Mozkové hemisféry. Podélná rýha. Corpus Callosum

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mozkové hemisféry. Podélná rýha. Corpus Callosum"

Transkript

1 astný nebo smutný?

2 Mozkové hemisféry Podélná rýha Corpus Callosum

3 Stranové nesoum rnosti lidského mozku si všímali anatomové již v poslední tvrtin 19. století. Postupn našli adu rozdíl viditelných prostým okem. Lze je prokázat už od pom rn raných vývojových stádií mozku. Jeden z funk ležitých rozdíl se týká trojúhelníkovité oblasti k ry na horní ploše horního spánkového závitu, které se íká planum temporale. Má klí ový význam pro zpracování ových zvuk. Stranový rozdíl je patrný již v 31. týdnu nitrod ložního vývoje. Pravé planum temporale má v tší než levé 14% mužských a p ibližn 18% ženských mozk. V dosp losti se stejná nesoum rnost prokazuje u 6% mužských a 16% ženských mozk. Jestliže se v souborech vyšet ovaných mozk nerozlišuje pohlaví, pak je v dosp losti planum temporale v tší vlevo než vpravo u 65% mozk, stejné jako napravo u 24% mozk a v tší napravo než nalevo u 11% mozk. Praváci mají ve v tšin p ípad v tší pravý elní lalok než levý elní lalok, zatímco levý spánkový a týlní lalok mají v tší než pravý. I leváci mají obvykle pravý elní lalok v tší než levý, ale je mezi nimi na rozdíl od pravák vyšší podíl jedinc se stejn velkými elními laloky nebo s v tším levým elním lalokem než pravým. Podobných stranových anatomických rozdíl viditelných prostým okem ov ených m ení, p ípadn viditelných v zobrazovacích metodách byla nalezena celá ada. Postupn byly objevovány stranové rozdíly v rozsahu cytoarchitektonických polí Brodmanovy mapy. Doloženy byly i chemické rozdíly v r zných oblastech pravé a levé strany mozku. Tyto rozdíly mají vztah jak k rozdílu pohlaví, tak k praváctví a leváctví, krom toho mají vztah k mozkové reprezentaci i a jazyka. Z toho plynou dv pou ení. Lidský mozek není stranov soum rný. Stranová nesoum rnost má funk ní význam. ležité je v t, že nejde o prostou dichotomii, nebo zrcadlové obrazy, nap íklad praváci versus leváci, muži versus ženy, ale o jev podstatn složit jší.

4 Mozkové hemisféry LEVÁ PRAVÁ SLOVNÍ POPIS POJMY SYMBOLY ASOVÁ ANALÝZA DETAILY ARITMETIKA ALGORITMY SEKVEN NÍ INNOST AUTOMATICKÉ, RUTINNÍ INNOSTI L CORPUS CALLOSUM P P MINIMÁLNÍ CORPUS CALLOSUM HUDBA UM NÍ CORPUS CALLOSUM OBRAZY, VZORY ASOVÁ SYNTÉZA CELEK (GESTALT) GEOMETRIE INTUICE PARALELNÍ INNOST NOVÉ, NERUTINNÍ INNOSTI

5 Naše pravá hemisféra, to je tento, p ítomný okamžik. P ímo tady, práv te. Naše pravá hemisféra myslí v obrazech a u í se kinesteticky, skrze pohyb našeho t la.... Jsem energetická bytost, neustále propojená s energií, která je všude kolem m, skrz v domí mé pravé hemisféry. Jsme energetické bytosti, vzájemn propojené v domím našich pravých hemisfér jako jedna velká, lov í rodina. Jill Bolte Taylor neuroložka a neurov dkyn Video 1 Video 2 Moje - naše - levá hemisféra je velmi odlišné místo. Naše levá hemisféra emýšlí lineárn a metodicky. Naše levá hemisféra se zabývá minulostí a budoucností. Naše levá hemisféra je uzp sobena k tomu, aby vzala tu nesmírnou koláž vjem p ítomného okamžiku a za ala v ní rozeznávat detaily a další detaily a další detaily o t chto detailech.... A naše levá hemisféra myslí v jazyce. Je to ten všudyp ítomný hlas v hlav, který m a m j vnit ní sv t propojuje s vn jším sv tem.... Ale co je asi nejd ležit jší, je to ten hlas, který mi íká: "Já jsem. Já jsem." A jakmile moje levá hemisféra ekne "Já jsem", stávám se odd lenou od okolí. Stávám se samostatným, hmotným individuem, odd lená od toku energie, který m obklopuje a odd lená od vás. A tuhle ást mozku jsem ztratila toho rána, kdy jsem dostala mrtvici.... Bylo tam krásn. P edstavte si jaké to asi je, být naprosto zbaveni toho neustálého švito ení v mozku, které vás propojuje s vn jším sv tem. Takže jsem tady v tom prostoru a všechno, moje práce, stres spojený s prací, je to pry. A cítím se lehou ce ve svém t le.

