Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence"

Transkript

1

2 Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí EnviBrno 2012, Brno, Obsah prezentace Vznik a projednávání směrnice o průmyslových emisích Rozsah směrnice o průmyslových emisích Důležité změny v oblasti IPPC Důležité termíny ze směrnice o průmyslových emisích Harmonogram projednávání novely zákona o integrované prevenci

3 Vznik směrnice o průmyslových emisích 2003 Sdělení Evropské komise -On the Road to Sustainable Production. Progress in implementing Council Directive 96/61/EC concerning integrated pollution prevention and control. Identifikace problémůpři implementaci směrnice o integrované prevenci (zejména oblast BAT) Sdělení Evropské komise Zpráva Komise o provádění směrnice 96/61/ES o integrované prevenci a omezování znečištění.nutnost změn stávajícího právního rámce na úrovni Společenstvívčetněčasového harmonogramu Zahájení revizního procesu a činnosti IPPC Advisory Group Příprava podkladových studií. Činnost IPPC Advisory Group Sdělení Směrem k lepší politice průmyslových emisí a návrh Směrnice o průmyslových emisích(tzv. recast). Projednávání procedurou spolurozhodování(codecision). Projednávání směrnice o průmyslových emisích 2008 Zahájení projednávání návrhu směrnice o průmyslových emisích v Radě Na zasedání Rady pro životní prostředí bylo dosaženo politické shody Rada pro životní prostředí formálně přijala společnou pozici Plénum Evropského parlamentu přijalo ve druhém čtení kompromisní text Rada formálně přijala směrnici ve znění schváleném EP Publikace v Oficiálním věstníku EU směrnice 2010/75/EU Platnost směrnice.

4 Rozsah směrnice o průmyslových emisích Směrnice 2010/75/EU. Celkem 7 kapitol a 9 příloh. Kapitola I společná ustanovení předmět, oblast působnosti, definice. Kapitola II + přílohy I, II, III, IV ustanovení a povinnosti IPPC zařízení (směrnice 2008/1/ES). Kapitola III + příloha V ustanovení a povinnosti pro velká spalovací zařízení(směrnice 2001/80/ES). Kapitola IV + příloha VI ustanovení a povinnosti pro zařízení na spalování a spoluspalování odpadu (směrnice 2000/76/ES). Kapitola V + příloha VII ustanovení a povinnosti pro zařízení a činnosti používající VOC (směrnice 1999/13/ES). Kapitola VI + příloha VIII ustanovení pro zařízení na výrobu oxidu titaničitého (směrnice78/176/eec, 82/883/EEC, 92/112/EEC). Kapitola VII ustanovení o výboru, přechodná a závěrečná ustanovení. Hlavní změny v oblasti IPPC Pojmy Aplikace BAT Přezkum podmínek povolení Ochrana půdy a podzemních vod Systém výměny informací o BAT a tvorba BREF Inspekce v oblasti životního prostředí Přístup veřejnosti Přílohy

5 Změny v oblasti IPPC POJMY Nové pojmy s vazbou na integrovanou prevenci. Oblast nejlepších dostupných technik -referenčnídokumenty o BAT, závěry o BAT, úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami, nově vznikající techniky. Oblast půdy a podzemních vod-půda, základnízpráva, nebezpečnélátky, podzemní vody. Oblast inspekce inspekce v oblasti životního prostředí. Oblast působnosti IPPC (příloha I) drůbež. Aplikace nejlepších dostupných technik Nové pojmy referenčnídokumenty o BAT (BREF), závěry o BAT, úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami, nově vznikající techniky. Novákapitola Závěry o BAT (součást BREF), kteráby měla být používána v povolovacích řízeních. Závěry o BAT samostatněschvalovány členskými zeměmi (výbor podle čl. 75), překládány do všech národních jazyků a oficiálně publikovány. Posílení role nejlepších dostupných technik použitítzv. Závěrůo BAT přímo v povolovacích procesech (závaznépodmínky provozu) a stanovováníhodnot emisních limitůna úrovni BAT.

