Bed ich Hrozný Bed ich Hrozný

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bed ich Hrozný Bed ich Hrozný"

Transkript

1 Bedich Hrozný Bedich Hrozný se narodil v Lysé nad Labem jeho otec byl evangelickým faráem. Studium na gymnasiu v Praze a v Kolín ukonil v roce 1897 (m.j. se už tam nauil základm hebrejština a arabštiny) a ve studiích pokraoval nejdíve na bohoslovecké fakult univerzity ve Vídni, ale již ve druhém semestru zvítzila touha po poznání starých orientálních kultur a proto pestoupil na fakultu filosofickou. Bhem studia zvládl (vedle latiny a etiny) deset orientálních jazyk, pedevším assyrštinu, aramejštinu, etiopštinu, sanskrt a sumerštinu. Svému hlavnímu zájmu, studiu klínového písma, ve kterém byly zaznamenány písemné projevy starovkých orientálních národ, žijících ve tetím až prvním tisíciletí ped n. l. na území blízkého východu se ale nemohl zatím pln vnovat. Po promoci v r. 1901, kdy obhajoval svou disertaní práci o sabejských skalních nápisech, využil stipendia rakouského ministerstva školství ke studijnímu pobytu v Berlín, aby se dále zdokonalil v assyriologii Z té doby pochází jeho první pvodní práce o babylonském penžnictví Peníze u Babyloan. Na svou první pracovní cestu, do Turecka, Syrie, Palestiny a Egypta, pi které se podílel na pekladech klínopisných text, odjel v roce Po návratu v roce 1905 se habilitoval na vídeské univerzit a byl jmenován docentem pro ei semitské se zvláštním zetelem ke studiu klínového písma.

2 Mohl tedy uit, místo na univerzit ale nebylo, a tak pracoval nadále v univerzitní knihovn, kde také pozdji získal definitivu. Ve svém dalším spisu Obilí ve staré Babylonii (kde mj. uvádí, že pivo znali už ve staré Mezopotamii).shromáždil poznatky, které získal z babylonských hospodáských záznam. V roce 1906 byl nmeckou expedicí vedenou H. Wincklerem asi asi 150 km severovýchodn od Ankary objeven v troskách rozsáhlého starovkého osídlení velký archív chetitských král, který obsahoval množství hlinných tabulek. Ruiny tohoto msta objevil a zakreslil již v roce 1834 francouzský archeolog Ch. Texier a jejich velikost, strategická poloha, mocné opevnní a zbytky staveb ukazovaly, že šlo o významné centrum Chetitské íše. Chetité dorazili do Anatolie v Malé Asii nkdy na pelomu 2. a 3. tisíciletí p. n. l, podrobili si pvodní obyvatelstvo, a ásten se s ním asimilovali. I pes neustálé útoky sousedních nomádských kmen vytvoili nkdy kolem poloviny 2. tisíciletí mocnou íši, ke které náležela i severní polovina Sýrie a horní Mezopotámie, a která byla rovnocenným partnerem tehdejších velmocí Egypta a Babylonie. Smlouva mezi faraonem Ramessem II.a chetitským králem Chattušilišem III. je nejstarší známou mírovou smlouvou na svt. Koncem 13. století p. n. l. se Chetitská íše po vpádu moských národ a vlivem vnitních rozbroj rozpadla na nkolik samostatných mstských stát. Nalezené tabulky byly popsány klínovými znaky, ale jen nkteré byly psány babylonsky. Winckler z nich vyetl, že našel metropoli zem Chattuši.

3 Vtšina tabulek byla v ei do té doby neznámé a nesrozumitelné chetitštin. Tabulky s dvojjazyným textem (bilingvy) nebyly nalezeny a tak se ani jemu ani dalším badatelm nepodailo texty rozluštit. Když v roce 1913 Winckler zemel pozvala Nmecká orientální spolenost Hrozného ke zpracování tabulek z Chattuše, uložených mezitím v caihradském muzeu. Bedich Hrozný odjel do Caihradu v dubnu 1914, ale když v lét vypukla válka, musel se koncem srpna vrátit. Ješt bhem svého pobytu v Caihradu se dkladn seznámil s dostupnou ástí chetitského písemného odkazu a stail shromáždit tolik materiálu, že mohl ve zkoumání text pokraovat (byl sice odveden, ale zstal sloužit ve Vídni jako písa, a tak ml možnost na tchto textech pracovat). Navázal na výsledky, ke kterým dospl již bhem caihradského pobytu, a které považoval za základní pro další práci.a pomrn brzy se mu a podailo tyto texty rozluštit a následn také zpracovat zásady mluvnice tohoto jazyka. Postupoval tak, že se nezdržoval hledáním bilingvy, ale zamil se na vty obsahující vlastní jména a dále na takové, ve kterých nalézal sumersko-babylonské ideogramy (slovní znaky) a slabin psaná babylonská slova. To mu asto umožovalo najít smysl vty bu úpln, nebo alespo ásten. Dále postupoval k vtám, psaným výhradn foneticky a tam si musel. urit nejprve nejdležitjší tvary, stavbu a píbuzenské vztahy v dosud neznámé chetitské ei. První výsledky své práce pedložil ve své berlínské a vídeské pednášce již v roce 1915 a v záí 1916 pak uzavel svou innost spisem Die Sprache der Hethiter (Jazyk Chetit vydal jej v následujícím roce v Lipsku).

