ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION podle ČSN ISO 14025:2006, PCR 2006:2 Building products, version 1.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION podle ČSN ISO 14025:2006, PCR 2006:2 Building products, version 1."

Transkript

1 ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION podle ČSN ISO 14025:2006, PCR 2006:2 Building products, version 1.0 BETONOVÉ TVAROVKY Tvarovky KB, Tvarovky KLASIK, Tvarovky KB ATLAS, Tvarovky KLASIK XC, KB STROP XC Dne , revize 0 Registrační číslo (NPEZ): 3013EPD Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 1 (celkem 10)

2 Výtisk číslo: Rozdělovník: výtisk č. 1 KB-BLOK systém, s.r.o. výtisk č. 2 certifikační orgán - archiv výtisk č. 3 Mgr. Tereza Votočková, vedoucí CO EPD výtisk č. 4 CENIA Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 2 (celkem 10)

3 Organizace: KB-BLOK systém, s.r.o. IČ: Masarykova 635, Postoloprty průmyslová zóna Statutární orgán Zástupce pro EPD Kontakt Josef Brabec, jednatel Ing. Miroslav Rác, výrobní ředitel Tel.: Fax: Produkt: Typ produktu: Využití: Hmotnost /kg/: Životnost /dny/: Použití nebezpečných látek: UN CPC: Betonové zdicí tvarovky KB-BLOK systém, s.r.o. Tvarovky KB, Tvarovky KLASIK, Tvarovky KB ATLAS, Tvarovky KLASIK XC, KB STROP XC Funkcí posuzovaného systému je umožnění realizace staveb z přesných vibrolisovaných tvarovek, a to v rozsahu "od základů po střechu". Rozmezí od 2,3 kg (tvarovka KB ATLAS 30-90) do 33 kg (tvarovka KB KLASIK XC 240) Životnost prvků garantovaná zárukou je dní (30 roků); Životnost materiálu je dle odborných odhadů dnů (50 roků) do počátku degradace betonu. Ano/ne (subclass); (HS 2007); 2395 (ISIC Rev.4) (Prefabricated structural components for building or civil engineering, of cement, concrete or artificial stone) Hlavní produktové řady a jejich charakteristiky: Zahrnuté produktové řady (Tvarovky KB, Tvarovky KLASIK, Tvarovky KB ATLAS, Tvarovky KLASIK XC, KB STROP XC) jsou posuzovány jako jeden celek, vzhledem k shodné funkci v rámci systému - realizace staveb z přesných vibrolisovaných tvarovek, a to v rozsahu "od základů po střechu" a shodnému složení vstupních surovin. To vyplývá i ze skutečnosti, že 97,6 % výrobních vstupů tvoří pouze 3 suroviny kamenivo, cement a voda. Tab.1: Produktové řady a jejich charakteristiky Tvarovky KB Skupina tvarovek tvoří páteř celého zdícího systému KB-BLOK. Základní řadou jsou tvarovky KB, mezi které patří tvarovky hlavní, věncové, vedlejší, doplňkové a obkladové. Skupinu doplňují tvarovky pro ztracené bednění a skládané řádkové zdivo. Hlavní tvarovky šíře 200 mm tvarovky výšky 90 mm věncové tvarovky šířky 200 mm vedlejší tvarovky šířky 150 mm vedlejší tvarovky šíře 300 mm tvarovky šíře 100 mm obkladové tvarovky doplňkové tvarovky tvarovky pro ztracené bednění skládané řádkové zdivo Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 3 (celkem 10)

4 Tvarovky KLASIK Tvarovky KB ATLAS Tvarovky KLASIK XC KB STROP XC Skupina je alternativou klasického režného zdění. Je vyráběna ve formátu klasické české cihly, ve dvou variantách dutá a plná. Skupinu tvoří ještě tvarovky doplňkové. Použitím tohoto zdiva lze dosáhnout nepravidelné skladby podtrhující smysl a účel stavby. Vzhled a celkový výraz, skladby kombinující vyšší a nižší prvky, je mnohem bližším k přírodě. Jedná se o podskupinu tvarovek KLASIK, jejichž styčná spára je tvořena bezmaltovým stykem pero-drážka. Produktová řada KB STROP XC zahrnuje betonové tvarovky skládané na podepřené stropní nosníky (KB NOSNÝ PŘEKLAD XC) a je rovněž řazena do skupiny tvarovek KLASIK. Tvarovky KB-KLASIK KLASIK hladká dutá a hladká plná, KLASIK ANTIK. Doplňkové tvarovky KLASIK A-C, A-F, A-P, A-U, A-H, A-Y. Tvarovky základní KB ATLAS 30, 40, 60, 90. Tvarovky KB ATLAS 150, , , , XC 80, 160, 240. Typy povrchových úprav: hladký, štípaný, škrábaný, broušený, hladký GRIND, štípaný GRIND, štípaný RUSTIK. Barevná provedení: barevná, multicolor, colors 08, multicolors 08, colors 09, multicolors 09. Charakteristika společnosti KB-BLOK systém, s.r.o.: Společnost KB - BLOK systém, s.r.o. byla založena v roce Hlavní podnikatelskou činností společnosti je vývoj, výroba a prodej betonových stavebních prvků pod registrovanou značkou KB-BLOK systém. Na trh vstoupila společnost v roce 1993 se skandinávskými střešními taškami a betonovou dlažbou. Byly také vyrobeny první betonové štípané tvarovky, které jsou v současnosti stěžejním výrobním artiklem. Tím byly položeny základy vzniku tehdy ještě neznámého systému betonového zdění, který pochází z USA. Hlavní výrobní technologie byly nakoupeny u americké společnosti COLUMBIA Inc., která je předním světovým výrobcem v tomto oboru. Průběžnými inovacemi výrobkového portfolia vznikl stavební systém s více než 130 základními prvky. Kombinacemi povrchových úprav a barevných odstínů je uváděno na trh cca 500 druhů výrobků pod obchodní značkou KB-BLOK systém. Jedná se o tyto skupiny produktů: Betonové tvarovky Skandinávská střešní krytina Systém opěrných zdí Gravity Stone Prvky zahradní architektury Betonové dlažby a dílce Dopravní infrastruktura Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 4 (celkem 10)

