Klávesnice slouží k zadávání povelů počítači a ke vstupu dat nebo textů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klávesnice slouží k zadávání povelů počítači a ke vstupu dat nebo textů."

Transkript

1 mv

2 Klávesnice slouží k zadávání povelů počítači a ke vstupu dat nebo textů Změna klávesnice z české na anglickou kombinace kláves levý Alt + Shift Alfanumerická klávesnice, podobná psacímu stroji 2 Řídící klávesy 3 Numerická klávesnice 4 Oblast funkčních kláves 5 Oblast multimediálních kláves

3 Alfanumerická část Důležité klávesy: Enter (entr) - klávesa alfanumerické a numerické části, ukončuje zadávaný řádek, provádí příkaz na řádku, v editorech tvrdý konec řádku (odstavce). Výkonná klávesnice pro vstup do počítače.

4 Shift (šift) - přeřaďovač, přepíná funkci kláves na horní znak. Caps Lock (keps lok) - trvale přepne funkci kláves na horní (v tom případě přepíná Shift na dolní) funkci. Alt (alt) - přepíná funkci kláves na jinou, než uvedenou na klávese (ASCII). Funkce se liší v každém prostředí a programu. Liší se levý a pravý Alt. (Levý čísla, pravý písmena.) Ctrl = Control (kontrol) - totéž co Alt, obě klávesy se často používají společně a zvyšují tak možnost funkcí kláves. Backspace (bekspeis) - označená šipka vlevo, umístěná nad Enterem v alfanumerické části. Ruší znak vlevo od kurzoru a další text sune doleva, od levého kraje nahoru. Tab = Tabulátor - umožňuje skok po tabelátorech dopředu, v tabulkách skok do dalšího sloupce (se Shiftem skok zpět). V manažerech souborů a některých dalších programech se jeho pomocí nechá přepínat mezi jednotlivými okny.

5 Mezerník (Specebar) - dlouhá neoznačená klávesa na spodu klávesnice vkládá jednu mezeru mezi slova (pokud potřebujete vložit více mezer, využijte klávesu Tab, mezery u proporcionálního písma nemusí být stejně široké a text zarovnaný na obrazovce by se mohl vytisknout jako nezarovnaný). Klávesa se symbolem Windows - bývají dvě na speciální klávesnici k systému Windows. Jsou umístěny v prostoru zkráceného mezerníku a otevírají první stupeň nabídky Start. Klávesa se symbolem menu se šipkou - na speciální klávesnici k systému Windows vedle předchozí klávesy vpravo. Otevírá pomocné menu podle toho, kam právě ukazuje kurzor. Esc (iskejp) - utéci, uniknout ruší a ukončuje akci, aniž by byla provedena. Zruší omylem vyvolané okno. Většinou napomůže k úniku, aniž by jste cokoliv pokazili.

6 Řídící klávesy Klávesy šipek - pohyb kurzoru příslušným směrem. Jeden stisk o jednu pozici, trvalé držení kurzor jede daným směrem. Left (left) doleva, Right (rajt) doprava, Down (daun) dolů, Up (ap) nahoru. Page Up (pejdžap) - posune kurzor o délku obrazovky nahoru (spolu s Ctrl na začátek textu). Page Down (pejdždaun) - posun kurzoru o délku obrazovky dolů (spolu s Ctrl na konec textu.

7 Home (houm) - posun kurzoru na první pozici v témž řádku. End (end) - přesun kurzoru na konec řádku (který byl už předem vyeditován textem, či posunem tabelátoru, případně mezerníku). Insert (insrt) - přepíná vkládání a přepisování nového textu a posun dalšího doprava a dolů. Přepisování znamená napsání nového textu přes původní, ten se zároveň maže. Delete (dylít) - označení někdy DELmaže znak před kurzorem a zbytek textu posunuje o znak doleva. Užívá se často pro mazání (např. označeného textu).

