7. Organogeneze. 7.1 Krevní oběh zárodku a plodu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "7. Organogeneze. 7.1 Krevní oběh zárodku a plodu"

Transkript

1 7. Organogeneze Představuje období, ve kterém se formuje definitivní tvar orgánů a ustaluje se jejich funkce. Definitivní orgány se vytvářejí z primitivních orgánových základů a ze zárodečných listů. Některé z těchto základů jsou ve vývoji pokročilejší jako například hlavní cévy nebo základ mozku a míchy, jiné pak vznikají postupně v dalších měsících embryonálního vývoje. 7.1 Krevní oběh zárodku a plodu První základy cévního systému a krevních buněk se začínají tvořit ještě před začátkem segmentace mezodermu. Nejdříve se zakládají extraembryonální cévy a teprve později se tvoří cévy uvnitř zárodku a srdce. V průběhu vývoje dochází k dostatečnému spojení jednotlivých částí oběhu. Vznik cév a krve První cévy vznikají z krevních ostrůvků ve stěně žloutkového váčku. Povrchové mezenchymové buňky krevních ostrůvků se zplošťují a tvoří endotel prvních krevních cév. Buňky uvnitř krevních ostrůvků se uvolňují a vytvářejí kmenové buňky červených a bílých krvinek, které později osídlují základ jater, sleziny, brzlíku a kostní dřeně. Roztroušené krevní ostrůvky se mezi sebou spojují v síť vlásečnic. Ze sítě vycházejí větší cévy, z nichž žloutkové žíly se prodlouží směrem k srdci zárodku. Podobně vznikají krátce po tom i cévy v allantochoriu, z nichž vede krev k zárodku párová pupeční žíla. Krev z těla zárodku odvádějí stejnojmenné tepny do zmíněných orgánů. V těle zárodku se objevují první cévy asi v době prvních prvosegmentů. V té době se také zakládá srdce. První cévy vznikají jako vlásečnice, jejichž stěnu tvoří endotel. V dalším vývoji se vytvoří úplná stěna cév. Krevní tělíska vznikají nejdříve v krevních ostrůvcích a později i v těle zárodku z mezenchymu jater, sleziny, brzlíku, kostní dřeně a mízních uzlin. Po narození je hlavním krvetvorným orgánem červená kostní dřeň. Vznik srdce Srdce se zakládá z mezodermu ještě v době, kdy je zárodek rozestřen do plochy. Vyvíjí se jako párový orgán v době vzniku prvních prvosegmentů. Párový základ srdce se spojí v jednotnou esovitě prohnutou trubici. Kraniální úsek srdeční trubice je tepenný a kaudální úsek je žilný. Do žilného úseku se sbírá krev ze žloutkových a pupečních žil a krev ze zárodku. Tepenný úsek srdeční trubice vybíhá v tepenný kmen, který se rozpadá v tepny žeberních oblouků. Tyto tepny ústí do párové aorty. Později ve vývoji se zachová jen levostranná aorta. Z aorty vystupují větve pro tělo zárodku a dále žloutkové a pupeční tepny pro žloutkový a pupeční krevní oběh. Tento primitivní krevní oběh podléhá v dalším vývoji složitým změnám, než dojde k vytvoření definitivního krevního oběhu. Srdce se přemění v dutý sval s úplně oddělenými komorami. Předsíně však vzájemně komunikují až do narození pomocí oválného otvoru.

2 Krevní oběhy Srdce zárodku tvoří společné centrum, které svými kontrakcemi umožňuje funkci dvou mimotělních oběhů a také oběh krve v těle zárodku. Všechny tři oběhy mají vlastní vlásečnicovou síť a vlastní přívodné a odvodné cévy. Žloutkový krevní oběh vitelinní je dobře funkčně vyvinutý u ptáků, zatímco u savců má jen dočasný charakter, a to zejména v tvorbě prvních formovaných elementů krve. Pupeční krevní oběh placentární časově navazuje na žloutkový krevní oběh a trvá až do narození. U savců na něm závisí celá látková výměna zárodku a plodu, realizovaná prostřednictvím placenty. Pupeční krevní oběh zajišťují dvě pupeční žíly a dvě pupeční tepny. Embryonální krevní oběh v těle zárodku má své zvláštnosti, protože plíce zárodku a plodu nedýchají a výměnu plynů obstarává pupeční oběh. Tělo zárodku a plodu je výlučně zásobenou smíšenou krví. Okysličená krev z placenty je vedena pupečními žilami do těla plodu. Část této krve je vedena přes játra, kde se mísí s žilnou krví vrátnicové žíly, a druhá část obchází játra pomocí žilné spojky přímo do zadní duté žíly. Smíšená krev ze zadní duté žíly a žilná krev z přední duté žíly se pak dostává do pravé předsíně srdce. V předsíni se tok rovněž rozdvojuje. Část krve proudí oválným otvorem v mezipředsíňové přepážce do levé předsíně. To je jeden z charakteristických znaků embryonálního krevního oběhu. Druhá část krve směřuje z pravé předsíně do pravé komory. Plíce jsou však nevzdušné, nedýchají, a proto je větší část krve převedena tepennou spojkou z plicního kmene do aorty. To je další charakteristický znak embryonálního krevního oběhu. Z aorty se pak krev rozdělí do tkání plodu a pupečními tepnami do pupečního krevního oběhu. Po narození nastávají v krevním oběhu novorozence významné změny. Přerušením pupečního provazce se přeruší i spojení s placentou. Z měny v oběhu vedou k uzavření oválného otvoru v mezipředsíňové přepážce, kde po narození zůstává oválná jamka. Uzavře se tepenná spojka a zůstane po ní tepenný vaz. Pupeční tepny i žíla se uzavřou a zvazivovatějí, stejně jako i žilná spojka. 7.2 Trávicí ústrojí Základem trávicí trubice je prvostřevo, vzniklé po odškrcení žloutkového váčku. Prvostřevo probíhá v podélné ose zárodku od kraniálního ke kaudálnímu konci. K hlavové části zárodku slepě vybíhá přední hlavové střevo, které navazuje na střední střevo, komunikující se žloutkovým váčkem. Kaudální úsek se nazývá zadní střevo, které se pak vakovitě rozšiřuje v kloaku, z níž se vychlipuje allantois. Kloaku od vnějšího prostředí odděluje kloaková membrána. Celá trávicí trubice, kromě budoucí ústní dutiny, vzniká z entodermu a přilehlé splanchnopluery.

