Spoluřešitel 1: Mgr. Aleš Kroupa, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i. Tel.: ales.kroupa@vups.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Spoluřešitel 1: Mgr. Aleš Kroupa, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i. Tel.: +420 224 972 837 e-mail: ales.kroupa@vups."

Transkript

1 Číslo projektu Název 1J004/04-DP1 Politicko-právní institucionální rámec České republiky a jeho proměny v kontextu vstupu do Evropské unie (Political and legal institutional framework of the Czech Republic and its changes in the context of the accession to the EU) Doba řešení Řešitel (spoluřešitelé) Řešitel: PhDr. Zdenka Mansfeldová, CSc., Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Fax.: zdenka.mansfeldova@soc.cas.cz Spoluřešitel 1: Mgr. Aleš Kroupa, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i. Tel.: ales.kroupa@vups.cz Kontaktní osoba PhDr. Zdenka Mansfeldová, CSc. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., Jilská 1, Praha 1 Tel.: zdenka.mansfeldova@soc.cas.cz Bc. Alžběta Bernardyová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., Jilská 1, Praha 1 Tel.: alzbeta.bernardyova@soc.cas.cz Odborný garant Oponenti Souhrn Doc. Ing. Václav Liška, Ph.D. Tel.: liska@fsv.cvut.cz PhDr. Alois Surynek prof. PhDr. Darina Malová, Ph.D. Projekt byl zaměřen na analýzu existujících institucionálních struktur zprostředkování zájmů mezi jedinci, sociálními skupinami, organizacemi a státem, a jejich vliv na právní systém. Tento proces byl zkoumán z hlediska sfér, v nichž se odehrává, procesů, jimiž se uskutečňuje, a aktérů těchto procesů. Středem výzkumného zájmu byly hlavní politické instituce, postoje a aktivity nejvýznamnějších politických aktérů vůči zkoumaným institucím a vůči sobě navzájem. Rostoucí specializací všech struktur moderních demokratických společností dochází k vytváření stále většího množství útvarů, roste jejich profesionalizace, mění se organizační formy, charakter členství a participace a dokonce i náplň činnosti. Tyto procesy jsou vzájemně propojené a podmíněné dochází k poklesu tradiční dobrovolné členské organizovanosti a nárůstu pasivního členství, k rostoucí profesionalizaci činností sdružení a proměně vzorce participace z přímé, osobní participace na zprostředkovanou, delegovanou a nepřímou (například využívání profesionálních lobbyistických firem). Tyto procesy probíhající v České

2 republice dostaly výrazný impuls začleněním do Evropské unie se současným přesunem některých rozhodovacích pravomocí na evropskou úroveň. Anotace Klíčová slova Webové stránky projektu Plánované významné aktivity a šetření v rámci projektu (řazeno chronologicky) Projekt analyzuje právní a institucionální prostředí v České republice a působení nejvýznamnějších kolektivních aktérů před vstupem do Evropské unie. Dále analyzuje nové výzvy plynoucí ze začlenění ČR do politických a rozhodovacích mechanismů EU, vytváření mechanismů ovlivňování evropské a národní politiky, působení kolektivních aktérů v celoevropské politické aréně a změny, ke kterým dochází působením evropeizace. Právní systém, evropská integrace, participace, reprezentace, politické strany, zájmové skupiny, sociální dialog, menšiny 1. Šetření členské základny KDU-ČSL dotazníkové šetření členů KDU provedeno od května do srpna Výzkum kombinující členskou základnu, funkcionáře a management strany dosud nebyl u žádné parlamentní politické strany v ČR realizován. 2. Kvantitativní šetření k problematice občanské participace formou bloku otázek, které byly součástí omnibusu 10/2005 CVVM. 3. Reprezentativní empirický výzkum na populaci RÁMEC 2006, realizovaný na výběrovém souboru respondentů (součástí byl experiment na dvou podsouborech respondentů). 4. Národní sektorový sociální dialog. Kvalitativní šetření formou skupinových rozhovorů se zástupci 12 sektorů (zemědělství; těžební průmysl; zpracování dřeva; nábytkářský průmysl; automobilový průmysl, elektrotechnický průmysl; textil; energetika; stavebnictví; silniční doprava; obchod; chemie). 5. Provedení expertních hloubkových rozhovorů s představiteli neziskových a zájmových organizací v ČR na celostátní a regionální úrovni. 6. Provedení expertních hloubkových rozhovorů v integračních centrech v regionech k problematice menšin. 7. Dotazníkové šetření členů Sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska, listopad 2006 leden Plánované konference, workshopy, semináře (řazeno chronologicky) 1. Organizace panelu participace a reprezentace zájmů v České republice na III. Kongresu českých politologů, který se konal v Olomouci. Zde byly prezentovány výsledky 4 tematických bloků projektu. 2. Organizace workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace k otázkám občanství, participace a reprezentace zájmů dne v Sociologickém ústavu AV ČR v Praze. Počet

3 Dosud zveřejněné informace, články, příspěvky, publikace účastníků 30, z toho 2 zahraniční. 3. Organizace workshopu Menšinová problematika v ČR: komunitní život a reprezentace kolektivních zájmů, který se konal v Sociologickém ústavu AV ČR, v.v.i., dne Publikace: Leontiyeva, Y. (ed.)., P. Ezzeddine-Lukšíková, T. Hirt, M. Jakoubek, J. Kocourek, L. Pažejová Menšinová problematika v ČR: komunitní život a reprezentace kolektivních zájmů (Slováci, Ukrajinci, Vietnamci a Romové). Sociologické studie/sociological Studies 06:10. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. ISBN Linek, L., J. Outlý, G. Tóka, A. Batory (eds.) Volby do Evropského parlamentu Praha: SOÚ AV ČR a Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové. Linek, L., Š. Pecháček Základní charakteristiky členské základny KDU-ČSL. Sociologické studie/sociological Studies 06:06. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. ISBN X. 48 s. Mansfeldová, Z., A. Kroupa (eds.) Politicko-právní institucionální rámec České republiky a jeho proměny v kontextu vstupu do Evropské unie. Praha: Sociologické nakladatelství SLON. ISBN s. Mansfeldová, Z., Kroupa A. (eds.) Participace a zájmové organizace v České republice. Praha: Sociologické nakladatelství SLON. ISBN s. Rakušanová, P Civil Society and Participation in the Czech Republic. Sociologické studie/sociological Studies 05:05. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. ISBN s. Rakušanová, P., B. Stašková Organizovaná občanská společnost v České republice. Praha: Proffesional Publishing. ISBN s. Hála, J., Kroupa, A., Veverková, S., 2008 Kapacita sociálního dialogu ve vybraných sektorech národního hospodářství ČR se zřetelem k potřebám transferu výsledků evropského sociálního dialogu. Praha: VÚPSV, v.v.i., ISBN s. Stati v impaktovaných časopisech Linek, L Surveys of MPs and Senators in the Parlament of the Czech Republic between 1993 and [Dotazníková šetření poslanců a senátorů v České republice mezi lety ] Sociologický Časopis/Czech Sociological Review 41 (3): Linek, L Petr Kolář, Štěpán Pecháček, Jindřiška Syllová: Parlament ČR recenze. Sociologický časopis/czech Sociological Review 41 (3): Linek, L Europeization - A New Topic in Political Science Research information from the conference. [Europeizace. Nové téma politologického výzkumu informace z konference.] Sociologický Časopis/Czech Sociological Review 41 (3):

