Ochrana stromů při stavební činnosti. Základy arboristiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ochrana stromů při stavební činnosti. Základy arboristiky"

Transkript

1 Ochrana stromů při stavební činnosti Základy arboristiky

2 Poškození následkem stavební činnosti Poškození nadzemních částí Přímé poškození (mechanické, chemické, fyzikální) Poškození fyziologické Poškození kořenového systému Přímé mechanické porušení Fyziologické porušení Změny nivelety Změny vlastností půdy Změny hladiny spodní vody

3 Poškození nadzemních částí mechanické a fyzikální Kolize se stavební mechanizací, případně v průběhu užívání domu kolizemi s vozidly, Nešetrné skladování a manipulace s materiály apod. Dochází ke stržení borky a povrchových vrstev lýka a poškození dřeva do různé hloubky. Důležitý je zejména obvodový rozsah poranění a jeho hloubka. Významným zdrojem poškození mohou být spaliny z vytápění, které mohou způsobit přímé poškození mezofylu listů, pupenů a případně i kambia, pokud by tyto byly vystaveny teplotám vyšším než 50 C. Následkem by byla defoliace a odumření části koruny. ČSN zapovídá zakládání ohnišť a otevřeného ohně v blízkosti stromů.

4 Poškození nadzemních částí chemické Je nutno zabránit styku agresivních látek s rostlinou, zejména borkou nechráněných částí (květy, asimilační aparát, pupeny). Stavební látky, barviva, organická rozpouštědla Paliva, maziva

5 Poškození nadzemních částí fyziologické Fyziologické poškození zahrnuje nemechanická poškození pletiv stromu. Hlavními zdroji může být lokální zvýšení teploty v okolí stavby, vliv spalin z vytápění, úniky fyziologicky aktivních látek. Lokální zvýšení teploty v okolí stavby může zapříčinit rychlejší nástup pučení v jarním období a tím následné poškození málo odolných částí stromu mrazy. Dále větší transpiraci v části koruny a tím vysychání listů a následnou defoliaci části koruny. Vliv spalin se může projevit lokálními nekrózami listů a defoliací v zasažené části koruny vlivem intoxikace buněk pletiv.

6 Poškození kořenového systému mechanické Mechanické poškození kořenového systému vzniká při nevhodných zásazích do půdy v okolí stromu. Jedná se zejména o výkopové práce, zvláště pokud jsou prováděny mechanizačními prostředky. Dochází k porušování, zlomům a vytrhávání kořenů a to i mimo hranu výkopu. Akutní snížení mechanické pevnosti kořenového systému a/nebo => riziko infekce a šíření dřevokazných hub Odebrání určité části kořenového systému, které má za následek zhoršení dostupnosti vody a živin.

7 Poškození kořenového systému mechanické K poškození kořenů může také docházet pojížděním mechanizmů a vozidel. Zde je důležitý měrný tlak daného vozidla (u traktorů kpa, u osobních vozidel pak více). Při testech bylo zjištěno, že již po třech přejezdech kořenů traktorem (rostlá lesní půda) dochází k poškození 40 % vodivých drah (Naděždina, Čermák, Nadezhdin, Kašpárek, 2008).

8 Poškození kořenového systému chemické Půdní prostor může být kontaminován různými látkami, které mohou způsobit poškození kořenů přímo nebo nepřímo narušením mykorhizních vztahů, chemických, fyzikálních či biologických vlastností půdy. Patří sem zejména úniky PHM, barviv, vápna, cementu, rozpouštědel apod., které by neměli být v blízkosti stromů skladovány.

9 Poškození kořenového systému fyziologické Za hlavní příčiny fyziologického poškození kořenového systému lze označit: hypoxii kořenů vlivem změny aerace půdy (zvýšení hladiny podzemní vody, navážky, překrytí půdy nepropustnými materiály, utužení půdy, únik technických plynů, vyčerpání kyslíku půdními mikroorganizmy při rozkladu organické hmoty a konkurenčními rostlinami) a změnu vodního režimu (vyschnutí kořenů a jejich odumření zhoršuje dostupnost vody pro zajištění transpirace, zvýšením hladiny podzemní vody dochází k hypoxii kořenů). Dalšími faktory, které jsou spojené zejména se stavební činností je změna vlastností půdy průnikem stavebních hmot, usazování vápenatých sloučenin, které mění reakci půdy, její fyzikální vlastnosti a poškozují mykorhizní houby.

10 Ochranná pásma Pro zajištění dlouhodobě udržitelné existence stromu je nutné minimalizovat zásahy do prostoru, který je pro strom existenciálně důležitý. Rozsah tohoto prostoru je u památných stromů definován přímo zákonem 114/1992 Sb., v ust. 46 odst. 3: Je-li třeba památné stromy zabezpečit před škodlivými vlivy z okolí, vymezí pro ně orgán ochrany přírody, který je vyhlásil, ochranné pásmo, ve kterém lze stanovené činnosti a zásahy provádět jen s předchozím souhlasem orgánu ochrany přírody. Pokud tak neučiní, má každý strom základní ochranné pásmo ve tvaru kruhu o poloměru desetinásobku průměru kmene měřeného ve výši 130 cm nad zemí. V tomto pásmu není dovolena žádná pro památný strom škodlivá činnost, například výstavba, terénní úpravy, odvodňování, chemizace.

11 Ochranná pásma Stromy, které nejsou chráněny podle zvláštních předpisů a vztahuje se na ně pouze obecná ochrana, zákonem definované ochranné pásmo nemají. ČSN , která vymezuje tzv. kořenovou zónu a kořenový prostor. Kořenová zóna je plocha půdy pod korunou stromu (okapová linie koruny) rozšířená do stran o 1,5 m, u sloupovitých forem o 5 m. Kořenový prostor je definován jako kruhová plocha kolem kmene stromu s poloměrem rovnajícím se čtyřnásobku obvodu kmene, nejméně však 2,5 m. Veškeré činnosti v takto vymezeném prostoru by měly být co nejšetrnější, rozsáhlejší výkopové práce by měly být minimalizovány a prováděny pokud možno ručně.

12 Stanovení ochranného pásma stromu ve zpevněné ploše Růst kořenového systému může být v některých směrech limitování přítomností technických či jiných zábran, především: okraje komunikací, zpevněné plochy, základy staveb, obrubníky uložené v betonových pasech, plochy vymezené kořenovou bariérou. Kořeny stromů mají tendenci se stáčet podél těchto zábran a prokořeňovat prostor ve směrech, ve kterých jejich růst není významně omezený. V důsledku radiálního přírůstu kořenů může docházet k postupnému narušování a destrukci těchto objektů. Minimální vzdálenost, kde lze akceptovat jednostranné omezení kořenového systému v důsledku pevné překážky, je kruh o průměru rovnajícímu se průměru kmene na styku s půdou. V případě, že se technické překážky, příp. jednoznačné stopy po dříve provedené výkopové činnosti nacházejí blíže u kmene, považujeme strom za závažně narušený a uvažujeme spíše o jeho odstranění a náhradě.

