Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel.: , IČ: SMĚRNICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel.: , IČ: SMĚRNICE"

Transkript

1 Střední průmyslvá škla Ostrv, příspěvkvá rganizace sídl: Klínvecká 1197, Ostrv, tel.: , IČ: SMĚRNICE ředitele Střední průmyslvé škly Ostrv č. 1286/2017/SPS Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv pr rk 2017/2018 Zpracval Vydal Mgr. Marcel Biskup, Mgr. Milana Oberhfnervá Ing. Pavel Žemlička, ředitel škly Pčet stran 17 Pčet přílh 1 Schválil Ing. Pavel Žemlička Originál ulžen Elektrnická pdba ulžena ředitelna Intranet Střední průmyslvé škly Ostrv Účinnst d Tent předpis ruší Minimální preventivní prgram SPŠ pr rk 2016/2017

2 Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv 1. Legislativní rámec. Čl. I Úvdní ustanvení Minimální preventivní prgram vychází z těcht dkumentů: Zákn č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn), ve znění pzdějších předpisů, Metdický pkyn ministryně šklství, mládeže a tělvýchvy k prevenci a řešení šikany ve šklách a šklských zařízeních (č. j. MSMT 21149/2016) a Metdické dpručení k primární prevenci rizikvéh chvání u dětí a mládeže (Dkument MŠMT č. j / ) Za realizaci prgramu dpvídá šklní metdik prevence. O průběhu realizace infrmuje vedení škly a splu s ním vyhdncuje situaci na škle. 2. Charakteristika škly. Střední průmyslvá škla Ostrv, Klínvecká 1197, Ostrv je státní škla, samstatná příspěvkvá rganizací s úplnu právní subjektivitu. Pskytuje úplné střední dbrné vzdělání uknčené jak maturitní zkušku, tak i výučním listem. Studium má denní i dálkvu frmu. Žáci jsu vyučváni na dvu pracvištích v hlavní budvě v Klínvecké ulici a v dbrných dílnách v Karlvých Varech. Zřizvatelem škly je Karlvarský kraj. Ve šklním rce 2017/2018 půsbí na škle 49 pedaggických pracvníků, celkvý pčet žáků dle zahajvacích výkazů v brech denníh studia je 586 studentů, u dálkvéh studia 18. Čl. II Evaluace minuléh šklníh rku a analýza sučasné situace v blasti rizikvých jevů Uplynulý šklní rk nebyl nijak z hlediska rizikvých jevů a jejich prevence nijak výjimečný. Ve škle se 2x řešil pdezření ze šikany a 1x prběhl šetření třídních vztahů. Všechna šetření jsu dpracvána a zaevidvána. Rizikvé chvání je dnes mezi mladu ppulací rzšířeným jevem, naše škla se zaměřuje nejen na jeh prevenci, ale také na jeh řešení. Situace v rizikvých jevech mezi žáky zůstává víceméně stejná, jen je vidět stále markantnější nárůst v pužívání mbilních telefnů během každé vlné chvilky. Prt bychm se tent šklní rk chtěli v prevenci více zaměřit na prblematiku kyberkriminality a netlismu (závislsti na internetu a sciálních sítích). Cílvu skupinu prgramu jsu všichni žáci škly, cílem prevence je mezení zneužívání návykvých látek, rzvíjení kvalit žáků, smysluplné využívání vlnéh času, výchva k dpvědnsti za své zdraví. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 2 (celkem 17)

3 Nejrzšířenějšími rizikvými jevy mezi mládeží jsu: záškláctví závislstní chvání včetně netlismu vandalismus agrese a šikana ve třídě i ve škle bčasné krádeže špatné stravvací návyky sexuální rizikvé chvání Cílem škly je udržet klidné klima jak ve škle, tak v jedntlivých třídách, atmsféru důvěry mezi studentem a učitelem i mezi studenty becně. T je mžné především vhdnu interakcí učitel-žák, individuálními phvry s žáky a mimšklními aktivitami. Jak rizikvá místa a časy ve škle lze z hlediska nežáducích jevů pvažvat splečné prstry (chdby) přestávkách. Na eliminaci těcht rizik je rzpis pravidelných dzrů na každu přestávku, na každý splečný prstr škly přehled je u zástupce ředitele. Ředitel škly: Ing. Pavel Žemlička Čl. III Garant prgramu Na prgramu se dále pdílejí: Šklní metdik prevence: Mgr. Marcel Biskup Výchvný pradce: Mgr. Milana Oberhfnervá s týmem splupracují všichni zaměstnanci škly (především třídní učitelé) Šklní metdik prevence a výchvná pradkyně pskytují pradenské služby a s nimi spjatu infrmační a metdicku pdpru učitelům, žákům a jejich rdičům v rámci půsbení Šklníh pradenskéh pracviště. Cíle jsu rzděleny d třech časvých úseků: a) dluhdbé cíle 4 rky a více b) střednědbé cíle na 2 3 rky c) krátkdbé cíle na 1 rk a) dluhdbé cíle: Čl. IV Cíle primární prevence žáci kmplexní rzvj sbnsti, snižvání absence, výchva ke zdravému živtnímu stylu a zdraví člvěka (patří d nespecifické prevence), vedení žáků k pstupnému přebírání zdpvědnsti za své činy rdiče lepší splupráce rdiny a škly učitelé lepší rientace učitelů v prblematice rizikvéh chvání b) střednědbé cíle: mnitrvání knkrétních pdmínek na škle z hlediska rizika SPJ, rzpracvání prevence SPJ d bčanské nauky (i jiných předmětů) a d práce třídníh učitele (třídnické hdiny) Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 3 (celkem 17)

4 pkračvat v externí splupráci s krizvými centry a pedaggick psychlgickými pradnami smysluplné využívání vlnčasvých aktivit splupráce s plicií ČR vlnčasvé aktivity c) krátkdbé cíle: přednášky pdle aktuální nabídky a ptřeby jedntlivých tříd vedení nástěnky diskuse a interaktivní frmy preventivních prgramů v rámci hdiny (většinu bčanská nauka) aktualizvání kntaktů na dstupná krizvá centra, kresníh metdika prevence (v rámci PPP) přádání vlnčasvých aktivit pr studenty (sprtvní sutěže, jazykvé sutěže apd.) splupráce s rdiči na prevenci a řešení SPJ, na základě infrmací, které dstanu na třídních schůzkách a při sbním setkání s třídním učitelem, mžnst kmunikace mezi rdiči, preventistu a výchvným pradcem prstřednictvím mailu seznamvat učitele s nvými pznatky v blasti prevence SPJ na nástěnkách, frmu besed mnitring SPJ Čl. V Vymezení cílvé ppulace studenti střední škly pedaggvé učiliště a střední škly rdiče studentů širší veřejnst Čl. VI Obsah a způsb realizace primární prevence A pr žáky 1. Aktuální infrmace ke zveřejňvání aktuálních infrmací služí především nástěnka drgvé prevence ( nástěnku se stará preventista) základní infrmace prevenci jsu dány i na internetvé stránky škly (především nejdůležitější kntakty) 2. Vytipvání prblémvých žáků třídní učitelé sledují stav ve své třídě a infrmují preventistu svých pdezřeních na prblémy v blasti SPJ (sbně, mailem, telefnicky); pdezření může být zalžen na pzrvání bvyklých příznaků (viz. bd 7.8), dluhdbějších prblémů se studijními výsledky či záškláctvím, pdezření na pžití alkhlu či šikanózníh chvání Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 4 (celkem 17)

