1. VNITŘNÍ STAVBA KOVŮ A SLITIN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. VNITŘNÍ STAVBA KOVŮ A SLITIN"

Transkript

1 1 METALOGRAFIE Obsah: 1. VNITŘNÍ STAVBA KOVŮ A SLITIN 1.1 Krystalová mřížka 1.2 Nedokonalosti krystalové mřížky 1.3 Základní pojmy fyzikální chemie Soustavy o jedné složce Soustavy o dvou složkách 1.4 Zákon fází 1.5 Kovy a jejich slitiny 1.6 Chladnutí a ohřev čistých kovů nepolymorfních a polymorfních 1.7 Krystalizace čistých kovů 1.8 Polymorfie železa 2. ZÁKLADNÍ POJMY PODVOJNÝCH SLITIN A JEJICH ROVNOVÁŽNÉ DIAGRAMY 2.1 Dva kovy A a B jsou v tekutém i tuhém stavu úplně rozpustné Tuhý roztok Postup vzniku krystalů tuhého roztoku Podstata a mechanizmus difúze 2.2 Dva kovy A a B jsou v tekutém stavu úplně rozpustné, v tuhém stavu nerozpustné 2.3 Změna rozpustnosti v tuhém stavu 2.4 Krystalizace kovů s překrystalizací v tuhém stavu 3. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM ŽELEZO - UHLÍK 3.1 Metastabilní soustava Fe - Fe 3 C 3.2 Stabilní soustava železo - grafit METALOGRAFIE Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin. Stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným nebo mechanickým zpracováním. Úspěšné zvládnutí alespoň základů tohoto oboru dává konstruktérům, technologům a všem, kteří se na výrobě součástí podílejí, možnost ovlivňovat technologii výroby jak z hlediska volby vhodného konstrukčního materiálu a využití jeho nejlepších vlastností, jeho technologické zpracování, tak i z hlediska životnosti. Je tedy znalost metalografie základním předpokladem úspěšné práce každého technika.

2 1. VNITŘNÍ STAVBA KOVŮ A SLITIN 2 Všechny látky jsou složeny z prvků. Na naší planetě se vyskytuje více než 92 prvků, z nichž 77 má charakter kovů. Veškerá hmota se skládá z nejmenších částeček - atomů. Atomy jednoho a téhož prvku mají stejné vlastnosti. Atomy různých prvků se však navzájem liší složením a vlastnostmi. Atomy jsou složité útvary, které sestávají z částic elektricky kladných, záporných a neutrálních. Atom se skládá z jádra kolem kterého obíhají elektrony.kladně nabité jádro se skládá z protonů a neutronů a je v něm soustředěna prakticky veškerá hmota atomu. Protony mají kladný náboj, neutrony jsou bez elektrického náboje. Kolem jádra obíhají záporně nabité elektrony, jejichž celkový záporný náboj se rovná kladnému náboji jádra, takže atom se jeví jako elektroneutrální celek. Počtem protonů v jádře je udáno atomové číslo prvku. Obal atomu obsahuje záporně nabité elektrony. Jejich hmotnost je v porovnání s hmotností nukleonů (protony + neutrony) nepatrná ( hmotnost protonu je 1, g, neutronu 1, g, elektronu 9, g). Protože atomy jsou elektroneutrální, musí se počet elektronů v obalu atomu rovnat počtu protonů. Elektrony jsou rozloženy kolem jádra ve slupkách (sférách). Existuje celkem 7 sfér, které značíme arabskými číslicemi 1 až 7. Nejblíže jádru je sféra 1, nejdále sféra 7. Energie sfér je různá a se vzdáleností od jádra se zvětšuje. Nejmenší energii mají tedy elektrony ve sféře 1, největší ve sféře 7. Z elektronového obalu se nejsnáze uvolňují elektrony z nejvzdálenější sféry, Mají největší energii a přitom jsou nejméně přitahovány k jádru. Nazývají se valenční elektrony. Jsou příčinou chemické slučivosti prvků. Největší počet elektronů, které jedna sféra může obsahovat je: 2n 2 n - pořadové číslo sféry Poslední - vnější sféra - však může obsahovat nejvýše 8 elektronů. 1(sféra) - jádro + - elektron - H He Obr. Schéma atomové stavby prvků vodíku a helia Sféra s plným počtem elektronů je velmi stabilní. Její elektrony jsou k jádru pevně poutány. Atom, který má ve vnější sféře méně než polovinu možných elektronů, tyto elektrony za určitých podmínek ztrácí. Má-li jich více než polovinu, doplňují se zbývající elektrony na plný počet na úkor jiných atomů, od kterých se slabě vázané elektrony odtrhly. Tím se poruší elektrická rovnováha mezi jádrem a obalem atomu. Z atomu vzniká buď kladně nabitý (elektron uvolněn) nebo záporně nabitý (elektron přibrán) ion (kation nebo anion). Záporné a kladné ionty se spolu velmi snadno slučují. Prvky, které mají vnější sféru s plným počtem elektronů, jsou velmi stálé, neslučují se s jinými prvky. Jsou chemicky netečné.

3 Kovy lze v periodické soustavě prvků obecně charakterizovat jako prvky, které mají vnější sféru obsazenu s menším než polovičním počtem elektronů. Jsou proto schopny elektrony uvolňovat, t.j. tvořit kladné ionty - kationty. Jednotlivé atomy nebo skupiny atomů se mohou slučovat ve větší celky- molekuly. Síly, které způsobují toto vzájemné vázání atomů v molekuly nazýváme chemickou vazbou. CHEMICKOU VAZBU MEZI ATOMY DĚLÍME NA: 3 1. Iontovou vazbu - která vzniká sloučením prvků s malou elektronegativitou s prvky se silnou elektronegativitou. Prvky s malou elektronegativitou elektrony uvolňují a mění se v kationty, prvky se silnou elektronegativitou elektrony přijímají a mění se v anionty. Vzniklá molekula je silně polární. V molekule převládá na jednom konci kladný náboj (kation), na druhém záporný náboj (anion); 2. Kovalentní vazbu - (atomovou), která vzniká mezi atomy prvků se stejnou elektronegativitou. Atomy si nepředávají své elektrony, ale je společně sdílejí. Vzniklá molekula je nepolární. 3. Kovovou vazbu, která je charakterizována volně pohyblivými elektrony (elektronovým mrakem) a je typická pro kovy. Obr. Schéma elektronového mraku Malá elektronegativita kovů způsobuje, že jejich atomy velmi snadno uvolňují valenční elektrony, které zůstanou volné. Nepřipojí se k žádnému jinému atomu, ale volně se pohybují. Vytvoří tak v mřížce kovu mezi kationty velmi pohyblivou mlhu elektronů, která udržuje elektroneutralitu kovů. Kovová vazba dává kovům některé vlastnosti, jako např. velkou tepelnou a elektrickou vodivost, plasticitu, houževnatost. Tepelná vodivost kovů je umožněna volně pohyblivými elektrony, které vnějším zásahem (dodáním tepelné energie) mohou poměrně snadno přejít z oblasti jednoho kationtu do oblasti druhého kationtu. Ze zkušenosti víme, že zahřátí jednoho konce kovové tyče stačí k tomu, aby se po určité době teplo přeneslo i na neohřívaný konec tyče. 1.1 KRYSTALOVÉ MŘÍŽKY Veškeré kovy a jejich slitiny, s výjimkou rtuti, jsou za normální teploty látkami krystalickými. Kromě nich existují látky amorfní (např. sklo, pryž), které mají rozložení atomů zcela náhodné. V tuhých látkách zaujímají atomy jakési střední polohy, kolem kterých kmitají, a to v závislosti na teplotě. Vnitřní síly řadí atomy a molekuly ve zcela přesném pořadí, takže postupně vzniká krystalický útvar. Uspořádání atomů je dáno prostorovou (krystalickou) mřížkou. Jednotlivé atomy jsou uloženy v uzlových bodech mřížky (v rozích mřížky). Nejmenší část této mřížky je nazývána elementární buňkou. Elementární buňka může mít různé tvary: soustavu krychlovou, čtverečnou, kosočtverečnou, šesterečnou, jednoklonnou, trojklonnou nebo trigonální. Technicky důležité kovy krystalizují nejčastěji v soustavě krychlové (kubické) a šesterečné (hexagonální).

4 1. Krychlově prostorově středěná 4 Základním útvarem krychlové soustavy je krychle, v jejíchž rozích jsou uloženy atomy. Vzdálenost atomů označujeme jako mřížkovou konstantu a. Krychlová prostorově středěná (centrovaná) mřížka vznikne ze dvou jednoduchých mřížek tak, že se jedna mřížka posune po prostorové úhlopříčce elementární buňky do poloviny její délky a rohový atom 1 mřížky se přesune do středu 2 mřížky. V této soustavě krystalizuje 13 kovů : železo α a δ, Cr, Li, K, Mo, Na, Ta, W, Rb, Cs, Ba, Nb. Většinou jde o kovy, které jsou za studena málo plastické. a 2. Krychlová plošně středěná Atomy se vyskytují v rozích krychle a uprostřed stěn. Je zde těsnější uspořádání na rozdíl od předcházející mřížky. V soustavě krystalizují kovy: Ca α, Sr, Al, Fe γ, Ni, Pt, Cu, Ag, Au, Pb a jiné. Kovy jsou velmi tvárné. 3. Šesterečná mřížka Má tvar šestibokého hranolu. Atomy se vyskytují v rozích, ve středech obou základen a uprostřed. V této soustavě krystalizuje: Zn, Cd, Mg, Be, Ti, Zr a jiné.

