Mládež v pohybu: Evropa podporuje mladé lidi. v EVROPĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mládež v pohybu: Evropa podporuje mladé lidi. v EVROPĚ"

Transkript

1 Mládež v pohybu: Evropa podporuje mladé lidi v EVROPĚ

2 Evropská komise ani nikdo jiný jednající jménem Evropské komise nemůže být činěn zodpovědným za jednání, které by se mohlo řídit informacemi obsaženými v této publikaci. Fotografie na obálce: 123RF/iStock V případě použití nebo reprodukce fotografií, na které se nevztahují autorská práva Evropské unie, je nutné žádat o svolení přímo vlastníka autorských práv. Europe Direct je služba, která vám pomůže odpovědět na otázky týkající se Evropské unie. Bezplatná telefonní linka (*): (*) Někteří operátoři mobilních sítí neumožňují přístup k číslům nebo mohou tyto hovory účtovat. Mnoho doplňujících informací o Evropské unii je k dispozici na internetu. Můžete se s nimi seznámit na portálu Europa ( Katalogové údaje jsou uvedeny na konci této publikace. Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie, 2012 ISBN: doi: /54158 Evropská unie, 2012 Reprodukce povolena pod podmínkou uvedení zdroje. Printed in Luxembourg Vytištěno na papíře běleném bez použití elementárního chloru (ECF)

3 Hledáte práci ve své zemi nebo doufáte, že zkusíte štěstí jinde v Evropě? Chtěli byste část svého studia strávit v zahraničí? Máte již zaměstnání, ale chcete dále zlepšovat své znalosti? Chcete získat lepší kvalifikace? Sníte o založení vlastního malého podniku? Chtěli byste dělat dobrovolnou práci? Evropa vám může pomoci! Evropa za vás pochopitelně nemůže udělat všechno, ovšem disponuje celou řadou nástrojů, které vám mohou pomoci proměnit vaše sny ve skutečnost. Evropa a mladí lidé Téměř všichni již slyšeli o dobře známém evropském programu Erasmus, který od roku 1987 umožnil studovat v zahraničí skoro 3 milionům mladých lidí. A téměř všichni surfovali po stránkách EURES, což je Evropský portál pracovní mobility, který každodenně nabízí více než jeden milion pracovních míst on-line. Evropa se vždy zajímala o budoucnost svých mladých lidí. Avšak vzhledem k závratnému nárůstu nezaměstnanosti mládeže v důsledku nedávné hospodářské a finanční krize se Evropa rozhodla svou podporu zesílit. Mladí lidé jsou budoucností Evropy. Míra nezaměstnanosti ve výši 22,3 % je proto jednoduše nepřijatelná a ohrožuje budoucí prosperitu celé Evropy. Věděli jste, že tento problém často pramení z nedostatečných kvalifikací a zkušeností a že Evropa má k dispozici řadu inovativních nástrojů právě v těchto oblastech?

4 Co pro vás může Evropa vlastně udělat? Iniciativa Mládež v pohybu, jež byla zahájena Evropskou unií jako součást strategie Evropa 2020, je jakousi skříňkou na nářadí, která obsahuje opatření, současná i budoucí, jež pomohou vytvořit vhodné podmínky k dosažení vašich profesních cílů. Je nutné modernizovat vzdělávací systémy, přizpůsobit učení požadavkům pracovního trhu a ulehčit trávení času v zahraničí. Můžete být jedním ze mla - dých lidí, kteří využijí program mobility v letošním roce. Evropská komise zahájila informační kampaň Mládež v pohybu, aby vám podala více informací o této iniciativě a různých evropských programech, které jsou vám k dispozici v oblastech vzdělávání, odborné přípravy, kultury, zaměstnanosti, zakládání podniků, dobrovolné práce a výzkumu. Prostřednictvím této kampaně vás Komise zve k účasti na debatách, sdílení zkušeností a kladení dotazů evropským zastupitelům. Zjistěte, co pro vás Evropa může udělat! V reakci na krizi, která tak krutě zasáhla evropskou mládež a způsobila další nárůst nezaměstnanosti mladých lidí o více než jeden milion v porovnání se situací před rokem 2008, přijala Komise dne 20. prosince 2011 Iniciativu příležitostí pro mládež volající po okamžitých opatřeních v roce 2012 a Tato brožura vám poskytne dobrý přehled o pro - gramech a činnostech, které se vám mohou hodit, a pokud chcete mít aktuální informace, připojte se k nám na Facebooku: YouthontheMoveEurope! Mládež v pohybu: Iniciativa příležitostí pro mládež: Informace pro mládež: Evropský portál pracovní mobility: Pomoc a rady pro život, práci a cestování v EU:

5 Vycestuj do zahraničí v EVROPĚ

6 Stěhuj se: vycestuj do zahraničí Občané EU mají právo studovat a pracovat v jiném členském státě. Stěhování do cizí země nabízí jedinečnou příležitost, jak si osvojit nový jazyk a nové dovednosti a poznat jiné kultury. Zvyšuje také vaše šance na nalezení práce. Programy Erasmus a Leonardo da Vinci jsou v rámci Iniciativy příležitostí pro mládež zaměřeny na umisťování studentů vyššího vzdělávání a studentů odborné přípravy v podnicích. Cílem je dosáhnout alespoň umístění v roce Program Erasmus pro mladé podnikatele bude podporovat další výměny 600 mladých začínajících podnikatelů v roce 2012 a Evropský portál pracovní mobility: Internetové stránky Mládež v pohybu : Vaše Evropa: Iniciativa příležitostí pro mládež: Leonardo da Vinci: Erasmus pro mladé podnikatele:

7 Zdokonaluj své dovednosti v EVROPĚ

8 Připravuj se: zdokonaluj své dovednosti EU nabízí množství programů umožňujících Evropanům získat odbornou přípravu, která naplní jejich očekávání i potřeby hospodářství. Různé programy jako Leonardo da Vinci, Comenius nebo Grundtvig nabízejí studentům, učňům, čerstvým absolventům, odborníkům a učitelům širokou škálu možností. V rámci Iniciativy příležitostí pro mládež bude technická pomoc Evropského sociálního fondu ve výši 1,3 milionu EUR podporovat programy učňovského typu. Členské státy budou přispívat k dosažení cíle nových umístění učňů do konce roku Leonardo da Vinci: Comenius: Grundtvig: Erasmus pro mladé podnikatele: Iniciativa příležitostí pro mládež: Evropský sociální fond:

9 Rozšiřuj své znalosti v EVROPĚ

10 Studuj: rozšiřuj své znalosti Bylo vytvořeno několik programů EU, které Evropanům poskytují příležitost studovat v zahraničí. Otevřením těchto možností vám EU dává šanci objevit nové země a jazyky a rozšířit své obzory. Od roku 1987 umožnil Erasmus studium nebo práci v jiné zemi téměř 3 milionům studentů. Erasmus: Erasmus Mundus: Leonardo da Vinci: Tempus:

11 Rozděl se o své zkušenosti v EVROPĚ

12 Uč se: rozděl se o své zkušenosti EU podporuje vzdělávací mobilitu, protože je součástí evropské identity i možností, která je otevřena všem mladým lidem v Evropě. Současné i budoucí generaci pomáhá čelit novým výzvám, obohacovat evropskou identitu a podporovat spolupráci. Program EU Mládež v akci a program celoživotního učení financují akce zahrnující výměny, studentské pobyty a vytváření sítí. V rámci Iniciativy příležitostí pro mládež bude v první polovině roku 2012 navržen kvalitní rámec pro stáže v Evropě. Program Mládež v akci mimoškolní vzdělávací činnosti: Program celoživotního učení: Iniciativa příležitostí pro mládež:

13 Rozděl se o své nadání v EVROPĚ

14 Zapoj se: rozděl se o své nadání EU chce, aby občané měli možnost vyjádřit se k otázkám, které se jich týkají. Iniciativa evropských občanů umožňuje jednomu milionu občanů EU podílet se přímo na vývoji politik EU tak, že vyzve Evropskou komisi, aby vytvořila legislativní návrh. Strukturovaný dialog EU zahrnuje konzultace s mladými lidmi a organizacemi mládeže na všech úrovních v členských státech, na mládežnických konferencích EU a během Evropského týdne mládeže. Evropský portál pro mládež nabízí spoustu informací a umožňuje mladým lidem klást otázky a vyměňovat si zkušenosti. Evropská občanská iniciativa: Strukturovaný dialog: structured-dialogue_en.htm Evropský portál pro mládež:

15 Objev pro sebe vĕdeckou kariéru v EVROPĔ Evropská unie / Fotografie: GraphicObsession

16 INOVUJ: objev pro sebe vědeckou kariéru Akce Marie Curie poskytují mezinárodní vzdělávání a profesní rozvoj pro výzkumníky. Od roku 1996 program pomohl tisícům mladých výzkumníků získat zkušenosti v zahraničí. Tyto akce doplňuje síť center Euraxess, která pomáhá výzkumníkům při stěhování se z jedné země do druhé poskytováním komplexních informací a asistence v případě všech záležitostí týkajících se profesního a každodenního života. Evropský inovační a technologický institut podporuje inovace tím, že spojuje vysoké školy, výzkumná střediska a podniky, čímž umožní zaměřit se na problémy, jako je energetika, změna klimatu a informační společnost. Do centra svého úsilí klade výzkumné pracovníky, podnikatele a studenty a dává jim ty správné dovednosti, znalosti a postoje, které přináší nové nápady na trh a podporují zakládání firem. Akce Marie Curie: Euraxess: Evropský inovační a technologický institut:

17 Mění svět vevropě

18 Dobrovolníci: mění svět Odhaduje se, že již 100 milionů Evropanů vykonávalo nějakou formu dobrovolné činnosti. Dobrovolnictví nabízí šanci změnit stav věcí podporováním většího smyslu sociální soudržnosti a přispěním k harmonickému rozvoji společnosti. Kromě toho Evropská dobrovolná služba v rámci Iniciativy příležitostí pro mládež vytvoří v letech 2012 a 2013 nejméně dobrovolnických příležitostí. Evropská dobrovolná služba: youth-in-action-programme/european-voluntary-service_en.htm Iniciativa příležitostí pro mládež:

19 Proměň sny ve skutečnost v EVROPĚ

20 Tvoř: proměň sny ve skutečnost Celkem 99 % začínajících firem v Evropě patří do skupiny mikropodniků nebo malých podniků, přičemž jednu třetinu z nich zakládají nezaměstnaní. Evropský nástroj mikrofinancování Progress byl zřízen, aby pomáhal mikrofinancovat instituce v EU za účelem zvýšení objemu půjček nezávislým podnikatelům a podnikům s maximálně deseti zaměstnanci. Následkem toho by mohlo být mladým Evropanům poskytnuto cca půjček do výše EUR, aby v příštích letech mohli začít podnikat. Program Erasmus pro mladé podnikatele umožňuje začínajícím podnikatelům nebo těm, kteří se podnikateli chtějí stát, naučit se, jak úspěšně vést podnik: budou pracovat po boku zkušeného podnikatele z jiné země po dobu až 6 měsíců. Pobyt je financován z prostředků EU. V rámci Iniciativy příležitostí pro mládež se technická pomoc Evropského sociálního fondu ve výši 3 miliony EUR zaměří na nastavení režimů podpor pro mladé začínající podnikatele a sociálně prospěšné podnikatele. Evropský nástroj mikrofinancování Progress: Erasmus pro mladé podnikatele: Finance EU pro malé a střední podniky: Iniciativa příležitostí pro mládež:

21 Zajisti si informace v EVROPĚ

22 Tvá práva: zajisti si informace EU se stará o to, aby všichni Evropané mohli využívat svá základní práva. Ta zahrnují boj proti diskriminaci a vyloučení, rovnost mezi muži a ženami a právo na lékařskou péči. Po celé Evropě podporuje EU akce zaměřené na zvýšení povědomí o nutnosti boje proti sociální nespravedlnosti a zajištění ochrany údajů. Vytváření Evropského právního prostoru : Potírání diskriminace: Pro diverzitu, proti diskriminaci: Vaše Evropa:

23 Dosáhni svých cílů v EVROPĚ

24 Pracuj: dosáhni svých cílů Získání přístupu na pracovní trh je obtížné, obzvláště pro mladé lidi. EU poskytuje všem občanům Evropy řadu nástrojů ke zvýšení jejich pracovních příležitostí. Evropský sociální fond (ESF) je jedním z příkladů. Okolo 10 milionů lidí ročně těží z programů financovaných ESF, které se týkají vstupu na trh práce a vzdělávání. Dalším příkladem je Evropský portál pracovní mobility EURES, který denně poskytuje kolem 1 milionu pracovních nabídek. Tvoje první práce přes EURES je program pracovní mobility s cílem pomoci mladým lidem najít práci a zaměstnavatelům najít zaměstnance. Jeho cílem je propojení mladých uchazečů o práci a lidí, kteří mění práci, s těžko obsaditelnými volnými pracovními místy v celé Evropě. V rámci Iniciativy příležitostí pro mládež pomůže v roce 2012 a 2013 Tvoje první práce přes EURES až mladých lidí najít pracovní uplatnění v jiné zemi EU. V neposlední řadě podporuje síť Enterprise Europe Network podnikatele v rozšiřování jejich podnikání v Evropě i mimo ni širokou škálou služeb. Síť má 600 partnerů ve více než 50 zemích světa. Evropský sociální fond: EURES: Iniciativa příležitostí pro mládež: Enterprise Europe Network:

25 Evropská komise Mládež v pohybu: Evropa podporuje mladé lidi Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie s. 17,0 10,5 ċm ISBN: doi: /54158 Tato publikace je k dispozici v tištěném formátu ve všech úředních jazycích EU. Navštivte nás: Internetové stránky Mládež v pohybu : Mládež v pohybu na Facebooku: Fotogalerie Mládež v pohybu :

26 KE CS-C

ERASMUS+ FÓRUM REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA,

ERASMUS+ FÓRUM REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA, ERASMUS+ FÓRUM REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA, 18.3.2015 Erasmus+ (2014 2020) LLP Comenius Erasmus Leonardo Grundtvig SVES Erasmus Mundus, Tempus Mládež v akci I. Mobility 63 % II. Projekty 25 % III. Podpora

Více

Program Erasmus+ 2014-2020

Program Erasmus+ 2014-2020 Erasmus+ Program Erasmus+ 2014-2020 program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport program podporuje mezinárodní mobility a spolupráci, inovační procesy a dobrou praxi, politiku a reformy na

Více

Dům zahraniční spolupráce Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva http://www.dzs.cz/

Více

KI-78-09-820-CS-C. Tajemství slunce

KI-78-09-820-CS-C. Tajemství slunce KI-78-09-820-CS-C Tajemství slunce Tajemství slunce Úřad pro publikace ISBN 978-92-79-12489-1 PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Evropská komise ani žádná jiná osoba jednající jejím jménem nenese odpovědnost za případné

Více

2. Evropský sociální fond

2. Evropský sociální fond 2. Evropský sociální fond Úkoly Evropského sociálního fondu vyplývají jednak přímo ze Smlouvy (speciální ustanovení o ESF), jednak z rámce úkolů strukturálních fondů. Smlouva o ES: Hlava XI článek 146/ex-čl.

