DOTAZNÍK PRO MANAGEMENT KLASTRŮ V ČR - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DOTAZNÍK PRO MANAGEMENT KLASTRŮ V ČR - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA"

Transkript

1 . Projekt Měření a řízení výkonnosti klastrů byl podpořen Grantovou agenturou ČR, reg. č. projektu 402/06/1526 DOTAZNÍK PRO MANAGEMENT KLASTRŮ V ČR - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ČÁST I ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY KLASTRU Průzkumu se zúčastnilo celkem 20 klastrů působících na území České republiky: Plastikářský klastr Omnipack - Klastr výrobců obalů Nanomedic Clutex - klastr technické textílie Moravskoslezský strojírenský klastr Moravskoslezský automobilový klastr Moravskoslezský dřevařský klastr IT Cluster Klastr českých nábytkářů Ekogen Český nanotechnologický klastr Envicrack - klastr obnovitelných zdrojů energie Český klastr přípojných vozidel a nástaveb Water Treatment Aliance CEITEC Cluster - bioinformatics CGC-Czech Glass Cluster Stavební klastr Ostrava Klastr přesného strojírenství Vysočina Hydrogen - CZ Czech Stone Cluster Regionální příslušnost klastrů je znázorněna na následujícím obrázku: 15% 5% 5% 5% 15% 10% 35% Zlínský kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Jihočeský kraj 10% Královéhradecký kraj Liberecký kraj Jihomoravský kraj Kraj Vysočina

2 1. Převládající oborové zaměření Z hlediska oborového zaměření je největší zastoupení klastrů ze zpracovatelského průmyslu, který tvoří 55 %. Významné zastoupení (30 %) mají i klastry působící v oblasti výzkumu a aplikace nových technologií (nanotechnologie, biotechnologie, energetický průmysl). Z klastrů, které se zúčastnily výzkumu jich 60 % působí v tradičních oborech a 40 % v oborech nových. 2. Vznik klastru (rok) Klastry v ČR jsou velmi mladé, tři čtvrtiny klastrů ve vzorku vznikly v roce Ostatní klastry vznikly v roce 2005, jeden dokonce až v roce letošním. Nejstarším klastrem je Moravskoslezský strojírenský klastr, který vznikl již v roce % 5% 0% 15% 75% Rok 2003 Rok 2004 Rok 2005 Rok 2006 Rok Počet firem v klastru a) Počet velkých firem (více než 250 zaměstnanců) b) Počet středních firem ( zaměstnanců) c) Počet malých firem (10 49 zaměstnanců) d) Počet mikrofirem (1 9 zaměstnanců) Klastry v ČR mají nejčastěji 16 až 25 členů. Z hlediska počtu členů je největším klastrem v ČR Moravskoslezský strojírenský klastr. Klastry v ČR však v současné době vznikají nebo jsou v raném stádiu rozvoje. Počty jejich členů tedy velmi kolísají, ale zpravidla mají rostoucí tendenci.

3 Velikost klastrů z hlediska členské základny podrobněji popisuje následující obrázek: 30% 20% 50% Méně než 15 členů členů Více než 25 členů Následující obrázek ukazuje rozdělení členských firem klastru dle jejich velikosti v roce 2006: 23% 11% 32% 34% Velké firmy (více než 250 zam.) Malé firmy (10-49 zam.) Střední firmy ( zam.) Mikrofirmy (1-9 zam.) 4. Právní forma klastru Všechny klastry v ČR mají svoji právní formu. Nejrozšířenější právní formou je občanské sdružení (téměř polovina případů) a družstvo (třetina případů). Využívanou právní formou je i zájmové sdružení právnických osob a v jednom případě i forma akciové společnosti. 5. Firmy se zahraničním vlastníkem / multinacionální firmy v klastru ANO NE 55 % klastrů má mezi členy firmy se zahraničním vlastníkem nebo multinacionální firmy. V průměru manažeři klastrů nepovažují přítomnost těchto firem na příliš významný faktor rozvoje klastru. Ti manažeři klastrů, kteří přítomnost takových firem v klastru za důležitou považují, tyto firmy ve svém klastru ve skutečnosti i mají. 6. Dominantní firma(y) v klastru ANO NE U poloviny českých klastrů dominantní firma přítomna je, u poloviny není. Přítomnost dominantní firmy považuje 60 % manažerů za nevýznamný faktor pro rozvoj klastru. Postoj manažerů poměrně významně souvisí se situací (realitou) v jejich klastru.

4 7. Charakter trhů, na kterých firmy realizují své výrobky / služby a) Převážně globální b) Převážně evropský c) Převážně národní d) Převážně regionální Téměř tři čtvrtiny klastrů realizují své výrobky či služby na nadnárodních trzích. Patnáct procent klastrů působí převážně na národním trhu a menší podíl klastrů poté působí na trhu regionálním. 8. Členové a spolupracující klastru Členy klastru jsou: Spolupracující s klastrem (ne členové): a) Dodavatelé surovin a energie a) Dodavatelé surovin a energie b) Zpracovatelé (výrobci) b) Zpracovatelé (výrobci) c) Výrobci strojů a zařízení c) Výrobci strojů a zařízení d) Obchodní organizace d) Obchodní organizace e) Zpracovatelé odpadů e) Zpracovatelé odpadů f) Instituce poskytující služby f) Instituce poskytující služby g) Výzkumné ústavy g) Výzkumné ústavy h) Univerzita h) Univerzita i) Jiné subjekty: i) Jiné subjekty: Informace o charakteru členů klastru poskytuje následující obrázek: Dodavatelé surovin a energie Zpracovatelé (výrobci) Výrobci strojů a zařízení Obchodní organizace Zpracovatelé odpadů Instituce poskytující služby Výzkumné ústavy Univerzita Jiné subjekty 0% 20% 40% 60% 80% 100% Zajímavostí je, že klastry v ČR v několika případech přijaly za členy také střední školy, což souvisí s realizací cílů v oblasti lidských zdrojů.

5 Spolupráci se vzdělávacími institucemi považuje 75 % manažerů klastrů za velmi významnou. Výzkumný ústav je součástí téměř poloviny klastrů ve vzorku. Všichni manažeři společný výzkum a spolupráci s výzkumnou institucí označují za kritický faktor úspěšného rozvoje klastru. S klastry dále spolupracují (v případě, že nejsou členem klastru) nejčastěji univerzity, instituce poskytující služby, výzkumné ústavy a školy. 9. Co bylo primárním impulsem vzniku klastru? Aktivity klastrové iniciativy vznikly jako důsledek: a) Vládní podpory b) Podpory zástupců univerzity c) Podpory regionální agentury d) Vlastní iniciativy a zájmů podniků e) Jiné: Aktivity klastrové iniciativy vznikly nejčastěji jako důsledek vlastní iniciativy a zájmů podniků. Část klastrů byla iniciována také zástupci regionálních agentur či univerzit. Vznik klastrů v ČR je také v některých případech iniciován oborovými asociacemi. Vládní podpora Podpora zástupců univerzity Podpora regionální agentury Vlastní iniciativa a zájem podniků Jiná možnost 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 10. Jaký je hlavní cíl (vize) klastru? K cílům klastrů v ČR patří především posílení pozice daného oboru v konkrétním regionu, posílení exportu a výkonnosti zúčastněných firem, a to zpravidla prostřednictvím aplikace nových poznatků ve výzkumu a vývoje, inovací a transferu technologií. 11. Jsou cíle a strategie klastru aktualizovány? Jak často? a) Stále jsou platné původní cíle definované na počátku vzniku klastru b) Cíle jsou aktualizovány každý rok c) Cíle jsou aktualizovány ve střednědobém horizontu (2 5 let) d) Cíle jsou aktualizovány v dlouhodobém horizontu (více než 5 let) Vzhledem k tomu, že klastry v ČR se nachází ve stádiu vzniku nebo raného rozvoje, jsou ve většině případů platné původní cíle definované na počátku vzniku klastru.

