Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "http://geodat.ioer.info"

Transkript

1 Infrastruktury geografických dat (GDI) v Sasku a jejich budoucí zaměření a další rozvoj Zákonná a technická implementace směrnice INSPIRE je v současné době jednou z významných priorit v oblasti (úřední) evropské geoinformatiky a tudíž i ve Svobodném statě Sasko významně ovlivňuje propojování, priorizaci a strategické zaměření iniciativ v oblasti vytváření a rozšiřování infrastruktury prostorových dat. V souvislosti s tím byly v posledních dvou letech nejen vytvořeny legislativní základy v podobě Saského zákona o infrastruktuře prostorových dat, ale byl i zahájen vývoj i vývojem referenčního modelu pro infrastruktur prostorových dat (GDI) Sasko. Tento referenční model GDI se člení do tří dílčích modelů k popisu architektury, provozu, jakož i vydávání licencí a stanovování cen. Z již vytvořeného modelu architektury byl zpracován příslušný předběžný koncept komponentů operativní infrastruktury prostorových dat Sasko, jenž se v současné době implementuje. Dále se zpracovává provozní model s na něj navazujícími provozními koncepty. Tento příspěvek dává přehled o vývoj a implementaci těchto konceptů a o zásadních aspektech implementace směrnice INSPIRE. Prof. Dr. Lars Bernard Professor Geoinformation Systems Faculty of Forest, Geo and Hydro Sciences Technische Universität Dresden Dresden Phone: +49 (0) Secr: +49 (0) Fax: +49 (0) lars.bernard@tu-dresden.de WWW:

2 Společné zaměřování státních hranic mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko základ pro harmonizaci dat Zaměřování státních hranic se provádí na základě mezinárodního práva, podle něhož je každý stát povinen vymezit své výsostné území. Konkrétním právním základem zaměření státních hranic je Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo ze dne 3. listopadu 1994 o společných státních hranicích. Smlouva obsahuje úpravy k průběhu státních hranic, jejich vyznačení a dokumentaci, ale i povinné úkoly obou států a příslušné organizační záležitosti. Vzhledem k výsostné působnosti spolkových zemí odpovídá za lnění téchto úkolů na německé straně Svobodný stát Sasko. Úlohou je mimo jiné udržovat vyznačení, zajistit viditelnost hraničních znaků a provést nové zaměření státních hranic, které je v současné době velmi významným úkolem. Výsledky nového zaměření státních hranic si obě dvě strany navzájem vyměňují, prověřují a dokumentují v jednotném souřadnicovém a referenčním systému. Cílem je zhotovení nového hraničního dokumentárního díla včetně shodných souřadnic každého hraničního bodu a hraničních vodních toků. Po provedeném novém zaměření státních hranic budou v katastru nemovitostí a v topografickém informačním systému obou stran vedeny jednotné souřadnice jakožto technický předpoklad pro harmonizaci těchto datových souborů. Jens Riedel Staatsbetrieb Geobasisinformation und Vermessung Sachsen (GeoSN) Referat 33 Landesgrenzen Olbrichtplatz 3, Dresden Postanschrift: Postfach , Dresden Tel: +49 (0) jens.riedel@geosn.sachsen.de WWW:

3 Postup při harmonizaci českých a saských základních geografických dat (ZABAGED a ATKIS) a její výsledky Přeshraniční plánování a informování vyžadují homogenní přeshraniční datové podklady. Na obou stranách hranice už existují a jsou k dispozici příslušnými měřičskými úřady shromážděná data základních geografických databází, která představují velmi dobrou datovou základnu.vztahují se však na příslušné státní území. Přitom vykazují rozdílné geografické projekce, datové formáty, případně modely, rozdíly v (hraniční) geometrii, v jazykových a semantických významech a obsahu. Proto byly v tomto projektu vyvinuty metody, aby bylo možné data podél hranice beze zbytku sjednotit (geometrická homogenizace) a obsahově sesouladit (semantická harmonizace). Těžiště přednášky představuje semantické přizpůsobení datových obsahů.vychází se ze všeobecných aspektů harmonizace dat a jsou prezentována konkrétní řešení a výsledky projektu. K semantické harmonizaci vektorových dat německého ATKIS Basis-DLMS v AAA modelu a českých dat ZABAGED jsou uživateli dány k dispozici následující výsledky: dvojjazyčné katalogy druhů objektů, přiřazovací funkce a kategorie k semantickému porovnávání a oceňování kvality přiřazení jakož i nástroje GIS k automatickému provedení semantické harmonizace. Jednotlivé kroky jsou detailně vysvětleny. Následující prezentace zeměměřičských úřadů Saska a České republiky na to navazují a vysvětlují provádění geometrické harmonizace. Dr. Marco Neubert, Claudia Gedrange, Sylvia Röhnert, Myra Sequeira Leibniz-Institut für ökologische Raumentwicklung, e.v. (IÖR) Leibniz Institute of Ecological Urban and Regional Development (IOER) Weberplatz Dresden Fon: +49 (0) Fax: +49 (0) m.neubert@ioer.de WWW: nebo

