Pyrolýza a vznícení připálených materiálu pod přídavným tepelným prouděním

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pyrolýza a vznícení připálených materiálu pod přídavným tepelným prouděním"

Transkript

1 Pyrolýza a vznícení připálených materiálu pod přídavným tepelným prouděním Abstract Experimentální měření byly testovány účinky vnějšího tepelného toku z pyrolýzy a spalovacích připálení materiálů pomocí kuželového kalorimetru a radiační platformou, a to zejména s malým tepelným tokem. Rozdíly v pyrolýze a spalování dřeva jsou projednávány v silných a slabých tepelných tocích. Také se navrhuje upravený vzorek pyrolýzy pro připálení materiálu při požáru. U těchto vzorku jsou nějaké speciální faktory, které mají vliv na pyrolýzu, jako jsou tepelné ztráty konvekcí a radiací v důsledku rostoucí teploty povrchu a také je bráno v úvahu smrštění vnější povrchový znaků. Pyrolýza dřeva a čas na zapalování se předpovídá pomocí vzorku, který je také používán k vysvětlení mechanismu pyrolýzy u dřeva vystavené na dlouhou dobu slabému přídavnému proudění. Klíčová slova: pyrolýza, oheň, čas zapálení, ohraňování materiálu, vnější tepelný tok Názvosloví: A před exponenciální faktor [1/s] C P měrná tepelná kapacita při konstantním tlaku [J/kg*K] E a reakce činné energie [J/mol] h specifická entalpie [J/kg] h sur povrchový proudící součinitel [W/m*K] h back zpětný proudící součinitel [W/m*K] k tepelná konduktivita [W/m*K] L délka [mm] M g maximální proudění těkavé látky [kg/s*m 2 ] n- index reakce q " - externí tepelný tok na jednotku plochy [kw/m 2 ] Q - Reakční teplo [J/kg] R - měrná plynová konstanta [J/mol*K] T - teplota [K] s (t) - přepravní vzdálenosti na horní povrch z původního umístění [mm] t - čas [s] x - vzdálenost od počátečního umístění v horní části plochy [mm] Řecké symboly ε permeabilita ρ - hustota [kg/m3] Indexy počáteční a část pyrolýzy c znak f konečný g plyn s místo pyrolýzy sur vrchní plocha back spodní plocha w přírodní dřevo Článek osnovy Názvosloví

2 1. Úvod 2. Popis vzorku 2.1. Fyzikální a chemické složení vzorku 2.2. Vzorek 2.3. Číselná analýza 2.4. Změny na Kungovém vzorku 3. Výsledky a diskuse 3.1. Ověření vzorku 3.2. Rozložení teploty po dřevě 3.3. Závislost míry vypařování na hustotu dřeva 3.4. Předpověď času zapálení 3.5. Rychlost odhoření dřeva, při slabém povrchovým hoření 4. Závěry Poděkování Reference 1. Úvod Pyrolýza zuhelnatěného materiálu, jako je dřevo, je souhra komplikované chemie, tepla a přeměny hmoty. Zuhelnatění materiál musí být vzorek v době pyrolýzy, proniká čelem do materiálu se zvyšující povrchovou teplotu a bez dobře definovaných stabilních stavu. Spálená vrstva tvoří stále větší tepelný odpor, spolu s vystaveným povrchem u první pyrolýzy, výsledek nepřetržitě klesá při uvolňování teploty po prvním vrcholu. Rychlost pyrolýzy pevného materiálu (především hořlavého materiálu) je hlavním faktorem ovlivňující rozšíření požáru, protože určuje rychlost uvolňování tepla u ohně. Vzhledem k významu a složitosti pyrolýzy hořlavosti materiálu, je zde značné množství práce zapalitelnosti, pyrolýza, pálení a zapalování dřeva a celulózových materiálů, a je experimentálně i teoreticky ve článcích z referencí [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 a 18]. Několik vzorků pro hoření pevných látek byly také rozvinuty. Tyto vzorky se řadí podle samostatného zacházení hoření a zapálení použité na vzorek s menším tepelným vedením, pro použití složité chemické kinetiky, pro pyrolýzu hořlavých materiálu. Nicméně, existuje jen málo studií o vznícení dřeva v slabém tepelném záření. Navíc, každý vzorek má své omezení. V tomto příspěvku je upravený jednorozměrný vzorek navrhované pyrolýzy, domníváme se přechodnému vedení tepla, proudění plynu, endotermické pyrolýzy s nelineární hraničními podmínky a zmenšení desky. Některé experimenty byly provedeny pro ověření vzorku a studium zapálení dřeva v slabých a silných vnějších tepelných tocích. Ke konci, je vzorek používán ke zkoumaní teoretické pyrolýzy a zapálení dřeva pod vnější tepelné záření. Fig. 1. Sketch of the model for thermal decomposition.

