O KURZU. Požadavky na absolvování a osvědčení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "O KURZU. Požadavky na absolvování a osvědčení"

Transkript

1 O KURZU Kurz je věnován výkladu povinností a opatření v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Cílem prezentace je zaškolení externím partnerů společnosti Zonky s.r.o (dále Zonky) tak, aby byli schopni detekovat a znemožnit praní špinavých peněz při poskytování služeb Zonky, odhalit podezřelý obchod a nepřipustit aktivity vedoucí k financování terorismu. Požadavky na absolvování a osvědčení Podmínkou absolvování je potvrzení prohlášení o seznámení s obsahem kurzu, které je přístupné z poslední stránky kurzu. Výstupem kurzu je potvrzení o jeho úspěšném absolvování.

2 ÚVOD Praní špinavých peněz (Money Laundering) je celosvětový problém. Aby se pachatelé trestných činů vyhnuli odhalení a nepřišli o zisky ze své trestné činnosti, musejí nelegálně získané finanční prostředky vyprat. Moderní technologie dnes umožňují, aby nelegálně získané finanční prostředky cestovaly neuvěřitelnou rychlostí po světě, a to anonymně nebo s pomocí falešných údajů o totožnosti. Boj proti praní špinavých peněz (Anti-Money Laundering - AML) je termín, který zahrnuje snahy o zamezení, odhalení, vyšetřování a hlášení trestného činu praní špinavých peněz. V tomto kurzu se seznámíte se základními mezinárodně uznávanými postupy a opatřeními boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

3 FINANČNÍ ÚSTAVY MOHOU NEVĚDOMĚ HRÁT ROLI ZPROSTŘEDKOVATELŮ LEGALIZACE BĚHEM FÁZÍ: umístění (placement) první etapa spočívá v umístění nelegálně získaných prostředků do oběhu, nejčastěji prostřednictvím uložení na bankovní účet, přesunů - zametání stop (layering) zakrytí původu finančních prostředků (může se jednat o různé transakce prostřednictvím účtů, nákupy či prodeje nemovitostí, cenných papírů), navrácení (integration) převedení zisků (příjmů) z nelegální činnosti zpět ke svému původnímu majiteli. Nejdříve bývá obvykle nutné zbavit se množství peněz v hotovosti ve prospěch bezhotovostních peněz, které se dají prát. Např. nákupem nemovitosti, bezhotovostními přesuny z účtu na účet, následné výběry v hotovosti či převody do jiných států, vklady/výběry neobvykle vysokých částech hotovosti prostřednictvím bankomatů atd. K praní peněz nedochází pouze prostřednictvím zločineckých organizací. Dělají to z různých důvodů i osoby jinak bezúhonné. Jejich cílem může být například vyhnout se daním. Mezinárodní společenství a zejména všechny ekonomicky vyspělé země si velmi dobře uvědomují hrozby, které pro demokracii představuje rozvoj a internacionalizace organizované kriminality a terorismu. Za více než 20 let trvání celosvětové a zejména celoevropské systematické kampaně byly v oblasti boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu vytvořeny standardy, které kladou více či méně účinné překážky praní špinavých peněz, a současně byly vybudovány struktury, které mají umožnit účinnou spolupráci různých státních i nestátních institucí, a to vnitro- i mezistátně.

4 SMYSL A ÚČEL OPATŘENÍ ANTI MONEY LAUNDERING COMBATING THE FINANCING OF TERRORISM (AML/CFT) LZE SHRNOUT DO DVOU ZÁKLADNÍCH BODŮ: zabránění zneužívání finančního systému k legalizaci příjmů z trestné činnosti a financování terorismu, uchování stop po přesunech majetku, včetně záznamu o tom od koho, prostřednictvím koho a ke komu se tyto prostředky přemisťovaly.

5 LEGALIZACE VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI ZÁKLADNÍ POJMY Jednání sledující zakrytí nezákonného původu jakékoliv ekonomické výhody vyplývající z trestné činnosti s cílem vzbudit zdání, že jde o majetkový prospěch nabytý v souladu se zákonem. Uvedené jednání spočívá například: v přeměně nebo převodu majetku s vědomím, že pochází z trestné činnosti, za účelem jeho utajení nebo zastření jeho původu nebo za účelem napomáhání osobě, která se účastní páchání takové činnosti, aby unikla právním důsledkům svého jednání, v utajení nebo zastření skutečné povahy, zdroje, umístění, pohybu majetku nebo nakládání s ním nebo změny práv vztahujících se k majetku s vědomím, že tento majetek pochází z trestné činnosti, v nabytí, držení, použití majetku nebo nakládání s ním s vědomím, že pochází z trestné činnosti, nebo ve zločinném spolčení osob nebo jiné formě součinnosti za účelem jednání uvedeného pod písmeny A., B. nebo C.

6 FINANCOVÁNÍ TERORISMU Financování terorismu je: shromažďování nebo poskytnutí peněžních prostředků nebo jiného majetku s vědomím, že bude, byť i jen zčásti, použit ke spáchání trestného činu teroru, teroristického útoku nebo trestného činu, který má umožnit nebo napomoci spáchání takového trestného činu, nebo k podpoře osoby nebo skupiny osob připravujících se ke spáchání takového trestného činu, nebo jednání vedoucí k poskytnutí odměny nebo odškodnění pachatele trestného činu teroru, teroristického útoku nebo trestného činu, který má umožnit nebo napomoci spáchání takového trestného činu, nebo osoby pachateli blízké ve smyslu trestního zákona, nebo sbírání prostředků na takovou odměnu nebo na odškodnění. financování šíření zbraní hromadného ničení AML-CFT (ANTI MONEY LAUNDERING COMBATING THE FINANCING OF TERRORISM) AML-CFT je opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

7 POVINNÁ OSOBA Do problematiky AML/CFT se dle zákona zapojují různé subjekty, kterým legislativa stanovuje postupy pro jejich činnost. Tyto subjekty zákon nazývá povinnými osobami. Mezi povinné osoby patří také externí partneři Zonky. OBCHOD Obchodem se pro účely zákona č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (dále jen zákon o AML ) rozumí každé jednání povinné osoby s jinou osobou, pokud takové jednání směřuje k nakládání s majetkem této jiné osoby nebo k poskytnutí služby této jiné osobě. PODEZŘELÝ OBCHOD Obchod provedený za okolností vyvolávajících podezření ze snahy o legalizaci výnosu z trestné činnosti nebo podezření, že v obchodu užité prostředky jsou určeny k financování terorismu, nebo že obchod jinak souvisí nebo je spojen s financováním terorismu, anebo jiná skutečnost, která by mohla takovému podezření nasvědčovat.

8 PEP POLITICKY EXPONOVANÉ OSOBY Za politicky exponovanou osobu je považována vždy fyzická osoba, která je nebo byla ve významné veřejné funkci s celostátním nebo regionálním významem, jako je zejména hlava státu, předseda vlády, vedoucí ústředního orgánu státní správy a jeho zástupce (náměstek, státní tajemník), člen parlamentu, člen řídícího orgánu politické strany, vedoucí představitel územní samosprávy, soudce nejvyššího soudu, ústavního soudu nebo jiného nejvyššího justičního orgánu, proti jehož rozhodnutí obecně až na výjimky nelze použít opravné prostředky, člen bankovní rady centrální banky, vysoký důstojník ozbrojených sil nebo sboru, člen nebo zástupce člena, je-li jím právnická osoba, statutárního orgánu obchodní korporace ovládané státem, velvyslanec nebo vedoucí diplomatické mise, anebo fyzická osoba, která obdobnou funkci vykonává nebo vykonávala v jiném státě, v orgánu Evropské unie anebo v mezinárodní organizaci. Za PEP jsou rovněž považovány i fyzické osoby, které mají blízký rodinný nebo podnikatelský vztah k takovýmto osobám (např. manželé, partneři, rodiče, děti, společníci ve firmě nebo její skuteční majitelé apod.). Zonky politicky exponovaným osobám věnuje vždy zvýšenou pozornost a podrobuje je monitoringu, a to především z důvodu, že PEP může mít jistý politický vliv, díky němuž snáze dochází k uskutečnění aktivit týkajících se legalizace výnosů z trestné činnosti nebo financování terorismu.