4 Zpracování dat ZABAGED pro účely harmonizace Základní báze geografických dat je digitální geografický model území České republiky, který je veden na úrovni podrobnosti Základní mapy ČR 1: Povinný obsah databáze stanovuje zákon č.200/1994 V rámci harmonizace s datovou sadou ATKIS byla upravena státní hranice, vedená v podobě prvku ZABAGED "hranice správního celku", takže převzala geometrii oběma partnery (ZU a GeoSN) odsouhlasené hraniční linie. Geometrie odsouhlasené hraniční linie byla převzata z nového zaměření státních hranic, které je prováděno pod patronací ministerstva vnitra, nebo, tam kde nebylo zaměření ještě provedeno, či odsouhlaseno hraniční komisí, byla použita vektorizovaná linie odvozená z hraničního dokumentárního díla, vycházejícího ze zaměření v letech 1977 až 1980, později částečně aktualizovaného. Při aktualizaci hranice v ZABAGED se dbalo na topologická pravidla v ZABAGED platná. Vzhledem k tomu, že ZABAGED z principu nezobrazuje zahraniční území, byla velké pozornost věnována úpravě prvků souběžných se státní hranicí (komunikace, vody, hranice užívání půdy) Pro stanovení topologických vztahů prvků v blízkosti hranice byla využívána hraniční dokumentace nově zaměřených úseků, včetně její popisné části. Pro části převzaté ze starého měření byly využity pouze informace, které jsou součástí hraničních nárysů, případně byly přímo součástí vektorizovaného výkresu. V některých případech bylo třeba z důvodu zachování topologie vložit do průběhu hraniční linie bod neexistující v hraniční dokumentaci. Lokalizace těchto bodů byla předána partnerům v GeoSN, s cílem, aby byl zachován jednotný průběh hraniční linie v obou datových sadách ZABAGED i ATKIS. Druhá důležitá geometrická úprava spočívala v stanovení "předávacích bodů", tj. bodů na hraniční linii, kde ji překračují důležité liniové prvky, přítomné v obou datových sadách. Zejména jde o komunikace a vodní toky. Takových bodů bylo identifikováno 175 a po vzájemném odsouhlasení jejich polohy byly v těchto bodech ukončeny odpovídající prvky ZABAGED. Vzhledem k tomu, že hraniční měření probíhá v systému ETRS89, bylo třeba zajistit co nejpřesnější transformaci ETRS89 JTSK a zpět. Transformace, které nabízí komerční GIS produkty vykazují chybu cca. do 1m. Proto byla použita transformace vyvíjená ve VÚGTK, která doplňuje sedmiprvkovou transformaci o korekční tabulku, korigující nedokonalou realizaci systému S-JTSK v terénu. Přesnost této transformace je lepší než 5cm. Jistou nesnáz způsobovalo, že transformace se stále vyvíjí a zpřesňuje, což ale může způsobit změny v souřadnicích transformovaných dat, v řádu cm, v závislosti na použité verzi transformačního programu. V této souvislosti je třeba upozornit, že při použití jiných transformací se mohou cílové souřadnice lišit v řádu decimetrů. Pavel Šidlichovský Zememerický úrad Pod sídlištem 1800/9, Praha 8 Česká republika Tel: Fax: pavel.sidlichovsky@cuzk.cz WWW:

5 Zpracování dat z katalogu objektů ATKIS pro harmonizaci Státní podnik Geobasisinformation und Vermessung Sachsen (GeoSN) prezentuje postup a výsledky geometrické homogenizace na datech ATKIS. Ústředním bodem jsou práce provedené v rámci cíle3 Projektu Přeshraniční homogenizace dat. Těžiště tvoří geometrická homogenizace s daty ZABAGED, přičemž problémové oblasti jsou názorně vysvětleny. Je pojednáno o stanovení jednotného referenčního souřadnicového systému jako předpokladu pro následující krok geometrického přizpůsobení, stejně jako sladění styčných (připojovacích) bodů pro důležité objekty překračující hranice. Na základě ještě neukončeného nového proměření hranice (viz přednáška Riedel) byla stanovena společná hraniční geometrie jako kombinace starého měření, nového měření a jiných dat a převzetí do úředních dat. Je nutné zdůraznit, že výsledkem projektu je stanovení společné hraniční geometrie, její integrace do úředních dat, jakož i geometrické přizpůsobení všech objektů v blízkosti hranic. Annelie Prendel Státní podnik pro základní geografické informace a zaměřování Sasko (GeoSN) Vedoucí referátu 25 Technologie zeměměřictví Olbrichtplatz 3, Dresden Poštovní schránka: Postfach , Dresden Tel: +49 (0) Fax: +49 (0) annelie.prendel@geosn.sachsen.de WWW:

6 Geografická data a služby Zeměměřického úřadu na podporu GIS Zeměměřický úřad je orgánem státní správy České republiky (ČR) řízený Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním (ČÚZK). Vykonává zeměměřické činnosti ve veřejném zájmu a jeho působnost je celostátní. Věcná působnost Zeměměřického úřadu sestává v podstatě z osmi oblastí, kterými jsou: správa geodetických základů ČR, zeměměřické činnosti na státních hranicích, správa ZABAGED, vedení ortofotografického zobrazení ČR, vedení výškového modelu ČR, tvorba státních mapových děl, standardizace geografického názvosloví a vedení Ústředního archivu zeměměřictví a katastru. Výsledkem těchto činností jsou geografická data a služby, které slouží především pro podporu veřejné správy, poskytovány jsou však i dalším subjektům včetně veřejnosti. Přístup k informacím (metadatům) o poskytovaných produktech, jejich prohlížení a objednání umožňuje rezortní Geoportál ( jehož je Zeměměřický úřad správcem. Zeměměřické činnosti ve veřejném zájmu procházejí etapou zkvalitnění dat a poskytovaných služeb. Zvyšuje se přesnost, podrobnost a aktuálnost prostorových dat, dochází k harmonizaci dat i služeb na národní, mezinárodní i celoevropské úrovni. Zeměměřický úřad je zapojen do celé řady projektů, které sledují tyto cíle. Danuše Svobodová Zememerický úrad Pod sídlištem 1800/9, Praha 8 Česká republika Tel: Fax: danuse.svobodova@cuzk.cz WWW:

7 Harmonizace česko-saských dat územního plánován í a poskytování výsledků v informačním systému Procesy přeshraniční koordinace v oblasti územního plánování jsou často omezovány nedostatečnou výměnou informací a heterogenní datovou základnou (např. Craglia & Campagna 2009). V mnoha příhraničních oblastech se nedostatečná společná datová základna vyznačuje rozdílnými datovými formáty, rozdílnou sémantikou a diferencovanými způsoby zobrazení. Tyto rozdíly omezují výměnu informací v oblasti přeshraničního plánování i v česko-saském pohraničí. Příslušné orgány v oblasti územního plánování v České republice na národní úrovni a ve Svobodném státě Sasko na zemské úrovni disponují těmito daty v ucelené podobě pouze zčásti. Vzájemná informovanost orgánů činných v oblasti územního plánování na obou stranách státní hranice je v současnosti zajištěna zejména prostřednictvím výměny analogových dokumentů územně plánovací dokumentace nebo formou nahlížení do těchto dokumentů. Pro výměnu digitálních dat v oblasti územního plánování a oborových dat neexistuje společný systém. V rámci projektu CROSS-DATA, realizovaného v programu Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko , vyvíjejí společně čeští a saští plánovači územního plánování a geoinformatici webový informační systém pro územní plánování (Bill 1999), určený pro aktéry v oblasti územního plánování a oborového plánování, jakož i zainteresované občany (CROSS-DATA 2011). Projekt má za cíl zvýšit pomocí tohoto systému efektivnost procesů přeshraniční koordinace a zlepšit společnou využitelnost datových základen a vzájemnou přeshraniční výměnu informací. Projekt CROSS-DATA probíhá pod gescí Saského státního ministerstva vnitra jakožto nevyššího orgánu územního plánování v Sasku. Projektovými partnery jsou příhraniční české kraje a saská regionální plánovací sdružení jakožto rozhodovací orgány v oblasti územního plánování. Další partnerem v projektu je Saský zemský úřad pro životní prostředí, zemědělství a geologii jakožto majitel a poskytovatel četných oborových dat. Webový informační systém pro územní plánování má primárně sloužit českým a saským rozhodovacím orgánům jako nástroj v oblasti regionálního plánování. Tento systém mohou využívat i političtí činitelé s rozhodovací pravomocí a rozhodovací subjekty územního plánování na národní úrovni. Navíc má systém sloužit i široké veřejnosti. V rámci projektu, který je realizován od března 2010 do února 2013, jsou z perspektivy přeshraničního územního plánování zpracovávány jak odborné, tak i technické požadavky na informační systém pro územní plánování. Ve společně využitelném informačním systému s webovými službami mají být k dispozici data významná pro územní plánování. Tato data budou udržována a aktualizována převážně decentrálně, částečně i centrálně. Rozhodovací orgány v oblasti územního plánování a oborového plánování budou mít přístup k aktuálním datům z různých regionálních zdrojů a budou je moci používat ve své plánovací činnosti. To ale vyžaduje komplexní proces koordinace mezi zúčastněnými projektovými partnery. Budou určena data potřebná pro územní plánování, k nimž patří zejména základní geografická data, oborová geografická data a údaje o vymezení ploch územně plánovací dokumentace, jejichž odborná témata jsou velmi rozmanitá. Shromažďují se metadata k jejich disponibilitě a aktuálnosti, majiteli dat, datovému formátu a pod. Za účelem přeshraniční sémantické harmonizace dat pro co nejvíce odborných témat je nutno provést obsahové porovnání dat. V souvislosti s tím je významná zejména právní účinnost dat v oblasti územního plánování. Snahou je společné zobrazování dat v oblasti územního plánování pomocí služeb vizualizace. Kromě procesu sémantické harmonizace je potřebné projednat a stanovit jednotné kartografické zobrazení. Ani mezi českými kraji, ani mezi saskými regionálními plánovacími sdruženími neexistují jednotná, navzájem odsouhlasená pravidla vizualizace. Proto musí přeshraničnímu diskurzu předcházet odsouhlasovací procesy na národní úrovni. Pro potřeby geometrické harmonizace dat v pohraničí probíhá průběžná výměna informací s jinými projekty, zejména s projektem realizovaným v programu Cíl 3, v jehož rámci se zpracovávají metody pro integraci odsouhlasené jednotné geometrie hranice a pro geometrické propojení přeshraničních

8 objektů v česko-saském příhraničním prostoru (Homogenizace základních geografických dat na hranicích mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2011). Při zpracování informačního systému pro území plánování a harmonizaci datové základny budou v největší možné míře zohledněny mezinárodní normy a standardy ISO, OGC a INSPIRE. Literatura BILL, R (1999), Grundlagen der Geo-Informationssysteme Band 1: Hardware, Software und Daten.- 4. Auflage. Wichmann: Heidelberg. CRAGLIA, M & CAMPAGNA, M. (2009), Advanced Regional Spatial Data Infrastructures in Europe.- JRC Scientific and Technical Reports. Web: arsdi_report.pdf ( ). CROSS-DATA (2011), Ein Rauminformationssystem hilft Planungsgrenzen zu überwinden! (Projekt des Ziel 3-Programms zur Förderung der grenzübergreifenden Zusammenarbeit zwischen dem Freistaat Sachsen und der Tschechischen Republik) - Web: ( ). GRENZÜBERSCHREITENDE GEODATENHOMOGENISIERUNG (2011), Grenzüberschreitende Homogenisierung von Geobasisdaten zwischen dem Freistaat Sachsen und der Tschechischen Republik. (Projekt des Ziel 3-Programms zur Förderung der grenzübergreifenden Zusammenarbeit zwischen dem Freistaat Sachsen und der Tschechischen Republik) - Web: ( ). Melanie Petroschka Sächsiches Staatsministerium des Inneren (SMI) Wilhelm-Buck-Str. 2, Dresden Tel: +49 (0) melanie.petroschka@smi.sachsen.de WWW:

9 Potřeba poskytování přeshraničních dat v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko Příspěvek si klade za cíl prezentovat pohled na dosavadní využití základních geografických dat v kontextu ochrany přírody a krajiny v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko, dále pak ukázat význam harmonizace geografických dat. K uvedení do problematiky je uveden přehled dosavadních prací a projektů, jejichž předmětem bylo téma získávání jednotných geodat pro přeshraniční oblast. Přehled je doplněn ukázkami praktického využití výstupů, důraz je kladen na oblast vzájemného sdílení a prezentace geografických dat obou národních parků. V další části příspěvku je diskutován odraz současného stavu harmonizace dat ZABAGED a ATKIS v praxi, v návaznosti pak rovněž podoba a možnosti státního mapového díla pro využití při tvorbě přeshraničních map či vizualizaci sdílených tematických dat ochrany přírody. Kromě harmonizace dat ZABAGED a ATKIS je rovněž potřeba zabývat se kvalitou dat polohopisu a výškopisu obou databází, v příspěvku jsou proto zmíněny i současné nedostatky, které mohou bránit jejich širšímu využití. Na tuto problematiku je vázána oblast tvorby vlastních účelových topografických dat z dat ZABAGED a ATKIS, v ukázkách budou nastíněny možné přístupy. Oldřich Holešinský, Mgr. ČR - Správa Národního parku České Švýcarsko Správce GIS Pražská 52, Krásná Lípa Česká republika Tel.: o.holesinsky@npcs.cz

10 Pokrok v harmonizaci ATKIS a ZABAGED ve světle potřeb rozvinuté ESDI Poslední úspěchy v Sasko České kooperaci vedly k dokonalejší harmonizaci základních sad geodat produkovaných a udržovaných dosud především s ohledem na národní právo a technické standardy. ATKIS a ZABAGED původně vztažené k měřítku 1 : jsou užitečné pro vědecké i praktické účely. Nyní musíme dále rozvinout naplňující se koncept INSPIRE a prodiskutovat budoucí potřeby a požadavky rozvinuté Evropské geoinformační infrastruktury (European SDI). Zozvinutý koncept INSPIRE+ reflektuje existující národní a nižší geoinformační infrastruktury a přidává nové myšlenky a vztahy, upozorňuje na odceňované úkoly a nadcházející zadání jak pro geoinformační vědu a technologie, tak i pro aplikovaný výzkum. K dlouhodobým cílům patří rozvinutí evropského expertního potenciálu, zdokonalení infrastrukturního prostředí informační společnosti, podpora souvisejících služeb a navazujícího podnikání a obchodu, intenzifikace mezinárodní a přeshraniční spolupráce. Příspěvek shrnuje otevřené otázky a dílčí výstupy výzkumů a projektů k probíhající odborné diskuzi. Jiri Hiess CAGI Předseda Česká asociace pro geoinformace Novotneho Lavka 5, Prague Česká republika Tel: Fax: hiess2@cagi.cz WWW:

Pracovní celky 4.4 a 5 Metody a provádění geometrické homogenizace

Pracovní celky 4.4 a 5 Metody a provádění geometrické homogenizace Pracovní celky 4.4 a 5 Metody a provádění geometrické homogenizace Obsah 1 Důvody a cíle... 2 2 Metody geometrické homogenizace (PC 4.4)... 2 2.1 Přizpůsobení dat ATKIS... 2 2.2 Zpracování dat ZABAGED

Více

Potřeba poskytování přeshraničních referenčních dat v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko

Potřeba poskytování přeshraničních referenčních dat v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko Potřeba poskytování přeshraničních referenčních dat v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko Oldřich Holešinský, Správa Národního parku České Švýcarsko Autor: V. Sojka, NP ČŠ 2. VOJENSKÉ MAPOVÁNÍ

Více

11.9.2010. X. mezinárodní konference o katastru nemovitostí, Karlovy Vary hotel Thermal

11.9.2010. X. mezinárodní konference o katastru nemovitostí, Karlovy Vary hotel Thermal Geoportál ČÚZK -data a služby resortu na internetu Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 1 Obsah prezentace Úvod důvody pro geoportálové řešení, historie Základní funkce a vstupní rozhraní Geoportálu Popis aplikací

Více

Geografické podklady z produkce Zeměměřického úřadu možné využití pro dokumentaci dopravních nehod. Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad

Geografické podklady z produkce Zeměměřického úřadu možné využití pro dokumentaci dopravních nehod. Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Geografické podklady z produkce Zeměměřického úřadu možné využití pro dokumentaci dopravních nehod Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Obsah Státní mapová díla - topografické mapy středních měřítek, Státní

Více

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : (MORP 50)

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : (MORP 50) ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : 50 000 (MORP 50) Praha 2016 Zpracoval: Schválil: Vydal: Zeměměřický úřad Ing. Karel Štencel,

Více

Podněty z mezinárodních aktivit Zeměměřického úřadu

Podněty z mezinárodních aktivit Zeměměřického úřadu Podněty z mezinárodních aktivit Zeměměřického úřadu Ing. Danuše Svobodová 17. ledna 2013, Praha Přehled mezinárodních aktivit Zeměměřického úřadu Poskytování dat o geodetických základech do celoevropských

Více

PROSTOROVÁ DATA PRO PODPORU ROZHODOVÁNÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

PROSTOROVÁ DATA PRO PODPORU ROZHODOVÁNÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Zeměměřický úřad PROSTOROVÁ DATA PRO PODPORU ROZHODOVÁNÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 15. května 2014, Praha http://geoportal.cuzk.cz Prostorová data z produkce ZÚ Data z databáze

Více

Geografické podklady Zeměměřického úřadu pro státní správu a samosprávu

Geografické podklady Zeměměřického úřadu pro státní správu a samosprávu Geografické podklady Zeměměř ěřického úřadu pro státn tní správu a samosprávu Ing. Petr Dvořáček Zeměměř ěřický úřad Obsah Státn tní mapová díla ZABAGED Data200 Ortofoto České republiky Výškopisn kopisná

Více

Prostorová data pro INSPIRE, pro veřejnou správu i pro veškerou veřejnost

Prostorová data pro INSPIRE, pro veřejnou správu i pro veškerou veřejnost Prostorová data pro INSPIRE, pro veřejnou správu i pro veškerou veřejnost Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Geoinformace ve veřejné správě 27. 28. 5. 2013, Praha http://geoportal.cuzk.cz Přehled prezentace

Více

ČÚZK a INSPIRE. Jiří Poláček. Konference Inspirujme se..., Průhonice,

ČÚZK a INSPIRE. Jiří Poláček. Konference Inspirujme se..., Průhonice, ČÚZK a INSPIRE Jiří Poláček Konference Inspirujme se..., Obsah prezentace 1. Průběh prací při implementaci směrnice INSPIRE 2. Základní registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN) a INSPIRE

Více

KATASTR NEMOVITOSTÍ. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství

KATASTR NEMOVITOSTÍ. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství KATASTR NEMOVITOSTÍ Ing. Bc. Pavel Voříšek (úředně oprávněný zeměměřický inženýr). Vysoké Mýto 19. 2. 2018 KATASTR NEMOVITOSTÍ

Více

Národní sada prostorových objektů z pohledu krajů. Mgr. Jiří Čtyroký IPR Praha

Národní sada prostorových objektů z pohledu krajů. Mgr. Jiří Čtyroký IPR Praha Národní sada prostorových objektů z pohledu krajů Mgr. Jiří Čtyroký IPR Praha Výchozí stav Fixní (omezené) zdroje primárních geodat Heterogenní pojetí agend VS při využívání zdrojů geodat Neefektivní procesy

Více

DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU

DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Zeměměřický úřad DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Ing. Bohumil Vlček Zeměměřický úřad Odbor správy a užití geoinformací 8. 11. 2013 Geografické informace poskytované ZÚ Geografické podklady, produkty

Více

Zeměměřický úřad v roce Ing. Danuše Svobodová

Zeměměřický úřad v roce Ing. Danuše Svobodová Zeměměřický úřad v roce 2011 Ing. Danuše Svobodová 11. listopad 2011 Věcná působnost Zeměměřického úřadu o správa geodetických základů ČR; o zeměměřické činnosti na státních hranicích; o správa ZABAGED

Více

ČÚZK POSKYTOVATEL ZÁKLADNÍCH GEOGRAFICKÝCH PODKLADŮ

ČÚZK POSKYTOVATEL ZÁKLADNÍCH GEOGRAFICKÝCH PODKLADŮ ČÚZK POSKYTOVATEL ZÁKLADNÍCH GEOGRAFICKÝCH PODKLADŮ Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 19. letní geografická škola 25.8.2011, Brno, Obsah prezentace Rezort Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