13

14 Ochranná pásma sítí

15 Ochrana proti tepelným zdrojům Podle výše uvedené normy smí být ohniště zakládáno ve vzdálenosti nejméně 5 m od okapové linie stromů Otevřený oheň smí být rozděláván ve vzdálenosti nejméně 20 m od okapové linie stromů.

16 Zvyšování terénu Je proto nutno zabránit plošnému překrývání půdy zeminou, zejména jílovitou. Pokud není jiná možnost, musí být navážka ukládána v radiálních pásech tak, aby alespoň 30 % kořenové zóny zůstalo volné. Navážku lze ukládat na povrch bez organických zbytků, aby se zabránilo vyčerpání kyslíku při jejich rozkladu. Navážky mohou být pouze hrubozrnné a propustné.

17 Snižování terénu Pro výživu stromů je extrémně důležitá svrchní, humusem obohacená vrstva půdy v rozsahu cm. V této vrstvě se nachází největší část půdních organizmů, nacházejí se zde jemné kořeny, důležité pro zásobení rostliny vodou a živinami. Odebráním této vrstvy dochází ke strádání stromů, které vede k snížení vitality, v extrémních případech i k odumření stromu. Zásahy v této vrstvě v kořenové zóně stromu je nutno eliminovat nebo alespoň minimalizovat, pokud jsou nezbytně nutné.

18 Výkopy Kořenový prostor by neměl být narušován výkopy. Pokud je nutné výkop provést, lze tak učinit pouze ručně nebo jiným šetrným způsobem. Nejmenší vzdálenost od stromu definuje ČSN ve čl na čtyřnásobek obvodu kmene ve výšce 1 m. Je nutno zabránit přetínání kořenů o průměru větším než 2 (5) cm. Nebezpečí použití mechanizace spočívá v nebezpečí vzniku masivních poranění i mimo hranu výkopu, vytržením od báze kmene. Pro minimalizaci poškození při výkopech je nutno maximálně zkrátit dobu otevření jámy a provedení prací ve vhodném období, nejlépe na podzim. Jako nutné minimum pro zajištění mechanické stability stromu je uváděna vzdálenost dvojnásobku průměru kmene (Wessolly, Erb, 1998). Je doporučováno vytvoření kořenové clony jednu sezónu před započetím výkopových prací.

19 Vliv dřevin na stavby Jedním z hlavních problémů jsou objemové změny zeminy vlivem změny vlhkosti. U půd s větším podílem montmorillonitických jílů může docházet ke značným pohybům vlivem nerovnoměrného vysoušení půdy. Pohyb vody může být, mimo jiné, navozen také dřevinami, odčerpáváním a redistribucí vody kořeny dřevin. Harris, Clark a Matheny (2008) udávají duby jako jedny z nejvýznamnějších druhů, způsobujících poškození staveb (11,5 % poškození při 2,1% podílu na populaci městských stromů, 10 % případů poškození způsobují stromy vzdálenější než 18 m). Pohyb půdy se projevuje nejvíce ve svrchních vrstvách půdy a zasahuje zhruba do 1,5 2 m hloubky, v suchých letech i hlouběji. Kelsey (1987), uvádí, že ze 177 poškozených domů 81 % byly domy se základovou deskou, bez poškození byly domy na pilotech a nosnících.

20 Vliv dřevin na stavby Dřeviny využívají všechny vhodné možnosti k vylepšení bilance. Dochází pak často i k čerpání vody z nepřírodních zdrojů, jako jsou např. narušená potrubí kanalizace či vodovodního řádu, jímky apod. Tyto struktury mohou být kořeny zcela ucpány a vyřazeny z provozu. Stávají se také součástí nosného aparátu stromu a vyjmutí může způsobit destabilizaci stromu a rozsáhlé poškození kořenového systému. Stromy dokáží vodu redistribuovat ze značných vzdáleností, až desítky metrů v horizontálním i vertikálním směru. Často stromy svůj příjem vody uhrazují z jediného zdroje, na němž jsou pak plně závislé. Jakákoliv změna tohoto zdroje znamená ohrožení stromu.

21 Péče o stromy v průběhu stavby Ochrana dřevin začíná již v přípravném stavebním řízení: Zmapování, zhodnocení, ocenění, kategorizace - studie Dokumentace pro územní rozhodnutí: rozhodování o odstranění stromů (konfliktní, nevhodný stav, nevhodná lokalizace) určení koridorů sítí, způsob založení staveb v blízkosti stromů apod. Dokumentace pro stavební povolení:

22 Péče o stromy v průběhu stavby Ochrana dřevin začíná již v přípravném stavebním řízení: Dokumentace pro stavební povolení: umístění přípojek a vedení inženýrských sítí (nadzemních i podzemních), terénní úpravy, místa dočasného uskladnění zeminy, dočasná zařízení stavby vč. označení míst vjezdu, systém vnitrostaveništní dopravy, vnitrostaveništní komunikace prostor pro umístění dočasných staveb zařízení staveniště (buňky, kanceláře, šatny apod.), plochy pro uskladnění materiálu, plochy pro umístění ohnišť, příp. jiných trvalých zdrojů tepla. Výsadby nových stromů jsou plánované na finální stanoviště. Výsadby zahuštěných skupin stromů či porostů je plánované pouze tam, kde existuje předpoklad pravidelné následné péče ve formě výchovných zásahů především u rozsáhlejších areálů s oblastmi, které mají do budoucna plnit účely přírodního či přírodě blízkého prostředí. Nově vysazované stromy jsou plánované modelově ve vzdálenostech, které odpovídají cca 1 2 průmětu koruny dospělého jedince daného taxonu. Stromy se vysazují na místa, kde nebudou představovat překážku v plánovaných průhledech, nebudou blokovat pohled na významné architektonické prvky, zamezovat průniku světla či představovat překážku pro stávající či budoucí stavební aktivity.

23 Péče o stromy v průběhu stavby Stupeň dokumentace povolení stavby Ve stupni dokumentace povolení stavbyprojektové přípravy již často dochází k souběhu projektové přípravy a vlastní stavby. Z hlediska ochrany stromů nemají žádná ustanovení reálný vliv na praktickou realizaci. Vlastní DPS často musí předcházet realizace představební fáze ochrany stromů

24 Představební ochrana stromů kácení stromů odstraňování nevhodného keřového porostu vybudování ochranných zón kolem stromů určených k zachování vytyčují se obrysy staveb, dopravních komunikací apod. Oplocení Dle ČSN je nutné stromy chránit plotem, který by měl obklopovat celou kořenovou zónu. Plot musí být pevně ukotven v zemi a jeho výška by měla dosahovat minimálně 1,3 m tak, aby byl znemožněn přístup osob a mechanizačních prostředků na chráněnou plochu. Instalace plotu musí být provedena ještě před započetím stavebních prací a jeho odstranění je možné až po dokončení veškerých aktivit spojených s výstavbou.

