Zpráva ze semináře Bioškoly místa odbytu vašich produktů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva ze semináře Bioškoly místa odbytu vašich produktů"

Transkript

1 Zpráva ze semináře Bioškoly místa odbytu vašich produktů Termín: Místo: SEV Toulcův dvůr, Praha Dne 10. února 2010 proběhl v Praze na Toulcově dvoře první další z řady seminářů pro ekozemědělce a výrobce biopotravin. Na semináři, který měl potenciálním dodavatelům představit projekt Bioškoly a možnosti, které jim nabízí se sešlo celkem 8 zástupců ekologických farem a společností vyrábějících biopotraviny. Výrobcům a zemědělcům byl nejprve představen zájem školních zařízení a rodičů o produkty ekologického zemědělství, který vyplynul z průzkumu prováděného v celé ČR. Příspěvek o výsledcích průzkumu přednesla slečna Lubomíra Chlumská ze společnosti Country Life. V dalším příspěvku se účastníci z úst ředitele firmy Country Life, Otakara Jiránka dozvěděli praktické informace o způsobu dodávek biopotravin do škol. V dalším příspěvku představila paní Bc. Alena Strosserová požadavky školních zařízení na dodavatele potravin. V závěrečném příspěvku představila Magdaléna Kapuciánová zkušenosti s dodávkami biopotravin do školky MŠ Semínko. Zájem škol o biopotraviny - výsledky šetření ve školách V prvním příspěvku Lubomíra Chlumská ze společnosti Country Life, představila výsledky zájmu o biopotraviny, který pro projekt Bioškoly provedla agentura Factum Invenio na vzorku ředitelů českých škol, vedoucích školních jídelen a rodičů. Výzkum byl prováděn na podzim roku 2009 a výsledky sloužili jako základ pro oslovování škol s nabídkou zapojení do projektu. V úvodu Lubomíra Chlumská představila obecné informace o školním stravování, tedy počty školních stravovacích zařízení (celkem škol) a způsob jejich zřizování (soukromé, obecné, státní). Kromě škol slečna Chlumská představila právní subjektivitu jídelen, kdy jídelny jsou buď na škole zcela nezávislé (soukromé subjekty) či spadají pod školu.

2 Jídla se ve školách sestavují podle spotřebního koše, který se skládá z 10 komodit, jejichž obsah musejí školy splnit. Ceny jídel se skládají ze tří částí: mezd kuchařek a hospodářek (hradí škola); provozní režije jídelen (hradí zřizovatel) a ceny potravin (hradí rodiče). Následně představila průzkum situace v oblasti stravování s biopotravinami na reprezentativním vzorku ředitelů škol, zástupců školních jídelen a rodičů školních dětí. Z tohoto průzkumu vyplynulo, že více než 50 % rodičů se domnívá, že by školy měly vařit z biopotravin. Navíc celkem 60 % rodičů si je ochotno za biopotraviny připlatit. Navíc přes 70 % školních zařízení se domnívá, že biopotraviny by se ve školním stravování měly využívat. Hlavní faktory pro výběr dodavatelů školy uváděly především kvalitu surovin, spolehlivost dodávek a cenu. Překvapením výzkumu bylo, že téměř pětina škol má s použitím biopotravin zkušenosti. Mezi školními zařízeními, které by měly chuť bio odebírat byl zájem především o zeleninu, ovoce a mléčné výrobky, menší zájem potom o maso, luštěniny a brambory. Školy by chtěly bio využívat nejen ve školních jídelnách, ale také případně v automatech a školních bufetech. Důvody proč by se měly biopotraviny ve školách používat zástupci školních zařízení a jídelen viděli především v podpoře českého ekozemědělství, v zajištění zdravějších potravin pro děti a změně jejich stravovacích návyků. Proti zavádění biopotravin hovoří dle zástupců škol i rodičů především cena. V praxi se ovšem ukazuje, že školy, které biopotraviny používají zaznamenaly menší zvýšení cen, než se původně obávaly. Obecně je mezi školami obava ze zvýšení ceny po zavedení biopotravin o 50 %, která se však v praxi nepotvrdila a školy zaznamenaly průměrné zvýšení cen pokrmů o 10 %. Výsledky výzkumu ale nabídly také možnosti řešení otázky vyšší ceny, a tou je například ochota rodičů za biopotraviny připlatit. Dodavatel také může cenu snížit např. nabízením velkoobjemových balení či nabídkou potraviny s menším rozdílem bio/konvenční. Distribuce, ceny v rámci projektu Bioškoly Další z přednášejících Otakar Jiránek, ředitel společnosti Country Life účastníkům předestřel důvody pro zavádění biopotravin do škol, a také jim vysvětlil praktické kroky dodávek do školních zařízení, tedy především logistické zajištění a ceny. Pan Jiránek nejprve představil účastníkům společnost Country Life a její fungování a důvody proč ze ucházela o realizaci projektu Bio do škol. Dále poukázal na důvody, proč by

