KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY"

Transkript

1 VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKULTA STAVEBÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí 7 Brno, Veveří 95 Tel./Fax : KOVOVÉ KOSTRUKCE Konstrukce průmyslových budov STŘEŠÍ KOSTRUKCE - VAZÍKY Brno 00

2 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: OBSAH PŘEDMLUVA...4. ÚVOD...4. ZÁSADY A KOVECE V TEXTU...4 VAZÍKY.... GEOMETRICKÉ SCHÉMA...7. ZATÍŽEÍ - VAZÍKY V, V...8. ÁVRH A POSOUZEÍ VAZÍK V HORÍ PÁS Pruty H, H() Provozní stav: Montážní stav: Pruty H, H() Provozní stav: Montážní stav: Pruty H, H() Provozní stav: Montážní stav: SPODÍ PÁS Prut S, S() Pruty S, S(), S, S() Provozní stav: Montážní stav: DIAGOÁLY Pruty D, D(), D, D(), D, D() Provozní stav Montážní stav VERTIKÁLY Pruty V, V(), V, V(), V Provozní stav Montážní stav PŘÍPOJE POSOUZEÍ MEZÍHO STAVU ÚOSOSTI Dílenské přípoje Přípoj v uzlu mezi pruty H, V, D, H Montážní přípoje Přípoj horního pásu, prut H Přípoj diagonály D..... MEZÍ STAV POUŽITELOSTI KOSTRUKČÍ ŘEŠEÍ ULOŽEÍ VAZÍKU VÝKAZ POLOŽEK...5 SEZAM POUŽITÉ LITERATURY... Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

3 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: SEZAM OBRÁZKŮ Obr. - Typický příčný řez halou... Obr. - Geometrické schéma vazníků půdorys, řez, pohled...7 Obr. - Statická schémata vazníků...9 Obr. -4 ormálové síly pro kombinaci K...0 Obr. -5 ormálové síly pro kombinaci K...0 Obr. - ormálové síly pro kombinaci K... Obr. -7 Umístění styků na pásech vazníku... Obr. -8 Průřez prutů H H()... Obr. -9 Průřez prutů H H()... Obr. -0 Průřez prutů H H()...4 Obr. - Montážní styk horního pásu...4 Obr. - Montážní styk dolního pásu...7 Obr. - Průřez prutů S, S()...7 Obr. -4 Průřez prutů S, S(), S, S()...7 Obr. -5 Průřez prutů D, D(), D, D(), D, D()...8 Obr. - Průřez prutů V, V(), V, V(), V4...9 Obr. -7 Detail dílenského styku V, D...0 Obr. -8 Detail dílenského styku D a H...0 Obr. -9 Detail dílenského styku styčníkový plech pro D... Obr. -0 Detaily montážního styku, horní pás... Obr. - Detail montážního styku H... Obr. - Detail přípoje D... Obr. - Uložení vazníku na sloup...5 SEZAM TABULEK Tab. - Zatížení a kombinace zatížení vazníků V a V...8 Tab. - Vnitřní síly na prutech... Tab. - Výkaz položek pro vazník V...5 Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

4 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 4, celkem: PŘEDMLUV A. ÚVOD V předloženém textu je zpracována problematika navrhování jednopodlažních ocelových průmyslových budov. Text vychází a respektuje obsah a členění skript []. Vzhledem k tomu, že v těchto skriptech jsou aplikovány výpočetní postupy platné v době jejich vydání, byly tyto výpočetní postupy nahrazeny v souladu s metodikou popsanou v platných normách. Konstrukční zásady zůstaly v podstatě zachovány.. ZÁSADY A KOVECE V TEXTU Text od kapitoly VAZÍKY je koncipován především jako statický výpočet, opatřený poznámkami. V praxi při sestavování statického výpočtu je již v současnosti používána výpočetní technika, tento přístup ale není v textu použit zejména proto, aby bylo možné sledovat praktické sestavování výpočtu a používání podkladů. Při sestavování statického výpočtu je vhodné, aby: hala (obecně jakýkoliv objekt) byla rozčleněn na jednotlivé části (obecně na kapitoly), např. tak, jak je uvedeno v dalším textu a konstrukce byla počítána tak, že nejprve budou navrženy a posouzeny ty části, které budou naposledy montovány. V jednotlivých kapitolách byl dodržována posloupnost jednotlivých kroků (obecně odstavců). Vždy by se nejprve měl zpracovat odstavec, ve kterém bude sestaveno geometrické schéma počítané části. V druhém odstavci by mělo být popsáno a kvantifikováno zatížení, které bude na počítanou část působit. Ve třetím odstavci pak bývá provedeno navržení a posouzení profilů a přípojů. Přitom obsah jednotlivých odstavců lze naplnit následovně: Geometrické schéma. Vynést, popsat a zakótovat půdorysnou osnovu objektu. Vykreslit, popsat a zakótovat tvar počítané části - půdorysy a řezy, (detaily se obvykle v tomto odstavci neřeší). Zatížení Vypsat zatížení v členění na stálá, nahodilá, charakteristická (normová), návrhová (výpočtová) Stanovit velikost zatížení Pokud je to možné a přehledné, určit zde i nejnepříznivější kombinace zatížení ávrh a posouzení Pro každou dílčí část je obvykle vyžadováno:. stanovení výpočtových modelů (statických schémat), z nich pak je možná. kvantifikace velikosti vnitřních účinků (sil a momentů), obvykle s použitím pružnostního výpočtu nebo při splnění požadovaných podmínek s použitím plasticitního výpočtu;. na základě těchto účinků a konstrukčních požadavků je navržen vhodný typ profilu, rozměry profilu a materiál profilu..4 ásleduje posudek navrženého profilu:.4. z hlediska mezních stavů únosnosti, tzn. zejména posudky na:.4.. nejnepříznivější kombinace vnitřních sil a momentů,.4.. způsobu připojení profilu do konstrukce s uvážením vlivu:.4... materiálu připojení a.4... požadovaného konstrukčního řešení přípojů (např. dílenské styky, montážní styky),.4. na mezní stavy použitelnosti, obvykle je požadováno pouze vyhodnocení deformací. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

5 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 5, celkem: V poslední kapitole je seznam použité literatury dle následujícího vzoru: [] Melcher, Straka KOVOVÉ KOSTRUKCE, konstrukce průmyslových budov, Vysoké učení technické v Brně, fakulta stavební, 977 STL [] ČS 7 005:988 ZATÍŽEÍ STAVEBÍCH KOSTRUKCÍ [] ČS 7 40:998 AVRHOVÁÍ OCELOVÝCH KOSTRUKCÍ [4] ČS 0 48:987 VÝKRESY KOVOVÝCH KOSTRUKCÍ [5] Pokud jsou v textu použity vzorce nebo citace, je u nich uveden zdroj a jejich označení ve zdroji podle vzorů: Fd γ FFk dle [] (.) Ve vzoru je uveden příklad z ČS 7 40:98 - [], vzorec - (.), který je uveden na str. Pevnostní třída šroubu 4. f 40 MPa, f 400 MPa dle [] Tab.4. yb ub Ve vzoru je uveden příklad z ČS 7 40:98 - [], údaj z Tabulky 4., uvedené na str. 8 V elektronické podobě je vložen k příslušnému odkazu tzv. křížový odkaz pro jednodušší vyhledání zdroje seznamu použité literatury. V textu používáno několik druhů písma, které mají následující význam: Times ew Roman CE OBYČEJÉ nebo TUČÉ - nadpisy kapitol, nebo nadpisy odstavců, takto psaný text se obvykle píše do statického výpočtu; obyčejné nebo tučné - tímto typem písma je psán text odstavců, který se obvykle píše do statického výpočtu; kurzíva obyčejná nebo tučná - tímto typem písma je psán text, které se obvykle nepíše do statického výpočtu; obyčejné, podtržené modré nebo tučné, podtržené modré - tímto typem písma je v textu, který se obvykle píše do statického výpočtu, zvýrazněn odkaz na jiné místo v textu; kurzíva obyčejná, podtržená modrá nebo tučná, podtržená modrá - tímto typem písma je v textu, který se obvykle nepíše do statického výpočtu, zvýrazněn odkaz na jiné místo v textu; Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

