Mgr. Martin Kroh, vedoucí lektorského týmu JUDr. Marek Novotný, advokát Akademie pro bytové domy. 15. března

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mgr. Martin Kroh, vedoucí lektorského týmu JUDr. Marek Novotný, advokát Akademie pro bytové domy. 15. března"

Transkript

1 Hospodaření bytových korporací Hlavní principy, základní pojmy, odpovědnost a omezení hospodaření rozhodování a jednání SVJ / BD a členů jejich statutárních orgánů, kontrola hospodaření Mgr. Martin Kroh, vedoucí lektorského týmu JUDr. Marek Novotný, advokát Akademie pro bytové domy 15. března 2018 Projekt běží pod záštitami:

2 Hospodaření bytových korporací Bytové korporace se liší právní formou: = Společenství vlastníků (jednotek) - SVJ Bytové družstvo - BD

3 Základní podobnosti a rozdíly: Hospodaření bytových korporací SVJ nevlastní zpravidla nic v domě, výjimečně pozemek (zpravidla související, nikoliv zastavěný), mimořádně pak jednotku? BD je vlastníkem domu a bytů a pozemků (zastavěných i souvisejících) stejné postavení (např. služby) velká podobnost (např. správa pohledávek) zásadní rozdíly (např. vyloučení člena)

4 Hospodaření bytových korporací SVJ: Měsíční předpis plateb (záloh) dvě základní kategorie: = Příspěvek na správu domu a pozemku Zálohy na služby BD: Měsíční předpis plateb (záloh) dvě základní kategorie: = Nájemné Zálohy na služby

5 Hospodaření SVJ Prohlášení: 1166 (2) Má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek (dále jen "společenství vlastníků"). Nevznikne-li v souvislosti s rozdělením společenství vlastníků, prohlášení správce určí pravidla pro: 1. správu domu, 2. užívání společných částí a 3. příspěvky na náklady spojené se správou domu a pozemku.

6 Hospodaření SVJ Stanovy: 1200 (2) Stanovy obsahují alespoň: f) pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, g) pravidla pro: 1. tvorbu rozpočtu společenství, 2. příspěvky na správu domu, 3. úhradu cen služeb a 4. způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.

7 Hospodaření SVJ Kompetence shromáždění: 1208 působnosti shromáždění patří (d) Schválení: 1. účetní závěrky, 2. vypořádání výsledku hospodaření a 3. zprávy o hospodaření společenství vlastníků a správě domu, 4. celkové výše příspěvků na správu domu pro příští období a 5. rozhodnutí o vyúčtování nebo 6. vypořádání nevyčerpaných příspěvků, (e) 7. druhu služeb a 8. výše záloh na úhradu (služeb), 9. způsob rozúčtování cen služeb na jednotky,

8 Kompetence shromáždění: 1208 působnosti shromáždění patří Hospodaření SVJ c) volba a odvolávání členů volených orgánů a rozhodování o výši jejich odměn, f) rozhodování (7.) o opravě nebo stavební úpravě společné části, převyšují-li náklady částku stanovenou prováděcím právním předpisem; (nebo stanovami), g) udělování předchozího souhlasu 1. k nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí nebo k jinému nakládání s nimi, 2. k nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž hodnota převyšuje částku stanovenou prováděcím právním předpisem (nebo stanovami), nebo k jinému nakládání s nimi, 3. k uzavření smlouvy o úvěru společenstvím vlastníků včetně schválení výše a podmínek úvěru, 4. k uzavření smlouvy o zřízení zástavního práva k jednotce, pokud dotčený vlastník jednotky v písemné formě s uzavřením zástavní smlouvy souhlasil, h) ujednání o ceně osoby, která má zajišťovat některé činnosti správy domu a pozemku,

9 Příspěvek na správu domu a pozemku: 1180 Hospodaření SVJ (1) Nebylo-li jinak určeno, vlastník jednotky přispívá na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu naspolečných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

10 Příspěvek na správu domu a pozemku: 1180 (2) Příspěvky určené na: Hospodaření SVJ 1. odměňování osoby, která dům spravuje, nebo 2. členů jejích orgánů, 3. na vedení účetnictví a 4. na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

11 Náklady vlastní správní činnosti Hospodaření SVJ Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 17 Vymezení některých nákladů vlastní správní činnosti Podobnými náklady vlastní správní činnosti uvedenými v 1180 odst. 2 občanského zákoníku se rozumí zejména náklady a) na zřízení, vedení a zrušení bankovních účtů společenství vlastníků jednotek, b) na rozúčtování a vyúčtování plnění spojených s užíváním jednotek, včetně provedení odečtů hodnot z poměrových měřidel spotřeby vody a ze zařízení sloužících k rozúčtování nákladů na teplo, c) na pořízení majetku sloužícího pro vlastní správní činnost, například počítač včetně softwarového vybavení a jeho odpisy, d) kanceláře osoby odpovědné za správu domu a pozemku, například vybavení, kancelářské potřeby, spotřeba elektřiny, je-li samostatně měřena, poštovné, a e) spojené s poskytováním právních služeb týkajících se správy domu a pozemku..

12 Hospodaření SVJ Změna příspěvku na správu domu a pozemku: Rozhodnutí mimo zasedání (tzv. per rollam) 1214 Rozhodnutí se přijímá většinou hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů. Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.

13 Hospodaření SVJ Příspěvek na správu domu a pozemku tvoří zejména: Dlouhodobá záloha na opravy a údržbu domu a pozemku ( fond oprav ) Krátkodobá záloha na opravy a údržbu domu a pozemku? Odměna členům volených orgánů (výbor či předseda SVJ, kontrolní komise či revizor) Odměna osoby, která má zajišťovat některé činnosti správy domu a pozemku ( správce ) Pojištění Provozní záloha (např. náklady shromáždění)

14 Hospodaření SVJ Pravidla vypořádávání příspěvku na správu domu a pozemku: (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) 1186 (1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu (= SVJ) povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat. (2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu (= SVJ), jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

15 Hospodaření SVJ Pravidla vypořádávání příspěvku na správu domu a pozemku: (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) 1186 (1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu (= SVJ) povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat. (2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu (= SVJ), jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

16 Hospodaření BD Přechod závazků v rámci bytového družstva: (zákon č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích) 736 Převod družstevního podílu v bytovém družstvu (1) Převoditelnost družstevního podílu člena bytového družstva nelze omezit ani vyloučit, pokud má být nabyvatelem osoba, která splňuje podmínky stanov pro přijetí za člena bytového družstva. (2) Převodem družstevního podílu, s nímž byl spojen nájem družstevního bytu nebo právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, dochází k převodu nájmu družstevního bytu, anebo převodu práva na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu včetně všech práv a povinností s tím spojených, a to včetně všech dluhů převodce vůči bytovému družstvu a dluhů bytového družstva vůči převodci, které souvisejí s užíváním družstevního bytu převodcem, anebo s právem na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu za podmínek určených stanovami.

17 Hospodaření BD Pravidla vypořádávání příspěvku na správu domu a pozemku: (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) 744 Členové, kteří jsou nájemci družstevních bytů, hradí v nájemném bytovému družstvu pouze účelně vynaložené náklady bytového družstva vzniklé při správě těchto družstevních bytů, včetně 1. nákladů na opravy, modernizace a rekonstrukce domů, ve kterých se nacházejí, a 2. příspěvků na tvorbu dlouhodobého finančního zdroje na opravy a investice těchto družstevních bytů.

18 Hospodaření BD Pravidla vypořádávání příspěvku na správu domu a pozemku: (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) 748 (1) Stanovy nesmí určit vypořádací podíl nižší, než kolik činí částka vyjadřující rozsah splněné vkladové povinnosti člena v bytovém družstvu. (2) Neurčují-li stanovy způsob výpočtu vypořádacího podílu, je vypořádací podíl roven výši splněného členského vkladu.

19 Hospodaření BD Omezení hospodaření bytového družstva: (zákon č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích) 750 Zisk bytového družstva může být použit pouze k uspokojování bytových potřeb členů a k dalšímu rozvoji bytového družstva.

20 Hospodaření BD Obecná úprava bytového družstva: (zákon č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích) 586 Podíl člena na zisku (1) Stanovy mohou určit, že člen nebo někteří členové mají za podmínek určených ve stanovách právo na podíl na zisku. (2) Neurčují-li stanovy způsob určení podílu člena na zisku určeném k rozdělení mezi členy, určí se v poměru jeho splněné vkladové povinnosti k členskému vkladu ke splacenému základnímu kapitálu družstva; u člena, jehož členství v rozhodném roce trvalo jen část účetního období, se podíl na zisku poměrně zkrátí.

