Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci. Olšany u Prostějova

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci. Olšany u Prostějova"

Transkript

1 Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Olšany u Prostějova

2 V průběhu září 2012 bylo v obci Olšany provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech tazatelka zjišťoval zkušenosti a názory místních obyvatel na třídění odpadu v obci. Průzkumu se zúčastnilo 51 domácností (za každou domácnost byl vyplněn jeden dotazník). Všichni dotázaní bydlí v rodinných domech. V dotázaných domácnostech bydlí celkem 188 občanů. 1. Prevence vzniku odpadů a kompostování Z jedenapadesáti oslovených domácností pouze tři nemají u domu zahradu a jedenáct z nich nemá založený kompost. Jedna z domácností o založení kompostu uvažuje a jedna by uvítala společný kompostér u domu. Další čtyři otázky se týkaly pouze domácností se zahradou, tedy 48 respondentů. Nakládání s bioodpadem ze zahrady Popelnice Kompostuji dávám do kontejneru u OÚ Pálím Zkrmuji 35 Graf 1.4 Jak nakládáte s bioodpadem ze zahrady? V otázce na nakládání se zahradním bioodpadem mohli respondenti vybrat více možností. Nejčastěji kombinují kompostování na vlastní zahradě s odkládáním přebytečného odpadu do kontejneru v obci. Přesto pětina dotázaných (11) dává odpad ze zahrady také do popelnic na směsný odpad. Obec chce podporovat domácí kompostování jako nejšetrnější a velmi efektivní způsob nakládání s biologickým odpadem, proto se jedna z otázek týkala také zájmu občanů o možnost pronájmu nebo koupě kompostéru za zvýhodněnou cenu od obce. Většina občanů však už kompost nebo kompostér vlastní a o pronájem i koupi projevila zájem vždy jedna z dotázaných domácností. Další z otázek se týkala zájmu občanů o možnost zapůjčení štěpkovače zahradního odpadu, který umožní zpracovávat a kompostovat také větve a podobný odpad přímo na zahradě.

3 Máte zájem o zapůjčení štěpkovače na zahradní odpad? 19% 17% 10% ano nemám zájem, pálím ho nemám tento odpad jiný důvod 54% 1.6 Uvítal/a byste možnost zapůjčení štěpkovače na větve nebo drtiče zahradního odpadu? Štěpkovač by využilo devět z čtyřiceti osmi domácností se zahradou. Ostatní uvedli, že buď tento odpad nemají vůbec, pálí jej, nebo s ním nakládají jinak. Někteří ho mají, další si jej půjčují od sousedů nebo známých, část dotázaných tento odpad vozí do kontejneru u obecního úřadu. Využití kontejneru na zahradní odpad Využití kontejneru na zahradní odpad 2% 33% ano nemám zájem, kompostuji nemám tento odpad 65% 1.7. Využíváte možnost odevzdat přebytečnou trávu, listí a větve do kontejneru na bioodpad u obecního úřadu? Téměř dvě třetiny dotázaných (65%) odpovědělo, že odkládá zahradní odpad do kontejneru u obecního úřadu. Obecně jsou občané s touto službou spokojeni, pouze jeden respondent uvedl, že je kontejner často přeplněný a odpad pak není kam dát. Všechny následující otázky se již týkaly všech domácností bez ohledu na to, zda vlastní či nevlastní zahradu.

4 Nakládání s bioodpadem z domácností Kuchyňský odpad tvoří nezanedbatelnou část odpadu v popelnicích a navíc na rozdíl od zahradního odpadu vzniká celoročně a ve všech domácnostech. Nakládání s bioodpadem z kuchyně 29% 9% 36% Vyhazuji do popelnice na odpad vyhazuji do kontejneru u OÚ Kompostuji zkrmuji 26% 1.8 Jak nakládáte s kuchyňskými odpady (zbytky ovoce, zeleniny, jídel, čaje apod.)? U této otázky mohli respondenti vybrat více odpovědí najednou. Z výsledků rozboru odpadů i dotazníku se zdá, že občané část kuchyňských odpadů kompostují nebo zkrmují a zbytek vyhazují do popelnic. Přesto by mohl být podíl zkompostovaných nebo zkrmených odpadů vyšší. Pomoc od obce s kompostováním odpadů (kromě výše uvedeného kompostéru a štěpkovače) by uvítalo osm dotázaných, ostatní o pomoc nemají zájem. Jedna z domácností má zájem o pomoc s odvozem bioodpadu. V mnoha obcích úspěšně funguje komunitní kompostárna, kam mohou občané odevzdávat odpad ze zahrad a kompost je pak využíván pro údržbu obecní zeleně. V Olšanech zájem o kompostárnu projevila přibližně polovina dotázaných. Zájem o místní kompostárnu 51% 49% ano ne 1.10 Uvítal/a byste možnost odevzdávat bioodpad na místní kompostárnu?

