MĚŘENÍ TLOUŠŤKY VRSTEV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MĚŘENÍ TLOUŠŤKY VRSTEV"

Transkript

1 III 2004 Magneticko-indukční metoda Vířivé proudy Kalibrace a přesnost měření Vlivy na měření Geometrické meze měření Měření příliš malých dílů Vliv drsnosti povrchu Specielní aplikace Měření vícevrstvých systémů Statistika MĚŘENÍ TLOUŠŤKY VRSTEV Aplikační zpráva III/04 info@testima.cz TESTIMA, spol. s r.o., Křovinovo nám. 8, Praha 9 Tel.: * Tel. servis: * Fax:

2 III Měření vrstev Pro měření tloušťky vrstev se používá rozdílných fyzikálních vlastností vrstvy a podkladového materiálu. Používají se dvě metody: Metoda magneticko-indukční označení F (feromagnetikum) Pro měření nemagnetických vrstev na feromagnetickém podkladu. Metoda vířivých proudů označení N (non-feromagnetikum) Pro měření elektricky nevodivých vrstev na elektricky vodivém podkladu. 2. Magneticko-indukční metoda Měřící sonda obsahuje feromagnetické jádro a budící vinutí napájené střídavým proudem o nízké frekvenci. Sonda vytváří ve svém okolí elektromagnetické pole. Pokud se v blízkosti sondy nachází feromagnetický materiál, pole sondy se zesiluje. Toto zesílení je měřitelné druhou, snímací cívkou a odpovídá vzdálenosti feromagnetika od sondy. Magnetické pole se dá znázornit magnetickými siločarami. Pokud se jejich délka prodlužuje, oddaluje se feromagnetikum od sondy. U 3. Metoda vířivých proudů Sonda obsahuje cívku bez jádra napájenou střídavým proudem o vysoké frekvenci. Sonda vytváří elektromagnetické pole. Pokud je v blízkosti sondy elektricky vodivý materiál, vznikají v něm tzv. vířivé proudy, které vytváří elektromagnetické pole opačného směru. Výsledné pole vzniká vektorovým součtem obou polí. Změna pole je měřitelná a odpovídá vzdálenosti el. vodivého materiálu od sondy.

3 III 2004 Poznámka: Duální sonda (označená FN) obsahuje oba systémy. Po přiložení sondy na materiál se vyhodnocením signálu obou snímacích systémů určí, jaký materiál se nachází v blízkosti sondy. 4. Kalibrace přístrojů Phynix 4.1. Tovární kalibrace Určena pro standardní aplikace 4.2. Jednobodová kalibrace = kalibrace na nulu Pro specielní aplikace, vyšší přesnost měření 4.3. Dvoubodová kalibrace = kalibrace s fólií Nejvyšší přesnost 4.4. CTC kalibrace 4.5. Kalibrace se dvěma fóliemi 4.6. Ofset 4.1. Tovární kalibrace Standardní aplikace 1. Povrch měřeného dílu větší než 15 x 15 mm 2. Zakřivení (konvexní i konkávní) na železném (Fe) materiálu R > 20 mm. Zakřivení (konvexní i konkávní) na neželezném (Al) materiálu R > 50 mm. 3. Základní materiál (Fe) má tloušťku T > 0,6 mm Základní materiál (Al) má tloušťku T > 50 µm Nejistota měření ± (3 µm nebo 3% měřené hodnoty) 4.2.Jednobodová kalibrace Provádí se několik měření na povrchu bez povlaku kalibrace na nulu Pro aplikace mimo definici standardní aplikace Zvyšuje přesnost měření Nejistota měření ± (1 µm nebo 2% měřené hodnoty) 1.3.Dvoubodová kalibrace Nejprve se provede kalibrace jednobodová, poté se provede několik měření přes kalibrační standard (fólii) o tloušťce přibližně stejné, jako je předpokládaná tloušťka měřeného povlaku (max. 1,5 x násobek) kalibrace s fólií Nejistota měření ± (1 µm nebo 1% měřené hodnoty) 1.4.CTC kalibrace (Jen Surfix Pro) Kalibrace přímo na povlaku bez dřívější kalibrace na nulu. Používá se tam, kde není možné kalibraci na nulu provést.

4 III Kalibrace se dvěma fóliemi (Jen Surfix Pro) Provede se jednobodová kalibrace, poté se kalibruje nejprve na jednu fólii a poté na druhou. Používá se např. pro vyloučení vlivu drsného povrchu. Vliv drsnosti je u obou fólií stejný Ofset Přičítá (odečítá) předem nastavenou hodnotu (konstantu). Používá se např. při měření přes přídavnou fólii položenou mezi vrstvu a sondu, vhodné např. u měkkých povlaků pro rozložení tlaku sondy nebo u velmi tenkých povlaků jako ochrana proti poškození povlaku. 5. Kdy je nutné kalibrovat? a) Aplikace není standardní dle definice b) Potřebuji vyšší přesnost měření c) Speciální aplikace měření na legovaných ocelí, austenitické, nerezové oceli atd Vlivy na měření a) Elektrické a magnetické vlastnosti povlaku/ základního materiálu (magnetická permeabilita, elektrická vodivost) b) Rozměr, tvar, zakřivení měřeného dílu c) Přístup k měřenému místu d) Tloušťka základního materiálu e) Čistota sondy nebo měřeného dílu f) Měření na hrubém povrchu g) Povlak obsahuje oxidy železa h) Vnější elektromagnetické pole 5.2. Měření se stojánkem Při měření se stojánkem lze eliminovat lidský vliv a dále tak zpřesnit měření až na cca ± 0,5 µm.

5 III Geometrické meze pro měření přístroji Phynix 6.1. Zakřivení konvexní 6.2. Zakřivení konkávní 6.3. Měření v koutu 6.4. Měření na hraně 6.5. Měření ve vývrtu 6.6. Měření na příliš tenkém podkladovém materiálu 6.7. Měření na malé ploše 6.1. Zakřivení konvexní Tendence měření bez kalibrace: vyšší hodnota Kalibrace (jedno-, nebo dvoubodová) je nutná: R < 20 mm pro mód F R < 50 mm pro mód N Fe / Al Nelze měřit: R < 2 mm pro F i N Odchylka způsobená při měření bez kalibrace [µm] Ocel Závislost měření na konvexním zakřivení pro ocel a hliník Měřeno přístrojem Phynix Surfix FN Kalibrováno na plochém materiálu o rozměrech 20 x 20 mm (Fe i Al) Hliník Poloměr konvexního zakřivení [mm]

6 III Zakřivení konkávní Tendence měření bez kalibrace: nižší hodnota Fe / Al Kalibrace (jedno-, nebo dvoubodová) je nutná: R < 20 mm pro mód F R < 50 mm pro mód N Nelze měřit: Fyzická dostupnost sondou Poloměr konkávního zakřivení [mm] Odchylka způsobená při měření bez kalibrace [µm] Hliník Ocel Závislost měření na konkávním zakřivení pro ocel a hliník Měřeno přístrojem Phynix Surfix FN Kalibrováno na plochém materiálu o rozměrech 20 x 20 mm (Fe i Al)