5 Některé kovy a slitiny mohou mít za různých teplot různou mřížku a tím se mění i jejich vlastnosti. Tato přeměna se nazývá překrystalizací nebo alotropická přeměna, jev označujeme jako polymorfii. Jednotlivé krystalické stavy nazýváme modifikacemi a označujeme je řeckými písmeny. Modifikace, která je stálá při teplotě okolí označujeme obvykle α. Jako polymorfní lze uvést uhlík, který se vyskytuje jako grafit, diamant nebo saze NEDOKONALOSTI KRYSTALOVÉ MŘÍŽKY Kovové materiály se skládají většinou z většího počtu krystalů, které tvoří shluk (konglomerát). Strukturu takové látky označujeme jako polykrystalickou na rozdíl od materiálů, které jsou tvořeny jediným krystalem, monokrystalem. Při krystalizaci nevznikají krystaly dokonalého tvaru, ale krystaly nepravidelného tvaru. Neříkáme jim proto krystaly, ale zrna, krystality. Nepravidelnostem, které v krystalové mřížce vzniknou, říkáme mřížkové poruchy. Mluvíme o nich obecně tehdy, nejsou-li všechny uzlové body mřížky obsazeny částicemi, které na tato místa v ideálním krystalu patří. Jednotlivá zrna se od sebe liší především rozdílnou orientací prostorových mřížek. Obecně je orientace mřížek zcela náhodné a mřížky se orientují v prostoru zcela libovolně. Tato náhodná orientace může být usměrněna tvářením za studena, např. tažením nebo válcováním. Výsledkem je pak usměrněná struktura, ve které jsou zrna orientována zčásti nebo převážně jedním směrem. Mřížkovými poruchami vysvětlujeme některé vlastnosti kovů, např. podstatně nižší skutečnou pevností, kterou by měl kov s dokonalou mřížkou, křehnutí, stárnutí kovů, přemísťování atomů (tzv.difúzí) v prostorové mřížce, některé změny elektrických a magnetických vlastností apod. Nejdůležitější jsou poruchy bodové a čárkové. U bodových poruch jsou některá místa v uzlových bodech základní mřížky neobsazená, prázdná čili vakantní nebo jsou obsazena atomy cizích prvků. Bodové poruchy: a) mřížka bez poruch b) vakantní místo c) cizí atom nahrazuje atom mřížky cizí atom v mezimřížkové intersticiální poloze

6 Čárové poruchy - dislokace U čárkových poruch se vyskytuje nadbytečná vrstva atomů, která je protažena v jednom směru. Těmto poruchám říkáme dislokace. Způsobují tahová a tlaková napětí. Jsou důležité pro vysvětlení plastické deformace kovů ZÁKLADNÍ POJMY FYZIKÁLNÍ CHEMIE Soustavy o jedné složce Veškeré látky se mohou vyskytovat ve třech odlišných stavech neboli skupenstvích, pevném, kapalném a plynném. Tato skupenství jsou dána uspořádáním a volností pohybu molekul, atomů a iontů. Ve stavu plynném jsou elementární částice rozptýleny v daném prostoru poměrně řídce a vyplňují jej rovnoměrně. Jsou naprosto neuspořádané a mají značnou volnost pohybu. I když na sebe vzájemně narážejí, nejeví sklon se shlukovat ve větší celky. Proto plyny zaujímá ochotně daný prostor a proměnlivost jeho objemu při změně teploty a tlaku je značná. Ve stavu kapalném jsou elementární částice již ve stálém styku. Přitažlivými silami jsou sice udržovány ve stejných vzdálenostech, ale mají ještě určitou volnost pohybu, takže nezaujímají vzájemně stálé polohy. Jejich rozložení je tedy neuspořádané a náhodné. Proto kapaliny mění svůj tvar, ale objemové změny vyvolané vnějšími podmínkami jsou již značně omezené. Jejich vlastnosti jsou ve všech směrech stejné, jsou izotropní. V tuhém skupenství jsou elementární částice (atomy,ionty) také v těsném styku, ale ve většině případů (u krystalických látek) jsou přesně geometricky uspořádány a podle jistého zákona vytvářejí více či méně pravidelnou strukturu. Částice tu mají své polohy vymezeny a mohou kolem těchto poloh pouze kmitat. Pro každou teplotu je dána jejich určitá vzdálenost. Částice jsou vystaveny vzájemnému působení svých silových polí, a proto látky v tuhém stavu odolávají tvarovým i objemovým změnám. Se zřetelem na zákonitost rozložení atomů v krystalu jsou jeho vlastnosti v různých směrech různé (krystal je anizotropní). Každá látka se může vyskytovat v některém z těchto tří skupenství. Zvyšováním teploty tuhé látky vzrůstá energie částic, jejich kmitavý pohyb se zvětšuje, až konečně se stane tak rozsáhlým, že poruší pravidelné uspořádání těchto částic. V tomto okamžiku se za teploty tání mění skupenství tuhé na kapalné. Při dalším zvyšování teploty vzrůstá pohyblivost částic dále, zbytky pravidelného uspořádání se postupně ruší a za výparné teploty přechází látka ve skupenství plynné. Snížením tlaku lze celý děj urychlit.

7 7 Při snižování teploty nabývají převahu přitažlivé síly mezi částicemi, částice plynné látky se k sobě více přibližují. Při teplotě zkapalnění se mění v kapalinu. Snížíme-li teplotu až na teplotu tuhnutí (krystalizace), přemění se kapalina v tuhou látku. Látka v kterémkoli skupenství tvoří soustavu, která může být stejnorodá (homogenní, složená z jedné fáze) nebo nestejnorodá (heterogenní, složená z více fází). Rovnovážné stavy fází znázorňujeme pomocí rovinných diagramů. Příkladem homogenní chemické látky je čistá voda. Za různé teploty a tlaku může existovat v různých skupenstvích jeko led, voda nebo pára. Obr. Rovnovážný diagram soustavy led-voda-vodní pára Soustavy o dvou složkách Diagram rovnováhy fází led-voda-vodní pára za konstantního tlaku Voda (H 2 O) se může vyskytovat buď jako led, voda nebo pára. Vždy je to H 2 O (jedna složka), tedy určitá chemická látka. Klesne-li teplota při ochlazování vody na 0 C, začne voda tuhnout, mrzne. Teplota vody však neklesá i když ji dále ochlazujeme a nemění se do té doby, pokud všechna voda nezmrzne. Teprve potom klesne i teplota ledu pod 0 C. Přidáme-li do čisté vody jinou chemickou látku, např. kuchyňskou sůl (NaCl), rozpustí se. Dostaneme roztok, který se chová jinak než čistá voda. Takový roztok nazýváme chemickou soustavou. Uvažovaná chemická soustava se skládá ze dvou látek (složek), vody a kuchyňské soli. Rozpustíme-li ve vodě 3,84% NaCl, roztok ochladíme na 3 ¼ C a teplotu udržujeme konstantní, začnou se z roztoku vylučovat krystaly ledu (H 2 O). Toto vylučování se děje po určitou dobu a pak přestane. Po skončení vylučování můžeme oddělit tuhý led od roztoku filtrací. Zbylý roztok, zbavený krystalků ledu a obsahující rozpuštěnou chemickou látku NaCl, nazýváme matečným louhem. Chemickým rozborem zjistíme, že zbylý matečný louh obsahuje 94,51% H 2 O a 5,49% NaCl. Nastalo tedy obohacení roztoku kuchyňskou solí. Chemickým rozborem ledu zjistíme, že obsahuje 100% H 2 O. Je tedy zřejmé, že se roztok, původně obsahující 3,84% NaCl, při teplotě 3 1 / 4 C rozdělil. Ponecháme-li led a matečný louh vedle sebe v klidu za stálé teploty 3 1 / 4 C, nic se ve složení obou látek nezmění. Obě látky, led a matečný louh, jsou tedy za teploty 3 1 / 4 C ve vzájemné rovnováze. Říkáme také, že matečný louh o obsahu 5,49% NaCl je za teploty 3 1 / 4 C vzhledem k ledu nasycen. Za teploty 3 1 / 4 C se tedy chemická soustava H 2 O NaCl rozpadla ve dvě části fáze: 1. v tuhou, led o složení 100% H 2 O, 2. v kapalnou, matečný louh o složení 5,49% NaCl a 94,51% H 2 O. Z předchozího je zřejmé, že při teplotě 3 1 / 4 C se homogenní fáze rozsělila ve dvě fáze a tím se stala celá soustava nestejnorodou, heterogenní. Ustálený stav vzhledem k daným podmínkám nazýváme rovnovážným stavem. Je-li přítomna jedna fáze, je to homogenní rovnovážný stav, je-li přítomno více fází, je to heterogenní rovnovážný stav. Fáze je tedy útvar, který má stále chemické a fyzikální vlastnosti a který se dá od jiných podobných útvarů oddělit. Může být tvořena jednou, dvěma i více složkami.

8 8 1.4 GIBBSŮV ZÁKON FÁZÍ V různých soustavách se může počet komponent různě měnit (Chemicky čisté látky, z nichž se daná soustava fází dá složit, nazýváme složkami (komponentami) soustavy. Např. soustava vodaled se skládá ze dvou fází o jedné komponentě H 2 O.). Čistý kov je soustava o jedné komponentě, slitina dvou kovů je soustava o dvou komponentách atd. Rovnovážný stav soustavy posuzujeme vždy za určitých vnějších podmínek. U některé soustavy je to teplota a koncentrace, u jiné soustavy, uzavřené v daném objemu, kde musíme uvažovat tlak plynů, přistupuje tedy k vnějším podmínkám také tlak a objem. Ačkoliv teplota, tlak i objem mají vliv na stav soustavy, stačí, aby rovnovážný stav této soustavy byl určen pouze teplotou a objemem. Tlak odpovídající tomuto stavu je tím již určen. Naopak za určitého tlaku a objemu odpovídá rovnovážnému stavu určitá teplota. Stačí tedy znát dva vnější činitele, aby byly určeny podmínky rovnováhy. Činitele, jemuž přisuzujeme libovolnou hodnotu, nazýváme neodvisle proměnnou, druhého činitele odvisle proměnnou. Tlak a teplota je neodvislá proměnná a ostatní veličiny (objem, hustota) nazýváme odvisle proměnné. Každá soustava je schopna určitých proměn, variací, a má určitý počet stupňů volnosti. Počtem stupňů volnosti rozumíme počet vnějších i vnitřních činitelů ( teplotu, tlak, koncentraci apod.), které je možno měnit, aniž tato změna vyvolá změnu v počtu koexistujících fází nebo změnu v jejich charakteru. K určení počtu proměn při studiu rovnovážných stavů používáme Gibbsova zákona fází: V - počet stupňů volnosti n - počet komponent f - počet fází V = n f číslo 2 je počet neodvisle proměnných, tj. tlak a teplota Tento zákon říká: čím je větší počet koexujících fází f při určitém počtu komponent n, tím je menší počet stupňů volnosti, jinak řečeno, tím méně variací (proměn) je soustava schopná. Soustava invariantní nebo nonvariantní nemá žádný stupeň volnosti, protože je schopna existence jen za zcela určité teploty a tlaku. Soustava univariantní a monovariantní má jeden stupeň volnosti, proto může existovat při různých tlacích a teplotách. Soustava bivariantní má dva stupně volnosti, proto je schopna existence při různých tlacích, nebo při určitém tlaku v určitém rozsahu teplot. Je-li tlak konstantní (atmosferický tlak) změní se zákon fází na tvar: V = n f Rovnovážné stavy pak posuzujeme pouze při jedné veličině neodvisle proměnné KOVY A JEJICH SLITINY Pojem kov se vztahuje na prvek, který by měl mít tyto vlastnosti: 1. charakteristický lesk 2. vysokou tažnost a kujnost 3. vysokou tepelnou a elektrickou vodivost 4. vysoký elektropozitivní (zásaditý) charakter