6 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: VAZÍKY Vazník přenáší akce vaznic (vaznicový systém) nebo přímo zatížení střešním pláštěm (bezvaznicový systém) do sloupů. V dále uvedeném případě je uvažované, že vaznice jsou uložené na horním páse vazníku. Vazník je modelovaný jako příhradová rovinná konstrukce. Je navržena jako příhradovina s lomeným horním pásem, přímým spodním pásem, výplet je tvořený diagonálami (střídavě sestupnými a vzestupnými) a vertikálami. Při rozvaze o tvarovém uspořádání je možné vzít v úvahu: při volbě statického modelu: lze uvažovat uložení vazníku na sloup buďto u spodního pasu nebo u horního pasu. Z praktických důvodů je vhodnější alternativa uložení vazníku na sloup tak, že vazník má uložení u horního pásu sníží se tak stavební výška a v neposlední řadě i obestavěný prostor a vytápěný objem; Obr. - Typický příčný řez halou bude vazník řešený jako prutová soustava se s styčníky ideálně kloubovými, tzn. za předpokladu, že vznikají pouze osové síly, tlakové nebo tahové. Ve skutečnosti jsou pruty výpletu (diagonály a vertikály) připojeny k průběžným pásům tuze (jsou přivařené nebo přišroubované), takže pootočení ve styčníku není možné. K osovým silám tak přistupuje ještě ohyb prutů. V praktických případech lze takto vzniklé účinky na konstrukci zanedbat pozor ale, vyhodnocení zda lze nebo nelze tyto účinky zanedbat, musí být provedeno pro každou navrhovanou konstrukci; vazník působí v systému příčné vazby (sloupy + vazník) jako příhradová příčel a zajišťuje spolupůsobení hlavních nosných sloupů při přenášení jednotlivých zatížení, která na příčnou vazbu působí viz Obr. -. Vazník je pak namáhaný staticky neurčitými silami X, které vznikají při působení jednotlivých zatížení; vazník bude navržený a posouzený jako prostý nosník uložený na sloupech, přestože skutečné uložení bude kloubové viz kapitola SLOUPY PŘÍČÁ VAZBA. Z tohoto důvodu je nutné ponechat v prutech vazníku rezervu alespoň 5%; výška vazníku bude odvozována z rozpětí vazníku (L), návrh výšky vazníku uprostřed rozpětí je reálný v rozmezí mezi L/0 až L/0, přitom je nutné dodržet dostatečnou výšku v uložení vazníku na sloup; pro uspořádání horního pásu: je výhodné kopírovat sklon střechy, který byl zvolený už při návrhu střešního pláště a vaznic o velikosti 5%; pro uspořádání spodního pásu: spodní pás by mohl opisovat v podstatě libovolnou otevřenou křivku, z praktických důvodů (výrobní náklady) je možné pás udělat lomený nebo přímý, v dalším je volen přímý pás; výplet příhradoviny vazníku (vertikály a diagonály): při rozvaze, jak konstrukčně uspořádat jednotlivá pole, je rozumné vycházet z rozmístění vaznic a z požadavku, aby vaznice byly uchyceny ve styčnících vazníku. Vaznice byly navrženy po vzdálenostech 000 mm, proto délky polí vazníku budou volené stejně; vertikály: nemusí být nutnou součástí výpletu, přesto je z konstrukčních důvodů vhodné je v konstrukci vazníku použít, protože budou sloužit k připojení spodních pásů vaznic na vazník; diagonály: jsou nutnou součástí výpletu; při uspořádání diagonál je vhodné respektovat symetrické uspořádání a dále to, aby krajní diagonála vycházela ze styčníku, ve kterém je vazník uložen na sloup. počet typů vazníků by měl být takový, aby realizační náklady byly minimální. Extrémy min. jeden vazník, max. šest vazníků je vhodné vyloučit. Dále jsou voleny tři typy vazníků (krajní, vnitřní běžný a vnitřní součást ztužení objektu jako celku). Počítaný je jen jeden, u ostatních je postup obdobný. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

7 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 7, celkem:. GEOMETRICKÉ schéma Obr. - Geometrické schéma vazníků půdorys, řez, pohled Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

8 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 8, celkem:. Zatížení - vazníky V, V Tab. - Zatížení a kombinace zatížení vazníků V a V ZS Stálé G k [k/m] γ f G d [k/m] hydroizolace 0,*ZŠ 0,*,,0,,44 hydroizolace 0,*ZŠ 0,*, 0,9,08 tepelná izolace,0 k/m; tl. 0 mm *0,*ZŠ,84, 4, 4 tepelná izolace,0 k/m; tl. 0 mm *0,*ZŠ 0,9,4 5 nosná část pláště - trapézový plech 0,*ZŠ,5,,7 nosná část pláště - trapézový plech 0,*ZŠ 0,9,40 7 vlastní tíha vaznice (0,87/) k/m*zš,5,, 8 vlastní tíha vaznice (0,87/) k/m*zš 0,9,0 9 odhad vlastní tíhy vazníku a ztužidel 0, k/m*zš,40,,4 0 odhad vlastní tíhy vazníku a ztužidel 0, k/m*zš 0,9, ZS nahodilé plný sníh s n s 0 *µ s *κ*zš0,5*,0*,0*zš κ pro normovou tíhu zastřešení (0,+0,+0,+0,0+0,0,85 k/m) je κ cca,0 µ s pro sklon střechy 5% je,0 Q k γ f Q d [k/m] [k/m],,4 8,90 sníh na polovně střechy (jednostranný sníh),,4 8,90 vítr w n w 0 *κ w *C w *ZŠ0,55*,*(-0,8)*ZŠ výška h nad terénem cca m; šířka objektu b cca 9 m h/b/90,84 C w C e -0,8; terén typu A -5,97, -7, 4 osamělé břemeno (OB),00 k,,0 k kombinace zatížení - charaktristické ( normové) zatížení č. ZS stádium F k [k/m] K ZS; ZS8; ZS0; ZS montáž -0,8 K ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provoz,5 K a vazníku zleva: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provoz,5 a vazníku zprava: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9 provoz 0,5 kombinace zatížení - návrhové (výpočtové) zatížení č. ZS stádium F d [k/m] K ZS; ZS8; ZS0; ZS montáž -,5 K ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provoz 0,57 K a vazníku zleva: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provoz 0,57 a vazníku zprava: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9 provoz,7 Poznámky: Pro sestavení kombinací zatížení byl použitý postup dle [], Změna a 8/99, čl. 54B, odstavec a). Svislé osamělé břemeno (OB) nebylo do kombinace uvažované, protože jeho vliv v kombinaci by nezajistil vznik extrémů vnitřních sil zejména proto, že pro dvě nahodilá zatížení bude použitý součinitel kombinace ψ 0,9 pro každé z nahodilých zatížení, která mohou působit nezávisle na sobě. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

9 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 9, celkem:. ávrh a posouzení vazník V avrženy a posouzeny by měly být všechny typy vazníků v řešeném případě tedy vazník V, vazník V, vazník V. Dále uvedený postup pro vazník V by byl použitý i pro ostatní vazníky. áhradní styčníková břemena pro kombinaci návrhového zatížení v montážním stavu (K) P Fd a,5,84 k; P Fd a,5 7,8 k. áhradní styčníková břemena pro kombinaci návrhového zatížení v provozním stavu (K, K) P Fd a 0,57 0,85 k; P Fd a 0,57,7 k; ( 0,57 +,7) 48, k; P Fd a P5 Fd a,7 7,5 k; P4 Fd a,7 5,0 k; Statická schémata pro nejnepříznivější kombinace zatížení jsou uvedena na obrázku Obr. -. Obr. - Statická schémata vazníků Řešení osových sil pro výše uvedená statická schémata bylo provedeno graficky styčníkovou metodou (Cremonův obrazec), v současnosti tato metoda již není příliš používaná. Přednost jednoznačně dostává počítačová podpora a používají se nejrůznější programy na řešení vnitřních sil a momentů. Přesto je nutné znát principy řešení vnitřních sil i jinými metodami, např. styčníkovou metodou, aby bylo možné výstupy z počítačových programů překontrolovat. Další možnost kontroly poskytuje průsečná metoda. Cremonovy obrazce a vnitřní síly v prutech, uspořádané do tabulky, jsou níže. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

10 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 0, celkem: Obr. -4 ormálové síly pro kombinaci K Obr. -5 ormálové síly pro kombinaci K Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