7 III Měření v blízkosti koutu Tendence měření bez kalibrace: nižší hodnota Kalibrace (jedno- nebo dvoubodová) je nutná: A < 5 mm pro mód F i N Nelze měřit: Fyzická dostupnost sondou Fe / Al A 1.4. Měření u hrany Tendence měření bez kalibrace: vyšší hodnota Kalibrace (jedno-, nebo dvoubodová) je nutná: A < 5 mm pro mód F i N Fe / Al Nelze měřit: Fyzická dostupnost sondou A D 6.5. Měření ve vývrtu Tendence měření bez kalibrace: nižší hodnota Kalibrace (jedno-, nebo dvoubodová) je nutná: D < 20 mm pro mód F i N Nelze měřit: Fyzická dostupnost sondou Fe / Al

8 III Tloušťka základního materiálu Tendence měření bez kalibrace: vyšší hodnota pro mód F nižší hodnota pro mód N Kalibrace (jedno-, nebo dvoubodová) je nutná: T < 0,6 mm pro mód F T < 50 µm pro mód N T Nelze měřit: T < 0,1 mm pro F T < 10 µm pro mód A Fe / Al 6.7. Minimální plocha měření Tendence měření bez kalibrace: vyšší hodnota Kalibrace (jedno-, nebo dvoubodová) je nutná: Plocha < 15 x 15 mm pro mód F i N Nelze měřit: Plocha < 5 x 5 mm pro mód F i N 7. Příliš malé díly Pokud rozměry měřeného dílu leží pod hranicí možností měření dle bodu 6, lze v některých případech měřit magneticko-indukční metodou, pokud se zajistí zvýšení magnetického pole přítomností feromagnetika. Fe Podložení měřeného dílu materiálem (ocelí) s obdobnými feromagnetickými vlastnostmi se zvýší magnetické pole v okolí dílu. Součásti lze do feromagnetika vložit nebo stačí podložení. U metody vířivých proudů je tento efekt menší. Výhodné je použití stojánku snažší manipulace se sondou a měřeným dílem, je možné pracovat bez ochranného nástavce.

9 III Efekt drsnosti povrchu Drsnost povrchu má vliv na vytvoření elektromagnetického pole v okolí sondy, přístroj má tendenci měřit vyšší hodnoty tloušťky. Materiál je blíže sondě - nižší hodnota Materiál je oddálen od sondy - vyšší hodnota Pro vyloučení vlivu drsnosti se používají tři metody Měření přes vrcholy 8.2. Čtyřbodová metoda 8.3. Kalibrace se dvěma fóliemi 8.1. Měření přes vrcholy Vhodné pro drsnost povrchu R z < 20µ a) Jednobodová kalibrace Jednobodová kalibrace na vzorku bez povlaku o stejné drsnosti, jako má měřený díl. Přístroj měří nulu na obálce vrcholů nerovností. Doporučeno 10 měření při kalibraci. b) Dvoubodová kalibrace Provede se dvoubodová kalibrace na předchozím vzorku. Doporučeno alespoň 5 měření. c) Měření Doporučeno pracovat s průměrnou hodnotou z 5 měření.

10 III Čtyřbodová metoda Vhodné pro drsnost povrchu R z > 20µ a) Kalibrace na hladkém povrchu Provede se kalibrace na vzorku o stejném tvaru a ze stejného materiálu jako měřený díl (bez povlaku a o vyhovující drsnosti) b) Určení vlivu drsnosti Měření na vzorku bez povlaku o stejné drsnosti, jako má měřený díl. Výpočet průměrné hodnoty X 0 ± S 0 (aritmetický průměr z 5-10 měření ± standardní odchylka) c) Měření (ovlivněné drsností) Provedení 5 10 měření na měřeném vzorku. Výpočet průměrné hodnoty X 0+C (aritmetický průměr z 5-10 měření povlaku) d) Výpočet konečné hodnoty tloušťky povlaku X 0+C - X 0 = průměrná hodnota tloušťky povlaku Možno použít funkci ofset zadat zápornou hodnotu X Kalibrace se dvěma fóliemi a) Provedení jednobodová kalibrace. b) Provedení kalibrace na první fólii (s nižší tloušťkou). c) Provedení kalibrace na druhé fólii (s vyšší tloušťkou). 9. Specielní funkce přístrojů Phynix 9.1. Stabilita měřené hodnoty Měřená hodnota se zobrazí na displeji pouze tehdy, pokud je interní (nezobrazovaná) hodnota konstantní po dobu cca 0,5 s. Tato funkce je ochranou proti neúmyslnému pohybu sondy nebo proti ohýbání měkčích povlaků okolo sondy Automatická kompenzace vlivu elektrické vodivosti Elektrická vodivost podkladového materiálu má při měření metodou N vliv na výsledek. Přístroje Phynix jsou vybaveny automatickou kompenzací tohoto vlivu. Tzn. můžeme měřit základním nastavením (tovární kalibrace) na materiálech různé elektrické vodivosti (např. hliník a jeho slitiny, mosaz, měď...), pokud nám vyhovuje nejistota měření tovární kalibrace Nízké kontaktní zatížení sondy Kontaktní zatížení sondy cca 0,3 N. Výhodou je minimální poškození vrstvy. Možné využití je při kontrole měkkých povlaků nebo velmi tenkých povlaků (hrozí jejich poškození) Vysoká mechanická odolnost sondy Kontaktní plocha sondy je vyrobena ze slinutých karbidů. Životnost sondy je při běžném používání na nepříliš hrubém povrchu téměř neomezená.

11 III Specielní aplikace Vliv magnetické permeability Vliv elektrické vodivosti Další aplikace magneticko-indukční metody Měření vrstev niklu Další aplikace 10.1.Vliv magnetické permeability a) Nelegovaná ocel V podstatě ideální aplikace pro magneticko-indukční metodu. b) Nízkolegovaná ocel Vliv magn. permeability, lze měřit magneticko-indukční metodou, nutná kalibrace (jednobodová nebo dvoubodová) přímo na měřeném dílu. c) Vysocelegovaná ocel Výraznější vliv magn. permeability, lze měřit magneticko-indukční metodou, nutná kalibrace (jednobodová nebo dvoubodová) přímo na měřeném dílu. d) Nerezová ocel Materiál není feromagnetický, lze obvykle použít metodu vířivých proudů. Jednobodová nebo dvoubodová kalibrace je nutná pokud odchylka na nule překročí 3 µm Vliv elektrické vodivosti a) Změna elektrické vodivosti základního materiálu Díky automatické kompenzaci elektrické vodivosti základního materiálu je možné metodou vířivých proudů měřit povlaky na různém základním materiálu (např. Al, Cu, mosaz, bronz a další slitiny) bez nutnosti provést kalibraci. b) Měření vrstev chrómu na hliníku nebo mědi Chróm je špatně elektricky vodivý, proto lze díky rozdílu ve vodivosti oproti základnímu materiálu (Al, Cu) vrstvu měřit metodou vířivých proudů. Vrstvu lze měřit do tloušťky cca 40 µm, tendencí měření je nižší hodnota. c) Měření vrstev cínu na mědi Cín je elektricky vodivý, ale díky rozdílu ve vodivosti oproti mědi jako základnímu materiálu je možné vrstvu měřit metodou vířivých proudů. Vrstvu lze měřit do tloušťky cca 40 µm, tendencí měření je nižší hodnota Další aplikace magneticko-indukční metody a) Žárový zinek na železe Vrstva žárového zinku je spojena se základním Fe materiálem difúzí, proto nelze definovat jasné fyzikální rozhraní. Vrstvu lze měřit magneticko-indukční metodou, ale je nutné počítat s vyšším rozptylem. b) Fosfáty na železe Vrstva má tloušťku obvykle 5-8 µm a je porézní. Při přiložení sondy může i přes velmi nízké zatížení dojít k poškození povlaku. Vrstvu lze poměrně dobře měřit magnetickoindukční metodou přes fólii o tloušťce cca 100 µm přiloženou mezi povlak a sondu. Fólie rozloží tlak sondy na větší plochu a ochrání tak povlak před poškozením. Tloušťku fólie lze odečíst pomocí funkce ofset.

