H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N 2 0 1 2"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř K V Ě T E N květen 1482 Zemřel Olbram III. ze Škvorce, katolický prelát. V roce 1382 ustanoven kanovníkem metropolitní kapituly u sv. Víta na Hradčanech a roku 1389 proboštem u sv.apolináře na pražském Novém Městě. Rovněž zastával také úřad kancléře vévody Jana Zhořeleckého. Roku 1396 jmenován čtvrtým pražským arcibiskupem. Na jaře r vysvětil jáhna Mistra Jana Husa na kněze v Roudnici nad Labem. Za svého episkopátu se aktivně účastnil vyjednávání ve ostřených konfliktech mezi Lucemburky Zemřel papež Pius V., (vl.jm. Antonio Michele Ghislieri), katolický kněz-dominikán. Dne 7. ledna 1566 zvolen papežem. Za svého pontifikátu důsledně prováděl reformy Tridentského koncilu. Vydal římský katechismus, breviář a misál, které se používaly po čtyři následující století. Vyhlásil 7. říjen za svátek Panny Marie Růžencové. Reformoval papežské úřady a kongregace. Za svatého prohlášen r (* ) Na základě rozhodnutí strahovského opata Kašpara Questenberga do Prahy přeneseny ostatky sv.norberta z Xantenu. Následujícího dne vyvrcholily slavnosti za účasti pražského arcibiskupa kardinála Arnošta Harracha, 16 premonstrátských opatů a proboštů i dalších osobností. Ostatky zakladatele premonstrátského řádu poté uloženy v opatském chrámu na Strahově Narozen Augustin Jan Kubeš, katolický kněz-kapucín a katecheta. V letech 1890 až 1897 kvardiánem konventu v Sušici a poté až do r kvardiánem konventu v Kolíně. V letech ustanoven provinciálem Řádu kapucínů. R se stal kvardiánem konventu v Praze a r v konventu Opočno. Zabýval se přírodními vědami, publikoval v Časopise společnosti entomologické, kde se stal spoluredaktorem. ( ) Zemřel Václav Bělohlávek, katolický kněz-člen Řádu křížovníků s červenou hvězdou. Působil jako kaplan na křížovnických farách v Klučenicích u Orlíka, pokračoval ve Starém Kníně u Dobříše, poté v Dobřichovicích u Prahy. Autor homilií, apologetických spisů a životopisů českých patronů. Z jeho prózy je významná fantastická vize posledních dnů lidstva: Eliášův oheň a triptych Božetěch. Redaktor časopisu Od Karlova mostu. (* ) Prešovský řeckokatolický biskup Ján Hirka obnovil ústřední duchovní správu pro moravsko-slezský děkanát řeckokatolické církve se sídlem v Brně. 2. květen 1947 Před kostelem Panny Marie Vítězné na pražské Malé Straně slavnostně odhalen Památník neznámým dětem v letech a posvěcen pražským arcibiskupem ThDr. Josefem Beranem.

2 3. květen 1827 Narozen Jeroným Jan Nepomucký Solař, katolický kněz-premonstrát, regionální historik a spisovatel. Profesor na řádovém gymnasiu v Havlíčkově Brodu. Zbytek svého života pak strávil v želivském klášteře. Napsal básně s duchovní tématikou, které publikoval v náboženských časopisech. Historickými články přispíval dio Blahověstu, Lumíra a živy. Dopisující člen Archeologického sboru Českého muzea a roku 1868 se stal členem Historického spolku v Praze. ( ) Zemřel František Alexandr Rokos, katolický kněz a teolog, básník a prozaik. Zprvu začínal jako kaplan v Tachlovicích u Berouna a od r ve Zvoleněvsi u Slaného. V letech působil jako lokalista v Radošově u Karlových Var a od roku 1849, až do smrti v Dřevčicích. Jeho literární tvorba v poetice podřizuje zásadám katolické věrouky. Legendární a baladické látky se staly náplní sbírek Básně a Smíšené básně. V próze adresovanou mládeži jsou Povídky pro vlasteneckou mládež a její milovníky. (* ) Zemřel PhDr. Eugen Kadeřávek, katolický kněz-premonstrát a teolog, filozof, tomista. V letech učil klasickou filologii a filozofii na gymnasiu v Havlíčkově Brodu a poté na Slovanském gymnasiu v Olomouci. Současně přednášel na CMBF v Olomouci. V roce 1891 povolán do Prahy na KTF UK, kde byl jmenován řádným profesorem křesťanské bohovědy a filozofie. Roku 1897 se stal rektorem UK. Přilnul k filozofii Aristotelově a k tomismu. Vydal samostatné spisy např. O jsoucnosti a bytnosti Boží, Věda a víra, Řeč o sv.tomáši Akvinském. Od r publikoval v různých časopisech filozofické estetické i pedagogické články a recenze. (* ) Zveřejněna papežská encyklika Pia XI. Charitate Christi compulsi - o hospodářské a sociální krizi zaviněné soustředěním bohatství v mála rukou. 4. květen 1652 Narozen ThDr. Jan Florián Hammerschmidt, katolický kněz, historik a spisovatel. Zprvu působil jako kaplan v Českých Budějovicích a v letech se stal farářem v Kamenném Újezdě a později děkanem v Klatovech. V roce 1696 ustanoven rektorem arcibiskupského kněžského semináře v Praze. Roku 1698 jmenován kanovníkem vyšehradským a také kanovníkem staroboleslavským. Od roku 1710 působil ve funkci faráře v pražském chrámu Matky Boží před Týnem, který dal opravit a nově vyzdobit. Napsal monografie o vyšehradském chrámu sv.petra a Pavla, o dominikánském klášteru sv. Jiljí, o sv.duchu v Praze. Nejcennější dílo je latinsky psané Prodromus gloriae Pragenae z roku 1723, kde popisuje Prahu na vrcholu baroka z r ( ) 1997 V Římě prohlásil papež Jan Pavel II. prvního Roma v dějinách katolické církve, Ceferina Gimineza Mally ze Španělska za blahoslaveného, zavražděný během španělské občanské války ( ). Narozen r a v r vstoupil do katolické církve. Dne 8. srpna 1936 v Barbastru zastřelen s růžencem v ruce.