3 2. Popis vzorku 2.1. Fyzika a chemie vzorku Zkušební vzorek je považován za jedno rozměrnou desku, tloušťky L. Zadní plocha vzorku je opřena na podkladu. Horní povrch vzorku je vystaven jednotnému toku tepla shora. Specifické předpoklady potřebné k vytvoření matematického modelu jsou: Těkavé látky vytvořeny uvnitř neakumulované vrstvě, které opouští povrch pevné látky okamžitě.tento vzorek je omezen na suché dřevo.chemické reakce mezi těkavými látky a spalitelnosti nebo mezi spalitelnost a vzduchem jsou ignorovány. Vlastností materiálů se předpokládá, že je lineární v rozsahu a bere se v úvahu použitých teplot. Tento předpoklad je založen na experimentech Suuberg et al. Povrchové a vnitřní teploty dřeva se zvýší s přídavným tepelným tokem. Když teplota dosáhne určité teploty kondenzace, voda se začne vypařovat. Většina vodních pár vycházejících z horního povrchu, tak proniká minimálně do vzorku. Až voda je vyloučena, teplota povrchu dřeva začíná být větší a rychlost pyrolýzy začíná zrychlovat. Pak je tvořena v reakční zóně pro pyrolýzu. Spolu s reakční zónou šíří dovnitř, odlišné vrstvy v dřeva rozkládané současně při různých teplotách, z těchto důvodů teplota uvnitř dřeva. Vlastnosti vzorku jsou zobrazeny na Obr Vzorek Vzorek je totožný Kungovém vzorku [15] a [19], který je stručně představen. Energie rovnice pro zkušební vzorek na S (t) x L, Okrajové podmínky na hranici pohybující x = s (t) je: Ale na zadní straně na x = L Počáteční stav je: a rychlost pyrolýzy je: Rovnice pro zachování množství plynu je: Materiálu vlastnosti jsou považovány za lineární funkcí teploty: V (7) a (8), K je součinitel tepelné vodivosti při teplotě T, k * a * Cp je lineární koeficient C P [r] je tepelná kapacita T Numerická analýza Složitost vzorku znamená, že numerické metody jsou nevyhnutelné. Numerické metody jsou používané standardně u konečných rozdílu mřížky plně implicitní metody, jehož uzly jsou exponenciálně distribuovány skrz celou zbývající pevnou látku. Crank-Nicolsonova metoda byla použita k řešení těchto rovnic nekonečně. Další podrobnosti o numerickém programu jsou k dispozici v článcích z referencí [15]. Zvolené hodnoty některých parametrů jsou uvedeny v tabulce I.

4 Tabulka 1. Vybrané hodnoty některých parametrů Značka Číslo Značka Číslo A [1/s] Q [J/kg] E a [J/mol] h sur 1 [J/m 2 s K] T 3 [K] h back 1 [J/m 2 s K] C pa 214 [J/kg K] C pa * 4.19 [J/kg K 2 ] C pc 1928 [J/kg K] * C pc 1.98 [J/kg K 2 ] C pg 2 [J/kg K] * C pg k a.157 [W/m K] * k a.3 [W/m K 2 ] k c.84 [W/m K] * k c.2 ε c.98 ε w.72 L 2 [mm] n Změny na Kungovém vzorku Hlavní změny vzorku jsou následující: 1) Obecně platí, že byly stejné hustoty tepelného toku použity, ale tepelné ztráty přes proudění a záření způsobené při každém zvýšením teploty povrchu dřeva se nebere v úvahu u předchozích vzorků. Nicméně, tepelné ztráty se zde pojednává, jak je vidět v rovnici. 2 a 2) Ve skutečnosti povrch se zmenšuje při rozkladu dřeva. 3. Výsledky a diskuse 3.1. Ověření vzorku Aby dokázal, že na vzorek, bylo mnoho pokusů provedeno v ranní fázi pomocí záření platformou pro studium požární. Rozsáhlejší a kompletní popis záření platformy byla dána [19], [2] a [21]. Vzorek byl umístěn ve vodorovné poloze na držáku vzorku (55 mm výšky a 55 mm délky) na podpěře, všechny řezy vzorku dřeva byly od stejného listu. Minimálně dva kroky byly provedeny pro každý materiál a každý tepelný tok. Pokud se kroky se značně liší, byl učiněn třetí krok. Rychlost ztráty hmoty byla měřena zatížení. Obr. 2 srovnává experimentální měření s výsledky vypočtené za použití Kungova vzorku a našeho vzorku. Obr. 2 ukazuje, že hodnota vypočtená podle našeho vzorku je o něco vyšší, než je experimentální hodnota v rané fázi. Celkově lze říci, že odpovídají stejně. Důvodem je, že obsah vody začne odpařovat, když se jeho povrchová teplota zvyšena na začátku zahřívání. Na druhé straně, tam je zřetelný rozdíl mezi výsledky experimentu a výpočty ze Kungova vzorku. Důvodem je, že tepelné ztráty způsobené vzestupem povrchové teploty nejsou považovány za tentýž vzorek. Tyto výsledky ukazují, že náš vzorek je o něco přijatelnější.

5 Obr. 3 Porovnání výsledků z experimentu a výpočtu tepelných toků uvedené (a, modřín borovice, hustota 745 kg/m3 =, tloušťka = 2 mm, b, bílá borovice, hustota 385 kg/m3 =, tloušťka 4 mm) Rozložení teploty po dřevě Obr. 3 a Obr. 4 ukazují rozložení teploty na dřevě za stáleho tepelného toku (25 kwh/m 2 ) a hustoty dřeva (1 kg/m3). Obr. 3 obsahuje teploty na dřevě u různých časů, a Obr. 4 ukazuje rozložení teploty na různých pozicích. Z obr. 3, když t = 31,2 s, žádné teplo plně nepronikne na dřevo, protože zahřívání trval jen krátkou dobu a teplotní spád je malý. Tak, dřevo považujeme za polo nekonečné. Když dosáhne t = 251,2 t s, křivka se stává hladkou a teplotně nejchladnější vrstvy postupně stoupají. V tomto okamžiku musíme teplotní spád třeba respektovat při x = L. V t = 2741,2 s a t = 2521,2 s, obě křivky jsou v těsné blízkosti a může být považovány za přibližně rovné. Tento výsledek ukazuje, že rovnovážného stavu může být dosaženo po zahřátí dřeva po dostatečně dlouhé době. Jak je vidět z Obr. 4, na začátku zahřívání, teplota velmi rychle stoupá. Po zahřátí na dlouhou dobu, se vzdálenost mezi jednotlivými křivky se vyrovnávají. V tomto okamžiku, se teplotní spád téměř nemění. Obr. 3. Rozložení teploty v různých časech.