12 III Měření vrstev niklu a) Galvanický nikl na železe Nikl je trochu feromagnetický, proto nelze použít magneticko-indukční metodu. Vrstvu nelze běžnými přístroji měřit! b) Galvanický nikl na mědi Nikl je trochu elektricky vodivý, proto nelze použít metodu vířivých proudů. Vrstvu nelze běžnými přístroji měřit! c) Chemický nikl na železe Chemický nikl obsahuje určité množství fosforu, od určitého obsahu fosforu (cca 10%) se nikl stává nemagnetický. Lze bez problémů měřit magneticko-indukční metodou Další aplikace a) Měkké povlaky Hrozí poškození povlaku při měření. Sondy přístrojů Phynix se vyznačují velmi nízkým kontaktním zatížením, cca 0,3 N. Hrozí ohýbání povlaku okolo sondy. Přístroj Phynix zobrazí pouze hodnoty stabilní v intervalu cca 0,5 s. Tendencí měření je nižší hodnota. Pro rozložení síly na větší plochu (zabrání ohýbání povlaku a jeho poškození) lze použít fólii o tloušťce cca 100 µm přiloženou mezi povlak a sondu. Tloušťku fólie lze odečíst pomocí funkce ofset. b) Horké povlaky Sondu přístrojů Phynix lze použít až do cca 150 C. V rozsahu cca 60 C až 150 C je nutné použít speciální nástavec (žluté barvy) místo standardního (černý). Dobu kontaktu sondy s horkým povrchem je nutné omezit pouze na cca 1 2 s, poté před dalším měřením přibližně 5 s na vzduchu chladit. S teplotou se mění magnetická permeabilita materiálu, přístroje Phynix není nutné opět kalibrovat. 11. Měření vícevrstvých systémů Měření vrstvy barvy na zinku na oceli Zinek i barva jsou neferomagnetické vrstvy módem F je možné změřit celkovou tloušťku obou vrstev. Vzhledem k elektrické vodivosti zinkové vrstvy je možné módem N změřit tloušťku barvy na zinku. Použijí se postupně oba měřící módy (F i N). Módem F se nejprve změří celková tloušťka obou vrstev, poté se módem N změří tloušťka samotné barvy.

13 III 2004 F N Barva Zinek Ocel Poznámka: Vzhledem k relativně malé tloušťce zinkové vrstvy mají při režimu automatického rozpoznání podkladového materiálu velký vliv feromagnetické vlastnosti oceli. Proto je doporučeno používat manuální volbu měřících módů. Podmínka měření: Tloušťka vrstvy zinku min. 25 µm Kalibrace: V módu N dvoubodová na dílu pouze se zinkem Jedno- nebo dvoubodová módem F pouze na oceli (není nutná) POZOR: Tloušťka zinku může kolísat. Pokud nakalibrujeme např. na 25 µm silné zinkové vrstvě a skutečná hodnota v daném místě by byla např. 28 µm, projeví se zde odchylka a měřená hodnota bude o cca 1 µm vyšší. Od tloušťky cca 50 µm nemá různá tloušťka zinkové vrstvy vliv. Chyba měření barvy v µm Odchylka měření Zn v µm Mód NonFero kalibrován na vrstvě 15 µm Zn Mód NonFero kalibrován na vrstvě 25 µm Zn Mód NonFero kalibrován na vrstvě 50 µm Zn

14 III Měření barvy na velmi malé vrstvě zinku (pod cca 15 µm), kontrola přítomnosti zinku na dílu pod barvou Při řadě aplikací postačuje zinková vrstva s velmi malou tloušťkou. Antikorozní vlastnosti má zinek už od tloušťky cca 5 µm. Při takto malé tloušťce zinku už samozřejmě nelze měřit tloušťku samotné barvy na zinkové vrstvě. Jinou otázkou může být, jak na takovém dílu zjistit, že tam vůbec nějaký zinek je přítomen? Řešením je použití přibližné metody využívající graf závislosti indikací metody magnetickoindukční a vířivých proudů na skutečné tloušťce vrstvy zinku a barvy. Postup: a) Změřit vrstvu nejprve módem F Určení celkové tloušťky vrstvy (dohromady zinek i barva, popř. pokud zinek chybí pouze barva) b) Nyní změřit vrstvu módem N Vzhledem k velmi malé tloušťce zinku na dílu (popř. zinek zcela chybí), bude měření ovlivněno elektromagnetickými vlastnostmi základního materiálu. Toto měření nemá žádnou přímou vypovídající schopnost. c) Vynesení naměřených hodnot F a N do grafu Odečtení přibližné tloušťky barvy a zinku, popř. určení přítomnosti zinku pod barvou Příklad: Díl 1 Díl 2 Mód F (celková tloušťka): 45 µm 55 µm Mód N (nesprávná hodnota): 15 µm 165 µm µm Mód F Zinek 14 µm 7 µm 2 µm 4 µm 1 µm 100 µm barvy 0 µm µm barvy 30 µm barvy 70 µm barvy 50 Díl 1 10 µm barvy Díl 2 µm Mód N Výsledek, díl 1: na dílu je celková vrstva 45 µm, z toho zinek cca 6 µm a barva cca 39 µm Výsledek, díl 2: na dílu je celková vrstva 55 µm, zinek není žádný, vrstva je pouze barva