4 V tomto spise prokázal, že jazyk na klínopisných tabulkách je indoevropská e Chetit píbuzná s etinou, latinou, indickými jazyky a jinými. Výsledky zveejnné v pednáškách byly pro vdeckou obec pekvapující a tak reagovala nejprve opatrným uznáním, ale brzy se ozvaly pochybnosti a také kritika, protože existence Indoevropan v Malé Asii ve 2. tisíciletí p. n. l. nebyla dosud nikde prokázána. Jazykovdci se nechávali pesvdit jen pozvolna až dalšími dkazy z nov vydaných chetitských dokument a jejich peklad. Definitivn byly pijaty výsledky práce Hrozného na konferenci indoevropeist v Jen roku Rozluštní klínopisné chetitštiny patí mezi nejvýznamnjší výsledky v djinách orientalistiky 20. století. V Chattuši byly do souasnosti odkryty tisíce dalších chetitských text, pibyly také záznamy z nových lokalit. Dnes je mžeme íst a pochopit jejich sdlení, protože B. Hrozný nám k tomu dal klí. Zpístupnil tak nejstarší památky indoevropského písemnictví a prameny indoevropské historie. V roce 1919 byl jmenován ádným profesorem klínopisného studia a djin starého Orientu na Filosofické fakult Karlov university. Pokraoval i ve zpracovávání nov objevených chetitských písemností a v roce 1921 vydal v Lipsku autografie nápis, které dodnes vynikají pozoruhodnou pesností. V dalším roce publikoval v Paíži francouzský peklad chetitských zákon a také adu lánk odborných asopisech k rzným chetitologickým tématm, a to vedlo ke vzniku nového vdního oboru chetitologie. V dubnu 1924, zahájil první eskoslovenský archeologický výzkum na Pedním východ. Zvolil pahorek Šech Saad v oblasti Chauránu.

5 Výzkum odkryl ecko-ímské vrstvy a pozdjší pestavby byzantského a islámského období. Protože to nesplovalo cíle jeho hledání, výkopy koncem kvtna ukonil a hledal jinou lokalitu. Zamil se na okolí msta Kayseri (ta oblast se ve starovku nazývaly Kappadokie a pro nálezy v ní. se vžilo pojmenování kappadocké tabulky), odkud se již od konce 19. století objevovaly na starožitnickém trhu hlinné tabulky s velmi zajímavými podrobnosti o obchodování i každodenním život asyrských kupc v mstských státech Malé Asie a podávaly tak dležité informace o hospodáských a politických vztazích mezi Anatolií a severní Mezopotámií v té dob. Dobu, než se mu podailo získat souhlas turecké vlády s výzkumem v této oblast, využil tím, že se vrátil v záí 1924 do Sýrie na lokalitu Tell Erfád asi 35 km severn od Aleppa. Na tomto míst objevil sutiny starobylého msta Arpadu, které v druhé a zejména v první polovin 1. tisíciletí p. n. l. hrálo významnou roli v djinách Sýrie. Jeho nálezy se staly zakladem sbírek Národních muzeí v Damašku a v Aleppu. Výzkum v Kappadokii pak zahájil po svolení turecké vlády v ervnu Odkryl trosky rozsáhlé budovy, postavené na vysoké terase a orientované tém pesn ke svtovým stranám, s mohutným zdivem z andesitových blok, nesoucím stopy požáru. Nebylo pochyb o tom, že objevil nejdležitjší, stední ást msta a také brzy zaal na nedalekém pahorku Kültepe nalézat první tabulky. Nalezené texty prozradily, že odhalil chetitské msto Káneš, administrativní centrum soustavy assyrských emporií v Malé Asii a sídlo filiálek assyrských kupeckých dom. Na n byla pak napojena zastoupení v menších obchodních stanicích, založených u významných anatolských mocenských stedisek.

6 Toto ústedí udržovalo styk mezi jednotlivými odbokami a mstem Assurem v severní Mezopotámii a v rámci Malé Asie ídilo obchod cínem a textiliemi, dováženými z Assuru a smovanými za maloasijské zlato a stíbro. Objev tohoto místa a nálezy v nm patí k jeho dalším významným úspchm. Následující rok mu sice pinesl zvláštní dík a uznání eskoslovenské vlády, ale potebné prostedky nutné pro k pokraování ve výzkumu v Kültepe již nezískal ( v pracích v této lokalit pokraovala až expedice Turecké historické spolenosti po roce 1948). Doma vnoval pozornost interpretaci chetitských dokument a organizaci vdeckého života. Zasadil se o založení Orientálního ústavu v Praze a podílel se na vytyení jeho badatelského programu a na vydávání vdeckého asopisu Archiv orientální, jehož byl i prvním a dlouholetým hlavním redaktorem ( ) a také pispvatelem. V akademickém roce 1926/1927 byl zvolen dkanem filosofické fakulty. Ve ticátých létech se zabýval i výzkumem dalších objev, kterými byly chetitské (pesnji luvijské) hieroglyfické texty. Zde se jednalo o jazyk chetitštin sice blízký, ale svébytný, a zaznamenaný písmem zcela odlišného typu, které indoevropská etnika Malé Asie vytvoila jako pvodní sdlovací nástroj, nezávislý na do té doby pevažující klínopisné tradici. Na luštní pracovalo nezávisle na sob nkolik uenc. Bedich Hrozný se v roce 1933 se znovu vypravil do Turecka, kde získal dokonalé autografie 45 monumentálních hieroglyfických nápis na kameni.

