TISKOVÁ ZPRÁVA. Výstava Odkaz Tibetu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TISKOVÁ ZPRÁVA. Výstava Odkaz Tibetu"

Transkript

1 TISKOVÁ ZPRÁVA Výstava Odkaz Tibetu Exkluzivní výstavu s názvem Odkaz Tibetu připravilo plzeňské Západočeské muzeum ve spolupráci s Buddhistickým centrem Plzeň, o.s. Expozice, na níž se představí vzácné sošky, tibetské svinovací obrazy thangky i rituální předměty, bude přístupná pro veřejnost od 2. března do 15. dubna Výstava představí historii i současný vývoj umění tibetského buddhismu. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout jedinečné sošky, ručně malované svinovací obrazy thangky, které jsou stále vyráběny přímo v Nepálu, i rituální předměty. Nejvzácnější sošky budou zapůjčeny z tzv. Blohmeyerovy sbírky, životního díla německého diplomata Johanna Blohmeyera ( ), které budou veřejnosti zpřístupněny v historii teprve potřetí, říká Michaela Píchová, kurátorka výstavy. Druhá část vystavovaných exponátů pochází z větší části z Nepálu a je v současné době ve vlastnictví buddhistických center a privátních sbírek ze střední Evropy, zvláště z Německa a ČR. Preciznost vystavovaných exponátů bere dech, nicméně buddhistické umění ve své podstatě nabízí širší rozměr nemá jen samotný umělecký a historický význam, ale je především ztělesněním hluboké symboliky. Všechny sošky, které zobrazují různé buddhovské aspekty, byly naplněny a požehnány buddhistickými mistry. Navštívit tuto výstavu znamená setkat se s trvalými hodnotami, které jsou zdrojem opravdového štěstí, vysvětluje Michaela Píchová. Expozici doplní moderované prohlídky, speciální programy pro školy, přednášky nebo promítání filmů. Na programu jsou také projekce dokumentů, po jejichž skončení budou moci diváci diskutovat s režiséry snímků, Martinem Kratochvílem či Viliamem Poltikovičem. Vstupné je 50 a 20 Kč. Otevřeno bude denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00 hodin.

2 Buddhistické centrum Plzeň, o.s., které výstavu pořádá, patří mezi padesát meditačních center a skupin, které organizačně zastřešuje Společnost Diamantové cesty (SDC). Jedná se o tzv. laický směr buddhismu, který si dnes získává oblibu hlavně u moderních, nezávislých a samostatných lidí. Ti se jeho praktikování běžně věnují při studiu nebo civilním zaměstnání. Ve všech meditačních centrech se pravidelně schází několik set lidí. Také díky tomu patří mezi jednu z největších buddhistických komunit v České republice. Na výstavě se podílí také německá nadace Buddhismus Stiftung Diamantweg, která organizovala výstavu Raum und Freude v Mnichově na přelomu let Organizátoři výstavou chtějí podpořit i mezinárodní Den pro Tibet, který je každoročně připomínán 10. března. PROGRAM VÝSTAVY: Promítání filmů Promítání filmů proběhne vždy v kinosálu Měšťanské besedy. 4. března 19:00hod. Samsára 5. března 19:00hod. Tibet K posvátné hoře Kailás + beseda s režisérem Martinem Kratochvílem 18. března 19:00hod. Kundun život Dalajlamy 19. března 19:00hod. Dotek z druhého břehu + beseda s režisérem Viliamem Poltikovičem Přednášky 8. března 18:00hod. Počátky buddhismu v Tibetu (Peter Sauer) Buena Vista Club 15. března 18:00hod. Tibetský buddhismus (Daniel Wysocki) kavárna Vídeňka 22. března 18:00hod. Buddha, dharma, sangha (Radek Růžička) kavárna Vídeňka 29. března 18:30hod. Buddhismus na Západě (Roman Virt) kavárna Vídeňka 5. dubna 18:00hod. Tibetské umění (Jakub Kadlec) Západočeské muzeum 12. dubna 18:00hod. Himaláje (s fotoprojekcí, Martin Uhlíř) Západočeské muzeum Moderované prohlídky Každou sobotu a neděli od 14:00 a 16:00hod. (nebo po domluvě kdykoli).