3 5. květen 1892 Zemřel František Daneš, katolický kněz, pedagog a buditel. Po vysvěcení působil jako kaplan v Jiníně u Strakonic až do r. 1837, kdy po tři roky působil jako vychovatel v rodině hraběte Josefa z Dietrichštejna. V r se stal administrátorem v Peruci, kde se místní fara stala místem schůzek českých buditelů a vlastenců (K.Havlíček Borovský, Fr.Palacký, F.L.Rieger a další). Jako v r jmenovaný okresní školní inspektor dbal o zvýšení vzdělanosti lidu a odborné úrovně učitelského sboru. Vydal spis Řeči nedělní, sváteční a příležitostné přes celý rok. Přispíval do přílohy Štěpnice, pedagogického časopisu Škola a život. (* ) Zemřel Josef Souhrada, katolický kněz a spisovatel. Zprvu působil jako kaplan v Klatovech a od r v Chudenicích, kde se později stal farářem. Zaměřil se literárně na obrázky z pošumavského a kněžského života, které zveřejňoval ve sbírce Hlasy katolického spolku. Vydal samostatně 2 homiletická díla Sedmero hlavních hříchů a Sedmero křesťanských ctností. Napsal Odchod českého kněze do Ameriky (1870). (* ). 6. květen 1817 Narozen Antonín Šanta, katolický kněz, regionální historik, spisovatel, překladatel. Působil jako kaplan v Horním Jelení a od r v Litomyšli, kde se r stal děkanem. Zakládající člen Sokola. V r.1862 dal podnět k založení pěveckého spolku Vlastimil, kde se potom stal prvním předsedou. Roku 1877 zastával funkci školního inspektora pro litomyšlský okres. Byl příznivcem spisovatelky Boženy Němcové. Sepsal dějiny Litomyšle a historický vývoj děkanského chrámu v Litomyšli. Autor Zeměpisu pro dítky. ( ) Narozen Mons. Klement Kuffner, katolický kněz, spisovatel a překladatel. První kaplanské místo zastával v Ořechu a později ve Mšeně. V roce 1901 jmenován farářem u sv.víta na Pražském hradě. Působil v oboru katechetiky a homiletiky a též se zaměřil na reformu církevního zpěvu v Jednotě cyrilské. Soustředil se na překlad a výklad díla Řehoře Velikého Kniha o správě pastýřské a Čtyři knihy rozmluv. Z latiny přeložil dílo Aurelia Augustina. ( ) Zemřel Alois Lang, katolický kněz a teolog, mystik a filozof, spisovatel. V letech se stal profesorem náboženství na vyšší reálce v Moravské Ostravě. Významné jsou jeho práce o evropské mystice, kterou chápe jako autentický prožitek, umocňující náboženské cítění člověka k navození stavu křesťanské odevzdanosti Bohu. Zabýval se poezií středověku, baroka i romantismu, homiletiku i studiem hermetismu. (* ). 7. květen 1692 Slavnostně položen základní kámen ke stavbě poutního kostela Svaté Maří v Chlumu v karlovarském kraji proboštem Johanem Adalbertem Kaplankem. Dne 11. května 1702 byl hlavní chrám slavnostně konsekrován pražským světícím biskupem Veitem, den nato také Milostná kaple.

4 1862 Narozen PhDr. a ThDr. Josef Kupka, katolický kněz a teolog, přední liturgik a homiletik. V roce 1913 ustanoven kanovníkem katedrální kapituly brněnské. Profesor pastorální teologie na bohosloveckém ústavu v Brně. Dne 22. října 1931 ho papež Pius XI. jmenoval sídelním biskupem brněnské diecéze. Zasloužil se o první diecézní synodu v Brně v r Vydal řadu pojednání z oboru liturgie a homiletiky (O mši svaté, Kázání a homilie na neděle a svátky) ( ) Zemřel Wilhelm Diesel, katolický kněz a teolog. Katecheta na gymnasiu v Kadani. Od roku 1929 vedoucí redaktor časopisu Klerrosverband Blatt). Od roku 1929 vyučoval na KTF německé univerzity v Praze a v letech byl jejím děkanem. Zabýval se reformou výuky náboženství na základních a středních školách. (* ). 8. květen 1972 Vznik Mariánského kněžského hnutí, které vzniklo v kapličce Zjevení ve Fatimě. Jeho zakladatelem se stal Don Stefano Gobi. 9. květen 1837 Narozena Maria Dominika Mazzarellová, italská řeholnice, spoluzakladatelka Kongregace Dcer Panny Marie Pomocnice křesťanů salesiánek. V r se stala první generální představenou. Posláním kongregace je výchova dívčí mládeže. V ČR má kongregace 6 řeholních domů. V r.1938 blahořečena a dne 24. června 1951 ji papež Pius XII. prohlásil za svatou. ( ). 10. květen 1987 Zemřel Miroslav Venhoda, hudební skladatel, sbormistr a dirigent. V letech 1940 až 1945 ředitel kůru v dominikánském kostele sv. Jiljí v Praze a v letech na Strahově. V roce 1939 založil a do r vedl v Praze-Břevnově chlapecký sbor Schola cantorum. Zakladatel souboru Noví pěvci madrigalů v roce Autor knihy o gregoriánském chorálu. (* ) V Brně se konala konference na téma Písemnictví jezuitů v Brně v 16. až 18. stol., kterou uspořádalo Moravské zemské muzeum V Taboře zahájeno Národní fórum mládeže katolické církve z celé ČR, které je diskuzním setkáním mladých delegátů z diecézí, řádů, komunit a hnutí. Tématem fóra Farnost a solidarita. (ukončeno ). 11. květen 1852 Zemřel Josef Regner (ps. Havlovický), katolický kněz, osvětový pracovník, buditel. Působil jako kaplan v Náchodě a v r se stal farářem v Hronově. R jmenován děkanem v Náchodě. Zasloužil se o hospodářské a kulturní povznesení Náchodska a Hronovska. Propagoval zahradnictví, včelařství, zalesňování a rozvoj místního průmyslu.

