Osobnosti československé astrofotografie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Osobnosti československé astrofotografie"

Transkript

1 Osobnosti československé astrofotografie Československo je již historicky zemí s velkou astronomickou tradicí a s velkým množství hvězdáren různého typu a zaměření. A samozřejmě i s velkým počtem astronomů, zejména těch amatérských. Mnoho z nich obrací k nebi nejen své oči, ale i objektivy svých astrofotografů. A mnoho z nich bylo a je i členy České astronomické společnosti. A právě o nich, ale nejen o nich, bude toto povídání. Marcel Bělík, Hvězdárna v Úpici

2 let České astronomické společnosti

3 Josef Klepešta (4. června července 1976) byl český astronom a astrofotograf. Proslavil se zejména společnou fotografií Galaxie v Andromedě a výrazného bolidu, kterou zachytil v noci 12. na 13. září 1923 nad Ondřejovem. V noci z 12. na 13. září 1923 pořídil tehdy osmadvacetiletý Josef Klepešta čtyřhodinovou expozicí na skleněnou fotografickou desku 20 cm astrografem hvězdárny v Ondřejově fotografii známé galaxie M31 v souhvězdí Andromedy. Během expozice prolétl zorným polem bolid, který zanechal jasnou stopu a tak vznikla jeho slavná fotografie.

4 Dvojitý Fričův astrograf s průměry objektivů 16/72 cm, 21/95 cm a s pointerem 13,5/117 cm Klepeštova fotografie vznikla pět let po založení České astronomické společnosti. Inspirovala spousty astronomů i návštěvníků hvězdáren a stala se neodmyslitelnou součástí české astronomie. Například v publikaci ESO vydané při příležitosti vstupu České republiky do Evropské jižní observatoře zaujímá čestné místo vedle Staroměstského orloje a Klementina. Josef Klepešta

5

6

7 Moře Jasu

8

9 Josef Klepešta autor mnoha knih

10 Planetka (3978) Klepešta, kterou v roce 1973 objevila Zdeňka Vávrová na hvězdárně Kleť. Průměr 29 km

11 Antonín Mrkos 27. ledna 1918 Střemchoví, okres Brno-venkov 29. května 1996 Praha Působil především na slovenské observatoři na Skalnatém plese ( ), na Lomnickém Štítu ( ) a poté na hvězdárně na Kleti. Účastník dvou sovětských expedic do Antarktidy a Ředitel hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích včetně pobočky Hvězdárny Kleť Byl docentem na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, kde přednášel astronomii. Pozorování malých těles sluneční soustavy, planetek a komet. Během svého života objevil, nebo byl spoluobjevitelem celkem 273 planetek a 13 komet.

12

13 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková je krátkoperiodická kometa objevená nezávisle v Japonsku pozorovatelem Minoru Honda a na Slovensku tandemem Antonín Mrkos a Ľudmila Pajdušáková z observatoře Skalnaté Pleso (3., 6. a ). Obíhá po s oběžnou dobou 5.25 let. Velikost jádra se pohybuje v rozmezí km.

14 29. července 1957 jasná kometa 20. století C/1957 P1, objevená Antonínem Mrkosem na Lomnickém Štíte s jasností 3 mag a ohonem asi 4 stupně. Pozorování komety provedli ještě dva pozorovatelé z Ameriky a Japonska. Ale protože zaslali svá pozorování o něco později, nese kometa pouze Mrkosovo jméno.

15

16

17 Druhý český vědec na Antarktidě: Výzkum v nejdrsnějších podmínkách na Zemi V listopadu 1957 přistál u břehů Antarktidy ledoborec Ob a dopravil na stanici Mirnyj třetí sovětskou expedici. Střídala skupinu A. F. Trešnikova a vedl ji Tolstikov. Členem výpravy byl československý astronom Antonín Mrkos ( ). Jedním z úkolů nové skupiny bylo zřízení stanice v oblasti pólu relativní nedostupnosti (oblast vymezená jižní šířky, východní délky a jižní šířky, východní délky). Antonín Mrkos (vlevo) a Stanislav Bártl vyměřují polohu v oblasti Lazarevova ledovce. Po leteckém průzkumu ( ) se 26. prosince 1957 vydala na cestu první skupina tahačů a motorových saní. Dojela na stanice Pioněrskaja a Komsomolskaja ( ). Pokračovala ke stanici Vostok a 10. února položila základ ke stanici Sovětskaja (78 24 jižní šířky). Stala se východiskem pro cestu do oblasti pólu nedostupnosti, kterého kolona tahačů, vedená J. Tolstikovem, dosáhla 14. prosince Na jižní šířky a východní délky zřídila stanici s názvem Pól nedostupnosti.

18 (1832) Mrkos Objevitel: L. I. Černych Datum objevu: Místo objevu: Naučnyj Základní označení: 1969 PC Průměr 29 km Pojmenována na počest Antonína Mrkose, ředitele kleťské observatoře v Československu, známého svou činností v oblasti kometární astronomie.

