CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Zvláštní zpráva č. 12/2009

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI. Zvláštní zpráva č. 12/2009"

Transkript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Zvláštní zpráva č. 12/2009 (podle čl. 248 odst. 4 druhého pododstavce Smlouvy o ES) Účelnost projektů Komise v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí pro západní Balkán spolu s odpověďmi Komise 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TÉLÉPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TÉLÉFAX (+352) INTERNET:

2 2 OBSAH Body Seznam zkratek Shrnutí I - V Úvod 1-5 Rozsah a koncepce auditu 6-10 Připomínky Investice EU byly většinou úspěšné, ale jejich udržitelnost je ohrožená Reálná nutnost investic vyplývá ze standardů EU a velmi špatného stavu infrastruktury Smíšené výsledky u hlavní kategorie investičních projektů, kterou je správa a bezpečnost hranic Sladění priorit EU a jednotlivých států je nezbytným předpokladem úspěchu Dopad a udržitelnost investičních projektů jsou ohroženy Investice nejsou v souladu s potřebnými institucionálními kapacitami Výrazné potřeby v oblasti budování institucí, ale jen malé změny, kterých bylo dosaženo financováním EU Řízení změn a budování institucí mají omezený rozsah a jsou špatně měřeny Udržitelnost projektů na budování institucí je ohrožena v důsledku obměny klíčových pracovníků a korupce Školicí programy výstupy převažovaly nad výsledky Vlastnická odpovědnost na místní úrovni je klíčovým faktorem pro upevňování právního státu Koncepce řízení a koordinace dárců 50-55

3 3 Mezi oběma koncepcemi řízení není výrazný rozdíl Nedošlo k posílení koordinace mezi dárci řízené příjemcem Závěry a doporučení Příloha I Auditované projekty v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí v rámci programu CARDS a posouzení jejich účelnosti Příloha II Metodika auditu a auditní vzorek Příloha III Celková grantová podpora v období , milionů eur podle jednotlivých zdrojů Příloha IV Úroveň vnímané korupce západní Balkán Příloha V Řídící struktura Komise na západním Balkáně Příloha VI Celkový objem grantů a půjček v období , milionů eur podle jednotlivých zdrojů Odpovědi Komise

4 4 SEZNAM ZKRATEK CARDS EAR EBRD EIB EU EUPOL-Proxima PAMECA Pomoc Společenství pro obnovu, rozvoj a stabilizaci (Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilisation) Evropská agentura pro obnovu Evropská banka pro obnovu a rozvoj Evropská investiční banka Evropská unie Policejní mise Evropské unie v Bývalé jugoslávské republice Makedonii Mise Evropského společenství na pomoc policii v Albánii (Police Assistance Mission of the European Community to Albania)

5 5 SHRNUTÍ I. Strategickým zájmem Evropské unie na západním Balkáně je nastolení demokracie, bezpečnosti a dlouhodobé stability v tomto regionu. V minulosti byl Balkán postižen nejistotou a násilím. Polické a ekonomické prostředí je stále křehké. Pro EU je tudíž význam sektoru spravedlnosti a vnitřních věcí v tomto regionu vysoký. Motivace členstvím v EU přispěla k tomu, že se EU stala na západním Balkáně největší a nejvlivnější zainteresovanou stranou. V období věnovala Komise na projekty v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí na západním Balkáně téměř 500 milionů EUR. Cílem pomoci Komise bylo sladit standardy západobalkánských států se standardy EU pomocí příslušných správních, soudních struktur a struktur prosazování práva. II. Audit Účetního dvora posuzoval, do jaké míry: a) byly potřeby v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí řádně zjištěny a do jaké míry projekty odpovídaly těmto zjištěným potřebám; b) byly realizovány zamýšlené výstupy a bylo dosaženo očekávaných výsledků a tyto výsledky byly udržitelné. III. Audit Účetního dvora se týkal jak investičních projektů, tak projektů na budování institucí, a to v následujících podoblastech sektoru spravedlnosti a vnitřních věcí: azylu a migrace, integrované správy hranic, spravedlnosti a policie. Účetní dvůr zjistil, že 1 : a) na rozdíl od dřívějších předstupních programů Komise zvolila jako prioritu oblast spravedlnosti a vnitřních věcí a snažila se o vyřešení důležitých strukturálních reforem již v rané fázi procesu rozšíření; b) na pozadí obtížného politického a organizačního prostředí bylo řízení projektů v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí Komisí z velké částí účelné, 1 Zjištění týkající se projektů jsou shrnuty v grafu 1.

6 6 ačkoli Účetní dvůr zjistil některé nedostatky, týkající se zejména udržitelnosti výsledků; c) analýzy potřeb byly v některých případech nedostatečné a mezi dárci nebyla dostatečná koordinace; d) ačkoli ne všechny investiční projekty dosáhly plně uspokojivých výsledků a jejich udržitelnost je ohrožena, investiční pomoc financovaná Komisí představovala významný a užitečný příspěvek pro vnitrostátní infrastrukturu a instituce; e) naopak výsledky projektů na budování institucí byly uspokojivé jen částečně a jejich udržitelnost není pravděpodobná. Způsobuje to přetrvávající politická slabost a nedostatečná angažovanost (vlastnická odpovědnost) na straně příjemců, neboť většina reformních iniciativ nevychází z tohoto regionu, ale od Evropské komise či od dalších externích zainteresovaných stran; f) v míře úspěšnosti projektů řízených delegacemi ve srovnání s projekty řízenými Evropskou agenturou pro obnovu nebyl žádný významnější rozdíl. IV. Na základě těchto připomínek předkládá Účetní dvůr doporučení, jež mohou Komisi pomoci při poskytování efektivnější a účelnější pomoci. Projektové výsledky by se mohly zlepšit, kdyby: a) při přípravě projektů v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí byla podpora Společenství v souladu s cíli ročních programů (prioritu by například měly mít plánované společné hraniční přechody, neboť by to podpořilo spolupráci v regionu); b) investiční projekty byly těsněji spojeny s projekty na budování institucí; c) existovala lepší koordinace mezi všemi dárci působícími regionu, tedy včetně Komise coby hlavního dárce (jeden dárce by například mohl financovat nebo spolufinancovat projekt připravený jiným dárcem);

7 7 d) společenství dárců přehodnotilo proces zadávání veřejných zakázek na vybavení. Všude tam, kde je to možné, by se měla zvážit možnost společných investičních sdružení, jež by byla řízena přijímajícími státy. V. Udržitelnost projektů by se mohla zlepšit, kdyby: a) se zvýšilo zapojení příjemců; b) žádné projekty nebyly zahajovány bez toho, aby pro ně existoval plán údržby; c) podrobněji monitorovala rozdělování vybavení a infrastruktury financovaných z prostředků EU a vyhodnocovala jejich využívání; d) poskytování technické pomoci bylo adekvátně doplněno aktivním podporováním institucionálních změn.

8 8 Graf 1 Shrnutí zjištění o auditovaných projektech 100% 80% 60% 40% 20% 0% potřeby: relevance potřeby: posouzení výsledky: dosažení výsledky: udržitelnost potřeby: relevance potřeby: posouzení výsledky: dosažení výsledky: udržitelnost Investice Budování institucí Uspokojivé Částečně uspokojivé Neuspokojivé Mapa západního Balkánu Zdroj: Evropská komise.

9 9 ÚVOD 1. Rozšíření slouží strategickým zájmům EU v oblasti stability, bezpečnosti a předcházení konfliktům. Stávající program rozšiřování se týká států západního Balkánu, které získaly perspektivu, že jakmile splní nezbytné podmínky, stanou se členy EU. 2. Audit sektoru spravedlnosti a vnitřních věcí pro západní Balkán se týkal oblasti, jež má značný politický význam. Sektor spravedlnosti a vnitřních věcí patří k nejdůležitějším oblastem spolupráce mezi Evropskou unií a státy západního Balkánu. Tuto spolupráci lze rozdělit do čtyř podoblastí: azylu a migrace, integrované správy hranic, spravedlnosti a policie. Hodnota zakázek uzavřených v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí v rámci programu Komise pro západní Balkán (CARDS 2 ) dosáhla v období přibližně 470 milionů EUR Před zahájením auditu byla vymezena tato hlavní rizika pro řádné finanční řízení: a) projekty v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí jsou prováděny v křehkém politickém a ekonomickém prostředí. Znamená to, že pomoc Komise nemusí dosáhnout zamýšlených cílů politik a nemusí být udržitelná; b) role přijímajícího státu a konečných příjemců má pro úspěch projektů zásadní důležitost, neboť pravomoci Komise pro posílení kompetence, profesionality a nezávislosti místních institucí v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí jsou omezené; 2 3 CARDS je zkratka pro program pomoci Společenství pro obnovu, rozvoj a stabilizaci (z angl. Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilisation). Tento program probíhal v období To představovalo přibližně 10 % celkového rozpočtu programu CARDS. Většina výdajů v rámci CARDS se realizovala během prvních let tohoto programu v rámci řešení naléhavých potřeb obyvatelstva západního Balkánu po ukončení konfliktu v tomto regionu.