15 III Statistika Jedna měřená hodnota = žádná hodnota V každém měřeném místě je nutné udělat několik měření a tato měření statisticky vyhodnotit. N počet měření x i jednotlivá měření (i = 1, 2, 3 N) x s aritmetický průměr standardní odchylka x = 1 N N 1 x i s = ± N 1 ( N x i x 1 ) 2 Výsledek = _ x ± s Důležité také hodnoty maxima a minima z jednotlivých měření. Doplňkové statistické hodnoty (jen Surfix PRO): Variační koeficient K var K var = s / x [%] Index způsobilosti procesu c p Koeficient míry rozptylu měření ve vztahu k tolerančním mezím. c p = (HL LL) / 6 s HL horní toleranční mez LL dolní toleranční mez Index způsobilosti procesu c pk Zohledňuje aritmetický průměr a rozptyl měření vzhledem k tolerančním mezím c pku = (x LL) / 3 s HL horní toleranční mez c pko = (HL x) / 3 s LL dolní toleranční mez c pk = minimum (c pku, c pko )

1. Měření vrstev Pro měření tloušťky vrstev se používá rozdílných fyzikálních vlastností vrstvy a podkladového materiálu. Používají se dvě metody:

1. Měření vrstev Pro měření tloušťky vrstev se používá rozdílných fyzikálních vlastností vrstvy a podkladového materiálu. Používají se dvě metody: 1. Měření vrstev Pro měření tloušťky vrstev se používá rozdílných fyzikálních vlastností vrstvy a podkladového materiálu. Používají se dvě metody: Metoda magneticko-indukční označení F (feromagnetikum)

Více

MiniTest 2500/4500. Měření tloušťky vrstvy. Klasický design. Pokrok díky technologii

MiniTest 2500/4500. Měření tloušťky vrstvy. Klasický design. Pokrok díky technologii Pokrok díky technologii Měření tloušťky vrstvy MiniTest 2500/4500 Klasický design Všechny funkce jsou přímo přístupné Velký výběr vyměnitelných sond Vysoký kontrast displeje a osvětlená klávesnice Paměť

Více

na oceli: až do 10 mm na barevných kovech: až do 30 mm v rozsahu: T > 500 µm ± 0,02T µm

na oceli: až do 10 mm na barevných kovech: až do 30 mm v rozsahu: T > 500 µm ± 0,02T µm Tloušťkoměr MK4-C / MK4 Kapesní přístroj pro měření tloušťky povlaku (barvy, laku, práškových barev a dalších) na podkladech z vodivých feromagnetických i neferomagnetických materiálů. Přístroj je možné

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

PŘÍSTROJE PRO KONTROLU VRSTEV, TLOUŠŤKY STĚNY, VIBRACÍ, SÍLY, TAHOVÉHO NAPĚTÍ A MOMENTOVÉ KLÍČE

PŘÍSTROJE PRO KONTROLU VRSTEV, TLOUŠŤKY STĚNY, VIBRACÍ, SÍLY, TAHOVÉHO NAPĚTÍ A MOMENTOVÉ KLÍČE PŘÍSTROJE PRO KONTROLU VRSTEV, TLOUŠŤKY STĚNY, VIBRACÍ, SÍLY, TAHOVÉHO NAPĚTÍ A MOMENTOVÉ KLÍČE NOVINKA! Brno - tel.: +420 549 246 454, fax: +420 549 241 332 / Bratislava - tel.: +421 263 812 934, fax:

Více

LEPTOSKOP Měření Tloušťky Nanesených Vrstev

LEPTOSKOP Měření Tloušťky Nanesených Vrstev LEPTOSKOP Měření Tloušťky Nanesených Vrstev LEPTOSKOPY jsou již několik desetiletí osvědčené přístroje pro nedestruktivní měření tloušťky nanesených vrstev na kovech magnetoinduktivní metodou (EN ISO 2178)

Více

T O P - C H E C K FE

T O P - C H E C K FE OBSAH T O P - C H E C K FE (XI / 2014) ÚVOD Str. 2 STRUČNĚ K PROVOZU Str. 3 POUŽITÍ MENU Str. 4 FUNKCE MENU Str. 4 KALIBRACE Str. 5 NASTAVENÍ Str. 8 DŮLEŽITÉ POZNÁMKY Str. 9 VÝMĚNA BATERIE Str. 9 TECHNICKÉ

Více

T O P - C H E C K FN-B

T O P - C H E C K FN-B OBSAH T O P - C H E C K FN-B (XI / 2012) ÚVOD Str. 2 STRUČNĚ K PROVOZU Str. 3 POUŽITÍ MENU Str. 4 FUNKCE MENU: od str. 4 KALIBRACE str. 5 FUNKCE PAMĚTI Str. 8 PŘENOS A TISK str. 10 REŽIM MĚŘENÍ (AUTOMATICKÝ

Více

SURFIN Technology s.r.o.

SURFIN Technology s.r.o. MĚŘICÍ ZAŘÍZENÍ LIST - MAGNETIK GmbH 1. PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ TLOUŠŤKY POVRCHU new TOP-CHECK FE/FN/FE-B/FN-B Nový přístroj pro měření tloušťky vrstev je stěží větší než samostatná měřící sonda a má světově

Více

Nedestruktivní metody 210DPSM

Nedestruktivní metody 210DPSM Nedestruktivní metody 210DPSM Jan Zatloukal Diagnostické nedestruktivní metody proces stanovení určitých charakteristik materiálu či prvku bez jeho destrukce pomocí metod založených na principu interakce

Více

Digitální, ultrazvukové tloušťkoměry firmy SONATEST Ltd.

Digitální, ultrazvukové tloušťkoměry firmy SONATEST Ltd. Digitální, ultrazvukové tloušťkoměry firmy SONATEST Ltd. UT SONATEST Ltd. Milton Keynes England ULTRAZVUKOVÉ TLOUŠŤKOMĚRY SONATEST ŘADA TLOUŠŤKOMĚRŮ T-GAGE Tato nová řada obsahuje celkem 5 typů ultrazvukových

Více

CENÍK. Přístroje pro měření tlouštěk povrchových úprav ,17 545,15 202,12 934, ,23 693,32 685,18 468,26 883,16 124,20 888,-

CENÍK. Přístroje pro měření tlouštěk povrchových úprav ,17 545,15 202,12 934, ,23 693,32 685,18 468,26 883,16 124,20 888,- Přístroje pro měření tlouštěk povrchových úprav MINITEST 70 se zabudovanou sondou Kompaktní přístroje pro rychlé a snadné nedestruktivní měření tloušťky vrstvy. MiniTest 70 F / FN: rozlišení 0,5μm (do

Více

Elektromagnetismus 163

Elektromagnetismus 163 Elektromagnetismus 163 I I H= 2πr Magnetické pole v blízkosti vodi e s proudem x r H Relativní permeabilita Materiály paramagnetické feromagnetické (nap. elezo, nikl, kobalt) diamagnetické Ve vzduchu je

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

Kontrola povrchových vad

Kontrola povrchových vad Kontrola povrchových vad Základní nedestruktivní metody pro kontrolu povrchových vad jsou vizuální, penetrační, magnetická a vířivými proudy. Pokud není stanoveno jinak, volíme použití metod NDT podle