19 10. června 1901, Stará Boleslav 10. ledna 1965, Brandýs nad Labem Astronom, který miloval mraky Antonín Bečvář

20 Antonín Bečvář Od samého počátku byl nadšeným astronomem amatérem, který přerostl v profesionála číslo jedna československé astronomie před válkou a i po druhé světové válce. Pozoroval Měsíc, věnoval se astronomické fotografii, jeho snímky tehdy udivovaly čtenáře astronomického časopisu Říše hvězd. Kromě pozorování planet se zabýval kometami, jednu z nich objevil a nese dodnes jeho jméno. Věnoval se také pozorování Slunce nebo meteorických rojů. Kromě odborné astronomické práce se zasloužil o výstavbu nejvýše položené observatoře v tehdejším Československu v Tatrách na Skalnatém plese a tím položil základy moderní slovenské astronomie. V roce 1937 odjel do Vysokých Tater, kde si jako státní klimatolog v lázních na Štrbském plese na terase hotelu Kriváň postavil svoji první vysokohorskou observatoř. Snil o další veliké a ta se mu podařila postavit v roce Sem se instaloval 60 cm dalekohled ze Starej Daly (Hurbanovo). Potom v roce 1945 musel čelit překážkám se záchranou hvězdárny před ustupující německou armádou. V roce 1951 úspěšný a světově uznávaný vědec Antonín Bečvář byl ze svého Skalnatého plesa odvolán. Vrátil se zpět do Brandýsa, kde zcela stranou oficiálního astronomického světa pracoval na svých hvězdných atlasech.

21 Antonín Bečvář

22 Antonín Bečvář

23 Antonín Bečvář Atlas Coeli, Eclipticalis, Borealis, Australis

24 Antonín Bečvář

25 Na československý návrh nazvala Mezinárodní astronomická unie jeden z kráterů na odvrácené straně Měsíce jeho jménem. Antonín Bečvář Planetka Becvar 17. září 1982, Kleť Průměr 9 km

26 Jindřich Zeman Jindřich Zeman ( ) - amatérský astronom z Hradce Králové, kde pracoval jako bankovní úředník. Zabýval se pozorováním Slunce a meteorických rojů, ovšem hlavně byl vynikajícím a vytrvalým astrofotografem, který se vždy rád podělil o své zkušenosti. Byl také neúnavným brusičem zrcadel, stavitelem montáží, astrografů a dalekohledů.

27 Jindřich Zeman Zde je jedna ze slavných historek astrofotografie: Když jednoho večera pan prof. Průša navštívil Jindřicha Zemana, byl požádán, aby podržel větev stromu, která překážela ve výhledu na kometu, kterou chtěl J. Zeman právě fotografovat. Pan profesor ovšem netušil, že expozice bude trvat několik hodin, ale protože i on byl nadšeným astronomem, tak svým deštníkem trpělivě větev udržel až do zdárného konce expozice. Na základě návrhu Josefa Klepešty, Česká astronomická společnost v roce 1943 udělila Jindřichu Zemanovi své nejvyšší ocenění v podobě cena prof. Františka Nušla, které obdržel ve svých 49 letech za jeho mimořádné schopnosti a zásluhy o rozvoj České astronomie.

28 Orion, , expozice 5 hod 40 min bez hodinového stroje, Zeiss V roce 1953, 11. srpna, zachytil skvělý astrofotograf Jindřich Zeman v Hradci Králové astrografem, který je nyní umístěn na úpické hvězdárně, při dvouhodinové expozici souhvězdí Orla fotografii přelétnuvší Perseidy.

29

30 Zeiss Triplet 1:4,8 f 500 mm Tessar 1:2,7 f 165 mm pointer f 900 mm

31 V roce 2002 byla po Jindřichu Zemanovi pojmenována planetka hlavního pásu "33528 Jinzeman". Ta byla objevena 17. dubna 1999 na observatoři v Ondřejově (Petr Pravec), má oběžnou dobu 3,5712 roků a od Slunce obíhá ve vzdálenosti 20,1 až 2,65 AU. Průměr 2,860 km.

32 Jindřich Zeman

33 Ještě před příchodem digitální astrofotografie a zpracováním obrázků na počítači vytvořil svoji, téměř legendární mozaiku Mléčné dráhy. Tato super-expozice zabrala 157 hodin a mozaika byla sestavena z neuvěřitelných 57 snímků. Snímky pak ručně sestavil za pomocí nůžek a lepidla do jedné velké fotografie. Tu pak vyfotografoval a na světě byl jeden velký snímek Mléčné dráhy. Nutno připomenout, že tento snímek, i když vznikl před více jak 80 lety, byl nasnímán v Hradci Králové, a v porovnání s dnešní situací se světelným znečištěním ve městě, je naprosto nemyslitelné něco podobného opakovat.

34 Jindřich Zeman Zdenek Bardon

35 Česká astrofotografie (měsíce)

36 ČAM

37 ČAM

38 ČAM

39 ČAM

40 Cena Jindřicha Zemana Uděleno Laureát Vítězný snímek 2017 Pavel Prokop, (*1971) 2016 Pavel Pech, (*1980) 2015 Vlastimil Musil Jupiter a dvojitý přechod měsíců Ganymed a Io, ČAM březen 2016 IFN v okolí M81 a M82, ČAM duben 2015 M45 Plejády širší okolí, ČAM listopad Ing. Pavel Štarha, Ph.D. (*1974) Červení skřítci, ČAM srpen Libor Richter (*1975) NGC 7497 a MBM 54, ČAM prosinec 2012

41 Astrofotograf roku

42 Miloslav Druckmüller

43 Miloslav Druckmüller

44 Petr Horálek

45 Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem knihy Tajemná zatmění. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Petr Horálek

46 Petr Horálek

47 Palo Rapavý

48 Palo Rapavý

49 Operátor robotického dalekohledu FRAM fyzikálního ústavu AV ČR, který je umístěn v jihoamerické pampě na observatoři Pierra Augera. V současné době je místopředsedou Sekce pro děti a mládež ČAS, dále je členem Klubu astronomů Liberecka, Sekce proměnných hvězd a exoplanet, SMPH a APO. Rovněž objevitel mnoha proměnných hvězd. Martin Mašek Robotický dalekohled FRAM při nočním pozorování.