10 10 c) Společenství je pod tlakem, aby dosahovalo velkého objemu udílení zakázek, což ale může vést k tomu, že se neberou v úvahu rozpočtová, procesní i politická omezení na straně příjemců a recipientů. Účelnost výstupů tak může být omezena, a to zejména tehdy, když je cílem zlepšení administrativních kapacit; d) z předchozích zkušeností vyplývá, že při rozšiřování je soulad s kritérii v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí jednou z nejobtížnějších otázek u rozšiřování, ne-li otázkou úplně nejobtížnější Programy Komise měly za cíl: a) posílit právní stát, lidská práva a vztahy s občanskou společností; b) podpořit reformu oblasti spravedlnosti a sladění vnitrostátních právních předpisů s požadavky EU; c) provést reformu policie obecně, a konkrétně pak pohraniční policie, a zajistit veřejný pořádek; d) bojovat proti korupci, ilegální migraci, organizovanému zločinu a terorismu; e) napomáhat rozvoji a podporovat obchodní vztahy a pohyb zboží a osob; f) posílit institucionální a provozní kapacity, například v oblasti azylu a migrace, víz a integrované správy hranic. 5. Pomoc Společenství v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí se provádí prostřednictvím finančních investic do infrastruktury a vybavení či projekty na budování institucí. Investice mají podobu buď smluv o stavebních pracích, 4 Co se týče posledního rozšíření v roce 2007, u Bulharska a Rumunska je stále prostor ke zlepšení v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí. EU se proto rozhodla zřídit zvláštní mechanismus spolupráce a ověřování, aby těmto nejnovějším členským státům pomohla s nedostatky, které ještě nejsou vyřešené.

11 11 nebo smluv o dodávkách. Budování institucí cestou technické pomoci 5 nebo formou twinningu 6 zavádí normy a základní pravidla pro státní službu, například zákony a strategie spolu s nezbytným školením. ROZSAH A KONCEPCE AUDITU 6. Evropská unie pomáhá zemím západního Balkánu zejména prostřednictvím specifických programů a pomoci při projektech. Audit Účetního dvora měl za cíl posoudit účelnost programů Evropské komise v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí pro západní Balkán. Součástí auditu byla kontrola vzorku 33 projektů v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí, z toho 30 celostátních a tří regionálních, probíhajících v rámci ročních programů pro období Ve vzorku byly stejnou měrou zastoupeny oba typy pomoci: investiční projekty i projekty na budování institucí. Seznam auditovaných projektů spolu s výsledky a zjištěními Účetního dvora je uveden v příloze I. Podrobnosti týkající se metodiky auditu a auditním vzorku jsou uvedeny v příloze II. 7. Hlavními cíli auditu bylo posoudit, do jaké míry: Technická pomoc představuje zdroj používaný v mnoha rozvojových projektech a programech různých typů a lze ji definovat jako odborníky, konzultanty, školitele, poradce apod., kteří jsou najímáni, aby předávali know-how a dovednosti a budovali a posilovali instituce. Odkazuje se zde na zvláštní zprávu Účetního dvora č. 6/2007 o účelnosti technické pomoci v rámci rozvoje kapacit (Úř. věst. C 312, , s. 3). Twinning, jež byl poprvé použit v roce 1998 jako nástroj předvstupní pomoci, poskytuje rámec pro administrativu a poloveřejné organizace v přijímajících státech za účelem spolupráce s jejich protějšky v členských státech. Podle nařízení CARDS má roční program, sestavovaný pro každou zemi, která přijímá pomoc Společenství, obsahovat seznam projektů, které budou financovány, spolu se specifikací příslušných částek. Stanovisko k ročním rozpočtovým prostředkům vyjadřuje řídící výbor, jež je složen ze zástupců členských států a jemuž předsedá Komise.

12 12 a) byly náležitě zjištěny potřeby v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí a do jaké míry projekty těmto zjištěným potřebám odpovídaly 8 ; b) byly realizovány zamýšlené výstupy a bylo dosaženo očekávaných výsledků a do jaké míry byly tyto očekávané výsledky udržitelné Na západním Balkáně použila Komise dvě základní koncepce řízení: převedené řízení a nepřímé centralizované řízení. V případě převedeného řízení jsou v Albánii, Bosně a Hercegovině a v Chorvatsku odpovědné za přípravu projektů, zadávání zakázek a finanční a technické provádění delegace Komise. Nepřímé centralizované řízení bylo pak použito v Bývalé jugoslávské republice Makedonii, Kosovu (na základě rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů 1244/99), Černé Hoře a Srbsku, kde program do konce roku 2008 řídila Evropská agentura pro obnovu (EAR). Účetní dvůr zkoumal, jestli existují důkazní informace, že jedna z těchto koncepcí řízení je u projektů v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí účelnější Evropská komise je z finančního hlediska na západním Balkáně nejdůležitějším dárcem. Více než polovina grantů udělovaných tomuto regionu přichází z rozpočtu EU (příloha III). V této souvislosti audit posuzoval, jak vláda přijímající země využila výhody plynoucí z koordinace mezi dárci Audit posuzoval, do jaké míry byly projekty v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí oprávněné ve světle rozsahu a specifikací potřeb, a dále to, zdali byly zváženy a řádně analyzovány alternativní přístupy. Audit rovněž zkoumal, zdali byly cíle v souladu s prioritami definovanými v dokumentech Komise, Rady a dokumentech národní strategie. Audit posuzoval, do jaké míry příjemci účelně využili pomoc financovanou EU (například vybavení, infrastrukturu a odbornou přípravu) a zdali byly výsledky projektů finančně a provozně udržitelné. Tento dodatečný prvek byl do auditu přidán na základě žádosti Evropského parlamentu. Odkazuje se zde na rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 22. dubna 2008, obsahující připomínky, které jsou nedílnou součástí rozhodnutí o udělení absolutoria za plnění souhrnného rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2006, oddíl III Komise.

13 Tato zpráva je strukturována podle typů pomoci, tedy investičních projektů a projektů na budování institucí, a posuzuje jejich relativní silné a slabé stránky. Třetí oddíl zprávy se potom zabývá horizontálními otázkami koncepce řízení a koordinace dárců. PŘIPOMÍNKY Investice EU byly většinou úspěšné, ale jejich udržitelnost je ohrožená 11. Tento oddíl zprávy se nejprve zabývá relevancí investičních projektů a posouzením potřeb, z něhož tyto projekty vycházely. Překládá dále zjištění týkající se dosahování výsledků a nezbytného sladění priorit EU s vnitrostátními prioritami. Následně je pojednána otázka udržitelnosti, jež je rozdělena do dvou částí: části o důležitosti údržby a části o potřebě dostatečných institucionálních kapacit pro zajištění udržitelnosti. Reálná nutnost investic, která vyplývá ze standardů EU a velmi špatného stavu infrastruktury 12. V důsledku dlouholetých nedostatečných investic a také geopolitických změn 11 jsou na západním Balkáně potřeby investic na modernizaci infrastruktury pro dosažení úrovně EU výrazné a ve většině případů přesahují kapacity státních rozpočtů příslušných zemí. Tyto investiční požadavky vyplývají ze dvou hlavních faktorů: a) U zcela nových institucí 12 je nutné, aby byly splněny normy EU. Z norem EU například vyplývá požadavek na profesionální ostrahu hranic. To představuje náročný úkol, neboť až donedávna byly hranice střeženy Vznik šesti nových států v důsledku rozpadu bývalé Jugoslávie vedl k vytvoření více než kilometrů nových mezinárodních hranic v tomto regionu, jež je třeba kontrolovat. Například v Bosně a Hercegovině je pohraniční policie nejstarší ze složek na státní úrovni, nicméně v roce 2009 nemá ještě ani desetiletou historii.

14 14 hlavně vojáky základní služby 13. Nové hranice by navíc měly být otevřené pro legitimní pohyb zboží a osob, měly by být ale zároveň bezpečné a střežené. b) Velmi špatná infrastruktura v sektoru spravedlnosti a vnitřních věcí. Stávající infrastruktura na západním Balkáně je špatná a nedostatečná. Například když v období navštívili externí hodnotitelé soudních budov v Albánii, nebyli většinou schopni rozeznat soudce od obžalovaných či osob z publika případně žalobců; případy byly projednávány na chodbách. 13. Audit zjistil, že u zhruba 70 % případů se projekty investic držely v široce definovaných mezích strategických cílů 15, tedy vytváření stability a bezpečnosti a prohlubování spojení s EU. Zbývající projekty nebyly s cíli stanovenými v ročním programu v souladu nebo s nimi byly v souladu jen částečně (rámeček 1). Rámeček 1 Příklady strategických a nestrategických investičních projektů Případ 1: Projekt, který byl v souladu se strategickými cíli Úroveň vězeňského systému v Albánii je pod mezinárodními standardy. Vězení a vazební zařízení jsou silně přeplněná. V době auditu se v albánských věznicích nacházelo celkem vězňů, ačkoli kapacita těchto věznic je pouze vězňů. To znamená, že ve věznicích je o 102 % více vězňů, než pro kolik jsou jejich kapacity určené. Výstavbu věznice ve Fushe Kruje, jež bude schopna pojmout 312 vězněných osob, lze proto považovat za klíčovou a důležitou prioritu Například v Srbsku prováděla do roku 2007 ostrahu hranic armáda. Rámcový plán pro soudní infrastrukturu (Master plan for judicial infrastructure) studie provedená externími konzultanty v období leden 2004 až duben Zvláštní zpráva Účetního dvora č. 5/2007 o řízení programu CARDS Komisí (Úř. věst. C 285, , s. 1) ve svých závěrech uvádí, že strategické obecné pokyny Komise byly velmi obecné, což bylo přiměřené pro fázi obnovy, nikoli však pro náročnější cíle budování institucí.

