Narození a zemřelí do 1 roku věku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Narození a zemřelí do 1 roku věku"

Transkript

1 Narození a zemřelí do 1 roku věku Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity Institute of Biostatistics and Analyses of the Masaryk University

2 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Shrnutí I Úvod: Cílem práce je pomocí uvedených ukazatelů popsat intenzitu a strukturu porodnosti a úmrtnosti dětí do 1 roku věku v České republice a v Kraji Vysočina. Uvedené ukazatele pojednávají o počtu narozených dětí matkám, které jsou rezidentkami ČR, tzn. mají zde trvalý nebo dlouhodobý pobyt. Ukazatele jsou nástrojem k hodnocení reprodukčního zdraví ČR a hodnocení zdravotního stavu novorozenců. To je jedním z mnoha kroků k řízení a zlepšování kvality zdravotní péče. Sběr a vyhodnocení dat o plodnosti, porodnosti a dětské úmrtnosti je nepostradatelným dílem demografických, gynekologicko-porodnických a perinatologických informací o české populaci. Datové zdroje: Všechny zde uvedené výstupy vychází z oficiálních počtů narozených a zemřelých do 1 roku věku z databází Českého statistického úřadu. Český statistický úřad (ČSÚ) Informační systém Narození (IS NAR); Informační systém Zemřelí (IS ZEM); Informační systém Bilance obyvatel. Zařazeno v: Hodnoty těchto ukazatelů se pravidelně objevují v řadě mezinárodních databází, např. databáze Světové zdravotnické organizace (WHO), OECD Health Data či Eurostatu, jsou také součástí sady 88 Evropských ukazatelů k monitorování zdraví ECHI ukazatelů.

3 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Shrnutí II Metodika - definice: Za živě narozené dítě se považuje plod, bez ohledu na délku na těhotenství, který po narození dýchá nebo projevuje alespoň jednu ze známek života, tj. srdeční činnost, pulsaci pupečníku nebo nesporný pohyb kosterního svalstva bez ohledu na to, zda byl pupečník přerušen nebo placenta připojena. Za mrtvě narozené dítě se považuje plod, který neprojevuje ani jednu známku života a má porodní hmotnost 500 g a vyšší, nelze-li porodní hmotnost určit, narozený po 22. dokončeném týdnu těhotenství, a nelze-li délku těhotenství určit, nejméně 25 cm dlouhý. Pokud plod, neprojevující žádnou známku života, váží méně než 500 g, a pokud ji nelze zjistit, je-li těhotenství kratší než 22 týdnů, je ukončení těhotenství považováno za potrat. UPT uměle přerušená těhotenství (zde miniinterrupce a jiné formy UPT). Umělé přerušení těhotenství se řídí nadále samostatným právním předpisem, tedy Zákonem č. 66/1986 Sb., o umělém přerušení těhotenství a Vyhláškou č.75/1986 Sb., kterou se tento zákon provádí. Současně platné definice narození živého a mrtvého dítěte vychází ze Závazných pokynů NZIS a shodují se s mezinárodně doporučenými definicemi Světové zdravotnické organizace (WHO). Zároveň jsou uvedeny ve Vyhlášce 297/2012, o náležitostech Listu o prohlídce zemřelého, způsobu jeho vyplňování a předávání místům určení, a o náležitostech hlášení ukončení těhotenství porodem mrtvého dítěte, o úmrtí dítěte a hlášení o úmrtí matky.

4 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Shrnutí III Metodika popis ukazatelů: Věk ženy let je označován jako reprodukční věk ženy či fertilní období. Rodinný stav při porodu označený jako mimo manželství znamená, že je matka svobodná, rozvedená či ovdovělá. Nízká porodní hmotnost je hmotnost dítěte při porodu nižší než g (tj. do g včetně). Živorodnost (hrubá míra porodnosti) představuje počet živě narozených dětí ročně připadající na obyvatel. Mrtvorozenost (ukazatel/míra mrtvorozenosti) vyjadřuje počet mrtvě narozených dětí připadajících na všech narozených dětí (tj. živě i mrtvě narozených). Specifická míra plodnosti ukazuje roční počet živě narozených dětí ženám ve věku x (resp. v dané věkové skupině) k počtu žen ve věku x (věkové skupině). Úhrnná plodnost představuje počet živých dětí, které by se narodily jedné ženě během reprodukčního věku/období za předpokladu, že by se úroveň plodnosti po celý její reprodukční věk neměnila. Míry úmrtnosti dětí do 1 roku jsou vyjádřeny počtem dětí zemřelých v daném věku (ve dnech) připadajících na živě narozených (resp. všech narozených u perinatální úmrtnosti) ve stejném časovém intervalu: úmrtnost do 1 dne tj. ve věku 0 dní; poporodní úmrtnost do 3 dnů, tj. ve věku 0 2 ukončených dnů; časná novorozenecká úmrtnost do 7 dnů, tj. 0 6 ukončených dnů; pozdní novorozenecká úmrtnost od 8 dnů do 28 dnů, tj ukončených dnů; novorozenecká úmrtnost do 28 dnů, tj ukončených dnů; ponovorozenecká úmrtnost od 29 dnů do 1 roku, tj ukončených dnů; kojenecká úmrtnost do 1 roku, tj ukončených dnů; perinatální úmrtnost součet mrtvě narozených dětí a dětí zemřelých do 7 dnů života. Veškeré přepočty na dané populace jsou spočítány ke střednímu stavu dané populace (tj. k 1. červenci daného roku). Pořadí kraje mezi ostatními kraji v České republice je uváděno ze sestupného seřazení hodnot daného ukazatele.

5 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Shrnutí IV Výsledky: V období se v České republice narodilo celkem narozených dětí v ČR, z toho živě a 392 mrtvě v roce V Kraji Vysočina se za posledních pět let narodilo dětí (4,7 %), v roce 2014 pak živě a 11 mrtvě. Zastoupení narozených podle pohlaví, tzv. sekundární index maskulinity, je v ČR dlouhodobě stabilní, s mírnou převahou chlapců, asi narozených chlapců na 100 dívek. V Kraji Vysočina je v období zastoupení pohlaví živě narozených dětí srovnatelné s celkovým podílem v ČR, přičemž mírně převažují chlapci, u mrtvě narozených v Kraji Vysočina výrazněji dominují chlapci (61,5 % VYS vs. 54,4 % ČR). Hmotnost živě narozených dětí je v průměru mírně vyšší v Kraji Vysočina než v ČR, hmotnost mrtvě narozených dětí je naopak v průměru nižší ve srovnání s ČR. V živorodnosti obsazuje s průměrnou roční hodnotou 10,1 živě narozených na obyvatel 9. nejvyšší pozici mezi kraji ČR (data ). V mrtvorozenosti dosahuje s průměrnou roční hodnotou 2,5 mrtvě narozených na narozených dětí nejnižší hodnoty mezi kraji ČR (data ). Úhrnná plodnost v kraji Vysočina je ve srovnání s ostatními kraji ČR spíše nižší, s hodnotou 1,47 živě narozených dětí jedné ženě obsazuje Kraj Vysočina až 8. nejvyšší pozici v ČR (data ). Při srovnání rodinného stavu matek narozených dětí lze pozorovat výraznější podíl vdaných matek v Kraji Vysočina než v ČR (VYS 62,5 % vs. ČR 56,6 %) na úkor matek svobodných (VYS 31,6 % vs. ČR 37,3 %). Při srovnání podílu narozených dětí mimo manželství obsazuje Kraj Vysočina s průměrnou hodnotou 37,5 % až 13. nejvyšší pozici mezi kraji ČR (data ). Co se týče věku prvorodiček, ty jsou v Kraji Vysočina výrazně mladší než v ostatních krajích. Průměrný věk rodiček při prvním porodu staví Kraj Vysočina s hodnotou 27,4 let na 11. nejvyšší pozici v ČR (data ). S průměrnou roční hodnotou 3,4 perinatální úmrtnosti na narozených dětí obsazuje 14. pozici v ČR a dosahuje tak nejnižší hodnoty mezi kraji (data ). I hodnoty kojenecké úmrtnosti jsou v Kraji Vysočina velmi nízké, s průměrnou roční hodnotou 0,7 obsazuje 13. nejvyšší pozici mezi kraji v ČR (data ). Trend úmrtnosti dětí do 1 roku věku klesá jak v Kraji Vysočina, tak i v celé České republice (díky kolísání nízkých hodnot jsou patrné výkyvy ve VYS). Nejčastější příčinou úmrtí kojenců v Kraji Vysočina v období byly stavy vzniklé v perinatálním období (P00 P96), stejně jako v celé České republice. Při podrobnějším pohledu lze zjistit, že se jedná o diagnózy P20 P29, tj. respirační a kardiovaskulární poruchy specifické pro perinatální období. zdroj: ÚZIS ČR a ČSÚ