7 V rozmezí let 1933 až 1937 je pak vydal ve tísvazkovém díle (ve francouzštin), ve kterém pinesl pesné pepisy, seznam znak, pokusy o peklad a mluvnici. Úplné rozluštní nápis se mu ale nepodailo, to umožnila až luvijskofoinická bilingva, objevená v roce 1947 v jižním Turecku a petená nmeckým badatelem F. Steinherrem, Potvrdilo se ale, že uritá tení Hrozného byla správná a jeho nejvtší zásluhou byla skutenost, že v obtížných podmínkách shromáždil a velmi rychle, vrn a pesn zpístupnil vdecké veejnosti celý jemu dosažitelný materiál. Byl zván k pednáškám na zahraniních univerzitách, vdeckých kongresech, v uených spolenostech, zvolen dopisujícím lenem Akademie historických vd v Paíži, Královské spolenosti nauk v Kodani, Královské holandské akademie vd v Amsterdamu, Akademií vd ve Stockholmu a v Oslu. Univerzity v Paíži, v Oslu a v Sofii mu udlily estné doktoráty. Badatelé svtového významu si cenili jeho názoru na výsledky svých prací a ve ticátých létech pomohl nkolika kolegm prchajícím z nacistického Nmecka najít uplatnní jinde. Jeho celoživotní vdecká innost je neobyejn rozsáhlá a všestranná. Seznam jeho prací obsahuje pes 200 titul, psal esky, nmecky, francouzsky a anglicky. Vnoval se pedevším Malé Asii a starovké Mezopotámii, zabýval se ale také starovkým Egyptem, Krétou a Indií. Svj dávný zámr napsat pehledné djiny starovkého Pedního východu uskutenil ve své nejvtší historické práci ve spisu Nejstarší djiny Pední Asie a Indie, který vyšel poprvé v roce 1937 jako souást Djin lidstva a samostatn v roce 1940.

8 V roce 1939 byl zvolen rektorem Univerzity Karlovy, ale k jeho inauguraci již nedošlo. Za nacistické razie po 17. listopadu bránil akademickou pdu a umožnil nkolika pronásledovaným studentm uniknout zatení. Po zavení vysokých škol aspo veejn pednášel. Záchvat mrtvice v roce 1944 mu však podlomil zdraví a znemožnil návrat na univerzitu po osvobození. Po dalším úrazu žil v sanatoriu v Praze, kde také zemel. Je pochován ve svém rodišti v Lysé nad Labem. Tam také bylo v roce 1951 oteveno Museum Bedicha Hrozného, ve kterém je stálá expozice o jeho život a díle s mnoha vzácnými a zajímavými pedmty. Zatím nejpodrobnji popsal jeho život a dílo popularizátor starovké historie Vojtch Zamarovský ve své knize Za tajemstvím íše Chetit. Zásluhy B. Hrozného byly v roce 1947 ocenny státní cenou a v roce 1952 byl jmenován jedním z prvních akademik práv založené SAV. Mezinárodní vdecká obec uctila jeho 70. narozeniny ptisvazkovým sborníkem a UNESCO ocenila jeho vdecký pínos zaazením stého jubilea jeho narození mezi svtová kulturní výroí roku Vypracoval: ing. Jií Valenta

VI. Škola v letech

VI. Škola v letech VI. Škola v letech 7 - Ve školním roce 7/7 zstávaly v náhradních prostorách pouze dv. tídy. Zbývajících tíd bylo umístno v hlavní budov školy, i když stále ješt probíhaly drobné úpravy ped konenou kolaudací

Více

Bedřich Hrozný. kolem nás osobnosti

Bedřich Hrozný. kolem nás osobnosti Bedřich Hrozný věda 17 kolem nás osobnosti Orientální ústav AV ČR, v. v. i., (dále OÚ) se věnuje systematickému zkoumání dějin, kultur, náboženských systémů a jazyků zemí Asie a severní Afriky. Jeho pracovníci

Více

eskomoravská Kolben- Dan k ( KD)

eskomoravská Kolben- Dan k ( KD) Emil Kolben Narodil se 1. 11. 1862 jako jedno z deseti dtí v nmecky mluvící židovské rodin malého obchodníka ve Stranicích u Prahy. Absolvoval vyšší reálné gymnázium v Praze a vystudoval elektrotechniku

Více

Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1]

Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1] Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1] Autor:?íslo: Rubrika: ŠVÍKOVÁ, Lidmila [2] 2017, ro?ník 26,?íslo 4 [3] Z region? [4] Klí?ová slova: Region: exkurze [5]

Více

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006 Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006 pod

Více

Kokoínsko - okolí Úštku by Igor

Kokoínsko - okolí Úštku by Igor Kokoínsko - okolí Úštku by Igor Kokoínsko - okolí Úštku od domova cca 145 km pátek: camp Chmela; prohlídka Úštku sobota: Helfenburk, Kalvarie v Ostré,... pespat na parkovišti u Ostré nedle: cyklovýlet

Více

1. Slovo úvodem. Ing. Josef Machalíek, pedseda sdružení

1. Slovo úvodem. Ing. Josef Machalíek, pedseda sdružení Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Obanská poradna Plze, o.s...3 2.1. Pracovníci obanských poraden...3 3. Poslání a principy...4 4. Historie...6 5. Zpráva o innosti v roce 2008...8 5.1. Program obanské poradenství...9

Více

Čísla a číslice ve starověku

Čísla a číslice ve starověku Čísla a číslice ve starověku Zdeněk Halas V tomto textu se seznámíme s některými prehistorickými a starověkými způsoby záznamu a zápisu čísel. Čerpat přitom budeme z dochovaných dokladů. U prehistorie

Více

DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: SE

DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: SE DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: 11.00 SE - 23. 11. 2006 Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost

Více

Zápis z prbžného oponentního ízení

Zápis z prbžného oponentního ízení Zápis z prbžného oponentního ízení Identifikaní kód projektu: 1PO5ME816 1. Název projektu: Píprava odborník pro oblast inovaního podnikání 2. Píjemce úelové podpory: Vysoká škola manažerské informatiky

Více

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována METODA KONSPEKTU Základní informace Kódy úrovn fond Kódy jazyk Indikátory ochrany fondu Základní informace Umožuje souborný popis (charakteristiku) fondu urité knihovny (skupiny knihoven) bez podrobných

Více

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.)

