Prevence a řešení šikany a dalších rizikových jevů ve školním roce 2016/2017

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prevence a řešení šikany a dalších rizikových jevů ve školním roce 2016/2017"

Transkript

1 Prevence a řešení šikany a dalších rizikových jevů ve školním roce 2016/2017 Ing. Petr Špirhanzl státní tajemník v Úřadu vlády ČR Mezinárodní konference v Jihlavě ve dnech "Řešení elektronického násilí a kyberkriminality"

2 Poznámky k metodologii inspekčních zjišťování v oblasti prevence (rizikové jevy ve školách sleduje Česká školní inspekce)

3 1/ Výskyt rizikového chování dětí a žáků ČŠI zjišťuje vždy za uzavřený předchozí školní rok. V případě, že by ČŠI zjišťovala za aktuální školní rok, byly by k dispozici pouze dílčí zjištění limitovaná termínem provedení inspekční činnosti, nikoliv údaje za celý školní rok. 2/ Způsoby řešení absencí ČŠI zjišťuje míru absencí (omluvených a neomluvených) z dokumentace školy. Způsoby jejího řešení ČŠI zjišťuje dotazováním ředitelů, metodiků prevence, výchovných poradců a třídních učitelů a analýzou dokumentace školy, např. školních řádů, záznamů z pedagogických rad, zápisů z výchovných komisí apod.

4 3/ Počty školních metodiků prevence ČŠI zjišťuje rozhovory s řediteli škol a těmito metodiky, ověřuje pak v dokumentaci školy (např. minimálním preventivním programu, personální dokumentaci apod.). 4/ Hodnocení podle kritérií ČŠI ČŠI hodnotí podle kritérií vycházejících z modelu tzv. Kvalitní školy, kde je specifikováno 6 oblastí hodnocení; v tomto konkrétním případě se jedná o oblasti: 1. Koncepce a rámec školy 2. Pedagogické vedení

5 1. Koncepce a rámec školy, kde je škola hodnocena podle kritéria 1.4 Škola je vstřícné a bezpečné místo pro žáky, jejich rodiče i pedagogy Popis kritéria Škola aktivně vytváří žákům, zaměstnancům i ostatním osobám oprávněným k pohybu v prostorách školy reálné fyzické a psychické bezpečí, a to nejen dodržováním právních předpisů, ale také zohledněním konkrétních podmínek a prostředí školy. Škola má zpracovaný funkční systém úrazové prevence, včetně periodického seznamování žáků s nebezpečnými situacemi. Škola realizuje efektivní opatření k prevenci všech forem rizikového chování. Průběžně sleduje případné signály všech forem rizikového chování, má jasná pravidla postupu v případě rizikového chování a bez zbytečného odkladu je efektivně uplatňuje. S rodiči sdílí systém zpětné vazby pro případ rizikového chování. Škola vytváří podmínky pro psychohygienu žáků i pedagogů, zdravý životní styl a další případné formy podpory příjemného a zdravého prostředí ve škole.

6 2. Pedagogické vedení školy, kde je škola hodnocena podle kritéria 2.2 Vedení školy aktivně vytváří zdravé školní klima pečuje o vztahy mezi pedagogy, žáky i vzájemné vztahy mezi pedagogy, žáky a jejich rodiči a o vzájemnou spolupráci všech aktérů Popis kritéria Vedení školy aktivně vytváří pozitivní klima, které podporuje učení každého žáka. Vlastní prostředí školy, čistota a estetická úprava vnitřních prostor i okolí napomáhají pozitivnímu klimatu. Pozitivní školní klima se projevuje v dobrých prosociálních vztazích mezi pedagogy navzájem, mezi pedagogy a žáky, mezi žáky navzájem i mezi rodiči a vedením školy a pedagogy. Žáci školy jsou respektováni a dodržují pravidla, na jejichž formulování mají možnost se podílet. Pedagogové aktivně přispívají k rozvoji školy. Vedení školy vytváří efektivně podmínky pro rozvoj pedagogické spolupráce mezi pedagogy a v průběhu roku také dostatek příležitostí pro vzájemnou spolupráci pedagogů a rodičů. Nástroje ke sledování a vyhodnocování školního klimatu jsou účinně užívány tak, aby napomáhaly jeho zlepšování.

7 5/ Hodnocení školního klimatu ČŠI analyzuje odpovědi žáků na otázky vztahující se ke klimatu ve škole, účinnosti preventivních opatření, vztahům mezi spolužáky, žáky a pedagogy v žákovských dotaznících. Pro snadnější indikaci možných problémů využívá report z těchto dotazníků. 6/ Šetření stížností Šetření stížností včetně stížností na šikanu patří primárně do kompetence ředitele školy. ČŠI řeší tyto stížnosti zejména v případě, že ředitel školy nekoná jde tedy zejména o stížnosti naneřešené případy rizikového chování.

8 Stížnosti na neřešené případy šikany Činnost MŠ ZŠ SŠ Školní rok Celkem Z toho Z toho Z toho Celkem Celkem důvodné důvodné důvodné 2014/ / / Podíl bodů stížností na neřešenou šikanu ve školách, které byly při šetření ČŠI shledány jako důvodné, je výrazně nižší, než obecně u všech druhů stížností (obecně platí, že cca 40 % bodů všech typů stížností bývá důvodných).

9 PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

10 Rizikové chování Výskyt případů řešených ředitelem / vedením školy podíl škol (v %) agrese, násilí, ublížení na zdraví verbální agrese vůči učiteli krádeže 3,5 2,5 3,6 2,7 2,8 3,1 5,7 6,2 7,2 poškozování majetku, vandalismus 2,7 2,3 2,8 šikana 1,1 1,9 1,8 jiné 1,8 1,5 0, / / /2016

11 Rizikové chování Rizikové jevy v předškolním vzdělávání se vyskytují v malé míře. Častějšími projevy rizikového chování jsou agrese, násilí, ublížení na zdraví a nevhodné verbální projevy vůči učiteli. Nejméně častým rizikovým jevem je šikana. Meziroční výkyvy jsou ovlivněné spíše složením souboru navštívených škol.

