Safe Exploration bezp. pruzkum. Vyzkouseni novych funkcni bez rizika, ze musí něco opravovat (button zpet, reset image, multiple undo atp)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Safe Exploration bezp. pruzkum. Vyzkouseni novych funkcni bez rizika, ze musí něco opravovat (button zpet, reset image, multiple undo atp)"

Transkript

1 PUR HCI 1PREDNASKA spada pod HCI-Human Computer Iteration cílem je zkoumat aspekty komunikace člověka se stroji a navrhovat metody pro zlepseni této iterace. Snaha naucit se spravne vytvaret aplikace které budou z pohledu uzivatele prijemne a intuitivni. Design prodava! Hledani spravnych otázek. Analyza uzivatele 1 Za jakym ucelem zarizeni pouziva. 2. Jake ukony musí provádět aby dosahl ucelu 3 Jazyk a slova kterými tuto cinnost charakterizuje (kopirovat, ulozit, vyjmout) 4 Jeho chopnosti 5 Jeho postoj 6 Kolik casu je ochoten věnovat nauceni se práce s nastrojem Vzory chovani uzivatelu Safe Exploration bezp. pruzkum. Vyzkouseni novych funkcni bez rizika, ze musí něco opravovat (button zpet, reset image, multiple undo atp) Instant Gratificion- uživatel chce okamzite videt výsledek svých cinu napr prihlasim se do app a uvidim poslední fotky) Deffered Choices nechte me to dokoncit, nechci na to odpovídat. Nezahlcovat uzivatele na pocatku kvantem dotazu. Nej priklad eshop-před nakupem je třeba se registrovat-osobne hned quitnu a jdu jinam) Changes in MindStream Rozmyslel jsem si co chci udelat. Uzivatel by nemel byt uzavren, mel by mit moznost volby odejit a vrátit se.priklad: ctu recenze na danem eshopu a koupim knihu. Mam něco v kosiku mrknu jinak a chci se vrátit a mit stejne věci v kosiku. Habitutation Stejna gesta musí fungovat v cele app (napr CTRL + S, ENTER zadavani dat atp) Stay in SYNC Udržovat aplikaci synchroni. (Desktop dta jsou offline, ale na pozadi probiha k synchronizaci) klasicky priklad google kalendar. Synchronizace musí probihat automaticky (nebo poloautomaticky) Spatial Memory Umistovat ovladaci prvky na ocekavatelna mista. Napr tlacitko zpet by nemelo byt uprostřed atp. Prospective memory Nechte uzivateli volnost at si sam vytvori systém připomínek. Streamlied Repetiton Musim to delat porad dokola? Vhodne je eliminovat opakujici ulohy (napr vyuziti replace all) Keybord only Nenutne me používat porad mys. Rada uzivatelu rada pouziva klavesove zkratky appka by je mela podporovat. Other people advice Co si o tom mysli jini. Prostor uzivatelum vyjadrit jejich názor. Napr recenze,připomínky atp. Find IT Uzivatel by mel mit k dispozici nastroj, kterym snadno dokument najde.

2 2PREDNASK Různé přístupy k designu rozhraní User centered design točí se okolo uživatele, občas špatně definován pohled uživatele Activity centered design důraz na definování funkci, aktivity se skládaj z úkolů, občas problém rozlišit (pod)aktivity a úkloly, uživatel vykonává aktivity Systém centered design zaměření na analýzu funnkcionality systému,důraz na komponenty systému, uživatel nastavuje cíle Genius design design je dán převážně úvahou návrháře, klíčem jsou zkušenosti, uživatel z vývoje vypuštěn Většína aplikací jde charakterizovat jedním z těchto popisů: Seznam objektů poštovní schránka s maily Seznam úkolů nebo činností nákup, prodej, registrace Seznam kategorií zdraví, věda, práce, zábava Seznam nástrojů kalendář, adresář Rozložení aplikace: Více oken- často matoucí, pro práci s více dokumenty S jedním rozděleným oknem webové stránky, vhodné pro malé displeje a průmyslové aplikace, přehledné, pečlivě definovat cesty aplikací S jedním oknem měnící obsah pro složitější webovky, desktopové aplikace, nezatěžuje organizací oken, někdy kombinováno s prvním mkodelem Vzory pro implementaci: Pro strukturu: TWO-PANEL SELECTOR dva panely, element vybraný v prvním panelu zobrazí svůj obsah do druhého, velmi intuitivní pro uživatele, snižuje zátěž na pozornost CANVAS PLUS PALETTE schéma pro kreativní nástroje, nahrazováno oknem s vnořenými podokny ONE-WINDOW DRILLDOWN aplikace zabírá celé okno, vhodné pro malou obrazoovku, neznalé uživatele, poskytnutí přesných tlačítek(vpřed, zpět, zrušit) ALTERNATIVE VIEWS zobrazení zcela odlišené formy, přizpůsobení zobrazení, snadné vrácení do předchozího zobrazení, doporučeno použít plovoucí rozložení Pro členění obsahu: WIZARD omezení množství prvků se kterými usí uživatel pracovat, pro proces na který není uživatel zvyklí, limitující pro pokročilé uživatele EXTRAS ON DEMAND mnoho funkcí uživatele mate, prořezání ovládacích prvků na minimum INTRIGUING BRANCHES přidání skryté funkcionality, nezbytné do hloubky pochopit uživatele Speciální doplnkový vzor: MULTI-LEVEL HELP řada nápověd v aplikaci, rozdílné úrovně znalostí uživatelů,popisky a nápovědy přímo v aplikaci(tooltips, nápověda, online podpora) 3PREDNASKA Navigace v aplikaci: Schizma mnoho elementu mate zacatecniky, dodržovat pravidla(stále vím kde jsem, vím kam jit, je to blízko), brát v potaz národní zvyky(rozložení prvků) Kongitivní zátěž začátečníci slepě následují ukazatele, pomáhá jasné značení Vzory pro navigaci řeší přechod ze stavu do stavu:

3 Clear Entry Points jeden nebo několik máll jasných vstupních bodů, potřeba naplnit vzor Instant Gratification,popis jasne vyjadri ulohus, vstupni body durazne znazorneny Global Navigation pro webovky nebo mobily, problém oddělit globální a lokální navigační prvky, část obrazovky ukazje konzistentní ovládání pro přepnutí mezi částmi aplikace Hub And Spoke aplikace rozdělená na podaplikace, poskytneme centrální vstup a jasný výstup, nepřepínáme mezi částmi aplikace a obvykle spolu ani nekomunikují, velmi intuitivní Pyramid kombinace předchozích, centrální vstupní bod, výstup a možnost přecházet mezi částmi, úroven zanoření 1, obvykle u aplikací zabírající celé okno Modal Panel vyskakovací okno které zastaví aplikaci dokud se uživael nerozhodne, velmi rušivé, přehledně označit možnosti, ponechat uživateli cestu zpět Vzory identifikující pozici v aplikaci: Sequence Map panel ukazující polohu v sekvencí činnosti, pro informaci nebo přechod,psychologicky velmi dobré, uživatel chce vědět kde je Breadcrumps alternativa předchozího, stejný psychologický princip, na každém místě ukáže cestu zpět, implementovat při vrcholu stránky Annotated Scrollbar scrollbar k identifikaci pozice, pro práci s velkým dokumentem, jde obohatit i o statické prvky(barevné členění) Color-Coded Section část rozhraní sdílí jednotné barvy, doplnkové, snadné rozpoznání kde se uživatel nachází Speciální vzory: Animated Transitios- postupné změny(ne náhlé-mate to), vizuálně přitažlivá animace, doporučená déklka 0,3-1s Escape Hatch do každé části s omezenými navigačními možnostmi umístit element pro návrat, zdůraznění Safe Exploration 4PREDNASKA Druhy interakce: Nabízení ooperací: Button Groups tlačítka ovládající určitou skupinu funkcí do skupin, nekombinovat tlačítka s různým významem, ustálené symnoly jasná a jednoznačná slova, dbnát na zvyky Action Panel pokud jsou příkazy složité nebo skupina tlačítek nedostačující, dbát na přehlednost Smart Menu Items text v menu měnit dynamicky podle toho co funkce provede Done Button tlačítko ukončující úlohu odděleně na konec visual flow, jasné že je to poslední krok Provádění procesů: Preview zobrazit co se stane po dokonceni procesu, před finálním provedením úkonů zobrazit souhrn a případný návrat Progress Indicator+Cancelability GUI by nemělo být blokováno bez upozornění, indikátor průběhu by měl popisovat co se děje kolik je hotovo kolik ještě zbývá času a jak operaci zrušit.cancel-mělo by být jednoduché zrušení Sekvence operací: Cmd. Hist. + Multilevel Undo + Macros vytváří se záznam o operacích, vhodné pro složité aplikace Vkládání textových hodnot: Forgiving Format vložit text v mnoha formátech, nezatěžovat uživatele přemýšlením o správném formátu, alternativou Structured Format