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu anglický jazyk pro 1. stupe: 3. roník Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, rozumí jednoduchým pokynm a vtám, adekvátn na n reaguje pochopí

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008

VÝRONÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 2 Škola obnovy venkova, o.p.s. se sídlem v Libšicích VÝRONÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 Základní údaje Název Používaná zkratka : Škola obnovy venkova, o.p.s. : ŠOV Právní forma : Obecn prospšná spolenost Sídlo

Více

Jan Kot ra Jan Kot ra

Jan Kot ra Jan Kot ra Jan Kotra Jan Kotra se narodil 18. 12. 1871 v Brn, po maturit v roce 1890 pišel do Prahy. Praxi absolvoval v projektové kancelái inženýra Freyna kde mj. pro barona Mladotu ze Solopysk již v roce 1894 vypracoval

Více

Od pijetí k promoci. aneb. Jak úspšn vystudovat FPE

Od pijetí k promoci. aneb. Jak úspšn vystudovat FPE Od pijetí k promoci aneb Jak úspšn vystudovat FPE Na co by neml zapomenout student 1. roníku Pedpokladem úspšného studia je krom píle pi samotném studiu i respektování Studijního a zkušebního ádu fakult

Více

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta.

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta. Z á p i s. 39 z jednání rady msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav konaného na mstském úad dne 19. 10. Pítomni: dle prezenní listiny Ovovateli zápisu byli ureni : p. ing. Jií Nekvasil. p. Josef Dašek Program

Více

ASÝRIE. a) STAROASYRSKÁ ŘÍŠE 2. tisíciletí př. n. l. b) NOVOASYRSKÁ ŘÍŠE 1. tisíciletí př. n. l. < město Aššur

ASÝRIE. a) STAROASYRSKÁ ŘÍŠE 2. tisíciletí př. n. l. b) NOVOASYRSKÁ ŘÍŠE 1. tisíciletí př. n. l. < město Aššur ASÝRIE < město Aššur a) STAROASYRSKÁ ŘÍŠE 2. tisíciletí př. n. l. b) NOVOASYRSKÁ ŘÍŠE 1. tisíciletí př. n. l. zakladatelem Sargon II. Rekonstrukce brány do Sargonova paláce v Chorsábádu Vchod do paláce

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 30. ervna 2008 pod j.

Více

VYBRANÉ METEOROLOGICKÉ EXTRÉMY V ROCE Na Nový rok bylo zataženo a celý den intenzivní srážky (14,1 mm).

VYBRANÉ METEOROLOGICKÉ EXTRÉMY V ROCE Na Nový rok bylo zataženo a celý den intenzivní srážky (14,1 mm). VYBRANÉ METEOROLOGICKÉ EXTRÉMY V ROCE 2007 Leden 2007 1. 1. 2007 Na Nový rok bylo zataženo a celý den intenzivní srážky (14,1 mm). 5. 1. 2007 Svtová meteorologická organizace zveejnila, že zima 2006/2007

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/ OBDOBÍ VÁLÍCÍCH STÁT zahrnuje krvavé 5.- 3. století p.n.l. neustálé spory knížatešeny válkami situace vyešena vítzstvím jednoho z nich -chi Š-chuang-

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/! http://pinhigh.info/adventuretravel/egypt/nileriversunset.jpg Území starovkého Egypta se rozprostíralo podél Nilu, druhé nejvtšíeky na svt (6695

Více

eská veejnost a její pístup k volbám

eská veejnost a její pístup k volbám Vyšší odborná škola publicistiky, Praha eská veejnost a její pístup k volbám Josef Mašek Kontakt: josef@jmasek.com, 602 489 538 I. roník VOŠP, Sociologie Pednášející: PhDr. MgrTh. Jií Vymazal, CSc. 3.1.2005,

Více

Ing. Josef Kuši ka Pater Walter Marek Ing. Josef Kuši ka

Ing. Josef Kuši ka Pater Walter Marek Ing. Josef Kuši ka Dovolte mi, abych vám pedstavil nabídku eského hudebního tábora mládeže, který se poprvé otevel v roce 1997 se dvma hudebními obory pro 46 student. Od té doby se na našich setkáních vystídalo více než

Více

O Nás. Stanovy Historické spolenosti Starý Velehrad

O Nás. Stanovy Historické spolenosti Starý Velehrad O Nás Stanovy Historické spolenosti Starý Velehrad P r e a m b u l e Historická spolenost Starý Velehrad (dále jen Spolenost) je dobrovolnou, zájmovou i odbornou organizací, která sdružuje jednotlivce

Více

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 10 konaného dne 20. ervna 2012

Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 10 konaného dne 20. ervna 2012 Usnesení ze zasedání Zastupitelstva msta Napajedla. 10 konaného dne 20. ervna 2012 Projednání pedkládaných zpráv: 1. Žádost Mgr. Hladilové o prodej pozemku v blízkosti jejího domu 2. Uzavení smnné smlouvy

Více

ORGÁNY SPOLENOSTI. - Pedstavenstvo. - Dozorí rada. - Management

ORGÁNY SPOLENOSTI. - Pedstavenstvo. - Dozorí rada. - Management VÝRONÍ ZPRÁVA SPOLENOSTI KM-PRONA, A.S. ZA ROK 2004 PROFIL SPOLENOSTI Akciová spolenost KM-PRONA, a.s. byla založena zakladatelskou smlouvou dne 23.7.2003 rozhodnutím jediného akcionáe pana Vladimíra Minaíka

Více

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum

Pracovní list k projektovému dni PD 04/01. Hrdličkovo muzeum Pracovní list k projektovému dni PD 04/01 Hrdličkovo muzeum Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Přírodopis,

Více

Vnitní pedpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyn v Ústí nad Labem

Vnitní pedpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyn v Ústí nad Labem Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006 pod

Více

Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví

Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví 1. ze tí opakovaných odborných posudk Vytvoeno pro: Projekt

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD PRO STUDIUM V BAKALÁSKÝCH, MAGISTERSKÝCH A DOKTORSKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMECH MENDELOVY ZEMDLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRN

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD PRO STUDIUM V BAKALÁSKÝCH, MAGISTERSKÝCH A DOKTORSKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMECH MENDELOVY ZEMDLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRN Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), 15. bezna 2007 pod j. 8 620/2007-30