8 Numerické klávesy Num Lock (nam lok) - zapíná a vypíná numeriku kláves (zapnuto klávesy fungují jako číselník, vypnuto na klávesách funguje druhá funkce, pohyb kurzoru). + klávesa pro sčítání - klávesa pro odčítání * klávesa pro násobení / klávesa pro dělení (lomeno), desetinná čárka

9 Funkční klávesy F1 F12 - klíčové, funkční klávesy. Pro každý program jim je přiřazena jiná funkce (F1 většinou nápověda, F10 menu). Print Screen (printskrýn) - vytiskne obsah obrazovky na tiskárně (některá prostředí klávesu blokují a tisk nefunguje). Scrol Lock (skroullok) - rolování obrazu editoru (někdy blokována). Pause (póz), Break (brejk) - značí pauzu, přerušení běhu dění v počítači až do chvíle opětovného stisku této, nebo jiné, klávesy.

10 Multimediální klávesy Jsou různé druhy. Slouží ke spouštění videa, zvuků, internetových stránek, ových klientů, Klávesy mohou být naprogramovány na spouštění dalších programů.

11 Ergonomické klávesnice

12 Myš umožňuje pohyb kurzoru po obrazovce, přetahování objektů stiskem tlačítka umožňuje výběr z nabídek, provedení akcí Ukázat Ukázat znamená najet kurzorem myši na jakýkoliv objekt na obrazovce monitoru a nemačkat přitom žádné tlačítko. Nestane se buď nic, nebo se v malém okénku zobrazí stručné informace o objektu. Klepnout (klik) Klepnout na určitý objekt myší znamená najet na něj kurzorem a stisknout 1x levé tlačítko. Objekt se buď označí (změní se jeho barva), nebo se provede předepsaná akce (označí místo, pozici nebo řádek, přesune kurzor na místo kliku,...). Označení se zruší klepnutím myší kamkoliv do prázdného místa na obrazovce. Poklepat (dvojklik) Poklepat na určitý objekt myší znamená najet na něj kurzorem a stisknout 2x rychle za sebou levé tlačítko. Touto akcí daný objekt otevřeme (jako klávesa ENTER (spuštění akce), označení slova v editoru).

13 Trojklik Trojklikem na určitý objekt myší rozumíme najet na něj kurzorem a stisknout 3x rychle za sebou levé tlačítko. Slouží k označení bloku textu v editoru. Klepnout pravým tlačítkem Klepnout pravým tlačítkem myši na určitý objekt znamená najet na něj kurzorem a stisknout 1x pravé tlačítko. Objeví se tzv. Místní nabídka. Menu obsahuje operace, které můžeme z daným objektem provádět. Z něj pak vybereme požadovanou operaci klepnutím levého tlačítka. Pohyb po textu V textu se kurzor myši mění v textový kurzor, který vypadá jak velké měkké I. Potřebujeme-li kurzor v textu někam přesunout a zde pokračovat v psaní, stačí klepnout myší na dané místo. Přetažení objektu myší (Drag and Drop) Uchopit objekt znamená klepnout na něj myší a tlačítko nechat stisknuté. Nyní můžeme pohybem myši objekt přetáhnout na zvolené místo a tam jej pustit uvolněním tlačítka. Tím jej přemístíme. Prostřední kolečko umožňuje rolování v okně, lze stisknout jako tlačítko.

14 Myš mechanická Uvnitř myši je gumová kulička. Pohyb této kuličky se přenáší na pohyb dvou navzájem kolmých válečků. Opticky nebo elektricky lze zjistit změnu pohybu ve směru předozadním a pravo-levém. Tato změna se promítne jako změna pohybu kurzoru. Nevýhody: - možné zašpinění kuličky a válečků trhaný pohyb - dochází k mechanickému opotřebení - malá rozlišovací schopnost, přibližně kolem 800 dpi. Existují optické myši (pohyb je vyhodnocen pomocí světelného paprsku), bezdrátové myši, které nejsou k počítači připojeny kabelem, často na principu infračerveného paprsku. TrackBall, trackpoint, TrackPad další polohovací zařízení, která mají podobný význam jako myš.

15 Myš optická Pohyb je snímán optickým snímačem, který sleduje povrch pod tělem myši a vyhodnocuje aktuální polohu. Výhody: - téměř imunní na prach a nečistoty - je přesnější, snímání i několik tisíckrát za sekundu Nevýhody: - myš vůbec nefunguje na lesklém a červeném povrchu Myš bezdrátová Bezdrátové myši nejsou k počítači připojeny kabelem, fungují často na principu infračerveného paprsku, nebo radiových signálů.