Více

Elcometer NDT Přístroje pro přesné měření tloušťky PG70 & PG70DL, PG70ABDL

Elcometer NDT Přístroje pro přesné měření tloušťky PG70 & PG70DL, PG70ABDL Elcometer NDT Přístroje pro přesné měření tloušťky PG70 & PG70DL, PG70ABDL Přístroje PG70 a PG70DL umožňují měření tloušťky s tou nejvyšší možnou přesností díky technologii ThruPaint, která přesně měří

Více

Posouzení přesnosti měření

Posouzení přesnosti měření Přesnost měření Posouzení přesnosti měření Hodnotu kvantitativně popsaného parametru jakéhokoliv objektu zjistíme jedině měřením. Reálné měření má vždy omezenou přesnost V minulosti sloužila k posouzení

Více

5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY

5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY 5. Materiály pro MAGNETICKÉ OBVODY Požadavky: získání vysokých magnetických kvalit, úspora drahých kovů a náhrada běžnými materiály. Podle magnetických vlastností dělíme na: 1. Diamagnetické látky 2. Paramagnetické

Více

EDDY CURRENT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 1 / 7

EDDY CURRENT TESTING ÚVOD DOPORUČENÉ MATERIÁLY DEFINICE URČENÍ DÉKLA ŠKOLENÍ. Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 1 / 7 EDDY CURRENT TESTING Sylabus pro kurzy metody vířivých proudů dle systému ISO 9712 ET PROCES SYSTÉM METODA STUPEŇ / TECHNIKA SEKTOR CODE PLATNÉ OD ZPRACOVAL NDT 9712 ET 1, 2, 3 MS, t - 4 / 2015 ROXER ÚVOD

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 4. Frézování TÉMA 4.2 MĚŘIDLA, MĚŘENÍ A KONTROLA Obor: Ročník: Mechanik seřizovač II. Zpracoval(a): Pavel Fuka Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín,

Více

Elcometer 307 Vysoce přesný digitální tloušťkoměr

Elcometer 307 Vysoce přesný digitální tloušťkoměr Elcometer 307 Vysoce přesný digitální tloušťkoměr Vysoce přesný ultrazvukový digitální tloušťkoměr Elcometer 307 je kalibrován při výrobě a jeho použití je tak velmi snadné. Je vhodný pro rychlé a přesné

Více

Výběr sady koncových měrek. 1 Kalibrační / toleranční třída podle DIN EN ISO Materiál. 3 Velikost sady

Výběr sady koncových měrek. 1 Kalibrační / toleranční třída podle DIN EN ISO Materiál. 3 Velikost sady 13-3 Výběr sady koncových měrek se provádí podle 3 kritérií: 1 Kalibrační / toleranční třída podle DIN EN ISO 3650 Dodávají se čtyři toleranční třídy. Kalibrační třída K Jako nejvyšší podnikový normál,

Více

Vítězslav Bártl. duben 2012

Vítězslav Bártl. duben 2012 VY_32_INOVACE_VB03_Rozdělení oceli podle chemického složení a podle oblasti použití Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast,

Více

Vyjadřování přesnosti v metrologii

Vyjadřování přesnosti v metrologii Vyjadřování přesnosti v metrologii Měření soubor činností, jejichž cílem je stanovit hodnotu veličiny. Výsledek měření hodnota získaná měřením přisouzená měřené veličině. Chyba měření výsledek měření mínus

Více

Evoluce v oblasti trochoidního frézování

Evoluce v oblasti trochoidního frézování New Červenec 2016 Nové produkty pro obráběcí techniky Evoluce v oblasti trochoidního frézování Stopkové řady CircularLine umožňují zkrácení obráběcích časů a prodloužení životnosti TOTAL TOOLING=KVALITA

Více

AX-7520. Návod k obsluze. UPOZORNĚNÍ: Tento návod popisuje tři modely, které jsou odlišeny označením model A, B a C. A B C.

AX-7520. Návod k obsluze. UPOZORNĚNÍ: Tento návod popisuje tři modely, které jsou odlišeny označením model A, B a C. A B C. AX-7520 UPOZORNĚNÍ: Tento návod popisuje tři modely, které jsou odlišeny označením model A, B a C. A B C Nastavitelná emisivita Teplotní alarm Návod k obsluze OBSAH 1. Bezpečnostní informace...3 2. Bezpečnostní

Více

Tloušťkoměr Elcometer 456

Tloušťkoměr Elcometer 456 Strana 1 / 9 Tloušťkoměr Elcometer 456 Nový tanovil nový standard pro měření tloušťky nátěru, rychlost a přesnost je nyní na úplně nové úrovni. Elcometer 456 je nově dostupný v následujících variantách:

Více

Členění podle 505 o metrologii

Členění podle 505 o metrologii Členění podle 505 o metrologii a. etalony, b. pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) c. pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) d. certifikované referenční materiály Etalon: je ztělesněná

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Magnetické pole Vytváří se okolo trvalého magnetu. Magnetické pole vodiče Na základě experimentů bylo

Více

Pokrok díky technologii

Pokrok díky technologii Pokrok díky technologii Měření tloušťky vrstvy MiniTest 7400 Přesné měřidlo tloušťky vrstvy pro nedestruktivní měření na všech kovových podkladech vysokým komfort obsluhy díky velkému grafickému displeji

Více

Rezonanční elektromotor II

Rezonanční elektromotor II - 1 - Rezonanční elektromotor II Ing. Ladislav Kopecký, 2002 V tomto článku dále rozvineme a zpřesníme myšlenku rezonančního elektromotoru. Nejdříve se zamyslíme nad vhodnou konstrukcí elektromotoru. Z

Více

J. Kubíček FSI Brno 2018

J. Kubíček FSI Brno 2018 J. Kubíček FSI Brno 2018 Fosfátování je povrchová úprava, kdy se na povrch povlakovaného kovu vylučují nerozpustné fosforečnany. Povlak vzniká reakcí iontů z pracovní lázně s ionty rozpuštěnými z povrchu

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2012 1.1.2 HLAVNÍ ČÁSTI ELEKTRICKÝCH STROJŮ 1. ELEKTRICKÉ STROJE Elektrický stroj je definován jako elektrické zařízení, které využívá ke své činnosti elektromagnetickou

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU

VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU VYUŽITÍ MULTIFUNKČNÍHO KALIBRÁTORU PRO ZKRÁCENOU ZKOUŠKU PŘEPOČÍTÁVAČE MNOŽSTVÍ PLYNU potrubí průtokoměr průtok teplota tlak Přepočítávač množství plynu 4. ročník mezinárodní konference 10. a 11. listopadu

Více

Testy fyzických vlastností (přilnavost, elasticita, odolnost vůči nárazu atd.)

Testy fyzických vlastností (přilnavost, elasticita, odolnost vůči nárazu atd.) Testovací panely TQC Oblasti použití Laboratoře Testy fyzických vlastností (přilnavost, elasticita, odolnost vůči nárazu atd.) Testy solnou mlhou v korozních komorách Florida test Výroba nátěrových hmot

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika VUT FSI BRNO ÚVSSaR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY JMÉNO: ŠKOLNÍ ROK: 2010/2011 PŘEDNÁŠKOVÁ SKUPINA: 1E/95 LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika ROČNÍK: 1. KROUŽEK: 2EL SEMESTR: LETNÍ UČITEL: Ing.