12 Kritéria Mateřská škola je vstřícné a bezpečné místo pro děti, jejich rodiče i pedagogy. 12,3 78,0 8,5 1,3 Vedení školy aktivně vytváří zdravé školní klima pečuje o vztahy mezi pedagogy, dětmi i vzájemné vztahy mezi pedagogy a dětmi a jejich rodiči a o vzájemnou spolupráci všech aktérů. 23,4 72,0 3,8 0,7 výborná očekávaná vyžadující zlepšení nevyhovující Devět desetin mateřských škol hodnocených ve školním roce 2016/17 (95,5 %) vytvářelo bezpečné a vstřícné místo pro děti, jejich rodiče i pedagogy, desetina mateřských tak byla hodnocena pod očekávanou úrovní. Zdravé školní klima se vedení školy dařilo vytvářet v 95,5 % škol, z toho necelá čtvrtina byla hodnocena na výborné úrovni.

13 ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

14 Rizikové chování Výskyt případů řešených ředitelem / vedením školy podíl škol (v %) 39,1 záškoláctví 45,7 43,5 30,3 šikana 41,0 35,3 26,4 verbální agrese vůči učiteli 32,9 33,1 27,9 agrese, násilí, ublížení na zdraví 33,7 32,9 27,0 poškozování majetku, vandalismus 33,2 30,9 23,2 kouření 22,6 25,0 21,3 krádeže 26,3 24,6 13,9 kyberšikana 23,0 20,5 9,4 užívání návykových látek 8,2 10,8 7,1 jiné 7,6 10,4 2,4 fyzická agrese vůči učiteli 3,4 6, / / /2016

15 Rizikové chování Mezi nejčastější projevy rizikového chování patří záškoláctví, šikana, verbální agrese vůči učiteli a agresivní chování jejich závažnější případy řešila třetina a více škol. Nejméně často je to naopak užívání návykových látek, fyzická agrese vůči učiteli a jiné projevy rizikového chování jako např. rasismus, xenofobie, rizikové sexuální chování a spektrum poruch příjmu potravy. Meziroční výkyvy nejsou u většiny uvedených typů rizikového chování nijak výrazné a jsou ovlivněny spíše složením souboru navštívených škol.

16 Řešení vysokých absencí a neomluvených hodin Alespoň jedno opatření k řešení vysokých absencí a neomluvených hodin přijalo 65,1 % základních škol navštívených ve školním roce 2016/2017, zatímco v 34,9 % škol nebylo přijetí opatření potřeba ve škole nebyly zaznamenány vysoké absence ani neomluvené hodiny.

17 Řešení vysokých absencí a neomluvených hodin Jaká opatření škola přijímá k řešení vysokých absencí a neomluvených hodin Opatření Podíl Spolupráce s rodiči (včetně smluv) 88,6 Spolupráce s výchovným poradcem, metodikem prevence 85,0 Spolupráce s vedením školy 78,2 Spolupráce s OSPOD (Odborem sociálně-právní ochrany dětí) 75,2 Spolupráce s ošetřujícími lékaři 42,3 Spolupráce se školskými poradenskými zařízeními (PPP, SPC) 42,5 Spolupráce se středisky výchovné péče 23,4 Individuální výchovný plán 8,8 Jiná (např. spolupráce s Policií ČR, městskou policií) 6,4 Základní školy nejčastěji řešily vysoké absence a neomluvené hodiny formou zvýšené spolupráce s rodiči, zapojením pracovníků školního poradenského pracoviště (výchovného poradce, školního metodika prevence) a vedení školy do řešení tohoto problému, či oslovily OSPOD.

18 Školní metodik prevence Počet školních metodiku prevence podíl škol (v %) Druh školy Jeden Více než jeden Žádný Malá (do 150 žáků) 85,2 1,3 13,5 Velká (nad 150 žáků) 90,9 9,1 0,0 Organizace Jeden Více než jeden Žádný Plně organizovaná 91,9 6,9 1,2 Škola jen s 1. stupněm 79,2 0,4 20,5 ZŠ celkem 87,5 4,6 7,9 Školní metodik prevence byl dostupný ve vysokém podílu základních škol navštívených ve školním roce 2016/17. Z tabulky vyplývá, že počet školních metodiků prevence souvisí s velikostí školy druhý školní metodik prevence působí častěji ve větších školách. Školního metodika prevence nemají častěji k dispozici malé školy jen s 1. stupněm.

19 Kritéria Škola je vstřícné a bezpečné místo pro žáky, jejich rodiče i pedagogy 12,5 81,9 5,4 0,1 Vedení školy aktivně vytváří zdravé školní klima pečuje o vztahy mezi pedagogy, žáky i vzájemné vztahy mezi pedagogy a žáky a jejich rodiči a o vzájemnou spolupráci všech aktérů 23,0 73,0 3,6 0,3 výborná očekávaná vyžadující zlepšení nevyhovující Většina základních škol hodnocených ve školním roce 2016/17 (94,5 %) vytvářela bezpečné a vstřícné místo pro žáky, rodiče i pedagogy, na očekávanou úroveň nedosáhlo 5,5 % škol. Zdravé školní klima se vedení školy dařilo vytvářet v 96 % škol, z toho necelá čtvrtina byla hodnocena na výborné úrovni.

20 Školní klima názor žáků Zapojeno přibližně žáků (především z 5. a 7. ročníků) v základních školách navštívených ve školním roce 2016/17. Jde o subjektivní hodnocení žáků, které nemusí plně odrážet realitu školy (někteří žáci mohou např. hůře odhadovat své okolí, jiní mohou být k sobě a ke svému okolí více kritičtí apod.).