6 Obr. 4. Rozložení teploty na různých pozicích Závislost míry kondenzace na hustotu dřeva obr. 5) popisuje závislost toku masy produktů pyrolýzy ze dřeva na jeho hustotě. Je zjevné, že čím menší je hustota dřeva, tím rychleji dojde k uvolnění plynu. Takže dřevo s nižší hustotou pyrolyzuje v kratším čase. Obr. 5. Vypočtené závislosti na hmotnosti pyrolýzy výrobků ze dřeva na hustotě Předpověď času zapálení Koncepce kritické povrchové teploty se obvykle používá k předpovídání pevného vznícení. Kritická teplota povrchu byla použita k předpovědi času zapálení dřeva, který byl považován za dostanečný, když jeho povrchová teplota dosáhne kritické povrchové teploty [22]. Tabulka II uvádí experimentální výsledky pro povrchovou teplotu měřenou Jadwiga [23]. Při zapálení dřeva. Z tabulky II, je rozumné předpokládat, že kritická povrchová teplota jakéhokoliv dřeva se pohybuje v rozmezí 19 ~ 31 C. Tabulka III uvádí zapalování v době Kempas, dřevo měřené v konickém kalorimetru je hlavním zdrojem. Předpokládáme, že doba zapálení byla vypočtena pomocí našeho vzorku na základě různých kritických teplot vznícení: 29 C, 3 C a 31 C. Obr. 6 srovnává experimentálně s výsledky vzorku, shoda je dobrá.

7 Obr. 6. Porovnání času předpokládaného a experimentálního vzorku pod různými tepelným tokem (materiál = Kempas, hustota = 9 kg/m3) Tepelný výkon dřeva, při slabém vnějším prouděním Čtyři druhy dřeva (dub, Kempas, třešeň a buk) byly testovány konickým kalorimetrem (Cone 2A) a to jak za slabší tepelným prouděním (2 kwh/m 2 ) a silnější tepelným prouděním (3, 4, 5 kw/m 2 ). Výsledky na Obr. 7 ukazují, že vztah mezi průměrnou rychlost uvolňování tepla (průměr tepla uvolněného při zahřívání) a vnější tepelné proudění je vyjádřeno parabolickým jednoduchým lineárním vztahem. Vlastně Trans lineární rovnice [24] je asi používána pouze při vyšších tepelných tocích. Z obr.. 7, na testovaným dřevě, minimálně kritický tepelný tok je přibližně 3 kwh/m 2, po kterým existuje jasný lineární vztah mezi průměrnou rychlosti uvolňování tepla a radiačními toky. Ze všech těchto tepelných toků, maximální rychlost uvolňování tepla je přibližně 2 kw/m 2. Tabulka IV ukazuje, že všechny testované dřeva potřebovaly více než 2 minut, aby se vznítila při 2 kwh/m 2, což 4 až 3 krát větší, než na základě jiných tepelných toků. To je vzhledem k různé distribuci vnitřní teploty dřeva při době ohřevu. Obr. 8 umožňuje vypočítat vnitřní teploty dřeva za 2 s po zahřátí, ale i experimentální výsledky dané Suuberg et al. [12]. Z obr.. 8, pro dřeva se stejnou hustotou, čím silnější je vnější tepelný tok, tím vyšší jsou teploty na povrchu, uvnitř dřeva, a také teplotní gradient. To je vzhledem k akumulaci tepla absorbovány povrchem. Obr. 9 popisuje vypočtené vnitřní rozložení teploty dřeva při výskytu různých teplot vznícení. Jak je vidět z Obr. 9a, kdy vnější tepelný tok je 2 kwh/m 2, čas potřebný pro zapálení je velmi dlouhý (281 s), takže teplota je poměrně vysoká a vnitřní teplotní spád je malý, protože má dlouhou dobu ohřevu. Ve skutečnosti, nejnižší teplota dosahuje téměř 18 C. Na druhou stranu, když vnější tepelný tok je 5 kwh/m 2, je dřevo zapálen po velmi krátké době (139 s). V tomto případě povrchová teplota stoupá rychleji a vnitřní teplotní gradient je velmi vysoký. Z obr.. 9a, nejnižší teplota je přibližně 3 C a téměř rovná teplotě okolního prostředí. Nicméně, je teplota mnohem nižší než na 2 kwh/m 2. Na základě této analýzy lze konstatovat, že průměrná vnitřní teplota dřeva rapidně klesá při zvýšení vnějšího tepelného toku. Kromě toho, čas a zápalná teplota má velký vliv na zapálení dřeva.

8 Obr. 7. Průměrná rychlost uvolňování tepla ze dřeva, zakreslené proti tepelnému toku. Obr. 8. Rozložení vnitřní teploty dřeva v různých tepelných toků (hustota 691 kg/m3 =, t = 2 s).