6 Temporal lobe - departing from the occipital lobe, the what pathway of visual processing dives down into inferotemporal cortex (IT), where visual objects are recognized. Meanwhile, superior temporal cortex contains primary auditory cortex (A1), and associated higher-level auditory and language-processing areas. Thus, the temporal lobes (one on each side) are where the visual appearance of objects gets translated into verbal labels (and vice-versa), and also where we learn to read. The most anterior region of the temporal lobes appears to be important for semantic knowledge -- where all your high-level understanding of things like lawyers and government and all that good stuff you learn in school. The medial temporal lobe (MTL) area transitions into the hippocampus, and areas here play an increasingly important role in storing and retrieving memories of life events (episodic memory). When you are doing rote memorization without deeper semantic learning, the MTL and hippocampus are hard at work. Eventually, as you learn things more deeply and systematically, they get encoded in the anterior temporal cortex (and other brain areas too). In summary, the temporal lobes contain a huge amount of the stuff that we are consciously aware of -- facts, events, names, faces, objects, words, etc. One broad characterization is that temporal cortex is good at categorizing the world in myriad ways. Parietal lobe - in contrast to temporal lobe, the parietal lobe is much murkier and subconscious. It is important for encoding spatial locations (i.e., the where pathway, in complement to the IT what pathway), and damage to certain parts of parietal gives rise to the phenomenon of hemispatial neglect -- people just forget about an entire half of space! But its functionality goes well beyond mere spatial locations. It is important for encoding number, mathematics, abstract relationships, and many other "smart" things. At a more down-to-earth level, parietal cortex provides the major pathway where visual information can guide motor actions, leading it to be characterized as the how pathway. It also contains the primary somatosensory cortex (S1), which is important for guiding and informing motor actions as well. In some parts of parietal cortex, neurons serve to translate between different frames of reference, for example converting spatial locations on the body (from somatosensation) to visual coordinates. And visual information can be encoded in terms of the patterns of activity on the retinal (retinotopic coordinates), or head, body, or environment-based reference frames. One broad characterization of parietal cortex is that it is specialized for processing metrical information -- things that vary along a continuum, in direct contrast with the discrete, categorical nature of temporal lobe. A similar distinction is popularly discussed in terms of left vs. right sides of the brain, but the evidence for this in terms of temporal vs. parietal is stronger overall.

7 Známé vs. Neznámé Rutina vs. Novota Pravá hemisféra odpovídá za zvládání nových informací, levá za zvládání dob e ustavených kognitivních dovedností Kontrola duševních funkcí se p esouvá z leva doprava s nar stající zkušeností s daným typem úlohy Jedinec elící skute nové situaci nebo problému je zpracovává p evážn pravou hemisférou. Jakmile se situace stane n ím známým a zvládnutým, za ne být z ejmý dominantní význam levé hemisféry (platí i pro osvojování jazyka viz rozdílné d sledky poškození pravé a levé hemisféry u d tí a u dosp lých)

8 Ješt do nedávna se m lo za to, že pravá hemisféra hraje minimální roli p i zpracovávání jazyka. Neurov dec Roger Sperry ve své p ednášce p i p íležitosti p evzetí Nobelovy ceny v roce 1981 shrnul p evládající pohled na funkci pravé hemisféry v dob, kdy ji za al studovat, takto: Pravá hemisféra nejenže byla n má a agrafická, ale také dyslektická, hluchá ke slov m, apraxická a obecn postrádající vyšší kognitivní funkce. Což samoz ejm není pravda; pravá hemisféra v žádném p ípad není neužite ný kus tkán. Neurov dec Jonathan Schooler z UCSB navrhl následující metaforu. Tvrdí, že naše hemisféry se ídí podobnou strategií zpracovávání informací jako zrakový systém. Jednou ze základních vlastností toho, jak mozek vidí, je to, že má ve skute nosti dva r zné zp soby, jak dává vizuálnímu sv tu smysl a význam. Máme jeden zrakový systém, který se zajímá o jemné detaily a jednozna nost. To je systém spojený s foveou a ípky na sítnici, které používáme k vnímání takových cí jako jsou nap. slova na tomto slidu. Máme ovšem také více hrubozrnný systém, který nám umož uje rychle zachytit celou scénu nebo zahlédnout n jaký pohyb koutkem svého oka." Podle této metafory levá hemisféra vyniká v detailech a doslovnosti, zatímco pravá hemisféra je lepší v hrubší analýze, ímž nám umož uje vnímat v ci v jejich kontextu. Realita je tak složitá, že ji mozek musí zpracovávat zárove dv ma r znými zp soby. Pot ebujeme vid t stromy, ale nesmíme zapomínat ani na les. Všechna ta implicitní a konotativní spojení to, co nenajdeme ve slovníku - jsou tím, co iní z jazyka tak mocný nástroj vyjad ování. Když tete báse, slyšíte n jaká emo nabitá slova nebo se sm jete jakému vtipu, ve velké mí e se v té chvíli spoléháte na svou pravou hemisféru. Sarkasmus je pak dokonalým p íkladem promluvy, která vyžaduje kontextuální porozum ní.

9

10 Left Representation The Abstract Narrow focus Language Right Perception The Concrete Broad focus Embodiment Manipulation Experience (?) Parts Machines The Static Focus on the known Consistency, familiarity, prediction A closed knowledge system (Urge after) Consistency The Known The explicit Generalisation Particulars Wholes Life The Changing Alertness for the novel Contradiction, novelty, surprise An open knowledge system (Urge after) Completeness The Unknown, The ineffable Theimplicit Individuality/uniqueness Context