5 Velký vliv měl na zakládání a řízení přádelních škol na náchodském panství. V roce 1838 založil v Hronově školní knihovnu. (* ). 12. květen 1842 Zemřel Jan Alois Zabranský, katolický kněz, básník,, člen Puchmajerovy družiny. Po vysvěcení začínal jako kaplan v Bohušovicích a od roku 1791 působil ve Velké Bystřici. Roku 1800 jmenován farářem v Sedlnicích. V roce 1834 ustanoven kanovníkem kolegiátní kapituly v Kroměříži. Byl žákem J.Dobrovského a shromažďoval pro něho český slovníkový materiál. V literárním díle je obsažena poezie mravoučná, milostná a příležitostná. Sám vydal sbírku veršovánek pro děti a mládež s didaktickou tendencí Zdravé pamlsky. (* ) Narozen ThDr. h.c. Josef B. Souček, evangelický teolog a biblista. První synodní senior Českobratrské církve evangelické v letech V r až 1970 se stal děkanem Komenského evangelické teologické fakulty. Podílel se na ekumenickém překladu Nového Zákona. Vydal Řecko-český slovník k NZ. Od roku 1954 redigoval časopis Český bratr. ( ) Narozen Jaroslav Popelka, katolický kněz a misionář. V letech se věnoval duchovní službě mezi čsl. exulanty v německých a rakouských uprchlických táborech. V roce 1952 odešel do Kanady, kde působil v Chathamu a Montrealu jako misionář, působící mezi zdejšími indiány. Od r vedl krajanskou misii v Kalifornii. Podílel se na řadě kulturních akcí čsl.exilu. ( ) Zemřel Dr. Emanuel Rádl, křesťanský vědec, filozof a moralista, biolog, profesor UK. Organizátor českého filozofického života. Předseda Jednoty filozofické, zakladatel Nového Athenaea. Pracoval jako asistent Ústavu zoologie Filozofické fakulty UK. Roku 1934 předsedal 8. mezinárodnímu filozofickému kongresu v Praze. Zdůrazňoval Ideové a mravní hodnoty poslání křesťanství. Zakladatel Ligy pro lidská práva. (* ). 13. květen 1792 Narozen papež Pius IX. (vl. jm. Giovanni Conte Mastai-Ferreti). Roku 1827 se stal arcibiskupem Spoleta a v r ho papež Řehoř XIV. jmenoval kardinálem. Dne 16. června 1846 zvolen papežem. Za jeho pontifikátu, v listopadu r vyhlašuje dogma víry o Neposkvrněném početí Panny Marie. Oficiálně svolal I.vatikánský koncil, který byl zahájen Dne byla většinou přijata dogma o neomylnosti papeže. ( ) Poprvé se zjevila Panna Maria ve Fatimě v Portugalsku třem malým dětem. Tento zážitek se opakoval každého 13. dne v měsíci, v šesti po sobě jdoucích měsících. Podle Lúciiny zprávy svěřila Panna Maria tři tajemství, známá jako tři fatimská zjevení V pražské Lucerně se konalo manifestační shromáždění čsl. katolíků za svobodnou školu. Hlavní projev přednesl pražský arcibiskup ThDr. Josef Beran.