6 Aplikace nejlepších dostupných technik Výjimky z aplikace BATbudou muset být odůvodněny provozovatelem v žádosti (povinnéodbornéposouzení-vyhodnocenímístních podmínek, ekonomických faktorůa technickécharakteristiky zařízení) a povolujícím úřadem v rozhodnutí(odůvodněníz jakých důvodůnebyly hodnoty emisína úrovni BAT aplikovány). Výjimky z aplikace BAT vždy přístup veřejnosti a vždy předmětem přezkumu podmínek IP. Výjimky z aplikace BAT-vyhodnocovány Evropskou komisí. Transpozice nové definice, nová ustanovení k aplikaci BAT, umožnění výjimek, odborné posouzení výjimek, přezkum výjimek. Přezkum povolení Nový požadavek směrnice -na základěrevize nebo vydánínového BREF dokumentu v pravidelných 4-letých intervalech provést přezkum povolení, zajistit případné změny povolení a dodržování nových podmínek. Vazba mezi aktualizací BREF pro hlavní činnost, změnami povolenía podmínkami provozu zařízení. Transpozice zavedení důvodu pro přezkum na základě vydání nového nebo aktualizovaného BREF (závěrů o BAT), zavedení lhůty 4 let, identifikace hlavní činnosti (v žádosti).

7 Ochrana půdy a podzemních vod Nové pojmy půda, základní zpráva, podzemní vody. Součástípodmínek povolenímusíbýt vhodnáopatřenípro předcházeníemisím do půdy a podzemních vod. Nová povinnost pro některé provozovatele zpracovávat tzv. základní zprávu (obsahuje informace o stavu kontaminace půdy a podzemních vod). Základní zpráva by měla umožnit srovnání stavu popsaného ve zprávě a stavu místa při ukončení provozu zařízení. Následné určení opatření po ukončení provozu zařízení Pravidelný momitoring půdy a podzemních vod. Určení frekvence monitoringu nejménějednou za 5 let podzemnívody, nejménějednou za 10 let půda. Komise vypracuje pokyny týkajícíse obsahu základnízprávy. Transpozice nové definice, nová ustanovení k základní zprávě a k ukončování provozu zařízení, podmínky IP ve vztahu k půdě a podzemním vodám, monitoring půdy a podzemních vod. Náležitosti zákl. zpr. ve vyhlášce. Systém výměny informací o BAT Směrnice nověupravuje celýproces na evropskéúrovni, blíže vymezuje role jednotlivých aktérů a náplň procesu výměny informací o BAT. Výměna informací EK, členské země, průmyslová odvětví, nevládní ekologické organizace. Účel procesu výměny informací vypracování, přezkoumánía aktualizace BREF. Fórum podle čl. 13 konzultační role k důležitým aspektům výměny informací stanovisko k obsahu BREF. Výbor podle čl. 75 schvalovánízávěrůo BAT regulativním postupem posílenírole členských zemí(zvýšeníodpovědnosti při projednávánízávěrůo BAT). Evropská komise organizace výměny informací, zřízenífóra podle čl. 13, příprava závěrůo BAT, zveřejněníbref, překlad schválených závěrůo BAT do jazykůčlenských zemí. Úpravy systému výměny informací na úrovni ČR posílení role TPS, bližší vymezení obsahu SVI přímo v zákoně o integrované prevenci, zrušení prováděcího nařízení vlády č. 63/2003 Sb.

