Monitoring katadromní migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla L.) v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Monitoring katadromní migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla L.) v ČR"

Transkript

1 Výroční konference OP Rybářství 12.prosince 2012 Monitoring katadromní migrace úhoře říčního (Anguilla anguilla L.) v ČR Musil J., Horký P., Slavík O., Vajglová T. a kol.

2 Úvod do problematiky Výskyt Druhová charakteristika Výskyt Celá říční sít spojená s úmořím Středozemního, Severního a Baltského moře včetně jižního Atlantiku až po Kanárské ostrovy (východní hranici areálu tvoří Pečora, Kolský záliv a Severní Dvina, nevyskytuje se v Grónsku a S. Americe, Berg, 1933) Biologie Diadromní, katadromní, monocyklický druh, reprodukce v Sargasovém moři (Bermudský trojúhelník) v m, pelagické jikry (cca. 700 tis. kg -1 ), diferenciace pohlaví závislá na prostředí, věk samci 6-9 let (TL 35-39cm), samice 8-12 let (TL 61-85cm) Habitat Všechny typy tekoucích, stojatých sladkovodních i brakických vod (početně závislý gradient) Jak to bylo s úhořem? 1. Leptocephalus brevirostris (Messina), Knaup, Identifikace larválního stádia (reprodukce ve Středozemním moři), Grassi, Nález leptocephalů v Atlantiku (Faerské ostrovy), Schmidt, 1912 Johannes Schmidt

3 Úvod do problematiky Reprodukce Subtropická konvergentní zóna, hloubka m Anadromní migrace Orientace Druhově specifický feromon sociální chování (Kleckner et al., 1983), teplota vody, salinita (McLeave et al., 1987) Drift Driftování s golfským proudem (aktivní x pasivní?), 8-9 měsíců x dříve uváděné 2-3 roky (Arai et al., 2000) Dosažení kontinentálního šelfu = ukončená I. metamorfóza (glass eels)

4 Úvod do problematiky Katadromní migrace Časový průběh (timing) Trvá kolem 1,5 roku (cca. 139 dní pro samice x 174dní pro samce v oceánu, Tesch, 2003), obvykle odlišný průběh v různých geografických šířkách (Tesch, 2003), je variabilní také v závislosti na lokalitě, 2 migrační vrcholy a) březen-květen a b) srpen-říjen (Solomon a Beach, 2004), silnější podzimní tah (Tesch, 2003), neprobíhá nikdy ve dne a je nejintenzivnější za tmavých nocí v první nebo poslední fázi měsíce (Tesch, 2003) s největší aktivitou při soumraku a uprostřed noci (Deelder, 1984) Synchronizace migrace Obvykle synchronní pro velký počet jedinců (Tesch, 2003) vs značná lokální variabilita = problematická predikce Faktory prostředí ovlivňující migraci Migrace je výrazně ovlivněna teplotou vody, průtokem, turbiditou, světelnou intenzitou, lunárním cyklem a barometrickým tlakem (Durif a kol., 2008; Tesch, 2003) Pohybová kapacita Laboratorní studie pohybové kapacity (SL-74,7cm, W- 915g) průměrná rychlost - 0,5 SL.s - 1, t-19 0 C po 117 dní (přepočtená vzdálenost 5533km), ztráta 19,7% hmotnosti těla Z pohledu energetického jeden z nejvýkonnějších (nejúspornějších) rybovitých plavců - asi 4 x úspornější než salmonidé (tvar těla, svalová aktivita)

5 Úvod do problematiky Katadromní migrace Katadromní migrace vs morfologie Změna zbarvení na metalickou (stříbrnou), morfologicko-fyziologické změny: zvětšení očí (zvýšení citlivosti sítnice), tvar ploutví, ztluštění kůže, výskyt melanoforů, vymizení negativní fototaxe, zastavení příjmu potravy = histolýza střeva - > GSI až na 11-12% (adaptace na oceánskou migraci) Orientace v prostoru Teplotní gradient (schopnost rozlišit pokles teploty o 0,002 o C.s -1 ) vertikální diurnální migrace, specifické feromony - detekce chemických složek v koncentracích 1: 2,85 x (Teichmann, 1959) - homing behaviour, reotaxe, magnetismus (van Gennikken a kol., 2006) Migrační úspěšnost (sensu EMP návratnost) Nejkritičtější životní perioda - enormní mortalita mechanickým zraňováním v důsledku provozu turbín MVE a VE od 0 do 100% (Winchell et al., 1992; Therrien a Bourgeois 2000) Migrační úspěšnost úhoře v rozmezí 40-50% v případě velkých, málo fragmentovaných toků (Rýn, SRN, Breukelaar a kol., 2009) Nařízením Rady EC 1100/2007 je požadovaná minimální hranice migrační úspěšnosti 40 %

6 Úvod do problematiky Populační kolaps Populační pokles úhoře říčního o 90-99%!!! - Moriartry a Dekker, 1997; ICES, 2003 Potenciální příčiny (= antropogenní tlaky) populačního kolapsu (1) Klimatické změny (Golfský proud) (2) Habitatová degradace (3) Invaze nepůvodního parasita Anguillicola crassus (4) Nadměrný lov a současný management (5) Migrační průchodnost, zelená energie Castonguay et al., 1994

7 Úvod do problematiky Populační kolaps vs Anguillicola crassus Anguillicola crassus story (1) Objevila se v Japonsku u importovaných úhořů A. anguilla (2) 1982 introdukována do SRN společně s importem A. japonica (3) šíření Evropou v důsledku rybích transferů (akvakultura a nasazování), přirozeně A. První nález v Anglii (Kennedy and Fitch, 1990) Import úhořů na trh v Billingsgate automobilová doprava nechtěná introdukce při dovozu monté z Evropy B první nález hlístice A. crassus v ČR (Labe) Moravec, 1992 Masový úhyn úhořů na Vranovské nádrži (Baruš, 1994) Jeden z faktorů vedoucích k rapidnímu poklesu populace úhoře?