3 TIBET Země uprostřed Himálají, kde je buddhismus již od 7. století n.l. neoddělitelnou součástí duchovního i společenského života. V roce 1950 došlo k okupaci Tibetu čínskou armádou a k masivnímu přesidlování čínského obyvatelstva do Tibetu. Navzdory ostrým represím trvá úsilí Tibeťanů o větší kulturní, národnostní i politickou emancipaci, která nalézá určitou podporu i v zahraničí nejen díky aktivitě Dalajlámy, ale i dalších představitelů škol tibetského buddhismu. TIBETSKÉ UMĚNÍ Tibetské umění najdeme při pohoří Himálaje. Rozprostírá se od západu indické provincie Ladakh, přes Tibet, severní horské kraje Nepálu, Dolpo, Manang a Mustang. Dále pokračuje přes údolí Káthmandú k jihozápadní Číně, Sikkimu a Bhútánu a dotýká se až Mongolska. Jeho styl a ikonografie jsou neměnné. Liší se jen menšími místními a historickými variantami. Tak jako na většině území Asie je i zde náboženství ve své specifické himálajské podobě společným prvkem působícím na umělecký vývoj, který spojuje bhútánské, ladakhské a tibetské styly. Můžeme tedy hovořit o himálajském tibetském umění. BUDDHISTICKÉ SOŠKY Sochy a sošky se po staletí vyráběly z různých materiálů, jako jsou bronz, mosaz, dřevo i kámen. Jejich velikosti se různí od několika centimetrů až po obrovské sochy buddhů vytesané ve skalách. Nejčastěji se však setkáváme se soškami vysokými centimetrů. Sochaři obecně vytvářejí sošky rozdělené na mírné a hrozivé formy, které buď ztělesňují soucit (mírné) nebo ochranu všech bytostí (hrozivé). Ty jsou pak dále rozděleny na ženské a mužské buddhovské formy a na sochy, jež manifestují párové spojení ženského a mužského aspektu. Sošky a jiné vyobrazení buddhů slouží jako meditační pomůcky a jsou vyjádřením našich vnitřních kvalit, naší mysli. Výroba sošek je náročný a dlouhý proces. Žádná ze sošek není vyráběna sériově a tak každá z nich je unikátní originál. SVINOVACÍ OBRAZY THANGKY Thang-ka v doslovném překladu znamená něco, co je možné svinout. Jsou to svinovací obrazy malované podle tibetské tradice, které jsou důležitou součástí buddhistického umění. Umění malování thangk patří k vědnímu oboru umění a umělecké řemeslo a spolu s filosofií, logikou, gramatikou sanskrtu a lékařstvím tvoří celek tradičních nauk tibetské kultury.

4 Malíři se museli dlouhá léta věnovat studiu. Navíc je tu význam thangk jako mocného prostředku pro praktikující buddhisty proniknutí k vyšším stupňům sebepoznání. Jen velmi vzácně sloužily thangky k čistě dekorativním účelům. Nacházejí-li se proto thangky v meditačních místnostech, zdobí-li stěny klášterů, nejsou pouhou dekorací, ale zachovávají svůj význam, protože obyvatelé kláštera nemohou opomenout jejich prvořadou funkci. Každá thangka by měla být opatřena tenkým, nejčastěji žlutým, hedvábným ochranným přehozem, který je přišit podél horní lišty. Rozměry originálních thangk se různí, jsou velké cca 100 x 70 centimetrů. BUDDHISMUS Existuje více než 2500 let. Zahrnuje v sobě prvky náboženství, filozofie a psychologie. Pracuje s lidskou zralostí, kritičností, našimi zkušenostmi a přímo se dotýká naší každodenní skutečnosti. Na buddhismus můžeme pohlížet jako na soubor nástrojů, které nám umožňují vidět věci takové, jaké doopravdy jsou, vyhnout se utrpení a dosáhnout stavu trvalého štěstí.

5 Rozhovor s Michaelou Píchovou, kurátorkou výstavy Odkaz Tibetu Michaela Píchová je členkou občanského sdružení Buddhistické centrum Plzeň, o.s. Podílí se na pořádání veřejných přednášek českých i zahraničních cestujících učitelů a meditačních kurzů v Těnovicích u Plzně. Zároveň se zabývá plněním buddhistických sošek. Pracuje jako vedoucí oddělení Traffic Coordination v jedné plzeňské firmě. 1. Jakým způsobem jste koncipovala výstavu? V expozici návštěvníci naleznou vzácné buddhistické sošky, tibetské svinovací obrazy thangky, rituální předměty a tradiční oltář v tibetském duchu. Pojetí výstavy vychází ze struktury tzv. buddhistického stromu útočiště, který je typický pro učení Diamantové cesty (skt. Vadžrajány). Sošky jsou ve vitrínách rozmístěny tak, aby vyjadřovaly uspořádání buddhovských aspektů, které jsou zobrazeny právě na tomto stromu útočiště. 2. Kolik exponátů bude představeno? Celkem bude vystaveno 57 exponátů, z toho 37 soch a sošek, 6 thang tibetských svinovacích obrazů a další rituální předměty. Nejmenší soška bude cca 14 cm vysoká a největší bude měřit 75 cm. 3. Jaké je přibližné stáří sošek? Stáří u sošek není důležité, mnohem důležitější je kvalita jejich provedení. Nejedná se o sošky, které se běžně prodávají turistům, ale o exponáty, na které jejich majitelé čekali i několik let. Proces výroby sošky, která má sloužit jako podpora v meditaci, je velmi zdlouhavý, protože soška musí splňovat spoustu kritérii. Dá se říci, že v požadované kvalitě se povede 1 soška z Proč jste si pro výstavu vybrali prostory Západočeského muzea? Hledali jsme místo, které bude dostatečně reprezentativní a dostupné široké veřejnosti. Zároveň jsme chtěli mít co nejlepší zázemí pro výstavu a její bezproblémový průběh. Jsme proto velmi rádi, že jsme výstavu mohli uspořádat právě v těchto prostorách. 5. Z jakých zdrojů je expozice financována? Část prostředků jsme jako hlavní organizátor výstavy, Buddhistické centrum Plzeň, o.s., uhradili sami. Dále jsme podali několik žádostí o granty. Také jsme oslovili firmy a společnosti s nabídkou spolupráce buď ve formě finanční nebo reciproční podpory.