Více

Měření tvrdosti odlitků dynamickou metodou. Zkoušky tvrdosti. Vlivy na měření

Měření tvrdosti odlitků dynamickou metodou. Zkoušky tvrdosti. Vlivy na měření Měření tvrdosti odlitků dynamickou metodou Článek se věnuje jedné z moderních metod měření tvrdosti přenosnými tvrdoměry, která je vhodná zejména pro měření hrubozrnných odlitků, popř. odlitků s nepříliš

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č. včetně) Vzdělávání pracovníků v NDT: ČSN EN 473 (01 5004) Nedestruktivní zkoušení - Kvalifikace a certifikace

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření magnetických veličin, část 3-9-3

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření magnetických veličin, část 3-9-3 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření magnetických veličin, část 3-9-3 Číslo projektu: CZ..07/.5.00/34.0093 Název projektu: Inovace výuky na VOŠ a SPŠ Šumperk Šablona: III/ Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Vliv přístroje SOMAVEDIC Medic na poruchy magnetických polí

Vliv přístroje SOMAVEDIC Medic na poruchy magnetických polí IIREC Dr. Medinger e.u. Mezinárodní institut pro výzkum elektromagnetické kompatibility elektromagnetická kompatibilita na biofyzikálním základě projektová kancelář v oboru ekologické techniky Ringstr.

Více

Vrtání v oblasti High-End vylepšená technologie povlakování Dragonskin značně zvýší pracovní výkon vrtáků WTX Speed a WTX Feed

Vrtání v oblasti High-End vylepšená technologie povlakování Dragonskin značně zvýší pracovní výkon vrtáků WTX Speed a WTX Feed New Září 2018 Nové produkty pro obráběcí techniky WTX Speed WTX Feed Vrtání v oblasti High-End vylepšená technologie povlakování Dragonskin značně zvýší pracovní výkon vrtáků WTX Speed a WTX Feed www.wnt.com

Více

Černé označení. Žluté označení H R B % C 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5

Černé označení. Žluté označení H R B % C 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 Řešení 1. Definujte tvrdost, rozdělte zkoušky tvrdosti Tvrdost materiálu je jeho vlastnost. Dá se charakterizovat, jako jeho schopnost odolávat vniku cizího tělesa. Zkoušky tvrdosti dělíme dle jejich charakteru

Více

Převodní charakteristiku sensoru popisuje následující vzorec: C(RH)=C 76 * [1 + HK * (RH 76) + K] (1.1)

Převodní charakteristiku sensoru popisuje následující vzorec: C(RH)=C 76 * [1 + HK * (RH 76) + K] (1.1) REALISTICKÉ MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI PLYNŮ 1.1 Úvod Kapacitní polymerní sensory relativní vlhkosti jsou principielně teplotně závislé. Kapacita sensoru se mění nejen při změně relativní vlhkosti plynného

Více

Pokrok díky technologii

Pokrok díky technologii Pokrok díky technologii Měření tloušťky vrstvy MiniTest Serie 700 MiniTest 720/730/740 Přesnější naměřené hodnoty díky nejnovější technologii SIDSP (Sensor-integrierte digitale Signalverarbeitung Integrované

Více

Integrita povrchu a její význam v praktickém využití

Integrita povrchu a její význam v praktickém využití Integrita povrchu a její význam v praktickém využití Možnosti měření a měřící metody Jiří Šimeček Měření zbytkových napětí - přímá - nepřímá Používají se metody: - mechanické (odleptávání) založené zejména

Více

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost Bez PTFE a silikonu iglidur Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost HENNLIH s.r.o. Tel. 416 711 338 Fax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz www.hennlich.cz 613 iglidur Bez PTFE a

Více

Střední průmyslová škola v Teplicích Předmět: Kontrola a měření ve strojírenství

Střední průmyslová škola v Teplicích Předmět: Kontrola a měření ve strojírenství Střední průmyslová škola v Teplicích Předmět: Kontrola a měření ve strojírenství MĚŘENÍ DRSNOSTI POVRCHU Metody kontroly povrchu rozdělujeme na metody kvalitativní a kvantitativní. Metody kvalitativní

Více

Mˇeˇren ı vlastn ı indukˇcnosti Ondˇrej ˇ Sika

Mˇeˇren ı vlastn ı indukˇcnosti Ondˇrej ˇ Sika Obsah 1 Zadání 3 2 Teoretický úvod 3 2.1 Indukčnost.................................. 3 2.2 Indukčnost cívky.............................. 3 2.3 Vlastní indukčnost............................. 3 2.4 Statická

Více

Číselné charakteristiky a jejich výpočet

Číselné charakteristiky a jejich výpočet Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz charakteristiky polohy charakteristiky variability charakteristiky koncetrace charakteristiky polohy charakteristiky

Více

Elcometer 415 Digitální tloušťkoměr

Elcometer 415 Digitální tloušťkoměr Elcometer 415 Digitální tloušťkoměr Digitální tloušťkoměr Elcometer 415 Jednoduché, rychlé a přesné měření tloušťky povlaku v odvětvích s využitím nátěrových a práškových barev. Rychlý a přesný, více měření

Více

9 Měření na jednofázovém transformátoru při různé činné zátěži

9 Měření na jednofázovém transformátoru při různé činné zátěži 9 Měření na jednofázovém transformátoru při různé činné zátěži 9. Zadání úlohy a) změřte, jak se mění účiník jednofázového transformátoru se změnou zatížení sekundárního vinutí, b) u všech měření vyhodnoťte

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT.

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT. NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT www.metra.cz 1. Základní informace:... 2 2. Popis přístroje:... 2 3. Podmínky použití PU590... 3 4. Technické parametry:...

Více

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ]

u = = B. l = B. l. v [V; T, m, m. s -1 ] 5. Elektromagnetická indukce je děj, kdy ve vodiči, který se pohybuje v magnetickém poli a protíná magnetické, indukční čáry, vzniká elektrické napětí. Vodič se stává zdrojem a je to nejrozšířenější způsob

Více

iglidur UW500 Pro horké tekutiny iglidur UW500 Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby

iglidur UW500 Pro horké tekutiny iglidur UW500 Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby Pro horké tekutiny iglidur Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby 341 iglidur Pro horké tekutiny. Kluzná pouzdra iglidur byla vyvinuta pro aplikace pod vodou při teplotách

Více

Náhodné (statistické) chyby přímých měření

Náhodné (statistické) chyby přímých měření Náhodné (statistické) chyby přímých měření Hodnoty náhodných chyb se nedají stanovit předem, ale na základě počtu pravděpodobnosti lze zjistit, která z možných naměřených hodnot je více a která je méně

Více

Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů

Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů 30.7.2006 Petr Komp 1 Úvod Department once on the title page Co to je hmotnostní průtokoměr? Proč měřit hmotnostní průtok? Měření hmotnostního průtoku s využitím

Více

Monitor mikroklimatu v pracovním prostředí QUESTemp 36

Monitor mikroklimatu v pracovním prostředí QUESTemp 36 Monitor mikroklimatu v pracovním prostředí QUESTemp 36 QUESTemp 36 je monitor mikroklimatu v prostředí, který zabezpečuje pro uživatele všechny informace potřebné pro organizaci pracovního času na základě

Více

Členění podle 505 o metrologii

Členění podle 505 o metrologii Členění podle 505 o metrologii Měřidla slouží k určení hodnoty měřené veličiny. Spolu s nezbytnými měřícími zařízeními se podle zákona č.505/1990 Sb. ve znění č.l 19/2000 Sb. člení na : a. etalony, b.

