VYŽIVOVANÉ DĚTI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYŽIVOVANÉ DĚTI 10. 12. 2011"

Transkript

1 VYŽIVOVANÉ DĚTI Podmínky pro přiznání daňového zvýhodnění na děti a slevy na dani poplatníka na vlastní studium se řídí režimem zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře (dále jen ZSSP )

2 Podmínky Existence společné domácnosti ( 115 občanského zákoníku). Pokud jde o zletilé dítě, nemůže pobírat ID 3. stupně. Do dovršení věku 26 let. U slevy na studium ( 35ba odst. 1 písm. f) u prezenčního doktorského studia až do dovršení věku 28 let.

3 Výše daňových úlev Daňové zvýhodnění na vyživované dítě ( 35c a 35d) Zvýšení Sazbovým zákonem o DPH Dvojnásobek u průkazu ZTP/P Kč za rok Kč za měsíc

4 Způsoby poskytnutí daňového zvýhodnění v závislosti na výši příjmu Základní sleva poplatníka a 1 vyživované dítě: BONUS SLEVA A BONUS SLEVA Superhrubá mzda Vypočtená záloha Sleva na dani zákl Záloha po slevě Daň.zvýhod.- nárok Z toho: Sleva na dani Daňový bonus

5 Daňový bonus - podmínky Měsíční daňový bonus lze vyplatit, činí-li jeho výše alespoň 50 Kč, max. do ( ) Kč. Podmínkou je, že úhrn příjmů ze ZČ (bez osvobozených příjmů a příjmů podrobených srážkové dani) dosahuje poloviny minimální mzdy (4 000 Kč pro rok 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012). Roční daňový bonus (min. 100 Kč a max. do Kč ) může uplatnit jen poplatník mající příjmy podle 6, 7, 8, 9 v úhrnu alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy platné ke dni ( Kč za 2012).

6 Minimální mzda Nařízení vlády č. 303/1995 Sb., o minimální mzdě bylo dnem zrušeno zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, který problematiku minimální mzdy převzal do ustanovení 111. Výši základní sazby minimální mzdy a jejich modifikací stanoví vláda nařízením, a to zpravidla s účinností od počátku kalendářního roku s přihlédnutím k vývoji mezd a spotřebitelských cen. Základní sazba minimální mzdy činí nejméně Kč za měsíc.

7 Daňový bonus 35d/6, 35c/12 Jestliže poplatník po skončení roku není povinen nebo nepodá daňové přiznání a jeho úhrn příjmů ze ZČ nedosáhl šestinásobku minimální mzdy na vyplacené daňové bonusy v měsících, ve kterých mu bonusy oprávněně byly vyplaceny, již nárok neztrácí. Pokud úhrn měsíčních daňových bonusů u poplatníka podávajícího DaP přesahuje roční daňový bonus, považuje se vzniklý rozdíl za daňový nedoplatek. Pokud poplatník neuplatní nárok na daňové zvýhodnění v DaP vůbec, vyplacené měsíční daňové bonusy se považují za nedoplatek v plné výši.

8 Uplatnění vyplacených daňových bonusů 35d/5 O vyplacený měsíční daňový bonus sníží plátce odvod záloh za měsíc. Nelze-li nárok uspokojit ze záloh, plátce vyplatí bonus z vlastních prostředků a sníží zálohy v následujících měsících, nejdéle však do konce roku, pokud nepožádá správce daně o poukázání chybějící částky na tiskopise MF. Žádost podléhá režimu vracení přeplatku podle daňového řádu a jsou-li splněny podmínky, správce daně poukáže přeplatek do 30 dnů od doručení žádosti ( 155 DŘ).

9 Daňové zvýhodnění na děti 35c, 35d Uzavře-li dítě, splňující kritéria vyživovaného dítěte (studium), manželství, může jeho manžel (manželka) uplatnit slevu na dani podle 35ba odst. 1 písm. b). Pokud manžel (manželka) nemá příjmy, z nichž by mohl slevu podle 35ba uplatnit, může rodič dítěte uplatnit na vnuka (vnučku) daňové zvýhodnění, pokud s ním dítě žije v domácnosti.

10 Daňové zvýhodnění na děti 35c, 35d Daňové zvýhodnění na dítě lze uplatnit již v kalendářním měsíci, v němž se narodilo, anebo ve kterém bylo osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů, nebo v měsíci, v němž zahájilo soustavnou přípravu na budoucí povolání. Dočasný pobyt dítěte mimo domácnost nemá vliv na uplatnění daňového zvýhodnění.

11 Vyživované dítě Vlastní Osvojené V péči nahrazující péči rodičů Dítě druhého z manželů Vnuk (vnučka), pokud rodiče nemají příjmy z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit Nezletilé Zletilé do věku 26 let (nepobírá ID 3.stupně) - Studuje (soustavně se připravuje na budoucí povolání (zákon 117/1995 Sb. a státní sociální podpoře) - Nestuduje nebo nepracuje pro nemoc nebo úraz - Nepracuje z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu

12 Pokyn GFŘ D-6 k 35c odst. 6 Za dítě v péči nahrazující péči rodičů se považuje dítě osvojené, dítě převzaté do této péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu (pěstounská péče, poručenská péče, cizí péče) dítě, jehož rodič zemřel a dítě manžela, které mu bylo svěřeno do výchovy rozhodnutím soudu. Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině

13 Formy péče nahrazující péči rodičů (Z 94/1963 o rodině) Osvojení ( 63 až 77) Od PM rozhodnutí (zpravidla MěÚ) o svěření dítěte do péče budoucích osvojitelů. Pěstounská péče ( 45a až 50) Od PM rozhodnutí (zpravidla MěÚ) o svěření dítěte do péče budoucího pěstouna. Poručenství ( 78 až 82) Od PM rozhodnutí soudu o svěření dítěte do poručenské péče. Cizí péče Od PM rozhodnutí soudu o svěření dítěte do osobní péče.