6 6. Jak tibetské umění souvisí s buddhismem? Himalájské umění, umění buddhismu Diamantové cesty (skt. Vadžrajána) v sobě obsahuje hluboký význam. Tento symbolismus je postaven na základu Buddhových učení, které umožňují rozpoznání podstaty naší vlastní mysli. Umění v kontextu tibetského buddhismu hraje nejčastěji roli meditačních pomůcek. 7. Je možné, aby měli lidé podobné exponáty doma, nebo se pro laiky vůbec nehodí? Samozřejmě to možné je. Přesto je důležité je mít uložené na místě vybraném k tomuto účelu. Děláme to tak i v případě, pokud si zakoupíme nějaký vzácný obraz či sošku od slavného umělce. 8. Bude výstava prodejní? Bohužel nebude. Nicméně pokud by měl někdo zájem, může si objednat sošky a tibetské svinovací obrazy v našich meditačních centrech. 9. V březnu je vždy připomínán osud okupovaného Tibetu. Souvisí s tímto dnem i vaše výstava? Ano. Jde o výjimečnou příležitost seznámit návštěvníky výstavy s uměním a odkazem této, v současné době tak zkoušené, asijské země, ve které vzniklo ojedinělé umění tibetského buddhismu. Kontakt pro média: Dana Homolková tel dana.homolkova@bdc.cz url: url:

Benefiční kurz buddhismu. 14. denní. do Malého Tibetu za výukou základů buddhismu přímo v místním klášteře. cesta

Benefiční kurz buddhismu. 14. denní. do Malého Tibetu za výukou základů buddhismu přímo v místním klášteře. cesta Benefiční kurz buddhismu 14. denní cesta do Malého Tibetu za výukou základů buddhismu přímo v místním klášteře Program cesty do Malého Tibetu Malý Tibet leží v nejsevernějším cípu Indie a je posledním

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Náboženský život v ČR

Náboženský život v ČR Náboženský život v ČR 2009-2010 společné zúčastněné pozorování Návštěva společenství Fa-lun-kung v úterý 4. května v 18:30 v Domě dětí a mládeže Prahy 5, Štefánikova 11 (u metra Anděl), 1. patro. doprovodné

Více

Informace pro členy Českého klubu cestovatelů 5/2013

Informace pro členy Českého klubu cestovatelů 5/2013 Informace pro členy Českého klubu cestovatelů 5/2013 Vážení členové Českého klubu cestovatelů, s drobným zpožděním, za které se velmi omlouváme, jsme pro vás připravili další číslo pravidelného klubového

Více

O Tibetu jako atraktivním turistickém cíli. Petr Studnička Čelákovice 5. 3. 2013

O Tibetu jako atraktivním turistickém cíli. Petr Studnička Čelákovice 5. 3. 2013 O Tibetu jako atraktivním turistickém cíli Petr Studnička Čelákovice 5. 3. 2013 Město vyvěsí tibetskou vlajku rok 2013 54. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu v neděli 10. 3. 2013 vyvěšení

Více

Dobrovolnictví v Malém Tibetu Výuka dětí, pomoc na stavbě, odborná asistence v rozvoji školy. 14 dní až 6 měsíců

Dobrovolnictví v Malém Tibetu Výuka dětí, pomoc na stavbě, odborná asistence v rozvoji školy. 14 dní až 6 měsíců Dobrovolnictví v Malém Tibetu Výuka dětí, pomoc na stavbě, odborná asistence v rozvoji školy 14 dní až 6 měsíců Malý Tibet Malý Tibet leží v severní Indii. Formálně se tato oblast jmenuje Ladakh, ale protože

Více

Základy buddhismu. Evangelická teologická fakulta UK 2011

Základy buddhismu. Evangelická teologická fakulta UK 2011 Základy buddhismu Evangelická teologická fakulta UK 2011 Základy buddhismu Úvod, upanišadová krize, vznik džinismu a buddhismu, počátky buddhismu 18. 2. Počátky buddhismu, Buddha a jeho učení 25. 2. Rané

Více

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25 Buddhismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 BUDDHISMUS Patří mezi nejstarší náboženství, vzniká v Asii. Od 19. století se šíří dále. Je historickou postavou. Narodil se zhruba v 5. století jako indický

Více

Buddhismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o.

Buddhismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Buddhismus určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. FUZHEADO. wikimedia [online]. [cit. 7.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:buddha_lantau.jpg

Více

Náboženský život v ČR 2010-2011

Náboženský život v ČR 2010-2011 Náboženský život v ČR 2010-2011 Náboženský život v ČR 1. Česká novodobá mystická tradice. 21. 2. četba: Dingir (Česká mystika) 2. Křesťanský evangelikalismus a pentekostalismus 28. 2. četba: Dingir (Náboženství

Více

II. ZÁSADY MUZEJNÍHO VÝSTAVNICTVÍ, VYSVĚTLENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ. 1.Základní pojmy ve výstavnictví

II. ZÁSADY MUZEJNÍHO VÝSTAVNICTVÍ, VYSVĚTLENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ. 1.Základní pojmy ve výstavnictví - 7 - II. ZÁSADY MUZEJNÍHO VÝSTAVNICTVÍ, VYSVĚTLENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ 1.Základní pojmy ve výstavnictví 1.1 Muzeum Muzeum je stálá, nevýdělečná organizace, sloužící veřejnosti, otevřená široké společnosti,

Více

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 V souladu s článkem 9 Dohody mezi vládou České republiky a

Více

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Základní informace o projektu Víte, že......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi?...vltavíny znali a používali lidé již v době kamenné?...vltavíny přiletěly

Více

Přehled základních údajů

Přehled základních údajů Buddhismus Přehled základních údajů název od Buddha - v sanskrtu Probuzený, buddhisté mluví o Buddha dharma (dharma zákon, to, co věci drţí pohromadě) společné kořeny s dnešním hinduismem, převzetí některých

Více

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ÚDAJŮ

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ÚDAJŮ BUDDHISMU S PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ÚDAJŮ název od Buddha - v sanskrtu Probuzený, buddhisté mluví o Buddha dharma (dharma zákon, to, co věci drží pohromadě) společné kořeny s dnešním hinduismem, převzetí některých

Více

Otázka: Umění starověké Číny. Předmět: Dějepis. Přidal(a): Leatham. Kulturně společenské souvislosti, periodizace vývoje - dynastie.