9 Obr. 9. Rozdělení vnitřní teplota dřeva (zápalná teplota = 3 C, hustota 9 kg/m3 = b, zápalná teplota = 31 C, hustota = 9 kg/m3). 4. Závěr Jednorozměrný vzorek pyrolýzy byl navržen a použit k prozkoumávání, jednotlivých faktory i ovlivňujících rozklad dřeva. Také, se předpokládalo doba zapalování dřeva za různých vnějších tepelných toků. Z těchto studií lze vyvodit tyto závěry: 1. Navrhovaný vzorek dobře popisuje pyrolýzu dřeva. 2. Vnější tepelný tok má velký vliv na pyrolýzu dřeva. Obvykle se začíná dříve silnější tepelný tokem pyrolýzy dřeva. To znamená, že čas potřebný pro pyrolýzu je mnohem kratší. Průměrná vnitřní teplota dřeva rapidně klesá při zvýšení vnějšího tepelného toku. 3. Předpovězeny čas zapálení za použití vzorku, ukázaly, že experiment a vypočtené hodnoty jsou téměř shodné pro silnější tepelné proudění, ale i tam jsou rozdíl mezi nimi rozdíly se slabšími tepelnými toky. 4. Některé zvláštní příznaky jsou navrženy pro pyrolýzu, zapalování a rychlost odhořívání dřeva pod slabým tepelným tokem. To znamená, že vztah mezi průměrnou mírou uvolňování tepla a vnější tepelný tok je spíše parabolický než jednoduše lineární vztah. 5. Čím nižší je vnější tepelný tok, tím delší je čas zapalování a vyšší vnitřní teplota dřeva a naopak.

Šíření tepla. Obecnéprincipy

Šíření tepla. Obecnéprincipy Šíření tepla Obecnéprincipy Šíření tepla Obecně: Šíření tepla je výměna tepelné energie v tělese nebo mezi tělesy, která nastává při rozdílu teplot. Těleso s vyšší teplotou má větší tepelnou energii. Šíření

Více

102FYZB-Termomechanika

102FYZB-Termomechanika České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katedra fyziky 102FYZB-Termomechanika Sbírka úloh (koncept) Autor: Doc. RNDr. Vítězslav Vydra, CSc Poslední aktualizace dne 20. prosince 2018 OBSAH

Více

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad)

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) 9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) Vypočtěte tepelný tok dopadající na strop a nejvyšší teplotu průvlaku z profilu I 3 při lokálním požáru. Výška požárního úseku je 2,8 m, plocha

Více

Vlastnosti tepelné odolnosti

Vlastnosti tepelné odolnosti materiálu ARPRO mohou být velmi důležité, v závislosti na použití. Níže jsou uvedeny technické informace, kterými se zabývá tento dokument: 1. Očekávaná životnost ARPRO estetická degradace 2. Očekávaná

Více

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Článek se zabývá problematikou vlivu kondenzující vodní páry a jejího množství na stavební konstrukce, aplikací na střešní pláště,

Více

Reflexní parotěsná fólie SUNFLEX Roof-In Plus v praktické zkoušce

Reflexní parotěsná fólie SUNFLEX Roof-In Plus v praktické zkoušce Reflexní parotěsná SUNFLEX Roof-In Plus v praktické zkoušce Měření povrchových teplot předstěny s reflexní fólií a rozbor výsledků Tepelné vlastnosti SUNFLEX Roof-In Plus s tepelně reflexní vrstvou otestovala

Více

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Bořivoj Šourek,

Více

Výpočtové nadstavby pro CAD

Výpočtové nadstavby pro CAD Výpočtové nadstavby pro CAD 4. přednáška eplotní úlohy v MKP Michal Vaverka, Martin Vrbka Přenos tepla Př: Uvažujme pro jednoduchost spalovací motor chlazený vzduchem. Spalováním vzniká teplo, které se

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Zákon zachování mechanické energie V izolované soustavě těles je v každém okamžiku úhrnná mechanická energie stálá. Mění se navzájem jen potenciální energie E p a kinetická

Více

Vlastnosti tepelné odolnosti

Vlastnosti tepelné odolnosti Tepelné odolnosti ARPRO je velmi všestranný materiál se širokou řadou aplikací (automobilový průmysl, stavebnictví, vzduchotechnika, bytové zařízení, hračky ) a pro většinu z nich je důležitou vlastností

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM tepelně-fyzikální parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM tepelně-fyzikální parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM tepelně-fyzikální parametry Vedení tepla v látkách: vedením (kondukcí) předání kinetické energie neuspořádaných tepelných pohybů. Přenos z míst vyšší

Více

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ Radim Paluska, Miroslav Kyjovský V tomto příspěvku jsou uvedeny poznatky vyplývající ze zkoušek provedených za účelem vyhodnocení rozdílných režimů při

Více

Dřevo hoří bezpečně chování dřeva a dřevěných konstrukcí při požáru

Dřevo hoří bezpečně chování dřeva a dřevěných konstrukcí při požáru ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Dřevo hoří bezpečně chování dřeva a dřevěných konstrukcí při požáru Petr Kuklík České Budějovice, Kongresové centrum BAZILIKA 29.

Více

VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA. Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze

VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA. Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA Radomír Adamovský Pavel Neuberger Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze H = 1,0 2,0 m; D = 0,5 2,0 m; S = 0,1

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry Transport vodní páry porézním prostředím: Tepelná vodivost vzduchu: = 0,0262 W m -1 K -1 Tepelná vodivost izolantů: = cca 0,04 W

Více

1 Zatížení konstrukcí teplotou

1 Zatížení konstrukcí teplotou 1 ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ TEPLOTOU 1 1 Zatížení konstrukcí teplotou Časově proměnné nepřímé zatížení Klimatické vlivy, zatížení stavebních konstrukcí požárem Účinky zatížení plynou z rozšířeného Hookeova zákona

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Obecní úřad Suchonice Ulice: 29 PSČ: 78357 Město: Stručný popis budovy Seznam

Více

Stavební tepelná technika 1 - část A Jan Tywoniak ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L)