16 Track Ball TrackBall je vlastně obrácená myš. Jde o to, že s ním nepohybujeme po stole, ale otáčíme kuličkou, která je umístěna oproti myši navrchu a tím určujeme pozici kurzoru jako v případě obyčejné myši. Díky tomu je jasné, že se nepoužívá optická technologie, ale protože se kuličkou nejezdí po zaprášeném stole, tak to vlastně tolik nevadí. Stejně jako myš má na boku tlačítka, která slouží k obyčejným kliknutím. Toto polohovací zařízení bylo původně určeno pro přenosná zařízení, některá ho měla přímo integrovaný v těle přístroje. Kromě přenosných počítačů se dnes využívá hlavně tam, kde není dostatek místa pro klasickou myš a nebo je TrackBall používán jako doplněk i když obyčejnou myš vlastníme. Někteří lidé ho preferují, protože s ním dosahují vyšší přesnosti než s myší.

17 Touchpad Touchpad je polohovací zařízení, které našlo největší uplatnění v přenosných počítačích, kde nahradilo trackball či touchpoint. Jedná se o elektrostaticky citlivou destičku o rozměrech přibližně 5 cm x 5 cm. Pohybem po ploše touchpadu určujeme pozici kurzoru na monitoru, ťuknutím nahrazujeme kliknutí. Mimo toho jsou vedle citlivé plochy umístěna většinou dvě tlačítka, která mají podobnou funkci jako na myši a případně i dvojtlačítko nahrazující funkci otočného kolečka na myši. V závislosti na ovladačích v systému je také možné využívat např. scrollování dokumentů pouhým pohybem prstu po okraji citlivé plochy a různé další funkce usnadňující práci s touchpadem.

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače.

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Klávesnice počítače Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Takto vypadá standardní česká klávesnice: Pro lepší orientaci rozdělíme

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE PŘIPOJENÍ KLÁVESNICE PS/2/USB konektor pro připojení klávesnice je umístěn na zadní straně zařízení. Konektor klávesnice připojte do odpovídající zástrčky. Vždy připojujte

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Virtuální sešit INFORMATIKA

Virtuální sešit INFORMATIKA Virtuální sešit INFORMATIKA třída: 4.B jméno: Daniel Nevařil Silné heslo alespoň 6 znaků čísla a malá i velká písmena neobsahuje mezery a české znaky není to slovo ze slovníku Počítačová myš (computer

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

DUM č. 17 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 17 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 24.02.2014 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: vstupní zařízení PC: klávesnice, myš, scanner, mikrofon

Více

6. Klávesnice, myši a další vstupní zařízení

6. Klávesnice, myši a další vstupní zařízení Modul 1: Základní informace o počítačích 6. Klávesnice, myši a další vstupní zařízení Vstupní zařízení, se kterými se lze celkem běžně setkat jsou zejména klávesnice, myš, TouchPad, dále joystick, trackball,

Více

POČÍTAČOVÁ KLÁVESNICE

POČÍTAČOVÁ KLÁVESNICE POČÍTAČOVÁ KLÁVESNICE Vimmrová Veronika Kvarta C Počítačová klávesnice byla odvozena od dálnopisu a psacího stroje. Svým vzhledem klávesnice vychází z vynálezu amerického inženýra a tiskaře Christophera

Více

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky Operační systém Windows všechny programy a operace spuštěné ve Windows se provádějí v nějakém okně Okno zde můžeme pomocí myši přesunout okno na jinou pozici Minimalizace okna Zavře okno i program maximalizace

Více

Škola internetu pro třetí generaci

Škola internetu pro třetí generaci Příručka pro kurzy v rámci projektu Internet pro třetí generaci společnosti Venkovský prostor o.p.s. Škola internetu pro třetí generaci 1. Cesta k internetu Jan Tandler Březen 2005 Tato příručka je studijní

Více

Přehled ovládacích kláves

Přehled ovládacích kláves Přehled ovládacích kláves Ovládací klávesy pro stolní a přenosné počítače a počítače s dotykovou obrazovkou Tato příručka je dostupná v alternativních formátech na adrese www.yourdolphin.com Introduction