6 12. Na formulaci cílů a strategií klastru se podílí: a) Management klastru b) Top-management podniků klastru c) Dominantní podniky d) Zástupci univerzity e) Zástupci vládní / regionální instituce f) Jiný subjekt, uveďte jaký: Na formulaci cílů a strategií klastrů se nejčastěji podílí top-management podniků a management samotného klastru. Přibližně u poloviny klastrů se podílí také zástupci univerzit, ve čtvrtině případů zástupci dominantních podniků. Respondenti v ČR uvedli, že na formulací cílů a strategie klastru se vůbec nepodílí zástupci regionálních institucí. Management klastru Top-management podniků klastru Dominantní podniky Zástupci univerzity Zástupci vládní / regionální instituce Jiný subjekt 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 13. Je naplňování jednotlivých cílů hodnoceno? a) Ano, pravidelně b) Ano, nepravidelně c) Spíše ne d) Ne Polovina klastrů hodnotí plnění svých cílů pravidelně a třetina nepravidelně. Čtvrtina klastrů plnění svých cílů spíše nehodnotí (prozatím).

7 ČÁST II AKTIVITY (SLUŽBY A SPOLEČNÉ AKCE) VAŠEHO KLASTRU Klastr v současnosti nabízí (Odpovědi označte křížkem.) Klastr nenabízí, ale plánuje nabídnout v příštích letech Klastr nenabízí, ale je v případě zájmu schopen nabídnout Klastr nenabízí, ani neplánuje nabídnout 14. V oblasti networkingu: a) Informační podpora (společný www portál, noviny, časopisy, zřízení informačního centra, ) b) Pravidelné workshopy, setkání c) Zprostředkování kontaktů mezi členy klastru d) Zprostředkování kontaktů s dodavateli nebo odběrateli Oblast networkingu obecně patří k nejčastějším aktivitám, které české klastry provádějí. Všechny klastry odpověděly, že realizují či plánují aktivity typu informační podpora, pravidelné workshopy a setkání, zprostředkování kontaktů mezi členy klastru. 80 % klastrů také realizuje nebo plánuje zprostředkovávat kontakty s dodavateli nebo odběrateli. 15. V oblasti lidských zdrojů: a) Pořádání společných seminářů a konferencí b) Společná příprava a vzdělávání zaměstnanců c) Spolupráce se vzdělávacími institucemi Oblast lidských zdrojů patří k druhým nejčastějším aktivitám českých klastrů. Více než polovina klastrů spolupracuje se vzdělávacími institucemi, další klastry tuto aktivitu plánují. Téměř 90 % klastrů pořádá nebo plánuje pořádat společné semináře a konference. Polovina klastrů plánuje společně připravovat a vzdělávat zaměstnance, tři klastry již tuto aktivitu realizují. 16. V oblasti výzkumu a inovací: a) Společný výzkum a vývoj b) Spolupráce s výzkumnými institucemi c) Inovace produktů nebo procesů d) Podpora spin-offs e) Služby inkubátoru Všechny klastry spolupracují nebo plánují spolupracovat s výzkumnými institucemi. Více než polovina klastrů již pracuje na společných projektech v oblasti výzkumu a vývoje a většina klastrů také pracuje na inovaci produktů a procesů nebo to alespoň plánuje. Prioritou českých klastrů není podpora spin-offs, ani poskytování služeb inkubátoru.

8 17. V oblasti obchodní spolupráce a propagace: a) Společný nákup b) Sdílená produkce c) Logistický management d) Marketingový průzkum trendů a trhů e) Společná účast na veletrzích f) Katalog výrobků a služeb členů klastru g) Společné logo, obchodní značka h) Společná reklama i) Elektronické tržiště Naprostá většina klastrů má společné logo či obchodní značku a využívá společné reklamy. Téměř všechny klastry také plánují nebo realizují společnou účast na veletrzích a výstavách. Polovina klastrů také provádí marketingové průzkumy trhů a připravila společný katalog. České klastry (až na výjimky) neplánují realizovat společný nákup, sdílenou produkci, logistický management nebo elektronické tržiště. 18. Podpůrné aktivity: a) Pomoc při přípravě a řízení projektů b) Benchmarking c) Podpůrný servis (bankovní služby, pojištění, legislativní, účetní a daňové poradenství) Polovina klastrů poskytuje svým členům pomoc při přípravě a řízení projektů. Dvě třetiny klastrů také plánují využití benchmarkingu. Naopak většina klastrů neposkytuje svým členům další podpůrné služby. 19. V oblasti ovlivňování politik: a) Lobování ve prospěch infrastruktury b) Lobování pro lepší právní předpisy c) Lobování ve prospěch dotací České klastry lobují především ve prospěch dotací (tři čtvrtiny klastrů), nebo tuto aktivitu plánují. Polovina klastrů také lobuje pro lepší právní předpisy, ve prospěch infrastruktury lobuje pouze třetina klastrů. 20. Další aktivity: a) Společné infrastrukturní investice b) Zajišťování finančních zdrojů (banky, venture capital,...) Prioritou českých klastrů nejsou společné infrastrukturní investice ani zajišťování finančních zdrojů (to plánuje pouze třicet procent klastrů).

9 21. Vyjmenujte prosím aktivity, o které mají členové klastru největší zájem. Členové klastrů mají největší zájem o: společnou propagaci a marketing, účast na veletrzích a výstavách společné projekty v oblasti výzkumu, vývoje nových technologií, inovací aktivity v oblasti lidských zdrojů (společné vzdělávání, semináře) Členové také projevují zájem o marketingové výzkumy a odborné studie, zprostředkování obchodů, informace o dotačních programech nebo společný nákup. 22. Prosím odhadněte podíl členů klastru, kteří se na společných aktivitách podílejí: a) Pravidelně % b) Příležitostně % c) Vůbec % V průměru se aktivit klastrů pravidelně účastní přibližně čtyřicet procent členů, téměř stejný podíl se účastní příležitostně a asi pětina vůbec. 23. Jak významně se následující manažeři podílejí na iniciativách vedoucích ke společným projektům? Ohodnoťte každou možnost škálou 1 3, kde: a) Manažeři klastru Vůbec ne Částečně Významně b) Manažeři dominantních firem c) Manažeři malých a středních firem d) Manažeři regionálních institucí U všech klastrů jsou společné aktivity výsledkem iniciativy manažerů klastru. Významně se také podílí management dominantních firem a částečně management malých a středních firem. Manažeři regionálních institucí se buď nepodílí vůbec nebo jen částečně. Manažeři klastru Manažeři dominantních firem Manažeři malých a středních firem Manažeři regionálních institucí 0% 20% 40% 60% 80% 100% Významně Částečně Vůbec

