2008/2009. Prezentace pro tiskovou konferenci 16. červen Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2008/2009. Prezentace pro tiskovou konferenci 16. červen Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady"

Transkript

1 Zpráva o finanční stabilitě 2008/2009 Prezentace pro tiskovou konferenci 16. červen 2009 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady

2 2 Struktura prezentace I. Vývoj v uplynulém období II. Existující rizika pro finanční stabilitu III. Hodnocení odolnosti finančního sektoru IV. Faktory přispívající k odolnosti českého finančního systému V. Závěry

3 3 I. Shrnutí vývoje od zveřejnění předcházející Zprávy o finanční stabilitě 2007 (vývoj v roce 2008 a prvních měsících roku 2009)

4 I. Světov tová ekonomika spadla do globáln lní recese 4 Světová ekonomika přešla v roce 2008 z rychlého růstu ke globální recesi s nejistými vyhlídkami na oživení. Prognózy pro rok 2009 počítají s absolutním propadem globální ekonomické aktivity. Existuje vysoká míra nejistoty ohledně horizontu a rozsahu oživení globálního hospodářského růstu. Z hlediska domácí ekonomiky je špatnou zprávou nečekaně silná recese v Německu a propad ekonomik střední a východní Evropy. U finančních institucí v zemích zasažených krizí se ke ztrátám z cenných papírů začaly přidávat úvěrové ztráty. Dostupnost bankovních úvěrů v těchto zemích se výrazně snížila.

5 I. Potvrdila se vysoká citlivost české ekonomiky na vnější vývoj 5 Hospodářský růst české ekonomiky začal ve 2. polovině roku 2008 výrazně zpomalovat. Prudký pokles české průmyslové produkce potvrdil, podobně jako u jiných exportně orientovaných ekonomik, riziko vysoké citlivosti české ekonomiky na globální vývoj. Růst exportu v průmyslově orientovaných ekonomikách (meziročně v %) ČR Německo Japonsko Korea Pramen: Thomson Datastream Pozn.: Jedná se o 3měsíční klouzavé průměry meziročních temp růstu Růst průmyslové výroby v průmyslově orientovaných ekonomikách (meziročně v %) I.01 VII.01 I.02 VII.02 I.03 Pramen: Thomson Datastream VII.03 I.04 VII.04 I.05 VII.05 I.06 VII.06 I.07 VII.07 I.08 VII.08 I.09 ČR Německo Japonsko Korea

6 I. Rostlo kreditní riziko podniků i domácnost cností 6 Kreditní riziko podnikového sektoru měřené 12měsíční mírou defaultu (nesplácení úvěrů) v roce 2008 výrazně vzrostlo. Míra defaultu bankovních úvěrů domácnostem se zvyšuje pomaleji než v podnikovém sektoru. Vývoj 12M míry defaultu bankovních úvěrů podnikům a podílu úvěrů v selhání (v %) Míra 12měsíčního defaultu domácností podle typu úvěru a podíl úvěrů v selhání (v %) /03 03/04 03/05 03/06 03/07 03/08 03/09 12-měsíční míra defaultu Trend 1 měsíční anualizované míry defaultu Podíl úvěrů v selhání (NPL) / / / /2009 Úvěry celk em Úvěry na bydlení Spotřební úvěry Podíl úvěrů v selhání (NPL) Zdr oj: Czec h Credit B ureau, ČNB Pramen: ČNB (CRÚ)

7 I. Globáln lní finanční trhy byly vystaveny stresu 7 Od poloviny září 2008 procházely mezinárodní finanční trhy obdobím extrémní nejistoty ohledně možného selhání protistran transakcí. Došlo k dramatickému zvýšení rizikových prémií, nárůstu tržní volatility a poklesu tržní likvidity. Koncem roku 2008 došlo k částečnému zklidnění situace, kreditní prémie však zůstávají na poměrně vysoké úrovni. Prudký obrat v úvěrovém cyklu výrazně ovlivnil měnové politiky klíčových centrálních bank. Ve většině vyspělých zemích došlo k výraznému snížení měnověpolitických sazeb. V reakci na klesající poptávku a útlum inflačních tlaků snížila ČNB svou měnověpolitickou sazbu od srpna 2008 do května 2009 kumulativně o 2,25 procentních bodů.

8 I. Globáln lní nervozita se přenesla p i na české trhy 8 Nervozita na mezinárodních finančních trzích se přenesla rovněž na české trhy vzrostla volatilita na jednotlivých segmentech trhu a snížila se tržní likvidita. Na pokles tržní likvidity trhu vládních obligací ČNB reagovala zavedením dodávacích repo operací s akceptací vládních dluhopisů jako kolaterálu. Zvýšená nejistota na mezinárodních finančních trzích se odrazila v poklesu důvěry investorů v region střední a východní Evropy. Poklesem důvěry byly ovlivněny i vysoce stabilizované ekonomiky. Používáním umělé regionální konstrukce byla negativně, i když v menší míře, ovlivněna i česká ekonomika a její měna.