11 Savantismus Idiot Savant (u ený idiot) je lov k s jednostrannou fenomenální schopností (hudební, po tá skou, kreslí skou a emeslnou), která se asto pojí s mentální retardací i autismem (viz film Rainman) Charakteristickým rysem savantských syndrom je (krom tém vždy ítomného autismu) to, že se ur ité schopnosti výjime rozvinou, zatímco ostatní zakrní nebo z stanou nevyvinuté (savantské schopnosti, zejména ty po tá ské, se však mohou objevit i u lidí s vysokou všeobecnou inteligencí) Abnormáln rozvinuté schopnosti bývají vždy n jakého konkrétního druhu, zatímco ty poškozené bývají abstraktní a lingvistické povahy To odpovídá relativní funk ní specializaci hemisfér, kdy levá hemisféra je spojována s rozvojem abstraktních a verbálních schopností a pravá hemisféra s rozvojem percep ních dovedností Poškození levé hemisféry u d tí m že vést ke kompenza nímu nadm rnému rozvoji a následné dominanci pravé hemisféry; a u dosp lých pak k disinhibici pravé hemisféry (a jejích funkcí), kterou jinak levá hemisféra za normálních okolností inhibuje Savanti jako kdyby m li privilegovaný p ístup k nižším úrovním reprezentace informací, jež u normálních lidí b žn nejsou dostupné prost ednictvím introspekce Lze áste vyvolat i um le pomocí rtms reverzibilní inhibicí levého spánkového laloku lze potla it abstraktní a konceptuální myšlení a uvolnit potla ované funkce pravé hemisféry (v podob zlepšené schopnosti malovat, po ítat a opravovat text)

12

13

14 Temporal lobe - departing from the occipital lobe, the what pathway of visual processing dives down into inferotemporal cortex (IT), where visual objects are recognized. Meanwhile, superior temporal cortex contains primary auditory cortex (A1), and associated higher-level auditory and language-processing areas. Thus, the temporal lobes (one on each side) are where the visual appearance of objects gets translated into verbal labels (and vice-versa), and also where we learn to read. The most anterior region of the temporal lobes appears to be important for semantic knowledge -- where all your high-level understanding of things like lawyers and government and all that good stuff you learn in school. The medial temporal lobe (MTL) area transitions into the hippocampus, and areas here play an increasingly important role in storing and retrieving memories of life events (episodic memory). When you are doing rote memorization without deeper semantic learning, the MTL and hippocampus are hard at work. Eventually, as you learn things more deeply and systematically, they get encoded in the anterior temporal cortex (and other brain areas too). In summary, the temporal lobes contain a huge amount of the stuff that we are consciously aware of -- facts, events, names, faces, objects, words, etc. One broad characterization is that temporal cortex is good at categorizing the world in myriad ways.

15 Mentální nastavení (Set Effects) = používání zp sobu ešení, které bylo úsp šné v minulosti p i ešení starých problém, ale nikoli nyní (p i ešení nového problému) = lp ní na osv ených myšlenkových postupech (people are biased to prefer certain operators when solving a problem by their experiences) Snaha napodobit neuronální aktivitu u savant elektrická stimulace aktivity pravé hemisféry a inhibice aktivity levé hemisféry (transcranial direct current stimulation, TDCS) Pozorována nižší míra mentální fixace na starý zp sob ešení problém

16 Joe p išel do práce a místo toho, aby za al pracovat, si sedl a odpo íval. Jeho šéf si toho všiml a ekl Joeovi Joe, nepracuj tak tvrd!. To, co p itom šéf cht l svými slovy vyjád it, bylo Joe, ty jsi ale ulejvák". Studie pacient s lézemi ve ventromediální oblasti pravého prefrontálního kortexu ukazují, že tito pacienti mají vážné potíže s porozum ním sarkasmu (alespo ve srovnání s pacienty s lézemi v levé ásti prefrontálního kortexu). Další studie prokázala, že lidé lépe rozumí sarkasmu, když je jim sd len do jejich levého ucha. (Sluchový systém je podobn jako ten zrakový uspo ádán k ižn, tzn. že signály z levého ucha putují primárn do pravé hemisféry a vice versa.)

17

18 Giuseppe Arcimboldo ( )

19 Snaha objevit vzorec Snaha ur it nej ast ji se objevující barvu?? 60% úsp šnost 75% úsp šnost Posloupnost barev je ve skute nosti náhodná s tím, že ervená barva se objevuje po 75% asu.

20

21 Fabulace p i komisurotomii Pacient s odd lenými hemisférami svým pravým zorným polem vidí obrázek slepi ího pa átu (který se promítá do levé hemisféry) a svým levým zorným polem pak vidí obrázek zasn žené p íjezdové cesty (který se promítá do pravé hemisféry). Pacientovi jsou pak ukázány zné obrázky, z nichž má za úkol vybrat ten, který je podle n j nejt sn ji (významov ) spjat s tím, co práv vid l. Pacient ukáže na dva obrázky. Jeho pravá ruka (ovládaná levou hemisférou) ukazuje na obrázek slepice (což odpovídá obrázku slepi ímu pa átu, který vnímá levá hemisféra), zatímco jeho levá ruka ukazuje na obrázek lopaty (pravá hemisféra chce odházet sníh na p íjezdové cest, který vnímá). Tato odlišná reakce odhaluje vnit ní konflikt, ke kterému dochází v každém z nás. Jeden a ten samý mozek p ichází se dv ma rozdílnými odpov dni. Zajímavá je však reakce pacienta na otázku po vysv tlení jeho neobvyklé reakce: To je jasné, slepi í pa át souvisí se slepicí a pot ebujete lopatu, abyste uklidili její kurník. Takže místo uznání toho, že jeho mozek je zmatený, pacient p ichází s elegantním odvysv tlením svého zmatení. Stejn jako se p íroda bojí vakua, tak se mozek/mysl obává rozpor a nejednozna nosti (viz také teorie kognitivní disonance a vymývání mozk ).

