Srdečně Vás zveme k účasti na vzdělávacích akcích Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Srdečně Vás zveme k účasti na vzdělávacích akcích Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně."

Transkript

1 Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2011/2012 Vsetín srpen 2011

2 2 / 35 Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2011/2012 Vážení přátelé, nabízíme Vám přehled akcí, které připravila Masarykova veřejná knihovna pro žáky mateřských škol, základních škol a studenty středních škol na školní rok 2011/2012. Vybrat si můžete z: besed na nejrůznější literární a kulturně-společenská témata knihovnických lekcí, tedy seznámení s knihovnou, jejím uspořádáním a činnostmi akcí na podporu čtenářství, divadelních představení dalších zajímavých pořadů pro děti všech věkových kategorií Po domluvě lze vytvořit speciální program na míru. Délka trvání nepřekročí 45 minut (není-li domluveno jinak). Všechny vzdělávací akce se konají zdarma, avšak nezbytnou podmínkou je předchozí domluva termínu osobně nebo telefonicky. Kontakty: Masarykova veřejná knihovna Vsetín Komunitní klub Dolní náměstí Ludmila Holbíková, lholbikova@mvk.cz, tel.: Dětská knihovna Luh Petra Kašparová, pkasparova@mvk.cz, tel.: Dětská knihovna Rokytnice Jana Krajčová, jkrajcova@mvk.cz, tel.: Dětská knihovna Trávníky Pavlína Panovcová - Havlíková, ppanovcová@mvk.cz, tel.: Další informace na Srdečně Vás zveme k účasti na vzdělávacích akcích Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně. PhDr. Helena Gajdušková, ředitelka Masarykovy veřejné knihovny Vsetín

3 3 / 35 OBSAH MATEŘSKÉ ŠKOLY... 4 KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY... 4 BESEDY... 4 ZÁKLADNÍ ŠKOLY TŘÍDA... 6 KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY... 6 BESEDY... 6 SOUTĚŽE... 7 KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA... 9 KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY... 9 BESEDY... 9 SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY LITERÁRNÍ SEMINÁŘE SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY TŘÍDA KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY LITERÁRNÍ SEMINÁŘE SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY STŘEDNÍ ŠKOLY KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY BESEDY LITERÁRNÍ SEMINÁŘE SOUTĚŽE KOMUNITNÍ AKTIVITY... 35

4 4 / 35 MATEŘSKÉ ŠKOLY KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Knihovna je domeček plný knížeček Hravé seznámení s prostředím knihovny, knihovna k čemu slouží, knížka kdo ji vytváří (spisovatel, ilustrátor), praktická část četba pohádek, dokreslování ilustrací. BESEDY Z pohádky do pohádky Děti se v knihovně promění v Karkulky, Otesánky, Bystrozraké, Popelky a jiné pohádkové postavičky a vyzkoušejí si, zda jsou stejně šikovné. Za pohádkou do knihovny Svět pohádek v knížkách, pohádka klasická a moderní, pohádkové hádanky a malování. Hrajeme divadlo Dramatizace klasických českých pohádek. Voda, voděnka studená Všude samá voda, v pohádkách, v běžném životě, hádanky, soutěže, knížky o vodě a jejích obyvatelích. Duhový most Hrajeme si s barvami, poznáváme barvy duhy, barvy teplé a studené, praktická část třídění obrázků podle barev, hledání barev duhy na oblečení, ukázky z knih, soutěže. Máme pod čepicí Večerníčkovy pohádky výběr pohádek z knížek, soutěže a hádanky, spojeno s výrobou Večerníčkovy čepice. Už nám nastal zas, ten vánoční čas Vánoční naladění může začít v knihovně. Povídáme, čteme, zdobíme, strojíme a třeba i kouzlíme.

5 5 / 35 Velikonoce jako malované S čím jsou spojeny, původ, zvyky, hry, pohádky, návody a náměty. Valašsko kraj, ve kterém žiji Cestou za krásami našeho rodného kraje.

6 6 / 35 ZÁKLADNÍ ŠKOLY 1. třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Přišli jsme k vám na návštěvu Seznámení s pojmy knihovna, kniha, spisovatel, ilustrátor (doplněno o soutěže a kvízy), informace o tom, jak se stát členem knihovny. Internet bezpečně na počítači - TIP PRO ROK 2011/2012 Klik! Tak jsem tady! Bezpečná orientace v počítačovém světě. Ukážeme vám, jak se vyhnout nebezpečným stránkám a jak s internetem efektivně pracovat. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. První čtení - TIP PRO ROK 2011/2012 Představení edice První čtení pro všechny děti, které začínají číst. Nejmilejší večerníčky Známé pohádkové postavičky objevují děti také v knihách. Povídání je doplněno o velkou soutěž a výrobu Večerníčkovy čepice. Ruce to jsou dvojčata Děti si zábavnou a hravou formou uvědomují, k čemu mohou ruce sloužit a zároveň si vyzkoušejí, co všechno ruce dovedou. Nesedejte na ježka Zvířátka si mohou hrát, mluvit, oblékat se, plavat nebo sáňkovat To vše jen v pohádkách.

7 Z pohádky do pohádky Třída dětí se v knihovně promění v Karkulky, Otesánky, Popelky, Bystrozraké a vyzkoušejí si, kdo z nich bude stejně dobrý, jako tyto známé pohádkové postavičky. Už nám nastal zas, ten vánoční čas Vánoční naladění začíná v knihovně. Povídáme, čteme, zdobíme, strojíme a třeba i kouzlíme. Valašsko kraj, ve kterém žiji Cestou za krásami našeho rodného kraje. Jak Vsetín neznáte Vlastivědné procházky městem. Základní trasa: MVK Vsetín Dolní náměstí Panská zahrada Zámek, věž Maštaliska ulice Palackého budova bývalé Občanské záložny (1886) stavitele Urbánka se sgrafity Mikoláše Alše. SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Pasování prvňáčků na čtenáře knihovny a K klub, Dolní náměstí 1356, Slavnostní setkání prvňáčků vsetínských škol. Součástí programu je pasování dětí na čtenáře knihovny, divadelní představení a setkání s představiteli radnice. 7 / 35

8 8 / 35 Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách.

9 9 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Otevřete knížku, čtěte! Jak vzniká kniha, cesta knihy od spisovatele do knihovny, co se dělá v tiskárně, kniha a její části, co je to edice. Internet bezpečně na počítači - TIP PRO ROK 2011/2012 Klik! Tak jsem tady! Bezpečná orientace v počítačovém světě. Ukážeme vám, jak se vyhnout nebezpečným stránkám a jak s internetem efektivně pracovat. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Druhé čtení Děti se seznámí s nejpěknějšími tituly edice Druhé čtení. Nesedejte na ježka I zvířátka si mohou hrát, mluvit, oblékat se, plavat nebo sáňkovat To vše jen v pohádkách. Z pohádky do pohádky Třída dětí se v knihovně promění v Karkulky, Otesánky, Popelky, Bystrozraké a vyzkoušejí si, kdo z nich bude stejně dobrý, jako tyto známé pohádkové postavičky. Valašsko kraj, ve kterém žiji Cestou za krásami našeho rodného kraje. Hádanky skřítka Knihovníčka Skřítek knihovníček vyzkouší děti, jak znají pohádky a pohádkové postavičky. A bude mít připravené i hádanky.

10 10 / 35 SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách.