25 Ochrana kmene Probíhají-li některé stavební aktivity v blízkosti kmene nebo kořenových náběhů a hrozí jejich mechanické poškození, je nezbytné tyto části stromu chránit. Dle ČSN je nutné v těchto případech opatřit kmen vypolštářovaným bedněním z fošen, vysokým nejméně 2 m. Ochranné zařízení je třeba připevnit bez poškození stromu a nesmí být osazeno přímo na kořenové náběhy. Současně s ochranou nadzemní části se aplikují opatření pro ochranu chráněného pásma stromu před mechanickým poškozením a zhutněním půdy.

26 Ochrana půdy uvnitř chráněné kořenové zóny Půda v ochranném pásmu musí být chráněna tak, aby nedošlo k jejímu zhutnění, znečištění látkami poškozujícími rostliny nebo půdu, popř. aby nedošlo k zamokření vodou odváděnou ze stavby. V ochranném pásmu stromu nesmí být zakládána ohniště a současně se zde nesmí nacházet žádné zdroje tepla, které by mohly způsobit jeho poškození. V krajních případech, kdy nelze zabránit dočasnému zatížení v prostoru ochranného pásma soustavným přecházením nebo provozem dopravních a mechanizačních prostředků stavby, je nutné provést ochranná opatření dle ČSN , zejména opatření vedoucí k ochraně kořenové zóny před zhutněním.

27 Příprava dřevin před zahájení stavby Řez stromů Vylepšení vitality redukční řez před zahájením vlastní stavby. Redukční řez může vyžadovat i použití nadměrných strojů v blízkosti korun stromů Z důvodu bezpečnosti práce na staveništi a sledování vlivu stavby na ponechané stromy je vhodné provést veškerá ošetření stromů na stavbě před jejím zahájením Součástí účinného systému ochrany stromů při výstavbě je i podpoření vitality stávajících stromů před zahájením výsadby. Jedná se zejména o: realizaci doplňkové závlahy mulčování vylepšení stanoviště aplikaci podpůrných látek mykorhiza

28 Péče o stromy v průběhu realizace stavebních prací Dojde-li v průběhu stavebních prací k poranění kořenových náběhů, kmene či větví, je vhodné provést včasné adekvátní ošetření. V případě čerstvých ran, kdy je odtržená kůra s lýkem stále zčásti přirostlá, je možné odtrženou část znovu přiložit k ráně a upevnit ji pro vzduch prodyšným materiálem. V ostatních případech se provede případné začistění roztřepených okrajů. Rány se nezatírají. V průběhu realizace stavby dochází vlivem některých prací a pojezdu mechanizačních a dopravních prostředků ke zvýšenému víření prachových částic. Dojde-li k usazení většího množství prachu na listovou plochu, je vhodné zvláště v období s menší srážkovou intenzitou provést jeho odstranění proudem vody.

29 . V případě, že při realizaci výkopových prací dojde k zásahu do kořenového systému a k nutnému přerušení kořenů o průměru větším než 5 cm (mimo ochranné pásmo stromu), musí dojít k hladkému zaříznutí vzniklé rány. Současně je nezbytná pravidelná kontrola ochranných opatření realizovaných u stromů (oplocení, ochrany kmenů apod.), zvláště pak dodržování ochranných opatření při dočasném zatížení půdního povrchu. Pravidelná kontrola stromů

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. ZÁKLADY ARBORISTIKY Proč ochrana při stavební činnosti Legislativní souvislosti Co je součástí Projektová příprava Ochranná opatření Kontrola Skutečnost x teorie Park x stavba Standard o přírodu a krajinu

Více

Příloha č. 1 Vyobrazení k části 3.1 Ochrana stromů na staveništi

Příloha č. 1 Vyobrazení k části 3.1 Ochrana stromů na staveništi PŘÍLOHY 77 Příloha č. 1 Vyobrazení k části 3.1 Ochrana stromů na staveništi Obr. 19 Ochrana kořenového prostoru oplocením. 78 Obr. 20 Ochrana kořenového prostoru při zvýšení úrovně terénu. 79 Obr. 21 Ochrana

Více

Dodatek č.1 Technologie ochranných opatření

Dodatek č.1 Technologie ochranných opatření akce: ÚPRAVA PARKU STARÝ HŘBITOV ROKYCANY 2. etapa: PROPOJENÍ PARK NÁDRAŽÍ ČD (část 1) stavební objekt: název části: SO 03 VEGETAČNÍ ÚPRAVY Dodatek č.1 Technologie ochranných opatření investor: generální

Více

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov

Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická Neratovice. Martinov Bohumil Koníček vedoucí odboru správy majetku Městský úřad Neratovice Kojetická 1028 277 11 Neratovice Dendrologické posouzení dřeviny, rostoucí na pozemku č. 185/17 k.ú. Neratovice Quercus robur dub letní

Více

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Základy arboristiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992

Více

Defekty a poškození. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Defekty a poškození. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Defekty a poškození Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Defekty a poškození Podle oblasti vlivu na : Podle typu na : defekty

Více

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves

Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Posouzení stavu stromu a návrh pěstebních opatření Lípa Nová Ves Zhotovitel: Bc. Robert Kohout Čajkovského 549/12 67401 Třebíč IČ: 68662416 DIČ: CZ7501154551 Tel: +420 777 142 814 Email: robert@arbokohout.cz

Více

1.1 Technologické postupy Obecné podmínky pro realizaci vegetačních úprav

1.1 Technologické postupy Obecné podmínky pro realizaci vegetačních úprav 1234536789 12 1.1 Technologické postupy 1.1.1 Obecné podmínky pro realizaci vegetačních úprav Před založením výsadeb a realizací ošetření na stromech budou pokáceny určené stromy, odstraněny pařezy (viz.

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Tábor Husovo náměstí, Sladovna, park pod Trafačkou PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA SAFE TREES, s.r.o. Na Štěpnici 945 665 01 ROSICE e-mail: web: info@safetrees.cz www.safetrees.cz IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Akce

Více

e /07 ZNALECKÝ POSUDEK

e /07 ZNALECKÝ POSUDEK ZNALECKÝ POSUDEK e. 64-615/07 Předmět: Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení stavu stromů, rostoucích na obvodu parkově upravené plochy na I. Tfiákurova v Pra e 6 a návrhu jejich ošetření.