5 řešení pdbných situací viz. bd 7 Mezi rizikvé jevy patří i záškláctví. Ve šklním řádu je tabulka dpručených pstihů za nemluvené hdiny. 3. Phvry s prblémvými žáky, řešení knkrétních prblémů preventista nemá stanveny úřední hdiny, dmluvá se s žáky individuálně přijde-li učitel neb i žák s knkrétním prblémem u žáka, preventista či výchvný pradce si pzvu žáka na phvr, dle ptřeby přizvu třídníh učitele a rdiče preventista úzce splupracuje s výchvným pradcem případy šikany vždy prjednává kmise tvřená preventistu, výchvnu pradkyní a ředitelem škly, za spluúčasti třídníh učitele 4. Mnitring SPJ během studia mhu být žákům dány annymní dtazníky z blasti SPJ vytvřené preventistu (dle mmentální ptřeby) dtazníky tvří a vyhdncuje preventista ve splupráci s výchvným pradcem splupráce s učiteli, především třídními rzhvry se studenty 5. Besedy a semináře ve splupráci s plicií ČR, městsku plicií přednášky Právní vědmí, Kyberkriminalita (R. Khut) exkurze d K-centra Karlvy Vary exkurze jsu placené (1 skupina 500Kč) jiné akce z vnějších zdrjů dle aktuální nabídky a dle aktuální ptřeby 6. Splupráce s rganizacemi z blasti SPJ plicie ČR řešení knkrétních prblémů Ivan Zajíc K-centrum Sprtvní 359/32, kntakt Richard Vdička, tel Městský úřad Ostrv dbr sciálních věcí a zdravtnictví Mirslava Světlíkvá, tel , , msvetlikva@strv.cz Městská plicie Ostrv preventistka MP Ostrv Julie Pöhlmannvá, tel , straznik@strv.cz Krajský škl. krdinátr prevence Ing. Bc. Šárka Benešvá, tel , sarka.benesva@kr-karlvarsky.cz Pedaggick-psychlgická pradna kresní metdik primární prevence Mgr. Martina Fialvá, tel , mfialva@pppkv.cz 7. Prevence v jedntlivých předmětech OBN 1. rčník v rámci Psychlgie vliv drg na člvěka, tázky závislsti, základy duševní hygieny OBN 2. rčník v rámci Státu a práva prbrat právní tázky z drgvé prblematiky OBN 3. rčník Etika etické tázky, dbr, správné chvání, hdntvý systém Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 5 (celkem 17)

6 BIO lyceum 2. rčník vliv drg na lidský rganismus, rzvj pzitivníh vztahu k přírdě CHE rčník základní infrmace chemických látkách, vliv chemických látek na lidské zdraví a živtní prstředí TEV rčník pržitek phybu, jednání fair-play, phybvé aktivity, zdravý rzvj 8. Mimšklní činnst vlnčasvé aktivity účast na mimšklních akcích středních škl v rámci AŠSK a statních sprtvních sutěžích šklní sprtvní den lyžařské kurzy pr 1. rčníky, sprtvní kurzy pr 2. rčníky adrenalin vs. návykvé látky každrční šklní výlet d zábavních parků v Německu návštěva filmvých představení kružky (šachy, autmbilvý, ftbalvý aj. dle mmentální nabídky a zájmu) PŘEHLED STÁLÝCH AKTIVIT DLE ROČNÍKŮ rč. c kde kd pzn pdepsání Suhlasu záknnéh zástupce s rientačním testváním CHO v tematickém celku Eklgie Txikmanie BIO Zdraví a nemci Zdravý živtní styl 1. rčníky šklní preventista a třídní učitelé vždy d knce října I1, ES1 vyučující CHO leden 3 hd. L1 vyučující BIO červen 3 hd. OBN Abeceda drg 1. rčníky vyučující OBN březen 7 hd. OBN Drgy a zákny 2. rčníky vyučující OBN duben 1 hd. ZEK v tematickém celku Ochrana živtníh prstředí Txikmanie CHE v tematickém celku Alkalidy Txikmanie L2 vyučující ZEK květen 3 hd. L3 vyučující CHE březen 2 hd. OBN Drgy diskusní hdiny 3. rčníky vyučující OBN květen 1 hd. TEV Zdravtní příprava v rámci Sprtvně-turistickéh kurzu TEV pržitek phybu, jednání fair-play, phybvé aktivity, zdravý rzvj 3. rčníky instruktr kurzu červen SPŠ Ostrv vyučující TEV K těmt pravidelným aktivitám se dle aktuální nabídky s přihlédnutím k aktuálním ptřebám přidávají přednášky nabízené vnějšími subjekty (především na téma závislsti, xenfbie a rasismu, šikana), aktuální sprtvní a kulturní aktivity. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 6 (celkem 17)

7 B pr rdiče 1. Pradenská činnst pskytnutí infrmací drgvé prblematice, šikaně a dysfunkcích dětí a mžnstech nápravy či pmci sbní setkání, prstřednictvím internetu 2. Kntakty na škle je zřízen Šklní pradenské pracviště, ve kterém šklní metdik prevence a výchvná pradkyně pskytují pradenské služby a s nimi spjatu infrmační a metdicku pdpru učitelům, žákům a jejich rdičům základní infrmace prevenci jsu na internetvých stránkách škly (především nejdůležitější kntakty) 3. Řešení aktuálních prblémů preventista neb výchvný pradce zvu dle ptřeby rdiče na řešení prblémů, schůzce je prveden zápis, který je evidván C pr učitele 1. Vzdělávání v blasti prevence preventista i výchvný pradce se zúčastňují ptřebných šklení v SPJ preventista mají za úkl infrmvat klegy nvých pznatcích v blasti SPJ, případně dmluvat šklení a semináře (učitelé abslvují jednu za dva rky šklení z prblematiky SPJ (se zaměřením dle aktuálních ptřeb) 2. Pravidelné schůzky preventistů 1 rčně přádá Karlvarský kraj 2x rčně přádá PPP Karlvy Vary 3. Nejdůležitější kntakty plicie ČR řešení knkrétních prblémů Ivan Zajíc K-centrum Sprtvní 359/32, kntakt Richard Vdička, tel Městský úřad Ostrv dbr sciálních věcí a zdravtnictví Mirslava Světlíkvá, tel , msvetlikva@strv.cz Městská plicie Ostrv preventistka MP Ostrv Julie Pöhlmannvá, tel , straznik@strv.cz Krajský šklský krdinátr prevence Ing. Bc. Šárka Benešvá, tel , sarka.benesva@kr-karlvarsky.cz Pedaggick-psychlgická pradna kresní metdik primární prevence Mgr. Martina Fialvá, tel , mfialva@pppkv.cz 4. Řešení aktuálních prblémů přijde-li učitel s knkrétním prblémem u žáka, preventista neb výchvný pradce si pzvu žáka na phvr, dle ptřeby přizvu třídníh učitele a rdiče preventista pmáhá klegům v rientaci v drgvé prblematice Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 7 (celkem 17)

8 1. Nález alkhlu u žáka Čl. VII Knkrétní pstupy při řešení vybraných situací a) Pracvník škly uvědmí vedení škly a šklníh metdika prevence. b) O nálezu sepíší stručný záznam (i s vyjádřením žáka, u kteréh byl alkhl nalezen), záznam žák pdepíše. c) Zápis zalží šklní metdik prevence d své agendy d) O nálezu vyrzumí záknnéh zástupce žáka. Jedná-li se pakvaný nález, uvědmí se i rgán sciálně-právní chrany dítěte. 2. Přistižení či pdezření na knzumaci návykvých látek a) Je-li žák přistižen při knzumaci návykvých látek, je nejdříve třeba mu zabránit v další knzumaci. b) Pracvník škly pdezřelu látku debere. c) Pdle závažnsti stavu žáka zajistí škla nezbytnu pmc a přivlá lékařsku službu první pmci neb kntaktuje Plicii ČR. d) Uvědmí vedení škly a šklníh metdika prevence. e) O nálezu sepíší stručný záznam (i s vyjádřením žáka, u kteréh byla návykvá látka nalezena), záznam žák pdepíše. f) Není-li žák schpen se zúčastnit vyučvání, vyrzumí škla záknnéh zástupce a vyzve jej, aby si žáka neprdleně vyzvedl. g) Pkud není záknný zástupce k zastižení, vyrzumí škla rgán sciálně-právní chrany dítěte a vyčká jeh pkynů. h) Záknnéh zástupce je třeba infrmvat pžití návykvých látek, i pkud je žák schpen se vyučvání dále zúčastnit. Oznamvací pvinnst má škla i vůči rgánu sciálně-právní chrany dítěte. i) Z knzumace návykvých látek škla vyvdí sankce stanvené šklním řádem. Pzn.: Distribuce je trestným činem, užívání puze prušením šklníh řádu. Nebezpečné a prtiprávní jednání je i nabádání k užívání návykvých látek. j) Obdbný pstup se užije i v případě příchdu žáka d škly pd vlivem alkhlu. 3. Nález pdezřelých látek v prstrách škly (návykvé látky) a) Pracvník škly uvědmí vedení škly a šklníh metdika prevence. b) Za přítmnsti dalšíh pracvníka škly vlží látku d bálky, ppíše datem, časem i místem nálezu a svým pdpisem. Přelepenu bálku patří razítkem škly a uschvají d šklníh trezru. c) O nálezu vyrzumí Plicii ČR (Ivan Zajíc, tel ). Ta prvede identifikaci a zajištění pdezřelé látky. 4. Nález pdezřelých látek u žáka (návykvé látky) a) Pracvník škly uvědmí vedení škly a šklníh metdika prevence. b) O nálezu sepíší stručný záznam (i s vyjádřením žáka, u kteréh byla látka nalezena), záznam žák pdepíše. c) O nálezu vyrzumí Plicii ČR (Ivan Zajíc, tel ). Ta prvede identifikaci a zajištění pdezřelé látky. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 8 (celkem 17)