11 11 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY V knihovně si poradím Kniha odborná a zábavná, řazení a vyhledávání knih, co je katalog. Internet bezpečně na počítači - TIP PRO ROK 2011/2012 Klik! Tak jsem tady! Bezpečná orientace v počítačovém světě. Ukážeme vám, jak se vyhnout nebezpečným stránkám a jak s internetem efektivně pracovat. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem. Neotesánek Zábavný program na téma stejnojmenné knihy Ivony Březinové, ve kterém se děti z Neotesánků stávají Otesánky. Může to být i tvůj příběh Dny radosti i smutku, chvíle ve škole mezi kamarády i doma to jsou příběhy, které prožívají literární hrdinové i jejich čtenáři. Už nám nastal zas, ten vánoční čas Vánoční naladění začíná v knihovně. Povídáme, čteme, zdobíme, strojíme a třeba i kouzlíme. Skládám básně, je mně krásně Řekneme si, co je verš a co je to rým, děti se seznámí se jmény nejznámějších básníků pro děti, jejich knihami a dokonce si samy zkusí veršovat a vyzkoušejí si, zda být básníkem je snadné.

12 12 / 35 Jak Vsetín neznáte Vlastivědné procházky městem. Základní trasa: MVK Vsetín Dolní náměstí Panská zahrada Zámek, věž Maštaliska ulice Palackého budova bývalé Občanské záložny (1886) stavitele Urbánka se sgrafity Mikoláše Alše. Vezmi si pastelku, namaluj pejska Ilustrátoři dětských knih. SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách.

13 13 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Vědomosti v hrsti Práce s on-line katalogem, vyhledávání beletrie podle názvu knihy nebo jména spisovatele a následně v regále. Internet bezpečně na počítači - TIP PRO ROK 2011/2012 Klik! Tak jsem tady! Bezpečná orientace v počítačovém světě. Ukážeme vám, jak se vyhnout nebezpečným stránkám a jak s internetem efektivně pracovat. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem. Neotesánek Zábavný program na téma stejnojmenné knihy Ivony Březinové, ve kterém se děti z Neotesánků stávají Otesánky. Skládám básně, je mně krásně Po seznámení s tím, co je verš a rým se děti mohou stát malými básníky, kteří po vzoru těch velkých umí vyjádřit obyčejné věci neobyčejně. Může to být i tvůj příběh Dny radosti i smutku, chvíle ve škole mezi kamarády i doma to jsou příběhy, které prožívají literární hrdinové i jejich čtenáři.

14 Už nám nastal zas, ten vánoční čas Vánoční naladění začíná v knihovně. Povídáme, čteme, zdobíme, strojíme a třeba i kouzlíme. Domov pro marťany Výběr knih s tématikou tolerance, ohleduplnosti a pochopení je doplněn čtenými ukázkami a následující diskuzí. Valašsko moje, zdrávo buď! Povídání o tom, co k Valašsku neodmyslitelně patří (kroj, hudba, zvyky, obyčeje, zaměřeno zejména na báje a pověsti, ukázky knih, četba ) Jak Vsetín neznáte Vlastivědné procházky městem. Základní trasa: MVK Vsetín Dolní náměstí Panská zahrada Zámek, věž Maštaliska ulice Palackého budova bývalé Občanské záložny (1886) stavitele Urbánka se sgrafity Mikoláše Alše. SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, 14 / 35 Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách.

15 15 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Samostatný čtenář Knihy naučné mezinárodní desetinné třídění, vyhledávání a řazení knih, praktické úkoly, elektronický katalog knihovny, rezervace knihy. Internet bezpečně na počítači - TIP PRO ROK 2011/2012 Klik! Tak jsem tady! Bezpečná orientace v počítačovém světě. Ukážeme vám, jak se vyhnout nebezpečným stránkám a jak s internetem efektivně pracovat. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem. Templáři a Vsetín - TIP PRO ROK 2011/2012 Vyprávění o zřejmě největším a legendami ověnčeném středověkém řádu rytířů a jeho spojitosti s městem Vsetínem. Smějeme se každý den Návod, jak si spravit náladu pomocí knih plných humoru a veselí. Skládám básně, je mně krásně Po seznámení s tím, co je verš a rým se děti mohou stát malými básníky, kteří po vzoru těch velkých umí vyjádřit obyčejné věci neobyčejně. Může to být i tvůj příběh Dny radosti i smutku, chvíle ve škole mezi kamarády i doma to jsou příběhy, které prožívají literární hrdinové i jejich čtenáři.

16 Už nám nastal zas, ten vánoční čas Vánoční naladění začíná v knihovně. Povídáme, čteme, zdobíme, strojíme a třeba i kouzlíme. Domov pro marťany Výběr knih s tématikou tolerance, ohleduplnosti a pochopení je doplněn čtenými ukázkami a následující diskuzí. Valašsko moje zdrávo buď Cesta za krásami našeho rodného kraje historie, kultura, příroda Čteme všichni, čteme rádi Společná četba na netradičních místech v knihovně. Jak Vsetín neznáte Vlastivědné procházky městem. Základní trasa: MVK Vsetín Dolní náměstí Panská zahrada Zámek, věž Maštaliska ulice Palackého budova bývalé Občanské záložny (1886) stavitele Urbánka se sgrafity Mikoláše Alše. SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, 16 / 35 Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním.

17 Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách. Pravidelně připravujeme Řadu soutěží, zábavných a tématických programů v knihovně (Vánoce, Velikonoce, Březen měsíc čtenářů a jiné). 17 / 35

18 18 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Multimediální knihy Nabídka CR-ROMů, zábavné a naučné programy na počítači a srovnání knih s multimediálními tituly. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem. Templáři a Vsetín - TIP PRO ROK 2011/2012 Vyprávění o zřejmě největším a legendami ověnčeném středověkém řádu rytířů a jeho spojitosti s městem Vsetínem. Smějeme se každý den Návod, jak si spravit náladu pomocí knih plných humoru a veselí. To si přečti Knihovnice dětem prozradí, které jsou ty nejžádanější knihy v knihovně a děti pak tuto nabídku obohatí o své vlastní tipy a doporučí je kamarádům. Domov pro marťany Výběr knih s tématikou tolerance, ohleduplnosti a pochopení je doplněn čtenými ukázkami a následující diskuzí. Valašsko moje zdrávo buď Cesta za krásami našeho rodného kraje historie, kultura, příroda

19 Báje a pověsti 19 / 35 Co je to báje, kdy a jak vznikla? Seznámení s nejznámějšími řeckými bájemi, doplněno ukázkami z DVD. SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách. Pravidelně připravujeme Řadu soutěží, zábavných a tématických programů v knihovně (Vánoce, Velikonoce, Březen měsíc čtenářů a jiné).

20 20 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Učení nemusí být mučení Příruční knihovna, k čemu slouží, co je rejstřík, typy a používání. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem. Templáři a Vsetín - TIP PRO ROK 2011/2012 Vyprávění o zřejmě největším a legendami ověnčeném středověkém řádu rytířů a jeho spojitosti s městem Vsetínem. Smějeme se každý den Návod, jak si spravit náladu pomocí knih plných humoru a veselí. To si přečti Knihovnice dětem prozradí, které jsou ty nejžádanější knihy v knihovně a děti pak tuto nabídku obohatí o své vlastní tipy a doporučí je kamarádům. Valašsko moje zdrávo buď Cestou za krásami našeho rodného kraje historie, kultura, příroda Báje a pověsti Co je to báje, kdy a jak vznikla? Seznámení s nejznámějšími řeckými bájemi, doplněno ukázkami z DVD.

21 21 / 35 SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách. Pravidelně připravujeme Řadu soutěží, zábavných a tématických programů v knihovně (Vánoce, Velikonoce, Březen měsíc čtenářů a jiné).