8 Inspekce IPPC zařízení Nový pojem inspekce v oblasti životního prostředí. Nováustanoveník inspekci IPPC zařízení- stávajícísměrnice 2008/1/ES inspekci IPPC zařízeníneupravovala podrobně. Povinnost sestavovat plány inspekcípro všechna IPPC zařízení(na celostátní, regionální nebo místní úrovni). Na základě plánu inspekce budou tvořeny programy inspekce včetně přiřazenífrekvence inspekcí(nejméně1x ročněpro zařízenís nejvyšším rizikem a jednou za 3 roky pro zařízenís nejnižším rizikem. Mimořádné inspekce. Informace z inspekcí(zprávy) budou přístupnéveřejnosti (stanovena i časová lhůta ke zveřejnění 4 měsíce od provedení inspekce). EK pokyny k posuzovánírizik různých druhůzařízení. Transpozice - změny v oblasti provádění inspekční činnosti plánování, rizika, frekvence. Přístup veřejnosti k informacím z inspekcí zveřejňování zpráv z inspekcí. Změny v oblasti IPPC příloha I Změny ve znění jednotlivých kategorií-od zařízeník samotnéčinnosti (spalovacízařízení spalovánípaliv v zařízeních atd.). Upřesnění znění některých kategorií (např. chemický průmysl - biologické procesy, odstranění slova základní ). Nové činnosti v příloze I směrnice -zahrnutínových činnostív oblasti zplyňování a zkapalňování jiných paliv, nakládání s odpady, výroby panelů na bázi dřeva, ochranydřeva a dřevěných výrobkůpomocíchemikáliía samostatně provozované čistírny průmyslových odpadních vod. Transpozice úprava přílohy 1 zákona o integrované prevenci, přechodná ustanovení. Povinnost pro nově zařazené provozovatele mít IP. V ČR několik desítek provozovatelů nově zařazených činností.

9 Příloha 1 změny a nové činnosti Novéčinnosti v příloze 1 zákona: zplyňovánía zkapalňováníjiných paliv(nežčerného uhlí) vzařízeních o celkovém jmenovitém tepelném příkonu 20 MW nebo více kategorie 1.4.b), provoz sléváren neželezných kovů doplněno do kategorie 2.5.b) výroba oxidu hořečnatého vpecích o výrobníkapacitěvětšínež50 t za den kategorie 3.1.c), chemický průmysl kategorie 4 doplnění biologických procesů odstranění slova základní (organickéa anorganickélátky) kategorie 4.1.b) doplněny směsi esterů (bionafta) - kategorie 4.1.h vypuštěno slovo základní (plastické hmoty) a doplněny do výčtu polymery, nakládánís odpady zcela jinástruktura kategorie 5, průmyslovávýroba jednoho či více následujících druhůdesek na bázi dřeva (desky zorientovaných třísek, dřevotřískovédesky nebo dřevovláknitédesky), při výrobníkapacitěvětšínež600 m 3 za den kategorie 6.1.c), Příloha 1 nové činnosti Novéčinnosti (body) v příloze 1 zákona: úpravy v oblasti potravinářského průmyslu kategorie 6.4.b) směsnévýrobky (rostlinné a živočišné suroviny graf), zachytáváníoxidu uhličitého ze zařízení, na kteráse vztahuje zákon o integrovanéprevenci, za účelem jeho ukládánído přírodních horninových struktur podle jiného právního předpisu kategorie 6.9 (zákon č. 85/2012 Sb.), konzervace dřeva a dřevěných výrobků chemickými látkami při výrobní kapacitě většínež75 m3 za den, jinénežpouhéošetřeníproti zabarveníběli kategorie 6.10., samostatněprováděnéčištěníodpadních vod, kterénejsou městskými odpadními vodami a kteréjsou vypouštěny zařízením, na kterése vztahuje tento zákon kategorie 6.11.

10 Důležité termíny z IED 17. prosince publikace směrnice o průmyslových emisích (2010/75/EU) v Úředním věstníku EU. 6. ledna platnost směrnice 2010/75/EU (čl. 83). 7. leden 2013 nejpozdějšítermín transpozicedo národnílegislativy 2 roky od platnosti (čl. 80). 7. leden 2013 novázařízenímusíplnit požadavky směrnice o průmyslových emisích. Důležité termíny z IED 7. leden 2014 stávajícízařízení, kterábyla v působnosti předchozísměrnice o IPPC (2008/1/ES)musíplnit požadavky směrnice o průmyslových emisích (čl. 82 odst. 1). 7. leden 2014 zrušenísměrnice 2008/1/ES o integrovanéprevenci (čl. 81 odst. 1). 7.červenec 2015 stávajícízařízenínovězařazenádo přílohy I směrnice o průmyslových emisích musí plnit požadavky (čl. 81 odst. 1). 1.ledna 2016 zrušení směrnice 2001/80/ES o velkých spalovacích zařízeních. Evropská komise příprava příruček (guidance) výjimky z BAT, základní zpráva, nověvznikajícítechniky, kritéria pro posuzovánírizik v rámci inspekcí, průmyslové měřítko v chemickém průmyslu dokončení se předpokládá 2012.