14 Střídavá péče o dítě (pokyn GFŘ D-6 k 38l/3) I v případě svěření dítěte do střídavé péče je rozhodující, se kterým z rodičů nezletilé dítě žije v domácnosti. Nerozhoduje, jakým způsobem se oba rodiče v pravidelných intervalech střídají. Rozhodnutím soudu o střídavé péči není rozhodnuto o tom, se kterým z rodičů bude dítě trvale žít.

15 Střídavá péče o dítě (pokyn GFŘ D-6 k 38l/3) Institut domácnosti je upraven občanským zákoníkem a příslušnost dítěte stanoví dohoda rodičů, jinak by musel rozhodnout soud. U střídavé péče nelze ani vyloučit dohodu rodičů, že dítě bude žít jen s jedním z nich. V případě střídavého uplatňování daňového zvýhodnění musí mezi rodiči existovat shoda, aby nedocházelo ke dvojímu uplatňování úlevy.

16 Střídavá péče o dítě (pokyn GFŘ D-6 k 38l/3) Jestliže se rodiče nedohodnou, lze jen doporučit, aby si dítě uplatnili po skončení roku v daňových přiznáních u správce daně. Úlevu nárokuje zaměstnanec Prohlášením. U střídavé péče při absenci podrobnější úpravy zákoně lze doporučit, aby zaměstnanec doložil například čestné prohlášení druhého z rodičů, a je-li druhý z rodičů zaměstnán, lze předložit potvrzení jeho zaměstnavatele.

17 Statut nezaopatřeného dítěte pro zdravotní důvody (ZSSP) (nutné potvrzení finančního úřadu) Nestuduje pro nemoc nebo úraz (o nezpůsobilosti rozhoduje ošetřující lékař). Nepracuje pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav (trvající déle, než 1 rok). Zdravotní postižení (stupně) V 207/95 Sb.: - dlouhodobá nemoc, - dlouhodobé zdravotní postižení, - dlouhodobé těžké zdravotní postižení.

18 Nezaopatřené dítě Do skončení povinné školní docházky, která je povinná po dobu devíti školních roků, nejvýše však do konce školního roku, v němž žák dosáhne věku 17 let (zákon č. 561/04 Sb., školský zákon, dále jen ŠZ ).

19 Povinná školní docházka (školský zákon) Začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne věku 6 let, pokud mu není povolen odklad. Školní rok se člení na: - Dobu školního vyučování ( ) - Dobu školních prázdnin ( )

20 Skončení povinné školní docházky Podle ŠZ uplynutím období školního vyučování (30. 6.), v němž dokončí poslední rok povinné školní docházky. Podle ZSSP i ŠZ rovněž období školních prázdnin bezprostředně navazujících na povinnou školní docházku, pokud byl žák přijat ke studiu na SŠ.

21 Povinná školní docházka (zákon o státní sociální podpoře) Pokračování žáků v základním vzdělání (které nezískali po splnění povinné školní docházky). Desátý ročník základního vzdělávání ve speciální základní škole. Pokračování žáků se zdravotním postižením v základním vzdělávání. Kurz pro získání základního vzdělání (organizovaný ZŠ nebo SŠ) navštěvovaný v denní výuce osobami mladšími 26 let bez základního vzdělání.

22 Soustavná příprava na budoucí povolání Studium na středních školách Studium na vysokých školách

23 Studium 1. Studium na SŠ a VŠ s výjimkou: Studia za trvání služebního poměru. Dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na SŠ, jeli dítě výdělečně činné, nebo má-li nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci.

24 Studium 2. Teoretická a praktická příprava pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost pro osoby se zdravotním postižením prováděná podle předpisů o zaměstnanosti. 3. Studium na SŠ nebo VŠ v cizině, které MŠMT postavilo na roveň tuzemského studia.

25 Rozhodnutí MŠMT o studiu v cizině Podmínky (zveřejněné na www stránkách) - Podání žádosti v předepsané formě a s úředními překlady zahraničních dokumentů (kromě jazyka slovenského, německého nebo anglického). - MŠMT rozhodne do 30 dnů (složité případy do 60 dnů).

26 Studium na středních školách SŠ a konzervatoře zapsané do rejstříku škol a školských zařízení SŠ zřizované ministerstvy obrany, vnitra a spravedlnosti VOŠ zapsané do rejstříku škol a školských zařízení 3 typy vzdělávání Střední vzdělání Střední vzdělání s výučním listem Střední vzdělání s maturitou

27 Studium na středních školách Začíná nejdříve od počátku školního roku prvního ročníku školy. Jestliže žák začal plnit studijní povinnosti dříve, začíná jeho studium dnem, kdy začal plnit studijní povinnosti.

28 Studium na středních školách Za studium na SŠ se považuje také: 1. Doba prázdnin mezi jednotlivými školními roky, pokračuje-li bez přerušení v dalším studiu. 2. Doba od úspěšného vykonání závěrečné nebo maturitní zkoušky, popř. absolutoria (konaného v 5 nebo 6) do konce období školního vyučování, tj. do konce června. 3. Školní prázdniny bezprostředně navazující na skončení studia nebo na dobu úspěšného vykonání závěrečné nebo maturitní zkoušky.

29 Maturitní zkoušky Jednotné zkušební maturitní schéma 2012 Jarní zkušební období Podzimní zkušební období xxx

30 Prázdniny po ukončení SŠ Nejsou považovány za studium, pokud: - Dítě vykonávalo po celý měsíc výdělečnou činnost. - Dítě mělo po celý měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. - Výdělečná činnost a podpora na sebe navazovaly tak, že trvaly celý kalendářní měsíc. - Poslední rok studia probíhal po dobu trvání služebního poměru.

31 Vyšší odborné školy VOŠ Podle ZSSP jde o studium na SŠ. VOŠ musí být zapsána v rejstříku škol a školských zařízení. Studium začíná nejdříve od počátku školního roku prvního ročníku. Přijímají se uchazeči, kteří získali střední vzdělání s maturitou.