Více

ZÁKON O ROVNÉM POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN V EVROPSKÉ UNII

ZÁKON O ROVNÉM POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN V EVROPSKÉ UNII ZÁKON O ROVNÉM POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN V EVROPSKÉ UNII Evropská komise Evropská komise ani nikdo jiný jednající jménem Evropské komise není zodpovědný za jednání, které by se mohlo řídit informacemi obsaženými

Více

Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce. Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz

Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce. Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz - přímo řízená organizace MŠMT - mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání

Více

Evropský sociální fond Investice do lidí

Evropský sociální fond Investice do lidí Evropský sociální fond Investice do lidí Evropská komise Tento leták je k dispozici ve všech úředních jazycích EU. Ani Evropská komise, ani žádná osoba jednající za Evropskou komisi nenesou odpovědnost

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Cílem je podpořit zaměstnanost a sociální ochranu, bojovat proti sociálnímu vyloučení a chudobě

Více

Sociální politika EU - finanční podpora v období Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Sociální politika EU - finanční podpora v období Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Sociální politika EU - finanční podpora v období 2014-2020 Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Kde získat informace 2 Výzvy 3 Výzvy 4 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace - EaSI Zaměření

Více

Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig. Projektové řízení mezinárodního partnerství. 6. září 2012

Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig. Projektové řízení mezinárodního partnerství. 6. září 2012 Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig Projektové řízení mezinárodního partnerství 6. září 2012 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ (2007 2013) Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Vlastimil Outlý, Národní vzdělávací fond Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Vlastimil Outlý, Národní vzdělávací fond Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Vlastimil Outlý, Národní vzdělávací fond Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Cílem je podpořit zaměstnanost a sociální ochranu,

Více

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťování školských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva ( AIA

Více

Dům zahraničních služeb. Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová

Dům zahraničních služeb. Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová Dům zahraničních služeb Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová 18. 10. 2012 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ (2007 2013) Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Cílem je podpořit zaměstnanost a sociální ochranu, bojovat proti sociálnímu vyloučení a chudobě

Více

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání administruje vzdělávací programy Evropské komise Národní agentura programu

Více

Internacionalizace škol v aktivitách DZS

Internacionalizace škol v aktivitách DZS Internacionalizace škol v aktivitách DZS Co potřebujeme pro mezinárodní spolupráci? Vznikne mezinárodní projekt Program ERASMUS+ 2014-2020 program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport podporuje

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Nová pravidla pro Evropské rady zaměstnanců. Náhled do směrnice 2009/38/ES

Nová pravidla pro Evropské rady zaměstnanců. Náhled do směrnice 2009/38/ES Nová pravidla pro Evropské rady zaměstnanců Náhled do směrnice 2009/38/ES K čemu slouží evropské rady zaměstnanců? Evropské rady zaměstnanců (ERZ) jsou orgány, které zastupují evropské zaměstnance určitého

Více

Začínající podnikatel

Začínající podnikatel Začínající podnikatel Rozhodl/a jste se založit vlastní společnost nebo jste vlastní společnost právě založil? Ale říkáte si... bude to fungovat? Erasmus pro mladé podnikatele O co se jedná? Erasmus pro

Více

With the support of the Erasmus+ Programme of the European Union. EPALE Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

With the support of the Erasmus+ Programme of the European Union. EPALE Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě EPALE Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě E P A L E eplatform for Adult Learning in Europe (Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě) nová vícejazyčná virtuální komunita

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT

Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT Struktura prezentace Úvod Struktura programu Erasmus+ Priority programu Erasmus+ Rozpočet Aktuální vývoj/předpokládaný harmonogram Erasmus+

Více

Rozpočet EU na rok 2012

Rozpočet EU na rok 2012 Rozpočet EU na rok 2012 Pro 500 milionů Evropanů Pro růst a zaměstnanost 1,4 % Občanství, svoboda, bezpečnost a právo 6,4 % EU jako globální partner Přírodní zdroje: rozvoj venkova, životní prostředí a

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93. POZNÁMKA Generální sekretariát Rady

LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93. POZNÁMKA Generální sekretariát Rady RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace Evropská aliance pro učňovskou

Více

Program LEONARDO DA VINCI současnost a budoucnost

Program LEONARDO DA VINCI současnost a budoucnost Program LEONARDO DA VINCI současnost a budoucnost Mgr. Helena Slivková TTnet workshop Kostelec nad Černými Lesy 19. duben 2012 výhled do roku 2013 Program celoživotního učení (LLP) vzdělávací program,

Více

GRUNDTVIG. evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

GRUNDTVIG. evropský program pro podporu vzdělávání dospělých GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus terciární vzdělávání

Více

Přehled komunitárních programů. Mgr. Eva Matulová Eurocentrum Praha

Přehled komunitárních programů. Mgr. Eva Matulová Eurocentrum Praha Přehled komunitárních programů Mgr. Eva Matulová Eurocentrum Praha Přehled nejznámějších komunitárních programů v ČR 2007-2013 7. Rámcový program pro výzkum a technologický rozvoj (7.RP) Program celoživotního

Více

vacíprogramy - Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz

vacíprogramy - Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Evropské vzdělávac vacíprogramy - Dům m zahraničních služeb Petr Chaluš petr.chalus@naep.cz Decentralizované aktivity Programu celoživotního učení administruje v ČR: Národní agentura pro evropské vzdělávací

