E = h ν = h c / λ. kde h je Planckova konstanta, ν frekvence absorbovaného záření, c rychlost světla ve vakuu, λ vlnová délka absorbovaného záření.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "E = h ν = h c / λ. kde h je Planckova konstanta, ν frekvence absorbovaného záření, c rychlost světla ve vakuu, λ vlnová délka absorbovaného záření."

Transkript

1 Spektrofotometrie Metody kvantitativní analýzy se často zakládají na určení absorpce elektromagnetického záření z oblasti ultrafialové (vlnová délka λ < 380 nm) nebo viditelné části spektra (λ = nm) stanovovanou látkou. Molekuly absorbují elektromagnetické záření pouze takové energie (kvantum energie), která je přivede do vyššího (excitovaného) energetického stavu. Tuto energii lze vyjádřit pomocí vztahu: E = h ν = h c / λ kde h je Planckova konstanta, ν frekvence absorbovaného záření, c rychlost světla ve vakuu, λ vlnová délka absorbovaného záření. Vlnová délka absorbovaného elektromagnetického záření je tedy určena vzdáleností dvou sousedních energetických hladin ( E) molekul dané látky mezi kterými elektrony přechází. Pokud monochromatické záření o intenzitě I 0 prochází vrstvou absorbující látky l, dochází k částečné absorpci záření, takže vycházející elektromagnetické záření má intenzitu I nižší než I 0. Množství absorbovaného záření může být vyjádřeno dvojím způsobem: I 0 I - jako transmitance (propustnost): T = I / I 0 - často se udává jako procento prošlého záření T (%) = 100 I/ I 0 - jako absorbance: A = log (I 0 / I) = log (1 / T) = log T - zastaralé pojmy jsou optická hustota (OD, angl. optical density), extinkce (E) l Vztah mezi transmitancí a absorbancí vyjadřuje následující schéma: %Transmitance Absorbance Pokud nedochází k absorpci záření při jeho průchodu látkou, tak transmitance je rovna 100 % a absorbance je nulová. Pokud veškeré záření je pohlceno roztokem, tak transmitance je nulová a absorbance je nekonečno. Velikost absorpce elektromagnetického záření závisí na třech faktorech: na vlnové délce záření, koncentraci absorbující látky v roztoku a na tloušťce měřené vrstvy. Při dané vlnové délce záření existuje mezi koncentrací absorbující látky a absorbancí přímá úměra. Tuto závislost vyjadřuje Lambertův-Beerův zákon (někdy označovaný pouze jako Beerův zákon): A λ = ε λ l c kde ε λ je molární absorpční koeficient (neboli molární absorptivita), jehož hodnota odpovídá absorbanci látky o koncentraci 1 mol l 1 a tloušťce měřené vrstvy l = 1 cm, c je látková koncentrace (mol l 1 ) a l tloušťka měřené vrstvy (cm).

2 Absorbance je aditivní veličina, tj. pokud je v roztoku přítomno více látek, které absorbují při dané vlnové délce, tak celková absorbance roztoku je dána vztahem: A celková = A 1 + A = ε 1 l c 1 + ε 2 l c Lambertův-Beerův zákon platí pouze pro: monochromatické záření zředěné roztoky (< 10 2 mol l 1 ) homogenní roztoky (nedochází k rozptylu záření na částicích vzorku) vzorky, které nefluoreskují ani nefosforeskují při dané vlnové délce monomerní látky, které v roztoku neasociují Závislost absorbance na vlnové délce nazýváme absorpční spektrum (absorpční křivka). Absorpční spektrum je charakteristické pro danou sloučeninu. Praktický význam mají absorpční maxima křivky a jim příslušející vlnové délky. Ke stanovení koncentrací absorbujících látek se volí zpravidla vlnové délky těchto maxim, poněvadž stanovení je nejpřesnější (viz obrázek) a současně i nejcitlivější (viz Lambertův-Beerův zákon). A a Absorbance a A max b b Koncentrace λ max λ Z absorpční křivky lze též vypočítat hodnoty molárních absorpčních koeficientů, známe-li koncentraci absorbující látky, pro kterou byla absorpční křivka sestrojena: ε λmax = A max / (l c) Protože hodnota molárního absorpčního koeficientu závisí na konkrétních experimentálních podmínkách, tak se téměř vždy při spektrofotometrických stanoveních koncentrace vychází z kalibračního grafu. K jeho zhotovení se připraví z nejčistšího preparátu stanovované látky (standardu) standardní roztok a jeho ředěním řada kalibračních roztoků. Každý kalibrační roztok se zpracuje stejným postupem jako vzorky s neznámou koncentrací. Poté se změří jejich absorbance proti rozpouštědlu nebo činidlu bez měřené látky (slepému vzorku/pokusu, angl. blank). Naměřené hodnoty se vynesou do grafu jako závislost absorbance kalibračních roztoků na jejich koncentraci. Závislost je lineární pro rozsah koncentrací, ve kterém platí Lambertův-Beerův zákon. Odchylky od přímky jsou běžné u vysokých koncentrací. Body ležícími v lineární části grafu se proloží přímka (jejíž obecná rovnice je y = k x + q).