15 15 Případ 2: Projekt, který se neřídil ročním programem V Bývalé jugoslávské republice Makedonii byl na azylový projekt, schválený v ročním programu, přidělen rozpočet dva miliony EUR, a to na činnosti v oblasti budování institucí, jako např. přípravu návrhů legislativy, strategií a národního akčního plánu. K realizaci těchto činností však nedošlo. Namísto toho bylo vybudováno přijímací středisko pro žadatele o azyl. 14. Audit zjistil, že byla pomoc spuštěna bez odpovídajících studií proveditelnosti, které by definovaly rozsah projektů a specifikovaly by je. Příprava studií je náročný úkol vzhledem k tomu, že přijímajícím institucím chyběly řádně formulované národní strategie nebo akční plány, které by stanovovaly priority. Ze 17 auditovaných investičních projektů jen dva projekty disponovaly vysoce uspokojivými studiemi, které dopředu popisovaly důležitost vybraného projektu (rámeček 2). Rámeček 2 Příklad vysoce uspokojivé analýzy potřeb Výstavba dvou odvolacích soudů v Korce a ve Vloře v Albánii představovala dvě nejhlavnější priority studie Rámcový plán pro soudní infrastrukturu". Studie analyzovala situaci a vyhlídky všech okresních a odvolacích soudů v Albánii. Rámcový plán byl připraven dobře a podrobně. 15. Nedostatky ve fázi plánování jak na straně přijímající země, tak v některých případech i Komise vedly k neefektivnímu a neúčelnému rozdělování a využívání vybavení financovaného EU (rámeček 3). Rámeček 3 Příklady neefektivního a neúčelného rozdělování a využívání vybavení financovaného EU V Bývalé jugoslávské republice Makedonii nebyly některé z motocyklů, jež byly poskytnuty pohraniční policii v létě 2005 na základě financování EU, prvních 18 měsíců téměř vůbec používány, neboť vláda policii neposkytla dohodnutou nezbytnou ochrannou výstroj. Ještě v roce 2007 chyběly některé části tohoto vybavení. Vláda na chybějící vybavení vypsala v září 2008 výběrové řízení a v prvním čtvrtletí roku 2009 by mělo dojít k podpisu smlouvy.

16 16 O rok se ve stejné zemi opozdilo rovněž otevření azylového centra, neboť vláda nedodala potřebné vybavení. Počítače, jež byly poskytnuty albánské policii, byly i osm měsíců po podpisu smlouvy stále v papírových krabicích, neboť se čekalo na rozhodnutí orgánů o přidělení těchto počítačů konečným příjemcům. Smíšené výsledky u důležité kategorie investičních projektů: správy a bezpečnosti hranic 16. Na summitu EU západní Balkán, který se konal v Soluni v červnu 2003, bylo zdůrazněno, že nedostatečná bezpečnost hranic je jednou překážek pro nastolení právního státu a že pro Unii představuje hlavní prioritu. Komise se v sektoru integrované správy hranic, kam směřovala velká část finančních prostředků určených pro oblast spravedlnosti a vnitřních věcí (37 %), velmi silně angažovala. Tento sektor má dvě složky: správu hranic a bezpečnost hranic. Audit Účetního dvora prověřoval osm investičních projektů týkajících se integrované správy hranic, včetně projektů výstavby několika hraničních přechodů. Výsledky těchto investic byly většinou uspokojivější v případě, kdy byly spojeny s opatřeními na podporu budování institucí, například s přípravou národních strategií pro integrovanou správu hranic 16. Účelný systém správy hranic vyžaduje rovnováhu mezi otevřenými, avšak zabezpečenými hranicemi 17. Takovéto rovnováhy se například podařilo dosáhnout v Srbsku (rámeček 4) Vnitrostátní strategie integrované správy hranic byla přijata v Albánii v listopadu 2006, v Bosně a Hercegovině v červenci 2005, v Bývalé jugoslávské republice Makedonii v říjnu 2005, v Černé Hoře v únoru 2006 a v Srbsku v lednu Je třeba poznamenat, že acquis communautaire EU, schengenské standardy ani Celní kodex Společenství neposkytují žádný univerzální a jednotný model pro správu hranic. Tyto standardy nicméně vyžadují, aby byl systém účelný a přizpůsobený možným rizikům.

17 17 Rámeček 4 Příklad toho, jak využívání moderního vybavení posiluje kontrolu hranic a zároveň snižuje čekací dobu cestujících V Srbsku na hraničním přechodu Batrovci přinesla nová infrastruktura a vybavení rozdíl oproti minulosti (fotografie 1). Díky projektu se zvýšil počet odbavených cestujících a zároveň se zkrátila čekací doba. U nákladních automobilů se čekací doba snížila z několika hodin na 30 minut. Čekací doba u osobní přepravy se v plné sezóně snížila z 12 hodin na asi 20 minut. Tento hraniční přechod rovněž dostal moderní vybavení, jež pohraniční stráži umožňuje rozpoznat padělané dokumenty, a to i kvalitně padělané. Zařízení docubox bylo průměrně použito 100krát denně a od jeho uvedení do provozu orgány díky němu odhalují průměrně jeden padělaný dokument denně. Fotografie 1: Hraniční přechod Batrovci na dálnici Bělehrad Záhřeb, financovaný EU, vedl k podstatnému zkrácení čekací doby cestujících. Zdroj: Účetní dvůr.

18 Bezpečnost na hranicích se v současné době zakládá na čtyřech prvcích: mobilitě, komunikaci, zpravodajských informacích a palebné síle. Podpora Komise směřovala ke všem těmto prvkům kromě zbraní. V albánské Shkodře je pohraniční policie schopna v terénních vozidlech samozřejmě lépe střežit severní pozemní hranici, než když se dříve její příslušníci pohybovali pěšky. Také pozemní hranice mezi Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií a Řeckem a mořská hranice mezi Albánií a Itálií jsou nyní lépe střeženy (viz fotografie 2 a 3). Množství pokusů o ilegální překročení hranice do a z Bývalé jugoslávské republiky Makedonie od roku 2005, kdy byla poskytnuta vozidla, do roku 2008 výrazně pokleslo. Fotografie 2: Všechny projekty kromě jednoho byly auditovány na místě. Na obrázku je terénní vozidlo, které bylo financováno EU a které právě kontrolují zaměstnanci Účetního dvora v Gevgeliji na hranici Bývalé jugoslávské republiky Makedonie s Řeckem. Zdroj: Účetní dvůr.

19 19 Fotografie 3: Výsledek posílené kontroly námořní hranice v Albánii. Zabavený rychlý motorový člun, který byl používán organizovaným zločinem k pašování osob do EU. Zdroj: Účetní dvůr. 18. Ačkoli je celkový obrázek spíše pozitivní, byly v této oblasti zjištěny určité nedostatky, související jednak s nedostatkem politické vůle a právních prostředků na straně přijímajících států (viz body 36 až 39), ale také s určitými specifickými nedostatky v řízení Komise (rámeček 5). Rámeček 5 Příklad nerealizovaného projektu hraničního přechodu Hraniční přechod Gorica v Bosně a Hercegovině se nachází na rušné mezinárodní silnici z Mostaru (Bosna a Hercegovina) do Splitu. Chorvatské orgány již vybudovaly svůj vlastní hraniční přechod, na bosenské straně však chyběla příslušná infrastruktura. Komise podepsala zakázku na stavební práce v hodnotě 3 miliony EUR, aniž předtím ověřila, jestli byl ukončen proces vyvlastnění pozemků. V důsledku sporu o ocenění pozemků projekt nebyl nikdy zahájen a platnost smlouvy v prosinci vypršela. 18 Vzhledem k tomu, že Komise nemohla smlouvu splnit, vznesl dodavatel nárok na náhradu škod ve výši více než EUR; v době auditu probíhala jednání o mimosoudním smírném narovnání.