5 Používání moderních pratelných plen Poslední otázkou týkající se prevence vzniku odpadů se týkal používání moderních pratelných látkových plen. Téměř polovina (24 z 51) dotázaných odpovědělo, že tato otázka pro ně není aktuální, protože mají starší děti. Dva z dotázaných je vyzkoušeli, ale nevyhovovaly jim, tři jejich používání zvažují, ostatní nemají potřebné informace. Ve vzorku odpadů při rozboru se objevilo značné množství papírových plen, které jsou prakticky nerozložitelné a na skládce vydrží velmi dlouho. Navíc se odhaduje, že jedno dítě jich za dvouleté přebalovací období spotřebuje asi tunu. Osvěta v této oblasti by mohla být součástí kampaně s cílem snížit celkovou produkci odpadů v obci nebo při zavádění poplatků za skutečné množství vyhazovaného odpadu. 2. Třídění odpadu Všichni dotázaní uvedli, že odpad třídí a využívají jak pytlový sběr, tak kontejnery na sklo. Naprostá většina (44 dotázaných) je s pytlovým sběrem odpadů spokojená a nechce na něm nic měnit. Ostatní uvedli, že by dali přednost třídění odpadů do kontejnerů na ulicích. S pytlovým svozem jsou spokojení zejména obyvatelé starší části obce; kontejnery by uvítali výhradně obyvatelé nových domků typu satelitní zástavby. S kontejnery na sklo jsou občané obvykle spokojeni. Dva z dotázaných by uvítali jejich častější svoz (kvůli naplnění). V obci jsou tříděny základní složky odpadů (papír, plasty, sklo, tetrapak, bioodpad), při dotazníkovém průzkumu jsme se proto zajímali také o poptávku po tříděná dalších složek. Občané uvedli, že by měli zájem o třídění sedmi složek(v závorce je uveden počet respondentů, kteří tuto složku chtějí třídit): Papír 6 Plechovky, železo 3 Hliník 4 Stavební odpad 1 Textil 3 Psí exkrementy 1 Nakládání se stavební sutí Další důležitou složkou odpadu je stavební suť. V obci není možnost odevzdávat tento odpad centrálně, každý z občanů si jeho likvidaci zajišťuje sám. Občané se odpadu zbavují různým způsobem. Z domácností, které odpad nezpracují samy si většina objedná kontejner na stavební odpad (10), ostatní ho odevzdávají na skládku nebo k recyklaci (do Držovic nebo Smržic). Jen dva dotázaní uvedli, že stavební suť přidávají do směsného odpadu.

6 Způsoby nakládání se stavebním odpadem Přidávám do směsného Odevzdávám k recyklaci Zavážím jím nerovnosti v terénu Využiji sám Nemám Jak nakládáte s příležitostným stavebním odpadem? Motivace ke třídění V obci je zavedený místní poplatek za odpady, který nerozlišuje, zda domácnost odpad třídí nebo nikoliv. Proto jsme se také ptali, co by občany motivovalo k vyššímu třídění (protože zde není nastaven motivační systém). Naprostá většina (39 z 51) odpověděla, že další motivaci nechtějí a že již třídí dostatečně. Pět uvedlo, že budou více třídit do kontejnerů (jde o obyvatele nové zástavby, kterým nevyhovuje pytlový sběr odpadů), ostatní otázku nezodpověděli. Není bez zajímavosti, že nikdo z dotázaných neuvedl jako motivaci k vyššímu třídění případnou slevu z poplatku za odpad. 3. Informovanost Pro kvalitní nakládání s odpady je -kromě možností ke třídění poskytnutých obcí velmi důležitá informovanost a motivace občanů. Jedna z otázek se proto týkala možných informačních zdrojů a jejich obliby u obyvatel. Nejoblíbenější je obecní zpravodaj a webové stránky obce. Zdroje informací o odpadech vývěska obce web obce 6 6 leták do schránky em obecní úřad zpravodaj obce 1 10 Rozhlas 3.1 Jakým způsobem chcete získávat informace o odpadech v obci?

7 4. Hospodaření s odpady v obci Téměř všichni dotázaní (47) jsou spokojeni se stávajícím systémem nakládání s odpadem. Nespokojeni jsou čtyři respondenti, kteří by uvítali kontejnery na tříděný odpad místo pytlového sběru. Další otázka směřovala přímo na spokojenost s nastavením poplatků za odpad, když platí všichni občané stejně bez ohledu na míru třídění. Zde byla také velká většina respondentů spokojena (42). Pouze tři dotázaní uvedli, že by chtěli zavést platbu odvozenou od množství vyhozeného směsného odpadu. To zřejmě souvisí s velmi nízkým poplatkem za odpad, který je v obci zaveden srovnatelné obce mají obvykle poplatky výrazně vyšší. Poslední dvě otázky souvisely s možným rozšiřováním nabídky služeb pro občany: Zřízení sběrného dvora v obci 4% 10% 57% 29% Ano ne, stačí svoz 2x ročně ne, bez důvodu ne, zbytečně drahé 4.3 Uvítal/a byste zřízení sběrného dvora v obci? Zájem o popelnici na bioodpad 2% 37% Ano Ne nevím 61% 4.4 Uvítali byste od obce speciální popelnici pouze na bioodpad pro jednotlivé domácnosti, která bude pravidelně svážena? Zájem o popelnice na bioodpad mělo 37% dotázaných, ostatní o tuto službu zájem nemají. Popelnice jsou vhodné zejména pro domácnosti, které nemají možnost kompostovat na zahradě. Pro obec však mohou být poměrně značnou finanční zátěží kvůli svozu a potřebné technice.