21 Hospodaření BD Omezení hospodaření bytového družstva: (zákon č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích) 751 (1) Bytové družstvo nesmí převést vlastnické právo k družstevním bytům nebo budovám s družstevními byty nebo pozemkům jimi zastavěným a s nimi věcně souvisejícím, ledaže s podmínkami převodu předem souhlasí všichni členové bytového družstva, kteří jsou nájemci těchto družstevních bytů, a všichni členové družstva, kteří mají podle platného znění stanov právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu. (2) Souhlas podle odstavce 1 musí mít písemnou formu s úředně ověřeným podpisem. Udělený souhlas je závazný i pro právního nástupce osoby, která jej udělila. (3) Odstavce 1 a 2 se nepoužijí, jestliže se jedná o /neplatí pro/ převody družstevních bytů a družstevních nebytových prostorů do vlastnictví členů bytového družstva, kteří jsou jejich nájemci.

22 Hospodaření BD Omezení hospodaření bytového družstva: (zákon č. 90/2012 Sb., zákona o obchodních korporacích) 752 (1) Bytové družstvo nesmí zastavit nebo jinak zatížit družstevní byty, nebo budovy s družstevními byty nebo pozemky jimi zastavěné a s nimi věcně související, ledaže s tím předem udělí svůj souhlas alespoň dvě třetiny členů bytového družstva, kteří jsou nájemci těchto družstevních bytů. (2) Souhlas podle odstavce 1 musí mít písemnou formu s úředně ověřeným podpisem. Udělený souhlas je závazný i pro právního nástupce osoby, která jej udělila.

23 Hospodaření SVJ Služby: (zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník) 1181 (1) Vlastník jednotky platí zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu (= služby) a má právo, aby mu osoba odpovědná za správu domu zálohy včas vyúčtovala, zpravidla nejpozději do čtyř měsíců od skončení zúčtovacího období. (2) Není-li určena doba splatnosti nedoplatku nebo přeplatku záloh, jsou splatné k témuž dni do tří měsíců po uplynutí lhůty uvedené v odstavci 1.

24 Hospodaření bytových korporací Služby: (zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (zákon o službách)) 3 Vymezení a rozsah služeb (1) Službami jsou zejména dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu.

25 Hospodaření bytových korporací Služby: (zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (zákon o službách)) 2 Vymezení pojmů Poskytovatel služeb = 1. vlastník nemovitosti nebo vlastník jednotky v případě, že je byt užíván na základě nájemní smlouvy, nebo 2. společenství vlastníků jednotek Příjemce služeb = 1. nájemce bytu, nebo 2. vlastník jednotky

26 Hospodaření bytových korporací Služby: (zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (zákon o službách))

27 Službami jsou zejména: Hospodaření bytových korporací 1. Služby spotřebované ve společných částech domu: Elektřina ve společných částech (osvětlení, výtah) Úklid Odvoz odpadu Provoz výtahu STA? Ostraha objektu Recepce Zahradnické služby?

28 Službami jsou zejména: Hospodaření bytových korporací 2. Služby spotřebované v jednotce: Teplo Teplá voda Studená voda

29 Rozdělení nákladů na služby: 5 ZoS Rozúčtování nákladů na služby Hospodaření bytových korporací (1) Způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo, anebo společenství. Změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období. (2) Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto a) dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody, b) provoz a čištění komínů podle počtu využívaných vyústění do komínů, c) umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu (STA) podle počtu kabelových zásuvek, d) provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, popřípadě další služby sjednané mezi poskytovatelem služeb a příjemcem služeb, podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

30 Rozdělení nákladů na služby: Hospodaření bytových korporací 6 ZoS Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům (1) Náklady na vytápění v případě, že není stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, a náklady na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu podle jiného právního předpisu se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Pokud k dohodě nedojde, rozúčtují se náklady na vytápění a společnou přípravu teplé vody podle jiného právního předpisu upravujícího podrobnosti pro rozúčtování nákladů na dodávku tepla a společnou přípravu teplé vody v domě. Změna způsobu rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům je možná vždy až po skončení zúčtovacího období. (2) Pokud je jiným právním předpisem stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu, rozdělí se náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období na složku základní a spotřební. Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.

31 Rozdělení nákladů na služby: Hospodaření bytových korporací 6 ZoS Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům (3) Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m 2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u příjemce služeb s měřením nebo zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce hodnoty určené jako spodní a horní hranice oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. V případě překročení přípustných rozdílů musí být provedena úprava výpočtové metody. Neumožní-li příjemce služeb instalaci stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, nebo přes opakované prokazatelné upozornění neumožní jejich odečet, nebo je neoprávněně ovlivní, činí v daném zúčtovacím období u tohoto příjemce služeb spotřební složka nákladů trojnásobek průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadajících na 1 m 2 započitatelné podlahové plochy zúčtovací jednotky. (4) Náklady na společnou přípravu teplé vody pro zúčtovací jednotku za zúčtovací období tvořené náklady na tepelnou energii spotřebovanou na ohřev vody a náklady na spotřebovanou vodu se rozdělí na složku základní a spotřební. Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka se rozdělí mezi příjemce služeb poměrně podle náměrů vodoměrů na teplou vodu instalovaných u příjemců služeb. Neumožní-li příjemce služeb instalaci vodoměrů na teplou vodu nebo přes opakované prokazatelné upozornění neumožní jejich odečet, nebo je neoprávněně ovlivní, činí v daném zúčtovacím období u tohoto příjemce služeb spotřební složka nákladů trojnásobek průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadajících na 1 m 2 podlahové plochy zúčtovací jednotky.

32 Hospodaření bytových korporací Rozdělení nákladů na služby: 6 ZoS Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům Navazuje vyhláška MMR č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům

33

34

35

36

37 Hospodaření bytových korporací Průměrné náklady bydlení 4 členná rodina v % 2% 12% 11% 4% 13% 21% 7% 1% 1% 2% 2% 1% 3% dlouhodobá záloha pojistné odměna správce odměna volených orgánů provozní náklady odvoz odpadu úklid provoz výtahu el.spol.prostor STA vodné stočné teplo teplá voda elektřina plyn internet / TV pojištění domácnosti

38 Hospodaření SVJ Co může být obsahem potvrzení o bezdlužnosti pro nabyvatele ( 1186 odst. 2)? Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu (= SVJ), jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky Do potvrzení o bezdlužnosti se uvádí pohledávky společenství po lhůtě splatnosti, a to ke dni, kdy je potvrzení vyhotoveno.

39 Hospodaření SVJ Do působnosti shromáždění patří ( 1208 OZ): c) volba a odvolávání a rozhodování o výši odměn členů volených orgánů, d) schválení účetní závěrky, vypořádání výsledku hospodaření a zprávy o hospodaření společenství vlastníků a správě domu, jakož i celkové výše příspěvků na správu domu pro příští období a rozhodnutí o vyúčtování nebo o vypořádání nevyčerpaných příspěvků, e) schválení druhu a výše záloh na úhradu služeb, jakož i způsobu rozúčtování cen služeb na jednotky, f) rozhodování 7. o opravě nebo stavební úpravě společné části, převyšují-li náklady částku stanovenou prováděcím právním předpisem; neurčí-li stanovy něco jiného

40 Hospodaření SVJ Do působnosti shromáždění patří ( 1208 OZ): g) udělování předchozího souhlasu 1. k nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí nebo k jinému nakládání s nimi 2. k nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž hodnota převyšuje částku stanovenou prováděcím právním předpisem, nebo k jinému nakládání s nimi; to neplatí, pokud stanovy určí něco jiného, 3. k uzavření smlouvy o úvěru společenstvím vlastníků včetně schválení výše a podmínek úvěru, 4. k uzavření smlouvy o zřízení zástavního práva k jednotce, pokud dotčený vlastník jednotky v písemné formě s uzavřením zástavní smlouvy souhlasil

41 Hospodaření SVJ Do působnosti shromáždění patří ( 1208 OZ): h) schválení smlouvy s touto osobou, která má zajišťovat některé činnosti správy domu a pozemku (= správce) a schválení změny smlouvy v ujednání o ceně nebo o rozsahu činnosti, i) rozhodování v dalších záležitostech 1. určených stanovami nebo 2. které si shromáždění k rozhodnutí vyhradí.