3 Poněvadž standard i analyzovaná látka mají za daných experimentálních podmínek stejnou hodnotu molárního absorpčního koeficientu, tj. ε std = ε x, získáme po dosazení z Lambertova-Beerova vztahu za ε rovnici A std /(l c std ) = A x /(l c x ), z které pro koncentraci analytu v neznámém vzorku vyplývá: Ax c x = A Koncentraci analyzované látky c x lze vypočítat ze změřených absorbancí analyzovaného vzorku A x a kalibračního roztoku A std o koncentraci c std, která je blízká koncentraci analytu v neznámém vzorku c x. Absorbance jsou měřeny proti slepému vzorku. Látky barevné (tj. látky výrazně absorbující viditelné záření) lze spektrofotometricky stanovit přímo. Látky bez výrazného absorpčního maxima ve VIS/UV oblasti je třeba nejprve reakcí s vhodným činidlem (derivatizací) převést na zbarvený produkt. Podmínkou je, aby množství barevného produktu bylo úměrné koncentraci stanovované látky. Intenzita zabarvení roztoku tímto barevným produktem je pak přímo úměrná koncentraci analytu v původním analyzovaném roztoku a lze ji změřit spektrofotometrem. std c std T = I 1 A = log = ε c I l 0 T 1. Vymezte vlnové délky odpovídající viditelné a ultrafialové oblasti světla. 2. Formulujte a vysvětlete Lambertův-Beerův zákon. Uveďte, za jakých podmínek zákon platí (druh světla, koncentrace). 3. Co je to ε, jakou má jednotku. 4. Vypočítejte odpovídající absorbance, je-li propustnost světla T = 10, 50 a 100 %. 5. Za jakých podmínek platí vztah A 1 A = 2? c 1 c 2 6. Co je to absorpční křivka? Které charakteristické hodnoty jsou určovány z absorpční křivky? 7. Které látky lze stanovovat fotometricky? Lze fotometricky stanovit i nebarevné látky? 8. Jakou roli má při fotometrickém stanovení standardní roztok? 9. Co je to tzv. slepý pokus (blank)? 10. Pokud chceme fotometricky stanovit koncentraci látky, můžeme v principu použít tři postupy: a) změřit absorbanci látky a koncentraci spočítat pomocí molárního absorpčního koeficientu b) změřit absorbanci látky a absorbanci série standardních roztoků o různé koncentraci c) změřit absorbanci látky a absorbanci jednoho standardu Vysvětlete podrobněji postup u všech tří metod a uveďte příslušné vztahy pro zjištění koncentrace. 11. Roztok nitrofenolu má při vlnové délce 420 nm absorbanci A = 0,54. Jaká je koncentrace nitrofenolu, je-li jeho molární absorpční koeficient ε = l mol 1 cm 1? (0,038 mmol l 1 ) 12. Vypočtěte molární absorpční koeficient látky, která v kyvetě o tloušťce l cm vykazuje při dané

4 vlnové délce absorbanci A = 0,805 a jejíž koncentrace je 0,5 mmol l 1. (1610 l mol 1 cm 1 ) 13. Molární absorpční koeficient NADH má hodnotu 6220 l mol 1 cm 1. Uveďte, jakou absorbanci by měl mít roztok NADH o koncentraci 50 µmol l 1. (0,311) 14. Vypočtěte koncentraci cholesterolu v séru, jestliže bylo zjištěno: 0,1 ml standardního roztoku cholesterolu (5 mmol l 1 ) smíchaného s 3 ml činidla má při 580 nm absorbanci A std = 0,39 (proti destilované vodě). Za stejných podmínek má 0,1 ml vzorku séra s 3 ml činidla absorbanci A x = 0,54. Absorbance roztoku činidla proti destilované vodě je 0,1. (7,6 mmol l 1 ) 15. Při stanovování koncentrace glukosy v plazmě bylo zjištěno: absorbance vzorku A x = 0,75, absorbance standardního roztoku glukosy (c std = 5 mmol l 1 ) A std = 0,50. Standard i vzorek byly měřeny proti slepému pokusu obsahujícím všechny reagencie kromě glukosy. Jaká je koncentrace glukosy v plazmě? (7,5 mmol l 1 ) 16. Při měření koncentrace kreatininu v moči bylo zjištěno: absorbance vzorku A vz = 0,103; absorbance kalibračního roztoku kreatininu (c std = 150 µmol l 1 ) A std = 0,083. Moč byla před analýzou 50krát zředěna, diuréza byla 1,35 litrů, M r (kreatinin) = 113. Vypočítejte: a) látkovou koncentraci kreatininu v moči. (9,31 mmol l 1 ) b) denní exkreci kreatininu v milimolech. (12,56 mmol d 1 ) c) exkreci kreatininu v gramech za den. (1,42 g d 1 ) Stanovení celkového cholesterolu v séru a krvi Enzymové stanovení cholesterolu v séru Estery cholesterolu jsou štěpeny cholesterolesterázou na cholesterol a mastné kyseliny. Cholesterol je pak dalším enzymem cholesteroloxidázou oxidován na cholestenon. Současně vzniká peroxid vodíku, který za katalýzy peroxidázou reaguje s 4-aminofenazonem a fenolem na červeně zbarvený produkt. Materiál: Set CHOL firmy Roche Diagnostics * : Činidlo-cholesterol (obsahující Tris pufr 100 mmol/l, ph 7,7; Mg mmol/l; 4-aminofenazon 1 mmol/l; cholát sodný 10 mmol/l; fenol 6 mmol/l; 3,4-dichlorfenol 4 mmol/l, polyglykolether 0,3%; cholesterolesteráza 6,67µkat/l; cholesteroloxidáza 4,17 µkat/l; peroxidáza 3,33µkat/l). Kalibrátor-cholesterol (koncentrace je uvedena na lahvičce), vzorky krevních sér, sada zkumavek, mikropipetory 20 µl a 2 5 ml. Spektrofotometr Spekol 1300 a software WinAspect, nebo Helios Delta a software VisionLite Fixed. * Alternativně mohou být použity testy firmy BioVendor, Pliva-Lachema nebo Human, pak složení činidla je odlišné.

5 Provedení Do čistých, označených zkumavek pipetujte podle schématu: Roztok (µl) Slepý pokus Vzorek Standard Činidlo-cholesterol Demi-voda Sérum Kalibrátor-cholesterol Promíchejte a inkubujte 10 minut při pokojové teplotě. Změřte absorbance* vzorků A x a standardu A STD při 500 nm proti slepému pokusu do 1 hod. *Při měření absorbance postupujte podle přiložených návodů ke spektrofotometrům, použijte příslušný software. Výpočet koncentrace celkového cholesterolu v séru: A x c x = ASTD kde c STD je koncentrace cholesterolu v kalibračním roztoku (je uvedena na štítku nádobky). c STD Hodnocení Podle doporučení pro diagnostiku a léčbu hyperlipoproteinemií v dospělosti, vypracované výborem České společnosti pro aterosklerózu, má být provedeno vyšetření cholesterolu jedenkrát za pět let u všech dospělých osob mezi lety při preventivní prohlídce. Je-li koncentrace celkového cholesterolu < 5 mmol/l, má být provedena další kontrola cholesterolu za 5 let. Zjištěné hodnoty koncentrace cholesterolu > 5 mmol/l by měly být důvodem k dalšímu vyšetření metabolismu lipidů, zvláště rozložení cholesterolu v lipoproteinových frakcích. Zvýšená koncentrace cholesterolu se často nachází u diabetiků nebo u hypotyreózy, snížená např. u pokročilých jaterních cirhóz nebo hypertyreózy. Manuální metody, pipetování Pod pojmem manuální metody rozumíme takový způsob zpracování materiálu, který vyžaduje během celého analytického procesu zaškoleného pracovníka. Pro stanovení jsou většinou dodávány komerčně dostupné kity (označované jako kity pro in vitro diagnostiku, IVD), obsahující všechny potřebná činidla. Manuální metody vyžadují dostatečné množství vzorku a činidel, jsou zatíženy nepřesností a možností nestandardního zpracování vlivem lidského faktoru. Navíc pracovník je v přímém kontaktu s biologickým materiálem a případnými toxickými součástmi činidla. Manuální metody již nejsou v rutinním provozu klinicko-biochemické laboratoře rozšířeny tak, jako v minulosti, neboť klinická biochemie prošla v uplynulých letech prudkým rozvojem. Laboratorní diagnostika přešla od manuálních metod stanovení k automatizaci a robotizaci s plným využitím výpočetní techniky. Základem manuálních metod zůstává přesné a správné odměřování objemů biologických vzorků a činidel.