8 Úvod do problematiky Záchranné akce CITES II (kontrola a regulace obchodu) ČR nejde o chráněný druh!!! Článek 2 Plány managementu úhoře (EMP, MZE, Musil a kol., 2008) Článek 4 snížit mortalitu a umožnit katadromní reprodukční migraci úhoře mimo území daného členského státu pro minimálně 40% populace úhoře (Součástí každého plánu managementu, který musí být řídícím orgánem EU schválen, je kromě návrhu a predikce účinnosti jednotlivých opatření také časový harmonogram, do kdy bude tento cíl splněn) V souvislosti s článkem 4 byla provedena analýza migrační úspěšnosti úhoře z jednotlivých EMU na základě logistických modelů. EMU (%) Mimo EMU (%) lov VE ostatní Migrační úspěšnost je odhadována v povodí řeky Labe na 16%, v případě povodí řeky Odry na 22% (EMP, MZE, Musil a kol., 2008)

9 Cíle projektu 1. Stanovení migrační úspěšnosti úhoře v říční síti České republiky (EU, nutnost verifikace předešlých odhadů s realitou) 2. Stanovení migrační úspěšnosti v zájmových povodích (management nasazování, minimalizační opatření) 3. Detailní studium migračního chování za účelem možné predikce zahájení katadromní migrace (predikce migrace, minimalizační opatření) Ostatní aktivity 4. Mapování výskytu anguillikolózy a stanovení stupně invaze v závislosti na početnosti populace úhoře a variabilitě prostředí (management)

10 Materiál a metodika Metody studia migrace Metody odlovu Elektrolovná lod, hlubinný agregát GEKO, 350V, 25A, srpen-září, Sledované proměnné: abundance (CPUE) Radiová biotelemetrie Nejpřesnější a nejpopisnější metoda - jediná vhodná k studiu migrací escapement studies (Bunt a kol., 2011), digitálně kódovaná, omezení: h = 5m, vodivost - 500µS, výhody: vysoký počet jedinců na 1 frekvenci (=krátký scan čas), kombinace ATS a MT (Lotek Inc.), vysílač MCFT2-3FM (životnost 3 roky, frekvence MHz, velikost 11 x 59mm, W = 4,6g) Sledované proměnné: migrační úspěšnost celková, povodí (ATS + MT), časový průběh katadromní migrace zahájení, synchronizace, diurnální a sezónní cyklus (ATS + MT)

11 Materiál a metodika Součinnost s CZ EMP (vymezené oblasti) Lokalita

12 Materiál a metodika ATS, odlovy a místa vypuštění značených ryb

13 Materiál a metodika Co když ryby nemigrují? Morfologicko-fyziologické změny (viz. 2. metamorfóza) 1. Oční index (Pankhurst, 1982) OI = *((A + B) / 4)2 x π/tl+ x Metalické zbarvení těla (*) Y/N 3. Přítomnost melanoforů v postranní čáře (*) Y/N * The silvering index (Durif a kol., 2005), ICES, 2011

14 Zvětšení velikosti oka

15 Metalické zbarvení těla

16 Přítomnost melanoforů v postranní čáře

17 Výsledky Početnost úhoře říčního v našich řekách

18 Výsledky Početnost úhoře říčního vs typ prostředí a AC AC 89 % AC % AC % AC 30-65%

19 Výsledky Migrace v podélném profilu - Berounka

20 Výsledky Migrace v podélném profilu - Ohře

21 Výsledky Migrace v podélném profilu - Labe

22 Výsledky Migrace v podélném profilu - Opava

23 Výsledky Migrace v podélném profilu - Ostravice

24 Výsledky Migrace v podélném profilu - Odra

25 Výsledky Migrační úspěšnost v povodí Labe

26 Výsledky Migrační úspěšnost v povodí Labe povodí Berounka Ohře Labe počet značených Počet migrujících Záznam ATS Migrační úspěšnost celkem ,5 (16 EMP)

27 Výsledky Migrační úspěšnost v povodí Odry

28 Výsledky Migrační úspěšnost v povodí Odry povodí Odra Opava Ostravice Olše počet značených (5) Počet migrujících Záznam ATS Migrační úspěšnost celkem 15 (20) (22 EMP)

29 Výsledky Celková migrační úspěšnost v ČR

30 Výsledky ATS povodí datum čas TL (mm) BW (g) V (km.den -1 ) Bohumín Terezín Odra Ohře :50 23:40 Celková migrační úspěšnost v ČR ,5-6 3,8-5,9

31 Výsledky ATS povodí datum čas TL (mm) BW (g) V (km.den -1 ) Bohumín Terezín Odra Ohře :50 23:40 Katadromní migrace vs morfologie ,5-6 3,8-5,9 Ukazatel Oční index Zbarvení těla Postranní čára Popis Úspěšnost determinace (%)

32 Výsledky Migrační chování v diurnálním a sezónním cyklu

33 Diskuze Význam projektu Monitoring katadromní migrace úhoře = významný kontrolní mechanismus (hodnocení efektivity nápravných opatření, Musil a kol., 2008). Prvotní výsledky Významnost plnění tohoto plánu (resp. Nařízení) je kromě vlastní ochrany v současnosti kriticky ohroženého druhu (CITES) také v budoucím zajištění monté pro účely zarybňování volných vod, které je na národní úrovni (v oblastech v součinnosti s plánem managementu), finančně podporováno prostřednictvím Operačních programů! Metodika Celkem naznačeno 72 ryb, 20 ks bude doznačeno v jarním období (viz. výsledky morfologie) Prvotní výsledky 1. Odhad migrační úspěšnosti v EMP podobný s realitou 2. Výsledky korespondují se současným managementem ale nezbytnost dalších kroků (minimalizační opatření, výzkum)

34 ?

