Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)"

Transkript

1 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/ B.Mieslerová (KB PřF UP v Olomouci)

2 VÝROBA PIVA

3

4

5 PIVO Pivo je slabě alkoholický nápoj vyráběný z ječného sladu, pitné vody a chmelových produktů působením kvasinek. Po nalití do sklenice vytváří kompaktní pěnu, vyznačuje se charakteristickou hořkou chutí, určovanou hořkými látkami z chmele. Podle koncentrace extraktu původní mladiny (stupňovitosti) se připravují piva výčepní (dříve 8%,10%) a ležáky (11%,12%) a ještě speciální piva např. nízkoalkoholická. Pivo je obecně uznáváno jako nápoj významný jak pro utišení žízně, tak pro svoji výživnou a dietetickou hodnotu. Literatura uvádí, že spotřeba jednoho litru piva denně se podílí na krytí doporučených denních dávek stopových prvků a minerálních látek.

6 HISTORIE VÝROBY PIVA Historicky se za kolébku piva ve světě považuje oblast Mezopotámie, kde Sumerové, Akádové, Babyloňané a Asyřané pěstovali již v 7.tisíciletí př.n.l. obilí a znali již obilné kvašené nápoje. Indoevropské kmeny, které v době stěhování národů ve 4. až 6. století př.n.l. osídlily evropský kontinent (Galové, Helvétové, Keltové, Bójové). K nejnáruživějším pijákům piva patřili Germáni. Slovanské kmeny, které sídlily především v Pobaltí, ve střední a jižní Evropě, znaly a v hojné míře připravovaly různá piva z ječmene, ovsa a pšenice. První zpráva o výrobě piva u nás se váže k Břevnovskému klášteru (r. 993). Nejproslulejší výrobky našeho pivovarsko-sladařského průmyslu - slad a pivo - jsou důležitými exportními položkami, stejně jako základní surovina chmel.

7 VÝROBA PIVA VE STARÉM EGYPTĚ Pivo se tehdy vyrábělo z datlí, máku a obilovin, později z ječmene a ječmenného sladu. K výrobě sladu se používal jen ten nejlepší ječmen s neporušenými zrnkami. Ten se drtil na obrovských mlýnských kamenech. Po vyčištění se přidala pšeničná mouka a z toho se vytvořilo těsto. Z něj pak vznikali kulaté bochníky, které se před dalším zpracováním rozředili na kašovitou hmotu. Po přesytí se vyplnily formy, ve kterých se pak pekla. Takto upečené chleby se pak drtily na sítách, které byly umístěné nad kádí s vodou. Potom se tekutina z kádě přelila do džbánů a nechala se vykvasit. Nakonec se pivo dochucovalo datlovou šťávou. Časem se již pivné chleby nepekly ve formách, ale jako placky na otevřených pecích. Ty se pak rozšlapali v kádích, namočili se a nechali vykvasit. Tento způsob výroby piva se uchoval až do řeckého období. I v Egyptě se pivo využívalo k lékařským účelům. Zajímavé je například to, že se pivo používalo jako antikoncepční přípravek pro zabránění početí. Pivo nechybělo ani při bohoslužebných nebo pohřebních obřadech. Záznamy o pivě jsou dokonce i v "knize mrtvých". Tyto texty se nejdříve psaly na hrobky a poté na papyrus, který se přibaloval k mumiím.

8 Výroba piva ve starém Egyptě

9 VÝROBA PIVA DNES VÝROBA SLADU SLADOVNY VÝROBA PIVA PIVOVARY Pivo se vyrábí v pivovaru a technologie sestává ze tří výrobních úseků, zahrnujících řadu složitých mechanických, fyzikálně chemických a biochemických procesů: 1. VÝROBA MLADINY 2. KVAŠENÍ MLADINY A DOKVAŠOVÁNÍ MLADÉHO PIVA 3. závěrečné ÚPRAVY a stáčení ZRALÉHO PIVA První úsek se v moderních pivovarských učebnicích nazývá horká fáze a druhé dva studená fáze.

10 SLAD Produkt vzniklý máčením, vyklíčením a zpravidla i usušením obilných zrn (obilek). Průmyslově se slad používá nejen pro výrobu piva (pivovarský slad), ale i lihu (lihovarský slad), limonád, pečiva a taktéž v cukrárenství. Pro jeho přípravu jsou využívány převážně odrůdy jarního JEČMENE SETÉHO DVOUŘADÉHO VARIETY NÍCÍ (HORDEUM VULGARE L. CONVAR. DISTICHON VAR. NUTANS) a v menší míře také odrůdy jiných obilnin, např. pšenice, kukuřice, prosa (jáhelný slad). Sladovnický ječmen

11 Přehled vyráběných druhů sladů. Pivovar Chomout.

12 Příklady různých typů sladů. Pivovar Dětenice.

13 Příklady různých typů sladů. Pivovar Litovel.

14 Ječmenná půda - Vyčištěný a vytříděný ječmen je uskladňován na suchých, dobře větraných ječmenných půdách umístěných nad máčírnou ječmene. Odtud je ječmen mechanicky vyskladňován pomocí otvorů v podlaze do náduvníků umístěných v máčírně ječmene.

15 VÝROBA SLADU MÁČENÍM JEČMENE v náduvnicích - zvýšení původního obsahu vody v zrnu, vznik podmínek pro klíčení KLÍČENÍ ZRNA NA HUMNECH - mění se jeho složení působením komplexů enzymů (proteolytických, amylolytických), které se postupně aktivují v obilkách. Dochází k postupnému štěpení hlavně vysokomolekulárních škrobových a bílkovinných látek. Po ukončení klíčení, které trvá 5 až 7 dní vznikne tzv. ZELENÝ SLAD. HVOŽDĚNÍ (sušení zeleného sladu). Ten se HVOZDÍ NA HVOZDU s nejvyšší teplotou C. Upravenou regulací vzestupu teplot a úbytku vláhy se ve sladu vytváří optimální hladiny typických barevných a aromatických látek, nutných při další výrobě piva.

16 Naduvníky zařízení na máčení ječmene Máčecí voda se několikrát mění, po každém máčení (8 hodin) následuje vzdušná přestávka (10 hodin). Teplota máčecí vody a vzduchu je obvykle 12 C. Během tohoto procesu ječmen nabobtná a obsah vody v ječmeni vzroste na 44%.

17 Humna - Klíčení probíhá 4 dny obvykle při 12 C a probíhá na klasických humnech, ve velkých místnostech nacházejících se zpravidla pod náduvníky. Pro udržení konstantní teploty 12 C je nutné větrání a převrstvování (vidrování a orání), obracení a shrnování se provádí pomocí maltomobilů.

18 Hvozdy - Cílem sušení (hvoždění) sladu je snížení obsahu vody až pod 2 %, inaktivace enzymů a následně i zastavení všech vegetačních procesů, zejména pak klíčení. Tato fáze sladovnického procesu je velmi důležitá, protože se při ní ovlivňuje nejen výsledná barva, ale i chuť a vůně sladu (karamelizace části cukru). Vše závisí na tom, jaký slad vlastně chceme připravit, zda světlý, tmavý nebo nějak speciální. Hvoždění 24 hod a teplota až 80 C.

19 Hotový slad - Odkličování sladu zabezpečují odkličovačky sladu. Oddělené klíčky čili sladový květ je odsáván pomocí ventilátoru a je ustalován ve filtru, pod kterým je zásobník. Sladový květ obsahuje velké množství proteinů vzniklých při klíčení ječmene a je využíván jako krmivo. Hotový slad je již velmi tvrdý a bohatý na škrob.