11 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: K (montáž) Obr. - ormálové síly pro kombinaci K K (provoz) Tab. - Vnitřní síly na prutech K (provoz) Prut Rozhoduje síla Poznámky [k] [k] [k] [k] H 9,58 (tah) 4,7 (tlak) 0,79 (tlak) 4,7 (tlak) H() 5,7 (tlak) H 9,58 (tah) 4,7 (tlak) 0,79 (tlak) 4,7 (tlak) H() 5,7 (tlak) H 4,4 (tah) 70,74 (tlak) 90,5 (tlak) 70,74 (tlak) H() 90,5 (tlak) S; S() Prut bude použit z konstr. důvodů (k.d.) S 4,89 (tlak) 5,4 (tah) 95,4(tah) 4,89 (tlak) S() 57,7 (tah) 5,4 (tah) S 4,89 (tlak) 5,4 (tah) 95,4(tah) 4,89 (tlak) S() 57,7 (tah) 5,4 (tah) D 4,45 (tlak) 7,75 (tah) 40,8 (tah) 4,45 (tlak) D() 9,9 (tah) 7,75 (tah) D 7,5 (tah) 40,7 (tlak) 08,48 (tlak) 40,7 (tlak) D(),0 (tlak) D,8 (tlak),5 (tah),4 (tlak),4 (tlak) D() 40,4 (tah) 40,4 (tah) V; V() Prut je součástí sloupu V 7,8 (tah),7 (tlak),7 (tlak),7 (tlak) V() 5,0 (tlak) V; V() Prut bude použit z k.d. V4,07 (tah) 4,8 (tlak) 9,4 (tlak) 4,8 (tlak) R a,04 85, 5,0 R b,04 85, 5,0 Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

12 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: Poznámky: Konstrukční důvody (k.d.) lze rozdělit na:. vyhodnocení a volbu typu průřezu z hlediska návazností jednotlivých částí haly - ne všechny alternativy průřezů jsou vhodné pro konkrétní uspořádání (zejména z důvodů připojení),. vyhodnocení a volbu typu průřezu z hlediska únosnosti, tzn. pro každý způsob namáhání (tah, tlak, ohyb, smyk, kroucení a/nebo jakákoliv kombinace namáhání) je vhodné typ (tvar) průřezu přizpůsobit. 4 Jednotlivé pruty, přípoje prutů ve styčnících a styky vazníku je nutné nadimenzovat zejména s ohledem na síly odpovídající nejnepříznivější kombinaci návrhových zatížení. 5 Pruty vazníku budou posuzované na centrický tah nebo tlak.pokud se vyskytne namáhání prutu ohybem, např. při mimostyčníkovém zatížení pásových prutů vazníku, nebo vlivem excentrického připojení či odstupňování průřezu, je třeba posoudit takový prut na kombinaci osové síly a ohybového momentu. Osové síly jsou uvedeny v Tab. -. Všechny pruty výpletu (vertikály a diagonály) jsou přivařeny k pásům koutovými nebo tupými svary, pouze v poli s montážním stykem je diagonála připojena ke styčníkovému plechu pomocí šroubů. Pásy jsou spojeny, případně nastaveny dílensky svarem (D.S.). 7 Montážní styky (M.S.), které je nutné z přepravních důvodů navrhnout a konstruovat (důvody maximální možný rozměr a/nebo maximální možná váha), jsou šroubované. V dále uvedeném případě byl uvažovaný jako omezující parametr maximální délkový rozměr do 4 m. Skladba vazníku a umístění styků jsou patrné z Obr Horní pás... Pruty H, H() avržen profil L 0x0/ (S5): A 4900 mm ;i,4 mm; i,4 mm;... Provozní stav: Zatížení pro provozní stav Obr. -7 Umístění styků na pásech vazníku Sd,H Sd,H() Obr. -8 Průřez prutů H H() 70,74 k (tlak), Zatřídění průřezu h t ε 0 0 třída.... L Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose ζ ζ... L Štíhlost prutu λ λ ζ L i L i cr, cr, ζ ζ 004,4 004,4 95,7 48,9 cr, cr, ζ 004 mm, 004 mm. dle [] čl. C. rozhoduje λ 95, 7 dle [] (.57) Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

13 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: E 0 0 srovnávací štíhlost λ π π 9, 9 ; dle [] (.58) f 5 poměrná štíhlost ( ) 95,7 9,9, 0 λ y β. λ λ ; pro průřez. třídy je A Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku c ( pro válcované nosníky, α 0, 49 ) určit pro λ dle přílohy E, nebo z následujících vzorců : [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 + 0,49 (,0 0,) [ +,0 ], φ 0,5 dle [] (.5) χ φ + φ λ,+,,0 0,5 ávrhová vzpěrná únosnost: χmin βa A fy 0, b,rd 50,0 0 > Sd,H,H() 70,74 k dle [] (.55b) γ M,5 Prut H, H() v provozním stadiu vyhoví na vzpěrný tlak.... Montážní stav: Zatížení pro montážní stav Sd,H Sd,H() 4,4 k (tah). A fy t,rd pl,rd 00, 0 > Sd,H,H() 4,4 k dle [] (.) γ M0,5 Prut H, H() v montážním stadiu vyhoví na tah.... Pruty H, H() avržen profil L 40x40/4 (S5): A 750 mm ;i 7,5 mm; i... Provozní stav: Zatížení pro provozní stav 5,7 mm; Sd,H Sd,H() 4,7 k (tlak), Zatřídění průřezu h t < 0 ε 0 0 třída.... L Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose ζ ζ... L Štíhlost prutu λ λ L i L i cr, cr, 004 5, ,5 55,9 09, y Obr. -9 Průřez prutů H H() cr, cr, ζ 004 mm, 004 mm. dle [] čl. C. rozhoduje λ 09, dle [] (.57) srovnávací štíhlost λ π E f π , 9 ; dle [] (.58) poměrná štíhlost ( ) 09, 9,9, λ β. λ λ ; pro průřez. třídy je A Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku c ( pro válcované nosníky, α 0, 49 ) určit pro λ dle [] přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ 0,5 χ φ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (, 0,) +, ] + φ λ,4+ ávrhová vzpěrná únosnost:,4, 0,45,4 dle [] (.5) dle [] (.55b) Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

14 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 4, celkem: b,rd χmin βa A f y γ M 0, ,5 4,7 0 > Sd,H,H() Prut H, H() v provozním stadiu vyhoví na vzpěrný tlak.... Montážní stav: Zatížení pro montážní stav Sd,H Sd,H() 9,58 k (tah) 4,7 k A fy pl,rd 7, 0 > Sd,H,H( 9,58 k dle [] (.) γ,5 t,rd ) M0 ejvíce namáhaný prut vaznice v montážním stadiu vyhoví na tah.... Pruty H, H() avržen profil L 40x40/4 (S5):... Provozní stav: Zatížení pro provozní stav Sd,H Sd,H() 4,7 k (tlak), Jak je patrné z Obr. - bude na prutu taktéž nutné zajistit odstupňování průřezu v dílenském i v montážním styku. Vlivem odstupňování, tj. změnou polohy těžištní osy prutu, dojde ke vzniku excentricity e 8 mm a tím ke vzniku přídavného ohybového momentu viz Obr. -. Obr. - Montážní styk horního pásu Přídavný ohybový moment: M H e 4,7 0 8,95 0 mm, e A B Me a, , Přídavný ohybový moment uprostřed prutu (v bodu ) M A a 49, 50 0,98 0 mm, Přídavný ohybový moment v místě odstupňování (v bodu ) M B , 500, 0 mm, Obr. -0 Průřez prutů H H() v místě odstupňování průřezu (bod ): Vliv vzpěru v místě odstupňování průřezu se neprojeví tak výrazně jako uprostřed prutu. Při posouzení je možné ho zanedbat. A 750 mm ;i 7,5 mm; i 5,7 mm;w ~ 88,7 0 mm pl,y Zatřídění průřezu h t ε 0 0 třída. Pro průřez. třídy je β A ; Hodnota součinitele vzpěrnosti χ min, 0 Při úvaze, zda je nutné posuzovat při ohybu vliv klopení, je nutné vycházet z [], čl..8..: - průřez není tuhý v kroucení je nutné jít na další podmínku - průřez je ohýbaný v hlavní rovině menší tuhosti průřezu není nutné uvažovat vliv klopení Posudek na spolupůsobení tlaku a ohybu dle [], čl k y,5 na stranu bezpečnou; není uvažované skutečné konstrukční uspořádání pásu, který působí jako průběžný prut, v modelu je přijaté zjednodušení, že se jedná o jednotlivé pruty, kloubově připojené ve styčnících. k M Sd γ y y,sd, γ M M 4,7 0,5,5, 0, , + 0, 0,45,0 χ A f W f ,7 0 5 < min y pl,y y Prut H, H() v provozním stadiu v místě odstupňování průřezu vyhoví na interakci tlaku a ohybu. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