9 Kovy řadíme do tří skupin: A - Alkalické kovy - př. Na, K, Ca, Ni atd. T - Technicky nejcennější - V, Cr, Fe, Co, Ni atd. B - Kovy s některými vlastnostmi nekovů - C, B, Si, As atd. Kovové konstrukční a nástrojové materiály se jako čisté kovy nedají (až na malé výjimky) v technické praxi upotřebit, proto jim tyto vlastnosti dodáme a to tím, že použijeme přísad (legur). Tyto přísady změní vlastnosti kovu. Vzniklou strukturu nazýváme slitiny. Slitiny mohou vznikat několikerým způsobem: 1. slitím dvou nebo více roztavených kovů 2. rozpouštěním malých kousků tuhého přisazovaného kovu či nekovu ve velkém množství roztaveného kovu základního. 3. difúzí (žíháním nebo působením vyšších teplot) Slitiny podle počtu složek dělíme: a) podvojné (binární) b) potrojné (ternární) c) počtverné (kvaternární) d) komplexní Charakteristickou vlastností slitin je, že všechny krystalizují CHLADNUTÍ A OHŘEV ČISTÝCH KOVŮ NEPOLYMORFNÍCH A POLYMORFNÍCH Dokonale čistý kov (chemicky čistý) představuje soustavu o jedné komponentě a jedné fázi. Podle zákona fází tvoří soustavu univariantní ( V = = 1 ). To znamená, že můžeme měnit teplotu v oblasti teploty tavení a varu, aniž se charakter celé soustavy změní. Taktéž ztuhlý kov je soustavou univariantní. Při fázové přeměně, kdy koexistují dvě fáze ( tuhá a kapalná nebo kapalná a plynná ) zůstává teplota konstantní. Vyplývá to ze zákona fází, neboť při přeměně skupenství V = = 0. Soustava je během přeměny skupenství nonvariantní, nemá žádný stupeň volnosti, změna teploty tedy není možná. Schéma měření teplot kovů a slitin termočlánkem. Sledujeme chladnutí roztaveného čistého kovu nepolymorfního tak, že během jeho ochlazování měříme teplotu a čas. Teplotu pak vynášíme jako funkci času v pravoúhlé soustavě souřadnic. Získáme tak křivku chladnutí. Při chladnutí kovu teplota nejprve klesá (křivka I -II). V okamžiku vzniku prvních krystalů se pokles teploty zastaví a během celé krystalizace se v důsledku uvolňování krystalizačního tepla teplota nemění. Vlastní krystalizace se na křivce projeví vodorovným úsekem (a -b) prodleva. Po ztuhnutí kovu teplota kovu dále klesá ( III).

10 10 Obr. Křivka chladnutí a ohřevu čistého kovu nepolymorfního. Ohříváme-li tuhý kov za současného měření teploty a času a pak vyneseme do souřadnic teplotu jako funkci času, dostaneme křivku ohřevu. V místech, kde je porušen plynulý pokles křivky chladnutí nebo ohřevu, vzniká vnitřní přeměna materiálu. Vliv podchlazení na křivku chladnutí I když tuhnutí kovu probíhá teoreticky při stálé teplotě, začíná v praktických podmínkách při teplotě poněkud nižší než teplota ϑ. Mluvíme o podchlazení. Jakmile začne krystalizace, zvýší se teplota taveniny na teoretickou teplotu ϑ. Teplota přeměny při ohřevu leží o něco výš než je teplota přeměny při ochlazování. Je to důsledek tepelné hysteréze, která je vyvolána vnitřními odpory ve vnitřní stavbě kovů a skutečností, že každá fáze, tedy také tuhá, ma snahu podržet si svůj stav co nejdéle. U kovů polymorfních má křivka chladnutí nebo ohřevu poněkud jiný průběh, než u kovů nepolymorfních. Objevují se na ni další prodlevy. Jedna prodleva se objeví na přechodu ze skupenství kapalného do tuhého, jedna nebo více prodlev ve stavu tuhém. Prodleva při přeměně kapalného stavu do stavu tuhého je způsobena uvolňováním skupenského tepla. Tedy analogicky prodlevy ve stavu tuhém musí být způsobeny změnou uvnitř materiálu, při níž se uvolňuje skupenské teplo. Za teplot odpovídajících těmto prodlevám zde dochází ke změnám tzv. alotropickým, k překrystalizaci. Přeměna probíhá tvořením zárodků nové fáze a jejich růstem. Původní krystaly se přeměňují v krystaly s jinou mřížkou a tedy jinými fyzikálními i chemickými vlastnostmi (měrný objem, elektrická vodivost, mechanické vlastnosti aj.). U jednoho polymorfního kovu může existovat i několik alotropických modifikací. Ve všech modifikacích to bude týž čistý kov, ale s různými mřížkami. Každá modifikace však může existovat jen v určitém teplotním rozmezí. Stav, v němž se vyskytuje volně ochlazený kov (krystaly α ), je stav stabilní, ostatní modifikace jsou metastabilní. Z technicky důležitých kovů jsou polymorfní např. železo, kobalt, mangan, titan, cín.

11 11 Křivka chladnutí a ohřevu polymorfního čistého kovu 1.7 KRYSTALIZACE ČISTÝCH KOVŮ Při ochlazení kovu pod teplotu tuhnutí mění kapalný kov skupenství, krystalizuje. V chladnoucí tavenině se tvoří krystaly postupně. Růst krystalů začíná na tzv. krystalizačních zárodcích (centrech). Od těchto center se šíří všemi směry tak dlouho, až věškerá tavenina v jejich blízkosti se promění na tuhý kov. V místech, kde se vrstvy kovu rostoucích od dvou sousedních center setkají, vznikne styčná plocha dvou zrn (hranice zrn). Na průběh krystalizace a tím i na výslednou strukturu ztuhlé látky (tj. velikost, počet a tvar krystalů tvořících látku ve skupenství tuhém) mají hlavně vliv dvě veličiny: 1. rychlost tvoření zárodků 2. rychlost růstu krystalů Schéma postupu krystalizace Závislost velikosti podchlazení na rychlosti růstu krystalů Počet zárodků závisí na vlastnostech krystalizující látky a na podmínkách ochlazování. Rychlost růstu krystalů na daných zárodcích v jednotce času mění svou hodnotu v závislosti na stupni podchlazení. Při malém podchlazení je rychlost růstu malá, se stoupajícím podchlazením roste. Zůstanou-li zrna až do úplného zchladnutí ve stavu, jak se vytvořila při přechodu ze skupenství kapalného do tuhého, je struktura tvořena primárními zrny. Překrystalizací u kovů polymorfních se původní primární struktura ruší a je nahrazena strukturou sekundární.

12 12 Schéma průběhu krystalizace 1.8 POLYMORFIE ŽELEZA Až do teploty 911 C je stabilní modifikace α, která má strukturu krychlovou, prostorově středěnou ( 9 atomů). Za teploty 911 C se mění krystalová struktura α v γ, je rovněž krychlová, ale plošně středěná ( 14 atomů). Za teploty C vzniká opět struktura α. Při teplotě 760 C ztrácí modifikace železa α své feromagnetické vlastnosti, nad teplotou 760 C je železo vžd paramagnetické ( nemagnetické ). Paramagnetickou modifikací železa α, existující v rozmezí teplot 760 C do 911 C, označujeme někdy jako železo β. Změna magnetických vlastností se projevuje na křivce chladnutí malou prodlevou. Označujeme ji jako Curieho bod.

13 2. ZÁKLADNÍ POJMY PODVOJNÝCH SLITIN A JEJICH ROVNOVÁŽNÉ DIAGRAMY 13 Rovnovážný diagram popisuje po stránce kvalitativní i kvantitativní fáze, které jsou v soustavách o dvou a více složkách za různých teplot v rovnováze. K sestrojení rovnovážného diagramu se nejčastěji používá teplotního rozboru a křivek chladnutí dostatečně velkého počtu slitin o různé koncentraci. Na křivkách chladnutí se stanoví počátky a konce přeměn (krystalizace a překrystalizace). Další metodou pro konstrukci diagramů je metalografický rozbor a zjišťování změn fyzikálních vlastností v závislosti na teplotě. Pro studium rovnovážných diagramů je nutné se seznámit se základními případy vzájemné rozpustnosti kovů. Neuvažujeme-li slitiny polymorfních kovů, jsou možné tři základní případy rozpustnosti v kapalném stavu: 1. Oba kovy se vzájemně rozpouštějí v každém poměru 2. Oba kovy se nerozpouštějí vůbec 3. Oba kovy se vzájemně rozpouštějí jen částečně Pro technickou praxi je nejdůležitější dokonalá rozpustnost v kapalném stavu, která se nejčastěji vyskytuje. Kovy dokonale rozpustné v kapalném stavu se mohou v tuhém stavu vzájemně rozpouštět takto: 1. Oba kovy se vzájemně rozpouštějí dokonale 2. Oba kovy se vzájemně nerozpouštějí vůbec 3. Oba kovy se vzájemně rozpouštějí jen částečně. 2.1 DVA KOVY A A B JSOU V TEKUTÉM I TUHÉM STAVU ÚPLNĚ ROZPUSTNÉ Rovnovážný diagram soustavy dvou kovů dokonale rozpustných v kapalném i tuhém stavu, sestrojený pomocí křivek chladnutí. Nejdříve určíme křivky chladnutí pro oba zákl. kovy A a B a pak pro jejich slitiny o různé koncentraci. Na pořadnice vztyčené v bodech odpovídajících jednotlivým koncentracím nanášíme počátky a konce krystalizace jednotlivých slitin. Čisté kovy krystalují za konstantní teploty. Spojíme-li v rovnovážném diagramu všechny body, které odpovídají počátkům krystalizace, dostaneme likvidus. Spojíme-li podobně body odpovídající koncům krystalizace dostaneme solidus. V oblasti nad likvidem tvoří slitiny obou kovů jedinou homogenní kapalnou fázi, v oblasti pod solidem jedinou homogenní tuhou fázi. Mezi likvidem a solidem jsou v rovnováze dvě fáze, fáze kapalná a fáze tuhá. Podle zákona jde o soustavu monovariatní, soustavu s jedním stupňem volnosti: V=2+1-2=1.