9 I. Regionáln lní faktory měly m na české trhy omezený dopad 9 Znehodnocení koruny je v podstatě návratem k dlouhodobému mírně apreciačnímu trendu. Výnosy dlouhodobých korunových vládních dluhopisů vzrostly méně než v Polsku nebo Maďarsku. Vývoj kurzu koruny a jeho volatility /00 1/01 11/01 9/02 7/03 5/04 3/05 1/06 11/06 9/07 7/08 CZK/EUR levá osa) Implikovaná 1M volatilita pravá osa) Výnosové rozdíly desetiletých vládních dluhopisů vybraných zemí (v %, měsíční průměr) 8,0 6,5 5,0 3,5 2,0 0,5-1,0 01/01 01/02 01/03 01/04 01/05 01/06 01/07 01/08 01/09 AT CZ GR HU PL SE Pramen: vlastní výpočty na základě dat ČNB Pozn.: Přerušovaná přímka indikuje dlouhodobý trend. Pramen: Thomson Datastream, výpočty ČNB Pozn.: rozdíl výnosu desetiletého vládního dluhopisu vybrané země oproti výnosu německého desetiletého vládního dluhopisu.

10 10 II. Rizika pro finanční stabilitu identifikovaná ve Zprávě o finanční stabilitě 2008/2009

11 II. Globáln lní recese můžm ůže e být delší a hlubší 11 Hospodářský pokles v západních ekonomikách může být hlubší a dlouhodobější než předpokládají aktuální prognózy. Globální nárůst rizika na finančních trzích negativně ovlivňuje účinnost měnových politik. Ve většině vyspělých zemí zůstávají požadované výnosy z podnikových obligací a nominální sazby z bankovních úvěrů poskytovaných rizikovějším podnikům na dosti vysoké úrovni. Při poklesu prodejních cen jsou podniky vystaveny relativně vysoké úrovni reálných úrokových sazeb. Výrazné ztráty bank spolu s omezenou funkčností dalších segmentů úvěrových trhů povedou k výraznému zpomalení tempa růstu či spíše k absolutní kontrakci úvěrů privátnímu sektoru v některých zemích.

12 II. Regionáln lní nákazu nelze zcela vyloučit 12 Přetrvává zvýšená averze vůči regionu střední a východní Evropy spojená s nadměrně pesimistickými očekáváními ohledně jeho hospodářského vývoje. Nárůst averze souvisí s výraznými makroekonomickými nerovnováhami v některých zemích i s nepříznivými charakteristikami jejich bankovních sektorů - závislost na zahraničních zdrojích, slabá bilanční likvidita a vysoký podíl úvěrů poskytnutých v cizích měnách. Objevují se obavy z devalvace či prudkého oslabení měn, pochybnosti ohledně schopnosti refinancovat dluhy získané od zahraničních matek nebo na zahraničních finančních trzích a tlaky na růst nákladů na financování vládních dluhů. Pokud by problémy v určité zemi vyvolaly panické výprodeje aktiv v její měně, mohly by se depreciační tlaky přenést formou nákazy i na další měny.

13 II. Domácí subjekty se budou nacházet v náron ročném m prostřed edí 13 Český bankovní sektor bude v následujících letech čelit primárně kreditnímu riziku. Pokračování poklesu západoevropských ekonomik s následným výrazným dopadem na zahraniční poptávku po produkci českých firem může vést k podstatnému zvýšení počtu insolvencí v podnikovém sektoru. Tento vývoj by byl doprovázen nárůstem nezaměstnanosti a propadem disponibilních příjmů domácností. To by dále snížilo kupní sílu domácností a omezilo jejich schopnost splácet hypoteční a spotřební úvěry. Zvýšená míra insolventnosti podniků a domácností by se odrazila v růstu rizikových marží u úvěrů a zpřísnění úvěrových podmínek ze strany bank.

14 II. Nelze vyloučit výraznější pokles cen rezidenčních nemovitostí 14 Rizikové trendy na domácím trhu nemovitostí působily i v roce Podíl cen bytů a průměrných mezd se ke konci roku 2008 pro většinu regionů pohyboval blízko svých historických maxim. Existuje možnost nadhodnocení cen bytů v relaci ke schopnosti domácností splácet úvěry na bydlení z jejich příjmů. Ukazatel price/income (podíl ceny bytu 68 m2 a součtu mzdy za poslední 4 čtvrtletí) Ceny nemovitostí v mezinárodním srovnání (absolutní index 1.Q1999=100) ČR Praha Ústí n.l. Hradec Králové Brno Ostrava Pramen: ČSÚ, výpočet ČNB Pozn.: Data za 2007 a 2008 předběžné údaje, resp. dopočet z nab. cen AT CZ UK FR IE USA ES GER Pramen: BIS, ČSÚ, Case-Shiller (US), Nation Wide (UK)

15 II. Nelze vyloučit nárůst n insolvencí u úvěrů na bydlení 15 Zhoršená příjmová situace domácností se může projevit v nárůstu insolvencí spojených s úvěry na bydlení a následném poklesu cen rezidenčních nemovitostí z důvodu realizace zástav. Podíl výše úvěru a hodnoty nemovitosti (ukazatel loan-tovalue, LTV) pro bankovní úvěry na bydlení vykazoval i na konci roku 2008 příznivou hodnotu 56 %. V průběhu posledních tří let však byly poskytovány běžně nové hypoteční úvěry s hodnotami LTV kolem 80 % až 90 %. Tyto nově poskytnuté hypoteční úvěry s vyšším LTV se tak mohou stát problematickými. Vzhledem k celkovému LTV úvěrového portfolia bank by ale potenciální dopad do bilancí bank byl poměrně slabý.