6 Narození a zemřelí do 1 roku věku PORODNOST zdroj dat: ČSÚ IS NAR, IS Bilance obyvatel

7 Narození a zemřelí do 1 roku věku Vývoj počtu dětí narozených v období , zasazeno do širších souvislostí Počet (v tisících) Věk Narození celkem Počet (v tisících) let Rok Rozsah hodnot krajů 30 let maximální míry plodnosti žen v roce 2014 Celkový počet narozených v uplynulých letech považujeme za relativně stabilní. Lokální nárůst počtu narozených lze pozorovat v období , s vrcholem v roce 2008, kdy se v ČR narodilo celkem dětí. Vývoj počtu narozených je třeba posuzovat v závislosti na věkové struktuře dané populace. Za výkyvem v počtu narozených v období stojí populačně silnější ročníky žen, narozené v 70. letech minulého století, které právě v tomto období dosahovaly maxima své plodnosti. Maximální míry plodnosti v roce 2014 byly pozorovány u žen ve věku 30 let. V následujících 5 letech lze díky relativně stabilní věkové struktuře žen očekávat i vyrovnaný počet narozených dětí. V následujících letech pak dojde k poklesu počtu narozených v důsledku nízkého počtu žen ve fertilním věku. zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel)

8 Narození a zemřelí do 1 roku věku Vývoj hrubé míry porodnosti a hrubé míry mrtvorozenosti, Podíl (na obyvatel) Podíl (na narozených) Živorodnost Živorodnost, neboli hrubá míra porodnosti, kopíruje trendy plodnosti popsané na předchozím obrázku. S výjimkou období dosahuje v ČR hrubá míra porodnosti hodnot okolo 10. V roce 2014 činila 10,4 živě narozených na 1 tisíc obyvatel Mrtvorozenost Rozsah hodnot krajů Rok Úroveň porodnosti v Kraji Vysočina byla v období oproti republikovému průměru nižší. V roce 2014 dosahuje živorodnost opět hodnot srovnatelných s ČR, 10,5 živě narozených na 1 tisíc obyvatel. Mrtvorozenost je v České republice dlouhodobě na velmi nízké úrovni. Z rozsahu hodnot jednotlivých krajů v letech usuzujeme časté kolísání nízkých počtů mrtvě narozených V celorepublikovém vývoji pozorujeme mírný nárůst mrtvorozenosti od roku 2012, což může být částečně způsobeno změnou metodiky sledování mrtvě narozeného dítěte 1) Rozsah hodnot krajů Rok zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel) 1) Od roku 2012 se mezi mrtvě narozené započítávají i narození bez známek života s porodní hmotností vyšší 500g, namísto do té doby platných 1000 g.

9 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Regionální přehled živorodnosti v období Kraje KAR PLZ UST PHA STC JHC LIB HRA VYS PAR JHM OLO ZLI MSK Hl. m. Praha Středočeský Jihomoravský Živorodnost, neboli hrubá míra porodnosti je základním ukazatelem intenzity porodnosti. Kromě samotné intenzity rození je silně korelován věkovým složením jednotlivých regionů. Mezi kraje s nejvyšší mírou živorodnosti patří Hl. m. Praha, Středočeský kraj, dále pak Jihomoravský a Liberecký kraj. Okresy DC LI UL TP MO CL CV LT SO LN KV ME MB CH KD RA NB PH PS TC BE KO PY RO PZ PM KH PB PJ BN DO PI KT TA PE ST JH PT CB CK JN SM TU JC NA HK RK PU UO CR HB SY ZR BK JI TR BI BM ZN BV JE SU BR OP OV OC NJ PV PR VS VY KM ZL UH HO Liberecký Pardubický Jihočeský Ústecký Olomoucký Vysočina Královéhradecký Plzeňský Moravskoslezský Karlovarský KI FM Zlínský Hodnotou živorodnosti 10,1 v období v Kraji Vysočina je devátou nejvyšší mezi kraji ve stejném období. Nejvyšší hrubou míru porodnosti zaznamenáváme v okrese Jihlava, nejnižší naopak v okresech Pelhřimov a Třebíč. Průměrný roční počet živě narozených na obyvatel > 11,0 10,6 11,0 10,1 10,5 10,0 Hodnota kraje: 10,1 Pořadí kraje: 9 zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel)

10 Narození a zemřelí do 1 roku věku Regionální přehled mrtvorozenosti v období Kraje KAR PLZ UST PHA STC LIB HRA PAR MSK Počet mrtvě narozených je v České republice dlouhodobě velmi nízký a na regionální úrovni podléhá výraznému kolísání nízkých hodnot. Tento efekt je částečně kompenzován výpočtem za pětileté období. JHC VYS JHM OLO ZLI Karlovarský Pardubický Ústecký Nejvyšších hodnot mrtvorozenosti dosahují tradičně oblasti severozápadního pohraničí. Liberecký Okresy DC LI UL TP MO CL CV LT SO LN KV ME MB CH KD RA NB PH PS TC BE KO PY RO PZ PM KH PB PJ BN DO PI KT TA PE ST JH PT CB CK JN SM TU JC NA HK RK PU UO CR HB SY ZR BK JI TR BI BM ZN BV JE SU BR OP OV OC NJ PV PR VS VY KM ZL UH HO KI FM Středočeský Jihočeský Moravskoslezský Královéhradecký Zlínský Hl. m. Praha Jihomoravský Olomoucký Plzeňský Vysočina dosahuje nejnižší hodnoty mrtvorozenosti ze všech krajů České republiky, 2,5 mrtvě narozených na 1 narozených celkem. Mezi okresy Kraje Vysočina vykazují vyšší míry mrtvorozenosti okresy Pelhřimov a Havlíčkův Brod. Průměrný roční počet mrtvě narozených na narozených > 4,0 3,6 4,0 3,1 3,5 3,0 Hodnota kraje: 2,5 Pořadí kraje: 14 zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel)