9 d) Pkud je látka nalezena u žáka, který se jí intxikval, předají látku přivlanému lékaři může t usnadnit léčbu. Pté je látka předána Plicii ČR. 5. Pdezření na držení pdezřelých látek u žáka (návykvé látky) a) Jedná se pdezření ze spáchání trestnéh činu neb přestupku, a prt řešení spadá d kmpetence Plicie ČR. b) Bezdkladně vyrzumí Plicii ČR (Ivan Zajíc, tel ), zknzultuje s ní další pstup, infrmuje záknnéh zástupce žáka. c) Žáka je třeba islvat d statních a d příjezdu Plicie ČR je nutné mít h pd dhledem. U žáka nesmí prvádět sbní prhlídku neb prhlídku jeh věcí. 6. Distribuce návykvých látek ve škle a) Distribuce drg může být kvalifikván v ČR jak trestný čin. Mnžství, které žák distribuuje, není rzhdující. b) Přechvávání drg je také vždy prtiprávní. Dle mnžství se pak jedná přestupek neb trestný čin. Tt mnžství nemusí mít vliv na pstih stanvený šklním řádem. c) Při důvdném pdezření na distribuci návykvých látek je třeba uvědmit Plicii ČR (Ivan Zajíc, tel ) jedná se pdezření ze spáchání trestnéh činu. d) Dpustil-li se distribuce žák mladší 18ti let (neb se dtýká žáka mladšíh 18ti let), vyrzumí škla zárveň i záknné zástupce a rgán sciálně-právní chrany dítěte. e) Je-li přitm zajištěna pdezřelá látka, pstupuje se dále dle bdu 7.3. Čl. VIII Obecné a specifické příznaky pžití a dluhdbějšíh užívání 1. Obecnými příznaky dluhdbějšíh užívání jsu: a) Nevysvětlitelné a nebvyklé chvání. b) Náladvst, úzkst, deprese, strach. c) Špatná nálada, letargie, únava. d) Nebvyklá lenst a nesplehlivst. e) Výrazné zhršení studijních výsledků. f) Zanedbávání vzhledu a stravy. g) Stálé pptahvání, suchý kašel a lupání kůže kl rtů. h) Při dvykání je častým příznakem třes. 2. Mezi specifické příznaky pžití patří (dle druhu drg): a) THC (knpí) rzšířené zrničky, zarudlé spjivky, upvídanst, nepřiměřený smích b) PERVITIN a EXTÁZE nadměrná a čast bezúčelná aktivita, rzšířené zrničky, p deznění dluhý (i vícedenní spánek) c) HALUCINOGENY např. LSD halucinace, dezrientace, phruženst d vnitřníh světa, rzšířené zrnice Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 9 (celkem 17)

10 d) HEROIN útlum, spavst, zúžené zrničky d veliksti špendlíkvé hlavičky, pmalý dech e) TOLUEN zápach z děvu 3. Pzrnst bychm měli věnvat: a) Nebvyklým zápachům či látkám tubám d lepidla, tabletám, kapslím či práškům, hnědzelenému tabáku, nedpalkům d ručně balených cigaret a jehlám pr pdkžní aplikaci. b) Netypickým prhřeškům např. krádežím (jejichž smyslem je získat prstředky na nákup drg). c) Změnám chvání, zájmů, přátel; rankám p vpichu jehly či pdlitinám na vnitřní straně předlktí. d) Uživatelé jsu čast dbrníci na drgy, čast se i zdbí mtivy drg (hlavně zubatý list knpí) penály, přívěšky, blečení atp. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 10 (celkem 17)

11 Prgram prevence a řešení šikany Čl. I Vymezení pjmu Oficiální stanvisk k prevenci šikany vyjadřuje Metdický pkyn ministryně šklství, mládeže a tělvýchvy k prevenci a řešení šikany ve šklách a šklských zařízeních (č. j. MSMT-21149/2016) a Metdické dpručení k primární prevenci rizikvéh chvání u dětí a mládeže (Dkument MŠMT č. j / ). Šikanvání je nebezpečný sciálně patlgický jev, při němž je zejména mezvána sbní svbda, svbda rzhdvání, je pnižvána lidská důstjnst a čest, mnhdy je bětem ubližván na zdraví či na majetku. Šikanvání je mimřádně nebezpečná frma násilí, nebť je zákeřná, zůstává dluh skrytá a i při relativně malé intenzitě může u běti dcházet k závažným psychickým traumatům s dluhdbými následky a vede k pstupné defrmaci vztahů v klektivu. Šikana je každé chvání, které splňuje tyt znaky: je cílené vůči jedinci neb skupině je bvykle pakvané, čast dluhdbé jeh záměrem je běti hrzit, pnížit či zastrašit je spjen s převahu síly (fyzické, psychické, mentální, mcenské či převahu pčtu) běť se mu neumí bránit a dluhdbě trpí Šikana není: jednrázvá rvačka, nevhdný vtip či knflikt vyčlenění dítěte z klektivu, pkud není mtivván snahu ublížit či pbavit se na jeh úkr Čl. II Prevence šikany Základem prevence šikanvání a násilí na šklách je pdpra pzitivních vzájemných vztahů mezi žáky, mezi žáky a učiteli i mezi samtnými pracvníky škly. Je nutné vyvinut maximální snahu vytvření bezpečnéh prstředí a za tím účelem všichni pedaggičtí i nepedaggičtí pracvníci škly: pdprují slidaritu, tleranci a vzájemnu úctu pdprují vědmí sunáležitsti psilují a vytváří pdmínky pr zapjení všech žáků d aktivit třídy a škly uplatňují splupráci mezi dětmi a rzvíjí jejich vzájemný respekt s žáky jednají jak s partnery a udržují vzduší důvěry rzvíjí jednání v suladu s mrálními i právními nrmami a s důrazem na právní dpvědnst jedince (využít mžnsti půsbení v bčanské nauce) rzvíjejí základní sciální dvednsti žáků (kperace, asertivita, dpvědnst, empatie, sebekntrla) svým jednáním a chváním jdu žákům příkladem, nejsu lhstejní k prjevům agresivity a svůj pstj dávají jasně najev dbají čisttu a estetické a příjemné půsbení tříd a statních šklních prstr Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 11 (celkem 17)

12 Čl. III Krky k vytvření pzitivníh klimatu škly preventivní činnst 1. Práce metdika prevence Prevence a řešení šikany patří na naší škle d náplně práce preventisty. Jeh úklem je zejména: a) zmapvat situaci ve škle splupráce při vytváření dtazníků b) vytipvání prblémvých žáků na pdkladě infrmací třídních učitelů mžných bětí a agresrů dtazník pr třídní učitele a splupráce se všemi pedaggy (listpad prsinec) a následné sledvání jejich začlenění d klektivu, c) infrmvat učitele prblematice šikany prezentace VP, beseda s dbrníkem (jednu za dva rky) a umístění materiálů na nástěnce škly (intranet), e) infrmvat rdiče prblematice šikany schůzky prvních rčníků, materiály na webvých stránkách škly, mžnst individuálních knzultací, f) infrmvat žáky mžnstech knzultace (individuální ve škle či mžnst knzultace prstřednictvím elektrnické pšty částečná annymita) a kntaktech na dbrnu pmc (nástěnka primární prevence), g) sledvat klima škly a pdněcvat jeh zlepšvání při výskytu prblémvé, těžk zvladatelné třídy zajistit dbrníka na práci s klektivem třídy (zmapvání situace scimetrickým testem a práce na zlepšení vztahů v klektivu), h) vedení Realizačníh týmu na řešení šikany tým se skládá ze dvu stálých členů (výchvný pradce, metdik primární prevence), ředitele škly neb jeh zástupce a třídních učitelů (většinu třídní učitel běti a agresra). Tent tým prvádí šetření šikany, jedná s rdiči, přijímá patření k zabránění pkračvání šikany, navrhuje řešení, splupracuje s dalšími rganizacemi, i) aktualizace a tvrba Prgramu prti šikanvání, j) další vzdělávání se v blasti šikany. 2. Práce třídníh učitele Práce třídníh učitele je při prevenci šikany nezastupitelná. Jeh hlavním úklem v blasti prevence je: a) využívat všech mžnstí pr upevňvání klektivu a vytváření vzájemných pzitivních vztahů mezi žáky, pmáhat ve vytváření dbrých vztahů mezi žáky a statními učiteli, b) vytipvat ptencinální běť či agresra a snažit se eliminvat prjevy šikany již v zárdku, c) nastlení atmsféry důvěry a splupráce mezi šklu a rdiči, d) infrmvat rdiče situaci ve třídě, případně negativních tendencích ve třídě, které se týkají jejich dítěte. 3. Splupráce s rdiči Splupráce mezi rdiči a šklu je zalžena na dbré práci třídníh učitele a dbré infrmvansti rdičů dění ve škle, mžnsti rdičů brátit se s dtazem, žádstí i stížnstí na libvlnéh pedaggickéh pracvníka, zejména však na třídníh učitele, výchvnéh pradce, metdika primární prevence (mžnst využít knzultační hdiny) či na vedení škly. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 12 (celkem 17)