5 Společnost KB-BLOK systém, s.r.o. se v současnosti nachází v pozici lídra a inovátora na trhu betonových zdících materiálů. Firma se dynamicky se rozvíjí a zaznamenává každoroční nárůst objemu produkce. Dnes provozuje 5 výrobních linek a každoročně uvádí na trh několik novinek, prezentovaných na stavebních veletrzích. Společnost KB - BLOK systém, s.r.o. již od roku 1992 rozvíjí systém betonového zdění KB-BLOK systém, který využívá vynikající vlastnosti betonu, zejména jeho vysokou pevnost v tlaku a trvanlivost povrchu. Při rozvoji tohoto stavebního systému byly a jsou využívány bohaté zkušenosti ze zahraničí, především z USA, kde má tento druh stavění téměř stoletou tradici, a již také desetileté vlastní zkušenosti. KB-BLOK systém se vyznačuje především: unikátní sendvičovou konstrukcí jednoduchým systémem výstavby variabilní úpravou fasád atraktivními povrchy stěn interiéru ekonomickým provozem a údržbou dlouhodobou životností stavby vhodností použití pro všechny typy staveb. Pro rozvoj trhu, výzkumu a vývoje a šíření osvěty systému betonového zdění, společnost úzce spolupracuje se školami a studenty, kdy pro školy pořádá semináře v prostorách společnosti v Postoloprtech i na půdách škol. Zákazníkům nabízí společnost dodávky veškerého stavebního materiálu prostřednictvím sítě prodejen samo statné divize prodeje stavebnin. V těchto prodejnách mají stavební firmy a drobní živnostníci možnost nakoupit vše pro jejich stavby. Tvarovky tvoří páteř celého zdícího systému KB-BLOK, který dnes nabízí několik ucelených řad zdících tva rovek s různými variantami povrchové úpravy, od hladkého povrchu přes štípaný až po broušený. Seznam použitých materiálů a chemických látek: Produkt obsahuje kamenivo (81,8 %hm.), cement (13,9 %hm.), výrobní recyklát (2 % hm.), vodu (1,9 %hm.) a pigmenty a chemické přísady (0,4 % hm.). Bližší zařazení pigmentů a chemických přísad je uvedeno v následující tabulce: Tab.2: Prohlášení obsahu a použití výrobních materiálů a chem. látek produktu Materiál / látka Kamenivo Cement Výrobní recyklát Voda Vytvoření hmoty Pojivo Účel Složky CAS Vytvoření hmoty / pojivo Homogenizační katalyzátor R věty - zdraví R věty ŽP % z celkové hmotnosti ,91 Cementářský slínek R36/37/38, R 43-13, , ,99 Pigmenty z toho: 0,12 Barvící Bayferrox Fe prostředek 2O , G, 330 Barvící G, 503 G, Fe prostředek 3O , G, 920 Barvící G, 965 G FeO(OH) ,05 prostředek TRONOX Barvící CR prostředek TiO ,00001 Chemické přísady z toho: 0,06 CHRYS R20/21/22, Plastifikátor Rhodanid sodný LAV MIX, R32 R32 0, CHRYSO Plastifikátor Sulfonové kyseliny R38, R41-0, AD, Plastifikátor Diethanolamin R38, R41-0, Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 5 (celkem 10)

6 Ostatní bez nebezpečných vlastností (voda) Přísada do betonu Přísada do betonu Formaldehyd R23/24/25, R34, R40, R43-0, Dusičnan sodný R8 R8 0, ,059 Materiály a látky, které nejsou součástí produktu Plynový olej R Nafta nespec. PHM motorová Methylestery mast R kyselin (FAME) Olej DPD Odbedňování Těžký benzín R Olej hydraulický Provoz strojů Esterová sůl R36/38 R 51/53 - Olej převodový Provoz strojů Referenční jednotka: Za deklarovanou jednotku výrobkového systému byla stanovena kg tvarovek v souladu s vymezením možných deklarovaných jednotek v dokumentu PCR 2006:02 - Building products. Jednotky odpovídají standardu SI i normalizovaným jednotkám použitého SW. Hranice systému: Toto prohlášení zahrnuje následující jednotkové procesy, které jsou uvedeny ve zjednodušeném schématu: Obr. 1: Hranice systému Největší rozsah průmyslových a navazujících činností, včetně objemu vstupů a výstupů je ve fázi výroby. Z celého životního cyklu tvarovek je potom environmentálně nejnákladnějším jednotkovým procesem těžba a úprava surovin. Fáze užití a dožití nebyly do kvantifikovaného vyjádření životního cyklu tvarovek zařazeny. Informace k fázi užití: Fáze užití zahrnuje jednotkové procesy dopravu k zákazníkovi, realizaci stavby a trvání stavby. Stavební systém KB-BLOK je navržen tak, aby při realizaci staveb nebylo potřeba používat těžkých zvedacích prostředků (jeřábů). Vzhledem k proměnnosti jednotkových procesů nejsou doprava k zákazníkům a realizace stavby relevantně vyjádřitelné. Jednotkový proces trvání stavby představuje postupy nutné k jejímu zachování při nesnížení hodnot zásadních parametrů (pevnost, propustnost tepla a vody apod.) a celkovou materiálovou životnost. Životnost závisí na kvalitě použitých materiálů k výrobě tvarovek a výrobních postupech, způsobech realizace stavby a klimatických podmínkách. Životnost prvků garantovaná zárukou je 30 roků. Životnost materiálu je dle odborných odhadů 50 roků do počátku degradace betonu. Celková životnost (do nutného odstranění stavby) však není relevantně vyjádřitelná. KB-BLOK systém s.r.o. poskytuje a doporučuje dodržování stanovených Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 6 (celkem 10)