3 Ústní dutina vzniká vchlípením ektodermu v podobě jamky proti entodermu předního střeva. Vznikne tak hltanová membrána, která se po čase rozpadá a dochází ke komunikaci střeva z dutinou amnia. Od primitivní ústní dutiny se po vytvoření patra a nosní přepážky odděluje nosní dutina Hltan vzniká v místě kraniálního slepého konce předního střeva. V rozsahu budoucího hltanu dojde k vychlípení vnější a vnitřní stěny proti sobě a vytvoří se čtyři žeberní rýhy. V úsecích mezi žeberními rýhami se nahromadí mezenchym a jako fylogenetická připomínka se vytvoří žeberní oblouky. U živočichů dýchajících žábrami se žeberní rýhy proděravějí v žaberní štěrbiny a vytváří se žábry. U suchozemských obratlovců se žeberní soustava zakládá také, ale vyvíjí se z ní jiné orgány. Žeberní rýhy dají vzniknout sluchové trubici, bubínkové dutině, hltanovým mandlím, příštítné žláze a brzlíku. Z prvního žeberního oblouku se vytvoří horní a dolní čelist, z druhého jazylka a zbývající žaberní oblouky se podílejí na utváření ventrální části krku. Jícen vzniká za základem hltanu z předního střeva, který ústí do vřetenovitého rozšíření, z něhož se stává žaludek. Jícen roste do délky a základ žaludku se tak dostává do břišní dutiny. Žaludek se postupně otáčí kolem podélné a svislé osy a ze závěsů žaludku vytvářejí velká a malá opona. Předžaludky přežvýkavců vznikají vchlípením jícnu a také zpočátku následují za sebou. Teprve v dalším vývoji se čepec s bachorem posunou na levou stranu a kniha je odtlačena vpravo. Zpočátku jsou všechny oddíly složitého žaludku přibližně stejně velké. V dalším vývoji se nejvíce rozrůstá

4 bachor, ale koncem nitroděložního vývoje se nejvíce zvětšuje slez. Teprve postnatálně se zvětšují předžaludky, z nichž bachor předčí v růstu čepec i knihu. Střevo vzniká z kaudálního úseku primitivní trávicí trubice. V celém průběhu je střevo zavěšeno na závěsu, který se přemění v okruží. Ze základu dvanáctníku se vychlipuje základ jater a slinivky břišní. Se základem kyčelníku dočasně komunikuje žloutkový váček. Základ střeva v dalším vývoji intenzivně roste do délky, vytváří kličky, a tím dochází k podstatným změnám v jeho umístění. Značnou část břišní dutiny vyplní rostoucí játra, a tak se střevní kličky vsunou základem pupečníku do ještě otevřené mimotělní dutiny. Břišní dutina se zvětší a střevní kličky se při současném zúžení pupečního otvoru zvolná vrátí do břišní dutiny. Vytvoří se tak definitivní střevní kličky, které se uspořádají charakteristicky pro jednotlivé druhy zvířat. Kaudálně je primitivní střevo zakončeno slepě kloakou, která je definitivním orgánem nižších obratlovců a ptáků. U savců se kloaka rozdělí na dva úseky. Dorzální úsek je základ konečníku a ventrální část - močopohlavní splav se stane součástí močové a pohlavní soustavy. Stěna žaludku i střeva se vytváří obdobně, s entodermu vzniká epitel a žlázy, zatímco ostatní složky vzniknou z mezodermu. Během nitroděložního vývoje se ve střevě vytváří zelenohnědá kašovitá hmota, zvaná smolka. Vzniká z hlenu, odloupaných epitelových buněk, žluči a amniové tekutiny. 7.3 Dýchací ústrojí Vyvíjí se v těsné souvislosti a trávicím ústrojím. Základem je výchlipka primitivního střeva za poslední žeberní rýhou, která se rozrůstá v základ hrtanu a průdušnice. Původně nepárová výduť se pod jícnem rozrůstá a rozděluje na dva váčky, z nichž vzniká epitel levé a pravé plíce. Oba základy se na spoluúčasti mezenchymu rozrůstají kolem střední přepážky hrudníku, zvané mediastinum. Obklopují srdce a rozčlení se v jednotlivé laloky. Plíce před narozením jsou bezvzdušné a vyplňují jen část pohrudní dutiny. 7.4 Močové ústrojí Vývoj močového a pohlavního ústrojí probíhá v úzké vzájemné souvislosti. Během vývoje se vytvářejí stádia, která odpovídají vyměšovacím orgánům nižších živočichů. Část vzniklých orgánů zaniká a část se přeměňuje na jiné složky močopohlavního ústrojí dospělého jedince. Močové ústrojí se zakládá dříve než pohlavní. Jeho základem jsou nefrotomy, vzniklé při segmentaci mezodermu. Močové ústrojí prochází složitým vývojem přes pronefros, mezonefros a metanefros. Pronefros předledviny se vyvíjejí ještě v době plišného uspořádání zárodku, a to z krčních a hrudních nefrotomů. Z krve se zplodiny látkové výměny vylučují pomocí glomerulu do celomu jako primární moč. Z celomu se moč odvádí kanálky do sběracích kanálků a odtud do společného vývodu.