22 Fabulace p i komisurotomii

23 Sou asný fáze výzkumu ukazuje, že lidé s odd lenými hemisférami v pokusných podmínkách: Nedokážou slou it zrakové informace z obou hemisfér. Na druhé stran se mezi odd lenými hemisférami p enášejí základní informace o umíst ní p edm tu v prostoru. P enos t chto informací probíhá nerozd lenými ástmi mozku. Každá hemisféra dokáže zam it sv j systém pozornosti na bod v obou polovinách zorného pole. Rovn ž dokáže každá hemisféra vyhledávat p edm t zrakem. Odd lení hemisféry kontrolují pohyby obou paží. Pohyby ruky však kontrolují jen na opa né stran. áste né prot tí corpus callosum dokázalo, že se na p enosu sémantických informací podílejí jen vlákna jeho p ední, nikoli zadní ásti. Odd lení hemisfér poškodí vyvolávání informací z pam ti. Znovupoznávání, které se ov uje tím, že se edvede nap íklad n jaká sestava p edm pak se p edvede sestava další, v níž jsou jednotlivé objekty z první sestavy a vyšet ovaný je má znovu poznat, tato operace nenarušuje. Pravá hemisféra na rozdíl od p vodních p edstav není nositelem i. Jestliže m li operovaní zastoupenou p ed operací oboustrann, m že s odstupem asu za ít pravá hemisféra mluvit. Levá hemisféra je tlumo níkem chování a podv domých citových stav. To je velmi d ležitý objev, který byl za azen mezi teorie vysv tlující vztah mozku a v domí. V lí kontrolované, tedy herecké mimické výkony kontrolu levá hemisféra, zatímco spontánní, pravé citové mimické výrazy kontroluje pravá hemisféra. Pravá hemisféra rovn ž kontroluje humor a metafory.

24 Mozek je funk ní jednota, tou je i mozek lidí s odd lenými hemisférami. Syndrom rozšt peného mozku se projevuje jen v pokusných, p esn definovaných situacích. V každodennosti se tito lidé cítí jako jeden, nikoli jako dva lidé. Mozkové hemisféry v každém okamžiku trvale spolupracují, by má v n kterých sm rech jedna hemisféra funk ní p evahu nad hemisférou druhou. Vytrvalé zd raz ování odlišné funkce hemisfér, dokonce i komer ražená cvi ení nap íklad pravé hemisféry jsou výsledek edsudk jejichž ko eny jsou v 19. století. Udržují se snad pro svou jednoduchost. Jak známo, jednoduchá lež obvykle vít zí nad složit jší pravdou.

Žlutá skvrna. zde se promítá obraz sledovaného objektu místo nejost ejšího. výhradn ípky

Žlutá skvrna. zde se promítá obraz sledovaného objektu místo nejost ejšího. výhradn ípky Test pozornosti Žlutá skvrna zde se promítá obraz sledovaného objektu místo nejost ejšího vid ní výhradn ípky Sakadické o ní pohyby Jejich úkolem je udržet p edm t našeho zájmu v oblasti žluté skvrny

Více

DUM 14 téma: Kreslení hydraulických schémat

DUM 14 téma: Kreslení hydraulických schémat DUM 14 téma: Kreslení hydraulických schémat ze sady: 02 tematický okruh sady: Kreslení schémat ze šablony: 04_Technická dokumentace Ur eno pro :1. ro ník vzd lávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika 18-20-M/01

Více

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 1. Write down the arithmetical problem according the dictation: 2. Translate the English words, you can use a dictionary: equations to solve solve inverse operation variable

Více

Vzdělávací obsah je rozčleněn do pěti vzdělávacích oblastí:

Vzdělávací obsah je rozčleněn do pěti vzdělávacích oblastí: Vzdělávací obsah je rozčleněn do pěti vzdělávacích oblastí: 1. Dítě a jeho tělo - stimulace a podpora růstu a neurosvalového vývoje dítěte - podpora jeho fyzické pohody, zlepšení tělesné zdatnosti, pohybové

Více

Zp soby sledování pohybu zraku

Zp soby sledování pohybu zraku Mechanické metody Zp soby sledování pohybu zraku Mgr. Jeroným Klimeš DIMAR s.r.o. 200 P esné monitorování zraku se objevilo po válce, kdy se pokusné osob na rohovku oka nalepilo malé zrcátko, na které

Více

Zefektivnění zadávání znaků na mobilním telefonu bez T9

Zefektivnění zadávání znaků na mobilním telefonu bez T9 Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 2011 13 2 Zefektivnění zadávání znaků na mobilním telefonu bez T9 More effective letter typing on mobile phone without using T9 Jan Beneš xbenes32@stud.feec.vutbr.cz

Více

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE 6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE Úvod Pro bezproblémové vztahy ve školním prostředí je třeba znát dynamiku interakcí a pravidla komunikace. Je nutné, aby všichni měli možnost se svobodně

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU

FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU ANALÝZA,INVESTOVÁNÍ,OCE OVÁNÍ,RIZIKO,FLEXIBILITA Dana Dluhošová Recenzenti: prof. Dr. Ing. Jan Frait prof. Ing. Jozef Kra ovi, CSc. prof. Dr. Ing. Zden k Zmeškal Finan