22 22 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Knihovna jako průvodce informacemi, K klub, Dolní náměstí 1356, Typy knihoven, knihovna základní, školní knihovny, vědecké a technické knihovny, vyhledávání v elektronickém katalogu knihovny (pro pokročilé). Knihovnou křížem krážem Od informačního centra, přes půjčovnu knih, po K klub a společenský sál. Společně si prohlédneme a seznámíme se s knihovnou a jejími službami. Co se u nás děje s knížkou uvidíte v knihovnické kuchyni. Dozvíte se, co všechno musí taková knížka podstoupit, aby se dostala až ke čtenáři. Letem virtuálním světem Neváhejte a poznejte internet po všech stránkách. Má klady, ale i zápory, úskalí a nebezpečí. Ukážeme vám, jak se jim vyhnout a jak s internetem efektivně pracovat. Katalogy a databáze Informace leží na internetu, stačí je umět vybrat. Knihovna poskytuje přístup k placeným databázím Anopress, ČTK, Manuscriptorium a EBSCO zdarma. Lekce jsou zaměřeny na práci s těmito i jinými, volně dostupnými informačními zdroji. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem.

23 Templáři a Vsetín - TIP PRO ROK 2011/ / 35 Vyprávění o zřejmě největším a legendami ověnčeném středověkém řádu rytířů a jeho spojitosti s městem Vsetínem. To si přečti Knihovnice dětem prozradí, které jsou ty nejžádanější knihy v knihovně a děti pak tuto nabídku obohatí o své vlastní tipy a doporučí je kamarádům. Úplná prázdnota Příběhy těch, kteří si sáhli až na dno. Děti tyto zkušenosti doplní o své vlastní zážitky. Je nám dobře na světě Povídání o tom, co je a není pro život důležité, je doplněno názory a postoji dětí. Když už člověk jednou je Kdo byli Ježek a V+W? Osvobozené divadlo slovem, hudbou a obrazem. Valašsko moje zdrávo buď Cesta za krásami našeho rodného kraje historie, kultura, příroda Vánoce na Valašsku Společné povídání o tradičním i současném pojetí oslav nejkrásnějších svátků v roce na Valašsku. LITERÁRNÍ SEMINÁŘE Žena v současné české literatuře TIP PRO ROK 2011/2012 Eva Kantůrková, Milena Holcová, Irena Dousková, Tereza Brdečková, Alexandra Berková, Petra Hůlová, Barbara Nesvadbová, Tereza Boučková, Hana Androniková, Olga Sommerová, Anna Zonová, Eva Hauserová, Květa Legátová. Cestopisná literatura Karel Čapek: Cestopisy, Cesta na sever; Ludvík Aškenazy: Cestopis s jezevčíkem; M. Holub: Cestopisné prózy; Milena Holcová: Lidi; Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund.

24 Humor v literatuře Egon Ervin Kisch: E. E. K. se směje; Jaroslav Hašek; Vladislav Vančura; Karel Poláček; V+W; Jiří Žáček (poezie); Josef Škvorecký; J. K. Toole: Spolčení hlupců; Woody Allen: Vyřídit si účty; Ivan Kraus; Zdeněk Jirotka; Petr Šabach. Druhá světová válka Erich Maria Remarque; William Clark Styron; Thomas Keneally; Joseph Helle; James Clavell; Adolf Branard; Ladislav Fuks; Arnošt Lustig; Jan Otčenášek; Ota Pavel; Roman Cílek; Marie Pujmanová. Židovská problematika v literatuře Arnošt Lustig; Egon Erwin Kisch; Ota Pavel; Jiří Orten; Ludvík Aškenazy; Lenka Reinerová; Erich Schön Kulka; Jiří Weil; Norbert Frýd; Josef Škvorecký. Regionální literatura 24 / 35 Antonín Bajaja; Roman Cílek; Jan Drozd; Jarmila Glazarová; Metoděj Jahn; Jan Karafiát; Čeněk Kramoliš; Erich Kulka; Amálie Kutinová; Helena Mičkalová; Marie Podešvová; J. M. Slavičínský (vl. jm. Jan Kosárek); Richard Sobotka; Oldřich Šuleř; Ludvík Vaculík. Z čtenářského deníku Karel Václav Rais: Pantáta Bezoušek; Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol; Jan Neruda: Povídky malostranské; Karel Čapek: R.U.R., Válka s mloky; Albert Camus: Cizinec, Pád; Umberto Eco: Jméno růže; Jules Verne: Pět neděl v balóně (nebo cokoli jiného); Dante Alighieri: Božská komedie; Moliére: Lakomec, Tartuffe (Svatoušek), Misantrop; Romain Rolland: Petr a Lucie; William Shakespeare: Romeo a Julie, Hamlet, Marná lásky snaha; Jaroslav Seifert: Samá láska, Jablko z klína, Zhasněte světla. Franz Kafka Život a dílo. Jaroslav Seifert Život a dílo. Karel Hynek Mácha a K klub, Dolní náměstí 1356, Život a dílo

25 25 / 35 Karel Jaromír Erben Život a dílo. Významná literární ocenění Magnesia Litera, Cena Jaroslava Seiferta, Cena Jiřího Ortena. Antická literatura Řecká literatura období archaické, období antické, období helénistické Římská literatura raná doba, období vrcholné tzv. zlatý věk, stříbrný věk, literatura pozdní. Středověká literatura 476 konec 15. století. Náboženská literatura. Světská literatura. Literatura doby Karlovy. Rozvoj česky psané literatury. Literatura husitská. České národní obrození Josef Dobrovský; Josef Jungmann; František Palacký; Karel Havlíček Borovský; Václav Matěj Kramerius; Josef Kajetán Tyl Romantismus v literatuře Bratři Grimmové; G. G. Byron; Walter Scott; Victor Hugo; E. A. Poe; A. S. Puškin; N. V. Gogol; Karel Hynek Mácha; Karel Sabina; Josef Kajetán Tyl; Karel Jaromír Erben. Současná česká literatura Michal Viewegh; Eva Kantůrková; Jáchym Topol; Milena Holcová; Jiří Orten; Irena Dousková; Martin Reiner; Tereza Boučková Současná světová literatura George Orwell; Paulo Coelho; Michail Bulgakov; Kurt Vonnegut; Terry Pratchett; J. D. Salinger; Johannes Mario Simmel Hororová literatura Bram Stoker; Stephen King; Edgar Allan Poe; Clive Barker; Howard Philips Lovecraft; Darren Shan.

26 26 / 35 SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním. Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné, tvůrčí a hravé aktivity o prázdninách. Pravidelně připravujeme Řadu soutěží, zábavných a tématických programů v knihovně (Vánoce, Velikonoce, Březen měsíc čtenářů a jiné).

27 27 / třída KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Knihovnou křížem krážem Od informačního centra, přes půjčovnu knih, po komunitní klub a společenský sál. Společně si prohlédneme a seznámíme se s knihovnou. Co se u nás děje s knížkou uvidíte v knihovnické kuchyni. Dozvíte se, co všechno musí taková knížka podstoupit, aby se dostala až ke čtenáři. Letem virtuálním světem Neváhejte a poznejte internet po všech stránkách. Má klady, ale i zápory, úskalí a nebezpečí. Ukážeme vám, jak se jim vyhnout a jak s internetem efektivně pracovat. Katalogy a databáze Informace leží na internetu, stačí je umět vybrat. Knihovna poskytuje přístup k placeným databázím Anopress, ČTK, Manuscriptorium a EBSCO zdarma. Lekce jsou zaměřeny na práci s těmito i jinými volně dostupnými informačními zdroji. BESEDY Kamarádka knížka Výběr knih s letní a prázdninovou tématikou v próze i poezii. Nabídka na konec školního roku, spojená s povídáním o létu a o tom, co všechno k němu patří. Můj nevidomý kamarád - TIP PRO ROK 2011/2012 Interaktivní formou se děti seznámí se světem nejen nevidomých spoluobčanů. Beseda je doplněna prací s pomůckami, kdy si děti mohou samy vyzkoušet různé životní situace osob s hendikepem. Templáři a Vsetín - TIP PRO ROK 2011/2012 Vyprávění o zřejmě největším a legendami ověnčeném středověkém řádu rytířů a jeho spojitosti s městem Vsetínem. Úplná prázdnota Příběhy těch, kteří si sáhli až na dno. Děti tyto zkušenosti doplní o své vlastní zážitky.