13 Infrmace prblematice šikany se rdič může dzvědět: a) první infrmace již v prvním rčníku v září na splečné schůzce rdičů se zástupci škly ( existenci Realizačníh týmu, mžnsti rdičů brátit se při prblémech na další pracvníky škly, zejména výchvnéh pradce), b) na třídních schůzkách d třídníh učitele dvakrát rčně, c) na třídních schůzkách d zástupce třídy ve výbru Sdružení rdičů dvakrát rčně, d) při návštěvě škly knzultace s výchvným pradcem či jiným členem Realizačníh týmu, e) na webvých stránkách škly infrmace prblematice šikany a dalších kntaktech. 4. Mimšklní činnst Škla usiluje všestranný rzvj sbnsti žáka a umžňuje žákům: a) navštěvvat zájmvé kružky (šachvý, sprtvní, výpčetní techniky dle aktuální nabídky a zájmu studentů), b) navštěvvat kružek dučvání matematiky, c) účastnit se různých sutěží (jazykvé, matematické, sprtvní, SOČ, Enersl, Autmechanik Junir, knstruvání na PC, apd.), d) účastnit se výletů (třídní výlety, třídní adaptační setkání, výlety d zábavných parků v SRN), e) účastnit se divadelních představení, exkurzí, Dnů tevřených dveří vyských škl. 5. Aktivity vedení škly Významnu úlhu pr klima škly má ředitel škly a jeh zástupci. Krmě pdpry dbrých vztahů a splupráce mezi pracvníky škly i mezi žáky a učiteli, splečně dbají : a) další vzdělávání pedaggů pdpra účasti vybraných pracvníků na seminářích prblematice šikany a prevence, dstupnst literatury ve šklní knihvně, b) seznámení pedaggických pracvníků s negativními důsledky šikany a s Prgramem prti šikaně prstřednictvím výchvnéh pradce, přednášek dbrníků, umístěním infrmací dané prblematice na intranetu škly, c) seznámení žáků s negativními důsledky šikany a jejími dpady (sankce a trestní dpvědnst agresrů) prstřednictvím třídních učitelů a učitelů bčanské nauky, d) pdpru mimšklních aktivit. 6. Šklní řád Šklní řád stanvuje jasná pravidla chvání včetně sankcí za jejich prušení. 7. Vrstevnický prgram Jak sučást prevence zajišťuje škla dle mžnstí (zejména finančních pdmínek) pr žáky v průběhu prvníh plletí prvníh rčníku vrstevnický prgram, jehž hlavní sučástí je výjezdní pbyt v délce 3 dnů. Hlavním cílem tht pbytu je psílení primární prevence rizikvých vztahů ve vrstevnické skupině, zvýšení kheze třídníh klektivu a psílení pzitivní vazby mezi třídu a třídním učitelem. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 13 (celkem 17)

14 Čl. IV Pstup řešení šikany 1. Odhalení btížné, význam práce třídníh učitele a splupráce pedaggů. 2. Předběžný dhad stadia šikany a její šetření infrmvat preventistu, ppřípadě další členy Realizačníh týmu, kteří kvalifikvaně dhadnu stadium, frmu a nebezpečí šikany a p té zahájí vlastní šetření viz scénář A. První pmc při brutálních a kriminálních šikanách nutná kamžitá chrana běti a teprve p té infrmvat další pracvníky viz scénář B. 3. Infrmvat rdiče běti seznámit je s pdezřením a pžádat pmc. 4. Práce s bětí v případech negativních dpadů na běť zprstředkvat péči PPP, SVP, OSPOD, PČR, psychlgů apd. 5. Práce s agresrem zjistit jeh náhled na vlastní chvání, mtivy, rdinné prstředí. V závažných případech zprstředkvat péči PPP, SVP, OSPOD, PČR, psychlgů apd. 6. Závěr stanvení skutečnéh stadia šikany a její závažnsti, pdání návrhu výchvných patření (Výchvná patření 31 Šklníh zákna) neb i převedení žáka d jiné třídy (agresra), ppřípadě navrhnut rdičům dbrvlné umístění dítěte d SVP či diagnstickéh ústavu, či pdat návrh OSPODu na zahájení práce s rdinu či k zahájení řízení nařízení předběžnéh patření či ústavní výchvy s následným umístěním d diagnstickéh ústavu. 7. Individuální schůzka s rdiči bětí a agresrů (dděleně) seznámit je se situací a návrhem řešení. Při jednání je nutná přítmnst celéh Realizačníh týmu. 8. Ptrestání viníků a sdělení případných dalších patření. 9. Práce se třídu rzebrat celu situaci a vypřádat se i s traumaty tzv. mlčící většiny. 1. Scénář A: Čl. V Vlastní šetření šikany Pr vyšetřvání pčáteční šikany (1., 2., 3. stadium se standardní frmu), kteru škla dkáže řešit vlastními silami, lze dpručit strategii v těcht šesti krcích. a) Rzhvr (mezi čtyřma čima) s těmi, kteří na šikanvání upzrnili s cílem zjistit jména běti či bětí a agresrů, kd z agresrů je iniciátr, kd je aktivní účastník, jak dluh šikana trvá, knkrétní událsti šikany. b) Rzhvr s běťmi. c) Nalezení vhdných svědků jedntlivých událstí šikany. d) Individuální, případně knfrntační rzhvry se svědky (nikli však knfrntace bětí a agresrů, nikdy neřešit prblém před celu třídu). e) Zajištění chrany a pmci bětem. f) Rzhvr s agresry, případně knfrntace mezi nimi. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 14 (celkem 17)

15 Šetření šikany prvádí Realizační tým v případě ptřeby je mžn se brátit na další instituce a rgány (PPP, SVP, OSPOD, PČR, psychlgů, psychterapeutů, psychiatrů). 2. Scénář B (krizvý plán): Pkrčilá šikana s nebvyklu frmu výbuch skupinvéh násilí vůči běti, tzv. třídníh lynčvání, vyžaduje následující pstup. a) Překnání šku pedaggickéh pracvníka a bezprstřední záchrana běti. b) Zalarmvání dalších pedaggických pracvníků a dmluva na dalším pstupu. c) Zabránění dmluvě agresrů na křivé výpvědi. d) Pkračující pmc a pdpra běti. e) Nahlášení plicii. f) Vlastní vyšetřvání realizačníh týmu nejlépe pd vedením dbrníků z řad PPP, SVP, PC neb klinických psychlgů, psychterapeutů či psychiatrů. g) Djde-li k závažnějšímu případu šikanvání neb při pdezření, že šikanvání naplnil skutkvu pdstatu trestnéh činu (prvinění), ředitel škly známí tut skutečnst Plicii ČR. h) Ředitel škly známí rgánu sciálně právní chrany dítěte OSPOD skutečnsti, které hržují bezpečí a zdraví žáka. i) Pkud žák spáchá trestný čin (prvinění), ppř. pakvaně páchá přestupky, ředitel škly zahájí splupráci s rgány sciálně právní chrany dítěte OSPOD bez zbytečnéh dkladu. Čl. VI Pmc při řešení šikany 1. MŠMT Ministerstv šklství, mládeže a tělvýchvy ČR Oddělení prevence a speciálníh vzdělávání Mgr. Budinská Martina, telefn , Karmelitská 7, Praha 1 2. KARLOVARSKÝ KRAJ Krajský šklský krdinátr prevence Ing. Bc. Šárka Benešvá, telefn , sarka.benesva@kr-karlvarsky.cz 3. Okresní metdik primární prevence PPP Karlvy Vary Mgr. Martina Fialvá, telefn , mfialva@pppkv.cz, Lidická 38, Karlvy Vary, ústředna Středisk výchvné péče SVP Karlvy Vary PhDr. Kristina Červenkvá, telefn , cervenkvva.svp@centrum.cz, Myslbekva 4, K. Vary, ústředna Pracviště preventivně infrmačních skupin Plicie České Republiky npr. PhDr. Zdeňka Papežvá, I. P. Pavlva 26, Karlvy Vary, telefn , fax pradenská místnst I. P. Pavlva 24, Karlvy Vary, telefn Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 15 (celkem 17)

