Informované souhlasy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informované souhlasy"

Transkript

1 Seznam: Informované souhlasy LH-RH test (gonadoliberinový) - muži... 2 LH-RH test (gonadoliberinový) - ženy... 3 ACTH test nízkodávkový (1µg)... 4 ACTH test základní (250 µg)... 5 Argininový test ke stimulaci růstového hormonu... 6 Captoprilový test... 7 Dexamethazonový supresní test... 8 Fludrocortizonový test... 9 Glukagonový test Glukagonový test ke stimulaci růstového hormonu Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci kortizolu a ACTH Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci růstového hormonu IVGT (Intravenózní glukózový toleranční test ) Stimulace kalcitoninu Mulitiaxiální test TRH test ACTH test 250 µg-blokády steroidogeneze OGTT-základní (Orální glukózový toleranční test-základní) Orální glukózový toleranční test na supresi růstového hormonu Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci růstového hormonu, kortizolu a ACTH Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci růstového hormonu - děti Clonidinový test na zjištění sekrece růstového hormonu - děti Strana 1 (celkem 25)

2 Pacient: Dnešního dne jsem byl lékařem poučen o diagnostickém testu, který mi má být LH-RH test (gonadoliberinový) - muži Účelem tohoto testu je posouzení regulace a hormonální funkce pohlavních orgánů. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly horní končetiny. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Do žíly vám bude podána testovací látka gonadorelin (LHRH Ferring inj. 0,1mg) hormon, který je produkován v lidském mozku (hypothalamu) a podílí se na řízení endokrinní funkce pohlavních orgánů. Odběry krve budou provedeny z kanyly před podáním testovací látky, dále v pravidelných časových intervalech po dobu 180 minut. Na konci vyšetření Vám bude změřen krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Byl jsem dále poučen, že lékařem doporučený výkon může být provázen následujícími riziky: Zavedení nitrožilní kanyly může být provázeno vznikem krevní podlitiny, alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci. souhlasu a měl jsem možnost klást mu otázky, na které mi řádně odpověděl. Prohlašuji, že jsem shora uvedenému poučení plně porozuměl a výslovně souhlasím Vlastnoruční podpis pacienta /zákonného zástupce: Strana 2 (celkem 25)

3 Pacient: Dnešního dne jsem byla lékařem poučena o diagnostickém testu, který mi má být LH-RH test (gonadoliberinový) - ženy Účelem tohoto testu je posouzení regulace a hormonální funkce pohlavních orgánů. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly horní končetiny. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Do žíly vám bude podána testovací látka gonadorelin (LHRH Ferring inj. 0,1mg) hormon, který je produkován v lidském mozku (hypothalamu) a podílí se na řízení endokrinní funkce pohlavních orgánů. Odběry krve budou provedeny z kanyly před podáním testovací látky, dále v pravidelných časových intervalech po dobu 120 minut. Na konci vyšetření Vám bude změřen krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Byla jsem dále poučena, že lékařem doporučený výkon může být provázen následujícími riziky: Zavedení nitrožilní kanyly může být provázeno vznikem krevní podlitiny, alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci. souhlasu a měla jsem možnost klást mu otázky, na které mi řádně odpověděl. Prohlašuji, že jsem shora uvedenému poučení plně porozuměla a výslovně souhlasím Vlastnoruční podpis pacienta /zákonného zástupce: Strana 3 (celkem 25)

4 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být ACTH test nízkodávkový (1µg) Účelem tohoto testu je vyšetření funkce nadledvin. Řada onemocnění (autoimunitní diabetes, autoimunitní postižení funkce štítné žlázy a další ) může být spojena s postižením funkce nadledvin.v průběhu tohoto testu Vám bude podán do žíly hormon ACTH, který je centrálním regulačním hormonem tvorby nadledvinových hormonů. Tento hormon se tvoří v lidském těle v hypofýze. V průběhu testu budeme sledovat měnící se hladinu nadledvinových hormonů v krvi jako odpověď na podaný regulační hormon. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po zavedení kanyly vám bude podána testovací látka ACTH (Synacthen 1µg, Novartis).Odběry krve budou provedeny z kanyly v čase před a za 30 min, 40 minut a 60 minut po podání testovací látky. Na konci vyšetření Vám bude opět změřen krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. V současné době hormon ACTH ve formě léčivého přípravku Synacthen není registrován v České republice, ale je registrován v jiných zemích Evropské unie. Registraci provádí v dané zemi výrobce, je pouze otázkou ekonomickou. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci, podání testovací látky není spojeno s výskytem subjektivně nepříjemných pocitů. s provedením popsaného diagnostického testu s použitím preparátu Synacthen. Vlastnoruční podpis pacienta (u dětí zákonného zástupce): Strana 4 (celkem 25)

5 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být ACTH test základní (250 µg) Účelem tohoto testu je vyšetření funkce nadledvin. Řada onemocnění (autoimunitní diabetes, autoimunitní postižení funkce štítné žlázy a další ) může být spojena s postižením funkce nadledvin.v průběhu tohoto testu Vám bude podán nitrosvalově hormon ACTH, který je centrálním regulačním hormonem tvorby nadledvinových hormonů. Tento hormon se tvoří v lidském těle v hypofýze. V průběhu testu budeme sledovat měnící se hladinu nadledvinových hormonů v krvi jako odpověď na podaný regulační hormon. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po zavedení kanyly vám bude podána testovací látka ACTH (Synacthen 250 µg Novartis) nitrosvalově. Odběry krve budou provedeny z kanyly v čase před a za 30 minut, 40 minut a 60 minut po podání testovací látky. Na konci vyšetření Vám bude opět změřen krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. V současné době hormon ACTH ve formě léčivého přípravku Synacthen není registrován v České republice, ale je registrován v jiných zemích Evropské unie. Registraci provádí v dané zemi výrobce, je pouze otázkou ekonomickou. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. V místě aplikace do svalu může dojít k drobné podlitině a bolestivosti. Podání testovací látky může vést k alergické reakci. s provedením popsaného diagnostického testu s použitím preparátu Synacthen. Vlastnoruční podpis pacienta (u dětí zákonného zástupce): Strana 5 (celkem 25)

6 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Argininový test ke stimulaci růstového hormonu Účelem tohoto testu je vyšetření tvorby růstového hormonu v hypofýze. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, v klidu na lůžku. Před zahájením testu budete vyšetřeni lékařem, změřen krevní tlak, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena kanyla do obou loketních žíl na horních končetinách. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření budou kanyly ošetřeny heparinovou zátkou. Po prvním odběru krve a po stanovení hladiny krevního cukru vám bude podána testovací látka Arginin chlorid 21% ( množství podle vaší tělesné hmotnosti) formou nitrožilní infuse po dobu 30 minut. Další odběry krve následují po ukončení infuse a v pravidelných 30 min intervalech po dobu 2 hodin. Před propuštěním vám bude opět zkontrolován krevní tlak, hladina krevního cukru. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci. Strana 6 (celkem 25)