20 20 Důsledkem je, že na bosenské straně provozuje celní terminál soukromý subjekt, který si ponechává 70 % poplatků vybíraných za vjezd do celního terminálu (které činí přibližně 20 EUR za jeden nákladní vůz). Vláda nemá na převzetí této infrastruktury žádný plán. 19. Rozpad bývalé Jugoslávie vedl k vytvoření více než kilometrů nových mezinárodních hranic v regionu. Z hlediska nákladů nejúčelnějším způsobem, jak tyto hranice kontrolovat, by byla výstavba společných hraničních přechodů. Komise však nadále financuje projekty hraničních přechodů z prostředků přidělených jednotlivým státům namísto z prostředků přidělených regionu. Tato koncepce nepodporuje rozvoj regionální spolupráce. Sladění priorit EU a jednotlivých států je nezbytným předpokladem úspěchu 20. Reformy v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí, ať už se týkají investic nebo budování institucí, jsou velmi rozsáhlým a složitým podnikem. Národní rozpočty jednotlivých států však na priority v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí nedisponují dostatečnými prostředky, což platí zejména v ekonomicky méně rozvinutých státech západního Balkánu I když je Komise na západním Balkánu hlavním dárcem, prostředky z EU nepostačují na pokrytí všech investičních potřeb. Komise proto zpravidla financovala pilotní projekty, které měly příjemcům ukázat výhody spojené s modernizovanou infrastrukturou. Příkladem tohoto typu pomoci je Evropskou unií financovaná budova soudu ve Vloře postavená v souladu s nejmodernějšími standardy, která zlepšila transparentnost soudnictví (rámeček 6). 19 V Bývalé jugoslávské republice Makedonii je akademie pro odbornou přípravu soudců a státních zástupců na základě zvláštního zákona částečně financována ze státního rozpočtu. To zajišťuje její vzdělávací nezávislost. Nicméně 63 % celkového financování této akademie v roce 2008 pocházelo od mezinárodních dárců. K zajištění provozní nezávislosti této instituce je zapotřebí vyváženější finanční rámec.

21 21 Rámeček 6 Příklad investice, která posílila právní stát Výstavba odvolacího soudu ve Vloře v Albánii Komise investovala EUR do výstavby budovy odvolacího soudu v albánské Vloře. Krátkodobé výsledky tohoto projektu byly pozitivní. Průměrný počet projednávaných případů se v této budově v prvním roce jejího provozu (2007) více než zdvojnásobil v porovnání s množstvím případů projednaných v původních prostorách. Odvolací soud měl také poprvé řádné zasedací místnosti. To zvýšilo transparentnost řízení a všeobecně zlepšilo fungující spravedlnost". V době auditu však nebyla k dispozici elektřina z vnitrostátní rozvodné sítě, přičemž roční rozpočet na naftu pro generátory byl vyčerpán čtyři měsíce před koncem roku. Z tohoto důvodu nemohly být používány počítače. Tím se snížil počet případů, které mohly být soudem projednány, a snížila se celková účelnost investice. Fotografie 4: Nová a bezpečnější budova odvolacího soudu v albánské Vloře, která byla financována Evropskou unií. Stavba byla dokončena v roce Zdroj: delegace ES v Tiraně.

22 Úroveň financování z vnitrostátních zdrojů se mezi jednotlivými zeměmi výrazně lišila. Audit zjistil případ, kdy už neexistovala závislost na dárci. V Srbsku přestavovaly náklady na projekty rekonstrukce soudních budov asi 5 % celkového rozpočtu pro oblast spravedlnosti a vnitřních věcí v Srbsku na období (rámeček 7). Rámeček 7 - Příklad dostačujícího zapojení státního rozpočtu Rekonstrukce největší soudní budovy v Srbsku Po zavraždění srbského premiéra Zorana Djindjiče v březnu 2003 zadržely orgány velký počet podezřelých. Srbské orgány však neměly vhodná zařízení na to, aby mohly projednávat tyto vysoce důležité případy v bezpečném a důstojném prostředí. Rekonstrukční práce, které byly financovány z rozpočtu EU, poskytly okresnímu soudu v Bělehradě například moderní soudní síň. Tato soudní síň byla od svého otevření v červnu 2006 použita pro 35 procesů v roce 2006 a 40 procesů během roku 2007, přičemž většina z nich se týkala velmi důležitých případů organizovaného zločinu nebo válečných zločinů. Srbská vláda od té doby přidělila na rekonstrukci soudních budov v celé zemi rozsáhlé prostředky. 23. V případě, že nejsou sladěny priority EU a jednotlivých států, je výsledkem neúčelná pomoc. Například prostřednictvím dohod o stabilizaci a přidružení Komise zavazuje západobalkánské státy provádět ustanovení o zpětném přebírání osob 20. K úspěšné aplikaci těchto ustanovení však nedošlo, protože přijímající státy na to ve svých vnitrostátních rozpočtech nevyčlenily dostatečné prostředky. Například v Albánii ohrozil nedostatek pracovníků na policejním ředitelství pro ochranu hranic a migraci schopnost tohoto státu splnit své 20 Státy západního Balkánu a Evropská unie podepsaly dohodu o zpětném přebírání osob jako součást dohody o stabilizaci a přidružení. Tato dohoda nařizuje státům západního Balkánu a členským státům EU zpětně přebírat osoby, které nelegálně vstoupily nebo nelegálně pobývaly na území kteréhokoli z ostatních států a zpětně přebírat nelegální migranty, kteří jsou občané třetích zemí nebo kteří jsou osobami bez státní příslušnosti a kteří vstoupili na území některého ze států dohody přes území druhého státu. Tato dohoda v zásadě zavazuje státy západního Balkánu, aby s Evropskou unií sdílely odpovědnost za bezpečnost EU.

23 23 závazky z dohody o stabilizaci a přidružení. I když Komise financovala národní strategii pro migraci a zpětné přebírání v Albánii a zdůrazňovala na zasedání výboru na vysoké úrovni podmínky dohody, byl pokrok pomalý. Dopad a udržitelnost investičních projektů jsou ohroženy 24. Šest z 16 auditovaných investičních projektů mělo potíže týkající se jejich udržitelnosti. Ačkoli navštívené země prováděly určitou údržbu dodané infrastruktury a vybavení, úroveň této údržby nebyla dostatečná na to, aby se zajistila udržitelnost investic. V době auditu nebyli příjemci povinni před obdržením financování z EU dokládat existenci řádného plánu a rozpočtu na údržbu. 25. Delegace neměly vždy přehled o situaci v terénu, neboť používání infrastruktury a vybavení se nesleduje. Komise tudíž dopad a udržitelnost investičních projektů nemůže zajistit (rámeček 8). Rámeček 8 Případ infrastrukturního projektu s nedostatečným dopadem Komise investovala více než 3 miliony EUR na modernizaci hraničního přechodu v Kamensku v Bosně a Hercegovině na úroveň hraničního přechodu první kategorie, tzn. přechodu, kterým smějí do země vstupovat a zemi opouštět všechny druhy zboží. Po dokončení tohoto projektu EU však vláda přehodnotila své rozhodnutí a hraničnímu přechodu Kamensko snížila status. V důsledku toho nelze na tomto hraničním přechodu již proclívat některé druhy zboží (např. benzín). Objem dopravy klesl, ačkoli je tato silnice nepraktičtějším spojením mezi chorvatským Splitem a středozápadní a severní Bosnou a Hercegovinou. Komise o této změně nevěděla. 26. Ačkoli pravidla pro zadávání veřejných zakázek umožňují, aby do procesu zadávání veřejné zakázky byl začleněn i poprodejní servis, toto ustanovení se dostatečně nevyužívá. V Albánii poskytla delegace formou veřejné zakázky terénní vozidla pohraniční policii, ačkoliv věděla, že budou s údržbou tohoto vybavení problémy 21. Přijímající instituce, které mají na starosti údržbu, také 21 Vlastní terénní vozidlo delegace nejezdí do servisu v Tiraně, ale v sousední zemi.

24 24 nejsou systematicky zvány jako hlasující členové do komisí hodnotících výběrová řízení a nebyly ani zapojeny do raných fází výběrových řízení. Investicím neodpovídají potřebné institucionální kapacity 27. V mnoha případech došlo díky pomoci EU s vybavením či infrastrukturou ke zlepšení situace v terénu. Tyto investice samy o sobě však dosažení celkových cílů pro danou instituci nezajistí. Nestačí například vybudovat moderní hraniční přechod: musí se přiměřeně tomu změnit i pracovní metody pohraniční policie. 28. Dalšími příklady investic, kterým neodpovídaly potřebné institucionální kapacity, byly auditované projekty v oblasti IT. I když bylo dodané vybavení pro práci policie či soudu relevantní a pomáhalo řešit současné i budoucí potřeby, potenciální účelnost projektu nemohla být dosud přiměřeně využita vzhledem k tomu, protože: a) počet stanic pohraniční policie a soudních budov, které byly napojené na sítě, je nízký. Například v Černé Hoře byly propojené jen tři z celkových 26 hraničních přechodů; b) projekty týkající se informačních systémů pro veřejné orgány vyžadují, mají-li být udržitelné, solidní legislativní rámec a přiměřené bezpečnostní politiky, neboť tyto informační systémy zprostředkovávají výměnu důvěrných informací. V době auditu neměla žádná ze zemí tohoto regionu zákon na ochranu informací, který by byl plně v souladu s acquis communautaire. V Bosně a Hercegovině vstoupil v roce 2006 v platnost zákon na ochranu informací, který ale bude muset být novelizován, aby odpovídal požadavkům Společenství; c) žádný ze tří auditovaných projektů v oblasti softwaru pro IT neobsahoval písemné pokyny týkající se kontroly přístupu. Kontrola přístupu je klíčovým procesem, který kontroluje a omezuje přístup ke zdrojům počítačového systému; měla by být navržena tak, aby chránila před neoprávněným vstupem do systém či jeho použitím.