16 Přílha č. 1 Přímé a nepřímé varvné signály šikanvání Přímé varvné signály šikanvání mhu být např.: psměšné pznámky na adresu žáka, pkřující přezdívka, nadávky, pnižvání, hrubé žerty na jeh účet; kritika žáka, výtky na jeh adresu, zejména prnášené nepřátelským až nenávistným, neb phrdavým tónem; nátlak na žáka, aby dával věcné neb peněžní dary šikanujícímu neb za něj platil; příkazy, které žák dstává d jiných splužáků, zejména prnášené panvačným tónem; skutečnst, že se žák pdřizuje pnižujícím a panvačným příkazům splužáků; nátlak na žáka k vyknávání nemrálních až trestných činů či k nucení spluúčasti na nich; hnění, strkání, šťuchání, rány, kpání, které třeba nejsu zvlášť silné, ale je nápadné, že je běť neplácí; rvačky, v nichž jeden z účastníků je zřetelně slabší a snaží se uniknut; žák se snaží bránit cestu zvýšené agrese, pdrážděnsti, dmluvání učitelům apd. Nepřímé varvné signály šikanvání mhu být např.: žák je přestávkách čast samcený, statní něj nejeví zájem, nemá kamarády; při týmvých sprtech bývá jedinec vlen d družstva mezi psledními; při přestávkách vyhledává blízkst učitelů; má-li žák prmluvit před třídu, je nejistý, ustrašený; půsbí smutně, nešťastně, stísněně, mívá blízk k pláči; stává se uzavřeným; jeh šklní prspěch se někdy náhle a nevysvětlitelně zhršuje; jeh věci jsu pškzené neb znečištěné, případně rzházené; zašpiněný neb pškzený děv; stále pstrádá nějaké své věci; dmítá vysvětlit pškzení a ztráty věcí neb pužívá nepravděpdbné výmluvy; mění svji pravidelnu cestu d škly a ze škly; začíná vyhledávat důvdy pr absenci ve škle; dřeniny, mdřiny, škrábance neb řezné rány, které nedvede uspkjivě vysvětlit. POZN: (Zejména je třeba věnvat pzrnst mladším žákům nvě zařazeným d třídy, nebť knflikty v dbě adaptace nvých žáků nejsu vzácnstí!) Rdiče žáků by si měli všímat především těcht mžných signálů šikanvání: za dítětem nepřicházejí dmů splužáci neb jiní kamarádi; dítě nemá kamaráda, s nímž by trávil vlný čas, s nímž by si telefnval apd.; dítě není zván na návštěvu k jiným dětem; nechuť jít rán d škly (zvláště když dříve měl dítě šklu rád). Dítě dkládá dchd z dmva, případně je na něm mžn pzrvat i strach; Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 16 (celkem 17)

17 ztráta chuti k jídlu; dítě nechdí d škly a ze škly nejkratší cestu, případně střídá různé cesty, prsí dvz či dvz autem; dítě chdí dmů ze škly hladvé (agresři mu beru svačinu neb peníze na svačinu); usíná s pláčem, má neklidný spánek, křičí ze snu, např. "Nechte mě!"; dítě ztrácí zájem učení a schpnst sustředit se na ně; dítě bývá dma smutné či apatické neb se bjevují výkyvy nálad; zmínky mžné sebevraždě; dmítá svěřit se s tím, c h trápí; dítě žádá peníze, přičemž udává nevěrhdné důvdy (například pakvaně říká, že je ztratil), případně dma krade peníze; dítě nápadně čast hlásí ztrátu sbních věcí; dítě je nebvykle, nečekaně agresivní k surzencům neb jiným dětem, mžná prjevuje i zlbu vůči rdičům; dítě si stěžuje na neurčité blesti břicha neb hlavy, mžná rán zvrací, snaží se zůstat dma; své zdravtní btíže může přehánět, případně i simulvat (manipulace s teplměrem apd.); dítě se vyhýbá dcházce d škly; dítě se zdržuje dma více, než měl ve zvyku. Minimální preventivní prgram SPŠ Ostrv Strana 17 (celkem 17)

Co dělat, když. (Krizový plán) ..je dítě pod vlivem alkoholu

Co dělat, když. (Krizový plán) ..je dítě pod vlivem alkoholu C dělat, když (Krizvý plán)..je dítě pd vlivem alkhlu - Snaţte se zachvat klid. - Je primárně nutné dítěti v další knzumaci zabránit - Odhadněte stupeň pilsti, míru intxikace. - Pdle mţnsti zjistěte, c

Více

Minimální preventivní program sociálně patologických jevů. Školní rok SŠ Trhové Sviny, Školní 709,

Minimální preventivní program sociálně patologických jevů. Školní rok SŠ Trhové Sviny, Školní 709, Minimální preventivní prgram sciálně patlgických jevů Šklní rk 2018 2019 SŠ Trhvé Sviny, Šklní 709, 374 19 1. Práce pedaggickéh sbru a vedení škly Sučasné slžení pedaggickéh klektivu funguje bez větších

Více

Základní škola Tlučná, okres Plzeň sever, Školní 838, Tlučná Minimální preventivní program základní školy školní rok 2013/2014

Základní škola Tlučná, okres Plzeň sever, Školní 838, Tlučná Minimální preventivní program základní školy školní rok 2013/2014 Základní škla Tlučná, kres Plzeň sever, Šklní 838, Tlučná 330 26 Minimální preventivní prgram základní škly šklní rk 2013/2014 Tlučná 10. 9. 2013 Úvdní charakteristika Základní škla v Tlučné je menší venkvská

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Základní škla a Mateřská škla Hrní Mštěnice, příspěvkvá rganizace, Pd Vinhrady 30, Hrní Mštěnice Prgram prti šikanvání Zpracvala Mgr. Jiřina Ostrčilvá, 14 stran Charakteristika šikanvání Šikanvání je mimřádně

Více

Školní program proti šikanování v ZŠ Blatnice

Školní program proti šikanování v ZŠ Blatnice Šklní prgram prti šikanvání v ZŠ Blatnice Šklní prgram prti šikanvání je nejúčinnějším způsbem, jak chránit žáky před šikanu. Předpkladem jeh fungvání je dbrá všebecná prevence rizikvéh chvání ve škle.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škla a Mateřská škla Buchlvice šklní rk 2015/2016 Obsah Obsah... 1 Základní údaje škle... 2 Persnální zajištění prevence... 2 Charakteristika škly... 3 C je Preventivní

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program GYMNÁZIUM KROMĚŘÍŽ Masarykv náměstí 496 767 01 Krměříž Minimální preventivní prgram pr šklní rk 2012 / 2013 Dkument zpracval: Šklní metdik prevence: Mgr. Michal Kříž Dkument schválila: Ředitelka škly:

Více

Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín

Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín Střední dbrná škla Jsefa Susedíka Vsetín Schpnst dpuštět neznamená přijímat neb schvalvat ubližvání. (J. Gray) Tent Krizvý prgram prti šikanvání č. 483/PR/2015 ze dne 29. srpna 2015 nabývá účinnsti d 1.

Více

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ Irena Tlapákvá duben 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA vzdělávání sb se speciálními vzdělávacími ptřebami zavedení registru pedaggických pracvníků přijímání d přípravných tříd základní

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2014/2015. Základní škola a Mateřská škola, Bernartice 166, okres Trutnov

Minimální preventivní program pro školní rok 2014/2015. Základní škola a Mateřská škola, Bernartice 166, okres Trutnov Minimální preventivní prgram pr šklní rk 2014/2015 Základní škla a Mateřská škla, Bernartice 166, kres Trutnv 1. Základní charakteristika škly a její činnsti Základní škla a Mateřská škla Bernartice je

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, POBOČKA PÍSEK KARLA ČAPKA 2549, 397 01 PÍSEK IČO: 708 698 12 ZŘIZOVATEL: JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tent materiál je výstupem prjektu i-bezpečná škla reg. čísl: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnsti na škle Šklní plán prevence a řešení elektrnickéh násilí Střední škla technická Žďár nad Sázavu 2014

Více

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Kncepce pradenských služeb pskytvaných ve škle Šklní prgram (strategie) pedaggick-psychlgickéh pradenství Č.j.: 27317/2004-24 Nvelizvána vyhláška č.72/2005 Sb., pskytvání pradenských služeb ve šklách a

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Šklní vzdělávací prgram pr šklní družinu 1. 9. 2009 Lada Keňvá ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škla Jívvá, kres Olmuc, příspěvkvá rganizace Ředitelka škly: Mgr. Pavla Krátká Vychvatelka:

Více

Jistebník 315, Jistebník. Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole

Jistebník 315, Jistebník. Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole Základní škla T. G. Masaryka Jistebník kres Nvý Jičín, p.. Základní škla T. G. Masaryka Jistebník kres Nvý Jičín, p.. Jistebník 315, 742 82 Jistebník Směrnice pskytvání pradenských služeb ve škle Č. j.