21 Školní klima názor žáků Uveď, nakolik souhlasíš následujícími výroky. Se spolužáky vzájemně hodnotíme, jak se nám společná práce dařila. Při řešení společných úkolů se snažíme si vzájemně pomáhat. Ve třídě se můžeme vyjadřovat k chování druhých spolužáků, pokud s ním nesouhlasíme. Neshody mezi spolužáky jsou řešeny a vedou k lepší spolupráci. I když jsou mezi spolužáky názorové neshody, jsou schopni dále spolupracovat. Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne 26,8 52,6 18,0 2,5 53,0 38,7 6,9 1,4 37,2 41,7 16,6 4,5 28,8 41,7 22,5 7,0 25,9 48,7 20,4 5,1

22 Školní klima názor žáků Se spolužáky vzájemně hodnotíme, jak se nám společná práce dařila. 26,8 52,6 18,0 2,5 Při řešení společných úkolů se snažíme si vzájemně pomáhat. 53,0 38,7 6,9 1,4 Ve třídě se můžeme vyjadřovat k chování druhých spolužáků, pokud s ním nesouhlasíme. 37,2 41,7 16,6 4,5 Neshody mezi spolužáky jsou řešeny a vedou k lepší spolupráci. 28,8 41,7 22,5 7,0 I když jsou mezi spolužáky názorové neshody, jsou schopni dále spolupracovat. 25,9 48,7 20,4 5, rozhodně ano spíše ano spíše ne rozhodně ne Nejpozitivněji žáci hodnotili vzájemnou pomoc při řešení společných úkolů, naopak necelých 30 % žáků se domnívá, že se nedaří řešit neshody mezi žáky a 25,5 % žáků si pak myslí, že tyto neshody dále přetrvávají a brání spolupráci žáků. Pocit, že nemůže vyjádřit nesouhlas s chováním spolužáka, má přibližně pětina žáků.

23 Školní klima názor žáků U následujících výroků o svých spolužácích uveď, nakolik s nimi souhlasíš. V naší třídě mám hodně dobrých kamarádů/kamarádek. Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne 60,2 31,1 6,8 1,9 Spolužáci se ke mně chovají přátelsky. 41,5 48,7 8,0 1,8 Když dostaneme nějaký společný úkol, spolupracuje se mi se spolužáky dobře. Mám pocit, že většina spolužáků mě má docela ráda. 43,5 45,7 8,9 1,9 27,9 55,9 12,9 3,4 Když potřebuji, spolužáci mi pomohou. 45,0 45,3 7,7 2,0

24 Školní klima názor žáků V naší třídě mám hodně dobrých kamarádů/kamarádek. 60,2 31,1 6,8 1,9 Spolužáci se ke mně chovají přátelsky. 41,5 48,7 8,0 1,8 Když dostaneme nějaký společný úkol, spolupracuje se mi se spolužáky dobře. 43,5 45,7 8,9 1,9 Mám pocit, že většina spolužáků mě má docela ráda. 27,9 55,9 12,9 3,4 Když potřebuji, spolužáci mi pomohou. 45,0 45,3 7,7 2, rozhodně souhlasím spíše souhlasím spíše nesouhlasím rozhodně nesouhlasím

25 Školní klima názor žáků Hodnocení vztahů se spolužáky může poukazovat nejen na sociální roli žáka v kolektivu spolužáků, ale také indikovat obtíže se začleňováním, které mohou vést až k šikaně. Většina žáků se domnívá, že má ve třídě hodně dobrých kamarádů a věří v jejich pomoc v případě potřeby. Přátelské chování a spolupráci na společných úkolech hodnotí žáci také převážně pozitivně. Naopak pouze 27,9 % žáků je rozhodně přesvědčeno, že je většina spolužáků má docela ráda.

26 Školní klima názor žáků U následujících výroků o učitelích ve tvé škole uveď, nakolik s nimi souhlasíš. Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne S většinou učitelů vycházím dobře. 52,4 41,6 4,7 1,3 Většině učitelů jde o mé dobro. 45,6 46,3 6,5 1,6 Většina učitelů skutečně naslouchá tomu, co říkám. 37,5 48,2 12,0 2,3 Když potřebuji pomoc, učitelé mi ji poskytnou. 57,3 37,6 4,0 1,1 Většina učitelů se mnou jedná fér. 47,0 42,5 7,9 2,6

27 Školní klima názor žáků S většinou učitelů vycházím dobře. 52,4 41,6 4,71,3 Většině učitelů jde o mé dobro. 45,6 46,3 6,5 1,6 Většina učitelů skutečně naslouchá tomu, co říkám. 37,5 48,2 12,0 2,3 Když potřebuji pomoc, učitelé mi ji poskytnou. 57,3 37,6 4,01,1 Většina učitelů se mnou jedná fér. 47,0 42,5 7,9 2, rozhodně souhlasím spíše souhlasím spíše nesouhlasím rozhodně nesouhlasím

28 Školní klima názor žáků Vztahy s učiteli hodnotí žáci základních škol převážně pozitivně, více než polovina žáků je rozhodně přesvědčena o tom, že s učiteli vychází dobře a že se na ně mohou obrátit s prosbou o pomoc. Mírně kritičtěji se žáci stavěli k naslouchání učitelů. Důvěra v pomoc učitele, přesvědčení, že učitel bude žákovi naslouchat a jednat s ním fér, jsou důležité především v situaci, kdy se žák stal obětí šikany nebo byl jejím svědkem (platí to však i pro ostatní rizikové jevy).