20 Sladovna

21 VÝROBA PIVA 1. VÝROBA MLADINY Výroba mladiny se sestává z následujících technologických úseků: Šrotování sladu event. surogátů (nahrážky sladu, nejčastěji cukr, šrot). Vystírání sladového šrotu do vody (obsažené látky převést do roztoku) Rmutování Při zvýšené teplotě škrob (polysacharidy) štěpení sladovými enzymy na směs oligosacharidů (glukóza, maltóza, dextriny) α-amylasa - optimum C při ph 4,6 β-amylasa - optimum C při ph 4,5 Scezování sladiny a vyslazování sladového mláta, Chmelovar a chlazení mladiny.

22 ŠROTOVÁNÍ Šrotování je mechanické drcení sladového zrna s cílem dokonalého vymletí endospermu na vhodný poměr jemných a hrubších částic při zachování celistvosti pluch, neboť ty slouží v pozdější fázi výroby jako filtrační materiál při scezování. Větší poškození pluch snižuje porozitu mláta a negativně ovlivňuje chuť piva. Plucha obsahuje kromě nerozpustné celulosy polyfenoly, pentosany, hořké a barevné látky, jejichž vyluhování vzrůstá s dobou kontaktu a s poškozením pluchy. Jemné rozemletí endospermu je naopak předpokladem pro požadovaný průběh rmutování a vysoký varní výtěžek. Šrot pro scezovací káď má tedy mít pokud možno nejlépe vymleté, minimálně poškozené pluchy, nízký podíl hrubé krupice a vysoký podíl jemné krupice.

23 Šrotovník sladu

24 VYSTÍRÁNÍ Vystírací káď - Odměřené množství šrotu (tzv. sypání) padá do vystírací kádě, kam je přiváděna voda o teplotě C (tzv. nálev). Obsah kádě (vystírka) je neustále promícháván. Část látek obsažených ve sladu již přechází do extraktu, ale většina je stále nerozpuštěna.

25 RMUTOVÁNÍ Rmutování slouží k PŘÍPRAVĚ SLADINY s požadovanou EXTRAKTOVOU SKLADBOU. Dosahuje se toho postupným vyhříváním části vystírky postupně na jednotlivé rmutovací teploty, optimální pro činnost různých skupin enzymů, až se dosáhne dokonalého zcukření škrobu. Zpravidla se začíná kyselinotvornou teplotou 37 C, po prodlevě se rmut ohřívá na peptonizační teplotu 52 C, kdy dochází ke štěpení bílkovin. Další je cukrotvorná teplota 65 C, při které dojde ke ztekucení škrobu přítomností enzymu beta amylázy a poslední dextrinová teplota 75 C způsobí prostřednictvím alfa amylázy enzymové štěpení škrobu na cukr zv. maltósu a dextriny. Pro české pivovarnictví je typický způsob vaření na dva rmuty. 35 až 38 C- kyselinotvorná teplota 48 až 52 C- peptonizační teplota 60 až 65 C- nižší cukrotvorná teplota 70 až 75 C- vyšší cukrotvorná teplota 78 C- odrmutovací teplota GLUKÓZA, MALTÓZA, DEXTRINY U dekokčního rmutování se nakonec rmuty povařují, u infúzního způsobu je nejvyšší odrmutovací teplota.

26 Rmutovací kotel - Směs se přečerpá do rmutovacího kotle, kde se teplota zvyšuje až na 75 C a dochází ke štěpení zbylého sladového škrobu na cukry maltózu a glukózu

27 Rmut

28 SCEZOVÁNÍ SLADINY Scezování je operace prováděná za účelem oddělení roztoku extraktu, tj. sladiny, od pevného podílu zcukření rmutu, tj. mláta. Scezování se provádí ve scezovací kádi vybavené dvojitým děrovaným dnem a systémem odvodných trubek spojených s kohouty scezovací baterie Schema klasické scezovací kádě a článku scezovacího dna 1 kropidlo, 2-kypřidlo, 3 scezovací jalové dno, 4-sběrné trubky sladiny, 5- scezovací kohouty, 6-hydraulické zvedání kypřidla, 7- ukazatel výšky kypřidla, 8- čerpadlo, 9-zásobník kapalin, 10,11-řez scezovacím dnem z chromniklu, 12-segment scezovacího dna

29 Scezovací pánev pivovar Litovel

30 Scezovací káď - Nakonec se rmut povaří a přečerpá se do scezovací kádě. Při varu se zbývající enzymy denaturují. Ve scezovací kádi se odfiltruje sladinka, zbylé mláto se vylouží horkou vodou a je poté použito jako krmivo pro dobytek.

31 VYSLAZOVÁNÍ MLÁTA Provádí se 75 C horkou vodou, aby se z mláta vyloužily poslední zbytky rozpustného extraktu. Zfiltrovaný roztok extraktu při vyslazování se nazývá výstřelek a zpravidla se vyslazuje na 2 až 3 výstřelky. Předek a výstřelky se shromažďují v mladinové pánvi, kde se pozvolným zahříváním zvyšuje postupně teplota tak, aby se po skončeném scezování sladina co nejdříve uvedla do varu. MLÁTO Mláto jsou to tuhé zbytky po filtraci piva, vykvašení vína nebo destilaci etanolu. Mlátem se nazývají také zbytky po zpracování kukuřice. Pivovarské mláto - obsahuje pluchy a jejich úlomky, vysrážený bílkovinný kal a další suspendované látky. Pivovarské mláto je hodnotné krmivo pro domácí zvířata dodávané v čerstvém či sušeném stavu. Podporuje zdravý růst prasnic i tvorbu mléka u dojnic.

32 Sladinka - Odfiltrovaná sladinka stéká do varné pánve, kde se povaří asi 2 hodiny s chmelem a vzniká mladina.

33 CHMELOVAR Chmelovar má za cíl převedení hořkých látek chmele do mladiny, sterilaci mladiny, inaktivaci enzymů a koagulaci bílkovin s polyfenolovými látkami sladu a chmele. Chmel či chmelové přípravky se přidávají postupně, nejčastěji na dvakrát až třikrát, podle kvality a typu výrobku. Produktem chmelovaru, který trvá zpravidla 90 až 120 minut, je mladina. Po chmelovaru následuje oddělení zbytků chmele ve chmelovém cízu, pokud nebyl použit chmelový granulát či chmelový extrakt a následuje chlazení mladiny.

34 Varná pánev pivovar Litovel

35 Varná pánev pohled dovnitř

36 Kontrolní zařízení chmelovaru pivovar Litovel

37 Varný kotel pivovar Chomout

38 Varné zařízení pivovar Dětenice

39 Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.) Je vytrvalá dvoudomá pravotočivá liána z čeledi konopovitých (Cannabinaceae). Hlávky samičích květů se používají při výrobě piva. Jedná se o plodenství tvořené zvětšenými listeny, které nesou lupulinové žlázky s obsahem hořkých látek (humulin, lupulin), silic, pryskyřic, terpenoidů. Tyto látky mají baktericidní, sedativní a konzervační účinky. Český chmel patří mezi ušlechtilé chmele nejvyšší kvality. Jelikož květy ztrácejí po opylení na kvalitě, je třeba dbát na to, aby se ve chmelnici nevyskytovaly samčí rostliny.