3 biopotraviny měly být využívány v dětské stravě. Především důvody zdravotní tedy absence zbytků pesticidních látek a vyšší kvalita potravin. Podle pana Jiránka je v současné době do projektu zapojeno na 40 dodavatelů a 60 škol, není to sice, vzhledem k celkovému počtu škol mnoho, ale nebylo také záměrem projektu zasáhnout všechny školy, ale spíše vybudovat síť a ukázat cestu. Realizátor projektu má podle pana Jiránka vytvořit smluvní vztahy mezi dodavateli a školami. Tento vztah bude trojitý, tedy budou uzavřeny smlouvy mezi výrobci a přímo školami aby byla možnost dodávat přímo do školy (pokud to bude logisticky výhodné), dále budou uzavřeny smlouvy mezi společností Country Life a školou, aby mohly školy odebírat produkty od všech dodavatelů distribuované prostřednictvím sítě Country Life. A v neposlední řadě budou uzavřeny smlouvy mezi firmou Country Life a jednotlivými dodavateli tak, aby dodavatel měl možnost distribuovat své produkty do škol prostřednictvím distribuční sítě Country Life. V rámci projektu Bioškoly bude pro dodavatele vypracována databáze zapojených škol, kde by se výrobci měli dozvědět informace o škole, včetně rámcového množství obědu pro vytvoření představy o množství odebíraných produktů. Navíc každá zapojená škola má svého bioškolního poradce, který před zahájením sezóny zjistí ve školách poptávku po určitých typech produktů tak, aby dodavatelé mohli naplánovat kolik by tak škola mohla odebrat výrobků. V diskusi se dodavatelé dotazovali jednak na to jak bude ve smlouvách řešeno množství dodávaných produktů. Pan Jiránek potvrdil, že dodavatelé nebudou smluvně vázáni dodávkami určitého množství dopředu, ale budou mít stanoveny určité finanční a časové rámce. Další z dotazů směřoval na finanční podporu školních zařízení ze strany projektu. Pan Jiránek na tuto otázku seznal, že v rámci projektu a jím nastavených aktivit není bohužel možné financovat přímo spotřebu biopotravin ve školách. Jaké jsou požadavky školních stravovacích zařízení? O své zkušenosti se školním stravováním a potenciálem biopotravin v tomto sektoru se s účastníky semináře podělila Bc. Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu, která se dlouhodobě školním stravováním zabývá.

4 Na úvod představila paní Strosserová co školy potřebují, jsou to především kvalitní potraviny, čerstvé potraviny, dostupné ceny. Kvalita potravin je nezbytná vzhledem k tomu, že jsou tyto určeny pro děti v jejich období utváření stravovacích návyků a budování organismu. Čerstvost potraviny vyžadují předpisy, ale také sama skutečnost, že se vaří pro děti. Jsou tedy ve školním stravování samozřejmostí. Také ale musejí být cenově dostupné. Cena školních jídel je stanovena Vyhláškou o školním stravování 107/2005 Sb. a činí průměrně 25,- Kč na oběd (s rozlišením cen dle věku dítěte). Tyto ceny jsou pouze cenami za potraviny. S režijemi se může cena oběda vyšplhat až k ,- Kč za oběd, což je cena jídla v běžné restauraci. Školy vyžadují také spolehlivé dodávky, většinou sestavují jídelníčky na týden dopředu a potřebují proto pružné dodávky, tzn. objednávky v intervalu 48 hodin i méně. Dodavatele si školy vybírají samy, ale problém je, že si tito často diktují velké objemy, což je pro školu problém, pokud například chce objednat maso, znamená to 2,5 kg masa na 50 dětí, což málokterý dodavatel je ochoten zavážet. Dále paní Strosserová ukázala fungování kvalitního dodavatelského systému na regionální úrovni na příkladu Říma, kde je podporováno školní stravování magistrátem a ve školních jídelnách se vaří z biopotravin. Denně vozí regionální zemědělci do školních jídelen čerstvé biopotraviny, zejména ovoce a zeleninu. Hlavní výhodou je, že cena biopotravin je vyšší maximálně o 10 % než standardní nabídka. A využívat biopotraviny vůbec ve školách. Paní Strosserová se domnívá, že ano, ale za několika předpokladů: Pokud budou cenově dostupné. Pokud si zachovají si požadovanou kvalitu. Pokud budou čerstvé. Pokud splní požadavek na biohospodářství, tj. že regionální zemědělci budou zásobovat své školy a ne že se biopotraviny budou do škol vozit přes celou zeměkouli Na závěr paní Strosserová konstatovala, že biopotraviny by měly být součástí výchovy k šetrnému soužití s přírodou. Jejich využívání ve školním stravování musí probíhat ve spolupráci se školou, aby se děti naučily vše podstatné o vzniku a výrobě potravin a získaly tak kladný vztah k potravinám, výživě a ochraně vlastního zdraví. Až bude tato symbióza mezi jídelnou a školou fungovat, bude zařazování biopotravin do jídelních lístků škol mít teprve ten správný význam.

5 Hlavní překážky pro školy V posledním příspěvku Magdaléna Kapuciánová, ředitelka MŠ Semínko účastníky seznámila se školkou a její cestě k biopotravinám. Do školky dochází v současné době 46 dětí ve věku 3 až 7 let. Školka je zaměřena na výchovu dětí prožitky, tvořivé učení a poznávání pokusem. Z tohoto důvodu děti ve školce mimo jiné zahradničí či pomáhají s pracemi na farmě SEV Toulcova dvora, v jehož areálu se školka nachází. Snaha zavést biopotraviny do stravování byla ve školce dlouhodobě podporována ze strany zřizovatelky i zaměstnanců školy, nicméně narážela na nedostatek dodavatelů a vyšší cenu. Z tohoto důvodu školka ve spolupráci s občanským sdružením PRO-BIO LIGA provedla jednak dotazníkové šetření mezi rodiči, které zjišťovalo postoj rodičů k zavedení biopotravin a jejich názor na případné zvýšení ceny, a také realizovala vyhodnocení finanční náročnosti, které zahrnovalo především porovnání stávajících cen surovin s cenami dodavatelů biopotravin z řad farmářů a velkoobchodníků, kteří měli možnost školku zavážet i v menších objemech. Následně také došlo k několika setkáním zaměstnanců školky s odborníky na výživu a setkání rodičů s odborníkem na ekologické zemědělství. Z výsledků dotazníkového průzkumu vyplynulo, že všichni rodiče mají zájem o zavedení biopotravin do stravování, a že 54 % z nich je ochotno zaplatit o % vyšší cenu za stravné. To znamenalo, že cena celodenního stravného se mohla zvýšit z tehdejších 40,- na 55,- Kč. Problémy byly také s hledáním dodavatelů, jejichž počet byl velmi úzký a vyžadoval angažovanost všech zainteresovaných. V dalších měsících šla školka cestou postupných kroků a přidávala další biosuroviny a zvyšovala jejich množství, navíc díky vhodnému výběru dodavatelů nebylo nutné žádné další zvýšení stravného. Veškeré materiály o realizaci projektu, včetně dotazníkových formulářů a manuálu jak zavádět bio, který byl vypracovaný na základě zkušeností z MŠ Semínko je zveřejněn na Do zavedení biopotravin byly zapojeny i děti, které měly možnost vidět ekologické hospodaření v praxi na ekologické farmě Dvůr Ratibořice, kde ochutnali také biopotraviny. V současné době školka dosáhla téměř 50 % podíl surovin v biokvalitě, přičemž cena se již od prvotního navýšení nezměnila. Na závěr Magda Kapuciánová uvedla jaké dodavatele školka upřednostňuje. Důležitá je pro školku každotýdenní dodávka, nabídky nových produktů, administrativní zajištění, individuální přístup a samozřejmě biokvalita.