10 24. Spolupráce s jinými klastry: ANO NE Pokud ANO, uveďte v jakých oblastech. České klastry vzájemně spolupracují především v oblasti sdílení znalostí o fungování klastrů, o jejich řízení, financování, legislativě a podmínkách využití dotačního programu. Pokud jde o klastry z příbuzných oborů, spolupracují klastry také v oblasti výzkumu a vývoje nebo aplikace inovativních technologií (např. u nanotechnologií). Některé české klastry již navázaly kontakt i s klastry v zahraničí. Spolupráce s nimi je možná v oblasti sdílení zkušeností o řízení klastrů nebo na konkrétních společných projektech, pokud tyto klastry působí ve stejných oborech. 25. Specifikujte prosím formy spolupráce Vašeho klastru s univerzitou/univerzitami: a) Spolupráce se realizuje v oblastech: b) Spolupráce by dále byla možná v oblastech: Mezi oblasti spolupráce klastrů s univerzitami nejčastěji patří: spolupráce na projektech v oblasti výzkumu, vývoje a inovací rozvoj lidských zdrojů (odborné semináře, ) využití zařízení univerzity pro účely klastru (zkušebna, laboratoř, ) sdílení odborných informací, vypracování expertních studií Spolupráce je také možná v oblasti společné propagace nebo ovlivňování studijních programů univerzit pro potřeby praxe.

11 ČÁST III ŘÍZENÍ A FINANCOVÁNÍ KLASTRU 26. Jakým způsobem je klastr řízen? (více odpovědí je možných) a) Klastr má profesionálního manažera(y) b) Klastr je řízen zástupci podniků c) Klastr je řízen zástupci univerzity nebo regionální instituce d) Klastr je řízen jiným způsobem Téměř všechny klastry v ČR jsou řízeny profesionálním manažerem a polovina z nich je řízena také zástupci podniků, podrobněji viz obrázek: Profesionální manažer Zástupci podniků Zástupci univerzity nebo regionální instituce Jiný způsob 0% 20% 40% 60% 80% 100% 27. Jaké je personální složení managementu klastru? Všechny klastry mají vlastního manažera (případně ředitele). Téměř u poloviny klastrů má manažer k dispozici asistentku. Klastry, které již realizují větší množství společných aktivit, často zaměstnávají projektové manažery na specifické činnosti. Polovina klastrů má pouze jediného zaměstnance. Tři české klastry mají pět zaměstnanců, což je maximum. 28. Celková výše rozpočtu managementu klastru v roce 2006: Výše ročního rozpočtu managementu klastru může být velmi odlišná. Většina klastrů začala působit až v průběhu roku 2006, proto přesnou výši rozpočtu za tento rok nelze stanovit. Roční rozpočet se pohybuje v rozmezí několika set tisíc korun až po maximum kolem hranice 3 mil. Kč. 29. Výše ročních členských poplatků (na jednoho člena) v roce 2006: Roční členské poplatky se zpravidla pohybují v rozmezí několika tisíc až desítek tisíc pro velké podniky. Některé klastry mají členské poplatky pouze symbolické, jeden klastr dokonce členské poplatky nevybírá vůbec. U většiny klastrů však členské podniky přispívají do rozpočtu prostřednictvím poplatků za služby, což je způsobeno daňovou uznatelností těchto nákladů.

12 30. Podíl financování managementu klastru: a) Příspěvky členů klastru % b) Dotace z EU % c) Příspěvky / dotace vlády % d) Příspěvky / dotace z regionálních a komunálních zdrojů % e) Projekty % f) Vlastní činnost % g) Úvěry % h) Jiné, uveďte jaké: % Všechny české klastry uvedly, že management je financován různou formou příspěvků členů (od pravidelných členských příspěvků, přes poplatky za služby, licenční poplatky až po půjčky členů či podíly na základním jmění u obchodní společnosti). Více než 70 % klastrů ve vzorku získalo příslib dotace z prostředků vlády a EU z programu OPPP Klastry. Přibližně čtvrtina klastrů byla také podpořena dotací z regionálních zdrojů. Třetina klastrů využila pro financování své činnosti úvěrů poskytnutých bankovním sektorem. Způsob financování klastrů ilustruje následující obrázek: Příspěvky členů klastru Dotace z EU Dotace vlády Dotace z regionálních zdrojů Projekty Vlastní činnost Úvěry Jiné 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 31. Podíl financování společných projektů členů klastru: a) Příspěvky členů klastru % b) Dotace z EU % c) Příspěvky / dotace vlády % d) Příspěvky / dotace z regionálních a komunálních zdrojů % e) Projekty % f) Vlastní činnost % g) Úvěry % h) Jiné, uveďte jaké: % Společné projekty jsou u všech klastrů financovány členy klastru. Většina klastrů ve vzorku získala také příslib dotace z OPPP Klastry a dvacet procent dotaci z regionálních zdrojů. Čtvrtina klastrů využívá pro financování společných projektů úvěrů. Jeden klastr má dokonce sponzora, který financuje vývoj společné technologie.

13 32. Jakou důležitost podle Vás hraje finanční podpora nově vznikajícím klastrům ze strany státu? a) Bez finanční podpory státu není existence klastru vůbec možná b) Bez finanční podpory státu by existence klastru byla možná, ale v naprosto jiném rozsahu a charakteru činností c) Finanční podpora státu je sice potřebná, zároveň ale přitahuje podniky, které do klastru vstupují pouze s nepřesnou vidinou získání finančních prostředků d) Klastry by měly být dobrovolnou aktivitou, finanční podpora ze strany státu není potřebná, podniky by se sdružovaly v klastrech i bez finanční podpory e) Finanční podpora ze strany státu je deformující prvek v procesu klastrování f) Jiný názor: Manažeři klastrů se v 70-ti procentech případů domnívají, že bez finanční podpory státu by existence klastru byla možná, ale v naprosto jiném rozsahu a charakteru činností. Čtvrtina manažerů se domnívá, že bez finanční podpory státu není existence klastru vůbec možná. Téměř polovina manažerů uvedla, že finanční podpora státu je sice potřebná, zároveň ale přitahuje podniky, které do klastru vstupují pouze s nepřesnou vidinou získání finančních prostředků. Dva manažeři si myslí, že klastry by měly být dobrovolnou aktivitou, finanční podpora ze strany státu není potřebná, podniky by se sdružovaly v klastrech i bez finanční podpory a další dva, že finanční podpora ze strany státu je deformující prvek v procesu klastrování.