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Funkční klávesy ( F1,F2,F3,F4... F12. Numerická klávesnice ( čísla musí se aktivovat NUMLOCK )

Funkční klávesy ( F1,F2,F3,F4... F12. Numerická klávesnice ( čísla musí se aktivovat NUMLOCK ) KLÁVESNICE A MYŠ Klávesnice - slouží pro ruční vkládání dat a příkazů do počítače. Jejím prostřednictvím komunikuje uživatel s operačním systémem, ovládá většinu programů,zadává údaje a píše texty. Základním

Více

Externí zařízení - procvičování

Externí zařízení - procvičování Externí zařízení - procvičování EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.19 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia

Více

Otázky neopisuj, piš odpověď!

Otázky neopisuj, piš odpověď! Otázky neopisuj, piš odpověď! Mezi jaké programy řadíme MS Word? Jakým způsobem správně ukončíme odstavec? Jakým způsobem ukončíme předčasně řádek, ale neukončíme odstavec? Jakým způsobem předčasně ukončíme

Více

Word 2007 pro začátečníky

Word 2007 pro začátečníky Word 2007 pro začátečníky 1 Word OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Word Cíl kurzu

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Polohovací zařízení

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

Virtuální sešit INFORMATIKA třída:4.b jméno:martin Hložek

Virtuální sešit INFORMATIKA třída:4.b jméno:martin Hložek Virtuální sešit INFORMATIKA třída:4.b jméno:martin Hložek ěščřžýáíé ůú ň Ň ď ťť silné heslo -alespoň 6 znaků -čísla a malá i velká písmena -neobsahuje mezery a české znaky -není to slovo ze slovníku Počítačová

Více

3. Textové editory základní editace textu

3. Textové editory základní editace textu 3. Textové editory základní editace textu Po spuštění Wordu je k dispozici prázdný dokument s názvem Dokument1, do nějž je možné začít psát. Přitom způsob zobrazeni papíru, počet panelů nástrojů a další

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu klávesnice a počítačová myš a jejich konstrukce

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu klávesnice a počítačová myš a jejich konstrukce Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 2.11 Vstupní zařízení I. Tematická oblast Předmět Druh

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty.

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty. vyuka.wz.cz Jak si vést sešit? Sešit je tvá PAPÍROVÁ HLAVA! (až budeš nějakou informaci za půl roku potřebovat buď ji najdeš v hlavě (protože ji často používáš) pak si ji nepiš, nebo si tu informaci můžeš

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

Klávesy, které lze naprogramovat:

Klávesy, které lze naprogramovat: Příloha 4: PROGRAMOVATELNÉ KLÁVESY Programovatelné klávesy urychlují práci uživatele, neboť mu umožňují předdefinování kláves často používanými vstupy (např. telefonní číslo kanceláře atd.) Programovatelné

Více

OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013. www.isspolygr.

OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013. www.isspolygr. OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) www.isspolygr.cz Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013 Strana 1 Škola Ročník Název projektu 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

K1 Základy práce. Mgr. Radek Maca. Makovského 436 Nové Město na Moravě tel /

K1 Základy práce. Mgr. Radek Maca. Makovského 436 Nové Město na Moravě tel / Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K1 Základy práce Mgr. Radek Maca Windows9x - 1 ČÁSTI POČÍTAČOVÉHO PRACOVIŠTĚ HARDWARE 230

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Škola internetu pro třetí generaci

Škola internetu pro třetí generaci Příručka pro kurzy v rámci projektu Internet pro třetí generaci společnosti Venkovský prostor o.p.s. Škola internetu pro třetí generaci 6. Program Microsoft Word Jan Tandler Březen 2005 OBSAH: Program

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku Obecné klávesové zkratky CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku F2 přejmenovat vybranou položku CTRL+ŠIPKA DOLEVA předchozího slova CTRL+ŠIPKA

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Hurá počítač! Pracovní plocha nabíhá po zapnutí počítače, jsou na ní umístěny ikony, hlavní panel. Okno

Hurá počítač! Pracovní plocha nabíhá po zapnutí počítače, jsou na ní umístěny ikony, hlavní panel. Okno Hurá počítač! Hardware fyzické vybavení počítače, vše nač si můžeme sáhnout- monitor, klávesnice, tiskárna, harddisk, procesor apod. Software - programové vybavení počítače data, programy, tabulky, dopisy

Více

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání.