Více

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

ZÁKLADY ARBORISTIKY. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. ZÁKLADY ARBORISTIKY Cíle a limity řezu Legislativní souvislosti Struktura větvení Základní typy větvení Technika řezu Technologické skupiny řezu Způsoby péče o dřeviny Standard o přírodu a krajinu Řada

Více

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ Luděk Praus Ústav nauky o dřevě, LDF MENDELU v Brně Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

DSP, ulice Potoční, Drásov OBSAH

DSP, ulice Potoční, Drásov OBSAH OBSAH 1 CHARAKTERISTIKA STAVENIŠTĚ 2 2 PRŮBĚH VÝSTAVBY 2 3 ZDROJE ENERGIÍ, ODVODNĚNÍ STAVENIŠTĚ 2 4 VYZNAČENÍ UZAVÍRKY 2 5 PLOCHY ZAŘÍZENÍ STAVENIŠTĚ 2 6 BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 3 7 REALIZACE

Více

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov.

Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. " Znalecký posudek č. 142/2009 Posouzení zdravotního stavu a návrh péče o jilmy horské v obci Lazinov, k. ú. Lazinov. I Zpracoval: Doc. Ing. Luboš Úradníček, CSc. Křížkovského 31 60300 Brno Znalecký posudek

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č /14

ZNALECKÝ POSUDEK č /14 ZNALECKÝ POSUDEK č. 197-2 037/14 Předmět : Znalecký posudek byl zpracován za účelem zhodnocení aktuálního stavu stromů, rostoucích v zámecké aleji v Pardubicích. Objednatel posudku : Statutární město Pardubice

Více

Systémový přístup v pohledu na stromy

Systémový přístup v pohledu na stromy Systémový přístup v pohledu na stromy Petr Horáček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Obsah Strana 3 1 Východiska 2 Současnost

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Seznam příloh B. Souhrnné technické zprávy: B.1 POPIS ÚZEMÍ STAVBY B.2 CELKOVÝ POPIS STAVBY B.3 PŘIPOJENÍ NA TECHNICKOU INFRASTRUKTURU B.4. DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ B.5 ŘEŠENÍ VEGETACE

Více

Aplikace NV a prováděcích vyhlášek v BOZP ve stavebnictví. Ing. Jan Adámek

Aplikace NV a prováděcích vyhlášek v BOZP ve stavebnictví. Ing. Jan Adámek Aplikace NV a prováděcích vyhlášek v BOZP ve stavebnictví Ing. Jan Adámek Obsah NV 362/2005 sb. NV 591/2006 sb. NV 499/2006 sb. ČSN Práce ve výškách a nad volnou hloubkou NV 362/2005 sb. o bližších požadavcích

Více

města Lovosice Etapa II. stupeň DSP

města Lovosice Etapa II. stupeň DSP Stavba: města Lovosice Etapa II. stupeň DSP Číslo zakázky: 1710-12/Hr Stavební objekt: Sadové úpravy Oddíl dokumentace: SO 01.05. Sadové úpravy O B S A H: TECHNICKÁ ZPRÁVA ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ POŽADAVKY

Více

Obsah technické zprávy:

Obsah technické zprávy: Akce: Plasy, Cesty klášterem stezky k poznání Místo: Plasy parcely č.: 3/1, 3/2, 24/1, 462/1, 462/11, 462/14, 462/15, 462/16, 482/1 Část: Sadovnické úpravy - kácení Obsah technické zprávy: 1 Seznam použitých

Více

POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV

POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV POSOUZENÍ STAVU VYBRANÝCH DŘEVIN V OBCI VRÁTKOV 2014 Lokalita Vrátkov 17 282 01 Český Brod Zhotovitel Ing. Václav Bažant Ph.D. Přehvozdí 13 281 63 Kostelec nad Černými lesy Tel.: 724 50 30 E-mail: baza.baza@atlas.cz

Více

01-01. Technická zpráva

01-01. Technická zpráva 01-01. Technická zpráva 1. Účel objektu Lávka v zahradě Kinských doplňuje systém parkových cest pro pěší provoz, použití dopravními prostředky je vyloučené, vyjma jízdních kol. 2. Architektonické, funkční

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 5 Části kmene Příčný

Více

SOUČASNÉ PROBLÉMY OBNOVY LESŮ A STAV KOŘENOVÉHO SYSTÉMU LESNÍCH DŘEVIN V ZÁVISLOSTI NA MĚNÍCÍM SE PODNEBÍ

SOUČASNÉ PROBLÉMY OBNOVY LESŮ A STAV KOŘENOVÉHO SYSTÉMU LESNÍCH DŘEVIN V ZÁVISLOSTI NA MĚNÍCÍM SE PODNEBÍ SOUČASNÉ PROBLÉMY OBNOVY LESŮ A STAV KOŘENOVÉHO SYSTÉMU LESNÍCH DŘEVIN V ZÁVISLOSTI NA MĚNÍCÍM SE PODNEBÍ VÝCHODISKA Propracované a odzkoušené postupy jsou neúspěšné, ztráty po obnově až 6 %, snižuje se

Více

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ oddělení péče o krajinu a zemědělství Hynaisova 10, Olomouc

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ oddělení péče o krajinu a zemědělství Hynaisova 10, Olomouc MAGISTRÁT MĚSTA OLOMOUCE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ oddělení péče o krajinu a zemědělství Hynaisova 10, 779 11 Olomouc Č. j.: SMOL/206171/2013/OZP/PKZ/Kol Číslo spisu: S-SMOL/192492/2013/OZP Spisový znak

Více

Řez stromů. David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace. European Tree Worker. Evropský arborista

Řez stromů. David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace. European Tree Worker. Evropský arborista Řez stromů David Hora, DiS. Předcertifikační školení certifikace European Tree Worker Evropský arborista Vztah: lidé stromy - lidé stromy dokáží žít bez nás my bez nich ne, doprovází nás celou historií

Více

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku:

Místa hlavních zásahů v Mařížském parku: Arboristika v praxi Arboristika přesahuje od péče o jednotlivé stromy až na úroveň komplexního pohledu na celkovou péči o zeleň se zvláštním důrazem na dřevinné vegetační prvky. V anglicky mluvících zemích

Více

Ochrana dřevin při stavební činnosti a biologický dozor. Mgr. Petr REJZEK

Ochrana dřevin při stavební činnosti a biologický dozor. Mgr. Petr REJZEK Mgr. Petr REJZEK Úvod Stavební činnost jako významný faktor Negativní lze překlopit v pozitivní Řešení je už v projekční fázi Účinná preventivní opatření se vyplatí Legislativa pro praxi Zákon č. 114/1992

Více

B. Souhrnná technická zpráva. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu.

B. Souhrnná technická zpráva. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu. B. Souhrnná technická zpráva 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou

Více

OBECNÍ ÚŘAD PŘÍŠOVICE Příšovice č.p. 60, PSČ 463 46 STAVEBNÍ ÚŘAD +420 482 728 014, 485 177 025 www.prisovice.cz e-mail : prisovice @iol.