16 16 III. Hodnocení odolnosti českého finančního systémů vůči šokům v zátěžových scénářích

17 III. Stresové scénáře e by pro český finanční systém m byly únosnou zátěžz ěží 17 V návaznosti na identifikovaná rizika byla hodnocena odolnost domácího finančního systému pomocí zátěžových testů bank, pojišťoven a penzijních fondů za použití tří alternativních scénářů nepříznivého vývoje s názvy Evropa v recesi, nervozita trhů a ekonomická deprese. První scénář reprezentuje vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější. V dalších dvou scénářích je stupňována intenzita propadu ekonomické aktivity. Scénář nervozita trhů je rovněž využit pro testování dopadu tlaků na prudké oslabování měnového kurzu z důvodu regionální nákazy. Největší zátěží pro celý český finanční systém byl scénář nervozita trhů, který by vyžadoval kapitálové injekce do finančního systému ve výši zhruba 23 mld. Kč (0,6 % HDP).

18 III. Český bankovní sektor se jeví jako odolný vůčv ůči široké škále rizik 18 Český bankovní sektor je podle výsledků zátěžových testů odolný vůči podstupovaným tržním, úvěrovým i některým dalším rizikům, a to i přes pesimistické nastavení nejhoršího scénáře. Výsledky scénářů makro zátěžového testu bank Vývoj kapitálové přiměřenosti (%) Podíl nesplácených úvěrů (%) 0 06/ / / / / /2009 Evropa v recesi Nervozita trhů Ekonomická deprese Pokud by se však ekonomika vyvíjela podle alternativních scénářů, některé banky by utrpěly ztráty, které by si mohly vyžádat nutné kapitálové injekce od akcionářů. S prodloužením délky recese by se úvěrové ztráty zvyšovaly a úroveň kapitálové přiměřenosti by dále klesala.

19 19 IV. Faktory přispívající k odolnosti českého finančního systému

20 IV. Výchozí pozice finančního systému je velmi dobrá 20 Bankovní sektor vstoupil do recese s příznivou výchozí situací: vysoká ziskovost, dobrá bilanční likvidita, vysoký poměr vkladů na úvěrech a velmi nízký podíl úvěrů v cizích měnách. Poměr primárních vkladů kúvěrům ve vybraných zemích EU (v %, konec roku 2008; rezidentské úvěry a vklady, nebankovní subjekty) CZSKPLBGROHU SI LT EE LV BEDEATFR UKSEDK EAEU Pramen: ECB Pozn.: EA = eurozóna; EU = průměr všech zemí EU. Úvěry v cizí měně ve vybraných zemích EU (v % celkových úvěrů danému segmentu, 2008) LV EE HU RO LT PL BG SI SK CZ EA AT BE SE domácnosti podniky Pramen: BIS, ECB, centrální banky Pozn.: EA = eurozóna. SI - data k únoru 2008; BE - domácnosti pouze úvěry na bydlení, podniky zahrnují veškeré klientské úvěry mimo úvěrů na bydlení.

21 IV. Bankovní sektor mám silnou externí pozici 21 Český bankovní sektor vykazuje jako jediný ve střední a východní Evropě kladnou čistou externí pozici, má nízký externí dluh, a je tak nezávislý na vnějším financování. Čistá externí pozice bankovních sektorů vybraných zemí EU (v % HDP, 2008) Externí hrubý dluh bankovních sektorů vybraných zemí EU (v % HDP, 2008) CZ SI PL SK BG HU RO LT EE LV AT DE BE FR SE DK UK EA EU PL CZ RO SK BG LT HU SI EE LV DE FR AT BE SE DK UK EA EU Krátkodobý externí dluh Dlouhodobý externí dluh Pramen: IFS IMF. Pozn.: EU je váženým průměrem zemí EU, kde jako váhy byly použity podíly na HDP. Pramen: BIS, IMF Pozn.: Pro některé země EU nebylo k dispozici rozložení dle splatnosti; EU je váženým průměrem zemí EU, kde jako váhy byly použity podíly na HDP.

22 IV. Bankovní sektor mám dostatek kapitálu 22 Bankovní sektor ČR je dostatečně kapitalizován. Kapitálová přiměřenost v březnu 2009 dosáhla 12,9 %. K posílení kapitálové přiměřenosti bude použita část zisků za rok Kapitál a kapitálové požadavky k typům bankovních rizik (mld. Kč; %) Pramen: ČNB 12/06 3/07 6/07 9/07 12/07 3/08 6/08 9/08 12/08 3/09 Kapitál celkem Úvěrové riziko Tržní rizika Operační a ostatní rizika Kapitálová přiměřenost (%, pravá osa) Kapitálová přiměřenost Tier 1 (%, pravá osa) Vývoj zisku v bankovním sektoru (mld. Kč; mld. EUR) Zisk z finanční činnosti Bankovní sektor ČR (mld. Kč) Hrubý zisk před zdaněním Čistý zisk/ztráta Zisk z finanční činnosti Velké banky v ČR (mld. Kč) Hrubý zisk před zd an ěním Pramen: ČNB, zveřejňované výsledky bankovních skupin Pozn.: Hodnoty za skupiny zahraničních mateřských bank (Erste Group, KBC Group, Société Génerále Group, Unicredit Group) jsou ze přepočteny na roční základ. Čistý zisk/ztráta Zisk z finanční činnosti Zahraniční mateřské banky (výsledky skupiny, mld. EUR) Hrubý zisk před zdaněním Čistý zisk/ztráta