15 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 5, celkem: uprostřed prutu (bod ): (vliv vzpěru uprostřed prutu nelze při posouzení zanedbat) A 750 mm ;i 7,5 mm; i 5,7 mm; Zatřídění průřezu h t ε 0 0 třída.... L Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose... L Štíhlost prutu λ λ L i L i cr, cr, 004 7, ,7 09, 55,9 y cr, cr, 004 mm, 004 mm. dle [] čl. C. rozhoduje λ 09, dle [] (.57) srovnávací štíhlost λ π E f π , 9 ; dle [] (.58) poměrná štíhlost ( ) 09, 9,9, λ λ λ ; Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku c ( pro válcované nosníky, α 0, 49 ) určit pro λ dle [] přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ 0,5 χ φ + [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (, 0,) +, ] φ λ,4+,4, 0,45,4 dle [] (.5) k y,5 na stranu bezpečnou; není uvažované skutečné konstrukční uspořádání pásu, který působí jako průběžný prut, v modelu je přijaté zjednodušení, že se jedná o jednotlivé pruty, kloubově připojené ve styčnících. k M Sd γ y y,sd, γ M M 4,7 0,5,5 0,98 0, ,7+ 0,08 0,79,0 χ A f W f 0, ,7 0 5 < min y pl,y y Prut H, H() v provozním stadiu uprostřed prutu vyhoví na interakci tlaku a ohybu.... Montážní stav: Zatížení pro montážní stav 9,58 k (tah). Sd,H Sd,H() t, Sd uprostřed prutu (bod ): Přídavný ohybový moment: Me H e 9, , 0 mm, A B Me a 0, Přídavný ohybový moment uprostřed prutu (v bodu ) M M A a , 0, ( ) mm Sd, Rd A fy t,rd pl,rd 7, 0 dle [] (.) γ,5 M0 MSd, t,sd 0, 0 9,58 0 σcom,ed ψ,0,4 7,9 0, MPa; Wcom A 50, dle [] čl..8. M σ W 0, 50, 0 0,5 km; eff,sd com,ed com Protože je prut ohýbaný v rovině menší tuhosti, není nutné uvažovat vliv klopení a ohybová únosnost je χ W f LT pl,y y,0 88,7 0 5 Mb,Rd 8, 0 mm 8, km. γ,5 M b,rd M eff,sd M...8, km > 0,5 km Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

16 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: Prut H, H() v montážním stadiu uprostřed prutu vyhoví na interakci tahu a ohybu. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

17 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 7, celkem: v místě odstupňování průřezu (bod ): Přídavný ohybový moment v místě odstupňování (v bodu ) M B ,9 0, σ M ( ) mm Rd t,rd pl,rd com,ed eff,sd M W σ Sd, com com,ed ψ A W A f com t,sd y γ M0 0,9 0 50, 0, 50, ,5 7, 0 9,58 0, ,57 km;,4 7,9, MPa; dle [] čl..8. Protože je prut ohýbaný v rovině menší tuhosti, není nutné uvažovat vliv klopení a ohybová únosnost je χ W f LT pl,y y,0 88, Mb,Rd 8, 0 mm 8, km. γ,5 M b,rd M eff,sd M...8, km > 0,57 km Prut H, H() v montážním stadiu v místě odstupňování průřezu vyhoví na interakci tlaku a ohybu... Spodní pás... Prut S, S() Připojení prutů S i S() ke sloupu i ke styčníku vazníku bude šroubované. Tyto pruty nejsou namáhané osovou silou. Provádějí se však z konstrukčních důvodů, např. k zajištění stability spodního pásu. Obr. - Montážní styk dolního pásu Prut je připojen přímo ke špičce sloupu tak, aby byl umožněný posuv ve směru rozpětí vazníku a tak bylo možné pootočení v horním úložném styčníku vazníku. Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené pruty a pro statické zatížení je λ mez 400. Prut bude navržen na tento požadavek. Vazník bude ztužený svislým ztužidlem uprostřed jeho délky, vzpěrná délka pro vybočení z roviny vazníku tedy bude 9000 mm. avržen profil L 80x80/8 (S5): A 0 mm ;i 0,5 mm; i 5, mm; λ L cr, 9000 Lcr, 95 < 400; λ i 0,5 i... Pruty S, S(), S, S() avržen profil L 40x40/4 (S5): A 750 mm ;i 5,7 mm; i 7,5 mm; Obr. - Průřez prutů S, S() < , Obr. -4 Průřez prutů S, S(), S, S()... Provozní stav: Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené pruty a pro statické zatížení je λ mez 400. Vazník bude opatřen svislým podélným ztužidlem v L/ 8000/, potom štíhlost spodního pasu bude ,7 8. λ Zatížení pro provozní stav Sd Sd,S Sd,S() Sd,S Sd,S() 5,4 k (tah), Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

18 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 8, celkem: A fy Rd t,rd pl,rd 7, 0 > Sd 5,4 k γ M0,5 Pruty spodního pasu v provozním stadiu vyhoví na tah.... Montážní stav: Vliv vzpěru uprostřed prutu nelze při posouzení zanedbat. Zatížení pro montážní stav Sd,S Sd,S() Sd,S Sd,S() 4,89 k (tlak), Zatřídění průřezu h t < 0 ε 0 0 třída β A,0.... Lcr, 9000 mm, Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose ζ ζ... L 000 mm. Štíhlost prutu λ λ ζ L i L i cr, cr, ζ ζ , ,5 8 09, rozhoduje λ 8 ; y srovnávací štíhlost λ π E f π , 9 ; poměrná štíhlost ( ) 8 9,9, 79 λ λ λ ; Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku c ( pro válcované nosníky L, α 0, 49 ) určit pro λ dle [],přílohy E, nebo z následujících vzorců: φ χ 0,5 φ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (,79 0,) +,79 ] + φ λ,49+,49,79 0,,49 b,rd χmin βa A f y γ M 0, 750 5,5 7,5 0 > Sd Pruty spodního pasu v montážním stadiu vyhoví na tlak. cr, ζ 4,89 k dle [] (.5).. DIAGOÁLY... Pruty D, D(), D, D(), D, D()... Provozní stav Sd Sd,D Sd,D() 40,7 k (tlak), 7,75 k (tah), Sd Sd,D Sd,D() avržen profil TR 0x5 (S5): A 50 mm ;i i 4, mm; Obr. -5 Průřez prutů D, D(), D, D(), D, D() Posouzení na tlak: Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tlačené pruty a pro statické zatížení je λ mez 00. Štíhlost diagonály je pro největší délku diagonály λ 4, 07. Zatřídění průřezu d t 0 5 0,4 < 50 ε třída β A,0. y y... L Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose y z z z... L cr,y cr,z mm, mm. Lcr,y Lcr,z E 0 0 λ y λz λ 07 ; λ π π 9, 9 ; i i 4, f 5 y z poměrná štíhlost ( ) 07 9,9, 4 λ λ λ ; y Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

19 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 9, celkem: Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku a ( pro trubky válcované za tepla, α 0, ) určit pro λ dle [], přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ 0,5 χ φ+ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0, (,4 0,) +,4 ] φ λ,4+,4,4 0,57,4 b,rd χmin βa A fy γ M 0, ,5 77,0 0 > Sd 40,7 k Pruty diagonál vyhoví na tlak. dle [] (.5) Posouzení na tah: Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené pruty a pro statické zatížení je λ mez 400. Štíhlost diagonály je pro největší délku diagonály λ 4, 07. A fy 50 5 Rd t,rd pl,rd 0, 0 > Sd 7,75 k γ M0,5 Pruty diagonál v provozním stadiu vyhoví na tah.... Montážní stav Z Tab. - a předchozích posudků je zřejmé, že diagonály montážním stavu vyhoví...4 VERTIKÁLY..4. Pruty V, V(), V, V(), V Provozní stav,7 k (tlak), ( 7,8 k) (tah), Sd Sd,V Sd,V() Sd Sd,V Sd,V() Zatížení pro montážní stav nebude rozhodovat, protože všechny diagonály budou z jednoho profilu. avržen profil TR 70x5 (S5): A 00 mm ;i i,0 mm; Obr. - Průřez prutů V, V(), V, V(), V4 Posouzení na tlak: Je provedeno jen pro vertikálu V, ve které je extrém síly. Extrém vzpěrné délky je ve V4 posouzení by bylo obdobné. Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tlačené pruty a pro statické zatížení je λ 00. Štíhlost vertikály V4 (pro největší délku vertikály) je λ mez Zatřídění průřezu d t < 50 ε třída β A,0. y y... L Štíhlost vertikály V při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose y z z z... L L cr,y Lcr,z 950 E 0 0 λ y λ z λ 84,8 ; λ π π 9, 9 ; i i f 5 y z poměrná štíhlost ( ) 84,8 9,9 0, 90 λ λ λ ; y cr,y cr,z 950 mm, 950 mm. Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku a ( pro trubky válcované za tepla, α 0, ) určit pro λ dle[], přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ 0,5 χ φ+ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0, ( 0,90 0,) + 0,90 ] φ λ 0,98+ 0,98 0,9 0,7 0,98 b,rd χmin βa A f y γ M 0,7 00 5,5 5, 0 > Sd,7 k Pruty vertikál v provozním stadiu vyhoví na tlak. dle [] (.5) Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