32 Vyšší odborné školy VOŠ Podle ŠZ školní rok začíná 1.9. a končí A člení se na zimní období ( ) a letní období ( ). Uchazeč se stává studentem dnem zápisu ke studiu (nejpozději do 30.9.). Studium může být přerušeno (nejvýše na 2 roky). Studium je ukončeno absolutoriem.

33 Vyšší odborné školy VOŠ Student může studia zanechat, studentem přestává být den po doručení sdělení škole, popř. pozdějším dnem uvedeným ve sdělení. Nevykonal-li student úspěšně absolutorium 3 r. studia v řádném termínu, přestává být studentem dnem 30.6., u studia 3,5 r. dnem 31.1.

34 Vyšší odborné školy VOŠ Období prázdnin navazujících na ukončení studia se posuzuje stejně, jako u absolventů SŠ. Tato okolnost nevyplývá ze ŠZ, ale ze ZSSP, které staví oba typy studia (Š a VOŠ) na roveň.

35 Studium na vysokých školách Studijní programy: - Bakalářský - Magisterský - Doktorský Studijní programy: - Akreditovaný - Celoživotní vzdělávání (nejde o daňově uznatelné studium) Formy studia: - Prezenční - Distanční - Kombinovaná Forma studia není pro posuzování vyživovaného dítěte rozhodující

36 Vysoké školy Univerzitní Neuniverzitní Pokud student studuje akreditovaný studijní program, je nerozhodné, jde-li o univerzitní, či neuniverzitní VŠ, ani jde-li o veřejnou, soukromou či státní VŠ Veřejné Soukromé Státní Státní vysoká škola: Vojenská Policejní

37 Organizace studia na VŠ Členění studia na: Semestry Ročníky Bloky Členění akademického roku období: Výuky Zkoušek Prázdnin

38 Zahájení studia na VŠ Uchazeč se stává studentem dnem zápisu ke studiu. Student s přerušeným studiem se stává studentem dnem opětovného zápisu ke studiu. Po dobu přerušení studia není dítě považováno za studenta ( 54).

39 Ukončení studia na VŠ Řádně, tj. absolvováním - dnem vykonání státní závěrečné zkoušky. Zanecháním - dnem doručení oznámení. Nesplněním požadavků dnem stanoveným studijním nebo zkušebním řádem. Odnětím akreditace dnem uvedeným v rozhodnutí MŠMT. Zánikem akreditace dnem, ke kterému VŠ oznámila zrušení studijního programu. Vyloučením ze studia dnem, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o vyloučení ze studia.

40 Za studium na VŠ se považuje také Doba od skončení studia na SŠ do dne, kdy se dítě stalo studentem VŠ, pokračuje-li ve studiu bez přerušení. Kalendářní měsíc následující po měsíci, v němž bylo řádně ukončeno studium, pokud dítě nevykonávalo po celý měsíc výdělečnou činnost, nebo nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci, nebo na sebe tyto dvě situace nenavazovaly tak, aby trvaly celý měsíc. Doba od ukončení studia na VŠ do dne, kdy se dítě stalo studentem téže nebo jiné VŠ, pokud studium bezprostředně navazuje, nejdéle však doba 3 měsíců po měsíci, v němž bylo ukončeno studium na VŠ.

41 Vyhláška o dalším studiu nebyla novelizována pro rok 2012 Vyhláška MŠMT č. 322/05 Sb. stanovuje, které další formy studia jsou uznatelné jako příprava na budoucí povolání: Jednoletý kurz cizích jazyků. Příprava za člena řádu, náboženské společnosti nebo církve. Vzdělávání v diagnostických třídách. Studium podle zahraničních vzdělávacích programů.

42 Jednoletý jazykový kurs s denní výukou Pro absolventy SŠ a konzervatoří, kteří úspěšně vykonali první maturitní zkoušku nebo absolutorium v kalendářním roce, ve kterém zahajují studium v tomto kurzu. V příloze č. 1 V 322/05 Sb., je uveden seznam škol (více než 200), každoročně aktualizován.

43 Příprava za člena řádu Příprava k přijetí za člena řádu nebo obdobného společenství církve nebo náboženské společnosti registrované podle zákona o církvích a náboženských společnostech. Má charakter internátního denního studia a trvá nejméně 1 rok a nevýše 2 roky.

44 Diagnostické třídy Vzdělávání v diagnostických třídách diagnostických ústavů je pokud jde o charakter výuky srovnatelná s výukou na SŠ. Z 109/02 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních.

45 Studium podle zahraničních vzdělávacích programů Tak, jako MŠMT rozhoduje o postavení zahraničních studií na roveň tuzemským, tak i zahraniční studium schválených zahraničních středoškolských a vysokoškolských vzdělávacích institucí působících v ČR je uvedeno v příloze č. 2 a č. 3 V 322/05 Sb. (celkem 7 středních škol a 12 vysokých škol).

46 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno až do platí pravidlo posledních prázdnin

47 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno jen do do konce školního roku. O prázdninách již po oba celé měsíce trvala výdělečná činnost

48 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno až do pravidlo posledních prázdnin platí jen v měsíci červenci, kdy po celý měsíc netrvala výdělečná činnost

49 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno až do pravidlo posledních prázdnin platí v měsíci červenci i srpnu, kdy po oba celé měsíce netrvala výdělečná činnost

50 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Dohoda o provedení práce od do Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno až do červen (do konce školního roku) a dále platí pravidlo posledních prázdnin dohoda o provedení práce nezakládá účast na pojistném

51 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Dohoda o pracovní činnosti od do Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno jen do neplatí pravidlo posledních prázdnin dohoda o pracovní činnosti zakládá účast na pojistném

52 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Nástup do pracovního poměru Dohoda o provedení práce od do Mělo nárok na podporu v nezaměstnanosti od do Za studenta je považováno až do platí pravidlo posledních prázdnin - dohoda o provedení práce nezakládá účast na pojistném a podpora nebyla za celý měsíc červenec