9 PRŮKAZ TOTOŽNOSTI Pro účely zákona o AML se jedná o platný úřední doklad vydaný orgánem veřejné správy, v němž je uvedeno jméno a příjmení, datum narození a z něhož je patrná podoba, popřípadě i jiný údaj umožňující identifikovat osobu, která doklad předkládá jako jeho oprávněný držitel. V Zonky probíhá identifikace klienta na základě předložení dvou platných dokladů totožnosti. Pravost dokladů se prověřuje na základě automatických kontrol v systému Zonky. Požadované druhy průkazu totožnosti: V případě osobních dokladů jsou vyžadovány dva státem vydané doklady s fotografií (hlavní doklad totožnosti a druhý doklad podle možností klienta). Doklady musí být platné, kompletně viditelné (žádná část dokladu nesmí být zakryta) a v dostatečné kvalitě (doklad nemusí být barevný, pokud je v dostatečné kvalitě). Kvalita dokladu je rozhodující částí anti-fraud kontrol. Čím nižší kvalitu doklad má, tím jednodušší je zakrýt jeho úpravy. Osobní doklady (české občanství): Hlavní doklad totožnosti: Občanský průkaz Druhý doklad totožnosti: Pas, Řidičský průkaz, Zbrojní průkaz, Kartička zdravotní pojišťovny, Rodný list

10 Osobní doklady (cizinci) smlouvy o spotřebitelském úvěru: Hlavní doklad totožnosti: Povolení k trvalému pobytu na území ČR Druhý doklad totožnosti: Pas (v případě občanů Slovenska také OP), Řidičský průkaz, Zbrojní průkaz Osobní doklady (cizinci) smlouvy o poskytování platebních služeb: Hlavní doklad totožnosti: Povolení k trvalému pobytu na území ČR, Potvrzení o přechodném pobytu na území ČR, Pas, ID Card Druhý doklad totožnosti:, Řidičský průkaz, Zbrojní průkaz, Kartička zdravotní pojišťovny vydaná na území ČR Nejdůležitější náležitosti osobních dokladů: - Doklady jsou kompletně viditelné, ničím nezakryté a v dostatečné kvalitě (vše je na první pohled čitelné a není pochybnost o tom, o jaké písmeno/číslici se jedná) - Hlavní doklad musí být platný nejméně jeden měsíc ode dne schválení žádosti (klient má na podpis smlouvy 30 dní, doklad musí být v té době ještě platný) - Doklad nemusí být barevný, pokud není pochyb o jeho pravosti (je v dostatečné kvalitě) Platnost občanského průkazu a cestovního pasu je zkontrolována proti databázi neplatných průkazů, která je vedena Ministerstvem vnitra ČR. Pokud je nalezena shoda, tak je žádost zamítnuta a nepostupuje dále v procesu schvalování. Průběžná kontrola identifikačních údajů klienta v době trvání smluvního vztahu je smluvně s klientem zajištěna povinností oznámit, případně doložit, změny identifikačních údajů a dále je prováděna při kontaktu s klientem ve formě odpovídající formě kontaktu, např. při telefonickém hovoru, při změně obchodního vztahu.

11 PRÁVNÍ ÚPRAVA V ČR Zonky se v oblasti prevence praní špinavých peněz a financování terorismu řídí následujícími právními úpravami: zákonem č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, vyhláškou ČNB č. 281/2008 Sb., ve znění vyhlášky č.129/2014 Sb. o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákonem č. 254/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákonem č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, nařízením vlády č. 210/2008 Sb., ve znění nařízení vlády č. 88/2009 Sb. k provedení zvláštních opatření k boji proti terorismu, úředním sdělením ČNB ze dne k některým požadavkům na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákonem č. 21/1992 Sb., o bankách. Orgány dozorujícími nad dodržováním opatření AML jsou v ČR Finanční analytický úřad a Česká národní banka.

12 VÝČET OPATŘENÍ AML/CFT Právní úprava vymezuje tzv. povinné osoby (viz 2 zákona o AML) a jejich povinnosti při realizaci opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Mezi tyto povinnosti patří zejména: 1. Identifikace klienta 2. Kontrola klienta 3. Neuskutečnění obchodu 4. Uchovávání informací 5. Oznámení podezřelého obchodu 6. Odklad splnění příkazu klienta 7. Určení kontaktní osoby 8. Školení externích partnerů 9. Informační povinnost 10. Stanovení systému vnitřních zásad

13 IDENTIFIKACE KLIENTA Identifikace, tedy zjištění, ověření a zaznamenání povinných identifikačních údajů provádí odpovědný externí partner. Pro tyto účely se jím rozumí i osoba, která jedná v rámci předmětu činnosti Zonky a realizuje obchody na základě jiné, než pracovní smlouvy. Co jsou identifikační údaje? Jsou to všechna jména a příjmení, rodné číslo, a nebylo-li přiděleno, datum narození, dále místo narození, pohlaví, trvalý nebo jiný pobyt a státní občanství, a dále druh a číslo průkazu totožnosti, stát, popřípadě orgán, který jej vydal, a doba jeho platnosti; současně ověření shody podoby s vyobrazením v průkazu totožnosti. Kdy je povinná identifikace? 1. Při realizaci obchodu nad 1000 EUR tj. v případě, kdy klient realizuje jakýkoli obchod v hodnotě 1000 EUR (nebo ekvivalent měny) a vyšší (např. provádí platební příkaz v hodnotě Kč). 2. Bez ohledu na limit: při podezřelém obchodu (viz 6 zákona o AML), při vzniku obchodního vztahu, při uzavření smlouvy o nájmu bezpečnostní schránky nebo smlouvy o úschově, při nákupu nebo přijetí kulturních památek, předmětů kulturní hodnoty, použitého zboží nebo zboží bez dokladu o jeho nabytí ke zprostředkování jejich prodeje anebo přijímání věcí do zástavy, nebo při výplatě zůstatku zrušeného vkladu z vkladní knížky na doručitele.

14 Jak se identifikace provádí? Zonky umožňuje klientům uzavřít smlouvu distančním způsobem / na dálku podle občanského zákoníku. V takovém případě Zonky využívá statusu Převzetí identifikace ( 11 zákona o AML) a provádí identifikaci klienta na dálku. Identifikace v případě smluv na dálku Pokud je písemná rámcová smlouva uzavřena převzetím identifikačních údajů klienta po internetu tzv. na dálku, nedochází k fyzickému kontaktu klienta s Zonky. Zonky v takovém případě provádí identifikaci klienta tak, že: klient poskytne oboustrannou kopii průkazu totožnosti a nejméně jednoho dalšího podpůrného identifikačního dokladu, z něhož lze zjistit identifikační údaje a dále druh a číslo průkazu totožnosti, stát, popřípadě orgán, který jej vydal, a dobu jeho platnosti, spolu s kopiemi dokladů klient doloží kopii nebo originál dokladu o existenci účtu vedeného na jméno klienta u bankovní instituce působící na území ČR s patřičnými oprávněními ČNB, kopie dokladů musí být pořízeny takovým způsobem, aby příslušné údaje byly čitelné a byla zajištěna možnost jejich uchování po dobu 10 let od ukončení obchodního vztahu s klientem a musí obsahovat i kopii vyobrazení identifikované fyzické osoby v průkazu totožnosti v takové kvalitě, aby umožňovala ověření shody podoby, první platba bude uskutečněna prostřednictvím účtu vedeného na jméno klienta, o jehož vlastnictví klient doložil kopii/originál dokladu o existenci tohoto účtu.