14 ČÁST IV VÝSLEDKY ČINNOSTI KLASTRU 33. Vyjmenujte nejvýznamnější výsledky (splněné cíle), kterých již klastr dosáhl (v pořadí dle jejich závažnosti). Mezi významné výsledky, které již klastry dosáhly, jmenují manažeři zejména: fungující prostředí spolupráce, důvěra a komunikace mezi členy zisk dotace nebo jiných zdrojů financování prezentace klastru například na veletrzích či výstavách samotný vznik klastru první úspěchy ve společných projektech v oblasti výzkumu, vývoje a inovací zájem dalších firem o účast v klastru vytvoření marketingového nebo informačního portálu klastru Klastry dále také uvádějí první realizované úspěchy v projektech společného nákupu, společné výroby, lidských zdrojů, marketingových studií. Ceněna je také spolupráce s krajem. 34. Vyjmenujte nejvýznamnější aspekty v řízení a rozhodování v klastru, které přispěly k úspěšnému rozvoji klastru (v pořadí dle jejich závažnosti). Nejvýznamnější aspekty úspěchu klastru vidí manažeři v: kvalitním managementu, osobnosti manažera či předsedy klastru aktivitě, nadšení, důvěře a chuti spolupracovat podpoře silné firmy (profinancování aktivit či přirozený vůdce klastru) K důležitým faktorům úspěchu řadí také: osobní kontakty mezi managementem a členy klastru úspěšnou mapovací fázi klastru příslib dotace roli univerzity finanční obezřetnost při čerpání prostředků klastru v době jeho vzniku 35. Vyjmenujte nejvýznamnější problémy, na které klastr narazil (v pořadí dle jejich důležitosti). Nejvýznamnější problém rozvoje klastru dle většiny zástupců klastrů souvisí s dotačním programem OPPP Klastry, a to konkrétně s nevyjasněností podmínek a jejich změnami, s metodikou uznatelných nákladů. S tím souvisí také nespokojenost klastrů s dlouhou dobou administrace žádostí v dotačním programu a nezkušenost projektových manažerů poskytovatele dotace. Jako další problémy uvádějí: nedůvěru firem a neochotu spolupracovat předfinancování společných aktivit legislativu spojenou se založením a existencí právnické osoby klastru heterogenita klastru

15 36. Jakým způsobem přispívá (přispěje) činnost klastru regionu, ve kterém klastr působí: a) Cílenou podporou růstových firem působících v perspektivních odvětvích b) Efektivním partnerstvím veřejného a soukromého sektoru c) Specializací regionu d) Zatraktivněním regionu pro investory e) Zvýšením konkurenceschopnosti regionu f) Lepší znalostí potřeb podnikatelů g) Jiné přínosy, uveďte jaké: Největší přínosy klastru pro region vidí manažeři ve zvýšení konkurenceschopnosti, dále také v cílené podpoře růstových firem působících v perspektivních odvětvích, efektivním partnerství veřejného a soukromého sektoru a specializaci regionu. 37. Jak významné jsou následující kritické faktory pro úspěšný rozvoj klastru? Ohodnoťte škálou 1 až 5, kde: 1 není významné a 5 velmi významné a) Profesionalita managementu klastru b) Networking vytváření sítě spolupráce c) Vzájemná komunikace mezi členy klastru d) Využití ICT/virtuálního prostředí pro komunikaci e) Přístup firem k informacím f) Přítomnost velké, dominantní firmy v klastru g) Přítomnost multinacionální firmy v klastru h) Přístup k podpůrným službám i) Konkurence mezi firmami j) Vybudovaná infrastruktura k) Inovativní technologie l) Společný výzkum/spolupráce s výzk. institucemi m) Vzdělávání lidského kapitálu n) Spolupráce se vzdělávacími institucemi o) Silný podnikatelský duch ve firmách p) Klastr pokrývá celý nebo většinu hodnot. řetězce q) Podpora formou dotací v době mapování klastru r) Podpora formou dotací v době rozvoje klastru s) Přístup k finančním zdrojům t) Monitorování výkonnosti firem v klastru u) Benchmarking v) Lobování ve prospěch infrastruktury, legislativy... w) Vzájemná důvěra mezi členy klastru

16 K nejvýznamnějším kritickým faktorům pro úspěšný rozvoj klastrů manažeři řadí: vzájemná důvěra a komunikace mezi členy klastru networking vytváření sítě spolupráce profesionalita managementu klastru společný výzkum a spolupráci s výzkumnými institucemi přístup k finančním zdrojům a podpora vlády či regionů formou dotací jak v době mapování a vzniku klastru tak v době rozvoje klastru silný podnikatelský duch ve firmách vzdělávání lidského kapitálu a spolupráci se vzdělávacími institucemi inovativní technologie přístup firem k informacím lobování Za nejméně významné faktory považují přítomnost multinacionálních firem či firmy se zahraničním vlastníkem v klastru a přístup firem k podpůrným službám. Komentář k významnosti faktoru Přístup firem k informacím : Všechny klastry provádí nebo plánují poskytovat informační podporu. 60 % klastrů považuje přístup firem k informacím za významný faktor rozvoje klastru. Komentář k významnosti faktoru Přístup firem k podpůrným službám : Manažeři klastrů, které neposkytují podpůrné aktivity typu pomoc při přípravě a řízení projektů, benchmarking nebo podpůrný servis (bankovní služby, pojištění, legislativní, účetní a daňové poradenství) se zpravidla domnívají, že přístup firem k podpůrným aktivitám není významný faktor rozvoje klastru. Komentář k významnosti faktoru Inovativní technologie : U klastrů, které provádí nebo plánují inovace produktů nebo procesů, se 80 % manažerů domnívá, že inovativní technologie jsou významným faktorem rozvoje klastrů. Ty klastry, které inovace neprovádí, považují tento faktor za nevýznamný. Komentář k významnosti faktoru Společný výzkum a spolupráce s výzk. institucemi : Všechny klastry považují společný výzkum a spolupráci s výzkumnými institucemi za významný faktor rozvoje klastru. Komentář k významnosti faktoru Vzdělávání lidského kapitálu : Téměř 80 % zástupců klastrů, které pořádají společné semináře a konference a současně společně vzdělávají zaměstnance, se domnívá, že vzdělávání lidského kapitálu je významným faktorem pro rozvoj klastru. Komentář k významnosti faktoru Spolupráce se vzdělávacími institucemi : 70 % klastrů, které spolupracují se vzdělávacími institucemi, považuje tuto spolupráci za významný faktor rozvoje klastru. Komentář k významnosti faktoru Monitorování výkonnosti firem v klastru : Dvě třetiny klastrů nepovažují monitorování výkonnosti firem v klastru za významný faktor rozvoje klastru. Komentář k významnosti faktoru Benchmarking : Dvě třetiny manažerů klastrů, které provádí benchmarking, považují tuto aktivitu za významný faktor rozvoje klastru. Komentář k významnosti faktoru Lobování ve prospěch infrastruktury, legislativy, dotací, : Tři čtvrtiny manažerů klastrů, které lobují ve prospěch legislativy, infrastruktury nebo dotací, považují tuto aktivitu za významný faktor rozvoje klastru.