53 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Vyloučení ze studia Nástup do pracovního poměru Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno naposledy za měsíc květen

54 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Ukončení studia na VŠ Zahájení studia na jiné VŠ Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno nepřetržitě, protože od konce kalendářního měsíce, v němž ukončilo studium na jedné VŠ do bezprostředně navazujícího studia na jiné VŠ neuplynuly více, než 3 kalendářní měsíce

55 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Ukončení studia na VŠ Zahájení studia na jiné VŠ Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno naposledy za měsíc březen, protože po celý měsíc březen nebyl výdělečně činný, a od konce kalendářního měsíce, v němž ukončilo studium na jedné VŠ do bezprostředně navazujícího studia na jiné VŠ uplynuly více, než 3 kalendářní měsíce

56 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Ukončení studia na VŠ Dohoda o provedení práce Nemělo nárok na podporu v nezaměstnanosti Za studenta je považováno do , protože dohoda o provedení práce nezakládá účast na pojistném, a pokud by v průběhu prosince zahájilo studium na téže nebo jiné VŠ, za studenta bude považováno nepřetržitě, protože od konce kalendářního měsíce, v němž ukončilo studium na jedné VŠ do bezprostředně navazujícího studia na jiné VŠ neuplynuly více, než 3 kalendářní měsíce

57 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Maturita Zahájení studia na VŠ Zanechání studia na VŠ Zahájení studia v jednoletém jazykovém kurzu Za studenta je považováno nepřetržitě, protože úspěšně vykonalo první maturitu v kalendářním roce, ve kterém zahájilo studium v jednoletém denním jazykovém kurzu

58 Příklady posuzování studujícího vyživovaného dítěte Student VŠ nevykonal státní závěrečnou zkoušku v řádném termínu a byl mu povolen odklad o jeden rok při zachování práv i povinností po dobu odkladu. Student je po celou dobu považován za studenta.

59 Po studiu se zdá být svět u nohou Škola už skončila, hoď všechno za hlavu, s kámoši udělej pořádnou oslavu, jak se Vám ve škole závity vařily, přeji si, abyste teď pařili.

60 Nebo, že by to bylo naopak? Úřad práce

VYŽIVOVANÉ DĚTI 25. 1. 2013

VYŽIVOVANÉ DĚTI 25. 1. 2013 VYŽIVOVANÉ DĚTI 2 0 1 3 25. 1. 2013 Podmínky pro přiznání daňového zvýhodnění na děti a slevy na dani poplatníka na vlastní studium se řídí režimem zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře (dále

Více

prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků

prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků Příjmení Jméno(-a) Titul Rodné číslo 1 ) Číslo pasu 1 ) Adresa bydliště (místa trvalého pobytu) PSČ Prohlášení

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_09_ EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Sleva na dani: poplatníkům se vypočtená daň za zdaňovací období

Více

DOBA STUDIA JAKO DOBA (NÁHRADNÍ DOBA) DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ

DOBA STUDIA JAKO DOBA (NÁHRADNÍ DOBA) DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ DOBA STUDIA JAKO DOBA (NÁHRADNÍ DOBA) DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ JUDr. VLADIMÍR VOŘÍŠEK Název článku může působit jako zavádějící ve dvou směrech: jednak jako by ignoroval skutečnost, že od 1. ledna 2010 již

Více

počítají se již jen příjmy ze zaměstnání a podnikání

počítají se již jen příjmy ze zaměstnání a podnikání Daňový bonus na dítě daňový bonus = část daňového zvýhodnění na dítě vyšší než daňová povinnost - 35c odst. 3 nárok na daňový bonus do 2017 včetně: příjem podle 6, 7, 8 nebo 9 alespoň ve výši šestinásobku

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( ZÁKON. ze dne 2019,

Zákony pro lidi - Monitor změn (  ZÁKON. ze dne 2019, ZÁKON ze dne 2019, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci

Více

PROHLÁŠENÍ POPLATNÍKA:

PROHLÁŠENÍ POPLATNÍKA: Druhý díl video semináře je věnován podrobnému rozkladu tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků, kdy po vyplnění poplatníkem a ověření plátcem

Více

SIROTČÍ DŮCHOD DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ I. PODMÍNKY VZTAHOVÉ. JUDr. VLADIMÍR VOŘÍŠEK PŘÍKLAD 1

SIROTČÍ DŮCHOD DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ I. PODMÍNKY VZTAHOVÉ. JUDr. VLADIMÍR VOŘÍŠEK PŘÍKLAD 1 SIROTČÍ DŮCHOD JUDr. VLADIMÍR VOŘÍŠEK Jak z názvu plyne, je účelem tohoto druhu důchodu alespoň částečně nahradit finanční ztrátu způsobenou nezaopatřeným dětem úmrtím živitele rodiny. Jak je v českém

Více

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ Př. 1.: Rodina Králova se dvěma výdělečně činnými členy a dvěma nezletilými dětmi

Více

PROHLÁŠENÍ. poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Příjmení Jméno

PROHLÁŠENÍ. poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Příjmení Jméno PROHLÁŠENÍ poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků Příjmení Jméno Titul Rodné číslo 1 ) Číslo pasu 1 ) Adresa bydliště (místa trvalého pobytu) PSČ Prohlášení podepisuji

Více

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou,

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou, o peněžních dávkách státní sociální podpory a sociální péče Státní sociální podpora Systém státní sociální podpory je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.