15 KONTROLA KLIENTA V některých případech je Zonky povinna provádět také kontrolu klienta. Ovšem co to znamená pro běžného klienta, který bude nejen identifikován, ale navíc ještě kontrolován? Podle zákona o AML zahrnuje kontrola klienta i získání informací, na co peníze klient potřebuje či jaký obchod hodlá uskutečnit. Kontrolu klienta provádí Zonky před uskutečněním každého obchodu nebo nejpozději v době, kdy: obchod dosáhne hodnoty EUR nebo vyšší, jde o obchod s politicky exponovanou osobou, jde o obchod s osobou usazenou v zemi, kterou je třeba považovat za vysoce rizikovou. V situacích, kdy jde o podezřelý obchod a dále v době trvání obchodního vztahu provede odpovědný externí partner kontrolu klienta v rozsahu potřebném k posouzení možného rizika legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu v závislosti na typu klienta, obchodního vztahu, produktu nebo obchodu. Kontrola klienta zahrnuje: získání informací o účelu a zamýšlené povaze obchodu nebo obchodního vztahu, průběžné sledování obchodního vztahu včetně přezkoumávání obchodů prováděných v průběhu daného vztahu za účelem zjištění, zda obchody jsou v souladu s tím, co je Společnosti známo, přezkoumávání zdrojů peněžních prostředků nebo jiného majetku, kterého se obchod nebo obchodní vztah týká, a v rámci obchodního vztahu s politicky exponovanou osobou též přiměřená opatření ke zjištění původu jejího majetku.

16 Uvedené informace jsou zjišťovány zejména prostřednictvím úvěrové smlouvy a souvisejících dokumentů (příběh klienta, ve kterém popisuje svou situaci, bankovní výpisy, veřejně dostupné rejstříky, internetové stopy.), které jsou od klienta získávány před uzavřením obchodního vztahu. Účelem je vytvoření podmínek pro vyhodnocení, zda transakce vykazuje znaky podezřelého obchodu. RIZIKOVÉ FAKTORY KLIENTA V rámci procesu identifikace, kontroly klienta a trvání obchodního vztahu zjišťují pracovníci Zonky výskyt možných rizikových faktorů u klienta a uchovávají informaci o nich v aplikacích Zonky. Zonky považuje za možné rizikové faktory legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu tyto: klient je na sankčním seznamu Evropské unie (tj. seznam osob, skupin a subjektů, na něž se vztahují finanční sankce Evropské unie) klient je na seznamu subjektů, které jsou z pohledu Zonky rizikové z pohledu možného praní špinavých peněz a financování terorismu země původu klienta je státem, který nedostatečně nebo vůbec neuplatňuje opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, nebo státem, který Zonky na základě svého hodnocení považuje za rizikový

17 podle informací, které má Zonky k dispozici, předmět obchodu byl či má být v souvislosti s obchodem převeden nebo poskytnut ze státu, který nedostatečně nebo vůbec neuplatňuje opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, nebo ze státu, který Zonky na základě svého hodnocení považuje za rizikový, nebo že předmět obchodu byl či má být v souvislosti s obchodem převeden nebo poskytnut do takového státu. opakované, nestandardně vysoké příchozí platby od téhož klienta nestandardně vysoké odchozí platby politicky exponovaná osoba - k těmto osobám Zonky přistupuje specificky a tento příznak jim může být odejmut pouze na základě rozhodnutí CEO ředitele divize Risk, a to pouze v případě, kdy pominou důvody evidence příznaku pro politicky exponovanou osobu s předmětem činnosti klienta spojeno zvýšené riziko legalizace výnosů z trestné činnosti nebo financování terorismu. ostatní rizikové faktory o nejasný původ peněžních prostředků klienta, o skutečnosti vzbuzující podezření, že klient nejedná na svůj účet nebo že zastírá, že plní pokyn třetí osoby, o neobvyklý způsob uskutečnění obchodu, zejména s ohledem na typ klienta, předmět, výši a způsob vypořádání obchodu, účel obchodního vztahu a předmět činnosti klienta, o skutečnosti nasvědčující tomu, že klient uskutečňuje podezřelý obchod.

18 NEUSKUTEČNĚNÍ OBCHODU V případě, že je dána identifikační povinnost podle zákona a klient se odmítne podrobit identifikaci anebo odmítne doložit plnou moc, neposkytne potřebnou součinnost při kontrole nebo z jiného důvodu nelze provést identifikaci anebo kontrolu klienta, anebo má-li osoba provádějící identifikaci nebo kontrolu pochybnosti o pravdivosti informací poskytnutých klientem nebo o pravosti předložených dokladů, odpovědný externí partner odmítne uskutečnění obchodu nebo uzavření obchodního vztahu anebo ukončí obchodní vztah. Společnost neuskuteční obchod s politicky exponovanou osobou, a to ani v rámci obchodního vztahu, pokud jí není znám původ majetku užitého v obchodu.

19 UCHOVÁVÁNÍ INFORMACÍ Informace o klientech Po dobu 10 let od ukončení obchodu nebo obchodního vztahu s klientem uchovává Zonky: identifikační údaje, kopie dokladů předložených k identifikaci, byly-li pořizovány, údaj o tom, kdo a kdy provedl první identifikaci klienta, informace a kopie dokumentů získané v rámci kontroly klienta dokumenty odůvodňující výjimku z identifikace a kontroly klienta. Informace o obchodech Údaje a doklady o obchodech spojených s povinností identifikace uchovává Zonky nejméně 10 let po uskutečnění obchodu nebo ukončení obchodního vztahu. Lhůta Lhůta rozhodná pro uchovávání informací začíná běžet prvním dnem kalendářního roku následujícího po roce, ve kterém byl uskutečněn poslední úkon obchodu, který je Zonky znám.

20 PODEZŘELÝ OBCHOD Podezřelým obchodem se rozumí obchod uskutečněný za okolností vyvolávajících podezření ze snahy o legalizaci výnosů z trestné činnosti nebo podezření, že v obchodu užité prostředky jsou určeny k financování terorismu nebo že obchod jinak souvisí nebo je spojen s financováním terorismu, anebo jiná skutečnost, která by mohla takovému podezření nasvědčovat. Znaky podezřelých obchodů: klientem je osoba, vůči níž Česká republika uplatňuje mezinárodní sankce podle zákona o provádění mezinárodních sankcí č. 69/2006 Sb., jde vždy o podezřelý obchod, klient se odmítá podrobit kontrole nebo odmítá uvést identifikační údaje osoby, za kterou jedná - jde vždy o podezřelý obchod, klient neposkytne potřebnou součinnost při kontrole nebo z jiného důvodu nelze provést identifikaci anebo kontrolu klienta - obchod nelze uskutečnit, jsou pochybnosti o pravdivosti informací poskytnutých klientem - obchod nelze uskutečnit, jsou pochybnosti o pravosti předložených dokladů - obchod nelze uskutečnit, není znám původ majetku užitého v obchodu s politicky exponovanou osobou - obchod nelze uskutečnit, klienta žádá o uplatnění výjimky z identifikace, aniž to má praktický důvod,

21 klient sdělí nepravdivé nebo zavádějící údaje, anebo odmítne bezdůvodně sdělit či poskytnout běžné informace a podklady k obchodní operaci nebo sdělí takové údaje, které lze jen obtížně ověřit nebo které jsou nedůvěryhodné, klient chce uskutečnit v předstihu platby, které neodpovídají jeho majetkovým poměrům, rozložení investice na základě požadavku klienta do několika smluv o poskytnutí spotřebitelského úvěru tak, aby nebylo nutné splnit identifikační povinnost dle zákona, opakované a neobvyklé čerpání úvěrů v krátké době za sebou a jejich neobvykle rychlé splácení mimořádnými splátkami, počet obchodů je ve zjevném nepoměru k předmětu jeho podnikatelské činnosti nebo jeho majetkovým poměrům, obchod svou povahou, obsahem nebo výjimečností zjevně vybočuje z běžného rozsahu nebo charakteru obchodu určitého druhu nebo určité osoby, prostředky, s nimiž klient nakládá, zjevně neodpovídají povaze nebo rozsahu jeho podnikatelské činnosti nebo jeho majetkovým poměrům, klient vykonává činnosti, které mohou napomáhat zastření jeho totožnosti, klient vysloveně a neodůvodněně žádá, aby byl úvěr poskytnut v hotovosti či splátka/splátky přijaty v hotovosti, plnění je placeno převodem z několika bank, zejména ze zahraničí, klient neodůvodněně mění účty, klient tvrdí, že vzhledem k povaze obchodu nemusí být jeho identita nikam hlášena.