Více

Miroslav Lupa, Habrová 2640/5, 130 00 Praha 3, tel.: +420 775 339 333 e-mail: mirek@koniklec.cz. Akademické gymnázium Praha Od do 9/1985 6/1989

Miroslav Lupa, Habrová 2640/5, 130 00 Praha 3, tel.: +420 775 339 333 e-mail: mirek@koniklec.cz. Akademické gymnázium Praha Od do 9/1985 6/1989 ŽIVOTOPIS 1. Kontaktní údaje: Miroslav Lupa, Habrová 2640/5, 130 00 3, tel.: +420 775 339 333 e-mail: mirek@koniklec.cz 2. Píjmení Lupa 3. Jméno Miroslav 4. Datum narození 2. kv*tna 1971 5. Národnost eská

Více

Vojt ch Náprstek Vojt ch Náprstek

Vojt ch Náprstek Vojt ch Náprstek Vojtch Náprstek Vojtch Náprstek (pvodním jménem Adalbert Fingerhut), významný eský vlastenec, národopisec a mecenáš se narodil 17.dubna 1826 v Praze na Uhelném trhu, kde byl jeho otec Antonín Fingerhut

Více

4. tisíciletí př. Kr. (př. n. l. ) 1. tisíciletí př. Kr. (př. n. l.)

4. tisíciletí př. Kr. (př. n. l. ) 1. tisíciletí př. Kr. (př. n. l.) 4. tisíciletí př. Kr. (př. n. l. ) 1. tisíciletí př. Kr. (př. n. l.) UDÁLOSTI FAKTA rozpad kmenové a rodové společnosti vývoj od měst ke státům roste role jednotlivce panovníka původní osídlení v úrodných

Více

Josef Go ár Josef Go ár

Josef Go ár Josef Go ár Josef Goár Architekt Josef Goár patí k nejnadanjším a nejproduktivnjším architektm první poloviny 20. století, jeho dílo zabírá období od kubismu až po konstruktivismus a funkcionalismus a pedstavuje desítky

Více

1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO

1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO 16 Nadžda Rozehnalová, Jií Valdhans 1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO 1.3.1. Pojem, pedmt a struktura mezinárodního práva soukromého Ve vd eského mezinárodního práva soukromého

Více

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi eské vysoké uení technické v Praze Fakulta Elektrotechnická Bakaláské práce WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi Jií Švadlenka Vedoucí práce: Ing. Ivan Halaška Studijní program: Elektrotechnika

Více

Vitruvius : Deset knih o architektue

Vitruvius : Deset knih o architektue Vitruvius : Deset knih o architektue Marcus Vitruvius Pollio, ímský architekt a inženýr, žil v 1. století ped n.l. Narodil se asi mezi roky 80 a 70 ve mst Formiae v Kampanii, zemel kolem roku 20 ped n.l.

Více

ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE

ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE ÚSTAVA PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU A PROVÁDCÍ PEDPISY K ÚSTAV PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU SCHVÁLENA IX. SNMEM PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE V ESKÝCH ZEMÍCH A NA SLOVENSKU

Více

O putovní pohár starostky m stského obvodu Pustkovec v požárním útoku

O putovní pohár starostky m stského obvodu Pustkovec v požárním útoku Sbor dobrovolných hasi Pustkovec, 708 00 Ostrava-Pustkovec Soutž O putovní pohár starostky mstského obvodu Pustkovec v požárním útoku zaazena do Extraligy R v požárním útoku Moravskoslezského poháru v

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD DOKTORSKÉHO STUDIA FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD DOKTORSKÉHO STUDIA FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ÁD DOKTORSKÉHO STUDIA FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI lánek 1 Doktorský studijní program a obory doktorského studia 1) Doktorský studijní program je zamen na vdecké

Více

Pracovní sešit Carter archeologie

Pracovní sešit Carter archeologie Pracovní sešit Carter archeologie 2 1. Odkrytí hrobky Howardem Carterem Text A Údolí králů Údolí králů leží na západním břehu Nilu naproti starověkým Thébám, dnešnímu Luxoru, kdysi sídlu faraonů. Západní

Více

Zápis. 5. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 14. ledna 2009

Zápis. 5. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 14. ledna 2009 Zápis. 5 ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 14. ledna 2009 Pítomni: 19 len AS PF, dkan: prof. J. Ševík prodkani: prof. T. Opatrný, doc. J. Molnár vedoucí studijního oddlení: D. Gronychová hosté:

Více

85 LET KLUBU FILATELIST ALFONSE MUCHY V BRN

85 LET KLUBU FILATELIST ALFONSE MUCHY V BRN ZPRAVODAJ (p.. 50) Redakce: J.Punochá Náklad: 100 ks íslo 1/2007 bezen Vydává Klub filatelist Alfonse Muchy v Brn, Orlí 30, 602 00 Brno, Tel.: 542 151 913 E-mail: jpuncochar@fides.cz; internet: http://www.filabrno.net/kfam.htm

Více

Le Corbusier Le Corbusier Charles-Édouard Jeanneret

Le Corbusier Le Corbusier Charles-Édouard Jeanneret Le Corbusier Le Corbusier, vlastním jménem Charles-Édouard Jeanneret se narodil 6. íjna 1887 v La Chaux-de-Fonds ve Švýcarsku. Zaal se uit na škole umleckých emesel glazurování a rytectví hodinových ciferník,,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registranííslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2. materiálu: VY_32_INOVACE_446 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum vytvoení:

Více

Zápis ze 3. ádného zasedání Akademického senátu FSI VUT v Brn dne 9. 2. 2012

Zápis ze 3. ádného zasedání Akademického senátu FSI VUT v Brn dne 9. 2. 2012 Technická 2 616 69 Brno Zápis ze 3. ádného zasedání Akademického senátu FSI VUT v Brn dne 9. 2. 2012 Místo konání: zasedací místnost dkana FSI VUT v Brn, Technická 2 as konání: 13:00 15:15 Pítomni: dle