8 Pokud bude mít obec vlastní kompostárnu, může to být jednou z možností, jak řešit bioodpad z domácností bez zahrady. Pokud ovšem v popelnicích končí odpad, který by jinak domácnosti kompostovaly samy, jde jednoznačně o zátěž jak z pohledu environmentálního, tak finančního. Na závěr dotazníku dostali občané možnost vyjádřit se k nakládání s odpady v obci a vznést případné připomínky. Žádná z připomínek se neopakovala vícekrát, jde tedy o náměty od jednotlivců: vadí pálení odpadů v kamnech vadí pálení odpadů na zahradách více košů na směsný odpad v obci více pytlů na tříděný odpad Závěr Z dotazníku jednoznačně vyplynulo, že naprostá většina obyvatel je spokojená s pytlovým sběrem odpadů, který je v obci zaveden dlouhodobě. Kontejnery na tříděný odpad na ulicích by uvítali spíše obyvatelé novější zástavby. Všichni občané uvedli, že odpad třídí. V nakládání s bioodpadem jsou na tom Olšany také převážně velmi dobře velká většina domácností kompostuje odpad na zahradě, případně jej dávají do kontejneru u obecního úřadu. Přesto by poměrně dost občanů uvítalo také možnost odevzdávat bioodpad na místní kompostárnu. Oproti tomu je zájem o kompostér od obce zájem mizivý; zato by značná část obyvatel uvítala popelnice na bioodpad. Popelnice je však nutné poměrně často svážet, aby v nich odpad nehnil. V těchto popelnicích navíc často skončí zahradní odpad, který by občané jinak kompostovali sami, což paradoxně navyšuje náklady na řešení odpadů i jejich celkové množství. Proto je lze doporučit pouze pro lokality, kde není možné kompostování na zahradách ani ve společném kompostéru např. u bytovek, což je ovšem v případě Olšan jen velmi malá část obce. Za zvážení stojí zavedení odděleného sběru některých dalších komodit zejména kovů a textilu. To je možné do speciálních kontejnerů v obci nebo na sběrném dvoře, o který také mnoho občanů projevilo zájem. Sběrný dvůr lze také s výhodou zkombinovat s malou kompostárnou. Zřízení sběrného dvora a kompostárny v olšanech jednoznačně doporučujeme. Bližší informace budou uvedeny v koncepci a projektovém námětu. Obec má dlouhodobě zavedený pytlový sběr odpadů a velmi nízké poplatky za svoz odpadů. Pokud budou rozšířeny další možnosti třídění v podobě sběrného dvora a kompostárny, stojí za zvážení zavedení motivačního systému poplatků za odpad, kdy každá domácnost platí pouze za skutečně vyprodukovaný směsný odpad. Toho lze dosáhnout například zpoplatněním jednotlivých svozů směsného odpadu, na které si občané vždy kupují zvláštní známku na popelnici. Pokud je i smlouva se svozovou firmou nastavena tak, že obec neplatí za svoz, ale za skutečně svezené množství odpadů, vede toto uspořádání k radikálnímu snížení produkce odpadů, protože třídění se prostě vyplatí. Riziko černých skládek ale není vyšší než u ostatních obcí, jak ukazuje třeba příklad Hustopečí nad Bečvou, kde si občané známky na svoz kupují dle potřeby.

9 Vydalo Hnutí DUHA Olomouc Renata Placková Září 2012 A: Dolní náměstí 38, Olomouc T: F: E: Rozbor složení odpadů podpořil v rámci projektu Realizace progresivních odpadových koncepcí v pilotních obcích. Státní fond životního prostředí ČR.

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Mořice

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Mořice Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Mořice Úvod V průběhu května a června 2012 bylo v obci Mořice provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech a na místních

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín V průběhu listopadu 2011 bylo v obci Ústín provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech tazatel a tazatelka zjišťovali

Více

Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova

Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova V pondělí 11.6. 2012 byl proveden rozbor složení směsných komunálních odpadů (zbytkový odpad po třídění) v obci Olšany (Olomoucký kraj).