50 Zdenek Bardon Mojí hlavní vášní je astrofotografie a také stavby robotických observatoří. Na střeše mého domu jsem si postavil miniaturní plně robotickou observatoř, která pracuje zatímco astronom klidně spí ve své posteli, proto tomu říkám "Bačkorová astronomie".k fotografování mohu tak využít doby, která by za normálních okolností byla pro mne nedostupná, protože druhý den ráno musím jít pracovat.

51 Pavel Cagaš

52 . a spousta dalších

53 nebo snad

54 Děkuji za pozornost Marcel Bělík Hvězdárna v Úpici

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 190 ze 6. 9. 2013

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 190 ze 6. 9. 2013 ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov tel. 775 388 400, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

Objevena česká proměnná hvězda v naší Galaxii

Objevena česká proměnná hvězda v naší Galaxii ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov tel. 775 388 400, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

K většině poznatků o vesmíru přispěla astrofotografie. Ale tématem přednášky bude spíše seznámení se s fotografií krás oblohy, ne vědecký výzkum.

K většině poznatků o vesmíru přispěla astrofotografie. Ale tématem přednášky bude spíše seznámení se s fotografií krás oblohy, ne vědecký výzkum. K většině poznatků o vesmíru přispěla. Ale tématem přednášky bude spíše seznámení se s fotografií krás oblohy, ne vědecký výzkum. Představení autora: astrofotograf náhlých záchvatů :-)... Téměř každý fotograf

Více

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Komu je kniha určena 7 Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 Čím se liší fotografování noční oblohy od běžného fotografování 10 Nejlepším prostředím je černočerná tma 10 I ta nejjasnější

Více

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 259 z

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 259 z ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov tel. 775 388 400, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

2. OZNÁMENÍ ČESKO-SLOVENSKÝ ASTROFOTOGRAFICKÝ WORKSHOP

2. OZNÁMENÍ ČESKO-SLOVENSKÝ ASTROFOTOGRAFICKÝ WORKSHOP 2. OZNÁMENÍ ČESKO-SLOVENSKÝ ASTROFOTOGRAFICKÝ WORKSHOP ASTROFOTOGRAFIE NEJEN V DIGITÁLNÍM VĚKU PŘÍNOSY A PERSPEKTIVY workshop je věnován těm, co si ještě máchali ruce ve vývojce a jejich moderním následovníkům

Více

Jihlavská astronomická společnost www.jiast.cz, info@jiast.cz

Jihlavská astronomická společnost www.jiast.cz, info@jiast.cz Akce realizované v roce 2009 17. prosince 2009: Astronomický klub JAS: Galaktická astronomie; od 17:00 hod. brána 4. prosince 2009: Besídka Jihlavské astronomické společnosti: Neveřejné, přístupné pouze

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 1. stupeň základních škol Pro zvídavé školáčky jsme připravili řadu naučných programů a besed zaměřených

Více

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Adresa: Hvězdárna Fr. Pešty, P.O.Box 48, Sezimovo Ústí Poloha: 49 23 10 s.š., +14 42 20 v.d., 420 m.n.m. Telefon: 0606 / 578648, 0361 / 262972, 275791, 0602 / 422166 E-mail:

Více

Plán práce na rok 2008

Plán práce na rok 2008 Hvězdárna v Úpici Plán práce na rok 2008 Hlavní úkoly: 1. Přednášky pro veřejnost, exkurze, praktická pozorování na hvězdárně i mimo hvězdárnu, předávání informací široké veřejnosti. 2. Práce s mládeží

Více

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost www.astroklub.cz Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost http://vysocina.astro.cz Hvězdářská ročenka 2017 Jakub Rozehnal a kolektiv Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Více

A m a tér s k é objevy k om et v pos ledn ích letech. Martin Mašek

A m a tér s k é objevy k om et v pos ledn ích letech. Martin Mašek A m a tér s k é objevy k om et v pos ledn ích letech Martin Mašek Malá statistika na úvod Objevy komet - NEO SkySurvey 2008 219 komet, z toho 4 amatérsky, 0 vizuálně 2007 223 komet, z toho 3 amatérsky,

Více

Stoletá ČAS (Z jadérka strom vyrůstá) Jiří GRYGAR Fyzikální ústav AV ČR Praha Učená společnost ČR

Stoletá ČAS (Z jadérka strom vyrůstá) Jiří GRYGAR Fyzikální ústav AV ČR Praha Učená společnost ČR Stoletá ČAS (Z jadérka strom vyrůstá) Jiří GRYGAR Fyzikální ústav AV ČR Praha Učená společnost ČR PRAVĚK 1912 Arthur Kraus: Lidová hvězdárna v Pardubicích 1917 Založení České astronomické společnosti:

Více

Trochu astronomie. v hodinách fyziky. Jan Dirlbeck Gymnázium Cheb

Trochu astronomie. v hodinách fyziky. Jan Dirlbeck Gymnázium Cheb Trochu astronomie v hodinách fyziky Jan Dirlbeck Gymnázium Cheb Podívejte se dnes večer na oblohu, uvidíte Mars v přiblížení k Zemi. Bude stejně velký jako Měsíc v úplňku. Konec světa. Planety se srovnají