5 U savců pronefros existují jen krátce. Pro další vývoj zůstává zachován pouze konec jejich společného vývodu, ústícího do kloaky. Mezonefros prvoledviny je následné a mnohem dokonalejší stádium. Jeho vývojový základ vzniká rovněž z nefrotomů, ovšem v hrudní až bederní oblasti tělní dutiny. Výchozí spojený útvar se nazývá urogenitální lišta. Má podobu valu, který se táhne po stranách hřbetní struny. Toto vyměšovací ústrojí vzniká v laterální části zvané močová lišta a z mediální části této lišty vzniká pohlavní lišta pro vznik pohlavního ústrojí. Při vývoji mezonefrosu vzniká obdoba trvalé ledviny. Kanálek mezonefrozu obalí na jednom konci cévní klubíčko v podobě pouzdra klubíčka a na opačném konci vyústí do společného vývodu mezonefrosu (dříve Wolffův vývod). Moč se filtruje výhradně přez stěnu pouzdra klubíčka a nedostává se již do tělní dutiny. Vývody mezonefrosu ústí do kloaky. Mezonefros je definitivním orgánem ryb a obojživelníků. U domácích savců jsou prvoledviny krátce činné jako vyměšovací ústrojí embryonální moči. Moč se shromažďuje v močovém vaku (allantois). Období největšího rozvoje mezonefrosu netrvá dlouho a dochází k jeho zániku. Pouze kaudální část se přemění v kanálky nadvarlete a stává se součástí pohlavní soustavy. Metanefros definitivní ledvina - základ ledviny vzniká splynutím kaudálnch nefronů v podélný buněčný trup, z něhož se diferencují nefrony ledvin. Na močové kanálky nefronů se současně napojují vývodné močové cesty, které vznikají vychlípením kaudální části vývodu mezonefrosu. Močový měchýř a močová trubice se vyvíjejí vychlípením a oddělením ventrální části embryonální kloaky. U přežvýkavců, koně a prasete jsou ledviny v činnosti již před narozením. Takto vzniklou moč odvádějí močovody do močového měchýře, z něhož na jeho vrcholu odvádí moč široká trubice (urachus) do allantoidového vaku. Z těla plodu tato trubice vystupuje pupečním otvorem spolu s pupečními cévami. Po narození se urachus uzavře a přemění ve vazivový pruh. Na vrcholu močového měchýře po něm zůstane jen krátký výstupek. 7.5 Pohlavní ústrojí Pohlavní ústrojí se u obou pohlaví vyvíjí ze stejného základu. Prochází tedy zpočátku indiferentním obdobím a teprve později se diferencuje v samčí a samičí pohlaví. Základ pohlavních žláz se tvoří v bederní oblasti zárodku z pohlavních lišt. Vznikají tak pohlavní žlázy (gonády). Na stavbě primitivní gonády se účastní jednak povrchový coelomový epitel, který nabývá funkce zárodečného epitelu, a jednak i mezenchym. V zárodečném epitelu se začínají objevovat velké a světlé buňky zvané prvopohlavní buňky gonocyty, které mají entodermální původ z kaudální části prvostřeva. Zárodečný epitel se rozrůstá uvnitř mezenchymu v podobě buněčných provazců, které tvoří základ semenotvorných kanálků varlete anebo folikulů ve vaječníku. Primitivní gonáda se postupně zvětšuje a odděluje od okolí tak, že zůstává zavěšená pomocí stopky na stropě tělní dutiny. K pohlavní diferenciaci dochází u domácích zvířat kolem 2. nebo počátkem 3. měsíce embryonálního vývoje. Z prvopohlavních buněk vznikají spermatogonie, avšak k vlastní spermatogenezi dochází až v době pohlavní dospělosti. U samic zárodečný epitel na povrchu vaječníku skončí svoji činnost ještě v době nitroděložního vývoje a stává se krycím epitelem vaječníku. Prvopohlavní buňky se přemění v oogonie, které se dalším mitotickým dělením

6 rozmnožují. U skotu jde až o 300 tisíc těchto buněk. Kolem oogonie se seskupuje vrstva folikulárních buněk a založí se tak primární folikuly. Odlišný je vývoj vývodných cest semene u samců a u samic vejcovodu, dělohy a pochvy. U samice vývod mezonefrosu zaniká a pohlavní orgány, kromě vaječníku, vznikají z paramezonefrického vývodu (dříve Müllerův vývod). Se vznikem tohoto vývodu se setkáváme u obou pohlaví, kde vzniká jako párový kanálek po stranách mezonefrosu, který ústí do kloaky. U samců tyto vývody zanikají. U samic z kraniální části paramezonefrického vývodu vzniknou vejcovody a děložní rohy. Kaudální část těchto vývodů splyne v jednotný kanál, z kterého vzniká děložní tělo a pochva. Stupeň splynutí je však u různých savců rozdílný, což je příčinou existence různých typů děloh.