11 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Narození podle vitality a porodní hmotnosti v období Živě narození Hmotn ost: do 999 g g % VYS ČR N Rozložení narozených podle porodní hmotnosti je s ohledem na významnou národností a rasovou homogenitu české populace poměrně stabilní a nepříliš regionálně diferencované g g g g g průměr g g medián g g kvartil g g Děti s nízkou porodní hmotností (tj. do g včetně): VYS 7 % ČR 8 % Co významně ovlivňuje porodní hmotnost, je stáří těchto dětí, resp. týden těhotenství. Zatímco předčasně 1) se narodí přibližně % živých dětí, u mrtvě narozených se o předčasně narozené jedná v % případů Mrtvě narození Hmotn ost: do 999 g g g g g g g % VYS ČR N průměr g g medián g g kvartil g g Průměrná hmotnost živě narozených dětí v období dosahovala g v Kraji Vysočina a g v ČR. S nízkou porodní hmotností, tedy hmotností do g, se živě narodilo 8 % dětí v ČR a 7 % dětí v Kraji Vysočina. Mrtvě narození dosahují zpravidla mnohem nižších hodnot porodní hmotnosti. S nízkou porodní hmotností se rodí více než 2/3 těchto dětí. Děti s nízkou porodní hmotností (tj. do g včetně): VYS 74 % ČR 70 % U dětí z ČR chybí údaj o hmotnosti. 1) Předčasně narození narození do 37+6 t.t. zdroj: ČSÚ (IS NAR)

12 Podíl (na žen dle věku) Podíl (na žen dle věku) Narození a zemřelí do 1 roku věku: Věkově specifické míry plodnosti v období Maximální míry plodnosti let let Z rozložení věkově specifických měr plodnosti je na první pohled patrné snižování intenzity plodnosti žen v nižších věkových kategoriích a koncentrace porodnosti okolo věku 30 let Věk let Maximální míry plodnosti Ačkoli maximálních měr plodnosti v Kraji Vysočina dosahují také ženy 30-leté, na této struktuře je částečně patrná výraznější kumulace porodnosti do 30 let a předtím i poté strmější pokles porodnosti starších žen, oproti celorepublikovému průměru let let let Věk zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel)

13 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Průměrný věk rodiček při prvním porodu v období Kraje KAR UST PHA LIB HRA Průměrný věk prvorodiček souvisí s průměrným věkem žen v regionu, především pak s vzdělanostní a socioekonomickou úrovní dané oblasti. PLZ Okresy CH SO TC DO KV PS KT PM CV PJ PB PI JHC UL TP MO RO RA ST PT LN BE CK KD LT CB PZ STC PH DC TA ME CL PY BN JH LI PE VYS JI JC HB TR TU ZR ZN PAR Průměrný věk rodiček při prvním porodu > 29,0 28,1 29,0 27,1 28,0 27,0 MB NB KO KH JN SM HK PU CR NA BI RK JHM SY BM UO BK BV VY SU PV HO OLO JE OC KM BR UH ZLI PR ZL OP NJ MSK VS OV KI FM Hl. m. Praha Jihomoravský Středočeský Hodnota kraje: 27,4 Pořadí kraje: 11 Zlínský Olomoucký Královéhradecký Plzeňský Jihočeský Pardubický Liberecký Vysočina Moravskoslezský Karlovarský Ústecký Nejnižší průměrný věk prvorodiček tak dle očekávání pozorujeme v průmyslových oblastech Ústeckého a Moravskoslezského kraje, dále pak v kraji Karlovarském. Nejstarší prvorodičky jsou naopak koncentrovány v největších metropolích a přilehlých oblastech, tedy v Praze, okresech Praha východ a Praha západ a v okrese Brno město. To do značné míry souvisí právě s vyšším podílem vysokoškolsky vzdělaných žen, které rodí později. V Kraji Vysočina jsou prvorodičky spíše mladé. Kraj s hodnotou 27,4 let dosahuje 11. nejvyššího průměrného věku prvorodiček mezi kraji ČR. Mezi jednotlivými okresy nepozorujeme výraznější rozdíly. zdroj: ČSÚ (IS NAR)

14 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Úhrnná plodnost v období Kraje KAR UST PHA LIB HRA Úhrnná plodnost je teoretický ukazatel, který říká, kolik živě narozených dětí připadá na 1 ženu za předpokladu konstantních měr plodnosti. Okresy STC PLZ JHC DC LI UL TP MO CL CV LT SO LN KV ME MB CH KD RA NB PH PS TC BE KO PY RO PZ PM KH PB PJ BN DO PI KT TA PE ST JH PT CB CK PAR VYS JHM JN SM TU JC NA HK RK PU UO CR HB SY ZR BK JI TR BI BM ZN BV MSK OLO ZLI JE SU BR OP OV OC NJ PV PR VS VY KM ZL UH HO KI FM 0 0,4 0,8 1,2 1,6 Středočeský Liberecký Ústecký Pardubický Královéhradecký Jihočeský Jihomoravský Vysočina Olomoucký Plzeňský Moravskoslezský Karlovarský Hl. m. Praha Zlínský Za hranici prosté reprodukce, tedy stav, při kterém nedochází k přirozeným populačním ztrátám, je považována hodnota 2,1 dětí na jednu ženu. Pod touto hranicí se úhrnná plodnost v ČR trvale pohybuje od 80. let minulého století. Vyšších hodnot úhrnné plodnosti dosahují kraje v Čechách, oproti Moravě a Slezsku. Nejvyšší úhrnnou plodnost vykazují Ústecký, Liberecký a Středočeský kraj. v období měl osmou nejvyšší úhrnnou plodnost mezi kraji ČR. Mezi okresy pak nejvíce narozených dětí jedné ženě připadá v okrese Havlíčkův Brod a Jihlava, nejméně naopak v okrese Třebíč. Úhrnná plodnost > 1,60 1,51 1,60 1,41 1,50 1,40 Hodnota kraje: 1,47 Pořadí kraje: 8 zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel)

15 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Počet narozených dětí podle kalendářních měsíců, Kalendářní měsíce Kalendářní měsíce XII. XI. X. IX. VIII. VII. VI. V. IV. III. II. I Max. Min.: 1,85 p. b. 1,52 p. b Podíl narozených (v %) Nejvíce dětí se v České republice rodí zpravidla v letních měsících. Mezi početně nejslabší měsíce tradičně patří únor a listopad. Rozložení počtu narozených v průběhu roků zůstává relativně stabilní. Nejvíce dětí se v ČR v období narodilo tradičně v měsících červenec ( 9,18 % narozených) a srpen 8,74 % narozených), nejméně naopak v únoru (7,66 %) a listopadu (7,74 %). XII. XI. X. IX. VIII. VII. VI. V. IV. III. II. I Max. Min.: 1,73 p. b. 1,67 p. b. I v Kraji Vysočina výrazněji dominují letní měsíce. Největší počet dětí se v období narodil v červenci (9,26 % narozených) a srpnu (9,0 % narozených), nejmenší naopak v únoru (7,41 % dětí) Podíl narozených (v %) zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS Bilance obyvatel)

16 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Podíl narozených dětí mimo manželství v období Kraje KAR PLZ UST PHA STC LIB VYS HRA PAR OLO MSK 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 Velmi zajímavým sociodemografickým ukazatelem je podíl dětí narozených mimo manželství. Zatímco na konci 80. let minulého století tento podíl nepřevyšoval 10 %, v období se mimo manželství narodilo již 43,4 % dětí (v roce 2014 dokonce již 46,7% dětí). Okresy JHC DC LI UL TP MO CL CV LT SO LN KV ME MB CH KD RA NB PH PS TC BE KO PY RO PZ PM KH PB PJ BN DO PI KT TA PE ST JH PT CB CK JHM JN SM TU JC NA HK RK PU UO CR HB SY ZR BK JI TR BI BM ZN BV ZLI JE SU BR OP OV OC NJ PV PR VS VY KM ZL UH HO Karlovarský Ústecký Liberecký Moravskoslezský Plzeňský Královéhradecký Olomoucký Jihočeský Pardubický Středočeský Jihomoravský Hl. m. Praha Vysočina KI FM Zlínský Mezi kraji převládají významné rozdíly z hlediska tohoto ukazatele. Ty jsou dány jak socioekonomickou úrovní jednotlivých regionů, tak mírou religiozity. Více než polovina dětí se narodila mimo manželství v Ústeckém (57,7 %) a Karlovarském kraji (59,5 %). dosahoval v hodnotách tohoto podílu druhé nejnižší hodnoty, 37,5% narozených mimo manželství. Nejméně dětí mimo manželství se narodilo ve Zlínském kraji, 35,4 %. Průměrný roční podíl narozených dětí mimo manželství (%) > 50,0 45,1 50,0 40,1 45,0 40,0 Hodnota kraje: 37,5 % Pořadí kraje: 13 Mimo manželství matka je svobodná, rozvedená či ovdovělá. zdroj: ČSÚ (IS NAR)