Stavební tepelná technika 1 - část A Jan Tywoniak ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A48 tywoniak@fsv.cvut.cz součásti stavební fyziky Stavební tepelná technika Stavební akustika Denní osvětlení. 6 4

Více

Technologie a procesy sušení dřeva

Technologie a procesy sušení dřeva strana 1 Technologie a procesy sušení dřeva 3. Teplotní pole ve dřevě během sušení Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla

TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí Prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla OSNOVA 15. KAPITOLY Tři mechanizmy přenosu tepla Tepelný

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123MAIN tepelně-fyzikální parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123MAIN tepelně-fyzikální parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123MAIN tepelně-fyzikální parametry Vedení tepla v látkách: vedením (kondukcí) předání kinetické energie neuspořádaných tepelných pohybů. Přenos z míst vyšší

Více

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM ANOTACE OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Technická 4, 66 7 Praha 6 Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz Pro hodnocení

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Konference Vytápění Třeboň 2015 19. až 21. května 2015 OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Ing. Petr Komínek 1, doc. Ing. Jiří Hirš, CSc 2 ANOTACE Většina realizovaných

Více

7 PARAMETRICKÁ TEPLOTNÍ KŘIVKA (řešený příklad)

7 PARAMETRICKÁ TEPLOTNÍ KŘIVKA (řešený příklad) 7 PARAMETRICKÁ TEPLOTNÍ KŘIVKA (řešený příklad) Stanovte teplotu plynu při prostorovém požáru parametrickou teplotní křivkou v obytné místnosti o rozměrech 4 x 6 m a výšce 2,8 m s jedním oknem velikosti,4

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 Nestacionární vedení tepla v rovinné stěně Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento

Více

M T I B A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA 2010/03/22

M T I B A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA 2010/03/22 M T I B ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ KLIMATICKOU TEPLOTOU A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA Ing. Kamil Staněk, k124 2010/03/22 ROVNICE VEDENÍ TEPLA Cíl = získat rozložení teploty T T x, t Řídící rovnice (parciální diferenciální)

Více

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubov@upol.cz. Viskózní tok, turbulentní proudění, Poiseuillův zákon, Reynoldsovo číslo.

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubov@upol.cz. Viskózní tok, turbulentní proudění, Poiseuillův zákon, Reynoldsovo číslo. PROMOTE MSc POPIS TÉMATU FYZKA 1 Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Proudění viskózní tekutiny Mechanika kapalin Renata Holubova renata.holubov@upol.cz Popis

Více

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Zakázka číslo: 2015-1201-TT Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Bytový dům Kozlovská 49, 51 750 02 Přerov Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu č.p. 2828 a 2829 v Přerově

Více

Tepelné vlastnosti dfieva

Tepelné vlastnosti dfieva ZPRACOVÁNÍ D EVA část 2, díl 5, kapitola 1, str. 15 propustnost dřeva ovlivňují ztenčeniny buněčné stěny, je znatelný vliv bradavičnaté W vrstvy, jejíž přítomnost může jinak malou propustnost jehličnatých

Více

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN Stanovení požární odolnosti NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ NA ÚČINKY POŽÁRU ČSN EN 1993-1-2 Ing. Jiří Jirků Ing. Zdeněk Sokol, Ph.D. Prof. Ing. František Wald, CSc. 1 2 Přestup tepla do konstrukce v ČSN

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

Dřevěné konstrukce podle ČSN EN : Petr Kuklík

Dřevěné konstrukce podle ČSN EN : Petr Kuklík Dřevěné konstrukce podle ČSN EN 1995-1-2: 2006 Petr Kuklík 1 Obsah prezentace Úvod Návrhová hloubka zuhelnatění Návrhová rychlost zuhelnatění Plášť požární ochrany Analytické výpočetní metody Metoda redukovaného

Více

TERMOFYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI. Radek Vašíček

TERMOFYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI. Radek Vašíček TERMOFYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI Radek Vašíček Základní termofyzikální vlastnosti Tepelná konduktivita l (součinitel tepelné vodivosti) vyjadřuje schopnost dané látky vést teplo jde o množství tepla, které v

Více

Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody. Transport vodní páry porézním prostředím

Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody. Transport vodní páry porézním prostředím Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody Transport vodní páry porézním prostředím Vzhledem k tepelné vodivosti vody a dalším nepříznivým vlastnostem a účinkům v porézních materiálech je s problémem tepelné

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken VLASNOSI VLÁKEN 3. epelné vlastnosti vláken 3.. Úvod epelné vlastnosti vláken jsou velice důležité, neboť jsou rozhodující pro volbu vhodných parametrů zpracování i použití vláken. Závisí na chemickém

Více

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích Úvod do problematiky K novinkám v požární odolnosti nosných konstrukcí Praha, 11. září 2012 Ing. Radek Štefan prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Znalost rozložení teploty v betonové konstrukci nebo její

Více

Průběh požáru TEPLOTNÍ ANALÝZA POŽÁRNÍHO ÚSEKU. Zdeněk Sokol. 2: Tepelné zatížení. 1: Vznik požáru. 3: Teplota konstrukce

Průběh požáru TEPLOTNÍ ANALÝZA POŽÁRNÍHO ÚSEKU. Zdeněk Sokol. 2: Tepelné zatížení. 1: Vznik požáru. 3: Teplota konstrukce TEPLOTNÍ ANALÝZA POŽÁRNÍHO ÚSEKU Zdeněk Sokol 1 Průběh požáru θ 1: Vznik požáru zatížení čas : Tepelné zatížení R 3: Teplota konstrukce ocelové sloupy 4: Mechanické zatížení čas 5: Analýza konstrukce 6:

Více

Teplota ocelového sloupu

Teplota ocelového sloupu Seminář Požární návrhové normy po roce 2011 19. záříz 2018 Teplota ocelového sloupu vystaveného lokáln lnímu požáru Zdeněk Sokol Katedra ocelových a dřevd evěných konstrukcí Stavební fakulta České vysoké

Více

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006 7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN 1995-1-2:2006 7.1 Úvod Konverze předběžné evropské normy pro navrhování dřevěných konstrukcí na účinky požáru ENV 1995-1-2, viz [7.1], na evropskou normu stejného označení

Více

VLIV PARAMETRŮ LASEROVÉHO POVRCHOVÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MIKROSTRUKTURU OCELÍ

VLIV PARAMETRŮ LASEROVÉHO POVRCHOVÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MIKROSTRUKTURU OCELÍ VLIV PARAMETRŮ LASEROVÉHO POVRCHOVÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MIKROSTRUKTURU OCELÍ JIŘÍ HÁJEK, PAVLA KLUFOVÁ, ANTONÍN KŘÍŽ, ONDŘEJ SOUKUP ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1 Obsah příspěvku ÚVOD EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry TRANSPORT VODNÍ PÁRY PORÉZNÍM PROSTŘEDÍM: Ve vzduchu obsažená vodní pára samovolně difunduje do míst s nižším parciálním tlakem až

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Opatření a Hřebíky 15 d 2,8 mm Vruty 15 d 3,5 mm Svorníky 15 t 1 45 mm Kolíky 20 t 1 45 mm Hmoždíky podle EN 912 15 t 1 45 mm

Opatření a Hřebíky 15 d 2,8 mm Vruty 15 d 3,5 mm Svorníky 15 t 1 45 mm Kolíky 20 t 1 45 mm Hmoždíky podle EN 912 15 t 1 45 mm 13 Spoje za požáru Tato kapitola je věnována problematice spojů dřevěných konstrukcí vystavených účinkům normového požáru a pokud není uvedeno jinak, pro požární odolnosti nepřekračující 60 minut. Pravidla,

Více

Lineární činitel prostupu tepla

Lineární činitel prostupu tepla Lineární činitel prostupu tepla Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2018 především s ohledem na změny v normách. Lineární činitel

Více

T0 Teplo a jeho měření

T0 Teplo a jeho měření Teplo a jeho měření 1 Teplo 2 Kalorimetrie Kalorimetr 3 Tepelná kapacita 3.1 Měrná tepelná kapacita Měrná tepelná kapacita při stálém objemu a stálém tlaku Poměr měrných tepelných kapacit 3.2 Molární tepelná

Více

Insolace a povrchová teplota na planetách mimo sluneční soustavu. Michaela Káňová

Insolace a povrchová teplota na planetách mimo sluneční soustavu. Michaela Káňová Insolace a povrchová teplota na planetách mimo sluneční soustavu Michaela Káňová Obsah Extrasolární planety Insolace Rovnice vedení tepla v 1D a 3D Testy Výsledky Závěr Extrasolární planety k 11.6. potvrzeno

Více

Krása fázových diagramů jak je sestrojit a číst Silvie Mašková

Krása fázových diagramů jak je sestrojit a číst Silvie Mašková Krása fázových diagramů jak je sestrojit a číst Silvie Mašková Katedra fyziky kondenzovaných látek Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Praha Pár základích pojmů na začátek Co jsou fázové diagramy?

Více

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě 4.2.1 Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Předpoklady: 428, délková a objemová roztažnost napětí [V] 1,72 3,43 5,18 6,86 8,57 1,28 proud [A],,47,69,86,11,115,127,14,12,1 Proud [A],8,6,4,2 2 4 6

Více

2 Tokové chování polymerních tavenin reologické modely

2 Tokové chování polymerních tavenin reologické modely 2 Tokové chování polymerních tavenin reologické modely 2.1 Reologie jako vědní obor Polymerní materiály jsou obvykle zpracovávány v roztaveném stavu, proto se budeme v prvé řadě zabývat jejich tokovým

Více

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max.

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM... Úloha č. Název: Pracoval: stud. skup. dne Odevzdal dne: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při měření 0 5 Teoretická

Více

Požární zatížení po roce 2021

Požární zatížení po roce 2021 Seminář Požární normy po roce 2021 Požární zatížení po roce 2021 Ing. Kamila Cábová, Ph.D. Motivace Seznámit s připravovanými změnami v normě Eurocode 1 Zatížení konstrukcí - Část 1-2: Obecná zatížení

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013 Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno

Více

PROCESY V TECHNICE BUDOV 11

PROCESY V TECHNICE BUDOV 11 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESY V TECHNICE BUDOV 11 Dagmar Janáčová, Hana Charvátová, Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního

Více

Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy. Petr Kuklík. ČVUT v Praze

Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy. Petr Kuklík. ČVUT v Praze ČVUT v Praze Fakulta stavební Universitní centrum energeticky efektivních budov Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy Petr Kuklík Obsah: Dřevo ve městě současnost

Více

Vnitřní energie, práce, teplo.