Více

MANUÁL PRO PRÁCI S POČÍTAČOVÝM PROGRAMEM SLUNÍČKO

MANUÁL PRO PRÁCI S POČÍTAČOVÝM PROGRAMEM SLUNÍČKO UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky RADKA BENEŠOVÁ III. roč ník prezenč ní studium obor: speciální pedagogika př edškolního vě ku MANUÁL PRO PRÁCI S POČÍTAČOVÝM

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations

Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations Roman KOZEL If universities want to succeed on the market, they have to deal with higher assertivity their graduates. They need a specialist,

Více

PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE

PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D. PRÁVNICKÉ OSOBY POJEM A KATEGORIZACE I. K POJMU PRÁVNICKÁ OSOBA O pojmovém vymezení právnických osob jako subjektů právních vztahů se odedávna vedou diskuse, avšak žádná

Více

PROŽÍVÁME, VYJADŘUJEME A ZVLÁDÁME SVÉ EMOCE

PROŽÍVÁME, VYJADŘUJEME A ZVLÁDÁME SVÉ EMOCE Tematický okruh osobnostní a sociální výchovy SEBEREGULACE A SEBEORGANIZACE Lekce 3.2 PROŽÍVÁME, VYJADŘUJEME A ZVLÁDÁME SVÉ EMOCE Simona Jeřábková www.odyssea.cz Tato publikace byla vytvořena v rámci projektu

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy

ŠVP Školní očekávané výstupy RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČÍSLO A POČETNÍ OPERACE M-3-1-01 M-3-1-02 používá přirozená čísla k modelování reálných situací, počítá předměty

Více

Centrum pro vzdělávání pracovníků ve veřejné správě Alfa eduka s.r.o.

Centrum pro vzdělávání pracovníků ve veřejné správě Alfa eduka s.r.o. Centrum pro vzdělávání pracovníků ve veřejné správě Alfa eduka s.r.o. vzdělávací instituce akreditované Ministerstvem vnitra ČR číslo akreditace AK/I 49/2010 IČ: 29218705 tel.: 516.442.310, mobil 602.568.728

Více

TROJFÁZOVÝ OBVOD SE SPOT EBI EM ZAPOJENÝM DO HV ZDY A DO TROJÚHELNÍKU

TROJFÁZOVÝ OBVOD SE SPOT EBI EM ZAPOJENÝM DO HV ZDY A DO TROJÚHELNÍKU TROJFÁZOVÝ OBVOD E POT EBI EM ZAPOJENÝM DO HV ZDY A DO TROJÚHELNÍKU Návod do m ení Ing. Vít zslav týskala, Ing. Václav Kolá Únor 2000 poslední úprava leden 2014 1 M ení v trojázových obvodech Cíl m ení:

Více

Problematika měření velkých průměrů v pracovních podmínkách

Problematika měření velkých průměrů v pracovních podmínkách Problematika měření velkých průměrů v pracovních podmínkách Zábranský Tomáš, Ing., Katedra technologie obrábění, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, +420377638528, tzabran@kto.zcu.cz;

Více

Matematika. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Matematika. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Matematika Obsahové, časové a organizační vymezení Charakteristika vyučovacího předmětu 1.-2. ročník 4 hodiny týdně 3.-5. ročník 5 hodin týdně Vzdělávací obsah

Více

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz 5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz Úroveň pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz je v zásadě dána dvěma rozdílnými faktory. Prvým z nich je objektivní

Více

TÉMATICKÝ PLÁN OSV. čte, zapisuje a porovnává přirozená čísla do 20, užívá a zapisuje vztah rovnosti a nerovnosti

TÉMATICKÝ PLÁN OSV. čte, zapisuje a porovnává přirozená čísla do 20, užívá a zapisuje vztah rovnosti a nerovnosti TÉMATICKÝ PLÁN MA 1.ročník Očekávaný výstup /dle RVP/ Žák: Konkretizace výstupu, učivo, návrh realizace výstupu PT Číslo a početní operace používá přirozená čísla k modelování reálných situací, počítá

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: tercie. Poznámky. Očekávané výstupy. Přesahy. Žák.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: tercie. Poznámky. Očekávané výstupy. Přesahy. Žák. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: tercie Očekávané výstupy Využívá zákona o přímočarém šíření světla ve stejnorodém optickém prostředí a zákona odrazu světla při řešení

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Matematika 3. období 7. ročník J.Coufalová : Matematika pro 7.ročník ZŠ (Fortuna) O.Odvárko, J.Kadleček : Sbírka úloh z matematiky pro 7.ročník ZŠ (Prometheus)

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

ípadová studie a procesní ízení Lukáš Strnad 2012 ZÁPADO ESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A M ENÍ

ípadová studie a procesní ízení Lukáš Strnad 2012 ZÁPADO ESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A M ENÍ ZÁPADO ESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A M ENÍ BAKALÁ SKÁ PRÁCE ípadová studie a procesní ízení vedoucí práce: Juraj Kudry 2012 autor: Lukáš Strnad 1 2 3 Anotace 4

Více

5.2.1 Matematika povinný předmět

5.2.1 Matematika povinný předmět 5.2.1 Matematika povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 4 4+1 4+1 4+1 4+1 4 4 3+1 4+1 Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace v

Více

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Charakteristika předmětu V předmětu Výchova ke zdraví je realizován obsah vzdělávací oblasti Člověk a zdraví, v oboru Výchova ke