Více

EPALE Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

EPALE Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě EPALE Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě E P A L E eplatform for Adult Learning in Europe (Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě) Nová vícejazyčná virtuální komunita

Více

SOUHRN PROGRAMŮ EUZAMĚŘENÝCH NA VZDĚLÁVÁNÍ

SOUHRN PROGRAMŮ EUZAMĚŘENÝCH NA VZDĚLÁVÁNÍ SOUHRN PROGRAMŮ EUZAMĚŘENÝCH NA VZDĚLÁVÁNÍ Programy na podporu vzdělávání čekají pro nadcházející období významné změny. Evropská komise chce lépe koordinovat tyto programy a zamezit dosavadní roztříštěnosti

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 14. prosince 2017 (OR. en) EUCO 19/17 CO EUR 24 CONCL 7 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (14. prosince 2017)

Více

Základní informace o programu

Základní informace o programu Základní informace o programu Jitka Genserová, březen 2013 1 Obsah prezentace Strategické dokumenty související s H2020 O programu HORIZON 2020 Hledání prostředků na financování výzkumu ve zdrojích EU

Více

Srovnávací pedagogika

Srovnávací pedagogika Srovnávací pedagogika 3. Nadnárodní vzdělávací politika Eva Dvořáková Kaněčková 3. Nadnárodní vzdělávací politika 3.1 EU a trendy vzdělávací politiky 3.2 Mezinárodní srovnávací výzkumy a instituce 2 Dějiny

Více

Každý den můžete vyhrát ceny v kvízu o Evropské unii. Mládež v pohybu. Gaudeamus Brno 2011 / 1. - 4. listopadu

Každý den můžete vyhrát ceny v kvízu o Evropské unii. Mládež v pohybu. Gaudeamus Brno 2011 / 1. - 4. listopadu Každý den můžete vyhrát ceny v kvízu o Evropské unii. PROGRAM Mládež v pohybu / 1. - 4. listopadu Úterý 1. listopadu Všechny prezentované projekty byly financovány ze vzdělávacích programů Evropské Unie

Více

V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu

V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu MEMO/11/292 V Bruselu dne 13. května 2011 V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu 53 % mladých Evropanů je ochotných stěhovat se za prací Více než polovina mladých lidí v

Více

Evropský pilíř sociálních práv. Pro spravedlivější a sociálnější Evropu. Sociální Evropa

Evropský pilíř sociálních práv. Pro spravedlivější a sociálnější Evropu. Sociální Evropa 1 Evropský pilíř sociálních práv Pro spravedlivější a sociálnější Evropu Sociální Evropa Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie, 2018 Evropská unie, 2018 Opakované použití povoleno pod podmínkou uvedení

Více

práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility

práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility Veřejná online konzultace týkající se programu pracovní mobility Tvoje první práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility mladých lidí uvnitř EU Tato otevřená veřejná online

Více

Cedefop ve stručnosti. Podpora evropských politik, zaměřených na rozvoj dovedností

Cedefop ve stručnosti. Podpora evropských politik, zaměřených na rozvoj dovedností Cedefop ve stručnosti Podpora evropských politik, zaměřených na rozvoj dovedností Velké množství dalších informací o Evropské unii je k dispozici na internetu. Informace je možné získat prostřednictvím

Více

Mgr. Yvona Vyhnánková. Kancelář zahraničních styků Křížkovského 8 77147 Olomouc www.iro.upol.cz ilo@upol.cz

Mgr. Yvona Vyhnánková. Kancelář zahraničních styků Křížkovského 8 77147 Olomouc www.iro.upol.cz ilo@upol.cz Mgr. Yvona Vyhnánková Kancelář zahraničních styků Křížkovského 8 77147 Olomouc www.iro.upol.cz ilo@upol.cz Agenda Smlouvy o spolupráci Propagace a reprezentace UP v zahraničí Organizace zahraničních návštěv

Více

Informačně poradenský systém. DPV v Lotyšsku. Lenka Horová. Národní vzdělávací fond, o.p.s.

Informačně poradenský systém. DPV v Lotyšsku. Lenka Horová. Národní vzdělávací fond, o.p.s. Informačně poradenský systém DPV v Lotyšsku Lenka Horová Národní vzdělávací fond, o.p.s. 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o.

Více

Program Erasmus+ (2014 2020)

Program Erasmus+ (2014 2020) Program Erasmus+ (2014 2020) Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz organizace přímo řízená MŠMT mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání administruje vzdělávací programy mezivládní dohody Evropské komise

Více

TVOJE PRVNÍ PRÁCE PŘES EURES

TVOJE PRVNÍ PRÁCE PŘES EURES TVOJE PRVNÍ PRÁCE PŘES EURES Často kladené dotazy Obecné dotazy Kde najdu informace o programu Tvoje první práce přes EURES? Informace si můžete stáhnout z portálu EURES na adrese http://eures.europa.eu

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2009 Ing. Andrea Sikorová 1 Vzdělávací programy V této

Více

PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ. Tereza Babková / Liberec / 7.1.2009

PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ. Tereza Babková / Liberec / 7.1.2009 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Tereza Babková / Liberec / 7.1.2009 Národní agentura pro evropské vzdělávací programy součást Domu zahraničních služeb MŠMT koordinuje vzdělávací programy mezinárodní spolupráce