17 Narození a zemřelí do 1 roku věku ÚMRTNOST DĚTÍ DO 1 ROKU VĚKU zdroj dat: ČSÚ IS NAR, IS ZEM

18 Podíl (na živě narozených) Podíl (na narozených dětí) Narození a zemřelí do 1 roku věku: Kojenecká a perinatální úmrtnost v evropském srovnání, Perinatální úmrtnost Kojenecká úmrtnost ČR EU EU (členové před květnem 2004) EU (členové po květnu 2004) ČR EU EU (členové před květnem 2004) EU (členové po květnu 2004) 2013 Ve srovnání s evropskými zeměmi vykazuje jedny z nejnižších hodnot perinatální a kojenecké úmrtnosti. Již od roku 1985 je hodnota perinatální úmrtnosti v ČR nižší než průměrná hodnota v EU. vykázala v roce 2013 osmou nejnižší míru perinatální úmrtnosti v Evropském regionu z celkového počtu 41 zemí, 2,96 perinatálních úmrtí na 1 tis. narozených celkem Od roku 1995 je hodnota kojenecké úmrtnosti v ČR nižší než průměrná hodnota v EU vykázala v roce 2013 čtvrtou nejnižší míru kojenecké úmrtnosti v Evropském regionu z celkového počtu 24 zemí, 2,48 zemřelých do 1 roku věku na 1 tis. živě narozených zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS ZEM)

19 Podíl (na živě narozených) Podíl (na narozených dětí) Narození a zemřelí do 1 roku věku: Vývoj perinatální a kojenecké úmrtnosti, Perinatální úmrtnost VYS ČR Rozsah hodnot krajů Perinatální úmrtnost je podílem mrtvě narozených a zemřelých dětí do 1 týdne věku na 1 tisíc narozených celkem. Úroveň perinatální úmrtnosti je v České republice na velmi nízké úrovni. Meziroční kolísání hodnota a celkové rozpětí hodnot jednotlivých krajů je dáno kolísáním nízkého počtu mrtvě narozených. Perinatální úmrtnost se dlouhodobě pohybuje okolo 5 (4,6 v ČR a 3,0 v Kraji Vysočina v roce 2014) Kojenecká úmrtnost VYS ČR Rozsah hodnot krajů Kojenecká úmrtnost, tedy počet zemřelých dětí do 1 roku věku na 1 tisíc živě narozených, je v České republice také velmi nízká ve srovnání s ostatními státy a trvale se snižuje patří navzdory výkyvům způsobeným kolísáním nízkých hodnot mezi kraje s podprůměrnou kojeneckou úmrtností. V roce 2014 dosahovala kojenecká úmrtnost v tomto kraji 2, zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS ZEM)

20 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Perinatální úmrtnost v období Kraje KAR PLZ UST PHA STC LIB HRA PAR v období dosahoval nejnižší hodnoty perinatální úmrtnosti mezi kraji České republiky, 3,4. Průměrná hodnota v České republice za stejné období činila 4,2. MSK VYS OLO 0,0 2,0 4,0 6,0 8,0 Okresy SO KV CH CV JHC UL TP MO LT LN KD DC CL ME LI MB JN SM JC TU NA JHM ZLI Karlovarský Ústecký Pardubický Zlínský Liberecký Jihočeský Jihomoravský Středočeský Moravskoslezský Královéhradecký Nejvyšší míru perinatální úmrtnosti vykazoval Karlovarský a Ústecký kraj, kde byla pozorována ve stejném období také nejvyšší míra mrtvorozenosti. TC DO RA PS RO PM PJ KT ST PT NB PH BE KO PZ PY KH PB BN PI TA PE JH CB CK HK PU CR HB ZR JI TR ZN RK UO SY BK BI BM BV JE SU BR OP OV OC NJ PV PR VS VY KM ZL UH HO KI FM Plzeňský Olomoucký Hl. m. Praha Vysočina Průměrná roční perinatální úmrtnost na narozených dětí > 6,0 5,1 6,0 4,1 5,0 4,0 Hodnota kraje: 3,4 Pořadí kraje: 14 zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS ZEM)

21 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Kojenecká úmrtnost v období KAR PLZ UST PHA STC LIB HRA PAR MSK v období dosahoval třetí nejnižší hodnoty kojenecké úmrtnosti mezi kraji České republiky, 2,1. Průměrná hodnota v České republice za stejné období činila 2,6. CH SO TC DO JHC DC UL TP MO CL CV LT LN KV ME KD RA PH PS BE PZ PY RO PM PJ PB PI BN KT ST TA LI MB NB KO PE KH VYS JHM JN SM TU JC NA HK RK PU UO CR HB SY ZR BK JI OLO ZLI JE SU BR OC PV PR OP NJ OV KI FM Ústecký Karlovarský Zlínský Liberecký Jihomoravský Jihočeský Královéhradecký Olomoucký Moravskoslezský Plzeňský Pardubický Vysočina Středočeský Hl. m. Praha 0,0 1,5 3,0 4,5 I v hodnotách kojenecké úmrtnosti přetrvávají mezi kraji významné rozdíly. Nejvyšší míru kojenecké úmrtnosti vykazoval také Karlovarský a Ústecký kraj. PT CB JH TR BI BM VY KM ZL VS CK ZN BV HO UH Průměrná roční kojenecká úmrtnost na živě narozených dětí > 3,5 3,1 3,5 2,6 3,0 2,5 Hodnota kraje: 2,1 Pořadí kraje: 12 zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS ZEM)

22 Podíl (na živě narozených) Podíl (na živě narozených) Narození a zemřelí do 1 roku věku: Vybrané podrobné míry úmrtnosti dětí do 1 roku, Úmrtnost do 1 dne 4,5 3,0 Kojeneckou úmrtnost můžeme dále dělit, a to podle stáří zemřelého. Je všeobecně známé, že s rostoucím věkem kojence se snižuje pravděpodobnost jeho úmrtí. 1,5 0,0 0,6 0,5 0,4 Do prvního dne (tzn. ve věku 0 dokončených dní) zemře zhruba 15 % všech zemřelých do 1 roku Poporodní úmrtnosti (0 2 dny) Rok Tato úmrtnost je v České republice velmi nízká a ještě dochází k jejímu poklesu. V ČR i v Kraji Vysočina v roce 2014 činila 0,4. 4,5 3,0 1,5 1,7 1,1 0,7 Do tří dnů (tzn. ve věku 0-2 dokončených dní) zemře přibližně % všech zemřelých do 1 roku. I u tohoto ukazatele úmrtnosti zaznamenáváme pokles jak na celostátní, tak regionální úrovni. V ČR i v Kraji Vysočina v roce 2014 činila poporodní úmrtnost 0,7. 0, Rok zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS ZEM)