23 IV. Vnější pozice posiluje odolnost proti rizikům regionální nákazy 23 Vnější pozice české ekonomiky je silná a pravděpodobnost, že by mohla být vystavena silným depreciačním tlakům v souvislosti s problémy jiných ekonomik v regionu, je tak poměrně malá. Riziko nákazy je snižováno rostoucí schopností investorů rozlišovat mezi jednotlivými ekonomikami v regionu. ČR, Slovensko a Polsko jsou nyní spolu se Slovinskem vnímány jako nejstabilnější ekonomiky celého regionu. ČNB dobrou pozici aktivně komunikuje. Robustnost vnější pozice dokumentuje mimo jiné výrazný přebytek výkonové bilance za rok 2008 a očekávané zlepšování běžného účtu platební bilance v letošním a příštím roce. Požadavky na vnější financování by měly být bezpečně kryty běžnými zdroji i bez potřeby využívat devizové rezervy.

24 24 V. Hlavní závěry ZFS 2008/2009

25 Závěry ZFS 2008/ Období následujících dvou let lze označit za období výjimečně silných rizik. Hlavním rizikem pro finanční stabilitu v ČR zůstává pokračování a prohlubování finanční krize a recese v západních ekonomikách. Druhým klíčovým rizikem je výjimečně vysoká míra nejistoty, které čelí podnikatelské subjekty, finanční instituce i domácnosti. Přestože jsou rizika značná, český finanční sektor patří v evropském kontextu k nejodolnějším a je vzhledem ke svému obezřetnému chování v uplynulé dekádě dobře připraven se s nimi vyrovnat.

26 Závěry ZFS 2008/ Domácí bankovní sektor bude čelit primárně nárůstu kreditního rizika, dalším typům rizik je vystaven v menší míře. Česká ekonomika i její finanční systém vykazují silnou vnější pozici, která omezuje riziko nákazy spojené s nepříznivým vývojem v některých zemích střední a východní Evropy. Výsledky zátěžových testů naznačují, že český finanční systém je v současnosti robustní a měl by být schopen odolat i poměrně výrazným šokům. Je dosti pravděpodobné, že i v příští zprávě o finanční stabilitě bude domácí finanční systém řazen do malé skupiny evropských zemí, kde vláda nebyla nucena použít ke stabilizaci finančních institucí prostředky daňových poplatníků.

27 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. Kontakt na Referát finanční stability ČNB:

Prezentace pro tiskovou konferenci 10. červen Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady

Prezentace pro tiskovou konferenci 10. červen Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Zpráva o finanční stabilitě 2007 Prezentace pro tiskovou konferenci 10. červen 2008 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady 2 Struktura prezentace I. Faktory, které v roce 2007 přispěly k posílení

Více

z hlediska finanční stability

z hlediska finanční stability Bankovní sektor v době krize z hlediska finanční stability Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka 91. Žofínské fórum Praha, 6. října 29 Zpráva o finanční stabilitě 28/29: hodnocení rizik

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 01 Samostatný odbor finanční stability 01 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 01 SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008 Úvěrová krize ve vyspělých zemích a finanční stabilita v ČR Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Plzeň, 8. října 2008 I. ČNB - finanční stabilita jako její významný cílc Finanční stabilita

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY SRPEN ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (SRPEN ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního

Více

cností a firem: pohled ČNB Miroslav Singer

cností a firem: pohled ČNB Miroslav Singer Zadluženost domácnost cností a firem: pohled ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Cesta k odpovědnému úvěrování v ČR, Solus Praha, 9. června 21 Obsah Dopady krize na domácnosti Dopady

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Česká ekonomika: Nejasná zpráva o konci krize

Česká ekonomika: Nejasná zpráva o konci krize Česká ekonomika: Nejasná zpráva o konci krize Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Jihočeská hospodářská komora Třeboň, 20.4.2010 Makroekonomický vývoj a prognóza Finanční sektor 2 Hospodářský růst

Více

Český finanční sektor: jakou má strukturu a jak je velký?

Český finanční sektor: jakou má strukturu a jak je velký? Český finanční sektor: jakou má strukturu a jak je velký? Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Prezentace při příležitosti emise zlaté pamětní mince Žďákovský most Vystrkov, 5. května

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

Co přinese rok 2013?

Co přinese rok 2013? Co přinese rok 213? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a na Slovensku Brno 5. Prosince 212 Proč centrální banky zajímá realitní trh?

Více

Zpráva o finanční stabilitě 2011/2012

Zpráva o finanční stabilitě 2011/2012 Zpráva o finanční stabilitě 2011/2012 Prezentace pro tiskovou konferenci Miroslav Singer guvernér Praha, 19. červen 2012 Struktura prezentace I. Hlavní závěry a celkové hodnocení rizik II. Rizika vznikající

Více

SHRNUTÍ. Vývoj v roce 2009 a v prvním čtvrtletí roku Světová i domácí ekonomika prošla v roce 2009 prudkou recesí s následným křehkým oživením

SHRNUTÍ. Vývoj v roce 2009 a v prvním čtvrtletí roku Světová i domácí ekonomika prošla v roce 2009 prudkou recesí s následným křehkým oživením 7 Globální finanční krize způsobila, že světová ekonomika prošla v roce 2009 nečekaně silnou recesí. Po skončení její akutní fáze začalo ve druhé polovině roku pozvolné oživení. Jeho základem je však nejen

Více

2011: oslabení nebo zrychlení růstu?