Více

Erasmus+: často kladené otázky

Erasmus+: často kladené otázky EVROPSKÁ KOMISE Erasmus+: často kladené otázky Co je program Erasmus +? Erasmus+ je nový program Evropské unie na období 2014 2020 pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport. Nahrazuje několik stávajících

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

TVOJE PRVNÍ PRÁCE PŘES EURES

TVOJE PRVNÍ PRÁCE PŘES EURES TVOJE PRVNÍ PRÁCE PŘES EURES Často kladené dotazy Obecné dotazy Kde najdu informace o programu Tvoje první práce přes EURES? Informace si můžeš stáhnout z portálu EURES na adrese http://eures.europa.eu

Více

Evropský hospodářský a sociální výbor specializovaná sekce Zaměstnanost, sociální věci, občanství Středisko pro sledování trhu práce

Evropský hospodářský a sociální výbor specializovaná sekce Zaměstnanost, sociální věci, občanství Středisko pro sledování trhu práce Evropský hospodářský a sociální výbor specializovaná sekce Zaměstnanost, sociální věci, občanství Středisko pro sledování trhu práce Pilotní studie k provádění politik EU pro zaměstnanost mladých lidí

Více

www.euroskop.cz/eurocentrum.liberec http://www.strukturalni-fondy.cz/ http://www.edulk.cz/ Informační a vzdělávací portál LK

www.euroskop.cz/eurocentrum.liberec http://www.strukturalni-fondy.cz/ http://www.edulk.cz/ Informační a vzdělávací portál LK Ing. Eva Stanková Vedoucí Eurocentra Liberec MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍROZVOJ ČR ÚŘAD VLÁDY ČR ODBOR INFORMOVÁNÍO EVROPSKÝCH ZÁLEŽITOSTECH Krajský úřad Libereckého kraje U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 (2.

Více

Možnosti vzdělávání v rámci aktivit Programu celoživotního učení (LLP) Kostelec nad Černými lesy 24.10.2012

Možnosti vzdělávání v rámci aktivit Programu celoživotního učení (LLP) Kostelec nad Černými lesy 24.10.2012 Možnosti vzdělávání v rámci aktivit Programu celoživotního učení (LLP) Kostelec nad Černými lesy 24.10.2012 Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) součást Domu zahraničních služeb od

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1784/1999. ze dne 12. července 1999. o Evropském sociálním fondu *

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1784/1999. ze dne 12. července 1999. o Evropském sociálním fondu * NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1784/1999 ze dne 12. července 1999 o Evropském sociálním fondu * EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

Více

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Praha, 17. září 2015 MPO, podpora podnikání a tzv. Junckerův balíček MPO je dlouhodobě hlavním podporovatelem českého průmyslu a inovací

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

8035/17 jpe/aj/kno 1 DG E - 1C

8035/17 jpe/aj/kno 1 DG E - 1C Rada Evropské unie Brusel 2. května 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců / Rada Č. předchozího dokumentu: 7679/17 JEUN 39 Předmět:

Více

ERASMUS+ CENTRALIZOVANÉ AKTIVITY A PŘÍLEŽITOSTI VE SPORTU

ERASMUS+ CENTRALIZOVANÉ AKTIVITY A PŘÍLEŽITOSTI VE SPORTU ERASMUS+ CENTRALIZOVANÉ AKTIVITY A PŘÍLEŽITOSTI VE SPORTU Erasmus+ decentralizované a centralizované aktivity KA1 MOBILITY 63 % učitelé MŠ, ZŠ, SŠ pracovníci a studenti v odborném vzdělávání pracovníci

Více

(Usnesení, doporučení a stanoviska) USNESENÍ RADA

(Usnesení, doporučení a stanoviska) USNESENÍ RADA 27.5.2010 Úřední věstník Evropské unie C 137/1 I (Usnesení, doporučení a stanoviska) USNESENÍ RADA Usnesení Rady a zástupců vlád členských států zasedajících v Radě o aktivním začleňování mladých lidí:

Více

Jak nás vidí OECD. Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.vsb.cz 2014

Jak nás vidí OECD. Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.vsb.cz 2014 Jak nás vidí OECD Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.vsb.cz 2014 Autoři studie Jaana Puukka, FR/FI Maite Martinez, ES Patrick Dubarle, FR Andrea Hofer, OECD Tomas Karlsson,

Více

PREZENTACE FONDU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (dále jen FDV ) A PROJEKTU STÁŢE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ PRO ZAMĚSTNANCE ÚŘADU PRÁCE (dále jen ÚP )

PREZENTACE FONDU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (dále jen FDV ) A PROJEKTU STÁŢE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ PRO ZAMĚSTNANCE ÚŘADU PRÁCE (dále jen ÚP ) PREZENTACE FONDU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (dále jen FDV ) A PROJEKTU STÁŢE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ PRO ZAMĚSTNANCE ÚŘADU PRÁCE (dále jen ÚP ) Tento dokument je určen zaměstnancům ÚP, jsou zde uvedeny základní

Více

Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM)

Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM) Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM) JCMM Náš cíl 1) Rozvíjet talentované studenty v Jihomoravském kraji. 2) Podporovat příliv nadaných studentů a vědců do regionu. JCMM Základní údaje

Více

Comenius www.naep.cz/comenius

Comenius www.naep.cz/comenius Comenius Program Comenius, který je součástí Programu celoživotního učení, se zaměřuje na předškolní a školní vzdělávání. Grantovými prostředky podporuje mezinárodní spolupráci mateřských, základních a

Více

Výbor stálých zástupců na zasedání konaném dne 2. května 2018 konstatoval, že nyní panuje ohledně výše uvedených závěrů jednomyslná shoda.