29 Školní klima názor žáků Zajímá nás, jak rád(a) chodíš do školy. Škola je místo, kam skutečně rád(a) chodím. Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne 21,8 50,2 18,3 9,8 Škola je místo, kam skutečně rád(a) chodím. 21,8 50,2 18,3 9, rozhodně souhlasím spíše souhlasím spíše nesouhlasím rozhodně nesouhlasím

30 Školní klima názor žáků Do školy rády chodí necelé tři čtvrtiny žáků základních škol navštívených ve školním roce 2016/17, nicméně rozhodně to platí pouze o přibližně pětině žáků. Toto zjištění odpovídá výsledkům mezinárodních šetření (TIMSS - žáci 4. ročníků, PISA - 15letí žáci), ve kterých bylo zjištěno, že podíl českých žáků, kteří neradi chodí do školy, je nad mezinárodním průměrem (jejich podíl je téměř dvojnásobný). Klima školy (vztahy mezi spolužáky, vztahy žáků s učiteli, obliba školy) hodnotí celkově pozitivněji žáci malých škol (do 150 žáků) důvodem jsou především menší kolektivy, často rodinného charakteru a mladší věk žáků (často jde o malotřídní školy nebo o školy jen s 1. stupněm).

31 STŘEDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

32 Rizikové chování Výskyt řešených případů ředitelem / vedením školy podíl škol (v %) záškoláctví kouření šikana poškozování majetku, vandalismus verbální agrese vůči učiteli užívání návykových látek krádeže agrese, násilí, ublížení na zdraví kyberšikana jiné fyzická agrese vůči učiteli 73,5 62,2 67,1 59,6 46,6 49,3 36,8 31,1 39,0 44,0 35,2 38,5 41,0 33,7 38,0 32,0 30,6 35,2 38,9 28,5 31,9 21,5 22,3 24,9 22,0 22,3 24,4 24,5 10,9 14,6 5,6 3,6 5,

33 Rizikové chování Mezi nejčastější projevy rizikového chování patří záškoláctví, kouření, šikana, poškozování majetku, vandalismus, verbální agrese vůči učiteli a užívání návykových látek jejich závažnější případy řešila třetina a více škol. Nejméně často je to naopak fyzická agrese vůči učiteli a jiné projevy rizikového chování jako např. rasismus, xenofobie, rizikové sexuální chování a spektrum poruch příjmu potravy. Meziroční výkyvy jsou ovlivněny spíše složením souboru navštívených škol.

34 Opatření přijatá k řešení vysokých absencí a záškoláctví Opatření k řešení vysokých absencí a záškoláctví přijalo 93,9 % středních škol. V 6 % středních škol nebyly zaznamenány problémy s vysokou absencí či neomluvenými hodinami. Jaká opatření škola přijímá k řešení vysokých absencí a neomluvených hodin Podíl (v %) Spolupráce s rodiči 93,1 Spolupráce s vedením školy 86,1 Spolupráce s výchovným poradcem, metodikem prevence 90,5 Spolupráce s OSPOD (Odborem sociálně-právní ochrany dětí) 41,1 Spolupráce s ošetřujícími lékaři 46,8 Spolupráce se školskými poradenskými zařízeními (PPP, SPC) 45,5 Spolupráce se středisky výchovné péče 13,0 Individuální výchovný plán 7,8 Jiná (individuální pohovory, vyhodnocování absencí) 9,5

35 Opatření přijatá k řešení vysokých absencí a záškoláctví Střední školy nejčastěji řeší problematiku vysokých absencí a záškoláctví spoluprací s rodiči, spoluprací s výchovným poradcem či metodikem prevence a do řešení se zapojuje také vedení školy. V necelé polovině škol využívají spolupráce s OSPOD, ošetřujícími lékaři a školskými poradenskými zařízeními.

36 Školní metodik prevence Počet školních metodiku prevence podíl škol (v %) Druh školy Jeden Více než jeden Žádný Gymnázium 96,7 0,0 3,3 Střední odborná škola 86,6 6,0 7,4 Celkem 87,6 5,6 6,8 Z tabulky vyplývá, že ve středních školách působí nejčastěji jeden školní metodik prevence, více než jednoho metodika mají střední odborné školy. Školního metodika prevence nemají častěji střední odborné školy.

37 Kritéria pro hodnocení GV Škola je vstřícné a bezpečné místo pro žáky, jejich rodiče i pedagogy 90,9 9,1 Vedení školy aktivně vytváří zdravé školní klima pečuje o vztahy mezi pedagogy, žáky i vzájemné vztahy mezi pedagogy a žáky a jejich rodiči a o vzájemnou spolupráci všech aktérů 3,0 84,8 12,1 výborná očekávaná vyžadující zlepšení nevyhovující Výrazná většina gymnázií hodnocených ve školním roce 2016/17 vytvářela bezpečné a vstřícné místo pro žáky, rodiče i pedagogy, 9 % gymnázií bylo hodnoceno na úrovni vyžadující zlepšení. Vedení gymnázií vytvářelo zdravé školní klima v 88 % škol, v osmině škol by se měla snaha o zdravé školní klima zlepšit.

38 Kritéria pro hodnocení SOV Škola je vstřícné a bezpečné místo pro žáky, jejich rodiče i pedagogy 6,9 88,8 3,70,5 Vedení školy aktivně vytváří zdravé školní klima pečuje o vztahy mezi pedagogy, žáky i vzájemné vztahy mezi pedagogy a žáky a jejich rodiči a o vzájemnou spolupráci všech aktérů 12,8 82,4 4,8 výborná očekávaná vyžadující zlepšení nevyhovující Naprostá většina středních odborných škol byla hodnocena jako vstřícné a bezpečné místo pro žáky, rodiče i pedagogy (96 %) a jejich vedení vytvářelo zdravé školní klima (95 %). Úroveň vyžadující zlepšení byla zaznamenána v malých podílech škol.