2011: oslabení nebo zrychlení růstu? 211: oslabení nebo zrychlení růstu? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a střední Evropě Brno, 1. prosince 21 Odraz

Více

ský ČNB Miroslav Singer viceguvernér, V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009

ský ČNB Miroslav Singer viceguvernér, V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009 Aktuáln lní hospodářský ský vývoj v ČR R očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009 Krize ve světě Příčiny krize: dlouhodobý souběh

Více

Insolvence z pohledu ČNB

Insolvence z pohledu ČNB Insolvence z pohledu ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Restrukturalizace podniků po dvou letech krize: reflexe dosavadních zkušeností a výhledy do budoucna Praha, 27. dubna 21 Obsah

Více

Zpráva o finanční stabilitě 2012/2013

Zpráva o finanční stabilitě 2012/2013 Zpráva o finanční stabilitě 2012/2013 Prezentace pro tiskovou konferenci Miroslav Singer guvernér Praha, 18. červen 2013 Struktura prezentace I. Výchozí stav reálné ekonomiky a finančního sektoru a alternativní

Více

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka CFO Club Praha, 20. února 2013 Stávající situace čs. ekonomiky Česká ekonomika se nachází již zhruba rok

Více

Česká ekonomika na ivení. Miroslav Singer

Česká ekonomika na ivení. Miroslav Singer Česká ekonomika na začátku oživeno ivení Miroslav Singer guvernér, r, Česká národní banka Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Holiday Inn, Brno, 23. října 213 M. Singer Česká

Více

Česká ekonomika ivení

Česká ekonomika ivení Česká ekonomika na cestě k oživeno ivení Miroslav Singer guvernér, r, Česká národní banka Konečná & Šafář Praha, 2. října 21 Fáze krize ve vyspělých ekonomikách Hypotéční krize v USA: (červenec 27) spouštěč

Více

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář Webinář Prosinec 2018 Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulých týdnů Přehled vývoje hlavních ekonomik a politik centrálních

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 21. října 2015

Více

ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 2008 / 2009

ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 2008 / 2009 ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 28 / 29 ISBN 978-8-87225-15-8 ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 28 / 29 Péče o finanční stabilitu je definována v zákoně o České národní bance (ČNB) č. 6/1993 Sb. ve znění pozdějších

Více

Okna centrální banky dokořán

Okna centrální banky dokořán Měnová politika a ekonomický výhled Okna centrální banky dokořán Tomáš Holub člen bankovní rady Ekonomické fórum Komerční banky Praha, 6. prosince 2018 Dvacet let cílování inflace v ČR a transparence měnové

Více

Stabilita bankovního sektoru v ČR Jiří Rusnok

Stabilita bankovního sektoru v ČR Jiří Rusnok Stabilita bankovního sektoru v ČR Jiří Rusnok guvernér, Česká národní banka UniCredit Bank Forum Praha, 9. listopadu 2018 Obsah Vybrané ukazatele stability bankovního sektoru Zátěžové testy ČNB Makroobezřetnostní

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 ŘÍJEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář, listopad 2017 Obsah 2 SEKCE I Přehled vývoje hlavních ekonomik Nejdůležitější

Více

Rizika pro očekávaný makroekonomický vývoj Jan Frait Samostatný odbor finanční stability

Rizika pro očekávaný makroekonomický vývoj Jan Frait Samostatný odbor finanční stability Rizika pro očekávaný makroekonomický vývoj Jan Frait Samostatný odbor finanční stability Diskusí setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Praha, 21. srpen 213 Struktura prezentace I. Aktuální makroekonomická

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Hospodářská politika a finanční stabilita Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška Brno, 5. dubna 211 Úvod Obsah prezentace: Finanční stabilita v kontextu hospodářských politik, cíle a

Více

ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 2008 / 2009

ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 2008 / 2009 ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 28 / 29 ISBN 978-8-87225-15-8 ZPRÁVA O FINANČNÍ STABILITĚ 28 / 29 Péče o finanční stabilitu je definována v zákoně o České národní bance (ČNB) č. 6/1993 Sb. ve znění pozdějších

Více

Makroekonomický vývoj a finanční stabilita v České republice

Makroekonomický vývoj a finanční stabilita v České republice Makroekonomický vývoj a finanční stabilita v České republice Vladimír Tomšík viceguvernér ČNB Výroční konference českých diplomatů - ekonomických radů a ekonomických tajemníků 26. června 212 I. Makroekonomický

Více

Měnová politika v roce 2018

Měnová politika v roce 2018 Měnová politika v roce 18 Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB 7.. 18, Praha Obsah Česká ekonomika v roce 18 optikou ČNB Co lze čekat od měnové politiky Česká ekonomika robustně roste Růst HDP a jeho struktura

Více

SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR. Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem

SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR. Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem 1 SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem 216 2 SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY POJIŠŤOVEN 216 SHRNUTÍ Agregované výsledky společných

Více

Měnová politika ČNB v roce 2017

Měnová politika ČNB v roce 2017 Snídaně s Treasury Erste Corporate Banking Měnová politika ČNB v roce 2017 Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB Praha, 10.1.2017 Klíčové otázky pro měnovou politiku i podnikatele Kdy se česká inflace udržitelně