Otázka: Umění starověké Číny. Předmět: Dějepis. Přidal(a): Leatham. Kulturně společenské souvislosti, periodizace vývoje - dynastie. Otázka: Umění starověké Číny Předmět: Dějepis Přidal(a): Leatham Kulturně společenské souvislosti, periodizace vývoje - dynastie. Náboženství, písmo, filozofie, výtvarné umění, kaligrafie Architektura,

Více

Nová náboženská hnutí

Nová náboženská hnutí Nová náboženská hnutí 2010 Nová náboženská hnutí letní semestr 6. Denominalizace kulturně cizích nových náboženských hnutí, příklad hnutí Hare Kršna 15. 4. 7. Denominalizace kulturně cizích nových náboženských

Více

Tibet 1 VY_32_INOVACE_BEN26

Tibet 1 VY_32_INOVACE_BEN26 Tibet 1 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Tibet Území ve střední Asii. Z velké části se rozkládá na Tibetské náhorní plošině a jeho průměrná výška dosahuje přibližně 4 900 m n. m., pročež se Tibetu

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

Výroční zpráva 2012. UCHO, o.s. Univerzální chodská organizace

Výroční zpráva 2012. UCHO, o.s. Univerzální chodská organizace Výroční zpráva 2012 UCHO, o.s. Univerzální chodská organizace Obsah Základní informace o UCHO, o.s...3 Sídlo...3 Organizační struktura...3 Základní cíle sdružení...4 Formy činnosti sdružení...4 Zpráva

Více

TIP: Umělecké sklo očima českých a polských výtvarnic genusplus.cz

TIP: Umělecké sklo očima českých a polských výtvarnic genusplus.cz FEMME FATALE TIP: Umělecké sklo očima českých a polských výtvarnic 5.6.2016 genusplus.cz rukopis. Můžete ji od 10. června navštívit v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie. Na výstavě nazvané FEMME FATALE

Více

Veletrhy a výstavy. III. přednáška

Veletrhy a výstavy. III. přednáška Veletrhy a výstavy III. přednáška Komunikační specifika veletrhů a výstav 1. slouží ke komunikaci informací v daném oboru 2. představují i širší komunikační souvislosti 3. časoprostorová danost 4. působení

Více

Robert Beer: Příručka tibetských symbolů Osm šťastných symbolů. skupinou buddhistických symbolů, které jsou tradičně uváděny v tomto pořadí: (1) bílý

Robert Beer: Příručka tibetských symbolů Osm šťastných symbolů. skupinou buddhistických symbolů, které jsou tradičně uváděny v tomto pořadí: (1) bílý Robert Beer: Příručka tibetských symbolů Osm šťastných symbolů Johana Pižlová Iva Zemanová Veronika Petlachová Osm šťastných symbolů (skt. aštamangala; tib. bkra-shis rtags-brgjad) je nejznámější skupinou

Více

UMĚNÍ TIBETU VE SBÍRKÁCH BRITSKÉHO MUZEA V LONDÝNĚ

UMĚNÍ TIBETU VE SBÍRKÁCH BRITSKÉHO MUZEA V LONDÝNĚ UMĚNÍ TIBETU VE SBÍRKÁCH BRITSKÉHO MUZEA V LONDÝNĚ kolekce tibetského umění v londýnských muzeích je jednou z nejbohatších na světě artefakty tibetského buddhismu se vyznačují specifickými rysy slučujícími

Více

14. denní. Beneficial Himalayan Challenge. cesta

14. denní. Beneficial Himalayan Challenge. cesta Beneficial Himalayan Challenge 14. denní cesta do Malého Tibetu za sportem a podporou tamní školy kláštery, příroda, rafting, motorky, meditace, treking Den 1. až 3. - Hlavní město Malý Tibet leží v severní

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

GPS III. ročník BUDDHISMUS referát

GPS III. ročník BUDDHISMUS referát Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav GPS III. ročník BUDDHISMUS referát Magdaléna Hylenová Třída: 3. C Datum: 16. 2. 2017 1. Náboženství BUDDHISMUS a) Obecná charakteristika tématu Je to moderní souhrnný

Více

Nabídka programů pro nejmenší

Nabídka programů pro nejmenší Programová nabídka pro nejmenší...1 Setkání s Himálajem, severní Indií...2 Kultura rovníkové Afriky...3 Ceník a podmínky...4 O autorovi...5 Setkání s Himálajem, severní Indií a Sluneční školou, aneb jak

Více

Klášter Plasy aedificivm hoc sine aqvis rvet

Klášter Plasy  aedificivm hoc sine aqvis rvet Klášter Plasy www.klaster-plasy.cz aedificivm hoc sine aqvis rvet CO? KDY? KDE? JAK? PRO KOHO? Hlavním cílem projektu je vytvoření moderního depozitáře s adekvátními podmínkami pro uložení předmětů mobiliárních

Více

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice

Zámek čp. 26 v Hošťálkovech. Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Zámek čp. 26 v Hošťálkovech Seminář Zámky, na které stát zapomněl 30.-31.7.2015, Slezské Rudoltice Hošťálkovy Letecký snímek areálu zámku V celém okrese Bruntál unikátně dochovaný zámek Hošťálkovy čp.