40 Chmel otáčivý (Humulus lupulus) - rozdrcené šištice a chmelové granule. Pivovar Dětenice.

41 CHLAZENÍ MLADINY, FLOTACE MLADINY Chlazení mladiny se dříve provádělo v otevřených nádobách, kde mladina samovolně chladla a sytila se kyslíkem ze vzduchu. Dnes se používají téměř výhradně uzavřené vířivé kádě, kde při teplotách nad 60 C dochází k usazení hrubých kalů, s následujícím dochlazením mladiny v deskových protiproudých výměnících tepla na zákvasnou teplotu 5 až 7 C. Před zakvašením se mladina ještě sytí za sterilních podmínek kyslíkem, který je nezbytný pro činnost kvasinek. Schéma vířivé kádě

42 Vířivá káď

43 Chlazení mladiny - Po skončeném chmelovaru se mladina zbaví zbytků chmele (kalu) ve vířivé kádi přes chmelový filtr a přečerpá se do chladící kádě, kde se ochladí na 50 C a pak se ochlazuje v deskovém chladiči až na zákvasnou teplotu 6 C.

44 Deskový chladič mladiny

45 2. KVAŠENÍ MLADINY A DOKVAŠOVÁNÍ MLADÉHO PIVA Ochlazená mladina vyrobená při varných procesech stéká do nerezových otevřených kádí, které mají ve stěnách chladící zařízení a kde dochází k zakvašení mladiny kulturou pivovarských kvasinek. Tyto kvasinky produkují enzym maltázu, který katalyzuje štěpení maltózy na dvě molekuly glukózy, které se dále zkvašují. Uvedený proces se nazývá HLAVNÍ KVAŠENÍ, probíhá v tzv. SPILCE (kvasírně) a trvá podle stupňovitosti piva 7 až 12 dní při teplotě 5 až 10 C. Většina kvasinek sedimentuje na dně kádí a mladina přechází na tzv. mladé pivo.

46 Zásobníky na kvasnice

47 Dávkovač kvasnic

48 KVAŠENÍ A DOKVAŠOVÁNÍ MLADÉHO PIVA Pro kvašení mladiny se používá buď SVRCHNÍCH PIVOVARSKÝCH KVASINEK (Saccharomyces cerevisiae (Mezopotámie, 7.tisíciletí př.n.l.) při teplotách kvašení až 24 C, nebo SPODNÍCH PIVOVARSKÝCH KVASINEK (Saccharomyces cerevisiae (uvarum); Bavorský vynález, v českých zemích - Prazdroj 1842) při teplotách kvašení 6 až 12 C. Kvašení mladiny je při klasické technologii rozděleno do dvou fází: na HLAVNÍ KVAŠENÍ a DOKVAŠOVÁNÍ. Hlavní kvašení se u nás provádí obvykle v OTEVŘENÝCH KVASNÝCH KÁDÍCH SPODNÍMI PIVOVARSKÝMI KVASINKAMI. Nejdůležitějšími reakcemi hlavního kvašení jsou přeměny zkvasitelných sacharidů glukosy, maltosy a maltotriosy na etanol a oxid uhličitý anaerobním kvašením:

49 V průběhu hlavního kvašení v kádích umístěných v chlazených místnostech zvaných SPILKA, se rozlišuje několik stadií. Brzo po zakvašení dochází k zaprašování, kdy se objevuje první bílá pěna na povrchu kvasící mladiny. Stadia kvašení : Zaprašování Nízké bílé kroužky Vysoké hnědé kroužky Propadání Sedimentace spodních kvasinek na dno kvasné kádě Na konci hlavního kvašení sedimentují spodní kvasinky na dno kvasné kádě a po stáhnutí piva se sbírají, propírají se studenou vodou a znovu se nasazují do provozu. Hlavní kvašení trvá zpravidla 6 až 8 dní podle druhu vyráběného piva.

50 Zaprašování

51 Nízké bílé kroužky

52 Hlavní kvašení vysoké hnědé kroužky

53 Spilka kvasné kádě

54 Prázdná kvasná káď

55 Plná kvasná káď

56 Kvašení piva v sudech. Pivovar Dětenice

57 KVASINKA PIVNÍ SACCHAROMYCES CEREVISIAE Patří do oddělení vřeckovýtrusých hub. Kvasinky se rozmnožují nepohlavně pučením, někdy se dceřinné buňky neoddělují a vytváří tak řetízky nepravé podhoubí (pseudomycelium). Jestliže se zhorší podmínky životního prostředí (nedostatek potravy, vody), mohou se kvasinky rozmnožovat i pohlavně tvorba vřecek.

58 Kvasinka pivní dokáže enzymaticky rozkládat glukosu na ethanol a CO 2 (anaerobní glykolýza) a tak si získává energii nutnou pro všechny životně důležité pochody. Technicky důležitá kvasinka, šlechtěná, ve volné přírodě nežije. Používá se při výrobě piva, droždí, lihu, v lékařství. Variety se používají ve vinařství a při kvašení ovocných šťáv. Kvasinky obsahují kromě enzymů i vitamíny skupiny B, bílkoviny a řadu jiných látek. Proto se přidávají i do krmných směsí. Již zmíněné droždí používané ke kynutí těsta není ničím jiným než slisované kvasinky pivní s příměsí mouky. Spory kvasinky vinné přezimují v půdě, odkud se dostávají na bobule vinné révy a při lisování hroznů do šťávy rmutu, který pak zkvašují na víno.

59 DOKVAŠOVÁNÍ PIVA Po skončení hlavního kvašení je mladé pivo transportováno do sklepa.toto pivo má ještě určitý podíl nezkvašeného extraktu a obsahuje i nízký podíl kvasnic. Dokvašování a zrání mladého piva se provádí v LEŽÁCKÉM SKLEPĚ, Sudováno je do LEŽÁCKÝCH TANKŮ, kde mladé pivo dokvašuje. Pivo při teplotách 1 až 3 C velmi pozvolna DOKVÁŠÍ, čiří se, zraje a SYTÍ se vznikajícím OXIDEM UHLIČITÝM pod tlakem v uzavřených ležáckých tancích. Tvoří se ještě MALÉ MNOŽSTVÍ ALKOHOLU, ale hlavní v této fázi výroby je nasycení piva oxidem uhličitým přirozenou cestou.

60 Doba zrání (ležení) se řídí stupňovitostí piva Ležácké tanky

61 Ležácký sklep Mladé pivo se čerpá do uzavřených nádob (tanků) v ležáckém sklepě, kde dozrává při teplotě 1 až 3 C průměrně 25 až 50 dnů. Při dozrávání piva se dotváří celková chuť piva a hlavně tzv. říz, tj. obsah CO 2 (čím déle je pivo v ležáckém sklepě, tím má větší říz).

62 Ležácké tanky pivovar Chomout

63 3. ZÁVĚREČNÉ ÚPRAVY A STÁČENÍ ZRALÉHO PIVA Filtrace, druhy filtrů a filtračních materiálů, moderní postupy filtrace Filtrační proces má za cíl ODSTRANIT Z PIVA KALÍCÍ LÁTKY, zbylé KVASNICOVÉ BUŇKY a docílit požadovanou ČIROST, KOLOIDNÍ STABILITU a biologické TRVANLIVOSTI K filtraci piv se používají filtry, kde jsou na filtrační přepážku naplaveny nejčastěji KŘEMELINY, ve které se zachycuje jemný kal. Během filtrace je nutné maximálně OMEZIT STYK filtrovaného piva s KYSLÍKEM, který se v této fázi projevuje negativně (změna chuti, barvy, koloidní i mikrobiální stability finálního výrobku). K zamezení provzdušnění zfiltrovaného piva se nejčastěji používá oxid uhličitý, který vytváří ochrannou vrstvu nebo se používají chemické antioxidanty (např. kys. askorbová). Filtrace se provádí na křemelinových svíčkových a deskových filtrech různé konstrukce.