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání. WINDOWS 7 ZÁKLADY Microsoft Windows 7 je grafický operační systém a celá rodina operačních systémů Windows je nejrozšířenější operační systém používaný v domácnostech na světě. Jeho předchůdci byli Windows

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

Kurz Word 2000 souhrnné opakování

Kurz Word 2000 souhrnné opakování 1 Dokument 1.1 Pohyb v textu, výběry - pohyb po řádcích a písmenech, výběr textu pomocí kláves a myši funkce šipek s kombinací kláves CTRL, SHIFT, ALT o pohyb kurzoru na začátek a konec stránky (CTRL+Home/End)

Více

Klávesnice Základní provedení kláves:

Klávesnice Základní provedení kláves: Klávesnice Klávesnice (angl. keyboard) slouží jako základní vstupní periferní zařízení počítače. Jejím úkolem je umožnit uživateli komunikovat s počítačem, konkrétně zadávat alfanumerické a speciální znaky

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Textový editor Microsoft Word 1

Textový editor Microsoft Word 1 Textový editor Microsoft Word 1 Martin Hejtmánek hejtar@fjfi.cvut.cz Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT Pokročilý 100 120 6. listopadu 2008 Microsoft Office Kancelářský baĺık Microsoft

Více

MAGic 12.0. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit MAGic

MAGic 12.0. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit MAGic MAGic 12.0 Základní funkce a klávesové zkratky Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit MAGic CTRL+ALT+M Zobrazit/Skrýt okno aplikace MAGicKey+U MAGic Propustit

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ZARÁŽKY Pracovní list pro žáky Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 ZARÁŽKY TABULÁTORŮ pracovní list Zarážky tabulátoru umožňují umístit text na

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU

ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU Úvod do problematiky ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU Na začátku psaní je vhodné nastavit vzhled stránky. Důležitá je především orientace stránky. Můžeme si vybrat mezi uspořádáním textu na výšku stránky (většinou

Více

EMULÁTOR PS/2 KLÁVESNICE

EMULÁTOR PS/2 KLÁVESNICE EMULÁTOR PS/2 KLÁVESNICE 03/2018 ATEsystem s.r.o. Studentská 6202/17 708 00 Ostrava-Poruba Česká republika M +420 595 172 720 E atesystem@atesystem.cz W www.atesystem.cz INFORMACE O DOKUMENTU Č. revize

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

WORD ovládací prvky. 2. Funkční klávesa F4 provede: A) přejít na hlavní nabídku B) kontrola pravopisu C) opakování poslední akce D) nápověda

WORD ovládací prvky. 2. Funkční klávesa F4 provede: A) přejít na hlavní nabídku B) kontrola pravopisu C) opakování poslední akce D) nápověda WORD ovládací prvky 1. Funkční klávesa F1 provede: A) opakování poslední akce B) najít a nahradit (Přejít na) C) kontrola pravopisu D) nápověda E) přejít na hlavní nabídku 2. Funkční klávesa F4 provede:

Více

Microsoft Word - Úvod

Microsoft Word - Úvod Microsoft Word - Úvod Vzhled Microsoft Word je aplikace typu MDI (Multiple Document Interface), tzn. v hlavním okně aplikace (v pracovní oblasti tohoto okna) se otvírají další podřízená okna s jednotlivými

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Variace č.: 1. www.dosli.cz

Variace č.: 1. www.dosli.cz EduBase 2.55 - EU/INF 6 (02) Variace č.: 1 EU peníze školám OP VK - 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu: Informační technologie ve výuce ICT IN EDUCATION Registrační

Více

USB Mouse / Trackball. Manual

USB Mouse / Trackball. Manual USB Mouse / Trackball Manual Úvodem Děkujeme vám za zakoupení Macally myši a trackballu. Tento ovladač podporuje všechny Macally myši a trackbally včetně imousepro, iballpro, imousejr, isweetnet, ioptinet,