4 Structured Format vybíráíní vstupu ze selectoru nebo do vpisování do specifikovaných polí, jasne strukturovaný vstup, pozor na vstupy lisici se s ohledem na zemi(oblast), vhodne používat napovedy Fill-in-the-Blanks formulace věty kde uživatel doplnuje slova, občas problém s lokalizaci Input Hints u pole pro vstup text vysvětlující jeho obsah, alternativou je Input Prompt, pouzit ve spojitosti s Forgiving a Structured Format Input Prompt text přímo v poli s odpovedi, strucnejsi Autocompletion možná dokonnčení toho co uživatel píše, zrychluje práci, předchází překlepům Speciální případy: Good Defaults-doplneni vhodných vychozich hodnot, uspora casu, zvážit zda vychozi odpověď nemůže uskodit Same-Page Error Message upozorneni na chybu primo na stranku s formulářem, popis primo u položky presny,, stručný a jasný, slušný, lidský, ideálně okamžitá kontrola 6PREDNASKA QT gesta - Multi-touch udalosti - Delime podle druhu vstupniho zariizeni(dotykova obrazovka-práce s více widgety, touchpad práce pouze s jednim widgetem) - Stavy udalostii začátek, aktualizace, konec - Gesto ma stav a typ - Gesta posun prstu(posun objektu), horizontalni/vertikalni pohyb(nasledujici, predchazejici),změna vzajemne pozice prstu(změna meritka, rotace) 7PREDNASKA Virtuální realita: - Počítačem vytvořen umělý požitek - Realizována vizuálním vjemem, haptickou zpětnou vazbou a zvukem. - Trinagle Immersion(pocit ze se nachazime v umělém prostředí), Interaction(možnost pracovat se simulací), Imagination(nápady, virtuální světy) - Základní komponenty zobrazovací zařízení, další výstupní zařízení, vstupní zařízení, výpočetní prostředky Augmented Reality doplněná realita- reálná scéna doplněna o umělé informace Vlastnosti imerzních obrazovek latence(doba mezi pohybem a jeho vizualizaci), fokalni vzdalenost (vzdalenost objektu od pozorovatele), zorné pole, uhel pozornosti Stereskopické zobrazení prostorovy multiplexing(vice obrazovek), polarizacni mult.(jeden obraz horizontalne, druhy vertikalne, polarizacni filtr na brýlích), spektralni mult.(ruzne barvy pro obrazy, filtry na projektorech a brýlích), časový mult. (překlápěné brýle), autostereoskopické obr. (obrazovka vytváří stereo obraz bez nutností brýlí) Projekce: Stereoskopický efekt aktivní (přepínané brýle), pasivní (polarizační nebo barevné brýle) Virtual Spaces simulace zejména rozsáhlých oblastí, volné procházení modelem Head Mounted Display: - Dvojice obrazovek připojených k hlavě, kompletně blokující výhled, doplňující realitu - Klady malý rozměr, levné oproti CAVE, volnost pohybu 6DOF

5 - Zápory nutné trackování poybu, horší akceptace lidmi, vysoká cena za vysoké rozlišení a FOV - Virtual Retinal Displey obraz vykreslován na sítnici oka, technicky podobné CRT, nízká spotřeba Volumetric displays: - Vytváří 3D složené z voxelů 8PREDNASKA Trackery: - Zařízení sloužící k detekci změny pozice - Využito i mimo VR - Vlastnosti: přesnost, počet stupňu volnosti, rychlost zaznamenání pozice, vlivy způsobující rušení, omezení pohybu, cena - Kvalita snímaní pohybu: přesnost, rozlišení, rozkmit, posun, latence, slícování - Technologie snímání pohybu: elektromechanické(kontaktní), elektromagnetické(nekontaktní), ultrazvukové(nekontaktní), optické(nekontaktní), neutrální, hybridní aj. Elektromechanické: Gypsy - Konstrukce složená z kloubů se senzory, relativně jednoduché na použití, vysoká odolnost na rušení, nízký rozkmit a latence, relativně nízká cena, omezené použití, omezení pohybu a váha, někdy nutno doplnit o jiné senzory Elektromagnetické: - Generátor vytváří elmg. Pole, tracker zjišťuje intenzitu pole, často používaná metoda, dosahj obvykle do 5m, verze AC Magnetic(cas.,frekv. Multiplex) a Pulse DC Magnetic(cas. Multiplex) - Pro vyšší přesnost nutná neustálá kalibrace Akustické(ultrazvukové): - Generátor vysílá krátke ultrazvukové signály zachycené mikrofony na ovladači, nízká přesnost, vyžaduje přímou viditelnost, možný časový multiplex pro více ovladačů Optické trackery: - Detekce pozice bodu pomocí triangulace, mnohem rychlejší než ultrazvuk, vyžaduje přímou viditelnost - Možno používat paralelně více trackerů, ale prostorově odděleny(nebo barevně) - Kamery snímají obraz markerů, použití filmy, animace lékařství Další: Gyroskop: měří náklon Akcelerometr: měří zrychlení, lze využít k výpočtu posunu Inklinometr: měří náklon jako vodováha 9PREDNASKA Haptika: - Umožnuje manipulovat s virtuálním pristředím nebo vzdálenými předměty, umožnují pocítit tvar předmětu - Vstupy aktivní (vyvolána pc), pasivní (vyvolána uživatelem) - Zjednodušuje zásadně obtížnost interakce - Umožnují provádět jemné úkony (operace), usnadňují práci ve VP, nezaplavují prostředí zbytečným šumem