OBECNÍ ÚŘAD PŘÍŠOVICE Příšovice č.p. 60, PSČ 463 46 STAVEBNÍ ÚŘAD +420 482 728 014, 485 177 025 www.prisovice.cz e-mail : prisovice @iol. OBECNÍ ÚŘAD PŘÍŠOVICE Příšovice č.p. 60, PSČ 463 46 STAVEBNÍ ÚŘAD +420 482 728 014, 485 177 025 www.prisovice.cz e-mail : prisovice @iol.cz Č.ú. 0984859319/0800 IČO : 263 125 Spis.zn.: SÚ-523/2010 V Příšovicích

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Investor : obec Slatina č.p. 50, 410 02 Lovosice Zpracovatel dokumentace : Ing. M. Jeřábek, Vodohospodářská kancelář INDORS Velká Dominikánská 10, Litoměřice

Více

Dendrologický posudek

Dendrologický posudek Dendrologický posudek Datum: 10.9.2018 Objednatel posudku: starostka obce Hoříněves, pí. Kuthanová Posuzované dřeviny Posuzovanými dřevinami jsou lípy velkolisté (Tilia platyphyllos), rostoucí v centru

Více

Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje

Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje Legislativní aspekty RNDr. Miroslav Krejzlík Ing. Miloš Čejka Ochrana dřevin vzajištěna zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody

Více

E. Zásady organizace výstavby

E. Zásady organizace výstavby E. Zásady organizace výstavby Technická zpráva a) informace o rozsahu a stavu staveniště, předpokládané úpravy staveniště, jeho oplocení, trvalé deponie a mezideponie, příjezdy a přístupy na staveniště

Více

C. Stavební část. Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice - I. etapa TECHNICKÁ ZPRÁVA C-101 D S P

C. Stavební část. Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice - I. etapa TECHNICKÁ ZPRÁVA C-101 D S P C. Stavební část Změny c b a Navrhl / vypracoval Ing. NOVÁK Zbyněk Obec : Objednatel : Akce : Příloha : HEŘMANOVICE Zodp. projektant Ing. NOVÁK Zbyněk Kraj : Chodníky podél silnice II/453 v obci Heřmanovice

Více

Arboristika Legislativní rámec Základy arboristiky

Arboristika Legislativní rámec Základy arboristiky Arboristika Legislativní rámec Základy arboristiky Arboristika Předmět zájmu Dřeviny rostoucí mimo les Prostředí měst Funkce zeleně Legislativní rámec arboristiky Všeobecná a zvláštní ochrana stromů Vlastnictví

Více

Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách

Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách ..16 Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Ing. Pavel Kovaříček, CSc. Metody měření povrchového odtoku Měření při simulovaných

Více

ZHLAVÍ VRTANÉ STUDNY AS-STUDNA PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY

ZHLAVÍ VRTANÉ STUDNY AS-STUDNA PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY ZHLAVÍ VRTANÉ STUDNY AS-STUDNA PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY ZHLAVÍ VRTANÉ STUDNY AS-STUDNA PROJEKČNÍ A INSTALAČNÍ PODKLADY Platnost od 17. 10. 2017 Tel.: 548 428 111 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz

Více

5. Staveniště Klíčová slova: Anotace textu: Staveniště Obrázek 1: Staveniště

5. Staveniště Klíčová slova: Anotace textu: Staveniště Obrázek 1: Staveniště 5. Staveniště Klíčová slova: Geologický vrt, skládky, přístřešek, mezideponie zeminy, staveništní komunikace, panelová vozovka, autojeřáb, elektrický vrátek, dopravní pás, míchací centrum, kovárna, truhlárna,

Více

C. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

C. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA C. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. POPIS STAVBY Zhodnocení staveniště: staveniště je vhodné pro uvažované rozšíření hřbitova. Stavební pozemek je rovinatý, porostlý náletovými travinami, které budou před

Více

Zásady organizace výstavby

Zásady organizace výstavby OBSAH: 1 INFORMACE O STAVENIŠTI 2 1.1 ROZSAH A STAV STAVENIŠTĚ 2 1.2 ÚPRAVY STAVENIŠTĚ 2 1.3 OPLOCENÍ STAVENIŠTĚ 2 1.4 PŘÍJEZDY A PŘÍSTUPY NA STAVENIŠTĚ 2 1.5 DEPONIE A MEZIDEPONIE 2 2 VÝZNAMNÉ SÍTĚ TECHNICKÉ

Více

Výsadba dřevin I. Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D.

Výsadba dřevin I. Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D. Výsadba dřevin I. Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Legislativní souvislosti Zákon č. 254/2001

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název projektu: Obnova aleje na ulici Chářovská v Krnově Zadavatel: MĚSTO KRNOV Hlavní nám.96/1 794 01 Krnov IČ: 00296139 Projektant: Ing. Pavla Miklová Těškovice 233, 747 64 Velká

Více

Nádrže F-Line. Technická dokumentace Podzemní nádrž F-Line

Nádrže F-Line. Technická dokumentace Podzemní nádrž F-Line Nádrže F-Line Technická dokumentace Podzemní nádrž F-Line Technická dokumentace Podzemní nádrž F-Line Obsah 1. Místo usazení nádrže...2 2. Usazení...3 3. Postup usazení...4 4. Hlavní rozměry a pozice základních

Více

Územní studie 4 plocha Z14. Stará Lysá jih 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA

Územní studie 4 plocha Z14. Stará Lysá jih 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Územní studie 4 plocha Z14 Stará Lysá jih 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Základní identifikační údaje: Název akce: Územní studie 4, Stará Lysá jih 1 Místo: k.ú. Stará Lysá Pozemky: 249/1, 220/7, 232, 231, 221/1, 221/2

Více

B.1. Souhrnná technická zpráva 05/2015

B.1. Souhrnná technická zpráva 05/2015 Obsah B.1. Popis území stavby... 2 a) Charakteristika stavebního pozemku... 2 b) Výčet provedených průzkumů a podkladů... 2 c) Stávající ochranná a bezpečnostní pásma... 2 d) Poloha vzhledem k záplavovému

Více

Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech.

Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech. Odborná informace stav hlohů vysazených v linii mezi chodníkem a komunikací v Revoluční ulici v Nýřanech. Druh: Crataegus laevigata hloh obecný Parc.č.: 1316/1 Katastrální území: Nýřany Tato odborná informace

Více

Řez dřevin. Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Řez dřevin. Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Řez dřevin Základy arboristiky Základní biologické limity Každý řez je poraněním a poškozením stromu sensu stricto Strom musí vynaložit energii, aby tento zásah sanoval Obranu stromu definuje systém CODIT

Více

Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA

Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA Vladimír KECEK IČ: 744 01 122 Majdalena 17 tel.: 728 225 565 378 03 Majdalena e-mail: v.kecek@seznam.cz Chodníky podél sil. III / 15523 k.ú. Vidov - 1. část V. a VI. ETAPA Dokumentace pro zadání stavby

Více

PODZEMNÍ NÁDRŽE NA VODU AS-MONA INSTALAČNÍ PODKLADY

PODZEMNÍ NÁDRŽE NA VODU AS-MONA INSTALAČNÍ PODKLADY PODZEMNÍ NÁDRŽE NA VODU AS-MONA INSTALAČNÍ PODKLADY PODZEMNÍ NÁDRŽE NA VODU AS-MONA INSTALAČNÍ PODKLADY Platnost od 23. 9. 2016 Tel.: 548 428 111 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz Stránka 3 z 10

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 10.2 PŘELOŽKA KANALIZACE. Přeložka plynovodu a ostatních sítí přístavby Krytého plaveckého bazénu

TECHNICKÁ ZPRÁVA 10.2 PŘELOŽKA KANALIZACE. Přeložka plynovodu a ostatních sítí přístavby Krytého plaveckého bazénu TECHNICKÁ ZPRÁVA PŘELOŽKA KANALIZACE VEDOUCÍ PROJEKTU VYPRACOVAL KONTROLOVAL JIŘÍ STOROŽENKO TOMÁŠ KŘEPELKA MILOSLAV KOMÁREK MĚSTO: VYSOKÉ MÝTO INVESTOR: Město Vysoké Mýto, IČ: 00279773 vkcad@vkcad.cz

Více

ODEHNAL Petr projektová a inženýrská činnost, 9. května 11, Blansko

ODEHNAL Petr projektová a inženýrská činnost, 9. května 11, Blansko ODEHNAL Petr projektová a inženýrská činnost, 9. května 11, 678 01 Blansko ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY E.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA OPRAVA VODOVODU A KANALIZACE v ul. Masarykova (úsek Bartošova Těchovská) BLANSKO

Více

ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU Č.P. 332 AŽ 337 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU Č.P. 332 AŽ 337 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY ZATEPLENÍ BYTOVÉHO DOMU Č.P. 332 AŽ 337 DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Místo stavby : Ralsko Ploužnice č.p. 332 až 337 st.p.č. 56/1-4, 57/1-4, 58/1-4 Investor : Město Ralsko

Více

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb.

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb. 590/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o technických požadavcích pro vodní díla Změna: 367/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 143 odst. 4 písm. b) zákona č. 50/1976 Sb., o územním

Více

REGENERACE HŘBITOVNÍHO NÁVRŠÍ V JABLONNÉM NAD ORLICÍ 1.ETAPA 1

REGENERACE HŘBITOVNÍHO NÁVRŠÍ V JABLONNÉM NAD ORLICÍ 1.ETAPA 1 REGENERACE HŘBITOVNÍHO NÁVRŠÍ V JABLONNÉM NAD ORLICÍ 1.ETAPA 1 Obsah: Oddíl I...3 a) popis objektu, funkční a technické řešení... 3 b) požadavky na vybavení... 3 c) vliv na povrchové a podzemní vody včetně

Více

TOVÉŘ ZA HUMNY DEŠŤOVÁ KANALIZACE

TOVÉŘ ZA HUMNY DEŠŤOVÁ KANALIZACE TOVÉŘ ZA HUMNY DEŠŤOVÁ KANALIZACE B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Popis území stavby... 2 1.1 Charakteristika místa stavby... 2 1.2 Provedené průzkumy... 2 1.3 Stávající ochranná a bezpečnostní

Více

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ

HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU A PROVOZNÍ BEZPEČNOSTI STROMŮ Luděk Praus Ústav nauky o dřevě, LDF MENDELU v Brně Základní principy Jak zhodnotit strom Základní principy hodnocení 1)Stromy přežívají a rostou

Více

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová

Integrated System for Assessing Trees. Andrea Szórádová Integrated System for Assessing Trees Andrea Szórádová ISAT Efektivní správa dat z velkých populací stromů Provádění kontrol a aktualizací Možnost zohlednění disponibilních prostředků Postup Rozdělení

Více

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Základní předpisy Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992 Sb. Metodika AOPK oceňování dřevin dřevin rostoucích mimo les

Více

Posouzení lípy velkolisté rostoucí na stavební parcele č. 76 v katastrálním území Martinice v Krkonoších

Posouzení lípy velkolisté rostoucí na stavební parcele č. 76 v katastrálním území Martinice v Krkonoších Ing. Pavel Klevcov Za komínem 485 541 02 Trutnov Provozovna, doručovací adresa: Velké Svatoňovice 32 542 35 Velké Svatoňovice tel.: +420 604 149347 e-mail: pavel.klevcov@hi-net.cz IČ: 145 58581 DIČ: CZ

Více

PARKOVACÍ STÁNÍ PRO BUS U ZŠ V OKŘÍŠKÁCH

PARKOVACÍ STÁNÍ PRO BUS U ZŠ V OKŘÍŠKÁCH A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA PARKOVACÍ STÁNÍ PRO BUS U ZŠ V OKŘÍŠKÁCH 1 Obsah: 1 Identifikační údaje objektu... 3 1.1 Zadavatel... 3 1.2 Zhotovitel... 3 2 Základní údaje o stavbě... 3 2.1 Stručný popis návrhu stavby...

Více

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Obsah 1. Seč trvalého travního porostu (ttp) v rovině nebo ve svahu 1-7x ročně... 2 1.1Seč... 2 1.2 Hrabání, sběr a odvoz listí... 3 1.3 Odvoz biologického

Více

KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNA SVITAVY IO05 PŘÍPOJKA NN A AREÁLOVÉ ROZVODY NN zakázkové číslo : 34/2012/DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY.

KOMUNITNÍ KOMPOSTÁRNA SVITAVY IO05 PŘÍPOJKA NN A AREÁLOVÉ ROZVODY NN zakázkové číslo : 34/2012/DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY. DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY Technická zpráva Obsah : a) popis inženýrského objektu, jeho funkčního a technického řešení,... 2 b) požadavky na vybavení,... 3 c) napojení na stávající technickou infrastrukturu,...

Více

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ B - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ OBSAH: 1. Celkový popis stavby 2. Zhodnocení stávajícího stavebně technického stavu 3.