6 Manuální air displacement pipetory Air displacement pipetory využívají principu vzduchového polštáře. Mezi pístem a kapalinou zůstává vždy určitý objem vzduchu (objem plynů výrazně závisí na vnějším tlaku a teplotě). Správnost pipetování je proto ovlivněna atmosférickým tlakem, teplotou, hustotou a viskozitou odměřované kapaliny. Mikropipetory jsou konstruovány buď pro jeden fixní objem nebo jsou nastavitelné na více objemů. Na spodním konci mají odnímatelnou špičku a na horním konci dvoupolohové tlačítko, pomocí kterého se ovládá píst, který se zasouvá do válce uvnitř pipetoru. Pipetory lze použít několikerým způsobem v závislosti na povaze odměřované kapaliny. Nejčastěji používaným způsobem je tzv. přímé pipetování, při kterém je do špičky nejdříve přesně nasát objem kapaliny nastavený na pipetoru a v dalším kroku je ze špičky kompletně vytlačen do zvolené nádoby. Po pipetování nesmí zůstat ve špičce žádná kapalina. Přímé pipetování je doporučeno pro odměřování homogenních roztoků s hustotou blízkých hustotě vody, např. vodných roztoků, pufrů a zředěných kyselin a zásad. Při reverzním pipetování je nejdříve do špičky nasát větší objem kapaliny, než který je nastavený na pipetoru, a v dalším kroku je ze špičky vytlačen objem nastavený na pipetoru (ve špičce zůstane vždy zbytek kapaliny, který lze vytlačit zpět do původního roztoku nebo do odpadu). Tento způsob pipetování poskytuje lepší výsledky při odměřování viskózních nebo vysoce těkavých kapalin, biologických a pěnících kapalin, nebo obecně velmi malých objemů kapalin. Zásady správného používání air displacement pipetorů Špičky jsou určeny pro jedno použití. Při výměně špiček používat odhazovač špiček na pipetoru. Při pipetování infekčního materiálu (např. krev, sérum, moč) musí být použity vždy pipetory s odhazovačem špiček. Použité pipetory je nutné sterilizovat v autoklávu (121 C, 100 kpa, 20 min). Odměřovaná kapalina i pipetor musí být vytemperovány na stejnou teplotu. Při manipulaci vždy držet pipetor s naplněnou špičkou ve svislé poloze, nikdy neodkládat pipetor s naplněnou špičkou na pracovní plochu. Při odměřování objemů větších než 10 µl, před vlastním pipetováním vždy propláchnout špičku odměřovanou kapalinou (2 5krát). Při nasávání ponořit špičku 2 5 mm (ne více) pod hladinu odměřované kapaliny. Po nasátí viskózní kapaliny (např. séra, krve) do špičky, ponechat špičku ještě 1 2 vteřiny ponořenou v kapalině, teprve potom ji vytáhnout. U nastavitelných pipetorů nastavit nejprve poněkud vyšší objem a pak jej snížit na požadovaný nižší. Při pipetování v sérii používat stejný způsob pipetování, stejný pipetor i typ špiček. vzduchový polštář odměřovaná kapalina Pravidelně kalibrovat pipetor (po prudším nárazu, povolení jednotlivých dílů, autoklávování). píst spodní díl pipetoru vyměnitelná špička Postup při přímém pipetování Výchozí pozice Stisk do 1. polohy Stisk do 2. polohy

7 Nastavte/zkontrolujte na pipetoru požadovaný objem. Nasaďte na pipetor špičku. Stiskněte tlačítko ovladače do první polohy (nutno překonat malý odpor při stisku tlačítka) (1). Ponořte špičku pipetoru asi 2 3 mm pod hladinu roztoku a pak pomalu povolujte stisknuté tlačítko ovladače do výchozí pozice (2) za současného nasátí vzorku do špičky. Ve špičce nesmí vzniknout vzduchové bubliny (obr. 1-2a), jinak se musí nasátí vzorku opakovat. Pomalu vytáhněte špičku z kapaliny tak, že se dotknete špičkou vnitřní stěny nádobky s kapalinou, aby se odstranil přebytek kapaliny ulpěný na vnějších stěnách špičky (obr. 1-2b). Při vytlačování kapaliny držte špičku těsně nad roztokem (obr. 1-2c) v mírném úhlu proti stěně nádoby (10 45º) a plynule stiskněte tlačítko ovladače palcem do první polohy (3). Vyčkejte asi 1 s a pokračujte v rychlém stisku tlačítka ovladače až do druhé polohy (pocítíte větší odpor při stisku) (3). Podržte tlačítko ovladače zmáčknuté a vytáhněte špičku podél stěny nádobky ven (4). Nyní povolte tlačítko ovladače Postup při reverzním pipetování Výchozí pozice Stisk do 1. polohy Stisk do 2. polohy Nastavte/zkontrolujte na pipetoru požadovaný objem. Nasaďte na pipetor špičku. Stiskněte tlačítko až do druhé polohy (pocítíte nejdříve slabý a poté velký odpor pístu při stisku tlačítka ovladače) (1). Ponořte špičku pipetoru asi 2 5 mm pod hladinu roztoku. Pomalu povolujte píst za současného nasátí kapaliny do špičky (2). Ve špičce nesmí vzniknout vzduchové bubliny (obr. 1-2a), jinak se musí nasátí vzorku opakovat. Tímto se do špičky nasaje větší objem kapaliny, než je nastaven na pipetoru. Pomalu vytáhněte špičku z kapaliny a odstraňte kapky ulpěné na vnější stěně špičky dotekem špičky proti okraji nádoby (obr. 1-2b). Při vytlačování kapaliny držte špičku těsně nad roztokem (obr. 1-2c) v mírném úhlu proti stěně nádoby a plynule stiskněte palcem tlačítko ovladače do první polohy (3). Vypuzený objem odpovídá nastavenému objemu.