17 38. Shromažďuje klastr údaje o výkonnosti svých členů? ANO NE Pokud ANO, uveďte jaké údaje klastr shromažďuje. Dvě třetiny klastrů shromažďují údaje o výkonnosti svých členů, většinou však jen v podobě základních finančních ukazatelů vyžadovaných poskytovatelem dotace. 39. Zabývá se klastr analýzou výkonnosti svých členů? a) ANO, s využitím vlastních měřítek výkonnosti b) ANO, podle předepsaných měřítek vládní (regionální) agentury poskytující finanční podporu c) NE Pouze čtvrtina klastrů se zabývá analýzou výkonnosti svých členů a to většinou prostřednictvím vlastních měřítek výkonnosti. 40. Zabývá se management klastru analýzou výkonnosti klastru jako celku? a) ANO, s využitím vlastních měřítek výkonnosti b) ANO, podle předepsaných měřítek vládní (regionální) agentury poskytující finanční podporu c) NE Necelá polovina klastrů se zabývá analýzou výkonnosti klastru jako celku, a to zpravidla podle předepsaných měřítek agentury poskytující finanční podporu. 41. Zabývá se management klastru hodnocením výkonnosti klastrové iniciativy? a) ANO, s využitím vlastních měřítek výkonnosti b) ANO, podle předepsaných měřítek vládní (regionální) agentury poskytující finanční podporu c) NE Pouze třetina klastrů se zabývá hodnocením výkonnosti klastrové iniciativy. DĚKUJEME VÁM! cluster@fame.utb.cz

DOTAZNÍK PRO MANAGEMENT KLASTRŮ V ZAHRANIČÍ - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

DOTAZNÍK PRO MANAGEMENT KLASTRŮ V ZAHRANIČÍ - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA . Projekt Měření a řízení výkonnosti klastrů byl podpořen Grantovou agenturou ČR, reg. č. projektu 402/06/1526 DOTAZNÍK PRO MANAGEMENT KLASTRŮ V ZAHRANIČÍ - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ČÁST I ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY

Více

Představení spolupráce mezi lesnickým klastrem Ucayali a Národní klastrovou asociací. Ing. Lenka Ehrenbergerová

Představení spolupráce mezi lesnickým klastrem Ucayali a Národní klastrovou asociací. Ing. Lenka Ehrenbergerová Představení spolupráce mezi lesnickým klastrem Ucayali a Národní klastrovou asociací Ing. Lenka Ehrenbergerová Proč klastry? Klastry jako prokazatelně účinné nástroje regionálního a ekonomického rozvoje

Více

Představení projektu Gender v inovacích inovace v klastrech. PaedDr. Pavla Břusková, Národní klastrová asociace 30.3.2015, Praha

Představení projektu Gender v inovacích inovace v klastrech. PaedDr. Pavla Břusková, Národní klastrová asociace 30.3.2015, Praha Představení projektu Gender v inovacích inovace v klastrech PaedDr. Pavla Břusková, Národní klastrová asociace 30.3.2015, Praha 1 Inovace a klastry Nejvíce inovací pramení z osobních kontaktů v rámci týmů.

Více

Praktické zkušenosti s klastrováním v českém nábytkářství. Ing. Radek Brychta předseda Klastru českých nábytkářů

Praktické zkušenosti s klastrováním v českém nábytkářství. Ing. Radek Brychta předseda Klastru českých nábytkářů Praktické zkušenosti s klastrováním v českém nábytkářství Ing. Radek Brychta předseda Klastru českých nábytkářů Potřebujeme hledat nové způsoby podpory českého nábytkářství? Jaká je kondice českého nábytkářského

Více

KONFERENCE KLASTRY 2006, 4. - 5.května, Brno

KONFERENCE KLASTRY 2006, 4. - 5.května, Brno KONFERENCE KLASTRY 2006, 4. - 5.května, Brno Role inovačních systémů při rozvoji konkurenceschopných klastrů Ing. Luboš Lukasík Ředitel divize rozvoje podnikání Rozvoj MSP Hlavním problémem malých a středních

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

Klastrová politika přináší plody

Klastrová politika přináší plody Klastrová politika přináší plody Národní klastrová asociace PaedDr. Pavla Břusková prezidentka Rozvoj klastrů Klastry krajům: KONKURENČNÍ VÝHODU lidské zdroje internacionalizace KLASTROVÁ ORGANIZACE informace,

Více

Osnova vstupní analýzy pro vyhledávání vhodných firem pro klastry

Osnova vstupní analýzy pro vyhledávání vhodných firem pro klastry Osnova vstupní analýzy pro vyhledávání vhodných firem pro klastry Vstupní analýza v následující struktuře by měla být v rozsahu cca 20 25 stran formátu A4 (rozsah bez příloh). 1. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKAČNÍ

Více

Souhrnné údaje o přímých podporách malého a středního podnikání v roce a plán na rok počet mil. Kč počet mil. Kč mil.

Souhrnné údaje o přímých podporách malého a středního podnikání v roce a plán na rok počet mil. Kč počet mil. Kč mil. Příloha č. 1 Souhrnné údaje o přímých podporách malého a středního podnikání v roce 2004-2005 a plán na rok 2006 Skutečnost 2004 Skutečnost 2005 Plán 2006 počet mil. Kč počet mil. Kč mil. Kč Výše poskytnutých

Více

CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic

CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha, 23. 10. 2012 Oddělení rozvoje spolupráce firem Aktivní spolupráci při zakládání klastrů

Více

Setkání zpracovatelů projektů do programu Klastry. Praha 25/1/2006

Setkání zpracovatelů projektů do programu Klastry. Praha 25/1/2006 Setkání zpracovatelů projektů do programu Klastry Praha 25/1/2006 1 Jaké to dnes bude? Názorné Poučné Aktivní - nejsme už začátečníci novinky na CzechInvestu současný vývoj v oblasti podpory klastrů budoucí

Více

Základ klastru. Jak si klastr představit. Specializované podpůrné firmy. Další členové. Společné prvky výkonného klastru

Základ klastru. Jak si klastr představit. Specializované podpůrné firmy. Další členové. Společné prvky výkonného klastru Nanotechnologický klastr 28.3. 2006 Olomouc Co jsou to klastry Klastry vysvětlení konceptu Založení a financování Jiří Herinek Czechnvest Klastr oborové seskupení Regionální seskupení firem a přidružených

Více

Rusko, Ukrajina...Kanada, USA...jiné

Rusko, Ukrajina...Kanada, USA...jiné Úvodní dotazník Klastru českých nábytkářů Vážená paní, vážený pane, rádi bychom Vás požádali o vyplnění krátkého dotazníku. Tento dotazník nám pomůže určit bližší zaměření klastru podle Vašich preferencí,

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce v klastrových iniciativách 6. února 2013 Mezinárodní infrastruktura služeb pro podniky Působení sítě od r. 2008 Enterprise Europe Network Podpora: z Rámcového

Více

Konference Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI

Konference Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI Konference Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI 9. prosince 2010, Praha Clarion Congress Hotel, Praha Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 2013

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

ROLE VEŘEJNÉHO SEKTORU V ROZVOJI KLASTRŮ A KLASTROVÝCH INICIATIV

ROLE VEŘEJNÉHO SEKTORU V ROZVOJI KLASTRŮ A KLASTROVÝCH INICIATIV ROLE VEŘEJNÉHO SEKTORU V ROZVOJI KLASTRŮ A KLASTROVÝCH INICIATIV Pavla Břusková Agentura pro regionální rozvoj, a.s., Ostrava Spontánní vs. řízený proces Klastry jako spontánní seskupení a zdola ustavené

Více

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky)

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) 30.1.2014 multimediální sál budovy Krajského úřadu Libereckého kraje Struktura

Více

OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI

OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI VÝZKUM MEZI MAJITELI A MANAŽERY FIREM 2013 Strana 1 z 9 Obsah: 1. Úvod 3 2. Hlavní závěry výzkumu 4 3. Metodika 7 4. Vzorek respondentů 7 5. Organizátoři a

Více

Rozvoj klastrů v ČR. Nastavení systému a podpůrných nástrojů s výhledem pro budoucí spolupráci

Rozvoj klastrů v ČR. Nastavení systému a podpůrných nástrojů s výhledem pro budoucí spolupráci Rozvoj klastrů v ČR. Nastavení systému a podpůrných nástrojů s výhledem pro budoucí spolupráci Závěrečná mezinárodní konference projektu Clusters CORD; Praha 6.2.2013 Ing. Hana Zvariková, CzechInvest Rozvoj

Více

Inovační strategie a podpora malých a střední podnikatelů v Libereckém kraji

Inovační strategie a podpora malých a střední podnikatelů v Libereckém kraji Inovační strategie a podpora malých a střední podnikatelů v Libereckém kraji Konference Průmyslová inovace a transfer technologií v praxi Membránové inovační centrum MemBrain 19. března 2014, Stráž pod

Více

Jak na úřad a partnery města?