4 Linek, L Surveys of MPs and Senators in the Parlament of the Czech Republic between 1993 and Sociologický časopis/czech Sociological Review 41(3): Mansfeldová, Z Executive-Legislative Relations in the Budgeting Process in the Czech Republic. [Vztahy mezi exekutivou a legislativou v procesu projednávání rozpočtu v České republice.] Sociologický Časopis/Czech Sociological Review 41 (3): Stati v recenzovaných časopisech Linek, L., J. Outlý Selection of Candidates to the European Parliament in the Main Czech Political Parties. Contemporary European Studies 1 (1): Linek, L., Š. Pecháček Low Membership in Czech Political Parties: Party Strategy or Structural Determinants? Journal of Communist Studies and Transitional Politics 23 (2): Linek, L., Z. Mansfeldová The Parliament of the Czech Republic, Journal of Legislative Studies 13 (1) Linek, L., P. Lyons Does Party Organisation Still Matter in the Czech Republic? An Examination of the Czech Christian Democratic Party. Revue Transitions - stále v tisku. Mansfeldová, Z Czech Parliamentarism: The Issue of Stability, Professionalization and Accountability. Totalitarismus und Democratie /Totalitarianism and Democracy 2007 (4): Sborníky z konferencí Leontiyeva, Y Komunitní život a reprezentace zájmů ukrajinské menšiny v ČR. Pp in Multikulturalita v řízení globalizované firmy. Praha: Nakladatelství ČVUT. ISBN Mansfeldová, Z Přímé zahraniční investice a jejich vliv na europeizaci pracovních vztahů. Pp in Trvalo udržatel ný rozvoj a globalizácia. Sborník z mezinárodního koloquia Trvalo udržitelný rozvoj a globalizácia. Bratislava: Slovenská technická univerzita. Mansfeldová, Z Vliv evropeizace na národní systémy industriálních vztahů. Pp in Multikulturalita v řízení globalizované firmy. Praha: Nakladatelství ČVUT. ISBN Rakušanová, P Občanský sektor v České republice a jeho bariéry. Pp in Trvalo udržateľný rozvoj a globalizácia. Sborník z mezinárodního koloquia Trvalo udržitelný rozvoj a globalizácia. Bratislava: Slovenská technická univerzita. Rakušanová, P Třetí sektor a organizovaná občanská participace v ČR. Pp in III. kongres českých politických sociologů. Praha: Česká společnost pro politické vědy. Veverková, S Evropský sociální dialog a jeho limity nestránkováno in Svět práce a kvalita pracovního života v globalizované ekonomice.

5 Sborník z konference Svět práce a kvalita pracovního života v globalizované ekonomice. Praha: Výzkumný ústav bezpečnosti práce. Referáty na domácích konferencích a workshopech Ezzedine-Lukšíková, P Slovenská menšina a migranti v ČR. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Hirt, T Romské populace v ČR. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Kocourek, J Vietnamci v ČR. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Kolář, P K některým aspektům legislativního procesu v České republice. Referát přednesený na konferenci Právní aspekty řízení, řízení rizik. Praha, Manažerský svazový fond, Kolář, P Legislativní rámec činnosti stavebních firem z hlediska aplikace práva ES/EU. Referát přednesený na kolokviu Komoditní burzy versus odpady. Praha, KSV FS ČVUT, Kolář, P Problémy legislativního procesu: kde je třeba hledat příčiny současné hypertrofie zákonů? Referát přednesený na konferenci Transparentní procesy v politickém rozhodování. Praha, Transparency International Kolář, P Kvantitativní analýza legislativního procesu s evropským prvkem. Referát přednesený na vědecké konferenci Tvorba práva v České republice po vstupu do Evropské unie. Praha, Malá aula Karolina, Kolář, P Legislativní proces a zásada subsidiarity. Referát přednesený na mezinárodní konferenci Princip subsidiarity a národní parlamenty v EU. Praha, Senát Parlamentu ČR, Kolář, P., V. Sklenář Představení konečné podoby databáze legislativní činnosti. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Kroupa, A Kapacita sociálního dialogu. Referát přednesený v panelu Participace a reprezentace zájmů v České republice na III. Kongresu českých politologů. Olomouc, Kunc, S Zájmové skupiny v ČR srovnávací případové studie. Zájmové skupiny v ČR srovnávací případové studie. Referát přednesený v panelu Participace a reprezentace zájmů v České republice na III. Kongresu českých politologů. Olomouc, Leontiyeva, Y Národnostní menšiny a reprezentace jejich zájmů. Referát přednesený v panelu Participace a reprezentace zájmů v České republice na III. Kongresu českých politologů. Olomouc, Linek, L Postojová struktura KDU-ČSL: Testování Mayova zákona

6 zaoblené linearity. Referát přednesený na semináři České parlamentní strany: křižovatky a cesty KDU-ČSL. Praha, Linek, L., J. Outlý Výběr kandidátů do Evropského parlamentu v hlavních českých politických stranách. Referát přednesený na konferenci Volební rok Praha, Vysoká škola ekonomická v Praze, Linek, L., P. Lyons May s Law of Curvilinear Disparity in East Central Europe: The case of Czech Christian Democrats. Referát přednesený na 8. doktorandské konferenci Life in Motion: Shifting Spaces, Transcending Times, Crossing Borders. Brno, Mansfeldová, Z Odbory a zaměstnavatelské organizace na cestě k víceúrovňovému sociálnímu dialogu. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Rakušanová, P Kvalita demokracie v České republice. Referát přednesený na workshopu Citizenship, participation and democracy. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Rakušanová, P Třetí sektor a organizovaná občanská participace v České republice. Referát přednesený v panelu Participace a reprezentace zájmů v České republice na III. Kongresu českých politologů. Olomouc, Rakušanová, P Občanská participace v ČR. Referát přednesený v panelu Participace a reprezentace zájmů v České republice na III. Kongresu českých politologů. Olomouc, Referáty na mezinárodních a zahraničních konferencích a workshopech Leontiyeva, Y Minority organizations as possible mediators for civic participation of migrants: The example of Ukrainians in Czech Republic. Příspěvek přednesený na zahraničním kulatém stole EU Integration Process from EAST to EAST: Civil Society and Ethnic Minorities in a Changing World. Liepaje, Lotyšsko, Leontiyeva, Y Role menšinových organizací při zprostředkovávání občanské participace Ukrajinských migrantů. Příspěvek přednesený na mezinárodní konferenci Migrace - tolerance - integrace II. Problematika národnostní a etnické integrace v současné společnosti střední Evropy a České republiky. Opava, Slezská Univerzita v Opavě, Leontiyeva, Y Ukrajinská menšina a migranti v ČR. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i Linek, L., Z. Mansfeldová Efficient Representation Endangered? Czech Party System and the European Union. Referát přednesený na konferenci projektu British Academy Research Network on The Impact of European Union Enlargement on Party Systems and Electoral Alignments in Central Europe. Wierzba, Polsko, Linek, L., J. Outlý The Effect of Political Finance on the Czech Party System: Stability through State Subsidies? Referát přednesený na