23 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Vybrané podrobné míry úmrtnosti dětí do 1 roku, Podíl (na živě narozených) Podíl (na živě narozených) 4,5 Novorozenecká úmrtnost (0 27 dní) Častějším členěním kojenecké úmrtnosti je členění na novorozeneckou a ponovorozeneckou úmrtnost. 3,0 1,5 2,5 2,3 1,7 1,6 Jak již bylo uvedeno dříve, novorozenecká úmrtnost tvoří stěžejní část kojenecké úmrtnosti. 0, Rok Jelikož se celkově snižuje úroveň kojenecké úmrtnosti, zaznamenáváme pokles novorozenecké i ponovorozenecké úmrtnosti. Ponovorozenecká úmrtnost ( dní) 4,5 3,0 1,6 1,5 Zatímco novorozenecká úmrtnost v Kraji Vysočina osciluje po celé období okolo celorepublikového průměru (2,3 v roce 2000 a 1,7 v roce 2014), hodnoty ponovorozenecké úmrtnosti v tomto kraji jsou ve srovnání s ČR významně nižší (0,8 v roce 2000 a 0,7 v roce 2014) 0,8 0,8 0,7 0, Rok zdroj: ČSÚ (IS NAR, IS ZEM)

24 Narození a zemřelí do 1 roku věku: Diagnózy úmrtí kojenců dle porodní hmotnosti v období Hmotnost dětí při porodu: (u 19 kojenců v ČR není známa porodní hmotnost, z toho 1 je z VYS nezahrnuti) normální porodní hmotnost nízká porodní hmotnost (do g včetně) Počet Počet MKN Diagnóza* 0% 50% 100% 0% 50% 100% kojenců kojenců A00 B99 Některé infekční a parazitární nemoci N = 3 37% 63% N = 30 G00 G99 Nemoci nervové soustavy N = 1 74% 26% N = 39 J00 J99 Nemoci dýchací soustavy N = 0 47% 53% N = 34 J09 J18 Chřipka a zánět plic pneumonie N = 0 47% 53% N = 32 P00 P96 Některé stavy vzniklé v perinatálním období 10% 90% N = 29 17% 83% N = 762 P00 P04 Postižení plodu a novoroz. onemocněním matky a kompl. těhotenství a porodu N = 0 24% 76% N = 42 P05 P08 Poruchy spojené s délkou těhotenství a s růstem plodu 100% N = 7 100% N = 91 P20 P29 Respirační a kardiovaskulární poruchy specifické pro perinatální období 14% 86% N = 14 24% 76% N = 292 P35 P39 Infekce specifické pro perinatální období N = 1 10% 90% N = 90 P50 P61 Krvácivé stavy a hematologické poruchy plodu a novorozence N = 4 14% 86% N = 124 P75 P78 Poruchy trávicí soustavy plodu a novorozence N = 1 7% 93% N = 83 Q00 Q99 Vrozené vady, deformace a chromozomální abnormality 25% 75% N = 12 47% 53% N = 285 Q00 Q07 Vrozené vady nervové soustavy N = 1 44% 56% N = 41 Q20 Q28 Vrozené vady oběhové soustavy 40% 60% N = 5 58% 42% N = 118 R00 R99 Příznaky, znaky a abn. klin. a laborator. nálezy nezařazené jinde N = 1 73% 27% N = 118 S00 T98 jiné diagnózy N = 4 77% 23% N = 60 ostatní dg N = 2 64% 36% N = 77 celkem 29% 71% N = 52 36% 64% N = * Zařazeny ty skupiny diagnóz, u kterých počet zemřelých kojenců za celou ČR v daném období 30. ** Zobrazeny ty skupiny diagnóz, u kterých počet zemřelých kojenců v daném období 5. Podíl v Kraji Vysočina** Podíl v ČR zdroj: ČSÚ (IS ZEM) Nejčastějšími příčina úmrtí dětí do jednoho roku jsou nemoci zařazené do XVI. Kapitoly Mezinárodní klasifikace nemocí Některé stavy vzniklé v perinatálním období. Na tato onemocnění zemřela více jak polovina všech zemřelých do 1 roku (54,2 % v ČR a 55,8 % v Kraji Vysočina) V rámci této skupiny byly nejčastějšími onemocněními Respirační a kardiovaskulární poruchy specifické pro perinatální období. Na druhém místě co do četnosti úmrtí pak byly v ČR Krvácivé stavy a hematologické poruchy plodu a novorozence a v Kraji Vysočina Poruchy spojené s délkou těhotenství a s růstem plodu Druhými nejčastějšími příčinami úmrtí jsou pak vrozené vývojové vady. Na celkovém počtu zemřelých do 1 roku se podílely celkem 20,3 % v ČR a 23,1 % v Kraji Vysočina.

Mortalita onemocnění ledvin (N00 N29) kraj Vysočina

Mortalita onemocnění ledvin (N00 N29) kraj Vysočina Mortalita onemocnění ledvin (N N29) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Mortalita chronických nemocí dolní části dýchacího ústrojí (J40 J47)

Mortalita chronických nemocí dolní části dýchacího ústrojí (J40 J47) Mortalita chronických nemocí dolní části dýchacího ústrojí (J4 J47) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut

Více

Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G30, F00 F07)

Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G30, F00 F07) Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G3, F F7) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky

Více

Regionální zpravodajství NZIS Celková mortalita kraj Vysočina Regionální zpravodajství NZIS

Regionální zpravodajství NZIS Celková mortalita kraj Vysočina Regionální zpravodajství NZIS Celková mortalita kraj Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

Mortalita - nehody (V01 X59)

Mortalita - nehody (V01 X59) Mortalita - nehody (V1 X59) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

Mortalita dopravní nehody (V01 V99)

Mortalita dopravní nehody (V01 V99) Mortalita dopravní nehody (V1 V99) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Evropská Institute unieof Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a

Více

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) kraj Vysočina

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) kraj Vysočina Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz

Více

Mortalita - ostatní příčiny

Mortalita - ostatní příčiny Mortalita - ostatní příčiny Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

Věková struktura obyvatelstva

Věková struktura obyvatelstva Věková struktura obyvatelstva Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Hlášené případy pohlavních nemocí kraj Vysočina

Hlášené případy pohlavních nemocí kraj Vysočina Hlášené případy pohlavních nemocí kraj Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34)

Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34) Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34) Zpracoval: Mortalita zhoubný novotvar hrtanu, průdušnice a průdušky (C32-C34): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin

Více

Ukazatele potratovosti

Ukazatele potratovosti Ukazatele potratovosti Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

Přehled epidemiologie zhoubných novotvarů kromě nemelanomových kožních (C00 C97 bez C44)

Přehled epidemiologie zhoubných novotvarů kromě nemelanomových kožních (C00 C97 bez C44) Přehled epidemiologie zhoubných novotvarů kromě nemelanomových kožních (C00 C97 bez C44) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the

Více

Výskyt vrozených vývojových vad

Výskyt vrozených vývojových vad Výskyt vrozených vývojových vad Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy

Více

Věková struktura obyvatelstva

Věková struktura obyvatelstva Věková struktura obyvatelstva Zpracoval: Věková struktura obyvatelstva Definice: Počet obyvatel podle pohlaví a pětiletých věkových skupin, podíl věkových skupin na celkovém počtu obyvatel (v %). Ukazatel

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR 2016

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR 2016 Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.3.4.74/././15_19/2748

Více

Mortalita dopravní nehody (V01 V99)

Mortalita dopravní nehody (V01 V99) Mortalita dopravní nehody (V1 V99) Zpracoval: Mortalita - dopravní nehody (V1 V99): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin smrti je důležitým ukazatelem monitorující zdravotní stav