28 28 / 35 Je nám dobře na světě Povídání o tom, co je a není pro život důležité, je doplněno názory a postoji dětí. Když už člověk jednou je Kdo byli Ježek a V+W? Osvobozené divadlo slovem, hudbou a obrazem. Valašsko kraj, ve kterém žiji Cesta za krásami našeho rodného kraje historie, kultura, příroda Vánoce na Valašsku Společné povídání o tradičním i současném pojetí oslav nejkrásnějších svátků v roce na Valašsku. LITERÁRNÍ SEMINÁŘE Žena v současné české literatuře TIP PRO ROK 2011/2012 Eva Kantůrková, Milena Holcová, Irena Dousková, Tereza Brdečková, Alexandra Berková, Petra Hůlová, Barbara Nesvadbová, Tereza Boučková, Hana Androniková, Olga Sommerová, Anna Zonová, Eva Hauserová, Květa Legátová. Cestopisná literatura Karel Čapek: Cestopisy, Cesta na sever; Ludvík Aškenazy: Cestopis s jezevčíkem; M. Holub: Cestopisné prózy; Milena Holcová: Lidi; Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund. Humor v literatuře Egon Ervin Kisch: E. E. K. se směje; Jaroslav Hašek; Vladislav Vančura; Karel Poláček; V+W; Jiří Žáček (poezie); Josef Škvorecký; J. K. Toole: Spolčení hlupců; Woody Allen: Vyřídit si účty; Ivan Kraus; Zdeněk Jirotka; Petr Šabach. Druhá světová válka Erich Maria Remarque; William Clark Styron; Thomas Keneally; Joseph Helle; James Clavell; Adolf Branard; Ladislav Fuks; Arnošt Lustig; Jan Otčenášek; Ota Pavel; Roman Cílek; Marie Pujmanová. Židovská problematika v literatuře Arnošt Lustig; Egon Erwin Kisch; Ota Pavel; Jiří Orten; Ludvík Aškenazy; Lenka Reinerová; Erich Schön Kulka; Jiří Weil; Norbert Frýd; Josef Škvorecký.

29 Regionální literatura 29 / 35 Antonín Bajaja; Roman Cílek; Jan Drozd; Jarmila Glazarová; Metoděj Jahn; Jan Karafiát; Čeněk Kramoliš; Erich Kulka; Amálie Kutinová; Helena Mičkalová; Marie Podešvová; J. M. Slavičínský (vl. jm. Jan Kosárek); Richard Sobotka; Oldřich Šuleř; Ludvík Vaculík. Z čtenářského deníku Karel Václav Rais: Pantáta Bezoušek; Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol; Jan Neruda: Povídky malostranské; Karel Čapek: R.U.R., Válka s mloky; Albert Camus: Cizinec, Pád; Umberto Eco: Jméno růže; Jules Verne: Pět neděl v balóně (nebo cokoli jiného); Dante Alighieri: Božská komedie; Moliére: Lakomec, Tartuffe (Svatoušek), Misantrop; Romain Rolland: Petr a Lucie; William Shakespeare: Romeo a Julie, Hamlet, Marná lásky snaha; Jaroslav Seifert: Samá láska, Jablko z klína, Zhasněte světla. Franz Kafka Život a dílo. Jaroslav Seifert Život a dílo. Karel Hynek Mácha a K klub, Dolní náměstí 1356, Život a dílo. Karel Jaromír Erben Život a dílo Významná literární ocenění Magnesia Litera, Cena Jaroslava Seiferta, Cena Jiřího Ortena. Antická literatura Řecká literatura období archaické, období antické, období helénistické Římská literatura raná doba, období vrcholné tzv. zlatý věk, stříbrný věk, literatura pozdní. Středověká literatura 476 konec 15. století. Náboženská literatura. Světská literatura. Literatura doby Karlovy. Rozvoj česky psané literatury. Literatura husitská.

30 České národní obrození Josef Dobrovský; Josef Jungmann; František Palacký; Karel Havlíček Borovský; Václav Matěj Kramerius; Josef Kajetán Tyl Romantismus v literatuře Bratři Grimmové; G. G. Byron; Walter Scott; Victor Hugo; E. A. Poe; A. S. Puškin; N. V. Gogol; Karel Hynek Mácha; Karel Sabina; Josef Kajetán Tyl; Karel Jaromír Erben. Současná česká literatura Michal Viewegh; Eva Kantůrková; Jáchym Topol; Milena Holcová; Jiří Orten; Irena Dousková; Martin Reiner; Tereza Boučková Současná světová literatura George Orwell; Paulo Coelho; Michail Bulgakov; Kurt Vonnegut; Terry Pratchett; J. D. Salinger; Johannes Mario Simmel Hororová literatura Bram Stoker; Stephen King; Edgar Allan Poe; Clive Barker; Howard Philips Lovecraft; Darren Shan. SOUTĚŽE O poklad strýca Juráša a K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro děti a mládež tříd základních škol. Pravidelně připravujeme a K klub, Dolní náměstí 1356, 30 / 35 Různorodou nabídku vědomostních soutěží a kvízů, které jednotlivé dětské knihovny pořádají v rámci akcí Březen měsíc čtenářů, Týden knihoven a podobně. KOMUNITNÍ AKTIVITY Noc s Andersenem a K klub, Dolní náměstí 1356, Magická březnová noc v knihovně, spojená s hrami, soutěžemi a společným nocováním.

31 Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné a hravé aktivity o prázdninách. Pravidelně připravujeme Řadu soutěží, zábavných a tématických programů v knihovně (Vánoce, Velikonoce, Březen měsíc čtenářů a jiné). 31 / 35

32 32 / 35 STŘEDNÍ ŠKOLY KNIHOVNICKÉ LEKCE A LEKCE INFORMATIKY Knihovnou křížem krážem Od informačního centra, přes půjčovnu knih, po komunitní klub a společenský sál. Společně si prohlédneme a seznámíme se s knihovnou. Co se u nás děje s knížkou uvidíte v knihovnické kuchyni. Dozvíte se, co všechno musí taková knížka podstoupit, aby se dostala až ke čtenáři. Novinka Knihy v elektronické čtečce patří k literatuře, která bývá na školách řazena do tzv. povinné četby. Letem virtuálním světem Neváhejte a poznejte internet po všech stránkách. Má klady, ale i zápory, úskalí a nebezpečí. Ukážeme vám, jak se jim vyhnout a jak s internetem efektivně pracovat. Katalogy a databáze Informace leží na internetu, stačí je umět vybrat. Knihovna poskytuje přístup k placeným databázím Anopress, ČTK, Manuscriptorium a EBSCO zdarma. Lekce jsou zaměřeny na práci s těmito i jinými, volně dostupnými informačními zdroji. BESEDY Valašsko kraj, ve kterém žiji Cesta za krásami našeho rodného kraje historie, kultura, příroda LITERÁRNÍ SEMINÁŘE Žena v současné české literatuře TIP PRO ROK 2011/2012 Eva Kantůrková, Milena Holcová, Irena Dousková, Tereza Brdečková, Alexandra Berková, Petra Hůlová, Barbara Nesvadbová, Tereza Boučková, Hana Androniková, Olga Sommerová, Anna Zonová, Eva Hauserová, Květa Legátová. Cestopisná literatura Karel Čapek: Cestopisy, Cesta na sever; Ludvík Aškenazy: Cestopis s jezevčíkem; M. Holub: Cestopisné prózy; Milena Holcová: Lidi; Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund.