Více

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka:

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka: Uební plán: Tabulace uebního plánu pro 1. stupe: roník 1 2 3 4 5 celkem v RVP Jazyk a jazyková komunikace eský jazyk 9 10 9 8 8 44 35 Anglický jazyk 0 0 3 3 3 9 9 Matematika a její aplikace Matematika

Více

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi eské vysoké uení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Bakaláské práce WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi Jií Švadlenka Vedoucí práce: Ing. Ivan Halaška Studijní program: Elektrotechnika

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registranííslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2. materiálu: VY_32_INOVACE_463 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum vytvoení:

Více

ORGÁNY SPOLENOSTI. - Pedstavenstvo. - Dozorí rada. - Management

ORGÁNY SPOLENOSTI. - Pedstavenstvo. - Dozorí rada. - Management VÝRONÍ ZPRÁVA SPOLENOSTI KM-PRONA, A.S. ZA ROK 2005 PROFIL SPOLENOSTI Akciová spolenost KM-PRONA, a.s. byla založena zakladatelskou smlouvou dne 23.7.2003 rozhodnutím jediného akcionáe pana Vladimíra Minaíka

Více

Zápis. 8. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 27. kvtna 2009

Zápis. 8. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 27. kvtna 2009 Zápis. 8 ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 27. kvtna 2009 Pítomni: 16 len AS PF, dkan : prof. J. Ševík prodkani : prof. I. Frébort, prof. T. Opatrný, doc. J. Molnár tajemník : dr. P. Velecký hosté

Více

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Strategický cíl: 3.C1 Opatení: 3.C1.1 Popis Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Služby pro obany jsou významným faktorem úrovn životního standartu, zdrojem pracovních

Více

Zápis. konané dne 20.kvtna 2005 v 10:00 hodin

Zápis. konané dne 20.kvtna 2005 v 10:00 hodin Zápis z ádné valné hromady akciové spolenosti PAVUS, a.s. se sídlem Prosecká 412/74, 190 00 Praha 9 Prosek, I:60193174 zapsané v obchodním rejstíku, vedeném Mstským soudem v Praze oddíl B, vložka 2309

Více

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007

Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Informace pro autory píspvk na konferenci ICTM 2007 Pokyny pro obsahové a grafické zpracování píspvk Strana 1 z 5 Obsah dokumentu: 1. ÚVODNÍ INFORMACE... 3 2. POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ REFERÁTU... 3 2.1. OBSAHOVÉ

Více

(p.. 55) íslo 1/2009 bezen

(p.. 55) íslo 1/2009 bezen (p.. 55) Redakce: J.Punochá Náklad: 80 ks íslo 1/2009 bezen Vydává Klub filatelist Alfonse Muchy v Brn, Orlí 30, 602 00 Brno, Tel.: 542 151 913 E-mail: jpuncochar@fides.cz; internet: http://www.filabrno.net/kfam.htm

Více

Tematický plán uiva z eského jazyka a literatury pro 8. roník na školní rok 2011 2012. Mluvnice

Tematický plán uiva z eského jazyka a literatury pro 8. roník na školní rok 2011 2012. Mluvnice Tematický plán uiva z eského jazyka a literatury pro 8. roník na školní rok 2011 2012 Msíc: Záí Mluvnice Úvod do uiva Opakování uiva 7. roníku Obohacování slovní zásoby Nauka o tvoení slov Zptná vazba:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN. ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN. ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001 MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001 Úplné znní organizaního ádu ŠZP Žabice ve znní Zmn a doplk.j. 104/2007-981 schválených Akademickým

Více

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení 3.4 Úloha a struktura Hnutí Cviení CVIENÍ ÚLOHA A STRUKTURA CVIENÍ PREZENTACE NA TÉMA ÚLOHA A STRUKTURA HNUTÍ Individuální cviení as: 60' Úvod Byli jste požádáni panem XY, koordinátorem pro diseminaci

Více

APLIKACE ZÁKONA O DPH VE STAVEBNICTVÍ VAT APPLICATION IN BUILDING INDUSTRIES

APLIKACE ZÁKONA O DPH VE STAVEBNICTVÍ VAT APPLICATION IN BUILDING INDUSTRIES VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ (ÚF) FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES APLIKACE ZÁKONA O DPH VE STAVEBNICTVÍ VAT APPLICATION

Více

Zasedání zastupitelstva obce Skrchov

Zasedání zastupitelstva obce Skrchov Zápis byl upraven pro poteby vyvšení na elektronické úední desce z dvodu ochrany osobních údaj Zasedání zastupitelstva obce Skrchov. 26 konaná dne 2. 9. 2008 Schze se konala v budov obecního úadu, zahájena

Více

Výroní zpráva. za rok 2004

Výroní zpráva. za rok 2004 Výroní zpráva za rok 2004 Výroní zpráva o innosti Rašínovy vysoké školy s.r.o. 1. ÚVOD - Rašínova vysoká škola s.r.o., IO: 26275619 - RVŠ - Hudcova 78, 612 00 BRNO, kraj Jihomoravský - tel.: 541 632 517,

Více

Roní plán pro 2.roník

Roní plán pro 2.roník Roní plán pro 2.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

Osmý Týden?tení d?tem prob?hl jako sou?ást projektu Visegrád?te d?tem [1]

Osmý Týden?tení d?tem prob?hl jako sou?ást projektu Visegrád?te d?tem [1] Osmý Týden?tení d?tem prob?hl jako sou?ást projektu Visegrád?te d?tem [1] Autor:?íslo: Rubrika: ROZŠAFNÁ, Michaela [2], ŠKANDEROVÁ, Monika [3] 2018, ro?ník 27,?íslo 2 [4] Trendy v knihovnách [5] Klí?ová

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007)

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007) http://osz.cmkos.cz E-mail: osz_cr@ cmkos.cz Telefony ústedna: 267 204 300 267 204 306 Fax 222 718 211 E-mail osz_cr@cmkos.cz MUDr. Tomáš J u l í n e k, M B A ministr zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví

Více

Historie zakladatele Taekwon-Do, generála Choi Hong Hi

Historie zakladatele Taekwon-Do, generála Choi Hong Hi Historie zakladatele Taekwon-Do, generála Choi Hong Hi Proto jsme se rozhodli Vám zde o nm publikovat nkolik zajímavých informací z jeho života. Víme, že na generála a jeho odkaz budete vždy pamatovat.