42 Hospodaření bytových korporací Bytová korporace by měla zajistit doručení: a) Předpis záloh b) Vyúčtování 7 ZoS Vyúčtování a splatnost přeplatků a nedoplatků (1) Není-li jiným právním předpisem stanoveno jinak, skutečnou výši nákladů a záloh za jednotlivé služby vyúčtuje poskytovatel služeb příjemci služeb vždy za zúčtovací období a vyúčtování doručí příjemci služeb nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období. (3) Finanční vyrovnání provedou poskytovatel a příjemce služeb v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb.

43 Hospodaření bytových korporací Náležitosti vyúčtování: 7 odst. 2 ZoS skutečná výše nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi a celková výše přijatých měsíčních záloh za služby tak, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla 1. zřejmá a 2. kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování

44 Hospodaření bytových korporací Sankce při porušení: 13 ZoS Pokuta za prodlení s nepeněžitým plněním (1) Jestliže poskytovatel služeb nebo příjemce služeb nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, zejména nesplní-li: a) příjemce služeb povinnost oznámit změnu počtu osob, nebo b) poskytovatel služeb 1. včas nedoručí vyúčtování nebo 2. nesplní povinnosti spojené s právem příjemce služeb nahlížet do podkladů k vyúčtování a 3. povinnosti spojené s vypořádáním námitek, je povinen zaplatit druhé straně pokutu, ledaže by splnění povinností ve stanovené lhůtě nebylo spravedlivé požadovat nebo k nesplnění lhůty došlo zaviněním druhé strany.

45 Hospodaření bytových korporací Sankce při porušení: 13 ZoS Pokuta za prodlení s nepeněžitým plněním (2) Výši pokuty poskytovatel služeb ujedná alespoň s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o ní rozhodne družstvo, anebo společenství. Ujednaná výše pokuty nesmí přesáhnout 50 Kč za každý započatý den prodlení. Nedojde-li k ujednání s nájemci nebo rozhodnutí družstva anebo společenství, činí výše pokuty 50 Kč za každý započatý den prodlení.

46 Hospodaření SVJ Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 8 Činnostmi týkajícími se správy domu a pozemku z hlediska správních činností se rozumí zejména b) stanovení a vybírání předem určených finančních prostředků od vlastníků jednotek jako záloh na příspěvky na správu domu a pozemku, stanovení záloh na úhrady cen služeb a jejich vyúčtování a vypořádání, c) vedení účetnictví, zpracování a předložení daňových přiznání, řádné hospodaření s finančními prostředky, vedení seznamu členů společenství vlastníků jednotek, d) uplatňování a vymáhání plnění povinností vůči jednotlivým vlastníkům jednotek, které jim ukládají jiné právní předpisy nebo vyplývají ze stanov společenství vlastníků jednotek a z usnesení shromáždění vlastníků jednotek přijatých v souladu s jinými právními předpisy a se stanovami společenství vlastníků jednotek,

47 Hospodaření SVJ Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 12 Pro účely rozvržení příspěvků ve stejné výši na každou jednotku podle 1180 odst. 2 občanského zákoníku odměnami osoby, která dům spravuje, se rozumí odměna správce v domě, kde nevzniklo společenství vlastníků jednotek; odměnami členů orgánů osoby, která dům spravuje, se rozumí odměny členů volených orgánů společenství vlastníků jednotek.

48 Hospodaření SVJ Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 13 V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je (1) rozhodování o nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky Kč, dále rozhodování o zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž zůstatková cena v kalendářním roce nepřesahuje v souhrnu Kč; to neplatí, pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného. Vzorové stanovy SVJ: nabytí movitých věcí, jejichž pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky Kč a dále rozhodování o zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž zůstatková cena v kalendářním roce nepřesáhne v souhrnu částku Kč

49 Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: Hospodaření SVJ 13 V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je (2) rozhodování o opravě nebo stavební úpravě společných částí nemovité věci, nepřevyšují-li náklady v jednotlivých případech částku Kč v průměru na každou jednotku; tento limit neplatí, pokud se jedná o opravy způsobené havárií na společných částech, nebo pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného. Vzorové stanovy SVJ: údržbě, opravě nebo stavební úpravě společné části, celková částka na opravy a údržbu však nesmí překročit souhrnnou částku v součtu Kč v průměru na každou jednotku v domě a Kč na společenství v kalendářním roce. Tento limit neplatí, jde-li o havarijní stav či odstranění jeho důsledků a/nebo opatření k zabránění větší škodě na společných částech nebo majetku vlastníků jednotek.

50 Hospodaření SVJ Vzorové stanovy SVJ informační povinnost: O všech rozhodnutích je výbor společenství povinen informovat nejpozději na nejbližším zasedání shromáždění.

51 Hospodaření SVJ Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 14 (1) K nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí ve vlastnictví společenství vlastníků jednotek nebo k jinému nakládání s nimi může shromáždění vlastníků jednotek dát předchozí souhlas jen v případě, jde-li o nabytí nemovité věci pro účely správy domu a pozemku; rozhodování v této záležitosti statutárnímu orgánu společenství vlastníků jednotek nepřísluší. (2) Ke sjednání úvěru a k uzavření smlouvy o zřízení zástavního práva k jednotce, pokud dotčený vlastník jednotky v písemné formě s uzavřením zástavní smlouvy souhlasil, je oprávněno shromáždění vlastníků jednotek dát souhlas jen pro účely správy domu a pozemku, především pro opravy, úpravy společných částí nebo změny stavby, jejichž realizace byla schválena usnesením shromáždění vlastníků jednotek.

52 Rozpočet SVJ Hospodaření SVJ Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník: 1200 Založení společenství vlastníků (2) Stanovy obsahují alespoň (g) pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek. Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 15 Rozpočet na kalendářní rok, sestavený podle pravidel určených ve stanovách, schvaluje shromáždění vlastníků jednotek, které také schvaluje výsledky jeho plnění v rámci schválení zprávy o hospodaření společenství vlastníků jednotek.

53 Hospodaření SVJ Příjmy SVJ: Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 16 (1) Příjmem společenství vlastníků jednotek jsou zejména a) příspěvky vlastníků jednotek na správu domu a pozemku podle 1180 občanského zákoníku, b) úroky z prodlení přijaté od vlastníků jednotek z důvodu prodlení s platbami příspěvků na správu domu a pozemku podle 1180 občanského zákoníku, c) úroky z prodlení přijaté od vlastníků jednotek z důvodu prodlení s platbami za plnění spojená nebo související s užíváním jednotky podle 1181 občanského zákoníku, včetně nedoplatků z jejich vyúčtování, a pokuty za nesplnění povinnosti vlastníka jednotky podle 13 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty,

54 Hospodaření SVJ Příjmy SVJ: Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 16 (1) Příjmem společenství vlastníků jednotek jsou zejména d) úroky z vkladů na bankovních účtech společenství vlastníků jednotek, e) penále, úroky z prodlení a smluvní pokuty zaplacené třetími osobami za porušení povinností ze smluv sjednaných společenstvím vlastníků jednotek, f) pojistné plnění z pojistných smluv sjednaných společenstvím vlastníků jednotek týkající se společných částí a bonifikace za příznivý škodní průběh a g) příjmy plynoucí z nakládání s majetkem společenství vlastníků jednotek.

55 Hospodaření SVJ Příjmy SVJ: Nařízení vlády č. 366/2013 Sb.: 16 (2) Příjmem společenství vlastníků jednotek nejsou příjmy plynoucí z nakládání se společnými částmi, a to i v případě, že jsou hrazeny na bankovní účet společenství vlastníků jednotek; jde zejména o tyto příjmy a) nájemné z pronájmu společných částí domu, b) úroky z prodlení placené z důvodu prodlení nájemců těchto společných částí s platbami nájemného a s úhradami za plnění spojená s užíváním těchto společných částí včetně nedoplatků z jejich vyúčtování a c) příjmy od třetích osob plynoucí z provozování technických zařízení v domě pro tyto osoby.