Více

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Prostředky amatérské astrofotografie K většině poznatků o vesmíru přispěla astrofotografie. Ale tématem přednášky bude spíše

Více

Možnosti a perspektivy odborných pozorování nejen na hvězdárnách

Možnosti a perspektivy odborných pozorování nejen na hvězdárnách Možnosti a perspektivy odborných pozorování nejen na hvězdárnách Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. K jeho realizaci bylo využito prostředků fondu

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2018 I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava - Proč Sluneční soustava? - Co to je - obecně? - Z čeho se skládá? Sluneční soustava inventura: 1. Slunce jediná

Více

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce XV METEORY

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce XV METEORY Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce XV METEORY Meziplanetární hmota Komety Prachové částice Planetky Meteory a roje METEORICKÝ PRACH miniaturní částice vyplňující meziplanetární

Více

Astronomický rok 2015

Astronomický rok 2015 Astronomický rok 2015 V následujícím článku jsou vybrány nejzajímavější nebeské úkazy a události vztahující se k astronomii, které nám nabídne nadcházející rok. Dnes si projdeme první pololetí 2015. Ze

Více

C/2009 R1 McNaught. Maximální jasnosti by kometa m la dosáhnout na konci ervna, kdy ji nalezneme nízko nad se- verním obzorem.

C/2009 R1 McNaught. Maximální jasnosti by kometa m la dosáhnout na konci ervna, kdy ji nalezneme nízko nad se- verním obzorem. Baronesa čtvrtletník Hvězdárny barona Artura Krause DDM DELTA Pardubice, ul. Gorkého Podivný černobílý obrázek zachycuje v inverzních barvách blížící se vlasatici, kometu C/2009 R1 McNaught. Kometu objevil

Více

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů)

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů) A Přehledový test (max. 20 bodů) POKYNY: U každé otázky zakroužkuj právě jednu správnou odpověď. Pokud se spleteš, původní odpověď zřetelně škrtni a zakroužkuj jinou. Je povolena maximálně jedna oprava.

Více

Podmínky k zápočtu z předmětu KOF/AP

Podmínky k zápočtu z předmětu KOF/AP Podmínky k zápočtu z předmětu KOF/AP - od každého vyučujícího splnit úkoly a odevzdat mu je do 18.1.2008 - každý vyučující je k dispozici pro potřebnou konzultaci Meteory (Kalaš Václav) napozorovat minimálně

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2018 I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava - Proč Sluneční soustava? - Co to je - obecně? - Z čeho se skládá? Sluneční soustava inventura: 1. Slunce jediná

Více

V TOMTO ČÍSLE ŘÍJEN 2013. www.astropatrola.cz /astronomie-na-skolach /moodle /klub. 357 070 595 hvezdarna@astropatrola.cz

V TOMTO ČÍSLE ŘÍJEN 2013. www.astropatrola.cz /astronomie-na-skolach /moodle /klub. 357 070 595 hvezdarna@astropatrola.cz V TOMTO ČÍSLE ŘÍJEN 2013 2 Přístroje v projektu Teleskop VL-KVT Celooblohový monitor TV kamery 3 SID monitor Pozvánka na Astronomické středy na hvězdárně 4 Přednáškový cyklus v Krajské knihovně 6 Výuková

Více

Mgr. Jan Ptáčník. Astronomie. Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka

Mgr. Jan Ptáčník. Astronomie. Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka Mgr. Jan Ptáčník Astronomie Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka Astronomie Jevy za hranicemi atmosféry Země Astrofyzika Astrologie Historie Thalés z Milétu: Země je placka Ptolemaios: Geocentrismus

Více

VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY

VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY Pro žáky 6. ročníku Člověk a příroda Zeměpis - Vesmír Září 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k probírání nového učiva formou - prezentace - práce s textem - doplnění úkolů. Rozvíjí

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.35 EU OP VK. Fyzika Orientace na obloze

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.35 EU OP VK. Fyzika Orientace na obloze Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.35 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Červen 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Orientace na

Více

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc ZEMĚ V POHYBU Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o Zemi, jejích pohybech a o historii výzkumu vesmíru. Země Země je třetí planetou

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., 25.11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika, Planetárium

Více

ASTRONOMICKÉ informace - 3/2010 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, Rokycany

ASTRONOMICKÉ informace - 3/2010 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, Rokycany ASTRONOMICKÉ informace - 3/2010 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany http://hvr.cz Epsilon Aurigae Se začátkem roku 2010 končí první fáze záhadné astronomické proměny. V srpnu 2009 podali

Více

Mobilní astronomická expedice 2007

Mobilní astronomická expedice 2007 Mobilní astronomická expedice 2007 Závěrečná zpráva 27. ročník Mobilní astronomické expedice (MAE2007) proběhl ve dnech 12. srpna - 19. září na tradičním tábořišti - louce Tále nad obcí Zachotín v kraji

Více

Vesmír pohledem Hubblova teleskopu

Vesmír pohledem Hubblova teleskopu Vesmír pohledem Hubblova teleskopu Hubble dalekohled Hubbleův teleskop se nachází mimo naši atmosféru a krouží okolo Země ve výšce 593 km na hladinou moře a naši planetu oběhne rychlostí 28.000 km/h za

Více

Astronomická jednotka (AU)

Astronomická jednotka (AU) URČOVÁNÍ VZDÁLENOSTÍ V ASTRONOMII Astronomická jednotka (AU) Světelný rok (LY) Jiří Prudký: MINIMIUM ASTRONOMICKÝCH ZNALOSTÍ PODÍVEJTE SE NA NOČNÍ OBLOHU! VÝPRAVA DO SLUNEČNÍ SOUSTAVY NEJBLIŽŠÍ HVĚZDA

Více

Astronomie, sluneční soustava

Astronomie, sluneční soustava Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď.