Více

Česká ekonomika v podmínkách globální krize

Česká ekonomika v podmínkách globální krize Česká ekonomika v podmínkách globální krize Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Seminář MZV, Praha, 31. srpna 29 Dopady krize na ekonomiku ČR Bankovní sektor a finanční stabilita Aktuální prognóza

Více

Ekonomický výhled ČR

Ekonomický výhled ČR Ekonomický výhled ČR Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Den otevřených dveří České národní banky Praha, 8. června 2013 Finanční a dluhová krize v eurozóně Podobně jako povodně neznají hranic,

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Ekonomická situace a výhled optikou ČNB

Ekonomická situace a výhled optikou ČNB KONEC ZLATÝCH ČASŮ ČESKÉHO EXPORTU? Ekonomická situace a výhled optikou ČNB Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB XIX. Exportní fórum, 9.-1.11.17 Mladé Buky In strategy it is important to see distant things

Více

cností Miroslav Singer

cností Miroslav Singer Zadluženost domácnost cností v ČR R podle poznatků ČNB Miroslav Singer viceguvernér, Česká národní banka Euro setkání Život na dluh Corinthia Towers hotel, 25. května 27 Hlavní témata Spotřeba domácností:

Více

Tisková konference ČNB

Tisková konference ČNB Zpráva o finanční stabilitě 2018/2019 Tisková konference ČNB Jiří Rusnok, guvernér Jan Frait, ředitel sekce finanční stability Praha, 23. května 2019 Změny v komunikaci výsledků jednání bankovní rady o

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 2015 DUBEN 2015 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje

Více

ské politiky v současn asné ekonomické situaci

ské politiky v současn asné ekonomické situaci Aplikace hospodářsk ské politiky v současn asné ekonomické situaci VIII. Setkání představitelů významných podniků Jihočeského kraje Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 12.

Více

Bankovní regulace v evropském kontextu

Bankovní regulace v evropském kontextu Krize Eurozóny makroekonomický výhled Bankovní regulace v evropském kontextu Lubomír Lízal, PhD. Strategické fórum Štiřín, 6.12.2012 Nejnovější prognóza ČNB + listopadové zátěžové testy Prognóza růstu

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 214 DUBEN 214 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

OMEZÍ REÁLNOU EKONOMIKU ZHORŠUJÍCÍ SE PŘÍSTUP K FINANCOVÁNÍ?

OMEZÍ REÁLNOU EKONOMIKU ZHORŠUJÍCÍ SE PŘÍSTUP K FINANCOVÁNÍ? OMEZÍ REÁLNOU EKONOMIKU ZHORŠUJÍCÍ SE PŘÍSTUP K FINANCOVÁNÍ? Pavel Řežábek ředitel útvaru Analýzy trhu a prognózy, ČEZ, a.s. CFO club Diskuse na téma Prognóza ekonomického vývoje v roce 2012 a ohlédnutí

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Martin Pecka, (Portfolio Manager) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. březen 2017 2 Obsah Nejdůležitější události uplynulého měsíce Přehled hlavních ekonomik

Více

Prezentace pro Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR 14. únor Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady

Prezentace pro Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR 14. únor Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB a finanční stabilita Prezentace pro Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR 14. únor 2007 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Finanční stabilita je jedním m

Více

Aktuální makroekonomická prognóza a výhled měnové politiky

Aktuální makroekonomická prognóza a výhled měnové politiky Aktuální makroekonomická prognóza a výhled měnové politiky Rozpočet a finanční vize měst a obcí 11. září 14 Praha Autoklub ČR Smetanův sál Petr Král Ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce

Více

Integrace dohledu nad. trendy finančního sektoru. Miroslav Singer

Integrace dohledu nad. trendy finančního sektoru. Miroslav Singer Integrace dohledu nad finančním m trhem a hlavní trendy finančního sektoru Miroslav Singer viceguvernér, Česká národní banka Aktuáln lní vývoj finančních trhů,, jejich regulace a dozor Vysoká škola finanční

Více

Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku

Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 214 Obsah prezentace

Více

Aktuální vývoj na finančních trzích a rizika pro finanční stabilitu v ČR

Aktuální vývoj na finančních trzích a rizika pro finanční stabilitu v ČR Aktuální vývoj na finančních trzích a rizika pro finanční stabilitu v ČR Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Setkání s představiteli zaměstnavatelských a podnikatelských svazů 4. prosince

Více

Tisková konference bankovní rady ČNB

Tisková konference bankovní rady ČNB Tisková konference bankovní rady ČNB 5. Situační zpráva o hospodářském a měnovém vývoji 4. srpna 016 Přijaté měnověpolitické rozhodnutí a pozice ČNB Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání jednomyslně

Více

Světová finanční krize a její důsledky pro českou ekonomiku

Světová finanční krize a její důsledky pro českou ekonomiku Světová finanční krize a její důsledky pro českou ekonomiku Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Brno, 2.- 3. prosince 2008 Osnova Specifika současné finanční krize ČR a primární dopady krize Sekundární

Více

Průběh a projevy krize ve finančním sektoru v EU a v ČR. Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropskéintegrace, NEWTON College, a.s.