Biopotraviny ve školních stravovacích zařízeních

Biopotraviny ve školních stravovacích zařízeních Country Life K pramenům zdraví Biopotraviny ve školních stravovacích zařízeních ANALÝZA Vytvořeno v rámci projektu Zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení Zadavatel projektu: Ministerstvo

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

Výsledky dotazníku o školním stravování

Výsledky dotazníku o školním stravování Výsledky dotazníku o školním stravování Z dotazníkového průzkumu, jehož se zúčastnilo celkem 225 respondentů, vyplynulo, že s nabídkou školní jídelny a skladbou jídelního lístku je zcela nebo spíše spokojeno

Více

ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně

ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně Zástupci školní jídelny vedoucí paní Hrubá Členové stravovací komise Mgr. Dosedělová Mgr. Mikešová R. Mgr. Slezák Zástupci rodičů ve stravovací komisi paní

Více

Program Skutečně zdravá škola

Program Skutečně zdravá škola Program Skutečně zdravá škola Školní stravování je obrovská příležitost pro pozitivní změny. Školní jídelna je největší řetězec restaurací v každé obci a městě. Jaká jsou čísla? 8 tisíc školních jídelen

Více

Vnitřní řád školní výdejny při ZŠ a MŠ Kostomlaty pod Milešovkou (výdejna ulice Školní čp. 118)

Vnitřní řád školní výdejny při ZŠ a MŠ Kostomlaty pod Milešovkou (výdejna ulice Školní čp. 118) Vnitřní řád školní výdejny při ZŠ a MŠ Kostomlaty pod Milešovkou (výdejna ulice Školní čp. 118) 1. Úvodní ustanovení Vnitřní řád školní výdejny je vydáván v souladu: se zákonem č. 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2008. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2008. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2008 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Exkuze na ekofarmě Usedlost Medník foto PRO-BIO LIGA 2 Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA

Více

Program Skutečně zdravá škola

Program Skutečně zdravá škola Program Skutečně zdravá škola Školní stravování je obrovská příležitost pro pozitivní změny. Jaká jsou čísla? 8 tisíc školních jídelen 350 milionů vydaných jídel ročně 1,5 milionu vydaných jídel denně

Více

Výsledky kontrolních šetření ČŠI ve školních jídelnách. Bc. Alena Chládková kontrolní pracovnice

Výsledky kontrolních šetření ČŠI ve školních jídelnách. Bc. Alena Chládková kontrolní pracovnice Výsledky kontrolních šetření ČŠI ve školních jídelnách Bc. Alena Chládková kontrolní pracovnice Konference Školní stravování - Pardubice, 24. května 2017 Úkoly ČŠI v oblasti kontroly školního stravování

Více

Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA

Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA Podklady pro pedagogickou radu 3. dubna 2017 PROJEKT ZLEPŠENÍ STRAVOVÁNÍ ZŠ VRATISLAVOVA SHRNUTÍ PROJEKTU Chceme zlepšit kvalitu stravování za účasti nejen vedení a personálu jídelny, ale také vedení školy,

Více

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Příloha č. 1 k bodu 2 zápisu komise pro stravování ze dne 26.01.2015 Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Je zajištěna výživová úroveň jídel ve školní jídelně? Pro školní stravování platí

Více

Projekt Zdravá školní jídelna v praxi Zlínského kraje

Projekt Zdravá školní jídelna v praxi Zlínského kraje Projekt Zdravá školní jídelna v praxi Zlínského kraje Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Mgr. Ivana Lukašíková a spolupracovníci odboru HDM a zapojených škol v projektu rodina

Více

Školní stravování pohledem České školní inspekce. Praha, 2018

Školní stravování pohledem České školní inspekce. Praha, 2018 Školní stravování pohledem České školní inspekce Praha, 2018 Kontrolní činnost v zařízeních školního stravování Kontrola a hodnocení školního stravování = nedílná součást činnosti ČŠI: zjišťuje a hodnotí

Více

Koncepce školního stravování

Koncepce školního stravování Základní škola a Mateřská škola Dubné Dubné 35 373 84 Dubné IČ 750 00 547 Koncepce školního stravování pro školní rok 2017/2018 Vypracoval: Ing. Petra Voborská Úvod Prioritou pro školní stravování jsou

Více

Analýza zpracovatelského sektoru biomléka

Analýza zpracovatelského sektoru biomléka EPOS Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR Analýza zpracovatelského sektoru biomléka Pro veřejnou zakázku PODPORA ROZVOJE REGIONÁLNÍHO ODBYTU BIOPOTRAVIN Autor: Mgr. Tomáš Václavík Sběr dat: říjen

Více

Zpráva ze semináře Ekologické zemědělství a biopotraviny ve školním stravování

Zpráva ze semináře Ekologické zemědělství a biopotraviny ve školním stravování Zpráva ze semináře Ekologické zemědělství a biopotraviny ve školním stravování Termín: 27. 1. 2010 Místo: Lékařská fakulta UK, Hradec Králové Dne 27. ledna 2010 proběhl v Hradci Králové další z řady seminářů

Více

Vnitřní předpis školní jídelny Základní škola a mateřská škola Bohuslavice, okres Náchod

Vnitřní předpis školní jídelny Základní škola a mateřská škola Bohuslavice, okres Náchod Vnitřní předpis školní jídelny Základní škola a mateřská škola Bohuslavice, okres Náchod Stravování a zdravá výživa Jídelní lístek je v naší školní kuchyni připravován tak, aby splňoval všechny doporučené

Více

Cílem není okamžitá změna všech postupů zavedených ve školní jídelně, ale krok za krokem realizovaná změna přístupu k dané problematice.