Více

Sadové úpravy a řešení Hydrogeologických poměrů na pozemku. Sadové úpravy ŘEŠENÍ SADOVÝCH ÚPRAV. AR delta, s.r.o. Areál ledových sportů

Sadové úpravy a řešení Hydrogeologických poměrů na pozemku. Sadové úpravy ŘEŠENÍ SADOVÝCH ÚPRAV. AR delta, s.r.o. Areál ledových sportů Sadové úpravy a řešení Hydrogeologických poměrů na pozemku. Sadové úpravy Řešené území Areálu ledových sportů se nachází v ulici Ke Kateřinkám v areálu základní školy Ke Kateřinkám. Ve východní části se

Více

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA 13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA HISTORIE DŘEVA VE STAVEBNICTVÍ DŘEVO PATŘÍ MEZI NEJSTARŠÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY. SETKÁVÁME SE S NÍM U NEJRŮZNĚJŠÍCH DRUHŮ STAVEB A KONSTRUKCÍ. JE VELMI PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE

Více

Skladování statkových hnojiv

Skladování statkových hnojiv Skladování hnojiv Skladování statkových hnojiv Podkladem pro stanovení potřebné skladovací kapacity je: výpočet produkce statkových hnojiv, program jejich používání. Objem produkce závisí na: kategorii

Více

PŘÍLOHA A PRŮVODNÍ ZPRÁVA...

PŘÍLOHA A PRŮVODNÍ ZPRÁVA... Obsah 1. PŘÍLOHA A PRŮVODNÍ ZPRÁVA... 2 1.1 Identifikační údaje... 3 1.1.1 Údaje o stavbě... 3 1.1.2 Údaje o objednateli projektu... 3 1.1.3 Údaje o zpracovateli projektové dokumentace... 3 1.2 Seznam

Více

D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení

D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Investor stavby: Statutární město Teplice odbor dopravy a životního prostředí D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Obsah: D.1. Základní údaje o stavbě... 2 D.2. Návrh technického řešení...

Více

STAV LABSKÉ CYKLOTRASY NA PARDUBICKU

STAV LABSKÉ CYKLOTRASY NA PARDUBICKU STAV LABSKÉ CYKLOTRASY NA PARDUBICKU prorůstání kořenů do asfaltového povrchu komunikací Magistrát města Pardubice Odbor hlavního architekta Ing. Karolína Koupalová stávající stav: ěsto Pardubice Svítkov

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Prodloužení technické infrastruktury podél silnice III/40834 Chvalovice - chodník a zpevněné plochy

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Prodloužení technické infrastruktury podél silnice III/40834 Chvalovice - chodník a zpevněné plochy Ing. Leoš Kučeřík 671 64 BOŽICE 441 TEL. 606 225 031 TECHNICKÁ ZPRÁVA Prodloužení technické infrastruktury podél silnice III/40834 Chvalovice - chodník a zpevněné plochy PDPS,SP INVESTOR: Obec Chvalovice,

Více

Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října

Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1) Identifikační údaje a) označení stavby Stavba : Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října Kraj : Středočeský Místo stavby : Hostivice Druh stavby : Oprava

Více

návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych

návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych 08-2007 Fotodokumentace současný stav 01 Lokalizace projektu 02 Navrhované rostliny 033 Parthenocissus přísavník Hedera břečťan Výsadbový

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1. POPIS ÚZEMÍ STAVBY a) Charakteristika stavebního pozemku Stavba se nachází v nezastavěné části obce Kupařovice. b) Výčet a závěry provedených průzkumů a rozborů Stavba

Více

PODZEMNÍ NÁDRŽ NEPTUN NÁVOD K INSTALACI

PODZEMNÍ NÁDRŽ NEPTUN NÁVOD K INSTALACI PODZEMNÍ NÁDRŽ NEPTUN NÁVOD K INSTALACI 2017-06 Technické změny vyhrazeny. OBSAH 1 ÚČEL A POUŽITÍ... 3 1.1 JÍMKY NA DEŠŤOVÉ VODY... 3 1.2 JÍMKY NA SPLAŠKOVÉ VODY (ŽUMPY)... 3 2 TECHNICKÉ PARAMETRY... 3

Více

B. - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA K DOKUMENTACI PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ OPRAVY SOCIÁLNÍHO ZAŘÍZENÍ SOKOL ČESKÁ SKALICE ST.P.Č. 793/1 A 792/3 V K.Ú. ČESKÁ SKALICE 1 SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA K DOKUMENTACI PRO

Více

radní pro regeneraci sídliště a životní prostředí

radní pro regeneraci sídliště a životní prostředí DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM návrhy zeleně ke kácení při revitalizaci Letňanské lentilky Lokalita: ulice Jančova, Místecká, Krausova, Malkovského, Kuželova Praha 18 Letňany Objednatel: Úřad městské části Praha

Více

1. Účel a náplň standardu Právní rámec Etapy ochrany dřevin při stavební činnosti Hodnocení a výběr dřevin pro ochranu...

1. Účel a náplň standardu Právní rámec Etapy ochrany dřevin při stavební činnosti Hodnocení a výběr dřevin pro ochranu... Obsah 1. Účel a náplň standardu...2 1.1 Právní rámec... 2 1.2 Etapy ochrany dřevin při stavební činnosti... 5 2. Hodnocení a výběr dřevin pro ochranu...6 2.1 Hodnocení dřevin... 6 2.2 Kategorie stromů

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 08.1

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 08.1 SO 08.1.doc Datum: leden 2013 Projekt Paré MĚLČANY - KANALIZACE ČÁST Dokumentace stavebních objektů Měřítko SO/PS SO 08 PŘÍPOJKY VODY K ČS 01, ČS 02 Stupeň ZD Příloha Číslo přílohy Revize TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

VHODNOST ÚZEMÍ Z HLEDISKA PRŮCHODNOSTI PRO TRASY VODOVODU PRO VEŘEJNOU POTŘEBU

VHODNOST ÚZEMÍ Z HLEDISKA PRŮCHODNOSTI PRO TRASY VODOVODU PRO VEŘEJNOU POTŘEBU Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.6.101 VHODNOST

Více

Zvýšená vlhkost staveb. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ 2404/2012

Zvýšená vlhkost staveb. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ 2404/2012 Zvýšená vlhkost staveb Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ 2404/2012 Zvýšená vlhkost staveb Zvýšená vlhkost staveb Zvýšená vlhkost staveb Zdroje vlhkosti Zvýšená vlhkost staveb VLIV SRÁŽKOVÉ

Více

IX. VLIVY NA ZÁJMY OCHRANY PŘÍRODY

IX. VLIVY NA ZÁJMY OCHRANY PŘÍRODY IX. VLIVY NA ZÁJMY OCHRANY PŘÍRODY Zájmy ochrany přírody a krajiny ve smyslu zákona č. 114/1992 Sb. jsou v daném měřítku zpracování zastoupeny ve formě: maloplošných a velkoplošných zvláště chráněných