8 Držte tlačítko ovladače zmáčknuté v této poloze a vytáhněte špičku z nádoby ven. Část kapaliny, která zůstane ve špičce, vytlačte stiskem tlačítka ovladače do druhé polohy zpět (4) do původní nádoby nebo do odpadu. Podržte tlačítko ovladače zmáčknuté a vytáhněte špičku z kapaliny ven a pak povolte tlačítko ovladače (5). Obr. 1-2a Obr. 1-2b Obr. 1-2c Uveďte hlavní rozdíly mezi přímým a reverzním pipetováním a navrhněte, který způsob je vhodnější pro pipetová

Základy fotometrie, využití v klinické biochemii

Základy fotometrie, využití v klinické biochemii Základy fotometrie, využití v klinické biochemii Základní vztahy ve fotometrii transmitance (propustnost): T = I / I 0 absorbance: A = log (I 0 / I) = log (1 / T) = log T Lambertův-Beerův zákon A l = e

Více

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE)

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) Elektromagnetické vlnění SVĚTLO Charakterizace záření Vlnová délka - (λ) : jednotky: m (obvykle nm) λ Souvisí s povahou fotonu Charakterizace záření

Více

2) Připravte si 3 sady po šesti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky.

2) Připravte si 3 sady po šesti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky. CVIČENÍ Z ENZYMOLOGIE 1) Stanovení Michaelisovy konstanty trypsinu pomocí chromogenního substrátu. Aktivita trypsinu se určí změřením rychlosti hydrolýzy chromogenního substrátu BAPNA (Nα-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid)

Více

2) Připravte si 7 sad po pěti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky.

2) Připravte si 7 sad po pěti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky. CVIČENÍ Z ENZYMOLOGIE 1) Stanovení Michaelisovy konstanty trypsinu pomocí chromogenního substrátu. Aktivita trypsinu se určí změřením rychlosti hydrolýzy chromogenního substrátu BAPNA (Nα-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid)

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 2 (30 bodů)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 2 (30 bodů) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Zadání praktické části Úloha 2 (30 bodů) PRAKTICKÁ ČÁST 30 BODŮ Úloha 2 Stanovení Cu 2+ spektrofotometricky 30 bodů Cu 2+

Více

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I 1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I Vazba bromfenolové modři na sérový albumin Princip úlohy Albumin má unikátní vlastnost vázat menší molekuly mnoha typů. Díky struktuře, tvořené

Více

TEORETICKÝ ÚVOD. Pipetování

TEORETICKÝ ÚVOD. Pipetování Jméno: Obor: datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD Pipetování Automatické pipety pracují na principu nasávání a vytlačování vzduchu pomocí pístu pohybujícím se ve válci nebo kapiláře. Tento princip poskytuje

Více

Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem

Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem Teoretický úvod Absorpční spektrofotometrie je metoda stanovení koncentrace disperzního podílu analytické disperze, založená na měření absorpce světla.

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Enzymy - seminář. 15. Co je to počáteční rychlost reakce, jakou má hodnotu? 16. Co je to saturační křivka enzymové reakce?

Enzymy - seminář. 15. Co je to počáteční rychlost reakce, jakou má hodnotu? 16. Co je to saturační křivka enzymové reakce? Enzymy - seminář 1. Jaký je význam enzymů pro biochemické reakce? 2. Za jakých podmínek enzymy fungují? 3. Co je to specifičnost enzymů? 4. Jak se tvoří názvy enzymů? 5. Uveďte třídy enzymů a charakterizujte

Více

Optické a elektroforetické metody v biochemii 1

Optické a elektroforetické metody v biochemii 1 Optické a elektroforetické metody v biochemii 1 Spektrofotometrie absorbance, transmitance, Lambertův-Beerův zákon. Zákalové metody nefelometrie, turbidimetrie. Elektroforéza princip, elektroforetická

Více

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ; (c) David MILDE,

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ;   (c) David MILDE, SEKTRÁLNÍ METODY Ing. David MILDE, h.d. Katedra analytické chemie Tel.: 585634443; E-mail: david.milde@upol.cz (c) -2008 oužitá a doporučená literatura Němcová I., Čermáková L., Rychlovský.: Spektrometrické

Více

fenanthrolinem Příprava

fenanthrolinem Příprava 1 ÚLOHA 9: Spektrofotometrické fenanthrolinem studium komplexu Fe(II) s 1,10- Příprava 2. 3. 4. 5. 6. Zopakujte si základní pojmy z optiky - elektromagnetické záření a jeho šíření absorbujícím prostředím,

Více

Kurz 1 Úvod k biochemickému praktiku

Kurz 1 Úvod k biochemickému praktiku Kurz 1 Úvod k biochemickému praktiku Pavla Balínová http://vyuka.lf3.cuni.cz/ Důležité informace Kroužkový asistent: RNDr. Pavla Balínová e-mailová adresa: pavla.balinova@lf3.cuni.cz místnost: 410 studijní

Více

Adsorpce barviva na aktivním uhlí

Adsorpce barviva na aktivním uhlí Adsorpce barviva na aktivním uhlí TEORIE ABSORBANCE Prochází-li světelný tok monochromatických paprsků o intenzitě I 0 určitým prostředím dojde k pohlcení jisté části záření a intenzita záření se sníží

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav technologie ropy a alternativních paliv INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV Laboratorní cvičení ÚVOD V několika

Více

Úvod k biochemickému praktiku. Pavel Jirásek

Úvod k biochemickému praktiku. Pavel Jirásek Úvod k biochemickému praktiku Pavel Jirásek Úvodní informace 4 praktika B1 B2 B3 B4 4 týdny 8 pracovních stolů rozdělení kruhu do 8 pracovních skupin (v každé 2-3 studenti) Co s sebou na praktika plášť

Více

Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus

Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Vybraná vyšetření u pacientů s diabetes mellitus Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka 2018/19 Obsah 1.