Cílem není okamžitá změna všech postupů zavedených ve školní jídelně, ale krok za krokem realizovaná změna přístupu k dané problematice. PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ Vážení rodiče, JÍDELNA v měsíci březnu naše ŠJ vstoupila do projektu Zdravá školní jídelna. Za vznikem projektu stojí odborníci na výživu za Státního zdravotního ústavu ve spolupráci

Více

Zápis č. 2 ze zasedání školské rady dále ŠR ( ) ze dne 29. února 2016

Zápis č. 2 ze zasedání školské rady dále ŠR ( ) ze dne 29. února 2016 Zápis č. 2 ze zasedání školské rady dále ŠR (2015-2016) ze dne 29. února 2016 za zákon. zástupce (za rodiče žáků): Martina Crhová za ped. pracovníky: Helena Kopačková za zřizorvatele: Petra Frýdlová jako

Více

Biopotraviny a jejich perspektiva v českém prostředí. Ing. Tomáš Prouza, MBA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR PSP ČR 21.

Biopotraviny a jejich perspektiva v českém prostředí. Ing. Tomáš Prouza, MBA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR PSP ČR 21. Biopotraviny a jejich perspektiva v českém prostředí Ing. Tomáš Prouza, MBA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR PSP ČR 21. března 2019 ODBORNÍCI ZAČÍNAJÍ BÍT NA POPLACH Příroda/přirozená krajina

Více

Zpráva ze semináře Ekologické zemědělství a biopotraviny ve školním stravování

Zpráva ze semináře Ekologické zemědělství a biopotraviny ve školním stravování Zpráva ze semináře Ekologické zemědělství a biopotraviny ve školním stravování Termín: 3.2. 2010 Místo: Místogalerie Skleněná Louka, Brno Dne 3. února 2010 proběhl v Brně další z řady seminářů pro školní

Více

I. Vnitřní řád školní jídelny

I. Vnitřní řád školní jídelny Základní škola a mateřská škola Květná Květná 92, 572 01 telefon: 731449286 Odloučené pracoviště: Školní jídelna, Květná 108 I. Vnitřní řád školní jídelny Školní stravování vyplývá ze zákona č. 561/2004

Více

Provozní r á d š kolní jí delny

Provozní r á d š kolní jí delny 19800 Praha 9 Černý Most, IČO70884501, tel/fax 281918535, www.mskoralekpraha.cz Provozní r á d š kolní jí delny Zpracovala: Bc. Olga Štěpánková, ředitelka MŠ Platnost: 16. 4. 2015 1 Ředitelka školy: Bc.

Více

Programy Školní mléko, Ovoce a zelenina do škol a zdravý životní styl mládeže.

Programy Školní mléko, Ovoce a zelenina do škol a zdravý životní styl mládeže. Programy Školní mléko, Ovoce a zelenina do škol a zdravý životní styl mládeže. Osnova příspěvku Současný stav v rámci EU Situace v ČR Praktické náměty k realizaci programů na školách Edukativní rozměr

Více

SMĚRNICE O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ

SMĚRNICE O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ Mateřská škola Chlumčany, okres Plzeň-jih SMĚRNICE O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ Mateřská škola Chlumčany, okr. Plzeň-jih Směrnice o školní stravování Č.j.: 228/2018 Sk.znak: 1.7 S10 Platnost:28.8.2018 Účinnost:1.9.2018

Více

Biopotraviny STEM/MARK červenec 2019

Biopotraviny STEM/MARK červenec 2019 Biopotraviny 0 STEM/MARK červenec 0 Hlavní zjištění Nákupní chování Potraviny nakupuji několikrát týdně nebo častěji ( %). Typicky je vybírám podle jejich kvality, ceny a mé vlastní zkušenosti s daným

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZŠ a MŠ Myslejovice, okr. Prostějov, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Platný od 1. 9. 2017 Obecná ustanovení Ve smyslu platné legislativy, zejména podle Nařízení Evropského parlamentu

Více

P R OTOKOL O KON TR OLE

P R OTOKOL O KON TR OLE Česká školní inspekce Liberecký inspektorát P R OTOKOL O KON TR OLE Čj. ČŠIL-154/16-L Kontrola dodržování právních předpisů podle 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Zlín Inspekční zpráva Školní jídelna Soukromá svobodná základní škola, s.r.o. Adresa: Mojmír 747, 686 01 Uherské Hradiště Identifikátor: 600 001 661 Zřizovatel:

Více

I. Provozní řád školní jídelny Rok

I. Provozní řád školní jídelny Rok Mateřská škola Beruška, Liberec, Na Pískovně 761/3, příspěvková organizace 1 ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ I. Provozní řád školní jídelny Rok 2018 2019 č.j. 39/2018/2019 * Vedoucí školní jídelny a pracovnice kuchyně

Více

AMU = DAMU + FAMU + HAMU

AMU = DAMU + FAMU + HAMU Školička AMU-jaké formy péče o děti upřednostňujete? Shrnutí a doporučení. Shrnutí: Ve dnech 21. 9. až 8.10 proběhlo mezi zaměstnanci a studenty AMU dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit potřeby