7 zásad zdění s prvky KB-Blok a konstrukčních postupů pro jednotlivé prvky systému, jejichž účelem je dosažení co nejdelší životnosti. Zásady jsou součástí výrobkových katalogů společnosti. Jednotkový proces užití (trvání) stavby nepředstavuje žádné vstupy a výstupy. Stavební prvky z betonových tvarovek KB-BLOK jsou ve fázi užití bezúdržbové a nevyžadují mechanickou ani chemickou péči. Výrobce nedoporučuje jejich obrušování, impregnaci, barvení ani další postupy. Informace k fázi dožití: Fáze dožití byla kvantifikována v rámci studie LCA na základě předpokládaných jednotkových procesů, neboť tvarovky KB-BLOK nejsou vyráběny tak dlouho, aby se v praxi vyskytly případy skončení jejich životnosti. Analýza citlivosti prokázala, že fáze dožití představuje přibližně pouze 1 % z celkových dopadů životního cyklu produktu. V souladu s PCR 2006:02 - Building products, tak nebyla tato fáze do environmentálního prohlášení zahrnuta. Betonové tvarovky KB-BLOK jsou vzhledem ke svému materiálovému složení ze 100 % recyklovatelné. Výstupem základní recyklace materiálu je betonová drť (recyklát), který má podobné vlastnosti jako umělé nebo přírodní kamenivo. Vhodné je zajištění zpracování a využití recyklátu v blízkosti jeho původu pro snížení dopravního zatížení. Při odstraňování stavebních prvků je třeba zamezit mísení ostatních odpadů s nebezpečnými složkami. V případě znečištění materiálu nebezpečnými složkami je třeba zajistit potřebné postupy k jeho odstranění. Použité údaje: 1) Specifické údaje (Class 2 dle kap PCR) výrobní a provozní údaje společnosti KB-BLOK systém s.r.o. Jedná se o veškeré vstupní údaje (viz tab. č. 1). 2) Generické údaje (Class 3 dle kap PCR) databáze firmy Boustead Consulting Ltd. Jedná se o údaje vygenerované SW Boustead Model ze specifických údajů (viz bod 1). Požadavky na kvalitu údajů byly zahrnuty do následujících parametrů: - časový rozsah pro shromážděné údaje - rok geografický rozsah údaje byly převzaty z databáze firmy Boustead Consulting, Ltd. Vzhledem k možnostem databáze byly využity údaje k výrobě paliv a energie týkající se České republiky. - technologický rozsah údaje byly z databáze firmy Boustead Consulting, Ltd. Tyto údaje představují technologický průměr jednotlivých produktových veličin. Prohlášení o environmentálním profilu produktu: Tab.3 Výsledky inventarizační analýzy LCA Zdroje Fáze životního cyklu výrobku suroviny výroba doprava CELKEM Spotřeba materiálů /kg/ ref.j. Neobnovitelné 1045,02 0,50 0, ,71 Obnovitelné 2,70 0,12 0,03 2,85 Voda (upravená) 3670,00 9,94 5, ,54 Spotřeba energií /MJ/ref.j. Nukleární 161,78 27,54 1,23 190,55 Spotřeba paliv /MJ/ref.j. Uhlí 819,59 91,26 3,63 914,49 Ropa 577,68 35,2 105,69 718,57 Zemní plyn 262,88 19,25 5,13 287,26 Obnovitelná 5,91 92,58 0,06 98,55 Ostatní 0,80 0,32-0,01 1,11 CELKEM 1822,73 173,57 115, ,98 Odpady /kg/ ref.j. Recyklovatelné Ostatní 0, , , ,18389 Nebezpečné 1045,015 0, , ,721 Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 7 (celkem 10)