22 PODÁNÍ INTERNÍHO HLÁŠENÍ O PODEZŘELÉM OBCHODU Zjistí-li kterýkoliv externí partner společnosti Zonky při výkonu své činnosti podezřelý obchod nebo jakoukoli jinou skutečnost, která by mohla podezřelému obchodu nasvědčovat, je povinen bez zbytečného odkladu informovat kontaktní osobu v Zonky nebo teamleadera týmu Direct Sales, pokud se jedná o osoby jednající jménem Společnosti při uzavírání smluv a zpracovat interní podklady pro oznámení podezřelého obchodu. Hrozí-li nebezpečí z prodlení, musí externí partner Zonky, jež zjistí při výkonu své činnosti podezřelý obchod, bezodkladně informovala kontaktní osobu a ta ihned upozorní na podezřelý obchod Finanční analytický úřad (dále jen FAÚ ). Odpovědný zaměstnanec vyčká dalších instrukcí nadřízeného zaměstnance nebo kontaktní osoby, zejména pokud je navrhován odklad příkazu klienta. Podklady pro oznámení podezřelého obchodu podepisuje ten, který je zpracoval a uvedený zaměstnanec Zonky, tj. odpovědná kontaktní osoba, která je zároveň povinna zajistit, aby uvedené podklady byly bez zbytečného odkladu nejpozději do 24 hodin po zjištění podezřelého obchodu prokazatelně doručeny (osobně, elektronickou poštou apod.) kontaktní osobě.

23 Komu a kdy se oznamuje podezřelý obchod? OZNÁMENÍ PODEZŘELÉHO OBCHODU V případě, že nedojde k vysvětlení a osvětlení znaků podezřelého obchodu, oznámí kontaktní osoba tuto skutečnost FAÚ, a to: bez zbytečného odkladu, nejpozději do 5 kalendářních dnů ode dne zjištění podezřelého obchodu, neprodleně po zjištění podezřelého obchodu, hrozí-li nebezpečí z prodlení. Oznámení podezřelého obchodu se podává písemně doporučeným dopisem nebo ústně do protokolu v místě určeném po předchozí domluvě. Za písemné oznámení se považuje též oznámení podané elektronicky technickými prostředky zajišťujícími zvláštní ochranu přenášených údajů. Vyžadují-li to okolnosti případu, zejména hrozí-li nebezpečí z prodlení, je možné FAÚ upozornit i telefonicky, zasláním faxové zprávy, nebo zasláním zprávy elektronickou poštou. Mimo pracovní dobu lze upozornění v případě nebezpečí z prodlení podávat pouze telefonicky. Toto upozornění nenahrazuje podání oznámení o podezřelém obchodu.

24 V oznámení Zonky uvede: údaje oznamovatele podezřelého obchodu, údaje toho, koho se oznámení týká, identifikační údaje všech dalších účastníků obchodu, které jsou v době podání oznámení k dispozici, podrobný popis předmětu a podstatných okolností podezřelého obchodu upozornění v případě, že se oznámení týká rovněž majetku, na který se vztahují mezinárodní sankce vyhlášené za účelem udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti, ochrany lidských práv nebo boje proti terorismu, zda a kdy byl obchod proveden či zda byl odložen, případně důvod, proč obchod byl nebo nebyl proveden, kontaktní informace. O podání oznámení podezřelého obchodu Zonky nesmí klienta informovat.

25 ODKLAD SPLNĚNÍ PŘÍKAZU KLIENTA Pokud hrozí nebezpečí, že bezodkladným splněním příkazu klienta by mohlo být zmařeno nebo podstatně ztíženo zajištění výnosu z trestné činnosti nebo prostředků určených k financování terorismu, Zonky může splnit příkaz klienta týkající se podezřelého obchodu nejdříve po uplynutí 24 hodin od přijetí oznámení podezřelého obchodu Finančním analytickým úřadem. Majetek, jehož se příkaz klienta týká, vhodným způsobem zajistí proti manipulaci, která by byla v rozporu s účelem tohoto zákona. Na odklad splnění příkazu klienta upozorní Zonky FAÚ v oznámení o podezřelém obchodě. Odložení splnění příkazu klienta není možné u operací prováděných elektronickými platebními prostředky, nebo kdy je Zonky známo, že by takové odložení mohlo zmařit nebo jinak ohrozit šetření podezřelého obchodu; o splnění příkazu klienta však v takovém případě Zonky ihned informuje úřad. Jestliže si prověření podezřelého obchodu vyžádá delší dobu, může FAÚ rozhodnout, aby splnění příkazu bylo odloženo nejdéle o další 2 pracovní dny. FAÚ může rozhodnout i v případech, kdy Zonky v dané věci nepodalo oznámení FAÚ, o odložení splnění příkazu klienta nebo o zajištění majetku, který má být předmětem podezřelého obchodu, u povinné osoby, u níž se tento majetek nachází, až na dobu 3 pracovních dnů. Zonky obratem sdělí FAÚ vykonání rozhodnutí a potvrdí čas, od něhož se počítá běh lhůty. Úřadu dále průběžně podává informace o všech podstatných skutečnostech týkajících se majetku uvedeného v rozhodnutí. Jestliže FAÚ do konce stanovené lhůty Zonky nesdělí, že podalo trestní oznámení, Zonky příkaz klienta provede. Podá-li FAÚ ve stanovené lhůtě oznámení orgánu činnému v trestním řízení, Zonky provede příkaz klienta po uplynutí 3 pracovních dnů ode dne podání trestního oznámení, pokud orgán činný v trestním řízení do konce této lhůty nerozhodne o odnětí nebo zajištění předmětu podezřelého obchodu. Lhůta 3 pracovních dnů se počítá vždy od začátku dne, následujícího po dni, ve kterém Zonky obdržela oznámení úřadu o podání trestního oznámení.

26 KONTAKTNÍ OSOBA K plnění oznamovací povinnosti a k zajišťování průběžného styku s FAÚ určují povinné osoby kontaktní osobu. V Zonky jsou jako kontaktní osoby vůči FAÚ pověřeni: Pavel Novák CEO Aleš Černý ředitel divize Risk

27 POVINNOST MLČENLIVOSTI Všichni externí partneři Zonky a jiné osoby, které jsou pro Zonky činné na základě smlouvy, jsou povinni zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, týkajících se oznámení a šetření podezřelého obchodu, úkonů učiněných FAÚ nebo plnění informační povinnosti stanovené v 24 a 31c zákona. Tato povinnost vzniká okamžikem zjištění podezřelého obchodu a trvá i po skončení pracovněprávního či jiného vztahu ke Společnosti.

28 ŠKOLENÍ EXTERNÍCH PARTNERŮ ZONKY Každý externí partner Zonky je povinen předepsaným způsobem absolvovat školení týkající se problematiky praní špinavých peněz a financování terorismu. Školením prochází externí partner vždy při uzavření spolupráce a následně vždy v intervalu maximálně 12 měsíců. Evidence obsahu a účasti na školení je Zonky evidována po dobu 5 let. Povinností každého externího partnera Zonky je absolvovat školení v předepsaném termínu, porušení této povinnosti je porušením smluvních podmínek ve smlouvě o obchodní spolupráci.

29 Na žádost Finančního analytického úřadu Zonky: OZNAMOVACÍ POVINNOST sdělí v úřadem stanovené lhůtě údaje o obchodech souvisejících s povinností identifikace nebo ohledně nichž úřad provádí šetření, předloží doklady o těchto obchodech nebo k nim umožní přístup pověřeným zaměstnancům Finančního analytického úřadu při prověřování oznámení a poskytne informace o osobách, které se jakýmkoliv způsobem účastnily takových obchodů.