6 1962 Zemřel Jakub Rozmahel, katolický kněz, publicista a spisovatel. První kaplanské místo zastával v Jevišovicích, jako kooperátor v Šardicích u Kyjova, pokračoval v Rudíkově a nakonec r ve Velkých Bílovicích. V r se stal farářem v Adamově. Byl členem Družiny literární a umělecké. Přispíval články do Moravské orlice, Muzea, Nového obzoru aj. Zpracoval rodopis rodiny Václava Kosmáka. Autor spisů Do vlasti Kristovy, Promluvy pohřební, Kostel sv.barbory v Adamově. (* ). 14. květen 1612 Papež Pavel V. jmenoval strahovského premonstrátského opata Jana Lobelka pražským pomocným biskupem s právem nástupnickým Narozen PhDr. Augustin František Schubert, katolický kněz-augustinián, kazatel a filozof. V roce 1929 zvolen převorem a farářem v chrámu u sv. Tomáše na Starém Městě pražském. Kazatel nejen v pražských kostelích. Ale i na českých a moravských poutních místech. Vzdělavatel celostátní organizace Orel. Po okupaci ČSR v roce 1939 se snažil upevňovat náboženské a národní uvědomění. Za nacistické okupace vězněn v koncentračním táboře v Dachau, kde zemřel na otevřenou TBC. ( ). 15. květen 902 Svatý Cyril vysvětil kněze v kapli Matky Boží před Týnem a příštího dne ve zdejším kostele přednesl své kázání. Tento kostel dal vystavět kníže Bořivoj Narozen Antonín Dvořák, katolický kněz-salesián. Od r působil v Ostravě při kostele sv. Josefa a současně byl sekretářem salesiánského inspektora P. Ignáce Stuchlého. V r ustanoven novicmistrem v Ostravě a pakk 5 let v Ořechově a další 3 roky v Hodoňovicích. Dne 24. února 1948 jmenován novým inspektorem se sídlem v Praze-Kobylisích. Za totalitního režimu v r uvězněn a po 13 letech propuštěn na amnestii. Od roku 1971 působil jako duchovní správce sester boromejek v domově sv.antonína v Moravských Budějovicích. ( ) Zemřel Mons. ThLic. Václav Červinka, katolický kněz, papežský prelát. Zprvu od r působil jako kaplan v Semilech a po roce je povolán do Prahy jako vicerektor kněžského semináře. V říjnu 1948 zastává kaplanské místo v Železném Brodě a v únoru r se stává administrátorem děkanství Dubí na Českolipsku. Dne se stal kanovníkem katedrální kapituly litoměřické a v dubnu 1995 jmenován jejím proboštem. V letech působil v kněžském semináři v Litoměřicích jako rektor. (* ). 16. květen 1792 Narozen František Josef Sláma (ps. Bojenický), katolický kněz, regionální historik a publicista. V duchovní správě působil v r jako kaplan na Zelenohorském zámku u Nepomuku, dále v Prachaticích a na Orlíku. Později se stal farářem v Chrašticích. Napsal praktické příručky o včelařství, štěpařství a hospodaření. Podílel se na zakládání výchovných ústavů pro mládež, lidových knihoven, různých čtenářských spolků a ústavů pro staré a opuštěné. ( ).

7 1847 Slavnostně vysvěcen nový kostel sv.jana Nepomuckého na Hluboké kardinálem Bedřichem ze Schwarzenbergu Znovu posvěcen kostel Svatého Kříže v Praze Na příkopech a svěřen řeholní Kongregaci salesiánů do péče Katolická církev a ČSL zahájily kampaň proti tzv. jednotné škole, akci, jejímž cílem byla infiltrace komunistických idejí do školních osnov. 17. květen 1957 Zemřel Josef Parma, katolický kněz, profesor církevního práva. Ve 30. letech se stal spirituálem v chlapeckém semináři v Brně. V letech vykonával funkci administrátora v Hlubokých Mašůvkách, kde se zasloužil o zvelebení a rozšíření církevního areálu, o přístavbu poutního kostela a obnovu tradičních poutí v poválečném období. (* ) Předseda ČBK olomoucký arcibiskup Jan Graubner, spolu s předsedou ERC ČR biskupem Slezské církve evangelické Vladislavem Volným, uvedli v Praze do funkce hlavního kaplana Vězenské služby, evangelického faráře Mgr. Bohdana Pivoňku a místokaplana Mgr. Oty Brocha, trvalého katolického jáhna. 18. květen 1992 Olomoucký pomocný biskup Josef Hrdlička otevřel nově zřízenou poradnu pro rodinný život v budově arcibiskupské kurie v Olomouci Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk ve zveřejněném dekretu oznámil, že všichni biskupové ČR souhlasí se zahájením procesu blahořečení bývalého pražského arcibiskupa kardinála Josefa Berana. 19. květen 1867 Narozen Bedřich Václav Vavroušek, katolický kněz-premonstrát a katecheta, infulovaný zemský prelát. Po vysvěcení působil jako kaplan v Humpolci. Roku 1896 ustanoven převorem premonstrátského kláštera v Želivi a pak ještě novicmistrem a magistrem kleriků. Od r zastával úřad provisora plných 12 let. Dne 19. dubna 1922 zvolen opatem želivského kláštera. Zasloužil se o stavbu chudobince, zřízení nové elektrárny a hlavně budování středisek pro duchovní cvičení. ( ) Zemřel Miloslav Tatíček,, katolický kněz. Zprvu působil jako kaplan v Roudnici nad Labem a posléze v Praze-Hostivaři. Později jmenován administrátorem v Družství. Za komunistické totality vězněn. Od roku 1968 se stal administrátorem a vikářem v Rakovníku a v Kladně. (* ).