14 14 Krystalizace slitiny I. Klesne-li teplota slitiny na teplotu odpovídající bodu a 1, začne se z taveniny vylučovat fáze tuhá. Složení této tuhé fáze (prvních krystalků tuhého roztoku) zjistíme tak, že vedeme bodem a 1 rovnoběžku s osou x, až protne solidus v bodě a 2. Za teploty ϑ 1 mohou tedy existovat pouze krystaly o složení, které odpovídá příslušné teplotě na solidu. Jak je zřejmé z diagramu, v krystalech kovu A bude při teplotě ϑ 1 rozpuštěno x 1 % kovu B. Klesne-li teplota slitiny I na teplotu odpovídající bodu M, bude v rovnováze fáze tuhá (krystaly tuhého roztoku) o složení odpovídajícím bodu K a kapalná (tavenina) o složení daném bodem T. Množství obou fází, které jsou při teplotě M ve vzájemné rovnováze, určíme pomocí pákového zákona (pravidla). Z rovnovážného diagramu platí pro rovnováhu na páce: Ka = Tb K + T = 100 Řešením obou rovnic dostaneme výraz pro poměrné množství tuhé fáze (krystalů tuhého roztoku) v hmotnostních procentech: b K = 100 % a + b a pro poměrné množství kapalné fáze (taveniny): a T = 100 % a + b dáme li oba výrazy do poměru, dostaneme: množství tuhé fáze (K) množství kapalné fáze (T) = b a Vyjádříme-li úsečku a jejími koncovými body KM a úsečku b body MT, můžeme také psát: množství tuhé fáze (K) množství kapalné fáze (T) = MT KM Množství tuhé fáze a kapalné fáze, které jsou za dané teploty ve vzájemné rovnováze, mají se k sobě v obráceném poměru úseček odpovídajících množství obou fází. Za klesající teploty se fáze tuhá i kapalná obohacují kovem B. Složení obou fází, které jsou za dané teploty v rovnováze, udávají solidus a likvidus. Podle tohoto rovnovážného diagramu krystalizují z kovů např. Cu-Ni, Ag-Au, Au-Pt, Co-Ni, Cu-Pt, Ni-Pt, W-Mo, Cu-Pd, Bi-Sb TUHÉ ROZTOKY Krystalem tuhého roztoku v binární slitině rozumíme krystal, který obsahuje atomy obou složek (atomy základního kovu i atomy přísady). Podle způsobu, jak jsou atomy přísady uloženy v mřížce základního kovu, dělí se tuhé roztoky na substituční a intersticiální. V praxi se vžilo označování tuhých roztoků řeckýmí písmeny, např. α, ß.

15 Substituční tuhé roztoky 15 U substitučních tuhých roztoků obsazují atomy přísadového kovu zcela náhodně uzlová místa v mřížce základního kovu. Atomy přísadového kovu mohou postupně obsadit buď všechna uzlová místa mřížky základního kovu, nebo mohou obsadit pouze některá uzlová místa. Podle toho v prvém případě vzniká rozpustnost neomezená,nebo v druhém případě o omezenou rozpustnost. Je-li mezi základním a přísadovým kovem co největší příbuznost, to znamená, mají-li oba kovy podobné vlastnosti fyzikální, chemické, zejména však mají-li téměř stejné parametry elementárních buněk (s největším rozdílem ± 15 %) a krystalují-li ve stejné soustavě, vznikají tuhé roztoky s neomezenou rozpustností. Čím jsou odchylky v příbuznosti větší, tím je vzájemná rozpustnost obou kovů menší. Prvky s neomezenou rozpustností: Cu-Ni, Au-Pt, Co-Ni, Au-Ag apod. Intersticiální tuhé roztoky. Je-li atom přísadového prvku dostatečně malý vzhledem k atomům základního kovu, ukládá se takový atom ve volných prostorách mezi normálními polohami atomů v mřížce základního kovu.takový tuhý roztok nazýváme mezerový nebo intersticiální. Protože do volných prostor mřížky se může umístit jen omezený počet atomů přísadového kovu - rozpustnost je velmi omezená. Nejdůležitější prvky jsou vodík,bór,uhlík a dusík POSTUP VZNIKU KRYSTALŮ TUHÉHO ROZTOKU Uvažujeme krystalizaci slitin z hlediska rovnovážného diagramu. V tom případě je krystalizace rovnovážným dějem. Vzniklý krystal nebude stejnorodý. V jádru bude bohatší na kov A a chudší na kov B. Nestejné koncentrace postupně narůstajících vrstev na rostoucím krystalu se však při ideálních podmínkách podle rovnovážného diagramu stačí během tuhnutí vyrovnat difúzí. Ztuhlá slitina pak bude tvořena dokonale vyvinutými homogenními krystali. Tyto krystali v nichž jsou oba kovy, základní i přísadový, rozpuštěny v tuhém stavu, označujeme tuhý roztok.

16 PODSTATA A MECHANIZMUS DIFÚZE Difúzí nazýváme úkaz, při kterém se uskutečňuje přenos částic hmoty (atomů tuhých roztoků) zpravidla z místa o vyšší koncentraci do míst s koncentrací nižší. Vlastní mechanizmus difuze vysvětlujeme třemi způsoby: 1. výměnný mechanizmus 2. Intersticiální mechanizmus 3. vakantní mechanizmus Na rychlost postupu difúze mají především vliv nedokonalosti prostorové mřížky a výše teploty. Protože nedokonalosti jsou větší na povrchu a na hranicích zrn než v samotné mřížse, plyne z toho, že difúze bude probíhat rychleji na povrchu a po hranicích zrn (difúze povrchová) než vlastními zrny (difúze objemová). 2.2 DVA KOVY A A B JSOU V TEKUTÉM STAVU ÚPLNĚ ROZPUSTNÉ, V TUHÉM STAVU NEROZPUSTNÉ Úplná nerozpustnost dvou kovů v tuhém stavu je v technické praxi velmi vzácná. Prakticky dochází vždy k rozpouštění, i když zcela nepatrnému. Určíme opět nejdříve křivky chladnutí pro oba základní čisté kovy A a B a pak pro jejich slitiny o různé koncentraci. Spojením všech bodů začátků krystalizace dostaneme likvidus, spojením bodů konců krystalizace solidus. Likvidus je tvořen dvěma větvemi, které se protínají v jednom bodě - eutektickém. Tímto bodem prochází eutektická přímka. Podle zákona fází mají slitiny nad likvidem dva stupně volnosti: V=2+1-1=2. V oblastech rovnovážného diagramu ohraničených likvidem a eutektickou přímkou jsou ve vzájemné rovnováze dvě fáze.tato soustava má jeden stupeň volnosti. V=2+1-2=1. Při eutektické krystalizaci za teploty jsou v rovnováze tři fáze a soustava nemá žádný stupeň volnosti : V=2+1-3=0 Eutektikum - tvoří ve slitinách strukturu, která je pod mikroskopem snadno rozeznatelná,jsou to buď jemné pásky vytvořené destičkovitými krystaly obou kovů, uloženými těsně vedle sebe - eutektikum páskové, lamelární, nebo jeden kov tvoří zákl. hmotu a v ní jsou uloženy krystaly kovu druhého ve tvaru jemných zrníček - eutektikum zrnité, globulární.eutektikum krystaluje vždy sekundárně.primárně vznikají krystaly, které tvoří kostru a eutektikum pak plně vyplňuje prostory mezi těmito primálně vzníklými krystaly. Někdy se eutektický bod E tak přiblíží jednomu z čistých kovů, že splyne, např. s bodem D. Eutektická teplota se pak shoduje s teplotou tání kovu B.

17 Podle popsaného rovnovážného diagramu krystalují např. Sn - Zn,Bi - Cd. 17 Eutektikum

18 ZMĚNA ROZPUSTNOSTI V TUHÉM STAVU Změna rozpustnosti v tuhém stavu nastává u binárních slitin, které jsou v tuhém stavu částečně rozpustné. Je to případ velmi častý. Z rovnovážného diagramu slitin tohoto typu vyplývá, že oba kovy A a B jsou v kapalném stavu dokonale rozpustné. Krystalizace jednotlivých slitin začíná při teplotách, které odpovídají dvěma křivkám likvidu l 1 a l 2. Obě větve se protínají v eutektickém bodě E, který leží na eutektické přímce FEG. Na eutektickou přímku navazují po obou stranách křivky solidu CF a DG. Křivky solidu určují oblast vzájemné rozpustnosti obou kovů, eutektická přímka určuje naopak oblast vzájemné nerozpustnosti. Segregace - Při dostatečně vysoké teplotě rovnovážného stavu nasycení (a 3 ), potřebné pro účinnou difúzi, vylučuje se tedy nová fáze přednostně na hranicích zrn. Množství segregátu vyloučeného při segregaci je velmi malé. Proto jeho vylučování není spojeno s žádným teplotním jevem. Křivka chladnutí nebude vykazovat žádnou prodlevu. Segregace se v praxi projevuje změnou vlastností kovů, např. zmenšením houževnatosti. Precipitace - Je to děj při němž dochází k vylučování jemných částic nových fází z přesyceného tuhého roztoku uvnitř zrn. Podmínku precipitace je vznik tuhého roztoku. Tato podmínka může být splněna pouze v soustavě z omezenou rozpustností složek v tuhém stavu při čemž s klesající teplotou se rozpustnost musí zmenšovat. Projevuje se zvýšenou tvrdostí, zvýšením meze kluzu, zvětšením odporu vůči plastické deformaci. Jedná se především o dural. 2.4 KRYSTALIZACE KOVŮ S PŘEKRYSTALIZACÍ V TUHÉM STAVU Po ztuhnutí mohou ve slitinách nastat ještě různé přeměny, které velmi často podstatně ovlivňují primárně vzniklou strukturu. Proto se v binárních rovnovážných diagramech objeví pod primárním diagramech ještě další - sekundární - rovnovážný diagram. Celý rovnovážný diagram potom rozdělujeme takto: 1. diagram tuhnutí, primární, v němž dochází k primární krystalizaci 2. diagram sekundární, v němž dochází k překrystalizaci Podle vzájemné rozpustnosti kovů při překrystalizaci mohou vznikat nejrůznější kombinace.