8 V tabulce nebyly vyjádřeny recyklovatelné odpady - jejich relevantní vyjádření v zahrnutých fázích životního cyklu je neproveditelné. Tab.4: Environmentální profil produktu Kategorie dopadu Fáze životního cyklu výrobku suroviny výroba doprava CELKEM ref.j. Globální oteplování kg CO 2 eq 2,34E+02 5,83E+00 9,15E+00 2,49E+02 Poškození ozonové kg CFC-11 eq 0,00E+00 2,00E-08 1,00E-08 3,00E-08 vrstvy Acidifikace mol H + eq 6,25E-02 3,61E-03 1,48E-03 6,76E-02 Eutrofizace 3- kg PO 4 eq 6,40E-02 4,35E-03 1,17E-02 8,01E-02 Eutrofizace kg O 2 2,95E+00 2,01E-01 5,42E-01 3,70E+00 Tvorba fotooxidantů kg C 2H 4 eq 8,51E-02 5,65E-03 6,17E-03 9,68E-02 Pozn.: Kategorie dopadu eutrofizace byla zpracována ve dvou verzích. První podle PCR 2006:02 Building Products indikátor kategorie g PO 4 3- ekv a The International EPD Consortium (IEC) indikátor kategorie, Supporting Annexes for EPD, druhá podle International EPD Consortium (IEC), Supporting Annexes for EPD - indikátor kategorie O 2, max. Doplňkové environmentální informace: Společnost uplatňuje systém řízení jakosti dle ČSN EN ISO 9001:2001, který je používán jako nástroj k naplnění firemní jakostní strategie. Systém jakosti byl rozšířen o systém ochrany životního prostředí EMS podle ČSN EN ISO Pomocí těchto dvou nástrojů řízení byla vytvořena procesní řídící struktura, která umožňuje lépe komunikovat se zákazníky a plnit jejich požadavky. Systémy řízení a produkty společnosti jsou certifikovány a dozorovány Autorizovanou osobou AO 227 VÚPS - Certifikační společností, s.r.o. Praha. Společnost se snaží o takové zlepšování svého profilu, které bude přinášet výhody po stránkách environmentálních, ale nedílně s tím i ekonomických. K takovým činnostem patří např. provoz vlastní recyklační linky, který zajišťuje zhodnocení vedlejších produktů výroby. Tím dochází k snižování produkce odpadu ve fázi výroby produktů a zároveň k nahrazení pri márních surovin, které by musely být použity místo odpadního materiálu. Ke snižování produkce nebez pečných odpadů přispívá zavedení systému pravidelného čištění (filtrace) hydraulických olejů v místě výroby v roce Vysvětlující materiály lze obdržet prostřednictvím: KB-BLOK systém, s.r.o., Masarykova 635, Postoloprty průmyslová zóna, info@kb-blok.cz tel: Referenční dokumenty: Studie posuzování životního cyklu LCA, BETONOVÉ TVAROVKY. Tvarovky KB, Tvarovky KLASIK, Tvarovky KB ATLAS, Tvarovky KLASIK XC, KB STROP XC; Tichá M., Nobilis L., Děčín, 2009 PCR 2006:2 Building products, version 1.0; Erlandsson a kol., 2006 General Programme Instructions for EPD + Supporting Annexes; The International EPD Consortium (IEC), 2008, Vasagatan 15-17, SE Stockholm, info@environdec.com Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 8 (celkem 10)

9 ČSN ISO Environmentální značky a prohlášení Environmentální prohlášení typu III Zásady a postupy, ČNI, 2006 ČSN EN ISO Environmentální management Posuzování životního cyklu Zásady a osnova, ČNI, 2006 ČSN EN ISO Environmentální management Posuzování životního cyklu Požadavky a směrnice, ČNI, 2006 ČSN ISO Environmentální značky a prohlášení Obecné zásady, ČNI, 2002 ČSN ISO Environmentální značky a prohlášení Vlastní environmentální tvrzení (typ II environmentálního značení), ČNI, 2000 Sdělení o vydání Pravidel Národního programu environmentálního značení; Věstník Ministerstva životního prostředí ČR, srpen 2007, ročník XVII, částka 8, 2007 Mandatorní (povinné) prohlášení: Environmentální prohlášení o produktech téže produktové kategorie, ale z jiných programů nemusí být porovnatelná. Ze stádií životního cyklu byla vypuštěna fáze užití, a to z následujících důvodů: - Umožňuje to směrný dokument pro zpracování EPD PCR 2006:2 Building products, - kvantifikace údajů o dopravě na jednotlivá místa realizace staveb a o realizaci staveb samotných není proveditelná, a obecné vyjádření nebo vyjádření na základě údajů za rok 2007 by výsledek studie pravděpodobně pouze zkreslovalo, - fáze užití nepředstavuje významnou sumu vstupů a výstupů tvarovky v realizované stavbě nejsou ošetřovány nebo renovovány. Ze stádií životního cyklu byla vypuštěna fáze dožití, a to z následujících důvodů: - Umožňuje to směrný dokument pro zpracování EPD PCR 2006:2 Building products, - přesná kvantifikace údajů o nakládání s produktem po dožití není možná, neboť produkt není vyráběn tak dlouho, aby se v praxi vyskytly případy skončení jejich životnosti., - analýza citlivosti provedená v rámci studie LCA prokázala, že v případě předpokládaného nakládání s produktem po dožití představuje tato fáze pouze přibližně 1 % z celkových dopadů životního cyklu, - nakládání s produktem po dožití je závislé na konkrétních podmínkách a úmyslech vlastníka stavby a je obtížně vyjádřitelné v obecné rovině. Toto EPD bylo sestaveno Ing. Rácem (KB-BLOK systém, s.r.o.), Bc. Nobilisem (ECO trend s.r.o.) a Ing. Tichou MT Konzult. Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 9 (celkem 10)

10 Nezávislé ověření prohlášení a údajů v souladu s ČSN ISO 14025:2006: interní externí Program: Postup ověření: EPD system ( ČSN ISO 14025: 2006 Environmentální značky a prohlášení Environmentální prohlášení typu III Zásady a postupy General Programme Instructions for Environmental Product Declarations, EPD, version 1.0 Pravidla Národního programu environmentálního značení Pravidla produktové kategorie (PCR): 2006:2 Building products, version 1.0 Přezkoumání PCR bylo provedeno dne Swedish Environmental Management Council, Vasagatan 15-17, SE Stockholm Výzkumný ústav pozemních staveb - Certifikační společnost, s.r.o., Certifikační orgán pro ověřování environmentálního prohlášení o produktu č.3013 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s., provedl nezávislé ověření environmentální prohlášení o produktu dne v souladu s požadavky ČSN ISO 14025:2006. Ověření se vydává na základě Závěrečné zprávy č. P-3013EPD ze dne , která uvádí zjištění certifikačního orgánu a podmínky platnosti Ověření. Ověřené environmentální prohlášení o produktu má registrační číslo 3013EPD Číslo ověření 3013EPD ze dne Platnost ověření do Kontaktní údaje Výzkumný ústav pozemních staveb - Certifikační společnost, s.r.o., Pražská 16, Praha 10 Hostivař tel.: fax: info@vups.cz Dne Mgr. Tereza Votočková, vedoucí razítko certifikačního orgánu pro EPD Environmentální prohlášení o produktu Betonové tvarovky 10 (celkem 10)