20 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 0, celkem:..4.. Montážní stav Posouzení na tah: Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené pruty a pro statické zatížení je λ mez 400. Štíhlost vertikály V (pro největší délku vertikály) je λ A fy 00 5 Rd t,rd pl,rd 08,4 0 > Sd 7,8 k γ M0,5 Pruty vertikál v montážním stadiu vyhoví na tah...5 PŘÍPOJE POSOUZEÍ MEZÍHO STAVU ÚOSOSTI Protože vazník má mezní rozměry větší než jsou přepravní možnosti, nelze jej vyrobit v celku. Proto bude rozdělený na dvě části. Rozdělení na montážní celky je patrné z Obr. -7. V dalším textu bude posouzen pouze uzel horního pasu u montážního styku. Ostatní přípoje by mohly být řešené obdobně...5. Dílenské přípoje..5.. Přípoj v uzlu mezi pruty H, V, D, H Přípoj V a H (H): Mezi vertikálou a horním pásem bude tupý oboustranný nezabroušený svar bez úprav spojovaných ploch. Tento svar bude proveden pouze z konstrukčních důvodů jako těsnící. Mezi vertikálou, diagonálou a styčníkovým plechem bude skupina oboustranných koutových svarů, a mm, l 0 mm, namáhaných tlakovou silou dle [], čl. C..5 o velikosti: Sd,S 00 Posudek svaru není proveden, svar evidentně vyhoví. Přípoj D a H: Sd,S 00 4,89 0,4 k. 00 Obr. -7 Detail dílenského styku V, D Diagonála je připojena oboustranným tupým svarem a musí být připojena na extrémní osovou sílu, tzn. na největší sílu v absolutní hodnotě, D40,4 k (tah). Tato síla se rozloží na složku kolmou a rovnoběžnou s podélnou osou svaru: 40,4 sin7,85 4, k, Sd, Sd, 40,4 cos7,85,7 k. Obr. -8 Detail dílenského styku D a H Poznámka: Vzhledem k tomu, že vertikála V je přivařená koutovým svarem k diagonále D, by měl být do složek sil Sd,, Sd, započítaný i účinek od vertikály V. S tímto účinkem nebylo uvažované, protože jeho velikost oproti síle v diagonále D je nepodstatná. Příčné normálové napětí ve svaru ze složky 4, k : σ Sd, L t w + Sd, [ ],8 MPa [ ( 8 50) ] 4, 0 4, 0 ( 8 50) Sd, L t podélné normálové napětí ze složky kde w Sd,,7 0 Sd,7 k je σ,4 MPa, A 00, A mm je plocha účinná na smyk vzniklá z řezu -. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

21 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: podélné smykové napětí ze složky Sd,,7 0 Sd,7 k je τ 7,5 MPa L t 8 0, σ x,ed σ z,ed σ x,ed σ z,ed Ed, τ + +, f yd f yd f yd f yd f yd doplněno σ σ σ σ γ ; f f γ ; γ 0,85; x,ed ; z,ed r, σ yd y M0 r, σ,8,5,4, ,85 tupý svar vyhoví na tah.,8,5,4,5 7,5,5, ,85 5 Posouzení na tlakovou sílu,4 k není provedeno, svar evidentně vyhoví. Přípoj styčníkového plechu pro diagonálu D k prutu H: w do vzorce dle [] (.5b) bude 0,05 <, Styčníkový plech pro přípoj diagonály musí být připojen na extrémy osové síly (D7,5 k tah; D40,7 k tlak). Tyto síly se rozloží na složku kolmou a rovnoběžnou s podélnou osou svaru: 7,5 sin, 9, k, Sd,,t Sd,,c Sd,,t Sd,,c Obr. -9 Detail dílenského styku styčníkový plech pro D Pro tahovou sílu: 40,7 sin, 74,8 k, 7,5 cos, 4,8 k, 40,7 cos, 9, k. příčné normálové napětí ve svaru ze složky 9, k : σ Sd, L t,t w + Sd,, t [ ] 7,4 MPa [ ( 90 4) ] 9, 0 9, 0 ( 90 4) Sd,,t L t w Sd,,t 4,8 0 podélné normálové napětí ze složky Sd,, t 4,8 k je σ 0, MPa, A 44 kde 90 8 A mm je plocha účinná na smyk vzniklá z řezu - Sd,,t 4,8 0 podélné smykové napětí ze složky Sd,, t 4,8 k je τ, MPa L t 90 8 σ x,ed σ z,ed σ x,ed σ z,ed Ed, τ + +, f yd f yd f yd f yd f yd doplněno σ σ σ σ γ ; f f γ ; γ 0,85; x,ed ; z,ed r, σ yd y M0 r, σ 0,,5 7,4, ,85 tupý svar vyhoví na tah. Pro tlakovou sílu: příčné normálové napětí ve svaru ze složky σ Sd, L t,c w + 0,,5 7,4,5,,5, ,85 5 Sd,, c 74,8 k [ ( 90 4) ] 74,8 0 74,8 0 ( 90 4) Sd,,c L t w w do vzorce dle [] (.5b) bude 0,0 <, [ ] 8, MPa 90 8 Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

22 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: Sd,,c 9, 0 podélné normálové napětí ze složky Sd,, c 9, k je σ 8,4 MPa, A 44 kde A mm je plocha účinná na smyk vzniklá z řezu - Sd,,c 9, 0 podélné smykové napětí ze složky Sd,, c 9, k je τ 5,4 MPa L t 90 8 σ x,ed σ z,ed σ x,ed σ z,ed Ed, τ + +, f yd f yd f yd f yd f yd doplněno σ σ σ σ γ ; f f γ ; γ,0; x,ed ; z,ed r, σ yd y M0 r, σ 8,4,5 5 8,,5 + 5,0 tupý svar vyhoví na tlak...5. Montážní přípoje Poznámky: 8,4,5 5 8,,5 5,0 + w do vzorce dle [] (.5b) bude 5,4,5, 5 0,44 <,0 8 V dalším textu je řešen jen montážní spoj na horním pásu vazníku a montážní přípoj diagonály u horního pásu. 9 ení řešen montážní spoj spodního pásu a a montážní přípoj diagonály u dolního pásu. Tyto přípoje by byly navržené obdobně jako řešené případy. Obr. -0 Detaily montážního styku, horní pás..5.. Přípoj horního pásu, prut H Při návrhu musí být vyhodnocen jak montážní tak provozní stav, vždy včetně ohybového momentu, který vzniká vlivem odstupňování, tzn. změnou poloh těžištních os dílčích částí (průřezů) prutu. Excentricita těžišťových os je 8 mm. avrženo x M (5.): Provozní stav: Obr. - Detail montážního styku H H 4,7 0 (tlak), M H e 4,7 0 8,95 0 mm Podíl tahové síly do šroubu od momentu e F t,sd M e 7,95 0 7, 0 Celková síla ve šroubu FSd Ft,Sd + FSd,H, 4,7, k výslednicí je tlak, tzn. šrouby v provozním stavu plní pouze stabilizační funkci a vyhoví. Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