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

Přehled plánovaných akcí a činnosti primární prevence na š.r. 2013-2014

Přehled plánovaných akcí a činnosti primární prevence na š.r. 2013-2014 Vyšší dbrná škla a Střední průmyslvá škla elektrtechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkpě 16 Přehled plánvaných akcí a činnsti primární prevence na š.r. 2013-2014 Vypracval: Jarslav Burdys V Praze dne: 1.9.2013

Více

Dům tří přání www.dumtriprani.cz

Dům tří přání www.dumtriprani.cz Dům tří přání Pmáháme dětem a jejich rdinám, které se citly v krizvé situaci. Naší snahu je umžnit těmt dětem bezpečný vývj v půvdní rdině. Pracviště dmu tří přání Ambulantně terénní centrum Terrnská 7,

Více

Mateřská škola speciální, Praha 8, Štíbrova 1691

Mateřská škola speciální, Praha 8, Štíbrova 1691 Mateřská škla speciální, Praha 8, Štíbrva 1691 INFORMACE O POVINNÉM SUBJEKTU pdle vyhlášky č. 442/2006 Sb. Označení a uvzvací Obsah plžky text 1. Název Mateřská škla speciální, Praha 8, Štíbrva 1691 2.

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Základní škla Úvaly, kres Praha výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 15. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZS 832/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne 31.

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

Dotazník spokojenosti rodičů dětí navštěvujících ZŠ Stolany

Dotazník spokojenosti rodičů dětí navštěvujících ZŠ Stolany Dbrý den, vážení rdiče! Předkládáme vyhdncení Dtazníku spkjensti. Máme z výsledku dbrý pcit. Odpvědi, které nesplňvaly naše představy, jsme splečně knzultvali na lednvém setkání rdičů. A když byla vyská

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škla Úvaly, kres Praha - výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 816/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne: 31. 8. 2015 Šklská

Více

Výroční zpráva o činnosti školy

Výroční zpráva o činnosti školy Základní škla a Mateřská škla Břitv, kres Blansk, příspěvkvá rganizace Šklní 125, 679 21 Břitv Výrční zpráva činnsti škly Šklní rk: 2012/2013 vypracval: Mgr. Jiří Sedláček ředitel škly Břitv, 6. 9. 2013

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pr základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škla a mateřská škla, Blížkvice, kr. Znjm příspěvkvá rganizace OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE.. 2 2. CHARAKTERISTIKA ŠD. 3 3. CHARAKTERISTIKA

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE chrany sb a majetku s. r.. Lenvva 1795 IČO: 25 38 32 05 Liptaňské nám. 890 733 01 Karviná-Hranice IZO: 061 988 278 763 11 708 00 Ostrava-Pruba IZO RED: 600 016 706 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE PREVENCE

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb DZR Světl STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, Dmv se zvláštním režimem DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70 86 98 12 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76

Více

Školní program prevence Základní školy Dr. Františka Ladislava Riegra pro školní rok 2015/2016

Školní program prevence Základní školy Dr. Františka Ladislava Riegra pro školní rok 2015/2016 Šklní prgram prevence Základní škly Dr. Františka Ladislava Riegra pr šklní rk 2015/2016 Garant prgramu: Mgr. Karel Strnad, ředitel škly Metdik prevence: Mgr. Iva Kucká, Mgr. Šárka Sedláčkvá Výchvný pradce:

Více

VÍTEJTE!!! Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, příspěvková organizace Ruská 355/7, Mariánské Lázně

VÍTEJTE!!! Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, příspěvková organizace Ruská 355/7, Mariánské Lázně VÍTEJTE!!! Gymnázium a bchdní akademie Mariánské Lázně, příspěvkvá rganizace Ruská 355/7, 353 01 Mariánské Lázně Vedení škly Ředitel škly Mgr. Milslav Pelc ZŘ Mgr. Klára Tesařvá - rzvrh (suplvání) - dálkvý

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb DS Světl STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70 86 98 12 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE I / Cíle

Více

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91 STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, splek (dále jen MH) Sídl: Hřbitvní 29, Ivančice, 664 91 II. Charakteristika MH a) Sdružení je dbrvlným nevládním neziskvým sdružením vzniklým pdle zákna č. 83/1990

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

ZŠ U Stadionu 1028, Most

ZŠ U Stadionu 1028, Most Preventivní prgram ZŠ U Stadinu 1028, Mst Šklní rk 2016/2017 Zpracvala: Mgr. Dita Pruškvá, ŠMP 1. Ppis sučasnéh stavu Ve šklním rce 2016/2017 je zapsán 560 žáků, z th 365 žáků je na prvním stupni v 16

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Přadvé čísl: 13 1. Název vzdělávacíh prgramu: Bezpečná a zdravá šklka 2. Obsah - pdrbný

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019 Střední průmyslvá škla, Obchdní akademie a Jazykvá škla s právem státní jazykvé zkušky Frýdek- Místek, příspěvkvá rganizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211 skla@spsafm.cz

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP)

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) Šklní rk 2014/2015 Obsah: Úvd (cíle prgramu, cílvé skupina, zaměření a becné zásady MPP) Řízení a realizace preventivních aktivit Vzdělávání, infrmvání a světa učitelů

Více

Krizový plán. Školní preventivní tým (ŠPT) Poradenská a jiná preventivní zařízení: Problémy: zástupce ředitelky školy pro 2.stupeň

Krizový plán. Školní preventivní tým (ŠPT) Poradenská a jiná preventivní zařízení: Problémy: zástupce ředitelky školy pro 2.stupeň Základní škla J. A. Kmenskéh Chdv, Smetanva 738, kres Sklv, příspěvkvá rganizace Šklní preventivní tým (ŠPT) Krizvý plán Mgr. Iva Šípvá Mgr. Iveta Obdržálkvá Mgr. Vladimír Šik Mgr. Jana Merunkvá Mgr. Václav

Více

SWOT analýza k MAP vzdělávání v MČ Praha 20

SWOT analýza k MAP vzdělávání v MČ Praha 20 SWOT analýza k MAP vzdělávání v MČ Praha 20 Zpracval: PhDr. Tmáš Sukup, Ph.D. Datum: 6. 1. 2017 Metdlgie a zdrj dat Tat SWOT analýza shrnuje hlavní zjištění z následujících pdkladů: Demgrafická studie

Více

Dotační program Dobrá střední škola v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizovaná Ústeckým krajem

Dotační program Dobrá střední škola v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizovaná Ústeckým krajem Krajský úřad Ústeckéh kraje Dtační prgram Dbrá střední škla v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizvaná Ústeckým krajem Pdmínky sutěže Dtační prgram Dbrá střední škla v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizvaná Ústeckým

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. Zdravým životním stylem ke kvalitnímu výkonu budoucích profesí. Střední odborná škola ochrany osob a majetku, s. r. o.

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. Zdravým životním stylem ke kvalitnímu výkonu budoucích profesí. Střední odborná škola ochrany osob a majetku, s. r. o. ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Zdravým živtním stylem ke kvalitnímu výknu buducích prfesí. Zpracval: Dr. Mgr. Zbyněk Dmin, výchvný pradce a metdik prevence Mgr. Jana Kpkvá, výchvný pradce a metdik prevence

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Zdravým živtním stylem ke kvalitnímu výknu buducích prfesí. Zpracval: Mgr. Libr Truneček, výchvný pradce a metdik prevence Schválil: Ing. Bc. Vladimír Janus, ředitel Realizátři:

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Základní škola Kojetín, náměstí Míru 83 telefon , IČO web:

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Základní škola Kojetín, náměstí Míru 83 telefon , IČO web: Základní škla Kjetín, náměstí Míru 83 telefn 581762036, IČO 61985571 e-mail: skla@zsnammiru.kjetin.cz web: www.zskjetin.cz ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Prjednán na pedaggické radě dne 3. 9. 2012 Platnst d 3. 9.