19 19 Primární diagram tuhnutí je typem diagramu binární soustavy s úplnou nerozpustností jedné složky (kovu A) a s omezenou rozpustností jedné složky (kovu B). Primární krystalizace je ukončena na solidu CF a eutektické přímce FEG. Sekundární diagram překrystalizace je typem rovnovážného diagramu binárních slitin, které se v tuhém stavu vzájemně nerozpouštějí. Reakce při teplotách daných přímkou F 1 E 1 G 1 se značně podobá reakci eutektické při teplotách daných eutektickou přímkou EFG. Také zde vzniká jemná směs krystalků obou kovů A a B. Tato reakce je v podstatě difúzní rozpad tuhého roztoku ve dvě chemicky a krystalograficky odlišné fáze. Výslednou heterogenní strukturu vzniklou tímto rozpadem nazývame eutektoidem. Při vzniku eutektoidu se tuhý roztok zároveň nasycuje oběma fázemi. Eutektoidní rozpad nemá žádný stupeň volnosti, neboť jsou vedle sebe v rovnováze tři fáze. Eutektektoidní rozpad a eutektická krystalizace jsou si značně podobné. U obou se mění jedna homogenní fáze ve směs dvou odlišných fází.v obou případech může být výsledná struktura hodně podobná.u eutektoidního rozpadu vzniká nejčastěji při normálních rychlostech ochlazování lamelární eutektoid. V něm se střídají vedle sebe pásky obou eutektoidních fází..

20 20 4. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM ŽELEZO UHLÍK Z kovů a slitin používaných v technické praxi mají největší význam slitiny železa. Souborným názvem technické železo se označují všechny slitiny ve kterých převládá prvek Fe. Technicky vyráběné železo není chemicky čisté železo, je to slitina železa s různými prvky, především s C, Si, Mn, P, S. Tyto prvky se dostávají do železa při výrobě. Některé z nich, jako C, Si, Mn, mají do určité míry příznivý vliv na vlastnosti slitiny, jiné, jako P, S, mají vliv nepříznivý. Hlavní vliv na vlastnosti technického železa má uhlík. Uhlík je jedním z prvků, který má tak malé atomy, že může vytvářet intersticiální tuhý roztok. Také s oběma modifikacemi železa (α i γ ) tuhý roztok mezerový (intersticiální) tvoří. Rozpustnost uhlíku v železe v tuhém stavu je však rozdílná pro obě modifikace. Prostorově středěná struktura železa α má volnější uspořádání atomů než plošně středěná struktura železa gama.to znamená, že v prostorové mřížce železa α je více "volného prostoru" než u modifikace gama. Přesto je ale rozpustnost uhlíku v železe α malá, v železe gama je mnohem větší. Příčinou této skutečnosti je rozdílné členění "volného prostoru" u obou mřížek. Mřížka železa gama má sice méně "volného prostoru", ale ten je rozdělen do menšího počtu větších intersticiálních prostorů. Do těchto volných prostorů je možné vepsat koule o větším poloměru (černé koule) než do volných prostorů u železa α. obr. volné prostory v mřížkách FERIT - Tuhý roztok uhlíku v železe α. Železo α rozpouští max. 0,02 % C při teplotě 727 C. Tato největší rozpustnost v železe α však není stálá. Zmenšuje se se snižováním teploty. Při normální teplotě se rozpouští již jen 0,008 % uhlíku. AUSTENIT - Tuhý roztok uhlíku v železe gama. Železo γ rozpouští v porovnání s železem α uhlíku mnohem více. (Max. 2,14 % při teplotě 1147 C.). PERLIT - je eutektoid sestávající se z lamelek feritu a cementitu v poměru 7.7:1, vznikající rozpadem austenitu při teplotě 727 C obsahující 0,765% uhlíku. V soustavách železo uhlík tvoří uhlík nad mezí rozpustnosti samostatnou fázi. Je to buď jeho sloučenina se železem - karbid železa Fe 3 C - zvaná cementit, nebo volný uhlík - grafit (C). CEMENTIT - Karbid železa Fe 3 C obsahuje 6,67 % uhlíku, jak lze vypočítat z atomových hmotností. Je velmi tvrdý, křehký, není tvárný. Nemá alotropické přeměny, pouze při teplotě 217 C ztrácí feromagnetické vlastnosti. GRAFIT (C) je měkký, drobivý. Jeho tvárnost a pevnost jsou v porovnání se železem nepatrné. LEDEBURIT - je eutektikum stávající se z lamel austenitu a cementitu v poměru 1:1 vznikající při teplotě 1147 C obsahující 4.3% uhlíku. Při poklesu teploty pod teplotu eutektickou se primární i eutektický austenit přesycuje uhlíkem, který se zněho vylučuje ve tvaru sekundárního cementitu. Sekundární cementit se ukládá k

21 21 cementitu eutektickému. Při eutektoidní teplotě se austenit, jehož schopnost rozpouštět uhlík klesla z hodnoty 2,14% při 1147 C na 0,765% při 727 C, rozpadá v perlit za stálé teploty 727 C. Je tedy po skončení fázových přeměnách ve struktuře přítomen cementit a perlit. Ten je ve dvou odlišných útvarech. Rozpadem primárně vzniklých krystalů austenitu vznikají poměrně rozsáhlá pole perlitická, zatímco z drobných zrn ledeburického austenitu vznikají drobné perlitické ostrůvky, uložené v cementitu. Struktura jemných zrníček perlitu v základním cementitu se také někdy označuje jako rozpadlý ledeburit. Uhlík spolu se železem tvoří binární slitiny. Podle toho, v jaké podobě se uhlík v soustavě nachází, rozeznáváme: 1. binární soustavu metastabilní železo-karbid, v které je uhlík vázán jako karbid železa. 2. binární soustavu stabilní železo-grafit, ve které je uhlík vyloučen jako grafit. 3.1 Metastabilní soustava Fe-Fe 3 C Je typem binární soustavy s eutektikem, súplnou nerozpustností jedné (Fe) a omezenou rozpustností druhé složky (C). Likvidus má dvě větve (křivky AC a CD), které se protínají v eutektickém bodě C. Tímto bodem prochází eutektická přímka ECF. Ta uzavírá solidus, který je na straně železa tvořen křivkou AE. Polymorfie železa způsobuje, že se pod solidem objevuje další překrystalizační čáry. Z hlediska technického použití dělíme rovnovážný diagram na dvě základní oblasti. Slitiny chudé uhlíkem (do koncentrace 2,14%) nazýváme oceli. Eutektoidní bod S rozděluje oceli na oceli podeutektoidní (do 0,765%) a nadeutektoidní (od 0,765 do 2,14% uhlíku). Slitiny s obsahem uhlíku vyšším než 2,14% nazýváme litiny a surová železa. Eutektický bod C je rozděluje na podeutektické (2,14 až 4,3%) a nadeutektické (4,3 až 6,67%).

22 Tuhnutí slitiny I - oceli podeutektoidní 22 Při teplotách nad likvidem AC existuje jediná fáze, homogenní tavenina, ve které všechen uhlík tvoří samostatnou fázi - karbid železa Fe 3 C. Slitina začíná tuhnout při teplotě ϑ 1 (odpovídající bod a 1 ). Při této teplotě se vyloučí první krystaly tuhého roztoku gama - austenitu. Jejich složení je dáno bodem 1 γ. Při dalším ochlazování pokračuje vylučování krystalů austenitu. Současně se také mění jejich složení, a to podle křivky solidu AE. S klesající teplotou roste množství krystalů tuhého roztoku gama a klesá množství taveniny. Také ta mění své složení podle čáry likvidu AC. Při teplotě dané bodem a2 jsou v rovnováze krystaly tuhého roztoku gama o složení 2 γ, a tavenina o složení 2 t. Poměrné množství obou fází je určeno pákovým zákonem: krystaly γ a 2 2 t = tavenina 2 γ a 2 Tuhnutí je ukončeno při teplotě ϑ 3 dané bodema 3. Struktura slitiny I se pod teplotou ϑ 3 skládá jen z krystalů tuhého roztoku gama (austenit) s průměrným obsahem uhlíku odpovídajícím původní koncentraci uhlíku ve slitině I. Ochlazujeme-li slitinu dále, dochází na čáře GOS (feritická čára) k překrystalizaci tuhého roztoku gama na tuhý roztok alfa. Překrystalizace u čistého železa probíhá při teplotě 900 C. S přibývajícím obsahem uhlíku v tuhém roztoku gama se však teplota počátku překrystalizace austenitu na ferit snižuje podle křivky GS. Při dalším poklesu teploty bezprostředně pod 760 C se změní paramagnetický ferit ve feromagnetický. S dalším poklesem teploty přibývá feritu a ubývá austenitu, který dosáhl eutektoidního složení 0,765%C, se přemění za konstaní teploty 727 C na charakteristický lamelární eutektoid - perlit. Tuhnutí slitiny II - ocel nadeutektoidní Je to slitina s obsahem uhlíku 0,765%C. U této slitiny zůstává austenit stabilní až do teploty eut. přeměny 727 C. Při této teplotě se přeměňuje na perlit. Slitina eutektoidní má tedy výslednou strukturu tvořenou pouze eutektoidem, Perlitem. Pod teplotou eutektoidní přeměny nedochází u slitin železa již k žádné přeměně a struktura slitin se tedy prakticky nemění. Pouze u slitin s velmi malým obsahem uhlíku má význam ještě vylučování cementitu z přesyceného tuhého roztoku alfa. Tomuto cementitu říkáme terciální. Tuhnutí slitiny III - slitiny podeutektické Tuhnutí této slitiny, která má obsah uhlíku 3%, je obdobné jako u všech slitin dosud popisovanych. Rozdíl je pouze v nižší teplotě tuhnutí. Krystalizace této slitiny končí eutektickou přeměnou taveniny o obsahu 4,3%C při konstantní teplotě 1147 C. Eutektikum vznikající při této přeměně se nazývá ledeburit. Slitina eutektická - o obsahu 4,3%C bude pod eutektikálou obsahovat pouze ledeburit. Slitiny nadeutektické O obsahu uhlíku větším než 4,3% tuhnou tak, že se z taveniny vylučují podle větve likvidu CD krystaly cementitu zvaného primární. Podle podmínek, za kterých vzniká cementit, rozlišujeme v metastabilní soustavě Fe-Fe 3 C cementit primární (vylučující se pod čarou CD), který je součástí eutektika - ledeburitu, cementit sekundární (vznikající na čáře SE), který je součástí eutektoidu - perlitu, a cementit terciální (vylučující se na čáře PQ)