64 Schema průtoku piva článkem deskového filtru

65 Svíčkový filtr piva

66 Koloidní stabilita piv a stabilizační postupy K dodržení trvanlivosti NESTAČÍ SAMOTNÁ FILTRACE PIVA. Je to způsobeno především náročností spotřebitelů, kteří vyžadují dlouhodobou trvanlivost piva. Cílem stabilizace je snížit náchylnost piva k tvorbě koloidních zákalů, a tím ZVÝŠIT TRVANLIVOST PIVA. Stabilizace úzce souvisí s filtrací, která však samostatná není dostatečná na dosažení několikaměsíční trvanlivosti piva. Pro ZVÝŠENÍ KOLOIDNÍ STABILITY piv se používá řada přípravků buď na bázi ENZYMŮ (dodatečně štěpí bílkovinné frakce) nebo na bázi ABSORBENTŮ, které se přidávají během filtrace (absorbují bílkovinné komplexy nebo polyfenoly). Filtrací odstraňované KVASNICE NA SEBE ADSORBUJÍ určité množství koloidních prekurzorů, čímž zvyšují předpověď koloidní trvanlivosti. Podle účinku se stabilizátory dělí na přípravky, které: sráží, adsorbují, nebo štěpí vysokomolekulární dusíkaté látky sráží, adsorbují, nebo štěpí polyfenoly snižují redukcí vliv kyslíku

67 ADSORPČNÍ MATERIÁLY Požaduje se hygienická nezávadnost, nerozpustnost v pivu, charakteristická velikost částic se specifickým povrchem, objemem i průměrem pórů zaručujícím vysokou sorpční aktivitu pro prekursory zákalu a s minimální vedlejší sorpční aktivitou. Adsorbenty dusíkatých a polyfenolových látek patří k nejpoužívanějším stabilizátorům. Adsorbenty dusíkatých látek SILIKAGELY jsou adsorbenty dusíkatých látek, které se vyrábí reakcí kyseliny sírové a křemičitanu vápenatého. Silikagely ADSORBUJÍ BÍLKOVINNÉ FRAKCE aniž by významně ovlivnily chuť a pěnivost piva. Xerogely se také nazývají suché, protože obsah vody se pohybuje do 5 %. Mají vyšší účinnost než hydrogely, a proto se používají v pivovarství častěji. Adsorbenty polyfenolových látek Nejmodernější stabilizační materiály jsou založeny na bázi POLYMERŮ RŮZNÝCH TYPŮ, které selektivně VÁŽOU FENOLICKÉ LÁTKY piva vodíkovými můstky. Nevýhodou takto ošetřených piv bývá vysoká náchylnost k oxidaci.

68 PASTERACE PIVA, TEORIE A PRAXE Pasterace je TEPELNÉ OŠETŘENÍ PIVA s cílem zvýšit jeho BIOLOGICKOU TRVANLIVOST. Pasterace se používá pro zvýšení biologické stability piva. Rozšířená je zejména pasterace piva v lahvích či plechovkách v ponorných a tunelových pastérech PŘI TEPLOTĚ 62 C, méně častá je mžiková pasterace v průtokových pastérech při vyšší teplotě.

69 STÁČENÍ PIVA Stáčení piva do transportních obalů je KONEČNOU FÁZÍ VÝROBY. U nás se pivo stáčí do cisteren pro dislokované stáčírny a pro export do sudů, lahví a plechovek pro vnitřní obchodní siť i pro export. Při stáčení je nutné ZAMEZIT ZTRÁTÁM OXIDU UHLIČITÉHO, aby neutrpěla kvalita piva. Dalším požadavkem je nutnost ZAMEZENÍ STYKU PIVA S KYSLÍKEM a proto se v moderních linkách STÁČÍ PIVO POD TLAKEM OXIDU UHLIČITÉHO do obalů předplněných oxidem uhličitým. Neméně důležitým požadavkem je zajištění DOKONALÉ SANITACE všech zařízení, která přicházejí do styku s pivem. SESTAVU STROJŮ A ZAŘÍZENÍ funkčně seřazenou, propojenou DOPRAVNÍKY (lahví, přepravek a palet), určenou k zajištění operací spojených s PLNĚNÍM LAHVÍ, v rozsahu od vstupu prázdných lahví až po výstup plných lahví (v přepravních obalech nebo na paletách) nazýváme souhrnně LAHVÁRENSKOU LINKOU.

70 Stáčení piva Stáčírna

71 Linka na KEG sudy kontrola polohy, ventilu a obracení sudů

72 Linka na KEG sudy

73 Starý způsob zátkování piva

74 Lahvárenská linka Základním vybavením stáčecích linek je myčka lahví, kegů (nerezové sudy), stáčecí stroj a zařízení na tepelnou úpravu piva - pastéry buď průtokové nebo tunelové. V případě použití tunel.pastéru se do umytého obalu stočí pivo,obal a uzavře a výrobek se zpasteruje. Pokud se používá průtokový pastér pak se do umytých obalů stáčí již pasterované pivo a následně se obal uzavře

75 Lahvárenská linka

76 Vývoj výčepní techniky

77 Výčepní jehla zaražená do sudu

78 Shrnutí výroby piva:

79 NÍZKOALKOHOLICKÁ PIVA, DRUHY A ROZDĚLENÍ PIV Ze zdravotních a legislativních důvodů vzniká někdy požadavek na redukci obsahu alkoholu na minimální hodnoty (pod 0,5 % hm). Při výrobě tohoto piva se uplatňují dva základní postupy: - ODSTRANĚNÍ ALKOHOLU Z HOTOVÉHO PIVA pomocí vakuové destilace nebo membránových procesů. SPECIÁLNÍ VEDENÍ HLAVNÍHO KVAŠENÍ (Kvasinky imobilizované na pevném nosiči - zkrácení doby fermentace + vedlejších operací) Technologicky jednoduchou variantou je ZASTAVENÍ KVAŠENÍ. Podmínky kvašení, zákvasná dávka, teplota, doba, koncentrace původní mladiny vedou k omezené tvorbě alkoholu. Při těchto postupech lze využívat IMOBILIZOVANÉ KVASINKY. Využití SPECIÁLNÍCH TYPŮ KVASINEK

80 DRUHY PIV Postupem času se vyhranily dva hlavní typy piv, lišící se způsobem kvašení: piva SPODNĚ KVAŠENÁ, piva SVRCHNĚ KVAŠENÁ. Při výrobě spodně kvašených piv kvasnice postupně KLESAJÍ KE DNU, kde vytvoří kompaktní vrstvu, u svrchně kvašených piv jsou kvasnice na konci kvašení VYNÁŠENY K POVRCHU. V České republice se většinou vyrábějí spodně kvašená piva. Základním druhem je tzv. pivo českého (plzeňského) typu, které je reprezentováno světlým ležákem. Ze svrchně kvašených piv se objevují piva typu Ale a pšeničná piva Podle obsahu původního extraktu mladiny se piva podle potravinového zákona dělí na: LEHKÁ do 7,99 % extraktu původní mladiny VÝČEPNÍ 8,00 10,99 % extraktu původní mladiny LEŽÁKY 11,00 12,99 % extraktu původní mladiny SPECIÁLNÍ nad 13,00 % extraktu původní mladiny

81 PIVA URČENÁ KE SPECIÁLNÍM ÚČELŮM PIVO SE SNÍŽENÝM OBSAHEM ALKOHOLU: pivo s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % objemových (1 % hmotnostních).toto pivo nesmí být požíváno řidiči; NEALKOHOLICKÉ PIVO: pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0, 5 % objemových (0,4 % hmotnostních) určené pro řidiče. PIVO SE SNÍŽENÝM OBSAHEM CUKRŮ (DIA-PIVO): hluboce prokvašené pivo s obsahem zatěžujících sacharidů nejvýše 7,5 g.l-1 a bílkovin 4,0 g.l-1. Je určeno převážně pro diabetiky. PŠENIČNÉ PIVO: pivo vyrobené s podílem extraktu pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu. KVASNICOVÉ PIVO: pivo vyrobené dodatečným přídavkem malého podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení. Obsahuje rozptýlené živé kvasinky. BYLINNÉ PIVO: pivo vyrobené s přídavkem části bylin, dřevin nebo jejich extraktů. LEHKÉ PIVO: piva s obsahem původního extraktu mladiny do 7,99 % nebo hluboce prokvašené pivo s obsahem využitelné energie nejvýše 1300 kj.l-1.