Více

Výsledky průzkumu veřejného mínění

Výsledky průzkumu veřejného mínění Výsledky průzkumu veřejného mínění V podzimních měsících roku 29 proběhl ve čtyřech zkoumaných lokalitách v Olomouci a okolí (vilková zástavba, vesnická zástavba, zástavba v centru města, sídlištní zástavba)

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Kokory

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Kokory Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Kokory V průběhu října a listopadu 2011 bylo v obci Kokory provedeno anonymní dotazníkové šetření. V náhodně vybraných domácnostech tazatelka zjišťovala zkušenosti

Více

Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín

Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín Recept na to, jak zatočit s odpady, dostali účastníci exkurze, kterou jsme uspořádali v polovině října. Starostové obcí a další pracovníci úřadu se na

Více

Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta. Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008

Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta. Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008 SYSTÉMY SBĚRU A SVOZU BIOLOGICKÉHO ODPADU V ČR Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008 BRO x BRKO Je potřeba rozlišit celkovou produkci BRO a produkci BRO

Více

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů Nakládání s komunálními bioodpady z praxe Prahy POH Prahy Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů a) ve sběrných dvorech sbírat biologicky rozložitelné (kompostovatelné)

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1. 2011 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

Projektový námět Vyhodnocení pytlového sběru v Mořicích a motivační systém pro občany

Projektový námět Vyhodnocení pytlového sběru v Mořicích a motivační systém pro občany Projektový námět Vyhodnocení pytlového sběru v Mořicích a motivační systém pro občany Úvod V Obci Mořice (502 obyvatel) byl v roce 2011 na návrh Hnutí DUHA zaveden pytlový svoz odpadů, který doplňuje kontejnery

Více

Analýza systému nakládání s odpady v obci Olšany u Prostějova

Analýza systému nakládání s odpady v obci Olšany u Prostějova Analýza systému nakládání s odpady v obci Olšany u Prostějova Cíle analýzy: zhodnotit současný stav nakládání s odpady vytipovat klíčové oblasti a slabá místa rámcově navrhnout opatření na zlepšení stavu

Více

Odpadové hospodářství měst a obcí dobrá praxe. Praha 12. prosince 2016 Milan Havel Arnika

Odpadové hospodářství měst a obcí dobrá praxe. Praha 12. prosince 2016 Milan Havel Arnika Odpadové hospodářství měst a obcí dobrá praxe Praha 12. prosince 2016 Milan Havel Arnika O ČEM SE BUDEME BAVIT Vybrané indikátory stavu odpadového hospodářství měst a obcí Ø celková produkce komunálních

Více

Bioodpady v pilotních projektech

Bioodpady v pilotních projektech Bioodpady v pilotních projektech Uherské Hradiště 26.460 obyvatel Oddělený sběr r bioodpadu zaveden v roce 1995 312 ks 120l; 223 ks 240l nádob; n 2 sběrn rné dvory Systém m pokrývá bytové domy na sídlis

Více

DOTAZNÍK ZA ROK 2016

DOTAZNÍK ZA ROK 2016 Strana 1 z 5 1a) IDENTIFIKAČNÍ A KONTAKTNÍ ÚDAJE IČ obce ev. č. v systému EKO-KOM typ obce název obce okres WWW STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCE REKREAČNÍ OBJEKTY jméno příjmení titul číslo datové schránky ová adresa

Více

PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ

PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ Zadavatel: Město Letohrad, Václavské náměstí 10, 561 51 Letohrad Zhotovitel: AUGUR Consulting s.r.o., Vinařská 5a, 603 00 Brno CÍLE Cílem sociologického šetření bylo zprostředkovat

Více

SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM

SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM Ing. Eva Šírková Zlín 19. 9. 2017 Systém třídění odpadu byl zaváděn od roku

Více

Komunální odpady a nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Ing. Ivo Kropáček

Komunální odpady a nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Ing. Ivo Kropáček Komunální odpady a nakládání s biologicky rozložitelnými odpady Ing. Ivo Kropáček Směrnice 1999/31/EC o skládkách odpadů Snížit tvorbu metanu ze skládek Podpořit sběr, třídění a recyklaci org. odpadů.

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem (úplné znění po novelách 3/2014 a 1/2015)

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem (úplné znění po novelách 3/2014 a 1/2015) Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem (úplné znění po novelách 3/2014 a 1/2015) Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1.

Více

Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Přínosy odděleného soustřeďování odpadů v obci pro obec a region, občany

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková

SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM Ing. Eva Šírková Praha 31. 5. 2018 SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU Systém třídění odpadu byl zaváděn od

Více

Cíle a opatření koncepce nakládání s odpady obce Mořice

Cíle a opatření koncepce nakládání s odpady obce Mořice Cíle a opatření koncepce nakládání s odpady obce Mořice Připravil: 10/2009 Hnutí DUHA Bratislavská 31 602 00 Brno www.hnutiduha.cz Obsah: Cíl 1. Prevence vzniku odpadů a opakované použití:...3 1.1. Provoz

Více

Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice

Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice 1. Úvod V současné době je na celém světě dlouhodobě zaznamenáván výrazný úbytek organické

Více

Dotazníkové šetření B - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B - souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Moravská Třebová Počet odpovědí Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ../../B. . V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi obcemi?