23 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: Montážní stav: H 9,58 0 (tah), M H e 9, , 0 mm ; e Účinek posouvající síly V Sd A B 77 bude zanedbaný. Podíl tahové síly do šroubu od momentu Celková síla ve šroubu F Ft,Sd + FSd,H F t,sd M e 9,58 +, Sd 7 0, 0,8 k 7, 0 b d 4 Vliv páčení dle [] (7.7a): t 4, 4, e 4, mm > t( 0 mm) je nutné a 4 uvážit vliv páčení a zvýšit návrhovou tahovou sílu ve šroubu součinitelem te t 4, 0 γ p + 0, ,005, d ávrhová únosnost jednoho šroubu v tahu 0,9 fub As 0, Ft,Rd 48,7 k γ Mb,45 Celková síla v jednom šroubu F F γ,8,,9 k Sd t,sd p F Sd,9 k < F t, Rd 48,7 k šrouby v montážním stavu vyhoví. Poznámky: 0 Z posudku montážního styku v montážním stavu je zřejmé, že umístění montážního styku do místa odstupňování průřezu bude klást neobvyklé nároky na dimenze montážního styku. Vlivem působícího ohybového momentu při nespecifikovaném způsobu montáže je nutné použít šrouby většího průměru, než je nutné pro provozní stav. Jak je zřejmé, pokud by se zvolil takový postup a způsob montáže, aby nedošlo k tahovým silám v horním pasu, pak by montážní styk mohl být podstatně subtilnější. Svarový přípoj čelní desky a úhelníku je možné navrhnout dle [], Tabulka 0.. Svar by byl navržen koutový, a we 4 mm, dokola. Posudek svaru lze provést dle [], (7.a) a (7.b) Přípoj diagonály D Při návrhu musí být opět vyhodnocen jak montážní, tak provozní stav. Obr. - Detail přípoje D avrženo 4x M (5.), svary koutové 4 x x80 mm: Provozní stav - šrouby: D FV,Sd 40,7 0 0, fub A 0, FV,Rd 4, 0 γ Mb,45 e p fub α min ; ; ; min ; d0 d0 4 f u 8 8 F,5 α f d t γ ; 4,5 0,7 0,45 5, 0 b,rd u Mb 4 min(fv,rd;fb,rd) 4 min(4,;5,),4 k > FV, Sd šrouby v provozním stavu vyhoví. Provozní stav - svary: τ F ( n L a ) 40,7 0 ( 4 80 ) 4, MPa // V,Sd we we τ 500 ; min 0 40,7 k ( β γ )... 4, 5,9 MPa < 0 ( 0,8,5 ) 00 MPa // fu w Mw svary v provozním stavu vyhoví. ( 0,7;0,9;,9; ) 0,7 Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

24 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 4, celkem: Montážní stav: D F 7,5 0 < min(f ;F ) 4 min(4,;5,),4 k τ V,Sd F 4 V,Rd b, Rd ( n L a ) 7,5 0 ( 4 80 ) 8, MPa << τ 4, MPa //, mont V,Sd we we //, provoz šrouby i svary v montážním stavu vyhoví... Mezní stav použitelnosti Kriteriem je (dle [] kapitola 5) vyhodnocení deformace (průhybu vaznice) a porovnání s mezní hodnotou. Průhyb vazníku od charakteristického zatížení nesmí překročit hodnotu L 50 rozpětí vazníku; δ L mm. max Průhyb se počítá pro nejnepříznivější kombinaci charakteristických zatížení (součinitele zatížení se uvažují hodnotou ã f,0 ). V běžných případech průhyb vaznice (vazníku) bezpečně vyhoví a můžeme deformaci počítat přibližně s využitím Steinerovy věty. Při přibližném výpočtu deformace pomocí Steinerovy věty lze postupovat tak, že: vaznice (vazník) je nahrazena statickým schématem prostého nosníku, zatíženého nejnepříznivější kombinací zatížení (pro zjednodušení lze uvažovat, že touto kombinací bude pouze spojité rovnoměrné zatížení po celé délce vaznice); do vzorce pro deformaci prostého nosníku, zatíženého spojitým rovnoměrný zatížením po celé 4 5 gk L délce nosníku ve tvaru δ z lze dosadit za 84 E I y,náhr g charakteristickou hodnotu spojitého rovnoměrného zatížení od nejnepříznivější kombinace v /mm, L délku nosníku, tzn. rozpon vaznice v mm, E modul pružnosti oceli v MPa, I y,náhr moment setrvačnosti průřezu nosníku v mm 4. Tento moment setrvačnosti lze určit pro průřez složený pouze z horního a dolního pasu vaznice. Při výpočtu polohy těžišťové osy lze bezpečně dosazovat minimální vzdálenost těžišť horního a dolního pasu. I y,náhr ~ [ A ( h ) + I ] 750 ( 800 ) ( + 0,008 0 ), 0 mm Průhyb vazníku v provozním stavu gk L 5, δ z 7, mm < δ 5 9 max L / 50 7 mm 84 E I 84, 0, 0 vazník vyhoví. y,náhr Je-li však výška vaznice malá nebo zatížení vaznice mimořádně velké, je nutno posoudit průhyb přesnější metodou. Výpočet průhybu pak lze provést na základě věty o vzájemnosti virtuálních prací, n Si Si Li podle vztahu δz, kde E A Si Si Li A E n i i i jsou osové síly působící v jednotlivých prutech od charakteristického zatížení (pro nejnepříznivější kombinaci zatížení), osové síly od jednotkové síly působící uprostřed rozpětí vazníku - počítáme svislý průhyb středního styčníku, teoretické délky jednotlivých prutů příhradové soustavy, průřezové plochy prutů, modul pružnosti oceli (E0 000 MPa), počet všech prutů příhradové soustavy. Výsledná podmínka, která musí být splněna je splněna, pokud bude platit δ δ L 50. z max Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

25 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 5, celkem:..7 Konstrukční řešení uložení vazníku Vazník musí být uložen u horního krajního styčníku kloubově na obou sloupech (u osy řady A i B). a Obr. - je uložení vazníku na sloup řešené pomocí úložné patky. Toto řešení připouští natočení v rovině vazníku, tzn. uložení plní funkci kloubového uložení. Svislá složka reakce vazníku se přenáší z vazníku do sloupu úložnou patkou. Vodorovná složka reakce vazníku se přenáší z vazníku do sloupu a naopak (ze sloupu do vazníku) v místě úložného styčníku pomocí zarážek přivařených pod úložný plech patky. Použité šrouby pak budou přenášet svislou tahovou sílu v montážním stavu. Obr. - Uložení vazníku na sloup.4 Výkaz položek Výkaz položek, uvedený dále, je zpracovaný v rozsahu obvykle požadovaném v projektu provedení stavby, jak je popsáno v [5] a upřesněno v [7]. V dodavatelské dokumentaci (tzn. ve výrobní a montážní dokumentaci) je výkaz položek naprosto detailní, tzn. že se zde již neobjevuje položka especifikovaný materiál. V projektu provedení stavby se pod touto položkou uvažuje např. s nepřesností vykázaných rozměrů nebo se spojovacím materiálem (svary, šrouby) atd. Jednotlivé dílce se vykreslují podle zásad uvedených v [5]. Tab. - Výkaz položek pro vazník V Položka Počet kusů v dílci Počet kusů celkem Průřez Délka [mm] Jednotková hmotnost [kg/m; kg/m] Hmotnost pro jeden vazník [kg] Jakost mat. Poznámky VAZÍK 4 L0x0x 504 8,47 9, S 5 Horní pás 4 L40x40x ,4 4, S 5 Horní pás L40x40x ,4 8, S 5 Dolní pás 4 4 L80x80x , 48, S 5 Dolní pás 5 4 TR0/5 499,9 8, S 5 D 4 TR0/5,9 87,4 S 5 D 7 4 TR0/5,9 87,4 S 5 D 8 4 TR70/ ,00, S 5 V 9 4 TR70/5 00 8,00, S 5 V 0 TR70/5 50 8,00,0 S 5 V4 Mezisoučet 8, especifikovaný materiál ~ % 8,0 Stanoveno odhadem (-0%) Celkem 45, 8,4 kg/bm vazníku Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

26 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: Poznámky: Vlastní tíha vazníku může být nyní upřesněná na základě znalosti profilů, jak je uvedeno v příkladu výkazu materiálu Odhad vlastní tíhy (,40 k/bm včetně ztužidel) není nutné upravovat, změna velikosti účinků nebude podstatná. SEZAM POUŽITÉ LITERATURY [] Melcher, Straka KOVOVÉ KOSTRUKCE, Konstrukce průmyslových budov, Vysoké učení technické v Brně, fakulta stavební, 977 STL [] ČS 7 005:988 ZATÍŽEÍ STAVEBÍCH KOSTRUKCÍ [] ČS 7 40:998 AVRHOVÁÍ OCELOVÝCH KOSTRUKCÍ, včetně: změna Z: červenec 00; změna Z: květen 00 [4] ČS P EV 99--:994 AVRHOVÁÍ OCELOVÝCH KOSTRUKCÍ Část.: Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby [5] ČS 0 48:987 VÝKRESY KOVOVÝCH KOSTRUKCÍ [] Fuchs, Rec, Šefl Statické hodnoty kovových válcovaných průřezů, STL 984 [7] ČS 0 5:997 Technické výkresy. Seznam položek (ČS ISO 757) Soubor: C:\Vut-Fast\Přípravy\PROJEKT\740Hala\HalaPodklady\00-0-7\VAZÍKY-V5-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 7. září 00 Kontroloval:

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVENÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES SPORTOVNÍ HALA EXHIBITION

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance)

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance) Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K34OK 4 kredity ( + ), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B 63. Úvod,