23 3.2 Stabilní soustava železo-grafit 23 Ke krystalizaci podle stabilní soustavy dochází u slitin obsahujících nad 2% uhlíku a při dostatečně pomalém chladnutí. U slitin s max. obsahem uhlíku do 2,4% probíhá primární krystalizace v obou soustavách stejně. U slitin s obsahem uhlíku nad 2,14% vzniká při teplotě eutektické přeměny ve stabilní soustavě místo ledeburitu grafitové eutektikum. Skládá se z krystalů austenitu a uhlíku vyloučeného ve formě grafitu. Eutektický bod ve stabilní soustavě má koncentraci 4,26% uhlíku a teplotu 1153 C. Také při eutektoidní přeměně austenitu vzniká stabilní grafit místo metastabilního karbidu železa. Dostáváme tak grafitový eutektoid. Je to směs feritu a grafitu s obsahem 0,69%C. porovnáním obou diagramů zjišťujeme, že ve stabilní soustavě probíhá eutektická krystalizace i eutektoidní rozpad při vyšších teplotách a nižších koncentracích uhlíku. Šedivá barva grafitu dodává lomovým plochám šedivé zbarvení. Proto slitiny bohatší na uhlík a tuhnoucí podle stabilní soustavy nazýváme šedé litiny a šedá surová železa. Struktura kovové hmoty šedé litiny, která nebyla tepelně zpracovaná, odpovídá strukturám ocelí a může být: 1) feritická, probíhá-li chladnutí pomalu a vlitině je dostatečně vysoký obsah grafitizačních přísad (především Si). Feritická litina je velmi měkká, málo pevná, proto se jí jako konstrukčního materiálu nepoužívá. 2) perlitická - rychlost chladnutí je v naprostém souladu s množstvím grafitizačních přísad, zejména Si. Je to litina vhodná jako konstrukční materiál - odlitky. 3) Jsou-li pro danou rychlost chladnutí grafitizační prvky v přebytku, vznikne šedá litina, ve které jsou grafitové lupínky uloženy ve feritu a zbytek je vyplněn perlitem. Vznikne feriticko-perlitická litina. Ta je proti perlitické měkčí, méně pevná. Jako konstrukční materiál je proto méně žádaná.

- zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin

- zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin 2. Metalografie - zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin Vnitřní stavba kovů a slitin ATOM protony, neutrony v jádře elektrony v obalu atomu ve vrstvách

Více

Metalografie ocelí a litin

Metalografie ocelí a litin Metalografie ocelí a litin Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury kovů a slitin. Dále také stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Křivky chladnutí a ohřevu kovů

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Křivky chladnutí a ohřevu kovů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_06 Autor

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Nauka o materiálu Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Difuze v tuhých látkách Difuzí nazýváme přesun atomů nebo iontů na vzdálenost větší než je meziatomová vzdálenost. Hnací

Více

Krystalizace ocelí a litin

Krystalizace ocelí a litin Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/07.0018. Krystalizace ocelí a litin Hana Šebestová,, Petr Schovánek Společná laboratoř optiky Univerzity Palackého a Fyzikáln lního

Více

Fe Fe 3 C. Metastabilní soustava

Fe Fe 3 C. Metastabilní soustava Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny METALOGRAFIE II Oceli a litiny Slitiny železa, uhlíku a popřípadě dalších prvků se nazývají oceli a litiny. Oceli jsou slitiny železa obsahující do 2,14 hm. % uhlíku, litiny s obsahem uhlíku nad 2,14 hm.

Více

MŘÍŽKY A VADY. Vnitřní stavba materiálu

MŘÍŽKY A VADY. Vnitřní stavba materiálu Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

HLINÍK A JEHO SLITINY

HLINÍK A JEHO SLITINY HLINÍK A JEHO SLITINY Označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN a) Označování hliníku a slitin hliníku pro tváření dle ČSN EN 573-1 až 3 Tyto normy platí pro tvářené výrobky a ingoty určené ke tváření

Více

Metody studia mechanických vlastností kovů

Metody studia mechanických vlastností kovů Metody studia mechanických vlastností kovů 1. Zkouška tahem Zkouška tahem při pomalém zatěžování a za tzv. okolní teploty (10 C 35 C) je zcela základní a nejběžněji prováděnou zkouškou mechanických vlastností

Více

Precipitace. Změna rozpustnosti je základním předpokladem pro precipitační proces

Precipitace. Změna rozpustnosti je základním předpokladem pro precipitační proces Precipitace Čisté kovy s ohledem na své mechanické parametry nemají většinou pro praktická použití vhodné užitné vlastnosti. Je proto snaha využít všech možností ke zlepší těchto parametrů, zejména pak

Více

2. Molekulová stavba pevných látek

2. Molekulová stavba pevných látek 2. Molekulová stavba pevných látek 2.1 Vznik tuhého tělesa krystalizace Při přeměně kapaliny v tuhou látku vzniknou nejprve krystalizační jádra, v nichž nastává tuhnutí kapaliny. Ochlazování kapaliny se

Více

KRYSTALICKÁ STAVBA KOVOVÝCH SLITIN

KRYSTALICKÁ STAVBA KOVOVÝCH SLITIN KRYSTALICKÁ STAVBA KOVOVÝCH SLITIN Krystalická stavba kovových slitin 1. MECHANICKÉ SMĚSI SI Mech. směs s dvou a více v fází f (složek) vzniká tehdy, jestliže e složky se vzájemn jemně nerozpouští ani

Více

Uhlík a jeho alotropy

Uhlík a jeho alotropy Uhlík Uhlík a jeho alotropy V přírodě se uhlík nachází zejména v karbonátových usazeninách, naftě, uhlí, a to jako směs grafitu a amorfní formy C. Rozeznáváme dvě základní krystalické formy uhlíku: a)

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, Název a adresa školy:

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, Název a adresa školy: Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: Typ šablony klíčové aktivity:

Více

Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1

Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1 Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1 Zkoušecí kartičku si PODEPIŠ a zapiš na ni ČÍSLO VARIACE TESTU (číslo v pravém horním rohu). Odpovědi zapiš na zkoušecí kartičku, do testu prosím nepiš.

Více

Fyzika je přírodní věda, která zkoumá a popisuje zákonitosti přírodních jevů.

Fyzika je přírodní věda, která zkoumá a popisuje zákonitosti přírodních jevů. Fyzika je přírodní věda, která zkoumá a popisuje zákonitosti přírodních jevů. Násobky jednotek název značka hodnota kilo k 1000 mega M 1000000 giga G 1000000000 tera T 1000000000000 Tělesa a látky Tělesa

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

ŽÍHÁNÍ 1. ŽÍHÁNÍ OCELÍ

ŽÍHÁNÍ 1. ŽÍHÁNÍ OCELÍ 1 ŽÍHÁNÍ Žíhání je způsob tepelného zpracování, kterým chceme u součásti dosáhnout stavu blízkého stavu rovnovážnému. Podstatou je rovnoměrný ohřev součásti na teplotu žíhání, setrvání na této teplotě

Více

SMA 2. přednáška. Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ

SMA 2. přednáška. Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ SMA 2. přednáška Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ Millerovy indexy rovin (h k l) nesoudělné převrácené hodnoty úseků, které vytíná rovina na osách x, y, z Millerovy indexy této roviny jsou : (1 1

Více

Stavové neboli fázové diagramy jednosložkových a dvousložkových systémů. Doc. Ing. Jiří Vondrák, DrSc

Stavové neboli fázové diagramy jednosložkových a dvousložkových systémů. Doc. Ing. Jiří Vondrák, DrSc Stavové neboli fázové diagramy jednosložkových a dvousložkových systémů Doc. Ing. Jiří Vondrák, DrSc 1. Obecný úvod Tato stať se zabývá stavem látek, a to ve skupenství kapalném či tuhém, a přechody mezi

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

Fázové diagramy a krystalizace slitin

Fázové diagramy a krystalizace slitin Fázové diagramy a krystalizace slitin KRYSTALICKÁ STAVBA KOVOVÝCH SLITIN Základní pojmy Izotropní látka má ve všech krystalografických směrech stejné vlastnosti (plyn, kapalina). Anizotropní látka má v

Více

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA Třídění látek Chemie 1.KŠPA Systém (soustava) Vymezím si kus prostoru, látky v něm obsažené nazýváme systém soustava okolí svět Stěny soustavy Soustava může být: Izolovaná = stěny nedovolí výměnu částic

Více

ϑ 0 čas [ s, min, h ]