82 Nejsilnější pivo Pivo skotského pivovaru Brewmeister Brewery má 65 procent alkoholu a láhev o objemu 330 mililitrů bude stát 40 liber (asi 1250 korun). Nese příznačný název Armageddon.

83 Zdroje px?uid=40 METY/VLP/Pivovar-Brewery/pivovar.htm

84 Pivovary Olomouckého kraje Bravůr (Loučná nad Desnou) Přírodní pivo Kvasslav se vaří v rodinném pivovaru Bravůr v Loučné nad Desnou tradiční českou technologií z nejkvalitnějších tuzemských surovin, hanáckého sladu, žateckého chmele, vody z podhůří Jeseníků a živých pivovarských kvasnic. Pivo se vyrábí vždy podle aktuální potřeby a je proto zaručeně čerstvě uvařené, řádně přírodně prokvašené, nepasteruje se ani nefiltruje a není proto ochuzené o bílkoviny, vitamíny a třísloviny. Loučenský Kvasslav je zdravý nápoj s charakteristickou chutí a plným řízem, za jehož kvalitu ručí sládek František Halaxa.

85 Holba (Hanušovice) Již více než 140 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala hektolitrů za rok, což představovalo věder. Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic s názvem Holba, ale také do názvů produktů. Příkladem je vlajková loď v sortimentu pivovaru HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco jeho výška zůstala stejná, produkce Holby Šeráku přesahuje hl piva, což je více než 40 milionů půllitrů. Pivovar svou výjimečnou polohu uprostřed krásné přírody nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na její ochraně. Dlouhodobě spolupracuje s CHKO Jeseníky na speciálních akcích, orientovaných na ochranu přírodního dědictví. V roce 2005 vyhlásil vlastní dlouhodobý projekt Holba Jeseníkům, zaměřený na omlazování porostů v horách. Pivovar sponzoruje Horskou službu Jeseníky, a významně se tak podílí na zvýšení bezpečnosti na horách.

86 Minipivovar (Jeseník) Základní stavební kámen vaření piva položil v 19. století Julius Lichtwitz. Tento židovský podnikatel začal od roku 1868 výstavbu nového pivovaru - Na Štolách (dnes ul. Březinova čp. 250) u řeky Staříč. V 70. letech 19. stol. zde začal pivovarský provoz, roku 1874 vznikla sladovna, 1876 také stodola. Kolem roku 1920 Lichtwitz pivovar prodal, ten fungoval dále pod názvem Tempus. Ve 30. letech 20. století už z něj byla jen pobočka hanušovického pivovaru Minipivovar Mačák (Olomouc) Malý pivovar je součástí restaurace U Mačáků od podzimu Minipivovar Osečanka (Osek nad Bečvou)

87 Moritz (Olomouc) Výroba piva Moritz probíhá klasickou technologií českých piv, dvojím rmutováním.

88 Novodvorský pivovar (Lipník nad Bečvou) Parník (Přerov) První Přerovský minipivovar Parník rozbouřil stojaté vody pivního trhu již v březnu roku Budova minipivovaru, restaurace i pivnice, stejně tak jako interiér v námořnickém stylu Vám připomene opravdový zaoceánský parník.

89 Pivovar Chomout (Olomouc) První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz byl zahájen Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví. Pivovar Jadrníček (Náměšť na Hané) Pivo vaří tradičním způsobem, klasickou dvourmutovou technologií, a to výhradně z českých surovin moravský slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda z místních zdrojů. Pivo se po jeho uvaření ve varně zchladí a přemístí do spilky. Tam v otevřených kvasných kádích probíhá po přidání pivovarských kvasnic a při teplotě cca 10 C jeho hlavní kvašení. Tento proces trvá cca dnů, pak je pivo stáčeno do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pak pivo zraje po dobu min. 4 týdnů

90 Pivovar Kosíř (Drahanovice) Základní produkcí je světlý 12º ležák Gabriell a polotmavé 11º pivo Haltýř. V průběhu roku je na čepu možnost ochutnat vícestupňové speciály jako např. Vánoční speciál.

91 Pivovar Litovel V roce 1770 vyrostl v Litovli pod jednou střechou nový společný pivovar se sladovnou, který vařil celých 100 let. Když už kapacitně nestačil poptávce, vznikl v roce 1814 nový Měšťanský pivovar. Jako celá Litovel byl i on pod německou správou. Na tuto situaci reagovali moravští vlastenci tím, že založili Rolnickou záložnu v Litovli a rolnický akciový cukrovar. Následně došlo k založení a otevření ryze vlasteneckého Rolnického akciového pivovaru se sladovnou. Na tom, že byl 12. listopadu 1893 slavnostně vysvěcen a otevřen, měl velkou zásluhu říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, původem z nedaleké Seničky. Pivovar následně získal zlatou a bronzovou medaili na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni v r a zlatou medaili v Brně na výstavě české výroby v roce Od té doby, nepřetržitě už druhé století, vaří pivovar v Litovli pivo, které se svou nezaměnitelnou chutí, lahodnou hořkostí a přirozenou barvou prosadilo nejen ve své domovině, ale i v zahraničí.

92 Chcete-li si prakticky vyzkoušet jak se vaří pivo, uvařit si své vlastní pivo pro sebe, přátele, obchodní partnery, nebo si dokonce uvařit pivo s vlastní chutí, pomůžou Vám si toto přání splnit právě v Litovelském minipivovaru.

93 Exkurze pivovar Litovel 2015

94 Exkurze pivovar Litovel 2010

95 Pivovar Mazal (Prostějov) Pivovárek Melichárek (Horka nad Moravou) Pivo se vyrábí dle pravidel výroby poctivého českého piva a jsou dodržovány německé zákony čistoty piva Reinheitsgebot z roku Chmel používají z tradičních českých chmelových oblastí a to ze Žatecka, Úštěcka a Tršicka (Žatecký červeňák, Premiant, Sládek, Kazbek), ale i odrůdy pěstované v zahraničí (Cascade).

96 Pivovárek Trubadúr (Troubelice) Domácí pivovárek Trubadúr je nejmenším komerčním pivovarem v České republice. Zabírá neuvěřitelných pouhých 5m 2 v malé suterénní místnosti rodinného domku v Troubelicích. Jeho předstupněm byl 25-litrový Pidipivovar Troubelice, který začal sestavovat v květnu roku 2011 p. Hájek za účelem domácího vaření piva, tzv. homebrewingu. Zákon o spotřební dani v takovém případě osvobozuje vyrobené pivo od spotřební daně, ovšem nevýhodou je skutečnost, že takové pivo nesmí domácí vařič nikomu prodávat a také ho nesmí uvařit více, než 200 litrů za rok. Relax Centrum Kolštejn (Branná) Minipivovar Kolštejn se nachází v centru obce Branná. Výstavba minipivovaru započala již v roce 2012, otevření se dočkal roku 2013, kdy byl také slavnostně vysvěcen ( ) a přesně po třech měsících pokřtěn ( ). Společenský pivovar (Lipník nad Bečvou)

97 Svatokopecké pivo (Olomouc)

98 Svatováclavský pivovar (Olomouc) Svatováclavský minipivovar byl poprvé otevřen v centru města v červnu 2006 na adrese Riegrova 22, Olomouc. V prosinci 2008 byl provoz pivovaru na této adrese ukončen a 11. května 2010 byl otevřen minipivovar se stylovou pivnicí v historickém centru města u Katedrály sv. Václava v blízkosti Arcibiskupského paláce na ulici Mariánská 4, Olomouc. Pivo podávají v přirozeném stavu bez pasterizace a filtrace přímo z ležáckých tanků.