11 Dosavadní kroky Ministerstva životního prostředí Únor 2011 Vytvořenírozšířenépracovnískupinyk novele zákonao integrovanéprevenci. Únor prosinec jednání. Duben 2011 Srpen 2011 Říjen 2011 Únor 2012 Duben 2012 Zpracování věcných podkladů pro novelu zákona o integrované prevenci. Zpracováníparagrafovanéhozněnínovely zákona o integrované prevenci. Předloženínávrhunovely zákona o integrovanéprevenci do vnitřního připomínkového řízení. Předloženínávrhunovely zákona o integrovanéprevenci do vnějšího připomínkového řízení. Předloženínávrhunovely zákona o integrovanéprevenci do vlády. Kontaktní osoby k novele zákona o IPPC Odbor posuzování vlivů na životní prostředí: Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. VO IPPC a IRZ jan.marsak@mzp.cz Ing. Jan Slavík, Ph.D. Ing. Martin Kozma oddělení IPPC a IRZ jan.slavik@mzp.cz oddělení IPPC a IRZ jan.kozma@mzp.cz

12 Děkuji za pozornost. Jan Maršák

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY AKTUÁLNÍ STAV

Více

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění)

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve

Více

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC - legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové,

Více

Ing. Michaela Liptáková

Ing. Michaela Liptáková IPPC Představení základních informací Ing. Michaela Liptáková Ministerstvo životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Co znamená IPPC? Slyšeli jste někdy zkratku

Více

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Mgr. Hana Nenutilová Ministerstvo životního prostředí odbor legislativní Seminář Směrnice o průmyslových emisích

Více

Návrh směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Část IPPC. Stav projednávání

Návrh směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Část IPPC. Stav projednávání Návrh směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Část IPPC Ing. Maršák, Mgr. Bauerová, Ing. Slavík MŽP červen 2009 Obsah Důvody revize směrnice IPPC Projednávání na Radě

Více

Aktuální novela zákona o integrované prevenci - IPPC

Aktuální novela zákona o integrované prevenci - IPPC komplexní řešení podnikové ekologie a EMS Envi Group s.r.o. Příčná 2186, 347 01 Tachov tel. 606 638 325, 373 721 316 fax: +420 374 725 509 info@envigroup.cz seminář Aktuální novela zákona o integrované

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence Aktuální otázky v oblasti integrované prevence aktuální a připravované změny legislativy, možnosti finanční podpory Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 19.05.2015, Hotel Skalský dvůr Bystřice

Více

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Aplikace BAT po novele zákona o integrované prevenci Ing. Jan Slavík, Ph.D. Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 25.04.2014 Výjimka z aplikace

Více

Transpozice myslových

Transpozice myslových Transpozice směrnice o průmyslov myslových emisích Ing. Ladislav Špaček, CSc. Svaz chemického průmyslu ČR EnviBrno 24. 4. 2012 IPPC Směrnice 61/96/ES Zákon č.. 76/2002 Sb, o integrované prevenci 2004 Evropskéfórum

Více

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie IPPC IPPC Integrated Pollution Prevention and Control Integrovaná prevence a omezování znečištění je

Více

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Obsah prezentace Předchozí prováděcí předpisy k zákonu o integrované prevenci

Více

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D.

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY Obsah

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Konference Hutě a životní prostředí 2014 12.09.2014, Rakvice Aktuální stav legislativy Obsah - zákon

Více

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu MŽP poř. č. 2 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů

Více

POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ

POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve státní správě 2016, Třebíč, 8. 10. 11.