ϑ 0 čas [ s, min, h ] TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ 1 KOVOVÝCH MATERIÁLŮ Obsah: 1. Účel a základní rozdělení způsobů tepelného zpracování 2. Teorie tepelného zpracování 2.1 Ohřev 2.2 Ochlazování 2.2.1 Vliv rychlosti ochlazování na segregaci

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

Vnitřní stavba pevných látek přednáška č.1

Vnitřní stavba pevných látek přednáška č.1 1 2 3 Nauka o materiálu I Vnitřní stavba pevných látek přednáška č.1 Ing. Daniela Odehnalová 4 Pevné látky - rozdělení NMI Z hlediska vnitřní stavby PL dělíme na: Krystalické všechny kovy za normální teploty

Více

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN 5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN Metody zkoumání fázových přeměn v kovech a slitinách jsou založeny na využití změn převážně fyzikálních vlastností, které fázovou přeměnu a s ní spojenou změnu struktury

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Chemie 1 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu Fázové přechody 5.6.5 Fáze Fázové rozhraní 5.6.6 Gibbsovo pravidlo fází 5.6.7 Fázový přechod Fázový přechod prvního druhu Fázový přechod druhého druhu 5.6.7.1 Clausiova-Clapeyronova rovnice 5.6.8 Skupenství

Více

ŽELEZO A JEHO SLITINY

ŽELEZO A JEHO SLITINY ŽELEZO A JEHO SLITINY Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 ČISTÉ ŽELEZO Atomové číslo 26 hmotnost 55,874 hustota 7,87 g.cm-3 vodivé, houževnaté, měkké A 50 %, Z 90 % pevnost 180 až 250 MPa,

Více

4. KOVOVÉ MATERIÁLY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ. 4.1 Technické slitiny železa. 4.1.1 Slitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků

4. KOVOVÉ MATERIÁLY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ. 4.1 Technické slitiny železa. 4.1.1 Slitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků 4. KOVOVÉ MATERIÁLY A JEJICH ZPRACOVÁNÍ 4.1 Technické slitiny železa 4.1.1 Slitiny železa s uhlíkem a vliv dalších prvků Železo je přechodový kov s atomovým číslem 26, atomovou hmotností 55,85, měrnou

Více

Jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálních neutronů -> nukleony

Jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálních neutronů -> nukleony Otázka: Atom a molekula Předmět: Chemie Přidal(a): Dituse Atom = základní stavební částice všech látek Skládá se ze 2 částí: o Kladně nabité jádro o Záporně nabitý elektronový obal Jádro se skládá z kladně

Více

Základy termodynamiky a popisu rovnováh

Základy termodynamiky a popisu rovnováh Základy termodynamiky a popisu rovnováh Termodynamika Termodynamická soustava druhy, složky, fáze, fázové pravidlo Termodynamický stav rovnovážný, nerovnovážný; stabilní, metastabilní, nestabilní Termodynamický

Více

Krása fázových diagramů jak je sestrojit a číst Silvie Mašková

Krása fázových diagramů jak je sestrojit a číst Silvie Mašková Krása fázových diagramů jak je sestrojit a číst Silvie Mašková Katedra fyziky kondenzovaných látek Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Praha Pár základích pojmů na začátek Co jsou fázové diagramy?

Více

IV. Fázové rovnováhy. 4. Fázové rovnováhy Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze

IV. Fázové rovnováhy. 4. Fázové rovnováhy Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze IV. Fázové rovnováhy 1 4. Fázové rovnováhy 4.1 Základní pojmy 4.2 Fázové rovnováhy jednosložkové soustavy 4.3 Fázové rovnováhy dvousložkových soustav 4.3.1 Soustava tuhá složka tuhá složka 4.3.2 Soustava

Více

Otázky ke zkoušce BUM LS 2006/07 Požaduji pouze tučně zvýrazněné otázky.

Otázky ke zkoušce BUM LS 2006/07 Požaduji pouze tučně zvýrazněné otázky. Otázky ke zkoušce BUM LS 2006/07 Požaduji pouze tučně zvýrazněné otázky. 1. Stavba atomu a čísla charakterizující strukturu atomu 2. Valenční elektrony co to je, proč jsou důležité, maximální počet a proč

Více

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY chemie 8.ročník ZŠ

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY chemie 8.ročník ZŠ SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY chemie 8.ročník ZŠ 1. ČÍM SE ZABÝVÁ CHEMIE VLASTNOSTI LÁTEK, POKUSY - chemie přírodní věda, která studuje vlastnosti a přeměny látek pomocí pozorování, měření a pokusu - látka

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek Struktura a vlastnosti pevných látek Rozdělení pevných látek (PL): monokrystalické krystalické Pevné látky polykrystalické amorfní Pevné látky Krystalické látky jsou charakterizovány pravidelným uspořádáním

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

Test vlastnosti látek a periodická tabulka

Test vlastnosti látek a periodická tabulka DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-08 Téma: Test vlastnosti látek a periodická tabulka Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník TEST Test vlastnosti

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KAPITOLA 2: PRVEK Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Chemická vazba. Příčinou nestability atomů a jejich ochoty tvořit vazbu je jejich elektronový obal.

Chemická vazba. Příčinou nestability atomů a jejich ochoty tvořit vazbu je jejich elektronový obal. Chemická vazba Volné atomy v přírodě jen zcela výjimečně (vzácné plyny). Atomy prvků mají snahu se navzájem slučovat a vytvářet molekuly prvků nebo sloučenin. Atomy jsou v molekulách k sobě poutány chemickou

Více

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace Směsi, roztoky Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace 1 Směsi Směs je soustava, která obsahuje dvě nebo více chemických látek. Mezi složkami směsi nedochází k chemickým reakcím. Fyzikální vlastnosti

Více

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Lisování TEORIE TVÁŘENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 6. FÁZOVÉ PŘEMĚNY KOVOVÝCH SOUSTAVÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Fázové heterogenní rovnováhy Fáze = homogenní část soustavy, oddělná fyzickým rozhraním, na rozhraní se vlastnosti mění skokem

Fázové heterogenní rovnováhy Fáze = homogenní část soustavy, oddělná fyzickým rozhraním, na rozhraní se vlastnosti mění skokem Fázové heterogenní rovnováhy Fáze = homogenní část soustavy, oddělná fyzickým rozhraním, na rozhraní se vlastnosti mění skokem Rovnováha Tepelná - T všude stejná Mechanická - p všude stejný Chemická -

Více

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole...

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole... FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso... 2 2_Vlastnosti látek... 3 3_Vzájemné působení těles... 4 4_Gravitační síla... 4 Gravitační pole... 5 5_Měření síly... 5 6_Látky jsou složeny z částic... 6 7_Uspořádání

Více

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější.

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Nejjednodušší prvek. Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Vodík tvoří dvouatomové molekuly, je lehčí než

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Ch - Rozlišování látek

Ch - Rozlišování látek Ch - Rozlišování látek Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně

Více

42 28XX nízko středně legované oceli na odlitky odlévané jiným způsobem než do pískových forem 42 29XX vysoko legované oceli na odlitky

42 28XX nízko středně legované oceli na odlitky odlévané jiným způsobem než do pískových forem 42 29XX vysoko legované oceli na odlitky Oceli na odlitky Oceli třídy 26: do 0,6 % C součásti elektrických strojů, ložiska vozidel, armatury a součásti parních kotlů a turbín, na součásti spalovacích motorů Oceli tříd 27 a 28: legovány Mn a Si,

Více

Orbitaly ve víceelektronových atomech

Orbitaly ve víceelektronových atomech Orbitaly ve víceelektronových atomech Elektrony jsou přitahovány k jádru ale také se navzájem odpuzují. Repulzní síly způsobené dalšími elektrony stíní přitažlivý účinek atomového jádra. Efektivní náboj

Více

ŽÍHÁNÍ. Tepelné zpracování kovových materiálů

ŽÍHÁNÍ. Tepelné zpracování kovových materiálů Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 vnávaznosti na platnost norem. Zákaz šířěnía modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

VLASTNOSTI KOVŮ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 10. 2012. Ročník: osmý

VLASTNOSTI KOVŮ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 10. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková VLASTNOSTI KOVŮ Datum (období) tvorby: 12. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Částicové složení látek a chemické prvky 1 Anotace: Žáci

Více

Struktura elektronového obalu

Struktura elektronového obalu Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Struktura elektronového obalu Představy o modelu atomu se vyvíjely tak, jak se zdokonalovaly možnosti vědy

Více

ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI A POUŽITÍ MATERIÁLŮ

ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI A POUŽITÍ MATERIÁLŮ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; platnost do r. 2016 v návaznosti na použité normy. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY UČEBNICE ZÁKLADY CHEMIE 1

SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY UČEBNICE ZÁKLADY CHEMIE 1 SHRNUTÍ A ZÁKLADNÍ POJMY UČEBNICE ZÁKLADY CHEMIE 1 1. ČÍM SE ZABÝVÁ CHEMIE VLASTNOSTI LÁTEK, POKUSY - chemie přírodní věda, která studuje vlastnosti a přeměny látek pomocí pozorování, měření a pokusu -

Více

RELATIONSHIP BETWEEN UNIVERSAL CONSTITUTION DIAGRAMS AND DIAGRAMS IRON WITH CARBON

RELATIONSHIP BETWEEN UNIVERSAL CONSTITUTION DIAGRAMS AND DIAGRAMS IRON WITH CARBON RELATIONSHIP BETWEEN UNIVERSAL CONSTITUTION DIAGRAMS AND DIAGRAMS IRON WITH CARBON VZTAH MEZI OBECNÝMI ROVNOVÁŽNÝMI DIAGRAMY A DIAGRAMY ŽELEZA S UHLÍKEM Novotný K., Filípek J. Ústav techniky a automobilové

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Průřezové téma Tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_345_PSP a chemická vazba Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Více

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1 DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-20 Téma: Test obecná chemie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Test obecná chemie Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník TEST Otázka 1 OsO 4 je

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ Ing. V. Kraus, CSc. 1 TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ záměrné využívání fázových a strukturních přeměn v tuhém stavu ke změně struktury a tím k získání požadovaných mechanických nebo strukturních

Více

7. Elektrický proud v polovodičích

7. Elektrický proud v polovodičích 7. Elektrický proud v polovodičích 7.1 Elektrické vlastnosti polovodičů Kromě vodičů a izolantů existují polovodiče. Definice polovodiče: Je to řada minerálů, rud, krystalů i amorfních látek, řada oxidů

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Tepelné zpracování

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: Tepelné zpracování 1. Žíhání (ochlazení je tak pomalé, že nevzniká zákalná struktura) 2. Kalení (ohřev nad překrystalizační teplotu a ochlazení je tak prudké, aby vznikla zákalná

Více

Stavba atomu. Created with novapdf Printer (www.novapdf.com). Please register to remove this message.

