čas t z fázoacího spínače zpožďuje zapínací poel. Za čas t z se zájemná poloha fázorů U 1 a U 3 změní o úhel fi p = d(omega). t z = 2.(pi). d(f). t z (1) Fázoač musí tedy yslat zapínací poel s předstihem fi p. SYNHROTKT musí také nastait kmitočet TG tak, aby zrychloací moment ytářený turbínou, nabyl přijatelné hodnoty pro fázoání. Dynamický náraz při fázoání je záislý na elikosti rozdílu kmitočtu a na nedostatku nebo přebytku zrychlujícího momentu turbíny. Pokud by byl zrychlujícího moment ětší, může TG přejít přes synchronní sta tak rychle, že sfázoání nenastane (okamžitá rychlost bude mít tak elký překmit na přechodoé charakteristice, že do oblasti synchronního stau po překmitu se dostane až po čase delším než je přípustný čas, nastaený na SYNHROTKTu).

5 Obr. 6: Emulace skříně fázoání, instruktor sta Přifázoáno Obr.7: Obrazony SD šesti elektrických synchronních generátorů

6 Obr.8: Obrazony SD s olbou elikosti distribuční sítě Legenda obrázku 8: ěžný prooz, tj. s nekonečně elkou sítí Malý ostro Velký ostro (střední) = Infinite Power Grid = Small Power Grid = Intermediate Power Grid 2. Simulátory konenčních (fosilních) elektráren a tepláren. Nyní uedeme několik časoých průběhů eličin u generátorů G2 a G4, které jsou připojeny na jednu elektrickou přípojnici W1. Jak již bylo řečeno, jedná se o uhelnou teplárnu EOP (6 x 60 = 360 MWe), která je šak i dodaatelem PpS pro proozoatele přenosoé soustay ČEPS, a plní tedy funkci systémoé elektrárny pro plnění systémoých (SyS) a podpůrných (PpS), stejně jako elké jaderné elektrárny (JETE 2 x 1080 = 2160 MWe, F3 EPR 1 x 1700 MWe). Legenda k následujícím časoým průběhům na obrázcích 9. až 12. čase 115 sekund do času 115 sekund po čase 200 sekund čase 360 sekund změna ýkonu (blok G2 zelená, blok G4 modrá) generátory připojeny do nekonečně trdé soustay (Infinite Power Grid) změna na střední elikost (Intermediate Power Grid rozodna Opoč) změna na malou soustau (Small Power Grid rozodna Opočínek)

7 Obr.9: Časoé průběhy činného ýkonu generátorů G2 a G4 (změny čase 115, 200, 360 s) Obr.10: Časoé průběhy napětí generátorů G2 a G4 (změny čase 115, 200, 360 s)

8 Obr.11: Časoé průběhy otáček generátoru G4 (změny čase 115, 200, 360 s) Obr.12: Časoé průběhy otáček generátoru G2 (změny čase 115, 200, 360 s)

9 Obr. 13: Oládací obrazoka pro lackout Obr. 14: Instruktorská oládací obrazoka pro změny na rozodnách OPOČ, NEZ, MÍR (napětí, fázoý úhel, frekence)

10 Obr. 15: Instruktorská oládací obrazoka pro zadáání poruch a režimů (olba zkratů a působení ochran, poruchy, lackout lackstart) 3. Simulátory jaderných elektráren 3.1. Projekt zahraničí. V oblasti simulátorů a trenažérů Jaderných elektráren je pokrok nejětší a někdy ani ne ynucený platnou legislatiou iz následující příklad z Francie (na rozdíl od Česka, kde se realizuje pouze to, co je legislatiou a platnými předpisy přímo yžadoáno). Následující obrázek ukazuje obrazoku Tréninkoého simulátoru jaderné elektrárny F3 EPR, kde instruktor může zolit elikost elektrické sítě do které je elektrická energie yedena. Tréninkoý simulátor francouzské JE Flamanille F3 EPR, kde instruktor může ybrat elikost soustay Small Power Grid (400 MW), nebo Intermediate Power Grid (45000 MW), nebo Infinitie Power Grid, nekonečně trdou soustau [11].

11 Obr.16: Grafický ýstup pro olbu dynamického modelu elektrické soustay Simulator F3 EPR modeluje šechny scénáře ztráty napětí až do úplného lackoutu a kompletní najetí lackstart. Jsou tam modeloány Externí síť, Hlaní generátor, Nouzoá externí síť, Haarijní dieselgenerátory, Nouzoé dieseloé motory a baterie pro celý čas ýpadku. Obr.17: Realistické scénáře elektrických rozoden K obrázku 1. lze dodat, že elikosti ostroů pro elektrárnu EOP (120; 3000; [MW]) jsou pochopitelně menší než pro jadernou elektrárnu Flamanille F3 EPR (400; 45000; [MW]). Rozsah modeloání jednoho bloku JE je dán platnými normami pro jadernou energetiku, ale pro realizaci pokročilého inteligentního (Smart) Simulátoru je takoé modeloání nedostatečné. Simulátor striktně dodržující normy nemůže třeba simuloat paralelní prooz íce generátorů připojených do jedné sběrnice rozodny. Proto takoé simulace nejsou realistické pro ostroní prooz íce zdrojů energie energetických bloků.

12 3.2. Trénink operátorů jaderné elektrárny JETE Operátoři sekundáru bloků 1 a 2 jaderné elektrárny JETE by potřeboali nalytický (Generický) Simulátor, na kterém by mohli trénoat řízení malého ostroního proozu (600 MW Small Power Grid) dou TG1 a TG2 připojených do jedné rozodny. K tomu by stačil model dou turbogenerátorů se zjednodušeným (generickým) modelem primární části. Není nutný model dou kompletních bloků četně detailního plnorozsahoého modelu primární jaderné části jaderného reaktoru. Příkladem pro simulaci je sta, kdy oba bloky mají stejný ýkon: MW MW lok 1 zýší ýkon o 350 MW a sleduje se jednak dynamická odeza bloku 2 a také choání operátora sekundární části bloku Pro ilustraci ýkonoých rozsahů bloku JETE a elikosti soustay do které jsou bloky připojeny uádím následující: Vlastní spotřeba MW Proozní rozsah MW Proozní režimy: lackout, lackstart lackstart Station Own onsumption Grid (200 MW), Island Operation Small Power Grid ( MW), Intermediate Power Grid ( MW) Infinite Power Grid (celá soustaa ENTSOE, [MW]), Obecně změna ýstupu bloku cca o 300 MW. Regulace frekence a činných ýkonů "fap", regulace napětí a jaloých ýkonů "U a Q". Sledoání dynamických jeů "houpání ýkonu a frekence" při paralelním proozu íce turbogenerátorů (bloků 1, 2; po dostabě JETE bloků 1,2, a bloku 3 nebo 4) Simulace těchto jeů yžaduje detailní modeloání synchronních generátorů a yedení elektrického ýkonu do připojené přenosoé soustay. Obr. 18: Jednopóloé schéma elektrické rozodny bloků JETE 1 & 2