6 - Dva typy: Tactile/Touch (simulována teplota,tlak, povrch), Kinesthetic/Force Feedback (simulován pohyb rukou, kloubů) Simulace pohybu: (Vestibular Displays) - Fyzicky pohybují uživatelem, omezují nevolnost ze simulátoru, možné vedlejší efekty - Plošné nebo kulové platformy pro pohyb, případně jízda na kole, pohyblivá všesměrová koule Čich: - Slučujeme bázové vůně, vůně lze rozlišit do 7 základních skupin - Scent Done emitor vůní, obdobný princip jako při tvorbě klasického parfému Chuť: - Celkový vjem chuti je kompozice vůně chuti a hmatu 10PREDNASKA Augmented Reality - Druhy založená na Head Mounted Displays(optická a video kompozice obrazu), založená na projektorech (projekce na reálné prochy, mobilní nebo stacionární projektory), založená na monitorech (video kompozice na display, doplnovani informaci do sportovních přenosu) Projektory : VienViewer kamera blízká IR snímá povrch těla a hledá žíly Architektonická vizualizace model bytu promítán na stěny BMW HeadUp Display zobrazení informací o jízdě na skle Architektura (AR) LBS aplikací: -user-side(klasická off-line aplikace) - server-side(uživatel využívá pouze tenkého klienta např web browser a odesílá data serveru) Mainstream jasná spolupráce s LBS, zatím spíše experimenty, převážně prostřednictvím PDA

28. března 2014, Brno Připravil: David Procházka

28. března 2014, Brno Připravil: David Procházka 28. března 2014, Brno Připravil: David Procházka Poznáváme uživatele Pokročilá uživatelská rozhraní Proč je nutné zabývat se HCI Strana 2 / 35 Obsah přednášky 1 Proč je nutné zabývat se HCI 2 Jak dosáhnout

Více

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák MS PowerPoint (verze 2010) Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1. Seznámení s prezentacemi 2. Zobrazení prezentace 3. Nastavení programu a prezentace

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

SOFTWARE NAVIGAČNÍ SYSTÉMY. Využití a vlastnosti

SOFTWARE NAVIGAČNÍ SYSTÉMY. Využití a vlastnosti SOFTWARE NAVIGAČNÍ SYSTÉMY Využití a vlastnosti - Seznam objektů dělený do kategorií - Půdorys objektu - Systém trasování - Zvukové komentáře - Jazykové mutace - Propojení s virtuálními prohlídkami - Virtuální

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

Frilo Control Center správa projektů

Frilo Control Center správa projektů Frilo Control Center správa projektů Programy Frilo používají odlišný způsob třídění a práce s vytvořenými projekty. Tento tutoriál má uživateli přiblížit, jak nejlépe vytvářet, mazat, exportovat, importovat,

Více

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23

MODUL MUNI ASPI, a. s muni_manual.indd :57:23 MODUL MUNI ASPI, a. s. 2006 OBSAH OBSAH 1. ÚVOD.......................................................................... 4 2. ZADÁNÍ DOTAZU................................................................

Více

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ Reda e-nabídka představuje mocný nástroj, díky kterému mohou naši registrovaní klienti přímo z prostředí e-shopu partner.reda.cz vytvářet vlastní produktové nabídky pro své zákazníky.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D.

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. Ostrava 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

VYTVOŘENÍ / EDITACE RDP SOUBORU

VYTVOŘENÍ / EDITACE RDP SOUBORU VYTVOŘENÍ / EDITACE RDP SOUBORU Windows Server 2008 Windows Server 2012 ipodnik cloud ipodnik pro Vás provozuje: BIZ-ONE EU s.r.o. Jiráskova 306 252 25 Jinočany, Praha Západ Web: www.ipodnik.cz Tel.: 605

Více

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce se snímky Máme tedy spuštěný PowerPoint, otevřeli jsme nový soubor, máme patrně před sebou i první prázdný snímek, ale samozřejmě to je jen začátek.

Více

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com 9.3.2014 Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com Úkol ná předmět A4B39TUR Lenká Houdková houdklen@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Anotace... 3 1.2 Cílová skupina... 3 1.3 Testované případy užití...