ENVIRONMENTÁLNÍ DEKLARACE VÝROBKU (EPD): PODLAHOVÝ VYSAVAČ ETA 1450 PROXIMO

ENVIRONMENTÁLNÍ DEKLARACE VÝROBKU (EPD): PODLAHOVÝ VYSAVAČ ETA 1450 PROXIMO PCR dokument: PSR 200x:x, SEMC (Švédsko) Období zpracování EPD: 03-09/2005 Registrační číslo EPD: S-EP-00026 Datum ověření EPD: 3.10.2005 ENVIRONMENTÁLNÍ DEKLARACE VÝROBKU (EPD): PODLAHOVÝ VYSAVAČ ETA

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4. 2010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

úvodní slovo www.kb-blok.cz Vážení zákazníci, milí přátelé,

úvodní slovo www.kb-blok.cz Vážení zákazníci, milí přátelé, www.kb-blok.cz úvodní slovo Vážení zákazníci, milí přátelé, právě držíte v ruce první, zcela nové vydání katalogu, který obsahuje základní informace o výrobcích všech produktových řad KB-BLOK systému.

Více

Environmentáln produktu (typ III)

Environmentáln produktu (typ III) Environmentáln lní prohláš ášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Obsah: Národní program environmentáln lního značen ení PCR pravidla produktových kategorií LCA posouzení životního

Více

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Ing. Stanislava Rollová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Environmentální značení a prohlášení je dobrovolným,

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 4 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 4 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4. 2011 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

na téma dne 20.1. 2010 od 9:00 v budově MŽP ČR, Vršovická 65 Praha 10, místnost č. 959

na téma dne 20.1. 2010 od 9:00 v budově MŽP ČR, Vršovická 65 Praha 10, místnost č. 959 P O Z V Á N K A NA ODBORNÝ SEMINÁŘ S DISKUSÍ na téma ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU SE ZAMĚŘENÍM NA OBLAST STAVEBNICTVÍ který pořádá Výzkumný ústav pozemních staveb Certifikační společnost, s.r.o.

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

TVAROVKY KB hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění skládané řádkové zdivo.

TVAROVKY KB hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění skládané řádkové zdivo. hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění skládané řádkové zdivo 11 zásad zdění s KB-BLOK systémem 1 Nejlepších výsledků při zdění s materiály KB-BLOK systému dosáhnete zděním na spáru.

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4. 2009 www.kb-blok.cz

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4. 2009 www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4. 2009 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

Pilotní studie vodní stopy

Pilotní studie vodní stopy Pilotní studie vodní stopy výsledky a zkušenosti ze zpracování WORKSHOP VODNÍ STOPA JA KO N Á STROJ UDRŽITELNÉHO NAKLÁDÁNÍ S VODOU VE FIREM N Í M S EKTORU PRAHA, 2. 11. 2017 LUBOŠ NOBILIS D Í L Č Í V Ý

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 8. 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 8. 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 8. 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 4 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 4 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU V souladu se standardy EN 15804 a ISO 14025 PCR Basic Module CPC 54 Construction Products and Constructions Services, v.1.1, ze dne 2013-02-21 Organizace: ROCKWOOL,

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 9. 2011. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 9. 2011. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 9. 2011 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od

systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 5. 2010 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

Univerzální moderní zdící prvek je určen především na konstrukce plotů a plotových zdí, dělicích. Řez hranou. řez hranou 120 - - 0-4

Univerzální moderní zdící prvek je určen především na konstrukce plotů a plotových zdí, dělicích. Řez hranou. řez hranou 120 - - 0-4 CSB CSB - GRNITO - CSBLOK ES03 Technické údaje o výrobku: Univerzální moderní zdící prvek je určen především na konstrukce plotů a plotových zdí, dělicích stěn, Dlažba okrasných je tvořena zdí, sestavou

Více

TVAROVKY KB. hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění.

TVAROVKY KB. hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění. TVAROVKY KB hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění www.kb-blok.cz TVAROVKY KB prvky tvarovek perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití hlavní tvarovky šíře

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 8. 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od 1. 8. 2012. www.kb-blok.cz. Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 8. 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

Porovnání environmentálních dopadů nápojových obalů v ČR metodou LCA

Porovnání environmentálních dopadů nápojových obalů v ČR metodou LCA Ing. Marie Tichá MT KONZULT Červený vrch 18, 405 02 Děčín IV Návrh projektu do opakované veřejné soutěže na řešení Resortního programu výzkumu v působnosti Ministerstva životního prostředí na léta 2007

Více

Skandinávská střešní taška

Skandinávská střešní taška Skandinávská střešní taška V posledním desetiletí je jednou z nejběžněji užívaných betonových tašek u nás. Díky svému příjemnému vzhledu, jednoduchosti a snadnosti položení patří mezi prvotřídní střešní

Více

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA BETONOVÁ CIHLA DOPLŇKY BETONOVÁ CIHLA XC KB STROP XC KB NOSNÝ PŘEKLAD XC KB STROPNÍ NOSNÍK XC ZATEPLOVACÍ SYSTÉM XC prvky tvarovek perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace

Více

Envimat.cz jako nástroj pro hodnocení environmentální kvality stavebních prvků

Envimat.cz jako nástroj pro hodnocení environmentální kvality stavebních prvků Envimat.cz jako nástroj pro hodnocení environmentální kvality stavebních prvků Ing. Julie Hodková, Ing. Antonín Lupíšek, Ing. arch. Štěpán Mančík, Ing. Luděk Vochoc, Bc. Tomáš Žďára Výroba stavebních materiálů