Více

NÁVRH ŘEŠENÍ FLUKTUACE ZAMĚSTNANCŮ VE SPOLEČNOSTI

NÁVRH ŘEŠENÍ FLUKTUACE ZAMĚSTNANCŮ VE SPOLEČNOSTI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV FINANCÍ FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF FINANCES NÁVRH ŘEŠENÍ FLUKTUACE ZAMĚSTNANCŮ VE SPOLEČNOSTI

Více

Archiv pracovních příležitostí

Archiv pracovních příležitostí Archiv pracovních příležitostí 2015 Institut komunika?ních studií a žurnalistiky akademický pracovník na polovi?ní pracovní úvazek se zam??ením na výuku a výzkum v oblasti nových médií, sociálních sítí

Více

LanguageFamiliesoftheWorld. VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK

LanguageFamiliesoftheWorld. VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK LanguageFamiliesoftheWorld VY_32_INOVACE_MAT41 Libuše Matulová, říjen 2012 EU OPVK Základní otázky Odkud si přinesli Indoevropané svůj prajazyk? Kolik lidí na Zemi mluví indoevropskými jazyky? Která rodina

Více

U S N E S E N Í z 3.zasedání Zastupitelstva M Praha Kunratice konaného dne 26.února 2003

U S N E S E N Í z 3.zasedání Zastupitelstva M Praha Kunratice konaného dne 26.února 2003 3.zasedání Zastupitelstva M-Praha-Kunratice 26.2.2003 U S N E S E N Í z 3.zasedání Zastupitelstva M Praha Kunratice konaného dne 26.února 2003 Zastupitelstvo M návrhovou komisi ve složení: Ovovatele zápisu

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 10. zasedání zastupitelstva města dne: 28. 11. 2013 Bod pořadu jednání: Věc: Schválení Smlouvy o postoupení práv a povinností ze smlouvy na Dodávku tepelné a

Více

1. Pojem ochranná známka

1. Pojem ochranná známka www.profit.cz 11.07.2005 Mgr. Jana Bartošová, LL.M., JUDr. David Štros Ochranné známky hrají v dnešním podnikatelském prostedí stále dležitjší úlohu. Následující text pináší shrnutí souasné právní úpravy.

Více

Vyzkoušejte si své znalosti.

Vyzkoušejte si své znalosti. Vyzkoušejte si své znalosti. 1. NEHODA Potáp?? Tento dvaa?ty?icetiletý muž má potáp??ské opráv?ní od r. 1992. Od té doby provedl více než 80 ponor?, z?ehož bylo jen v lo?ském roce 11. K jeho pravidelným

Více

Název vzdlávacího materiálu: Stední Evropa Polsko, Slovensko, Maarsko

Název vzdlávacího materiálu: Stední Evropa Polsko, Slovensko, Maarsko Název vzdlávacího materiálu: Stední Evropa Polsko, Slovensko, Maarsko Autor: Mgr. Martin Kovaka VY_32_INOVACE_Z1.14 Pedmt: Zempis Roník: 9. Tematický celek: Geografie svtadíl Evropa. Struný popis aktivity:

Více

Zápis. 7. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 15. dubna 2009

Zápis. 7. ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 15. dubna 2009 Zápis. 7 ze zasedání Akademického senátu PF UP dne 15. dubna 2009 Pítomni: 17 len AS PF dkan : prof. J. Ševík prodkani : prof. T. Opatrný, doc. J. Molnár tajemník : dr. P. Velecký vedoucí studijního oddlení

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Nejstarší formy komunikace Epocha znamení a signál Epocha mluvení a jazyka Epocha psaní, knihtisku Epocha masových médií

Nejstarší formy komunikace Epocha znamení a signál Epocha mluvení a jazyka Epocha psaní, knihtisku Epocha masových médií Nejstarší formy komunikace Epocha znamení a signál Epocha mluvení a jazyka Epocha psaní, knihtisku Epocha masových médií Masová komunikace je dnes považována za samozejmost! Dnes pedávání a doruování informací

Více

OD PÍSMA K LITERATUE

OD PÍSMA K LITERATUE OD PÍSMA K LITERATUE (PÍSEMNICTVÍ SLOVESNOST LITERATURA) 37. roník filatelistické olympiády pro školní rok 2009/2010 Když lovk zaal mluvit, získal tím základní prostedek pro komunikaci s ostatními. Jenomže

Více

Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí

Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí Dotazníková akce je velmi dležitým krokem v projektu pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí. Slouží k poznání názor, získání

Více

ZÁVRENÁ ZPRÁVA. 1. Struná informace. 2. Popis cíl sub-projektu. ZÁVRENÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU Stra.S.S.E. íjen 2005 erven 2007

ZÁVRENÁ ZPRÁVA. 1. Struná informace. 2. Popis cíl sub-projektu. ZÁVRENÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU Stra.S.S.E. íjen 2005 erven 2007 ZÁVRENÁ ZPRÁVA 1. Struná informace Název projektu: Strategic Spatial Planning and Sustainable Environment (Stra.S.S.E.) ešitel:katedra geoinformatiky Pírodovdecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Více

K ivnická odnož poboky eské archeologické spolenosti pro severní Moravu a Slezsko Jií Tichánek