13 Možnosti a podmínky simulace zkoumaných dynamických jeů. Simulátor JETE blok 1. HW a SW konfigurace: operační systém LINUX, serery simulátoru SGI ltix 450, půodní praconí stanice SGI Indigo 2 nahrazeny standardními P s procesory Intel Integrační krok numerických ýpočtů na stáajícím simulátoru T int = 80 [ms], Tedy simulační ýpočtoý bod /počet zorků poměru k periodě/, (sb): 1 x za 4 [ot] [pomocný ýpočet T int : T per = 80 : 20 = 4, tzn. pouze 0.25 zorku na periodu], tzn. možnost reálné simulace pouze jeů s frekencí do elikosti f=0.625 Hz [pomocný ýpočet 1000 : (80 x 20) = 0.625], Při předpokladu nutnosti 20 zorků na jednu periodu, tzn. sb: 20 x za 1 [ot] pro simulaci změn síťoé frekence f=50 Hz by bylo nutné zorkoat s krokem 1 [ms]. [pomocný ýpočet: integrační krok T int = 20 : 20] Nastaení Systémoého stabilizátoru PSS, jehož účelem je tlumit nízkofrekenční kýání rotoru SG, odpoídá rozdělení elektromechanického kýání do tří kategorií: 1.Mezioblastní (odlehlé oblasti ES) Typické pásmo Hz 2.Místní kmity Typické pásmo Hz 3.Kmitání mezi jednotliými stroji Typické pásmo Hz Simulátor JETE tedy neodsimuluje kmity ad 3., částečně kmity ad 2. (0.625 ǂ 0.7), a ůbec ne kmity ad 1.!!!. Frekenční (f= 50 Hz) modeloání a simulace synchronních generátorů (zejména třífázoá) s reálným systémem buzení jsou nestabilní (problémy s numerickou stabilitou ýpočtu)! 4. Záěry Tréninkoé a inženýrské (analytické) simulátory umožňují proádět simulační testy složitých proozních režimů, které není možné proádět reálném proozu. Pouze na jaderné elektrárně Černobyl to operátoři bloku zkusili (ale jen jednou). 1. námět pro autora i HUMUSOFT: Pokud by se model JE s děma a íce bloky realizoal prostředí MTL SIMULINK (SimPowerSystems) bylo by řešením rozdělit rozsáhlý model na íce submodelů a submodel elektro simuloat s ýrazně kratší periodou zorkoání? Například submodel ýparník parní buben parní generátor.simuluje pomalé tepelné jey, i když zase doufázoě (tři zákony zachoání = first principles, každý doufázoě), tzn. 6ti ronicoý model. Při zjednodušení tím, že ronice hybnosti směsi kapaliny a páry řeší jejich separaci driftflux modelem, počítáme s 5ti ronicoým model. 2. námět pro autora i HUMUSOFT: Submodel ýparník parní buben parní generátor realizoat prostředí OMSOL Multifysics?

14 Literatura [1] Neuman, P. a kol. lackstart jako zláštní případ ostroního proozu. 17. ročník konference TEHNIL OMPUTING Prague [2] Neuman, P. Možnosti simulace zařízení SYNHROTKT u trenažérů elektráren a elektrárenských sousta. 19. ročník konference TEHNIL OMPUTING Prague [3] Hlaáč, J.. udící soupraa PRISMI 50, MV. RUSH SEM, Plzeň, [4] Neuman, P.: Dynamické modely TG a sousta (rozodny, distribuční a přenosoé soustay) pro DTS. Odborný seminář ktuální otázky a ybrané problémy řízení elektrizační soustay, 11. ročník PODĚRDY [5] Neuman, P.: Dispečerské trenažéry pro trénink manipulací kritických staech elektrizační soustay. Odborný seminář 12. ročník PODĚRDY [6] Neuman, P. Dynamic models for simulation of power system in the states close critical for analysis and training of dispatchers. yklus E2007, Prague, [7] Neuman, P., et. al. lackstart as a special case of island operation. 14 th International Energy onference PODERDY, Poděbrady, zech Republic, 2009/a. [8] Neuman, P., et. al. Simulation of electromechanical and electromagnetic transients as ncillary Serices of lackstart. Int. onference ELEKTROENERGETIK 2009, Stará Lesná, Sloakia, 2009/b. [9] Neuman, P. Models of synchronous generator and transformers for dispatch training simulators and real time digital simulators. In Proceedings of IF Symp. on ontrol of Power Systems and Power Plants, Tampere, Finland, [10] Neuman, P. Power Plants and oilers Models for Operator Training Simulators. In Proceedings of IF World ongress, Milan, Italy, [11] Neuman, P. Smart Grid methods of Transmission System Operators for improed Power System ontrol. In Proceedings of IF World ongress, Milan, Italy, [12] Neuman, P. (2012a). Power Plant and Turbogenerator models for Engineering and Training Simulators. In Proceedings of IF Symp. on ontrol of Power Systems and Power Plants, Toulouse, France, 2012/a. [13] Neuman, P. Dispečerské trenažéry a síťoé simulátory pro SMRT elektrizační soustay. Odborný seminář 17. ročník PODĚRDY 2012/b. [14] Neuman, P. Smart Grid applications for improed Power System ontrol. In Proceedings of IF Symp. on ontrol of Power Systems and Power Plants, Toulouse, France, 2012/c. [15] Neuman, P. Požadaky na tréninkoé simulátory (DTS/OTS) společný trénink proozoatelů elektrizačních sousta (PPS, PDS) a operátorů elektráren (jaderných, paroplynoých, uhelných) / Requirements for Training Simulators (DTS/OTS) joint team Training of TSO, DSO and Power Plant Operators (Nuclear, ombine ycle, oalfired). Odborný seminář 18. ročník PODĚRDY [16] Neuman, P. a M. Hladík (2013). Rozoj jaderné energetiky, krátkodobý do roku 2030 a dlouhodobý do roku Odborný seminář 18. ročník PODĚRDY [17] Neuman, P. a M. Hladík. Rozoj jaderné energetiky, krátkodobý do roku 2030 a dlouhodobý do roku Odborný seminář 18. ročník PODĚRDY [18] Schrumpf, L. Plnorozsahoé simulátory pro ýcik operatiního personálu energetických bloků. Odborný seminář 12. ročník PODĚRDY Petr Neuman Studnická 2128/27 Horní Počernice Praha Tel.: neumanp@olny.cz