Více

1/2013 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ

1/2013 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 2012 1/2013 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ Roční zúčtování nelze provést Poplatníkovi, který je povinen podat daňové přiznání, tj. poplatníkovi, který: Měl mimo příjmů ze závislé činnosti

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 562/2004 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím školského zákona

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA. č. 562/2004 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím školského zákona ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 562/2004 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím školského zákona jak vyplývá ze změn provedených zákony č. 264/2006 Sb., č. 428/2012 Sb. a č. 332/2015 Sb. Parlament

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI. Zpracováno v rámci projektu IVA 2018/FVHE/2380/55

DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI. Zpracováno v rámci projektu IVA 2018/FVHE/2380/55 DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI PŘÍJMY ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI Jsou to veškeré příjmy, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci (i prémie, příplatky, odměny, podíly na zisku, 13. a 14. plat, atd.). PŘEDMĚTEM

Více

Dítě Pořadí Zvýhodnění Dítě Pořadí Zvýhodnění A A N 0 B N 0 B C D D Daňové zvýhodnění celkem

Dítě Pořadí Zvýhodnění Dítě Pořadí Zvýhodnění A A N 0 B N 0 B C D D Daňové zvýhodnění celkem PÍKLAD POPLATNÍKA S JEDINÝM ZAMSTNAVATELEM V ROCE, ŽIJÍCÍHO VE SPOLENÉ DOMÁCNOSTI S DRUŽKOU A 5 DTMI, UPLATUJÍCÍHO NA NKTERÉ DTI DAOVÉ ZVÝHODNNÍ Ve společně hospodařící domácnosti žije poplatník s družkou

Více

Seminář Mzdy Ing. Jan Jón

Seminář Mzdy Ing. Jan Jón Seminář Mzdy 2016 Ing. Jan Jón 15. ledna 2016 Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2015 a v roce 2016 2015 2016 sazba daně (roční) ( 16) 15% 15% solidární daň se sazbou 7% 7% (z

Více

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn 3 Vymezení některých pojmů V tomto zákoně se rozumí a) pojištěncem fyzická osoba, která je účastna pojištění;

Více

PRACOVNÍ POMĚR. Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně ve dvou vyhotovení, jedno vyhotovení je zaměstnavatel povinen předat zaměstnanci.

PRACOVNÍ POMĚR. Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně ve dvou vyhotovení, jedno vyhotovení je zaměstnavatel povinen předat zaměstnanci. PRACOVNÍ POMĚR Pracovní poměr mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem vzniká na základě pracovní smlouvy (výjimkou je volba a jmenování zaměstnance Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce 33 odst. 2 a 3.) Podle

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2

EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI HTTP://CIT.VFU.CZ/EKONOMIKA/ novotnak@vfu.cz Kamila Novotná Kružíková 2547 Budova 22, místnost 113

Více

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Sociální pojištění 1. Rozhodné období, plátci pojistného, sazby a splatnost pojistného. 2. Vyměřovací základ zaměstnance a zaměstnavatele. 3. Vyměřovací základ OSVČ. Daňový

Více

Mateřská škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace

Mateřská škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace Mateřská škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace Pokyn ředitelky mateřské školy ke stanovení úplaty za předškolní vzdělávání Č.j.: 87/2015 Účinnost od: 1. 9. 2015 Tento pokyn vychází

Více

Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků

Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím školského zákona Citace: 562/2004 Sb. Částka: 190/2004 Sb. Na

Více

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP)

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) 2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) Příjmy ze závislé činnosti jsou zejména: - příjmy z pracovněprávního nebo obdobného poměru, v nichž poplatník při výkonu práce je povinen dbát příkazu plátce ( 6

Více

Vdovský a vdovecký důchod

Vdovský a vdovecký důchod Vdovský a vdovecký důchod Důchody pozůstalých, tj. nejen vdovské důchody, ale i důchody vdovecké a sirotčí, patří historicky mezi nejstarší dávky, a to i v zahraničních důchodových systémech. V ČR jsou

Více

Démonia DIS 8/2011 1/ ZMĚNY V ZÁKONU O DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ MALÁ DŮCHODOVÁ REFORMA

Démonia DIS 8/2011 1/ ZMĚNY V ZÁKONU O DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ MALÁ DŮCHODOVÁ REFORMA O B S A H: 1/ ZMĚNY V ZÁKONU O DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ MALÁ DŮCHODOVÁ REFORMA 2/ AKTUALITY V POSUZOVÁNÍ SOUSTAVNÉ PŘÍPRAVY NA BUDOUCÍ POVOLÁNÍ VE VAZBĚ NA UPLATNĚNÍ DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ NA DÍTĚ 3/ ZAVEDENÍ

Více

5. 5 ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A S INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

5. 5 ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A S INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 5. 5 ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A S INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ b Pro evidenci zúčtovacích vztahů k zaměstnancům a k institucím sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění

Více

PROHLÁŠENÍ. poplatníka dan z p íjm fyzických osob ze závislé innosti a z funk ních požitk. Příjmení Jméno(-a)

PROHLÁŠENÍ. poplatníka dan z p íjm fyzických osob ze závislé innosti a z funk ních požitk. Příjmení Jméno(-a) df_12dpfoz5457_22.pdf PROHLÁŠENÍ poplatníka dan z p íjm fyzických osob ze závislé innosti a z funk ních požitk Příjmení Jméno(-a) Titul Rodné číslo 1 ) Číslo pasu 1 ) Adresa bydliště (místa trvalého pobytu)

Více

Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory.

Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory. Statut Sociálního fondu Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory. Článek I. Účel Sociálního Fondu Sociální

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdové účetnictví akreditovaný kurz MŠMT

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdové účetnictví akreditovaný kurz MŠMT TaxReal s.r.o. akreditovaný kurz MŠMT 2018 Obsah 1. Pracovněprávní minimum...4 1.1. Právní předpisy... 4 1.2. Pracovněprávní vztah... 4 1.3. Vznik pracovního poměru... 5 1.4. Skončení pracovního poměru...

Více

Investice a pojištění První pilíř sociálního zabezpečení

Investice a pojištění První pilíř sociálního zabezpečení Investice a pojištění První pilíř sociálního zabezpečení Český důchodový systém se skládá ze tří částí Prvním pilířem je povinné základní důchodové pojištění, dávkově definované a průběžně financované.