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Přadvé čísl: 21 1. Název vzdělávacíh prgramu: Jak se měří svět na ZŠ 2. Obsah - pdrbný

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Šklní rk: 2014/2015 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa škly, pr kteru platí tent MPP Jmén a příjmení ředitele Telefn na ředitele 573 380 682 Minimální preventivní prgram ZŠ praktická a ZŠ speciální

Více

Školní řád ZŠ Křepice

Školní řád ZŠ Křepice Šklní řád ZŠ Křepice a) Práva žáků máš práv ( zákn 561/2004 Sb. předšklním, základním, vyšším dbrném a jiném vzdělání, ve znění nvely č. 472/2011 Sb. 1. Práv na vzdělávání a šklské služby pdle zákna. 2.

Více

Revize koncepce školního poradenského pracoviště (ŠPP):

Revize koncepce školního poradenského pracoviště (ŠPP): Revize kncepce šklníh pradenskéh pracviště (ŠPP): Zpracvala: Mgr. Miluše Juráňvá Datum vypracvání: 25.5.2011 Škla: ZŠ Osecká 301, Lipník nad Bečvu Slžení ŠPP: 0,5 šklní speciální pedagg + 0,5 šklní psychlg,

Více

KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na problematiku PAS a syndrom ADHD

KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na problematiku PAS a syndrom ADHD KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na prblematiku PAS a syndrm ADHD Akreditace MŠMT -č. j. 31094/2016-1- 921 I/2.3 Vzdělávání pedaggických pracvníků MŠ (v rámci OP VVV) Kurz je zaměřen na prhlubení kmpetencí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více

Směrnice proti šikaně Základní a mateřské školy JUVENTA Milovice

Směrnice proti šikaně Základní a mateřské školy JUVENTA Milovice Směrnice prti šikaně Základní a mateřské škly JUVENTA Milvice Základní a mateřská škla JUVENTA Zpracvala: Mgr. Jana Gavalcvá 1 Obsah 1. Úvd... 3 2. Vnější charakteristika šikanvání... 3 3. Právní dpvědnst

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013 Š K O L N Í R O K 2 0 1 2 / 2 0 1 3 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT Plán práce 2012/2013 Náplň činnsti Náplň práce ICT metdika vychází z vyhlášky 317/2005 upravené

Více

Krizový scénář v situacích týkajících se rizikového chování žáků ve škole

Krizový scénář v situacích týkajících se rizikového chování žáků ve škole Krizvý scénář v situacích týkajících se rizikvéh chvání žáků ve škle C dělat, když a) se ve škle bjeví šikana b) dítě nechdí d škly c) žák agresivně vystupuje vůči učiteli d) žák d škly přinese pdezřelu

Více

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu Nabídka služby DOZP 1. pskytnutí ubytvání - ubytvání - úklid, praní a drbné pravy lžníh a sbníh prádla a šacení, žehlení Služba je pskytvána ve dvu střediscích. Středisk Rumburk 2 dmácnsti p 5 klientech,

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání Mžnsti transfrmace vyšších dbrných škl d terciárníh vzdělávání Michal Karpíšek MŠMT, 30. listpadu 2010 IPn Refrma terciárníh vzdělávání CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Tat prezentace je splufinancvána Evrpským

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015/2016

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015/2016 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015/2016 Integrvaná střední škla Cheb Obrněné brigády 2258/6 350 11 Cheb tel. / fax: 354 408 011, 734 522 684 e-mail: inf@iss-cheb.cz IČ: 00077461 Zřizvatel: KÚ Karlvy Vary,

Více

Mezinárodní prostředí a rozdílné přístupy v rozličných státech

Mezinárodní prostředí a rozdílné přístupy v rozličných státech Minimum pr pracvníky ICM Káraný, 4. - 7. 4. 2008 Infrmační služby pr mládež: Mezinárdní prstředí a rzdílné přístupy v rzličných státech Tent dkument pdává nástin prstředí, ve kterém půsbí infrmační služby

Více

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou.

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou. STATUT STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ NOVÉ ZNĚNÍ Článek 1 - Úvdní ustanvení 1. Státní fnd rzvje bydlení (dále jen Fnd ) je právnicku sbu. 2. Fnd byl zřízen záknem č. 211/2000 Sb., Státním fndu rzvje bydlení

Více

Obecné informace podle 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), o uskutečněných kontrolách za rok 2018

Obecné informace podle 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), o uskutečněných kontrolách za rok 2018 Měst Vrchlabí Městský úřad Vrchlabí, kancelář starsty Zámek 1, 543 01 Vrchlabí Obecné infrmace pdle 26 zákna č. 255/2012 Sb., kntrle (kntrlní řád), uskutečněných kntrlách za rk 2018 Obsah: 1. Kntrly prvedené

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY OBECNÁ USTANOVENÍ

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY OBECNÁ USTANOVENÍ OBECNÁ USTANOVENÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Na základě ustanvení zákna č. 561/2004 Sb. v platném znění. předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) v platném znění vydávám

Více

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE. Oddíl I. Základní úkol domova mládeže

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE. Oddíl I. Základní úkol domova mládeže ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Oddíl I. Základní úkl dmva mládeže Dmv mládeže má za úkl zabezpečit ubytvání, stravvání a výchvu, která navazuje na výchvně vzdělávací činnst Střední průmyslvé škly a Obchdní akademie,

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 Pracvní skupina Předšklní vzdělávání a péče: dstupnst inkluze kvalita 26. 5. 2016 Dmažlice OBSAH

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

vnitřní řád školní družiny

vnitřní řád školní družiny vnitřní řád šklní družiny Základní škla Hluk, kres Uherské Hradiště, příspěvkvá rganizace Vnitřní řád šklní družiny (dále ŠD) je vydáván v suladu ustanvením 30 dst. 1 zákna č. 561/2004 Sb., předšklním,

Více

"Jdeme správně?", č. CZ /0.0/0.0/15_023/

Jdeme správně?, č. CZ /0.0/0.0/15_023/ "Jdeme správně?", č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_023/0001076. Dtazník pr rdiče a rdinné příslušníky uživatelů našich služeb, Cílem dtazníků je zjistit vaši spkjenst s pskytvanými službami, pjmenvat ptřeby a

Více

Mateřská škola V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvková organizace. Směrnice č. 7 / 2015. Školní řád

Mateřská škola V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvková organizace. Směrnice č. 7 / 2015. Školní řád Mateřská škla V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvkvá rganizace Směrnice č. 7 / 2015 Šklní řád Vydal : Ředitelka Mateřské škly V zahradě Liberec, Žitavská 122/68 Bc. Vlasta Tesařvá Účinnst : d 01.

Více

Metodická zpráva č. 7

Metodická zpráva č. 7 Metdická zpráva č. 7 Témata: Odbrná metdika pr praxi šklníh psychlga neb šklníh speciálníh pedagga. Škla: ZŠ Kmenskéh 6, 591 01 Žďár nad Sázavu Specialista Jmén: Beranvá Alena, Mgr. Odbrné zaměření: šklní

Více

P-centrum, středisko primární prevence CPPT, o. p. s. v Plzni

P-centrum, středisko primární prevence CPPT, o. p. s. v Plzni P-centrum, středisk primární prevence CPPT,. p. s. v Plzni NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 OBSAH P-centrum, CPPT,. p. s. Vzdělávací služby P-centra Specializační kurz prevence rizikvéh

Více

P R A C O V N Í P L Á N

P R A C O V N Í P L Á N P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2013/2014) šklní rk 2013 / 2014 Prjednán na pedaggické radě dne 27.8.2013.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

Koordinátorem EVVO pro školní rok 2015/16 byla stanovena Mgr. Bc. Lenka Martinková.

Koordinátorem EVVO pro školní rok 2015/16 byla stanovena Mgr. Bc. Lenka Martinková. Akční plán pr šklní rk 2015/16 Charakteristika akčníh plánu Akční plán vychází ze Šklníh plánu EVVO a je sestavván vždy na 1 šklní rk. Nedílnu sučástí je vyhdncení akčníh plánu. Krdinátr EVVO Krdinátrem

Více

Nabídka DVPP pro období září - prosinec 2011

Nabídka DVPP pro období září - prosinec 2011 Prjekty: DVPP v Chebu Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0008 DVPP v Sklvě Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0006 DVPP v Karlvých Varech Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0004 Nabídka DVPP pr bdbí září - prsinec 2011 Vážené

Více

Prezentace projektů Dalekohled a Společně do školky!