Více

Aspartátaminotransferáza (AST)

Aspartátaminotransferáza (AST) 1 Aspartátaminotransferáza (AST) AST je buněčný enzym přítomný v řadě tkání, jako jsou srdce, kosterní svaly, ledviny, mozek, játra, pankreas či erytrocyty. Vyskytuje se ve dvou izoformách, cytoplazmatické

Více

Úvod k biochemickému. mu praktiku. Vladimíra Kvasnicová

Úvod k biochemickému. mu praktiku. Vladimíra Kvasnicová Úvod k biochemickému mu praktiku Vladimíra Kvasnicová organizace praktik pravidla bezpečné práce v laboratoři laboratorní vybavení práce s automatickou pipetou návody: viz. aplikace Výuka automatická pipeta

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

INSTRUMENTÁLNÍ METODY

INSTRUMENTÁLNÍ METODY INSTRUMENTÁLNÍ METODY ACH/IM David MILDE, 2014 Dělení instrumentálních metod Spektrální metody (MILDE) Separační metody (JIROVSKÝ) Elektroanalytické metody (JIROVSKÝ) Ostatní: imunochemické, radioanalytické,

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

VYŠETŘENÍ META BOLISM U LIPIDŮ A

VYŠETŘENÍ META BOLISM U LIPIDŮ A VYŠETŘENÍ META BOLISM U LIPIDŮ A CHOLESTEROLU Úvod Problematika poruch lipidového metabolismu se dostává do popředí zájmu především v souvislosti s prevencí a léčbou kardiovaskulárních onemocnění. Základní

Více

Spektroskopie v UV-VIS oblasti. UV-VIS spektroskopie. Roztok KMnO 4. pracuje nejčastěji v oblasti 200-800 nm

Spektroskopie v UV-VIS oblasti. UV-VIS spektroskopie. Roztok KMnO 4. pracuje nejčastěji v oblasti 200-800 nm Spektroskopie v UV-VIS oblasti UV-VIS spektroskopie pracuje nejčastěji v oblasti 2-8 nm lze měřit i < 2 nm či > 8 nm UV VIS IR Ultra Violet VISible Infra Red Roztok KMnO 4 roztok KMnO 4 je červenofialový

Více

SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA

SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA Alla Sinica Obecné základy Molekuly mají schopnost pohlcovat elektromagnetické záření pouze určitých vlnových délek. Je to dáno tím, že mohou existovat v

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU SELENU METODOU ICP-OES 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení celkového obsahu selenu v minerálních krmivech a premixech metodou optické emisní spektrometrie

Více

ULTRAFIALOVÁ A VIDITELNÁ SPEKTROMETRIE

ULTRAFIALOVÁ A VIDITELNÁ SPEKTROMETRIE Pracovní úkol 1. Vytvořte kalibrační řadu roztoků pro stanovení orthofosforečnanů (viz část 1), stanovte vhodnou vlnovou délku pro kalibraci a proveďte kalibraci přístroje pro toto stanovení. 2. Na základě

Více

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) Ivona Trejbalová, Petr Šmejkal Elektromagnetické vlnění SVĚTLO Charakterizace záření Vlnová délka - (λ) : jednotky: m (obvykle nm) λ Souvisí s povahou

Více

Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra

Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra Teorie: Derivační spektrofotometrie, využívající derivace absorpční křivky, je obecně používanou metodou pro zvýraznění detailů průběhu záznamu,

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Řešení praktických částí

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Řešení praktických částí Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Řešení praktických částí PRAKTICKÁ ČÁST 50 BODŮ Úloha 1 Stanovení Ni 2+ a Ca 2+ ve směsi konduktometricky 20 bodů 1) Chemické

Více

Chemické výpočty II. Vladimíra Kvasnicová

Chemické výpočty II. Vladimíra Kvasnicová Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová Převod jednotek pmol/l nmol/l µmol/l mmol/l mol/l 10-12 10-9 10-6 10-3 mol/l µg mg g 10-6 10-3 g µl ml dl L 10-6 10-3 10-1 L Cvičení 12) cholesterol (MW=386,7g/mol):

Více

HbA1c. Axis - Shield. Společnost je zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, odd. C vložka 1299

HbA1c. Axis - Shield. Společnost je zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, odd. C vložka 1299 Lékařská technika a speciální zdravotní materiál Společnost je zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, odd. C vložka 1299 Obchodní 110, 251 70 Praha Čestlice Tel. +420 296 328 300 Fax. +420

Více

Parametry metod automatické fotometrické analýzy

Parametry metod automatické fotometrické analýzy Parametry metod automatické fotometrické analýzy Každá metoda prováděná automatickým biochemickým analyzátorem má v softwaru řídícího počítače nadefinované parametry: číslo (aplikační kód) metody název

Více

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL nano.tul.cz Tyto materiály byly vytvořeny v rámci projektu ESF OP VK: Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci Experimentální

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) F Imobilizace na alumosilikátové materiály Vedoucí práce: Ing. Eliška Leitmannová, Ph.D. Umístění práce: laboratoř F07, F08 1 Úvod Imobilizace aktivních

Více

Úloha 1 Stanovení katalytické koncentrace aspartátaminotransferázy (AST)

Úloha 1 Stanovení katalytické koncentrace aspartátaminotransferázy (AST) Datum... Jméno... Kroužek... Návod a protokol z praktického cvičení z biochemie Téma: Vyšetření jater a pankreatu Úloha 1 Stanovení katalytické koncentrace aspartátaminotransferázy (AST) Pro stanovení

Více

Finnpipette DIGITAL. Uživatelská příručka

Finnpipette DIGITAL. Uživatelská příručka Finnpipette DIGITAL Uživatelská příručka 1. Popis produktu Finnpipette DIGITAL je autoklávovatelná digitální pipeta, která pracuje na výměnném principu. Nastavený objem je zobrazován v okýnku na boku pipety.