BlackStart jako zvláštní případ ostrovního provozu

BlackStart jako zvláštní případ ostrovního provozu lackstart jako zvláštní případ ostrovního provozu Ing. Petr Neuman, Sc. 1), Ing. Zdeněk Hruška 1), Ing. Pavel Hrdlička 2), c. Martin Příhoda 2) 1) ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, Praha 10 2) Elektrárna

Více

Možnosti simulace zařízení SYNCHROTAKT u trenažérů elektráren a elektrárenských soustav

Možnosti simulace zařízení SYNCHROTAKT u trenažérů elektráren a elektrárenských soustav Možnosti simulace zařízení SYNCHROTAKT u trenažérů elektráren a elektrárenských soustav Petr Neuman, NEUREG, Praha neumanp@volny.cz Jaroslav Jirkovský, HUMUSOFT, Praha jirkovsky@humusoft.cz Úvod Problematika

Více

Můj život se SIMULINKem v energetice

Můj život se SIMULINKem v energetice Můj život se SIMULINKem v energetice Ing. Petr Neuman, CSc. NEUREG, Praha neumanp@volny.cz 21. ročník konference Technical Computing Prague 2013 13. listopadu 2013 Kongresové centrum ČVUT, Praha 6 Úvod

Více

Můj život s programy Matlab-Simulink v energetice

Můj život s programy Matlab-Simulink v energetice Můj život s programy Matlab-Simulink v energetice Petr Neuman Článek je určitou rekapitulací autorova patnáctiletého energetického života s programem Simulink. Kapitoly z tohoto života začal autor zveřejňovat

Více

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků Elektroenergetika 1 Elektrické části elektrárenských bloků Elektrická část elektrárny Hlavním úkolem elektrické části elektráren je: Vyvedení výkonu z elektrárny zprostředkování spojení alternátoru s elektrizační

Více

SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost 12, 25, 50 a 100

SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost 12, 25, 50 a 100 SPOUŠTĚČE MOTORU SM, elikost 12, 2, 0 a 100 Základní funkce Spínání a jištění motorů do 100 A. Oládání přístroje Spouštěče motoru elikosti 12, jsou oládány kolíbkoým mechanizmem. Velikosti 2, 0 a 100 jsou

Více

SIMULAČNÍ TRENAŽÉRY ELEKTRO-ENERGETICKÝCH VÝROBNÍCH BLOKŮ A ROZVODEN

SIMULAČNÍ TRENAŽÉRY ELEKTRO-ENERGETICKÝCH VÝROBNÍCH BLOKŮ A ROZVODEN SIMULAČNÍ TRENAŽÉRY ELEKTRO-ENERGETICKÝCH VÝROBNÍCH BLOKŮ A ROZVODEN Petr NEUMAN, Marek POKORNY, Petr TUŠLA, Ludvík VARCOP, Willy WEIGLHOFER NEUREG sdružení pro regulaci a modelování, Studnická 2128, 193

Více

Vypínací, frekvenční a regulační plán, vazby a význam pro PPS ČEPS, a.s.

Vypínací, frekvenční a regulační plán, vazby a význam pro PPS ČEPS, a.s. Vypínací, frekvenční a regulační plán, vazby a význam pro PPS ČEPS, a.s. Ing. Miroslav Prokop Vedoucí odboru Hlavní dispečer ČEPS, a.s Seminář AEM Aktualizace vyhlášky o stavech nouze Praha 24.6.2009 Obsah

Více

1) Zvolíme vztažný výkon; v tomto případě to může být libovolné číslo, například S v

1) Zvolíme vztažný výkon; v tomto případě to může být libovolné číslo, například S v A1B15EN kraty Příklad č. 1 V soustaě na obrázku je označeném místě trojfázoý zkrat. rčete: a) počáteční rázoý zkratoý proud b) počáteční rázoý zkratoý ýkon c) nárazoý proud Řešení: 1) olíme ztažný ýkon;

Více

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků Elektrické části elektrárenských bloků Elektrická část elektrárny Hlavním úkolem elektrické části elektráren je: Vyvedení výkonu z elektrárny - zprostředkování spojení alternátoru s elektrizační soustavou

Více

WIDE AREA MONITORING SYSTEM (WAMS) METEL

WIDE AREA MONITORING SYSTEM (WAMS) METEL Synchronní měření Podpora pro Smart Grids AIS spol. s r.o. Brno WIDE AREA MONITORING SYSTEM (WAMS) METEL Profil společnosti AIS spol. s r.o.: Společnost AIS byla založena v roce 1990. Zaměstnanci společnosti

Více

Dynamika vozidla Hnací a dynamická charakteristika vozidla

Dynamika vozidla Hnací a dynamická charakteristika vozidla Dynamika ozidla Hnací a dynamická charakteristika ozidla Zpracoal: Pael BRABEC Pracoiště: VM Tento materiál znikl jako součást projektu In-TECH, který je spoluinancoán Eropským sociálním ondem a státním

Více

přednáška č. 1 Elektrárny A1M15ENY Ing. Jan Špetlík, Ph.D. Obecný přehled Legislativa Schéma vyvedení výkonu Obecné požadavky na VS

přednáška č. 1 Elektrárny A1M15ENY Ing. Jan Špetlík, Ph.D. Obecný přehled Legislativa Schéma vyvedení výkonu Obecné požadavky na VS Elektrárny A1M15ENY přednáška č. 1 Obecný přehled Legislativa Schéma vyvedení výkonu Obecné požadavky na VS Ing. Jan Špetlík, Ph.D. ČVUT FEL Katedra elektroenergetiky E-mail: spetlij@fel.cvut.cz Dělení

Více

Zkraty v ES Zkrat: příčná porucha, prudká havarijní změna v ES nejrozšířenější porucha v ES při zkratu vznikají přechodné jevy Vznik zkratu:

Zkraty v ES Zkrat: příčná porucha, prudká havarijní změna v ES nejrozšířenější porucha v ES při zkratu vznikají přechodné jevy Vznik zkratu: Zkraty ES Zkrat: příčná porucha, prudká haarijní změna ES nejrozšířenější porucha ES při zkratu znikají přechodné jey Vznik zkratu: poruchoé spojení fází nazájem nebo fáze (fází) se zemí soustaě s uzemněným

Více

STABILITA SYNCHRONNÍHO HO STROJE PRACUJÍCÍHO

STABILITA SYNCHRONNÍHO HO STROJE PRACUJÍCÍHO STABILITA SYNCHRONNÍHO HO STROJE PRACUJÍCÍHO DO TVRDÉ SÍTĚ Ing. Karel Noháč, Ph.D. Západočeská Univerzita v Plzni Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky a ekologie Analyzovaný ý systém: Dále

Více

Elektrárny A1M15ENY. přednáška č. 1. Jan Špetlík. Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6

Elektrárny A1M15ENY. přednáška č. 1. Jan Špetlík. Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6 Elektrárny A1M15ENY přednáška č. 1 Jan Špetlík spetlij@fel.cvut.cz v předmětu emailu ENY Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6 Dělení a provoz výroben elektrické

Více

Aplikace měničů frekvence u malých větrných elektráren

Aplikace měničů frekvence u malých větrných elektráren Aplikace měničů frekvence u malých větrných elektráren Václav Sládeček VŠB-TU Ostrava, FEI, Katedra elektroniky, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava - Poruba Abstract: Příspěvek se zabývá možnostmi využití

Více

Určete počáteční rázový zkratový proud při trojfázovém, dvoufázovém a jednofázovém zkratu v označeném místě schématu na Obr. 1.

Určete počáteční rázový zkratový proud při trojfázovém, dvoufázovém a jednofázovém zkratu v označeném místě schématu na Obr. 1. AB5EN Nesmetrické zkrat Příklad č. Určete počáteční rázoý zkratoý proud při trojfázoém, doufázoém a jednofázoém zkratu označeném místě schématu na Obr.. G T 0,5/0 kv = MVA u k = % T3 0,5/0 kv = 80 MVA

Více

Regulace frekvence a napětí

Regulace frekvence a napětí Regulace frekvence a napětí Ivan Petružela 2007 ZS X15PES - 5. Regulace frekvence a regulace napětí 1 Osnova Opakování Blokové schéma otáčkové regulace turbíny Statická charakteristika (otáčky, výkon)

Více

Přenosové linky. Obr. 1: Náhradní obvod jednofázového vedení s rozprostřenými parametry

Přenosové linky. Obr. 1: Náhradní obvod jednofázového vedení s rozprostřenými parametry Přenosoé linky Na obr. je znázorněno náhradní schéma jednofázoého edení s rozprostřenými parametry o délce l (R označuje podélný odpor, X podélnou reaktanci, G příčnou konduktanci a B příčnou susceptanci,

Více

OVĚŘOVÁNÍ DÉLKY KOTEVNÍCH ŠROUBŮ V MASIVNÍCH KONSTRUKCÍCH ULTRAZVUKOVOU METODOU

OVĚŘOVÁNÍ DÉLKY KOTEVNÍCH ŠROUBŮ V MASIVNÍCH KONSTRUKCÍCH ULTRAZVUKOVOU METODOU XVI. konference absolentů studia technického znalectí s mezinárodní účastí 26. - 27. 1. 2007 Brně OVĚŘOVÁNÍ DÉLKY KOTEVNÍCH ŠROUBŮ V MASIVNÍCH KONSTRUKCÍCH ULTRAZVUKOVOU METODOU Leonard Hobst 1, Lubomír

Více

Příloha 01. Deskriptory kvalifikačních úrovní Národní soustavy povolání

Příloha 01. Deskriptory kvalifikačních úrovní Národní soustavy povolání Příloha 01 Deskriptory kalifikačních úroní Národní soustay poolání Znalosti teoretické a faktické (aplikoatelné e ýkonu ) Doednosti kognitiní - použíání logického, intuitiního a tůrčího myšlení a doednosti

Více

1. Dělení a provoz výroben elektrické energie (elektráren)

1. Dělení a provoz výroben elektrické energie (elektráren) Elektrárny 2 (Elektrická zařízení elektráren) Přednášející: Karel Noháč, nohac@kee.zcu.cz, klapka 4343, kancelář EK314 Cvičící: Miloslava Tesařová, tesarova@kee.zcu.cz, klapka 4313, kancelář EK302 Literatura:

Více

WIDE AREA MONITORING SYSTÉMY V DISTRIBUČNÍ ENERGETICE CONTROL OF POWER SYSTEMS 2010

WIDE AREA MONITORING SYSTÉMY V DISTRIBUČNÍ ENERGETICE CONTROL OF POWER SYSTEMS 2010 WIDE AREA MONITORING SYSTÉMY V DISTRIBUČNÍ ENERGETICE WAMS ORIENTED TO DISTRIBUTION NETWORKS Antonín Popelka, Petr Marvan AIS spol. s r.o. Brno 9th International Conference CONTROL OF POWER SYSTEMS 2010

Více

přednáška č. 1 Elektrárny B1M15ENY Obecný přehled Legislativa Schéma vyvedení výkonu Obecné požadavky na VS Ing. Jan Špetlík, Ph.D.

přednáška č. 1 Elektrárny B1M15ENY Obecný přehled Legislativa Schéma vyvedení výkonu Obecné požadavky na VS Ing. Jan Špetlík, Ph.D. Elektrárny B1M15ENY přednáška č. 1 Obecný přehled Legislativa Schéma vyvedení výkonu Obecné požadavky na VS Ing. Jan Špetlík, Ph.D. ČVUT FEL Katedra elektroenergetiky E-mail: spetlij@fel.cvut.cz Dělení

Více

Stav přenosové soustavy. Role ČEPS v decentrální energetice a nároky na zajištění stability energetických sítí

Stav přenosové soustavy. Role ČEPS v decentrální energetice a nároky na zajištění stability energetických sítí Stav přenosové soustavy. Role ČEPS v decentrální energetice a nároky na zajištění stability energetických sítí XXIX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 22. 1. 2019 Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení VEDEME

Více

MODEL VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY

MODEL VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY MODEL VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Ing. Jiří Marek, Sc. UNIS a.s. rno, Jundrovská 33, 624 rno Model větrné elektrárny (WEPS) byl sestaven pro potřeby návrhu systému řízení pro větrné turbíny o výkonu od.2 MW do 5.