Více

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK DOPLŇKY KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK XC KB STROP XC KB NOSNÝ PŘEKLAD XC KB STROPNÍ NOSNÍK XC ZATEPLOVACÍ SYSTÉM KB KLASIK XC www.kb-blok.cz BETONOVÁ

Více

Platnost od 1. 4. 2013

Platnost od 1. 4. 2013 systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4. 2013 www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A povrch štípaný - B Povrch

Více

skladebné rozměry [mm]

skladebné rozměry [mm] Technické údaje výrobku: Univerzální moderní zdící prvek je určen především na konstrukce plotů a plotových zdí, dělicích stěn, okrasných zdí, podezdívek a soklů budov. Vzhled výrobku imituje přírodní

Více

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy

povrchové úpravy tvarovek a základní barvy povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch hladký - A Povrch štípaný - B Povrch škrábaný - S Povrch broušený - G Povrch hladký GRIND Povrch štípaný GRIND Povrch štípaný

Více

Akreditace ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu. Veronika Sochorová

Akreditace ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu. Veronika Sochorová Akreditace ověřovatelů environmentálního prohlášení o produktu Veronika Sochorová Český institut pro akreditaci, o.p.s. Založen k 1.1.1993 Obecně prospěšná společnost Založen státem jako národní akreditační

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

Výzkum v oblasti LCA analýza a hodnocení životního cyklu osobní standardní pneumatiky typu 175/70 R13

Výzkum v oblasti LCA analýza a hodnocení životního cyklu osobní standardní pneumatiky typu 175/70 R13 Výzkum v oblasti LCA analýza a hodnocení životního cyklu osobní standardní pneumatiky typu 175/70 R13 Výzkumný záměr MŽP 0002071102 Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 4 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

barevné provedení povrch základní specifikace cena bez DPH cena vč. DPH Wine blok

barevné provedení povrch základní specifikace cena bez DPH cena vč. DPH Wine blok WINE BLOK barevné provedení povrch základní specifikace cena bez DPH cena vč. DPH Tvarovka pro archivování vína cihlově červená 13,65 16,38 15,30 18,36 15,30 18,36 Wine blok rozměr: 400 x 190 x 580 mm

Více

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7

05.05 a.b.c.d.e 5a, 7 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

TVAROVKY KB hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění skládané řádkové zdivo

TVAROVKY KB hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění skládané řádkové zdivo systém vibrolisovaných betonových prvků TVAROVKY KB hlavní vedlejší věncové doplňkové obkladové ztracené bednění skládané řádkové zdivo TVAROVKY KB Společnost KB - BLOK, s.r.o. již od roku 1992 rozvíjí

Více

ZÁKRYTOVÉ PRVKY broušené štípané hladké kulaté tryskané grind

ZÁKRYTOVÉ PRVKY broušené štípané hladké kulaté tryskané grind systém vibrolisovaných betonových prvků ZÁKRYTOVÉ PRVKY broušené štípané hladké kulaté tryskané grind ZÁKRYTOVÉ PRVKY Oplocení se stříškami KB ps-20 B. Detail sloupové hlavice KB sh-50 G. zásady zdění

Více

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí

Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Envimat Český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí Ing. Julie Hodková, Ing. Antonín Lupíšek, Ing. arch. Štěpán Mančík, Ing. Luděk Vochoc a Bc. Tomáš Žďára V Š C H T Životní

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

CENÍK PLATNOST OD 1.3.2014. www.kb-blok.cz/e-shop. Tradiční kvalita českého originálu. ověřeno od roku 1991 po celé Evropě

CENÍK PLATNOST OD 1.3.2014. www.kb-blok.cz/e-shop. Tradiční kvalita českého originálu. ověřeno od roku 1991 po celé Evropě CENÍK PLATNOST OD 1.3.2014 Tradiční kvalita českého originálu ověřeno od roku 1991 po celé Evropě www.kb-blok.cz/e-shop povrchové úpravy tvarovek a základní barvy typy povrchových úprav tvarovek Povrch

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod se nevztahuje na výrobky deklarované podle ČSN EN 1504-2 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí, od 1.4.2011 se technický návod nevztahuje na omítky s organickými

Více

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami.

CENÍK NOVINKA! Platnost od Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. systém vibrolisovaných betonových prvků CENÍK Platnost od 1. 8. 2012 NOVINKA! Systém suchého zdění. Nový jedinečný systém betonových prefabrikátů s hotovými fazetkami. www.kb-blok.cz povrchové úpravy tvarovek

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí Seminář k environmentální politice pro MSP, 14.12.2007, Brno Dobrovolné nástroje Činnosti podnikatelských

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení EP a Rady (EU) č. 305/20, ve znění pozdějších

Více

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE TECHNICKÝ LIST PRVKY PLOTŮ OPĚRNÝCH ZDÍ EST NTUR I - VII EST NTUR I EST NTUR II EST NTUR III EST NTUR IV EST NTUR V EST NTUR VI EST NTUR VII moderní univerzální zdicí tvarovky z prostého vibrolisovaného

Více

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí

Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí 1 Online databáze environmentálních profilů stavebních materiálů a konstrukcí Antonín Lupíšek, Julie Hodková, Štěpán Mančík, Luděk Vochoc Centrum udržitelné výstavby, Fakulta stavební ČVUT Hustopeče 21.3.2012

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2011

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2011 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 211 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Národní program environmentálního značení

Národní program environmentálního značení Národní program environmentálního značení Pavel Růţička Ministerstvo ţivotního prostředí VÚV T.G.M., 31.1.2008, Praha Environmentální značení Odlišuje (označuje) produkty, které jsou při výrobě a jejich