7 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Captoprilový test Účelem tohoto testu je vyšetření nadledvin týkající se regulace krevního tlaku. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po prvním odběru krve vám bude podána tableta testovací látky captopril (Tensiomin 25mg). Další odběr krve vám bude proveden za 3 hodiny po podání captoprilu. Před propuštěním vám bude opět změřen krevní tlak. Po dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci. Testovací látka může u některých pacientů vyvolat suchý kašel, pokles krevního tlaku, motání hlavy. Strana 7 (celkem 25)

8 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Dexamethazonový supresní test Účelem tohoto testu je vyšetření funkce nadledvin. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, ve dnou následujících dnech. 1. den mezi hod) vám bude proveden odběr krve ze žíly. Tentýž den večer ve 23 hod polknete 2 tablety testovací látky (Dexamethazon 0,5mg). 2. den ráno vám bude opět proveden odběr krve, ve stejnou hodinu jako 1.den. Odběry krve provádí zdravotní sestra. Odběr krve může být provázen vznikem krevní podlitiny (hematomu), alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může být vzácně provázeno alergickou reakcí. Strana 8 (celkem 25)

9 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Fludrocortizonový test Účelem tohoto testu je vyšetření nadledvin ve vztahu k řízení krevního tlaku.vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno. Provádí se dva odběry krve, 1. a 3. den. 1. den ráno mezi 7.-9.hod vám bude proveden odběr krve ze žíly. Po odběru krve začnete pravidelně užívat 1 tabletu Fludrocortizon 0,1mg po 6 hodinách, celkem 8 tablet. 3. den (po 48hod) ráno se opět dostavíte k odběru krve ve stejnou hodinu jako 1.den. Odběry krve provádí zdravotní sestra. Odběr krve může být provázen vznikem krevní podlitiny (hematomu), alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může být vzácně provázeno alergickou reakcí. Užívání testovací látky může být provázeno vzestupem krevního tlaku, otoky, bolestmi hlavy. V případě obtíží je jejich závažnost nutné konzultovat s odesílajícím lékařem. Strana 9 (celkem 25)

10 Pacient(ka) Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Glukagonový test Účelem tohoto testu je vyšetření endokrinní části pankreatu, která se podílí na regulaci glukózového metabolismu, tzv. sekreční kapacity Langerhansových ostrůvků pankreatu. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po změření glykémie vám bude do žíly (u dětí do svalu) podána testovací látka glukagon (Glukagen 1mg Hypokit) hormon, který je normálně tvořen ve slinivce a podílí se především na řízení metabolizmu glukózy. Odběry krve budou provedeny z kanyly před a za 6 minut po podání testovací látky. Na konci vyšetření Vám bude opět změřena glykémie a krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci, vzácnou komplikací může být výrazný vzestup krevního tlaku. U většiny pacientů je podání testovací látky provázeno krátkodobým pocením, nevolností a dyskomfortem, které je způsobeno přirozeným působení tohoto hormonu v zažívacím traktu. Tyto obtíže ustoupí do 1-3 min. Strana 10 (celkem 25)

11 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Glukagonový test ke stimulaci růstového hormonu Účelem tohoto testu je vyšetření tvorby růstového hormonu v hypofýze. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Před zahájením testu budete vyšetřeni lékařem, bude vám změřen krevní tlak, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena kanyla do loketní žíly na horní končetině. Po změření glykémie vám bude podána testovací látka glukagon (Glukagen 1mg Hypokit) hormon, injekcí do svalu. Glukagon je hormon, který je normálně tvořen ve slinivce a podílí se na řízení metabolizmu glukózy a stimuluje tvorbu růstového hormonu. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po celou dobu vyšetření vám bude průběžně kontrolována hladina glykémie, krevní tlak a puls, budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Odběry krve se provádí z kanyly v pravidelných intervalech po dobu 3 hodin. Po ukončení testu je nutné se najíst. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci, vzácnou komplikací může být výrazný vzestup krevního tlaku. U většiny pacientů je podání testovací látky provázeno krátkodobým pocením, nevolností a dyskomfortem, což je způsobeno přirozeným působení tohoto hormonu v zažívacím traktu. Tyto obtíže ustoupí do 1-3 min. Vlastnoruční podpis pacienta /zákonného zástupce: Strana 11 (celkem 25)

12 Pacient(ka) Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci kortizolu a ACTH Účelem tohoto testu je vyšetření funkce nadledvin a řízení jejich funkce z hypofýzy. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu budete vyšetřeni lékařem, bude vám změřen krevní tlak, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Během vyšetření je nutno dosáhnout poklesu poklesu hladiny krevního cukru (glykémie) pod 2,2mmol/l, která je podmínkou úspěšného provedení testu. Fyziologické rozmezí glykémie nalačno je 3,5-5,6mmol/l. Poklesu glykémie se dosahuje nitrožilním jednorázovým podáním rychle působícího insulinu (Actrapid HM ) v dávce dle vaší tělesné hmotnosti. Po celou dobu vyšetření vám bude průběžně kontrolována hladina glykémie, krevní tlak a puls, budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Odběry krve se provádí z kanyly v pravidelných intervalech po dobu 2hodin. Po ukončení testu je nutné se najíst, aby se hladina vašeho krevního cukru (glykémie) normalizovala. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Během vyšetření pokles glykémie může být provázen slabostí, únavou, pocitem hladu, poruchami vizu, pocitem tepla, pocením, zrychlením srdeční akce. Při poklesu glykémie provázeném většími obtížemi je možné rychle upravit glykémii a zmírnit obtíže nitrožilním podáním koncentrované 40% glukosy. V dne Strana 12 (celkem 25)