7 workshopu The Effect of Party and Campaign Finance on Post-Communist Party Development. Riga, Lotyšsko, Linek, L., J. Outlý Selection of candidates to the European Parliament in the main Czech political parties. Referát přednesený na 20th International Political Science Association Congress, odborná skupina č. 34 Comparative Representation and Electoral Systems, panel č. 145 Candidate Selection. Fukuoka, Japonsko, Linek, L Podněty k členství a aktivity členů KDU-ČSL. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Linek, L., P. Lyons May s Special Law of Curvilinear Disparity in East-Central Europe: Pragmatists and Ideologues in the Czech Christian Democratic Party. Referát přednesený na ECPR Joint Session of Workshops, Workshop: Partisanship in Europe: Members, Activists, and Identifiers. Helsinki, Finsko, Mansfeldová, Z How to Assess the Performance of a Legislature? The Czech Case. Referát přednesený na 20th International Political Science Association Congress. Fukuoka, Japonsko, Mansfeldová, Z Trade Unions and Employers Associations on the Way to Multi-Level Social Dialogue comparison between Czech Republic, Slovakia and Slovenia. Referát přednesený na The EUSA Tenth Biennial International Conference. Montreal, Kanada, Mansfeldová, Z Democracy and representation in the Czech Republic. Referát přednesený na mezinárodní konferenci Demokracja v Polsce, Europie i na swiecie v XXI wieku. Zagrozenia, uwarunkowania oraz perspektywy rozwoju. Poznaň, Polsko, Mansfeldová, Z., P. Rakušanová Legislative Budgeting in the Czech Republic. Referát přednesený na Southern Political Science Association Annual Meeting, K-10/B-9 Roundtable: The Role of Parliaments in the Budget Process. New Orleans, USA, Mansfeldová, Z., P. Rakušanová The Role of Organised Interests in the Czech Republic in the Context of the Accession to the EU. Referát přednesený na ECPR Joint Session of Workshops. Nicosia, Kypr, Mansfeldová, Z., P. Rakušanová The Elite Perception of Democracy and Representation in Czech Republic. Referát přednesený na mezinárodní konferenci Parliamentary Democracy and Representative Elites in Central and Eastern Europe? The MPs View. Friedrich-Schiller-Universität, Jena, Německo, Rakušanová, P Is there a viable democracy in the Czech Republic? Internal/External Efficacy and Trust - the Czech Case. Referát přednesený na letní škole Governance and Democracy in Central and Eastern Europe. Lüneburg, Německo, srpen Rakušanová, P From Rubber-Stampers to Key Institutions and Back? Effects of the Process of Europeanization on the National Legislatures in

8 CEE Countries in Comparative Perspective. Referát přednesený na 20th International Political Science Association Congress. Fukuoka, Japonsko, Rakušanová, P Effects of the Process of Europeanization on the National Legislatures in CEE Countries in Comparative Perspective. Referát přednesený na CEPSA Annual Conference 2007 The Future of European Union: Democratic Constitutionalization of the EU and the Role of States. Portoroz, Slovinsko, Rakušanová, P Povaha občanské společnosti v České republice v kontextu střední Evropy. Referát přednesený na Slovensko-českých sociologických dnech. Smolenice, Slovensko, Rakušanová, P., Z. Mansfeldová Contribution of civil society to Europeanisation. Comparative analysis of the presence of civil society in the Constitutional Debate. Referát přednesený na workshopu na univerzitě v Bergenu, Norsko, Rakušanová, P., B. Stašková Organizovaná občanská participace v ČR. Referát přednesený v panelu III. Občanství, občanská a politická participace a vztah k EU v rámci mezinárodního workshopu Proměny participace v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Syllová, J Analýza výstupů databáze legislativní činnosti. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Veverková, S Reflexe evropského SD na sektorální úrovni v ČR. Referát přednesený na mezinárodním workshopu Proměny participace v ČR v procesu evropeizace. Praha, SOÚ AV ČR, v.v.i., Veverková, S Evropský sociální dialog a jeho limity Referát přednesený na konferenci Svět práce a kvalita pracovního života v globalizované ekonomice. Praha, Elektronické dokumenty Hála, J., A. Kroupa Council of Economic and Social Agreement tightens representativeness kriteria. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2005 (3). Dostupné z: Hála, J Engine drivers strike over proposed new bargaining rules. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (4). Dostupné z: Hála, J Supermarket chain Plus Discount has accepted its employees demands. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (9). Dostupné z: Hála, Jaroslav Increased cooperation within trade unions and employer organisations. European Industrial Relations Observatory On-line 2006 (10). Dostupné z:

9 Hála, J Metalworkers federation completes project on European Works Councils. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (11). Dostupné z: Hála, J Collective bargaining in the hotels and tourism sector. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (12). Dostupné z: Hála, J Employer organisation plays active role in human resources projects. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (12). Dostupné z: Hála, J Unions at Škoda Auto threaten strike action for higher wages. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2007 (3). Dostupné z: Hála, J Building Workers Trade Union holds fifth congress. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2007 (5). Dostupné z: Hála, J Union confederation evaluates sectoral-level collective bargaining in Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2007 (6). Dostupné z: Kroupa, A Extension of collective agreements to increase sectoral coverage. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (5). Dostupné z: Linek, L., J. Outlý Is it Possible to Buy Political Stability. Socioweb 2007 (8): Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Dostupné z: Rakušanová, P Na cestě ke Smlouvě o Ústavě pro Evropu delegování pravomocí na národní parlamenty nebo planý slib? Socioweb 2006 (9-10): 1-2. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Dostupné z: Vašková, R., J. Hála, A. Kroupa Trade union officials in the firm. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2005 (4). Dostupné z: Veverková, S Ongoing dispute between public bus company and regional authority. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2006 (12). Dostupné z: Veverková, S Representativeness of the social partners: Agricultural sector Czech Republic. Eropean Industrial Relations Observatory On-line

10 2006 (8). Dostupné z: Veverková, S Trade union developments at major car manufacturer. Eropean Industrial Relations Observatory On-line 2007 (6). Dostupné z: Významné dílčí poznatky, informace, důležitá sdělení Ostatní výsledky Databáze legislativní činnosti spojené s tématem projektu. Výsledky projektu představují významný posun v poznání konkrétních způsobů interakce společnosti, zájmových skupin a jednotlivců v celé vertikále od makro přes menzo-úroveň až k jednotlivým subjektům.