K ivnická odnož poboky eské archeologické spolenosti pro severní Moravu a Slezsko Jií Tichánek K ivnická odnož poboky eské archeologické spolenosti pro severní Moravu a Slezsko Jií Tichánek Poátky této odnože, tedy kopivnického kroužku lze spojit s rozhodnutím vedení msta Kopivnice, totiž provést

Více

GE18 KARTOGRAFIE A ZÁKLADY GIS

GE18 KARTOGRAFIE A ZÁKLADY GIS VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ LADISLAV PLÁNKA GE18 KARTOGRAFIE A ZÁKLADY GIS MODUL 04 ÚEDNÍ MAPY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Ladislav Plánka, Brno 2006

Více

estný kíž nmecké matky (Ehrenkreuz der deutschen Mutter)

estný kíž nmecké matky (Ehrenkreuz der deutschen Mutter) estný kíž nmecké matky (Ehrenkreuz der deutschen Mutter) estný kíž nmecké matky (dále jen MK Mutterkreuz) byl založen vedením NSDAP dne 16. prosince 1938 v dob, kdy už nacisté plánovali válená tažení a

Více

Tematický plán uiva z eského jazyka a literatury pro 9. roník na školní rok 2011 2012. Mluvnice

Tematický plán uiva z eského jazyka a literatury pro 9. roník na školní rok 2011 2012. Mluvnice Tematický plán uiva z eského jazyka a literatury pro 9. roník na školní rok 2011 2012 Mluvnice Msíc: Záí Opakování uiva 8. roníku Slovní zásoba a význam slova slovo, sousloví, vcné významy slov, rozvoj

Více

CO ZNAMENÁ PIPOMÍNKA ODBOJE VE 2. SVTOVÉ VÁLCE?

CO ZNAMENÁ PIPOMÍNKA ODBOJE VE 2. SVTOVÉ VÁLCE? 1 CO ZNAMENÁ PIPOMÍNKA ODBOJE VE 2. SVTOVÉ VÁLCE? Blíží se kvten. Budeme si pipomínat 66. výroí ukonení 2. svtové války, osvobození naší vlasti, ale i osvobození okresu, obce Cikháj. Pi tchto vzpomínkách

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Tematický plán uiva z eského jazyka pro 6. roník na školní rok 2011 2012. Mluvnice

Tematický plán uiva z eského jazyka pro 6. roník na školní rok 2011 2012. Mluvnice Tematický plán uiva z eského jazyka pro 6. roník na školní rok 2011 2012 Mluvnice Msíc: Záí Uivo: Jazyk a jeho útvary Náeí a nadnáení útvary Spisovný jazyk Jazykové píruky Zvuková stránka jazyka Hláskosloví

Více

je o 27,8 %. Nárst náklad vynaložených na prodané zboží byl nižší a vzrostl o 947,3 mil K to je o 26,98 %.

je o 27,8 %. Nárst náklad vynaložených na prodané zboží byl nižší a vzrostl o 947,3 mil K to je o 26,98 %. VÝRONÍ ZPRÁVA SPOLENOSTI KM-PRONA, A.S. ZA ROK 2006 PROFIL SPOLENOSTI Akciová spolenost KM-PRONA, a.s. byla založena zakladatelskou smlouvou dne 23.7.2003 rozhodnutím jediného akcionáe pana Vladimíra Minaíka

Více

Firmy hledají hvzdy. Ale ne za každou cenu

Firmy hledají hvzdy. Ale ne za každou cenu HN.IHNED.CZ 17. 1. 2011 Firmy hledají hvzdy. Ale ne za každou cenu Fokus Top 10 profesí roku 2011. Firmy si mnohem pelivji vybírají a žádají hotové specialisty. Na zauování není as Ekonomika ožívá a s

Více

Univerzity zahájí akademický rok Mladá fronta DNES str. 2 Kraj Pardubický

Univerzity zahájí akademický rok Mladá fronta DNES str. 2 Kraj Pardubický Univerzity zahájí akademický rok 30.9.2013 Mladá fronta DNES str. 2 Kraj Pardubický (ČTK) Univerzita Pardubice PARDUBICE Dnes v 10 hodin proběhne na Univerzitě Pardubice v Aule Arnošta z Pardubic slavnostní

Více

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta.

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Andrea Hudáková: MALÝ SLOVNÍK ABSTRAKTNÍCH POJM BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Diplomová práce Adély Bilíkové

Více

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta.

1. Schválení programu jednání lenové rady msta se seznámili s návrhem programu na dnešní jednání rady msta. Z á p i s. 159 z jednání rady msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav konaného na mstském úad dne 16.7. 2014 Pítomni: dle prezenní listiny Ovovateli zápisu byli ureni : pan Ing. Daniel Procházka paní MUDr.

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

!" # $ % % & ' ( " % ) * +, -. / 01 2

! # $ % % & ' (  % ) * +, -. / 01 2 !" # $ % % & ' ( " % ) * $ % %!# $ % % +, -. / 01 2 + 3 4 * " 53$ % % Mgr. Josef Žáek, editel školy Ing. Jan Grünwald, pedseda Rady školy 1 " + Název školy: Mstská stední odborná škola, Klobouky u Brna,

Více

Poet len rady msta pi hlasování odpovídá soutu hlas pítomných len RM. Z jednání rady msta byla omluvena paní Mgr. Nina Nováková.

Poet len rady msta pi hlasování odpovídá soutu hlas pítomných len RM. Z jednání rady msta byla omluvena paní Mgr. Nina Nováková. Z á p i s. 136 z jednání rady msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav konaného na mstském úad dne 15. 1. 2014 Pítomni: dle prezenní listiny Ovovateli zápisu byli ureni : pan Ing. Jií Nekvasil paní MUDr.

Více

Prbžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004

Prbžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004 1N2004.rtf Prbžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004 A Struný pehled dílích cíl projektu splnných v uplynulém období v souladu s cíli, stanovenými v návrhu projektu pro rok 2004 Cílem projektu je

Více