30 SYSTÉM VNITŘNÍCH ZÁSAD A OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU A DALŠÍ INTERNÍ PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S PROBLEMATIKOU AML/CFT V souvislosti s problematikou AML/CFT Zonky zavedla a řídí se zejména následujícími interními předpisy: směrnice 8/2017 Systém vnitřních zásad a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, pokyn 2/2017 pokyn k provádění průběžných kontrol ke snížení rizika AML. Systém vnitřních zásad obsahuje: podrobný demonstrativní výčet znaků podezřelých obchodů, způsob identifikace klienta, postupy pro provádění kontroly klienta a stanovování rozsahu kontroly klienta odpovídající riziku legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu v závislosti na typu klienta, obchodního vztahu, produktu nebo obchodu, metody a postupy pro posuzování rizik, řízení rizik, vnitřní kontrolu a zajišťování kontroly nad dodržováním zákonných povinností, způsob získání a evidence informací, postup povinné osoby od zjištění podezřelého obchodu do okamžiku doručení oznámení Finančnímu analytickému úřadu, hodnocení rizik legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, která mohou nastat v rámci činnosti Zonky postupy, kterými jsou povinni se řídit smluvní zprostředkovatelé, opatření, která vyloučí zmaření nebo podstatné ztížení zajištění výnosu z trestné činnosti bezodkladným splněním příkazu klienta, technická a personální opatření, která zajistí provedení odkladu splnění příkazu klienta, případně popis doplňkových opatření k účinnému zvládání rizika legalizace výnosů z trestné činnosti nebo financování terorismu.

31 SHRNUTÍ EXTERNÍ PARTNEŘI JSOU ZAPOJENI JAKO POVINNÍ PARTNEŘI Z HLEDISKA AML/CFT. JEJICH ÚKOLEM JE SOUČINNOST PŘI ODHALOVÁNÍ PODEŽŘELÝCH OBCHODŮ A OBCHODŮ, KTERÉ BY MOHLY NAPOMÁHAT NEBO PŘÍMO FINACOVAT TERORISMUS. PŘI VĚDOMÍ, ŽE KLIENT JE POLITICKY EXPONOVANOU OSOBOU, JE PARTNER POVINNEN DÁT TUTO SKUTEČNOST VĚDĚT. PARTNER DBÁ NA DODÁNÍ PLATNÝCH, ČITELNÝCH A NIJAK NEUPRAVENÝCH DOKLADŮ KLIENTA. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE KLIENTA JE ZONKY POVINNO UCHOVÁVAT PO DOBU 10 LET.

32 Znalost a dodržování postupů stanovených v interních předpisech jsou nedílnou součástí smluvních povinností každého externího partnera. Právě jste se dostal/a na konec kurzu. KONEC KURZU Podmínkou absolvování je potvrzení o seznámení s obsahem kurzu. Výstupem kurzu je podpis zprostředkovatele nebo pověřené osoby na prezenční listině školení Zonky.

Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla)

Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla) Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla) Obchodní firma: VIKIPID a.s. Sídlo: Sirotčí 1145/7, 703 00 Ostrava - Vítkovice Identifikační číslo: 29450896 Prevence praní peněz 26.6.2017

Více

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013 Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013 PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ - proškolení ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování

Více

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace 1. Úvod a účel Tento dokument je věnován základnímu výkladu povinností a opatření v boji proti

Více

Systém vnitřních zásad

Systém vnitřních zásad Systém vnitřních zásad (podle zákona č. 253/2008 Sb., zákona č. 254/2008 Sb. a vyhlášky 281/2008 Sb.) Povinná osoba: IČ: Adresa: Osoba zodpovědná za plnění oznamovací povinnosti a k zajišťování průběžného

Více

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace

Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace Prevence a opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, povinnost identifikace Tento dokument osloví obzvlášť ty z Vás, kteří hltáte detektivky. Místo věhlasných autorů

Více

Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu novela AML od 1.1.

Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu novela AML od 1.1. Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu novela AML od 1.1.2017 Účelem zákona proti praní špinavých peněz resp. zákona č. 253/2008 Sb.,

Více

AML PRAVIDLA 1. ÚVODNÍ INFORMACE 2. DENTIFIKACE PARTNERA. Distanční identifikace

AML PRAVIDLA 1. ÚVODNÍ INFORMACE 2. DENTIFIKACE PARTNERA. Distanční identifikace AML PRAVIDLA 1. ÚVODNÍ INFORMACE AML pravidly se rozumí postupy a pravidla k předcházení zneužívání finančního systému vycházející ze zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Zákon č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ze dne 5. června 2008 ve znění zákona č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti

Více

Politicky exponovaná osoba

Politicky exponovaná osoba Politicky exponovaná osoba Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 12. 4. 2018 Obsah 1. Kdo patří mezi politicky exponované osoby 2. Detekce a identifikace PEP 3. Kontrola a další opatření

Více

IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ

IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU Vážená klientko, vážený kliente, rádi

Více

Politicky exponovaná osoba

Politicky exponovaná osoba Politicky exponovaná osoba Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 6. 4. 2017 Obsah 1. Kdo patří mezi politicky exponované osoby 2. Detekce a identifikace PEP 3. Kontrola a další opatření

Více

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR 1. Účel materiálu Účelem materiálu je poskytnout auditorům

Více

Prezentace k problematice PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ

Prezentace k problematice PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ Prezentace k problematice PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ Výklad pojmů Legalizace výnosů z trestné činnosti (praním špinavých peněz) se rozumí jednání sledující zakrytí nezákonného původu jakékoliv ekonomické výhody

Více

PREZENTACE PRO PARTNERY REALITNÍ SPOLEČNOSTI ČESKÉ SPOŘITELNY, A.S.

PREZENTACE PRO PARTNERY REALITNÍ SPOLEČNOSTI ČESKÉ SPOŘITELNY, A.S. PROBLEMATIKA AML PREZENTACE PRO PARTNERY REALITNÍ SPOLEČNOSTI ČESKÉ SPOŘITELNY, A.S. Zdeněk Kočvara, Česká spořitelna, a.s. Obsah prezentace AML OBECNĚ Legalizace výnosů z trestné činnosti Pojem AML, hlavní

Více

POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ HAZARDNÍCH HER PODLE AML ZÁKONA PO 1. LEDNU Jiří Tvrdý říjen 2016

POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ HAZARDNÍCH HER PODLE AML ZÁKONA PO 1. LEDNU Jiří Tvrdý říjen 2016 POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ HAZARDNÍCH HER PODLE AML ZÁKONA PO 1. LEDNU 2017 Jiří Tvrdý říjen 2016 Prameny mezinárodního práva AML/CTF Doporučení FATF (ve znění revize 2012) 1990 Štrasburská AML Úmluva o

Více

Politicky exponovaná osoba zákonná definice

Politicky exponovaná osoba zákonná definice Politicky exponovaná osoba zákonná definice Politicky exponovanou osobou se pro účely zákona rozumí a) fyzická osoba, která je nebo byla ve významné veřejné funkci s celostátním nebo regionálním významem,

Více

Systém zásad proti praní špinavých peněz. Str. 01

Systém zásad proti praní špinavých peněz. Str. 01 Str. 01 Systém vnitřních zásad a postupů k předcházení legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Společnost Moneychange s.r.o. vydává následující vnitřní předpis: I. OBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Systém vnitřních zásad

Systém vnitřních zásad Systém vnitřních zásad (podle zákona č. 61/1996 Sb. po novele provedené zákonem č. 284/2004 Sb.) Povinná osoba: IČ: Adresa: Osoba zodpovědná za plnění oznamovací povinnosti a k zajišťování průběžného styku

Více

Skutečný majitel. Obsah. 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele. 2. Kdo je skutečný majitel. 3. Jak zjišťovat skutečného majitele

Skutečný majitel. Obsah. 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele. 2. Kdo je skutečný majitel. 3. Jak zjišťovat skutečného majitele Skutečný majitel Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 6. 4. 2017 Obsah 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele 2. Kdo je skutečný majitel 3. Jak zjišťovat skutečného majitele 4. Neprůhledná