Více

KURZ BO02 KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA

KURZ BO02 KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA KURZ BO0 KOVOVÉ KONSTRUKCE Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA Brno 007 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: OBSAH ZTUŽIDLA...5. STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA...6.. PŘÍČNÉ (VĚTROVÉ) ZTUŽIDLO V ROVINĚ

Více

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKULTA STAVEBÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí 7 Brno, Veveří 95 Tel./Fax : 05 494 5 KOVOVÉ KOSTRUKCE Konstrukce průmslových budov STŘEŠÍ KOSTRUKCE - VAZÍKY Brno 00 Hala

Více

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Připojení konzoly IPE 180 na sloup HEA 220 je realizováno šroubovým spojem přes čelní desku. Sloup má v místě přípoje vyztuženou stojinu plechy tloušťky 10mm. Pro sloup

Více

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky Statický výpočet postup ve cvičení 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky Statický výpočet postup ve cvičení 5. Návrh a posouzení sloupu např. válcovaný průřez HEB: 5.1. Výpočet osové síly N Ed [stálé

Více

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO0 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ... KONVENCE ZNAČENÍ OS PRUTŮ... 3 KONSTRUKČNÍ OCEL... 3 DÍLČÍ SOUČINITEL SPOLEHLIVOSTI MATERIÁLU... 3 KATEGORIE

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Diplomová práce OBSAH:

Diplomová práce OBSAH: OBSAH: Obsah 1 1. Zadání....2 2. Varianty řešení..3 2.1. Varianta 1..3 2.2. Varianta 2..4 2.3. Varianta 3..5 2.4. Vyhodnocení variant.6 2.4.1. Kritéria hodnocení...6 2.4.2. Výsledek hodnocení.7 3. Popis

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Obsah přednášek 2 Stabilita stěn, nosníky třídy 4. Tenkostěnné za studena tvarované profily. Spřažené ocelobetonové spojité

Více

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku FAST VUT v Brně PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí Studijní skupina: B2VS7S Akademický rok: 2017 2018 Posluchač:... n =... PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku Je dán

Více

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil OHYB NOSNÍKU - SVAŘOVANÝ PROFIL TVARU Ι SE ŠTÍHLOU STĚNOU (Posouzení podle ČSN 0-8) Poznámka: Dále psaný text je lze rozlišit podle tpu písma. Tpem písma Times Ne Roman normální nebo tučné jsou psané poznámk,

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Pro. Ing. František ald, CSc., místnost B 632

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera, K134 Obsah přednášek 2 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4. 2. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ. Bakalářská práce

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ. Bakalářská práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Bakalářská práce Dvoulodní sportovní hala Two-Bay Sports Hall Statický výpočet Květen 2017 Vypracoval: Jan

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Nosná konstrukce jízdárny Technická zpráva Brno 2012 Obsah 1. Zadání... 3 2. Dispozice... 4 2.1. Půdorys jízdárny... 4 2.2. Uspořádání ochozu... 4 3. Varianty řešení... 5

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera Obsah přednášek 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4.. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly.

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. 8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. Střešní ztužení hal: ztužidla příčná, podélná, svislá. Patky vetknutých sloupů: celistvé, dělené, plastický a pružný návrh. Rámové halové konstrukce:

Více

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky 5. Návrh a posouzení sloupu např. válcovaný průřez HEB: 5.1. Výpočet osové síly N Ed zatížení stálá a proměnná působící na sloup v přízemí (tj. stropy všech příslušných

Více

BO04 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO04 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO04 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani typem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah VNITŘNÍ SÍLY PRÍHRADOVÉ

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera, K134 Obsah přednášek 2 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4. 2. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ 2. cvičení SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Na spojování prvků ocelových konstrukcí se obvykle používají spoje šroubové (bez předpětí), spoje třecí a spoje svarové. Šroubové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován Evropským

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí

Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí Klasifikace závisí na geometrii i zatížení řešit pro každou kombinaci zatížení!! 1. Konstrukce řešené podle teorie 1. řádu (α > 10): F α 10 Pro dané

Více

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu.

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. 3. Tenkostěnné za studena tvarované O Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. Tloušťka plechu 0,45-15 mm (ČSN EN 1993-1-3, 2007) Profily: otevřené uzavřené

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

Řešený příklad: Šroubový přípoj taženého úhelníku ztužidla ke styčníkovému plechu

Řešený příklad: Šroubový přípoj taženého úhelníku ztužidla ke styčníkovému plechu Dokument: SX34a-CZ-EU Strana z 8 Řešený příklad: Šroubový přípoj taženého úhelníku ztužidla ke Příklad ukazuje posouzení šroubového přípoje taženého úhelníku ztužidla ke, který je přivařen ke stojině sloupu.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Bakalářská práce Sportovní hala s bazénem Štěpán Kandl ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

Více

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B

Více

předběžný statický výpočet

předběžný statický výpočet předběžný statický výpočet (část: dřevěné konstrukce) KOUNITNÍ CENTRU ATKY TEREZY V PRAZE . Základní inormace.. ateriály.. Schéma konstrukce. Zatížení 4. Návrh prvků 5.. Střecha 5.. Skleněná asáda KOUNITNÍ

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani typem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah VNITŘNÍ SÍLY PRÍHRADOVÉ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 02 STATICKÝ VÝPOČET

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 02 STATICKÝ VÝPOČET VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES 02 STATICKÝ VÝPOČET

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní prvek, stádium II dříve vznikají trhliny ohybové a

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 12. Ocelové nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Zastřešení dvojlodního hypermarketu STATICKÝ VÝPOČET. Ondřej Hruška

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Zastřešení dvojlodního hypermarketu STATICKÝ VÝPOČET. Ondřej Hruška ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Zastřešení dvojlodního hypermarketu STATICKÝ VÝPOČET Ondřej Hruška Praha 2017 Statický výpočet Obsah 1. Zatížení... 2 1.1. Zatížení sněhem. 2 1.2.

Více

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny. Ing. Milan Pilgr, Ph.D. DŘEVĚNÉ KONSTR.

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny. Ing. Milan Pilgr, Ph.D. DŘEVĚNÉ KONSTR. Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny JMÉNO PŘEDMĚT Ing. Milan Pilgr, Ph.D. DŘEVĚNÉ KONSTR. TŘÍDA 3. ročník ROK 28 Bibliografická citace: PILGR, M. Dřevěné konstrukce. Spoje se styčníkovými

Více

Investor: Měřítko: Počet formátů: Obec Vrátkov. Datum: D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST DSP 04-2015

Investor: Měřítko: Počet formátů: Obec Vrátkov. Datum: D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST DSP 04-2015 první statická s.r.o. Na Zámecké 597/11, 140 00 Praha 4 email: stastny@prvnistaticka.cz ZODP.PROJEKTANT: VYPRACOVAL: KONTROLOVAL: ING. Radek ŠŤASTNÝ,PH.D. ING.Ondřej FRANTA. ING. Radek ŠŤASTNÝ,PH.D. Akce:

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ ABSTRACT BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES TROJLODNÍ

Více

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami.

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami. 4. cvičení Třecí spoje Princip třecích spojů. Návrh spojovacího prvku V třecím spoji se smyková síla F v přenáší třením F s mezi styčnými plochami spojovaných prvků, které musí být vhodně upraveny a vzájemně

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

STANOVENÍ VZPĚRNÝCH DÉLEK PRUTŮ PŘÍHRADOVÉ VAZNICE A PŘÍHRADOVÉHO VAZNÍKU řešený příklad pro BO004

STANOVENÍ VZPĚRNÝCH DÉLEK PRUTŮ PŘÍHRADOVÉ VAZNICE A PŘÍHRADOVÉHO VAZNÍKU řešený příklad pro BO004 STANOVENÍ VZPĚRNÝCH DÉLEK PRUTŮ PŘÍHRADOVÉ VAZNICE A PŘÍHRADOVÉHO VAZNÍKU řešený příklad pro BO004 Správné určení vzpěrné délky je základním předpokladem pro návrh spolehlivé ocelové konstrukce. Určení

Více

STATICKÝ VÝPOČET D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE 2. VÝROBNÍ HALY V AREÁLU SPOL. BRUKOV, SMIŘICE

STATICKÝ VÝPOČET D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE 2. VÝROBNÍ HALY V AREÁLU SPOL. BRUKOV, SMIŘICE STATICKÝ VÝPOČET D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE 2. VÝROBNÍ HALY V AREÁLU SPOL. BRUKOV, SMIŘICE Datum: 01/2016 Stupeň dokumentace: Dokumentace pro stavební povolení Zpracovatel: Ing. Karel

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES A - PRŮVODNÍ DOKUMENT

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových charakteristik, oficiální přehled

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Obr. 6.1 Zajištění tuhosti vícepodlažní budovy

Obr. 6.1 Zajištění tuhosti vícepodlažní budovy 6 ZTUŽIDLA Ztužidla jsou prvky ocelové kostry, které zabezpečují stabilitu polohy konstrukce a přenesení vodorovných sil (tlaku a sání větru, odtud také starší název zavětrování) až do základů budovy.