25 25 Potřeby v oblasti budování institucí jsou výrazné, ale změny, kterých bylo dosaženo financováním EU, jsou jen malé 29. Tento oddíl zprávy nejprve popisuje důvody omezené úspěšnosti v oblasti budování institucí a také nedostatečné měření u dosahování cílů. Rozhodujícími faktory, které jsou uvedeny v následujících pododdílech, jsou: stabilita klíčových pracovníků a prostředí nezasažené korupcí, specifické faktory související s projekty v oblasti odborné přípravy a vlastnická odpovědnost na úrovni příjemců. Řízení změn a budování institucí mají omezený rozsah a jsou špatně měřeny 30. Potenciálně účelný program v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí lze definovat jako program, který řeší zjištěné potřeby a nedostatky, vytváří očekávané přínosy, je podporován vůlí k udržitelnosti na straně příjemce a je součástí koordinované strategie v oblasti budování institucí. 31. Výsledky projektů Komise vedly ke zlepšení situace příjemců. To bylo nejpatrnější u smluv o dodávkách a smluv o stavebních pracích. Nejobtížnější otázkou zůstávala naopak udržitelnost projektů na budování institucí. 32. U případů, kdy projekty v oblasti budování institucí nesplnily své cíle, zjistil Účetní dvůr tři hlavní důvody: a) administrativní nestabilita v regionu, např. výrazná fluktuace pracovníků po volbách; b) odborná příprava neměla takové výsledky, jak se očekávalo; c) nedostatečná vlastnická odpovědnost za reformu na straně příslušného státu. 33. Audit také zaznamenal opačné případy: když ve státní službě existuje stabilita, odborná příprava je dobře zacílená a když vrcholné vedení příjemce

26 26 změnu podporuje, pokroku se dosáhne. Například v Albánii je vláda odhodlána dokončit odminování, v Bosně a Hercegovině se ústavnímu soudu podařilo vyřešit dlouho otevřené případy týkající se lidských práv a soud v Sremské Mitrovici v Srbsku se stal vzorem v používání softwaru pro správu případů. 34. Komise v této oblasti zavedla jen málo konkrétních ukazatelů řízení, které by byly založeny na činnostech. Komise v různých svých výkazech o činnosti uvádí, že došlo k pokroku v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti, neboť proběhla odborná příprava pro soudce a zlepšila se spolupráce mezi státními zástupci a policií. Není ale jasné, jakým způsobem Komise dopady těchto činností měří. 35. Komise v minulosti měřila úspěšnost své pomoci pouze prostřednictvím objemu zakázek a výplat. V roce 2002 se ale začala zaměřovat na udržitelný rozvoj kapacity institucí, který lze ovšem měřit obtížněji. Státy západního Balkánu se nyní připravují na decentralizovaný systém provádění pomoci, což je pozitivním znamením, neboť přenesení řízení ukazuje, že v těchto státech je dostatečná úroveň řídících kapacit. Komise však dosud plně nezabudovala měření rozvoje kapacit do procesu akreditace přijímajících orgánů 22. Udržitelnost projektů na budování institucí je ohrožena v důsledku obměny klíčových pracovníků a korupce 36. Pouze dva z celkem 15 projektů v oblasti budování institucí dosáhly uspokojivé udržitelnosti. Společným rysem auditovaných projektů na budování institucí byl rušivý vliv obměny personálu u příjemce. Pozitivní výsledky vzdělávacích projektů v oblasti budování institucí byly téměř vždy oslabeny obměnami personálu na klíčových pozicích (rámeček 9). 22 Prvním krokem v procesu decentralizace poskytování pomoci je akreditování orgánů příjemce na národní úrovni na základě posouzení kapacit. Dalším krokem je přenesení řízení z Komise na přijímající stát.

27 27 Rámeček 9 Nestabilní personální situace ve státní správě v Albánii a v Bývalé jugoslávské republice Makedonii V Albánii byla součástí tří z celkem osmi auditovaných projektů v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí odborná příprava. Vedla k určitým pozitivním výsledkům, ale fluktuace pracovníků, například ve složkách odpovědných za migraci, byla i nadále překážkou pro rozvoj kapacit a zpožďovala rozhodovací procesy. Okamžitě po parlamentních volbách v roce 2005 v Albánii odešlo z regionálních úřadů práce všech 20 osob, které měly na starosti otázku migrace. U policie Bývalé jugoslávské republiky Makedonie bylo identifikováno 30 klíčových řídících pozic. Na 28 z těchto pozic ale došlo po volbách v roce 2006 během několika měsíců k personální změně, což znamená 93 % fluktuaci pracovníků. 37. Při auditu bylo rovněž zaznamenáno několik pozitivních příkladů zvýšení kapacit. Ty vedly ke zlepšení na provozní úrovni (rámeček 10). Ačkoli byla fluktuace pracovníků velká, strategických cílů tedy zajištění bezpečnosti a stability a udržení veřejného pořádku se podařilo dosáhnout. To bylo možné pouze díky nepřetržitému poskytování pomoci ze strany EU. Rámeček 10 Příklad zvýšení provozních kapacit V Bývalé jugoslávské republice Makedonii proběhla v listopadu 2007 operace Horská bouře, kterou naplánovaly, realizovaly a dokončily specializované policejní jednotky. V rámci této operace byl objeven úkryt zbraní (včetně protiletadlových), které by postačovaly k vyzbrojení 650 vojáků. Později se zjistilo, že tyto zbraně patří teroristické buňce; první předpoklad přitom byl, že se jedná organizovanou zločineckou skupinu. Operace byla provedena bez jakýchkoli civilních obětí. Podle mezinárodních pozorovatelů, kterých se Účetní dvůr dotazoval, by před několika lety operace podobně velkého rozsahu nebyla možná. V červenci 2008 bylo potom v soudním procesu souvisejícím s operací Horská bouře odsouzeno 17 osob k celkem 192 letům odnětí svobody. Podle rozsudku bylo úmyslem skupiny pachatelů šířit nejistotu mezi občany a narušovat ústavní pořádek v zemi.

28 28 V Albánii od roku 1997 EU pomáhá policii zvýšit vymahatelnost zákona. Tato pomoc policii bude pokračovat nejméně do roku Při auditu byla zaznamenána nedostatečná spolupráce mezi orgány prosazování práva, která má vliv na udržitelnost projektů. Ačkoli například policejní sledovací zařízení a systém pro identifikaci otisků prstů byly pro bosenskou policii relevantní a měly by umožnit větší objasněnost trestné činnosti, jejich potenciál nebyl kvůli nedostatku spolupráce policejních složek plně využit Integritu institucí v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí lze posílit bojem proti korupci. Existují určité náznaky, že se situace v auditovaných zemích v tomto ohledu mírně zlepšila, ačkoli pokrok je stále křehký. Jedním z možných celkových ukazatelů účelnosti financování ze strany EU je index vnímání korupce publikovaný organizací Transparency International. Příloha IV ukazuje, jak se hodnocení (pořadí země a celková známka) od roku 2004 mírně zlepšilo. Odborná příprava výstupy převažovaly nad výsledky 40. Klíčovým prvkem v procesu zavádění reforem je poskytování odborné přípravy zaměstnancům státní správy (rámeček 11). Pro Komisi to byla důležitá priorita. Všechny tři regionální projekty 24 s celkovým rozpočtem deset milionů EUR tak například zahrnovaly odbornou přípravu. Výstupy odborné přípravy Je třeba uznat, že v Bosně a Hercegovině působí celkem 13 různých policejních složek. Dvě na státní úrovni, deset na kantonální úrovni a navíc jedna autonomní policie v okresu Brčko. Vzhledem ke konfliktům v minulosti je regionální spolupráce na západním Balkáně náročným úkolem. Regionální program Komise se proto zaměřil na budování vztahů mezi západobalkánskými státy. EU dala jasně najevo, že regionální spolupráce je předpokladem pro pokrok na cestě k přistoupení. Přibližně 10 % z financování v rámci programu CARDS bylo určeno na podporu tohoto cíle a regionální program se vždy zaměřoval na posilování právního státu a na oblast spravedlnosti a vnitřních věcí.