Více

ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK

ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK Zeměměřický úřad ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 9. dubna 2013, Hradec Králové http://geoportal.cuzk.cz ČÚZK - jaké geografické informace poskytuje Informace z katastru

Více

ZABAGED Mgr. Petr Neckář

ZABAGED Mgr. Petr Neckář ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZABAGED Mgr. Petr Neckář Zeměměřický úřad 27. 4. 2017, Pardubice ZABAGED ZÁKLADNÍ BÁZE GEOGRAFICKÝCH DAT digitální geografický model území České republiky, který je spravován Zeměměřickým

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. ZABAGED Základní báze geografických dat. RNDr. Jana Pressová

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. ZABAGED Základní báze geografických dat. RNDr. Jana Pressová ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZABAGED Základní báze geografických dat RNDr. Jana Pressová Zeměměřický úřad Ústí nad Labem, 25. 10. 2016 ZABAGED - definice ZABAGED je digitální geografický model území České republiky,

Více

INSPIRE v resortu ČÚZK

INSPIRE v resortu ČÚZK INSPIRE v resortu ČÚZK Karel Štencel Konference Inspirujme se..., Obsah prezentace 1. Data a služby poskytovanéčúzk pro infrastrukturu pro prostorové informace v ES 2. Požadavky na poskytovatele dat a

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 KAREL BRÁZDIL CACIO fórum 2015, PRAHA 3. ČERVNA 2015 ÚVOD Zeměměřický úřad (ZÚ) je správní úřad s celostátní působností podřízený Českému

Více

Možnosti a podmínky využití prostorových dat Zeměměřického úřadu

Možnosti a podmínky využití prostorových dat Zeměměřického úřadu Možnosti a podmínky využití prostorových dat Zeměměřického úřadu Ing. Petr Dvořáček Konference Praha 19. listopadu 2008 internet interní síť databázové úložiště ZABAGED Geoportál ZÚ migrace GEONAMES SM-5

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Představení produktů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Představení produktů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Představení produktů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Petr Dvořáček Odborný seminář pracovníků stavebních úřadů Královéhradeckého kraje Hradec Králové 30. 6. 2016 Přehled základních

Více

MAPOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK, CO NABÍZEJÍ STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ

MAPOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK, CO NABÍZEJÍ STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ MAPOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK, CO NABÍZEJÍ STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ Ing. Danuše Svobodová, Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 1 Obsah prezentace Geportál ČÚZK stručný přehled možností, jež

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

Význam a způsoby sdílení geodat. Ing. Petr Seidl, CSc. ARCDATA PRAHA, s.r.o.

Význam a způsoby sdílení geodat. Ing. Petr Seidl, CSc. ARCDATA PRAHA, s.r.o. Význam a způsoby sdílení geodat Ing. Petr Seidl, CSc. ARCDATA PRAHA, s.r.o. Geodata data s implicitním nebo explicitním vztahem k místu na Zemi data identifikující geografickou polohu a charakteristiky

Více

Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu

Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu Ing. Danuše Svobodová 6. září 2013, Plzeň Obsah prezentace O státním mapovém díle Státní mapové dílo = tisíce mapových listů Klady mapových listů Obsah

Více

Organizace státní zeměměřické služby

Organizace státní zeměměřické služby Organizace státní zeměměřické služby Český úřad zeměměřický a katastrální ( ČÚZK )... je ústředním orgánem státní správy zeměměřictví a katastru adresa: Pod sídlištěm 1800/9, Kobylisy, 18211 Praha 8 V

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy Internet ve státní správě a samosprávě 1. 4. 2019 Obsah Jaké produkty/data poskytuje ČÚZK/ZÚ Informace o datech/produktech Jak lze

Více

Mapové produkty Zeměměřického úřadu

Mapové produkty Zeměměřického úřadu ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Mapové produkty Zeměměřického úřadu semestrální práce Lucie Brejníková Darina Řičařová editor:

Více

Představení projektu Lidský potenciál pro informační společnost využívající prostorová data (GEOTÝM) Brno, 22.10. 2012

Představení projektu Lidský potenciál pro informační společnost využívající prostorová data (GEOTÝM) Brno, 22.10. 2012 Klíčové aktivity Představení projektu Lidský potenciál pro informační společnost využívající prostorová data (GEOTÝM) Brno, 22.10. 2012 01 Workshopy (3+3): Organizace: o Mezinárodní workshop interní cílová

Více

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Quo Vadis Geodesy? Quo Vadis Geomatics? GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky Západočeská univerzita v Plzni byla

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR TRANSFORMACE SMD PRO VEŘEJNÉ UŽITÍ

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR TRANSFORMACE SMD PRO VEŘEJNÉ UŽITÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR TRANSFORMACE SMD PRO VEŘEJNÉ UŽITÍ KAREL BRÁZDIL NEMOFORUM, PRAHA 13. 12. 2018 KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 KAREL BRÁZDIL NEMOFORUM 2015 16. ŘÍJNA 2015 1. SPRÁVA GEODETICKÝCH ZÁKLADŮ ČR 74 800 trigonometrických a zhušťovacích bodů 35 600 přidružených

Více

PRIMÁRNÍ SBĚR GEODAT. Václav Čada. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky.

PRIMÁRNÍ SBĚR GEODAT. Václav Čada. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky. PRIMÁRNÍ SBĚR GEODAT Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky Geodata, geografická data, geoprostorová data data s implicitním nebo explicitním

Více

ÚKM, její vedení viskn, poskytování údajů ÚKM

ÚKM, její vedení viskn, poskytování údajů ÚKM ÚKM, její vedení viskn, poskytování údajů ÚKM Jan Kmínek Český úřad zeměměřický a katastrální ČAGI Nový katastrální zákon Novotného lávka, 21.2.2014 Role ÚKM v projektu DMVS RÚIAN: 36 ZZR Územní prvky

Více

DIBAVOD a jeho využití ve vodohospodářské praxi

DIBAVOD a jeho využití ve vodohospodářské praxi DIBAVOD a jeho využití ve vodohospodářské praxi Hana Nováková VÚV T.G.M., v.v.i. - Oddělení GIS a kartografie Co je DIBAVOD? DIgitální BÁze VOdohospodářských Dat (DIBAVOD) je pracovní označení návrhu katalogu

Více

DMVS aktualizace a poskytování ÚKM. Jan Kmínek ČÚZK

DMVS aktualizace a poskytování ÚKM. Jan Kmínek ČÚZK DMVS aktualizace a poskytování ÚKM Jan Kmínek ČÚZK Přehled digitalizace katastrálních map (stav k 31.10.2013) Role ÚKM v projektu DMVS RÚIAN: 36 ZZR Územní prvky z registru územní identifikace jsou zobrazovány