Více

Systém odpadového hospodářství

Systém odpadového hospodářství Systém odpadového hospodářství Obce Prackovice nad Labem a místní části Litochovice nad Labem (nastaven od 1.4.2015) Vstupní srovnávací data Data za rok 2015: 01-03/2015 starý systém 04-12/2015 nový systém

Více

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Název ORP Počet odpovědí Chomutov 15 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi

Více

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Více

Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem

Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem Analýza potenciálu produkce odpadu v zájmovém území a materiálových toků k akci s názvem Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem Březen 2013 Osnova 1. Identifikační údaje... 3 1.1. Název

Více

Vážení spoluobčané, Termín pro odevzdání vyplněného dotazníku je do Děkujeme Vám za spolupráci a projevený zájem.

Vážení spoluobčané, Termín pro odevzdání vyplněného dotazníku je do Děkujeme Vám za spolupráci a projevený zájem. Vážení spoluobčané, naše obec začala v současné době zpracovávat svůj program rozvoje, ve kterém chceme vyjasnit priority rozvoje obce a rozvrhnout jednotlivé rozvojové činnosti na nejbližší roky. Program

Více

Město Nýřany OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA NÝŘANY č. 1/2015

Město Nýřany OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA NÝŘANY č. 1/2015 1 Město Nýřany OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA NÝŘANY č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 O STANOVENÍ SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ A NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE ÚZEMÍ OBCE NEVŘEŇ

Více

Snížení množství KO kompostováním - sběr organických zbytků, domácí, komunitní a zemědělské kompostování

Snížení množství KO kompostováním - sběr organických zbytků, domácí, komunitní a zemědělské kompostování Snížení množství KO kompostováním - sběr organických zbytků, domácí, komunitní a zemědělské kompostování 4.12.2014 HBABio, s.r.o., V Podbabě 29b, 160 00 Praha 6 Visuté zahrady Semiramidiny (Bybylon 600

Více

Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci. Drahanovice

Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci. Drahanovice Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Drahanovice Účel koncepce nakládání s odpady: Účelem koncepce odpadového hospodářství obce Drahanovice je na vrhnout opatření vedoucí ke zlepšení nakládání

Více

KVALITA ŽIVOTA VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. vyhodnocení dotazníkového šetření /vzorek respondentů/

KVALITA ŽIVOTA VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. vyhodnocení dotazníkového šetření /vzorek respondentů/ KVALITA ŽIVOTA VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ vyhodnocení dotazníkového šetření /vzorek - 671 respondentů/ listopad 2009 O B S A H A. ZELEŇ...4 1) Ve městě se nachází dostatek zelených ploch...4

Více

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Obsah prezentace Přehled právních předpisů v oblasti nakládání s BRKO Novela zákona o odpadech

Více

Obecně závazná vyhláška obce Ondřejov č. 1/2010 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška obce Ondřejov č. 1/2010 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška obce Ondřejov č. 1/2010 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 23. 2. 2010 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Statutární město Ostrava městský obvod Slezská Ostrava Odbor sociálních věcí Vyhodnocení dotazníkového šetření V měsíci lednu 216 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odborem sociálních věcí Úřadu

Více

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb Odpadové hospodářství Milan Havel Arnika Prosinec 2014 města Cheb STAV ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ produkce komunálních odpadů v roce 2013, vývoj tříděného sběru v posledních 10 letech náklady města na odpadové

Více

Studie odpadového hospodářství města Zliv

Studie odpadového hospodářství města Zliv Zpracovalo ekologické sdružení Arnika ve spolupráci s městem Zliv Studie odpadového hospodářství města Zliv Prosinec 2011 Arnika Program Toxické látky a odpady Ing. Milan Havel, Chlumova 17, Praha 3 Arnika

Více

Čl. 2 Třídění komunálního odpadu

Čl. 2 Třídění komunálního odpadu Město Dolní Bousov Zastupitelstvo města Dolním Bousov Obecně závazná vyhláška města Dolní Bousov č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Energetické využití komunálních odpadů negeneruje omezení třídění a recyklace. RNDr. Jana Matzenauerová

Energetické využití komunálních odpadů negeneruje omezení třídění a recyklace. RNDr. Jana Matzenauerová Energetické využití komunálních odpadů negeneruje omezení třídění a recyklace RNDr. Jana Matzenauerová Konference Staré Těchanovice, 27.6. 28.6.2013 1 Systém odpadového hospodářství Budování systému OH

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM Výsledky sledování indikátoru: NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014 Vydala: správní rada mikroregionu Zpracoval: Mgr. František Vlk Luleč : květen 2015 1 Úvod Nakládání

Více

Obec Kelníky Zastupitelstvo obce Kelníky. Obecně závazná vyhláška Obce Kelníky č. 1/2016,

Obec Kelníky Zastupitelstvo obce Kelníky. Obecně závazná vyhláška Obce Kelníky č. 1/2016, Obec Kelníky Zastupitelstvo obce Kelníky Obecně závazná vyhláška Obce Kelníky č. 1/2016, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

Shrnutí: Identifikace problému

Shrnutí: Identifikace problému Projekt: Minimalizace odpadů ve vraném nad Vltavou Klára Malíková ZO ČSOP 11/11 Zvoneček 608 958 656 klara.malikova@volny.cz Středočeský kraj Shrnutí: Projekt se zabývá zavedením systému na třídění bioodpadu

Více

Příklady dobré praxe zavedení systémů třídění a zpracování bioodpadů v obcích. Velikostní rozdělení. Systém sběru a svozu 3. 2.