Více

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát PROTOKOL O KONTROLE Čj. ČŠIM-267/15-M Kontrola dodržování právních předpisů podle 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

Bodové hodnocení pestrosti pokrmů ve školním stravování

Bodové hodnocení pestrosti pokrmů ve školním stravování Bodové hodnocení pestrosti pokrmů ve školním stravování Odbor hygieny dětí a mladistvých Krajská hygienická stanice Libereckého kraje MUDr. Jana Pilnáčková Mgr. Monika Němcová Základní požadavky správné

Více

Souhrnné poznatky z kontrolní činnosti v zařízeních školního stravování ČŠI uskutečnila ve školním roce 2014/2015 kontrolu školního

Souhrnné poznatky z kontrolní činnosti v zařízeních školního stravování ČŠI uskutečnila ve školním roce 2014/2015 kontrolu školního 1. 2. 2. Souhrnné poznatky z kontrolní činnosti v zařízeních školního stravování ČŠI uskutečnila ve školním roce 214/215 kontrolu školního stravování v 862 školních jídelnách. Z tohoto počtu bylo 38 samostatných

Více

Program Skutečně zdravá škola

Program Skutečně zdravá škola Program Skutečně zdravá škola Skutečně zdravá škola je komplexní program, plně integrovaný do života celé školy, který si klade za cíl vytvářet kulturu, jež si váží jídla, vychutnává je a učí o tom, odkud

Více

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010 Prodej ze dvora- marketing zemědělských komodit LEDEN A ÚNOR 2010 Výhody nákupu místní produkce pro obchodníky - nákupčí vyšší kvalita (zejména u rychle se kazícího zboží, které je nutno přepravovat) p

Více

Celostátní síť pro venkov - krajská síť Jihočeský kraj. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Celostátní síť pro venkov - krajská síť Jihočeský kraj. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Celostátní síť pro venkov - krajská síť Jihočeský kraj Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah Začátky Celostátní sítě pro venkov CSV krajská síť Jihočeský

Více

Škola: Základní škola Dolní Lhota, okres Zlín, příspěvková organizace. Vnitřní řád ŠJ

Škola: Základní škola Dolní Lhota, okres Zlín, příspěvková organizace. Vnitřní řád ŠJ Škola: Základní škola Dolní Lhota, okres Zlín, příspěvková organizace Vnitřní řád ŠJ Č. j.: 20 / 2015 Účinnost od: 1. 9. 2015 Spisový znak: 2.1.4 Skartační znak: A 5 Změny: OBSAH: 1. Úvodní ustanovení

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha Základní principy o seznámení školní jídelny (ŠJ) s kritérii projektu o registrace (ŠJ se nemusí registrovat, ale může podle dostupných materiálů postupovat

Více

DOTAZNÍK PRO RODIČE VYHODNOCENÍ

DOTAZNÍK PRO RODIČE VYHODNOCENÍ DOTAZNÍK PRO RODIČE VYHODNOCENÍ Vážení rodiče, od března do konce května jsme pro Vás uveřejnili na webových stránkách školy dotazník, který byl svými otázkami zaměřen na sběr informací k tématům: 1. Podmínky

Více

Biopotraviny do škol jako nástroj udržitelného rozvoje

Biopotraviny do škol jako nástroj udržitelného rozvoje Biopotraviny do škol jako nástroj udržitelného rozvoje Biopotraviny do škol - výhody Zdraví: nutričně bohaté a čerstvé potraviny dávají základ pro zdravý vývoj dětí a zároveň vedou k lepšímu chování žáků

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA. MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA MVDr. Anna Niklová, SZÚ Praha Zdravá školní jídelna cíle o představuje praktickou ukázku k plnění cílů programu Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí

Více

Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj

Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj Tom Václavík Základní data Českýtrh s biopotravinami 2008 Celková spotřeba: 1,8 mld. Kč Meziroční nárůst: 40 %(2007/2008) Podíl bio na celkovéspotřebě:

Více

Jak získat zlaté hodnocení Skutečně zdravé školky Kritéria a návod

Jak získat zlaté hodnocení Skutečně zdravé školky Kritéria a návod Jak získat zlaté hodnocení Skutečně zdravé školky Kritéria a návod www.skutecnezdravaskola.cz Přehled kritérií pro dosažení zlatého certifikátu Angažovanost a kultura stravování Z1 Ve spolupráci s dodavateli

Více

Monitoring nabídky potravin ve školách

Monitoring nabídky potravin ve školách Monitoring nabídky potravin ve školách MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. MUDr. Zdenka Trestrová Ministerstvo zdravotnictví MUDr. Jana Pilnáčková KHS Libereckého kraje se sídlem v Liberce Předpoklady úkolu HH

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZŠ KOVÁŘOV

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZŠ KOVÁŘOV VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZŠ KOVÁŘOV Na konci listopadu 2014 byl mezi strávníky ZŠ Kovářov distribuován dotazník, jehož cílem bylo zjistit jejich názory na kvalitu současného stravování

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU KE STAVU A PROVOZU ŠKOLNÍ JÍDELNY PŘI CZŠ RUDOLFOVSKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU KE STAVU A PROVOZU ŠKOLNÍ JÍDELNY PŘI CZŠ RUDOLFOVSKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU KE STAVU A PROVOZU ŠKOLNÍ JÍDELNY PŘI CZŠ RUDOLFOVSKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE V polovině dubna 2018 na Církevní základní škole v Českých Budějovicích proběhla anketa týkající se stavu a

Více

Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava

Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava Ve školním roce 2014/25 se Mateřská škola Vlkava připojila jako partnerská školka do programu ZDRAVÁ ABECEDA (více na www.zdravaabeceda.cz). Jde o projekt zaměřený na

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 29. PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Č.j.: ZŠ 201/2013-1 Vypracoval: Schválil: Základní škola a mateřská škola Žandov, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Kostelní 200, Žandov