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Kdo je autorem výroku: Je to malý krok pro člověka, ale veliký skok pro lidstvo!? a) Isaac Newton b) Galileo

Více

Projekt Brána do vesmíru

Projekt Brána do vesmíru Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Základy (ne)vědecké astronomické fotografie 1. Astronomický dalekohled 2. Astronomická fotografie jednoduchými prostředky

Více

Vážení čtenáři, Moderní astronomie: listopad 2014 1 / 8

Vážení čtenáři, Moderní astronomie: listopad 2014 1 / 8 Vážení čtenáři, dostáváte do rukou další číslo zpravodaje, který vychází v rámci realizace projektu Astronomie a přírodní vědy interaktivní formou na školách Karlovarského kraje v operačním programu Vzdělávání

Více

Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby

Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 201 z 5. 8. 2014 Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby Po více než deseti letech

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Mini projekt k tématu Cesta od středu Sluneční soustavy až na její okraj Říjen listopad 2014 Foto č. 1: Zkusili jsme vyfotografovat Měsíc digitálním fotoaparátem

Více

Základní jednotky v astronomii

Základní jednotky v astronomii v01.00 Základní jednotky v astronomii Ing. Neliba Vlastimil AK Kladno 2005 Délka - l Slouží pro určení vzdáleností ve vesmíru Základní jednotkou je metr metr je definován jako délka, jež urazí světlo ve

Více

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Jsme na začátku projektu

Více

Objevte planety naší sluneční soustavy Za 90 minut přes vesmír Na výlet mezi Ehrenfriedersdorf a Drebach

Objevte planety naší sluneční soustavy Za 90 minut přes vesmír Na výlet mezi Ehrenfriedersdorf a Drebach Objevte planety naší sluneční soustavy Za 90 minut přes vesmír Na výlet mezi Ehrenfriedersdorf a Drebach Sluneční soustava Sonnensystem Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým

Více

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 182 z Kolem Země 15. února 2013 prolétne planetka 2012 DA14

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 182 z Kolem Země 15. února 2013 prolétne planetka 2012 DA14 ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov tel. 775 388 400, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Fričova 298, 251 65 Ondřejov

Více

VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II.

VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II. VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Galaxie Mléčná dráha je galaxie, v níž se nachází

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 13.1.2012 Třída: 3 Datum:28.12. 2011 1 Sluneční soustava Vzdělávací

Více

OBSAH ÚVOD. 6. přílohy. 1. obsah. 2. úvod. 3. hlavní část. 4. závěr. 5. seznam literatury. 1. Cíl projektu. 2. Pomůcky

OBSAH ÚVOD. 6. přílohy. 1. obsah. 2. úvod. 3. hlavní část. 4. závěr. 5. seznam literatury. 1. Cíl projektu. 2. Pomůcky Vytvořili: Žáci přírodovědného klubu - Alžběta Mašijová, Veronika Svozilová a Simona Plesková, Anna Kobylková, Soňa Flachsová, Kateřina Beránková, Denisa Valouchová, Martina Bučková, Ondřej Chmelíček ZŠ

Více

Astronomie a vesmír. Bc. Irena Staňková. Čeština. Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Vytvo eno v programu Smart. Prezentace / Aktivita

Astronomie a vesmír. Bc. Irena Staňková. Čeština. Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Vytvo eno v programu Smart. Prezentace / Aktivita Identifikátor materiálu: EU 2 41 ČLOV K A P ÍRODA Anotace Astronomie a vesmír Autor Bc. Irena Staňková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Speciální vzdělávací potřeby

Více

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Překážky na cestě k objevům Pavel Cagaš Sekce artefaktů a falešných minim České astronomické společnosti Hodnověrnost

Více

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Královská obora 233, 170 21 Praha 7, tel.: 02/33377204 Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 53 z 20. 10. 2003 Cena Littera astronomica za rok

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ vyplňuje žák Identifikace práce Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) A. Přehledový test

Více

Obsah DUBEN 48 ÚVOD 4 LEDEN 8 ÚNOR 20 KVĚTEN 64 BŘEZEN 32 ČERVEN 76

Obsah DUBEN 48 ÚVOD 4 LEDEN 8 ÚNOR 20 KVĚTEN 64 BŘEZEN 32 ČERVEN 76 Obsah ÚVOD 4 Několik praktických rad 4 Doporučení k okénkům pro pokročilé 5 Obtočnová souhvězdí 6 Co všechno můžete vidět na obloze pouhým okem 7 LEDEN 8 Obloha v lednu 23.00 SEČ 8 Objekt měsíce Plejády

Více

TRANZIT VENUŠE 2012, ANEB KDO Z NÁS BUDE JEŠTĚ ŽÍT V ROCE 2117?