33 Humor v literatuře Egon Ervin Kisch: E. E. K. se směje; Jaroslav Hašek; Vladislav Vančura; Karel Poláček; V+W; Jiří Žáček (poezie); Josef Škvorecký; J. K. Toole: Spolčení hlupců; Woody Allen: Vyřídit si účty; Ivan Kraus; Zdeněk Jirotka; Petr Šabach. Druhá světová válka Erich Maria Remarque; William Clark Styron; Thomas Keneally; Joseph Helle; James Clavell; Adolf Branard; Ladislav Fuks; Arnošt Lustig; Jan Otčenášek; Ota Pavel; Roman Cílek; Marie Pujmanová. Židovská problematika v literatuře Arnošt Lustig; Egon Erwin Kisch; Ota Pavel; Jiří Orten; Ludvík Aškenazy; Lenka Reinerová; Erich Schön Kulka; Jiří Weil; Norbert Frýd; Josef Škvorecký. Regionální literatura 33 / 35 Antonín Bajaja; Roman Cílek; Jan Drozd; Jarmila Glazarová; Metoděj Jahn; Jan Karafiát; Čeněk Kramoliš; Erich Kulka; Amálie Kutinová; Helena Mičkalová; Marie Podešvová; J. M. Slavičínský (vl. jm. Jan Kosárek); Richard Sobotka; Oldřich Šuleř; Ludvík Vaculík. Z čtenářského deníku Karel Václav Rais: Pantáta Bezoušek; Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol; Jan Neruda: Povídky malostranské; Karel Čapek: R.U.R., Válka s mloky; Albert Camus: Cizinec, Pád; Umberto Eco: Jméno růže; Jules Verne: Pět neděl v balóně (nebo cokoli jiného); Dante Alighieri: Božská komedie; Moliére: Lakomec, Tartuffe (Svatoušek), Misantrop; Romain Rolland: Petr a Lucie; William Shakespeare: Romeo a Julie, Hamlet, Marná lásky snaha; Jaroslav Seifert: Samá láska, Jablko z klína, Zhasněte světla. Franz Kafka Život a dílo. Jaroslav Seifert Život a dílo. Karel Hynek Mácha a K klub, Dolní náměstí 1356, Život a dílo.

34 34 / 35 Karel Jaromír Erben Život a dílo. Významná literární ocenění Magnesia Litera, Cena Jaroslava Seiferta, Cena Jiřího Ortena. Antická literatura Řecká literatura období archaické, období antické, období helénistické Římská literatura raná doba, období vrcholné tzv. zlatý věk, stříbrný věk, literatura pozdní. Středověká literatura 476 konec 15. století. Náboženská literatura. Světská literatura. Literatura doby Karlovy. Rozvoj česky psané literatury. Literatura husitská. České národní obrození Josef Dobrovský; Josef Jungmann; František Palacký; Karel Havlíček Borovský; Václav Matěj Kramerius; Josef Kajetán Tyl Romantismus v literatuře Bratři Grimmové; G. G. Byron; Walter Scott; Victor Hugo; E. A. Poe; A. S. Puškin; N. V. Gogol; Karel Hynek Mácha; Karel Sabina; Josef Kajetán Tyl; Karel Jaromír Erben. Současná česká literatura Michal Viewegh; Eva Kantůrková; Jáchym Topol; Milena Holcová; Jiří Orten; Irena Dousková; Martin Reiner; Tereza Boučková Současná světová literatura George Orwell; Paulo Coelho; Michail Bulgakov; Kurt Vonnegut; Terry Pratchett; J. D. Salinger; Johannes Mario Simmel Hororová literatura Bram Stoker; Stephen King; Edgar Allan Poe; Clive Barker; Howard Philips Lovecraft; Darren Shan.

35 35 / 35 SOUTĚŽE Talent ze šuplíku Místo konání K klub, Dolní náměstí 1356, Literární soutěž pro mladé autory od 15 let. KOMUNITNÍ AKTIVITY Prázdninová knihovna a K klub, Dolní náměstí 1356, Zábavné programy orientované na efektivní využití volného času v období letních prázdnin v knihovně i mimo ni (výlety, turnaje v deskových hrách, sportovní odpoledne a jiné). Pravidelně připravujeme Řadu soutěží, zábavných a tématických programů v knihovně (Vánoce, Velikonoce, Březen měsíc čtenářů a jiné). Etiketa Držení těla a gesta. Oblečení a účes. Pozdrav a podávání rukou. Chování vůči osobám druhého pohlaví. Stolování. Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2011/2012 Vydala Masarykova veřejná knihovna Vsetín v srpnu 2011 Dolní náměstí 1356, Vsetín Tel.: , mvk@mvk.cz

Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2009/2010 Vsetín září 2009

Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2009/2010 Vsetín září 2009 1 / 29 Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2009/2010 Vsetín září 2009 2 / 29 OBSAH mateřské školy...3 knihovnické lekce a lekce informatiky... 3 besedy... 3 základní školy...5 1. třída...

Více

Srdečně Vás zveme k účasti na vzdělávacích akcích Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně.

Srdečně Vás zveme k účasti na vzdělávacích akcích Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně. Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2010/2011 Vsetín září 2010 2 / 33 Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2010/2011 Vážení přátelé, nabízíme Vám přehled akcí, které

Více

MVK Vsetín Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2008/2009 1/9

MVK Vsetín Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2008/2009 1/9 MVK Vsetín Nabídka akcí školám a školním družinám pro školní rok 2008/2009 1/9 Vážení přátelé, nabízíme Vám přehled akcí, které připravila Masarykova veřejná knihovna pro žáky mateřských škol, základních

Více

Vážení přátelé, Všechny akce jsou rozděleny do následujících kategorií:

Vážení přátelé, Všechny akce jsou rozděleny do následujících kategorií: NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2015/2016 KONTAKTY: Dětské oddělení Dolní náměstí 2. stupeň Bc. Ludmila Holbíková lholbikova@mvk.cz tel.: 575 755 139 tel.: 575 755 146 Dětské oddělení Dolní náměstí

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2014/2015

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2014/2015 NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2014/2015 Vsetín září 2014 Kontakty Dětská knihovna Bc. Ludmila Holbíková lholbikova@mvk.cz 575 755 139, 575 755 146 Dětská knihovna Pavlína Panovcová e- mail: ppanovcova@mvk.cz,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ ROK 2017/2018 PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY KONTAKTY:

NABÍDKA PROGRAMŮ ROK 2017/2018 PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY KONTAKTY: NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2017/2018 KONTAKTY: Dětská knihovna Dolní náměstí 2. stupeň Bc. Ludmila Holbíková lholbikova@mvk.cz tel.: 575 755 139 tel.: 575 755 146 Dětská knihovna Dolní náměstí

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací exkurze

Více

Vážení přátelé, Vzdělávací akce jsou rozděleny do následujících kategorií:

Vážení přátelé, Vzdělávací akce jsou rozděleny do následujících kategorií: NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2015/2016 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. lstrbackova@mvk.cz tel.: 575 755 142 tel.: 575 755 151 Mgr. Jana Machalová jmachalova@mvk.cz tel.: 575 755 143 tel.: 575

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2016/2017

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2016/2017 NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2016/2017 KONTAKTY: Dětské oddělení Dolní náměstí 2. stupeň Bc. Ludmila Holbíková lholbikova@mvk.cz tel.: 575 755 139 tel.: 575 755 146 Dětské oddělení Dolní náměstí

Více

Marie Kosková /308. Základní školy

Marie Kosková /308. Základní školy Marie Kosková 599 522 306/308 Základní školy Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ ANEB VÝLET DO ŘÍŠE POHÁDEK Určeno pro: 1. třídy ZŠ Termín realizace: 26. 2. - 8. 3. 2018 Seznámení s knihovnou,

Více

Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura

Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura (1/2) Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura Třída: A4 Školní rok: 2014-2015 1. Bible: Nový zákon; 2. Sofokles: Král Oidipus; 3. William

Více

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová Mateřské školy a základní školy Vlasta Mračková Ivana Weissová Knihovnické lekce POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka trvání 45 minut) Hravou formou seznámíme děti s knihovnou

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2016/2017. KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. tel.: tel.