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

Ozdravení školního stravování z pohledu hygienika

Ozdravení školního stravování z pohledu hygienika Ozdravení školního stravování z pohledu hygienika MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. zástupkyně hlavního hygienika ČR ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví Školní stravování Regulováno evropským potravinovým

Více

Výroční zpráva za rok 2011

Výroční zpráva za rok 2011 Školní jídelna Olomouc - Hejčín, příspěvková organizace, Tomkova 45, 779 00 Olomouc, IČ 72543850 Výroční zpráva za rok 2011 Název organizace: Školní jídelna Olomouc Hejčín, příspěvková organizace Se sídlem:

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Ústí nad Labem Inspekční zpráva Školní jídelna je součástí soukromé mateřské školy, obecně prospěšné společnosti Adresa Bělehradská 37, 400 11 Ústí nad Labem Identifikátor:

Více

Stáž v komunitní výživě Seminární práce

Stáž v komunitní výživě Seminární práce Stáž v komunitní výživě Seminární práce Univerzita Karlova v Praze. lékařská fakulta Specializace ve zdravotnictví Mgr. Martina Kollerová ročník:. BNT 0/0 . Popis zařízení ZŠ Táborská Příspěvková organizace

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY- VÝDEJNY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY- VÝDEJNY Základní škola a Mateřská škola Tatenice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY- VÝDEJNY Školské zařízení: Adresa: Tatenice 149 Vypracoval: Čj.: 125/2017/RE Účinnost od: 1. 9. 2017 Schválil:

Více

ANALÝZA TÉMA: JÍDLO OTÁZKY ANALÝZY. PŘÍKLADY PRAK.ČIN. SOUVISEJÍCÍ S OTÁZKAMI Koťátka - Rozhovory o ovoci a ZJIŠŤUJE

ANALÝZA TÉMA: JÍDLO OTÁZKY ANALÝZY. PŘÍKLADY PRAK.ČIN. SOUVISEJÍCÍ S OTÁZKAMI Koťátka - Rozhovory o ovoci a ZJIŠŤUJE ANALÝZA TÉMA: JÍDLO 1. PĚSTUJETE NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ VLASTNÍ OVOCE, ZELENINU ČI BYLINKY? 2. POŘÁDÁTE TEMATICKÉ DNY TÝKAJÍCÍ SE JÍDLA A SPRÁVNÉ VÝŽIVY? SOUVISEJÍCÍ S OTÁZKAMI Koťátka - Rozhovory o ovoci a

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník Vážená paní, vážená slečno, Dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který slouží jako podklad ke zpracování mé diplomové práce. Práce je zaměřena na zjištění stravovacích zvyklostí

Více

Vnitřní řád školní jídelny

Vnitřní řád školní jídelny Č. j. DM-020/1702/2014 Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331 530 02 Pardubice Platnost od: Počet příloh: Originál: sekretariát Elektronická verze: 01.09.2014 Účinnost od: 01.09.2014 Platnost

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace Hrabová 52, 789 01 Zábřeh tel. 583 449 138 IČO 75029405 PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Vedení: vedoucí ŠJ SCHUBERTOVÁ Magdalena

Více

Školní a závodní stravování, stanovení stravovacích limitů

Školní a závodní stravování, stanovení stravovacích limitů SŠ Brno, Charbulova, p. o. Charbulova 106 618 00 Brno Školní a závodní stravování, stanovení stravovacích limitů Klasifikace: interní Počet stran: 9 Počet příloh: 0 Stran příloh: 0 Verze: D Rozsah platnosti

Více

METODICKÝ KUFŘÍK. Projekt UMBESA. Trvale udržitelný rozvoj ve stravovacích zařízeních Pracovní listy

METODICKÝ KUFŘÍK. Projekt UMBESA. Trvale udržitelný rozvoj ve stravovacích zařízeních Pracovní listy Projekt UMBESA Trvale udržitelný jídelníček Realizace trvalé udržitelnosti ve stravovacích zařízeních se zvláštním zohledněním regionálních, sezónních, ekologických potravin a čerstvě připravených jídel

Více

SEDLÁK JEDE Z POLE. Tomáš Popp, Envic

SEDLÁK JEDE Z POLE. Tomáš Popp, Envic SEDLÁK JEDE Z POLE Tomáš Popp, Envic NAKRMTE MĚSTO Fenomén lokálního jídla není pouhou módní vlnou. - kvalita, čerstvost, originalita - potraviny vyprodukované co nejblíže místu prodeje - produkce menšími

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE Mateřská škola Borovy, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE 2. ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ Č.j.: 1/2012 Vypracovala: Schválila: Pedagogická rada projednala dne: 16. 1. 2012 Směrnice nabývá platnosti

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY PŘI MŠ

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY PŘI MŠ VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY PŘI MŠ TENTO PROVOZNÍ ŘÁD JE VYPRACOVÁN V SOULADU S VYHLÁŠKOU MŠMT Č.107/2005 SB. O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ VYHLÁŠKY Č. 17/2015 SB. O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ

Více

VNITŘNÍ ŘÁD školní jídelny

VNITŘNÍ ŘÁD školní jídelny VNITŘNÍ ŘÁD školní jídelny Název školy: Vnitřní řád: Vnitřní řád školní jídelny Vypracovala: Bc. Lenka Šebestíková, ředitelka školy Účinnost: Od 1.září 2016 Č.j.: ŘMŠ /124/2016 Spisový znak: 2.1 Skartační

Více

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p.o. Vnitřní řád školní jídelny

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p.o. Vnitřní řád školní jídelny Základní škola a Mateřská škola, Baška, p.o. Vnitřní řád školní jídelny Čj: ZŠB/376/2016 Směrnice nabývá platnosti dne: 9. 6. 2016 Směrnice nabývá účinnosti dne: 1. 9. 2016 Počet příloh 0 Změny směrnice