Více

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA obrubníky odvodňovací žlaby D-RainBlok

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA obrubníky odvodňovací žlaby D-RainBlok DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA obrubníky odvodňovací žlaby D-RainBlok www.kb-blok.cz DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA Dopravní infrastruktura perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití KB zahradní

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE 1. Výrobková skupina (podskupina) Název skupiny: Výrobky pro impregnaci dřeva, ochranné nátěry a povlaky dřeva, kovů a zdiva Ochranné nátěry a povlaky dřevěných prvků číslo technického návodu.03 2. Vymezení

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU

ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU ENVIRONMENTÁLNÍ PROHLÁŠENÍ O PRODUKTU V souladu s EN 15804 a ISO 14025 ISOVER AKU 70 mm Datum vyhotovení : prosinec 2013 verze : 1.3 Obecné informace Výrobce: Saint-Gobain Construction Products CZ, divize

Více

DLAŽBA DLAŽBA UNIVYŠEHRAD DLAŽBA UNIHOLAND DLAŽBA CIHLA DLAŽBA MEDIO DLAŽBA GRANDE DLAŽBA UNIKOST DLAŽBA UNIHRADČANY KB VEGETAČNÍ TVÁRNICE

DLAŽBA DLAŽBA UNIVYŠEHRAD DLAŽBA UNIHOLAND DLAŽBA CIHLA DLAŽBA MEDIO DLAŽBA GRANDE DLAŽBA UNIKOST DLAŽBA UNIHRADČANY KB VEGETAČNÍ TVÁRNICE DLAŽBA DLAŽBA UNIVYŠEHRAD DLAŽBA UNIHOLAND DLAŽBA CIHLA DLAŽBA MEDIO DLAŽBA GRANDE DLAŽBA UNIKOST DLAŽBA UNIHRADČANY KB VEGETAČNÍ TVÁRNICE www.kb-blok.cz DLAŽBA Dlažba perokresba název výrobku povrchová

Více

Nosné ocelové konstrukce z hlediska trvale udržitelného rozvoje ve výstavbě. AMECO3 software 16.9.2014

Nosné ocelové konstrukce z hlediska trvale udržitelného rozvoje ve výstavbě. AMECO3 software 16.9.2014 Nosné ocelové konstrukce z hlediska trvale udržitelného rozvoje ve výstavbě 3 software 16.9.2014 software : Software pro zhodnocení životního cyklu budov a mostů s ocelovou nosnou konstrukcí Výpočty jsou

Více

TVAROVKY GRIND. www.kb-blok.cz

TVAROVKY GRIND. www.kb-blok.cz systém vibrolisovaných betonových prvků TVAROVKY GRIND GRIND KB TVAROVKA GRIND KLASIK GRIND GARDEN STONE GRIND ZIQZAQ BLOK GRIND PALISÁDA GRIND SKLÁDANÉ ŘÁDKOVÉ ZDIVO GRIND ZÁKRYTOVÉ PRVKY GRIND ZÁMKOVÁ

Více

, Výrobková skupina (podskupina): číslo technického návodu a.b. Tvárnice z betonu pro suché zdění

, Výrobková skupina (podskupina): číslo technického návodu a.b. Tvárnice z betonu pro suché zdění Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Zdicí prvky a) zdicí prvky, u nichž pravděpodobnost, že se

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

Databáze environmentálních vlastnosti výrobků pro hodnocení komplexní kvality budov

Databáze environmentálních vlastnosti výrobků pro hodnocení komplexní kvality budov Databáze environmentálních vlastnosti výrobků pro hodnocení komplexní kvality budov Antonín Lupíšek, Julie Hodková Centrum udržitelné výstavby, Katedra konstrukcí pozemních staveb Fakulta stavební, ČVUT

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

BEST LUNETA I - IV, nízká

BEST LUNETA I - IV, nízká TECHNICKÝ LIST PRVKY PLOTŮ OPĚRNÝCH ZDÍ EST LUNET I - IV, nízká EST LUNET I EST LUNET II EST LUNET III EST LUNET IV EST LUNET nízká EST LUNET nízká půlka moderní univerzální zdicí tvarovky z prostého vibrolisovaného

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 30 4. Studie 3 HODNOCENÍ A OPTIMALIZACE VLIVU STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Hodnocení a optimalizace pozemních staveb jako celků, stejně tak jako jednotlivých konstrukcí, konstrukčních prvků

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TN se nevztahuje na výrobky deklarované dle ČSN EN 12467 ed.2, ověřování stálosti vlastností dle nařízení

Více

Posuzováníživotního cyklu LCA. Ing. Marie Tichá

Posuzováníživotního cyklu LCA. Ing. Marie Tichá Posuzováníživotního cyklu LCA Ing. Marie Tichá marie.ticha@iol.cz Co je LCA? LCA je metoda posuzování environmentálních aspektů výrobku/služby ve všech stádiích života Co je životní cyklus výrobku? Soubor

Více

Profil společnosti. Heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace stavebního systému. vývoj firmy. ocenění a kvalita

Profil společnosti. Heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace stavebního systému. vývoj firmy. ocenění a kvalita Profil společnosti Heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace stavebního systému vývoj firmy ocenění a kvalita HELUZ komplexní systém český výrobce s tradicí od roku 1876 Nová generace stavebního systému

Více

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE TECHNICKÝ LIST PRVKY PLOTŮ OPĚRNÝCH ZDÍ EST NTUR I - VII EST NTUR I EST NTUR II EST NTUR III EST NTUR IV EST NTUR V EST NTUR VI EST NTUR VII moderní univerzální zdicí tvarovky z prostého vibrolisovaného

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 0) Technický návod se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu

Více

PROFIL společnosti heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace STAVEBNÍHO SYSTÉMU vývoj FIRMY

PROFIL společnosti heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace STAVEBNÍHO SYSTÉMU vývoj FIRMY PROFIL společnosti heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace STAVEBNÍHO SYSTÉMU vývoj FIRMY oceněná KVALITA heluz KOMPLEXNÍ SYSTÉM Nová generace stavebního systému Společnost HELUZ cihlářský průmysl

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). Lze provést ověření stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011,

Více

PROHLÁŠENÍ O VLASTNOSTECH

PROHLÁŠENÍ O VLASTNOSTECH Vypracoval: Ing. Jaroslava Kislingerová Schválil: Ing. Jiří Zacharda Pracovník odpovědný za aktuálnost dokumentu: č. 1A/2013 Strana: 1 Stran celkem: 14 Nahrazuje stranu: / Datum vydání: 1.7. 2013 Účinnost

Více

Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody

Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ústav chemie ochrany prostředí, VŠCHT Praha Ing. Martina Klimtová Vodárna Plzeň a.s. Environmentální

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 5a, Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod se nevztahuje na výrobky deklarované podle ČSN EN 1504-2 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí, od 1. 4. 2011 se technický návod nevztahuje na omítky s organickými

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) číslo technického návodu

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) číslo technického návodu Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Popílky a s popílkem pro konstrukční vrstvy vozovek a pro násypy

Více

VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ VE STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH

VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ VE STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH VYUŽITÍ RECYKLÁTŮ VE STAVEBNÍCH VÝROBCÍCH Tereza PAVLŮ Využití recyklátů ve stavebních výrobcích 13.06.2019 1 54 OBSAH PREZENTACE Demontáž staveb jako standardní metoda demolice Výrobky a materiály s obsahem

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Konstrukční výrobky z rostlého dřeva Mostní prvky, příhradové

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2014 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 214 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development Ekodesignový projekt Centrum inovací a rozvoje (CIR) Ekodesign Centrum inovací a rozvoje (CIR) Vlastnosti a užitná hodnota každého je definována již v prvních fázích jejich vzniku. Při návrhu je nutné

Více

Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN

Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN Výzkumný ústav pozemních staveb Certifikační Společnost AO 227 NO 1516 Technické požadavky na vybrané stavební výrobky z hlediska základního požadavku

Více

www.kb-blok.cz/e-shop www.kb-blok.cz 2 3 systém vibrolisovaných betonových prvků www.kb-blok.cz 4 SKLÁDANÉ ŘÁDKOVÉ ZDIVO PlayBlok Tvarovka PlayBlok výšky 300 mm Vždy je možnost odlišit se od sousedů NOVINKA

Více

Ceníkový katalog. od 1. 4. 2015. Dejte Vaší stavbě zelenou NYNÍ V ŠEDÉ I BÍLÉ

Ceníkový katalog. od 1. 4. 2015. Dejte Vaší stavbě zelenou NYNÍ V ŠEDÉ I BÍLÉ Ceníkový katalog od 1. 4. 2015 Dejte Vaší stavbě zelenou NYNÍ V ŠEDÉ I BÍLÉ Proč Pórobeton Ostrava? Jsme ryze česká společnost s více jak 50 letou tradicí. Díky zásadní modernizaci výrobní technologie

Více

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017

Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Zpráva o vlivu RETOS VARNSDORF s.r.o. na životní prostředí, 2017 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). nařízení vlády č. 13/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a NV č. 215/201 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 09.2, ( 5) TN je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

betonová cihla KB KLASIK

betonová cihla KB KLASIK betonová cihla KB KLASIK barevné provedení povrch základní povrch grind specifikace cena bez DPH cena vč. DPH cena bez DPH cena vč. DPH KB KLASIK cihla dutá betonová 140 90 65 KB KLASIK cihla dutá betonová

Více

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů)

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

TP 06/05 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ BETONOVÉ OBRUBNÍKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ BLOKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY

TP 06/05 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ BETONOVÉ OBRUBNÍKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ BLOKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY TP 06/05 3. vydání TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ BETONOVÉ OBRUBNÍKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ BLOKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY Datum vydání: 07/2015 Datum konce platnosti: neurčeno Tyto technické podmínky dodací jsou

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina):

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): 01.05 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Beton pevnostních tříd C 12/15 (B15) a vyšší. Vlákno

Více

DLAŽBA DLAŽBA UNIVYŠEHRAD DLAŽBA UNIHOLAND SLEPECKÁ DLAŽBA UNIHOLAND DLAŽBA CIHLA KB VEGETAČNÍ TVÁRNICE

DLAŽBA DLAŽBA UNIVYŠEHRAD DLAŽBA UNIHOLAND SLEPECKÁ DLAŽBA UNIHOLAND DLAŽBA CIHLA KB VEGETAČNÍ TVÁRNICE DLAŽBA UNIVYŠEHRAD DLAŽBA UNIHOLAND SLEPECKÁ DLAŽBA UNIHOLAND DLAŽBA CIHLA KB VEGETAČNÍ TVÁRNICE Dlba perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití str. perokresba název výrobku povrchová

Více

NOVÁ GENERACE KB-BLOKU

NOVÁ GENERACE KB-BLOKU www.kb-blok.cz NOVÁ GENERACE KB-BLOKU PlayBlok Tradiční kvalita českého originálu ověřeno od roku 1991 po celé Evropě www.kb-blok.cz/e-shop NOVÁ GENERACE KB-BLOKŮ - hotové spáry stěn i sloupků bez řezání

Více

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY Specifikace Betonové zdící tvarovky jsou průmyslově vyráběny z vibrolisovaného betonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou

Více