Více

Smlouva o vkladovém účtu s výpovědní lhůtou

Smlouva o vkladovém účtu s výpovědní lhůtou Smlouva o vkladovém účtu s výpovědní lhůtou Moravský Peněžní Ústav spořitelní družstvo, se sídlem Praha, Nové Město, Senovážné náměstí 1375/19, PSČ 110 00, IČ 25307835, zapsané v obchodním rejstříku vedeném

Více

Oznámení podezřelého obchodu a další spolupráce s OČTŘ

Oznámení podezřelého obchodu a další spolupráce s OČTŘ Oznámení podezřelého obchodu a další spolupráce s OČTŘ Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 6. 4. 2017 Obsah 1. Kontaktní osoba pro zaměstnance a pro FAU 2. Oznámení podezřelého obchodu

Více

Článek I. Předmět úpravy

Článek I. Předmět úpravy OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY VÝBĚR Z BANKY Článek I. Předmět úpravy 1. Tyto Obchodní podmínky (dále jen Obchodní podmínky ) upravují práva a povinnosti SAZKA FTS a.s., IČO: 01993143, se sídlem

Více

Identifikační číslo (číslo smlouvy) PSČ Obec a stát Státní občanství Pohlaví

Identifikační číslo (číslo smlouvy) PSČ Obec a stát Státní občanství Pohlaví Následná kontrola právnické osoby ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu TESLA investiční společnost, a.s. má jako povinná

Více

Příručka obchodníka IDENTIFIKACE OSOB dle AML zákona

Příručka obchodníka IDENTIFIKACE OSOB dle AML zákona Příručka obchodníka IDENTIFIKACE OSOB dle AML zákona 1. ÚVODNÍ INFORMACE Cílem této příručky je seznámit se se základními pravidly pro identifikaci osob, registrujících se do platformy GLOCIN. Těmito pravidly

Více

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008

VYHLÁŠKA. č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 VYHLÁŠKA č. 281/2008 Sb. ze dne 1. srpna 2008 o některých požadavcích na systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Česká

Více

SYSTÉM VNITŘNÍCH ZÁSAD

SYSTÉM VNITŘNÍCH ZÁSAD Dnešního dne, měsíce a roku byl společností: Listrum real s.r.o., IČ: 27812332, se sídlem: Tesařská 322/2, 736 01 Havířov - Město zastoupena Jaromírem Kohutem, jednatelem, společnost je zapsána u Krajského

Více

Skutečný majitel. Pavel Polášek. ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB Veřejné. 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele

Skutečný majitel. Pavel Polášek. ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB Veřejné. 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele Skutečný majitel Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 12. 4. 2018 Obsah 1. Kdy zjišťovat skutečného majitele 2. Kdo je skutečný majitel 3. Jak zjišťovat skutečného majitele 4. Neprůhledná

Více

Částka 10 Ročník 2005. Vydáno dne 27. července 2005. O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 10 Ročník 2005. Vydáno dne 27. července 2005. O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 10 Ročník 2005 Vydáno dne 27. července 2005 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 12. Úřední sdělení České národní banky ze dne 14. července 2005 o vydání metodiky k vybraným povinnostem podle zákona č. 61/1996

Více

Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013

Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013 Povinnosti NNO vyplývající ze zákona proti praní peněz Jiří Tvrdý Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 10. dubna 2013 Škody z trestné činnosti svět 1 500 000 000 000 až 6 500 000 000 000 USD/rok

Více

FINANČNÍ ANALYTICKÝ ÚTVAR MINISTERSTVA FINANCÍ ČR

FINANČNÍ ANALYTICKÝ ÚTVAR MINISTERSTVA FINANCÍ ČR FINANČNÍ ANALYTICKÝ ÚTVAR MINISTERSTVA FINANCÍ ČR Ing. Libor Kazda Finanční analytický útvar Ministerstvo financí 2015 Finanční analytický útvar Ministr financí Náměstek ministra sekce 05 Odd. 2401 Mezinárodní

Více

Pavel Polášek Veřejné. Obsah. 1. Praní špinavých peněz ve světle aktuální legislativy. 3. Kontaktní osoba pro zaměstnance povinné osoby

Pavel Polášek Veřejné. Obsah. 1. Praní špinavých peněz ve světle aktuální legislativy. 3. Kontaktní osoba pro zaměstnance povinné osoby Činnost Compliance officera pojišťovny v oblasti AML Pavel Polášek 6. 3. 2018 Obsah 1. Praní špinavých peněz ve světle aktuální legislativy 2. Systém vnitřních zásad povinné osoby 3. Kontaktní osoba pro

Více

Věstník ČNB částka 6/2007 ze dne 12. února 2007

Věstník ČNB částka 6/2007 ze dne 12. února 2007 Třídící znak 1 0 1 0 7 5 3 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 1 ZE DNE 6. ÚNORA 2007 K VNITŘNÍMU ŘÍDICÍMU A KONTROLNÍMU SYSTÉMU SPOŘITELNÍHO A ÚVĚRNÍHO DRUŽSTVA PRO OBLAST PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ

Více

4. AML direktiva. JUDr. Petr Barák Vedoucí oddělení řízení operačních rizik / Air Bank, a.s. a Předseda komise pro bankovní a finanční bezpečnost ČBA

4. AML direktiva. JUDr. Petr Barák Vedoucí oddělení řízení operačních rizik / Air Bank, a.s. a Předseda komise pro bankovní a finanční bezpečnost ČBA 4. AML direktiva JUDr. Petr Barák Vedoucí oddělení řízení operačních rizik / Air Bank, a.s. a Předseda komise pro bankovní a finanční bezpečnost ČBA Oblasti do kterých cílí 4.AML EU směrnice Rozšíření

Více

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy

300/2016 Sb. ZÁKON. ze dne 24. srpna o centrální evidenci účtů. Předmět a účel úpravy 300/2016 Sb. ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Změna: 183/2017 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva a povinnosti

Více

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR 1. Účel materiálu Účelem materiálu je poskytnout auditorům

Více

Čl. 1 Přijímání stížností

Čl. 1 Přijímání stížností Gymnázium a Střední odborná škola, Moravské Budějovice, Tyršova 365, PSČ 676 19 Směrnice k vyřizování stížností, oznámení a podnětů a vyřizování žádostí o poskytnutí informací doručených Gymnáziu a Střední

Více

Výpověď smlouvy o stavebním spoření

Výpověď smlouvy o stavebním spoření smlouvy ( ) *12001F* 7970 Výpověď smlouvy o stavebním spoření Wüstenrot - stavební spořitelna as, Na hřebenech II 17188, Nusle, 140 00 Praha 4, IČO: 47115289, zapsaná v OR u Městského soudu v Praze, oddíl

Více

Součástí pravidel je i písemné hodnocení rizik podle 21a odst. 2 ZAML.

Součástí pravidel je i písemné hodnocení rizik podle 21a odst. 2 ZAML. PRAVIDLA AML společnosti FINFIX a.s. vedené u Městského soudu v Praze spisová značka B 17014, se sídlem Praha 5 - Malá Strana, Plaská 622/3, okres Praha Hl.m., PSČ 15000, IČ: 24822931 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Více

IČO: Palackého třída 199, Chrudim III, Chrudim Typ povinné osoby: dle 2 AML zákona odst. 1 písm. b)

IČO: Palackého třída 199, Chrudim III, Chrudim Typ povinné osoby: dle 2 AML zákona odst. 1 písm. b) Systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření k naplnění povinností stanovených zákonem č. 253/2008 sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu,

Více

POZNATKY Z PROVEDENÝCH KONTROL NEJČASTĚJI ZJIŠTĚNÉ NEDOSTATKY STATISTIKY

POZNATKY Z PROVEDENÝCH KONTROL NEJČASTĚJI ZJIŠTĚNÉ NEDOSTATKY STATISTIKY DOHLED FAÚ NAD PLNĚNÍM LEGISLATIVNÍCH POŽADAVKŮ V OBLASTI AML/CFT René Urban Finanční analytický úřad Praha, 4. dubna 2017 PRÁVNÍ RÁMEC DRUHY KONTROL FÁZE KONTROL POZNATKY Z PROVEDENÝCH KONTROL STATISTIKY