7 U samců se ze zbytku mezonefrosu utvoří vývodné kanálky nadvarlete. Vývod mezonefrosu přejímá pohlavní funkci a mění se ve vývod nadvarlete a chámovodu. Přídatné pohlavní žlázy jsou derivátem vývodu mezonefrosu a močové trubice. Vnější pohlavní ústrojí se vyvíjí z močopohlavního splavu, vzniklého z ventrálního oddílu kloaky. U samců se tento útvar zúží a v podobě močové trubice se přiloží k pohlavnímu hrbolku, který označujeme jako falus. Falus roste do délky a mění se v pyj. Od báze penisu se táhnou dva pohlavní

8 valy, které se spojí v šourek. Varle savců spolu s nadvarletem sestupuje do šourku z břišní dutiny přes tříselný kanál. K sestupu varlat ze stropu břišní dutiny do šourku spolu s povrchovou pobřišnicí dochází velmi brzy, u skotu již v 5. měsíci vývoje plodu. U prasete sestoupí varlata krátce před narozením a u koně před narozením nebo v 1. týdnu po porodu. Nedojde li k sestupu varlat, jedná se o kryptorchismus. Varle může zůstat v břišní dutině nebo v tříselném kanálu. Vaječník zůstává zhruba v místě svého embryonálního vzniku v břišní dutině. U samic se falus mění v klitoris. Ve stěně poševní předsíně se vytvoří obdoba topořivého tělesa samčí močové trubice. Z močopohlavního splavu vzniká poševní předsíň. 7.6 Pohybové ústrojí Pohybové ústrojí tvoří kosterní a svalová soustava. Kostra se tvoří z mezenchymu. Vznik kostí se označuje jako osifikace a probíhá na základě vazivového nebo chrupavčitého modelu. Základ osového skeletu tvoří mezenchym, který obklopí hřbetní strunu a později i nervovou trubici. Další segmentací a splýváním původních sklerotomů vznikne páteř a základ žeber. Kostra končetin pochází z mezenchymového blastému, který přechází v chrupavčitý model, z něhož po osifikaci vzniká definitivní kostra končetin. Svalstvo se tvoří převážně z částí prvosegmentů, tzv. myxomů. Myotomy překlenují prostor mezi obratli, žebry a udržují si svoje mesmerické uspořádání, ať již u krátkých svalů páteře, mezižeberních svalů, nebo v přímém břišním svalu. Myotomy se rozrůstají ventrálně i do končetin. Do svalových základů vstupují větve míšních nervů. Svalstvo hlavy se převážně diferencuje z mezenchymu žeberních oblouků. Buňky myxomů se vřetenovitě protahují, diferencují se v myoblasty, uložené metametricky vedle sebe. Toto jejich uspořádání označujeme jako myomem. Myoblasty se v podélném směru štěpí nebo splývají, takže z nich vznikají mnohojaderné základy svalových vláken. Vytvořením myofibril dochází k odtlačení jader na periferii vláken a v myofibrilách se objeví příčné žíhání. 7.7 Vývoj vnějšího tvaru plodu Počáteční plošný tvar zárodečného terčíku, ohraničený na obvodu nízkým valem, přechází do kulovitého tvaru blastocysty. Děje se to v období tvorby osových orgánů. S růstem do délky se zárodek na obvodu odškrtí rýhou a nadzvedne se nad úroveň původního zárodečného terčíku. Současně se na obvodu zvedá amniová řasa jako základ amnia a choria. Ventrálním ohnutím zárodku se zvýrazní oblast nervové trubice s laterálně uloženými prvosegmenty, představujícími primitivní hřbet. Hlavový konec se základem mozku se ventrálně vtlačuje pod přední část zárodku. Zároveň se posunuje kaudálně základ srdce, který vyklene ventrální stěnu jako srdečný hrbol. Celý zárodek se dále ohýbá a hlava i ocasní konec se dále k sobě přibližují. Původně široký pupek se zužuje a pupeční provazec prodlužuje. Vytváří se ústní jamka a řitní jamka a po proděravění oddělujících membrán získá střevo na obou koncích komunikaci s dutinou amnia. S dalším růstem se zárodek poněkud napřimuje a trup vybíhá v ocasní hrbolek. Na utváření zevního tvaru se podstatně podílejí končetiny, které se po stranách trupu zakládají jako párové pupeny. Protože mezenchymový základ končetin

9 pochází z několika prvosegmentů, vrůstá do jejich základů i větší počet ventrálních větví míšních nervů. Z mezenchymu vzniká základ kostí, na které se napojují i výběžky myxomů pro vznik svalů. Zárodek nabývá podoby dospělého jedince, a proto jej dále označujeme jako plod fetus.

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 3. GENETICKÁ KONTROLA VÝVOJE A ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ PROCESY 17 3.1 Základní vývojové procesy 18 3.1.1 Proliferace

Více

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená

Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Okruh B: Orgánové soustavy (trávicí, dýchací, močová a pohlavní soustava, srdce, žlázy a kůže) zelená Trávicí soustava 1. Zuby Hlavní body: vnější a vnitřní stavba zubu, fixace zubu v čelisti, typy zubů,

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Dnešní přednáška: Koncept uspořádání tkání Embryonální vznik tkání Typy tkání a jejich klasifikace Orgánové soustavy

Více

Variace Pohlavní soustava muže

Variace Pohlavní soustava muže Variace 1 Pohlavní soustava muže 21.7.2014 16:01:39 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE Rozmnožování Je jedním ze základních znaků živé hmoty. Schopnost reprodukce

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

Mezonefros. Neokortex s glomeruly. Metanefrogenní blastém. dřeň s kanálky. Magn. x10. Henleovy kličky (nižší buňky) Sběrací kanálek (vyšší buňky)

Mezonefros. Neokortex s glomeruly. Metanefrogenní blastém. dřeň s kanálky. Magn. x10. Henleovy kličky (nižší buňky) Sběrací kanálek (vyšší buňky) Podpořeno grantem FRVŠ 524/2011 Ledviny NEFRON funkční jednotka Kůra - renální tělísko (glomerulus + Bowmanův váček) - proximální tubulus (zpětné vstřebávání) - distální tubulus Dřeň - Henleova klička