29 29 (semináře, workshopy a přednášky) byly uspokojivé, ale jejich dopad byl omezený (rámeček 11). Rámeček 11 Příklady školicích středisek pro oblast spravedlnosti Účetní dvůr auditoval dvě školicí instituce v oblasti spravedlnosti. Obecný cíl obou školicích středisek byl stejný: stát se plnohodnotnou školicí institucí používající osvědčenou evropskou praxi a nabízející vysoce kvalitní a cílené vzdělávání pro soudce, státní žalobce, soudní zaměstnance a advokáty. V Bývalé jugoslávské republice Makedonii se však při zřizování příslušné instituce k radám odborníků EU nepřihlíželo. Ministerstvo k přípravě zákona o školicím středisku pro oblast spravedlnosti nepřizvalo žádné mezinárodní odborníky. Návrh zákona byl pak dárci silně kritizován, jelikož nebyl v souladu s evropskými standardy. Studijní plán pro úvodní odbornou přípravu byl dále zkrácen z původních 24 měsíců na 15 měsíců s rizikem, že se jeho dopad sníží. V Srbsku chybělo vzdělávací instituci pro soudce řízení a také jasný právní základ. Program školení školitelů také počítal s využitím moderních výukových metod, tedy s malými skupinami účastníků s vysokou mírou interakce. Ve skutečnosti probíhalo toto školení jen formou přednášky. 41. Vzhledem k dějinám tohoto regionu je jako cíl samozřejmě cenné samo o sobě už to, že se k jednomu stolu na školení podaří dostat zaměstnance státní správy z různých západobalkánských zemí. Specifické cíle projektů Komise měly ale větší ambice, např. vytvoření regionálních strategií pro oblast azylu, migrace a víz, jež by vycházely ze souboru obecně přijímaných technických standardů a principů EU. 42. Pro regionální školicí projekty je z jejich podstaty obtížné stanovit společné cíle, a to vzhledem k tomu, že v jednotlivých státech bylo dosaženo různého stupně pokroku. Situace v Chorvatsku se například zpravidla vyznačovala větším stupněm pokročilosti než v ostatních státech. Názor Komise, že je třeba využít regionální rozměr a poskytnout znalosti z nejrozvinutějšího národního systému k dispozici ostatním přijímajícím státům, byl správný. Komise však jen

30 30 velmi zřídka měřila, jak odborná příprava změnila politiky nebo pracovní metody, ačkoli by to pro účel sladění se standardy EU byl vhodný praktický přístup. 43. Komise nezavedla žádný systém na měření výkonnosti projektu regionální spolupráce v oblasti soudnictví, a to ani poté, co za to byla kritizována svými vlastními kontrolory 25. Ukazatele měření dopadu neumožňovaly, protože byly formální a byl založené na kvantitě činností spíš než na jejich vyhodnocování, například sledovaly počet schůzek a konferencí. Také cíle byly nekonkrétní a nejasné například rozšíření regionálního dialogu či podpora spolupráce na provozní úrovni. Dosažení cílů tedy nešlo měřit, neboť cíle nebyly přímo spojené s činnostmi. 44. Ani na národní úrovni nedosáhly projekty Komise v oblasti odborné přípravy plně svých cílů, neboť jim chyběla podpora vrcholného vedení v daných státech. Zde lze zmínit dva speciální školicí kurzy pořádané v rámci projektu na pomoc albánské policii (PAMECA II). Pro celkem 60 policejních důstojníků střední a vyšší hodnosti byly uspořádány kurzy strategického velení. Když se tito policejní důstojníci vrátili po proškolení do služby a chtěli poznatky uplatnit v praxi, narazili na odpor svých nadřízených. Aby se tento nedostatečný dopad zmírnil, musel se následně pro 34 nejvýše postavených důstojníků policie uspořádat školicí program pro vrcholné vedoucí pracovníky. Ačkoli lze Komisi za toto nápravné opatření pochválit, bylo by bývalo lepší před konáním kurzu pro důstojníky střední hodnosti zajistit si podporu vrcholného vedení. 45. Účelným způsobem na vytvoření moderní a efektivní správy je systém učení v praxi a školení na pracovišti. K předání administrativní odpovědnosti může dojít za předpokladu, že fluktuace pracovníků není příliš velká (rámeček 12). Od doby, kdy se zaměření programu CARDS přesunulo 25 Komise uzavřela smlouvy s externími kontrolory na posuzování provádění projektů.

31 31 z obnovy na reformy, se v této oblasti více používají twinningové projekty s členskými státy a grantové smlouvy s mezinárodními organizacemi. Rámeček 12 Příklady projektů učení v praxi v Bosně a Hercegovině Případ 1: Úplné předání odpovědnosti příjemci Komise pro lidská práva V roce 2004 podepsala Komise s Ústavním soudem Bosny a Hercegoviny grantovou smlouvu, jejímž účelem bylo zřízení speciálního soudního orgánu v rámci tohoto ústavního soudu Komise pro lidská práva. Úkolem této komise mělo být vyřešení téměř stále otevřených případů porušování lidských práv 26. Během prvního roku svého působení se Komisi pro lidská práva podařilo vyřešit přes případů. Komise pro lidská práva zahájila svou činnost s mezinárodními pracovníky, ale od roku 2005 ji tvořili pouze pracovníci z Bosny a Hercegoviny. V průběhu projektu aplikovali pracovníci z tohoto státu každodenně Evropskou úmluvu o lidských právech a další mezinárodní dokumenty. Tento projekt byl úspěšný, neboť devět z deseti klíčových pracovníků pak zůstalo u ústavního soudu. V červnu 2007 byly všechny otevřené případy vyřešené. Jak uvedl příjemce, tento projekt výrazným způsobem přispěl k povědomí o lidských právech v Bosně a Hercegovině. Rámeček 2: Neúplné předání odpovědnosti příjemci Senát pro válečné zločiny Senát pro válečné zločiny je v Bosně a Hercegovině prvním stálým a specializovaným orgánem na úrovni státu, který má za úkol vyšetřovat případy hrubého porušování mezinárodního humanitárního práva jako součást strategie dokončení činnosti Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii 27. Počet osob v Bosně a Hercegovině podezřelých ze spáchání válečných zločinů se odhaduje na několik tisíc. V době auditu mělo předání odpovědností od mezinárodních expertů národním expertům zpoždění. Skutečný počet otevřených procesů je vyšší než odhadované V Bosně a Hercegovině existují čtyři hlavní typy případů porušování lidských práv: porušování rovnosti před zákonem, porušování majetkových práv, porušování práva na práci a vzdělání a dále případy pohřešovaných osob čili případy ze Srebrenice. Odkazuje se zde na rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1503.

32 32 číslo, což je pozitivní, ale pracovní zátěž soudu značně přesahuje jeho kapacity. Tato situace se ještě zhoršila obměnou zahraničních soudců. Vlastnická odpovědnost na místní úrovni je klíčovým faktorem pro upevňování právního státu 46. Jedním z nejčastějších cílů auditovaných projektů bylo upevnit právní stát na západním Balkáně. Západoevropský koncept právního státu je v zásadě založen na principu, že nikdo nestojí nad zákonem. Upevňování právního státu na západním Balkáně má zásadní význam pro stabilitu a bezpečnost Evropy. Navzdory určitému pokroku je právní stát na západním Balkáně stále ještě slabý (rámeček 13). Rámeček 13 Koncept právního státu je na západním Balkáně slabý V regionu je koncept právního státu slabý a důvěra ve vládu a instituce je zde nízká. Občané právnímu systému nevěří a myslí si, že zvýhodňuje určité privilegované skupiny. Na dotaz, zdali někteří lidé v této zemi stojí nad zákonem, byl procentní podíl kladných odpovědí v některých zemích regionu tento 28 : Černá Hora: 69 % Srbsko: 81 % Bývalá jugoslávská republika Makedonie: 85 %. Je potřeba uvést, že respondenty, kteří byli nejsilněji přesvědčeni o tom, že je společnost nespravedlivá a že si lidé nejsou před zákonem rovni, byly osoby s nejvyšším vzděláním a nejlepší informovaností o politice. 47. V mnoha svých zprávách o pokroku vyjádřila Komise nespokojenost s pomalým postupem reforem. Projektová koncepce přijatá Komisí má svá omezení. Není univerzálním lékem. Úspěch programů Komise v oblasti 28 Viz výzkumná studie: Mungui-Pippidi, Alina: Deconstructing Balkan Particularism, The Ambiguous Social Capital of South Eastern Europe (Dekonstrukce partikularismu na Balkáně: nejednoznačnost sociálního kapitálu v jihovýchodní Evropě), 2005.