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Psaní na počítači pro 5., 6. a 7. ročník speciální základní školy pro zrakově postižené

Psaní na počítači pro 5., 6. a 7. ročník speciální základní školy pro zrakově postižené Psaní na počítači pro 5., 6. a 7. ročník speciální základní školy pro zrakově postižené Schválilo Ministerstvo Školství, mládeže a tělovýchovy, Č. j. 12 631/2000-24 ze dne 3. února 2000 s platností od

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část )

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část ) Projekt je součástí operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Metodika je zpracována v rámci projektu OP RLZ, výtisk je neprodejný,

Více

Backspace maže znaky před kurzorem (tedy zprava)

Backspace maže znaky před kurzorem (tedy zprava) 7. Textové editory úvod Textový editor aplikace, program pro psaní textů Obr. 1 Escape (Esc) vyskakovací klávesa, funguje jako storno Backspace maže znaky před kurzorem (tedy zprava) Delete maže znaky

Více

Základní popis a ovládání aplikace

Základní popis a ovládání aplikace Příručka uživatele systému Museion Základní popis a ovládání aplikace Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami.

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami. VY_32_INOVACE_FH02 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.4 WORD - psaní a úpravy textu I. Tematická oblast

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_03_IVT_MSOFFICE_02_Excel

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_03_IVT_MSOFFICE_02_Excel Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_03_IVT_MSOFFICE_02_Excel Ing. Pavel BOHANES

Více

ZARÁŽKY A TABULÁTORY V MS OFFICE WORD

ZARÁŽKY A TABULÁTORY V MS OFFICE WORD ZARÁŽKY A TABULÁTORY V MS OFFICE WORD Tabulátory a odrážky slouží k přesnějšímu formátování textů, které mají tabulkový nebo výčtový charakter. Tento text objasní základní práci s těmito funkcionalitami

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku Stránka č. 1 z 7 Zobrazit vše Používání klávesnice V tomto článku Jak jsou klávesy uspořádány? Psaní textu Použití klávesových zkratek Používání navigačních kláves Použití numerické klávesnice Tři zvláštní

Více

Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010

Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010 Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010 Tento článek popisuje, co jsou klávesové zkratky a jak je lze používat pro přístup k pásu karet. Obsahuje také seznam klávesových zkratek v kombinaci s klávesou

Více

Výuka IVT na 1. stupni

Výuka IVT na 1. stupni Výuka IVT na 1. stupni Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 8. 11. 10. 11. 2012 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: WORD 2 VYTVOŘENÍ DOKUMENTU, ZAVÍRÁNÍ, ZÁKLADNÍ OPERACE S TEXTEM. Anotace: Žáci

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Školní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie C

Školní kolo soutěže Baltík 2009, kategorie C Úloha 1 Sídliště Počet bodů: 40 b Pracujte v 3D režimu s Baltíkem. a) Bílý a šedivý Baltík si postaví šachovnici o rozměru 6x6 políček následujícím způsobem. Předměty SGP21.sgpm a SGP22.sgpm upravte na

Více

Školní kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B. Úloha č. 1 - Baltík v zoo

Školní kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B. Úloha č. 1 - Baltík v zoo Úloha č. 1 - Baltík v zoo 30 bodů a) Baltík má rád zvířátka. Šel se na ně podívat do zoologické zahrady. Tvým úkolem je vyčarovat tři stejné prázdné klece (předměty jsou z bank 0 a 2). 10 bodů b) Baltík

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

PCTV Systems - TVCenter Dálkové ovládání

PCTV Systems - TVCenter Dálkové ovládání PCTV Systems - TVCenter Dálkové ovládání Dálkové ovládání k PCTV Systems TVCenter CZ 06 / 2009 2008-2009 PCTV Systems S.à r.l. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této příručky nesmí být reprodukována

Více

Soubory s reklamami musí mít stejný název jako ta výše uvedené. Stávající soubory reklam budou přepsány.