8 20. květen 1677 Narozen Jan Adam Vratislav z Mitrovic, katolický kněz. V roce 1702 kanovník a scholastik metropolitní kapituly u sv.víta, v r.1707 probošt kolegiátní kapituly ve Staré Boleslavi a v r probošt Královské kolegiátní kapituly vyšehradské. V letech 1710 až 1721 se stal sídelním biskupem královéhradecké diecéze, posléze od r.1721 působil jako 4. sídelní biskup litoměřický. Dne 5. května 1733 ho císař Karel VI. jmenoval pražským arcibiskupem, což současný papež potvrdil. ( ) Zemřel František Ekert, katolický kněz, historik a spisovatel. Pokračovatel tradice vlasteneckých kněží. Po vysvěcení působil jako kaplan v chrámu Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí a od r se stal farářem na Karlově a posléze ve stejné funkci u kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze. Jeho literární díla jsou zaměřena na církevní stavitelské památky a také na české a pražské dějiny např. Památná místa královského hl.m. Prahy, kde popisuje historii pražských kostelů. Napsal čtyřsvazkové dílo Církev vítězná, obsahující životopisy svatých. (* ) Zemřel Jan Bula, katolický kněz, kaplan v Horním Újezdě a Rokytnici nad Rokytnou, kde se v r stal administrátorem. Aktivní vzdělavatel Orla, podílel se na organizaci ochotnického divadla. Za komunistického režimu v r v procesu odsouzen k trestu smrti oběšením v jihlavské věznici. Rehabilitován v r Dne zahájeno beatifikační řízení. (* ) Papežská rada pro výklad církevních zákonů zveřejnila zamítavé Prohlášení o celebrování mší kněžími, kteří vstoupili do manželství. Toto prohlášení schválil 15. května sám papež Jan Pavel II. 21. květen 1252 Sv. Anežka Česká slavnostně položila základní kámen ke stavbě nového špitálu a chrámu u Juditina mostu na pražském Starém Městě. Kostel byl zasvěcen sv.duchu a dosud se nachází v podzemí dnešního chrámu sv. Františka u Karlova mostu. 22. květen 1682 Narozen Jiří Čamler, katolický kněz-piarista. Vyučoval na různých řádových školách. Podílel se na výchově mladých knížat z rodu Dietrichštejnů. V letech jmenován rektorem piaristické koleje ve Staré Vodě u Olomouce a posléze se stal též rektorem v Ostrově nad Ohří. ( ). 23. květen 1602 Slavnostně položen základní kámen ke stavbě kapucínského kláštera na Hradčanech Zemřel ThDr. Josef Burián, katolický kněz, politik a publicista. Roku 1886 se stal vojenským kaplanem a v letech zastával funkci duchovního správce v ženské věznici v Řepích u Prahy. V roce 1904 jmenován děkanem Královské kolegiátní kapituly

9 vyšehradské a od r jejím proboštem. Předseda Jednoty katolických tovaryšů. V roce 1904 se stal duchovním rádcem Jednoty křesťanských žen a dívek. Zastánce katolického modernismu papeže Lva XIII. (* ) Na Světové výstavě EXPO 92 ve španělské Seville se stala Dnem Pražského Jezulátka. Při této slavnostní příležitosti pražský světící biskup František Lobkowicz předal sošku kopie Pražského Jezulátka v bazilice Madony Naděje Mareareny. 24. květen 1987 Zemřel Josef Kostohryz, spisovatel, autor meditativní poezie. Lektor češtiny Ústavu pro východní Evropu v Římě. Po návratu do vlasti v r vyučoval na pražském gymnasiu až do r Od r vedoucí administrativy Národní galerie v Praze. Za komunistického režimu v r.1951 zatčen a uvězněn až do r Od r přispíval do řady periodik např. Studentský časopis, Host do domu, Katolické noviny a další. (* ). 25. květen 1712 Papež Klement XI. jmenoval olomouckého biskupa Wolfganga Hanibala ze Schrattenbachu kardinálem. V roce 1711 zvolen sídelním olomouckým biskupem. V r zahájil beatifikační řízení katolického kněze a mučedníka Jana Sarkandera. V letech zbudoval novostavbu kostela Panny Marie v Kroměříži Narozen Pater Pio, italský katolický kněz, stigmatizovaný kapucínský mnich. V roce 1918 se u něj objevila stigmata, která nosil až do své smrti. Byl vyhledávaným zpovědníkem a je mu přisuzováno mnoho zázraků. Předpověděl praž.arcibiskupovi kardinálu ThDr. Františku Tomáškovi, že nezemře dokud nebude jeho vlast svobodná. Dne 16. června 2002 prohlášen papežem Janem Pavlem II. za svatého. ( ) Premiéra nové opery hudebního skladatele Petra Ebena Jeremias, uvedena v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro přímo v katedrále sv.víta na Pražském hradě V polské Vroclavi zahájen 46. Světový eucharistický kongres pod heslem Eucharistie a svoboda, který probíhal do 1. června. 26. květen 2007 Slavnostní otevření Komunitního centra Matky Terezy na Jižním Městě v Praze, spojené slavnostní mší sv. a posvěcením, které provedl pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk V pražské Loretě se konala Arcidiecézní pouť seniorů, zahájena slavnou mší sv. v kostele Narození Páně.