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Nadační fond Jendy Rajmana založen pod záštitou paní Zuzany Švabinské pro správu uměleckého odkazu Mistra knihaře Jendy Rajmana, obnovu a provozování knihařské dílny a pořádání setkání knihařů IČO 26 70

Více

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea,

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea, Zpravodaj č. 6/ 2011 Vážení přátelé slánského muzea, na prahu léta je již v plném proudu výstavní sezóna Národopisného muzea Slánska ve Třebízi. Návštěvníci vníci sem přicházejí nejen za stálými expozicemi

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Aktivity Tibet Open House v minulém roce

Aktivity Tibet Open House v minulém roce VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Aktivity Tibet Open House v minulém roce 1. 2. 3. 4. 5. 6. Projekt Mulbekh Mahasangha Meditation Centre Geše Ješi Gawa - studium v Anglii Večer s "Voices of Tibet" Forum 2000 Machik

Více

Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola

Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Příjemce finanční podpory: Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Kněžskodvorská 33/A, 370 04 České Budějovice Tel. sekretariát: 387 438 677, manažer: 387 331 963, 607 986 303,

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KRITÉRIA. pro hodnocení školních výstav

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KRITÉRIA. pro hodnocení školních výstav KRITÉRIA pro hodnocení školních výstav 1) Originalita pojetí tématu a interpretace obsahu Všechny zúčastněné kolektivy dostaly jednotné zadání interpretovat na základě vlastního výzkumu v rodinách listopadové

Více

Občanské sdružení Ekofilm

Občanské sdružení Ekofilm Občanské sdružení Ekofilm OS EKOFILM PROJEKTY ROKU 2013 Občanské sdružení EKOFILM se i v roce 2013 snažilo naplňovat své stanovy. Pracovalo na projektech, které podporují vzdělávání za pomocí filmů. Uspořádalo

Více

Výroční zpráva o činnosti za rok 2004

Výroční zpráva o činnosti za rok 2004 Nadační fond Potala Předkládáme zprávu o činnosti a hospodaření Nadačního fondu Potala v roce 2004. Děkujeme vám všem za finanční, materiální i jinou pomoc, kterou jste pro Tibet a jeho obyvatele vykonali!

Více

Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe

Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe Devět ján s důrazem na tři vnitřní tantry, jakožto úvod do vadžrajánového buddhismu Meditační kurz v hotelu Svratka 19. 21. října 2013 Jsme velice potěšeni,

Více

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014)

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Základní informace o projektu Charakteristika: mezinárodní výtvarně-architektonický

Více

Pro pokračování klikněte ZDE Pro pokračování klikněte ZDE ZDEZDE Film si pustíte ZDE ZDEZDE Pro pokračování klikněte ZDE Pro pokračování klikněte ZDE Pro pokračování klikněte ZDE ZDEZDE V lednu roku 2013

Více

Egyptská hrobka hrobka Sennedjema v podzemních chodbách Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě

Egyptská hrobka hrobka Sennedjema v podzemních chodbách Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě Egyptská hrobka hrobka Sennedjema v podzemních chodbách Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě společná práce studentů Gymnázium Havlíčkův Brod Gymnázium zve do podzemí města! Návštěvníci Muzea Vysočiny si

Více

VILA TUGENDHAT VÝSTAVA

VILA TUGENDHAT VÝSTAVA VILA TUGENDHAT VÝSTAVA E-MAIL: INFO@TUGENDHAT.EU TELEFON: +420 515 511 015 / 016 ČERNOPOLNÍ 45, BRNO OBSAH Vila Tugendhat výstava 3 Technické parametry 4 Vizualizace výstavy 5 2 velkosti výstavních panelů

Více

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno UNIVERZITA PARDUBICE Vás zve na výstavu TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna Studentská 519 Pardubice Stavařov 22. 3. 20. 5. 2000

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF GRAPHIC DESIGN 1

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF GRAPHIC DESIGN 1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF GRAPHIC DESIGN 1 UMĚNÍ TIBETSKÉHO BUDDHISMU UMĚNÍ A JEHO

Více

Muzejní prezentace pro návštěvníky s poruchami zraku

Muzejní prezentace pro návštěvníky s poruchami zraku Muzejní prezentace pro návštěvníky s poruchami zraku Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz Zdroj: fotoarchiv NM Počátky taktilního výstavnictví 80. léta 20. století NG (1983) Sochařský portrét

Více

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015!

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015! V termínu od 22. do 23. října 2015 se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční 4. ročník mezioborového veletrhu obnovy, financování, využití

Více

Příručka pro učitele Dharmy

Příručka pro učitele Dharmy Příručka pro učitele Dharmy ÚVOD Tato příručka je věnována zenovému mistru Seung Sahnovi. Je to poklona jeho učení, poklona jeho neúnavnému úsilí pomoci nám uvidět cestu a následně pomáhat ostatním. Jako

Více

Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko Přihláška

Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko Přihláška Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko 2013 Přihláška Identifikační údaje soutěžícího (realizátora produktu): Název společnosti, organizace: Muzeum Beskyd Frýdek Místek, příspěvková

Více

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče.