Více

Funkce pohlavního systému muže - tvorba spermií = spermatogeneze - realizace pohlavního spojení = koitus - produkce pohlavních hormonů

Funkce pohlavního systému muže - tvorba spermií = spermatogeneze - realizace pohlavního spojení = koitus - produkce pohlavních hormonů Funkce pohlavního systému muže - tvorba spermií = spermatogeneze - realizace pohlavního spojení = koitus - produkce pohlavních hormonů Stavba Varlata testes = mužské pohlavní žlázy - párové vejčité orgány,

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. srst chlupy pesíky podsada línání drápy nehty

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14 Člověk II. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Variace Vývoj dítěte

Variace Vývoj dítěte Variace 1 Vývoj dítěte 21.7.2014 16:25:04 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE OPLOZENÍ A VÝVOJ PLACENTY Oplození K oplození dochází ve vejcovodu. Pohyb spermií: 3-6 mm za minutu. Životnost

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Lidské tělo BSP Multimedia - úvodní obrazovka = 3D laboratoř: Zobrazení systémů - v pravé části je menu: Oběhový systém 3D Lab návrat do úvodní obrazovky Rejstřík Rejstřík A-Z Rejstřík 3D modelů Rejstřík

Více

Oběhová soustava obratlovců

Oběhová soustava obratlovců Tematická oblast Oběhová soustava obratlovců Datum vytvoření 17. 10. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Biologie - biologie živočichů 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Prezentace

Více

Zdravotní nauka 1. díl

Zdravotní nauka 1. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost ISBN 978-80-247-3709-6 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz, www.grada.cz

Více

Vývojová morfologie živočichů

Vývojová morfologie živočichů MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Vývojová morfologie živočichů III. Svalová soustava Svalová soustava Houbovci (Porifera) Žahavci (Cnidaria) myoepiteliální buňky

Více

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ. vylučovací soustava = ledviny + odvodné cesty močové vylučovací soustava = ledviny + močovody + močový měchýř + močová trubice

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ. vylučovací soustava = ledviny + odvodné cesty močové vylučovací soustava = ledviny + močovody + močový měchýř + močová trubice SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Funkce vylučovací soustavy a způsoby vylučování odpadních látek u živočichů Při látkové přeměně v buňkách a tělních dutinách živočichů vznikají odpadní látky, které musí být u organismu

Více

Močová a pohlavní soustava hřebce

Močová a pohlavní soustava hřebce Močová a pohlavní soustava hřebce Močová soustava (organa urinaria) - ledviny + vývodné močové cesty -odstraňování odpadních produktů metabolizmu - udržování parametrů vnitřního prostředí - hospodaření

Více

Název materiálu: Ptáci - vnitřní stavba

Název materiálu: Ptáci - vnitřní stavba Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Termíny z časného vývoje zárodku:

Termíny z časného vývoje zárodku: Embryologie Termíny z časného vývoje zárodku: Ovulace 14.den menstruačního cyklu Oplodnění fertilizace vznik zygoty a dokončení 2. zracího dělení Rýhování mitotické dělení buněk (blastomer) a vznik moruly

Více

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Oběhová soustava Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Zabezpečuje: Přepravu (transport): - přepravcem je krev (soustava oběhová) - zabezpečuje přísun základních kamenů živin do buněk,

Více

Třída: SAVCI (MAMMALIA)

Třída: SAVCI (MAMMALIA) Obecná charakteristika savců Třída: SAVCI (MAMMALIA) Savci jsou vývojově nejvyspělejší obratlovci. Ve fylogenetickém vývoji vznikli s plazů zvaných savcovití plazi. První savci se na Zemi objevili asi

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

VÝVOJ POHLAVNÍHO ÚSTROJÍ Určení pohlaví obecně Určení pohlaví u člověka Stadium indiferentní (gonáda, vývody, zevní pohlavní orgány) Diferenciace v po

VÝVOJ POHLAVNÍHO ÚSTROJÍ Určení pohlaví obecně Určení pohlaví u člověka Stadium indiferentní (gonáda, vývody, zevní pohlavní orgány) Diferenciace v po VÝVOJ POHLAVNÍHO ÚSTROJÍ Určení pohlaví obecně Určení pohlaví u člověka Stadium indiferentní (gonáda, vývody, zevní pohlavní orgány) Diferenciace v pohlaví mužské či ženské Určení pohlaví obecně Genetické

Více

Praktické cvičení č. 7. Reprodukční soustava muže a ženy

Praktické cvičení č. 7. Reprodukční soustava muže a ženy Praktické cvičení č. 7 Reprodukční soustava muže a ženy Literatura: DYLEVSKÝ, I.: Anatomie a fyziologie člověka: učebnice pro zdravotnické školy. Olomouc: Epava, 1998. ISBN: 80-901667-0-9. KOPECKÝ, M.:

Více

Histogeneze příklady. 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání

Histogeneze příklady. 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání Histogeneze příklady 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání Kurs 5: Vývoj buněk a tkání 137 Kasuistika: Thalidomide 138 Základní morfogenetické procesy 139 Regenerace a reparace 140 Ženský reprodukční systém

Více

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.)