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4546 Sbírka zákonů č. 300 / 2016 300 ZÁKON ze dne 24. srpna 2016 o centrální evidenci účtů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět a účel úpravy Tento zákon upravuje práva

Více

Ochrana osobních údajů a AML obsah

Ochrana osobních údajů a AML obsah Ochrana osobních údajů a AML 10. - 12. 4. 2018 Praha conforum Konferenceseminare.cz Ochrana osobních údajů a AML obsah Základní právní rámec Základní podmínky zpracování osobních údajů Výjimky z pravidel

Více

IČO: Palackého třída 801, Chrudim III, Chrudim Typ povinné osoby: dle 2 AML zákona odst. 1 písm. b)

IČO: Palackého třída 801, Chrudim III, Chrudim Typ povinné osoby: dle 2 AML zákona odst. 1 písm. b) Systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření k naplnění povinností stanovených zákonem č. 253/2008 sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu,

Více

253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 1.4.2009 do částky 27/2009 Sb. a 11/2009 Sb.m.s. Obsah a text 253/2008 Sb. - poslední stav textu 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů

Více

Rámcová smlouva o platebních službách

Rámcová smlouva o platebních službách Rámcová smlouva o platebních službách uzavřená v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Občanský zákoník ), a zákona č. 284/2009

Více

253/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ČÁST PRVNÍ

253/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ČÁST PRVNÍ 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Změna: 285/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb., 199/2010

Více

OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU ( AML ) Název: Vnitřní směrnice č.: 5/2012

OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU ( AML ) Název: Vnitřní směrnice č.: 5/2012 Název: Vnitřní směrnice č.: 5/2012 Obsah: OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU ( AML ) Systém vnitřních zásad, postupů a kontrolních opatření zamezujících legalizaci

Více

Věstník ČNB částka 14/2003 ze dne 16. září 2003

Věstník ČNB částka 14/2003 ze dne 16. září 2003 Třídící znak 1 0 1 0 3 5 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 1 ZE DNE 8. ZÁŘÍ 2003 K VNITŘNÍMU ŘÍDICÍMU A KONTROLNÍMU SYSTÉMU BANKY PRO OBLAST PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI 0 Česká národní

Více

P R O T E R M Í N O V A N Ý V K L A D F I X

P R O T E R M Í N O V A N Ý V K L A D F I X P R O D U K T O V É O B C H O D N Í P O D M Í N K Y P R O T E R M Í N O V A N Ý V K L A D F I X Tyto produktové obchodní podmínky (dále jen POP ) upravují právní vztahy mezi Evropsko-ruskou bankou, a.s.

Více

Identifikace Investora - právnická osoba EUR

Identifikace Investora - právnická osoba EUR FCZIDENCPI-5-1712 Identifikace Investora Pravidla pro vyplnění tohoto formuláře - povinné údaje formuláře k vyplnění V uvedených případech vyplňujete následující části tohoto formuláře: Investor Právnická

Více

OPATŘENI PROTI LEGALIZACI VÝNOSU Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU (AML/ CFT)

OPATŘENI PROTI LEGALIZACI VÝNOSU Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU (AML/ CFT) 1 OPATŘENI PROTI LEGALIZACI VÝNOSU Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU (AML/ CFT) vnitřní předpis závazný pro zaměstnance, vázané zástupce a ostatní spolupracující osoby společnosti 2 Předmět vnitřního

Více

ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ 0 Tento dokument obsahuje přehledné a srozumitelné informace o tom, jakým způsobem správce osobních údajů společnost REDSIDE investiční společnost, a.s., IČ: 24244601, se

Více

Oznámení o výkonu činnosti v hostitelském členském státě

Oznámení o výkonu činnosti v hostitelském členském státě Oznámení o výkonu činnosti v hostitelském členském státě I. SPRÁVNÍ ORGÁN 1. Název a adresa správního orgánu Název správního orgánu Česká národní banka Sídlo Na Příkopě 28, Praha 1, 115 03 Podatelna Senovážná

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO ZÁKLADNÍ PLATEBNÍ ÚČET

OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO ZÁKLADNÍ PLATEBNÍ ÚČET OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO ZÁKLADNÍ PLATEBNÍ ÚČET OBCHODNÍ PODMÍNKY BANKY CREDITAS a.s. PRO ZÁKLADNÍ PLATEBNÍ ÚČET ÚČINNÉ OD 9. 7. 2017 OBSAH 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2 1.1 Úvod 2 1.2 Vymezení pojmů a výkladová

Více

ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ZÁKON č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákona: - č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v

Více

o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Změna: 285/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb., 199/2010

Více

Identifikace Investora právnická osoba

Identifikace Investora právnická osoba Identifikace Investora právnická osoba v5 I. Společnost Prostřednictvím tohoto formuláře získává Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. se sídlem Na Pankráci 1720/123, 140 21 Praha 4, IČ

Více

253/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

253/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákonů č. 285/2009 Sb., 227/2009 Sb., 281/2009 Sb., 199/2010

Více

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015 Třídící znak 2 0 1 1 5 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015 k některým ustanovením zákona o bankách a zákona o spořitelních a úvěrních družstvech týkajícím se jednotné licence

Více

ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení. Předmět úpravy 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákonů č. 227/2009 Sb., č. 281/2009 Sb., č. 285/2009 Sb., č.

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Společnost A Z Risk Service spol. s r.o., IČO: 61169901, se sídlem Pod Stráží 462/9, 323 00 Plzeň, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Plzni pod

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Stránka 1 z 10 Zpracování osobních údajů Obchodní společnost, se sídlem, Nové Město, 120 00 Praha 2, IČ: 06958851 (dále jen jako Společnost ) v postavení správce osobních údajů poskytuje v souladu s čl.

Více

Zákon č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

Zákon č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Zákon č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákona: - č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v

Více

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR 1. Účel materiálu Účelem materiálu je poskytnout auditorům

Více

ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ZÁKON č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákona: - č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v

Více

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR

Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR Postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu Metodická pomůcka Komory auditorů ČR 1. Účel materiálu Účelem materiálu je poskytnout auditorům

Více

Hodnocení rizikovosti klienta

Hodnocení rizikovosti klienta Hodnocení rizikovosti klienta Pavel Polášek ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB 6. 4. 2017 Obsah 1. Nové požadavky na "hodnocení rizik" (RBA) 2. Hodnocení rizik na úrovni České republiky 3. Hodnocení

Více

FAÚ Finanční analytický útvar. Ministerstvo financí ČR Mgr. René Urban

FAÚ Finanční analytický útvar. Ministerstvo financí ČR Mgr. René Urban FAÚ Ministerstvo financí ČR Mgr. René Urban 1. FAÚ - Obsah prezentace Činnost FAÚ Zákonná úprava Spolupráce s Policií ČR, daňovou a celní správou 2. - zařazení, struktura Ministr financí Náměstek ministra

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU OBCE DOBRÁ VODA U ČESKÝCH BUDĚJOVIC (dále jen pravidla) I. Základní ustanovení

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU OBCE DOBRÁ VODA U ČESKÝCH BUDĚJOVIC (dále jen pravidla) I. Základní ustanovení PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU OBCE DOBRÁ VODA U ČESKÝCH BUDĚJOVIC (dále jen pravidla) I. Základní ustanovení 1. Účelem těchto Pravidel je stanovit jednotný postup při poskytování dotací z

Více

N_STFS 9. Financování trestné činnosti, jejích hospodářských důsledků a opatření proti legalizaci výnosů

N_STFS 9. Financování trestné činnosti, jejích hospodářských důsledků a opatření proti legalizaci výnosů N_STFS 9. Financování trestné činnosti, jejích hospodářských důsledků a opatření proti legalizaci výnosů 27.11.2013 zimní semestr 2013 Ing. Arnošt Klesla, Ph.D. Změna programu přednášek N STFS Téma 10.