Více

1. Úvod do obsluhy AutoCADu

1. Úvod do obsluhy AutoCADu 1. Úvod do obsluhy AutoCADu Studijní cíl V této lekci se naučíme: Seznámíme se s potřebným zařízením. Způsoby ovládání. Nastavení AutoCADu. Doba nutná k procvičení 1,5 hodiny 1.1 AutoCAD AutoCAD je plnohodnotný

Více

1. Začínáme s FrontPage 2003 11

1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Úvod 9 1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Instalace programu 12 Spuštění a ukončení programu 15 Základní ovládání 16 Hledání souborů 30 Najít a nahradit 31 Tisk 32 Schránka sady Office 34 Nápověda 36 Varianty

Více

Databázový systém ACCESS

Databázový systém ACCESS Databázový systém ACCESS Cíle: Databáze je souhrn dat vztahujících se k určitému tématu nebo účelu. Databázi lze chápat jako množinu dat popisujících určitou část objektivní reality, udržovanou a využívanou

Více

Obsah Navigace... 2 Primární ovládací prvky... 3 Sekundární ovládací prvky... 4 Slovní zásoba... 12 Ukončení programu... 14

Obsah Navigace... 2 Primární ovládací prvky... 3 Sekundární ovládací prvky... 4 Slovní zásoba... 12 Ukončení programu... 14 V tomto dokumentu se nachází cenné rady pro používání našeho výukového programu anglického jazyka. Program byl koncipován, aby každému uživateli přinesl jednoduché a intuitivní prostředí. Jak funguje navigace

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

14. května 2012, Brno

14. května 2012, Brno 14. května 2012, Brno Připravil: Tomáš Koubek Testování Cvičení z předmětu Pokročilá uživatelská rozhraní Testování Strana 2 / 12 Testování aplikací Testování návrhu Cílem je vylepšit produkt během vývoje.

Více

OBSAH. 1. Úvod Požadavky na SW vybavení... 3

OBSAH. 1. Úvod Požadavky na SW vybavení... 3 Obsah OBSAH 1. Úvod... 3 1.1 Požadavky na SW vybavení... 3 2. Popis Reliance J... 4 2.1 Start vizualizace... 4 2.2 Hlavní okno... 5 2.2.1 Menu Služby... 6 2.2.2 Menu Nápověda... 8 2.3 Nastavení hodnoty...

Více

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze Zpravodaj Uživatelská příručka Verze 02.01.02 1. Úvod... 3 2. Jak číst tuto příručku... 4 3. Funkčnost... 5 3.1. Seznam zpráv... 5 4. Ovládání programu... 6 4.1. Hlavní okno serveru... 6 4.2. Seznam zpráv...

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 KAPITOLA 1 Instalace a úvod do Windows Vista 13 Instalace z disku DVD 14 Volba uživatelského účtu 16 První kroky v grafickém rozhraní 18 Práce

Více

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev Úvod do MS Access Modelování v řízení Ing. Petr Kalčev Postup při tvorbě aplikace Vytvoření tabulek Vytvoření relací Vytvoření dotazů Vytvoření formulářů Vytvoření sestav Tabulky Slouží k definování polí,

Více

4.6 Zpracování videa na počítači

4.6 Zpracování videa na počítači 3. 4.6 Zpracování videa na počítači V řetězci bude na vstupu zapojeno zařízení, které nám poslouží jako zdroj signálu. Nemusí se nutně jednat jen o digitální kameru, web kameru či mobilní telefon. Můžeme

Více

Modul Konfigurace. 2006... MTJ Service, s.r.o.

Modul Konfigurace. 2006... MTJ Service, s.r.o. Modul Konfigurace Modul Konfigurace Představení Menu konfigurace sdružuje všechny konfigurační příkazy k celému systému Soft-4-Sale. Dále konfigurace kopíruje jednotlivé moduly systému tzn. že existuje

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC Semestrální práce předmětu Tvorba uživatelského rozhraní Y39TUR Vypracoval: Kontakt: Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Testované případy

Více

Měření průtoku kapaliny s využitím digitální kamery

Měření průtoku kapaliny s využitím digitální kamery Měření průtoku kapaliny s využitím digitální kamery Mareš, J., Vacek, M. Koudela, D. Vysoká škola chemicko-technologická Praha, Ústav počítačové a řídicí techniky, Technická 5, 166 28, Praha 6 e-mail:

Více

Novinky Revit Architecture 2012

Novinky Revit Architecture 2012 Novinky Revit Architecture 2012 Konstrukční modelování Prvky lze rozdělit na více částí z konstrukčních důvodů (např. z hlediska výroby). Rozdělené části si zachovávají vztah k původnímu objektu. Vylepšený

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Inteligentní řešení kamerového systému

Inteligentní řešení kamerového systému Inteligentní řešení kamerového systému Uživatelský manuál Přehrávání a zálohování záznamů Přehrávání Přehrávání pořízených videozáznamů, zobrazení a vyhledávání neobvyklých událostí a informací o systému

Více

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapový portál Mapa Česka, který je dostupný na internetové adrese www.mapa-ceska.cz, byl vytvořen v roce 2014 v rámci bakalářské práce na Přírodovědecké fakultě Univerzity

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Obsah. Úvod 13 Co a kde v knize najdete 13 Pro koho kniha je a jak ji číst 14 Zpětná vazba od čtenářů 15 Errata 15