Jak na úřad a partnery města? PODZIMNÍ ŠKOLA NSZM ČR 5. 7. listopadu 2008, Hodonín ŠKOLA ZDRAVÝCH MĚST INSPIRACE PRO VÁS finance, osvědčená praxe, novinky 5. 11. 2008 diskusní workshop Jak na úřad a partnery města? Podnikatelé ukázky

Více

Expertní workshop k tématu internacionalizace klastrů

Expertní workshop k tématu internacionalizace klastrů Expertní workshop k tématu internacionalizace klastrů Mgr. Robert Wenzel OPPI 1. výzva Marketing a propagace, účast na výstavách a veletrzích Průzkum trhu, teritoriální studie 2. výzva Cornet iniciativa

Více

Podpora podnikání a exportních aktivit ze strany CzechInvestu

Podpora podnikání a exportních aktivit ze strany CzechInvestu Podpora podnikání a exportních aktivit ze strany CzechInvestu Ing. Veronika Friedlová Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa 3. března 2016, Ostrava Obsah prezentace Agentura CzechInvest Hlavní

Více

Národní nanotechnologický

Národní nanotechnologický Národní nanotechnologický program (NNP) Zdůvodnění potřebnosti a přínosu NNP pro VaV i výrobu v oblasti nanotechnologií v České republice. 30. 3. 2010 Příprava NNP Příprava národního nanotechnologického

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic PŘEDSTAVENÍ REGIONÁLNÍ KANCELÁŘE pro ZLÍNSKÝ KRAJ 7. března 2012 Ing. Daniel Hajda Ředitel Regionální kanceláře Zlín CzechInvest Agentura pro podporu

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce pro klastrové iniciativy 31. leden 2013 Proč podporovat mezinárodní spolupráci? Do roku 2030 budou rozvíjející se země tvořit 60% světového HDP Do roku

Více

URBIS INVEST. Program SPOLUPRÁCE. Brno, 19. dubna OP Podnikání a inovace

URBIS INVEST. Program SPOLUPRÁCE. Brno, 19. dubna OP Podnikání a inovace URBIS INVEST Program SPOLUPRÁCE OP Podnikání a inovace Brno, 19. dubna 2007 Co jsou klastry -- Izolovanost, nedostatečná vzájemná komunikace firem a spolupráce firem s vědecko-výzkumnou sférou -- Řešením

Více

Agentura pro regionální rozvoj, a.s. přehled hlavních aktivit

Agentura pro regionální rozvoj, a.s. přehled hlavních aktivit Poslání ARR: Pomáháme realizovat strategické cíle Moravskoslezského kraje Agentura pro regionální rozvoj, a.s. přehled hlavních aktivit Pavla Břusková generální ředitelka Agentura pro regionální rozvoj,

Více

Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Enterprise Europe Network Mezinárodní síť financovaná z Rámcového programu pro

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Ing. Hana Janáčková regionální projektová manažerka Brno, 26. února 2014 Regionální kancelář

Více

CzechInvest Váš partner pro podnikání v ČR. Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 27. listopadu 2014

CzechInvest Váš partner pro podnikání v ČR. Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 27. listopadu 2014 CzechInvest Váš partner pro podnikání v ČR Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 27. listopadu 2014 OPPI operační program podnikání a inovace 2007 2013 Alokace pro program Spolupráce klastry

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Závěrečná konference projektu Realizace Regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje CZ.1.13/4.2.00/

Závěrečná konference projektu Realizace Regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje CZ.1.13/4.2.00/ Závěrečná konference projektu Realizace Regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje CZ.1.13/4.2.00/21.01121 KOMPLEXNÍ STUDIE PROGRESIVNÍCH ODVĚTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network v České republice Ing. Daniela Váchová Financování pro malé a střední podniky 20.května 2008 Praha Základní informace Výzva EK v Rámcovém programu pro konkurenceschopnost a inovace

Více

Aktivity ESA BIC, ESA TT-Broker a spolupráce s ESO. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Aktivity ESA BIC, ESA TT-Broker a spolupráce s ESO. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Aktivity ESA BIC, ESA TT-Broker a spolupráce s ESO Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994; www.tc.cz Oddělení TC AV ČR: ORP

Více

STRATEGIE INTELIGENTNÍ KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI. Pavel Šubrt

STRATEGIE INTELIGENTNÍ KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI. Pavel Šubrt STRATEGIE INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Pavel Šubrt Smart Specialization Strategy S3 Strategický přístup k ekonomickému rozvoji státu/regionu (hospodářská strategie) prostřednictvím

Více

KLASTRY JAKO NÁSTROJ ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI FIREM

KLASTRY JAKO NÁSTROJ ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI FIREM KLASTRY JAKO NÁSTROJ ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI FIREM Drahomíra Pavelková, Eva Jirčíková Úvod Dle M. Portera [5] lze klastr chápat jako geografické soustředění vzájemně provázaných firem, specializovaných

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje

Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000741 Fórum výzkumu a inovací aneb regionem za výzkumem Hradec Králové 11. 5. 2017 15. května 2017 strana 1 Identifikace projektu o

Více

Olga Ondráčková MAS Hlinecko

Olga Ondráčková MAS Hlinecko Olga Ondráčková MAS Hlinecko PO 01 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace PO 02 Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků PO 03 Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury

Více

Teze k diplomové práci

Teze k diplomové práci ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci Téma: Regionální rozvoj Vedoucí diplomové práce: Ing. Josef Zilvar CSc. Autor diplomové práce: Bc. Lenka Antošová

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

Budoucnost cestovního ruchu v regionech. z pohledu krajské samosprávy

Budoucnost cestovního ruchu v regionech. z pohledu krajské samosprávy Budoucnost cestovního ruchu v regionech z pohledu krajské samosprávy Ing. Jindřich Ondruš předseda komise Rady Asociace krajů ČR pro cestovní ruch člen Rady Zlínského kraje Vznik krajů subjekty odpovídající

Více

Základní informace o projektu

Základní informace o projektu Základní informace o projektu Operační program Priorita Název projektu Akronym/zkratka Nadnárodní spolupráce Výměna a přenos zkušeností v oblastech inovací, zvyšování konkurenceschopnosti Podpora inovací

Více

DOTAZNÍK MĚŘENÍ A ŘÍZENÍ VÝKONNOSTI PODNIKŮ - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

DOTAZNÍK MĚŘENÍ A ŘÍZENÍ VÝKONNOSTI PODNIKŮ - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Projekt Tvorba modelu pro měření a řízení výkonnosti podniků byl podpořen Grantovou agenturou ČR, reg. č. projektu 402/09/1739 DOTAZNÍK MĚŘENÍ A ŘÍZENÍ VÝKONNOSTI PODNIKŮ - ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY

Více

KOMUNIKAČNÍ A INTERAKTIVNÍ PLATFORMA TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU

KOMUNIKAČNÍ A INTERAKTIVNÍ PLATFORMA TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU KOMUNIKAČNÍ A INTERAKTIVNÍ PLATFORMA TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU Reg. číslo projektu: CZ.1.07/2.4.00/12.0086 Zahájení projektu: 15. 10. 2009 Ukončení projektu: 14. 9. 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

CzechInvest Regionální kancelář pro Jihomoravský kraj. Mgr. Lucie Kuljovská ředitelka regionální kanceláře Hodonín, 29. října 2013

CzechInvest Regionální kancelář pro Jihomoravský kraj. Mgr. Lucie Kuljovská ředitelka regionální kanceláře Hodonín, 29. října 2013 CzechInvest Regionální kancelář pro Jihomoravský kraj Mgr. Lucie Kuljovská ředitelka regionální kanceláře Hodonín, 29. října 2013 Regionální kancelář pro JMK 1. část Regionální kanceláře agentury CzechInvest

Více

EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost

EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY A INICIATIVY V TEMATICKÉ VÝZKUMNÉ OBLASTI NMP Praha, 13. září 2011 Lenka HAVLÍČKOVÁ OBSAH PREZENTACE kontext rámcových

Více

Technologické platformy v OPPI. Mgr. Marie Danišová projektový manažer Praha, 21. února 2013

Technologické platformy v OPPI. Mgr. Marie Danišová projektový manažer Praha, 21. února 2013 Technologické platformy v OPPI Mgr. Marie Danišová projektový manažer Praha, 21. února 2013 Program Spolupráce - program podporuje vznik a rozvoj klastrů a technologických platforem (TP) - kooperační odvětvová

Více

Česká asociace nákupu a prodeje

Česká asociace nákupu a prodeje Česká asociace nákupu a prodeje Truhlářské 1104/13 11000 Praha 1 IČO: 02120119 Plátce DPH 1 Vize Jedna asociace nákupu a prodeje, jedno místo, jedna pomoc pro firmy, nákupčí, obchodníky, spolky a státní

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Regionální inovační strategie RIS3

Regionální inovační strategie RIS3 Jihočeský kraj Rozloha: 10 056 m2 (12 % rozlohy ČR) Počet obyvatel: 637 tisíc (nejnižší hustota zasídlení) Důležitá centra: Č. Budějovice, Tábor, Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec Výhodná geografická

Více

Zdroje financování. Podpora podnikání

Zdroje financování. Podpora podnikání Zdroje financování Podpora podnikání Obsah přednášky Státní podpora podnikání Podpora z národních zdrojů Podpora z fondů EU Operační program rozvoje Získávání dotačních zdrojů Státní podpora podnikání

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2010-2020

REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2010-2020 REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2010-2020 OBSAH 1. Proč Moravskoslezský kraj potřebuje svou inovační strategii? 4-5 2. Cíl Regionální inovační strategie 6-7 3. Struktura Regionální

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

Dotazník Podpora rozvoje průmyslových zón

Dotazník Podpora rozvoje průmyslových zón Dotazník Podpora rozvoje průmyslových zón V rámci zpracování ex-ante analýzy nového Programu na podporu rozvoje průmyslových zón Ministerstva průmyslu a obchodu ČR si Vás dovolujeme požádat o vyplnění

Více

Zaměření OP PIK 4 Prioritní osy (PO)

Zaměření OP PIK 4 Prioritní osy (PO) Zaměření OP PIK 4 Prioritní osy (PO) PO 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace PO 2 Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a stř. podniků PO 3 Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury

Více

KLASTRY pro textil ČR a jak dál (CLUTEX klastr technické textilie) Liberec,

KLASTRY pro textil ČR a jak dál (CLUTEX klastr technické textilie) Liberec, KLASTRY pro textil ČR a jak dál (CLUTEX klastr technické textilie) Liberec, 19.11.2010 Co je to klastr? seskupení firem a dalších subjektů majících vazbu k jednomu oboru nebo regionu přispívá k prohloubení

Více

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest Programy podpory podnikáníaktuální výzvy OPPI Agentura CzechInvest 1. 11. 2011 Ing. Lenka Menzelová Regionální projektový manažer pro Královéhradecký kraj Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Více

www.furniturecluster.cz KČN - příklady úspěšných projektů KČN a zakládání mezinárodní klastrové iniciativy ve Vietnamu

www.furniturecluster.cz KČN - příklady úspěšných projektů KČN a zakládání mezinárodní klastrové iniciativy ve Vietnamu www.furniturecluster.cz KČN - příklady úspěšných projektů KČN a zakládání mezinárodní klastrové iniciativy ve Vietnamu Představení Klastr českých nábytkářů První nábytkářský klastr v ČR (2006) Sídlo KČN:

Více

Technologické Inovační Centrum

Technologické Inovační Centrum Technologické Inovační Centrum Profil společnosti Technologické inovační centrum bylo založeno v roce 2005 Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně Zlínským krajem. Tyto dva subjekty hrají významnou roli při rozvoji

Více

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Ročenka konkurenceschopnosti 2006-2007 Růst a stabilita Globalizace Konkurenceschopnost Institucionální

Více

VE STŘEDOČESKÉM KRAJI

VE STŘEDOČESKÉM KRAJI DEN KLASTRŮ VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 6. ZÁŘÍ 2016 DOLNÍ BŘEŽANY národní klastrová asociace Akce se konala pod záštitou Ing. Miloše Petery, hejtmana Středočeského kraje, Ministerstva průmyslu a obchodu, Agentury

Více

Podpora podnikání v České republice

Podpora podnikání v České republice Podpora podnikání v České republice MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Podpora podnikání v České republice 2006 OBSAH Úvod......9 A. VŠEOBECNÉ PODPORY 1. Podpora malých a středních podniků.........13 Programy

Více

Příloha 1 Dotazník I. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA FIRMY. (1) Počet zaměstnanců (průměrný stav v roce 2006):... (2) Obrat v mil. Kč (za rok 2006):...

Příloha 1 Dotazník I. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA FIRMY. (1) Počet zaměstnanců (průměrný stav v roce 2006):... (2) Obrat v mil. Kč (za rok 2006):... Příloha 1 Dotazník I. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA FIRMY (1) Počet zaměstnanců (průměrný stav v roce 2006):... (2) Obrat v mil. Kč (za rok 2006):... II. KONKURENCESCHOPNOST FIRMY (3) Vyberte (zaškrtněte ),

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic AGENTURA CZECHINVEST 4. června 2012 Bc. Veronika Zumrová Regionální projektový manažer pro Královéhradecký kraj Agentura pro podporu podnikání a investic

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network a projekt Czech Local Visibility Events - Společně pro úspěch vašeho podnikání 24.4.2014 Mezinárodní infrastruktura služeb pro podniky Působení sítě od r. 2008 Zastoupena: Enterprise

Více

METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky

METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky Pracovní shrnutí Při své návštěvě v červenci 2008 provedla Deborah Edward, která vyučuje

Více

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 SME WEEK projekt EU a MY 50+ v České republice Praha, 18.10.2012 Struktura prezentace:

Více

Regionální podpora výzkumu, vývoje a inovací kde a jak získat finance. Ředitel Regionální kanceláře CzechInvest pro Jihomoravský kraj