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1 Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1. Povrch kosti kryje vazivová blána, která se nazývá a) okostice b) chrupavka c) kostní obal 2. Na průřezu kosti rozeznáváme

Více

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření)

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Autor Mgr. Monika Kamenářová Tematický celek Pohlavní soustava Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Anotace Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, s jeho pomocí

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Míza Lymfa Krevní kapiláry jsou prostupné pro určité množství bílkovin

Více

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje TEPNY LIDSKÉHO TĚLA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr. Jitka Fuchsová TEPNY TEPNA = arteria vede krev okysličenou vede krev

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: V/2 - inovace směřující k rozvoji odborných kompetencí Název materiálu: Fylogeneze vylučovací

Více

Čas potřebný k prostudování učiva kapitoly: 0,5 + 2 hodiny (teorie + samostudium v učebnici, literatuře, internetu)

Čas potřebný k prostudování učiva kapitoly: 0,5 + 2 hodiny (teorie + samostudium v učebnici, literatuře, internetu) Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět 6. 7. třída Základní / Nemocní / Zvýšený zájem / EVVO

Více

Kopinatci /Bezlebeční/ Milan Dundr

Kopinatci /Bezlebeční/ Milan Dundr Kopinatci /Bezlebeční/ Milan Dundr (Cephalochordata, Acrania) druhově chudí jen 3 rody evolučně velmi významná skupina (Cephalochordata, Acrania) mořští (písčité mělčiny) rybovité tělo 5-6 cm dospělí:

Více

Embryonální období. Martin Špaček. Odd. histologie a embryologie

Embryonální období. Martin Špaček. Odd. histologie a embryologie Modul IB Embryonální období Martin Špaček Odd. histologie a embryologie Zdroje obrázků: Moore, Persaud: Zrození člověka Rarey, Romrell: Clinical human embryology Scheinost: Digitální zobrazování počátků

Více

SSOS_ZD_2.14 Mužská pohlavní soustava - opakování, AZ kvíz

SSOS_ZD_2.14 Mužská pohlavní soustava - opakování, AZ kvíz CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZD_2.14 Mužská pohlavní soustava - opakování, AZ

Více

DIDAKTICKÝ TEST- OBECNÁ ZOOLOGIE

DIDAKTICKÝ TEST- OBECNÁ ZOOLOGIE DIDAKTICKÝ TEST- OBECNÁ ZOOLOGIE 1. Která část neuronu přijímá vzruchy? a) tělo neuronu a dendrity b) pouze tělo neuronu c) axon (neurit) a dendrity d) axon (neurit) a tělo neuronu 2. Mozeček je důležité

Více

Anatomie, fyziologie a vyšetřovací metody močového ústrojí I.

Anatomie, fyziologie a vyšetřovací metody močového ústrojí I. Anatomie, fyziologie a vyšetřovací metody močového ústrojí I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2009 Bc. Hrušková Jindřiška Anatomie

Více

Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin.

Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin. Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Krevní oběh: Tepny těla jsou uspořádány do 2 oběhů:

Více

Zdravotní nauka 1. díl

Zdravotní nauka 1. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost ISBN 978-80-247-3709-6 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz, www.grada.cz

Více

2.ročník - Zoologie. Rozmnožování Zárodečné listy (10)

2.ročník - Zoologie. Rozmnožování Zárodečné listy (10) 2.ročník - Zoologie Rozmnožování Zárodečné listy (10) ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN ROZMNOŽOVÁNÍ: 1) Nepohlavní = zachována stejná genetická informace rodiče a potomka - založeno na schopnosti regenerace (obnovy

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 účinnost od 1. listopadu 2016 V případě neúplné zlomeniny (např. infrakce, fisury, odlomení

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblast Předmět Téma Určeno pro Archivační kód Člověk a příroda Přírodopis

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy. Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor. Mgr. Martin Hnilo

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy. Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor. Mgr. Martin Hnilo Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor Mgr. Martin Hnilo Tematická oblast Biologie 2 Zoologický systém. Embryogeneze. Ročník 2. Datum tvorby 02.09.2013

Více

Variace Dýchací soustava

Variace Dýchací soustava Variace 1 Dýchací soustava 21.7.2014 13:15:44 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA Dýchací systém Dýchání je děj, při kterém organismus získává a spotřebovává vzdušný kyslík a vylučuje

Více

Diferenciace tkání. Diferenciace blastocysta: Cytotrofoblast. Trofoblast. Syncytiotrofoblast. Epiblast. Embryoblast. Hypoblast

Diferenciace tkání. Diferenciace blastocysta: Cytotrofoblast. Trofoblast. Syncytiotrofoblast. Epiblast. Embryoblast. Hypoblast Histogenese 511 Diferenciace tkání Diferenciace blastocysta: Trofoblast Cytotrofoblast Syncytiotrofoblast Embryoblast Epiblast Hypoblast Extraembryonální mesoderm Epiblast Diferenciace epiblastu: Gamety

Více

Pohlavní soustava Obecná charakteristika slouží k zachování druhu, ne k zachování života jedince Funkce spermií testosteronu

Pohlavní soustava Obecná charakteristika slouží k zachování druhu, ne k zachování života jedince Funkce spermií testosteronu Pohlavní soustava Obecná charakteristika Funkce slouží k zachování druhu, ne k zachování života jedince mezipohlavní rozdíly samčí samičí pohlavní žlázy produkují pohlavní buňky pomocné pohlavní orgány

Více

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://thehaltenclinic.com/our-clinic/

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://thehaltenclinic.com/our-clinic/ p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://thehaltenclinic.com/our-clinic/ http://drugline.org/img/ail/130_131_3.jpg ANATOMIE

Více

PRACOVNÍ LIST- SOUSTAVA DÝCHACÍ A CÉVNÍ

PRACOVNÍ LIST- SOUSTAVA DÝCHACÍ A CÉVNÍ PRACOVNÍ LIST- SOUSTAVA DÝCHACÍ A CÉVNÍ 1. Doplň větu. Dýchání (respirace) je mechanismus, při kterém většina živočichů přijímá a odstraňuje ze svých tkání. 2. U většiny živočichů s druhotnou tělní dutinou

Více

POHLAVNÍ SOUSTAVA. PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz

POHLAVNÍ SOUSTAVA. PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz POHLAVNÍ SOUSTAVA PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz Pohlavní soustava zajišťuje vznik nového života zabezpečuje existenci biologického druhu zajišťuje přenos genetických informací dělíme