Zpráva Účetního dvora k auditu provozní efektivity řízení Evropské centrální banky za rozpočtový rok 2004

Zpráva Účetního dvora k auditu provozní efektivity řízení Evropské centrální banky za rozpočtový rok 2004 TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Více

ÚČELNOST PROJEKTŮ KOMISE V OBLASTI SPRAVEDLNOSTI A VNITŘNÍCH VĚCÍ PRO ZÁPADNÍ BALKÁN

ÚČELNOST PROJEKTŮ KOMISE V OBLASTI SPRAVEDLNOSTI A VNITŘNÍCH VĚCÍ PRO ZÁPADNÍ BALKÁN EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR 2009 ISSN 1831-0788 Zvláštní zpráva č. 12 ÚČELNOST PROJEKTŮ KOMISE V OBLASTI SPRAVEDLNOSTI A VNITŘNÍCH VĚCÍ PRO ZÁPADNÍ BALKÁN CS Zvláštní zpráva č. 12 2009 Účelnost projektů Komise

Více

Stanovisko č. 1/2014. (podle čl. 325 odst. 4 Smlouvy o fungování EU)

Stanovisko č. 1/2014. (podle čl. 325 odst. 4 Smlouvy o fungování EU) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Stanovisko č. 4/2014. k návrhu, kterým se mění finanční nařízení o rozpočtu evropských škol

Stanovisko č. 4/2014. k návrhu, kterým se mění finanční nařízení o rozpočtu evropských škol ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro životní prostředí za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro životní prostředí za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Eurojustu za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Eurojustu za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o auditu provozní efektivnosti řízení Evropské centrální banky. za rozpočtový rok spolu s odpověďmi Evropské centrální banky

Zpráva o auditu provozní efektivnosti řízení Evropské centrální banky. za rozpočtový rok spolu s odpověďmi Evropské centrální banky ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Stanovisko č. 3/2012. k návrhu nařízení Rady o finančním nařízení pro 11. Evropský rozvojový fond. (podle čl. 287 odst. 4 Smlouvy o fungování EU)

Stanovisko č. 3/2012. k návrhu nařízení Rady o finančním nařízení pro 11. Evropský rozvojový fond. (podle čl. 287 odst. 4 Smlouvy o fungování EU) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR COUR

Více

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok spolu s odpověďmi agentury

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok spolu s odpověďmi agentury ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZEMĚ ZÁPADNÍHO BALKÁNU

ZEMĚ ZÁPADNÍHO BALKÁNU ZEMĚ ZÁPADNÍHO BALKÁNU EU vypracovala politiku na podporu postupného začleňování zemí západního Balkánu do Unie. Dne 1. července 2013 přistoupilo Chorvatsko jako první ze sedmi zemí, které se mají připojit.

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku ARTEMIS za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku ARTEMIS za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

11254/14 in/zc/kno 1 DGG 2B

11254/14 in/zc/kno 1 DGG 2B RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 24. června 2014 (OR. en) 11254/14 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Pracovní skupina pro strukturální opatření Příjemce: Předmět: Výbor stálých zástupců (část I)/Rada FIN 435 FSTR

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku SESAR za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku SESAR za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.1.2015 2014/2115(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropské agentury pro kontrolu rybolovu na rozpočtový rok 2013

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE OBECNÉ SOUVISLOSTI NÁSTROJE

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE OBECNÉ SOUVISLOSTI NÁSTROJE ZEMĚ ZÁPADNÍHO BALKÁNU EU vypracovala politiku na podporu postupného začleňování zemí západního Balkánu do Unie. Dne 1. července 2013 přistoupilo Chorvatsko jako první ze sedmi zemí, které se mají připojit.

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 29.1.2015 2014/2124(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických

Více

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound)

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound) Evropský parlament 204-209 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(205)057 Udělení absolutoria za rok 203: Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound). Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku pro palivové články a vodík za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku pro palivové články a vodík za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Stanovisko Evropského účetního dvora ke zprávě Komise o protikorupčních opatřeních

Stanovisko Evropského účetního dvora ke zprávě Komise o protikorupčních opatřeních ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.11.2010 KOM(2010) 653 v konečném znění 2010/0320 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o splnění podmínek pro ukončení prvního přechodného období Chorvatskou republikou podle

Více

Rada Evropské unie Brusel 12. prosince 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 12. prosince 2017 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 12. prosince 2017 (OR. en) 15587/17 COVEME 9 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 12. prosince 2017 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Delegace 15183/17

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF)

PŘIJATÉ TEXTY. Udělení absolutoria za rok 2013: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF) Evropský parlament 204-209 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(205)053 Udělení absolutoria za rok 203: Evropská nadace odborného vzdělávání (ETF). Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 29. dubna 205 o udělení absolutoria

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského inovačního a technologického institutu za rozpočtový rok spolu s odpověďmi institutu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského inovačního a technologického institutu za rozpočtový rok spolu s odpověďmi institutu ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

8831/16 mp/lk 1 DG C 1

8831/16 mp/lk 1 DG C 1 Rada Evropské unie Brusel 12. května 2016 (OR. en) 8831/16 DEVGEN 89 ACP 67 RELEX 378 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 12. května 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu:

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2014

Zpráva o ověření roční účetní závěrky úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2014 Zpráva o ověření roční účetní závěrky úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2014 spolu s odpověďmi úřadu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

Základní informace o rozšiřování schengenského prostoru

Základní informace o rozšiřování schengenského prostoru MEMO/07/618 V Bruselu, 20. prosince 2007 Základní informace o rozšiřování schengenského prostoru Dne 14. června 1985 podepsaly vlády Belgie, Německa, Francie, Lucemburska a Nizozemska v Schengenu, malém

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku Clean Sky za rozpočtový rok 2011

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku Clean Sky za rozpočtový rok 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/171 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27) ÚVOD

Více

Rada Evropské unie Brusel 20. listopadu 2014 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 20. listopadu 2014 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 20. listopadu 2014 (OR. en) 15831/14 PROCIV 100 COHAFA 120 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.1.2015 2014/2087(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropského střediska pro rozvoj odborného vzdělávání na rozpočtový

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Sofijské prohlášení, 17. května 2018

Sofijské prohlášení, 17. května 2018 Sofijské prohlášení, 17. května 2018 My, vedoucí představitelé Evropské unie (EU) a jejích členských států, jsme se po konzultaci s našimi partnery ze západního Balkánu a za přítomnosti příslušných regionálních

Více

spolu s odpověďmi nadace

spolu s odpověďmi nadace ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

15412/16 ls/lk 1 DGD 1C

15412/16 ls/lk 1 DGD 1C Rada Evropské unie Brusel 12. prosince 2016 (OR. en) 15412/16 ENFOPOL 484 ENV 791 ENFOCUSTOM 235 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 8. prosince 2016 Příjemce: Č. předchozího

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B7-0074/9. Pozměňovací návrh. Doris Pack za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS B7-0074/9. Pozměňovací návrh. Doris Pack za skupinu PPE 3. 2. 2014 B7-0074/9 9 Bod odůvodnění D D. vzhledem k tomu, že má-li se zabránit tomu, aby před parlamentními volbami v říjnu 2014 znovu zavládla patová situace, je zapotřebí nové dynamiky a respektu vůči

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu NÁVRH DRUHÉ ZPRÁVY

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro rozpočtovou kontrolu NÁVRH DRUHÉ ZPRÁVY EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 7. 7. 2014 2013/2241(DEC) NÁVRH DRUHÉ ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/06)

ZPRÁVA (2017/C 417/06) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/47 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro vzdělávání a výcvik v oblasti prosazování práva za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí

Více

PŘIJATÉ TEXTY. P8_TA(2017)0158 Udělení absolutoria za rok 2015: Překladatelské středisko pro instituce Evropské unie (CdT)

PŘIJATÉ TEXTY. P8_TA(2017)0158 Udělení absolutoria za rok 2015: Překladatelské středisko pro instituce Evropské unie (CdT) Evropský parlament 2014-2019 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(2017)0158 Udělení absolutoria za rok 2015: Překladatelské středisko pro instituce Evropské unie (CdT) 1. Rozhodnutí Evropského parlamentu ze dne 27. dubna

Více

spolu s odpověďmi společného podniku

spolu s odpověďmi společného podniku ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/03)

ZPRÁVA (2016/C 449/03) C 449/22 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2015, spolu s

Více

Vstup ČR do schengenského prostoru EUROCENTRUM PRAHA 15.5.2007

Vstup ČR do schengenského prostoru EUROCENTRUM PRAHA 15.5.2007 Vstup ČR do schengenského prostoru EUROCENTRUM PRAHA 15.5.2007 1 Struktura prezentace základní informace o schengenské spolupráci Principy Historický přehled (1985 2007) Kompenzační opatření příprava ČR

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka...

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi střediska (2009/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra C 417/150 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE ZPRÁVA ZA ROK 2003 O PROGRAMU PHARE A PŘEDVSTUPNÍCH NÁSTROJÍCH PRO KYPR, MALTU A TURECKO {SEC(2005) 273}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE ZPRÁVA ZA ROK 2003 O PROGRAMU PHARE A PŘEDVSTUPNÍCH NÁSTROJÍCH PRO KYPR, MALTU A TURECKO {SEC(2005) 273} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 1.3.2005 KOM(2005) 64 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE ZPRÁVA ZA ROK 2003 O PROGRAMU PHARE A PŘEDVSTUPNÍCH NÁSTROJÍCH PRO KYPR, MALTU A TURECKO {SEC(2005) 273}

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

Rada Evropské unie Brusel 24. září 2014 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 24. září 2014 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 24. září 2014 (OR. en) 13375/14 PROCIV 77 JAI 688 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: 13013/14 Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých

Více

Delegace naleznou v příloze částečně odtajněné znění výše uvedeného dokumentu.