Příklady dobré praxe zavedení systémů třídění a zpracování bioodpadů v obcích. Velikostní rozdělení. Systém sběru a svozu 3. 2. Příklady dobré praxe zavedení systémů třídění a zpracování bioodpadů v obcích Ing. Jiří Jalovecký, Ph.D. Velikostní rozdělení Příklady jsou rozděleny do tří základních skupin kvůli specifickým rozdílům

Více

1. Umístění kontejnerů. Stanoviště kontejnerů v Obříství: ve dvoře u staré tělocvičny č.p Termíny přistavení velkoobjemového kontejneru

1. Umístění kontejnerů. Stanoviště kontejnerů v Obříství: ve dvoře u staré tělocvičny č.p Termíny přistavení velkoobjemového kontejneru PROVOZNÍ ŘÁD VELKOOBJEMOVÝCH KONTEJNERŮ, NEBEZPEČNÉHO, KOMUNÁLNÍHO, STAVEBNÍHO A BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉHO ODPADU Platný na území obce Obříství pro rok 2017 1. Umístění kontejnerů Stanoviště kontejnerů

Více

Předcházej a recykluj

Předcházej a recykluj Předcházej a recykluj Milan Havel sdružení Arnika Život na Zemi Žijeme v době, kdy člověk významně ovlivňuje podmínky pro život na planetě Zemi. Lidstvo čelí řadě globálních problémů. jde o to být hrdí

Více

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravská Třebová, 7. června 2017 www.zdravamesta.cz/ls2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Hledají hodnotu v odpadu Šetří lidem peníze

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Nového Města na Moravě č.3/2009. kterou se stanoví systém nakládání s bioodpadem rostlinného původu a způsob využití

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Nového Města na Moravě č.3/2009. kterou se stanoví systém nakládání s bioodpadem rostlinného původu a způsob využití OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Města Nového Města na Moravě č.3/2009 Zastupitelstvo Města Nové Město na Moravě na základě ustanovení 10a odst. 2 a 17 odst.2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Pičín

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM Výsledky sledování indikátoru: NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADEM v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2012 Vydala: správní rada mikroregionu Zpracoval: Mgr.František Vlk Luleč : květen 2013 Úvod Nakládání s

Více

INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI. začínáme od dubna 2018

INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI. začínáme od dubna 2018 INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI začínáme od dubna 2018 Od roku 2024 platí úplný zákaz ukládání neupraveného komunálního odpadu na skládky, což se dotkne každé obce Do roku 2030 musí všechny

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE podle ustanovení 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále rovněž jen zákon či zákon o veřejných zakázkách ) 1. Název zakázky Nakládání s komunálním

Více

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech.

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 9 z 10 obyvatel České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 30 % domácností v České republice považuje objem odpadu, který produkují, za příliš velký. 59 Jak se vyvíjelo

Více

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o systému komunitního kompostování Zastupitelstvo města Hradec Králové se na svém zasedání

Více

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT!

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Odpady provázejí lidstvo od pradávna. Jsou produktem v podstatě veškeré lidské činnosti. Vznikají při průmyslové činnosti, stavební činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném

Více

OBEC BŘEZOLUPY Zastupitelstvo obce Březolupy

OBEC BŘEZOLUPY Zastupitelstvo obce Březolupy OBEC BŘEZOLUPY Zastupitelstvo obce Březolupy Obecně závazná vyhláška obce Březolupy č. 1/2017, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření pro uživatele služby sociální rehabilitace ke kvalitě poskytované služby za rok 2017

Vyhodnocení dotazníkového šetření pro uživatele služby sociální rehabilitace ke kvalitě poskytované služby za rok 2017 Vyhodnocení dotazníkového šetření pro uživatele služby sociální rehabilitace ke kvalitě poskytované služby za rok 2017 Dotazníkové šetření ke kvalitě poskytované ambulantní a terénní služby sociální rehabilitace

Více

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Ing. Adam Moravec (CZ Biom) research and innovation programme under grant agreement No 646443. Obsah

Více

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU Obecně závazná vyhláška Města Benátky nad Jizerou č. 4/2011, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