35 Migrační úspěšnost úhoře říčního, Anguilla anguilla v České republice návrh opatření k zajištění katadromní migrace ve smyslu Nařízení Rady EC 1100/2007 Optimalizace managementu vysazování úhoře říčního (Anguilla anguilla) v říční síti České republiky: závislost prevalence a intenzity invaze parazita Anguillicoloides crassus na abundanci hostitele a variabilitě environmentálních parametrů Tento projekt je financován z prostředků OP Rybářství.

36

37 Projekt Technologické agentury ČR NUMERICKÁ A FUNKČNÍ ANALÝZA SEKTORU AKVAKULTURY, VČETNĚ REKREAČNÍHO RYBÁŘSTVÍ, ZAMĚŘENÁ NA ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY A ZLEPŠENÍ STAVU VODNÍCH EKOSYSTÉMŮ Lukáš Kalous & Jiří Musil Česká zemědělská univerzita v Praze

38 O ČEM PROJEKT JE Identifikace vzájemných vlivů a interakcí, akvakultury, vodních ekosystémů a rekreačního rybářství. Analýza ekonomických, sociálních a environmentálních parametrů. Akavkultura Rekreační rybolov Vodní ekosystémy

39 SPOLUPRÁCE Informace a názor Krátký dotazník mailem Poskytnutí výsledků projektu

40 Dobrou chuť

Plány managementu úhoře v ČR

Plány managementu úhoře v ČR Plány managementu úhoře v ČR 1. Anotace V souvislosti s nařízením Rady ES č. 1100/2007 ze dne 18. září 2007, kterým se stanoví opatření pro obnovu populace úhoře říčního (Anguilla anguilla) musí každý

Více

Standardizovaný biologický monitoring rybích přechodů

Standardizovaný biologický monitoring rybích přechodů Sázavský seminář 1.11. 2018 Standardizovaný biologický monitoring rybích přechodů Musil J., Barankiewicz M., Marek P. Email: jiri.musil@vuv.cz mob. 420 702 202 962 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G.

Více

Monitoring funkčnosti rybích přechodů

Monitoring funkčnosti rybích přechodů Konference: Fragmentace krajiny, 1.2. 2018 Monitoring funkčnosti rybích přechodů (Ověření funkčnosti RP sledováním migrací ryb) Musil J., kol. Email: jiri.musil@vuv.cz mob. 420 702 202 962 Výzkumný ústav

Více

Analýza současného stavu populací úhoře a návrh jednotlivých opatření k jeho záchraně

Analýza současného stavu populací úhoře a návrh jednotlivých opatření k jeho záchraně Appendix II Analýza současného stavu populací úhoře a návrh jednotlivých opatření k jeho záchraně Obsah: 1. Lov úhoře říčního... 1 1.1 Sportovní rybolov... 2 1.2 Hospodářský odlov... 3 2. Zarybňování úhořem

Více

Definice a popis navrhovaných jednotek - plánů managementu úhoře

Definice a popis navrhovaných jednotek - plánů managementu úhoře Appendix 1 Definice a popis navrhovaných jednotek - plánů managementu úhoře Obsah: 1. Vymezení území managementu úhoře (EMU) v rámci jednotlivých povodí... 1 1.1 Povodí plánů managementu EMU... 1 1.2 Materiál

Více

Monitoring migrací ryb cíle, metodické postupy a nové trendy sledování

Monitoring migrací ryb cíle, metodické postupy a nové trendy sledování Seminář k zprůchodnění migračních překážek ve vodních tocích, 9.10.2014 Monitoring migrací ryb cíle, metodické postupy a nové trendy sledování Musil J. Email: jiri_musil@vuv.cz mob. 702 202 962 Výzkumný

Více

ODBOR APLIKOVANÉ EKOLOGIE

ODBOR APLIKOVANÉ EKOLOGIE VÝZKUMNÝ ÚSTAV VODOHOSPODÁŘSKÝ T. G. MASARYKA, VEŘEJNÁ VÝZKUMNÁ INSTITUCE ODBOR APLIKOVANÉ EKOLOGIE Odbor aplikované ekologie se zabývá především sledováním a hodnocením vývoje přirozených i antropogenně

Více

Rybářství ve volných vodách

Rybářství ve volných vodách Rybářství ve volných vodách Pavel Horký 27. listopadu 2014 Pavel.Horky.R@gmail.com Osnova přednášky Rybářství ve volných vodách 1 Význam a historie rybářství ve volných vodách 2 Volné vody a jejich charakteristika

Více

NA ÚHOŘÍ STEZCE World Fish Migration Day NA ÚHOŘÍ STEZCE

NA ÚHOŘÍ STEZCE World Fish Migration Day NA ÚHOŘÍ STEZCE NA ÚHOŘÍ STEZCE Dne 21. května 2016 pořádal Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce (VÚV T.G.M., v.v.i.) společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky

Více

= tsunami je jedna, nebo série po sobě jdoucích obrovitých vln. - Před příchodem voda ustoupí o stovky metrů

= tsunami je jedna, nebo série po sobě jdoucích obrovitých vln. - Před příchodem voda ustoupí o stovky metrů TSUNAMI = tsunami je jedna, nebo série po sobě jdoucích obrovitých vln. - Před příchodem voda ustoupí o stovky metrů - Na moři rychlost až 700 km/h - Pohybuje se celou svou hloubkou - Na moři má výšku

Více

Populace, populační dynamika a hmyzí gradace

Populace, populační dynamika a hmyzí gradace Populace, populační dynamika a hmyzí gradace Zdeněk Landa sekce rostlinolékařství KRV ZF JU Populace definice Skupina jedinců téhož druhu Subjednotka druhu Odlišnosti populace od druhu: omezení areálem