56 Hospodaření bytových korporací Koexistence SVJ a BD v bytovém domě: 1. BD - rozhoduje členská schůze 2. založení SVJ - rozhoduje shromáždění vlastníků - smluvní vztahy na BD, hospodaření na účtu BD, ale vyúčtování na vlastníky jednotek 3. vznik SVJ - správa společných částí domu a pozemku přechází na SVJ - BD je jedním členem SVJ, je-li vlastníkem alespoň jedné jednotky, byť třeba jako vlastník více jednotek - BD může být předsedou SVJ či předsedou nebo členem výboru SVJ x SVJ zpravidla nikdy nebude členem či statutárním orgánem BD

57 Hospodaření bytových korporací Speciální témata: Správce vs. osoba, která má zajišťovat některé činnosti správy domu a pozemku? 1190 Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků. Nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce (1) Dokud má některý zakladatel společenství vlastníků většinu hlasů, je správcem domu a pozemku. Pro tento účel se na strany smlouvy o výstavbě hledí jako na jednu osobu. SBD Praha je osobou, která má zajišťovat některé činnosti správy domu a pozemku, ne správcem! Pokuty v rámci stanov či domovního řádu nelze stanovit jinak než na základě zákona obtížné dokazování porušení povinností oporou pro domovní řád: 1200 odst. 2 písm. f) pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí 1176 povinnost vlastníka jednotky řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu

58 Hospodaření bytových korporací Speciální témata: Předpis úhrad Splatnost Pocty osob, oznamovací povinnost Nákladové listy pro rozúčtování Pohledávky, řešení dluhu, upomínání Exekuce a insolvence Účetní závěrka Rozvaha, Výkaz zisků a ztrát ( výsledovka ), Přehled čerpání dlouhodobé zálohy, Analytické účty Daňové přiznání Ukládání do veřejných rejstříků

59 Hospodaření bytových korporací Speciální témata: Výnos z pronájmů nebytových prostor (jednotek) a společných částí domu Konstrukce úpravy záloh na služby Vzorové stanovy SVJ k hospodaření Mzdová agenda Sdílená ekonomika (AirBNB) Financování oprav Úvěr Oprava vs. Investice Elektronická data banky, dodavatelé Klientský portál Výstavba Pořízení družstevního bytu

60 Hospodaření bytových korporací Kontrola hospodaření: 1179 OZ: Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů. 575 odst. 1 písm. b) ZOK: Člen (družstva) má v souladu se zákonem a stanovami právo účastnit se řízení a rozhodování v družstvu..

61 Kontrola vyúčtování: Hospodaření bytových korporací 8 ZoS Nahlížení do podkladů k vyúčtování a vypořádání námitek (1) Na základě písemné žádosti příjemce služeb je poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů. (2) Případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předloží příjemce služeb poskytovateli služeb neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1, příjemci služeb. Vyřízení uplatněných námitek musí být poskytovatelem služeb uskutečněno nejpozději do 30 dnů od doručení námitky.

62 Hospodaření bytových korporací

63 Závěrem k zamyšlení: Hospodaření bytových korporací V účetnictví se počítá na haléře a vyžaduje se 100% přesnost. Příklady z běžného života: 99,9% bezpečnosti v poštovních službách = nedoručených zásilek v ČR 99,9% bezpečnosti v leteckém provozu = nehod letadel na světě (z toho 7 letadel odbavených v Praze) 99,9% bezpečnosti v porodnicích = 107 záměn novorozenců v ČR Plnění na 99,9% je neakceptovatelné v řadě oborů!

64 Děkuji za pozornost! Mgr. Martin Kroh vedoucí lektorského týmu Akademie pro bytové domy Projekt běží pod záštitami:

3 Vymezení a rozsah služeb 4 Výše záloh za služby a způsob změny jejich výše 5 Rozúčtování nákladů na služby

3 Vymezení a rozsah služeb 4 Výše záloh za služby a způsob změny jejich výše 5 Rozúčtování nákladů na služby 67 ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

1 Úvodní ustanovení. 2 Vymezení pojmů

1 Úvodní ustanovení. 2 Vymezení pojmů Číslo: Název: 67/2013 Sb. Zákon, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním Ze dne: 19.2.2013 Znění od: 1.1.2016 Částka: 31/2013 Sb. Znění do: Neomezeno Platnost

Více

67/2013 Sb. ZÁKON. Úvodní ustanovení. (3) Tento zákon se nevztahuje na služby, které si příjemce služeb zajišťuje bez účasti poskytovatele služeb.

67/2013 Sb. ZÁKON. Úvodní ustanovení. (3) Tento zákon se nevztahuje na služby, které si příjemce služeb zajišťuje bez účasti poskytovatele služeb. 67/2013 Sb. ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty ve znění zákona č. 104/2015 Sb.

Více

67/2013 Sb. ZÁKON. Úvodní ustanovení

67/2013 Sb. ZÁKON. Úvodní ustanovení 67/2013 Sb. ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty Změna: 104/2015 Sb. Parlament

Více

Společenství Zd. Štěpánka 1787 zapsané v obchodním rejstříku, vedeném Krajským soudem v Ostravě, vložka S 5292 IČ: 27782255

Společenství Zd. Štěpánka 1787 zapsané v obchodním rejstříku, vedeném Krajským soudem v Ostravě, vložka S 5292 IČ: 27782255 Společenství Zd. Štěpánka 1787 zapsané v obchodním rejstříku, vedeném Krajským soudem v Ostravě, vložka S 5292 IČ: 27782255 Zásady upravující poskytování plnění spojených s užíváním bytů a postup při určování

Více

67/2013 ZÁKON. ze dne 19. února 2013,

67/2013 ZÁKON. ze dne 19. února 2013, 67/2013 ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

67/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 19. února 2013,

67/2013 Sb. ZÁKON. ze dne 19. února 2013, 67/2013 Sb. ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 657 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 1.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 657 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 1. 24 9. funkční období 24 Návrh zákona, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (Navazuje na sněmovní tisk č. 657

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY 7/2013 Sb. - Zákon, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v... z 7 26.3.2013 10:28 Ročník 2013 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Bytové družstvo Juraje Jánošíka, Jánošíkova Hradec Králové. Směrnice pro služby spojené s užíváním bytu a jejich vyúčtování č.

Bytové družstvo Juraje Jánošíka, Jánošíkova Hradec Králové. Směrnice pro služby spojené s užíváním bytu a jejich vyúčtování č. Bytové družstvo Juraje Jánošíka, Jánošíkova 644 500 03 Hradec Králové Směrnice pro služby spojené s užíváním bytu a jejich vyúčtování č. 6/2019 Tato směrnice je vyhotovena v souladu s ustanoveními stanov

Více

104/2015 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona č. 67/2013 Sb.

104/2015 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona č. 67/2013 Sb. 104/2015 Sb. ZÁKON ze dne 10. dubna 2015, kterým se mění zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě

Více

SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK BĚLUŇSKÁ 1840

SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK BĚLUŇSKÁ 1840 SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK BĚLUŇSKÁ 1840 Běluňská 1840/6, 193 00 Praha 9, Ič. 247 57 454 P R A V I D L A o poskytování plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě Část 1 I. 1) Pravidla

Více

Dopady zákona č.67/2013 Sb. o službách do rozúčtovatelské praxe

Dopady zákona č.67/2013 Sb. o službách do rozúčtovatelské praxe Centrum energetického poradenství PRE 17.10.2013 Praha Ing. Jiří Zerzaň Dopady zákona č.67/2013 Sb. o službách do rozúčtovatelské praxe NOVÉ LEGISLATIVNÍ NORMY Zákon č. 318/2012 Sb. - novela zákona č.