13 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci růstového hormonu Účelem tohoto testu je vyšetření tvorby růstového hormonu v hypofýze. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Před zahájením testu budete vyšetřeni lékařem, bude vám změřen krevní tlak, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Během vyšetření je nutno dosáhnout poklesu poklesu hladiny krevního cukru (glykémie) pod 2,2 mmol/l, která je podmínkou úspěšného provedení testu. Fyziologické rozmezí glykémie nalačno je 3,5-5,6mmol/l. Poklesu glykémie se dosahuje nitrožilním jednorázovým podáním rychle působícího insulinu (Actrapid HM ) v dávce dle vaší tělesné hmotnosti. Po celou dobu vyšetření vám bude průběžně kontrolována hladina glykémie, krevní tlak a puls, budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Odběry krve se provádí z kanyly v pravidelných intervalech po dobu 2hodin. Po ukončení testu je nutné se najíst, aby se hladina vašeho krevního cukru (glykémie) normalizovala. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Během vyšetření pokles glykémie může být provázen slabostí, únavou, pocitem hladu, poruchami vizu, pocitem tepla, pocením, zrychlením srdeční akce. Při poklesu glykémie provázeném většími obtížemi je možné rychle upravit glykémii a zmírnit obtíže nitrožilním podáním koncentrované 40% glukosy. Strana 13 (celkem 25)

14 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být IVGT (Intravenózní glukózový toleranční test ) Účelem tohoto testu je vyšetření endokrinní části pankreatu, která se podílí na regulaci glukózového metabolismu, tzv. časné fáze sekrece insulinu. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Na začátku vyšetření vám bude změřen krevní tlak, do loketní žíly horní končetiny vám bude zavedena nitrožilní kanyla, změřena hladina glykémie. Kanyla slouží během vyšetření k podání testovací látky - 40% roztok glukosy (množství podle vaší tělesné hmotnosti) a odběrům krve k laboratornímu vyšetření během těstu. Odběry jsou prováděny v 1. a 3. minutě po podání testovací látky. Mezi jednotlivými odběry bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Na závěr vyšetření vám bude opět změřena glykémie a krevní tlak. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k přechodné bolestivosti žíly v místě podání. Strana 14 (celkem 25)

15 Pacient(ka) Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Stimulace kalcitoninu Účelem tohoto testu je vyšetření tvorba hormonu kalcitoninu štítnou žlázou. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Po prvním odběru krve vám bude podána do žíly testovací látka kalcium (Calcium gluconicum 1amp/100mg). Podání kalcia vede k uvolnění sledovaného hormonu calcitoninu. Další odběr krve následuje 5 min po podání testovací látky. Na konci testu Vám bude opět změřen krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k pocitu tepla, pocení, nevolnosti, zrychlení srdeční akce. Tyto obtíže jsou mírné a přechodné, ustoupí do cca 2 minut. Strana 15 (celkem 25)

16 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Mulitiaxiální test Účelem tohoto testu je společné vyšetření hormonální funkce a řízení hypofýzy, štítné žlázy, nadledvin a pohlavních orgánů. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Před zahájením testu budete vyšetřeni lékařem, bude vám změřen krevní tlak, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena kanyla do loketní žíly na obou horních končetinách. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Během vyšetření je nutno dosáhnout poklesu hladiny krevního cukru (glykémie) pod 2,2 mmol/l, která je podmínkou úspěšného provedení testu. Fyziologické rozmezí glykémie nalačno je 3,5-5,6mmol/l. Poklesu glykémie se dosahuje nitrožilním jednorázovým podáním rychle působícího insulinu (Actrapid HM) v dávce dle vaší tělesné hmotnosti. Dále vám budou podány testovací látky gonadorelin (LHRH Ferring inj. 0,1mg), thyreoliberin (Relefact TRH 0,2mg). Obě látky jsou přirozeně produkovány v hypotalamu (část mozku) a podílí se na regulaci hormonální funkce štítné žlázy a pohlavních orgánů. Odběry krve se provádí z kanyly v pravidelných intervalech po dobu 3 hodin. Po celou dobu vyšetření vám bude průběžně kontrolována hladina glykémie, krevní tlak a puls, budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Odběry krve se provádí z kanyly v pravidelných intervalech po dobu 2hodin. Po ukončení testu je nutné se najíst,aby se hladina vašeho krevního cukru (glykémie) normalizovala. Testovací látka TRH není v současné době registrována v České republice, ale je registrována v jiných zemích Evropské unie. Registraci provádí v dané zemi výrobce, je pouze otázkou ekonomickou. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Během vyšetření pokles glykémie může být provázen celkovou slabostí, únavou, pocitem hladu, poruchami vizu, pocitem tepla, pocením, zrychlením srdeční akce. Při poklesu glykémie provázeném výraznými obtížemi je možné aktuálně zvýšit glykémii a zmírnit obtíže nitrožilním podáním koncentrované 40%glukosy. Podání testovacích látek může vést k alergické reakci. U některých pacientů podání testovací látky TRH je provázeno mírnou nevolností, nucením na močení, pocitem tepla, vzestupem krevního tlaku, tyto obtíže jsou krátkodobé, samy ustoupí do cca 3minut. s provedením popsaného diagnostického testu a s použitím preparátu Relefact-TRH. Vlastnoruční podpis pacienta (zákonného zástupce): Strana 16 (celkem 25)

17 Pacient: Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být TRH test Účelem tohoto testu je posouzení funkce štítné žlázy a jejího řízení. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, na lačno, na lůžku. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena kanyla do loketní žíly horní končetiny. Mezi jednotlivými odběry v průběhu vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Do žíly vám bude kanylou podána testovací látka thyreoliberin (Relefact TRH 0,2mg) hormon, který je produkován v hypothalamu (část mozku) a podílí se regulaci funkce štítné žlázy. Odběry krve budou provedeny z kanyly před podáním testovací látky a následně v pravidelných časových intervalech po dobu 60 minut. Na konci vyšetření Vám bude opět změřen krevní tlak. Testovací látka není v současné době registrována v České republice, ale je registrována v jiných zemích Evropské unie. Registraci provádí v dané zemi výrobce, je pouze otázkou ekonomickou. Zavedení nitrožilní kanyly může být provázeno vznikem hematomu, alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k alergické reakci, U některých pacientů podání testovací látky je provázeno mírnou nevolností, nucením na močení, pocitem tepla, vzestupem krevního tlaku, tyto obtíže jsou krátkodobé, samy ustoupí do cca 3minut. souhlasu a měl jsem možnost klást mu otázky, na které mi řádně odpověděl. s provedením popsaného diagnostického testu a s požitím preparátu Relefact-TRH. Strana 17 (celkem 25)