Více

Právní rámec digitální technické mapy

Právní rámec digitální technické mapy Právní rámec digitální technické mapy Vladimír Weis Ministerstvo vnitra Technická mapa v souvislostech DMVS Odborná akce ČSGK Praha, 15. listopadu 2010 Obsah egovernment Základní registry Digitální mapa

Více

Informace o geografických podkladech pro veřejnou správu

Informace o geografických podkladech pro veřejnou správu Informace o geografických podkladech pro veřejnou správu RNDr. Eva Kubátová, MV, odbor rozvoje projektů a služeb egovernment Ing. Petr Dvořáček, ZÚ, vedoucí odboru správy a užití geoinformací Porada MV

Více

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Ministerstvo vnitra RNDr. Eva Kubátová Nemoforum, Seminář k digitalizaci katastrálních map, 4. prosince 2008, Praha Obsah prezentace - Úloha

Více

CAGI již 18 let partner veřejné správy na poli geoinformací

CAGI již 18 let partner veřejné správy na poli geoinformací CAGI již 18 let partner veřejné správy na poli geoinformací Karel JANEČKA kjanecka@cagi.cz Česká asociace pro geoinformace 1997? Založení České asociace pro geoinformace Vize: Zvýšit vnímání důležitosti

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Úvod do Geografických Informačních Systémů 3.seminární práce Představení organizace Jana Bittnerová Plzeň, 2004 Osnova: 1. vznik asociace 2. organizační

Více

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností Obecná část 1. Základní ustanovení katastrálního zákona,

Více

Geografické informační systémy GIS

Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy GIS Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Část první. Úvodní ustanovení. Čl. 1. Čl. 2

S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Část první. Úvodní ustanovení. Čl. 1. Čl. 2 Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne 10. června 2004 Č.j.: 2840/2004-11 S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Část první Úvodní ustanovení Čl. 1 (1) Český úřad zeměměřický

Více

Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017

Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017 Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017 Michal Souček, Plzeňský kraj Setkání pracovníků GIS Litoměřice 16. a 17. května 2017 Setkání pracovníků GIS Litoměřice 16. a 17.

Více

Aktivity resortu ČÚZK v mezinárodních souvislostech. Ing. Tomáš Holenda a Ing. Eva Pauknerová, CSc.

Aktivity resortu ČÚZK v mezinárodních souvislostech. Ing. Tomáš Holenda a Ing. Eva Pauknerová, CSc. Aktivity resortu ČÚZK v mezinárodních souvislostech Ing. Tomáš Holenda a Ing. Eva Pauknerová, CSc. Obsah prezentace 1) Kompetence a povinnosti resortu podle zákonů ČR 2) Evropské právní předpisy, prováděcí

Více

TERMINOLOGIE V PROJEKTOVÝCH LNÍ

TERMINOLOGIE V PROJEKTOVÝCH LNÍ Technická mapa v souvislostech DMVS, Novotného lávka l 2010 TERMINOLOGIE V PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRECH ÚČELOV ELOVÁ KATASTRÁLN LNÍ MAPA A DIGITÁLNÍ TECHNICKÁ MAPA Václav Čada cada@kma.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA

Více

ISSS

ISSS 8.4. 2014 ISSS 2014 1 Obsah prezentace INSPIRE Východiska a současná situace Role ČÚZK na mezinárodní scéně (INSPIRE, ELF) European Location Framework (ELF) Východiska a současná situace Závěry 8.4. 2014

Více

ČÚZK a INSPIRE. Ing. E. Pauknerová, CSc., Ing.I. Svatá a Ing.T. Cajthaml. Konference ISSS 2010, Hradec Králové ISSS 2010 ČÚZK a INSPIRE

ČÚZK a INSPIRE. Ing. E. Pauknerová, CSc., Ing.I. Svatá a Ing.T. Cajthaml. Konference ISSS 2010, Hradec Králové ISSS 2010 ČÚZK a INSPIRE ČÚZK a INSPIRE Ing. E. Pauknerová, CSc., Ing.I. Svatá a Ing.T. Cajthaml Konference ISSS 2010, Hradec Králové ISSS 2010 ČÚZK a INSPIRE 1 INSPIRE - infrastruktura pro prostorové informace v Evropě Směrnice

Více

Digitální mapa veřejné správy

Digitální mapa veřejné správy Digitální mapa veřejné správy jako stěžejní projekt egovernment a základní nástroj politiky státu v oblasti prostorových informací RNDr. Eva Kubátová Obsah Z čeho vycházíme Úloha MV v oblasti prostorových

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Jednání Grémia pro regulační reformu a efektivní veřejnou správu 9. prosince 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam

Více

MAPOVÉ PODKLADY PRO ZAMĚŘOVÁNÍ A ANALÝZU DOPRAVNÍCH NEHOD

MAPOVÉ PODKLADY PRO ZAMĚŘOVÁNÍ A ANALÝZU DOPRAVNÍCH NEHOD MAPOVÉ PODKLADY PRO ZAMĚŘOVÁNÍ A ANALÝZU DOPRAVNÍCH NEHOD Abstrakt Petr Dvořáček 27 Důležitými vstupními daty pro analýzu dopravních nehod jsou i vhodné mapové podklady. Ty umožňují zasadit řešenou událost

Více

16.3.2015. Ing. Pavel Hánek, Ph.D. hanek00@zf.jcu.cz

16.3.2015. Ing. Pavel Hánek, Ph.D. hanek00@zf.jcu.cz Ing. Pavel Hánek, Ph.D. hanek00@zf.jcu.cz Přednáška byla zpracována s využitím dat a informací uveřejněných na http://geoportal.cuzk.cz/ k 16.3. 2015. Státní mapová díla jsou stanovena nařízením vlády

Více

Mapové produkty Zeměměřického úřadu

Mapové produkty Zeměměřického úřadu ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Mapové produkty Zeměměřického úřadu semestrální práce Lucie Brejníková Darina Řičařová editor:

Více

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití krajiny Brno www.vumop.cz Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Brno 2014 Ing. Michal Pochop Vyhláška č. 13/2014

Více

GIVS

GIVS 16.5. 2014 GIVS 2014 1 Úhly pohledu INSPIRE Východiska a současná situace Role ČÚZK na mezinárodní scéně (INSPIRE, ELF) EuropeanLocationFramework Východiska a současná situace CAGI (?) 16.5. 2014 GIVS