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2016/2017. KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. tel.: tel. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2016/2017 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. lstrbackova@mvk.cz tel.: 575 755 142 tel.: 575 755 151 Mgr. Jana Vaculíková jvaculikova@mvk.cz tel.: 575 755 143 tel.:

Více

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třída: 4K,4El Školní rok: 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19. století 1. Olbracht Ivan: Biblické příběhy 2. Homér:

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA ROK 2014/2015

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA ROK 2014/2015 NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA ROK 2014/2015 Vsetín září 2014 Kontakty Dětská knihovna Dolní náměstí Bc. Ludmila Holbíková lholbikova@mvk.cz 575 755 139, 575 755 146 Regionální

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ ROK 2018/2019 PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY KONTAKTY:

NABÍDKA PROGRAMŮ ROK 2018/2019 PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY KONTAKTY: NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY ROK 2018/2019 KONTAKTY: Dětská knihovna Dolní náměstí 1. stupeň Pavlína Panovcová ppanovcova@mvk.cz tel.: 575 755 146 Dětská knihovna Dolní náměstí 2. stupeň Bc. Ludmila

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Základní škola 1. - 2. třída Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Lekce informačního vzdělávání JÁ, KNÍŽKA A KNIHOVNA Seznámení s knihovnou; pojmy knihovna, knihkupectví, autor, ilustrátor; prohlídka

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 MĚSTSKÁ KNIHOVNA ORLOVÁ Oddělení pro děti a mládež Masarykova 1324, Orlová Lutyně Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 2012 Své návštěvy ohlaste, prosím, předem osobně nebo telefonicky

Více

Základní školy Literární besedy Věková kategorie Svět obrů a čarodějů Roalda Dahla (literární beseda s prvky informační výchovy)

Základní školy Literární besedy Věková kategorie Svět obrů a čarodějů Roalda Dahla (literární beseda s prvky informační výchovy) Tisková zpráva č. 12/2011 Nabídka vzdělávacích akcí pro školy Oddělení pro děti a mládež a hudební oddělení v Ústřední knihovně a obvodní knihovny Krajské knihovny Františka Bartoše připravily na školní

Více

Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016

Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016 Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016 Vážení přátelé, Nabízíme vám přehled akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016.

Více

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková 1. stupeň ZŠ Kontaktní osoby Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková VÁŽENÁ PANÍ UČITELKO, PANE UČITELI, pro letošní školní rok 2015/2016 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné

Více

Základní škola a mateřská škola

Základní škola a mateřská škola Základní škola a mateřská škola Vlasta Mračková Ivana Weissová 599 522 321 Vlasta Mračková Ivana Weissová Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka

Více

Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most

Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o., ul. A. Jiráska 1887, Most Seznam literárních děl k ústní maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury ve školním roce 2015/16 Kritéria pro výběr maturitních

Více

Vzdělávací akce jsou rozděleny do následujících kategorií:

Vzdělávací akce jsou rozděleny do následujících kategorií: NABÍDKA PROGRAMŮ pro gymnázia a víceletá gymnázia ROK 2015/2016 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. lstrbackova@mvk.cz tel.: 575 755 142 tel.: 575 755 151 Mgr. Jana Machalová jmachalova@mvk.cz tel.: 575 755

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2018/2019 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. tel.: tel.

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2018/2019 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. tel.: tel. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ROK 2018/2019 KONTAKTY: Lucie Strbačková, DiS. lstrbackova@mvk.cz tel.: 731 721 321 tel.: 575 755 151 Mgr. Jana Vaculíková jvaculikova@mvk.cz tel.: 604 880 559 tel.:

Více

Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12

Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12 Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12 Vlasta Mračková Ivana Weissová 599 522 321 Vlasta Mračková Ivana Weissová Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1.

Více

Nabídka pro žáky ZŠ

Nabídka pro žáky ZŠ Nabídka pro žáky ZŠ 2016 2017 Nabízíme vám širší nabídku akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2016 2017. Lze ji běžně využívat i mimo základní

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2014/2015 kontakt dětské oddělení Monika Dolejší, Lenka Živná 569 400 484 detske@kkvysociny.cz m centrum 569

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy 60 min Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2013/2014

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2013/2014 Střední zdravotnická škola Kroměříž Školní seznam literárních děl školní rok 2013/2014 Kroměříž 25.9.2013 Kritéria pro výběr literárních děl k ústní zkoušce: Žák vybírá 20 literárních děl Světová a česká

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury autor název díla rok I. vydání žánr region Česká a světová literatura do konce 18. století 1 Homér Odysseia cca 8. stol. př.n.l. próza světová

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY KÁNON TITULŮ Z ČESKÉ A SVĚTOVÉ LITERATURY K ÚSTNÍ ZKOUŠCE Školní rok: 2016-2017 Světová a česká literatura do konce 18. století 1. Epos o Gilgamešovi 2.

Více

Základní školy. 1. stupeň. Mateřské školy. Kontaktní osoby: Marcela Kališová Bronislava Vaculová Eva Tallová

Základní školy. 1. stupeň. Mateřské školy. Kontaktní osoby: Marcela Kališová Bronislava Vaculová Eva Tallová Základní školy 1. stupeň Mateřské školy Kontaktní osoby: Marcela Kališová Bronislava Vaculová Eva Tallová KNIHOVNICKÉ LEKCE Cílem lekcí informačního vzdělávání je zvýšit informační a čtenářskou gramotnost

Více

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce (min. 2 poezie, 2 próza, 2 drama)

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce (min. 2 poezie, 2 próza, 2 drama) Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce 2016-2017 (min. 2 poezie, 2 próza, 2 drama) Světová a česká literatura do konce 18. století (min. 2 díla) 1. William Shakespeare Romeo a Julie, 2015, přeložil

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace se sídlem Sýkorova 1/613, Havířov-Šumbark,

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2014/2015

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2014/2015 Střední zdravotnická škola Kroměříž Školní seznam literárních děl školní rok 2014/2015 Kroměříž 25. 9. 2014 Kritéria pro výběr literárních děl k ústní zkoušce: Žák vybírá 20 literárních děl Světová a česká

Více

Světová literatura 20. a 21. století min. 4 literární díla

Světová literatura 20. a 21. století min. 4 literární díla Třída 4.A Seznam četby pro maturitní rok 2010/ 2011 - min. 20 děl má žák ve svém seznamu- - musí být zastoupena próza, poezie i drama min. jedním lit. dílem Česká a světová literatura do konce 19. století

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Seznam titulů k maturitě 2013/2014 SČ19 Próza 4. A S20-21 Poezie Č20-21 Drama

Seznam titulů k maturitě 2013/2014 SČ19 Próza 4. A S20-21 Poezie Č20-21 Drama Seznam titulů k maturitě 2013/2014 SČ19 Próza 4. A S20-21 Poezie Č20-21 Drama Světová a česká literatura do konce 19. století Austenová, J. Pýcha a předsudek SČ19 Próza Arbes, J. Svatý Xaverius SČ19 Próza

Více

SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K MATURITĚ Z ČJL (základní úroveň obtížnosti) Světová a česká literatura do konce 19. století

SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K MATURITĚ Z ČJL (základní úroveň obtížnosti) Světová a česká literatura do konce 19. století SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K MATURITĚ Z ČJL (základní úroveň obtížnosti) Platí pro ročníky, které maturují roku 2015. Každý maturant si ze seznamu vybere 20 děl a vytvoří tak vlastní seznam, který odevzdá

Více

Nabídka besed a lekcí čtenářské gramotnosti na školní rok 2017/2018

Nabídka besed a lekcí čtenářské gramotnosti na školní rok 2017/2018 MĚSTSKÁ KNIHOVNA ORLOVÁ Oddělení pro děti a mládež Masarykova 1324, Orlová-Lutyně Nabídka besed a lekcí čtenářské gramotnosti na školní rok 2017/2018 Své návštěvy ohlaste, prosím, měsíc předem. Telefon:

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Hravé seznámení s mašinkou Tomášem a jeho kamarády. Auto, vlak, kolo, autobus nejsou jedinými dopravními

Hravé seznámení s mašinkou Tomášem a jeho kamarády. Auto, vlak, kolo, autobus nejsou jedinými dopravními NABÍDKA POŘADŮ pro školní rok 2018/2019 Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace pobočka Královo Pole, Palackého 164 tel: 549 259 234, email: palackeho@kjm.cz vedoucí pobočky: Martina Bartáková,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2017/2018 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ

NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ 1. - 5. třída M Ě S T S K Á K N I H O V N A B Ř E C L A V - P O B O Č K Y P O Š T O R N Á, S T A R Á B Ř E C L A V A C H A R V Á T S K Á N O V Á V E S Podle možností

Více

SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE

SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE

Více

Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury

Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury vyšší úroveň ve školním roce 2011/2012 (Zpracováno v souladu s katalogem požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky,

Více

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti autor název díla rok I. vydání žánr region Česká a světová literatura do konce 18. století Epos o Gilgamešovi 2.

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ŠKOLNÍ ROK 2019/2020

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 Gymnázium, Velké Pavlovice, Pod Školou 10, příspěvková organizace IČ 71220321 ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 Žáci si pro maturitní zkoušku ve školním roce 2019/2020 vybírají četbu ze

Více

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Základní školy a víceletá gymnázia Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Oddělení pro dospělé hrabuvka@kmo.cz tel.: 599 522 300 Dr. Martínka 4 700 30 Ostrava-Hrabůvka ODDĚLENÍ

Více

Informativní lekce pro základní školy

Informativní lekce pro základní školy informativní lekce Přehled informativních lekcí ve škol. roce 2016/2017 Vážení přátelé, připravili jsme pro vás na školní rok 2016/2017 nabídku informativních lekcí pro předškolní děti z MŠ, žáky 1. až

Více

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY Školní rok: 2018/2019 Ţák vybírá 20 titulů podle následujících kritérií: - 2 literární díla ze světové nebo české literatury

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

KE STÁTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Minimální počet děl, jež musí obsahovat studentův seznam: 20

KE STÁTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Minimální počet děl, jež musí obsahovat studentův seznam: 20 KÁNON TITULŮ Z ČESKÉ A SVĚTOVÉ LITERATURY KE STÁTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Minimální počet děl, jež musí obsahovat studentův seznam: 20 Období Světová a česká literatura do konce 18. století Světová a česká

Více

SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE

SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE

Více

1 LITERÁRNÍ EPOCHY, SMĚRY, PROUDY, HNUTÍ A SKUPINY

1 LITERÁRNÍ EPOCHY, SMĚRY, PROUDY, HNUTÍ A SKUPINY Antika Středověk 1 LITERÁRNÍ EPOCHY, SMĚRY, PROUDY, HNUTÍ A SKUPINY Renesance a humanismus Baroko Klasicismus a osvícenství Preromantismus a romantismus Realismus a naturalismus Literární moderna (symbolismus,

Více

Knihovny a podpora čtenářské a informační gramotnosti

Knihovny a podpora čtenářské a informační gramotnosti www.knihovna.brandysnl.cz Knihovny a podpora čtenářské a informační gramotnosti Mgr. Věra Krajíčková, Mgr. Jaroslava Fialová Knihovny a podpora gramotností O čem to bude? Knihovny a neformální vzdělávání

Více

Střední odborná škola Jarov Praha 9, Učňovská 100/1

Střední odborná škola Jarov Praha 9, Učňovská 100/1 S E Z N A M T I T U LŮ Z ČESKÉ A SVĚTOVÉ LITERATURY K ÚSTNÍ Z K O U Š C E (maturitní zkouška z CJL) Na základě zákona č. 561/2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

MĚSTSKÁ KNIHOVNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ oddělení pro děti a mládež ul. Zašovská 170 (u Rajky)

MĚSTSKÁ KNIHOVNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ oddělení pro děti a mládež ul. Zašovská 170 (u Rajky) MĚSTSKÁ KNIHOVNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ oddělení pro děti a mládež ul. Zašovská 170 (u Rajky) Nabídka tematických lekcí a informačního vzdělávání na školní rok 2016/2017 Prostory oddělení pro děti můžete využít

Více

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce Školní rok: 2018/2019 Žákovský seznam k maturitní zkoušce obsahuje 20 děl.

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce Školní rok: 2018/2019 Žákovský seznam k maturitní zkoušce obsahuje 20 děl. Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce Školní rok: 2018/2019 Žákovský seznam k maturitní zkoušce obsahuje 20 děl. Kritéria

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM Oddělení pro děti a oddělení pro dospělé čtenáře Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně připravilo na školní rok 2014/2015 plán

Více

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století ZADÁNÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Škola sestaví školní seznam literárních děl, z něhoţ si kaţdý budoucí maturant sestaví svůj vlastní seznam, který je pro něho i seznamem zadání k ústní zkoušce. ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ OBTÍŢNOSTI

Více

Seznam literatury k maturitní zkoušce

Seznam literatury k maturitní zkoušce Seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury SŠ PTA Jihlava, školní rok 2015/16 a roky následující Světová a česká literatura do konce 18. století minimálně 2 díla Epos o Gilgamešovi

Více

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL PRO ROK 2017/2018

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL PRO ROK 2017/2018 ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL PRO ROK 2017/2018 Žák vybírá 20 literárních děl: Světová a česká literatura do konce 18. století minimálně 2 literární díla Světová a česká literatura 19. století minimálně

Více

Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce

Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce Světová a česká literatura do konce 18. století min. 2 literární díla Žák vybírá 20 literárních Světová a česká literatura 19. století min. 3 literární

Více

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová ZŠ 1. stupeň Kontaktní osoba Renata Sommerová Už se vyznám v knihovně Určeno pro: ZŠ 2. třída Termín realizace: říjen 2015 Seznámení s fondem knihovny, praktické ukázky dětské beletrie a naučné literatury,

Více

PŘEHLED AKCÍ pro dospělé

PŘEHLED AKCÍ pro dospělé PŘEHLED AKCÍ pro dospělé Změna v půjčování hudebních a audio CD Od 1. 3. 2019 Uživatelé s platnou registrací si mohou od března půjčovat libovolný počet CD, přičemž celková částka vypůjčených dokumentů

Více

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL PRO ROK 2018/2019

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL PRO ROK 2018/2019 ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL PRO ROK 2018/2019 Žák vybírá 20 literárních děl: Světová a česká literatura do konce 18. století minimálně 2 literární díla Světová a česká literatura 19. století minimálně

Více

Školní seznam literatury - ústní zkouška (společná část maturitní zkoušky) Mgr. Jana Dejmková, třída oktáva 2012/2013

Školní seznam literatury - ústní zkouška (společná část maturitní zkoušky) Mgr. Jana Dejmková, třída oktáva 2012/2013 Školní seznam literatury - ústní zkouška (společná část maturitní zkoušky) Mgr. Jana Dejmková, třída oktáva 2012/2013 Základní úroveň obtížnosti (celkový počet děl - 40) Světová a česká literatura do konce

Více

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století

Světová a česká literatura do konce 19. století. Česká literatura 20. a 21. století ZADÁNÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Škola sestaví školní seznam literárních děl, z něhož si každý budoucí maturant sestaví svůj vlastní seznam, který je pro něho i seznamem zadání k ústní zkoušce. ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ OBTÍŽNOSTI

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 1. POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která

Více

SZŠ Tábor, školní rok 2015 / 2016

SZŠ Tábor, školní rok 2015 / 2016 TITULY ČETBY Z ČESKÉ A SVĚTOVÉ LITERATURY PRO ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠKU Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY SZŠ Tábor, školní rok 2015 / 2016 Světová a česká literatura do konce 18.století 1. Bible 2. Médea Euripidés