Více

Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace. směrnice č. 7/2007 Počet listů: 4 ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace. směrnice č. 7/2007 Počet listů: 4 ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY směrnice č. 7/2007 Počet listů: 4 ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Dolní Bojanovice únor 2012 1 Řád školní jídelny Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a

Více

Platné znění části textu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 108/2007 Sb., s vyznačením navržených změn

Platné znění části textu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 108/2007 Sb., s vyznačením navržených změn Platné znění části textu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 108/2007 Sb., s vyznačením navržených změn III. Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování 4 Rozsah služeb

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

PROVOZNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Mateřská škola Skalnička, Ústí nad Labem, Peškova 526, příspěvková organizace Sídlo: 403 31 Ústí nad Labem, Peškova 526 IČ: 70225915 SMĚRNICE č. 12/2018 Obsah : ČL. 1 - Všeobecná ustanovení ČL. 2 - Stravování

Více

Analýza školní jídelna rozšiřující otázky

Analýza školní jídelna rozšiřující otázky Analýza školní jídelna rozšiřující otázky Kolik kilometrů urazily suroviny na přípravu obědů ve školní jídelně předtím, než se dostaly do školy? Název suroviny Kolik km urazí Je k dispozici někde blíž?

Více

Základní škola a mateřská škola Praha 8 Ďáblice, U Parkánu 17 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY. Provozní řád školní jídelny

Základní škola a mateřská škola Praha 8 Ďáblice, U Parkánu 17 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY. Provozní řád školní jídelny Základní škola a mateřská škola Praha 8 Ďáblice, U Parkánu 17 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Schválil: Josef Buchal, ředitel školy Dne: 21. 8. 2018 Platnost ode dne: 31. 8. 2018 Účinnost ode dne: 1. 9. 2018 Spisový

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola T. G. Masaryka a MŠ Dolní Bousov, příspěvková organizace se sídlem: Školní 74, 294 04, Dolní Bousov ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 6. PROVOZNÍ SMĚRNICE MŠ STRAVOVÁNÍ Č.j.:ZSDB/010/2014 Vypracoval:

Více

VNITŘNÍ ŘÁD školní jídelny

VNITŘNÍ ŘÁD školní jídelny VNITŘNÍ ŘÁD školní jídelny Název školy: Vnitřní řád: Vnitřní řád školní jídelny Vypracovala: Bc. Lenka Šebestíková, ředitelka školy Účinnost: Od 1.září 2018 Č.j.: MSSAF/0486/2018 Spisový znak: 2.1 Skartační

Více

Základní vyhlášky a předpisy jsou k dispozici u vedoucí školní jídelny a v ředitelně školy. Je dodržován HACCP.

Základní vyhlášky a předpisy jsou k dispozici u vedoucí školní jídelny a v ředitelně školy. Je dodržován HACCP. Základní škola, Praha 8, Glowackého 6 Organizační řád Provozní řád školní jídelny Pořadové číslo - číslo jednací: ZS/2018/345 Zpracoval: Karolína Procházková, vedoucí ŠJ Schválil: Mgr. Simona Škaloudová,

Více

Postavení výrobku na lokálních trzích

Postavení výrobku na lokálních trzích Kapitola 8 Modul 1: Postavení výrobku na trhu Postavení výrobku na lokálních trzích Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 8: Postavení výrobku na lokálních

Více

První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči

První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči ZŠ A MŠ ANGEL Dokument k diskusi 13. listopadu 2014 Základní údaje Průzkum ke zřízení Stravovací komise ZŠ a MŠAngel Veřejná adresa průzkumu:

Více

Dopady legislativních změn na systém závodního stravování

Dopady legislativních změn na systém závodního stravování Dopady legislativních změn na systém závodního stravování Telefonické šetření Factum Invenio - duben 2011 Názory firem se závodními jídelnami Základní informace o výzkumu Metodika Výzkum byl realizován

Více

Green Pan, s. r. o. V Česku ojedinělý projekt v oblasti stravování. Základní vize: Propagace českého bio zemědělství. Obsazení volné pozice na trhu

Green Pan, s. r. o. V Česku ojedinělý projekt v oblasti stravování. Základní vize: Propagace českého bio zemědělství. Obsazení volné pozice na trhu Green Pan, s. r. o. V Česku ojedinělý projekt v oblasti stravování. Základní vize: Obsazení volné pozice na trhu Propagace českého bio zemědělství Produkt Poskytování služeb v odvětví rychlého občerstvení

Více

Systém sdružených nákupů Statutárního města Ostrava

Systém sdružených nákupů Statutárního města Ostrava Statutární město Ostrava Systém sdružených nákupů Statutárního města Ostrava Ing. Valentina Vaňková vedoucí oddělení kapitálových účastí a sdruženého nákupu www.ostrava.cz Tematické okruhy 1. Úvod - Jak

Více

Zápis z 1. setkání. Místo: Mateřská škola KAMARÁD Nové Veselí, Na Výsluní 286, Nové Veselí Datum: , čas hod.

Zápis z 1. setkání. Místo: Mateřská škola KAMARÁD Nové Veselí, Na Výsluní 286, Nové Veselí Datum: , čas hod. Zápis z 1. setkání Akční skupiny pro zdravé stravování Mateřské školy KAMARÁD Nové Veselí Místo: Mateřská škola KAMARÁD Nové Veselí, Na Výsluní 286, 592 14 Nové Veselí Datum: 14.10.2016, čas 13.15 hod.