Vnitřní energie, práce, teplo. Vnitřní energie, práce, teplo. Vnitřní energie tělesa Částice uvnitř látek mají kinetickou a potenciální energii. Je to energie uvnitř tělesa, proto ji nazýváme vnitřní energie. Značíme ji písmenkem U

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok - Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice - laminární tok - Základní pojmy 2 Tekutina nemá vlastní tvar působením nepatrných tečných sil se částice tekutiny snadno uvedou do pohybu (výjimka některé

Více

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi Školení DEKSOFT Tepelná technika Program školení 1. Blok Legislativa Normy a požadavky Představení aplikací pro tepelnou techniku Představení dostupných studijních

Více

Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN

Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN Seminář pro gestory a členy pracovních skupin pro TN Výzkumný ústav pozemních staveb Certifikační Společnost AO 227 NO 1516 Technické požadavky na vybrané stavební výrobky z hlediska základního požadavku

Více

Měření prostupu tepla

Měření prostupu tepla KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření prostupu tepla Úvod Prostup tepla je kombinovaný případ

Více

Parametry spalovacího procesu

Parametry spalovacího procesu Parametry spalovacího procesu Spalovací proces můžeme do tří hlavních částí: ZAPALOVÁNÍ HOŘENÍ DOHOŘÍVÁNÍ -nejdůležitější část - sušení a ohřev paliva -uvolnění a zapálení prchavé hořlaviny - zapálení

Více

Měření měrné tepelné kapacity látek kalorimetrem

Měření měrné tepelné kapacity látek kalorimetrem Měření měrné tepelné kapacity látek kalorimetrem Problém A. Změření kapacity kalorimetru (tzv. vodní hodnota) pomocí elektrického ohřevu s měřeným příkonem. B. Změření měrné tepelné kapacity hliníku směšovací

Více

Teplotní analýza požárního úseku. Návrh konstrukce za zvýšené teploty

Teplotní analýza požárního úseku. Návrh konstrukce za zvýšené teploty Vstupy Návrh požární odolnosti konstrukce Evropské normy Požární zatížení Geometrie pož. úseku Charakteristiky hoření Teplotní analýza požárního úseku ČSN EN 1991-1-2 Geometrie prvků Termální vlastnosti

Více

Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy. Petr Kuklík. ČVUT v Praze, Fakulta stavební

Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy. Petr Kuklík. ČVUT v Praze, Fakulta stavební ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Moderní dřevostavba její chování za požáru evropské a české znalosti a předpisy Petr Kuklík Praha 20.10.2011 Obsah: Dřevo ve městě

Více

NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014

NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014 NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014 Miroslav Kabát, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10 MODELOVÁNÍ základní pojmy a postupy principy vytváření deterministických matematických modelů vybrané základní vztahy používané při vytváření matematických modelů ukázkové příklady Základní pojmy matematický

Více

chemického modulu programu Flow123d

chemického modulu programu Flow123d Testovací úlohy pro ověření funkčnosti chemického modulu programu Flow123d Lukáš Zedek, Jan Šembera 20. prosinec 2010 Abstrakt Předkládaná zpráva představuje přehled funkcionalit a výsledky provedených

Více

TEPELNÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

TEPELNÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie TEPELNÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Vnitřní energie tělesa Každé těleso se skládá z látek. Látky se skládají z částic. neustálý neuspořádaný pohyb kinetická energie vzájemné působení

Více

h nadmořská výška [m]

h nadmořská výška [m] Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Cvičení pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Cvičení č. 1 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly za

Více

Meteorologické minimum

Meteorologické minimum Meteorologické minimum Stabilitně a rychlostně členěné větrné růžice jako podklad pro zpracování rozptylových studií Bc. Hana Škáchová Oddělení modelování a expertíz Úsek ochrany čistoty ovzduší, ČHMÚ

Více

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví páry Pro správné pochopení funkce parních systémů musíme znát základní pojmy spojené s párou. Entalpie Celková energie, příslušná danému

Více

Požární zkouška v Cardingtonu, ocelobetonová deska

Požární zkouška v Cardingtonu, ocelobetonová deska Požární zkouška v Cardingtonu, ocelobetonová deska Modely chování konstrukcí za vysokých teplot při požáru se opírají o omezené množství experimentů na skutečných objektech. Evropské poznání je založeno

Více

rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva

rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva Jiří Novák činnost technických poradců v oblasti stavebnictví květen 2006 Obsah Obsah...1 Zadavatel...2

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A3 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Teplotní analýza konstrukce Sdílení tepla

Více

00-611 Warszawa, ul. Filtrowa 1, tel. 022 8250471, fax. 022 8255286. Výpočet koeficientu prostupu tepla u oken systému Pol-Skone a Skandynawskie

00-611 Warszawa, ul. Filtrowa 1, tel. 022 8250471, fax. 022 8255286. Výpočet koeficientu prostupu tepla u oken systému Pol-Skone a Skandynawskie 00-611 Warszawa, ul. Filtrowa 1, tel. 022 8250471, fax. 022 8255286 Výpočet koeficientu prostupu tepla u oken systému Pol-Skone a Skandynawskie podle PN-EN 14351-1:2006 Č. práce: NF-0631/A/2008 (LF-89/2008)

Více

Ohnivzdorné vlastnosti

Ohnivzdorné vlastnosti materiálu ARPRO mohou být rozhodující v závislosti na použití. Níže jsou uvedeny technické informace, kterými se zabývá tento dokument. 1. Charakteristiky ARPRO Černá vs ARPRO FR 2. Rychlost hoření a třída

Více

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení

Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Atmosféra, znečištění vzduchu, hašení Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopující planetu Zemi, udržovaná na místě zemskou gravitací. Obsahuje přibližně 78 % dusíku a 21 % kyslíku, se stopovým množstvím

Více

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Teorie transportu plynů a par polymerními membránami Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Úvod Teorie transportu Difuze v polymerních membránách Propustnost polymerních membrán

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 NUMERICKÉ SIMULACE ING. KATEŘINA