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ STIPENDIJNÍHO ŘÁDU VUT

ÚPLNÉ ZNĚNÍ STIPENDIJNÍHO ŘÁDU VUT ÚPLNÉ ZNĚNÍ STIPENDIJNÍHO ŘÁDU VUT Záhlaví Úplné znění ke dni: 1. září 2018 Zapracovává: Dodatek č. 1 Registrace Stipendijní řád VUT registrován: dne 12. dubna 2017 pod čj. MSMR-8819/2017 Dodatek č. 1

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

ČASTO OPAKOVANÉ OTÁZKY

ČASTO OPAKOVANÉ OTÁZKY ČASTO OPAKOVANÉ OTÁZKY A) Student přestává být studentem vyšší odborné školy v souladu s 102 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb. dnem následujícím po dni, kdy úspěšně vykoná absolutorium. Nevykonal-li student

Více

ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ. Zpracováno v rámci projektu IVA 2018/FVHE/2380/55

ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ. Zpracováno v rámci projektu IVA 2018/FVHE/2380/55 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ KVÍZ JAKÁ JE SAZBA DANĚ Z PŘÍJMU FO? JAKÉ JE ZDAŇOVACÍ OBDOBÍ U DANĚ Z PŘÍJMU? CO PODEPISUJE POPLATNÍK, ABY SI MOHL UPLATŇOVAT SLEVY NA DANI? SLEVA NA MANŽELKU SE UPLATŇUJE JEN 1X ZA ROK

Více

Pravidla pro poskytování Stipendia Statutárního města Teplice

Pravidla pro poskytování Stipendia Statutárního města Teplice Pravidla pro poskytování Stipendia Statutárního města Teplice K posílení ekonomického rozvoje a rozvoje lidských zdrojů vyhlašuje Statutární město Teplice Stipendijní program Statutárního města Teplice,

Více

dne 12. dubna 2017 pod čj. MSMR-8819/2017 Mgr. Karolína Gondková ředitelka odboru vysokých škol

dne 12. dubna 2017 pod čj. MSMR-8819/2017 Mgr. Karolína Gondková ředitelka odboru vysokých škol STIPENDIJNÍ ŘÁD VUT Záhlaví Schválení AS: 4. dubna 2017 Platnost: 12. dubna 2017 Účinnost: 12. dubna 2017 Odpovědnost: Odbor studijních záležitostí Rektorátu Závaznost: všechny součásti VUT Počet stran:

Více

FAKULTA VOJENSKÝCH TECHNOLOGIÍ UNIVERZITY OBRANY

FAKULTA VOJENSKÝCH TECHNOLOGIÍ UNIVERZITY OBRANY FAKULTA VOJENSKÝCH TECHNOLOGIÍ UNIVERZITY OBRANY PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany pro akademický rok 2014/2015 Civilní studium

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Roudnice nad Labem, Neklanova 1806, příspěvková organizace

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Roudnice nad Labem, Neklanova 1806, příspěvková organizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště 413 26 Roudnice nad Labem, Neklanova 1806, příspěvková organizace Telefon: 416 831 362, 739 074 992 Fax: 416 831 555 E-mail : sos.roudnice@seznam.cz http

Více

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2019

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2019 M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec IČO: 608 26 681, DIČ: CZ60826681, Spol. je zapsána u KS v Č.Budějovicích - spis.zn. C.3734 Tel.: 565 532 560, 608 360 101 Fax: 565 536 208, E-mail: i nfo@mcsoftware.cz,

Více

Subjekt daně - poplatník

Subjekt daně - poplatník Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti Michal Radvan Subjekt daně - poplatník Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby. - Rezidenti: poplatníci, kteří mají na území České

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Ing. Miriam Jandlová Tematický celek: Daňová soustava ČR Cílová skupina: žáci střední školy s výukou ekonomických předmětů Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se

Více

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna 12ZadDPPOdmPes.pdf DÁVKY PĚSTOUNSKÉ PÉČE Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna A. Žadatel - pěstoun, poručník 1) nebo osoba, která má zájem stát

Více

Základní pojmy a výpočty mezd

Základní pojmy a výpočty mezd Základní pojmy a výpočty mezd Hrubá a čistá mzda, částka k výplatě Základní mzda, pobídkové složky a náhrady mzdy tvoří hrubou mzdu. Hrubá mzda se snižuje o určité částky. Především to je zdravotní pojištění

Více

U N I V E R Z I T A O B R A N Y

U N I V E R Z I T A O B R A N Y U N I V E R Z I T A O B R A N Y PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Univerzitě obrany pro akademický rok 2010/2011 v doktorském studijním programu Vojenská logistika B r n o 2

Více

Seminář Mzdy 2015. Ing. Jan Jón. 16. ledna 2015

Seminář Mzdy 2015. Ing. Jan Jón. 16. ledna 2015 Seminář Mzdy 2015 Ing. Jan Jón 16. ledna 2015 Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2014 a v roce 2015 2014 2015 sazba daně (roční) ( 16) 15% 15% solidární daň se sazbou 7% 7% (z

Více

Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti. Michal Radvan

Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti. Michal Radvan Daň z příjmů fyzických osob zdanění závislé činnosti Michal Radvan Subjekt daně - poplatník Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby. - Rezidenti: poplatníci, kteří mají na území České

Více

Metropolitní univerzita Praha, o.p.s. Stipendijní řád

Metropolitní univerzita Praha, o.p.s. Stipendijní řád Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 87 odst. 1 písm. a), 36 odst. 2 a odst. 4 a 41 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon

Více

FAKULTA VOJENSKÝCH TECHNOLOGIÍ UNIVERZITY OBRANY

FAKULTA VOJENSKÝCH TECHNOLOGIÍ UNIVERZITY OBRANY FAKULTA VOJENSKÝCH TECHNOLOGIÍ UNIVERZITY OBRANY PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany pro akademický rok 2014/2015 Vojenské studium