Průběh a projevy krize ve finančním sektoru v EU a v ČR. Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropskéintegrace, NEWTON College, a.s. Průběh a projevy krize ve finančním sektoru v EU a v ČR Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropskéintegrace, NEWTON College, a.s. Příčiny současnéfinančníkrize dynamika současnéfinanční krize, lokálnívznik

Více

Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty

Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 11 Praha 1, Česká Republika, tel.: +42 221 424 111, fax: +42 221 424 196, e-mail: marek@patria.cz Obsah Nestabilita na

Více

Makroekonomický vývoj a trh práce

Makroekonomický vývoj a trh práce Makroekonomický vývoj a trh práce Petr Král Ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce měnová a statistiky Setkání bankovní rady ČNB s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů

Více

Současný ekonomický vývoj a trh práce

Současný ekonomický vývoj a trh práce Současný ekonomický vývoj a trh práce Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky www.komora.cz ING Bank, 24. října 2018 Struktura prezentace Podnikatelský sentiment Komorová národohospodářská

Více

Makroekonomický vývoj a realitní trh

Makroekonomický vývoj a realitní trh Makroekonomický vývoj a realitní trh Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Czech Real 11 Praha 17. května 11 Makroekonomické prostředí Podmínky na finančním trhu Realitní trh Ekonomická aktivita v zahraničí

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 14 ŘÍJEN 14 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%.

Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%. Fond korporátních dluhopisů ČP INVEST Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%. Důvodem poklesu FKD je zejména

Více

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 114. měření (říjen 2008)

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 114. měření (říjen 2008) Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 114. měření (říjen 2008) Do říjnového průzkumu IOFT zaslalo svoje predikce budoucího vývoje inflace a dalších ukazatelů devět domácích a jeden zahraniční

Více

Webinář. Fund Portfolio Management. Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář

Webinář. Fund Portfolio Management. Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář Webinář Fund Portfolio Management Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulého období Přehled vývoje hlavních ekonomik a politik

Více

Tisková konference bankovní rady ČNB

Tisková konference bankovní rady ČNB Tisková konference bankovní rady ČNB 1. Situační zpráva o hospodářském a měnovém vývoji 3. února 11 Přijaté měnověpolitické rozhodnutí a poměr hlasování Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB

Více

Reakce měnové politiky ČNB na hospodářskou krizi

Reakce měnové politiky ČNB na hospodářskou krizi Prezentace členů bankovní rady Reakce měnové politiky ČNB na hospodářskou krizi Vladimír Tomšík vrchní ředitel a člen Bankovní rady ČNB Den otevřených dveří ČNB Praha 12. června 21 Obsah prezentace Vznik

Více

Vývoj na finančních trzích a rizika pro finanční stabilitu v ČR

Vývoj na finančních trzích a rizika pro finanční stabilitu v ČR Vývoj na finančních trzích a rizika pro finanční stabilitu v ČR Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Setkání s představiteli odborových svazů 1. prosince 213 V eurozóně přetrvává napjatý

Více

Finanční trhy, ekonomiky. Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. srpen 2017

Finanční trhy, ekonomiky. Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. srpen 2017 Finanční trhy, ekonomiky Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. srpen 2017 2 Krátce v kostce Ekonomika USA pokračuje oživení, ale bez pozitivních překvapení dopady hurikánové sezóny Výhled

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Motto Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit, veřejný dluh by se měl snížit,

Více

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ Prezentace J. M. Barrosa, předsedy Evropské komise, Evropské radě dne 9. prosince 2011 Pakt euro plus v souvislostech Evropa 2020 Postup při makroekonomické

Více

Situace v sektoru domácností v současné fázi hospodářského cyklu

Situace v sektoru domácností v současné fázi hospodářského cyklu Situace v sektoru domácností v současné fázi hospodářského cyklu Petr Král ředitel sekce měnové RetailCon Národní dům Vinohrady Praha 1. května 19 Spotřeba domácností a disponibilní důchod Disponibilní

Více

ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU. Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM. www.cesvsem.cz. Bratislava, 9.

ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU. Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM. www.cesvsem.cz. Bratislava, 9. ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Bratislava, 9. února 2007 Obsah: 1. Hrubý domácí produkt (HDP) a růstová výkonnost

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Výhled české ekonomiky na období 2011-2012. Pavel Mertlík hlavní ekonom

Výhled české ekonomiky na období 2011-2012. Pavel Mertlík hlavní ekonom Výhled české ekonomiky na období 2011-2012 Pavel Mertlík hlavní ekonom 14.10.2010 Globální výhled: růstová pauza prudké zpomalení hospodářského růstu v USA a v eurozóně v druhém pololetí r. 2010 prvním

Více

Evropské stres testy bankovního sektoru

Evropské stres testy bankovního sektoru Evropské stres testy bankovního sektoru Evropský bankovní sektor, podobně jako americký na přelomu 2008 a 2009, se dostal v 2Q letošního roku do centra pozornosti investorů v souvislosti s narůstajícími

Více

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23.

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. květen 2012 Obsah prezentace 1. Postavení ČR v zrcadel dluhových problémů

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

SHRNUTÍ 5 SHRNUTÍ. Globální ekonomický růst pokračoval i v situaci vysokých cen ropy

SHRNUTÍ 5 SHRNUTÍ. Globální ekonomický růst pokračoval i v situaci vysokých cen ropy 5 Finanční sektor v loňském roce upevnil své postavení. Pozitivně k tomu přispěl domácí ekonomický vývoj. Lze předpokládat, že prostředí vysokého růstu, příznivé pro bilance podniků i domácností, přetrvá

Více

10 1 SHRNUTÍ CELKOVÉ HODNOCENÍ

10 1 SHRNUTÍ CELKOVÉ HODNOCENÍ 10 1 SHRNUTÍ CELKOVÉ HODNOCENÍ V létě letošního roku vstoupí světová ekonomika již do sedmého roku od začátku krize, avšak v Evropě ji zejména kvůli vývoji v eurozóně stále není možné označit za ukončenou.