Obsah. Úvod 13 Co a kde v knize najdete 13 Pro koho kniha je a jak ji číst 14 Zpětná vazba od čtenářů 15 Errata 15 Obsah Úvod 13 Co a kde v knize najdete 13 Pro koho kniha je a jak ji číst 14 Zpětná vazba od čtenářů 15 Errata 15 Kapitola 1 Seznamte se 17 Co je v krabici a jak ipad vypadá 17 Sluchátkový konektor 17

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 Stručný obsah Úvod 15 KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19 KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41 KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 KAPITOLA 4 Práce se schránkou 85 KAPITOLA 5 Osobní přizpůsobení

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 7.4 13/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 7.4 13/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 7.4 13/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 13 0:40 Implementace Umělá inteligence (UI) Umělá inteligence

Více

Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy

Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy Centrum Digitální Optiky Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy Výzkumná zpráva projektu Identifikační čí slo výstupu: TE01020229DV003 Pracovní balíček: Zpracování dat S-H senzoru

Více

ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK

ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK ROBOTIKA M3A 2018/2019 ING. VLADIMÍR VYHŇÁK Návrh robotizovaných pracovišť Program ABB Robot Studio (dále jen ABB-RS) slouží k přípravě programů průmyslových robotů a jejich nejbližší periférie, k jejich

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

Přehled nabízených kurzů

Přehled nabízených kurzů WINDOWS XP ZÁKLADY OBSLUHY Seznámení s osobním počítačem Periferie osobního počítače (monitory, tiskárny, skenery...) Obsluha klávesnice Práce s myší Prostředí MS Windows XP Plocha Menu Start Soubor, ikona,

Více

2.12 Vstupní zařízení II.

2.12 Vstupní zařízení II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Sono hodnocení pohybu sondy Popis uživatelského rozhraní programu

Sono hodnocení pohybu sondy Popis uživatelského rozhraní programu Sono hodnocení pohybu Popis uživatelského rozhraní programu Číslo projektu: Název projektu: Předkládá: Název organizace: TA04011392 Časná detekce karcinomu prsu ultrazvukem F. Šroubek, M. Bartoš, J. Schier,

Více

Obsah. Úvod 11 Zpětná vazba od čtenářů 13 Errata 14 Poznámka ke kódům 14

Obsah. Úvod 11 Zpětná vazba od čtenářů 13 Errata 14 Poznámka ke kódům 14 Úvod 11 Zpětná vazba od čtenářů 13 Errata 14 Poznámka ke kódům 14 KAPITOLA 1 Nové rysy Windows 8 a 8.1 15 Nové uživatelské rozhraní 15 Rychlý náběh po zapnutí 16 Informace v prvním sledu 16 Nové prezentační

Více

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 5. Statistica StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com, http://www.statsoft.cz. Verze pro Mac i PC, dostupná

Více

Full High-Definition Projektor pro domácí kino PT-AE3000

Full High-Definition Projektor pro domácí kino PT-AE3000 Full High-Definition Projektor pro domácí kino Parametry Označení Zobrazovač 0.74" LCD panely (D7) (formát 16:9) Rozlišení 1920 x 1080 (nativní) Světelný výkon 1.600 ANSI lumen (High Power mode) Kontrast

Více

VÍCE NEŽ SKLO VÍCE NEŽ SKLO

VÍCE NEŽ SKLO VÍCE NEŽ SKLO VÍCE NEŽ SKLO SE SMART-I-WALL JE KAŽDÝ POHYB INTUITIVNÍ VÍCE NEŽ SKLO VYSOKÉ ROZLIŠENÍ Užijte si obraz nejvyšší kvality, který je promítán přímo na sklo. DOTYKOVÁ INTERAKTIVITA Pracujte s obsahem za pomoci

Více

Strabismus diagnostika / rehabilitace

Strabismus diagnostika / rehabilitace Strabismus diagnostika / rehabilitace Strabismus - diagnostika Základ je dobrá diagnostika - SW nástroje (objektivní, přesné, rychlé, více informací, eliminace chyb lékaře, opakovatelnost) Vhodné pro děti

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Část 1 - Začínáme. Instalace

Část 1 - Začínáme. Instalace Obsah Část 1 - Začínáme... 4 Instalace... 4 Nastavení domovské obrazovky... 7 Základní nastavení kanceláře... 9 První kroky s Kleosem... 11 Moje první kauza... 15 2 3 Část 1 - Začínáme Instalace Kleos

Více

Úvod do problematiky. Význam počítačové grafiky. Trochu z historie. Využití počítačové grafiky

Úvod do problematiky. Význam počítačové grafiky. Trochu z historie. Využití počítačové grafiky Přednáška 1 Úvod do problematiky Význam počítačové grafiky Obrovský přínos masovému rozšíření počítačů ovládání počítače vizualizace výsledků rozšíření možnosti využívání počítačů Bouřlivý rozvoj v oblasti

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování softwarové sady HTC Sense 3.6 A4B39TUR - Testování uživatelského rozhraní Semestrální práce A2 Zbyněk Eiselt eiselzby@fel.cvut.cz