Více

Nadání a tvořivost. Klíčové teorie nadání, teorie tvořivosti

Nadání a tvořivost. Klíčové teorie nadání, teorie tvořivosti Nadání a tvořivost Klíčové teorie nadání, teorie tvořivosti Kreativita Definice, měření a aplikace kreativní metodologie Definice kreativity nový (origináln lní) ) a hodnotný (užite itečný) způsob myšlen

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Studijní opora Název předmětu: Organizační chování Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Moderní usedlost NÁVŠTĚVA

Moderní usedlost NÁVŠTĚVA NÁVŠTĚVA Moderní usedlost Majitelé navštíveného domu se rozhodli splnit si sen přestěhovat se z města na venkov, hospodařit a postavit dům, který bude nejen jejich domovem, ale i oblíbeným místem pro setkání

Více

tak, že vyšet ované se áste n vrací zp sobilost k právním úkon m tak, že je zp sobilá k t m právním úkon m, které se týkají nakládání s majetkem nep

tak, že vyšet ované se áste n vrací zp sobilost k právním úkon m tak, že je zp sobilá k t m právním úkon m, které se týkají nakládání s majetkem nep tak, že vyšet ované se áste n vrací zp sobilost k právním úkon m tak, že je zp sobilá k t m právním úkon m, které se týkají nakládání s majetkem nep evyšujícím hodnotov 3.000,- K a k výkonu volebního práva;

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

VY_12_INOVACE_24_LIDSKE_SMYSLY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013

VY_12_INOVACE_24_LIDSKE_SMYSLY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_24_LIDSKE_SMYSLY Lidské smysly Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 3. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 7. 2. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 Informační systémy 2 Data v počítači EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 18.3.2014

Více

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií kritéria kvalita plnění a problematika Příloha č. B6 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání veřejných zakázek Vydal: Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a společnost Výchova k občanství. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a společnost Výchova k občanství. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Člověk a společnost Výchova k občanství Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Výchova k občanství vybavuje žáka znalostmi a dovednostmi potřebnými

Více

Teorie a přístupy v SP 4 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

Teorie a přístupy v SP 4 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Teorie a přístupy v SP 4 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Opakování Definujte sociobiologii Jaké jsou hlavní teze Darwinových teorií? Jak bylo Darwinových teorií zneužito? Kam posunul Dawkins

Více

INSTRUMENTÁLNÍ OBOHACOVÁNÍ REUVENA FEUERSTEINA SCHOPNOST UČIT SE A JEJÍ ZDOKONALOVÁNÍ

INSTRUMENTÁLNÍ OBOHACOVÁNÍ REUVENA FEUERSTEINA SCHOPNOST UČIT SE A JEJÍ ZDOKONALOVÁNÍ INSTRUMENTÁLNÍ OBOHACOVÁNÍ REUVENA FEUERSTEINA SCHOPNOST UČIT SE A JEJÍ ZDOKONALOVÁNÍ INSTRUMENTÁLNÍ OBOHACOVÁNÍ REUVENA FEUERSTEINA PROGRAM PRO ROZVOJ A STIMULACI KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ = soubor nástrojů

Více

Porovnání vztahu u itel k informa ním a komunika ním technologiím mezi roky 2004 a 2014

Porovnání vztahu u itel k informa ním a komunika ním technologiím mezi roky 2004 a 2014 Miroslav CHRÁSKA Univerzita Palackého v Olomouci, eská Republika Porovnání vztahu u itel k informa ním a komunika ním technologiím mezi roky 2004 a 2014 Úvod cíl výzkumu Hlavním cílem srovnávacího výzkumubylo

Více

k požadavkům normy ČSN EN ISO 9001:2001

k požadavkům normy ČSN EN ISO 9001:2001 Řízení lidských zdrojů s přihlédnutím k požadavkům normy ČSN EN ISO 9001:2001 PaedDr. Jaromír Vít, CSc. 1. Úvod Pro některé certifikované organizace, ale i pro ty, které se teprve připravují k certifikaci,

Více

Gymnázium, Brno, Slovanské nám. 7 WORKBOOK. Mathematics. Teacher: Student:

Gymnázium, Brno, Slovanské nám. 7 WORKBOOK.   Mathematics. Teacher: Student: WORKBOOK Subject: Teacher: Student: Mathematics.... School year:../ Conic section The conic sections are the nondegenerate curves generated by the intersections of a plane with one or two nappes of a cone.

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Předmět daně z příjmů fyzických osob Fyzická osoba zdaňuje všechny své příjmy jedinou daní a přitom tyto příjmy mohou mít různý charakter. Příjmy fyzických osob se rozdělují

Více

Fotogrammetrie a DPZ soustava cílů

Fotogrammetrie a DPZ soustava cílů Fotogrammetrie a DPZ soustava cílů obecný cíl Studenti kurzu se seznámí se základy fotogrammetrie se zaměřením na výstupy (produkty) a jejich tvorbu. Výstupy, se kterými by se ve své praxi v oblasti životního

Více

Co postrádají absolventi eských vysokých škol v praxi aneb co nám škola nedala

Co postrádají absolventi eských vysokých škol v praxi aneb co nám škola nedala Co postrádají absolventi eských vysokých škol v praxi aneb co nám škola nedala Pr zkumy a ankety provedené v posledních letech jak mezi zam stnavateli, tak mezi absolventy vysokých škol shodn ukazují,

Více

Psychiatrická nemocnice ( lé ebna):

Psychiatrická nemocnice ( lé ebna): Psychiatrická nemocnice ( lé ebna): Psychiatrická nemocnice je léka ské za ízení, které se zam uje p evážn na lé bu závažných duševních onemocn ní. Psychiatrické nemocnice se mohou lišit v metodice a postupu

Více

DIDAKTIKA PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ I.