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 2015 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje názory

Více

Tisková konference bankovní rady

Tisková konference bankovní rady Tisková konference bankovní rady 2. Situační zpráva o hospodářském a měnovém vývoji 31. března 216 Přijaté měnověpolitické rozhodnutí a pozice ČNB Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání jednomyslně

Více

Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce

Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnovm nové a statistiky Praha, 3.11.9 Plán n prezentace Vnější prostředí Veřejné finance

Více

Ekonomická prezentace ČNB

Ekonomická prezentace ČNB Ekonomická prezentace ČNB Petr Král ředitel Odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce měnová a statistiky Emisní den zlaté mince Dřevěný most v Lenoře. května 13, Radniční sál, Prachatice Makroekonomický

Více

CELKOVÉ HODNOCENÍ. Odolnost finančního sektoru. Rizika cyklická. Rizika strukturální

CELKOVÉ HODNOCENÍ. Odolnost finančního sektoru. Rizika cyklická. Rizika strukturální 10 1 SHRNUTÍ CELKOVÉ HODNOCENÍ Odolnost finančního sektoru Rizika cyklická Rizika strukturální Finanční sektor v ČR procházel v období od jara 2015 z hlediska finanční stability příznivým vývojem. Systémová

Více

Makroekonomický výhled, vývoj bankovních úvěrů a rizika pro finanční stabilitu Jan Frait

Makroekonomický výhled, vývoj bankovních úvěrů a rizika pro finanční stabilitu Jan Frait Makroekonomický výhled, vývoj bankovních úvěrů a rizika pro finanční stabilitu Jan Frait Diskusní setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Praha, 27. srpen 215 I. Aktuální makroekonomická prognóza

Více

Makroekonomické faktory trhu nemovitostí. Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna

Makroekonomické faktory trhu nemovitostí. Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna Makroekonomické faktory trhu nemovitostí Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna Makroekonomická prognóza ČS 2 Prognóza ČS: předpoklad o zahraničním ekonomickém

Více

Makroekonomická predikce

Makroekonomická predikce Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY Odbor Finanční politika Č Ministerstvo financí Č, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 2 ekonomický výkon, ceny zboží a služeb, trh práce, vztahy k zahraničí,

Více

Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB

Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB Porada vedoucích ch obchodně ekonomických úseků zastupitelských úřadů ČR Mojmír r Hampl viceguvernér ČNB Praha, 23.6.2008 Obsah Vnější prostředí české ekonomiky Vývoj

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2006 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2006 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2006 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Makroekonomická data z února a začátku března se nadále nesou v pozitivním duchu. Bilance zahraničního obchodu potvrzuje přebytky

Více

Konvergence a růst: ČR a sousedé

Konvergence a růst: ČR a sousedé Konvergence a růst: ČR a sousedé Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka Ekonomický růst : očekávání a nástroje Mezinárodní vědecká konference Bankovní institut vysoká škola Praha, Kongresové

Více

DLUHY, ÚVĚROVÉ REGISTRY A FINANČNÍ STABILITA

DLUHY, ÚVĚROVÉ REGISTRY A FINANČNÍ STABILITA DLUHY, ÚVĚROVÉ REGISTRY A FINANČNÍ STABILITA Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Prezentace pro konferenci uspořádanou sdružením SOLUS Praha 19. června 2014 Názory obsažené v této

Více

Tisková konference bankovní rady

Tisková konference bankovní rady Tisková konference bankovní rady 6. Situační zpráva o hospodářském a měnovém vývoji 9. září 16 Přijaté měnověpolitické rozhodnutí a pozice ČNB Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání jednomyslně rozhodla

Více

SHRNUTÍ ZPRÁVA O INFLACI / II

SHRNUTÍ ZPRÁVA O INFLACI / II SHRNUTÍ ZPRÁVA O INFLACI / II 2019 2 SHRNUTÍ I. SHRNUTÍ GRAF I.1 PROGNÓZA CELKOVÉ INFLACE Inflace se letos bude nacházet v horní polovině tolerančního pásma, na horizontu měnové politiky se sníží k 2%

Více

Ekonomický bulletin 6/2016 3,5E 7,5E

Ekonomický bulletin 6/2016 3,5E 7,5E konomický bulletin 30 6/2016 6 3,5 6 80 100% 53% 6 7,5 Hospodářský a měnový vývoj 1 Shrnutí Rada guvernérů na svém měnovém zasedání 8. září 2016 vyhodnotila hospodářské a měnové údaje, které byly zveřejněny

Více

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela?

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? Konference Fórum e-time 2011 květen 2011 Globální kontexty krize Dopad na českou ekonomiku a firemní sektor Odvětví informačních a komunikačních činností Telekomunikace

Více

Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách?

Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách? Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách? Pavel Sobíšek 3. října 2017 Agenda V jaké fázi se nachází globální a evropská ekonomika? Vydrží současný růst cen komodit? jaké faktory

Více