Více

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Teorie Stanovení celkových proteinů Celkové množství proteinů lze stanovit pomocí několika metod; například: Hartree-Lowryho

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA. Kategorie E ŘEŠENÍ

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA. Kategorie E ŘEŠENÍ Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA Kategorie E ŘEŠENÍ ANORGANICKÁ CHEMIE 16 BODŮ Úloha 1 Vlastnosti sloučenin manganu a chromu 8 bodů 1) Elektronová konfigurace:

Více

Viková, M. : ZÁŘENÍ II. Martina Viková. LCAM DTM FT TU Liberec, (hranol, mřížka) štěrbina. Přednášky z : Textilní fyzika

Viková, M. : ZÁŘENÍ II. Martina Viková. LCAM DTM FT TU Liberec, (hranol, mřížka) štěrbina. Přednášky z : Textilní fyzika Záření II Martina Viková LCAM DTM FT TU Liberec, martina.vikova@vslib.cz kolimátor dalekohled štěrbina (hranol, mřížka) SPEKTRA LÁTEK L I Zářící zdroje vysílají záření závislé na jejich chemickém složení

Více

chemie Stanovení isosbestického bodu bromkresolové zeleně (BKZ) Cíle Podrobnější rozbor cílů Zařazení do výuky Časová náročnost Návaznost experimentů

chemie Stanovení isosbestického bodu bromkresolové zeleně (BKZ) Cíle Podrobnější rozbor cílů Zařazení do výuky Časová náročnost Návaznost experimentů Stanovení isosbestického bodu bromkresolové zeleně (BKZ) pracovní návod s metodickým komentářem pro učitele připravil M. Škavrada chemie 20 úloha číslo Cíle Cílem této laboratorní úlohy je stanovení isosbestického

Více

Úloha č. 1 Odměřování objemů, ředění roztoků Strana 1. Úkol 1. Ředění roztoků. Teoretický úvod - viz návod

Úloha č. 1 Odměřování objemů, ředění roztoků Strana 1. Úkol 1. Ředění roztoků. Teoretický úvod - viz návod Úloha č. 1 Odměřování objemů, ředění roztoků Strana 1 Teoretický úvod Uveďte vzorec pro: výpočet směrodatné odchylky výpočet relativní chyby měření [%] Použitý materiál, pomůcky a přístroje Úkol 1. Ředění

Více

Odměrná analýza, volumetrie

Odměrná analýza, volumetrie Odměrná analýza, volumetrie metoda založená na měření objemu metoda absolutní: stanovení analytu ze změřeného objemu roztoku činidla o přesně známé koncentraci, který je zapotřebí k úplné a stechiometricky

Více

KA 2340/4-8up Chemické laboratorní metody v analýze potravin H1CL. Studijní podklady

KA 2340/4-8up Chemické laboratorní metody v analýze potravin H1CL. Studijní podklady KA 2340/4-8up Chemické laboratorní metody v analýze potravin H1CL Studijní podklady Téma: Principy enzymových metod v analýze potravin živočišného původu Vypracovala Prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. Úvod:

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA. Kategorie E ZADÁNÍ (60 BODŮ) časová náročnost: 120 minut

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA. Kategorie E ZADÁNÍ (60 BODŮ) časová náročnost: 120 minut Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 TEST ŠKOLNÍHO KOLA Kategorie E ZADÁNÍ (60 BODŮ) časová náročnost: 120 minut ANORGANICKÁ CHEMIE 16 BODŮ Body celkem Úloha 1 Vlastnosti sloučenin manganu

Více

SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA

SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA Alla Sinica Obecné základy Molekuly mají schopnost pohlcovat elektromagnetické záření pouze určitých vlnových délek. Je to dáno tím, že mohou existovat v

Více

Oborový workshop pro SŠ CHEMIE

Oborový workshop pro SŠ CHEMIE PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro SŠ CHEMIE

Více

SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA

SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA SPEKTROFOTOMETRIE VE VIDITELNÉ OBLASTI SPEKTRA Alla Sinica Obecné základy Molekuly mají schopnost pohlcovat elektromagnetické záření pouze určitých vlnových délek. Je to dáno tím, že mohou existovat v

Více

Příprava roztoků, absorpční spektrofotometrie

Příprava roztoků, absorpční spektrofotometrie Příprava roztoků, absorpční spektrofotometrie Příprava roztoků Roztoky jsou homogenní soustavy složené ze dvou či více složek. Složení roztoků (tedy údaje o kvantitativním zastoupení jednotlivých složek)

Více

Chemické výpočty I. Vladimíra Kvasnicová

Chemické výpočty I. Vladimíra Kvasnicová Chemické výpočty I Vladimíra Kvasnicová 1) Vyjadřování koncentrace molarita procentuální koncentrace převod jednotek 2) Osmotický tlak, osmolarita Základní pojmy koncentrace = množství rozpuštěné látky

Více

Úloha č.2 Vážení. Jméno: Datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD

Úloha č.2 Vážení. Jméno: Datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD Jméno: Obor: Datum provedení: TEORETICKÝ ÚVOD Jednou ze základních operací v biochemické laboratoři je vážení. Ve většině případů právě přesnost a správnost navažovaného množství látky má vliv na výsledek

Více

pracovní list studenta Komplexní sloučeniny Stanovení koncentrace železnaté soli Aleš Mareček

pracovní list studenta Komplexní sloučeniny Stanovení koncentrace železnaté soli Aleš Mareček Výstup RVP: Klíčová slova: Komplexní sloučeniny Aleš Mareček žák se seznámí s moderní měřicí technikou a propojí poznatky z oblasti fyziky s metodami chemické analýzy, dále si rozšíří vědomosti z oblasti

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU KOBALTU METODOU ICP-MS

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU KOBALTU METODOU ICP-MS Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU KOBALTU METODOU ICP-MS 1 Rozsah a účel Metoda specifikuje podmínky pro stanovení celkového obsahu kobaltu v krmivech metodou hmotnostní spektrometrie

Více

mezinárodní jednotka (U, IU) µmol/min 22. Jaké metody stanovení katalytické koncentrace jsou užívány? Která je v praxi nejčastější?

mezinárodní jednotka (U, IU) µmol/min 22. Jaké metody stanovení katalytické koncentrace jsou užívány? Která je v praxi nejčastější? Enzymy - otázky 1. Jaký je význam enzymů pro biochemické reakce? 2. Za jakých podmínek enzymy fungují? 3. Co je to specifičnost enzymů? 4. Jak se tvoří názvy enzymů? 5. Uveďte třídy enzymů a charakterizujte

Více

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY 1 Fyzikální základy spektrálních metod Monochromatický zářivý tok 0 (W, rozměr m 2.kg.s -3 ): Absorbován ABS Propuštěn Odražen zpět r Rozptýlen s Bilance toků 0 = +

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU DEKOCHINÁTU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení dekochinátu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Více

pracovní list studenta Analytická chemie Barevnost chemických látek Aleš Mareček

pracovní list studenta Analytická chemie Barevnost chemických látek Aleš Mareček Výstup RVP: Klíčová slova: Analytická chemie Aleš Mareček žák se na základě vlastního pozorování seznámí s příčinami barevnosti chemických sloučenin; v průběhu práce získá základní informace o moderních

Více

Úvod. Náplň práce. Úkoly

Úvod. Náplň práce. Úkoly Název práce: Zkouška disoluce pevných lékových forem Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. Jméno zástupce: Ing. Jan Patera Umístění práce: S25b Úvod Uvolňování léčiva z tuhých perorálních lékových

Více

CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL.

CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL. CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL. Látkové množství Značka: n Jednotka: mol Definice: Jeden mol je množina, která má stejný počet prvků, jako je atomů ve 12 g nuklidu

Více

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie Spektrometrické metody Reflexní a fotoakustická spektroskopie odraz elektromagnetického záření - souvislost absorpce a reflexe Kubelka-Munk funkce fotoakustická spektroskopie Měření odrazivosti elmg záření

Více

FLUORIMETRICKÉ STANOVENÍ FLUORESCEINU

FLUORIMETRICKÉ STANOVENÍ FLUORESCEINU FLUORIMETRICKÉ STANOVENÍ FLUORESCEINU návod vznikl jako součást bakalářské práce Martiny Vidrmanové Fluorimetrie s využitím spektrofotometru SpectroVis Plus firmy Vernier (http://is.muni.cz/th/268973/prif_b/bakalarska_prace.pdf)

Více

SPEKTROFOTOMETRICKÉ STABOVENÍ SO 4 VE VODÁCH

SPEKTROFOTOMETRICKÉ STABOVENÍ SO 4 VE VODÁCH Pracovní úkol 1. Vytvořte 2 kalibrační řady pro stanovení šestimocného SO 4 a to v rozsahu koncentrací 5-40 mg/l (po 5 mg/l). 2. Na základě absorpční křivky SO 4 určete vhodnou vlnovou délku (λ) s maximální

Více

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Pavel Matějka, Vadym Prokopec pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com Vadym.Prokopec@vscht.cz

Více

Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera

Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera Princip Jde o klasickou metodu kvantitativní chemické analýzy. Uhličitan vedle hydroxidu se stanoví ve dvou alikvotních podílech zásobního

Více

Spektroskopické é techniky a mikroskopie. Spektroskopie. Typy spektroskopických metod. Cirkulární dichroismus. Fluorescence UV-VIS

Spektroskopické é techniky a mikroskopie. Spektroskopie. Typy spektroskopických metod. Cirkulární dichroismus. Fluorescence UV-VIS Spektroskopické é techniky a mikroskopie Spektroskopie metody zahrnující interakce mezi světlem (fotony) a hmotou (elektrony a protony v atomech a molekulách Typy spektroskopických metod IR NMR Elektron-spinová

Více

BRNO LABORATORNÍ NÁBYTEK A DIGESTOŘE

BRNO LABORATORNÍ NÁBYTEK A DIGESTOŘE Uživatelský manuál Finnpipette F3 jednokanálové nastavitelné jednokanálové fixní Obsah Důležité informace Záruční podmínky Obsah balení Přehled pipet Finnpipette F3 Ovládání pipet Finnpipette F3 Technika

Více

CRP. Axis - Shield. SINGLE TESTS CRP kvantitativní stanovení pomocí přístroje NycoCard Reader II

CRP. Axis - Shield. SINGLE TESTS CRP kvantitativní stanovení pomocí přístroje NycoCard Reader II Lékařská technika a speciální zdravotní materiál Společnost je zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, odd. C vložka 1299 Obchodní 110, 251 70 Praha Čestlice Tel. +420 296 328 300 Fax. +420

Více

pracovní list studenta Komplexní sloučeniny Stanovení koncentrace kationtů přechodných kovů

pracovní list studenta Komplexní sloučeniny Stanovení koncentrace kationtů přechodných kovů Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Komplexní sloučeniny Stanovení koncentrace kationtů přechodných kovů Aleš Mareček žák se seznámí s moderními metodami kvantitativní analýzy (práce propojuje

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 27.9.2007 2 1 Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické

Více

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE)

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) Cíle a princip: Stanovit TITR (přesnou koncentraci) odměrného roztoku kyseliny nebo zásady pomocí známé přesné koncentrace již stanoveného odměrného roztoku. Podstatou

Více

Stanovení kritické micelární koncentrace

Stanovení kritické micelární koncentrace Stanovení kritické micelární koncentrace TEORIE KONDUKTOMETRIE Měrná elektrická vodivost neboli konduktivita je fyzikální veličinou, která popisuje schopnost látek vést elektrický proud. Látky snadno vedoucí

Více

přesné pipetování různých objemů automatickou pipetou a stanovení chyby pipetování skleněnou pipetou kalibrace a přesnost pipety

přesné pipetování různých objemů automatickou pipetou a stanovení chyby pipetování skleněnou pipetou kalibrace a přesnost pipety Základy pipetování Abstrakt Úloha se týká základů laboratorní gramotnosti pipetování roztoků různými druhy pipet za ztížených podmínek a pravidel radiochemické laboratoře. Úloha obsahuje následující dílčí

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické složky, které

Více

Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny)

Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny) Průtokové metody (Kontinuální měření v proudu kapaliny) 1. Přímé měření: analyzovaná kapalina většinou odvětvena + vhodný detektor 2. Kapalinová chromatografie (HPLC) Stanovení po předchozí separaci 3.

Více

ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK. Vyšetření moči

ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK. Vyšetření moči ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Vyšetření moči močový sediment, stanovení sodíku, opakování Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka, Lenka

Více

1 Základní chemické výpočty. Koncentrace roztoků

1 Základní chemické výpočty. Koncentrace roztoků 1 Záklní chemické výpočty. Koncentrace roztoků Množství látky (Doplňte tabulku) Veličina Symbol Jednotka SI Jednotky v biochemii Veličina se zjišťuje Počet částic N výpočtem Látkové množství n.. Hmotnost

Více

Stanovení aktivity alkalické fosfatázy v séru (ALP)

Stanovení aktivity alkalické fosfatázy v séru (ALP) Stanovení aktivity alkalické fosfatázy v séru (ALP) ÚVOD Alkalická fosfatáza (ALP, alkalická fosfohydroláza monoesterů kyseliny fosforečné) je označení pro skupinu relativně nespecifických membránově vázaných

Více

VYUŽITÍ UV ZÁŘENÍ A OZONIZACE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ LÉČIV

VYUŽITÍ UV ZÁŘENÍ A OZONIZACE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ LÉČIV VYUŽITÍ UV ZÁŘENÍ A OZONIZACE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ LÉČIV JIŘÍ PALARČÍK Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství Centralizovaný rozvojový projekt

Více

Chelatometrie. Stanovení tvrdosti vody

Chelatometrie. Stanovení tvrdosti vody Chelatometrie Stanovení tvrdosti vody CHELATOMETRIE Cheláty (vnitřně komplexní sloučeniny; řecky chelé = klepeto) jsou komplexní sloučeniny, kde centrální ion je členem jednoho nebo více vznikajících kruhů.