39 Školní klima názor žáků gymnázia Zapojeno přibližně žáků gymnázií navštívených ve školním roce 2016/17. Školní klima mírně lépe hodnotí žáci gymnázií oproti žákům středního odborného vzdělávání. Uveď, nakolik souhlasíš následujícími výroky. Se spolužáky vzájemně hodnotíme, jak se nám společná práce dařila. Při řešení společných úkolů se snažíme si vzájemně pomáhat. Ve třídě se můžeme vyjadřovat k chování druhých spolužáků, pokud s ním nesouhlasíme. Neshody mezi spolužáky jsou řešeny a vedou k lepší spolupráci. I když jsou mezi spolužáky názorové neshody, jsou schopni dále spolupracovat. Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne 24,1 52,7 20,5 2,6 45,2 47,0 6,6 1,2 35,7 45,0 16,7 2,5 16,6 47,7 28,8 6,9 24,0 55,4 17,0 3,6

40 Školní klima názor žáků gymnázia Se spolužáky vzájemně hodnotíme, jak se nám společná práce dařila. 24,1 52,7 20,5 2,6 Při řešení společných úkolů se snažíme si vzájemně pomáhat. 45,2 47,0 6,6 1,2 Ve třídě se můžeme vyjadřovat k chování druhých spolužáků, pokud s ním nesouhlasíme. Neshody mezi spolužáky jsou řešeny a vedou k lepší spolupráci. I když jsou mezi spolužáky názorové neshody, jsou schopni dále spolupracovat. 16,6 24,0 35,7 47,7 55,4 45,0 28,8 16,7 17,0 6,9 2,5 3, rozhodně ano spíše ano spíše ne rozhodně ne Nejlépe hodnotili žáci gymnázií vzájemnou pomoc při řešení společných úkolů. Na druhé straně více než třetina žáků se domnívá, že se nedaří řešit neshody mezi žáky, a 20,5 % žáků si pak myslí, že tyto neshody dále přetrvávají a brání další spolupráci žáků.

41 Školní klima názor žáků SOV Zapojeno přibližně žáků středních odborných škol navštívených ve školním roce 2016/17. Uveď, nakolik souhlasíš následujícími výroky. Se spolužáky vzájemně hodnotíme, jak se nám společná práce dařila. Při řešení společných úkolů se snažíme si vzájemně pomáhat. Ve třídě se můžeme vyjadřovat k chování druhých spolužáků, pokud s ním nesouhlasíme. Neshody mezi spolužáky jsou řešeny a vedou k lepší spolupráci. I když jsou mezi spolužáky názorové neshody, jsou schopni dále spolupracovat. Rozhodně ano Spíše ano Spíše ne Rozhodně ne 28,4 43,7 21,6 6,3 45,2 43,4 9,0 2,4 39,1 41,4 14,7 4,8 16,7 40,8 30,2 12,3 23,2 51,5 18,4 7,0

42 Školní klima názor žáků SOV Se spolužáky vzájemně hodnotíme, jak se nám společná práce dařila. 28,4 43,7 21,6 6,3 Při řešení společných úkolů se snažíme si vzájemně pomáhat. 45,2 43,4 9,0 2,4 Ve třídě se můžeme vyjadřovat k chování druhých spolužáků, pokud s ním nesouhlasíme. 39,1 41,4 14,7 4,8 Neshody mezi spolužáky jsou řešeny a vedou k lepší spolupráci. 16,7 40,8 30,2 12,3 I když jsou mezi spolužáky názorové neshody, jsou schopni dále spolupracovat. 23,2 51,5 18,4 7, rozhodně ano spíše ano spíše ne rozhodně ne Podobně jako žáci gymnázií, i žáci středních odborných škol nejpozitivněji hodnotili vzájemnou pomoc při řešení společných úkolů. Naopak podle 42,5 % žáků středních odborných škol se nedaří řešit neshody mezi spolužáky a čtvrtina žáků se domnívá, že názorové neshody brání další spolupráci žáků. Téměř 28 % žáků vzájemně nehodnotí, jak se jim dařila společná práce.

43 ZÁVĚR

44 Problematika prevence a řešení rizikového chování ve školách je nedílnou součástí hodnoticích a kontrolních činností České školní inspekce, která bude i nadále tuto oblast důsledně sledovat.

45 Děkuji za pozornost Ing. Petr Špirhanzl státní tajemník v Úřadu vlády ČR Úřad vlády ČR Nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 Tel.: spirhanzl.petr@vlada.cz ǀ

Mgr. Zdenka Spalová Ředitelka Karlovarského inspektorátu ČŠI

Mgr. Zdenka Spalová Ředitelka Karlovarského inspektorátu ČŠI Elektronické násilí a kriminalita páchaná na dětech a mezi dětmi z pohledu České školní inspekce Mgr. Zdenka Spalová Ředitelka Karlovarského inspektorátu ČŠI Konference Řešení kyberkriminality a elektronického

Více

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI 2016 - MP k šikanování ve školách 1 PPRCH Praha 31. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže a těl Karmelitská 5, 118 12 Praha 1 tel.: +420

Více

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Průzkum realizovalo Centrum sociálních služeb Praha odd. Pražské centrum primární prevence. Ve spolupráci

Více

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Platná legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání Praha, červenec 2017

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání Praha, červenec 2017 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání Praha, červenec 2017 1/115 Obsah Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání Modifikace pro předškolní vzdělávání... 18 1 Koncepce

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví ve vzdělávání. Bc. Blanka Zoudunová kontrolní pracovnice, Ústecký inspektorát ČŠI

Bezpečnost a ochrana zdraví ve vzdělávání. Bc. Blanka Zoudunová kontrolní pracovnice, Ústecký inspektorát ČŠI Bezpečnost a ochrana zdraví ve vzdělávání Bc. Blanka Zoudunová kontrolní pracovnice, Ústecký inspektorát ČŠI Praha, 20. 9. 2018 Obsah Obsahové zaměření 1. Škola jako bezpečné místo pro všechny hodnocení