Jak to dělají jinde: Příklady úspěšných způsobů nakládání s bioodpadem

Jak to dělají jinde: Příklady úspěšných způsobů nakládání s bioodpadem Jak to dělají jinde: Příklady úspěšných způsobů nakládání s bioodpadem V závěru roku 2011 jsme pro město Šternberk připravovali návrh řešení nakládání s bioodpady. Proto jsme se obrátili na obce z celé

Více

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování ZPŮSOB SBĚRU BRKO V OBCÍCH DLE KONCOVÉHO ZPŮSOBU VYUŽITÍ Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu, a to vždy s

Více

Výše poplatku pro rok 2015 680 Kč Skutečné náklady

Výše poplatku pro rok 2015 680 Kč Skutečné náklady Motivační platby Stanovení výše poplatku pro rok 2014 Výše poplatku pro rok 2015 680 Kč Skutečné náklady 696 Kč Plošná sleva na poplatku 16,00 Kč Ostatní 157,00 Kč Svoz a likvidace směsného komunálního

Více

5. Jaké aktivity nebo služby a pro koho by se měly v obci nově zavést (prosím doplňte ve tvaru "pro koho - druh aktivity, služby")?

5. Jaké aktivity nebo služby a pro koho by se měly v obci nově zavést (prosím doplňte ve tvaru pro koho - druh aktivity, služby)? Dotazník pro občany obce Životice u Nového Jičína Vážení spoluobčané, předkládáme Vám tento anonymní dotazník, neboť stojíme o to zjistit, jaký máte názor na budoucí rozvoj a směřování naší obce. Jeho

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 01/2010 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍHO ODPADU VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA

Více

SBĚR BIOODPADU Zkušební projekt hl. m. Prahy

SBĚR BIOODPADU Zkušební projekt hl. m. Prahy SBĚR BIOODPADU Zkušební projekt hl. m. Prahy Zkušenoi z přípravy a realizace pilotního projektu sběru bioodpadů v měské čái Praha Dolní Chabry Ing. Jiří Němec SSI Schäfer Ing. Anna Vedralová Magirát hl.

Více

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity Tomáš Aulický CO JE NAŠE MYŠLENKA? ČEMU CHCEME ZAMEZIT? KROK ZA KROKEM I. STUDIE A ANALÝZA ODPADŮ II. BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY RODINNÉ DOMY

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

Příprava sběrného dvora v Hronově

Příprava sběrného dvora v Hronově Individuální projekt, zpracovaný jako výstup vzdělávacího programu Minimalizace odpadů Příprava sběrného dvora v Hronově Autor projektu Jiří Genrt, Město Hronov, náměstí Čs.armády 5, 549 31 Hronov Tel.

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

Brno 13. září 2011. Ing. Martin Vaněček

Brno 13. září 2011. Ing. Martin Vaněček MINIWASTE Návrh realizace a zhodnocení inovačního strategického plánu vedoucího k minimalizaci komunálního organického odpadu v zemích EU Pilotní projekt domácího kompostování v městské části Brno-Žebětín

Více

f) nebezpečné odpady, g) objemný odpad, h) směsný komunální odpad.

f) nebezpečné odpady, g) objemný odpad, h) směsný komunální odpad. Městys Okříšky Obecně závazná vyhláška č. 5/2018, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem, o komunitním kompostování

Více

Městys Okříšky. 1 Vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných

Městys Okříšky. 1 Vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných Městys Okříšky Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem, o komunitním kompostování

Více

OBEC DĚTMAROVICE Zastupitelstvo obce Dětmarovice Obecně závazná vyhláška obce Dětmarovice č. 1/2015,

OBEC DĚTMAROVICE Zastupitelstvo obce Dětmarovice Obecně závazná vyhláška obce Dětmarovice č. 1/2015, OBEC DĚTMAROVICE Zastupitelstvo obce Dětmarovice Obecně závazná vyhláška obce Dětmarovice č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

Výzkum postojů Čechů k zálohovému systému

Výzkum postojů Čechů k zálohovému systému Výzkum postojů Čechů k zálohovému systému Prezentace 22. ledna 209 Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, jaký mají Češi postoj k současnému zálohovému systému na skleněné lahve a jak jsou otevřeni jeho případnému

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 Obec OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Zastupitelstvo

Více

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015 Komunitní kompostárna Náměšť n.o. 28.5.2015 Biologicky rozložitelný odpad Bioodpad je odpad podléhající aerobnímu či anaerobnímu rozkladu, jejich seznam je přílohou Vyhláška 341/2008 Sb. V rámci obce kat.č.

Více

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy Obecně závazná vyhláška obce Slatina o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a stavebního odpadu č. 1/2012 Zastupitelstvo obce Slatina schválilo dne

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2/2015 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu a nakládání se stavebním odpadem vznikajícího na katastrálním území obce Petrůvka Petrůvka se na

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Statutární město Ostrava městský obvod Slezská Ostrava Odbor sociálních věcí Vyhodnocení dotazníkového šetření V měsících únor a březen letošního roku 14 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odborem

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi klienty Centra sociálních služeb Kojetín, p. o.