Další řešitelé: Doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D. FSS MU, katedra MVES Tel: Fax:

Další řešitelé: Doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D. FSS MU, katedra MVES Tel: Fax: Číslo projektu Název 1J 002/04-DP1 Političtí aktéři v procesu evropeizace a internacionalizace politického prostoru ČR Doba řešení 1.7. 2004 30.6. 2009 Řešitel (spoluřešitelé) Řešitel: Prof. PhDr. Petr

Více

Životopis. Osobní údaje. Vzdělání. Zaměstnání. Pedagogická činnost na VŠE v Praze. Vysoká škola ekonomická v Praze

Životopis. Osobní údaje. Vzdělání. Zaměstnání. Pedagogická činnost na VŠE v Praze. Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Osobní údaje Mgr. Ing. Pavel Král, Ph.D., 31. leden 1978 bydliště Přestavlky 5, 25791 Sedlec-Prčice (Přestavlky) Vzdělání 2002 Ing. VŠE, Fakulta managementu Ekonomika a

Více

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999 Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999 Political Education and Democracy Support since 1999 PODPORA DEMOKRACIE DEMOCRACY SUPPORT CÍLE CEVRO GOALS OF CEVRO MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE INTERNATIONAL

Více

Životopis s přehledem vědecké a publikační činnosti

Životopis s přehledem vědecké a publikační činnosti Životopis s přehledem vědecké a publikační činnosti PhDr. Jan Outlý, Ph.D. DATUM A MÍSTO NAROZENÍ 18. říjen 1976, Nové Město na Moravě VZDĚLÁNÍ 2000 Mgr. (obor politologie evropská studia); Filozofická

Více

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) doporučení k uznání státnicových předmětů potvrzuje garant předmětu doporučení k uznání předmětů, které nejsou uvedeny jako státnicové,

Více

Kulturní a institucionální změna jako nástroj prosazování genderové rovnosti v organizacích

Kulturní a institucionální změna jako nástroj prosazování genderové rovnosti v organizacích Kulturní a institucionální změna jako nástroj prosazování genderové rovnosti v organizacích Marcela Linková Sociologický ústav AV ČR 1 Systémový přístup Kulturní a institucionální změna / Strukturální

Více

Řešitel: Ing. Miloš Paleček, CSc., Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.

Řešitel: Ing. Miloš Paleček, CSc., Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Číslo projektu 1J 039/05 DP 1 Název Vliv změn světa práce na kvalitu života Doba řešení 1.2.2005-31.10.2008 Řešitel (spoluřešitelé) Řešitel: Ing. Miloš Paleček, CSc., Výzkumný ústav bezpečnosti práce,

Více

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit Představení projektu Ing. Mgr. Martin Lux, Ph.D. hlavní řešitel projektu Třetí

Více

Účast veřejnosti při rozpočtovém procesu a participační rozpočty

Účast veřejnosti při rozpočtovém procesu a participační rozpočty Účast veřejnosti při rozpočtovém procesu a participační rozpočty Ing. Lucie Sedmihradská, Ph.D. Katedra veřejných financí VŠE v Praze Mgr. Kateřina Vojtíšková, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Participativní

Více

Název. Řešitel: Ing. Rochdi Goulli, CSc. Kukučínova 1147. Ing. Rochdi Goulli, CSc. Kukučínova 1147. Kontaktní osoba

Název. Řešitel: Ing. Rochdi Goulli, CSc. Kukučínova 1147. Ing. Rochdi Goulli, CSc. Kukučínova 1147. Kontaktní osoba Číslo projektu Název 1 J 075/05-DP2 Neziskové organizace v oblasti sociálních a zdravotnických služeb Ekonomická efektivnost a sociální aspekty Doba řešení Březen 2005 prosinec 2008 Řešení projektu v průběhu

Více

Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Úloha participace a spolupráce v rozvoji lokálním rozvoji Sociální faktory rozvoje regionů

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 17. ledna 2018 Struktura prezentace: Základní informace

Více

v období 2007-2013 Structural Funds and Their Impact on Rural Development in the Czech Republic in the Period 2007-2013

v období 2007-2013 Structural Funds and Their Impact on Rural Development in the Czech Republic in the Period 2007-2013 Strukturální fondy a jejich vliv na rozvoj venkova v ČR v období 2007-2013 Structural Funds and Their Impact on Rural Development in the Czech Republic in the Period 2007-2013 Jiří Kolman Summary In this

Více

Číslo projektu 1J 046/05-DP1 Název Gender v managementu Doba řešení 1.2.2005-1.8.2008. Řešitel Ing. Jan Vlach Kontaktní Mgr.

Číslo projektu 1J 046/05-DP1 Název Gender v managementu Doba řešení 1.2.2005-1.8.2008. Řešitel Ing. Jan Vlach Kontaktní Mgr. Číslo projektu 1J 046/05-DP1 Název Gender v managementu Doba řešení 1.2.2005-1.8.2008 Řešitel Ing. Jan Vlach (spoluřešitelé) VÚPSV Kontaktní Mgr. Aleš Kroupa osoba VÚPSV Odborný JUDr. Kristina Koldinská,

Více

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení

Dopad fenoménu Industrie 4.0 do finančního řízení Akademičtí řešitelé výzkumné organizace: Ing. Josef Horák, Ph.D. doc. Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D. Katedra financí a účetnictví ŠKODA AUTO Vysoká škola o. p. s. 16. ledna 2019 Struktura prezentace: Základní

Více

Nové internetové stránky asopisu Data a výzkum - SDA Info http://dav.soc.cas.cz PLNÉ TEXTY ON-LINE

Nové internetové stránky asopisu Data a výzkum - SDA Info http://dav.soc.cas.cz PLNÉ TEXTY ON-LINE Nové internetové stránky asopisu Data a výzkum - SDA Info http://dav.soc.cas.cz PLNÉ TEXTY ON-LINE - 132 - TIP: Jak získat data z šet ení International Social Survey Programme (ISSP), European Values Study

Více

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Řešitelský tým Vedoucí projektu: Ing. Eva Jaderná, Ph.D., Katedra marketingu a managementu

Více

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Podnikání a administrativa 7 Mezinárodní obchod Ekonometrie Obecná ekonomie III 8 Velkoobchod a maloobchod Management 9 Marketingové řízení Strategický

Více

LETNÍ ŠKOLA CVNS 2010. Současná témata ve výzkumu neziskového sektoru a občanské společnosti TELČ 29. 8. 3. 9. 2010

LETNÍ ŠKOLA CVNS 2010. Současná témata ve výzkumu neziskového sektoru a občanské společnosti TELČ 29. 8. 3. 9. 2010 LETNÍ ŠKOLA CVNS 2010 Současná témata ve výzkumu neziskového sektoru a občanské společnosti TELČ 29. 8. 3. 9. 2010 KONVIKT SVATÝCH ANDĚLŮ, MÍSTO KONÁNÍ LETNÍ ŠKOLY Konvikt svatých Andělů je významnou památkou

Více

Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.

Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. Zaměstnání 2008 - dosud Metropolitní univerzita Praha, Katedra humanitních věd docentka 1996 - dosud Univerzita Karlova v Praze, Fakulta humanitních studií docentka, vedoucí

Více

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy Co jsme slíbili a kam jsme došli? 14. koordinační schůzka řešitelů projektu Hnanice, 21.-23.9. 2011 Oddělení socioekonomie

Více

Životopis. Osobní údaje. Vzdělání. Zaměstnání. Řešené projekty. Projekty mimo univerzitu. Akademické stáže. doc. Ing. Romana Čižinská, Ph.D.