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

Aktuality z oblasti integrované prevence

Aktuality z oblasti integrované prevence Aktuality z oblasti integrované prevence Ing. Jan Slavík, Ph.D. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ XI, TEORIE A PRAXE 09.11.2016 - hotel Atom, Třebíč Obsah Aktuality z oblasti legislativy a metodiky Přehled

Více

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 2017 13.06.2017 - Hotel Jezerka, Seč Obsah 1. Aktuality z oblasti legislativy a metodiky integrované prevence Přehled

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI

NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové, prosinec

Více

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC) jaro 2012 I.Průchová 1 Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Ochrana ovzduší ve státní správě IX 23.10.2014, Hrotovice Aktuální stav legislativy Obsah - Zákon a

Více

Implementace závěrů o BAT

Implementace závěrů o BAT Implementace závěrů o BAT Aktuální stav implementace závěrů o BAT a souvisejících metodických podkladů MŽP Mgr. Jana Harzerová Ochrana ovzduší ve státní správě 2018, Ostrava, 16.11.2018 Závěry o BAT a

Více

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015 Aplikace nejlepších dostupných technik v procesu IPPC Jan Kolář březen 2015 Obsah OZO ve vztahu k BAT Zdroje informací k posouzení BAT Systém výměny informací o BAT Způsob stanovení závazných podmínek

Více

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor Novinky z IPPC OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.11.2017 10.11.2017 Tábor Mgr. Jana Harzerová Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.:

Více

Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán

Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán Seminář Koneko 21. 6. 2016, Praha Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP Směrnice o omezení emisí některých

Více

Novinky z integrované prevence vývoj české a evropské legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise

Novinky z integrované prevence vývoj české a evropské legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise Novinky z integrované prevence vývoj české a evropské legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise Jan Slavík, Jan Maršák a Eva Bauerová MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY- ODBOR INTEGROVANÉ

Více

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné TABULKA: Otázky určené dotazníkem podle rozhodnutí Komise č. 2003/241/ES ze dne 26.března 2003 a jejich hlášení podle směrnice Evropské komise 96/61/ES a podle na vlády č. 63/2003 Sb. PŘEDPOKLÁDANÉ POZNÁMKA

Více

Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR

Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel Širák, Most Témata Motto: Využitelnost zásob hnědého

Více

Proces výměny informací

Proces výměny informací Proces výměny informací o BAT na evropské a národní úrovni Zkušenosti a praxe v České republice Ing. Jan Slavík, Ph.D. Fórum pre vymenu informácii o BAT 09.09.2015, SIZP - Bratislava Posuny právního rámce

Více

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Novelizace zákona o ochraně ovzduší Ing. Jan Gemrich Novela zákona o integrované prevenci Důležité termíny Publikace směrnice o

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Analytika odpadů Litomyšl, 21. 11. 2018 NOVÁ EVROPSKÁ LEGISLATIVA SCHVÁLENÝ BALÍČEK

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň č.j.: ŽP/1454/14 V Plzni dne 14. 2. 2014 Vyřizuje: Ing. Vojtajová R o z h o d n u t í o změně č. 5 integrovaného povolení

Více

vývoj evropské a české legislativy,

vývoj evropské a české legislativy, Novinky z integrované prevence vývoj evropské a české legislativy, aktivity MŽP a Evropské komise Ing. Jan Slavík, Ph.D. odbor integrované prevence a IRZ Seminář Vápno, cement, ekologie 17. 19.5.2010,

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REVIZI REFERENČNÍHO DOKUMENTU O BAT NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REVIZI REFERENČNÍHO DOKUMENTU O BAT NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM AKTUÁLNÍ INFORMACE O REVIZI REFERENČNÍHO DOKUMENTU O BAT NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM Ing. Hana Lorencová, Ph.D. - Severní energetická a.s. RNDr. Marcela Blahutová Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Těžba

Více

Evropská unie a životní prostředí

Evropská unie a životní prostředí Evropská unie a životní prostředí Odborný seminář Vápno, cement, ekologie Skalský Dvůr, 20.6.2006 Pavel Procházka červen 2006 Českomoravský cement, a.s., nástupnická společnost Svaz výrobců cementu a vápna

Více

Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář bř b 2015 ezen 1

Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář bř b 2015 ezen 1 Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář březen 2015 1 Novela zákona zákon č. 69/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru

Více

PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ NA ÚROVNI EU A ČR

PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ NA ÚROVNI EU A ČR PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ NA ÚROVNI EU A ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Aktuální výzvy odpadového hospodářství 18. října 2017,