TRANZIT VENUŠE 2012, ANEB KDO Z NÁS BUDE JEŠTĚ ŽÍT V ROCE 2117? TRANZIT VENUŠE 2012, ANEB KDO Z NÁS BUDE JEŠTĚ ŽÍT V ROCE 2117? Jaroslav Vyskočil Abstrakt Článek se zabývá přechodem planety Venuše přes Sluneční kotouč v roce 2012. V úvodu se stručně zabývám astronomickými

Více

Program ČERVENEC 2017

Program ČERVENEC 2017 Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p.o. Voldušská 721 337 01 Rokycany Pobočka HvRaP Plzeň U Dráhy 11 301 00 Plzeň Telefon: 371722622 e-mail: hvezdarna@hvr.cz 377388400 hvezdarnaplzen@hvr.cz www stránky: http://hvr.cz

Více

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Základy observační astronomie Petr Scheirich Nejjednodušší pozorování Co k němu potřebujeme: Nejjednodušší pozorování Co k

Více

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR č. 91 ze

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR č. 91 ze ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, Boční II / 1401, 141 31 Praha 4 tel. 267 103 040, info@astro.cz ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AV ČR Fričova 298, 251 65 Ondřejov Tiskové prohlášení

Více

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Celosvětový projekt GLOBE at Night nabízí možnost zapojit se do jednoduchého pozorování, které pomáhá mapovat světelné znečištění po celém světě.

Více

Mezinárodní hvězdná soutěž aneb Neklidné nebe v Knihovně U Mokřinky [1]

Mezinárodní hvězdná soutěž aneb Neklidné nebe v Knihovně U Mokřinky [1] Mezinárodní hvězdná soutěž aneb Neklidné nebe v Knihovně U Mokřinky [1] Autor: HONSNEJMANOVÁ, Dagmar [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 1 [3] Rubrika: Kolektivní členové informují [4] Klíčová slova: Knihovna

Více

Úplné zatmění Slunce 29.3.2006 první výsledky

Úplné zatmění Slunce 29.3.2006 první výsledky Úplné zatmění Slunce 29.3.2006 první výsledky Miloslav Druckmüller, VUT Brno, druckmuller@fme.vutbr.cz Hana Druckmüllerová, VUT Brno, druckmuller@fme.vutbr.cz Eva Marková, Hvězdárna v Úpici, markova@obsupice.cz

Více

v01.00 Messierův v katalog Ing. Neliba Vlastimil AK Kladno, 2004

v01.00 Messierův v katalog Ing. Neliba Vlastimil AK Kladno, 2004 v01.00 Messierův v katalog Ing. Neliba Vlastimil AK Kladno, 2004 Messierův v katalog První katalog mlhavých objektů, které by pozorovatel mohl zaměnit za kometu Katalog sestavil v roce 1784 francouzský

Více

VY_32_INOVACE_06_III./20._SOUHVĚZDÍ

VY_32_INOVACE_06_III./20._SOUHVĚZDÍ VY_32_INOVACE_06_III./20._SOUHVĚZDÍ Severní obloha Jižní obloha Souhvězdí kolem severního pólu Jarní souhvězdí Letní souhvězdí Podzimní souhvězdí Zimní souhvězdí zápis Souhvězdí Severní hvězdná obloha

Více

Výroční zpráva o činnosti hvězdárny Turnov

Výroční zpráva o činnosti hvězdárny Turnov Výroční zpráva o činnosti hvězdárny Turnov 2016 Zpráva o činnosti Hvězdárny Turnov za rok 2016 Hvězdárna byla uvedena do provozu po dlouhých letech nečinnosti a chátrání v listopadu 2013. Základní rekonstrukce

Více

Lidová hvězdárna a amatérská astronomie na počátku třetího milénia. (Dagmar Jarošová, Mgr. Jindřich Žižka1, Mgr. Štěpán Ledvinka, Ph.D.2, 15.1.

Lidová hvězdárna a amatérská astronomie na počátku třetího milénia. (Dagmar Jarošová, Mgr. Jindřich Žižka1, Mgr. Štěpán Ledvinka, Ph.D.2, 15.1. Lidová hvězdárna a amatérská astronomie na počátku třetího milénia. Hvězdárna Boleslava Tecla při DDM Moravská Třebová. (Dagmar Jarošová, Mgr. Jindřich Žižka1, Mgr. Štěpán Ledvinka, Ph.D.2, 15.1.2012)

Více

100 let ČAS a Sluneční sekce

100 let ČAS a Sluneční sekce 100 let ČAS a Sluneční sekce E. Marková, Sluneční sekce ČAS, eva.radec @seznam.cz Abstrakt Sluneční sekce je v rámci České astronomické společnosti jednou z nejstarších sekcí. Vznikla jako jedna z prvních

Více

Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem

Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem BSP Multimedia Český multimediální CD-ROM Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem Copyright Dorling Kindersley 2002 DSP Multimedia s.r.o. ANOTACE Multimediální CD-ROM zpracovává

Více

Zatmění Slunce v roce 2012. Jan Sládeček. Abstrakt:

Zatmění Slunce v roce 2012. Jan Sládeček. Abstrakt: Zatmění Slunce v roce 2012 Jan Sládeček Abstrakt: V roce 2012 došlo k prstencovému i úplnému zatmění Slunce a také k přechodu planety Venuše přes sluneční disk. Tento úkaz lze rovněž považovat za miniaturní

Více

V každé z následujících úloh vyberte slovo či dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání.

V každé z následujících úloh vyberte slovo či dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání. V každé z následujících úloh vyberte slovo či dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání. 1. Kvůli riziku lavin záchranáři služby v terénu. (A) zhoršenému zahájili

Více

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night

Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Průvodce pozorováním noční oblohy pro projekt Globe at Night Celosvětový projekt GLOBE at Night nabízí možnost zapojit se do jednoduchého pozorování, které pomáhá mapovat světelné znečištění po celém světě.