Regionální podpora výzkumu, vývoje a inovací kde a jak získat finance. Ředitel Regionální kanceláře CzechInvest pro Jihomoravský kraj Regionální podpora výzkumu, vývoje a inovací kde a jak získat finance Operační programy 2007 2013 Patrik Reichl 25. ledna 2007 Ředitel Regionální kanceláře CzechInvest pro Jihomoravský kraj Operační programy

Více

Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA

Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA ředitel sdružení Problémy Olomouckého kraje Třetí nejnižší produktivita na obyvatele v ČR Nejnižší

Více

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1. průmyslu v ČR Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.2015 průmyslu v ČR 1 Současný vývoj chemického průmyslu v ČR Postavení chemického průmyslu v české

Více

vědeckotechnického parku v Královéhradeckém regionu 16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009 2.12.2009, TIC ČKD Praha

vědeckotechnického parku v Královéhradeckém regionu 16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009 2.12.2009, TIC ČKD Praha Role veřejného vědeckotechnického parku v Královéhradeckém regionu Ing. Martin Dittrich 16. mezinárodní sympozium INOVACE 2009 2.12.2009, TIC ČKD Praha Obecně prospěšná společnost zapsána do rejstříku

Více

Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE

Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE Regionální stálá konference podtitulek Královéhradeckého kraje 20. června 2014 ve 12:30 hod. PROGRAM Aktuální informace o stavu přípravy čerpání

Více

Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury

Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ - ŘÍJEN 2010 Zveřejněno: 25. 10. 2010 Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury Definovat priority

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Národní dialog ke klastrovým koncepcím 22. 23. října 2012 Role MPO: oblast podpory podnikání a inovací Operační program Podnikání a

Více

Seminář OD SLOV K ČINU ANEB DEJTE ŠANCI SVÉ INOVACI

Seminář OD SLOV K ČINU ANEB DEJTE ŠANCI SVÉ INOVACI Seminář OD SLOV K ČINU ANEB DEJTE ŠANCI SVÉ INOVACI Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné

Více

Hlavní priority TPEB ČR

Hlavní priority TPEB ČR Hlavní priority TPEB ČR Stimulovat spolupráci mezi firmami, výzkumnými institucemi a státem v klíčové strategické oblasti zvyšování ochrany a odolnosti kritické infrastruktury. Napomáhat definici zájmů

Více

Regionální inovační strategie Libereckého kraje. Dopady krize a její řešení v Libereckém kraji, 11. března 2009

Regionální inovační strategie Libereckého kraje. Dopady krize a její řešení v Libereckém kraji, 11. března 2009 Regionální inovační strategie Libereckého kraje Dopady krize a její řešení v Libereckém kraji, 11. března 2009 Projekt Regionální inovační strategie Libereckého kraje v rámci ROP NUTS II Severovýchod dne

Více

Možnosti financování MSP

Možnosti financování MSP Možnosti financování MSP Ing. Marian Piecha, Ph.D., L.LM ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, investic a inovací 4. listopadu 2014 ZPĚT NA VRCHOL INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA

Více

Zpráva o vedení a řízení nestátních neziskových organizací v České republice 2015

Zpráva o vedení a řízení nestátních neziskových organizací v České republice 2015 www.sanek.cz Zpráva o vedení a řízení nestátních neziskových organizací v České republice 2015 (zkrácená verze) Tradičního, již devátého ročníku dotazníkového průzkumu v oblasti vedení a řízení nestátních

Více

Aktuální výzvy programů podpory. Operační program Podnikání a inovace. Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008

Aktuální výzvy programů podpory. Operační program Podnikání a inovace. Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008 Aktuální výzvy programů podpory Operační program Podnikání a inovace Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008 Regionální kanceláře Karlovy Vary Ústí nad Labem Liberec Hradec Králové Pardubice

Více

Podniková strategie. Příbuzná a dodavatelská odvětví

Podniková strategie. Příbuzná a dodavatelská odvětví Řešením spolupráce v destinaci jsou klastry (! nebo?) 9.6.2009, Praha Mgr. Eva Torčíková Co je to klastr? Cluster = přeloženo do češtiny: shluk, chomáč,hrozen Clustering = klastrování => seskupování podniků

Více

Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec,

Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec, Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec, 14.9.2015 Kontext inteligentní specializace EVROPA 2020 - smart, sustainable and inclusive economy Smart znalosti a inovace Sustainable

Více

Fondy a programy EU - výsledky průzkumu -

Fondy a programy EU - výsledky průzkumu - Fondy a programy EU - výsledky průzkumu - prosinec 2005 Informace o průzkumu CEBRE ve spolupráci s portálem BusinessInfo.cz provedlo v průběhu září a října 2005 průzkum mezi českými firmami na téma Fondy

Více

Současný stav a změny implementace vybraných politik a programů Evropské unie

Současný stav a změny implementace vybraných politik a programů Evropské unie Současný stav a změny implementace vybraných politik a programů Evropské unie Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Evropský institucionální

Více

Průzkum podnikatelského prostředí

Průzkum podnikatelského prostředí Průzkum podnikatelského prostředí MIKROREGION URBANICKÁ BRÁZDA Dobřenice, Kratonohy, Lhota pod Libčiany, Obědovice, Osice, Osičky, Praskačka, Roudnice, Syrovátka, Urbanice, Libčany, Hvozdnice Název firmy

Více

Manažer zahraničního obchodu

Manažer zahraničního obchodu Manažer zahraničního obchodu Manažer zahraničního obchodu reprezentuje společnost v zahraničních obchodních záležitostech, vytváří a realizuje obchodní strategii firmy v oblasti zahraničního obchodu. Odborný

Více

Průzkum Studenti vs. manažeři

Průzkum Studenti vs. manažeři Průzkum Studenti vs. manažeři Jak hodnotí český průmysl a co si představují pod pojmem Průmysl 4.0? BDO Advisory s.r.o. DEL a.s. Manažeři i studenti se shodují na dobré kondici českého průmyslu. Více studentů

Více

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra Moderní nástroje podpory exportu 1 Agendy MPO pro podporu exportu MPO jako policymaker - exportní pojištění a financování - podpora určená pro malé a střední firmy CzechTrade - české oficiální účasti -

Více

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016 Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Výsledky průzkumu Srpen 2016 Představení průzkumu Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Průzkum navazuje na řadu aktivit poradenské společnosti EY zaměřených na aktuální téma

Více

Program Erasmus+ 2014-2020

Program Erasmus+ 2014-2020 Erasmus+ Program Erasmus+ 2014-2020 program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport program podporuje mezinárodní mobility a spolupráci, inovační procesy a dobrou praxi, politiku a reformy na

Více

Vědeckotechnický park Plzeň

Vědeckotechnický park Plzeň Prezentace na 9. setkání k problematice rozvoje lidských zdrojů 4. 11. 2005 RNDr. Emil Chochole,CSc. - VTP Plzeň, a.s. předseda představenstva, výkonný ředitel Cíle projektu Zvýšení potenciálu města i

Více

REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE

REGIONÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PLZEŇSKÉHO KRAJE Právní základ: zákon č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře ČR Územní působnost Kompetence od r. 2013 Krajská hospodářská komora Členská základna Sídlo Nerudova 25, 301 00 Plzeň www.rhkpk.cz Strana 2 Podpora

Více