Delegace naleznou v příloze částečně odtajněné znění výše uvedeného dokumentu. Rada Evropské unie Brusel 5. července 2016 (OR. en) 14011/1/14 REV 1 EXT 1 SCH-EVAL 114 COMIX 529 ČÁSTEČNÉ ODTAJNĚNÍ Dokument: 14011/1/14 REV 1 Ze dne: 31. října 2014 Nový status: Předmět: veřejné Schengenské

Více

JEDNÁNÍ O PŘISTOUPENÍ BULHARSKA A RUMUNSKA K EVROPSKÉ UNII

JEDNÁNÍ O PŘISTOUPENÍ BULHARSKA A RUMUNSKA K EVROPSKÉ UNII JEDNÁNÍ O PŘISTOUPENÍ BULHARSKA A RUMUNSKA K EVROPSKÉ UNII Brusel, 31. března 2005 AA 12/2/05 REV 2 SMLOUVA O PŘISTOUPENÍ: PROTOKOL, PŘÍLOHA IX NÁVRH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ A JINÝCH AKTŮ Delegace naleznou v

Více

14690/1/07 RECH 325 ATO 145 COMPET 348 REGIO 43

14690/1/07 RECH 325 ATO 145 COMPET 348 REGIO 43 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 23. listopadu 2007 (19.11) (OR. en) 15362/07 RECH 378 ATO 155 COMPET 388 REGIO 52 TELECOM 147 POZNÁMKA Odesílatel: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát 14690/1/07

Více

Centra excelence Jean Monnet

Centra excelence Jean Monnet Centra excelence Jean Monnet Co je Centrum excelence Jean Monnet? Centrum excelence Jean Monnet je projekt sdružující kompetence a znalosti týkající se témat Evropské unie. V centrech excelence Jean Monnet

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2013. spolu s odpověďmi centra

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2013. spolu s odpověďmi centra ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

14182/16 dhr/bl 1 DGG 1A

14182/16 dhr/bl 1 DGG 1A Rada Evropské unie Brusel 8. listopadu 2016 (OR. en) 14182/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Společná zpráva Výboru

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 6.2. COM() 65 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Přesvědčivá perspektiva rozšíření

Více

ROZŠIŘOVÁNÍ UNIE PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE SOUVISLOSTI

ROZŠIŘOVÁNÍ UNIE PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE SOUVISLOSTI ROZŠIŘOVÁNÍ UNIE Dne 1. července 2013 se 28. členským státem Evropské unie stalo Chorvatsko. Jeho přistoupení, které následovalo po přistoupení Rumunska a Bulharska dne 1. ledna 2007, představovalo šesté

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání 14. 2. 2005 B6-0094/2005. který na základě otázek k ústnímu zodpovězení B6-0026/04 a B6-0025/04

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání 14. 2. 2005 B6-0094/2005. který na základě otázek k ústnímu zodpovězení B6-0026/04 a B6-0025/04 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««Dokument ze zasedání 2009 14. 2. 2005 B6-0094/2005 NÁVRH USNESENÍ, který na základě otázek k ústnímu zodpovězení B6-0026/04 a B6-0025/04 v souladu s čl. 108 odst. 5

Více

Rada Evropské unie Brusel 21. února 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 21. února 2017 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 21. února 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0391 (NLE) 6503/17 SCH-EVAL 71 FRONT 86 COMIX 143 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 21. února 2017

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/20)

ZPRÁVA (2017/C 417/20) C 417/126 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí

Více

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci.

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Rada pro hospodářské a finanční

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 14. prosince 2017 (OR. en) EUCO 19/17 CO EUR 24 CONCL 7 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (14. prosince 2017)

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2234(INI) 28.4.2015

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2234(INI) 28.4.2015 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.4.2015 2014/2234(INI) NÁVRH ZPRÁVY o ochraně finančních zájmů Evropské unie: směrem ke kontrolám společné zemědělské politiky na základě výsledků

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie týkající se postoje Rady k přijetí

Více

spolu s odpovědí agentury

spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro železnice za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) C 449/36 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) ÚVOD 1. Evropská policejní

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0024/3. Pozměňovací návrh. Georgi Pirinski za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0024/3. Pozměňovací návrh. Georgi Pirinski za skupinu S&D 4. 3. 2015 A8-0024/3 3 Bod 2 2. bere na vědomí zprávu Komise o ochraně finančních zájmů Evropské unie Boj proti podvodům výroční zpráva za rok 2013 ( výroční zpráva Komise ); vítá širokou škálu právních

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro konkurenceschopnost a inovace za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro konkurenceschopnost a inovace za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE VÝROČNÍ ZPRÁVA NÁSTROJE PŘEDVSTUPNÍCH STRUKTURÁLNÍCH POLITIK (ISPA) 2004 {SEC(2005) 1552}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE VÝROČNÍ ZPRÁVA NÁSTROJE PŘEDVSTUPNÍCH STRUKTURÁLNÍCH POLITIK (ISPA) 2004 {SEC(2005) 1552} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 1.12.2005 KOM(2005) 612 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE VÝROČNÍ ZPRÁVA NÁSTROJE PŘEDVSTUPNÍCH STRUKTURÁLNÍCH POLITIK (ISPA) 2004 {SEC(2005) 1552} CS CS OBSAH

Více

14708/16 vho/aj/mb 1 DGD 1B

14708/16 vho/aj/mb 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 28. listopadu 2016 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 14708/16 ASILE 80 ASIM 157 RELEX 972 CODEC

Více

Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en) Conseil UE Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en) 7586/17 LIMITE PUBLIC UD 83 ENFOCUSTOM 84 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Generální sekretariát Rady Delegace Č. předchozího dokumentu: 14132/4/16

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/201 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15) C 449/82 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15) ÚVOD 1.

Více

Výbor pro rozpočtovou kontrolu

Výbor pro rozpočtovou kontrolu EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 3. 2. 2011 2010/2185(DEC) NÁVRH ZPRÁVY o udělení absolutoria za plnění rozpočtu Evropské agentury pro chemické látky na rozpočtový rok 2009 (C7-0245/2010

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 1. října 2010 (OR. en) 2010/0162 (COD) PE-CONS 44/10 ECOFIN 528 RELEX 771 COEST 277 NIS 104 CODEC 843 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

6372/19 ADD 1 in/lw/jhu 1 ECOMP LIMITE CS

6372/19 ADD 1 in/lw/jhu 1 ECOMP LIMITE CS Rada Evropské unie Brusel 26. února 2019 (OR. en) 6372/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 5 ECOFIN 161 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Hospodářské a finanční věci) 12. února 2019 6372/19 ADD 1 in/lw/jhu

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17) C 338/96 Úřední věstník Evropské unie 14.12.2010 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17) OBSAH

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2011

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 5. 9. 2013 2013/2061(INI) NÁVRH ZPRÁVY o akčním plánu pro elektronické zdravotnictví na období 2012 2020 inovativní

Více

Delegace naleznou v příloze výše uvedený návrh závěrů Rady ve znění schváleném Pracovní skupinou pro celní unii na jejím zasedání dne 24. října 2017.

Delegace naleznou v příloze výše uvedený návrh závěrů Rady ve znění schváleném Pracovní skupinou pro celní unii na jejím zasedání dne 24. října 2017. Rada Evropské unie Brusel 24. října 2017 (OR. en) 13543/17 UD 239 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců / Rada ST 12287/5/17

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/20)

ZPRÁVA (2016/C 449/20) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí

Více

spolu s odpověďmi Jednotného výboru pro řešení krizí, Rady a Komise

spolu s odpověďmi Jednotného výboru pro řešení krizí, Rady a Komise Zpráva podle čl. 92 odst. 4 nařízení (EU) č. 806/2014 o podmíněných závazcích (ať již Jednotného výboru pro řešení krizí, Rady, Komise či jiné) vyplývající z toho, jak Jednotný výbor pro řešení krizí,

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/25 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT

Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT Struktura prezentace Úvod Struktura programu Erasmus+ Priority programu Erasmus+ Rozpočet Aktuální vývoj/předpokládaný harmonogram Erasmus+

Více

Seznam úkolů pro rok 2010

Seznam úkolů pro rok 2010 Seznam úkolů pro rok 2010 I. Úvod Toto je čtvrtý veřejný seznam úkolů EIOÚ jako poradce v oblasti návrhů právních předpisů EU a souvisejících dokumentů. Vzhledem k tomu, že ke zveřejnění pracovního programu

Více

ÚČETNÍ DVŮR. Články 285 až 287 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU).

ÚČETNÍ DVŮR. Články 285 až 287 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). ÚČETNÍ DVŮR Evropský účetní dvůr má na starosti kontrolu finančních prostředků Evropské unie. Jako externí auditor EU přispívá ke zlepšování finančního řízení EU a jedná jako nezávislý ochránce finančních

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0317/2016. Pozměňovací návrh. Ioan Mircea Paşcu za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0317/2016. Pozměňovací návrh. Ioan Mircea Paşcu za skupinu S&D A8-0317/1 1 Právní východisko 5 s ohledem na závěry Rady ohledně společné bezpečnostní a obranné politiky ze dne 25. listopadu 2013, ze dne 18. listopadu 2014, ze dne 18. května 2015 a ze dne 27. června

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok spolu s odpovědí Eurojustu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok spolu s odpovědí Eurojustu Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více