Více

Infračervený teploměr

Infračervený teploměr Infračervený teploměr testo 830 rychlé, bezdotykové měření povrchové teploty Laserové označení místa měření a velká optika pro přesné měření i při větších vzdálenostech C Rychlé zjištění měřené hodnoty

Více

a) [0,4 b] r < R, b) [0,4 b] r R c) [0,2 b] Zakreslete obě závislosti do jednoho grafu a vyznačte na osách důležité hodnoty.

a) [0,4 b] r < R, b) [0,4 b] r R c) [0,2 b] Zakreslete obě závislosti do jednoho grafu a vyznačte na osách důležité hodnoty. Příklady: 24. Gaussův zákon elektrostatiky 1. Na obrázku je řez dlouhou tenkostěnnou kovovou trubkou o poloměru R, která nese na povrchu náboj s plošnou hustotou σ. Vyjádřete velikost intenzity E jako

Více

Vliv přístroje Somavedic Medic na geopaticky podmíněné poruchy magnetického pole

Vliv přístroje Somavedic Medic na geopaticky podmíněné poruchy magnetického pole IIREC Dr. Medinger e.u. Mezinárodní institut pro výzkum elektromagnetické kompatibility Elektromagnetická kompatibilita na biofyzikálním základě projektová kancelář v oboru ekologické techniky Ringstr.

Více

Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o

Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o. www.atg.cz 2011-06-02 1. Motivace 2. Cíl práce 3. Zbytková životnost 4. Nedestruktivní zkoušení

Více

Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Elektřina a magnetizmus magnetické pole DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-13 Téma: magnetické pole Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus magnetické pole

Více

VYSOKONAPĚŤOVÉ ZKUŠEBNICTVÍ. #2 Nejistoty měření

VYSOKONAPĚŤOVÉ ZKUŠEBNICTVÍ. #2 Nejistoty měření VYSOKONAPĚŤOVÉ ZKUŠEBNICTVÍ # Nejistoty měření Přesnost měření Klasický způsob vyjádření přesnosti měření chyba měření: Absolutní chyba X = X M X(S) Relativní chyba δ X = X(M) X(S) - X(M) je naměřená hodnota

Více

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost Kovové povlaky Kovové povlaky Kovové povlaky velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) Z hlediska funkce tloušťka pórovitost V el. vodivém prostředí katodický anodický charakter 2 Kovové povlaky

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 02/09 Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta Stavební, Vysoké učení technické v Brně Veveří 95, 602 00 Brno

STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 02/09 Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta Stavební, Vysoké učení technické v Brně Veveří 95, 602 00 Brno Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta Stavební, Vysoké učení technické v Brně Veveří 95, 602 00 Brno STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 02/09 (1) STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP PRO PŘEPOČET HODNOTY SOUČINITELE VZDUCHOVÉ

Více

Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů

Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů V současnosti je pro zjišťování materiálového složení kovových archeologických předmětů nejčastěji využíváno

Více

Regulační termostat / havarijní termostat Kombinace elektromechanického TR a STB

Regulační termostat / havarijní termostat Kombinace elektromechanického TR a STB 1 192 Dvojitý termostat Regulační termostat / havarijní termostat Kombinace elektromechanického TR a STB RAZ-ST... 2-bodový regulační a havarijní termostat s jednopólovým přepínacím kontaktem Proudová

Více

Obsah. M E G A - C H E C K P r o f i V I X / ÚVOD 2 RYCHLÝ START 3 FUNKCE PROVOZNÍCH KLÁVES 4

Obsah. M E G A - C H E C K P r o f i V I X / ÚVOD 2 RYCHLÝ START 3 FUNKCE PROVOZNÍCH KLÁVES 4 Obsah M E G A - C H E C K P r o f i V. 8. 1 - I X / 2 0 1 2 ÚVOD 2 RYCHLÝ START 3 FUNKCE PROVOZNÍCH KLÁVES 4 DŮLEŽITÉ POZNÁMKY 5 1. Měření na malých a zakřivených součástkách 5 2. Tloušťka základního materiálu

Více

Resolution, Accuracy, Precision, Trueness

Resolution, Accuracy, Precision, Trueness Věra Fišerová 26.11.2013 Resolution, Accuracy, Precision, Trueness Při skenování se používá mnoho pojmů.. Shodnost měření, rozlišení, pravdivost měření, přesnost, opakovatelnost, nejistota měření, chyba

Více

1.1 Povrchy povlaků - mikrogeometrie

1.1 Povrchy povlaků - mikrogeometrie 1.1 Povrchy povlaků - mikrogeometrie 1.1.1 Požadavky na povrchy povlaků [24] V případě ocelových plechů je kvalita povrchu povlaku určována zejména stavem povrchu hladících válců při finálních úpravách

Více

Seznam platných norem z oboru DT k

Seznam platných norem z oboru DT k Seznam platných norem z oboru DT k 30.9.2011 Stupeň Znak Číslo Název ČSNEN 015003 10256 Nedestruktivní zkoušení ocelových trubek - Kvalifikace a způsobilost pracovníků nedestruktivního zkoušení pro stupeň

Více

Infračervený teploměr

Infračervený teploměr Infračervený teploměr testo 830 rychlé, bezdotykové měření povrchové teploty Laserové označení místa měření a velká optika pro přesné měření i při větších vzdálenostech C Rychlé zjištění měřené hodnoty

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1. Základní informace o této fyzikální veličině Symbol vlastní indukčnosti je L, základní jednotka henry, symbol

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

1. Změřte Hallovo napětí v Ge v závislosti na proudu tekoucím vzorkem, magnetické indukci a teplotě. 2. Stanovte šířku zakázaného pásu W v Ge.