18 Zdravotnické zařízení: Endokrinologický ústav, Národní 8, Praha 1 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o zdravotním výkonu, který mi má být ACTH test 250 µg-blokády steroidogeneze Účelem tohoto zdravotního výkonu je posouzení tvorby hormonů v kůře nadledvin. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, v leže na lůžku, nalačno, mezi hodinou dopoledne. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, do loketní žíly na horní končetině vám bude zavedena kanyla. Kanyla slouží během vyšetření k odběrům krve a mezi jednotlivými odběry bude ošetřena heparinovou zátkou. Po prvním odběru krve vám bude aplikována nitrosvalově (hýžďový sval) injekce hormonu ACTH (Synacthen 250ug), který stimuluje sekreci hormonů v kůře nadledvin. Další odběry krve budou provedeny z kanyly za 30 a za 60 minut po injekci. Po celou dobu testu budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Testovací látka není v současné době registrována v České republice, ale je registrována v jiných zemích Evropské unie. Registraci provádí v dané zemi výrobce, je pouze otázkou ekonomickou. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Podání testovací látky může vést k podlitině a bolestivosti v místě aplikace, k alergické reakci. s provedením popsaného diagnostického testu a s použitím preparátu Synacthen. Strana 18 (celkem 25)

19 Zdravotnické zařízení: Endokrinologický ústav, Národní 8, Praha 1 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o zdravotním výkonu, který mi má být OGTT-základní (Orální glukózový toleranční test-základní) Účelem tohoto zdravotního výkonu je: vyšetření glukózového metabolizmu. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Zdravotní výkon bude probíhat takto: Vyšetření se provádí ambulantně. První odběr se provádí na lačno, další po 60 a 120 minutách po vypití testovací látky (75g glukozy) rozpuštěné ve 250ml vody nebo čaje. Po dobu vyšetření budete pod dozorem zdravotní sestry odběrového boxu. Byl jsem dále poučen(a), že lékařem doporučený výkon má následující rizika: Odběr krve ze žíly může být provázen vznikem krevní podlitiny (hematomu), alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Vypití testovací látky glukózy může vést k mírným a přechodným zažívacím obtížím. Vlastnoruční podpis pacienta: Strana 19 (celkem 25)

20 Zdravotnické zařízení: Endokrinologický ústav, Národní 8, Praha 1 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen(a) o zdravotním výkonu, který mi má být Orální glukózový toleranční test na supresi růstového hormonu Účelem tohoto zdravotního výkonu je: Vyšetření regulace tvorby růstového hormonu v hypofýze. Vzestup hladiny krevního cukru po podání glukosy vede k poklesu tvorby růstového hormonu v hypofýze Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Zdravotní výkon bude probíhat takto: Vyšetření probíhá ambulantně, v klidu (na lůžku nebo v sedě), nalačno. Před zahájením testu vám bude změřen krevní tlak, zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Po změření glykémie vám bude podána testovací látka glukosa (75 g rozpuštěná v čaji).. Odběry krve vám budou dále prováděny z kanyly v pravidelných intervalech po dobu dvou hodin, mezi odběry bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Na konci vyšetření vám bude opět zkontrolována glykémie a krevní tlak. Po celou dobu vyšetření budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Byl(a) jsem poučen(a), že lékařem doporučený výkon má následující rizika: Odběr krve ze žíly může být provázen vznikem krevní podlitiny (hematomu), alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Vypití testovací látky glukózy může vést k mírným a přechodným zažívacím obtížím. s provedením zdravotního výkonu: Vlastnoruční podpis pacienta: Strana 20 (celkem 25)

21 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci růstového hormonu, kortizolu a ACTH Účelem tohoto testu je vyšetření funkce nadledvin a řízení jejich funkce z hypofýzy a současně tvorby růstového hormonu v hypofýze. Vyšetření je hrazeno v rámci zdravotního pojištění. Vyšetření se provádí ambulantně, nalačno, na lůžku. Před zahájením testu budete vyšetřeni lékařem, bude vám změřen krevní tlak, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena kanyla do loketní žíly na horní končetině. Mezi jednotlivými odběry během vyšetření bude kanyla ošetřena heparinovou zátkou. Během vyšetření je nutno dosáhnout poklesu poklesu hladiny krevního cukru (glykémie) pod 2,2 mmol/l, která je podmínkou úspěšného provedení testu. Fyziologické rozmezí glykémie nalačno je 3,5-5,6mmol/l. Poklesu glykémie se dosahuje nitrožilním jednorázovým podáním rychle působícího insulinu (Actrapid HM ) v dávce dle vaší tělesné hmotnosti. Po celou dobu vyšetření vám bude průběžně kontrolována hladina glykémie, krevní tlak a puls, budete pod dohledem lékaře a zdravotní sestry. Odběry krve se provádí z kanyly v pravidelných intervalech po dobu 2hodin. Po ukončení testu je nutné se najíst,aby se hladina vašeho krevního cukru (glykémie) normalizovala. alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Během vyšetření pokles glykémie může být provázen slabostí, únavou, pocitem hladu, poruchami vizu, pocitem tepla, pocením, zrychlením srdeční akce. Při poklesu glykémie provázeném většími obtížemi je možné rychle upravit glykémii a zmírnit obtíže nitrožilním podáním koncentrované 40% glukosy. Vlastnoruční podpis pacienta: Strana 21 (celkem 25)

22 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Inzulinový hypoglykemický test ke stimulaci růstového hormonu - děti Vážení rodiče, milé děti, k objasnění příčin malého vzrůstu je součástí celého spektra vyšetření také provedení testů k zjištění, zda právě příčina malého vzrůstu u Vašeho dítěte není způsobená nedostatečnou sekrecí růstového hormonu v hypofýze. Standardně se u nás používají 2 testy (hypoglykemický a clonidinový). Tvorba růstového hormonu probíhá v předním laloku hypofýzy, během dne sekrece mírně kolísá, zvyšuje se v noci při spánku a po stimulech, jejichž navození uvedenými testy je nezbytné k vyšetření dostatečné tvorby růstového hormonu. Jedním ze stimulů je:hypoglykémie (snížená hladina cukru), dosažená aplikací rychle působícího inzulínu. Dávkování inzulínu je přesně spočítáno na hmotnost Vašeho dítěte. Na začátku testu bude zavedena kanyla po celou dobu testu, ze které budou prováděny odběry a je ošetřena heparinovou zátkou. Odběr krve je v 0 minutě, poté následuje bolus intravenozní aplikace spočítané dávky inzulínu a další odběr krve v 30. a v 60. minutě. Po celou dobu je dítě bedlivě sledováno lékařem a sestrou, průběžně je zjištována hladina cukru v krvi, měřen krevní tlak a puls dítěte. Test má výpovědní hodnotu při dosažení minimální hladiny glykemie 2,2 mmol/l, ta obvykle nastupuje asi minut po začátku aplikace inzulinu. Poučení: Testy se provádějí NALAČNO, vezměte s sebou svačinu a nápoj!!! V případě Vašeho zájmu můžete být přítomni po celou dobu testu (1,5 hod). Po 1 hodině je test ukončen, dítě se nají a před odchodem je lékařem klinicky vyšetřeno a zjištěna hladina krevního cukru. Hodnota hladiny krevního cukru v krvi by měla být po skončení testu již v normě. Poté je dítě propuštěno. Byl(a) jsem seznámen(a) s účelem a průběhem zdravotního výkonu. Dále jsem byl(a) poučen o možných rizicích tohoto výkonu. souhlasu a měl(a) jsem možnost mu klást otázky, na které mi řádně odpověděl. s provedením popsaného diagnostického testu. Strana 22 (celkem 25)