Životopis. Osobní údaje. Vzdělání. Zaměstnání. Řešené projekty. Projekty mimo univerzitu. Akademické stáže. doc. Ing. Romana Čižinská, Ph.D. Životopis Osobní údaje doc. Ing. Romana Čižinská, Ph.D. Vzdělání 2000 Bc. Brno University of 2002 Ing. Brno University of 2005 Ph.D. Brno University of 2009 Doc. Tax Counseling Corporate Finance and Business

Více

Institut für Politikwissenschaft Johannes Gutenberg Universität Mainz Colonel Kleinmann Weg 2 D 55099 Mainz

Institut für Politikwissenschaft Johannes Gutenberg Universität Mainz Colonel Kleinmann Weg 2 D 55099 Mainz Curriculum Vitae Personal information First name(s) / Surname(s) Maiden Name: Nationality Dr. Petra Guasti, M.A., Ph.D. Rakušanová Czech Republic Date of birth 05 January 1978 Gender Work experience Dates

Více

Bibliometric probes into the world of scientific publishing: Economics first

Bibliometric probes into the world of scientific publishing: Economics first Bibliometric probes into the world of scientific publishing: Economics first Daniel Münich VŠE, Nov 7, 2017 Publication space Field coverage of WoS Source: Henk F. Moed, Citation Analysis in Research Evaluation,

Více

WEBOVÝ MAGAZÍN PRO VŠECHNY SE ZÁJMEM O SPOLEČ NOST, VE KTERÉ ŽIJEME. 2 Norton, P. (ed.) 1996. National Parliaments and the

WEBOVÝ MAGAZÍN PRO VŠECHNY SE ZÁJMEM O SPOLEČ NOST, VE KTERÉ ŽIJEME. 2 Norton, P. (ed.) 1996. National Parliaments and the «SOCIOweb_ 9_10_2006 WEBOVÝ MAGAZÍN PRO VŠECHNY SE ZÁJMEM O SPOLEČ NOST, VE KTERÉ ŽIJEME Editorial Milé čtenářky, milí čtenáři, Jednotící myšlenkou současného čísla Sociowebu je proměňující se charakter

Více

KATEŘINA VRÁBLÍKOVÁ. Chair of Political Science and International Comparative Social Research Department of Political Science University of Mannheim

KATEŘINA VRÁBLÍKOVÁ. Chair of Political Science and International Comparative Social Research Department of Political Science University of Mannheim KATEŘINA VRÁBLÍKOVÁ Chair of Political Science and International Comparative Social Research Department of Political Science University of Mannheim A 5, Bauteil A, Raum A 332 68159 Mannheim Tel.: +49 (0)621-181-2095

Více

EEA and Norway Grants. Norské fondy a fondy EHP

EEA and Norway Grants. Norské fondy a fondy EHP EEA Scholarship Programme & Bilateral Scholarship Programme The programme offers various options for scholarship funding of international institutional cooperation projects and mobilities among the Czech

Více

Vybrané aspekty vztahu nabídky a poptávky v lokalizačních analýzách

Vybrané aspekty vztahu nabídky a poptávky v lokalizačních analýzách Vybrané aspekty vztahu nabídky a poptávky v lokalizačních analýzách Selected aspects of the relationship of supply and demand in location analyses Tereza Beníšková, Jaroslav Urminský VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ

Více

1. Publikační činnost přehled publikací v následující skladbě

1. Publikační činnost přehled publikací v následující skladbě OBSAH BILANCE TVŮRČÍ ČINNOSTI AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ FLKŘ za období posledních 2 let, tj. Ing. Martin Hart, Ph.D. ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

ZALOŽENÍ ČESKÉ VĚTVE SVĚTOVÉ PODNIKATELSKÉ RADY PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ. Petr J. Kalaš Česká Manažérská Asociace Golem Club 19.1.

ZALOŽENÍ ČESKÉ VĚTVE SVĚTOVÉ PODNIKATELSKÉ RADY PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ. Petr J. Kalaš Česká Manažérská Asociace Golem Club 19.1. ZALOŽENÍ ČESKÉ VĚTVE SVĚTOVÉ PODNIKATELSKÉ RADY PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ Petr J. Kalaš Česká Manažérská Asociace Golem Club 19.1.2012 INICIATIVA ČMA: ZÁMĚR, CÍLE Záměr: Cíl: Znovuobnovit činnost české pobočky

Více

Analýza systémů sociálního dialogu se zaměřením na zaměstnavatelskou sféru ve vybraných zemích EU

Analýza systémů sociálního dialogu se zaměřením na zaměstnavatelskou sféru ve vybraných zemích EU Analýza systémů sociálního dialogu se zaměřením na zaměstnavatelskou sféru ve vybraných zemích EU Aleš KROUPA Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i. www.vupsv.cz Analýza je součástí veřejné zakázky

Více

Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Brno International RD Network 3. 6. 2015, Brno

Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Brno International RD Network 3. 6. 2015, Brno Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Brno International RD Network 3. 6. 2015, Brno Jiří Kotouček National Contact Point for Legal Issues of Horizon 2020 http://ec.europa.eu/research/participants/

Více

Představení projektu. Magdalena Chmelařová, Helena Kolibová. Opava, 11. 9. 2015

Představení projektu. Magdalena Chmelařová, Helena Kolibová. Opava, 11. 9. 2015 Projekt Specializované mapy a systémy na podporu seniorů a spolupráce participujících aktérů pro rozvoj dobrovolnictví, registrační číslo TD020048 je řešen s finanční podporou TA ČR Představení projektu

Více

Publikační činnost. PhDr. Olga Pechová, Ph.D. Ke dni: 26. března 2012. Přehled publikační činnosti člena Katedry psychologie FF UP v Olomouci

Publikační činnost. PhDr. Olga Pechová, Ph.D. Ke dni: 26. března 2012. Přehled publikační činnosti člena Katedry psychologie FF UP v Olomouci Publikační činnost PhDr. Olga Pechová, Ph.D. Ke dni: 26. března 2012 Strana 1 (celkem 5) Publikace chronologicky Plháková, A. & Pechová, O. (2012). Život a dílo Vladimíra Tardyho. Praha: Academia. 472

Více

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit Představení projektu Ing. Mgr. Martin Lux hlavní řešitel projektu Sociologický

Více

Dílčí závěry analýzy příčin nízkého zapojení států EU-13 do rámcových programů EU pro výzkum, vývoj a inovace

Dílčí závěry analýzy příčin nízkého zapojení států EU-13 do rámcových programů EU pro výzkum, vývoj a inovace Dílčí závěry analýzy příčin nízkého zapojení států EU-13 do rámcových programů EU pro výzkum, vývoj a inovace Michal Pazour, alteruje Vlastimil Růžička Kulatý stůl k interim hodnocení Horizontu 2020 Technologické

Více

Je podnětem pro firmy a instituce, které mají zájem navázat spolupráci v uvedených směrech.