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1442 Sbírka zákonů č. 134 / 2013 134 ZÁKON ze dne 7. května 2013 o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Částka 80. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

Částka 80. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Strana 3686 Sbírka zákonů č. 253 / 2008 253 ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

253/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června 2008. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

253/2008 Sb. ZÁKON. ze dne 5. června 2008. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Změna: 285/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb., 199/2010

Více

Z Á K O N č. 253/ S b.

Z Á K O N č. 253/ S b. Z Á K O N č. 253/ 2 0 0 8 S b. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákona: - č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé

Více

SYSTÉM VNITŘNÍCH ZÁSAD PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU (AML)

SYSTÉM VNITŘNÍCH ZÁSAD PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU (AML) SYSTÉM VNITŘNÍCH ZÁSAD PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU (AML) verze 2.0 - červen 2017 Společnost finančních poradců, a.s. Vnitřní předpis Společnosti závazný pro centrálu

Více

253/2008 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

253/2008 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ

Více

Informace o základním platebním účtu v české měně

Informace o základním platebním účtu v české měně Informace o základním platebním účtu v české měně 1. POSTUP PŘI ZŘÍZENÍ ZÁKLADNÍHO PLATEBNÍHO ÚČTU 1.1. Zřízení základního platebního účtu WSPK zřizuje základní platební účet v české měně spotřebitelům,

Více

Státní občanství Titul před jménem Titul za jménem

Státní občanství Titul před jménem Titul za jménem *1* *PODPIS-ZM* Číslo Komisionářské smlouvy Dodatek ke Komisionářské smlouvě ZÁSTUPCE ING Bank N.V., společnost založená podle právního řádu Nizozemska, se sídlem Bijlmerplein 888, 1102 MG Amsterdam, Nizozemí

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Společnost Exkaso s.r.o., IČO: 269 70 601, se sídlem Topolská 952, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci Králové, odd. C, vložka 22325 (dále

Více

Částka 3 Ročník 2002. Vydáno dne 22. února 2002. O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 3 Ročník 2002. Vydáno dne 22. února 2002. O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 3 Ročník 2002 Vydáno dne 22. února 2002 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 4. Úřední sdělení České národní banky ze dne 13. února 2002 k ustanovení 411 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění zákona

Více

OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU ( AML - CFT ) Název: Vnitřní směrnice č.:

OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU ( AML - CFT ) Název: Vnitřní směrnice č.: Název: Vnitřní směrnice č.: Obsah: Přílohy: Určena: Vytvořil: Schválil: OPATŘENÍ PROTI LEGALIZACI VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU ( AML - CFT ) A/9/2019 Systém vnitřních zásad, postupů

Více

69/2006 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2006. o provádění mezinárodních sankcí ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

69/2006 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2006. o provádění mezinárodních sankcí ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 69/2006 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2006 o provádění mezinárodních sankcí Ve znění zákona č. 227/2009 Sb., 281/2009 Sb., 139/2011 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ

Více

o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 253/2008 Sb. ZÁKON ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Změna: 285/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb., 199/2010

Více

POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) 1. Náležitosti reklamace a stížnosti

POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) 1. Náležitosti reklamace a stížnosti POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) Každý klient GE Money Bank, a.s. (dále jen Banka ) má právo vyjádřit svou nespokojenost s poskytovanými bankovními službami, produkty či chováním

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Zákon č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ze dne 5. června 2008 ve znění zákona č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti

Více

Z Á K O N č. 253/ 2 0 0 8 S b.

Z Á K O N č. 253/ 2 0 0 8 S b. Z Á K O N č. 253/ 2 0 0 8 S b. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákona: - č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé

Více

ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ZÁKON č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění zákona: - č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v

Více

Město Luby. Čl. I. Úvodní ustanovení

Město Luby. Čl. I. Úvodní ustanovení Město Luby nám.5. května 164 tel.: 354 420 410 351 37 Luby tel./fax.: 354 420 419 IČO 00254053 e-mail: starosta@mestoluby.cz PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA LUBY NA PODPORU SPORTOVNÍCH

Více

ZÁKON č. 253/2008 Sb.

ZÁKON č. 253/2008 Sb. ZÁKON č. 253/2008 Sb. ze dne 5. června 2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ

Více

PRAVIDLA PŘIJÍMÁNÍ A PŘEDÁVÁNÍ POKYNŮ

PRAVIDLA PŘIJÍMÁNÍ A PŘEDÁVÁNÍ POKYNŮ PRAVIDLA PŘIJÍMÁNÍ A PŘEDÁVÁNÍ POKYNŮ Vnitřní směrnice č. 5/2015 Určena: Vytvořil: Schválil: Pro zákazníky Zprostředkovatele Compliance Jednatelka společnosti Platnost od: 1. 2. 2015 Účinnost od: 1. 2.

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO RICHEE PRODUKTY JUNIOR

OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO RICHEE PRODUKTY JUNIOR OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO RICHEE PRODUKTY JUNIOR OBCHODNÍ PODMÍNKY BANKY CREDITAS a.s. PRO RICHEE PRODUKTY JUNIOR ÚČINNÉ OD 14. 9. 2019 OBSAH 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2 1.1 Úvod 2 1.2 Vymezení pojmů a výkladová

Více

PODMÍNKY PLATEBNÍHO STYKU A VYUŽITÍ SBĚRNÉHO ÚČTU

PODMÍNKY PLATEBNÍHO STYKU A VYUŽITÍ SBĚRNÉHO ÚČTU PODMÍNKY PLATEBNÍHO STYKU A VYUŽITÍ SBĚRNÉHO ÚČTU vydané ANO spořitelním družstvem, IČ: : 26137755, se sídlem: Rohanské nábřeží 671/15, PSČ 186 00, Praha 8 zapsané v Obchodním rejstříku vedeném Městským

Více

PODMÍNKY PLATEBNÍHO STYKU A VYUŽITÍ SBĚRNÉHO ÚČTU

PODMÍNKY PLATEBNÍHO STYKU A VYUŽITÍ SBĚRNÉHO ÚČTU PODMÍNKY PLATEBNÍHO STYKU A VYUŽITÍ SBĚRNÉHO ÚČTU vydané Metropolitním spořitelním družstvem, IČ: 25571150, se sídlem: Sokolovská 394/17, 180 00 Praha 8 - Karlín, zapsaným v oddílu Dr, vložce 7890, obchodního

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Zpracování osobních údajů Informace pro klienty, potencionální klienty či osoby oslovené za účelem nabídky služeb Společnosti str. 2-5 Informace pro poradce Společnosti str. 6-9 Informace pro zaměstnance

Více

VEŘEJNOPRÁVNÍ S M L O U V A č. o poskytnutí dotace z rozpočtu města Sokolova

VEŘEJNOPRÁVNÍ S M L O U V A č. o poskytnutí dotace z rozpočtu města Sokolova Příloha č. 11 VEŘEJNOPRÁVNÍ S M L O U V A č. o poskytnutí dotace z rozpočtu města Sokolova Město Sokolov se sídlem v Sokolově, Rokycanova 1929, PSČ 356 01, zastoupené starostou. IČ: 259 586 bankovní spojení:

Více

ZÁZNAM O POSKYTNUTÍ INVESTIČNÍ SLUŽBY

ZÁZNAM O POSKYTNUTÍ INVESTIČNÍ SLUŽBY Investiční zprostředkovatel: ZFP akademie, a.s., IČ: 26304805, sídlo: 17. listopadu 3112/12, 690 02 Břeclav, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl B, vložka 3828 (dále jen

Více

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Příloha č. 1 Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (dále jen Pravidla ) 1. Splnění účelu projektu Příjemce

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3066 Sbírka zákonů č. 259 / 2014 259 ZÁKON ze dne 22. října 2014 o prekurzorech výbušnin a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (zákon o prekurzorech

Více

Zajištění svobodného přístupu k informacím

Zajištění svobodného přístupu k informacím Zajištění svobodného přístupu k informacím Vnitřní předpis 11/2014 Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331 530 02 Pardubice IČ 48161071 Č. j. DM-020/1743/2014 Originál: Sekretariát Platnost

Více