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi klienty Centra sociálních služeb Kojetín, p. o. Vyhodnocení dotazníkového šetření z listopadu 2014 V listopadu 2014 jsme uskutečnili dotazníkové šetření mezi klienty Centra sociálních služeb Kojetín, p. o. a mezi jejich rodinnými příslušníky. Cílem

Více

POSTOJE OBYVATEL KRAJE VYSOČINA K ODPADŮM

POSTOJE OBYVATEL KRAJE VYSOČINA K ODPADŮM POSTOJE OBYVATEL KRAJE VYSOČINA K ODPADŮM Prezentace závěrů výzkumného šetření LISTOPAD 2010 1 Heřmanova 22, CZ 170 00 PRAHA 7 Tel.: +420 220 190 580 Fax: +420 220 190 590 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Obsah

Více

Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Kokory

Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Kokory Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Kokory Účel koncepce nakládání s odpady: Účelem koncepce odpadového hospodářství obce Kokory je v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje, s cíli Plánu

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Statutární město Ostrava městský obvod Slezská Ostrava Odbor sociálních věcí Vyhodnocení dotazníkového šetření V měsících únor a březen letošního roku 2013 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odborem

Více

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ PRO TVORBU PROGRAMU ROZVOJE OBCÍ VINAŘE

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ PRO TVORBU PROGRAMU ROZVOJE OBCÍ VINAŘE Obec Vinaře DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ PRO TVORBU PROGRAMU ROZVOJE OBCÍ VINAŘE a VINICE Vážení spoluobčané, Zastupitelstvo obce v současné době zpracovává Program rozvoje obce, ve kterém chce stanovit priority

Více

Obecně závazná vyhláška Města Kasejovice č. 4/2007

Obecně závazná vyhláška Města Kasejovice č. 4/2007 MĚSTO KASEJOVICE Obecně závazná vyhláška Města Kasejovice č. 4/2007 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Nakládání s odpady v malých obcích v ORP Slaný

Nakládání s odpady v malých obcích v ORP Slaný Nakládání s odpady v malých obcích v ORP Slaný Vypracoval: Ing. Milan Havel, Arnika program Toxické látky a dopady Tato studie vznikla v roce 2017, v rámci projektu Předcházej a recykluj v obcích do 2000

Více

TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY. Papír Papír se recykluje, sbírá se do modrých kontejnerů.

TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY. Papír Papír se recykluje, sbírá se do modrých kontejnerů. TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY Každý obal by měl být označen recyklačním symbolem, který říká, z jakého materiálu je obal vyroben. Jde o symbol tří šipek vzájemně propojených do trojúhelníku. Symbol

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010,

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010, Obecně závazná vyhláška č. 3/2010, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na správním území města Český Brod a systém

Více

studie Hnutí DUHA Úspěšná opatření v nakládání s odpady na úrovni obcí Příklady dobré praxe

studie Hnutí DUHA Úspěšná opatření v nakládání s odpady na úrovni obcí Příklady dobré praxe studie Hnutí DUHA Úspěšná opatření v nakládání s odpady na úrovni obcí Příklady dobré praxe Obsah 3. Úvod 4. Dýšina: plať, kolik vyhodíš 5. Fulnek: malá popelnice stačí 6. Kdyně: čím méně popelnic, tím

Více

Program zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015

Program zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015 Program zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015 Článek 1 Cílem Programu zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015 (dále jen Program ) je a) umožnit občanům v jednotlivých domácnostech ovlivnit výši

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Kovářov

Více

Článek 2 Třídění komunálního odpadu

Článek 2 Třídění komunálního odpadu Z A S T U P I T E L S T V O O B C E P R O V O D O V O B E C N Ě Z Á VA Z N Á V Y H L Á Š K A O B C E P R O V O D O V č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání komunálních

Více

OBEC HRADEC NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ - 1/2015 MK ČR E

OBEC HRADEC NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ - 1/2015 MK ČR E OBEC HRADEC NOVÁ VES INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ - 1/2015 MK ČR E 21404 ----------------------------------------------------------------------------- SPOLEČENSKÁ KRONIKA V měsíci únoru oslaví své narozeniny:

Více

MĚSTO KOUŘIM Zastupitelstvo města Kouřim Obecně závazná vyhláška města Kouřim č.1/2015

MĚSTO KOUŘIM Zastupitelstvo města Kouřim Obecně závazná vyhláška města Kouřim č.1/2015 MĚSTO KOUŘIM Zastupitelstvo města Kouřim Obecně závazná vyhláška města Kouřim č.1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

Obec Komňa Zastupitelstvo obce Komňa. Obecně závazná vyhláška Obce Komňa č. 1/2016,

Obec Komňa Zastupitelstvo obce Komňa. Obecně závazná vyhláška Obce Komňa č. 1/2016, Obec Komňa Zastupitelstvo obce Komňa Obecně závazná vyhláška Obce Komňa č. 1/2016, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se

Více