Je podnětem pro firmy a instituce, které mají zájem navázat spolupráci v uvedených směrech. Tato nabídka prezentuje odborné zaměření, nabízené služby, vybrané dosažené výsledky a reference Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i.. Je podnětem pro firmy a instituce,

Více

JIŘÍ LACH UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FILOZOFICKÁ FAKULTA

JIŘÍ LACH UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FILOZOFICKÁ FAKULTA JIŘÍ LACH CURRICULUM VITAE UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FILOZOFICKÁ FAKULTA Křížkovského 12, 771 80 Olomouc, Česká republika Tel: +420 58 563 3000, Fax +420 58 5 63 3011 (děkanát) Tel: +420 58 563 3316,

Více

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček Aktéři a instituce Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček Aktéři Instituce O čem bude tato přednáška? Vztah aktérů a institucí Stát jako instituce a aktér Teorie institucionalismu zaměřeného

Více

EKONOMICKÁ POLITIKA EU SYLABUS PRO ZIMNÍ SEMESTR 2015/2016 (KPE/EPEU)

EKONOMICKÁ POLITIKA EU SYLABUS PRO ZIMNÍ SEMESTR 2015/2016 (KPE/EPEU) Univerzita Palackého v Olomouci Filozofická fakulta Katedra politologie a evropských studií http://kpes.upol.cz EKONOMICKÁ POLITIKA EU SYLABUS PRO ZIMNÍ SEMESTR 2015/2016 (KPE/EPEU) Vyučující: Doc. Dan

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

PROFESIONALIZACE SLUŽEB V NEZISKOVÉM SEKTORU ANPR

PROFESIONALIZACE SLUŽEB V NEZISKOVÉM SEKTORU ANPR AAN120033 / PROFESIONALIZACE SLUŽEB V NEZISKOVÉM SEKTORU ANPR / Bakalářské studium 2014/2015 doc. PhDr. Pavol Frič, Ph.D. 1/1 LS; povinně volitelný předmět Z + Zk / 4 kredity Cílem předmětu je prohloubit

Více

Základní informace o projektu

Základní informace o projektu Základní informace o projektu Operační program Priorita Název projektu Akronym/zkratka Nadnárodní spolupráce Výměna a přenos zkušeností v oblastech inovací, zvyšování konkurenceschopnosti Podpora inovací

Více

Publicita projektů CZ09 Info na webu

Publicita projektů CZ09 Info na webu Publicita projektů CZ09 Info na webu Jan Aschermann, MŠMT 27.8. 2015 Komunikace - co kde najdete na webu Změna struktury Norských fondů na webu MŠMT Změna kontaktních telefonů na MŠMT Základní informace

Více

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH Alena Křížková Marta Vohlídalová Romana Marková Volejníčková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Situace v ČR Rozdíl v průměrné mzdě mužů a žen v ČR je

Více

Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz

Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz +(420) 572 548 035 Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz Iveta Hashesh (rozená Matušíková) se narodila v ČR v Uherském Hradišti.

Více

Research Open Day Prezentace dosavadního postupu na projektu. Vliv země původu a důvěryhodnosti značky na nákupní úmysly

Research Open Day Prezentace dosavadního postupu na projektu. Vliv země původu a důvěryhodnosti značky na nákupní úmysly Research Open Day Prezentace dosavadního postupu na projektu Vliv země původu a důvěryhodnosti značky na nákupní úmysly Pavel Štrach & Jana Přikrylová & Hana Jahodová 16. října 2013 Obsah Projektový tým

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 129 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 Polovina

Více

FE TUL. Master. Business Administration MARKETING AND INTERNATIONAL TRADE

FE TUL. Master. Business Administration MARKETING AND INTERNATIONAL TRADE FE TUL Master Business Administration MARKETING AND INTERNATIONAL TRADE Compulsory classes Name of the class Common compulsory classes Mikroekonomie II / Microeconomics II 2/2 zp./zk. 5 prof. Ing. Jiří

Více

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI Vladimír ŽÍTEK Katedra regionální ekonomie a správy, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova Univerzita, Lipová 41a, 602 00 Brno zitek@econ.muni.cz Abstrakt

Více

Témata chystaných výzev Společenské výzvy 6 Evropa v měnícím se světě inkluzívní, inovativní a reflektivní společnosti

Témata chystaných výzev Společenské výzvy 6 Evropa v měnícím se světě inkluzívní, inovativní a reflektivní společnosti Témata chystaných výzev Společenské výzvy 6 Evropa v měnícím se světě inkluzívní, inovativní a reflektivní společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast

Více

INVESTIČNÍ POBÍDKY A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU V KONTEXTU ROZVOJE REGIONU SEVEROVÝCHOD

INVESTIČNÍ POBÍDKY A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU V KONTEXTU ROZVOJE REGIONU SEVEROVÝCHOD INVESTIČNÍ POBÍDKY A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU V KONTEXTU ROZVOJE REGIONU SEVEROVÝCHOD KRISTÝNA BRZÁKOVÁ KAROLÍNA PŘIDALOVÁ 1 AGENDA Seznámení s cíly článku, metodologie Teoretické přístupy k problematice

Více

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES Bc. Markéta Matulová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Tato diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení konkurenceschopnosti

Více

Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání

Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2128 Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání Odpovědný řešitel projektu:

Více

Regionální samospráva na Slovensku a v České republice: výsledek společenské poptávky, politického konsenzu nebo externího tlaku?

Regionální samospráva na Slovensku a v České republice: výsledek společenské poptávky, politického konsenzu nebo externího tlaku? Regionální samospráva na Slovensku a v České republice: výsledek společenské poptávky, politického konsenzu nebo externího tlaku? Česko-slovenská konference Olomouc, 17. 19. 10. 2013 Daniel Klimovský &

Více

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá ŽIVOTOPIS Osobní údaje Křestní jméno / Příjmení Tituly E-mail Státní příslušnost Zuzana Tichá PhDr., Ph.D. zuzana.ticha@upol.cz ČR Pracovní zkušenosti Období (od-do) Hlavní pracovní náplň a odpovědnost

Více

H2020, Společenská výzva 6, struktura a novinky

H2020, Společenská výzva 6, struktura a novinky H2020, Společenská výzva 6, struktura a novinky Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Společenskou výzvu 6 Evropa v měnícím se světě Národní kontakt pro program Věda se společností a pro společnost pacvon@tc.cz

Více

Doc. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D.

Doc. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. Doc. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. Adresa zaměstnání Adresa privat Slezská univerzita Staňkova 242/32 Obchodně podnikatelská fakulta 700 30 Ostrava-Výškovice Katedra financí tel: 603 911 903 Univerzitní

Více

Sociálněvědní datové služby Výzkumný program ISSP

Sociálněvědní datové služby Výzkumný program ISSP Český sociálněvědní datový archiv Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. Jilská 1, 110 00 Praha 1, Česká republika; http://archiv.soc.cas.cz Informační den - zdroje dat a datové služby 6. 12. 2011, AKC Praha

Více

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD roční hodnocení plnění individuálního studijního plánu doktorského studijního programu za akademický rok ID plánu 9284 Student Fakulta Studijní program Studijní

Více

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM ÚVOD Kvantifikovaná kriteria jsou pomocným podkladem pro zahájení habilitačních řízení a řízení ke jmenování profesorem

Více

Lukas.Linek@soc.cas.cz

Lukas.Linek@soc.cas.cz Prezentace pro seminář vysoké školy CEVRO Institut České parlamentní strany 2007 křižovatky a cesty www.cevroinstitut.cz Postojová struktura KDU-ČSL: Testování Mayova zákonu zaoblené linearity PhDr. Lukáš

Více

Ochrana životního prostředí a změna klimatu

Ochrana životního prostředí a změna klimatu Ochrana životního prostředí a změna klimatu Environmental protection and climate change Sysel obecný Jiří Bohdal Biodiverzita a ekosystémové služby Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním

Více

TAČR Éta projekt TL Nové výzvy e-governmentu v celoevropském. kontextu pro zvýšení konkurenceschopnosti ČR