DIDAKTIKA PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ I. DIDAKTIKA PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ I. Ing. Miroslav Čadílek. Brno 2005 Obsah 1. Úvod... 3 2. Předmět didaktiky odborného výcviku... 5 2.1. Návaznost didaktiky odborného výcviku na pedagogické a technické

Více

RNÉ MATERIÁLY. PSYCHODIAGNOSTIKA - VYHODNOCENÍ z , 13:19 hodin

RNÉ MATERIÁLY. PSYCHODIAGNOSTIKA - VYHODNOCENÍ z , 13:19 hodin Strana 1 z 11 RNÉ MATERIÁLY PSYCHODIAGNOSTIKA - VYHODNOCENÍ z 14.11.2012, 13:19 hodin Kód probanda íjmení Jméno k Objednavatel el testování 3D60001025 íklad - Sériové íslo: Verze íslo: Vyhodnoceno: BFC6BC9F0D91

Více

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK květen 2011 Úvod... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Standard vybavení vozidel IDSOK... 4 2.1 Základní požadavky na vozidla a jejich vybavení... 4 2.2 Standardy vybavení

Více

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 -

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 - Číslicová technika učební texty (SPŠ Zlín) str.: - -.. ČÍTAČE Mnohá logická rozhodnutí jsou založena na vyhodnocení počtu opakujících se jevů. Takovými jevy jsou např. rychlost otáčení nebo cykly stroje,

Více

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Personální zajištění Provoz ambulantního oddělení zajišťují: PhDr. Jan Smolka vedoucí SVP, speciální pedagog Mgr. Kateřina Pěkná speciální pedagog

Více

Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak

Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak Screening zraku řidičů aneb jak dobře na českých silnicích vidíme Od druhé poloviny dubna do začátku června tohoto roku probíhala na našich

Více

Objektově orientované databáze

Objektově orientované databáze Objektově orientované databáze Miroslav Beneš Obsah přednášky Motivace Vlastnosti databázových systémů Logické datové modely Co potřebujeme modelovat? Identifikace entit v~relačních SŘBD Co je to objektová

Více

Měřidla. Existují dva druhy měření:

Měřidla. Existují dva druhy měření: V této kapitole se seznámíte s většinou klasických druhů měřidel a se způsobem jejich použití. A co že má dělat měření na prvním místě mezi kapitolami o ručním obrábění kovu? Je to jednoduché - proto,

Více

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Důležité bezpečnostní informace pro pacienty léčené přípravkem MabThera 1 Co byste měl(a) vědět o přípravku MabThera Pokud máte revmatoidní artritidu (RA), pak

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 As 20/2007-61 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

ODBORNÝ POSUDEK. č. 2661/108/15

ODBORNÝ POSUDEK. č. 2661/108/15 ODBORNÝ POSUDEK č. 2661/108/15 o obvyklé ceně ideální 1/2 nemovité věci bytové jednotky č. 1238/13 včetně podílu 784/15632 na pozemku a společných částech domu v katastrálním území a obci Strakonice, okres

Více

2C06028-00-Tisk-ePROJEKTY

2C06028-00-Tisk-ePROJEKTY Stránka. 27 z 50 3.2. ASOVÝ POSTUP PRACÍ - rok 2009 3.2.0. P EHLED DÍL ÍCH CÍL PLÁNOVANÉ 2009 íslo podrobn Datum pln ní matematicky formulovat postup výpo t V001 výpo etní postup ve form matematických

Více

1.1.11 Poměry a úměrnosti I

1.1.11 Poměry a úměrnosti I 1.1.11 Poměry a úměrnosti I Předpoklady: základní početní operace, 010110 Poznámka: Následující látka bohužel patří mezi ty, kde je nejvíce rozšířené používání samospasitelných postupů, které umožňují

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování V algoritmizaci a programování je důležitá schopnost analyzovat a myslet. Všeobecně jsou odrazovým můstkem pro řešení neobvyklých, ale i každodenních problémů. Naučí nás rozdělit

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Matematika.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Matematika. Matematika Matematika pro žáky 6. až 9. ročníku napomáhá k rozvoji paměti, logického myšlení, kritickému usuzování a srozumitelné a věcné argumentaci prostřednictvím matematických problémů. Žáci si prostřednictvím

Více

Vzd lávací oblast: Volitelné p edm ty - Um ní a kultura Vyu ovací p edm t: Výtvarná tvorba

Vzd lávací oblast: Volitelné p edm ty - Um ní a kultura Vyu ovací p edm t: Výtvarná tvorba Vzd lávací oblast: Volitelné p edm ty - Um ní a kultura Vyu ovací p edm t: Výtvarná tvorba Charakteristika p edm tu Vzd lávací obsah: Základem vzd lávacího obsahu p edm tu Výtvarná tvorba je vzd lávací