23 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl lékařem poučen(a) o diagnostickém testu, který mi má být Clonidinový test na zjištění sekrece růstového hormonu - děti Vážení rodiče, milé děti, k objasnění příčin malého vzrůstu je součástí celého spektra vyšetření také provedení testů k zjištění, zda právě příčina malého vzrůstu u Vašeho dítěte není způsobená nedostatečnou sekrecí růstového hormonu v hypofýze. Standardně se u nás používají 2 testy (hypoglykemický a clonidinový). Tvorba růstového hormonu probíhá v předním laloku hypofýzy, během dne sekrece mírně kolísá, zvyšuje se v noci při spánku a po stimulech, jejichž navození uvedenými testy je nezbytné k vyšetření dostatečné tvorby růstového hormonu. Jedním ze stimulů je pokles krevního tlaku dosažený perorálním podáním sladkého sirupu, obsahující látku Haemiton, působící na stimulaci sekrece růstového hormonu.na začátku testu bude zavedena kanyla po celou dobu testu, ze které budou prováděny odběry a je ošetřena heparinovou zátkou. Odběr krve je v 0 minutě, poté následuje vypití sladkého sirupu a další odběr krve v 30. a v 60. minutě. Po celou dobu je dítě bedlivě sledováno lékařem a sestrou, průběžně je zjištována hladina krevního tlaku dítěte. Test je velmi dobře snášen bez vedlejších nepříznivých reakcí, pouze s mírnou ospalostí, která je přechodná, koncem testu vymizí. Poučení: Testy se provádějí NALAČNO, vezměte s sebou svačinu a nápoj!!! V případě Vašeho zájmu můžete být přítomni po celou dobu testu (1,5 hod). Po 1 hodině je test ukončen, dítě se nají a před odchodem je lékařem klinicky vyšetřeno a zjištěna hodnota krevního tlaku. Tato hodnota by měla být po skončení testu již v normě. Poté je dítě propuštěno. Lékařem doporučený výkon má následující rizika: Odběr krve ze žíly může být provázen vznikem krevní podlitiny (hematomu), alergickou reakcí na desinfekci kůže a zdravotnický materiál. Byl(a) jsem seznámen(a) s účelem a průběhem zdravotního výkonu. Dále jsem byl(a) poučen o možných rizicích tohoto výkonu. souhlasu a měl(a) jsem možnost mu klást otázky, na které mi řádně odpověděl. s provedením popsaného diagnostického testu. Strana 23 (celkem 25)

24 Zdravotnické zařízení: Endokrinologický ústav, Národní 8, Praha 1 Pacient(ka): Dnešního dne jsem byl(a) lékařem poučen o léčbě, který mi má být provedena: Pulzní léčba kortikoidy u endokrinní orbitopatie Vzhledem k vašemu očnímu onemocnění v souvislosti s onemocněním štítné žlázy (endokrinní orbitopathii), vám byl(a) doporučena pulzní léčby kortikoidy. Léčba spočívá v infuzním podávání vysoké dávky kortikoidů. Endokrinní orbitopathie je chronické onemocnění charakterizované autoimunitním zánětem postihujících tkáně očnice. Kortikoidy se používají v téměř všech lékařských oborech pro svůj protizánětlivý účinek a schopnost tlumit autoimunitní záněty. Těchto vlastností se využívá také při pulzní léčbě kortikoidy s cílem zlepšení vašeho očního onemocnění. Léčba se provádí ambulantně, na lůžku, na lačno. Před podáním infuse budete vyšetřeni lékařem, bude vám změřen krevní tlak a tepová frekvence, provedeno EKG vyšetření. Poté vám bude zavedena nitrožilní kanyla do loketní žíly na horní končetině. Z kanyly bude odebrána krev k laboratornímu vyšetření. Poté vám bude podána infuse fyziologického roztoku s 1 g methylprednisolonu (Solu-Medrol) po dobu cca 2 hodin. Během infuse bude kontrolován v pravidelných intervalech váš krevní tlak, tepová frekvence, hladina krevního cukru. Po ukončení infuse Vám bude opět odebrána krev na laboratorní vyšetření, bude provedeno kontrolní EKG vyšetření. V době kdy nebude kanyla používána k odběru nebo podávání infuse bude ošetřena heparinovou zátkou. Po dobu podávání infuzní léčby a hodinu po jejím ukončení budete pod dohledem zdravotní sestry a lékaře. Léčba se ve stejném postupu opakuje tři náledující dny. Další třídenní cyklus opakujeme podle efektu léčby cca po 1 měsíci. Účinnost léčby se hodnotí při kontrolním sonografickém vyšetření orbit cca 2 týdny po podání třídenního cyklu léčby. Ve dnech, kdy vám bude podávána pulzní léčba, je nutné dodržovat klidový režim, zejména vyloučit zvýšenou fyzickou námahu. Podávání kortikoidů ve vysokých dávkách při pulzní léčbě může být spojeno s některými vedlejšími účinky a riziky, které souvisí se širokým působením kortikoidů na lidský organismus. Možnými riziky léčby může být vliv na kardiovaskulární systém - vzestup krevního tlaku, poruchy srdečního rytmu, metabolické změny - zejm. změny minerálů, otoky, zhoršení cukrovky, vliv na zažívací trakt - vznik či zhoršení vředové choroby, zánět slinivky břišní, působení na centrální mozkovou soustavu - změny nálady, deprese, nespavost, bolesti hlavy, zvýšené pocení, zčervenání pokožky, svalová slabost. Uvedené komplikace jsou vzácné, možnost jejich vzniku je ovlivněna celkovým zdravotním stavem pacienta. Strana 24 (celkem 25)

25 Prohlašuji a svým dále uvedeným vlastnoručním podpisem potvrzuji, že lékař, který mi poskytl poučení, mi osobně vysvětlil vše, co je obsahem tohoto písemného informovaného souhlasu a měl(a) jsem možnost klást mu otázky, na které mi řádně odpověděl. Prohlašuji, že jsem shora uvedenému poučení plně porozuměl(a) a výslovně souhlasím s provedením výše uvedené léčby. Současně prohlašuji, že v případě výskytu neočekávaných komplikací, vyžadujících neodkladné provedení dalších zákroků nutných k záchraně mého života nebo zdraví souhlasím s tím, aby byly provedeny veškeré další potřebné a neodkladné výkony. V dne Strana 25 (celkem 25)