10 27. květen 2007 Spuštěna nová internetová encyklopedie náboženství a humanitních oborů na adrese: Provozovatelem se stalo Karmelitánské nakladatelství. 28. květen 1627 Císař Ferdinand II. daroval pražský kostel sv.michala řeholnímu Řádu servitům Zemřel JUDr. Jiří Reinberger, varhanní virtuos, hudební skladatel a pedagog. Od roku 1945 vyučoval varhanní hře na konzervatoři v Brně, poté až do r v Praze. Zúčastnil se vzniku Mezinárodních varhanních mistrovských kurzů AMU a po roce 1946 pak v Praze. Premiéroval skladby soudobých českých autorů, ale také uváděl i díla starých českých mistrů. Odborník ve stavbě varhan apodle jeho návrhu postaven nový nástroj v pražském Rudolfinu. (* ). 29. květen 1872 Kongregace sester sv. Hedviky schválena a doporučena papežem Piem IX. pochvalným dekretem tzv. Decretum laudis Narozen ThDr. Jaroslav Kulač, katolický kněz a teolog, spisovatel. Zprvu působil jako kaplan v Kolíně, kde se od r.1929 stal administrátorem a později i děkanem. R ustanoven sídelním kanovníkem metropolitní kapituly svatovítské. V únoru roku 1933 jmenován konzistorním radou a členem Ekonomické rady pro správu církevního majetku. Ve stejném roce zastává úřad ředitele Misijního svazu duchovenstva v Praze. V letech vykonával úřad kancléře kurie. Za komunistické totality v r odsouzen k 17 letům žaláře, propuštěn až v r Autor cyklu májových promluv ve spisech Květen v Lurdech a Květen ve Fatimě. ( ) Narozen Mons. ThDr,. Antonín Šuránek, katolický kněz a teolog, kazatel. Zprvu působil jako kaplan ve Slatinicích u Olomouce, později se stal administrátorem. V letech povolán za spirituála kněžského semináře v Olomouci. V roce 1946 založil Matici svatoantonínskou a od r.1947 přednášel pastorální teologii na CMBF V Olomouci. V letech spirituálem v obnoveném kněžském semináři v Olomouci a od r až 1975 ustanoven kooperátorem v Blatničce. Dne 3. května 1996 zahájen diecézní proces beatifikace v Olomouci. ( ) Na Velehradě zahájena vysokoškolská pouť za účasti okolo 400 studentů z 15 akademických obcí ze všech čs.vysokých škol. (ukončena ). 31. květen 1857 Narozen papež Pius XI. (vl. jm. Achille Ratti), milánský arcibiskup a kardinál. V roce 1922 zvolen papežem. V r v encyklice Non abbiamo bisogno odsoudil fašistické pojetí státu jako jeho pohanské zbožnění. V roce 1937 v encyklice Divini Redemptoris odsoudil ateistický bolševismus. Za svého pontifikátu zřídil Papežskou

11 akademii věd, autor četných encyklik, uskutečnil na 500 beatifikací a 33 svatořečení. Uzavřel konkordáty s celou řadou dalších států. ( ) Narozen Bohuslav Rynek, malíř a grafik, básník, překladatel, vydavatel bibliografií. Jeho dílo je prodchnuto hluboce prožívanou křesťanskou spiritualitou. ( ) Slavnostě posvěcen základní kámen pro postavení budovy Nepomucena v Římě kardinálem Petrem Gasparrim V Hradci Králové zahájen III. Eucharistický kongres královéhradecké diecéze (ukončen 1. června),. Arnošt Kelnar

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 3. červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností Vláda nařizuje podle 3 odst. 2 zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 1. DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury

Více

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality Katolická církev v Československu v letech 1945 1989. Nesvoboda v době totality Jitka Jonová Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Po II. světové válce měla katolická církev

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 2 1. LISTOPAD 1197 Kníže Vladislav Jindřich svolal sněm, na kterém byl jeho osobní kaplan Daniel II. Milík zvolen novým pražským arcibiskupem.

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917 2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézí. Při hlavní bohoslužbě 100.

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Českobratrská církev evangelická

Českobratrská církev evangelická Českobratrská církev evangelická Česká reformace Český reformátor Mistr Jan Hus upálen 1415 v Kostnici Vysluhování eucharistie chlebem i vínem (pod obojí) kněžím i laikům včetně dětí Po období husitských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 1. PROSINEC 1702 Narozen Mořic Adolf Karel ze Sachsen Zeitz, katolický kněz-člen Řádu maltézských rytířů. Dne 26. 7. 1730 ho papež Klement XII.

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 2. PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog,

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 1. ÚNOR 1693 Narozen Matěj Bartys, katolický kněz-cisterciák, kazatel a pedagog. Od roku 1727 působil jako profesor arcibiskupské koleje u sv. Vojtěcha

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice V roce 00 prožívá katolická církev v České republice dvě významné události. V roce 003 jsme při národní cyrilometodějské pouti na Velehradě prožili vrchol slavení Středoevropských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 14 1 1. červenec 1506 Zemřel Matěj Rejsek, stavitel a kameník, dekorátér. V roce 1470 se stal rektorem na Týnské škole na Staroměstském náměstí v

Více

Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec

Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec Vysokoškolské katolické hnutí Brno Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec Vysokoškolské katolické hnutí Brno občanské sdružení pastorace VŠ studentů organizace vzdělávacích, kulturních,

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 1. leden 1252 Zemřela sv.zdislava z Lemberka, česká šlechtična, terciářka OP. Provdaná za šlechtice Havla Markvatice. Manţelé zaloţili spolu klášter

Více

leden 2019

leden 2019 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2019 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2018 v naší farnosti 7. 1. proběhly ve farnosti volby do Pastorační rady farnosti 18. 1. byla ustanovena Pastorační

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 64 Obr. č. 1 Znak benediktinského řádu Obr. č. 2 Rekonstrukce znaku premonstrátského kláštera v Litomyšli podle Z. M. Zengera 65 Obr. č. 3 Pečeť scholastika kapituly litomyšlské diecéze

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 1. LEDEN 1914 Založena vinohradská farnost u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze a jejím prvním administrátorem se stal P. Antonín Hoffmann, tehdejší

Více

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE Doba působení 26. 10. 1356 1364 Hostislav farář rezignoval 1. 2. 1364 1386 Jindřich farář ze Lnář, 1386 25. 5. 1386 1411 Herold farář z Kasejovic, 1411 8.