Více

Extragalaktické novy a jejich sledování

Extragalaktické novy a jejich sledování Extragalaktické novy a jejich sledování Novy těsné dvojhvězdy v pokročilém stadiu vývoje přenos hmoty velikost bílého trpaslíka Spektrum klasické novy Objevy nov v ČR 1936 - Záviš Bochníček objevuje ve

Více

NO Severní obloha podzimní souhvězdí

NO Severní obloha podzimní souhvězdí NO Severní obloha podzimní souhvězdí v-h. v. vzd. dekl. objekt souh. pol. [mag] [mag/(1 ) 2 ] ú. r. tvar typ tř. [ly] rekt. [ ] 2,6 M 2,5 M 2,5 M 2,8 M 2 500 1 300 27 M je satelitní galaxií M 31, trochu

Více

7.Vesmír a Slunce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

7.Vesmír a Slunce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Planeta Země 7.Vesmír a Slunce Planeta Země Vesmír a Slunce Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se

Více

Astronomická olympiáda 2005/6 1. kolo (školní)

Astronomická olympiáda 2005/6 1. kolo (školní) Ročník 43 Astronomická olympiáda 2005/6 1. kolo (školní) 1 KOSMICKÉ ROZHLEDY (Z ŘÍŠE HVĚZD) Vážení učitelé, milí žáci! Přicházíme k vám s 3. ročníkem Astronomické olympiády. Účast v uplynulých ročnících

Více

Kronika obce Věžky Srpen 2013 Veřejný život: 2. rybářské závody pro děti 31. srpna 2013.

Kronika obce Věžky Srpen 2013 Veřejný život: 2. rybářské závody pro děti 31. srpna 2013. Kronika obce Věžky Srpen 2013 Veřejný život: 2. rybářské závody pro děti 31. srpna 2013. Dne 31.08.2013 se konaly v pořadí druhé rybářské závody. Účast byla téměř stejná jako při prvních závodech. Počasí

Více

Výroční zpráva za rok 2016

Výroční zpráva za rok 2016 Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost Výroční zpráva za rok 2016 Pobočka Vysočina (PV ČAS) je jednou z osmi poboček České astronomické společnosti (ČAS). ČAS je dobrovolné sdružení odborných a

Více

Ze života v městské části. Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15

Ze života v městské části. Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15 Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15 Mezinárodně uznávaného astrofyzika RNDr. Jiřího Grygara, CSc., který nedávno oslavil 80. narozeniny, přijal ve své kanceláři starosta MČ Praha

Více

Projekt Společně pod tmavou oblohou

Projekt Společně pod tmavou oblohou Projekt Společně pod tmavou oblohou Kometa ISON a populace Oortova oblaku Jakub Černý Společnost pro MeziPlanetární Hmotu Dynamicky nové komety Objev komety snů? Vitali Nevski (Bělorusko) a Artyom Novichonok

Více

Výroční zpráva České astronomické společnosti 2011 stručná charakteristika

Výroční zpráva České astronomické společnosti 2011 stručná charakteristika Výroční zpráva České astronomické společnosti 2011 stručná charakteristika V České astronomické společnosti v roce 2011 pracovalo 8 místních poboček (Praha, Západočeská, Východočeská, Jihočeská, Astronomická

Více

Zpravodaj 2/2006. astronomické informace Hvězdárny v Úpici. 1. Atmosferická měření na Hvězdárně v Úpici za první pololetí roku 2006

Zpravodaj 2/2006. astronomické informace Hvězdárny v Úpici. 1. Atmosferická měření na Hvězdárně v Úpici za první pololetí roku 2006 Zpravodaj 2/2006 astronomické informace Hvězdárny v Úpici 1. Atmosferická měření na Hvězdárně v Úpici za první pololetí roku 2006 2. Přehled počasí na Hvězdárně v Úpici za první pololetí roku 2006 3. Česká

Více

Úkol č. 1. Sluneční soustava

Úkol č. 1. Sluneční soustava Úkol č. 1. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše domovská planeta Země. Systém tvoří především 8 planet, 5 trpasličích planet,

Více

pohyb hvězdy ve vesmírném prostoru vlastní pohyb hvězdy pohyb, změna, souřadné soustavy vzhledem ke stálicím precese,

pohyb hvězdy ve vesmírném prostoru vlastní pohyb hvězdy pohyb, změna, souřadné soustavy vzhledem ke stálicím precese, Změny souřadnic nebeských těles pohyb hvězdy ve vesmírném prostoru vlastní pohyb hvězdy vlastní pohyb max. 10 /rok, v průměru 0.013 /rok pohyb, změna, souřadné soustavy vzhledem ke stálicím precese, nutace,

Více

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce IX KOMETY

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce IX KOMETY Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce IX KOMETY Komety - kosmická tělesa Komety - kosmická tělesa Kometární jádro kometární jádro je planetkám podobné nepravidelné těleso

Více

Astronomie. Astronomie má nejužší vztah s fyzikou.