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Ocelobetonové konstrukce

Ocelobetonové konstrukce Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem Stavba: Stavební úpravy skladovací haly v areálu firmy Strana: 1 Obsah: PROSTAB 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2 2. Seznam použité literatury 2 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním

Více

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Marek Šorf Seminář Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí 27. září 2017 ČVUT Praha 1 Obsah 1. část Ing. Marek Šorf Rozdíl oproti navrhování konstrukcí

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce Návrh

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými momenty

Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými momenty Dokument: SX011a-CZ-EU Strana 1 z 7 Eurokód Vypracoval rnaud Lemaire Datum březen 005 Kontroloval lain Bureau Datum březen 005 Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými Tento příklad seznamuje

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady.

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICAL REPORT

TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICAL REPORT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015 2015 STAVBA STUPEŇ Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem DSP STATICKÝ POSUDEK srpen 2015 ZODP. OSOBA Ing. Jiří Surovec POČET STRAN 8 Ing. Jiří Surovec istruct Trabantská 673/18, 190

Více

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování:

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování: 5. cvičení Svarové spoje Obecně o svařování Svařování je technologický proces spojování kovů podmíněného vznikem meziatomových vazeb, a to za působení tepla nebo tepla a tlaku s případným použitím přídavného

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Internetový seminář NÁVRH OCELOVÉ RÁMOVÉ KONSTRUKCE PODLE ČSN EN (ocelářská norma)

Internetový seminář NÁVRH OCELOVÉ RÁMOVÉ KONSTRUKCE PODLE ČSN EN (ocelářská norma) DECETRALIZOVAÝ PROJEKT ŠT 2010: CELOŽIVOTÍ VZDĚLÁVÁÍ ODBORÉ VEŘEJOSTI V OBLASTI BEZPEČOSTI A SPOLEHLIVOSTI STAVEBÍCH KOSTRUKCÍ PŘI PROVÁDĚÍ STAVEB Internetový seminář 22. 10. 19. 11. 2010 ÁVRH OCELOVÉ

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 5. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 5. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 5. přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou. Chování a modelování prvků před a po vzniku trhlin, způsob porušení. Prvky bez smykové výztuže. Prvky se

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Uplatnění prostého betonu

Uplatnění prostého betonu Prostý beton -Uplatnění prostého betonu - Charakteristické pevnosti - Mezní únosnost v tlaku - Smyková únosnost - Obdélníkový průřez -Konstrukční ustanovení - Základová patka -Příklad Uplatnění prostého

Více

PROBLÉMY STABILITY. 9. cvičení

PROBLÉMY STABILITY. 9. cvičení PROBLÉMY STABILITY 9. cvičení S pojmem ztráty stability tvaru prvku se posluchač zřejmě již setkal v teorii pružnosti při studiu prutů namáhaných osovým tlakem (viz obr.). Problematika je však obecnější

Více

5 SLOUPY. Obr. 5.1 Průřezy ocelových sloupů. PŘÍKLAD V.1 Ocelový sloup

5 SLOUPY. Obr. 5.1 Průřezy ocelových sloupů. PŘÍKLAD V.1 Ocelový sloup SLOUPY. Obecné ponámk Sloup jsou hlavními svislými nosnými element a přenášejí atížení vodorovných konstrukčních prvků do ákladové konstrukce. Modulové uspořádání načně ávisí na unkci objektu a jeho dispoičním

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Konstrukce haly schéma nosné kce. Prostorové schéma nosné konstrukce haly

Konstrukce haly schéma nosné kce. Prostorové schéma nosné konstrukce haly Konstrukce haly schéma nosné kce Prostorové schéma nosné konstrukce haly Konstrukce haly rozvržení nosné kce Zadání Jednopodlažní jednolodní ocelová hala, zadáno je rozpětí, počet polí se vzdáleností sloupů,

Více

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016 Rámové konstrukce Obsah princip působení a vlastnosti rámové konstrukce statická a tvarová řešení optimalizace tvaru rámu zachycení vodorovných sil stabilita rámu prostorová tuhost Uspořádání a prvky rámové

Více

Některá klimatická zatížení

Některá klimatická zatížení Některá klimatická zatížení 5. cvičení Klimatické zatížení je nahodilé zatížení vyvolané meteorologickými jevy. Stanoví se podle nejnepříznivějších hodnot mnohaletých měření, odpovídajících určitému zvolenému

Více

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník Abstrakt Bakalářská práce se zabývá návrhem nosné příhradové ocelové konstrukce autosalonu v lokalitě města Blansko. Půdorysné rozměry objektu jsou 24 x 48 m. Hlavní nosnou částí je oblouková příčná vazba

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Statické tabulky profilů Z, C a Σ

Statické tabulky profilů Z, C a Σ Statické tabulky profilů Z, C a Σ www.satjam.cz STATICKÉ TABULKY PROFILŮ Z, C A OBSAH PROFIL PRODUKCE..................................................................................... 3 Profi ly Z,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES ZASTŘEŠENÍ ODBAVOVACÍ

Více

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu)

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Obsah 1 Obsah statického výpočtu... 3 2 Popis výpočtu... 3 3 Materiály... 3 4 Podklady... 4 5 Výpočet střešního nosníku... 4 5.1 Schéma nosníku

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A9. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A9. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A9 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Posuzování betonových sloupů Masivní sloupy

Více

2 KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ 2.1 Obecné zásady konstrukčního řešení

2 KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ 2.1 Obecné zásady konstrukčního řešení KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ.1 Obecné zásady konstrukčního řešení Skladbu nosné ocelové konstrukce ve smyslu vzájemného uspořádání jednotlivých konstrukčních prvků v příčném a podélném směru, a to půdorysně a výškově,

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Dokument č. SX003a-CZ-EU Strana 1 z 8 Eurokód :200 Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Tento příklad podrobně popisuje posouzení prostého nosníku s rovnoměrným zatížením.

Více

Řešený příklad: Spojitý sloup průřezu H nebo pravoúhlé trubky ve vícepodlažní budově

Řešený příklad: Spojitý sloup průřezu H nebo pravoúhlé trubky ve vícepodlažní budově Dokument č. SX00a-CZ-EU Strana z 7 ázev Eurokód E 993-- Připravil Matthias Oppe Datum červen 005 Zkontroloval Christian Müller Datum červen 005 Tento příklad se zabývá spojitými sloupy průřezu H nebo RHS

Více

NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÝCH KROKVÍ

NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÝCH KROKVÍ NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÝCH KROKVÍ Vypracoval: Zodp. statik: Datum: Projekt: Objednatel: Marek Lokvenc Ing.Robert Fiala 07.01.2016 Zastínění expozice gibonů ARW pb, s.r.o. Posudek proveden dle: ČSN EN

Více

Dřevěné a kovové konstrukce

Dřevěné a kovové konstrukce Učební osnova předmětu Dřevěné a kovové konstrukce Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 4. ročník: 32 týdnů

Více

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica)

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Obsah: 1. Úvod 4 2. Statické tabulky 6 2.1. Vlnitý profil 6 2.1.1. Frequence 18/76 6 2.2. Trapézové profily 8 2.2.1. Hacierba 20/137,5

Více

VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 ŽB rámové mosty

VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 ŽB rámové mosty Technická univerzita Ostrava 1 VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 miroslav.rosmanit@vsb.cz Charakteristika a oblast použití - vzniká zmonolitněním konstrukce deskového nebo trámového mostu

Více

Výstavba nového objektu ZPS na LKKV. Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS)

Výstavba nového objektu ZPS na LKKV. Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS) Výstavba nového objektu ZPS na LKKV Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS) D.1.2 - STAVEBNĚ KONSTRUČKNÍ ŘEŠENÍ Statický posudek a technická zpráva

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

Zastřešení staveb - krovy

Zastřešení staveb - krovy ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Zastřešení staveb - krovy Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2011/12 Základní rozdělení krovových soustav

Více

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu:

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu: Řešený příklad: Výpočet momentové únosnosti ohýbaného tenkostěnného C-profilu dle ČSN EN 1993-1-3. Ohybová únosnost je stanovena na základě efektivního průřezového modulu. Materiálové vlastnosti: Modul

Více