Více

Výsledky sledování behaviorálních interakcí raků, ryb a významných predátorů

Výsledky sledování behaviorálních interakcí raků, ryb a významných predátorů Výsledky sledování behaviorálních interakcí raků, ryb a významných predátorů Jiří Musil, Tomáš Daněk, Tereza Barteková, Petr Vlašánek, Jitka Svobodová Miroslav Barankiewicz, Eduard Bouše, David Štrunc

Více

Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství za rok pro veřejnost

Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství za rok pro veřejnost Shrnutí Výroční zprávy o implementaci Operačního programu Rybářství 2014 2020 za rok 2016 pro veřejnost 1 Úvod Výroční zpráva o implementaci Operačního programu Rybářství je zpracována na základě článku

Více

fytopatogenů a modelování

fytopatogenů a modelování Mapování výskytu fytopatogenů a modelování škod na dřevinách v lesích ČR Dušan Romportl, Eva Chumanová & Karel Černý VÚKOZ, v.v.i. Mapování výskytu vybraných fytopatogenů Introdukce nepůvodních patogenů

Více

Dotační tituly pro podporu výstavby rybích přechodů

Dotační tituly pro podporu výstavby rybích přechodů Pavel Marek AOPK ČR, odd. péče o vodní ekosystémy Povodí Vltavy, s.p. Praha - Smíchov 9.10. 2014 Dotační tituly pro podporu výstavby rybích přechodů Potřebnost dotačních titulů? Stavby RP jsou náročné

Více

Analýza dynamiky migrace ryb z Lipenské nádrže do řeky Vltavy výsledky projektu Soužití člověka a perlorodky říční ve Vltavském luhu

Analýza dynamiky migrace ryb z Lipenské nádrže do řeky Vltavy výsledky projektu Soužití člověka a perlorodky říční ve Vltavském luhu SEMINÁŘ K ZPRŮCHODNĚNÍ MIGRAČNÍCH PŘEKÁŽEK VE VODNÍCH TOCÍCH Praha 10. 11. 2016 Analýza dynamiky migrace ryb z Lipenské nádrže do řeky Vltavy výsledky projektu Soužití člověka a perlorodky říční ve Vltavském

Více

Zjištění stavu populací bolena dravého a sekavce říčního v EVL údolních nádržích RNDr. Milan Muška, Ph.D.

Zjištění stavu populací bolena dravého a sekavce říčního v EVL údolních nádržích RNDr. Milan Muška, Ph.D. Zjištění stavu populací bolena dravého a sekavce říčního v EVL údolních nádržích RNDr. Milan Muška, Ph.D. odbor monitoringu biodiverzity, SOPK, AOPK ČR Praha, 6. 12. 2016 Zjištění stavu populací bolena

Více

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE 2012 5. ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI 5.1. ZÁKLADNÍ FORMY Základní formy zapojení veřejnosti 1. Demokratické mechanismy 2. Zapojení do procesu EIA 3. Zakládání občanských

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Koncepce, příprava a provoz rybích přechodů v dílčím povodí Horní Odry

Koncepce, příprava a provoz rybích přechodů v dílčím povodí Horní Odry Koncepce, příprava a provoz rybích přechodů v dílčím povodí Horní Odry Praha, 9.října 2014 E. Hrubá, T. Skokan, B. Tureček Povodí Odry, státní podnik Začlenění povodí Odry v rámci Evropy Charakteristiky

Více

Studie migrace ryb přes kartáčovérybípřechody na řece Sázavě

Studie migrace ryb přes kartáčovérybípřechody na řece Sázavě Horký, P. a kol. Studie migrace ryb přes kartáčovérybípřechody na řece Sázavě Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 Pobočka Brno Mojmírovo

Více

Úhoř říční - Anguilla anguilla

Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Vliv dopravy na mortalitu a fragmentaci populací (s příklady pro vydru říční) Vznik migračních bariér, fragmentace

Vliv dopravy na mortalitu a fragmentaci populací (s příklady pro vydru říční) Vznik migračních bariér, fragmentace Přímá mortalita na silnicích Vlivy dopravy na faunu Vliv dopravy na mortalitu a fragmentaci populací (s příklady pro vydru říční) Vznik migračních bariér, fragmentace Ministerstvo životního prostředí Vršovická

Více

Úřední věstník Evropské unie L 248/17

Úřední věstník Evropské unie L 248/17 22.9.2007 Úřední věstník Evropské unie L 248/17 NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1100/2007 ze dne 18. září 2007, kterým se stanoví opatření pro obnovu populace úhoře říčního RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu

Více

Populace 2. = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové.

Populace 2. = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové. Populace 2 = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové. = homotypický soubor jedinců všech vývojových stádií v určitém prostoru, ten lze

Více

Hydrologie a pedologie

Hydrologie a pedologie Hydrologie a pedologie Ing. Dana Pokorná, CSc. č.dv.136 1.patro pokornd@vscht.cz http://web.vscht.cz/pokornd/hp Předmět hydrologie a pedologie ORGANIZACE PŘEDMĚTU 2 hodiny přednáška + 1 hodina cvičení

Více

Metodická podpora AOPK ČR v omezování dopadů fragmentace

Metodická podpora AOPK ČR v omezování dopadů fragmentace Ing. Pavel Marek AOPK ČR, Komise pro rybí přechody Metodická podpora AOPK ČR v omezování dopadů fragmentace Konference Fragmentace krajiny ČZU Praha - SIC, 1. února 2018 AOPK ČR Výkon státní správy (správní

Více

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí Miloš ROZKOŠNÝ, Miriam DZURÁKOVÁ, Hana HUDCOVÁ, Pavel SEDLÁČEK Výzkumný