Astronomie. Astronomie má nejužší vztah s fyzikou. Astronomie Je věda, která se zabývá jevy za hranicemi zemské atmosféry. Zvláště tedy výzkumem vesmírných těles, jejich soustav, různých dějů ve vesmíru i vesmírem jako celkem. Astronom, česky hvězdář,

Více

ASTRONOMICKÉ informace 10/2013 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, Rokycany Kometa přichází

ASTRONOMICKÉ informace 10/2013 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, Rokycany  Kometa přichází ASTRONOMICKÉ informace 10/2013 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany http://hvr.cz Kometa přichází C/2012 S1 (ISON) Kometa, pojmenovaná ISON po zkratce označující síť dalekohledů International

Více

Kategorie EF pondělí 26. 1. 2015

Kategorie EF pondělí 26. 1. 2015 Kategorie EF pondělí 26. 1. 2015 téma přednášky časová dotace přednášející Zatmění Slunce a Měsíce 1 vyučovací hodina (45 minut) Lumír Honzík Podobnost trojúhelníků 2 v. h. Ivana Štejrová Keplerovy zákony

Více

Hledejte kosmickou plachetnici

Hledejte kosmickou plachetnici ASTRONOMICKÉ informace - 3/2011 Hvězdárna v Rokycanech, Voldušská 721, 337 11 Rokycany http://hvr.cz Hledejte kosmickou plachetnici Kosmická sonda NASA pojmenovaná Nano Sail-D rozvinula na oběžné dráze

Více

Astrofyzika. 1. Sluneční soustava. Slunce. Sluneční atmosféra. Slunce 17.6.2013. Slunce planety planetky komety, meteoroidy prach, plyny

Astrofyzika. 1. Sluneční soustava. Slunce. Sluneční atmosféra. Slunce 17.6.2013. Slunce planety planetky komety, meteoroidy prach, plyny 1. Sluneční soustava Astrofyzika aneb fyzika hvězd a vesmíru planety planetky komety, meteoroidy prach, plyny je dominantním tělesem ve Sluneční soustavě koule o poloměru 1392000 km, s průměrnou hustotou

Více

MERKUR. 4. lekce Bára Gregorová a Ondrej Kamenský

MERKUR. 4. lekce Bára Gregorová a Ondrej Kamenský MERKUR 4. lekce Bára Gregorová a Ondrej Kamenský SLUNEČNÍ SOUSTAVA PŘEDSTAVENÍ Slunci nejbližší planeta Nejmenší planeta Sluneční soustavy Společně s Venuší jediné planety bez měsíce/měsíců Má nejmenší

Více

Základní informace o AKP

Základní informace o AKP Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov, o. s. za rok 2014 Astronomický klub Pelhřimov, o. s. (občanské sdružení, dále jen AKP ) je samostatnou právnickou osobou podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování

Více

Soutěžní úlohy části A a B (12. 6. 2012)

Soutěžní úlohy části A a B (12. 6. 2012) Soutěžní úlohy části A a B (1. 6. 01) Pokyny k úlohám: Řešení úlohy musí obsahovat rozbor problému (náčrtek dané situace), základní vztahy (vzorce) použité v řešení a přesný postup (stačí heslovitě). Nestačí

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 6.1Slunce, planety a jejich pohyb, komety Vesmír - Slunce - planety a jejich pohyb, - komety, hvězdy a galaxie 2 Vesmír či kosmos (z

Více

Tři jasné bolidy. Marcel Bělík, Ladislav Křivský Hvězdárna v Úpici

Tři jasné bolidy. Marcel Bělík, Ladislav Křivský Hvězdárna v Úpici Tři jasné bolidy Marcel Bělík, Ladislav Křivský Hvězdárna v Úpici V příspěvku jsou popsány tři případy jasných meteorů bolidů, zaznamenaných optickými, seismickými a radarovými metodami. Srovnáním všech

Více

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST sekretariát: Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Fričova 298, 251 65 Ondřejov tel. 775 388 400, info@astro.cz Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 237 z

Více

Digitální astronomická. fotografie. zimní semestr Radek Prokeš. FJFI ČVUT v Praze

Digitální astronomická. fotografie. zimní semestr Radek Prokeš. FJFI ČVUT v Praze Fyzikální seminář zimní semestr 2009 Digitální astronomická Digitální astronomická fotografie Radek Prokeš FJFI ČVUT v Praze 15. 10. 2009 Digitální astronomická fotografie Digitální astronomická fotografie!

Více

Eta Carinae. Eta Carinae. Mlhovina koňské hlavy. Vypracoval student Petr Hofmann 8.3.2004 z GChD jako seminární práci z astron. semináře.

Eta Carinae. Eta Carinae. Mlhovina koňské hlavy. Vypracoval student Petr Hofmann 8.3.2004 z GChD jako seminární práci z astron. semináře. Eta Carinae Vzdálenost od Země: 9000 ly V centru je stejnojmenná hvězda 150-krát větší a 4-milionkrát jasnější než Slunce. Do poloviny 19. století byla druhou nejjasnější hvězdou na obloze. Roku 1841 uvolnila

Více

100 let ČAS 100 pozorování

100 let ČAS 100 pozorování ASTRONOMICKÉ informace 2/2017 Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, Voldušská 721, 337 11 Rokycany http://hvr.cz 100 let ČAS 100 pozorování V letošním roce 2017 slaví Česká astronomická společnost mimořádné

Více

Zajímavosti: Zákryty hvězd transneptunickými tělesy

Zajímavosti: Zákryty hvězd transneptunickými tělesy http:/hvr.cz Únor 2010 (2) Zajímavosti: Zákryty hvězd transneptunickými tělesy V nedávné době se objevily informace o dvou pozorováních, která byla uskutečněna zcela odlišně, ale jejich společným ukazatelem

Více