Prezentace projektů Dalekohled a Společně do školky! Prezentace prjektů Dalekhled a Splečně d šklky! O prjektu Název: Dalekhled Reg. č. prjektu: CZ.1.07/1.2.31/02.0022 Příjemce: Člvěk v tísni,.p.s., reginální pbčka Plzeň Termín realizace: 03/2013-02/2015

Více

Základní škola Mělník - Pšovka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

Základní škola Mělník - Pšovka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škla Mělník - Pšvka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ÚVOD Drgvá prblematika se stala celsplečenský prblémem. Sciálně patlgické jevy se dtýkají dětí, které navštěvují základní šklu. Věkvá hranice

Více

ROKYCANYR telefon, fax IČO : www: gasos-ro.cz

ROKYCANYR telefon, fax IČO : www: gasos-ro.cz GYMNÁZIUM A SOŠ, ROKYCANYR MLÁDEŽNÍKŮ 1115, OKYCANY 337 01 ROKYCANYR telefn, fax 371 725 363 IČO : 48 38 02 96 www: gass-r.cz d_rancva@gass-r.cz Výrční zpráva za šklní rk 2015/2016 CHARAKTERISTIKA ORGANIZACE:

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace Základní škla Úvaly, kres Praha - výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 631/2012 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne: 31.8.2012 Šklská

Více

Výroční zpráva. Základní škola Rakovského v Praze 12. Rakovského 3136/1, 143 00 Praha 4 - Modřany

Výroční zpráva. Základní škola Rakovského v Praze 12. Rakovského 3136/1, 143 00 Praha 4 - Modřany Výrční zpráva Základní škla Rakvskéh v Praze 12 Rakvskéh 3136/1, 143 00 Praha 4 - Mdřany za šklní rk 2014/2015 Část A Základní údaje škle 1. Název škly: Základní škla Rakvskéh v Praze 12 2. Sídl: Rakvskéh

Více

Pravidla pro poskytnutí dotace z rozpočtu Městské části Praha 8 v oblasti primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže na rok 2015

Pravidla pro poskytnutí dotace z rozpočtu Městské části Praha 8 v oblasti primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže na rok 2015 M~STsKA ČAST PRAHA 8 _ úřad městské části (1) První den zveřejnění: ~ r $I..204''''- Pslední den zveřejnění: Pčet listů: rp Přílha č. 1 usnesení Č. Usn RMC 0395/2015 Rady Městské části Praha 8 ze dne 30.

Více

Jak zavést systém managementu kvality

Jak zavést systém managementu kvality Jak zavést systém managementu kvality Systém managementu kvality může být zaveden d Vaší rganizace něklika způsby, například: 1. knzultační frma Pravidelné návštěvy v rganizaci dbrným pradcem a knzultace

Více

Představení Centra pro regionální rozvoj České republiky

Představení Centra pro regionální rozvoj České republiky Představení Centra pr reginální rzvj České republiky Setkání zpracvatelů MAP Olmuckéh kraje 28. 11. 2016 Ing. Dana Hutervá Rle Centra v IROP Centrum je státní příspěvkvá rganizace zřízená Záknem č. 248/2000

Více

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona Stanvisk Reknstrukce státu ke kmplexnímu pzměňvacímu návrhu nvely služebníh zákna Pslední předlžená verze zákna (verze k 27. 8. 2014) splňuje puze 13 z 38 bdů Reknstrukce státu, z th 7 jen částečně. Z

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromá mateřská škola Jahoda, Vybíralova 969, Praha 14

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromá mateřská škola Jahoda, Vybíralova 969, Praha 14 ŠKOLNÍ ŘÁD Sukrmá mateřská škla Jahda, Vybíralva 969, Praha 14 1. Úvdní ustanvení Šklní řád upravuje pdrbnsti výknu práv a pvinnstí záknných zástupců dětí v Sukrmé mateřské škle Jahda, Vybíralva 969, Praha

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Výzkum a vývj zařízení pr detekci pvrchvých vad zakázka na služby zadávaná dle Pravidel pr výběr ddavatelů v rámci Operačníh prgramu Pdnikání a invace pr knkurenceschpnst Zadavatel

Více

Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace. Směrnice č. 2/2007 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ

Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace. Směrnice č. 2/2007 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Základní škla a mateřská škla Dlní Bjanvice, kres Hdnín, příspěvkvá rganizace Směrnice č. 2/2007 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Září 2012 1 1. Obecná ustanvení Základní škla a mateřská škla Dlní Bjanvice, kres Hdnín, příspěvkvá

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ č.j. Š/X/1/01092013 Základní škola Jablonec nad Nisou - Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou výňatek CÍL Cílem programu

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK Gymnázium, Milevsk, Masarykva 183 Šklní vzdělávací prgram (ŠVP) pr nižší stupeň smiletéh všebecnéh studia 5.1.4. Jazyk a jazykvá kmunikace Charakteristika vyučvacíh předmětu RUSKÝ JAZYK Obsahvé, časvé

Více

MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 - 12 -

MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 - 12 - ČÍSLO ÚČTU A INTERNETOVÉ STRÁNKY FIRMY ADEVA, DODÁVAJÍCÍ OBĚDY NA DRUHÝ STUPEŇ, KAM JE TŘEBA ZASLAT MINIMÁLNĚ 200,- Kč, ABY SI DĚTI MOHLI NA PONDĚLÍ OBJEDNAT OBĚD: www.adeva.cz č. ú.:1243116379/0800 SVAČINY

Více

PPP ZA ŠKOLNÍ ROK 2011 2012

PPP ZA ŠKOLNÍ ROK 2011 2012 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI PPP ZA ŠKOLNÍ ROK 2011 2012 Zprávu předkládá: Semily 30. 10. 2012 Mgr. Věra Prvazníkvá ředitelka PPP Semily Stránka 1 z 13 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI PEDAGOGICKO PSYCHOLOGICKÉ

Více

Ing. Petra Brejšová, vedoucí kanceláře starosty a tajemníka

Ing. Petra Brejšová, vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Pdklady pr jednání zastupitelstva města Lanškrun dne: 18.12.2018 Čísl jednání: 6 Čísl jednací: MULA 39292/2018 Pčet l. dk.: Pčet přílh: Pčet l. přílh: Spis. znak: 101.2.1 Datum: 11.12.2018 Název materiálu:

Více

Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2 Program Akce příroda. Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2

Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2 Program Akce příroda. Organizační pokyn Hnutí Brontosaurus č. 3.2 Organizační pkyn Hnutí Brntsaurus č. 3.2 Organizační pkyn Hnutí Brntsaurus č. 3.2 1 1. Vymezení prgramu Akce přírda Organizační pkyn Hnutí Brntsaurus č. 3.2 1.1 O c prgram usiluje Hnutí Brntsaurus (dále

Více

Pravidla pro poskytování fakultativních služeb klientům

Pravidla pro poskytování fakultativních služeb klientům Centrum sciálních služeb Jindřichův Hradec Dmv Pístina Pístina 59, 378 02 Stráž nad Nežárku Vnitřní předpis směrnice č. 109/2014 Pravidla pr pskytvání fakultativních služeb klientům I. Obecná ustanvení

Více

SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti

SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prstřednictvím psílení inkluze v multikulturní splečnsti Datum vyhlášení výzvy: 14. 10. 2015 Datum a čas uknčení příjmu žádstí: 16. 12. 2015 16:00 Předpkládané vyhlášení

Více

Organizace školní knihovny. PhDr. Marie Šedá MSVK Ostrava seda@svkos.cz

Organizace školní knihovny. PhDr. Marie Šedá MSVK Ostrava seda@svkos.cz Organizace šklní knihvny PhDr. Marie Šedá MSVK Ostrava seda@svks.cz Osnva rganizační začlenění knihvny v rámci škly kncepce, plánvání a hdncení knihvny knihvní řád prstr, technika, estetika autmatizvané

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta NABÍDKA TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA VYCHOVATELSTVÍ

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta NABÍDKA TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA VYCHOVATELSTVÍ Univerzita Karlva v Praze Pedaggická fakulta NABÍDKA TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA VYCHOVATELSTVÍ Student si může vybrat z nabídky vypsaných témat a dtazem u příslušnéh vyučujícíh

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kmplexní zkuška Zkušky ze všech zkušebních předmětů mají frmu didaktickéh testu. Výjimku jsu puze zkušky z jazyků z českéh jazyka a literatury a cizíh

Více