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Barák v Příbrami Club Français Černohorský spolek v Praze

Více

České církevní instituce v Římě

České církevní instituce v Římě České církevní instituce v Římě Český hospic, česká kolej pro bohoslovce zvaná Bohemicum resp. Nepomucenum, exilové vydavatelství Křesťanská akademie a poutní dům Velehrad to jsou čtyři nejvýznamnější

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy Informace o výzvách podaných oprávněnými osobami dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dni 30.6.2014 č. datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 1. ZÁŘÍ 1863 V Praze zahájena diecézní synoda, první od roku 1605 (ukončena 3. 9.). 1993 Biskupské gymnasium v Bohosudově opět zahájilo svou činnost,

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

28 5. října 2004 ZKOUŠKY PRO USTANOVENÍ FARÁŘEM. Úvodem. Mons. Jan Graubner arcibiskup olomoucký předseda České biskupské konference

28 5. října 2004 ZKOUŠKY PRO USTANOVENÍ FARÁŘEM. Úvodem. Mons. Jan Graubner arcibiskup olomoucký předseda České biskupské konference 28 5. října 2004 Úvodem ZKOUŠKY PRO USTANOVENÍ FARÁŘEM V různých diecézích České republiky byla dosud odlišná praxe v ověřování způsobilosti kněží pro ustanovení farářem (CIC 521). Vzhledem k tomu, že

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

AKTUALITY. č. 5/2017/2 8. ročník 14. května Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa 7.

AKTUALITY. č. 5/2017/2 8. ročník 14. května Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa 7. AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 5/2017/2 8. ročník 14. května 2017 Pozvánka na 77. večer SPCP z cyklu Působení práva ve společnosti a církvi středa

Více

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha BEDŘICH SMETANA 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha významný český hudební skladatel období romantismu Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli. Jeho otec se jmenoval František

Více

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 7/2019/2 10. ročník 18. července 2019 Matúš Nemec jmenován profesorem 11. června 2019 přijal z rukou prezidenta Slovenské

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 2. 9. 9. 2018 22. NEDĚLE 2.9. KROPENÍ LIDU sv. Řehoře Velikého, papeže a učitele církve Na poděkování za 80 let života uvedení do služby nového administrátora farnosti P. Pavla Glogara žehnání

Více

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Pavel Ambros Cyrilometodějské teologická fakulty UP v Olomouc, Univerzitní 22, 771 11 Olomouc (pavel.ambros@upol.cz) Mezinárodní rozvoj

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 1. SRPEN 1859 Narozen Alois Slovák, katolický kněz a kazatel. Nastoupil jako druhý kaplan při katedrálním chrámu v Brně. Povolán na funkci prefekta

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Konstantin a Metoděj.

Více

Odešli dva vynikající kněží

Odešli dva vynikající kněží Na kněze, kteří sloužili v lounské farnosti a před nedávnem zemřeli, vzpomíná lounský děkan P. Werner Horák. Odešli dva vynikající kněží Na konci minulého roku se někteří lounští farníci rozloučili v Litoměřicích

Více

Velehradská bazilika od severovýchodu.

Velehradská bazilika od severovýchodu. Velehradská bazilika od severovýchodu. Pohled na areál kláštera Velehrad od východu. Kovové předměty z doby Velkomoravské. Nahoře vlevo: gombík a prsten zdobený granulací, Mikulčice, 9. stol. Nahoře vpravo:

Více

AKTUALITY. č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP

AKTUALITY. č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 11/2016/2 7. ročník 25. listopadu 2016 Na 12. prosince 2016 je připraven další večer SPCP Další večer Společnosti pro

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 1. duben 1902 Zemřel Franz Casimir Raschka, katolický kněz člen Řádu německých rytířů. Před vysvěcením na kněze se věnoval církevním dějinám, morální

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 1. SRPEN 1993 Kostel sv. Jiří v Přimdě na Tachovsku znovu slavnostně vysvěcen od pražského pomocného biskupa Františka Lobkowicze. 2. SRPEN 1893 Zemřel

Více

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život Státní svátky ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č.DUMu: VY_32_INOVACE_01_06 Tématický celek: Země, kraje, města Autor: PaedDr. Helena

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 1. LISTOPAD 1368 Ve velechrámu sv. Petra v Římě, papež Urban V. korunoval na římskou císařovnu Alžbětu Pomořanskou, českou a římskou královnu.

Více

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve Slavnost Matky Boží, Panny Marie 1.1. 10:45 Za živou a zemřelou rodinu Svobodovu, Hamříkovu, Žulkovskýcha na poděkování za uzdravení, Boží ochranu a pomoc 2.1. Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského,

Více

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání.

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V pátek 23. května se zúčastnilo mnoho návštěvníků Noci kostelů. Program probíhal od 18:00 do 23:00. Celý květen probíhaly

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od v týdnu od 2. 12. - 9. 12. 2018 49. týden 1. SOBOTA V MĚSÍCI Památka sv. Edmunda Kampiána, kněze 1 VIGILIE ZA POČATÝ ŽIVOT 1. 12. 2. 12. 3. 12. 4. 12. 5. 12. 6. 12. 7. 12. 8. 12. 9. 12. 1. NEDĚLE 10:00

Více

podle sdělení provozovatele nejsou návštěvníci statisticky sledováni

podle sdělení provozovatele nejsou návštěvníci statisticky sledováni HAVLÍČKOBRODSKO Havlíčkův Brod - Galerie výtvarného umění 19 597 20 461 23 528 18 193 18 231 Havlíčkův Brod - Muzeum Vysočiny 11 022 12 101 16 613 11 996 13 143 Havlíčkův Brod - Vyhlídková věž kostela

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Projektový záměr k uctění výročí 1100 let mučednické smrti sv. Ludmily

Projektový záměr k uctění výročí 1100 let mučednické smrti sv. Ludmily Tradice rodina víra kořeny Projektový záměr k uctění výročí 1100 let mučednické smrti sv. Ludmily Svatá Ludmila první česká křesťanská panovnice první česká světice zakladatelka českého státu zakladatelka

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu od do 6.1.