Výbor stálých zástupců na zasedání konaném dne 2. května 2018 konstatoval, že nyní panuje ohledně výše uvedených závěrů jednomyslná shoda. Rada Evropské unie Brusel 4. května 2018 (OR. en) 8301/18 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Rada JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 7831/1/18

Více

Evropská dimenze odborného vzdělávání

Evropská dimenze odborného vzdělávání Olomouc 3-4.2.2011 Evropská dimenze odborného vzdělávání Miroslav Procházka miroslav.prochazka@nuov.cz Konference projektu UNIV 2 KRAJE Cíl a struktura prezentace Cíl: informovat o aktuálním stavu představ

Více

Rozpočet EU na rok 2013:

Rozpočet EU na rok 2013: EU jako globální partner 6,4 % Správa 5,6 % Občanství, svoboda, bezpečnost a právo 1,4 % Přírodní zdroje: rozvoj venkova, životní prostředí a rybolov 10,7 % Udržitelný růst 46,8 % Přírodní zdroje: výdaje

Více

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 11. června 2014 Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu Propojení dědictví minulosti s pomocí, aby Evropa i s omezenějšími prostředky

Více

EaSI. Nový zastřešující program EU pro zaměstnanost a sociální politiku. Sociální Evropa

EaSI. Nový zastřešující program EU pro zaměstnanost a sociální politiku. Sociální Evropa EaSI Nový zastřešující program EU pro zaměstnanost Sociální Evropa EaSI Nový zastřešující program EU pro zaměstnanost Evropská komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání. Navrhovatelka(*): Sylvia-Yvonne Kaufmannová, Výboru pro ústavní záležitosti

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání. Navrhovatelka(*): Sylvia-Yvonne Kaufmannová, Výboru pro ústavní záležitosti EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro kulturu a vzdělávání 2009 2008/2224(INI) 12. 11. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o aktivním dialogu s občany o Evropě (2008/2224(INI)) Výbor pro kulturu a vzdělávání Zpravodaj: Gyula

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

ERASMUS+ MLÁDEŽ DŮM ZAHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE MGR. PETRA E. VOTOČKOVÁ

ERASMUS+ MLÁDEŽ DŮM ZAHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE MGR. PETRA E. VOTOČKOVÁ ERASMUS+ MLÁDEŽ DŮM ZAHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE MGR. PETRA E. VOTOČKOVÁ Erasmus+ (2014 2020) LLP Comenius Erasmus Leonardo Grundtvig SVES Erasmus Mundus, Tempus Mládež v akci I. Mobility 63 % II. Projekty 25

Více

GRUNDTVIG. evropský program

GRUNDTVIG. evropský program GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých GRUNDTVIG podprogram LLP 2 2 GRUNDTVIG v České republice 2001 2003 v rámci EU programu Socrates I 2004 2006 v rámci EU programu Socrates II 2007

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo PO ii : 7. 3 Prioritní osa: Název PO: Další vzdělávání Číslo oblasti 7. 3. 1 podpory:

Více

Národní vzdelávac fond. Evropský sociální fond investuje i do Vaší budoucnosti

Národní vzdelávac fond. Evropský sociální fond investuje i do Vaší budoucnosti í ac Evropský sociální investuje i do Vaší budoucnosti Co je to ESF? Jeden ze ctyr strukturálních u,, jejichž spolecným cílem je snížení rozdílu v životní úrovni,, které existují mezi regiony, skupinami

Více

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2014

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2014 Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2014 Co způsobuje stres podnikům a jejich manažerům? 1. Nemají dostatek financí na rozvoj

Více

Program pro konkurenceschopnost podniků s důrazem na malé a střední podniky (2014-2020)

Program pro konkurenceschopnost podniků s důrazem na malé a střední podniky (2014-2020) Program pro konkurenceschopnost podniků s důrazem na malé a střední podniky (2014-2020) Programme for the Competitiveness of enterprises and SMEs (COSME) 2014-2020 CIP COSME a H2020 2007-2013 2014-2020

Více

Strategické projekty. Rada pro inovace,

Strategické projekty. Rada pro inovace, Strategické projekty Rada pro inovace, 9. 2. 2017 Práce se strategickými projekty/intervencemi Strategický projekt V souladu s RIS3 MSK, resp. NRIS Posiluje spolupráci mezi subjekty v kraji Přínos/dopad

Více

Začlenění lidí s postižením

Začlenění lidí s postižením Začlenění lidí s postižením Evropská strategie rovných příležitostí Evropská komise Stejné příležitosti pro stejná práva Evropská přidaná hodnota Rok 2003, Evropský rok osob se zdravotním postižením (EYPD),

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 15.6.2006 KOM(2006) 302 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} CS CS SDĚLENÍ KOMISE RADĚ