Více

Poskytování poradenských služeb ve škole

Poskytování poradenských služeb ve škole MZPSZN-730/2016 Poskytování poradenských služeb ve škole Ředitelka Mateřské školy, Základní škola a Praktické školy Znojmo, příspěvkové organizace zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Vypracoval: Jakub Hřib 1 Obsah 1 Legislativní podklady... 3 2 Personální zajištění prevence ve šk. r. 2014/2015... 4 3 Analýza výskytu rizikových

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Výkaz pro školní rok 2016/2017

Výkaz pro školní rok 2016/2017 Výkaz pro školní rok 2016/2017 * Zobrazuji uzavřený výkaz. Základní údaje Výkaz vyplnil: Stanislava Gergelová IČ organizace: 16355474 Název organizace: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78, Sudice

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78, Sudice Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2018/19 Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Hlavní 78, 747 25 Sudice 1 Školní poradenské pracoviště Školní poradenské

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne Výkaz pro školní rok 2016/2017 Zá kládní ú dáje IČ organizace: 71005153 Název organizace: Základní škola a Mateřská škola Čimelice, okres Písek Ředitel/ka (Statutární zástupce): Mgr. Josef Pouch Adresa:

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Loket, okres Sokolov. T. G. Masaryka 128, 357 33 Loket. Identifikátor školy: 600 073 041

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Loket, okres Sokolov. T. G. Masaryka 128, 357 33 Loket. Identifikátor školy: 600 073 041 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Loket, okres Sokolov T. G. Masaryka 128, 357 33 Loket Identifikátor školy: 600 073 041 Termín konání inspekce: 20. 22. března

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání průběhu a výsledků vzdělávání Praha, červenec 2018 Obsah Modifikace pro předškolní vzdělávání... 20 1 Koncepce a rámec školy... 20 1.1 Mateřská škola má jasně formulovanou vizi a realistickou strategii

Více

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie 2016-2020 Dne 30. 9. 2016 vypracoval Mgr. Jiří Daněk, školní metodik prevence Obsah 1 Základní údaje o škole... 3 Školní

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště

Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130. Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Školní poradenské pracoviště Základní škola, Hradec Králové, Habrmanova 130 Habrmanova 130, Hradec Králové, 50002 IČO 69172366 www.habrmanova.cz Školní poradenské

Více

Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín K O N C E P C E Č I N N O S T I

Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín K O N C E P C E Č I N N O S T I Základní škola Kopřivnice, Alšova 1123, okres Nový Jičín Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě - K O N C E P C E Č I N N O S T I 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání průběhu a výsledků vzdělávání Praha, červenec 2019 Obsah Modifikace pro předškolní vzdělávání... 21 1 Koncepce a rámec školy... 21 1.1 Mateřská škola má jasně formulovanou vizi a realistickou strategii

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11. Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary. Identifikátor školy: 600 067 602

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11. Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary. Identifikátor školy: 600 067 602 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11 Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary Identifikátor školy: 600 067 602 Termín konání inspekce:

Více

Kritéria hodnocení model kvalitní školy. Odborný panel projektu P - KAP. Praha,

Kritéria hodnocení model kvalitní školy. Odborný panel projektu P - KAP. Praha, Kritéria hodnocení model kvalitní školy Odborný panel projektu P - KAP Praha, 14. 12. 2016 Kritéria hodnocení Obsah Důvody vzniku a způsob Struktura kritérií Oblasti Kritéria Využití kritérií ČŠI Školy

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Česká zahradnická akademie Mělník střední škola a vyšší odborná škola sady Na Polabí 411, 276 01 Mělník, příspěvková organizace Školní poradenské pracoviště Program poradenských služeb Školní rok 2017/2018

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Vedoucí školního poradenského pracoviště: Mgr. Jana Uhrová speciální pedagog Členové školního poradenského pracoviště: Mgr. Michal Bešta

Více

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Od 3. 2. 2014 je v naší škole zřízeno školní poradenské pracoviště, které slouží k poskytování poradenských služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA Vedoucí školního poradenského pracoviště: Členové školního poradenského pracoviště: 2 HLAVNÍ CÍLE: výchovný poradce

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program)

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Charakteristika primární prevence (metodický pokyn č. j.: 20 006/2007-51) 1. veškerá činnost směřující ke snaze zabránit výskytu rizikového

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADCE PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Konzultační hodiny: V případě potřeby po telefonické domluvě. ZÁŘÍ - vypracování plánu výchovné poradkyně - stanovení konzultačních hodin - vypracování

Více

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Základní charakteristika poradenských služeb organizace - Gymnázium Tišnov, příspěvková Uskutečňováno v souladu s aktuální novelizací vyhlášky č.72/2005

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Hranice, okres Cheb. Husova 414, Hranice u Aše. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Hranice, okres Cheb. Husova 414, Hranice u Aše. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Hranice, okres Cheb Husova 414, 351 24 Hranice u Aše Identifikátor školy: 600 066 398 Termín konání inspekce: 6. 8. března

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Výchovné poradenství

Výchovné poradenství Výchovné poradenství Výchovný poradce: Mgr. Hana Topičová Hlavní okruhy činnosti výchovného poradce: péče o duševní zdraví žáků péče o žáky s výukovými potížemi péče o žáky s výchovnými problémy pomoc

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ A OBCHODNÍ V OLOMOUCI Kosinova 4, Olomouc PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem č. 561/2004

Více

Problematika primární prevence v základních školách

Problematika primární prevence v základních školách Problematika primární prevence v základních školách Co je to primární prevence rizikového chování Základním principem je výchova k předcházení a minimalizaci rizikových projevů chování, ke zdravému životnímu

Více

Program školního poradenského pracoviště

Program školního poradenského pracoviště Program školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště (dále ŠPP) je zřízeno k zajištění a realizaci výchovně vzdělávací koncepce školy. Poskytování poradenských služeb na školách se řídí

Více

Plán školního poradenského pracoviště

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2018/2019 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP... 4 Výchovný poradce... 5 Hlavní úkoly