99 U Císařské cesty (Držovice) U Krále Ječmínka (Prostějov) U Tří králů (Prostějov) Na čepu - tradiční Tmavé pivo 13 a dále uvařili Nopálové pivo 11 z opuncie mexické. Zámecký pivovar (Sobotín)

100 Zubr (Přerov) Pivo se v Přerově vařilo od nepaměti, počátky sahají až do 13. století. V roce 1873 byl pivovar posvěcen a uskutečnila se první várka piva. Největší produkce hl dosáhl v roce 1982.

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316

Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 Zvyšování konkurenceschopnosti studentů oboru botanika a učitelství biologie CZ.1.07/2.2.00/15.0316 VÝROBA PIVA PIVO Pivo je slabě alkoholický nápoj vyráběný z ječného sladu, pitné vody a chmelových produktů

Více

Suroviny pro výrobu piva

Suroviny pro výrobu piva Suroviny pro výrobu piva obilný slad (naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách.v Čechách nejčastěji ječný) voda chmel (na území Čech

Více

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám VÝROBA PIVA Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba piva. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba piva Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_130 Jméno autora: Jana Štrossová Třída/ročník:

Více

VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE

VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE VÝROBA PIVA TEXT PRO UČITELE Mgr. Jana Prášilová prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Olomouc, 2013 Obsah 1. Téma v učebnicích používaných na gymnáziích 2. Teoretické poznatky k problematice 2.1. Základní

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

HISTORIE "Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit" Pivovar Holba a.s.

HISTORIE Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit Pivovar Holba a.s. HISTORIE Již více než 136 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy

Více

PIVOVAR LITOVEL a.s.

PIVOVAR LITOVEL a.s. PIVOVAR LITOVEL a.s. Pivovar Litovel byl založen r. 1893 jako Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Ve svém podtextu měl ještě přívlastek ryze český vlastenecký. Je pokračovatelem tradic vaření

Více

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar byl založen roku 1895, ale co je na něm zajímavé, že jeho statut je stále národní podnik. Roční výstav neboli roční produkce piva činí 1,3 milionu

Více

Biotechnologie 2. Fermentační biotechnologie etanolové kvašení Výroba sladu a piva

Biotechnologie 2. Fermentační biotechnologie etanolové kvašení Výroba sladu a piva mezioborová integrace výuky zaměřená na rostlinnou biochemii a fytopatologii CZ.1.07/2.2.00/28.0171 Biotechnologie 2. Fermentační biotechnologie etanolové kvašení Výroba sladu a piva Marek Petřivalský

Více

VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva.

VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva. číslo katalogové číslo: VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva. Vratná cena celkem popis KEG specifikace zálohamnožství s DPH 21% 1 11407 STAROBRNO ležák 12, plochá 30L Tento symbol českého

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

Hodnocení kvality odrůd ječmene pro registraci a doporučování

Hodnocení kvality odrůd ječmene pro registraci a doporučování Hodnocení kvality odrůd ječmene pro registraci a doporučování Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (psota@brno.beerresearch.cz) 2 Co je to sladování? Sladování je komerční využití

Více

Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU)

Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU) 4 6 Berliner Weisse (berlínské bílé) 6 12 Biere blanche (witbier) 6 18 Weissbier Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU) Weissbier 8 16 American lager 12 24 Trapistická piva 16 24 Ležák 16 35 Kölsch 18 24 Tmavé

Více

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu

EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_129 Název školy: Jméno autora: Hotelová škola

Více

PIVOVARSTVÍ Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma.

PIVOVARSTVÍ Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma. PIVOVARSTVÍ Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma. Pivovarství patří v našem státě k významným oborům potravinářského průmyslu s mnohaletou úspěšnou tradicí. Pivovarský

Více

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů.

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Jsme součástí skupiny s téměř 20 letou

Více

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263 Pivo českého typu" Pivo, jeden z nejstarších osvěžujících mírně alkoholických nápojů lidstva, se těší v Čechách největší oblibě. Základní princip výroby piva se dodnes od dob Sumeřanů a Egypťanů nezměnil.

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Malastrana Bock. Obsah alkoholu: 7,5 % Stupňovitost: 18 IBU: 25. Slad: Český, Bavorský, Melanoidní, Cararoma, Karamel. Chmel: Premiant, Magnum

Malastrana Bock. Obsah alkoholu: 7,5 % Stupňovitost: 18 IBU: 25. Slad: Český, Bavorský, Melanoidní, Cararoma, Karamel. Chmel: Premiant, Magnum Malastrana Bock Bock je označení pro silné, hutné, polotmavé speciální pivo, jež je ideální do chladných zimních měsíců. Pro Bock je typická dlouhá doba ležení a také speciální složení sladů, které způsobují

Více

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU

CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU CHARAKTERISTIKA A VÝHODY MINIPIVOVARU Restaurační minipivovar dokáže spojením části výrobní a části restaurační vytvořit zařízení, které má velmi dobré ekonomické ukazatele a svou atraktivností spolehlivě

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů...

Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů... Přiřazovací úkoly lze provést pomocí barevného odlišení! A 1.Vyjmenujte skupiny sušených polotovarů.... 2. Vyjmenujte skupiny potravinových doplňků:........ 3. Nealkoholické nápoje mají nejvýše objemových

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

JINÉ AKTY KOMISE (2009/C 73/07) PŘEHLED. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 510/2006 ČERNÁ HORA. č. ES: CZ-PGI CHOP ( ) CHZO (X)

JINÉ AKTY KOMISE (2009/C 73/07) PŘEHLED. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 510/2006 ČERNÁ HORA. č. ES: CZ-PGI CHOP ( ) CHZO (X) 27.3.2009 C 73/45 JINÉ AKTY KOMISE Zveřejnění žádosti podle čl. 6 odst. 2 nařízení Rady (ES) č. 510/2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (2009/C 73/07)

Více

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň

Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Exkurze v Mikrobiologickém ústavu akademie věd Třeboň a v Pivovaru Regent Třeboň Termín: 23.4.2012 Trasa: Veselí nad Lužnicí Třeboň Účastníci: třída 2.A, třída 2.AT, dozor: Ing. Milena Hlásková, Pharm.

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., Poznámka pod čarou č. 1b se zrušuje.

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., Poznámka pod čarou č. 1b se zrušuje. Strana 1097 115 VYHLÁŠKA ze dne 18. dubna 2011, kterou se mění vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva 14. Biotechnologie 14.1 Výroba sladu a piva 14.2 Výroba kvasného etanolu 14.3 Výroba droždí 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové 14.5 Výroba kyseliny mléčné 14.6 Výroba kyseliny citronové 14.7 Výroba antibiotik

Více

http://budweiser-budvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html

http://budweiser-budvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html http://budweiser-budvar.cz/o-spolecnosti/produkty/jak-se-vari-budvar.html 1. Slad - základ pro dobré pivo a. příjem, třídění, čištění skladování c. klíčení Přečištění se provádí na aspirátorech a třídí

Více

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU.