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Testování mobilního telefonu Nexus S. Michael Drdlíček

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Testování mobilního telefonu Nexus S. Michael Drdlíček České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování mobilního telefonu Nexus S Semestrální práce z předmětu testování uživatelského rozhraní Michael Drdlíček drdlimic@fel.cvut.cz ZS

Více

Dynafleet online Balíček Mapa a sledování (aktuální a historické polohy)

Dynafleet online Balíček Mapa a sledování (aktuální a historické polohy) Dynafleet online Balíček Mapa a sledování (aktuální a historické polohy) Verze 2013.1.1 www.dynafleetonline.com strana 1 / 11 Obsah dokumentu (kliknutím myši na téma z obsahu vás dokument automaticky posune

Více

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10 ,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_32_INOVACE_Inf.Ma.10 INFORMATIKA 7. ročník Microsoft POWER POINT 2010 Ing. Miroslava Maříková PŘÍPRAVA Předmět: Informatika Stupeň vzdělávání: druhý stupeň /7.roč./

Více

BS Atrak 2.0 Funkce systému

BS Atrak 2.0 Funkce systému BS Atrak 2.0 Funkce systému Zobrazit kontakty LAIC Přihlásit se do systému Konfigurovat prostředí aplikace Správce systému Konfigurovat lokalizaci prostředí Navigovat se po nabídce modulů Odhlásit se ze

Více

Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC

Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC 8portů MPC8701 - Katalogové číslo: 14.99.3220 16portů MPC16501 - Katalogové číslo: 14.99.3221 VLASTNOSTI - Ovládání 8/16 PC pomocí jedné konzole (PS/2 klávesnice,

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INTERPI Interoperabilita v paměťových institucích Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní kulturní identity

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Externí spolupracovníci

Externí spolupracovníci Externí spolupracovníci Modul obsahuje přehled všech osob, které mají nebo v minulosti měly nějaký vztah k VUT, umožňuje jim přiřadit nový aktuální vztah k VUT nebo k útvaru VUT - "externí spolupracovník".

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha

Úvod. Klíčové vlastnosti. Jednoduchá obsluha REQUESTOR DATASHEET Úvod Requestor Service Desk poskytuje kompletní řešení pro správu interních i externích požadavků, které přicházejí do organizace libovolnou cestou. Produkt je zaměřen na vytvoření

Více

Obsahy kurzů MS Office

Obsahy kurzů MS Office Obsahy kurzů MS Office V současné době probíhají kurzy MS Office 2010 s následující osnovou: 1. Základy práce na PC, MS Office - praktické užití Kurz je určen pro všechny, kteří mají s prací na PC minimální

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

Aktuální výběr, nad kterým je kurzor myši

Aktuální výběr, nad kterým je kurzor myši Hlavní okno Po přihlášení do aplikace se vám zobrazí Hlavní okno. Zde můžete vidět stav vašeho účtu pro hlavní i australské konto. Stav účtů se ve výchozím nastavení automaticky aktualizuje každých 5 sekund

Více

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů. Úvodní příručka Microsoft Excel 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Přidání příkazů na panel nástrojů Rychlý přístup

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC úvod Sjednocená komunikace představuje ideální řešení pro společnosti, které chtějí zvýšit svou efektivitu a využít komplexní řešení pro pokrytí

Více

Automatické rozpoznávání dopravních značek

Automatické rozpoznávání dopravních značek ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Jiří Hofman Automatické rozpoznávání dopravních značek Semestrální práce z předmětu ITS 2012 Obsah 1. Automatické rozpoznávání dopravních značek (ATSR)...

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Databáze MS-Access. Obsah. Co je to databáze? Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Ing. Jolana Škutová

Databáze MS-Access. Obsah. Co je to databáze? Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Ing. Jolana Škutová Databáze MS-Access Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Ing. Jolana Škutová Obsah Principy a možnosti databází. Uložení dat v databázi, formáty dat, pole, záznamy, tabulky, vazby mezi záznamy. Objekty databáze

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

VIDEOTELEFON NÁVOD K POUŽITÍ

VIDEOTELEFON NÁVOD K POUŽITÍ VIDEOTELEFON NÁVOD K POUŽITÍ Model: 708C 710C I STRUČNÝ ÚVOD Děkujeme, že jste si vybrali náš výrobek model 708C, 710C. Sada barevného domácího handsfree videotelefonu umožňuje vizuální kontrolu příchozích

Více

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno,

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, Prezentace Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, využití interaktivní tabule. Postup při tvorbě prezentace I 1. Stanovení cílů.