Více

Kategorie dle Přílohy č. 1

Kategorie dle Přílohy č. 1 TABULKA 7.3.1 a 7.3.2 7.3.1 Uveďte dostupné reprezentativní údaje o hodnotách emisních limitů pro jednotlivé kategorie činností podle přílohy č. 1 a případně rovněž nejlepší dostupné techniky, z nichž

Více

Úřední věstník Evropské unie L 70/65

Úřední věstník Evropské unie L 70/65 9.3.2006 Úřední věstník Evropské unie L 70/65 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 2. března 2006 o zavedení dotazníku ke směrnici Rady 96/61/ES o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC) (oznámeno pod číslem

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční

Více

RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší telefon:

RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší   telefon: RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší email: barbora_cimbalnikova@env.cz telefon: 267122859 http://www.env.cz/ Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

sdružení podnikatelů v teplárenství Partyzánská 1/7 PRAHA

sdružení podnikatelů v teplárenství Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství Partyzánská 1/7 PRAHA 7 170 00 tscr@tscr.cz Novela zákona o ochraně ovzduší, nové emisní limity pro velká spalovací zařízení - příprava BREF a jejich dopady na energetiku

Více

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Ing. Tomáš Morávek Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení EIA a IPPC Účel integrované prevence IPPC (Integrated

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Právní základ ČR» zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. ve znění zákonů č. 521/2002 Sb., č. 92/2004 Sb., č. 186/2004 Sb., č.

Více

Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích

Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích Jan Maršák / Jan Slavík Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí

Více

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2019 21. května 2019, MŽP, Praha EVROPSKÝ KONTEXT NOVÉ LEGISLATIVY

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Slavík, Ph.D.

Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Slavík, Ph.D. Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MIZPP00GR5N0 *MIZPP00GR5E9* 19153/ENV/17 15.03.2017 Ing. Slavík, Ph.D. Vazba nařízení vlády

Více

NV 615/2006 Sb., o stanovení emisních limitů a dalších podmínek provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší - Změny v rámci

NV 615/2006 Sb., o stanovení emisních limitů a dalších podmínek provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší - Změny v rámci NV 615/2006 Sb., o stanovení emisních limitů a dalších podmínek provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší - Změny v rámci novely Obsah Důvody připravované novely Sčítání zdrojů Implementace

Více

TABULKA Kolik zařízení spadá do níže uvedených kategorií? Poznámka: Kategorie podle Přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci

TABULKA Kolik zařízení spadá do níže uvedených kategorií? Poznámka: Kategorie podle Přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci TABULKA.1 - Kolik zařízení spadá do níže uvedených kategorií? Poznámka: K odpovědi na tuto otázku je třeba poznamenat, že stejné zařízení může provádět činnosti, které spadají pod různé položky. Je třeba

Více

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb.

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Seminář KONEKO 16. 1. 2018 Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Ing. Robert Kičmer oddělení spalovacích zdrojů a paliv odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah přednášky: Důvody

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v

Více

Tepelné zpracování odpadu

Tepelné zpracování odpadu Seminář KONEKO: Prováděcí vyhláška 415/2012 Sb., metodické pokyny a stanoviska MŽP k zákonu o ovzduší Tepelné zpracování odpadu Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší, MŽP Obecný legislativní rámec Národní

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

Integrovaná prevence a omezování znečištění Aktuální informace z EU, legislativy a metodiky. Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Integrovaná prevence a omezování znečištění Aktuální informace z EU, legislativy a metodiky. Ing. Jan Slavík, Ph.D. Integrovaná prevence a omezování znečištění Aktuální informace z EU, legislativy a metodiky Ing. Jan Slavík, Ph.D. XVIII. Fórum pro výměnu informací o BAT 21.11.2017 - Ministerstvo průmyslu a obchodu,

Více

Návrh novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. - spalovací zdroje a paliva

Návrh novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. - spalovací zdroje a paliva Seminář Novela zákona o ochraně ovzduší Praha, Brno, 2017 Návrh novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. - spalovací zdroje a paliva Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah novelizace Transpozice směrnice

Více

OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ. rozhodl. o opravě zřejmých nesprávností ve výrokové části rozhodnutí

OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ. rozhodl. o opravě zřejmých nesprávností ve výrokové části rozhodnutí Spisová zn.: KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN

INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN 16. 8. 2018 INTEGROVANÁ PREVENCE MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ 2018 ODBOR BEZPEČNOSTI POTRAVIN OBSAH STAVY ŽÁDOSTÍ O INTEGROVANÉ POVOLENÍ ČINNOST BAT CENTER REVIZE BREF IRPP REVIZE BREF FDM REVIZE BREF SA 2

Více

2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Úloha MPO v procesu integrovaného povolování a systém zpracování a přijímání dokumentů BREF v EU Integrovaná prevence Omezování znečištění z průmyslové a zemědělské činnosti patří mezi priority Evropské

Více

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP )

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP ) Spisová zn.: OZP 408/2013 Kle KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Rozhodnutí Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

Nový balíček EK pro oběhové hospodářství

Nový balíček EK pro oběhové hospodářství Nový balíček EK pro oběhové hospodářství Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Odpady dnes a zítra, Jindřichův Hradec, 4. 2. 2016 OBSAH PREZENTACE Balíček k oběhovému hospodářství

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky Rok uvést příslušný rok, za který je zpráva o

Více

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi Praha 21. 5. 2014 Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz Obsah prezentace:

Více

METODIKA pro: Vypracovalo: Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP)

METODIKA pro: Vypracovalo: Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí (MŽP) METODIKA pro: 1. TVORBU A ČINNOST TECHNICKÝCH PRACOVNÍCH SKUPIN; 2. MEZIREZORTNÍ SPOLUPRÁCI PŘI ŘEŠENÍ POSTUPU PŘI TVORBĚ POZICE ČERSKÉ REPUBLIKY K "ZÁVĚRŮM O BAT"; 3. FÓRUM PRO VÝMĚNU INFORMACÍ O NEJLEPŠÍCH

Více

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis Část I Dotazník 1 k provádění zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), v platném

Více

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. 16.1.2018, Praha 11 odst. 8 zákona Odborné posudky - Odborný posudek se vypracovává ke stanoviskům dle 11 odst. 2

Více

SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRAXE Z POHLEDU ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A O INTEGROVANÉ PREVENCI

SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRAXE Z POHLEDU ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A O INTEGROVANÉ PREVENCI SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRAXE Z POHLEDU ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A O INTEGROVANÉ PREVENCI Antonín Jelínek, Martin Dědina Výzkumný ústav zemědělské techniky Abstrakt Pojem správné zemědělské praxe je zaveden

Více

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í Adresátům dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 51922/2013 Čech/391 6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 petr.cech@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého

Více

Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení

Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení Ing. Martina Pražáková Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné pracoviště pro prevenci

Více

Změny legislativy u spalovacích zdrojů

Změny legislativy u spalovacích zdrojů OVZDUŠÍ - AKTUÁLNÍ LEGISLATIVA + OHLAŠOVÁNÍ SPE A POPLATKŮ - ZAMĚŘENO NA PROVOZOVATELE Užitečné semináře, Praha, 2.3.2017 Změny legislativy u spalovacích zdrojů Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 205/40 14.8.2018 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2018/1135 ze dne 10. srpna 2018, kterým se stanoví druh, formát a četnost informací, které mají členské státy zpřístupnit pro účely podávání zpráv o

Více

Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba

Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba Obsah prezentace Integrovaná prevence právní rámec, obsah, principy

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD Pardubického kraje

KRAJSKÝ ÚŘAD Pardubického kraje KRAJSKÝ ÚŘAD Pardubického kraje odbor životního prostředí a zemědělství Váš dopis zn.: --- Ze dne: 22.01.2016 Spisová značka: SpKrÚ 7454/2016/OŽPZ/7 Číslo jednací: KrÚ 19593/2016/OŽPZ/CH Vyřizuje: Ing.