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-59 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová ENDOKRINNÍ SYSTÉM ENDOKRINNÍ SYSTÉM Endokrinní systém je systém žláz s vnitřní sekrecí. Endokrinní žlázy produkují výměšky hormony,

Více

Hypoglykemické koma DEFINICE PŘÍČINY PŘÍZNAKY

Hypoglykemické koma DEFINICE PŘÍČINY PŘÍZNAKY Hypoglykemické koma DEFINICE Diabetes mellitus je chronické onemocnění metabolizmu glukózy charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi, tj. hyperglykemií. Při nadměrném množství inzulinu a nízké hladině

Více

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby:

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby: Diabetes mellitus 2. typu V současné době tvoří nemocní s diabetem v České republice cca 8 % populace, další část pacientů s diabetem zůstává stále ještě nediagnostikována (více než 2 % obyvatel). Výskyt

Více

JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU

JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU JAK ŘEŠIT CUKROVKU DIABETES MELLITUS II. TYPU JAK SE PROBLÉMY S CUKROVKOU II. TYPU PROJEVUJÍ: Hormon řídící přeměnu cukru v těle se nazývá inzulín a je produkován slinivkou břišní. Lépe řečeno Langerhansovými

Více

Regulace glykémie. Jana Mačáková

Regulace glykémie. Jana Mačáková Regulace glykémie Jana Mačáková Katedra fyziologie a patofyziologie LF OU Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy endokrinních žláz. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

Diabetes neboli Cukrovka

Diabetes neboli Cukrovka Diabetes mellitus Diabetes neboli Cukrovka Skupina onemocnění s nedostatkem nebo sníženým účinkem hormonu inzulinu Diabetes mellitus 1. typu Diabetes mellitus 2. typu Narušený metabolismus- vstřebávání

Více

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava 1/6 3.2.11.14 Cíl popsat stavbu hormonální soustavy - charakterizovat její činnost a funkci - vyjmenovat nejdůležitější hormony - uvést onemocnění, úrazy, prevenci, ošetření, příčiny - žlázy s vnitřním

Více

Žlázy s vnitřní sekrecí

Žlázy s vnitřní sekrecí Žlázy s vnitřní sekrecí Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 14. 11. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s rozmístěním a činností základních žláz s vnitřní

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP Výskyt cukrovky V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo

Více

1. PŘÍČINY AI 2. KLINICKÝ OBRAZ 3. DIAGNÓZA 4. LÉČBA

1. PŘÍČINY AI 2. KLINICKÝ OBRAZ 3. DIAGNÓZA 4. LÉČBA 1. PŘÍČINY AI 2. KLINICKÝ OBRAZ 3. DIAGNÓZA 4. LÉČBA 1. PŘÍČINY AI A) PRIMÁRNÍ AI (Addisonova nemoc) - idiopatická (včetně autoimunitní) (65%) - tuberkulózní (20%) - ostatní příčiny (15%) B) SEKUNDÁRNÍ

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury NL/W/0004/pdWS/002 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA ZMĚNA V SmPC

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Bricanyl 0,5 mg/ml injekční roztok terbutalini sulfas

Příbalová informace: informace pro uživatele. Bricanyl 0,5 mg/ml injekční roztok terbutalini sulfas Příbalová informace: informace pro uživatele Bricanyl 0,5 mg/ml injekční roztok terbutalini sulfas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA

Více

HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 21.9. 2009 Mgr. Radka Benešová Obecné zásady řízení a regulací: V organismu rozlišujeme dva základní

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Glucosum monohydricum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Glucosum monohydricum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Glukóza 5 Braun infuzní roztok Glucosum monohydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než Vám tento přípravek bude

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_19_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_19_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_19_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA ŠTÍTNÁ ŽLÁZA nejstarší žláza s vnitřní sekrecí u obratlovců (z fylogenetického hlediska) váží 30

Více

CZ PAR QUETIAPINUM. Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001. NL/W/0004/pdWS/001

CZ PAR QUETIAPINUM. Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001. NL/W/0004/pdWS/001 CZ PAR Název (léčivá látka/ přípravek) Číslo procedury QUETIAPINUM Seroquel UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 ART. NÁZVY PŘÍPRAVKŮ KLINICKÝCH STUDIÍ INN DRŽITELÉ PŘÍPRAVKŮ KLINICKÝCH STUDIÍ SCHVÁLENÉ

Více

Kelapril 5mg 7x14tbl.

Kelapril 5mg 7x14tbl. Kelapril 5mg 7x14tbl. Popis zboží: PŘÍBALOVÁ INFORMACE KELAPRIL 5 mg, potahované tablety pro psy kočky 1. JMÉNO A ADRESA DRŽITELE ROZHODNUTÍ O REGISTRACI A DRŽITELE POVOLENÍ K VÝROBĚ ODPOVĚDNÉHO ZA UVOLNĚNÍ

Více

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Bc. Blanka Sekerová Nutriční terapeutka Institut sportovního lékařství a.s. Vlastní poradenská činnost

Více

Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA

Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Co je důležité vědět o přípravku TASIGNA Přípravek TASIGNA je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. TASIGNA

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum Příloha č. 1 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls249285/2011, sukls249280/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CARVESAN 6,25 CARVESAN 25 tablety carvedilolum Přečtěte si pozorně

Více

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ - žláz s vnitřní sekrecí - neurohormony - tkáňové hormony endokrinní žláza exokrinní žláza vývod žlázy sekreční buňky sekreční buňky krevní vlásečnice Žlázy s vnitřní sekrecí endokrinní

Více

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x Platné znění částí vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn (vypouštěný text je přeškrtnut,

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System Blood Glucose Monitoring System Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka

Více

Kazuistika: Inkretiny při léčbě obezity a diabetu 2. typu

Kazuistika: Inkretiny při léčbě obezity a diabetu 2. typu Kazuistika: Inkretiny při léčbě obezity a diabetu 2. typu Jaromíra Gajdová II. Interní klinika LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR) dexamethasonu (kromě

Více

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU je uskutečňováno prostřednictvím: hormonů neurohormonů tkáňových hormonů endokrinní žlázy vylučují látky do krevního oběhu

Více

Kortizol, ACTH. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division

Kortizol, ACTH. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division Kortizol, ACTH Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division ACTH: biochemie a fyziologie Hormon peptidové povahy, 39 AMK Produkován předním lalokem hypofýzy Cirkadiánní rytmus nejvyšší koncentrace v