Více

Samčí pohlavní soustava. 1) Varle. Stavba

Samčí pohlavní soustava. 1) Varle. Stavba 1.1.1. Samčí pohlavní soustava 1) Varle Stavba Varlata (testes) jsou párovým samčím pohlavním orgánem uloženým v šourku (scrotum). Jejich hlavní funkcí je produkce mužských pohlavních buněk (spermií) a

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2 Číslo projektu: CZ

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie

Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie Obecná anatomie Přehled tkání Typy chrupavky a její uplatnění při stavbě orgánů Stavba

Více

Název materiálu: Savci stavba těla

Název materiálu: Savci stavba těla Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Stavba kostry hrudního koše strunatců

Stavba kostry hrudního koše strunatců Stavba kostry hrudního koše strunatců Tematická oblast Datum vytvoření 9. 10. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Biologie biologie živočichů 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého

Více

temeno hrdlo křídlo hruď břicho ocas běhák

temeno hrdlo křídlo hruď břicho ocas běhák Ptáci vnější a vnitřní stavba těla Historie ptáků začíná již v období druhohor, podle nejnovějších poznatků se ptáci vyvinuli z dinosaurů (jsou i považování přímo za jejich podskupinu). Ptáci jsou teplokrevní

Více

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní.

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní. Anatomie pro účastníky kurzu ZZA Následující řádky jsou určeny těm z vás, kteří jste při hodinách biologie chyběli, už jste toho hodně zapomněli, nebo jste měli trvale otevřenou stranu s nejzajímavějšími

Více

Třída: Hlavonožci (Cephalopoda) Milan Dundr

Třída: Hlavonožci (Cephalopoda) Milan Dundr Třída: Hlavonožci (Cephalopoda) Milan Dundr hlavonožci vývojově nejdokonalejší měkkýši 600 druhů až na výjimky redukce schránek hlavonožci stavba těla: velká hlava v ní nervové zauzliny i dokonalé smyslové

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Ontogeneze živočichů

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Ontogeneze živočichů "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Ontogeneze živočichů postembryonální vývoj 1/73 Ontogeneze živočichů = individuální vývoj živočichů, pokud vznikají

Více

4.2.1 Molekulární podstata svalové kontrakce Klidové napětí svalu a jeho význam Typy svalové kontrakce

4.2.1 Molekulární podstata svalové kontrakce Klidové napětí svalu a jeho význam Typy svalové kontrakce Obsah Úvod... 11 1 Základní vlastnosti živé h m o ty... 12 1.1 Metabolismus... 12 1.2 Dráždivost... 12 1.3 Rozmnožování... 12 1.4 A utonom ie... 12 1.5 Třídění biologických věd... 12 2 Funkční morfologie

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Rozmnožovací orgány 1/54

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Rozmnožovací orgány 1/54 "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Rozmnožovací orgány 1/54 Hlavní funkce rozmnožovacích orgánů = zajištění existence druhu 21. března 2012 Rozmnožovací

Více

Vývoj obličeje nosní a ústní dutiny Vývoj zubu

Vývoj obličeje nosní a ústní dutiny Vývoj zubu Vývoj obličeje nosní a ústní dutiny Vývoj zubu Jelínek- Moore-Perceaud, Patten, Schumacher, Vacek mikrofotografie Kraus R. Histologický a embryologický ústav Doc. MUDr. Hana Brichová, CSc. vývoj obličeje

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 5.2.02.18 Vnitřní stavba těla savců (př. pes domácí) - tělo pokryté kůží vrchní část pokožka, spodní část škára (cévy prokrvují, vyživují), podkožní vazivo (tuk) - srst delší - pesíky, kratší- podsada

Více

TEST: Základy biologických oborů - ZBOBc Varianta:

TEST: Základy biologických oborů - ZBOBc Varianta: TEST: Základy biologických oborů - ZBOBc060912 Varianta: 0 1. Nositelkou genetických informací je 1) DNA 2) histon 3) mrna 4) RNA transkriptáza 2. Které tvrzení je nepravdivé 1) bránice je hlavní inspirační

Více

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-56 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY FUNKCE 1. tvorba pohlavních buněk vajíček 2. tvorba pohlavních hormonů (estrogen,progesteron) 3. umožnění

Více

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název šablony: PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: 6 Člověk a příroda Okruh dle RVP: 6 3 - Přírodopis Tematická oblast: Přírodopis Člověk sada 2

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: V/2 - inovace směřující k rozvoji odborných kompetencí Název materiálu: Fylogeneze dýchací

Více

LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr.Jitka Fuchsová MÍZA (lymfa) Krevní kapiláry mají propustné stěny

Více

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka 1/5 3.2.11.16 Cíl popsat oplození - znát funkci spermie a vajíčka - chápat vývin plodu - porovnat rozdíl vývinu plodu u ptáků, králíka a člověka - uvést etapy, délku a průběh v matčině těle - charakterizovat

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Orgány pohlavní soustavy

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ORGANOVE_SOUSTAVY_LIDSKEHO_TELA Orgánové soustavy lidského těla Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 5. 4. 2012 Jméno

Více

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka ČLOVĚK Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka Fyzická antropologie - studuje lidské tělo, jeho vývoj a genetiku anatomie - zkoumá stavbu těla organismů fyziologie

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_TVD535 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Strana 1 ze 6 1. Popis Torzo trupu rozložitelné na 14 částí, z nerozbitného plastu, omyvatelné, bez možnosti ohýbání. Výška: 85 cm Hlavu lze odejmout. Také viditelnou