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Prioritní strategie EU pro nakládání s odpady Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Ekomonitor Praha, 9. 11. 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU pro odpadové

Více

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP )

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP ) KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 1198/2009 Kle Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina,

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června 2015 zbývá poslední

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2007/0286(COD) 2. 7. 2008 ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o průmyslových

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe ZMĚNY VE STANOVOVÁNÍ ZJIŠŤOVÁNÍ EMISÍ VÝPOČTEM A JEJICH DOPADY NA PROVOZOVATELE Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe Magdalena Tomášková, odbor ochrany ovzduší Ostrava 16. listopadu 2018

Více

R o z h o d n u t í. vydává

R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 2.12.2009 Číslo jednací: 081570/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_081570/2009/KUSK/7 Oprávněná úřední osoba: Bc. Eva Hrabovská dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

Transpozice směrnice o průmyslových emisích Ing. Ladislav Špaček, CSc. Svaz chemického průmyslu ČR Chémia 2012, Liptovský Ján

Transpozice směrnice o průmyslových emisích Ing. Ladislav Špaček, CSc. Svaz chemického průmyslu ČR Chémia 2012, Liptovský Ján Transpozice směrnice o průmyslových emisích Ing. Ladislav Špaček, CSc. Svaz chemického průmyslu ČR Chémia 2012, Liptovský Ján Osnova Historie IP Studie dopadů IED 2010 Transpozice Hlavní změny integrované

Více

Přezkum závazných podmínek provozu zařízení intenzívního chovu drůbeže a prasat s BAT. Mgr. Jana Harzerová Nitra,

Přezkum závazných podmínek provozu zařízení intenzívního chovu drůbeže a prasat s BAT. Mgr. Jana Harzerová Nitra, Přezkum závazných podmínek provozu zařízení intenzívního chovu drůbeže a prasat s BAT Mgr. Jana Harzerová Nitra, 14.11.2017 Obsah Zveřejnění závěrů o BAT pro odvětví intenzívního chovu drůbeže a prasat

Více

Emisní faktory a jejich změny

Emisní faktory a jejich změny Emisní faktory a jejich změny Seminář KONEKO, spol. s r. o. Praha 21. června 2016 Obsah Zjišťování úrovně znečišťování Nové sdělení k emisním faktorům Chovy hospodářských zvířat Zjišťování úrovně znečišťování

Více

Počty IPPC zařízení v EU

Počty IPPC zařízení v EU Příloha č.1: Počty IPPC zařízení v Evropské unii v roce 2011 Přílohy Počty IPPC zařízení v EU 8000 7000 6000 Počet zařízení 5000 4000 3000 2000 1000 0 Německo Francie Itálie Španělsko Spojené království

Více

ROZHODNUTÍ. rozhodnutí

ROZHODNUTÍ. rozhodnutí Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik ZPS SLÉVÁRNA, a.s. Třída 3. května 1172 763 02 Zlín, Malenovice datum oprávněná úřední osoba číslo jednací spisová značka 14.

Více

VĚSTNÍK. MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OBSAH

VĚSTNÍK. MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ   OBSAH ROČNÍK XXVI červenec srpen 2016 ČÁSTKA 6 VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz OBSAH METODICKÉ POKYNY A DOKUMENTY Aktualizace metodického pokynu k problematice základní zprávy...1 Rozhodnutí

Více

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb.

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb. VYHLÁŠKA č. 229/2015 Sb. ze dne 24. srpna 2015 o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole Ministerstvo životního prostředí

Více

MPO poř. č. 5. Název legislativního úkolu

MPO poř. č. 5. Název legislativního úkolu MPO poř. č. 5 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický

Více

Zedníkova 177/4, Brno

Zedníkova 177/4, Brno Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení integrované prevence pan Ing. Karol Durdík Zborovská 81/11 150 21 PRAHA 5 DOPLNĚNÍ ŽÁDOSTI O 9. ZMĚNU INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.)

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.) Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod.,

Více

Cirkulární ekonomika a recyklace

Cirkulární ekonomika a recyklace Cirkulární ekonomika a recyklace Praha 23. 5. 2019 Spotřeba zdrojů roste Celková těžba fosilních paliv, rud, nerostů a biomasy v letech 1900 až 2015, kdy celková těžba materiálu činila 84,4 Gt Předpověď

Více

Zpráva. (kategorizace podle Přílohy č.1 k zákonu č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci)

Zpráva. (kategorizace podle Přílohy č.1 k zákonu č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci) Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání ve spolupráci s Ústavem zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Brno, Zemědělská 1, PSČ 613 00 Zpráva Hodnocení

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií MUDr. Marie Adámková Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června

Více