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

Program celoživotního učení ERASMUS. Dana Petrova Dům zahraničních služeb 15.3.2011 / UPOL

Program celoživotního učení ERASMUS. Dana Petrova Dům zahraničních služeb 15.3.2011 / UPOL Program celoživotního učení ERASMUS Dana Petrova Dům zahraničních služeb 15.3.2011 / UPOL Program celoživotního učení (LLP) vzdělávací program EU zaměřený na podporu spolupráce a mobility v rámci Evropy

Více

Asistentský pobyt Comenius

Asistentský pobyt Comenius Comenius Mobility Program Comenius, který je součástí Programu celoživotního učení, se zaměřuje na všeobecné i odborné vzdělávání. Grantovými prostředky podporuje mezinárodní spolupráci mateřských, základních

Více

Progress Program EU pro zaměstnanost a sociální solidaritu na období

Progress Program EU pro zaměstnanost a sociální solidaritu na období Progress Program EU pro zaměstnanost a sociální solidaritu na období 2007 2013 Zajišťuje, aby mohlo Společenství hrát svou úlohu v podpoře závazků, které členské státy přijaly ohledně vytvoření více a

Více

Možnosti grantové podpory škol Evropský sociální fond, komunitární programy a partnerské projekty

Možnosti grantové podpory škol Evropský sociální fond, komunitární programy a partnerské projekty Možnosti grantové podpory škol Evropský sociální fond, komunitární programy a partnerské projekty Ing. Václav Kugler lesní inženýr se zálibou v botanice předseda Správní rady, ENVIRA, o.p.s. fundraiser,

Více

Program celoživotního učení se zaměřením na aktivity podprogramu Leonardo da Vinci. Mgr. Helena Slivková

Program celoživotního učení se zaměřením na aktivity podprogramu Leonardo da Vinci. Mgr. Helena Slivková Program celoživotního učení se zaměřením na aktivity podprogramu Leonardo da Vinci Mgr. Helena Slivková Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) součást Domu zahraničních služeb od 2007

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zavádí Program InvestEU

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zavádí Program InvestEU EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 4 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zavádí Program InvestEU {SEC(2018) 293 final} - {SWD(2018) 314 final}

Více

14690/1/07 RECH 325 ATO 145 COMPET 348 REGIO 43

14690/1/07 RECH 325 ATO 145 COMPET 348 REGIO 43 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 23. listopadu 2007 (19.11) (OR. en) 15362/07 RECH 378 ATO 155 COMPET 388 REGIO 52 TELECOM 147 POZNÁMKA Odesílatel: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát 14690/1/07

Více

& evropský program Grundtvig

& evropský program Grundtvig Vzdělávání dospělých & evropský program Grundtvig 1 Dům zahraničních služeb (DZS) příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR zajišťováníškolských vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva

Více

Evropská strategie zaměstnanosti Snaha o zlepšení zaměstnanosti v Evropě

Evropská strategie zaměstnanosti Snaha o zlepšení zaměstnanosti v Evropě Evropská strategie zaměstnanosti Snaha o zlepšení zaměstnanosti v Evropě Co znamená evropská strategie zaměstnanosti? Každý potřebuje práci. Všichni potřebujeme vydělávat peníze na živobytí. V osobní rovině

Více

Title. Sub-title. Podpora transferu technologií a možnosti financování VaV. Ing. Lukáš Gottesman BIC Ostrava projektový manager

Title. Sub-title. Podpora transferu technologií a možnosti financování VaV. Ing. Lukáš Gottesman BIC Ostrava projektový manager Podpora transferu technologií a možnosti financování VaV Title Ing. Lukáš Gottesman BIC Ostrava projektový manager Sub-title PLACE PARTNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry 2 Základní

Více

MPSV a rozvoj venkova v současném programovém období 2007-13 a příprava na programové období 2014-2020

MPSV a rozvoj venkova v současném programovém období 2007-13 a příprava na programové období 2014-2020 MPSV a rozvoj venkova v současném programovém období 2007-13 a příprava na programové období 2014-2020 Národní konference Venkov 2012 Nové Hrady, 1.-3. října 2012 Ing. Vladimír Kváča Ph.D., MPSV ČR Obsah

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Havířov

Více

HARMONOGRAM VÝZEV. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) VES 2016

HARMONOGRAM VÝZEV. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) VES 2016 Poskytovatel Nazev aktivity Cil aktivity Termín podání návrhu projektu Malé granty (Small Grants): 1. června, 1. září a 1. prosince; Visegradský fond Standardní granty (Standard Grants): 15. září Visegrádský

Více

Možnosti získávání dotačních prostředků ze Strukturální fondů EU MUDr. Jiří SPILKA Dr. FAUST s.r.o. ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ DOTAČNÍCH MOŽNOSTÍ 1. Strukturální fondy EU a Fond soudržnosti EU 2. Komunitární programy

Více

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+

Dům zahraniční spolupráce. Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce www.dzs.cz přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání administruje programy Evropské komise a další programy a sítě

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ NA ROK 2016 BRNO,

Více

Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti. MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti. MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu Právní normy EU Sociální politika i politika zaměstnanosti jsou v plně k kompetenci národních

Více

Evropská politika soudržnosti 2014 2020

Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 2. Jaké jsou hlavní zmeny? 3. Jaké bude financování

Více