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu od do 6.1. v týdnu od 30.12.2018 do 6.1.2019 Neděle 30.12. Svátek Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa Pondělí 31.12. Sedmý den v oktávu Narození Páně 15.00 16.00 Za dcery, manžela a oboje rodiče a za požehnání pro

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114 Obsah Ú v o d... 11 1 Křesťanské církve jako součást občanské sp o le čn o sti...15 1.1 Církve a společnost... 15 1.1.1 Náboženská a církevní příslušnost obyvatel Č R...16 1.1.2 Specifika českého ateismu...18

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Spisy vydané nákladem Dědictví sv. Prokopa. 1. Evangelium svatého Matouše. Sušil František, S výkladem Fr. Sušila. (Rozebráno.) 2.

Spisy vydané nákladem Dědictví sv. Prokopa. 1. Evangelium svatého Matouše. Sušil František, S výkladem Fr. Sušila. (Rozebráno.) 2. Spisy vydané nákladem Dědictví sv. Prokopa. 1. Evangelium svatého Matouše. Sušil František, 1871. S výkladem Fr. Sušila. 2. Evangelium svatého Marka. Sušil František, 1885. S výkladem Fr. Sušila. 3. Evangelium

Více

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska)

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) SOUČÁSTÍ FARNOSTI DOMASLAVICE -Fara v Domaslavicích jedna z nejstarších na Těšínsku,

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha,

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha, PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR ZA ROK 2015 Praha, 23. 11. 2016 Nový způsob hospodářského zabezpečení církve s sebou nese větší míru svobody, ale zároveň i zodpovědnosti a i s finančním

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

SSOS_CJL_3.07 Josef Václav Sládek

SSOS_CJL_3.07 Josef Václav Sládek Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_3.07

Více

Přidělené dotace na regionální funkce v roce 2004

Přidělené dotace na regionální funkce v roce 2004 Přidělené dotace na regionální funkce v roce 2004 Celkem Z toho Kraj-místo Provozovatel - příjemce dotace Investice Neinvestice Z toho (Uváděno v tisících Kč) Hl. m. Praha Městská knihovna v Praze 2 785

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Doba husitská Jan Hus Betlémské kapli proti prodeji odpustků

Doba husitská Jan Hus Betlémské kapli proti prodeji odpustků počátek 15. stol. poměry v církvi kritizují i sami duchovní nejvýznamnější kritik v Čechách Jan Hus Mistr Univerzity Karlovy, katolický kněz, kazatel kázal v Betlémské kapli od r. 1402 kritizoval papeže

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 4 1. ČERVENEC 1914 Narozen Mons. Mgr. Josef Olejník, katolický kněz, hudební skladatel a pedagog, sbormistr. V letech 1939 až 1945 vystudoval gregoriánský

Více

Š KO L N Í R O K / 1 8

Š KO L N Í R O K / 1 8 Š KO L N Í R O K 2 0 1 7 / 1 8 Ohlédnutí za naší činností J s m e v z d ě l á v a c í i n s t i t u c í a k r e d i t o v a n o u v s y s t é m u D V P P u M Š M T Č R. S p o l u p r a c u j e m e s T

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř 1. ZÁŘÍ 1689 Narozen Kilián Ignác Dientzenhofer, český architekt a stavitel, představitel vrcholného baroka. Pro vývoj české barokní architektury mají zásadní význam

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Římskokatolická farnost V TÝDNU od 15. 11. do. 11. 15 www.farnostunicov.cz 33. neděle v mezidobí Za živé a + farníky zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu 15 Sbírka na Charitu Mše svatá v ě Mše

Více

Krátké ohlédnutí za rokem 2009 v naší farnosti

Krátké ohlédnutí za rokem 2009 v naší farnosti Krátké ohlédnutí za rokem 2009 v naší farnosti 1/ Duchovní správa Po celé první pololetí zajišťovali duchovní správu farnosti probošt P. Václav Habart jako její řádný farář, P. Pavel Lev Eliáš OFMCap.

Více

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde

Fotogalerie. Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka fotogalerie zde Fotogalerie 27. března - 16. dubna 2018 Výstava Židovští uprchlíci z arabských zemí Foto: Petr Balajka 23.-24. listopadu 2017 Mezinárodní konference Žena vysvěcená Foto: Miroslava Čejková, Libor Švajcr

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od 22. 5. - 29. 5. 2016 21. týden 21. 5. Památka sv.kryštofa Magallanese, kněze, a jeho druhů, mučedníků 7:30 MÁJOVÁ Za syna Jana Klvánka, živou a Klvánkovu a Orságovu, duše v očistci a nová kněžská

Více

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková Ict9- D- 15 JAN HUS (asi 1371-6. 7. 1415) Vypracovala Tereza Zalabáková KNĚZ KAZATEL SPISOVATEL MYSLITEL MLÁDÍ Narodil se v Husinci u Prachatic Studoval na pražské univerzitě, kde později i přednášel Kolem

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více