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Nepůvodní druhy ryb v našich vodách. Monika Spáčilová

Nepůvodní druhy ryb v našich vodách. Monika Spáčilová Nepůvodní druhy ryb v našich vodách Monika Spáčilová Co je to introdukce Člověkem prováděné přemisťování druhů ryb do míst, kde se původně nevyskytovaly, s cílem zachovat je trvale v přírodě nebo k chovu

Více

ČISTÁ VODA ZDRAVÉ MĚSTO Cizorodé látky ve vodách podzemních, povrchových a odpadních jako důsledek lidské činnosti

ČISTÁ VODA ZDRAVÉ MĚSTO Cizorodé látky ve vodách podzemních, povrchových a odpadních jako důsledek lidské činnosti ČISTÁ VODA ZDRAVÉ MĚSTO Cizorodé látky ve vodách podzemních, povrchových a odpadních jako důsledek lidské činnosti Reg.č. projektu: CZ.07.1.02/0.0/0.0/16_040/0000378 Petr Tušil a kol. Představení projektu

Více

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Biologická Diversita Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Sladkovodní ekosystémy 2.5% světových zásob vody je sladkovodních, z toho 99% led či podzemní voda Velká část využívaná pro zavlažování

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Vyhláška č. 154/2016 Sb.

Vyhláška č. 154/2016 Sb. 1 z 5 28.02.2018, 10:51 Vyhláška č. 154/2016 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 98/2011 Sb., o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných

Více

Profil organizace 2016

Profil organizace 2016 Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz Profil organizace 2016 Český rybářský svaz RYBÁŘSTVÍ Produkční Rybářské firmy Sportovní Rybářské svazy Chov ryb pro tržní účely Výkon rybářského práva

Více

PREDIKCE NEBEZPEČNOSTI NEPŮVODNÍCH RYB A RAKŮ A OPTIMALIZACE ERADIKAČNÍCH METOD INVAZNÍCH DRUHŮ

PREDIKCE NEBEZPEČNOSTI NEPŮVODNÍCH RYB A RAKŮ A OPTIMALIZACE ERADIKAČNÍCH METOD INVAZNÍCH DRUHŮ PREDIKCE NEBEZPEČNOSTI NEPŮVODNÍCH RYB A RAKŮ A OPTIMALIZACE ERADIKAČNÍCH 2.Koordinační schůzka Řešitel: RNDr. Jitka Svobodová a kol. 7.12.2017 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka. v.v.i., Podbabská

Více

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES Programy opatření v plánech povodí ČR WFD 1 2000/60/ES 2 3 Charakterizace České republiky Hydrologie a užívání vod: V ČR je cca 76 tis. km vodních toků (přesnost map 1:50 000) Z toho je cca 15 tis. km

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses

World of Plants Sources for Botanical Courses Prostorové šíření organismů Bariéry šíření a prostory pro šíření Bariéry šíření veškeré jevy znesnadňující prostorové šíření nemusí nutně znemožňovat šíření působí jako filtr závisí na prostředí závisí

Více

Komplexní řešení zabezpečení migrační prostupnosti vodních toků ČR

Komplexní řešení zabezpečení migrační prostupnosti vodních toků ČR Komplexní řešení zabezpečení migrační prostupnosti vodních toků ČR Sázava n/s, 4. listopad 2010 Mgr. Petr Birklen, Ing. Mgr. Michal Pravec, Mgr. Alena Slavíková, RNDr. Jakub Horecký, Ph.D. Legislativa

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Návrh managementových opatření na regulaci raka signálního (Pacifastacus leniusculus) v povodí Malše

Návrh managementových opatření na regulaci raka signálního (Pacifastacus leniusculus) v povodí Malše Návrh managementových opatření na regulaci raka signálního (Pacifastacus leniusculus) v povodí Malše Řešitel: RNDr. Jitka Svobodová a kol. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka. v.v.i., Podbabská

Více

Vytvořen. ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR ití pro udržitelný rozvoj dopravy. Tomáš. Libosvár

Vytvořen. ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR ití pro udržitelný rozvoj dopravy. Tomáš. Libosvár Vytvořen ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR k využit ití pro udržitelný rozvoj dopravy Tomáš Libosvár TA02031259 Vytvořen ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR k využit ití pro

Více

Monitoring lokalit soustavy Natura 2000 jako nástroj pro efektivní management a ochranu autochtonních populací raků (EHP-CZ02-OV-1-007-2014)

Monitoring lokalit soustavy Natura 2000 jako nástroj pro efektivní management a ochranu autochtonních populací raků (EHP-CZ02-OV-1-007-2014) (EHP-CZ02-OV-1-007-2014) Jednání řídícího výboru č. II Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Supported by grant from Iceland, Liechtenstein and Norway Libuše Opatřilová, VÚV TGM, v.v.i.

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

Karas stříbřitý. (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I.

Karas stříbřitý. (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I. Karas stříbřitý (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I. Řád: Máloostní Čeleď: Kaprovití Charakteristika potrava: všežravec délka života: 10 let pohlavní dospělost: 3. rok doba rozmnožování: květen-červenec

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 Úvod: Monitoring početnosti volajících samců chřástala polního čeleď (Rallidae). je pokračováním dlouholetého sledování populační dynamiky

Více

Monitoring lokalit soustavy Natura 2000 jako nástroj pro efektivní management a ochranu autochtonních populací raků (EHP-CZ02-OV )

Monitoring lokalit soustavy Natura 2000 jako nástroj pro efektivní management a ochranu autochtonních populací raků (EHP-CZ02-OV ) (EHP-CZ02-OV-1-007-2014) Jednání řídícího výboru č. V Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Supported by grant from Iceland, Liechtenstein and Norway 30.3.2016 Program jednání informace