TAČR Éta projekt TL Nové výzvy e-governmentu v celoevropském. kontextu pro zvýšení konkurenceschopnosti ČR TAČR Éta projekt TL01000147 Nové výzvy e-governmentu v celoevropském kontextu pro zvýšení konkurenceschopnosti ČR Představení projektu cíl projekt přispívá k rozvoji e-governmentu v ČR a umožní: zvýšit

Více

Evropské a národní strategie sociálního začleňování teorie a praxe

Evropské a národní strategie sociálního začleňování teorie a praxe Evropské a národní strategie sociálního začleňování teorie a praxe Příspěvek na konferenci Sociální vyloučení a sociální politika, FSS MU Brno 26.5. 2006 Martin Potůček, CESES FSV UK Praha http://martinpotucek.cz

Více

Činnost ČSSI. Doc. Ing. František Kuda, CSc. viceprezident ČSSI pro odborné společnosti předseda ČSMI ČSSI

Činnost ČSSI. Doc. Ing. František Kuda, CSc. viceprezident ČSSI pro odborné společnosti předseda ČSMI ČSSI Činnost ČSSI Doc. Ing. František Kuda, CSc. viceprezident ČSSI pro odborné společnosti předseda ČSMI ČSSI Český svaz stavebních inženýrů je tvůrčí, stavovské, výběrové a neziskové sdružení stavebních inženýrů

Více

Aktuální výzvy společenské výzvy 6 a témata s SSH dimenzí v jiných společenských výzvách. Výsledky prvních výzev SC6

Aktuální výzvy společenské výzvy 6 a témata s SSH dimenzí v jiných společenských výzvách. Výsledky prvních výzev SC6 Aktuální výzvy společenské výzvy 6 a témata s SSH dimenzí v jiných společenských výzvách Informační den Výsledky prvních výzev SC6 Daniel FRANK 20.listopad 2015 Základní data o projektech a návrzích projektů

Více

Vývojové tendence v zaměstnanosti v agrárním sektoru a potravinářském odvětví ČR

Vývojové tendence v zaměstnanosti v agrárním sektoru a potravinářském odvětví ČR Vývojové tendence v zaměstnanosti v agrárním sektoru a potravinářském odvětví ČR 2004-2014 Mgr. Ilona Svobodová, Ph.D., Ing. Jan Drlík Bratislava, listopad 2015 Zdroje dat, literatura VŠPS (jen pro agrární

Více

Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením v méně rozvinutých regionech EU

Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením v méně rozvinutých regionech EU Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením v méně rozvinutých regionech EU Ing. Renáta Hloušková červen 2016 Cíl a hypotézy Hlavním cílem příspěvku je prezentovat výsledky výzkumu, zaměřeného na změny rozdílů

Více

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Ing. Ludmila Navrátilová Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, Kolejní 4, 612 00 Brno, Česká

Více

Sociální a zdravotní služby ve prospěch integrace sociálně a zdravotně znevýhodněných

Sociální a zdravotní služby ve prospěch integrace sociálně a zdravotně znevýhodněných SPOLOČNOSŤ PRE ROZVO J SOCIÁLNEJ PRÁCE 4. ročník mezinárodní vědecké konference Sociální a zdravotní služby ve prospěch integrace sociálně a zdravotně znevýhodněných Praha 9. dubna 2015 Pořádající instituce:

Více

MINKSOVÁ, L.: Vysokoškoláci přehled hlavních sociologických výzkumů realizovaných v ČR. Data a výzkum SDA info, 4, 2010, č.1, s. 39 60.

MINKSOVÁ, L.: Vysokoškoláci přehled hlavních sociologických výzkumů realizovaných v ČR. Data a výzkum SDA info, 4, 2010, č.1, s. 39 60. Vysokoškoláci v ČR Přehled základních sociologických výzkumů vysokoškoláků Přehled zkoumaných tematických oblastí ve výzkumech vysokoškoláků Lenka Minksová Centrum pro studium vysokého školství, v.v.i.

Více

CITÁCIE A OHLASY V DOMÁCICH PUBLIKÁCIACH

CITÁCIE A OHLASY V DOMÁCICH PUBLIKÁCIACH CITÁCIE A OHLASY V DOMÁCICH PUBLIKÁCIACH Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. proděkan 1 Citující Kašík, Milan, Havlíček, Karel. Marketing při utváření podnikové strategie. 2. rozšířené vydání. Praha: Vysoká škola

Více

Výzkumný záměr 2011 katedra manažerského účetnictví syntéza

Výzkumný záměr 2011 katedra manažerského účetnictví syntéza Úvod Výzkumný záměr 2011 katedra manažerského účetnictví syntéza Ve vazbě na základní předmět výzkumu v oblasti manažerského účetnictví manažersky orientované informační systémy, které by měly společně

Více

Kapacita sociálního dialogu ve vybraných sektorech národního hospodářství ČR se zřetelem k potřebám transferu výsledků evropského sociálního dialogu

Kapacita sociálního dialogu ve vybraných sektorech národního hospodářství ČR se zřetelem k potřebám transferu výsledků evropského sociálního dialogu Kapacita sociálního dialogu ve vybraných sektorech národního hospodářství ČR se zřetelem k potřebám transferu výsledků evropského sociálního dialogu Jaroslav Hála Aleš Kroupa Soňa Veverková VÚPSV, v.v.i.

Více

Email: jana.strakova@isea.cz, jana.strakova@pedf.cuni.cz, jana.strakova@aisis.cz

Email: jana.strakova@isea.cz, jana.strakova@pedf.cuni.cz, jana.strakova@aisis.cz Jméno a příjmení: STRAKOVÁ Jana Titul: RNDr. _ Ph.D. Obor: věda, vzdělávání Specializace: vystudovala fyz. elektroniku a optiku, koordinátorka a vedoucí mezinárodních výzkumů pro vzdělávání, reforma vysokého,

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY. PARTICIPACE a KOMUNIKACE

VEŘEJNÉ POLITIKY. PARTICIPACE a KOMUNIKACE VEŘEJNÉ POLITIKY PARTICIPACE a KOMUNIKACE Role participace Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity a akceschopnosti neustále expandovat a zvětšovat svoji

Více

Změny v subdodavatelském průmyslu po vstupu TPCA do české republiky

Změny v subdodavatelském průmyslu po vstupu TPCA do české republiky ČESKÁ ZEMĚDLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Změny v subdodavatelském průmyslu po vstupu TPCA do české republiky Vedoucí diplomové práce: Ing. Josef Zilvar, CSc. Vypracoval: Daniel Nývlt

Více

Sedmá koordinační schůzka řešitelů projektu. Blansko, 2.-3.4. 2009. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Sedmá koordinační schůzka řešitelů projektu. Blansko, 2.-3.4. 2009. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Nástroje ke zvýšení finanční dostupnosti bydlení za cílem omezit sociální vyloučení a ke snížení disparit ve finanční dostupnosti bydlení za cílem posílit migraci za prací - metodika Sedmá koordinační

Více

Seznam příloh: Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7: Příloha č. 8: Příloha č.