Více

Psí pisoár s odpadkovým košem 2) - 1 400 99

Psí pisoár s odpadkovým košem 2) - 1 400 99 TECHNICKÝ LIST PSÍ PISOÁR PSÍ PISOÁR Psí pisoár Solitair, Psí pisoár s odpadkovým košem betonový prvek (Psí pisoár) je vyráběn z prostého betonu na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované ekologicky

Více

DŘEVĚNÉ POVALOVÉ CHODNÍKY V LESE NA PARCELE parc.č. 2465 VE SVATOBOŘICÍCH - MISTŘÍNĚ

DŘEVĚNÉ POVALOVÉ CHODNÍKY V LESE NA PARCELE parc.č. 2465 VE SVATOBOŘICÍCH - MISTŘÍNĚ Ing.Vladimír Divácký, 696 04 Svatobořice Mistřín, Na Zelničkách 1254 tel.: 776 599 195, e-mail: vladimirdivacky@centrum.cz Akce: DŘEVĚNÉ POVALOVÉ CHODNÍKY V LESE NA PARCELE parc.č. 2465 VE SVATOBOŘICÍCH

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA A. Identifikační údaje Název stavby: Objednatel Stupeň PD: Projektant: Zřízení autobusové zastávky Chrastava - Termální lázně Město Chrastava Ing. Michael Canov, starosta Náměstí

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ÚZEMNÍ SOUHLAS. k.ú. Veltrusy,parc.č.125/142

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ÚZEMNÍ SOUHLAS. k.ú. Veltrusy,parc.č.125/142 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ÚZEMNÍ SOUHLAS k.ú. Veltrusy,parc.č.125/142 D.2. DOKUMENTACE TECHNICKÝCH A TECHNOLOGICKÝCH ZAŘÍZENÍ D. 2.1 KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKA Vypracoval: Jan Cichra Kontroloval: Ing. Miroslav

Více

Vyrozumění o provádění údržby, odstraňování a oklešťování dřevin a jiných porostů v ochranném pásmu elektrického vedení vysokého napětí

Vyrozumění o provádění údržby, odstraňování a oklešťování dřevin a jiných porostů v ochranném pásmu elektrického vedení vysokého napětí Ref. č.: 130060590266 Obecní úřad Pičín Pičín 154 262 25 V Praze dne 08.06.2015 Vyrozumění o provádění údržby, odstraňování a oklešťování dřevin a jiných porostů v ochranném pásmu elektrického vedení vysokého

Více

Revitalizace sídelní zeleně v obci Lhotka

Revitalizace sídelní zeleně v obci Lhotka Revitalizace sídelní zeleně v obci Lhotka 1 PRŮVODNÍ ZPRÁVA B.1 Popis území stavby a) Charakteristika pozemku Projekt Revitalizaci sídelní zeleně v obci Lhotka bude probíhat v intravilánu obce, na katastrálním

Více

Pěstování sadebního materiálu buku a dubu řízkováním přednáška 13.11.2013

Pěstování sadebního materiálu buku a dubu řízkováním přednáška 13.11.2013 Pěstování sadebního materiálu buku a dubu řízkováním přednáška 13.11.2013 doc. Ing. Antonín Jurásek, CSc. Tato akce se koná v rámci projektu: Inovace biologických a lesnických disciplín pro vyšší konkurenceschopnost

Více

Montážní návod. Podzemní plastová nádrž na dešťovou vodu z polyetylenu

Montážní návod. Podzemní plastová nádrž na dešťovou vodu z polyetylenu Montážní návod Podzemní plastová nádrž na dešťovou vodu z polyetylenu Výrobní typ: SMART Velikost: 3600 litrů/ 5000 litrů / 6000 litrů Verze: 02-2018 vydaná dne 10.4.2018 1. Přehled objemů, rozměru a hmoností

Více

Výsadbový řez. Ladislav Kejha

Výsadbový řez. Ladislav Kejha Výsadbový řez Řez po výsadbě je kombinací výchovného a komparativního řezu. Řez musí vždy respektovat specifickou architekturu danou taxonem. Výhony raději nezakracujeme, ale odstraňujeme celé. K řezu

Více

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA. 1) Identifikační údaje

SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA. 1) Identifikační údaje SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1) Identifikační údaje a) označení stavby Stavba : Oprava komunikace v ulici Zahradní Kraj : Středočeský Místo stavby : Hostivice Druh stavby : Oprava městské účelové komunikace

Více

Vrtané vazby. Petr Masařík

Vrtané vazby. Petr Masařík Vrtané vazby Petr Masařík Vázání korun stromů Bezpečnostní vazby Podstatná součást zajištění oslabené biomechanické vitality stromů. Statické zajištění korun stromů Dynamické zajištění korun stromů Biomechanická

Více

*S00FX00M6AM8* MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. stanovuje

*S00FX00M6AM8* MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. stanovuje MĚSTSKÝ ÚŘAD TÁBOR Odbor životního prostředí Husovo náměstí 2938, 390 02 Tábor *S00FX00M6AM8* S00FX00M6AM8 Spis.značka S-META 13952/2011 OŽP/Ba 4 Tábor Číslo jednací METAB 50824/2011/OŽP/Ba 2011-10-17

Více

Půdotvorní činitelé. Matečná hornina Klima Reliéf Organismy. Čas

Půdotvorní činitelé. Matečná hornina Klima Reliéf Organismy. Čas Půdy a pedologie Půda - nejsvrchnější vrstvou zemské kůry při kontaktu s atmosférou Půda je odborně definována jako podíl regolitu, vody, vzduchu a organické hmoty a je prostoupena živými organismy. Pokud

Více

Dodržování údajů tohoto návodu je součástí záručních podmínek. Při nedodržení zaniká jakýkoliv záruční nárok.

Dodržování údajů tohoto návodu je součástí záručních podmínek. Při nedodržení zaniká jakýkoliv záruční nárok. Montážní návod Podzemní plastová vodoměrná šachta z polyetylenu Výrobního typ: VS ROTO, JTK ROTO Velikost: 1100/1250, 1100/1500, 1100/1750, 1200/1500, 1200/1750 Verze 01-2018 2.Obecné informace 2.1 Všeobecné

Více

Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN

Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN Metodika 2. mapování veřejné zeleně v intravilánu města Liberce v rámci projektu BIDELIN Liberec 2018 1 Základní členění Taxon Určuje se rod, druh, kultivar. Obvod kmene ve výšce 130 cm, pokud nebude umožněno,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.16 Vady dřeva Kapitola 2 Čelní trhliny

Více

Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti

Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti Název činnosti Plocha (ha) Cenotvorná MJ Těžba a soustřeďování dříví na odvozní místo (OM) v traktorových terénech ANO m 3 Těžba

Více