Více

Mortalita onemocnění jater (K70 K77)

Mortalita onemocnění jater (K70 K77) Mortalita onemocnění jater (K7 K77) Zpracoval: Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin smrti je důležitým ukazatelem monitorující zdravotní stav obyvatel. Úmrtnost v důsledku onemocnění

Více

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16)

Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16) Zpracoval: Mortalita zhoubný novotvar žaludku (C16): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin smrti je důležitým ukazatelem monitorující zdravotní

Více

Hlášené případy pohlavních nemocí

Hlášené případy pohlavních nemocí Hlášené případy pohlavních nemocí Okres Zpracoval: Hlášené případy pohlavních nemocí (A5-A55): Shrnutí Definice: Hlášené případy pohlavních nemocí jsou důležitým ukazatelem monitorující zdravotní stav

Více

Mortalita - nehody (V01 X59)

Mortalita - nehody (V01 X59) Mortalita - nehody (V1 X59) Zpracoval: Mortalita - nehody (V1 X59): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin smrti je důležitým ukazatelem monitorující zdravotní stav obyvatel. Úmrtnost

Více

Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G30, F00 F07)

Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G30, F00 F07) Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G3, F F7) Zpracoval: Mortalita Alzheimerovy nemoci, demence a senility (G3, F F7): Shrnutí Definice: Počet zemřelých dle vybrané skupiny příčin smrti

Více

Epidemiologie zhoubného novotvaru průdušnice, průdušky a plíce (C33, C34)

Epidemiologie zhoubného novotvaru průdušnice, průdušky a plíce (C33, C34) Epidemiologie zhoubného novotvaru průdušnice, průdušky a plíce (C33, C34) Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic

Více

Epidemiologie zhoubných novotvarů v krajích České republiky

Epidemiologie zhoubných novotvarů v krajích České republiky Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_019/0002748

Více

Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2008

Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2008 Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2008 Jan Daneš, Helena Bartoňková, Miroslava Skovajsová Analýza dat: Ondřej Májek, Ladislav Dušek, Daniel Klimeš, Pavel Andres Úvod

Více

Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2012

Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2012 Policejní prezidium 15. 1. 2013 Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2012 plk. JUDr. Václav Kučera 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006

Více

Jaká je bezpečnost ve městech a v obcích? Preventivní programy a možnosti jejich využití

Jaká je bezpečnost ve městech a v obcích? Preventivní programy a možnosti jejich využití Jaká je bezpečnost ve městech a v obcích? Preventivní programy a možnosti jejich využití IX. Konference o bezpečnosti v obcích a městech Praha 16. dubna 2015 JUDr. Tomáš Koníček 23. 1. 2015 Základní statistické

Více

Screening kolorektálního karcinomu: silné a slabé stránky dle dostupných dat

Screening kolorektálního karcinomu: silné a slabé stránky dle dostupných dat Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Screening kolorektálního karcinomu: silné a slabé stránky dle dostupných dat Ondřej Májek Ondřej Ngo, Barbora

Více

Potraty podle věku ženy v roce Abortions by age of woman in year 2009

Potraty podle věku ženy v roce Abortions by age of woman in year 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 21. 6. 2010 31 Potraty podle věku ženy v roce 2009 Abortions by age of woman in year 2009 Souhrn V roce 2009 bylo v

Více

Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR

Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR Vypracoval Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno. Ve spolupráci s

Více

Potraty podle věku ženy v roce Abortions by age of woman in year 2007

Potraty podle věku ženy v roce Abortions by age of woman in year 2007 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28. 5. 2008 14 Potraty podle věku ženy v roce 2007 Abortions by age of woman in year 2007 Souhrn V roce 2007 bylo v

Více

Narození a zem elí do 1 roku

Narození a zem elí do 1 roku zdravotnická statistika zdravotnická statistika Narození a zem elí do 1 roku 2013 2015 health statistics health statistics ÚZIS R 2016 Ústav zdravotnických informací a statistiky R 128 01 Praha 2, Palackého

Více

Potraty podle věku ženy v roce Abortions by age of woman in year 2008

Potraty podle věku ženy v roce Abortions by age of woman in year 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 20. 7. 2009 37 Potraty podle věku ženy v roce 2008 Abortions by age of woman in year 2008 Souhrn V roce 2008 bylo v

Více

Pražská plošina Středolabská tabule. Benešovská pahorkatina. Hornosázavská pahorkatina

Pražská plošina Středolabská tabule. Benešovská pahorkatina. Hornosázavská pahorkatina Pražská plošina Středolabská tabule Benešovská pahorkatina Hornosázavská pahorkatina Typ krajiny podle reliéfu Geologická mapa Povodí Jalového potoka Výškopis Geodetický bod Vrstevnice zdůrazněná Vrstevnice

Více

Screening karcinomu prsu: silné a slabé stránky dle dostupných dat

Screening karcinomu prsu: silné a slabé stránky dle dostupných dat Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Screening karcinomu prsu: silné a slabé stránky dle dostupných dat Ondřej Májek Ondřej Ngo, Barbora Bučková,

Více

Je možná budoucnost českého zdravotnictví bez dat?

Je možná budoucnost českého zdravotnictví bez dat? Je možná budoucnost českého zdravotnictví bez dat? NE? -> Tak pro to něco udělejme! Ladislav Dušek Elektronizace zdravotnictví je velké téma Proč vůbec elektronizovat zdravotnictví? Jediný rozumný důvod

Více

Než zaklepete u zaměstnavatele

Než zaklepete u zaměstnavatele Než zaklepete u zaměstnavatele Úřad práce v Pardubicích Mgr. Lucie Tvarůžková Informační den o práci a podnikání, 24. 9. 2009 Informační centrum Pardubice Region Tourism Hlavníčinnosti a služby ÚP Poskytují

Více

Narození a zem elí do 1 roku 2016

Narození a zem elí do 1 roku 2016 zdravotnická statistika zdravotnická statistika Narození a zem elí do 1 roku 2016 health statistics health statistics ÚZIS R 2017 Ústav zdravotnických informací a statistiky R 128 01 Praha 2, Palackého

Více

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Předmluva ke kapitole: Kapitola se zabývá jak zdravotním stavem seniorů, tak náklady na jejich léčbu. První část kapitoly je zaměřena na hospitalizace osob ve věku 5

Více

3. Zemřelí podle příčin smrti

3. Zemřelí podle příčin smrti 3. Zemřelí podle příčin smrti Nejvíce obyvatel ČR umíralo ve zkoumaném období na nemoci oběhové soustavy (téměř jedna polovina) a dále na novotvary (jedna čtvrtina zemřelých). S větším odstupem byly třetí

Více

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1.1 Sídelní struktura Liberecký kraj.. Území Libereckého kraje k 31. 12. 2011 představovalo 3 163,4 km 2. Administrativně je kraj rozdělen do 4 okresů (Česká Lípa, Jablonec nad Nisou,

Více

Screening karcinomu děložního hrdla: silné a slabé stránky dle dostupných dat

Screening karcinomu děložního hrdla: silné a slabé stránky dle dostupných dat Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Screening karcinomu děložního hrdla: silné a slabé stránky dle dostupných dat Ondřej Májek Ondřej Ngo,

Více

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 OBSAH Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 SITUAČNÍ ANALÝZA UŽÍVÁNÍ DROG V ŠIRŠÍM KONTEXTU 17 SOCIODEMOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA 18 /1 Demografický vývoj a věková struktura 19 /2 Porodnost a plodnost

Více

Dopady programového období regionální politiky EU na rozvoj českých mikroregionů PAVEL ZDRAŽIL, PETRA A PPLOVÁ