Více

INTEGRACE A BEZPEČNOST KOMÍNOVÝCH SYSTÉMŮ V DŘEVOSTAVBÁCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVBÁCH

INTEGRACE A BEZPEČNOST KOMÍNOVÝCH SYSTÉMŮ V DŘEVOSTAVBÁCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVBÁCH INTEGRACE A BEZPEČNOST KOMÍNOVÝCH SYSTÉMŮ V DŘEVOSTAVBÁCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVBÁCH ZÁVĚRY Z LABORATORNÍHO MĚŘENÍ PRŮBĚHU TEPLOT NA MODELOVÉM PROSTUPU KOMÍNOVÉHO TĚLESA STROPNÍ KONSTRUKCÍ V poslední

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1203_základní_pojmy_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

U218 Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze. Seminář z PHTH. 3. ročník. Fakulta strojní ČVUT v Praze

U218 Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze. Seminář z PHTH. 3. ročník. Fakulta strojní ČVUT v Praze Seminář z PHTH 3. ročník Fakulta strojní ČVUT v Praze U218 - Ústav procesní a zpracovatelské techniky 1 Přenos tepla 2 Mechanismy přenosu tepla Vedení (kondukce) Fourierův zákon homogenní izotropní prostředí

Více

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D11_Z_OPAK_T_Skupenske_premeny_T Člověk a příroda Fyzika Skupenské přeměny Opakování

Více

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu:

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: 1 Pracovní úkoly 1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: a. platinový odporový teploměr (určete konstanty R 0, A, B) b. termočlánek měď-konstantan (určete konstanty a,

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport kapalné vody

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport kapalné vody KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport kapalné vody Transport vody porézním prostředím: Souč. tepelné vodivosti vzduchu: = 0,024-0,031 W/mK Souč. tepelné vodivosti izolantů: = cca

Více

MIKROPORÉZNÍ TECHNOLOGIE

MIKROPORÉZNÍ TECHNOLOGIE MIKROPORÉZNÍ TECHNOLOGIE Definice pojmů sdílení tepla a tepelná vodivost Základní principy MIKROPORÉZNÍ TECHNOLOGIE Definice pojmů sdílení tepla a tepelná vodivost Co je to tepelná izolace? Jednoduše řečeno

Více

Tepelně vlhkostní posouzení

Tepelně vlhkostní posouzení Tepelně vlhkostní posouzení komínů výpočtové metody Přednáška č. 9 Základní výpočtové teploty Teplota v okolí komína 1 Teplota okolí komína 2 Teplota okolí komína 3 Teplota okolí komína 4 Teplota okolí

Více

Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru Jednoduchá metoda pro požární návrh

Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru Jednoduchá metoda pro požární návrh Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru požární návrh Cíl návrhové metody požární návrh 2 požární návrh 3 Obsah prezentace za požáru ocelobetonových desek za běžné Model stropní desky Druhy porušení

Více

Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.:

Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Specifická rizika chemických reakcí Reaktivita látek Laboratorní měření reaktivity Reaktory s

Více

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru Petr Svačina I. Vliv difuze vodíku tekoucím filmem kapaliny na průběh katalytické hydrogenace ve zkrápěných reaktorech

Více

Část 5.1 Prostorový požár

Část 5.1 Prostorový požár Část 5.1 Prostorový požár P. Schaumann T. Trautmann University of Hannover J. Žižka České vysoké učení technické v Praze 1 ZADÁNÍ Cílem je stanovit teplotu plynů plně rozvinutého požáru v kanceláři. Pro

Více

2 NAVRHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE ČSN EN : 2006

2 NAVRHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE ČSN EN : 2006 2 NAVRHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE ČSN EN 1995-1-2: 2006 Jak již bylo zmíněno tato evropská norma je zdokonaleným zněním jí předcházející předběžné evropské normy ENV 1995-1-2:1994. Z důvodu, aby v tomto textovém

Více

CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM

CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM CVIČENÍ č. 11 ZTRÁTY PŘI PROUDĚNÍ POTRUBÍM Místní ztráty, Tlakové ztráty Příklad č. 1: Jistá část potrubí rozvodného systému vody se skládá ze dvou paralelně uspořádaných větví. Obě potrubí mají průřez

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

1/6. 2. Stavová rovnice, plynová konstanta, Avogadrův zákon, kilomol plynu

1/6. 2. Stavová rovnice, plynová konstanta, Avogadrův zákon, kilomol plynu 1/6 2. Stavová rovnice, plynová konstanta, Avogadrův zákon, kilomol plynu Příklad: 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11, 2.12, 2.13, 2.14, 2.15, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 2.21, 2.22,

Více

Termochemie. Katedra materiálového inženýrství a chemie A Ing. Martin Keppert Ph.D.

Termochemie. Katedra materiálového inženýrství a chemie A Ing. Martin Keppert Ph.D. Termochemie Ing. Martin Keppert Ph.D. Katedra materiálového inženýrství a chemie keppert@fsv.cvut.cz A 329 http://tpm.fsv.cvut.cz/ Termochemie: tepelné jevy při chemických reakcích Chemická reakce: CH

Více

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06 Sklářské a bižuterní materiály 005/06 Cvičení 4 Výpočet parametru Y z hmotnostních a molárních % Vlastnosti skla a skloviny Viskozita. Viskozitní křivka. Výpočet pomocí Vogel-Fulcher-Tammannovy rovnice.

Více

SOFTWARE PRO STAVEBNÍ FYZIKU

SOFTWARE PRO STAVEBNÍ FYZIKU PROTOKOL Z VÝSLEDKŮ TESTOVÁNÍ PROGRAMU ENERGETIKA NA POTŘEBU ENERGIE NA VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ DLE ČSN EN 15 265. SOFTWARE PRO STAVEBNÍ FYZIKU Testována byla zkušební verze programu ENERGETIKA 3.0.0 z 2Q

Více