Více

NOVÉ METODY V CHOVU RYB

NOVÉ METODY V CHOVU RYB NOVÉ METODY V CHOVU RYB doc. Dr. Ing. MAREŠ Jan, doc. Ing. KOPP Radovan Ph.D., Ing. BRABEC Tomáš Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelova univerzita v Brně www.rybartsvi.eu Produkce světové akvakultury

Více

PŘÍLOHY ZPRÁVY KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

PŘÍLOHY ZPRÁVY KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.10.2014 COM(2014) 640 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY ZPRÁVY KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o výsledku provádění plánů řízení stavu úhořů, včetně hodnocení opatření týkajících

Více

Příloha č. 4 Výzvy pro předkládání žádostí v rámci Programu podpory zajištění komplexního monitorování stavu vod v ČR

Příloha č. 4 Výzvy pro předkládání žádostí v rámci Programu podpory zajištění komplexního monitorování stavu vod v ČR Příloha č. 4 Výzvy pro předkládání žádostí v rámci Programu podpory zajištění komplexního monitorování stavu vod v ČR Přehled jednotlivých projektů, které jsou předmětem podpory maximální alokované částky,

Více

SBORNÍK 1 Terénní hydrobiologické praktikum II (Karlov pod Pradědem, 23.-27. 10. 2006)

SBORNÍK 1 Terénní hydrobiologické praktikum II (Karlov pod Pradědem, 23.-27. 10. 2006) SBORNÍK 1 Terénní hydrobiologické praktikum II (Karlov pod Pradědem, 23.-27. 10. 2006) Již třetím rokem pořádala Katedra ekologie a životního prostředí PřF UP v Olomouci ve spolupráci s Katedrou ekologie

Více

Určení potenciálu výskytu vranky obecné v rámci říční sítě z pohledu hydromorfologie toků a mapování příčných objektů

Určení potenciálu výskytu vranky obecné v rámci říční sítě z pohledu hydromorfologie toků a mapování příčných objektů LIFE11 NAT/CZ/490 Určení potenciálu výskytu vranky obecné v rámci říční sítě z pohledu hydromorfologie toků a mapování příčných objektů Dokumentace k aktivitě: A.6 - Mapa (GIS) hydromorfologie toků v EVL

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

Vliv predátorů na migraci raků v toku

Vliv predátorů na migraci raků v toku Vliv predátorů na migraci raků v toku Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Supported by grant from Iceland, Liechtenstein and Norway http://crayfish2015.vuv.cz Jitka Svobodová, VÚV TGM,

Více

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79 Předmluva 13 1 Definice biologie ochrany přírody 15 Podstata a původ biologie ochrany přírody 17 Filozofické základy biologie ochrany přírody 19 Význam biologie ochrany přírody 22 Mezioborový přístup -

Více

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz 48. Odborný seminář pro pracovníky v oblasti ochrany ŽP Jetřichovice duben 2010 Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz Výskyt povodní je třeba

Více

Historie. 1958 (Ženeva) 1. konference OSN o mořském právo možnost těžby na šelfu

Historie. 1958 (Ženeva) 1. konference OSN o mořském právo možnost těžby na šelfu Námořní právo Historie mořské právo - zásady se původně utvářely jako právo obyčejové - vliv námořních mocností teritoriální vody vzdálenost, která se dala chránit pobřežním dělostřelectvem 3 námořní míle

Více

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009

MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009 Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2009 Myslivecká a veterinární legislativa, škody způsobené černou zvěří SBORNÍK REFERÁTŮ 13. listopadu 2009 zasedací místnost

Více

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE 2012 4. NÁSTROJE NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Požáry v Řecku Středomořské ekosystémy Požáry - přirozený faktor Řecko extrémní rozsah požárů r. 2007 4.1.

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE DOSAŽENÉ VÝSLEDKY

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE DOSAŽENÉ VÝSLEDKY ZACHOVÁNÍ RYBOLOVNÝCH ZDROJŮ Mají-li být rybolovné zdroje zachovány, je třeba je využívat způsobem udržitelným pro životní prostředí a zajistit dlouhodobou životaschopnost tohoto odvětví. Proto existuje

Více

MOŢNOSTI ZMÍRNĚNÍ SOUČASNÝCH DŮSLEDKŮ KLIMATICKÉ ZMĚNY ZLEPŠENÍM AKUMULAČNÍ SCHOPNOSTI V POVODÍ RAKOVNICKÉHO POTOKA (PILOTNÍ PROJEKT)

MOŢNOSTI ZMÍRNĚNÍ SOUČASNÝCH DŮSLEDKŮ KLIMATICKÉ ZMĚNY ZLEPŠENÍM AKUMULAČNÍ SCHOPNOSTI V POVODÍ RAKOVNICKÉHO POTOKA (PILOTNÍ PROJEKT) MOŢNOSTI ZMÍRNĚNÍ SOUČASNÝCH DŮSLEDKŮ KLIMATICKÉ ZMĚNY ZLEPŠENÍM AKUMULAČNÍ SCHOPNOSTI V POVODÍ RAKOVNICKÉHO POTOKA (PILOTNÍ PROJEKT) Jaroslav Beneš, Ladislav Kašpárek, Martin Keprta Projekt byl řešen:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Invazní ekologie II. Transport Evžen Tošenovský (evzen.tosenovsky@upol.cz) FRVŠ F4b 2863/2010

Invazní ekologie II. Transport Evžen Tošenovský (evzen.tosenovsky@upol.cz) FRVŠ F4b 2863/2010 Invazní ekologie II. Transport Evžen Tošenovský (evzen.tosenovsky@upol.cz) FRVŠ F4b 2863/2010 Invazní proces Transport 1. Transport Vymření nebo zajetí Introdukce 2. Establishment Neúspěšná Úspěšná 3.