Více

Význam zvýšení účinnosti elektrických strojů

Význam zvýšení účinnosti elektrických strojů Význam zvýšení účinnosti elektrických strojů Strana 0 Co je to účinnost? h = P / P - kde P' je výkon, P je příkon. Práce energie dodaná stroji je vždy větší než práce energie strojem vykonaná. Proč? Kvůli

Více

Nové směry v řízení ES

Nové směry v řízení ES Nové směry v řízení ES Nové směry v řízení ES Systémy založené na technologii měření synchronních fázorů: WAM - Wide Area Monitoring WAC Wide Area Control WAP - Wide Area Protection Někdy jsou všechny

Více

ELVAC systémy pro energetiku

ELVAC systémy pro energetiku ELVAC systémy pro energetiku ELVAC vývoj pro energetický sektor Rok 1998 MCS systém pro řízení v rozvodnách Od 1998 do současnosti instalace systému MCS ve více než 130 rozvodnách ELVAC vývoj pro energetický

Více

Evropský síťový kodex Requirements for Generators

Evropský síťový kodex Requirements for Generators Evropský síťový kodex Requirements for Generators Martin Pistora senior specialista Národní workshop ke kodexům CACM a RfG 14. května 2014 Závaznost Kodexu NC RfG je závazný pro všechny významné zdroje

Více

w i1 i2 qv e kin Provozní režim motoru: D = 130 P e = 194,121 kw Z = 150 i = 6 n M = /min p e = 1,3 MPa V z = 11,95 dm 3

w i1 i2 qv e kin Provozní režim motoru: D = 130 P e = 194,121 kw Z = 150 i = 6 n M = /min p e = 1,3 MPa V z = 11,95 dm 3 Sestate základní energetickou bilanci plnícího agregátu znětoého motoru LIAZ M638 (D/Z=30/50 mm, 4dobý, 6 álec) přeplňoaného turbodmychadlem K 36 377 V - 5. pulzačním praconím režimu. Proozní režim motoru:

Více

Modelování a simulace regulátorů a čidel

Modelování a simulace regulátorů a čidel Modeloání a simulace regulátorů a čidel. Modeloání a simulace PI regulátoru Přenos PI regulátoru je yjádřen následujícím ztahem F( p) = ( + p ) p V Simulinu je tento blo obsažen nihoně prů. Bohužel použití

Více

MOŽNOSTI MODELOVÁNÍ SYNCHRONNÍCH GENERÁTORŮ PRO DISPEČERSKÉ TRENAŽÉRY

MOŽNOSTI MODELOVÁNÍ SYNCHRONNÍCH GENERÁTORŮ PRO DISPEČERSKÉ TRENAŽÉRY MOŽNOSTI MODELOVÁNÍ SYNCHRONNÍCH GENERÁTORŮ PRO DISPEČERSKÉ TRENAŽÉRY Petr Neuman ČEPS, a.s., Praha Abstrakt Základním předpokladem při vývoji dynamkých modelů pro dispečerské treninkové simulátory (DTS)

Více

Odborná akce: PODĚBRADY 2017

Odborná akce: PODĚBRADY 2017 Odborná akce: PODĚBRADY 2017 Aktuální otázky a vybrané problémy řízení elektrizační soustavy - 22. ročník Poděbrady, Lázeňská kolonáda 23. a 24. května 2017 Vážení přátelé, dovolujeme si Vás pozvat k účasti

Více

Elektrizační soustava, trh s elektřinou, subjekty na trhu

Elektrizační soustava, trh s elektřinou, subjekty na trhu Elektrizační soustava, trh s elektřinou, subjekty na trhu Jan Švec 2006 LS X15PES - 3 1 Subjekty trhu s elektrickou energií Liberalizace trhu s elektrickou energií specifika trhu: přirozené monopoly, neskladovatelnost

Více

Elektroenergetika 1. Přenosová a distribuční soustava

Elektroenergetika 1. Přenosová a distribuční soustava Přenosová a distribuční soustava Přenosová soustava Soubor vedení a zařízení 400 kv, 220 kv a vybraných vedení a zařízení 110 kv sloužící pro přenos elektřiny pro celé území ČR a k propojení s elektrizačními

Více

Nové výzvy pro spolehlivý provoz přenosové soustavy Ing. Ivo Ullman, Ph.D.

Nové výzvy pro spolehlivý provoz přenosové soustavy Ing. Ivo Ullman, Ph.D. Nové výzvy pro spolehlivý provoz přenosové soustavy Ing. Ivo Ullman, Ph.D. Senior specialista Obor Technická politika Vývoj přenosu elektřiny Od výroby ke spotřebě (osvětlení, pohony) Stejnosměrný vs.

Více

Praha spol. s r. o. Magistrů 13 Praha Czech Republic. Ing. Ladislav Švarc Ing. JosefČaban

Praha spol. s r. o. Magistrů 13 Praha Czech Republic. Ing. Ladislav Švarc Ing. JosefČaban Praha spol. s r. o. Magistrů 13 Praha 4 140 00 Czech Republic Ing. Ladislav Švarc Ing. JosefČaban tel.: +420 261 219 419 mob.: +420 602 241 570 fax.: +420 261 222 721 www.meacont.cz meacont@meacont.cz

Více

Čl. I Vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení, se mění takto: 1.

Čl. I Vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení, se mění takto: 1. Strana 4977 388 VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ Semestrální práce z předmětu Matematické modeloání Dopraní nehoda ŠKOLNÍ ROK: 7/8 DATUM ODEVZDÁNÍ: 7.1.8 ROČNÍK: 4 VYPRACOVAL: Bc.Ondřej Tyc OBOR: KOSTRUKCE

Více

Model větrné elektrárny

Model větrné elektrárny Model větrné elektrárny V článku je ukázán způsob tvorby simulačního modelu větrné elektrárny s použitím softwarových nástrojů ze sady Matlab/Simulink a naznačeny možnosti využití tohoto modelu v praxi.