Více

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA, ČÁSLAV, SADOVÁ 1234 286 01 Čáslav, tel.: 327/312631, fax : 327/312637 e-mail : skola@szescaslav.cz IZO 600007278 IČO 49797999 zřizovatel: Školní poradenské pracoviště program

Více

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013 Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013 Oddíl A Přehled úkolů podle 174 odst. 2 písm. b) až e) a odst. 5 školského zákona A 1 Inspekce v mateřských školách 1.1 Zjišťování a hodnocení

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve školním roce 26/7 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování tabulek a grafů: PPP Opava 1. Úvod

Více

Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2016/2017

Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2016/2017 Plán práce školního poradenského pracoviště na školní rok 2016/2017 Školní poradenské pracoviště bylo založeno 1.9.2016 na základě potřeb školy a změny legislativy, vyhláška 197/2016 ze dne 16.6.2016.

Více

Poradenství. Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství.

Poradenství. Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství. Poradenství Školní poradenské pracoviště (ŠPP) zajišťuje pedagogicko-psychologické a kariérové poradenství. Služby jsou určeny žákům, zákonným zástupcům žáka, pedagogickým pracovníkům školy. Poskytování

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Hustopeče Nádražní 4, příspěvková organizace, okres Břeclav Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Na základě vyhlášky č.197/2016 zřizuje ZŠ Hustopeče, Nádraží 4, okres Břeclav,

Více

Informace o činnosti České školní inspekce

Informace o činnosti České školní inspekce Informace o činnosti České školní inspekce PhDr. Jana Bartošová ředitelka Jihočeského inspektorátu České školní inspekce Setkání zástupců mateřských škol a základních škol z území ORP České Budějovice,

Více

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod

Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S T V Í PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE METODIK PREVENCE SPECIÁLNÍ PEDAGOG

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 2.4 Smíšená šikana 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 3.1 Odpovědnost

Více

Děti v problémové situaci projevující se záškoláctvím

Děti v problémové situaci projevující se záškoláctvím Děti v problémové situaci projevující se záškoláctvím Lenka Felcmanová, Lucie Macků, Zdeňka Mannová, Alexandra Petrů; Matouš Korbel 14. 12. 2018, Praha Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora

Více

Základní škola a Mateřská škola Brno Blažkova 9, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Brno Blažkova 9, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Brno Blažkova 9, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Brno, Blažkova 9, příspěvková organizace PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2018/2019 Vypracovala:

Více

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě

Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace Komenského nám. 10, 33301 Stod Š K O L N Í P O R A D E N S K É P R A C O V I Š T Ě PORADENSKÉ SLUŽBY VE ŠKOLE VÝCHOVNÝ PORADCE ŠKOLNÍ METODIK

Více

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011)

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PORADENSKÝCH SLUŽEB VE ŠKOLE (školní rok 2010/2011) 1. Vymezení poradenských služeb ve škole 2. Standardní činnosti poradenských pracovníků školy 3. Standardní činnosti pedagogů,

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č. 1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/18 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

Základní škola ŠKOLAMYŠL

Základní škola ŠKOLAMYŠL Základní škola ŠKOLAMYŠL Hrnčířská 272, Zahájí, 570 01 Litomyšl místo poskytování vzdělávání a školských služeb Smetanovo náměstí 15, Litomyšl - Město 570 01 KONCEPCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Školní

Více

Školní poradenské pracoviště Truhlářská

Školní poradenské pracoviště Truhlářská Školní poradenské pracoviště Truhlářská Základní škola J. Gutha-Jarkovského, Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského, Truhlářská 22, Praha 1 1. Výchovný poradce Mgr. Radka Holečková výchovný poradce, Truhlářská

Více

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Praha, Holečkova ul. 5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 5. 2. Evaluační činnosti Evaluační (sebehodnotící, autoevaluační) činnosti

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Výchova by měla být taková, aby to, co je nabízeno, bylo přijímáno jako cenný dar, ne jako povinnost. Albert Einstein Základní

Více

Program školních poradenských služeb

Program školních poradenských služeb Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Program školních poradenských služeb Počet stran: 9 Datum projednání s pracovníky školy: 31.8.2017 Účinnost od: 2.9.2017 I. 1. Obecné zásady

Více

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013 Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013 Oddíl A Přehled úkolů podle 174 odst. 2 písm. b) až e) a odst. 5 školského zákona A 1 Inspekce v mateřských školách 1.1 Zjišťování a hodnocení

Více

Výchovné poradenství

Výchovné poradenství Výchovné poradenství Výchovný poradce: Mgr. Hana Topičová Hlavní okruhy činnosti výchovného poradce: péče o duševní zdraví žáků péče o žáky s výukovými potížemi péče o žáky s výchovnými problémy pomoc

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2013-2018 Úvod: Školní preventivní strategie vychází z pokynu MŠMT, č. j. 14514/2000-51, který do prevence sociálně patologických jevů zařazuje konzumaci drog včetně alkoholu,

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria pro hodnocení 1) 1 Rovný přístup ke vzdělávání 2 Školní vzdělávací programy (vzdělávací programy)

Více

Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP)

Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP) Statut školního poradenského pracoviště (ŠPP) Č. j.: 260/18 Spisový znak: 1-4 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Barbora Janovská, speciální pedagog ŠPP Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Datum

Více

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010

Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 Školní poradenské pracoviště ZŠ J.A. Komenského, Blatná Školní rok 2009-2010 EVROPSKÁ UNIE I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Naše škola je zapojena do systémového projektu ministerstva

Více

1.1 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ URČICE

1.1 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ URČICE 1.1 ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ URČICE Školní poradenské pracoviště (ŠPP) v Základní škole a Mateřské škole Určice, příspěvkové organizaci, tvoří výchovný a kariérový poradce, metodik prevence a speciální