Více

Základní nastavení. Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010

Základní nastavení. Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010 Základní nastavení Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010 Všechny testy / moduly používají určité základní nastavení. Toto základní nastavení se vyvolá stiskem tlačítka Globální / základní konfigurace

Více

Příloha č. 3 - Technická specifikace

Příloha č. 3 - Technická specifikace Příloha č. 3 - Technická specifikace 1 Předmět plnění a technické podmínky Předmětem této veřejné zakázky je dodávka výpočetní techniky a servisních služeb dle technické specifikace uvedené níže a v příloze

Více

Návrh stránek 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací

Návrh stránek 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací Jirka Kosek Poslední modifikace: $Date: 2013/12/12 20:40:58 $ Obsah Úvod... 3 Recept na dobré webové stránky... 4 Použitelnost... 5 Jak se pozná použitelný web...

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize. Část i základy Microsoft Windows XP Professional

Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize. Část i základy Microsoft Windows XP Professional Obsah Poděkování Úvod Komu je tato kniha určena? Jak je kniha uspořádána? Konvence použité v té to knize podpora xix xxi xxi xxii xxiii xxiv Část i základy Microsoft Windows XP Professional KAPITOLA 1

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 12. 1 Úvod do Excelu 2003 13

Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 12. 1 Úvod do Excelu 2003 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 12 1 Úvod do Excelu 2003 13 Spuštění a ukončení Excelu 14 Spuštění Excelu 14 Ukončení práce s Excelem 15 Přepínání mezi otevřenými sešity 16 Oprava aplikace

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

Přehledový manuál aplikace GABVAR (verze )

Přehledový manuál aplikace GABVAR (verze ) Základní informace: Vývojová skupina Gabvar byla založena v roce 2007. Náplní skupiny je vývoj aplikací pro podporu procesů v oblasti managmentu, údržby a logistiky. Jsme skupinou pracovníků s praxí na

Více

JUMO LOGOSCREEN 600. Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač

JUMO LOGOSCREEN 600. Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač JUMO LOGOSCREEN 600 Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač Nová generace Obrazovkový zapisovač JUMO LOGOSCREEN 600 je nový úvodní model řady LOGOSCREEN, který je určen pro skutečný provoz na

Více

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu.

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. ACTIVATE HERE - FAQ Co je to Activate-Here produkt? Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. Součástí emailu je i odkaz, kde si můžete vybraný

Více

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Pozn. Od verze Excelu 2007 jsou klasické panely nástrojů skryty. Jejich nástroje mohou

Více

Nápovědu k ostatním modulům naleznete v "Přehledu nápověd pro Apollo". (IS Apollo Nápověda Nápověda).

Nápovědu k ostatním modulům naleznete v Přehledu nápověd pro Apollo. (IS Apollo Nápověda Nápověda). Moje Ph.D. studium Modul je určen pro studenty doktorských studijních programů na VUT. Modul umožňuje vytvářet, editovat a tisknout elektronické individuální plány doktorandů. Nápovědu k ostatním modulům

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

Obsah. Úvod 11. Vytvoření emulátoru 20 Vytvoření emulátoru platformy Android 4.4 Wearable 22 Spouštění aplikací na reálném zařízení 23

Obsah. Úvod 11. Vytvoření emulátoru 20 Vytvoření emulátoru platformy Android 4.4 Wearable 22 Spouštění aplikací na reálném zařízení 23 Úvod 11 KAPITOLA 1 Nástroje pro vývoj 13 Co budete potřebovat 13 Instalace programovacího jazyka Java 13 Java 8 14 Vývojové prostředí Eclipse 15 Instalace a konfigurace Android SDK a doplňků ADT 15 Vytvoření

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice

Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice Zajímá vás v obci konkrétní pozemek, potřebujete zjistit, čí je a jak je veliký? Potřebujete zjistit, kudy vede vodovodní řad, kanalizační potrubí či

Více

E-learningový modul popis ovládacích prvků návod na úspěšné absolvování kurzu

E-learningový modul popis ovládacích prvků návod na úspěšné absolvování kurzu E-learningový modul popis ovládacích prvků návod na úspěšné absolvování kurzu 1) Takto vypadá prostředí modulu. V horní části se nachází téma modulu.(obr.č.1 bod 1) Níže jsou uvedeny názvy podtémat. (obr.č.1

Více

Controlweb. Úvod. Specifikace systému

Controlweb. Úvod. Specifikace systému Controlweb Úvod ControlWeb je aplikace pro řízení a indikaci v průmyslu v reálném čase. Mezi jeho základní funkce patří ovládání různých veličin spojitých, binárních nebo textových a zobrazování stavu

Více

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite. Aplikace My Instant Communicator Desktop. Aplikace My Instant Communicator pro počítač.

OmniTouch 8400 Instant Communications Suite. Aplikace My Instant Communicator Desktop. Aplikace My Instant Communicator pro počítač. OmniTouch 8400 Instant Communications Suite Stručná uživatelská příručka R6.1 Aplikace My Instant Communicator pro počítač Aplikace My Instant Communicator pro počítač ve svém intuitivním uživatelském

Více