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. SACHARIDY SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. JSOU TO HYDROXYSLOUČENINY, PROTOŽE VŠECHNY OBSAHUJÍ NĚKOLIK HYDROXYLOVÝCH SKUPIN -OH. Sacharidy dělíme na

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

Krmné zbytky průmyslu pivovarského, sladovnického a lihovarnického

Krmné zbytky průmyslu pivovarského, sladovnického a lihovarnického Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Fakulta agronomická Seminární práce z výživy hospodářských zvířat Krmné zbytky průmyslu pivovarského, sladovnického a lihovarnického Vendula Filípková

Více

Obsah. Úvod Historie Produkt. Propagace. Lobkowicz Premium. Lobkowicz Premium Nealko. O pivu Balení Výroba. O pivu Balení Výroba

Obsah. Úvod Historie Produkt. Propagace. Lobkowicz Premium. Lobkowicz Premium Nealko. O pivu Balení Výroba. O pivu Balení Výroba Martin Fabián, 321714 Marketing v EU Jaro 2011 Obsah Úvod Historie Produkt Lobkowicz Premium O pivu Balení Výroba Lobkowicz Premium Nealko O pivu Balení Výroba Propagace Úvod Pivo Lobkowicz se vaří v pivovaru

Více

Potravinářská legislativa pro pivo

Potravinářská legislativa pro pivo Potravinářská legislativa pro pivo Michaela Mezerová Státní zemědělská a potravinářská inspekce michaela.mezerova@szpi.gov.cz Jarní cena českých sládků, 17.3.2017 Nařízení (ES) č. 178/2002 - obecná bezpečnost

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE POTRAVIN A BIOTECHNOLOGIÍ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY PIVOVARSTVÍ BAKALÁŘSKÁ

Více

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Pracovník varny pivovaru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Pracovník varny pivovaru (kód: 29-059-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Pivovarník a sladovník Kvalifikační

Více

Pivo. Historie, řemesla,... Zákony, historie technologie Suroviny. Výroba. Druhy Vady. chmel, slad, voda. sladu piva

Pivo. Historie, řemesla,... Zákony, historie technologie Suroviny. Výroba. Druhy Vady. chmel, slad, voda. sladu piva Pivo Historie, řemesla,... Zákony, historie technologie Suroviny chmel, slad, voda Výroba sladu piva Druhy Vady 1 Mezopotámie, Sumer Historie 4-3000 let př. n. l., první ikonografický doklad o výrobě (kaš)

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

c. Šrotování za mokra. Zrno se máčí asi na 30 % vlhkosti, mačká a současně vystírá.

c. Šrotování za mokra. Zrno se máčí asi na 30 % vlhkosti, mačká a současně vystírá. Šrotování sladu Šrotování sladu je mechanický proces, jehož úkolem je rozdrtit sladová zrna a zpřístupnit endosperm pro štěpné děje ve varně. Protože při většině způsobů scezování slouží pluchy jako přirozená

Více

Droždí Droždí (pekařské droždí, pivní kvasinka, Saccharomyces cerevisiae

Droždí Droždí (pekařské droždí, pivní kvasinka, Saccharomyces cerevisiae Droždí Droždí (pekařské droždí, pivní kvasinka, Saccharomyces cerevisiae) je druh kvasinky z oddělení vřeckovýtrusných hub, která se již od antiky používá při kvasných procesech v pekařství a pivovarnictví.

Více

3.1 Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech

3.1 Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech 81_94_kap3 16.1.29 15:47 Stránka 82 3.1 Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech Alexandr Mikyška Jednou z dlouhodobých statistických činností VÚPS v oblasti pivovarských surovin a piva je i

Více

Speciálně připravený křemičitý koloidní roztok pro čiření mladiny (sladiny)

Speciálně připravený křemičitý koloidní roztok pro čiření mladiny (sladiny) SPINDASOL SB1 Speciálně připravený křemičitý koloidní roztok pro čiření mladiny (sladiny) SPINDASOL SB1 je speciálně připravený křemičitý koloidní roztok pro čiření pivovarské sladinky. Přípravek snižuje

Více

Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech

Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech Optické měřící technologie SIGRIST pro aplikace v pivovarech Měření zákalu v pivovarnictví a především sledování filtrace v procesu výroby piva

Více

Nealkoholické nápoje. Druhy a senzorické hodnocení

Nealkoholické nápoje. Druhy a senzorické hodnocení Nealkoholické nápoje Druhy a senzorické hodnocení Vyhláška MZe č. 335/1997 Sb. pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní

Více

Dostupné technologie pro výrobu piva pro malé pivovary v ČR Bakalářská práce

Dostupné technologie pro výrobu piva pro malé pivovary v ČR Bakalářská práce Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Dostupné technologie pro výrobu piva pro malé pivovary v ČR Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing.

Více

Žatec Thum a pivní tradice

Žatec Thum a pivní tradice Žatec Thum a pivní tradice Žatec je městem, kde je pivo doma. Žatec a vlastně celé Krušnohoří patřilo k místům s největším rozšířením samovolně kvašených nápojů a medovin. Právě zde se uplatnil planý chmel

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

MINIPIVOVARY. Technicko-obchodní specifikace. Balkon system,s.r.o

MINIPIVOVARY. Technicko-obchodní specifikace. Balkon system,s.r.o MINIPIVOVARY Technicko-obchodní specifikace Balkon system,s.r.o 2015 Obsah OBSAH...2 1 ÚVOD...4 2 TECHNOLOGIE DOMÁCÍHO PIVOVARU...4 2.1 POPIS TECHNOLOGIE... 4 3 STAVEBNÍ POŽADAVKY NA TECHNOLOGII...5 3.1

Více

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba bílého a červeného vína Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Kvalita ječmene a sladu. Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (psota@brno.beerresearch.cz)

Kvalita ječmene a sladu. Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (psota@brno.beerresearch.cz) Kvalita ječmene a sladu Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (psota@brno.beerresearch.cz) AKCE: Kvalita ječmene a sladu Datum: 11. 11. 2014 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU

Více

VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009)

VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav konzervace potravin VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Praha, říjen

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final ANNEX 2 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS PŘÍLOHA

Více

Sylabus 6 ODPADY Z POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROB Cukrovarnický průmysl Pivovarnický průmysl Lihovarnický průmysl Vinařský průmysl

Sylabus 6 ODPADY Z POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROB Cukrovarnický průmysl Pivovarnický průmysl Lihovarnický průmysl Vinařský průmysl Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav konzervace potravin VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Ing. Eva

Více

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Stručný popis technologie a provozních souborů Členění na provozní soubory

Stručný popis technologie a provozních souborů Členění na provozní soubory Stručný popis technologie a provozních souborů Minipivovary jsou určeny pro výrobu piva plzeňského typu. Jejich celkové provedení odpovídá tomuto záměru. Veškeré zařízení pivovaru, které přichází do styku

Více

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Suroviny pro JP a BP Předmět:

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 6 - žákovská verze Téma: Kvašení. Mgr. Kateřina Dlouhá

CHEMIE. Pracovní list č. 6 - žákovská verze Téma: Kvašení. Mgr. Kateřina Dlouhá www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 6 - žákovská verze Téma: Kvašení Lektor: Mgr. Kateřina Dlouhá Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Kvašení je anaerobní

Více

PIVNÍ LIST. Zcela závislý, nepravidelně vycházející občasník

PIVNÍ LIST. Zcela závislý, nepravidelně vycházející občasník PIVNÍ LIST od Bílé Holubice No. 6 - září 2014 Zcela závislý, nepravidelně vycházející občasník --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam složek

Více

Pivovarník a sladovník

Pivovarník a sladovník Pivovarník a sladovník Pivovarník a sladovník provádí odborné práce při výrobě piva a sladu. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené povolání: Příbuzné specializace:

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10 Název materiálu: Obiloviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Obiloviny. Očekávaný

Více

Mlýnské výrobky a těstoviny ve školním stravování. doc. Ing. Marie Hrušková, CSc.