Více

PRAVIDLA HOSPODAŘENÍ Společenství vlastníků jednotek Plickova , Praha 4

PRAVIDLA HOSPODAŘENÍ Společenství vlastníků jednotek Plickova , Praha 4 PRAVIDLA HOSPODAŘENÍ kterými se stanoví způsob a režim záloh a příspěvků na správu domu a na služby spojené s užíváním bytových jednotek a jejich vyúčtování dále jen Pravidla Dům: Bytové domy na adrese

Více

Příloha stanov č. 1 Pravidla pro rozúčtování nákladů, stanovení záloh a jejich vyúčtování

Příloha stanov č. 1 Pravidla pro rozúčtování nákladů, stanovení záloh a jejich vyúčtování Příloha stanov č. 1 Pravidla pro rozúčtování nákladů, stanovení záloh a jejich vyúčtování - Pravidla rozúčtování nákladů vzniklých při užívání jednotek v domě, správě domu a pozemku - Pravidla pro stanovení

Více

Ekonomika bytových družstev (Družstevní minimum 2016)

Ekonomika bytových družstev (Družstevní minimum 2016) Ekonomika bytových družstev (Družstevní minimum 2016) 1. Charakter hlavní činnosti BD, základní ekonomické kategorie v zákoně o obchodních korporacích 2. Nájemné z družstevních bytů a družstevních nebytových

Více

ZÁSADY HOSPODAŘENÍ SPRÁVNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA ROZVOJ

ZÁSADY HOSPODAŘENÍ SPRÁVNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA ROZVOJ SPRÁVNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO ROZVOJ Jihlavská 1276 / 17, 140 00 Praha 4 IČ:00033006, zapsané v Obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl DrXCVIII, vložka 237 ZÁSADY HOSPODAŘENÍ SPRÁVNÍHO BYTOVÉHO

Více

Směrnice o úhradách za plnění poskytovaná s užíváním bytů v domě spravovaném společenstvím vlastníků. Článek 1 předmět úpravy

Směrnice o úhradách za plnění poskytovaná s užíváním bytů v domě spravovaném společenstvím vlastníků. Článek 1 předmět úpravy Společenství vlastníků Štefánikova 1146,1147,1148,1149 Bohumín Štefánikova 1149 Nový Bohumín IČO: 03242595 Směrnice o úhradách za plnění poskytovaná s užíváním bytů v domě spravovaném společenstvím vlastníků

Více

Text částí zákonů v platném znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. K části první návrhu zákona

Text částí zákonů v platném znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. K části první návrhu zákona Text částí zákonů v platném znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění K části první návrhu zákona Platné znění zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním

Více

Rozpočet SVJ na rok 2018

Rozpočet SVJ na rok 2018 Společenství vlastníků Ruská 1239, 1238, 1237, Praha 10 IČ: 720 20 750 Zápis v rejstříku společenství vlastníků jednotek, vedeného Městským soudem v Praze oddíl S, vložka 9988 Rozpočet SVJ na rok 2018

Více

PRAVIDLA HOSPODAŘENÍ

PRAVIDLA HOSPODAŘENÍ Společenství vlastníků jednotek domu Starobylá 1006, 1007, 1008, Praha 11 PRAVIDLA HOSPODAŘENÍ kterými se stanoví způsob a režim příspěvků správu domu a služeb spojených s užíváním jednotek a jejich vyúčtování

Více

Směrnice č. 1/2010 o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů

Směrnice č. 1/2010 o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů Stavební bytové družstvo L I A Z Jablonec nad Nisou Směrnice č. 1/2010 o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů (1) Tato směrnice

Více

Směrnice o nájemném z bytů a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním bytů

Směrnice o nájemném z bytů a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním bytů 1. Tato směrnice upravuje Směrnice o nájemném z bytů a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním bytů Čl. 1 Předmět úpravy a) nájemné v družstevních bytech a družstevních nebyt. prostorech (dále jen byt

Více

Čl. 1. Předmět úpravy

Čl. 1. Předmět úpravy Směrnice Okresního stavebního bytového družstva o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů Čl. 1 Předmět úpravy 1. Tyto směrnice upravují

Více

Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava

Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, 747 05 Opava 553 780 700 epodatelna@rozvojsbd.cz www.rozvojsbd.cz Obsah: ZPRAVODAJ 1. Vyúčtování služeb

Více

Platební řád Bytového družstva Chabařovická

Platební řád Bytového družstva Chabařovická Platební řád Bytového družstva Chabařovická 1321 1326 Bytové družstvo Chabařovická 1321 1326, Praha 8 (dále jen družstvo) podle Stanov Bytového družstva Chabařovická 1321 1326 přijímá a schvaluje tato

Více

Směrnice o nájemném z bytu

Směrnice o nájemném z bytu Směrnice o nájemném z bytu Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 12.6.2014 12.6.2014 0 Dne: 14.5.2014 Dne: 12.6.2014 1 / 5 Směrnice o nájemném z bytu Čl. 1 Předmět úpravy (1) Tyto směrnice upravují

Více

Pravidla pro rozúčtování služeb spojených s užíváním bytových jednotek

Pravidla pro rozúčtování služeb spojených s užíváním bytových jednotek Pravidla pro rozúčtování služeb spojených s užíváním bytových jednotek Služby Teplo pro vytápění 1. Rozúčtování dle zákona č. 67/2013 Sb. v platném znění a vyhlášky č. 269/2015. 2. Dodávka tepla z centrálního

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

Služby spojené s užíváním bytu

Služby spojené s užíváním bytu Služby spojené s užíváním bytu Ing. Milan Taraba, místopředseda ČSRB a předseda SON ČR Workshop o aktuálních otázkách bydlení 15. listopadu 2016 1 Náklady na bydlení jsou ovlivňovány plněním spojených

Více

Článek I. Předmět úpravy

Článek I. Předmět úpravy Směrnice č.2/2011 O nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů Článek I. Předmět úpravy (1) Tato směrnice upravuje: a) nájemné v bytech

Více

Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava

Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava Rozvoj, stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, 747 05 Opava 553 780 700 epodatelna@rozvojsbd.cz www.rozvojsbd.cz Obsah: ZPRAVODAJ 1. Úvodní slovo předsedy

Více

Ekonomika bytových družstev (Družstevní minimum říjen 2014)

Ekonomika bytových družstev (Družstevní minimum říjen 2014) Ekonomika bytových družstev (Družstevní minimum říjen 2014) 1. Právní úprava BD, charakter hlavní činnosti BD, typy BD, základní ekonomické kategorie v zákoně o obchodních korporacích 2. Nájemné z družstevních

Více

Platební řád Společenství vlastníků

Platební řád Společenství vlastníků Platební řád Společenství vlastníků Chabařovická 1321 1326, Praha 8 Společenství vlastníků Chabařovická 1321 1326, Praha 8 podle Stanov Společenství vlastníků Chabařovická 1321 1326, Praha 8, přijímá a

Více

Bytové družstvo Kamenice Sídliště II 26, Kamenice, PSČ je zapsané v Obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze oddíl DR, vložka 2943

Bytové družstvo Kamenice Sídliště II 26, Kamenice, PSČ je zapsané v Obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze oddíl DR, vložka 2943 Bytové družstvo Kamenice Sídliště II 26, Kamenice, PSČ 251 68 je zapsané v Obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze oddíl DR, vložka 2943 Směrnice o nájemném z družstevních bytů a družstevních nebytových

Více

III. 33 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů

III. 33 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů S m ě r n i c e Pravidla pro určování výše nájemného z družstevních bytů a družstevních garáží a úhradách za plnění spojená s užíváním těchto bytů a družstevních garáží. I Předmět úpravy Tato pravidla

Více

14. LEDNA Představenstvo BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1

14. LEDNA Představenstvo BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 14. LEDNA 2016 Představenstvo BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 B U R E Š M A G L I A A D V O K Á T I sídlo: Bělehradská 14, Karlovy Vary, PSČ: 360 01 telefon:

Více

Platební řád BD Chabařovická

Platební řád BD Chabařovická Platební řád BD Chabařovická 1327-1333 Bytové družstvo Chabařovická 1327 1333, Praha 8 (dále jen družstvo) podle Stanov Bytového družstva Chabařovická 1327 1333 přijímá a schvaluje tato pravidla pro úhradu

Více

S m ě r n i c e Pravidla pro určování výše nájemného a úhrad za užívání bytu a za plnění poskytovaná s užíváním bytů a garáží

S m ě r n i c e Pravidla pro určování výše nájemného a úhrad za užívání bytu a za plnění poskytovaná s užíváním bytů a garáží NOVÝ ŽIVOT, stavební bytové družstvo, se sídlem Bučovice, Slovenská 910, okres Vyškov PSČ 685 01 IČ 00050318 S m ě r n i c e Pravidla pro určování výše nájemného a úhrad za užívání bytu a za plnění poskytovaná

Více

Směrnice č.2/2014. Úvodní ustanovení. Čl. 1 Předmět úpravy

Směrnice č.2/2014. Úvodní ustanovení. Čl. 1 Předmět úpravy Okresní stavební bytové družstvo Havlíčkův Brod Jihlavská 564, 580 01 Havlíčkův Brod tel. ústředna: 569 430 920 fax: 569 430 949 e-mail: osbdhb@osbdhb.cz Směrnice č.2/2014 O nájemném z družstevních bytů