Více

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 18. září 2017

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 18. září 2017 ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 18. září 2017 ČÁST I Článek 1 Úvodní ustanovení Tento řád upravuje podmínky celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemickotechnologické

Více

Seminář Mzdy 2014. Ing. Jan Jón. 16. ledna 2014

Seminář Mzdy 2014. Ing. Jan Jón. 16. ledna 2014 Seminář Mzdy 2014 Ing. Jan Jón 16. ledna 2014 Sazby daně z příjmů, slevy na dani, daňové zvýhodnění v roce 2013 a v roce 2014 2013 2014 sazba daně (roční) ( 16) 15% 15% solidární daň se sazbou 7% 7% (z

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI

DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI Příjmy ze závislé činnosti Jsou to veškeré příjmy, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci (i prémie, příplatky, odměny, podíly na zisku, 13. a 14. plat, atd.). Předmětem

Více

Směrnice děkana č. 6/2016

Směrnice děkana č. 6/2016 Směrnice děkana č. 6/2016 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech v akademickém roce 2017/2018 Článek I.

Více

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ CVIČENÍ 3 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ TEORIE RZ A 3 PŘÍKLADY 3/ PŮJDETE DOMŮ

Více

U N I V E R Z I T A O B R A N Y

U N I V E R Z I T A O B R A N Y U N I V E R Z I T A O B R A N Y PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Univerzitě obrany pro akademický rok 2015/2016 v doktorském studijním programu Vojenská logistika B r n o 2

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 01.02.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 01.02.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 20 V Y H L Á Š K A ministerstva práce

Více

Sociální solidarita: Mají se studenti podporovat, nebo by měli sami pomáhat?

Sociální solidarita: Mají se studenti podporovat, nebo by měli sami pomáhat? Sociální solidarita: Mají se studenti podporovat, nebo by měli sami pomáhat? Mají se studenti zajímat o sociální politiku? Ovlivňuje sociální realita ve společnosti jejich názory na hmotné zajištění sociálních

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 43/2006 Sb., č. 214/2012 Sb. a č. 197/2016 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví

Více

STIPENDIJNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, o. p. s.

STIPENDIJNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, o. p. s. STIPENDIJNÍ ŘÁD METROPOLITNÍ UNIVERZITY PRAHA, o. p. s. Čl. 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Stipendijní řád Metropolitní univerzity Praha, o.p.s. upravuje 1 poskytování stipendií studentům Metropolitní univerzity

Více

492/2005 Sb. VYHLÁŠKA

492/2005 Sb. VYHLÁŠKA 492/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 8. prosince 2005 o krajských normativech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 161 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA. Podrobnosti o podmínkách provozu mateřské školy. Podrobnosti o organizaci mateřské školy

14/2005 Sb. VYHLÁŠKA. Podrobnosti o podmínkách provozu mateřské školy. Podrobnosti o organizaci mateřské školy 14/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. prosince 2004 o předškolním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 23 odst. 3, 35 odst. 2 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Státní sociální podpora

Státní sociální podpora Státní sociální podpora Státní sociální podpora (též nazývaná v obecné teorii sociálním zaopatřením) se vztahuje na sociální situace, které jsou obecně společností akceptovány a považovány za potřebné

Více

SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY

SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY Koncepce SSP Vytvoření systému státní sociální podpory bylo součástí procesu sociální reformy. Na konci roku 1989 patřil k výchozím principům společenské a ekonomické transformace

Více

superhrubá mzda daň (5.025,-) (22.250,-) = 11,0% (2.750,-) = 34,0% (8.500,-)

superhrubá mzda daň (5.025,-) (22.250,-) = 11,0% (2.750,-) = 34,0% (8.500,-) MZDY 2017 Schéma výpočtu daně z příjmů ze mzdy závislá činnost superhrubá (33.500,-) (33.500,-) (25.000,-) superhrubá 0,15 (22.250,-) daň (5.025,-) (5.025,-) (2.070,-) (1.117,-) slevy na dani a daňové

Více

Stipendijní řád Evropského polytechnického institutu, s.r.o. STIPENDIJNÍ ŘÁD

Stipendijní řád Evropského polytechnického institutu, s.r.o. STIPENDIJNÍ ŘÁD Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 a odst. 4 a 41 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách

Více

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Fakultě vojenských technologií pro akademický rok 2009/2010.

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Fakultě vojenských technologií pro akademický rok 2009/2010. Informace o průběhu přijímacího řízení PRAVIDLA PRO PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ A PODMÍNKY PŘIJETÍ KE STUDIU na Fakultě vojenských technologií pro akademický rok 2009/2010 Vojenské studium (podle ustanovení 2 vyhlášky

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1425 148 ZÁKON ze dne 19. dubna 2017, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti,

Zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, Zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 84/1993 Sb., zákonem č. 165/1993 Sb., zákonem č. 307/1993 Sb., zákonem č. 182/1994 Sb., zákonem č. 118/1995 Sb.,

Více

563/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

563/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 563/2004 Sb. - o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů - poslední stav textu Změna: 383/2005 Sb. Změna: 179/2006

Více

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti, sociálního a zdravotního pojištění u prvního zaměstnavatele:

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti, sociálního a zdravotního pojištění u prvního zaměstnavatele: Zadání: Poplatník měl v roce 2009 následující příjmy: - v měsících leden až prosinec příjmy ze závislé činnosti u prvního zaměstnavatele, hrubá mzda ve výši 75.000 Kč měsíčně, u zaměstnavatele podepsal

Více

Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat:

Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat: Vznik pracovního poměru strana 14 4.4 DOKLADY PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO POMĚRU 4.4.1 Doklady předkládané zaměstnancem Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat: 1. Osobní dotazník a životopis

Více

OBEC SEBRANICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018,

OBEC SEBRANICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018, OBEC SEBRANICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo

Více

Platné znění dotčených částí zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění dotčených částí zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře s vyznačením navrhovaných změn Platné znění dotčených částí zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře s vyznačením navrhovaných změn 7 (1) Za rodinu se pro účely tohoto zákona považuje, není-li dále stanoveno jinak, oprávněná

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 875 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 28.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 875 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 28. 144 9. funkční období 144 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších

Více

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2018

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2018 M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec IČO: 608 26 681, DIČ: CZ60826681, Spol. je zapsána u KS v Č.Budějovicích - spis.zn. C.3734 Tel.: 565 532 560, 608 360 101 Fax: 565 536 208, E-mail: i nfo@mcsoftware.cz,

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 492/2005 Sb., o krajských normativech

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 492/2005 Sb., o krajských normativech ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 492/2005 Sb., o krajských normativech jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 47/2008 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 161 odst. 4 zákona č. 561/2004

Více

Zákon č. 110/2006 Sb.