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. mladé plody rostou na starých stromech Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. Ale kdo tvoří budoucnost těch osamělých, které rodiče nemají? Nebo těch, které rodiče opustili, ať z vlastní vůle

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, akreditovaný program PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB PRÁCE Autor: Dudnyk Rostyslav Vedoucí

Více

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií Představení projektu města Jindřichův Hradec Základní údaje o příjemci Město Jindřichův Hradec IČ: 00246875

Více

Staronová synagoga Jeruzalémská synagoga židovské hřbitovy

Staronová synagoga Jeruzalémská synagoga židovské hřbitovy KOUPIT VSTUPKU KOUPIT VSTUPKU vítejte na stránkách synagogue.cz Stálá expozice od roku 1945 po dnešek představuje dosud neznámou poválečnou historii Židovské obce v Praze a za pomoci unikátních fotografií,

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Archeologické haptické výstavy v Národním muzeu. Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz

Archeologické haptické výstavy v Národním muzeu. Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz Archeologické haptické výstavy v Národním muzeu Petra Belaňová Národní muzeum petra_belanova@nm.cz Doteky pravěku a antiky I. 1992, Historická budova Národního muzea, autoři: M. Dufková, V. Matoušek, J.

Více

Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe

Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe Pokračování výkladu devíti ján a úvod k fázím vytváření a završení Meditační kurz v hotelu Svratka 25. 27. října 2014 Jsme velice potěšeni, že Její Eminence

Více

Buddhismus. 04 Sútra srdce Korea.mp3. 04 Sútra srdce Kore

Buddhismus. 04 Sútra srdce Korea.mp3. 04 Sútra srdce Kore Buddhismus 04 Sútra srdce Korea.mp3 04 Sútra srdce Kore Přehled základních údajů název od Buddha - v sanskrtu Probuzený, buddhisté mluví o Buddha dharma (dharma zákon, to, co věci drží pohromadě) společné

Více

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti KOUZLO STARÝCH MAP SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti Alena Vondráková, Stanislav Popelka 4. 10. 2016 ZLÍN PROČ KOUZLO STARÝCH MAP? staré mapy

Více

přírodní (kmenové) náboženství šamana

přírodní (kmenové) náboženství šamana Světová náboženství Úvod již pravěcí lidé uctívali přírodní živly, zvířata i totemy jako božstva dodnes žijí ve světě kmeny, které vyznávají přírodní (kmenové) náboženství (důležitá postava šamana) náboženství

Více

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tisková zpráva ze dne 8. března 2016 Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm VALAŠSKÝ ROK 2016 20. 3. 2016, od 10.00 - KVĚTNÁ NEDĚLE v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku

Více

Nabídka nahrávek listopad 2012. Seznam nahrávek:

Nabídka nahrávek listopad 2012. Seznam nahrávek: Nabídka nahrávek listopad 2012 Objednávky posílejte na adresu: Ondřej Kafka, Písková 29, 143 00 Praha 4, mobil: 724 833 847, email: ondrej.kafka@seznam.cz. Ke každé objednávce zasílané poštou se připočítává

Více

Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně

Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně Klentnická Madona v Diecézním muzeu v Brně Klentnická Madona je v současné době zapůjčena do sbírky Diecézního muzea v Brně na Petrově. Je možné ji zde poprvé zhlédnout od 12. května 2015 nebo také během

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

Plzeň 2015 vyhlašuje otevřenou výzvu pro umělce: Umělecký residenční pobyt v Kapli Nečtiny. Termín residence: 12. 30. září 2012

Plzeň 2015 vyhlašuje otevřenou výzvu pro umělce: Umělecký residenční pobyt v Kapli Nečtiny. Termín residence: 12. 30. září 2012 Plzeň 2015 vyhlašuje otevřenou výzvu pro umělce: Umělecký residenční pobyt v Kapli Nečtiny Termín residence: 12. 30. září 2012 Země, z nichž se mohou residenti hlásit: ČR, Slovensko, Německo, Polsko, Rakousko

Více

Evropský pohled (především) snaha o zařazení hinduismu jako jednotného náboženství (zakladatel, jasně stanovené učení ) mezi světová náboženství

Evropský pohled (především) snaha o zařazení hinduismu jako jednotného náboženství (zakladatel, jasně stanovené učení ) mezi světová náboženství Hinduismus Pojem HINDUISMUS Až v 19. století pro skupinu indických náboženství. Původ slova: hindu (perština), sindhu (sanskrt) řeka. Hinduisté původně své náboženství nijak nenazývali. Obyvatelstvo Indie

Více

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Sídlo: Mlýnská 152, 666 01 Tišnov IČO: 49457543 Telefon: 549 410 082 E-mail: sekretariat@kulturatisnov.cz Internetové stránky: http://www.mekstisnov.cz/

Více

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich části, na jejichž území jsou zachovány

Více

NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO MUZEA V ČELÁKOVICÍCH

NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO MUZEA V ČELÁKOVICÍCH NÁVŠTĚVNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO MUZEA V ČELÁKOVICÍCH Městské muzeum v Čelákovicích hlavní budova, Na Hrádku 464, 250 88 Čelákovice Článek I. Návštěvní doba 1. Městské muzeum v Čelákovicích (dále muzeum ) hlavní

Více

10. 3. se naše škola symbolicky připojila k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet.