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

Pracovní náplň školního psychologa

Pracovní náplň školního psychologa Pracovní náplň školního psychologa pedagogicko-psychologické poradenství ve škole spolupráci členů školního poradenského pracoviště a jeho komunikaci s vedením školy spolupráci členů školního poradenského

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Morkovice, příspěvková organizace 17. listopadu 416, 768 33 Morkovice-Slížany telefon: 573 370 023, e-mail: skola@zsmorkovice.cz, IČO: 708 749 30 Statut školního poradenského pracoviště

Více

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY Standardní činnosti školy Obsah Standardní činnosti školy...1 1.Standardní činnosti výchovného poradce...2 Poradenské činnosti:...2

Více

Program poradenských služeb

Program poradenských služeb Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá Boleslav Program poradenských služeb Školní poradenské pracoviště Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá

Více

Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole

Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole Základní škola Mochov Na Dolejšku 287, 250 87 Mochov Základní škola Mochov Na Dolejšku 287, 250 87 Mochov ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole Č. j. : 125/16 Skartační

Více

Minimálně preventivní program MŠ Účinnost od

Minimálně preventivní program MŠ Účinnost od MATEŘSKÁ ŠKOLA KLOBOUKY U BRNA příspěvková organizace náměstí Míru 6, 691 72 Klobouky u Brna ms.klobouky@email.cz Minimálně preventivní program MŠ Účinnost od 1. 9. 2017 Zpracovatel a zodpovědná osoba:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm. nábř. Dukelských hrdinů 570, Rožnov pod Radhoštěm

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm. nábř. Dukelských hrdinů 570, Rožnov pod Radhoštěm Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábř. Dukelských hrdinů 570, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Identifikátor: 600 018 202

Více

Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek - Chlebovice, Pod Kabáticí 107, příspěvková organizace Školní preventivní strategie

Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek - Chlebovice, Pod Kabáticí 107, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek - Chlebovice, Pod Kabáticí 107, příspěvková organizace Školní preventivní strategie 2016-2018 Školní metodik prevence: Mgr. Lucie Brusová Ředitelka školy:

Více

Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole. Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny:

Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole. Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole Č.j.:2/2009 Účinnost od:1.4.2009 Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1

Více

Poradenské služby poskytované ve škole

Poradenské služby poskytované ve škole Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov, Studentská 640, příspěvková organizace Studentská 640 436 67 Litvínov Poradenské služby poskytované ve škole Poradenské služby jsou ve škole zajišťovány výchovným poradcem

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání Praha, červenec 2016 Schváleno ministryní školství, mládeže a tělovýchovy po projednání v 28. poradě vedení MŠMT dne 19. července 2016 Obsah Modifikace pro předškolní vzdělávání... 19 1 Koncepce a rámec

Více

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13 Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, 460 14 Liberec 13 tel. 488 880 160 IČO:467 467 57 E-mail: skola@vrchlickeho.cz Internet: www.vrchlickeho.cz

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí v mateřské škole Mateřská škola Třebíz Třebíz 6 Č.j. : /15 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 4. Účinnost od : 26. 1. 2015 INFORMACE

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013.

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013. Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013 Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování

Více

Práce výchovného poradce Oblasti činnosti, úkoly a harmonogram pro školní rok 2013/2014

Práce výchovného poradce Oblasti činnosti, úkoly a harmonogram pro školní rok 2013/2014 Práce výchovného poradce Oblasti činnosti, úkoly a harmonogram pro školní rok 2013/2014 Výchovný poradce: Ing. Monika Hodaňová Konzultační hodiny: Konzultace se domlouvají individuálně osobně, telefonicky

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č.1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2018/19 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

školní metodik prevence jeho práce, resp. spolupráce s externími institucemi standardní činnosti šmp (dle přílohy vyhl. 72/2005 Sb., jde o vyňatek ) metodické a koordinační činnosti koordinace spolupráce

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Jirny, okres Praha - východ, příspěvková organizace se sídlem Brandýská 45, 250 90 Jirny ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Poradenské služby školy Č.j.: 795/2016 Vypracoval: Mgr. Bc. Hana Kudrnová,

Více

Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, Třebíč

Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, Třebíč Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, 674 01 Třebíč PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB pro školní rok 2016/2017 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ tel.: 515322442-3, IČ: 70995087, e-mail: zsivancicka@zsivancicka.cz PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ Školní rok 2018/2019-1 - tel.: 515322442-3, IČ: 70995087, e-mail: zsivancicka@zsivancicka.cz 1. Základní

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Nejdek, Karlovarská 1189, okres Karlovy Vary. Karlovarská 1189, Nejdek. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Nejdek, Karlovarská 1189, okres Karlovy Vary. Karlovarská 1189, Nejdek. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Nejdek, Karlovarská 1189, okres Karlovy Vary Karlovarská 1189, 362 22 Nejdek Identifikátor školy: 600 067 467 Termín konání

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 465 642 208 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Účinnost od: 1.12.2009 Vypracovali:

Více

Doporučení České školní inspekce pro práci škol, školských zařízení a jejich zřizovatelů

Doporučení České školní inspekce pro práci škol, školských zařízení a jejich zřizovatelů Doporučení České školní inspekce pro práci škol, školských zařízení a jejich zřizovatelů Mgr. Petr Drábek ředitel Středočeského inspektorátu České školní inspekce Martinice, 18. 10. 2017 Kritéria hodnocení

Více

SANKČNÍ ŘÁD (DOPLNĚK ŠKOLNÍHO ŘÁDU)

SANKČNÍ ŘÁD (DOPLNĚK ŠKOLNÍHO ŘÁDU) SANKČNÍ ŘÁD (DOPLNĚK ŠKOLNÍHO ŘÁDU) Celý sankční řád není vytvořen proto, abychom žáky trestali, ale abychom vytvořili jasná pravidla, která, jak věříme, přispějí k příznivému klimatu ve škole. Tato pravidla

Více