Více

Práce se spektrometrem SpectroVis Plus Vernier

Práce se spektrometrem SpectroVis Plus Vernier informace pro učitele Práce se spektrometrem SpectroVis Plus Vernier Aleš Mareček Kvinta úloha Měřené veličiny Přístroj SpectroVis Plus umožní studovat viditelnou část spektra a část blízké infračervené

Více

13. Spektroskopie základní pojmy

13. Spektroskopie základní pojmy základní pojmy Spektroskopicky významné OPTICKÉ JEVY absorpce absorpční spektrometrie emise emisní spektrometrie rozptyl rozptylové metody Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Vyšetření glykemie ÚVOD. Glykemie a její udržování

Vyšetření glykemie ÚVOD. Glykemie a její udržování Vyšetření glykemie ÚVOD Glykemie a její udržování Glukóza je významným zdrojem energie v organismu savců. Z tohoto důvodu se glukóza (Glc) používá ve formě vodných roztoků (infúzí) při léčbě různých patologických

Více

Stanovení α-amylázy v moči

Stanovení α-amylázy v moči Stanovení α-amylázy v moči α-amyláza je produkována především pankreatem a také ve slinných žlázách a normálně je odváděna do zažívacího traktu. Do krve se dostává fyziologicky jen nepatrné množství. Vzhledem

Více

Základní parametry absorpčního spektra, vliv přístrojové funkce (spektrální šířky štěrbiny), vliv polohy kyvety a vlastní fluorescence vzorku

Základní parametry absorpčního spektra, vliv přístrojové funkce (spektrální šířky štěrbiny), vliv polohy kyvety a vlastní fluorescence vzorku Základní parametry absorpčního spektra, vliv přístrojové funkce (spektrální šířky štěrbiny), vliv polohy kyvety a vlastní fluorescence vzorku A. ZADÁNÍ 1. Naučte se ovládat spektrofotometr Unicam UV55

Více

MĚŘENÍ ABSORPCE SVĚTLA SPEKOLEM

MĚŘENÍ ABSORPCE SVĚTLA SPEKOLEM MĚŘENÍ ABSORPCE SVĚTLA SPEKOLEM Průchodem světla homogenním prostředím se jeho intenzita zmenšuje podle Lambertova zákona. Klesne-li intenzita monochromatického světla po projití vrstvou tloušťky l z hodnoty

Více

Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory

Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory Titrace je spolehlivý a celkem nenáročný postup, jak zjistit koncentraci analytu, její

Více

Příklady biochemických metod turbidimetrie, nefelometrie. Miroslav Průcha

Příklady biochemických metod turbidimetrie, nefelometrie. Miroslav Průcha Příklady biochemických metod turbidimetrie, nefelometrie Miroslav Průcha Příklady optických technik Atomová absorpční spektrofotometrie Absorpční spektrofotometrie Absorpční spektrofotometrie kinetická

Více

Základní chemické výpočty I

Základní chemické výpočty I Základní chemické výpočty I Tomáš Kučera tomas.kucera@lfmotol.cuni.cz Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze a Fakultní nemocnice v Motole 2017 Relativní

Více

Laboratorní úloha Diluční měření průtoku

Laboratorní úloha Diluční měření průtoku Laboratorní úloha Diluční měření průtoku pro předmět lékařské přístroje a zařízení 1. Teorie Diluční měření průtoku patří k velmi používaným nepřímým metodám v biomedicíně. Využívá se zejména tehdy, kdy

Více

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 1)

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 1) OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 1) Měď je rozšířený kov používaný například do počítačů, jako elektrické kabely, okapy, instalatérské prvky a všemožný spojovací materiál. Po mědi je tedy velká poptávka,

Více

VY_52_INOVACE_2NOV47. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 7.

VY_52_INOVACE_2NOV47. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 7. VY_52_INOVACE_2NOV47 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 10. 9. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Mechanické vlastnosti kapalin Téma: Vztlaková síla

Více

Světlo jako elektromagnetické záření

Světlo jako elektromagnetické záření Světlo jako elektromagnetické záření Základní pojmy: Homogenní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti jsou ve všech místech v prostředí stejné. Izotropní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti

Více

Jana Fauknerová Matějčková

Jana Fauknerová Matějčková Jana Fauknerová Matějčková převody jednotek výpočet ph ph vodných roztoků ph silných kyselin a zásad ph slabých kyselin a zásad, disociační konstanta, pk ph pufrů koncentace 1000mg př. g/dl mg/l = = *10000

Více

ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE VYBRANÁ USTANOVENÍ PRAKTICKÉ APLIKACE

ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE VYBRANÁ USTANOVENÍ PRAKTICKÉ APLIKACE ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE VYBRANÁ USTANOVENÍ PRAKTICKÉ APLIKACE Zabezpečování jakosti v laboratorní praxi je významnou součástí práce každé laboratoře. Problematiku jakosti řeší řada předpisů, z

Více

Kádinka Skleněná Odměrný Odměrná Byreta pipeta válec baňka

Kádinka Skleněná Odměrný Odměrná Byreta pipeta válec baňka Měření přesných objemů v biologii Při přípravě roztoků, reagenčních směsí apod. musíme v biologii zvládnout techniku správného odměřování kapalin. Odměrné sklo pro tento účel tvoří především skleněné pipety,

Více

Finnpipette Stepper. Návod k použití

Finnpipette Stepper. Návod k použití Finnpipette Stepper Návod k použití Autorizovaný prodejce: DYNEX TECHNOLOGIES, spol. s r.o. Lidická 977 273 43 Buštěhrad Tel.: +420 220 303 600 Fax: +420 224 320 133 office@dynex.cz www.dynex.cz 1 2 OBSAH

Více