Více

tuto smlouvu o zajišťování správy společných částí domu

tuto smlouvu o zajišťování správy společných částí domu Smlouva o zajišťování správy společných částí domu Podle příslušných ustanovení obchodního zákoníku, zejména ustanovení 566 až 575 a ve smyslu zák.č.72/1994 Sb. ve znění pozdějších předpisů, kterým se

Více

Novinky v rozúčtovací legislativě pro vlastníky. Seminář pro VYTEZA, s.r.o. Vyškov Ing. Jiří Zerzaň

Novinky v rozúčtovací legislativě pro vlastníky. Seminář pro VYTEZA, s.r.o. Vyškov Ing. Jiří Zerzaň Novinky v rozúčtovací legislativě pro vlastníky Seminář pro VYTEZA, s.r.o. Vyškov 19.1.2017 Ing. Jiří Zerzaň Program semináře Zákon č. 67/2013 Sb. o plněních spojených s užíváním bytů novelizace zákonem

Více

Název : Vyúčtování nákladů za plnění poskytovaná s užíváním bytu (atelieru, garáže, garážového stání) v bytových domech (dále jen služby)

Název : Vyúčtování nákladů za plnění poskytovaná s užíváním bytu (atelieru, garáže, garážového stání) v bytových domech (dále jen služby) Průkopník, stavební bytové družstvo, Brno, Foltýnova 1 V N I T R O D R U Ž S T E V N Í I N S T R U K C E č. 10/16 Název : Vyúčtování nákladů za plnění poskytovaná s užíváním bytu (atelieru, garáže, garážového

Více

V l á d n í n á v r h

V l á d n í n á v r h V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne. 2014, kterým se mění zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě

Více

Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, 747 05 Opava. 1. Vyúčtování služeb a provozu domu za rok 2013

Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, 747 05 Opava. 1. Vyúčtování služeb a provozu domu za rok 2013 Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu U Cukrovaru 1282/9, 747 05 Opava 553 780 700 E-mail: epodatelna@rozvojsbd.cz FAX 553 732 965 http: www.rozvojsbd.cz Obsah: 1. Vyúčtování

Více

Směrnice č. 102/2011

Směrnice č. 102/2011 Směrnice č. 102/2011 Směrnice o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů (1) Tato směrnice upravuje Čl. 1 Předmět úpravy a) nájemné

Více

Vzorová smlouva o správě nemovitostí

Vzorová smlouva o správě nemovitostí SMLOUVA O ZAJIŠŤOVÁNÍ SPRÁVY DOMU A POZEMKU (SMLOUVA O SPRÁVĚ NEMOVITOSTÍ) organizace: Aval Rent s.r.o. se sídlem: K Linhartu 200/27, Doubí, 360 07 Karlovy Vary IČ: 29064619 zapsáno ve veřejném rejstříku

Více

Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava

Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, Opava Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu U Cukrovaru 1282/9, Kateřinky, 747 05 Opava 553 780 700 E-mail: epodatelna@rozvojsbd.cz http: www.rozvojsbd.cz Obsah: 1. Vyúčtování služeb

Více

Metodika zpracování ročního vyúčtování nákladů Společenství a Stezce 489/6, Praha 10

Metodika zpracování ročního vyúčtování nákladů Společenství a Stezce 489/6, Praha 10 Metodika zpracování ročního vyúčtování nákladů Společenství a Stezce 489/6, Praha 10 1 / 6 Obsah Obecný přehled... 3 Metodika rozúčtování jednotlivých nákladových položek... 4 Zkrácený přehled metodiky

Více

Platební řád. Článek 1. A/ Členové družstva, kteří jsou nájemci družstevního bytu, jsou povinni hradit:

Platební řád. Článek 1. A/ Členové družstva, kteří jsou nájemci družstevního bytu, jsou povinni hradit: Platební řád Bytové družstvo Lucemburská 2136/16 podle článku 26 a násl. Stanov Bytového družstva přijímá a schvaluje tato pravidla pro platby členů družstva (dále jen Platební řád ): Článek 1. A/ Členové

Více

Platební řád Společenství vlastníků. Chabařovická , Praha 8

Platební řád Společenství vlastníků. Chabařovická , Praha 8 Platební řád Společenství vlastníků Chabařovická 1327 1333, Praha 8 Společenství vlastníků Chabařovická 1327 1333, Praha 8 (dále jen společenství ) podle Stanov Společenství vlastníků Chabařovická 1327

Více

Nájemné a zálohy za služby spojené s užíváním bytů a nebytových prostorů vlastněných nebo ve spoluvlastnictví SBD NH

Nájemné a zálohy za služby spojené s užíváním bytů a nebytových prostorů vlastněných nebo ve spoluvlastnictví SBD NH Směrnice S - 215 Nájemné a zálohy za služby spojené s užíváním bytů a nebytových prostorů vlastněných nebo ve spoluvlastnictví SBD NH Článek 1 Vymezení pojmů 1. Dům, resp. budova Domem nebo budovou je

Více

P R A V I D L A pro rozúčtování služeb spojených s užíváním bytu a nebytových prostor za rok 2014 a následující roky.

P R A V I D L A pro rozúčtování služeb spojených s užíváním bytu a nebytových prostor za rok 2014 a následující roky. Obecně prospěšné bytové družstvo Teplice P R A V I D L A pro rozúčtování služeb spojených s užíváním bytu a nebytových prostor za rok 2014 a následující roky. Pravidla jsou stanovena se zřetelem na předpis

Více

BYTOVÁ DRUŽSTVA BYTOVÁ DRUŽSTVA. 1. Vymezení bytového družstva STANOVY. Úprava a organizace bytových družstev. STANOVY = ústava družstva

BYTOVÁ DRUŽSTVA BYTOVÁ DRUŽSTVA. 1. Vymezení bytového družstva STANOVY. Úprava a organizace bytových družstev. STANOVY = ústava družstva BYTOVÁ DRUŽSTVA BYTOVÁ DRUŽSTVA Úprava a organizace bytových družstev 1. Vymezení bytového družstva 3. Uspokojování bytových potřeb 4. Členství, společné členství manželů 5. Samosprávy družstev 6. Převod

Více

Článek IV Zajišťování správy domu na základě smlouvy se správcem

Článek IV Zajišťování správy domu na základě smlouvy se správcem DOPLNĚNÍ ZNĚNÍ ČLÁNKŮ NÁVRHU STANOV, ZMĚNY, VLOŽENÍ NOVÝCH ČLÁNKŮ DO NÁVRHU STANOV Na vědomí: Výbor Společenství vlastníků jednotek Rýmařovská 1256/25,1257/27, 1258/29, Bruntál Vlastníci Společenství vlastníků

Více

Pravidla pro poskytování plnění a stanovení záloh na náklady spojené se správou domu a pozemku, postup při jejich rozúčtování, vyúčtování a placení.

Pravidla pro poskytování plnění a stanovení záloh na náklady spojené se správou domu a pozemku, postup při jejich rozúčtování, vyúčtování a placení. Pravidla pro poskytování plnění a stanovení záloh na náklady spojené se správou domu a pozemku, postup při jejich rozúčtování, vyúčtování a placení. Společenství vlastníků jednotek bytového domu bydlení

Více

S M L O U V A O ZAJIŠŤOVÁNÍ SPRÁVY SPOLEČNÝCH ČÁSTÍ DOMU A POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB

S M L O U V A O ZAJIŠŤOVÁNÍ SPRÁVY SPOLEČNÝCH ČÁSTÍ DOMU A POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB S M L O U V A O ZAJIŠŤOVÁNÍ SPRÁVY SPOLEČNÝCH ČÁSTÍ DOMU A POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB Trávníky, bytové družstvo se sídlem na adrese Příčná 1541, 765 02 Otrokovice IČO: 00048852 zapsané v rejstříku u Krajského

Více

Platební řád Společenství vlastníků Slancova , Praha 8

Platební řád Společenství vlastníků Slancova , Praha 8 Platební řád Společenství vlastníků Slancova 1253-1262, Praha 8 Společenství vlastníků Slancova 1253-1262, Praha 8 podle Stanov Společenství vlastníků Slancova 1253-1262, Praha 8, přijímá a schvaluje tato