Dopady programového období regionální politiky EU na rozvoj českých mikroregionů PAVEL ZDRAŽIL, PETRA A PPLOVÁ Dopady programového období 2007-2013 regionální politiky EU na rozvoj českých mikroregionů PAVEL ZDRAŽIL, PETRA A PPLOVÁ X X. M E Z I N Á R O D N Í K O L O K V I U M O R E G I O N Á L N Í C H V Ě D Á C

Více

Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů v ČR

Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů v ČR Datová základna realizace screeningových programů CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0007216 Hodnocení adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů v ČR Datový report do konce roku 2016 O. Ngo,

Více

Narození a zemřelí do 1 roku 2005

Narození a zemřelí do 1 roku 2005 Narození a zemřelí do 1 roku 2005 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 http://www.uzis.cz/ Narození a zemřelí do 1

Více

DEMOGRAFICKÁ SITUACE V KRAJÍCH ČR (2013)

DEMOGRAFICKÁ SITUACE V KRAJÍCH ČR (2013) DEMOGRAFICKÁ SITUACE V KRAJÍCH ČR (2013) Michaela Němečková Tisková konference, 11. 9. 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Kraje České republiky a jejich počet

Více

Státní veterinární správa České republiky. Národní referenční laboratoř pro vzteklinu Informační bulletin č. 5/2009

Státní veterinární správa České republiky. Národní referenční laboratoř pro vzteklinu Informační bulletin č. 5/2009 Státní veterinární správa České republiky Národní referenční laboratoř pro vzteklinu Informační bulletin č. 5/29 Vzteklina nákazová situace v roce 28 Informační bulletin Státní veterinární správy ČR, č.

Více

1. Demografický vývoj

1. Demografický vývoj 1. Demografický vývoj Karlovarský kraj je druhý nejmenší z krajů ČR a žije v něm nejméně obyvatel. Karlovarský kraj se rozkládá na 3,3 tis. km 2, což představuje 4,2 % území České republiky a je tak druhým

Více

Srovnání vybraných zdravotních ukazatelů v MSK a ČR

Srovnání vybraných zdravotních ukazatelů v MSK a ČR Srovnání vybraných zdravotních ukazatelů v a ČR Ostrava, 2.12.2015 MUDr. Helena Šebáková a kol. 595 138 200 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, 702 00 Ostrava,

Více

Demografické charakteristiky krajů České republiky

Demografické charakteristiky krajů České republiky Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.3.4.74/././_19/2748 Demografické

Více

Porodnost v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti

Porodnost v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti Porodnost v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti Základní trendy vývoje porodnosti v Libereckém kraji od počátku devadesátých let dvacátého století do současnosti:

Více

IV. PORODNOST. Tab. IV.1 Narození,

IV. PORODNOST. Tab. IV.1 Narození, IV. PORODNOST V průběhu roku 2008 se v České republice živě narodilo 119 570 dětí 7, o 4,9 tisíce více než v roce předcházejícím. Počet živě narozených dětí roste nepřetržitě od roku 2002, avšak meziroční

Více

5 Potratovost. Tab. 5.1 Potraty,

5 Potratovost. Tab. 5.1 Potraty, 5 Potratovost Počet potratů se dlouhodobě snižuje a tento trend pokračoval i v roce. Registrovaných 7 potratů bylo 35,8 tisíce, čímž bylo opět překonáno historické minimum. Počet umělých přerušení těhotenství

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2001

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 1. 22 5 Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 21 Uvedené údaje se týkají všech hospitalizovaných pacientů na všech

Více

Vybrané zdravotní a socioekonomické. ke znečištěnému ovzduší , Ostrava

Vybrané zdravotní a socioekonomické. ke znečištěnému ovzduší , Ostrava KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vybrané zdravotní a socioekonomické ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší 8.11.2012, Ostrava MUDr. Helena Šebáková a kol. Mgr.

Více

1. Demografický vývoj

1. Demografický vývoj 1. Demografický vývoj Přirozený přírůstek v přepočtu na 1 000 obyvatel je v Praze dlouhodobě nejvyšší mezi kraji ČR (1,9 osoby v roce 2015) V Praze se za rok narodí kolem 14 tis. dětí Ke konci roku 2015

Více

Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2009

Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2009 Oficiální výsledky Národního programu mamografického screeningu v roce 2009 Jan Daneš, Helena Bartoňková, Miroslava Skovajsová Analýza dat: Ondřej Májek, Zbyněk Bortlíček, Daniel Klimeš, Ladislav Dušek

Více

Zpráva o novorozenci 2012. Report on newborn 2012

Zpráva o novorozenci 2012. Report on newborn 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14. 11. 2013 52 Souhrn Zpráva o novorozenci 2012 Report on newborn 2012 V roce 2012 se v České republice živě narodilo

Více

Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce 2012. Activity of branch of gynaecology and medical care of women in 2012

Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce 2012. Activity of branch of gynaecology and medical care of women in 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8. 7. 2013 23 Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce 2012 Activity of branch of gynaecology and medical care

Více

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 32 Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Předkládaná data se týkají všech dětí, ve věku

Více

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce Activity of general practitioners for adults in 2010

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce Activity of general practitioners for adults in 2010 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 6. 2011 17 Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce 2010 Activity of general practitioners for adults in 2010

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2010

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2010 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22. 6. 211 28 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 21 Activity in branch of out-patient care

Více

zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zem elí 2015 health statistics health statistics

zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zem elí 2015 health statistics health statistics zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zem elí 2015 health statistics health statistics ÚZIS R 2016 Ústav zdravotnických informací a statistiky R 128 01 Praha 2, Palackého nám. 4, P.O.BOX 60 www.uzis.cz

Více

Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013

Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013 MUDr. Helena Šebáková

Více

Vrozené vady u narozených v roce Congenital malformations in births in year 2011

Vrozené vady u narozených v roce Congenital malformations in births in year 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 7. 10. 2013 47 Souhrn Vrozené vady u narozených v roce 2011 Congenital malformations in births in year 2011 V roce

Více

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce Activity of general practitioners for adults in 2011

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce Activity of general practitioners for adults in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 5. 6. 2012 17 Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce 2011 Activity of general practitioners for adults in 2011

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Nová data Národního onkologického registru ČR (NOR) za rok 2014 NZIS REPORT č. R/1 (09/2016)

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Nová data Národního onkologického registru ČR (NOR) za rok 2014 NZIS REPORT č. R/1 (09/2016) NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM NÁRODNÍ ONKGICKÝ REGISTR ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Nová data Národního onkologického registru ČR (NOR) za rok 214 NZIS REPORT č. R/1 (9/216) Nová data Národního onkologického

Více

Regionální zpravodajství NZIS Populační projekce kraj Vysočina Regionální zpravodajství NZIS

Regionální zpravodajství NZIS Populační projekce kraj Vysočina Regionální zpravodajství NZIS Populační projekce kraj Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech Republic Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity

Více

5 Potratovost. Tab. 5.1 Potraty,

5 Potratovost. Tab. 5.1 Potraty, 5 Potratovost V roce bylo zaznamenáno 7 38 864 potratů, z toho bylo 13 637 samovolných potratů a 24 055 umělých přerušení těhotenství. Celkový počet potratů se již třetím rokem snižoval. Úhrnná potratovost

Více

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl

DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ Počet obyvatel oproti minulému roku mírně poklesl Počtem obyvatel zaujímá Karlovarský kraj 2,9 % z celkového úhrnu ČR, a je tak nejméně lidnatým krajem. Na konci roku 2013 žilo v kraji

Více

Karcinom děložního hrdla v ČR - novinky - Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita

Karcinom děložního hrdla v ČR - novinky - Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita Karcinom děložního hrdla v ČR - novinky - Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita IT infrastruktura pro monitoring ZN cervixu 14 regional coordination offices Health care facilities

Více

zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zemřelí 2016 health statistics health statistics

zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zemřelí 2016 health statistics health statistics zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zemřelí 2016 health statistics health statistics ÚZIS ČR 2017 Zemřelí 2016 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Vydává Ústav zdravotnických informací

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2009

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 5. 21 16 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 29 Activity in branch of out-patient care

Více

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce Activity of general practitioners for adults in 2009

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce Activity of general practitioners for adults in 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 29. 7. 2010 41 Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce 2009 Activity of general practitioners for adults in 2009

Více

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003

Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8.11.2004 72 Hospitalizovaní v nemocnicích ČR v roce 2003 Údaje, uvedené v této Aktuální informaci, se týkají všech

Více

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ Sídelní struktura kraje se vyznačuje mimořádnou hustotou obyvatelstva a jeho koncentrací na území Ostravsko-karvinské aglomerace Moravskoslezský kraj se rozkládá na ploše 5 427 km

Více

1. Demografický vývoj

1. Demografický vývoj osoby osoby 1. Demografický vývoj Ve městech žijí čtyři pětiny obyvatelstva kraje. Obyvatelstvo kraje Pokles celkového počtu obyvatel pokračoval i v roce.je výsledkem jak přirozeného úbytku, Územní struktura

Více

zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zem elí 2014 health statistics health statistics

zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zem elí 2014 health statistics health statistics zdravotnická statistika zdravotnická statistika Zem elí 2014 health statistics health statistics ÚZIS R 2016 Ústav zdravotnických informací a statistiky R 128 01 Praha 2, Palackého nám. 4, P.O.BOX 60 www.uzis.cz

Více

Zdravotní ukazatele obyvatel MSK

Zdravotní ukazatele obyvatel MSK Zdravotní ukazatele obyvatel Krajský úřad, 9.1.215 MUDr. Helena Šebáková, RNDr. Jiří Urbanec, Bc. Eva Kolářová 595 138 2 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle

Více

Zdravotní ukazatele obyvatel MSK Krajský úřad MSK, 9.10.2015

Zdravotní ukazatele obyvatel MSK Krajský úřad MSK, 9.10.2015 Zdravotní ukazatele obyvatel Krajský úřad, 9.1.215 MUDr. Helena Šebáková, RNDr. Jiří Urbanec, Bc. Eva Kolářová 595 138 2 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle

Více

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava,

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava, KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke znečištěnému ovzduší v MSK Ostrava, 5.2.214 MUDr. Helena Šebáková a kol. helena.sebakova@khsova.cz

Více

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1. DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ Počet obyvatel kraje poklesl Každý šestý obyvatel kraje bydlí v krajském městě Rok 2013 představoval další pokles počtu obyvatel Olomouckého kraje. Na konci roku žilo v kraji celkem

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2011

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14. 6. 212 2 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 211 Activity in branch of out-patient care

Více

Financování vodárenské infrastruktury. Ing. Oldřich Vlasák

Financování vodárenské infrastruktury. Ing. Oldřich Vlasák Financování vodárenské infrastruktury Ing. Oldřich Vlasák Obsah 1. Základní charakteristiky vodárenství v ČR 2. Regulace a legislativní rámec 3. Modely provozování infrastruktury 4. Zdroje financování

Více

Výskyt tuberkulózy v České republice v roce Incidence of tuberculosis in the Czech Republic in 2011

Výskyt tuberkulózy v České republice v roce Incidence of tuberculosis in the Czech Republic in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 21. 8. 2012 35 Souhrn Výskyt tuberkulózy v České republice v roce 2011 Incidence of tuberculosis in the Czech Republic

Více

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví 13.12.211, Třinec MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2008

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2008 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 23. 6. 29 23 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 28 Activity in branch of out-patient care

Více

1. Demografický vývoj

1. Demografický vývoj 1. Demografický vývoj Přirozený přírůstek v přepočtu na 1 000 obyvatel je v Praze dlouhodobě nejvyšší mezi kraji ČR (1,9 osoby v roce 2015) V Praze se za rok narodí kolem 14 tis. dětí 30 25 20 15 10 Ke

Více

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2009

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 5. 21 14 Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce 29 Activity of hemodialysis centres in the

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost V roce 211 bylo zaznamenáno 18 673 živě narozených dětí. Počet živě narozených se již třetím rokem snižoval. Zatímco v letech 29-21 byl meziroční pokles 1,2 tisíce, v roce 211 se

Více

4 Porodnost. Tab. 4.1 Narození,

4 Porodnost. Tab. 4.1 Narození, 4 Porodnost Počet živě narozených dětí se v roce 2015 oproti roku 2014 zvýšil o 0,9 tisíce na 110,8 tisíce. Jednalo se o druhý meziroční nárůst v řadě. Hodnota úhrnné plodnosti vzrostla na 1,57 dítěte

Více

První v!sledky z hodnocení adresného zvaní do programu screeningu karcinomu prsu v "R

První v!sledky z hodnocení adresného zvaní do programu screeningu karcinomu prsu v R První v!sledky z hodnocení adresného zvaní do programu screeningu karcinomu prsu v "R O. Májek, O. Ngo, M. Blaha, L. Du!ek Odborná garance projektu: J. Dane!, M. Zavoral, V. Dvo"ák, B. Seifert, #. Suchánek

Více

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec

Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví , Třinec KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Kvalita ovzduší a jeho vliv na zdraví 13.12.211, Třinec MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Využití dat EHIS k hodnocení screeningových programů nádorových onemocnění v ČR

Využití dat EHIS k hodnocení screeningových programů nádorových onemocnění v ČR Využití dat EHIS k hodnocení screeningových programů nádorových onemocnění v ČR Ondřej Ngo, Ondřej Májek, Šárka Daňková 26. 10. 2016, Praha Vytvořilo společné pracoviště Institut biostatistiky a analýz

Více

4. Zdravotní péče. Hospitalizovaní v nemocnicích podle věku

4. Zdravotní péče. Hospitalizovaní v nemocnicích podle věku 4. Zdravotní péče Hlavní město Praha je na tom z hlediska zdravotní péče pro mladé lidi velmi dobře. Praha disponuje nadprůměrným počtem lékařů na 1 tisíc mladých lidí ve věku do 18 let, i více než 25

Více

Zpráva o novorozenci Report on newborn 2009

Zpráva o novorozenci Report on newborn 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 10. 2010 63 Souhrn Zpráva o novorozenci 2009 Report on newborn 2009 V roce 2009 se v České republice živě narodilo

Více

Potraty v roce 2013. Abortions in year 2013

Potraty v roce 2013. Abortions in year 2013 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 24. 4. 2014 9 Potraty v roce 2013 Abortions in year 2013 Souhrn Stejně jako v předchozím roce, i v roce 2013 došlo

Více

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce 2012. Activity of general practitioners for adults in 2012

Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce 2012. Activity of general practitioners for adults in 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 4. 7. 2013 22 Činnost praktických lékařů pro dospělé v roce 2012 Activity of general practitioners for adults in 2012

Více

Metodická pomůcka pro zřizování, rozmísťování a evidenci bodů záchrany na území České republiky

Metodická pomůcka pro zřizování, rozmísťování a evidenci bodů záchrany na území České republiky Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Čj. MV-140575-1/PO-IZS-2015 Datum: 23. října 2015 Počet listů: 6 Přílohy: 2/2 Schválil: brig. gen. Ing. Drahoslav

Více