Zákon č. 110/2006 Sb. Zákon č. 110/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006 o životním a existenčním minimu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy 1 (1) Tento zákon stanoví životní minimum jako minimální

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o předávání statistických údajů vysokými školami

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o předávání statistických údajů vysokými školami II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne.. 2016 o předávání statistických údajů vysokými školami Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 87 odst. 1 písm. g) bodu 3 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

IV. ÚPLNÉ ZNĚNÍ PŘIJÍMÁNÍ KE STUDIU A PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA VYSOKÉ ŠKOLE CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ZE DNE 2. KVĚTNA 2011

IV. ÚPLNÉ ZNĚNÍ PŘIJÍMÁNÍ KE STUDIU A PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA VYSOKÉ ŠKOLE CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ZE DNE 2. KVĚTNA 2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 19. listopadu 2007

Více

Směrnice děkana č. 5/2017

Směrnice děkana č. 5/2017 Směrnice děkana č. 5/2017 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech v akademickém roce 2018/2019 Článek I.

Více

I. pilíř důchodové reformy

I. pilíř důchodové reformy I. pilíř důchodové reformy KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02.0008) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Důchody Základním

Více

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna 13ZadDPPOdmPes.pdf DÁVKY PĚSTOUNSKÉ PÉČE Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna A. Žadatel - osoba pečující o dítě nebo osoba v evidenci 1) : Příjmení:

Více

STIPENDIJNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ

STIPENDIJNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ STIPENDIJNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ ze dne 17. dubna 2018 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

Státní sociální podpora po 1. lednu 2008

Státní sociální podpora po 1. lednu 2008 Státní sociální podpora po 1. lednu 2008 Přijetím zákona č. 261/2007 o stabilizaci veřejných rozpočtů, dochází od 1. ledna 2008 ke změnám dávek poskytovaných podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální

Více

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují Přehled základních daňových ustanovení v oblasti penzijního připojištění účinných od 1. 1. 2008 po novele zákona o dani z příjmů realizované zákonem č. 261/2007 Sb. 1. Daňové úlevy účastníků penzijního

Více

PŘIJÍMÁNÍ KE STUDIU A PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA VYSOKÉ ŠKOLE CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ZE DNE 15. ČERVENCE 2013

PŘIJÍMÁNÍ KE STUDIU A PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA VYSOKÉ ŠKOLE CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ZE DNE 15. ČERVENCE 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 15. července 2013

Více

Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ

Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ Změny v předškolním vzdělávání zavedení povinného předškolního vzdělávání 34 (1) Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Střední lesnická škola a Střední odborná škola Šluknov, přísp. org. T. G. Masaryka 580, 40777 Šluknov ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 33. SMĚRNICE KE STANOVENÍ ÚPLATY ZA UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ V DM A ŠJ Č.j.:

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Platné znění příslušných ustanovení zákonů s vyznačením navrhovaných změn: Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře

Platné znění příslušných ustanovení zákonů s vyznačením navrhovaných změn: Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře Platné znění příslušných ustanovení zákonů s vyznačením navrhovaných změn: Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře 30 Podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výše (1) Rodič, který po celý

Více

ÚPLATA ZA PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ÚPLATA ZA PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Vypracoval: Schválil: Základní škola a Mateřská škola Velemín- okres Litoměřice Velemín 170, 411 31 ÚPLATA ZA PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Pedagogická rada projednala dne 17.června 2013 Směrnice nabývá platnosti

Více

Daňové zvýhodnění v roce 2015

Daňové zvýhodnění v roce 2015 Daňové zvýhodnění v roce 2015 Zákonem č. 267/2014 Sb., byl novelizován zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále též: ZDP). Jde o velice obsáhlou novelu, která má celkem

Více

Rodičovský příspěvek nově

Rodičovský příspěvek nově Rodičovský příspěvek nově Zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, výrazným způsobem zasáhl do právní úpravy rodičovského příspěvku tím, že novelizoval mj. s účinností od 1.1.2008, zákon

Více

VYBRANÁ USTANOVENÍ. ZÁKONA č. 110/2006 Sb. ze dne 14. března 2006. o životním a existenčním minimu

VYBRANÁ USTANOVENÍ. ZÁKONA č. 110/2006 Sb. ze dne 14. března 2006. o životním a existenčním minimu VYBRANÁ USTANOVENÍ ZÁKONA č. 110/2006 Sb. ze dne 14. března 2006 o životním a existenčním minimu Změna: 261/2007 Sb. Změna: 239/2008 Sb. Změna: 261/2007 Sb. (část), 129/2008 Sb. Změna: 306/2008 Sb. Parlament

Více

Změny státní sociální podpory po 1. lednu 2007

Změny státní sociální podpory po 1. lednu 2007 Změny státní sociální podpory po 1. lednu 2007 V návaznosti na novou úpravu životního minima, kterou přináší zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, dochází od 1. ledna 2007 ke změnám dávek

Více

Přijímání ke studiu a přijímací řízení na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 3. července 2015

Přijímání ke studiu a přijímací řízení na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 3. července 2015 Vnitřní předpisy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších

Více