Stavba atomu. Created with novapdf Printer (www.novapdf.com). Please register to remove this message. Stavba atomu Atom je v chemii základní stavební částice, jeho průměr je přibližně 10-10 m. Je složen z jádra a obalu. Atomové jádro obsahuje protony p + (kladný náboj) a neutrony n 0 (neutrální částice).

Více

r W. Shockley, J. Bardeen a W. Brattain, zahájil epochu polovodičové elektroniky, která se rozvíjí dodnes.

r W. Shockley, J. Bardeen a W. Brattain, zahájil epochu polovodičové elektroniky, která se rozvíjí dodnes. r. 1947 W. Shockley, J. Bardeen a W. Brattain, zahájil epochu polovodičové elektroniky, která se rozvíjí dodnes. 2.2. Polovodiče Lze je definovat jako látku, která má elektronovou bipolární vodivost, tj.

Více

FÁZOVÉ PŘEMĚNY. Hlediska: termodynamika (velikost energie k přeměně) kinetika (rychlost nukleace a rychlost růstu = celková rychlost přeměny)

FÁZOVÉ PŘEMĚNY. Hlediska: termodynamika (velikost energie k přeměně) kinetika (rychlost nukleace a rychlost růstu = celková rychlost přeměny) FÁZOVÉ PŘEMĚNY Hlediska: termodynamika (velikost energie k přeměně) kinetika (rychlost nukleace a rychlost růstu = celková rychlost přeměny) mechanismus difúzní bezdifúzní Austenitizace Vliv: parametry

Více

ATOMOVÉ JÁDRO. Nucleus Složení: Proton. Neutron 1 0 n částice bez náboje Proton + neutron = NUKLEON PROTONOVÉ číslo: celkový počet nukleonů v jádře

ATOMOVÉ JÁDRO. Nucleus Složení: Proton. Neutron 1 0 n částice bez náboje Proton + neutron = NUKLEON PROTONOVÉ číslo: celkový počet nukleonů v jádře ATOM 1 ATOM Hmotná částice Dělit lze: Fyzikálně ANO Chemicky Je z nich složena každá látka Složení: Atomové jádro (protony, neutrony) Elektronový obal (elektrony) NE Elektroneutrální částice: počet protonů

Více

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Chemie Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou CHEMICKÁ VAZBA VY_32_INOVACE_03_3_07_CH Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou CHEMICKÁ VAZBA Volné atomy v přírodě

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 3: Slévárenské slitiny pro výrobu odlitků, vlastnosti slévárenských slitin, faktory ovlivňující slévárenské vlastnosti, rovnovážné diagramy. Autoři přednášky:

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.1 Konstrukční materiály

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.1 Konstrukční materiály Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.1 Konstrukční materiály Základní skupiny konstrukčních materiálů Materiál: Je každá pevná látka, která je určená pro další technologické zpracování ve výrobě.

Více

12. Struktura a vlastnosti pevných látek

12. Struktura a vlastnosti pevných látek 12. Struktura a vlastnosti pevných látek Osnova: 1. Látky krystalické a amorfní 2. Krystalová mřížka, příklady krystalových mřížek 3. Poruchy krystalových mřížek 4. Druhy vazeb mezi atomy 5. Deformace

Více

Prvky,směsi -pracovní list

Prvky,směsi -pracovní list Prvky,směsi -pracovní list VY_52_INOVACE_194 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8,9 Prvky,směsi -pracovní list 1) Co platí pro železo a sodík? (ke každému tvrzení napište

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

LITINY. Slitiny železa na odlitky

LITINY. Slitiny železa na odlitky Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

Veličiny- základní N A. Látkové množství je dáno podílem N částic v systému a Avogadrovy konstanty NA

Veličiny- základní N A. Látkové množství je dáno podílem N částic v systému a Avogadrovy konstanty NA YCHS, XCHS I. Úvod: plán přednášek a cvičení, podmínky udělení zápočtu a zkoušky. Základní pojmy: jednotky a veličiny, základy chemie. Stavba atomu a chemická vazba. Skupenství látek, chemické reakce,

Více

Polymorfismus kovů Při změně podmínek (zejména teploty), nebo např.mechanickým působením změna krystalické struktury.

Polymorfismus kovů Při změně podmínek (zejména teploty), nebo např.mechanickým působením změna krystalické struktury. Struktura kovů Kovová vazba Krystalová mříž: v uzlových bodech kationy (pro atom H: m jádro :m obal = 2000:1), Mezi kationy: delokalizovaný elektronový plyn, vyplňuje celé kovu těleso. Hmotu udržuje elektrostatická

Více

Úvod do strukturní analýzy farmaceutických látek

Úvod do strukturní analýzy farmaceutických látek Úvod do strukturní analýzy farmaceutických látek Garant předmětu: Vyučující: doc. Ing. Bohumil Dolenský, Ph.D. prof. RNDr. Pavel Matějka, Ph.D., A136, linka 3687, matejkap@vscht.cz doc. Ing. Bohumil Dolenský,

Více

Stanovení křivky rozpustnosti fenol-voda. 3. laboratorní cvičení

Stanovení křivky rozpustnosti fenol-voda. 3. laboratorní cvičení Stanovení křivky rozpustnosti fenol-voda 3. laboratorní cvičení Mgr. Sylvie Pavloková Letní semestr 2016/2017 Cíl pochopení základních principů fázové rovnováhy heterogenních soustav základní principy

Více

NTI/USM Úvod do studia materiálů Ocel a slitiny železa

NTI/USM Úvod do studia materiálů Ocel a slitiny železa NTI/USM Úvod do studia materiálů Ocel a slitiny železa Petr Šidlof Připraveno s využitím skript Úvod do studia materiálů, Prof. RNDr. Bohumil Kratochvíl, DSc., Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc., Doc. Dr.

Více

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Chemie Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Složení látek VY_32_INOVACE_03_3_02_CH Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou SLOŽENÍ LÁTEK Fyzikálním kritériem

Více

Chemická vazba Něco málo opakování Něco málo opakování Co je to atom? Něco málo opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Termika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0220 Anotace

VÝUKOVÝ MATERIÁL Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Termika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0220 Anotace VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) b) c)

Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) b) c) OPAKOVÁNÍ Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) b) c) Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) atom b) molekula c) ion Vyjmenujte skupenství, ve kterých se může látka nacházet: a)

Více

Částicové složení látek atom,molekula, nuklid a izotop

Částicové složení látek atom,molekula, nuklid a izotop Částicové složení látek atom,molekula, nuklid a izotop ATOM základní stavební částice všech hmotných těles jádro 100 000x menší než atom působí jaderné síly p + n 0 [1] e - stejný počet protonů a elektronů

Více

Měření teplotní roztažnosti

Měření teplotní roztažnosti KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření teplotní roztažnosti Úvod Zvyšování termodynamické teploty

Více

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Základní návrhové předpisy: - ČSN 73 1401/98 Navrhování ocelových

Více

Protonové číslo Z - udává počet protonů v jádře atomu, píše se jako index vlevo dole ke značce prvku

Protonové číslo Z - udává počet protonů v jádře atomu, píše se jako index vlevo dole ke značce prvku Stavba jádra atomu Protonové Z - udává protonů v jádře atomu, píše se jako index vlevo dole ke značce prvku Neutronové N - udává neutronů v jádře atomu Nukleonové A = Z + N, udává nukleonů (protony + neutrony)

Více

Ch - Stavba atomu, chemická vazba

Ch - Stavba atomu, chemická vazba Ch - Stavba atomu, chemická vazba Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl

Více

Látkové množství n poznámky 6.A GVN

Látkové množství n poznámky 6.A GVN Látkové množství n poznámky 6.A GVN 10. září 2007 charakterizuje látky z hlediska počtu částic (molekul, atomů, iontů), které tato látka obsahuje je-li v tělese z homogenní látky N částic, pak látkové

Více

Nauka o materiálu. Krystalizace, difúze

Nauka o materiálu. Krystalizace, difúze Nauka o materiálu Krystalizace, difúze Krystalizace je difúzní fázová přeměna, při níž kov přechází ze skupenství kapalného do tuhého, tzn., že se tavenina přemění na krystaly. Přeměna taveniny v krystaly

Více

Žíhání druhého druhu. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007

Žíhání druhého druhu. Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Žíhání druhého druhu Teorie tepelného zpracování Katedra materiálu Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2007 Rozdělení Žíhání 2. druhu oceli litiny Neželezné kovy austenitizace Rozpad

Více

Ch - Elektronegativita, chemická vazba

Ch - Elektronegativita, chemická vazba Ch - Elektronegativita, chemická vazba Autor: Mgr. Jaromír Juřek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s využitím odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument

Více

Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C. Žíhání, kalení, cementace, nitridace

Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C. Žíhání, kalení, cementace, nitridace Tepelné a chemickotepelné zpracování slitin Fe-C Žíhání, kalení, cementace, nitridace Tepelné zpracování Tepelné zpracování je pochod, při kterém je součást podrobena jednomu nebo několika tepelným cyklům,

Více

Plazmové metody. Základní vlastnosti a parametry plazmatu

Plazmové metody. Základní vlastnosti a parametry plazmatu Plazmové metody Základní vlastnosti a parametry plazmatu Atom je základní částice běžné hmoty. Částice, kterou již chemickými prostředky dále nelze dělit a která definuje vlastnosti daného chemického prvku.

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny Nauka o materiálu Rozdělení neželezných kovů a slitin Jako kritérium pro rozdělení do skupin se volí teplota tání s př přihlédnutím na další vlastnosti (hustota, chemická stálost..) Neželezné kovy s nízkou

Více