Soubory s reklamami musí mít stejný název jako ta výše uvedené. Stávající soubory reklam budou přepsány. Příloha 5 Výroba a zadávání reklamních obrázků Program umožňuje zobrazovat až 10 reklamních obrázků na monitorech. Obrázky musí splňovat následující parametry: velikost 640 x 480 pixelů formát BMP s 16

Více

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami- příloha ŠVP (středně pokročilí 6. - 9. ročník) Metodika pro učitele

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami- příloha ŠVP (středně pokročilí 6. - 9. ročník) Metodika pro učitele Projekt je součástí operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Metodika je zpracována v rámci projektu OP RLZ, výtisk je neprodejný

Více

Návod na použití portálu 802

Návod na použití portálu 802 Návod na použití portálu 802 Použití nápovědy Nápovědu aktivujete stiskem zeleného tlačítka v dolní části ovladače (Aplikace) a zeleného tlačítka (Help). Rolování v textu provedete pomocí rolovacích tlačítek.

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Obecné klávesové zkratky

Obecné klávesové zkratky Obecné klávesové zkratky CTRL+C CTRL+X CTRL+V CTRL+Z DELETE SHIFT+DELETE kopírovat vyjmout vložit zpět odstranit trvale odstranit vybrané položky, bez umístění do Koše CTRL při přetažení položky CTRL+SHIFT

Více

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK.

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. MAGic 9.50 Základní funkce a klávesové zkratky Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit program MAGic Zobrazit/Skrýt okno aplikace MAGic Propustit následující

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517 NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517 Obsah 1 Ovládání světel... 3 2 Klimatizace... 4 3 Otevírání oken... 5 4 Zapnutí audiovizuální techniky... 6 5 Režim Bílá tabule... 7 6 Připojovací panel... 9 7 Zvuk... 10

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_003_Pl5,9 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Informační a komunikační technologie Základy práce

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

alfanumerickou část je největší částí klávesnice, pomocí ní lze zapisovat znaky

alfanumerickou část je největší částí klávesnice, pomocí ní lze zapisovat znaky Úvod 1 Vstupní zařízení Počítač musíte něčím ovládat, zadávat příkazy, vybírat z nabídek či potvrzovat volby. Přesně to má za úkol vstupní zařízení předat informace od obsluhy do PC ke zpracování. Vstupní

Více

Texty lekce Základy používání OS Windows a správa souborů

Texty lekce Základy používání OS Windows a správa souborů Souvětí pro výběr Tato lekce se zabývá základními znalostmi a dovednostmi pro používání velmi rozšířeného operačního systému Windows a orientaci při správě souborů Úvodní obrazovka Operační systém Windows

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

NÁVOD K OVLÁDÁNÍ PÁLÍCÍHO STROJE A ŘÍDÍCÍHO SYSTÉMU RIPAST 401

NÁVOD K OVLÁDÁNÍ PÁLÍCÍHO STROJE A ŘÍDÍCÍHO SYSTÉMU RIPAST 401 NÁVOD K OVLÁDÁNÍ PÁLÍCÍHO STROJE A ŘÍDÍCÍHO SYSTÉMU RIPAST 401 Start stroje Stroj se uvádí do provozu stisknutím talčítka START na ovládacím panelu. Po zapnutí stroje a načtení operačního systému se objeví

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

Základní uživatelské školení

Základní uživatelské školení Základní uživatelské školení Cíl a obsah kurzu Cílem kurzu je naučit se vytvářet textové dokumenty a provádět základní operace pro jejich úpravy. Obsahem kurzu jsou lekce, během kterých se naučíte vytvořit

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Obsah. Ukládáme sešit 31 První uložení sešitu 31 Jak pracovat se složkami 33 Ukládání již jednou uloženého sešitu 34 Ukončení práce v Excelu 36

Obsah. Ukládáme sešit 31 První uložení sešitu 31 Jak pracovat se složkami 33 Ukládání již jednou uloženého sešitu 34 Ukončení práce v Excelu 36 Obsah Úvodem 7 Co je třeba znát 7 Jak je kniha napsána 8 Jak psát na klávesnici 8 Jak ovládat myš 10 Kde je na monitoru ukazatel myši 10 Pohyb myši 10 Tlačítka myši co to znamená klepnout a poklepat 11

Více

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Vyvažovací analyzátory Adash 4200 Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Email: info@adash.cz Obsah: Popis základních funkcí... 3 On Line Měření... 3 On Line Metr... 3 Časový záznam...

Více