1. Změřte Hallovo napětí v Ge v závislosti na proudu tekoucím vzorkem, magnetické indukci a teplotě. 2. Stanovte šířku zakázaného pásu W v Ge. V1. Hallův jev Úkoly měření: 1. Změřte Hallovo napětí v Ge v závislosti na proudu tekoucím vzorkem, magnetické indukci a teplotě. 2. Stanovte šířku zakázaného pásu W v Ge. Použité přístroje a pomůcky:

Více

DIGITÁLNÍ TLOUŠŤKOMĚR EASY KC120B NÁVOD K OBSLUZE PŮVODNÍ ZÁRUČNÍ LIST

DIGITÁLNÍ TLOUŠŤKOMĚR EASY KC120B NÁVOD K OBSLUZE PŮVODNÍ ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 12 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se na prokázané vady materiálu či vady

Více

Bohumín IČO: DIČ: CZ

Bohumín  IČO: DIČ: CZ poskytovatel progamů zkoušení způsobilosti SPL služby pro laboratoře č. 7006 1. máje 432, 735 31 Bohumín, akreditovaný ČIA, tel/fax:+420 596 014 627, dle ČSN EN ISO/IEC 17043 info@spl-bohumin.cz www.spl-bohumin.cz

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY 8. Princip činnosti 8. Provozní stavy skutečného transformátoru 8.. Transformátor naprázdno 8.. Transformátor

Více

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality RNDr. Alena Mikušková FN Brno Pracoviště dětské medicíny, OKB amikuskova@fnbrno.cz Analytické znaky laboratorní metody

Více

Nejistota měř. ěření, návaznost a kontrola kvality. Miroslav Janošík

Nejistota měř. ěření, návaznost a kontrola kvality. Miroslav Janošík Nejistota měř ěření, návaznost a kontrola kvality Miroslav Janošík Obsah Referenční materiály Návaznost referenčních materiálů Nejistota Kontrola kvality Westgardova pravidla Unity Referenční materiál

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Obor: Nástrojař Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

MATEMATICKO STATISTICKÉ PARAMETRY ANALYTICKÝCH VÝSLEDKŮ

MATEMATICKO STATISTICKÉ PARAMETRY ANALYTICKÝCH VÝSLEDKŮ MATEMATICKO STATISTICKÉ PARAMETRY ANALYTICKÝCH VÝSLEDKŮ Má-li analytický výsledek objektivně vypovídat o chemickém složení vzorku, musí splňovat určitá kriteria: Mezinárodní metrologický slovník (VIM 3),

Více

Třmenový mikrometr MDC-HMT DIGIMATIC s výstupem dat DIN 863/1 série 293

Třmenový mikrometr MDC-HMT DIGIMATIC s výstupem dat DIN 863/1 série 293 Třmenový mikrometr MDC-HMT DIGIMATIC s výstupem dat DIN 863/1 série 293 - stoupání 1 mm - bubínek s řehtačkou - velké měřící plochy 8 mm - tlačítko pro přenos dat přímo na mikrometru - přesné a rychlé

Více

Lineární snímač polohy Temposonics EP EL

Lineární snímač polohy Temposonics EP EL MTS Sensors Group Lineární snímač polohy Temposonics EP EL E serie s analogovým nebo Start/Stop výstupem Lineární, absolutní měření polohy Bezkontaktní princip měření Robustní průmyslový snímač Testy EMC

Více

OTĚRUVZDORNÉ POVLAKY VYTVÁŘENÉ METODAMI ŽÁROVÉHO NÁSTŘIKU

OTĚRUVZDORNÉ POVLAKY VYTVÁŘENÉ METODAMI ŽÁROVÉHO NÁSTŘIKU OTĚRUVZDORNÉ POVLAKY VYTVÁŘENÉ METODAMI ŽÁROVÉHO NÁSTŘIKU Ing. Alexander Sedláček S.A.F. Praha, spol. s r.o. 1. Úvod, princip 2. Přehled metod vytváření ochranných povlaků 3. Použití technologií žárového

Více

Seznam platných norem NDT k 31.12.2011

Seznam platných norem NDT k 31.12.2011 Seznam platných norem NDT k 31.12.2011 Stupeň Znak Číslo Název Dat. vydání Účinnost Změny ČSN EN 015003 10256 Nedestruktivní zkoušení ocelových trubek - Kvalifikace a způsobilost pracovníků nedestruktivního

Více

Vysoká efektivita s kvalitou HSS

Vysoká efektivita s kvalitou HSS New Červen 2017 Nové produkty pro obráběcí techniky Vysoká efektivita s kvalitou HSS Nový vrták HSS-E-PM UNI vyplňuje mezeru mezi HSS a TK vrtáky TOTAL TOOLING=KVALITA x SERVIS 2 WNT Česká republika s.r.o.

Více

STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY

STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY 1 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny společného základu (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0021)

Více

TECHNICKÝ LIST. změřte si svůj úspěch

TECHNICKÝ LIST. změřte si svůj úspěch Elcometer NDT CG100B, CG100BDL, CG100ABDL & CG100ABDL+ Přístroje na měření tloušťky vrstvy koroze Tyto přístroje z produktové řady Elcometer NDT obsahují nejvíce funkcí a zároveň se snadno používají a

Více

Úpravy povrchu. Pozinkovaný materiál. Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16

Úpravy povrchu. Pozinkovaný materiál. Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16 Úpravy povrchu Pozinkovaný materiál Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16 Aplikace žárově zinkovaných předmětů Běžnou metodou ochrany oceli proti korozi jsou ochranné povlaky,

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Magnetické vlastnosti látek část 02

Magnetické vlastnosti látek část 02 Magnetické vlastnosti látek část 02 A) Výklad: Feromagnetický materiál jedná se o materiál, který snadno podléhá magnetizaci stává se magnetem. (prostudovat - viz. kapitola 1.16 Jak si vyrobit magnet?)

Více

Navrženo pro profesionální vodohospodáře

Navrženo pro profesionální vodohospodáře Navrženo pro profesionální vodohospodáře Vysoce čistá voda používaná v energetice, výrobě polovodičů, farmacii a dalších odvětvích může být obtížně měřitelná kvůli schopnosti oxidu uhličitého (CO₂) difundovat

Více

Přesné dutinoměry pro velmi malé díry

Přesné dutinoměry pro velmi malé díry Přesné dutinoměry pro velmi malé díry Přesnost 4 µm 6 µm pro rozsah měření 10-18 mm Opakovatelnost 2 µm Dodává se V pouzdře včetně plastového krytu pro číselníkový úchylkoměr Popis Cena 215-120-10 Rychloupínací

Více

18. Stacionární magnetické pole

18. Stacionární magnetické pole 18. Stacionární magnetické pole 1. "Zdroje" magnetického pole a jeho popis a) magnetické pole tyčového permanentního magnetu b) přímého vodiče s proudem c) cívky s proudem d) magnetická indukce e) magnetická

Více

Měřicí přístroje a měřicí metody

Měřicí přístroje a měřicí metody Měřicí přístroje a měřicí metody Základní elektrické veličiny určují kvalitativně i kvantitativně stav elektrických obvodů a objektů. Neelektrické fyzikální veličiny lze převést na elektrické veličiny

Více

Nízká cena při vysokých množstvích

Nízká cena při vysokých množstvích Nízká cena při vysokých množstvích iglidur Vhodné i pro statické zatížení Bezúdržbový provoz Cenově výhodné Odolný vůči nečistotám Odolnost proti vibracím 225 iglidur Nízká cena při vysokých množstvích.

Více