Více

Data a služby Zeměměřického úřadu

Data a služby Zeměměřického úřadu ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Data a služby Zeměměřického úřadu Jana Kuchařová GIVS 2015, Praha 4. 5. 2015 Poskytování dat ZÚ Digitální data (souborová data, služby), tištěné mapy, publikace Smlouva x Dohoda (OCL)

Více

Národní sada prostorových objektů (NaSaPO) Ing. Pavel Matějka, člen Zpracovatelského týmu GeoInfoStrategie, vedoucí PS NaSaPO

Národní sada prostorových objektů (NaSaPO) Ing. Pavel Matějka, člen Zpracovatelského týmu GeoInfoStrategie, vedoucí PS NaSaPO Národní sada prostorových objektů (NaSaPO) Ing. Pavel Matějka, člen Zpracovatelského týmu GeoInfoStrategie, vedoucí PS NaSaPO Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti, Praha, 22. května

Více

STRATEGIE ROZVOJE INFRASTRUKTURY

STRATEGIE ROZVOJE INFRASTRUKTURY STRATEGIE ROZVOJE INFRASTRUKTURY PRO PROSTOROVÉ INFORMACE V ČESKÉ REPUBLICE DO ROKU 2020 PODEPSÁNA... Václav Čada cada@kma.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Vzdělávací a informační centrum FLORET, Průhonice 24. 25. listopadu 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam INSPIRE

Více

Nové služby geoportálu

Nové služby geoportálu Nové služby geoportálu Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 7.dubna 2009 Hradec Králové Rezort zeměměř ěřictví a katastru poskytuje: 1. Datové sady KN 1.1 Soubor popisných informací (SPI) 1.2 Soubor grafických

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie)

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) v kontextu rozvoje veřejné správy a egovernmentu Eva Kubátová, koordinátorka projektu Obsah - Dohoda o spolupráci

Více

Státní mapová díla a úloha metainformačních systémů (1)

Státní mapová díla a úloha metainformačních systémů (1) Státní mapová díla a úloha metainformačních systémů (1) Státní mapová díla a úloha metainformačních systémů Ing. Milan Kocáb, Ing. Václav Šafář Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví

Více

Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1)

Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1) Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1) ZÁKON O ZEMĚMĚŘICKÝCH A KATASTRÁLNÍCH ORGÁNECH Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie)

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová sekce pro veřejnou správu a egovernment Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti

Více

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Zpráva o řešení úkolu za I. pololetí 2011 Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí Červen 2011 Výzkumný ústav geodetický,

Více

Národní geoinformační infrastruktura (1)

Národní geoinformační infrastruktura (1) Národní geoinformační infrastruktura (1) Národní geoinformační infrastruktura Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115

Více

Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, Radobyčická 12, Plzeň Č.j /2008

Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, Radobyčická 12, Plzeň Č.j /2008 Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, Radobyčická 12, Plzeň Č.j. 40001001-40-134/2008 Podmínky využití výsledků pozemkových úprav k obnově katastrálního operátu (2. aktualizované vydání) 1) Úvod Zpracovatel

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, odbor veřejné správy a egovernmentu

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, odbor veřejné správy a egovernmentu Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, odbor veřejné správy a egovernmentu Obsah Úvod Klíčové aktivity MV v oblasti prostorových informací

Více

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen Základy teorie GIS Tomáš Řezník Vymezení pojmů Kartografie je věda, technologie a umění tvorby map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací (International Cartographic Association,

Více

INSPIRE a katastr nemovitostí ČR. Jiří Poláček

INSPIRE a katastr nemovitostí ČR. Jiří Poláček INSPIRE a katastr nemovitostí ČR Jiří Poláček Obsah prezentace 1. Směrnice INSPIRE a IS spravované ČÚZK 2. Průběh implementace 3. Základní informace o RÚIAN 4. Současný stav implementace 5. Provozní aspekty

Více

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ Ing. Zdeněk Poloprutský Ing. Petr Soukup, PhD. Ing. Josef Gruber Katedra geomatiky; Fakulta stavební ČVUT v Praze 24.-26.

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor výstavby a ÚP V Písku dne: 02.05.2013 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 16.05.2013 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Nevýhradní licenční smlouva o užití základní báze geografických dat (ZABAGED ) NÁVRH

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Informační systém Státního mapového díla Zeměměřického úřadu

Informační systém Státního mapového díla Zeměměřického úřadu 1 Informační systém Státního mapového díla Zeměměřického úřadu prezentace projektu Mgr. Jan Langr T-MAPY spol. s r.o. jan.langr@tmapy.cz Cacio - IT projekt roku 2013 22. 1. 2014 Praha Účastníci projektu

Více

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI 10.4.2019 Strategická východiska Informační koncepce České republiky, Koncepce budování egovernmentu v ČR 2018+ https://www.mvcr.cz/soubor/vladni-program-digitalizaceceske-republiky-2018-digitalni-cesko-informacni-koncepcecr.aspx

Více

2. Účel a cíl koncepce, zdroje dat

2. Účel a cíl koncepce, zdroje dat 2. Účel a cíl koncepce, zdroje dat 2.1. Účel a cíl koncepce Koncepce vychází s principů a cílů Státního programu ochrany přírody a krajiny, který byl schválen usnesením vlády č.415 ze dne 17. června 1998.

Více

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS)

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) Petr Dvořáček Zeměměřický úřad ecognition Day 2013 26. 9. 2013, Praha Poskytované produkty z LLS Digitální model reliéfu České republiky 4.

Více

ISSS 2006. Přínosy GIS. GEPRO pro veřejnou správu v ČR. Vojtěch Zvěřina

ISSS 2006. Přínosy GIS. GEPRO pro veřejnou správu v ČR. Vojtěch Zvěřina ISSS 2006 Přínosy GIS řešení firmy GEPRO pro veřejnou správu v ČR Vojtěch Zvěřina GIS nástroj laika i specialisty Geografický informační systém je nástrojem, který je schopen poskytnout správné informace

Více

Téma II. Eva Sovjáková. Workshop WasserBLIcK - CENIA,

Téma II. Eva Sovjáková. Workshop WasserBLIcK - CENIA, Téma II Další výhody zřízení východoevropsky konfigurovaného Map Serveru u agentury CENIA propojeného s internetovým portálem WasserBLIcK pro podporu služeb pro MKOL Eva Sovjáková 16.-17. 1. 2006 1 Jednotný