10. 3. se naše škola symbolicky připojila k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. 10. 3. se naše škola symbolicky připojila k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. VLAJKA PRO TIBET Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou

Více

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018 PROGRAM Překladatelská soutěž Susanny Roth 2018 České centrum Moskva vyhlašuje 5. ročník Mezinárodní překladatelské soutěže Susanny Roth, určené pro mladé překladatele z českého jazyka. Jejím cílem je

Více

Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe

Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe Její Eminence Mindrolling Džetsün Khandro Rinpočhe Učení na základě Buddhova prvního otočení kolem Dharmy / Dvanáctičlenný řetězec závislého vznikání Meditační kurz v hotelu Zvíkov 3. 5. dubna 2011 Jsme

Více

Sinologii (bakalářské studium) lze studovat jednooborově. Bakalářské tříleté studium je zároveň přípravou pro navazující magisterské studium.

Sinologii (bakalářské studium) lze studovat jednooborově. Bakalářské tříleté studium je zároveň přípravou pro navazující magisterské studium. SINOLOGIE SIN Sinologii (magisterské studium) lze studovat dvouoborově (tj. v kombinaci s jiným oborem), jako jednooborové studium s blokem volitelných předmětů (specializačním blokem předmětů), nebo jako

Více

Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017

Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017 Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017 Klub kultury Napajedla prezentuje město v oblasti kultury, historie a cestovního ruchu, plní funkci veřejných služeb občanům města, okolních obcí

Více

Úchvatný svět loutek v Lešné u Valašského Meziříčí

Úchvatný svět loutek v Lešné u Valašského Meziříčí TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 19. dubna 2013 Místo: Zámek Lešná - Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Úchvatný svět loutek v Lešné u Valašského Meziříčí

Více

Tibet Grada Publishing, a. s. Tibe

Tibet Grada Publishing, a. s. Tibe Uli Franz Tibet Komu patří Tibet? Je součástí Čínské lidové republiky, nebo suverénním státem? Žijí v Tibetu převážně Tibeťané, nebo se stal multikulturní zemí? Nepokoje ve Lhase a celosvětové protesty

Více

SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY

SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY SPOLEČENSKÉ, AKTIVIZAČNÍ CENTRUM PRO SENIORY Středisko sociálních služeb Městské části Praha 9 Harrachovská 422/2, Praha 9 Prosek, www.ssspraha9.cz tel.: 724/905 785, 286582298, e-mail: dunderova@ssspraha9.cz

Více

Provozní řád společenské a kulturní místnosti Knihovny Ignáta Herrmanna a Informačního centra Chotěboř, organizační složky města Chotěboř

Provozní řád společenské a kulturní místnosti Knihovny Ignáta Herrmanna a Informačního centra Chotěboř, organizační složky města Chotěboř Provozní řád společenské a kulturní místnosti Knihovny Ignáta Herrmanna a Informačního centra Chotěboř, organizační složky města Chotěboř Společenská a kulturní místnost organizační složky města Chotěboř,

Více

stránka 1 z 5 celkem

stránka 1 z 5 celkem hudba 18.9.2018 výročí 1918 koncert ské filharmonie k výročí republiky Slavnostní koncert ské filharmonie k 18. 9.2018, 19:30 18.9.2018 Slavnostní koncert ské filharmonie k Slavnostní koncert ské filharmonie

Více

Ústní projev na závěr retreatu v Merigaru West

Ústní projev na závěr retreatu v Merigaru West Čhögjal Namkhai Norbu Ústní projev na závěr retreatu v Merigaru West 30. 4. 2014 Tento retreat jsme vykonali speciálním způsobem, byl zvláštní například tím, že za něj účastníci neplatili. To je program,

Více

Akce v Uherském Hradišti, týden Kunovské léto

Akce v Uherském Hradišti, týden Kunovské léto Akce v Uherském Hradišti, týden 24. 15. - 19.6.2016 Kunovské léto Dětský folklorní festival vznikl v roce 1994 z iniciativy bývalých členů folklorního souboru Kunovjan se snahou o vytvoření nové tradice

Více

KURZY A SEMINÁŘE. Nové Centrum osobního růstu SPIRITUÁLA v Praze 4-Braníku nabízí kurzy léčení, přednášky, meditace, tanec. www.spirituala.cz.

KURZY A SEMINÁŘE. Nové Centrum osobního růstu SPIRITUÁLA v Praze 4-Braníku nabízí kurzy léčení, přednášky, meditace, tanec. www.spirituala.cz. KURZY A SEMINÁŘE Nové Centrum osobního růstu SPIRITUÁLA v Praze 4-Braníku nabízí kurzy léčení, přednášky, meditace, tanec. www.spirituala.cz. Duše východu víkend duchovního filmu s režisérem Viliamem Poltikovičem,

Více

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání.