Více

SEZNAM LITERATURY KE STÁTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE - Z

SEZNAM LITERATURY KE STÁTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE - Z SEZNAM LITERATURY KE STÁTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE - Z 1. Homér: Odyssea 2. Ezop: Bajky 3. William Shakespeare : Romeo a Julie 4. Giovanni Boccaccio: Dekameron 5. Moliere: Lakomec 6. Daniel Defoe: Robinson

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 1. VELKÝ PŘÍBĚH VEČERNÍČKŮ: Známé televizní večerníčky, které

Více

Základní školy Víceletá gymnázia. Bronislava Vaculová Marcela Kališová Ing. Eva Tallová

Základní školy Víceletá gymnázia. Bronislava Vaculová Marcela Kališová Ing. Eva Tallová Základní školy Víceletá gymnázia Bronislava Vaculová Marcela Kališová Ing. Eva Tallová KNIHOVNICKÉ LEKCE Cílem lekcí informačního vzdělávání je zvýšit informační a čtenářskou gramotnost dětí. Nenásilnou

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2015/2016

Střední zdravotnická škola Kroměříž. Školní seznam literárních děl školní rok 2015/2016 Střední zdravotnická škola Kroměříž Školní seznam literárních děl školní rok 2015/2016 Kroměříž 29. 9. 2015 Kritéria pro výběr literárních děl k ústní zkoušce: Žák vybírá 20 literárních děl Světová a česká

Více

Školní seznam literárních děl pro 4.A a 4.B ve školním roce 2013/2014

Školní seznam literárních děl pro 4.A a 4.B ve školním roce 2013/2014 Školní seznam literárních děl pro 4.A a 4.B ve školním roce 2013/2014 Student vybírá ze seznamu četby 20 děl. Po konzultaci se svým vyučujícím předmětu ČJL je možné zařadit i dílo jiné (které v seznamu

Více

PRVNÍ SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA, spol. s r.o.

PRVNÍ SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA, spol. s r.o. PRVNÍ SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA, spol. s r.o. ČJ: MZ- 91/2014 - Ř Stanovení školního seznamu literárních děl pro ústní zkoušku z českého jazyka a literatury společné části maturitní zkoušky pro školní rok

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA TŘÍDY 4.P + 4.T SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ZE SVĚTOVÉ A ČESKÉ LITERATURY K ÚSTNÍ ZKOUŠCE

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA TŘÍDY 4.P + 4.T SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL ZE SVĚTOVÉ A ČESKÉ LITERATURY K ÚSTNÍ ZKOUŠCE STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, příspěvková organizace Adresa : 794 01 Krnov, Opavská 49 KATALOG POŽADAVKŮ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY platný ve školním roce 2013/2014

Více

Kde končí svět nejmoudřejší je číslo

Kde končí svět nejmoudřejší je číslo Klub dětských knihoven Libereckého kraje Kde končí svět nejmoudřejší je číslo Závěrečné zhodnocení projektu Eva Kordová 2014 Závěrečné zhodnocení 9. ročníku projektu Kde končí svět na podporu výchovy ke

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ3

SADA VY_32_INOVACE_CJ3 SADA VY_32_INOVACE_CJ3 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava, příspěvková organizace Kratochvílova 7, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava Školní seznam literárních děl vydaný školou v souladu s ustanovením

Více

Mateřské školy Základní školy Víceletá gymnázia. Danuše Kašná

Mateřské školy Základní školy Víceletá gymnázia. Danuše Kašná Mateřské školy Základní školy Víceletá gymnázia Danuše Kašná 599 522 358 Mateřské školy (NE)OBYČEJNÉ KOUZLENÍ Určeno pro: MŠ Termín realizace: březen - květen 2019 Chcete vědět, co se stane, když František

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Školní seznam literárních děl Gymnázia, Polička, nábřeží Svobody 306 pro školní rok 2013/2014 4A

Školní seznam literárních děl Gymnázia, Polička, nábřeží Svobody 306 pro školní rok 2013/2014 4A Školní seznam literárních děl Gymnázia, Polička, nábřeží Svobody 306 pro školní rok 2013/2014 4A Podle 6 odstavce (2) vyhlášky MŠMT ČR č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních

Více

PŘEHLED AKCÍ pro dospělé

PŘEHLED AKCÍ pro dospělé PŘEHLED AKCÍ pro dospělé Internetová soutěž Králové českých detektivek 1. 3. - 31. 3. 2018 Velká březnová internetová soutěž o tři audioknihy zaměřená na české detektivní příběhy a jejich autory i hlavní

Více

Tyrolské elegie. Král Lávra

Tyrolské elegie. Král Lávra Seznam titulů z české a světové literatury k ústní zkoušce z CJL (maturitní zkouška pro obory: 23-41-M/01 Strojírenství 26-41-M/01 Elektrotechnika 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání 1. Sofoklés Král Oidipus

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KDK SKIP LIBERECKÉHO KRAJE ZA ROK 2015. Zpracovala Eva Kordová, předsedkyně klubu

VÝROČNÍ ZPRÁVA KDK SKIP LIBERECKÉHO KRAJE ZA ROK 2015. Zpracovala Eva Kordová, předsedkyně klubu VÝROČNÍ ZPRÁVA KDK SKIP LIBERECKÉHO KRAJE ZA ROK 2015 Zpracovala Eva Kordová, předsedkyně klubu Výroční zpráva KDK SKIP Libereckého kraje za rok 2015 Z P R A C O VA L A E VA K O R D O V Á, P Ř E D S E

Více

Gymnázium a SOŠ, Mládežníků 1115, Rokycany

Gymnázium a SOŠ, Mládežníků 1115, Rokycany Gymnázium a SOŠ, Mládežníků 1115, Rokycany Seznam literatury pro maturitní zkoušku z českého jazyka v roce 2017 1. Bible: Starý zákon (5 knih Mojžíšových) 2. Boccaccio: Dekameron 3. Villon: Závěť 4. Shakespeare:

Více

PRACOVNÍ LISTY LITERATURA DO KONCE 18. STOLETÍ. Starý zákon. GOETHE, Johann Wolgfang. SHAKESPEARE, William

PRACOVNÍ LISTY LITERATURA DO KONCE 18. STOLETÍ. Starý zákon. GOETHE, Johann Wolgfang. SHAKESPEARE, William LITERATURA DO KONCE 18. STOLETÍ BIBLE BOCCACCIO, Giovanni CERVANTES, Miguel y Saavedra EURÍPIDÉS GOETHE, Johann Wolgfang GOETHE, Johann Wolgfang HOMÉR MOLIÉRE GOLDONI, Carlo Starý zákon Dekameron Důmyslný

Více

SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE

SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE SEZNAM ČETBY K MATURITNÍ ZKOUŠCE Ve výběru minimálně 20 titulů, musí být zastoupena próza, poezie i drama Školní rok 2014 2015 Třída 3 B obor 64-41-L/51 Podnikání Vypracovala: Mgr. Lada Holišová V Ústí

Více

Komunitní knihovna Vsetín v nové realitě

Komunitní knihovna Vsetín v nové realitě Komunitní knihovna Vsetín v nové realitě Poprad, červen 2008 Kateřina Janošková Město Vsetín 30.000 obyvatel krásná příroda bohatý folklór blízko hranic se Slovenskem aktivní předkladatel mnoha projektů

Více

Seznam literárních děl k maturitní zkoušce

Seznam literárních děl k maturitní zkoušce Seznam literárních děl k maturitní zkoušce 1. Světová a česká literatura do konce 18. století (min. 2 díla) 1 Epos o Gilgamešovi 2 Homér Odyssea 3 Sofokles Král Oidipus 4 Publius Ovidius Naso Umění milovat

Více