Více

STANOVENÍ DISPERZNÍ KŘIVKY ZE ZÁZNAMŮ SEISMICKÝCH POVRCHOVÝCH VLN PŘI HARMONICKÉM ZDROJI

STANOVENÍ DISPERZNÍ KŘIVKY ZE ZÁZNAMŮ SEISMICKÝCH POVRCHOVÝCH VLN PŘI HARMONICKÉM ZDROJI TANOVENÍ DIPEZNÍ KŘIVKY ZE ZÁZNAMŮ EIMICKÝCH POVCHOVÝCH VLN PŘI HAMONICKÉM ZDOJI. Gaždoá, J. Vilhelm Uniersita Karloa Praha, Přírodoědecká fakulta Abstrakt Příspěek se zabýá stanoením disperzní křiky porchoých

Více

Synchronní stroje. Φ f. n 1. I f. tlumicí (rozběhové) vinutí

Synchronní stroje. Φ f. n 1. I f. tlumicí (rozběhové) vinutí Synchronní stroje Synchronní stroje n 1 Φ f n 1 Φ f I f I f I f tlumicí (rozběhové) vinutí Stator: jako u asynchronního stroje ( 3 fáz vinutí, vytvářející kruhové pole ) n 1 = 60.f 1 / p Rotor: I f ss.

Více

X14POH Elektrické POHony. K13114 Elektrických pohonů a trakce. elektrický pohon. Silnoproudá (výkonová) elektrotechnika. spotřeba el.

X14POH Elektrické POHony. K13114 Elektrických pohonů a trakce. elektrický pohon. Silnoproudá (výkonová) elektrotechnika. spotřeba el. Předmět: Katedra: X14POH Elektrické POHony K13114 Elektrických pohonů a trakce Přednášející: Prof. Jiří PAVELKA, DrSc. Silnoproudá (výkonová) elektrotechnika podíl K13114 na výuce technická zařízení elektráren

Více

Dispečerské řízení. Jiří Helbich, senior specialista oddělení Rozvoj dispečerského řízení VEDEME ELEKTŘINU NEJVYŠŠÍHO NAPĚTÍ

Dispečerské řízení. Jiří Helbich, senior specialista oddělení Rozvoj dispečerského řízení VEDEME ELEKTŘINU NEJVYŠŠÍHO NAPĚTÍ Dispečerské řízení Jiří Helbich, senior specialista oddělení Rozvoj dispečerského řízení VEDEME ELEKTŘINU NEJVYŠŠÍHO NAPĚTÍ 2 Vyloučení odpovědnosti Stanoviska v této prezentaci uvedená či ji doprovázející

Více

Ochrany v distribučním systému

Ochrany v distribučním systému Ochrany v distribučním systému Ochrany elektroenergetických zařízení Monitorují provozní stav chráněného zařízení. Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu poruchového. Poruchové

Více

Sauter Components 71513622920 05

Sauter Components 71513622920 05 51.362/1 AVM 105S, 115S: Pohon entilu s elektronikou SUT (SAUTER Uniersal Technology) Vaše ýhoda pro dosažení yšší energetické účinnosti Automatické přizpůsobení u entilu, přesné řízení a elektronické

Více

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu ke dni 26. října 2010, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

Bezpečnostní obvody (BO)

Bezpečnostní obvody (BO) Bezpečnostní obody (BO) rčeno pro studenty bakalářských studijních programů na FBI Poznámka:!!! Níže uedené texty neobsahují změny termínech, přístupech a e lastním proedení bezpečnostních systémů yolané

Více

UES: Softwarová optimalizace v oblasti výroby elektřiny a tepla

UES: Softwarová optimalizace v oblasti výroby elektřiny a tepla UES: Softwarová optimalizace v oblasti výroby elektřiny a tepla Bystrá, Liptovský Ján, Slovensko, 18.-20.5.2004 Jáchym Vohryzek Optimalizace a procesní řízení SW řešení: Pokročilé řízení/ Optimalizace

Více

Program odborných akcí EGÚ Praha Engineering, a.s. PROSINEC.

Program odborných akcí EGÚ Praha Engineering, a.s. PROSINEC. PROSINEC www.egu-prg.cz Cyklus E 2012 POZOR!!! Tentokrát zase v Heyrovského ústavu AV, Praha 8, viz poslední stránka Seminář č. 10 12. 12. 2012 ROZVOJ DISTRIBUOVANÉ VÝROBY V ES A PRINCIPY INTEGRACE. VIRTUÁLNÍ

Více

u plnorozsahových simulaèních modelù s detailním modelováním všech podstatných

u plnorozsahových simulaèních modelù s detailním modelováním všech podstatných Simulátory parních kotlù v programu Matlab a Simulink a možnosti realizace jejich operátorských rozhraní Petr Neuman, Bohumil Šulc, Javed Alam Jan, Michal Tauchman Model uhelného parního kotle s nelineární

Více

6. OBROBITELNOST MATERIÁLŮ

6. OBROBITELNOST MATERIÁLŮ 6. OBROBITELNOST MATERIÁLŮ Po úspěšném a aktiním absoloání této KAPITOLY Budete umět: Obecné pojmy a terminologii obrobitelnosti. Stanoit základní kritéria obrobitelnosti a součinitel obrobitelnosti. Popsat

Více

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice Citace: 219/2001 Sb. Částka: 84/2001 Sb. Na straně

Více

Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky

Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky Výbor pro udržitelnou energetiku 11/2016 Miroslav Vrba, Karel Vinkler Základní informace o ČEPS, a.s. (I.) Výhradní provozovatel přenosové soustavy ČR na základě

Více

Elektrická část elektráren

Elektrická část elektráren Elektrická část elektráren Jan Švec jan.svec@fel.cvut.cz Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechnická ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6 Statistika výroben 2000-2009 Jednotka 2000 2001 2002 2003

Více

DOOSAN ŠKODA POWER. pro jaderné elektrárny ŠKODA POWER. Jiří Fiala Ředitel Globálního R&D centra Doosan Škoda Power

DOOSAN ŠKODA POWER. pro jaderné elektrárny ŠKODA POWER. Jiří Fiala Ředitel Globálního R&D centra Doosan Škoda Power DOOSAN ŠKODA POWER pro jaderné elektrárny Jiří Fiala Ředitel Globálního R&D centra Doosan Škoda Power 12.5.2016 ŠKODA POWER Historie turbín ŠKODA Významné osobnosti historie parních turbín ŠKODA Prof.