Více

EPITELOVÁ TKÁŇ. šita. guru. sthira. ušna. mridu višada. drva. laghu. čala. Epitelová tkáň potní žlázy. Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň

EPITELOVÁ TKÁŇ. šita. guru. sthira. ušna. mridu višada. drva. laghu. čala. Epitelová tkáň potní žlázy. Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň EPITELOVÁ TKÁŇ Epitelová tkáň potní žlázy Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň Epitel tvoří vrstvy buněk, které kryjí vnější a vnitřní povrchy Epitel, kterým cítíme, je běžně nazýván kůže Sekrece

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_18_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_18_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_18_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA DÝCHACÍ SOUSTAVA Buňky živočišného organismu získávají energii pro životní děje: převážně z biologických

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16 Člověk III. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci

Více

II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní

II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní základní stavební jednotkou svalové vlákno, představující mnohojaderný útvar (soubuní) syncytiálního charakteru; vykazuje příčné pruhování;

Více

cílem připraveného dumu je procvičit si vědomosti a znalosti z oblasti Vývoj a stavba člověka.

cílem připraveného dumu je procvičit si vědomosti a znalosti z oblasti Vývoj a stavba člověka. ČÍSLO SADY III/2 AUTORKA Mgr. Eva Kapuciánová číselné označení DUM NÁZEV DATUM OVĚŘENÍ DUM TŘÍDA ANOTACE PLNĚNÉ VÝSTUPY KLÍČOVÁ SLOVA FORMÁT (pdf,, ) 1. Vývoj člověka řazení 4.12.2012 8. Hrací karty jsou

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ZDRK34060FIG Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

OTÁZKY PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

OTÁZKY PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY OTÁZKY PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Studijní obor: UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ PRO ZDRAVOTNICKÉ ŠKOLY Studijní program: N 7504 UČITELSTVÍ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 Somatologie s didaktikou

Více

- trávicí soustava: vakovitá, někdy rozvětvená, někdy zarůstá (tasemnice) začíná ústním otvorem hltan střevo (trávení) vyvrhnutí zbytků ústním otvorem

- trávicí soustava: vakovitá, někdy rozvětvená, někdy zarůstá (tasemnice) začíná ústním otvorem hltan střevo (trávení) vyvrhnutí zbytků ústním otvorem Otázka: Ploštěnci Předmět: Biologie Přidal(a): TS Triblastica= tři zárodečné listy, Schizocelia- mezoderm, volně rozptýlené buňky, někdy parenchym kmen Ploštěnci (Plathelminthes) - bilaterálně (oboustranně)

Více

ročník 9. č. 20 název

ročník 9. č. 20 název č. 20 název Orgánové soustavy člověka anotace V pracovních listech si žáci opakují učivo z 8. ročníku. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

Seznam šablon - Přírodopis

Seznam šablon - Přírodopis Seznam šablon - Přírodopis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Člověk Ročník: 8 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové kompetence

Více

VY_32_INOVACE_06_OPAKOVANI_PLAZI. Časová dotace: 45 minut Datum ověření:

VY_32_INOVACE_06_OPAKOVANI_PLAZI. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_OPAKOVANI_PLAZI Opakování - plazi Předmět: Přírodopis Ročník: 7. Časová dotace: 45 minut Datum ověření: 3. 1. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Mezi funkce oběhové soustavy patří: a) rozvádění živin a plynů a ochrana proti chorobám b) rozmnožování c) růst organismu d) kostnatění 2. Množství krve dospělého člověka

Více

Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka

Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka Funkce RS: tvorba pohlavních... vznik pohlavních... (spermií a vajíček) - přenos genetické informace - spojení pohlavních buněk - vznik nových vlastností = podstata

Více

FYZIOLOGIE VYLUČOVÁNÍ - exkrece

FYZIOLOGIE VYLUČOVÁNÍ - exkrece FYZIOLOGIE VYLUČOVÁNÍ - exkrece Ex. látek narušující stálost vnitřního prostředí - zbytky a zplodiny metabolizmu - látky momentálně nadbytečné - látky cizorodé (léky, drogy, toxiny...) Ex. fce několika

Více

Orgánové soustavy. Trávící soustava. VY_32_INOVACE_3.19.Bi._Travici_soustava. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky

Orgánové soustavy. Trávící soustava. VY_32_INOVACE_3.19.Bi._Travici_soustava. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky VY_32_INOVACE_3.19.Bi._Travici_soustava Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky Autor: Ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 7. Leden 2014 Ročník: první Předmět a tematická oblast: Biologie III.

Více

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr.

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr. Projekt Učíme se pro život (EU peníze školám) Věcné učení Pracovní listy 7. 10. ročník základní školy speciální Vypracovala: Mgr. Lenka Dobrovolná Obsah DUM 1. Lidské tělo. Seznámení s hlavními částmi

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_13_BI1 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_13_BI1 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_13_BI1 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Při metabolismu vzniká velké množství metabolitů > plynule odstraňovány Funkce vylučovácí neboli

Více

Zdravotní nauka 1. díl

Zdravotní nauka 1. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost ISBN 978-80-247-3709-6 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz, www.grada.cz

Více

Embryologie III. Vývoj žloutkového váčku, amnion, chorion. Extraembryonální coelom. Ústav pro histologii a embryologii 1.LF Univerzity Karlovy

Embryologie III. Vývoj žloutkového váčku, amnion, chorion. Extraembryonální coelom. Ústav pro histologii a embryologii 1.LF Univerzity Karlovy Embryologie III Vývoj žloutkového váčku, amnion, chorion. Extraembryonální coelom. Ústav pro histologii a embryologii 1.LF Univerzity Karlovy Přednášející: Doc. MUDr. Tomáš Kučera, Ph.D. Předmět: Obecná

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19 Člověk V. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více