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Eva Matoušková

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Eva Matoušková Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Eva Matoušková 1.10.2010 Inzulín Hormon slinivky břišní /pankreas/ Funkce inzulínu 1/ reguluje metabolismus

Více

Národní onkologické centrum V. A. Fanardžyana

Národní onkologické centrum V. A. Fanardžyana Národní onkologické centrum V. A. Fanardžyana Klinické studie provedené v Národním onkologickém centru, s nádorovým onemocněním mléčné žlázy, konečníku, střeva, plic a děložního čípku. STANDARDNÍ CHEMOTERAPIE,

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ Studie Mladý ječmen STUDIE NA MLADÝ JEČMEN / r. 2002 Studii vypracoval MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways s.r.o.. Probíhala v roce 2002 v období podzim-zima - v období velké

Více

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat 1 VÝSKYT TĚHOTENSKÉ CUKROVKY SE STÁLE ZVYŠUJE Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu sacharidů v těhotenství, která je způsobena negativním vlivem

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Co je důležité vědět o přípravku Tasigna... Přípravek Tasigna je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. Tasigna se používá k léčbě leukemie nazývané chronická

Více

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE.

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE. Příručka pacienta Bylo Vám diagnostikováno onemocnění se syndromem chronické pánevní bolesti? Zažili jste pánevní bolest nebo nepříjemné pocity po dobu nejméně 3 z posledních 6 měsíců? Jste starší 18 let?

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls79892/2011 a příloha ke sp. zn. sukls136154/2011

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls79892/2011 a příloha ke sp. zn. sukls136154/2011 Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls79892/2011 a příloha ke sp. zn. sukls136154/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE SUSTANON 250 250 mg/ml, injekční roztok Testosteroni

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas

Příbalová informace: informace pro pacienta. Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas sp. zn. sukls127842/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Norethisteron Zentiva 5 mg, tablety norethisteroni acetas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka správného přístupu a to nejen z lékařského hlediska,

Více

evito laboratorní vyšetření úrovně kompenzace diabetika

evito laboratorní vyšetření úrovně kompenzace diabetika evito laboratorní vyšetření úrovně kompenzace diabetika Důležitým cílem léčby cukrovky je u každého diabetika především normalizovat glykémii, nebo ji maximálně přiblížit k normálním hodnotám. Ukazateli

Více

ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen 2010 Mgr. Radka Benešová ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ Hormony jsou produkty

Více

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba MUDr. Zdeňka Vyhnánková Hormonální změny během menstruačního cyklu do ovulace stoupá hladina estrogenů 10x, hladina progesteronu je nulová v druhé polovině

Více

PŘÍLOHA I. Page 1 of 5

PŘÍLOHA I. Page 1 of 5 PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ, LÉKOVÁ FORMA, KONCENTRACE VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU, ŽIVOČIŠNÉ DRUHY, ZPŮSOB(Y) PODÁNÍ, DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH Page 1 of 5 Členský stát Žadatel

Více

BAVENCIO (avelumab) Váš průvodce informacemi pro pacienta

BAVENCIO (avelumab) Váš průvodce informacemi pro pacienta Váš průvodce informacemi pro pacienta BAVENCIO (avelumab) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Fludeoxyglucose (18F) Biont 200 1300 MBq/ml injekční roztok FLUDEOXYGLUCOSUM ( 18 F)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Fludeoxyglucose (18F) Biont 200 1300 MBq/ml injekční roztok FLUDEOXYGLUCOSUM ( 18 F) Sp.zn. sukls117503/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Fludeoxyglucose (18F) Biont 200 1300 MBq/ml injekční roztok FLUDEOXYGLUCOSUM ( 18 F) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/

z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/ http://www.kardiobtl.cz/produkty/diag-ultrazvuky-ge/ge-vivid-7/ K l i n i c k á p r o p e d e u t i k a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického

Více

Onemocnění slinivky břišní. Diabetes mellitus. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová

Onemocnění slinivky břišní. Diabetes mellitus. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Onemocnění slinivky břišní Diabetes mellitus Autor: Mgr. Anna Kotvrdová Vzdělávací oblast: Vybrané kapitoly z klinických oborů Tematický okruh: Diabetes mellitus a jeho komplikace Mezioborové přesahy a

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Dilatrend 25 tablety Carvedilolum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Dilatrend 25 tablety Carvedilolum sp. zn.: sukls144781/2012 a sp. zn.: sukls88569/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Dilatrend 25 tablety Carvedilolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem

Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem Soubor pøednášek ze semináøe Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem Semináøe se konají na 14 místech ÈR v období únor duben 2009 1. Péèe o pacienta s nespavostí Diagnostika a nefarmakologická

Více

CAPRELSA (vandetanibum) Pokyny pro pacienty a pečovatele ohledně dávkování a monitorování (pediatrické použití)

CAPRELSA (vandetanibum) Pokyny pro pacienty a pečovatele ohledně dávkování a monitorování (pediatrické použití) CAPRELSA (vandetanibum) Pokyny pro pacienty a pečovatele ohledně dávkování a monitorování (pediatrické použití) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací

Více

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky České Budějovice 4 24.05.2004 Podkladem pro zpracování dat v této informaci o činnosti oboru diabetologie

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Univerzita Pardubice Chemicko-technologická fakulta Katedra analytické chemie

Univerzita Pardubice Chemicko-technologická fakulta Katedra analytické chemie Univerzita Pardubice Chemicko-technologická fakulta Katedra analytické chemie 12. licenční studium PYTHAGORAS Statistické zpracování dat 1.1 Využití tabulkového procesoru jako laboratorního deníku Semestrální

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

Péče o klienta s diabetem mellitem

Péče o klienta s diabetem mellitem Bronzový Standard SANATORY č. 3 Péče o klienta s diabetem mellitem Diabetes mellitus (cukrovka) Inzulin Glykemie Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Vydala Asociace péče o seniory Pardubice, březen 2017 Asociace

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Insulatard 100 m.j./ml Injekční suspenze v injekční lahvičce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum sp.zn. sukls184192/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Farmakoterapie vs. režimová opatření dieta a pohyb. Péče o nemocné s diabetem ve světě a u nás. Tomáš Pelcl 3. Interní klinika VFN

Farmakoterapie vs. režimová opatření dieta a pohyb. Péče o nemocné s diabetem ve světě a u nás. Tomáš Pelcl 3. Interní klinika VFN Farmakoterapie vs. režimová opatření dieta a pohyb Péče o nemocné s diabetem ve světě a u nás Tomáš Pelcl 3. Interní klinika VFN Farmakoterapie Tablety: Metformin Deriváty sulfonylurey Pioglitazon Inhibitory