Více

Zásobování Šluknovského výběžku elektřinou. Podklady pro poradu

Zásobování Šluknovského výběžku elektřinou. Podklady pro poradu Zásobování Šluknovského výběžku elektřinou Podklady pro poradu Dispozice vedení Varianty řešení 1. 2. 3. 4. 5. 6. Střídavé kabelové vedení 110 kv Stejnosměrné kabelové vedení 110 kv Kompaktní (estetické)

Více

Participace ČEPS na rozvoji trhů

Participace ČEPS na rozvoji trhů Participace ČEPS na rozvoji trhů Richard Kabele AEM 8.6.2010 Obsah Organizace v ČEPS v oblasti rozvoje trhů Rozvoj trhu v oblasti podpůrných služeb Rozvoj trhu v oblasti regulační energie Vyrovnávací trh

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět HYA2 K141 FSv ČVUT. Hydraulika potrubí

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět HYA2 K141 FSv ČVUT. Hydraulika potrubí Fakulta staební ČVUT Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět HYA K4 FS ČVUT Hydraulika potrubí Doc. Ing. Aleš Halík, CSc., Ing. Tomáš Picek PhD. K4 HYA Hydraulika potrubí 0 DRUHY PROUDĚNÍ V POTRUBÍ

Více

Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na náklady na řízení přenosové soustavy ČR 1/32

Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na náklady na řízení přenosové soustavy ČR 1/32 Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na náklady na řízení přenosové soustavy ČR Petr Havel 1), Petr Horáček 1), Eduard Janeček 2) havelp@fel.cvut.cz, horacek@fel.cvut.cz, janecek@kky.zcu.cz 1) České

Více

5. Elektrické stroje točivé

5. Elektrické stroje točivé 5. Elektrické stroje točivé Modelováním točivých strojů se dají simulovat elektromechanické přechodné děje v elektrizačních soustavách. Sem patří problematika stability, ostrovní provoz, nebo jen rozběhy

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2011 ze dne listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace

Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace Pravidla při práci s elektřinou Jaderné elektrárny Větrné elektrárny Sluneční elektrárny Vodní elektrárny Tepelné elektrárny Otázky z prezentace Nedotýkej se přetržených drátů elektrického vedení, mohou

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2011 ze dne 23. listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Nastavení rozlišení obrazovky

Nastavení rozlišení obrazovky Nastaení rozlišení obrazoky Kůli lastnostem technologie u displejů z tekutých krystalů (LCD) je rozlišení obrazu ždy pené. Nejlepšího zobrazení dosáhnete, pokud rozlišení nastaíte na maximální, tedy stejné

Více

Praktikum I Mechanika a molekulová fyzika

Praktikum I Mechanika a molekulová fyzika Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu ýuky obecné fyziky MFF UK Praktikum I Mechanika a molekuloá fyzika Úloha č. XXI Náze: Měření tíhoého zrychlení Pracoal: Matyáš Řehák stud.sk.: 16 dne: 9.5.008

Více

DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ ČEPS

DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ ČEPS INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ ČEPS Ing. JANA

Více

Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti

Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL 31. 1. 2014 Název zpracovaného celku: Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti 10. SYNCHRONNÍ STROJE Synchronní

Více

SIMULACE JEDNOFÁZOVÉHO MATICOVÉHO MĚNIČE

SIMULACE JEDNOFÁZOVÉHO MATICOVÉHO MĚNIČE SIMULE JEDNOFÁZOVÉHO MATICOVÉHO MĚNIČE M. Kabašta Žilinská univerzita, Katedra Mechatroniky a Elektroniky Abstract In this paper is presented the simulation of single-phase matrix converter. Matrix converter

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VLČEK Josef - elektro s.r.o. Praha 9 - Běchovice Září

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. ENERGETIKY TŘINEC, a.s. DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. ENERGETIKY TŘINEC, a.s. DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGETIKY TŘINEC, a.s. PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Říjen

Více

DamasPower. 3. dubna 2014. Michal Hejl

DamasPower. 3. dubna 2014. Michal Hejl DamasPower 3. dubna 2014 Michal Hejl Agenda Damas Power Výrobní zdroje Plánování výroby Prodej Bilance Měření Podpůrné služby Realizované řešení Shrnutí Copyright Unicorn Systems 2 Damas Power Úvod Řešení

Více

Regulace napětí a jalových výkonů v distribuční soustavě 110kV

Regulace napětí a jalových výkonů v distribuční soustavě 110kV Regulace napětí a jalových výkonů v distribuční soustavě 0kV Konference PV GRID Ing. Richard Habrych, Ph.D. červen 203 Obsah Důvody regulace U a Q v DS0kV Základní princip regulace U a Q ASRU velkoodběratele

Více

ELCOM, a.s. Energie Pro Budoucnost Ampér 2017

ELCOM, a.s. Energie Pro Budoucnost Ampér 2017 ELCOM, a.s. Energie Pro Budoucnost Ampér 2017 Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. Ing. Jiří Hula, Ph.D. Úrovně monitoringu elektrické energie Globální měřicí systémy pro monitoring fázorů (WAMS) na nadnárodní

Více

Sauter Components

Sauter Components 51.364/1 AK 115S: Otočný pohon s řídicí elektronikou SUT pro kuloý kohout Vaše ýhoda pro dosažení yšší energetické účinnosti Automatická adaptace na kuloý kohout, přesné řízení a ysoká energetická účinnost

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2010 -

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2010 - Výzkumné centrum spaloacích motorů a automobilů Josefa Božka V3 Noá řešení a optimalizace struktur i řídicích algoritmů ozidla 3.3 Synergie systémů řízení podozku ozidel 33A11 Nárh řízení systému aktiního

Více

Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016

Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016 Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016 Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR (MAF CZ) Na základě Nařízení EP a Rady (ES) č. 714/2009 ENTSO-E vypracovává Evropské hodnocení výrobní

Více

Technologie přeměny Osnova předmětu 1) Úvod 2) Energetika

Technologie přeměny Osnova předmětu 1) Úvod 2) Energetika Osnova předmětu 1) Úvod 2) Energetika 3) Technologie přeměny 4) Tepelná elektrárna a její hlavní výrobní zařízení 5) Jaderná elektrárna 6) Ostatní tepelné elektrárny 7) Kombinovaná výroba elektřiny a tepla

Více

Zařízení pro řízení jalového výkonu fotovoltaických elektráren

Zařízení pro řízení jalového výkonu fotovoltaických elektráren Zařízení pro řízení jalového výkonu fotovoltaických elektráren Dr. Ing. Tomáš Bůbela ELCOM, a.s. Regulace napětí v místě připojení FVE Regulace napětí řízením jalového výkonu Současné požadavky na řízení