Více

1 Předmět úpravy. 2 Základní pojmy

1 Předmět úpravy. 2 Základní pojmy Směrnice č. 35/2010 o nájemném z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhradách za plnění poskytovaná s užíváním těchto bytů K usměrňování vnitřní ekonomiky družstva v oblasti správy bytového

Více

Pravidla pro rozúčtování nákladů domů SVJ Jilmová 4-10, schválená členskou schůzí dne 21. 06. 2012

Pravidla pro rozúčtování nákladů domů SVJ Jilmová 4-10, schválená členskou schůzí dne 21. 06. 2012 Pravidla pro rozúčtování nákladů domů SVJ Jilmová 4-10, schválená členskou schůzí dne 21. 06. 2012 Výtah elektrická energie hrazeno ve službách dle počtu nahlášených osob v bytové jednotce *). Spotřeba

Více

Mandátní smlouva o obstarání správy společných částí domu s jednotkami ve vlastnictví

Mandátní smlouva o obstarání správy společných částí domu s jednotkami ve vlastnictví Mandátní smlouva o obstarání správy společných částí domu s jednotkami ve vlastnictví uzavřená podle 566 až 576 obchodního zákoníku a zákona č. 72/1994 Sb. v platném znění, kterým se upravují některé spoluvlastnické

Více

Směrnice č. 04/2010. Představenstva Okresního stavebního bytového družstva Louny,

Směrnice č. 04/2010. Představenstva Okresního stavebního bytového družstva Louny, Okresní stavební bytové družstvo Louny 438 01 Žatec, Studentská 2628. IČO 00005797, DIČ CZ 00005797, zapsáno v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ústí n/l. v oddílu DrXXVI, vložka 319. Směrnice

Více

Zásady. pro stanovení nájemného a rozúčtování cen služeb v bytech a nebytových prostorách v majetku družstva aktualizované znění.

Zásady. pro stanovení nájemného a rozúčtování cen služeb v bytech a nebytových prostorách v majetku družstva aktualizované znění. Zásady pro stanovení nájemného a rozúčtování cen služeb v bytech a nebytových prostorách v majetku družstva aktualizované znění Základní pojmy 1. Nájemným se rozumí cena za užívání pronajatého družstevního

Více

Macocha, stavební bytové družstvo, Pražská 66, 678 30 Blansko. Směrnice č. 3/2014

Macocha, stavební bytové družstvo, Pražská 66, 678 30 Blansko. Směrnice č. 3/2014 Macocha, stavební bytové družstvo, Pražská 66, 678 30 Blansko Směrnice č. 3/2014 O nájemném z bytů a nebytových prostorů a úhradách za plnění spojená s užíváním bytů a nebytových prostorů (1) Tato směrnice

Více

Organizační směrnice č. 1/2014

Organizační směrnice č. 1/2014 Stavební bytové družstvo RADOST, Komenského 22, 680 01 Boskovice Organizační směrnice č. 1/2014 Nájemné z bytů a nebytových prostorů a úhrady za plnění spojená s užíváním bytů a nebytových prostorů (1)

Více

BYTOVÉ DRUŽSTVO JW PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva JW. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA JW, IČ 021 21 590 Stránka 1

BYTOVÉ DRUŽSTVO JW PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva JW. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA JW, IČ 021 21 590 Stránka 1 BYTOVÉ DRUŽSTVO JW PLATEBNÍ ŘÁD Bytového družstva JW 2014 PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA JW, IČ 021 21 590 Stránka 1 OBSAH 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Základní pojmy... 3 3. Základní úhrady... 3 4. Platby

Více

Z Á P I S ze shromáždění vlastníků jednotek v budově Otradovická 730,731 Praha 4, které se konalo dne 5.6.2014 v jídelně ZŠ Písnická, Praha 4

Z Á P I S ze shromáždění vlastníků jednotek v budově Otradovická 730,731 Praha 4, které se konalo dne 5.6.2014 v jídelně ZŠ Písnická, Praha 4 Z Á P I S ze shromáždění vlastníků jednotek v budově Otradovická 730,731 Praha 4, které se konalo dne 5.6.2014 v jídelně ZŠ Písnická, Praha 4 Přítomni: dle prezenční listiny, která tvoří přílohu č.1 tohoto

Více

to jsou změny v účtování služeb spojených s užíváním bytů či prostorů k podnikání. prokazatelně počtu bytů podílových ploch

to jsou změny v účtování služeb spojených s užíváním bytů či prostorů k podnikání. prokazatelně počtu bytů podílových ploch Vážení klienti, jak jsme vás již dříve informovali, dnem 1.1.2014 nabyl účinnosti Zákon 89/ 2012 Sb. - Nový občanský zákoník (NOZ) a Zákon o obchodních korporacích (ZOK). Ke změnám, vyvolaných změnou těchto

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA (dále jen stanovy ) Bytové družstvo Ostružinová Medlánky se zakládá jako bytové družstvo za účelem koupě bytového domu na ulici Ostružinová 496/1, 497/5, 498/3, 499/7, 500/9 a

Více

Směrnice S 106/11 I. ÚČEL: NAHRAZUJE: GESTOR NORMY: SCHVÁLENO: V. ÚČINNOST OD: 07/2011. Úprava zásad pro změnu výše záloh na služby.

Směrnice S 106/11 I. ÚČEL: NAHRAZUJE: GESTOR NORMY: SCHVÁLENO: V. ÚČINNOST OD: 07/2011. Úprava zásad pro změnu výše záloh na služby. Směrnice S 106/11 ZÁSADY PRO STANOVENÍ A ROZÚČTOVÁNÍ NÁJEMNÉHO Z BYTŮ A GARÁŽÍ A STANOVENÍ ÚHRADY I. ÚČEL: Úprava zásad pro změnu výše záloh na služby. II. NAHRAZUJE: Směrnici S 106/03 schválenou představenstvem

Více

BYTOVÉ DRUŽSTVO ZÁHORSKÉHO PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva Záhorského. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁHORSKÉHO Stránka 1

BYTOVÉ DRUŽSTVO ZÁHORSKÉHO PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva Záhorského. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁHORSKÉHO Stránka 1 BYTOVÉ DRUŽSTVO ZÁHORSKÉHO PLATEBNÍ ŘÁD Bytového družstva Záhorského 2014 PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁHORSKÉHO Stránka 1 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Základní pojmy... 3 3. Základní úhrady... 3 4.

Více

Pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo a TV. Jarmila Trčková ista Česká republika s.r.o.

Pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo a TV. Jarmila Trčková ista Česká republika s.r.o. Pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo a TV Jarmila Trčková ista Česká republika s.r.o. Celosvětová účast a úspěch již více než 100 let měříme, zobrazujeme, spravujeme a rozúčtováváme spotřebu energií

Více

Pravidla ARTAV PRO ROZÚČTOVÁNÍ NÁKLADŮ NA TEPLO A VODU

Pravidla ARTAV PRO ROZÚČTOVÁNÍ NÁKLADŮ NA TEPLO A VODU Pravidla ARTAV PRO ROZÚČTOVÁNÍ NÁKLADŮ NA TEPLO A VODU Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu vydává tato pravidla pro odborné použití ustanovení 6, zákona č.67/2013sb., kterým se upravují některé

Více

Čl. 1 Předmět úpravy. Čl. 2 Základní pojmy

Čl. 1 Předmět úpravy. Čl. 2 Základní pojmy Směrnice představenstva č. 3/2013 o nájemném z družstevních bytů a družstevních nebytových prostor a úhradách za plnění spojená s užíváním těchto bytů a nebytových prostor (1) Tato směrnice upravuje Čl.

Více

SVORNOST, stavební bytové družstvo Ztracená 2647/16, Kroměříž

SVORNOST, stavební bytové družstvo Ztracená 2647/16, Kroměříž SVORNOST, stavební bytové družstvo Ztracená 2647/16, 767 01 Kroměříž S M Ě R N I C E pro stanovení výše nájemného z bytů a nebytových prostorů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhrad za plnění

Více

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2017

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2017 ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2017 1. INFORMACE DLE OBCHODNÍHO REJSTŘÍKU Obchodní název: Bytové družstvo Mezírka 16 Sídlo: Petruškova 2764/16, 700 30 Ostrava Zábřeh Právní forma: družstvo Datum zápisu: 17.