Více

INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DIPIDOLOR, 7,5 mg/ml, injekční roztok Piritramidum

INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DIPIDOLOR, 7,5 mg/ml, injekční roztok Piritramidum INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DIPIDOLOR, 7,5 mg/ml, injekční roztok Piritramidum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat. - Ponechte si příbalovou

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml NeuroBloc botulinový toxin typu B injekční roztok, 5 000 U/ml Důležité bezpečnostní informace určené lékařům Účelem této příručky je poskytnout lékařům, kteří jsou oprávněni předepisovat a aplikovat přípravek

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. HYPNOMIDATE, 2 mg/ml, injekční roztok Etomidatum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. HYPNOMIDATE, 2 mg/ml, injekční roztok Etomidatum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HYPNOMIDATE, 2 mg/ml, injekční roztok Etomidatum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje

Více

Co je diabetes mellitus

Co je diabetes mellitus Diabetes mellitus u dětí Co je diabetes mellitus Diabetes mellitus neboli cukrovka představuje soubor metabolických chorob, jejichž základem je nesprávné hospodaření s glukózou v těle. Vzniká v souvislosti

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-04. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-04. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-04 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Péče o klienta s diabetem mellitem

Péče o klienta s diabetem mellitem Bronzový Standard SANATORY č. 3 Péče o klienta s diabetem mellitem Diabetes mellitus (cukrovka) Inzulin Glykemie Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. DULCOLAX 10 mg čípky bisacodylum

Příbalová informace: informace pro uživatele. DULCOLAX 10 mg čípky bisacodylum sp. zn. sukls69505/2016 Příbalová informace: informace pro uživatele DULCOLAX 10 mg čípky bisacodylum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - funkční vyšetřovací metody

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Základ pro poskytování ošetřovatelské péče. Vyšetřovací metody - funkční vyšetřovací metody Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr.

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr. Název Typy vyšetření Popis vyšetření Cena Ultrazvuková/Sonografická Sonografické vyšetření horní poloviny břicha Jedná se o vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, 1 500,-Kč vyšetření sleziny,

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls19853/2007

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls19853/2007 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls19853/2007 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HALOPERIDOL-RICHTER injekční roztok 5x1ml/5mg haloperidolum Přečtěte si pozorně celou

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_82. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_82. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_82 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Pitná léčba, voda Přírodní minerální vody v ČR

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 9 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 9 M 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Příloha III. Změny v příslušných bodech informací o přípravku

Příloha III. Změny v příslušných bodech informací o přípravku Příloha III Změny v příslušných bodech informací o přípravku Poznámka: Tyto změny v příslušných bodech informací o přípravku jsou výsledkem postupu přezkoumání. Informace o přípravku může být následně

Více

Hormonální (endokrinní) soustava

Hormonální (endokrinní) soustava Hormonální (endokrinní) soustava - uskutečňuje řízení organismu pomocí chemických látek hormonů - rozváděny po těle krví Funkce endokrinní soustavy: 1) zajišťuje růst, vývoj a rozmnožování 2) udržuje homeostázu

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls17735/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU GUAJACURAN 5% injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Guaifenesinum

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord Pioglitazon preskripční informace pro lékaře Výběr pacienta a zvládání rizik Evropská léková agentura přezkoumala možnou spojitost mezi podáním léčivých přípravků s obsahem pioglitazonu a zvýšeným rizikem

Více

Vyšetření citráturie - návod pro pacienta

Vyšetření citráturie - návod pro pacienta Vyšetření citráturie - návod pro pacienta 1. Moč je třeba sbírat do plastové láhve, kterou obdrţíte u svého ošetřujícího lékaře nebo v laboratoři. Ráno v 06:00 hodin se vymočíte naposledy do toalety (nikoli

Více

Fludeoxythymidine ( 18 F) 1 8 GBq k datu a hodině kalibrace voda na injekci, chlorid sodný 9 mg/ml

Fludeoxythymidine ( 18 F) 1 8 GBq k datu a hodině kalibrace voda na injekci, chlorid sodný 9 mg/ml Příbalová informace Informace pro použití, čtěte pozorně! Název přípravku 3 -[ 18 F]FLT, INJ Kvalitativní i kvantitativní složení 1 lahvička obsahuje: Léčivá látka: Pomocné látky: Léková forma Injekční

Více

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Poznámka: Tyto změny příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace jsou výsledkem referralové

Více

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Předmět: Ošetřovatelství Obor: Zdravotnický asistent 3.E Vyučující: Mgr. Šárka Holečková 1. Ošetřovatelská péče u nemocných

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.: sukls38632/2008 a příloha k sp.zn.: sukls112054/2008

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.: sukls38632/2008 a příloha k sp.zn.: sukls112054/2008 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.: sukls38632/2008 a příloha k sp.zn.: sukls112054/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HALOPERIDOL DECANOAT-RICHTER injekční roztok

Více

sp. zn. sukls180859/2015

sp. zn. sukls180859/2015 sp. zn. sukls180859/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta DONA 1500 mg, prášek pro perorální roztok glucosamini sulfas cristallicus Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než

Více

Asi už opravdu stárnu!?!

Asi už opravdu stárnu!?! Zní to povědomě? Asi už opravdu stárnu!?! Opravdu ho již nepřitahuji? Možná kdyby shodil pár kilo! Už nemá takovou jiskru. Je stále tolik unavený? MOŽNÁ MÁTE NÍZKOU HLADINU TESTOSTERONU Všichni stárneme

Více

Léčba cukrovky - využití inzulinové pumpy v kombinaci s dalšími druhy antidiabetik

Léčba cukrovky - využití inzulinové pumpy v kombinaci s dalšími druhy antidiabetik Léčba cukrovky - využití inzulinové pumpy v kombinaci s dalšími druhy antidiabetik Autor: Zdeněk Ramík Výskyt (incidence, prevalence..) Cukrovka (neboli také diabetes mellitus) je zejména v rozvinutých

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Neúrazové urgentní stavy cukrovka, cévní

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Sodium Iodide (I123) Injection 37 MBq/ml, injekční roztok Natrii iodidum ( 123 I)

Příbalová informace: informace pro uživatele. Sodium Iodide (I123) Injection 37 MBq/ml, injekční roztok Natrii iodidum ( 123 I) Příbalová informace: informace pro uživatele Sodium Iodide (I123) Injection 37 MBq/ml, injekční roztok Natrii iodidum ( 123 I) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více