Více

FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍ A SÍDELNÍ INFRASTRUKTUROU A OCHRANA PŮDY

FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍ A SÍDELNÍ INFRASTRUKTUROU A OCHRANA PŮDY Petr Anděl FRAGMENTACE KRAJINY DOPRAVNÍ A SÍDELNÍ INFRASTRUKTUROU A OCHRANA PŮDY Letní škola ochrany půdy, 2. 3. 9. 2013 andel@evernia.cz Dálnice jako bariéra Dálnice jako bariéra PROSTUPNOST DÁLNICE

Více

Česká republika. Národní strategie pro Fond soudržnosti. - Sektor dopravy - SOUHRNNÝ ITINERÁŘ

Česká republika. Národní strategie pro Fond soudržnosti. - Sektor dopravy - SOUHRNNÝ ITINERÁŘ Česká republika Národní strategie pro Fond soudržnosti - Sektor dopravy - SOUHRNNÝ ITINERÁŘ Zlepšení plavebních podmínek na řece Labi v úseku mezi Střekovem a státní hranicí ČR/SRN 1. Číslo multimodálního

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014, pokud

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy

Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Ochrana přírody, rybářství, vody - přehled právní úpravy Jan Šíma odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Mezinárodní úmluvy Úmluva o biologické rozmanitosti

Více

Aktualizace koncepce zprůchodnění říční sítě ČR

Aktualizace koncepce zprůchodnění říční sítě ČR Aktualizace koncepce zprůchodnění říční sítě ČR AOPK ČR, VÚV T. G. Masaryka Miloš Holub, Zdeněk Vogl, Pavel Marek, Jiří Musil Seminář zprůchodnění migračních překážek ve vodních tocích Praha, 1.11. 2018

Více

Dlouhodobý monitoring rysa ostrovida a vlka obecného v CHKO Beskydy a Kysuce

Dlouhodobý monitoring rysa ostrovida a vlka obecného v CHKO Beskydy a Kysuce Dolní Lomná, Návstěvnické centrum URSUS - 4.12.2018 Dlouhodobý monitoring rysa ostrovida a vlka obecného v CHKO Beskydy a Kysuce Miroslav Kutal 1,2, Martin Duľa 1,2 & Michal Bojda 2 1 Ústav ekologie lesa,

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Sucho v povodí Odry

Sucho v povodí Odry Sucho 2015-2016 v povodí Odry Česká část povodí Odry 6 252 km2, tj. 5% z území mezinárodní oblasti povodí Odry délka páteřního toku Odry v ČR 132 km (celková délka 867 km) Pomocí Vodohospodářské soustavy

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Projekt UrbanAdapt

Více

Monitoring vybraných invazních druhů rostlin a živočichů v Moravskoslezském kraji

Monitoring vybraných invazních druhů rostlin a živočichů v Moravskoslezském kraji Monitoring vybraných invazních druhů rostlin a živočichů v Mgr. Roman Barták, ZO ČSOP Onyx Celkem 3 dílčí průzkumy: 1. CHKO Beskydy 2. CHKO Jeseníky 3. Moravskoslezský kraj (mimo obě CHKO) CHKO Beskydy

Více

Biomanipulace známé i neznámé

Biomanipulace známé i neznámé Biomanipulace známé i neznámé Tomáš Zapletal, Václav Koza, Pavel Jurajda Povodí Labe, státní podnik, Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. PRINCIP BIOMANIPULACE Ekosystémová služba Dosažení cíle Nedosažení

Více

TWINNING PROJEKT CZ01/IB-EN-01

TWINNING PROJEKT CZ01/IB-EN-01 Projekt / Komponent TWINNING CZ/01 IB-EN-01 Environmentální monitoring Autoři Weber, Konecny, Nemetz Datum zveřejnění / Verze 15. říjen 02/2.1 Směrný dokument Info Fáze 2 Reference / Strana EM strategický

Více

Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR. aktualizace 2014

Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR. aktualizace 2014 Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR aktualizace 2014 Obsah OBSAH... 2 1 ÚVOD... 3 1.1 ŘÍČNÍ SÍŤ... 3 1.2 MÍRA FRAGMENTACE VODNÍCH TOKŮ V ČR... 3 1.3 MIGRACE RYB... 4 1.4 VLIV MIGRAČNÍ PROSTUPNOSTI NA EKOLOGICKÝ

Více

LIFE15 NAT/CZ/ Hana Pánková - Botanický ústav AV ČR,v.v.i.

LIFE15 NAT/CZ/ Hana Pánková - Botanický ústav AV ČR,v.v.i. LIFE15 NAT/CZ/000818 Hana Pánková - Botanický ústav AV ČR,v.v.i. Projekt je realizován s finančním příspěvkem Evropské unie, programu Life a Ministerstva životního prostředí. LIFE15 NAT/CZ/000818 Realizace:

Více

Posuzování návrhů plánů povodí v rámci Evropské unie

Posuzování návrhů plánů povodí v rámci Evropské unie Komise pro Plán dílčího povodí Horní Vltavy Komise pro Plán dílčího povodí Berounky Komise pro Plán dílčího povodí Dolní Vltavy Posuzování návrhů plánů povodí v rámci Evropské unie Společné zasedání komisí

Více

Máme se dál obávat sucha i v roce 2016?