Více

100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY

100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY 100 LET PROMĚN ČESKÉ A SLOVENSKÉ ENERGETIKY 23. března 2018 Výstaviště Brno Fungující energetika je jednou z podmínek pro fungování průmyslu a nejen průmyslu Podstatné pro rozvoj a udržení spolehlivosti

Více

Obsah a členění studie

Obsah a členění studie Květen 2018 Posouzení variant výrobního mixu SR z pohledu Generation adequacy a dostupnosti PpS Posouzení variant výrobního mixu ve vztahu k povinnostem PPS SR a v souvislosti s přiměřeností výrobních

Více

přednáška č. 2 Elektrárny A1M15ENY Ing. Jan Špetlík, Ph.D. Schéma vlastní spotřeby Příklady provedení schémat VS Výpočet velikosti zdrojů pro VS

přednáška č. 2 Elektrárny A1M15ENY Ing. Jan Špetlík, Ph.D. Schéma vlastní spotřeby Příklady provedení schémat VS Výpočet velikosti zdrojů pro VS Elektrárny A1M15ENY přednáška č. 2 Schéma vlastní spotřeby Příklady provedení schémat VS Výpočet velikosti zdrojů pro VS Ing. Jan Špetlík, Ph.D. ČVUT FEL Katedra elektroenergetiky E-mail: spetlij@fel.cvut.cz

Více

FYZIKA 2. ROČNÍK. Pozorovaný pohyb vlny je pohybem stavu hmoty, a nikoli pohybem hmoty samé.

FYZIKA 2. ROČNÍK. Pozorovaný pohyb vlny je pohybem stavu hmoty, a nikoli pohybem hmoty samé. Poěst, která znikne jednom městě, pronikne elmi brzo do druhého města, i když nikdo z lidí, kteří mají podíl na šíření zprá, neodcestuje z jednoho města do druhého. Účast na tom mají da docela různé pohyby,

Více

PERSPEKTIVY ROZVOJE AKUMULACE ENERGIE V ČR. Mgr. Jan Fousek, AKU-BAT CZ, z.s.

PERSPEKTIVY ROZVOJE AKUMULACE ENERGIE V ČR. Mgr. Jan Fousek, AKU-BAT CZ, z.s. PERSPEKTIVY ROZVOJE AKUMULACE ENERGIE V ČR Mgr. Jan Fousek, 25. 1. 2018 AKU-BAT CZ, z.s. OBSAH PREZENTACE 1. O asociaci AKU-BAT 2. Průběh legislativního procesu 3. Akumulace v dokumentech nejvýznamnějších

Více

Elektrárny A1M15ENY. přednáška č. 6. Jan Špetlík. Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6

Elektrárny A1M15ENY. přednáška č. 6. Jan Špetlík. Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6 Elektrárny A1M15ENY přednáška č. 6 Jan Špetlík spetlij@fel.cvut.cz -v předmětu emailu ENY Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, 166 27 Praha 6 Charakteristika naprázdno,

Více

Ostrovní provoz BlackOut

Ostrovní provoz BlackOut Ostrovní provoz BlackOut Ivan Petružela 2006 LS X15PES - 13. Ostrovní provoz 1 Osnova Frekvenční plán Ostrovní provoz Frekvenční kolaps v rovině (f,p) Obnovení frekvence pomocí frekvenčního odlehčování

Více

Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s.

Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s. Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s. Ing.Miroslav Prokop Vedoucí odboru Hlavní dispečer Praha Bohdalec 15.6.2009 Obsah Co je to přenosová soustava, jaké a komu poskytuje služby? Jaké má PPS

Více

1 U. 33. Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose.

1 U. 33. Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose. 1. V jakých jednotkách se yjadřuje proud ueďte náze a značku jednotky 2. V jakých jednotkách se yjadřuje indukčnost ueďte náze a značku jednotky 3. V jakých jednotkách se yjadřuje kmitočet ueďte náze a

Více

Ochrany bloku. Funkce integrovaného systému ochran

Ochrany bloku. Funkce integrovaného systému ochran 39 Ochrany bloku Ochrany bloku Integrovaný systém chránění synchronního alternátoru pracujícího v bloku s transformátorem. Alternátor je uzemněný přes vysokou impedanci. 40 Ochrany bloku Funkce integrovaného

Více

vzdálenost těžiště (myslí se tím těžiště celého tělesa a ne jeho jednotlivých částí) od osy rotace

vzdálenost těžiště (myslí se tím těžiště celého tělesa a ne jeho jednotlivých částí) od osy rotace Přehled příkladů 1) Valiý pohyb, zákon zachoání energie ) Těžiště tělesa nebo moment setračnosti ýpočet integrací - iz http://kf.upce.cz/dfjp/momenty_setracnosti.pdf Nejčastější chyby: záměna momentu setračnosti

Více

Bezpečnostní program

Bezpečnostní program Bezpečnostní program bezpečnostního programu. Obsah: Prezentace EDĚ - vybrané objekty s popisem - blokový transformátor - transformátor vlastní spotřeby - turbogenerátor TG 200 MW - regulační stanice plynu

Více

K Mechanika styku kolo vozovka

K Mechanika styku kolo vozovka Mechanika styku kolo ozoka Toto téma se zabýá kinematikou a dynamikou kola silničních ozidel. Problematika styku kolo ozoka má zásadní ýznam pro stanoení parametrů jízdy silničních ozidel, neboť má li

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV KVALITA NAPĚTÍ V DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV KVALITA NAPĚTÍ V DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 3 KVALITA NAPĚTÍ V DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ Zpracovatel: PROVOZOVATELÉ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV listopad 2011 Schválil:

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV ELEKTROENERGETIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Kvalita elektřiny při alternaci zdrojů

Kvalita elektřiny při alternaci zdrojů Kvalita elektřiny při alternaci zdrojů Jiří Holoubek, ELCOM, a. s. jiri.holoubek@elcom.cz Základní charakteristiky napájecího napětí: Kmitočet Velikost Tvar vlny Symetrie třífázové soustavy S těmito normovanými

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV ELEKTROENERGETIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

Regulace frekvence a napětí

Regulace frekvence a napětí Regulace frekvence a napětí Ivan Petružela 2006 LS X15PES - 5. Regulace frekvence a napětí 1 Osnova Opakování Blokové schéma otáčkové regulace turbíny Statická charakteristika (otáčky, výkon) turbíny Zajištění

Více