Více

Čl. 1 Předmět úpravy. a) nájemné v družstevních bytech a družstevních nebytových prostorech (dále jen byt ) 1),

Čl. 1 Předmět úpravy. a) nájemné v družstevních bytech a družstevních nebytových prostorech (dále jen byt ) 1), Směrnice č. 38/2013 Stavebního bytového družstva Šumperk o nájemném z družstevních bytů a družstevních nebytových prostorů a úhradách za plnění spojená s užíváním těchto bytů a nebytových prostorů (1)

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 372/2001 Sb. znění účinné od 1. 1. 2002 372 VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. října 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na

Více

1. Účel dodatku. Účelem navrhované změny je nahrazení zrušených právních pojmů, pravidel a podmínek :

1. Účel dodatku. Účelem navrhované změny je nahrazení zrušených právních pojmů, pravidel a podmínek : Stavební bytové družstvo Vítkovice Daliborova 54,709 71,Ostrava - Mariánské Hory IČO 00 05 08 06, zapsáno u KS v Ostravě, OR oddíl Dr XXII, vložka 8 DIČ CZ00050806 Vnitrodružstevní směrnice č. 1/2014 -

Více

2 Vymezení pojmů. Pro účely této vyhlášky se rozumí

2 Vymezení pojmů. Pro účely této vyhlášky se rozumí VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. října 2001 č. 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové

Více

Platební řád. Článek 1.

Platební řád. Článek 1. Platební řád Shromáždění Společenství vlastníků jednotek Frýdlantská 1296 1307, Praha 8 podle článku 19. Stanov Společenství vlastníků jednotek Frýdlantská 1296 1307, Praha 8 (dále jen stanovy ) přijímá

Více

STANOVY Bytového družstva na Evropské. Čl. 1 Základní ustanovení

STANOVY Bytového družstva na Evropské. Čl. 1 Základní ustanovení (1) Firma zní Bytové družstvo na Evropské. STANOVY Bytového družstva na Evropské Čl. 1 Základní ustanovení (2) Sídlem Bytového družstva na Evropské (dále jen družstvo ) je Evropská 80/2060, Praha 6. (3)

Více

Vnitrodružstevní směrnice. pro rozúčtování úhrad spojených s užíváním bytu a nebytového prostoru (služeb)

Vnitrodružstevní směrnice. pro rozúčtování úhrad spojených s užíváním bytu a nebytového prostoru (služeb) Vnitrodružstevní směrnice pro rozúčtování úhrad spojených s užíváním bytu a nebytového prostoru (služeb) Vnitrodružstevní směrnice byla zpracována v souladu se Stanovami SBD "Mír" Teplice, Zásadami pro

Více

Organizační směrnice č. 1/2014

Organizační směrnice č. 1/2014 Organizační směrnice č. 1/2014 SMĚRNICE O NÁJEMNÉM Z DRUŽSTEVNÍCH BYTŮ A DRUŽSTEVNÍCH NEBYTOVÝCH PROSTORŮ A ÚHRADÁCH ZA PLNĚNÍ SPOJENÁ S UŽÍVÁNÍM TĚCHTO BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR 1. Předmět úpravy 1.1

Více

3/4.5 Vypofiádání pfii vzniku SVJ, kdy pûvodním vlastníkem budovy bylo BD

3/4.5 Vypofiádání pfii vzniku SVJ, kdy pûvodním vlastníkem budovy bylo BD Praktick rádce pro spoleãenství vlastníkû jednotek ãást 3, díl 4, kapitola 5, str. 1 JUDr. Jifií âáp 3/4.5 Vypofiádání pfii vzniku SVJ, kdy pûvodním vlastníkem budovy bylo BD V praxi se často vyskytují

Více

čl. l Předmět a rozsah úpravy

čl. l Předmět a rozsah úpravy Z Á S A D Y pro stanovení výše nájemného z bytů pořízených v družstevní bytové výstavbě a úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu a místností nesloužících k bydlení (garáže) (1) Tyto zásady upravují

Více

Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. Opava, U Cukrovaru 1282/9, PSČ 747 05

Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu. Opava, U Cukrovaru 1282/9, PSČ 747 05 Rozvoj stavební bytové družstvo správce a vlastník bytového fondu Opava, U Cukrovaru 1282/9, PSČ 747 05 553780700 E-mail: epodatelna@rozvojsbd.cz FAX 553732965 http: www.rozvojsbd.cz Obsah: 1. Vyúčtování

Více

STANOVY společenství vlastníků jednotek

STANOVY společenství vlastníků jednotek STANOVY společenství vlastníků jednotek Čl. I Základní ustanovení 1. Společenství vlastníků jednotek (dále jen "společenství") je právnickou osobou podle 1194 zákona č. 89/2012 Sb. (dále také nového občanského

Více

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU Stavební bytové družstvo Chomutov, IČ: 00041955; DIČ CZ00041955 se sídlem v Chomutově, ul. Husova 2079, PSČ 430 03, zapsané dne 4.6.1963 do obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Ústí nad Labem

Více

S T A N O V Y SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ

S T A N O V Y SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ S T A N O V Y SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Čl. I Základní ustanovení 1. Společenství vlastníků (dále jen společenství ) je právnickou osobou, která vznikla na základě zákona č.

Více

SPRÁVNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO ROZVOJ Jihlavská 1276 / 17, 140 00 Praha 4 ZÁSADY HOSPODAŘENÍ SBD ROZVOJ

SPRÁVNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO ROZVOJ Jihlavská 1276 / 17, 140 00 Praha 4 ZÁSADY HOSPODAŘENÍ SBD ROZVOJ SPRÁVNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO ROZVOJ Jihlavská 1276 / 17, 140 00 Praha 4 ZÁSADY HOSPODAŘENÍ SBD ROZVOJ Schválené shromážděním delegátů dne 6. 6. 2007 a 2. 11. 2011 Zásady hospodaření SBD Rozvoj Shromáždění delegátů

Více

Vnitrodružstevní směrnice č. 8/2014 Pravidla pro vymáhání pohledávek v SBD Vítkovice

Vnitrodružstevní směrnice č. 8/2014 Pravidla pro vymáhání pohledávek v SBD Vítkovice Stavební bytové družstvo Vítkovice Daliborova 54,709 71,Ostrava - Mariánské Hory IČO 00 05 08 06, zapsáno u KS v Ostravě, OR oddíl Dr XXII, vložka 8 DIČ CZ00050806 Vnitrodružstevní směrnice č. 8/2014 Pravidla

Více

Pozvánka na schůzi SVJ

Pozvánka na schůzi SVJ 18. 10. 2015 Vážení majitelé bytových jednotek, Pozvánka na schůzi SVJ dne 25. 11. 2015 v 18:00 se uskuteční pravidelná schůze SVJ Ružinovská 1227. Místo konání Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou

Více

Stanovy společenství vlastníků jednotek (, zák.č. 89/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů)

Stanovy společenství vlastníků jednotek (, zák.č. 89/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů) Stanovy společenství vlastníků jednotek (, zák.č. 89/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů) Název: Společenství vlastníků jednotek Napajedla 1622 Sídlo: Na Kapli 1622, 763 61 Napajedla ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ

Více

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU ------------------------------------------------------------------------ Pan/í: /jméno a příjmení u manželů obou/ Datum nar.: Nová adresa: (dále jen převodce na straně

Více

ROZVAHA ve zkráceném rozsahu (mikro účetní jednotka) ke dni ( v celých tisících Kč )

ROZVAHA ve zkráceném rozsahu (mikro účetní jednotka) ke dni ( v celých tisících Kč ) Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 500/2002 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů 1 x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zkráceném rozsahu

Více

Čl. 1 Předmět úpravy. (1) Tyto směrnice upravují

Čl. 1 Předmět úpravy. (1) Tyto směrnice upravují Směrnice Stavebního bytového družstva Benešov u Prahy č. 1/2013 o nájemném z družstevních bytů a družstevních nebytových prostorů a úhradách za plnění spojená s užíváním těchto bytů a nebytových prostorů

Více

STANOVY SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK

STANOVY SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK STANOVY SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK Čl. I Základní ustanovení 1. Společenství vlastníků jednotek (dále jen "Společenství") je právnickou osobou podle 1194 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. 2.

Více

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2016

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2016 ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2016 1. INFORMACE DLE OBCHODNÍHO REJSTŘÍKU Obchodní název: Bytové družstvo Mezírka 16 Sídlo: Petruškova 2764/16, 700 30 Ostrava Zábřeh Právní forma: družstvo Datum zápisu: 17.

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 308/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 308/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 308/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených

Více