Mlýnské výrobky a těstoviny ve školním stravování. doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Mlýnské výrobky a těstoviny ve školním stravování doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Cereální výrobky podle Zákona o potravinách 110/1997 Vyhláška MZe ČR 333/97 Sb. Obsah Rozdělení cereálních výrobků Mlýnské

Více

Obsah. Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy

Obsah. Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy Obsah Charakteristika Typy chleba Kvašení Testy Charakteristika Chléb patří k základním potravinám připravovaným pečením, pařením, nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Ve většině

Více

Možnosti výroby speciálních sladů určených pro výrobu speciálních piv. Bc. Hana Ficová

Možnosti výroby speciálních sladů určených pro výrobu speciálních piv. Bc. Hana Ficová Možnosti výroby speciálních sladů určených pro výrobu speciálních piv Bc. Hana Ficová Diplomová práce 2014 ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá technologií výroby různých druhů sladů určených pro výrobu

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301, Číslo a název

Více

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva

Prezentace pro výklad látky a opakování učiva Název školy Název projektu Číslo projektu Odborné učiliště a Praktická škola, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZB45 Číslo materiálu

Více

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr Marcela Sluková Cukry ve výživě a zdraví člověka - Zdroj energie - Atraktivita a chutnost potraviny, návyk (zvyklost) na sladkou chuť - Přirozené a přidané

Více

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Českého pivovarství Vladimír Balach Miliony Výstav piva celkem v mil. hl 20,5 113 tis. hl 20,0 19,9 19,5

Více

LETNÍ STÁŽE PLZEŇSKÉHO PRAZDROJE

LETNÍ STÁŽE PLZEŇSKÉHO PRAZDROJE LETNÍ STÁŽE PLZEŇSKÉHO PRAZDROJE Co přesně je letní stáž? Při stáži přichází vybraný student nebo studentka na prázdniny pracovat do Prazdroje na připraveném projektu. Pracuje na plný úvazek od června

Více

OBSAH Birell Botanicals Brang flag Brang flag Brandname Zakázané použití logotypů Ukázky designu obalů

OBSAH Birell Botanicals Brang flag Brang flag Brandname Zakázané použití logotypů Ukázky designu obalů OBSAH 3... O Birellu 4... Historie Birell 5... Výrobní postup Birellu 6... Matice použití logotypů 7 8... Brang flag 9... Brand name 10... Brand symbols 11... B initial 12... B pattern 13... Zakázané použití

Více

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge

Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge Zpráva o stavu českého pivovarství a sladařství za rok 2014 Ing. František Šámal, Ing. Dušan Falge České pivovarství v roce 2014 Po hlubokém propadu v roce 2010 produkce mírně stoupá, ale nedosahuje úrovně

Více

TECHNIKA PRO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ (14)

TECHNIKA PRO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ (14) 3. června 2015, Brno Připravil: Ing. Petr Junga, Ph.D. TECHNIKA PRO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ (14) Technika pro zpracování odpadů z mlýnů, sladoven, cukrovarů a pivovarů. Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU

Více

Minipivovar a restaurace PARNÍK Tovární č.p. 1021/5 750 02 Přerov

Minipivovar a restaurace PARNÍK Tovární č.p. 1021/5 750 02 Přerov Provozovatel: Provozovna: Rezervace, informace: Minipivovar Parník s.r.o. Denisova č.p. 2916/9 750 02 Přerov IČ: 62361449, DIČ: CZ62361449 Minipivovar a restaurace PARNÍK Tovární č.p. 1021/5 750 02 Přerov

Více

VYHLÁŠKA č. 335/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997,

VYHLÁŠKA č. 335/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997, VYHLÁŠKA č. 335/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997, kterou se provádí 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin Problematika výroby piva v pivovaru Vyškov Diplomová práce Vedoucí práce: Vypracovala: Dr. Ing. Luděk Hřivna

Více

Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR. Bc. Markéta Čechová

Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR. Bc. Markéta Čechová Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR Bc. Markéta Čechová Diplomová práce 2012 Příjmení a jméno: Markéta Čechová Obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin P R O H

Více

VYHLÁŠKA ze dne 24. října 2018 o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

VYHLÁŠKA ze dne 24. října 2018 o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí Strana 4274 Sbírka zákonů č. 248 / 2018 Částka 125 248 VYHLÁŠKA ze dne 24. října 2018 o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), b), g) a

Více

6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti. 6.1 Identifikace provozovatele zařízení

6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti. 6.1 Identifikace provozovatele zařízení 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 6.1 Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo název, anebo jméno a příjmení 1 Pivovary Staropramen a.s. Právní forma akciová společnost

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více

Výroba skutečného piva

Výroba skutečného piva Výroba skutečného piva Úvod... 4 Historie... 6 Areál pivovaru... 7 Specifika pivovarnické technologie a související tepelné pochody... 9 Spotřeba energie... 14 Vlastní energetické zdroje... 16 Investiční

Více

Jak to vidí malé české pivovary?

Jak to vidí malé české pivovary? Jak to vidí malé české pivovary? Petr Božoň Group Brand Manager Marketing Management - Praha, 11.5.2011 1 Obsah prezentace 1. Představení společnosti 2. Vývoj českého trhu s pivem 3. Jak si udržet své

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09 Název materiálu: Mlýnské výrobky Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Mlýnské výrobky.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O.

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R.O. Bc. Daniel Línek Historie a současnost technologie vaření piva Diplomová práce 2013 Historie a současnost technologie vaření piva Diplomová práce Bc. Daniel

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA Studijní program: B4131 Zemědělství Studijní obor: Agropodnikání Katedra: Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů Vedoucí katedry:

Více

KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY

KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY KONTEJNEROVÉPIVOVARY SMART BREWERY WELL SERVICE s.r.o. O PIVU A SMART BREWERY O nás Za společností SMART BREWERY stojí tým lidí, které spojuje vášeň pro pivo, odbornost a také chuť nebát se uskutečnit

Více

SLADAŘSTVÍ Historie, trendy a perspektivy sladařství, kapacity. Přehled surovin.

SLADAŘSTVÍ Historie, trendy a perspektivy sladařství, kapacity. Přehled surovin. SLADAŘSTVÍ Historie, trendy a perspektivy sladařství, kapacity. Přehled surovin. Pro výrobu sladu jsou základními surovinami ječmen a voda, pro výrobu piva navíc chmel, chmelové výrobky, případně náhražky

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE POTRAVIN A BIOTECHNOLOGIÍ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY CHARAKTERIZACE VLASTNOSTÍ

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor INOVACE_32_Sur. 1,3/xx/01 Ing. Eva Hrušková Obor; předmět,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE POTRAVIN A BIOTECHNOLOGIÍ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY SENZORICKÁ JAKOST VYBRANÝCH

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19. 10.

Více

Vlastní produkce. nefiltrovaný, nepasterizovaný AMERICAN ALE. nefiltrovaný, nepasterizovaný BORŮVKOVÝ LEŽÁK. plzeňského typu

Vlastní produkce. nefiltrovaný, nepasterizovaný AMERICAN ALE. nefiltrovaný, nepasterizovaný BORŮVKOVÝ LEŽÁK. plzeňského typu Pivní etikety AMERICAN ALE BORŮVKOVÝ LEŽÁK pitná voda, nakuřovaný ječný slad, upravený chmel, NAKUŘOVANÝ LEŽÁK pivovarské kvasnice, ovocný macerát. 1 POLOTMAVÝ LEŽÁK pitná voda, ječný slad, pšeničný slad,

Více

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více