Máme se dál obávat sucha i v roce 2016? Máme se dál obávat sucha i v roce 2016? V našich geografických podmínkách nelze spolehlivě predikovat vznik sucha v horizontu několika týdnů či měsíců. To, zda hrozí sucho i v roce 2016, bude dáno vývojem

Více

SWOT analýza rekreačního rybářství

SWOT analýza rekreačního rybářství SWOT analýza rekreačního rybářství Jiří Musil 1, Lukáš Kalous 2, Tereza Vajglová 1 & Miroslav Barankiewicz 1 1 Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, veřejně výzkumná instituce, Odbor aplikované

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

Moderní metody intenzivní produkce ryb

Moderní metody intenzivní produkce ryb Moderní metody intenzivní produkce ryb Pramen: FAO Světová produkce (tis. tun) Produkce ryb v evropských zemích (mil. EUR) 1900 4000 1700 1500 1300 3800 3600 3400 3200 3000 1100 2800 900 700 2600 2400

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

Seminář ke světovému dni výživy

Seminář ke světovému dni výživy Seminář ke světovému dni výživy Ministerstvo zemědělství 16. října 2017 Možnosti podpory rybářství v ČR Ing. Pavel Pojer Části prezentace 1. Národní podpory 2. OP Rybářství 2014-2020 Národní podpory rybářství

Více

Úvod k semináři : Rostlinné invaze a ochrana přírody. Einführung : Pflanzeninvasionen und Naturschutz. Handrij Härtel

Úvod k semináři : Rostlinné invaze a ochrana přírody. Einführung : Pflanzeninvasionen und Naturschutz. Handrij Härtel Úvod k semináři : Rostlinné invaze a ochrana přírody Einführung : Pflanzeninvasionen und Naturschutz. Handrij Härtel Hlavní faktory ohrožení biodiverzity na Zemi (1) globální změny klimatu (2) ničení a

Více

Nepovinná příloha č. 8

Nepovinná příloha č. 8 Budoucí vývoj českého rybářství musí vycházet ze současného stavu a zaměření produkčního rybářství v ČR, postaveného na rybníkářství, tj. tradiční akvakultuře, a jeho roli při zajišťování výživy obyvatelstva.

Více

Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno

Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno Josef Hejzlar Petr Znachor Zuzana Sobolíková Vladimír Rohlík Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hydrobiologický ústav České Budějovice

Více

13496/17 jp/lk 1 DG B 2A

13496/17 jp/lk 1 DG B 2A Rada Evropské unie Brusel 23. října 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2017/0212 (NLE) 13496/17 PECHE 393 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Generální sekretariát Rady Delegace Č. dok. Komise: 11404/17

Více

STUDIE OCHRANY PŮDY A VODY V POVODÍ JIHLAVY NÁVRH OPATŘENÍ A MODELOVÁ ÚČINNOST

STUDIE OCHRANY PŮDY A VODY V POVODÍ JIHLAVY NÁVRH OPATŘENÍ A MODELOVÁ ÚČINNOST STUDIE OCHRANY PŮDY A VODY V POVODÍ JIHLAVY NÁVRH OPATŘENÍ A MODELOVÁ ÚČINNOST Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití krajiny v Brně Jana Konečná, Petr Karásek,

Více

Národní vzdělávací fond, o.p.s. ANO Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Technická univerzita v Liberci ANO

Národní vzdělávací fond, o.p.s. ANO Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Technická univerzita v Liberci ANO Výsledky 1. veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného společenskovědního výzkumu a experimentálního vývoje OMEGA Seznam projektů doporučených k podpoře: (seřazeno dle čísla projektu) ČÍSLO TD010024

Více

Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí

Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí Ministerstvo zemědělství Č.j.: 49 296/2003-7320 Ministerstvo životního prostředí Č.j.: 4089/OOV/03 Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva

Více

ALPHA PCB INDUSTRY LED PRŮMYSLOVÉ SVÍTIDLO LETÁ ZÁRUKA

ALPHA PCB INDUSTRY LED PRŮMYSLOVÉ SVÍTIDLO LETÁ ZÁRUKA 5-letá garance dostupnosti náhradních komponentů ALPHA PCB INDUSTRY LED PRŮMYSLOVÉ SVÍTIDLO 5 LETÁ ZÁRUKA ALPHA PCB INDUSTRY LED průmyslové svítidlo Český výrobek Made in Czech Chemický průmysl Tunely

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA JIŽNÍAMERIKA -HYDROLOGIE Mgr. Iva Svobodová Hydrologické vymezení poloha: Jižní Amerika se rozkládá na západní polokouli, ze západu ji omývá Tichý oceán,

Více

Program péče o velké šelmy

Program péče o velké šelmy Program péče o velké šelmy Petr Koubek, Jarmila Krojerová, Miroslava Barančeková Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Příprava Programů péče o velké šelmy je evropským tématem již celá desetiletí. Na

Více

k posílení a další prosperitě populace zájmového druhu (nikoliv však na úkor jiných vzácných a zvláště chráněných druhů)

k posílení a další prosperitě populace zájmového druhu (nikoliv však na úkor jiných vzácných a zvláště chráněných druhů) METODIKA PROVÁDĚNÍ BATRACHOLOGICKÉHO PRŮZKUMU V EVL A MZCHÚ Zpracoval: Mgr. David Fischer, Zpracoval: Mgr. David Fischer, metodiky byly vytvořeny ve spolupráci s Jihočeským krajem A) Cíle IP 1) Hlavní

Více

Výskyt pstruha obecného f. potoční (Salmo trutta m. fario) v oblasti NP a CHKO Šumava

Výskyt pstruha obecného f. potoční (Salmo trutta m. fario) v oblasti NP a CHKO Šumava AKTUALITY ŠUMAVSKÉHO VÝZKUMU s. 201 205 Srní 2. 4. dubna 2001 Výskyt pstruha obecného f. potoční (Salmo trutta m. fario) v oblasti NP a CHKO Šumava Ladislav Bula 1 & Josef Pokorný 2 1) Ing. Ladislav Bula,

Více

V Praze dne 30. dubna 2010. Rut Bízková ministryně

V Praze dne 30. dubna 2010. Rut Bízková ministryně Přílohy V Směrnice Ministerstva životního prostředí o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu podpory zajištění monitoringu vod účinné od 1. května 2010

Více