Více

STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU

STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU 2. konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, Brno 2006 STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU Šárka ANDĚLOVÁ, Kristýna DRABINCOVÁ Souhrn: Výživa má klíčový význam pro zdraví a vývoj člověka. Kvalitní

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Hradec Králové Inspekční zpráva Školní jídelna Soukromá speciální škola pro žáky s více vadami DANETA s. r. o., Hradec Králové, Nerudova 1180 Adresa: Nerudova

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Olomouc Inspekční zpráva Školní jídelna Soukromá zvláštní, pomocná a speciální mateřská škola Jiráskova 772, 783 91 Uničov Identifikátor: 600 026 710 Zřizovatel:

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina PROTOKOL. Čj. ČŠIJ - 404/13-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina PROTOKOL. Čj. ČŠIJ - 404/13-J Sp. zn.: ČŠIJ-S-110/13 J Česká školní inspekce PROTOKOL Čj. ČŠIJ - 404/13-J o státní kontrole podle 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném

Více

Vnitřní směrnice o stravování ve školní jídelně při Základní škole a Mateřské škole Bechlín příspěvková organizace

Vnitřní směrnice o stravování ve školní jídelně při Základní škole a Mateřské škole Bechlín příspěvková organizace Telefon: 416 844 023, e-mail: zsbechlin@seznam.cz SMĚRNICE Č. 1J ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU ŠKOLY Vnitřní směrnice o stravování ve školní jídelně při Základní škole a Mateřské škole Bechlín příspěvková organizace

Více

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát

Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát PROTOKOL O KONTROLE Kontrola dodržování právních předpisů podle 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění

Více

Aktivním školním kuchařkám chybějí peníze i možnost vzdělávání

Aktivním školním kuchařkám chybějí peníze i možnost vzdělávání Kritika Aktivním školním kuchařkám chybějí peníze i možnost vzdělávání 05.03.2016 09:50 Kuchařkám ve školách, které Tweet usilují o zdravé stravování, chybějí peníze i možnost dalšího vzdělávání. Řada

Více

17B VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY - VÝDEJNY

17B VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY - VÝDEJNY Číslo směrnice: Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace U Školy 321, 594 51 Křižanov 17B VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY - VÝDEJNY Č.j.: ZSMS/35/2019/ Vypracovala: Alena Pánková, vedoucí

Více

Výroční zpráva o činnosti Školní jídelny Litovel, příspěvková organizace za rok 2011

Výroční zpráva o činnosti Školní jídelny Litovel, příspěvková organizace za rok 2011 Školní jídelna Litovel, příspěvková organizace Studentů 91, 784 01 Litovel DIČ: CZ 75026333, IČO: 75026333 Tel. 585 342 182, 585 341 484 E-mail: studentu91@iol.cz Č. účtu: 179990971/0300 www.jidelnastudentu.cz

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZŠ a MŠ Týn nad Bečvou

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZŠ a MŠ Týn nad Bečvou VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZŠ a MŠ Týn nad Bečvou Obsah: I. Úvodní ustanovení... 1 II. Doplňková činnost... 2 III. Provoz ŠJ....2 IV. Přihlášení a odhlášení stravy.......2 V. Ceny stravného............2

Více

Základní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756

Základní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY MATEŘSKÁ ŠKOLA 2017 / 2018 1 Provozní řád školní jídelny 1.1 Zásady provozu Provoz školní jídelny se řídí: vyhláškou č. 107/2005 Sb. O školním stravování ve znění pozdějších

Více

Dotazníkové šetření 2017 KLIENTI Téma: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE PODZIM 2017 Služba: Domov pro seniory

Dotazníkové šetření 2017 KLIENTI Téma: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE PODZIM 2017 Služba: Domov pro seniory 1 Husova 2119, 580 01 Havlíčkův Brod Dotazníkové šetření 2017 KLIENTI Téma: OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE PODZIM 2017 Služba: Domov pro seniory Dotazníkové šetření k hodnocení vybraných otázek k ošetřovatelské péči

Více

Specifika nabídky biopotravin v ČR na příkladu budování nové značky BILLA. Zoltán Csóka, COO BILLA ČR

Specifika nabídky biopotravin v ČR na příkladu budování nové značky BILLA. Zoltán Csóka, COO BILLA ČR Specifika nabídky biopotravin v ČR na příkladu budování nové značky BILLA Zoltán Csóka, COO BILLA ČR Bio? Teď? Uvádět novou značku biopotravin v době krize? Každou ne, Naše Bio ano S důrazem na potřeby

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Mateřská škola Orlová-Lutyně Okružní 917 okres Karviná, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY Obsah: Str. 1. Údaje o zařízení 2 2. Úvodní ustanovení 2 3. Pravidla pro stravování 2 4. Organizace

Více

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Odpovídá potřebám co do kvality i kvantity Primární prevence Z vědeckých poznatků a zvyklostí jednotlivých zemí Proto jsou

Více

Celostátní síť pro venkov. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Celostátní síť pro venkov. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Celostátní síť pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah Celostátní síť pro venkov 2007-2013 Aktivity CSV v roce 2014 Výhled pro období 2014

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Střední Čechy Inspekční zpráva J + J školní jídelny s. r. o. Bezručova 94, 251 01 Říčany u Prahy Školní jídelna J+J, Říčany u Prahy, Komenského nám. 1/1280 Identifikátor:

Více

Adresa školy Prokopa Velikého 633, Kolín IV. Telefon, záznamník Slavíčková Ivanka Ziegelbaueová Monika

Adresa školy Prokopa Velikého 633, Kolín IV. Telefon, záznamník Slavíčková Ivanka Ziegelbaueová Monika Provozní řád školní jídelny Adresa školy Prokopa Velikého 633, 280 02 Kolín IV. Telefon, záznamník 321722847 e-mail ŠJ odhlaska@seznam.cz Vedení Vedoucí ŠJ Hospodářka Vedoucí kuchařka Brožová Hana Slavíčková

Více

P r o v o z n í ř á d š k o l n í j í d e l n y

P r o v o z n í ř á d š k o l n í j í d e l n y Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78,747 25 Sudice P r o v o z n í ř á d š k o l n í j í d e l n y Veškeré služby, které školní jídelna poskytuje, jsou v souladu se

Více