Seznam příloh: Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Příloha č. 7: Příloha č. 8: Příloha č. Seznam příloh: Příloha č. 1: Struktura a aktéři intermediárního systému Příloha č. 2: Typologie základních intermediárních aktérů Příloha č. 3: Výsledky voleb do polského Sejmu v letech 1989-1993 Příloha

Více

BÍLÝ, Jiří. DANICS, Štefan. DOLISTA, Josef. DUŠEK, Jiří

BÍLÝ, Jiří. DANICS, Štefan. DOLISTA, Josef. DUŠEK, Jiří BÍLÝ, Jiří Veřejná správa a bezpečnost státu jako součást udržitelného rozvoje / Jiří Bílý, Štěpán Kavan, Roman Svatoš a kol. ISBN 978-80-87472-48-4 Moc a politika v 21. století / Jiří Bílý a kolektiv

Více

Joint Technology Initiative

Joint Technology Initiative ECSEL Electronic Components and Systems for European Leadership Joint Technology Initiative Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 1 Témata 1. Společná technologická iniciativa ECSEL 2. Financování

Více

Evaluační konference

Evaluační konference Employability of Erasmus Mundus alumni Evaluační konference Zaměstnatelnost absolventů programu Erasmus Mundus Petra Chaloupková, Petra Brtníková, Zuzana Polívková, et al. 12.6.2018, Praha Obsah Projekt

Více

N. Witzanyová

N. Witzanyová N. Witzanyová witzanyovan@msmt.cz Kvalitní výzkum a investice do výzkumu mají pozitivní vliv na růst ekonomiky. Internacionalizace výzkumu má pozitivní vliv na jeho kvalitu. 4,0 3,5 FI SE Average R&D investment,

Více

Vývoj slovenskej ekonomiky a potreba vysokoškolákov v medzinárodnom porovnaní

Vývoj slovenskej ekonomiky a potreba vysokoškolákov v medzinárodnom porovnaní Vývoj slovenskej ekonomiky a potreba vysokoškolákov v medzinárodnom porovnaní Jan Koucký Konferencia Prognózovanie potrieb trhu práce Hotel Crowne Plaza, Bratislava, 14. novembra 2014 1. Středisko vzdělávací

Více

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ CESTOVNÍHO RUCHU V ÚSTECKÉM KRAJI - KOMPARACE

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ CESTOVNÍHO RUCHU V ÚSTECKÉM KRAJI - KOMPARACE Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Regionální rozvoj a cestovní ruch ORGANIZACE A ŘÍZENÍ CESTOVNÍHO RUCHU V ÚSTECKÉM KRAJI - KOMPARACE The organization and managing of tourism

Více

Spokojenost zákazníků a metody jejího měření v oblasti cestovního ruchu

Spokojenost zákazníků a metody jejího měření v oblasti cestovního ruchu Spokojenost zákazníků a metody jejího měření v oblasti cestovního ruchu Odpovědná řešitelka: doc. Ing. Jozefína Simová katedra marketingu Spoluřešitelky: Ing. Lenka Půlpánová Ing. Adéla Zemanová Projekt

Více

Ondřej Císař. Teaching Supervisor of the graduate specialization Civil Society and Political Participation (Masaryk University, 2009 2012)

Ondřej Císař. Teaching Supervisor of the graduate specialization Civil Society and Political Participation (Masaryk University, 2009 2012) Ondřej Císař Education 2003: Ph.D. in Political Science, Masaryk University, Brno, Czech Republic 2000: M.A. in Political Science, Central European University, Budapest, Hungary 1999: Master s Degree in

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Podnikatelství (Podnik) Číslo předmětu: 5450333 Garantující institut: Garant předmětu: Institut ekonomiky a systémů řízení Ing. Lucie Krčmarská, Ph.D. Kredity:

Více

Knihovna Eurocentra Liberec

Knihovna Eurocentra Liberec Knihovna Eurocentra Liberec Kompletní seznam knih Voroněžská 144/20 460 01 Liberec 1 - Staré Město (3. patro, dveře č. 309) T.: 485 100 937 E-mail: eurocentrum.liberec@euroskop.cz www.euroskop.cz/eurocentrum.liberec

Více

Setkání koordinátorů e-learningu na UK

Setkání koordinátorů e-learningu na UK Setkání koordinátorů e-learningu na UK 2. 5. 2019 Název projektu: Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce Registrační číslo ESF projektu: CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Více

National exchange workshop

National exchange workshop National exchange workshop v rámci projektu CNCB Clarion Congress Hotel Prague 17. března 2011 Základní informace Název projektu: Akronym: Číslo projektu: Cluster and Network Cooperation for Business Success

Více

Sociální aspekty jaderné energetiky: případ hlubinného úložiště

Sociální aspekty jaderné energetiky: případ hlubinného úložiště Sociální aspekty jaderné energetiky: případ hlubinného úložiště Martin Ďurďovič Naše společná přítomnost Energie, ekonomika, environment a etika Jihočeská univerzita, České Budějovice, 30. 3. 2017 Sociální

Více

KVANITIFIKOVANÁ KRITÉRIA - ŘíZENí KE JMENOVÁNí DOCENTEM IVANA MANDYSOVÁ

KVANITIFIKOVANÁ KRITÉRIA - ŘíZENí KE JMENOVÁNí DOCENTEM IVANA MANDYSOVÁ KVANTFKOVANÁ KRTÉRA - ŘíZENí KE JMENOVÁNí DOCENTEM VANA MANDYSOVÁ A - Vědecká a vwojová činnost Články v recenzovaném vědeckém časopise 1. Mandysová,. (2008): Teoretická vý:;hodiska podnikání. n: SCPAP,

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Odbor pro vědeckou a výzkumnou činnost, Rektorát Administrace projektů programu HORIZON 2020 Představení informačního portálu https://research.cvut.cz/ Ing. Pavel Koudelák,

Více

Souhrnný monitoring médií CFA Society Forecasting Dinner. Sledované období: Zpracováno dne:

Souhrnný monitoring médií CFA Society Forecasting Dinner. Sledované období: Zpracováno dne: Souhrnný monitoring médií CFA Society Forecasting Dinner Sledované období: 27. 2. 28. 3. 2013 Zpracováno dne: 29. 3. 2013 Obsah: 1. Investujeme.cz Pomůže Temelín růstu a II. pilíř půstu?...3 2. Měšec.cz

Více

Role místních obyvatel v otázkách ochrany přírody a krajiny

Role místních obyvatel v otázkách ochrany přírody a krajiny Role místních obyvatel v otázkách ochrany přírody a krajiny 3. října 2015, Borová Lada Memoriál Josefa a Petry Vavrouškových Management a udržitelný rozvoj národních parků RnDr. Jana Dlouhá, Ph.D. jana.dlouha@czp.cuni.cz

Více

I společnost potřebuje inovovat

I společnost potřebuje inovovat I společnost potřebuje inovovat Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK (http://www.martinpotucek.cz) Manažerská konference Flexibilní a inovativní firma

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2012 ZAKÁZKA Č Název projektu: Mediální výchova v současné rodině vize či realita?

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2012 ZAKÁZKA Č Název projektu: Mediální výchova v současné rodině vize či realita? ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2012 ZAKÁZKA Č. 2115 Název projektu: Mediální výchova v současné rodině vize či realita? A) Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel: Mgr. Leona

Více

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD.

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Teorie organizace a řízení garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Identifikace kurzu : Magisterské prezenční studium SPSP Povinně

Více