Více

Sdílení a poskytování dat KN. Jiří Poláček

Sdílení a poskytování dat KN. Jiří Poláček Sdílení a poskytování dat KN Jiří Poláček Přehled služeb Datové služby Výměnný formát (SPI, SGI) Skenované katastrální mapy Aplikace a webové služby Dálkový přístup do KN (včetně webových služeb) Nahlížení

Více

Pracovní celek 4.1 Analýza stávajících kartografických značkových klíčů pro měřítka 1: a 1:25 000

Pracovní celek 4.1 Analýza stávajících kartografických značkových klíčů pro měřítka 1: a 1:25 000 Pracovní celek 4.1 Analýza stávajících kartografických značkových klíčů pro měřítka 1:10 000 a 1:25 000 V pracovním celku 4 byly analyzovány stávající kartografické značkové klíče pro sledované datové

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, MV ČR, koordinátorka projektu Bratislava, 27. 28. listopadu 2013,

Více

Projekt CROSS-DATA: všeobecný p ehled

Projekt CROSS-DATA: všeobecný p ehled Projekt CROSS-DATA: všeobecný p ehled Melanie Petroschková Saské státní ministerstvo vnitra 1 CROSS-DATA P eshrani ní management dat pro územní plánování ( esko saský informa ní systém pro územní plánování)

Více

PROSTOROVÁ DATA Z GEOPORTÁLU ČÚZK A INSPIRE

PROSTOROVÁ DATA Z GEOPORTÁLU ČÚZK A INSPIRE PROSTOROVÁ DATA Z GEOPORTÁLU ČÚZK A INSPIRE Petr Dvořáček Zeměměřický úřad Obsah prezentace Obsah prezentace 1. Geoportál ČÚZK úvod, historie rozvoje 2. Správa metadat 3. Nový vzhled Geoportálu ČÚZK 4.

Více

SVATAVA ATLAS ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ (TOK_ID = 140600000100) 1 : 10 000

SVATAVA ATLAS ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ (TOK_ID = 140600000100) 1 : 10 000 SVATAVA (TOK_ID = 140600000100) ATLAS ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ 1 : 10 000 Praha 2006 ISBN 80-86918-35-1 Na základě usnesení vlády ČR ze dne 19. dubna 2000 č. 382 ke Strategii ochrany před povodněmi na území České

Více

ŠPORKA ATLAS ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ (TOK_ID = ) 1 :

ŠPORKA ATLAS ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ (TOK_ID = ) 1 : ŠPORKA (TOK_ID = 145650000100) ATLAS ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ 1 : 10 000 Praha 2006 ISBN 80-86918-33-5 Na základě usnesení vlády ČR ze dne 19. dubna 2000 č. 382 ke Strategii ochrany před povodněmi na území České

Více

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS I a historie GIS jaro 2014 Petr Kubíček kubicek@geogr.muni.cz Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic Motivace Proč chodit na přednášky?

Více

DIGITÁLNÍ TECHNICKÁ MAPA ČR

DIGITÁLNÍ TECHNICKÁ MAPA ČR 54. GEODETICKÉ INFORMAČNÍ DNY Brno 5.- 6.3. 2019 DIGITÁLNÍ TECHNICKÁ MAPA ČR Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky 54. GEODETICKÉ INFORMAČNÍ

Více

Odbor městské informatiky

Odbor městské informatiky Odbor městské informatiky 1 - vytváří, ve spolupráci s Komisí informatiky RMB, koncepci Informačního systému města Brna (dále jen "ISMB") v souladu se standardy VIS 2 - zajišťuje a koordinuje rozvoj informatiky

Více

M e t o d i c k ý m a t e r i á l o d b o r u v e ř e j n é s p r á v y, d o z o r u a k o n t r o l y Obecně závazná vyhláška

M e t o d i c k ý m a t e r i á l o d b o r u v e ř e j n é s p r á v y, d o z o r u a k o n t r o l y Obecně závazná vyhláška M e t o d i c k ý m a t e r i á l o d b o r u v e ř e j n é s p r á v y, d o z o r u a k o n t r o l y Obecně závazná vyhláška o vedení technické mapy obce 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce

Více

Technická mapa v kontextu digitální mapy veřejné správy

Technická mapa v kontextu digitální mapy veřejné správy Technická mapa v kontextu digitální mapy veřejné správy Eva Kubátová 15. listopadu 2010, Praha, Novotného lávka 5 Obsah prezentace - Úvod - Úloha MV v oblasti ICT - Úloha MV v oblasti prostorových dat

Více

Služby katastru nemovitostí. JiříPoláček

Služby katastru nemovitostí. JiříPoláček Služby katastru nemovitostí JiříPoláček Obsah prezentace 1. Současné formy poskytování údajů KN 2. RÚIAN a jeho datové zdroje 3. Další kroky při implementaci směrnice INSPIRE 4. Novela vyhlášky 162/2001

Více

16:00-17:30 Geodézie a katastr nemovitostí Železniční geodézie v podmínkách SŽDC

16:00-17:30 Geodézie a katastr nemovitostí Železniční geodézie v podmínkách SŽDC 16:00-17:30 Geodézie a katastr nemovitostí Železniční geodézie v podmínkách SŽDC Radomír Havlíček Setkání GEPRO a ATLAS 2017, Praha 24. 25. 10. 2017 Role geodetů u SŽDC Po stabilizaci SŽDC jsou vytvořeny

Více

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 1 O B S A H P R E Z E N T A C E 1. Projekt nového mapování výškopisu

Více

INSPIRE v resortu ČÚZK. Ing. Ivana Svatá Odbor informatiky ČÚZK

INSPIRE v resortu ČÚZK. Ing. Ivana Svatá Odbor informatiky ČÚZK INSPIRE v resortu ČÚZK Ing. Ivana Svatá Odbor informatiky ČÚZK Obsah prezentace Požadavky na poskytovatele dat a služeb Geoportál ČÚZK Testování návrhu datové specifikace Implementace INSPIRE metadat Katalogové

Více

Příloha 1 Podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace

Příloha 1 Podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace Příloha 1 Podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace Obsah Úvodní ustanovení... 1 Základní pojmy a zkratky... 1 Ohlašovací povinnost a postup předání správci TM...2 Datová struktura prvků

Více

RÚIAN jako součást infrastruktury pro prostorové informace v ČR

RÚIAN jako součást infrastruktury pro prostorové informace v ČR RÚIAN jako součást infrastruktury pro prostorové informace v ČR Ing. Eva Pauknerová, CSc. Odbor informatiky ČÚZK ISSS 2012, Hradec Králové 1 Obsah prezentace 1. Definice a východiska 1.1 Definice 1.2 Právní

Více