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. {jathumbnail off} Začneme první adventní nedělí od 10 hodin trhem na polickém

Více

Týden s armádou v Mladé Boleslavi 26. 11. 2. 12. 2012

Týden s armádou v Mladé Boleslavi 26. 11. 2. 12. 2012 Týden s armádou v Mladé Boleslavi 26. 11. 2. 12. 2012 Pondělí 26. 11. 2012, Sportovní hala, U Stadionu 9.00 12.30 Sportovně zábavná soutěž mladoboleslavských základních škol v netradičních vojenských disciplínách

Více

Informační centrum pro mládež Šumperk

Informační centrum pro mládež Šumperk KONCERT NA JEVIŠTI: REMEMBER KAREL KRYL 20. 9. 2017 od 19 hodin, Kulturní dům Šumperk Vzpomínkový koncert Pavla Foltána a Petra Bubláka věnovaný národnímu bardovi Karlovi Krylovi. Oba umělci zazpívají

Více

Tisková zpráva Účast na veletrhu designu Maison et Objet, Paříž,

Tisková zpráva Účast na veletrhu designu Maison et Objet, Paříž, Světlá nad Sázavou, leden 2016 Tisková zpráva Účast na veletrhu designu Maison et Objet, Paříž, 22.1. - 26.1.2016 Po velkém úspěchu na loňském zářijovém veletrhu Maison et Objet se BOMMA opět vrací do

Více

Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století. Prezentace

Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století. Prezentace Prezentace WEBINÁŘ O PROJEKTU MATERIÁLY PRO UČITELE PUBLIKACE ODDĚLENÍ PRO VZDĚLÁVÁNÍ A KULTURU ŽMP Otázka1 NAVŠTÍVILI JSTE V UPLYNULÝCH TŘECH LETECH ŽIDOVSKÉ MUZEUM V PRAZE? O PROJEKTU 2011-2013 PODPOŘENO

Více

Masarykovo nám. 1, Hodonín

Masarykovo nám. 1, Hodonín MĚSTO HODONÍN Masarykovo nám. 1, 695 35 Hodonín Bod číslo: 5 pro jednání: mim. schůze rady města konané dne: 10.5.2018 Obsah zprávy: Schválení podání žádostí o poskytnutí dotace z rozpočtu Jihomoravského

Více

Kde nás najdete? Vybavení školy je velmi moderní, a také nabízíme exkluzivní střešní kavárnu, terasu a bazén na střeše.

Kde nás najdete? Vybavení školy je velmi moderní, a také nabízíme exkluzivní střešní kavárnu, terasu a bazén na střeše. Kde nás najdete? Škola je umístěná v St Julian's, jen pár metrů od pobřeží a obklopena kavárnami, bary, supermarkety a pouhých 5 minut od hlavních turistických oblastí na Maltě Naše škola se může pochlubit

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

Kolekce japonského umění v Praze

Kolekce japonského umění v Praze Japan Art Collection in Prague Kolekce japonského umění v Praze ~Japonské umění v jarní Praze ~ Biken International Co.,Ltd Všeobecné informace Název výstavy: Kolekce japonského umění

Více

Doprovodný program konference Forum 2000

Doprovodný program konference Forum 2000 5. 11. října 2018 Doprovodný program konference Forum 2000 Výzva pro zájemce o pořádání místních akcí v rámci Festivalu demokracie. #fedem Co je cílem Festivalu demokracie? Chceme naslouchat náladám ve

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 1005/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 926 ze dne 06.12.2016 Pořádání výstav uměleckých děl v galerii Toyen - suterénní prostory Informačního centra Praha 3 Rada městské

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PARTNERSKÉ INSTITUCE

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PARTNERSKÉ INSTITUCE PARTNERSKÉ INSTITUCE Kapitola o partnerských institucích není přesným a podrobným dokumentem o veškeré spolupráci, ale výběrem zajímavých příkladů, dokládajících pestrý soubor a hodnoty partnerů, kterých

Více

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 11/2014 Vážení přátelé slánského muzea, letní radovánky jsou již dávno minulostí, podzim nastoupil v plné síle. To je ideální čas zavítat do muzea! V měsíci listopadu je pro Vás připraven

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 30. 4. 2018 15:30 PÁLENÍ ČARODĚJNIC S OPÉKÁNÍM BUŘTŮ * sraz na recepci Libuše Více informací viz. plakát. úterý 1. 5. 2018 státní svátek 14:00 17:00 PROCHÁZKA DO LUDVÍKOVA S NÁVŠTĚVOU HOSPODY U

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

1. AKTUALIZACE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA MORAVSKÝ KRUMLOV NA OBDOBÍ LET

1. AKTUALIZACE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA MORAVSKÝ KRUMLOV NA OBDOBÍ LET 1. AKTUALIZACE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA MORAVSKÝ KRUMLOV NA OBDOBÍ LET 2016-2022 1. aktualizace Programu rozvoje města byla projednána a schválena Zastupitelstvem města Moravský Krumlov na jeho 17. zasedání

Více

Výstava fotografií a básní ERÓS A ŽIVOT. Jaroslav Balvín

Výstava fotografií a básní ERÓS A ŽIVOT. Jaroslav Balvín Výstava fotografií a básní ERÓS A ŽIVOT Erós a život & má vlast Stráž pod Ralskem. Vernisáž 29. 2. 2016. Srbské kulturní centrum Praha Jaroslav Balvín Garance: Ústav pedagogických věd Fakulty humanitních

Více

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství

Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství Vytvořit tvář člověka je pro antropologa pořád velké dobrodružství 9. 8. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: Rozhovory & portréty Několik

Více

DEN ZA DNEM LETOŠNÍMI. Program oslav 421. výročí narození J. A. Komenského Uherský Brod, březen 2013. Dny Komenského 2013 Uherský Brod

DEN ZA DNEM LETOŠNÍMI. Program oslav 421. výročí narození J. A. Komenského Uherský Brod, březen 2013. Dny Komenského 2013 Uherský Brod DEN ZA DNEM LETOŠNÍMI Program oslav 421. výročí narození J. A. Komenského Uherský Brod, březen 2013 Bůh zajisté chce, aby mezi námi byla namísto násilí láska, namísto hádek prostota víry, místo roztržek

Více