Více

BLENDED LEARNING A JEDEN JEHO KONKRÉTNÍ PŘÍPAD V PRAXI BLENDED LEARNING AND ONE ITS SPECIFIC EXAMPLE IN PRACTICE

BLENDED LEARNING A JEDEN JEHO KONKRÉTNÍ PŘÍPAD V PRAXI BLENDED LEARNING AND ONE ITS SPECIFIC EXAMPLE IN PRACTICE BLENDED LEARNING A JEDEN JEHO KONKRÉTNÍ PŘÍPAD V PRAXI BLENDED LEARNING AND ONE ITS SPECIFIC EXAMPLE IN PRACTICE David Nocar Katedra matematiky Pedagogické fakulty & Centrum distančního vzdělávání Univerzita

Více

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 45 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK 25639/2013-22 pro zápis nové stavby, zápis vlastnického práva k nové stavbě a zápis

Více

POPTÁVKOVÝ DOKUMENT. Předmět poptávky: Výroba videí do losovacích pořadů. Zadavatel poptávky: SAZKA a.s., Praha 9, K Žižkovu 851, PSČ 190 93

POPTÁVKOVÝ DOKUMENT. Předmět poptávky: Výroba videí do losovacích pořadů. Zadavatel poptávky: SAZKA a.s., Praha 9, K Žižkovu 851, PSČ 190 93 POPTÁVKOVÝ DOKUMENT Předmět poptávky: Výroba videí do losovacích pořadů Zadavatel poptávky: SAZKA a.s., Praha 9, K Žižkovu 851, PSČ 190 93 Obsah: 1. Zadavatel poptávkového řízení... 3 1.1 Základní údaje...

Více

Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci

Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci Vymezení pojmu a definice případové konference Případová konference je odborná diskuse zainteresovaných

Více

Měření základních vlastností OZ

Měření základních vlastností OZ Měření základních vlastností OZ. Zadání: A. Na operačním zesilovači typu MAA 74 a MAC 55 změřte: a) Vstupní zbytkové napětí U D0 b) Amplitudovou frekvenční charakteristiku napěťového přenosu OZ v invertujícím

Více

Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy

Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy ke standardu ISA 720 ODPOV DNOST AUDITORA VE VZTAHU K OSTATNÍM INFORMACÍM V DOKUMENTECH OBSAHUJÍCÍCH AUDITOVANOU Ú ETNÍ ZÁV RKU Aplika ní doložku mezinárodního

Více

Daňová partie. Aktuality z oblasti řešení daňových sporů. 5. května 2011. 1. Finanční úřady nově jen v krajských městech

Daňová partie. Aktuality z oblasti řešení daňových sporů. 5. května 2011. 1. Finanční úřady nově jen v krajských městech www.pwc.cz/danovespory Aktuality z oblasti řešení daňových sporů 5. května 2011 Témata tohoto vydání: 1. Finanční úřady nově jen v krajských městech 2. Příjmy z absolutně neplatných smluv v daňovém přiznání

Více

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů O D Ů V O D N Ě N Í obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce (TMO)

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

S B Í R K A O B S A H :

S B Í R K A O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2003 V Praze dne 11. prosince 2003 Částka: 53 O B S A H : Část I.

Více

č. 207/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. června 2012 o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb.

č. 207/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. června 2012 o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb. č. 207/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. června 2012 o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb., o technických zařízeních a o označování dřevěného obalového materiálu

Více

Příklad možnosti využití studentů k provádění evaluace v zařízeních poskytujících sociální služby

Příklad možnosti využití studentů k provádění evaluace v zařízeních poskytujících sociální služby Příklad možnosti využití studentů k provádění evaluace v zařízeních poskytujících sociální služby Zdroj: HALL, I., HALL, D. Evaluation and Social Research, Introducing Small-Scale Practice. Palgrave Macmillan.

Více

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o.

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. Czech Republic EDUCAnet Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. ACCESS TO MODERN TECHNOLOGIES Do modern technologies influence our behavior? Of course in positive and negative way as well Modern technologies

Více

4.4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 4.4.3 Zeměpis

4.4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 4.4.3 Zeměpis 4.4 Vzdělávací oblast Člověk a společnost 4.4.3 Zeměpis 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Zeměpis 2 2 1 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Zeměpis RVP ZV. Integruje oblasti Člověk a společnost a Člověk a příroda

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti Vyučovací předmět: Psychologie a komunikace Škola: SZŠ a VOŠZ Znojmo Učitel: Mgr. Olga Černá Třída + počet žáků: 2. ročník, obor ZA, 24 žáků Časová jednotka: 1 vyučovací jednotka

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING Eva Minaříková Institute for Research in School Education, Faculty of Education, Masaryk University Structure of the presentation What can we as teachers

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009 DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009 Úvodní ustanovení 1. V návaznosti na příslušné zákony a stanovy družstva obsahuje domovní řád pravidla užívání bytů, nebytových a společných částí

Více

vašeho myšlení 50 cvičení, která změní způsob myšlení taktické trénink myšlení

vašeho myšlení 50 cvičení, která změní způsob myšlení taktické trénink myšlení trénink myšlení CHARLES PHILLIPS 50 cvičení, která změní způsob vašeho myšlení taktické myšlení TRÉNINK MYŠLENÍ TAKTICKÉ MYŠLENÍ Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz charles phillips

Více

Product name: Date: 24.02.2011. Description: www.cybertronic-labs.cz. Cybertronic Elektronic Descaler

Product name: Date: 24.02.2011. Description: www.cybertronic-labs.cz. Cybertronic Elektronic Descaler Product name: CED Date: 24.02.2011 Manufacturer: Description: CYBERTRONIC Labs www.cybertronic-labs.cz Cybertronic Elektronic Descaler OBSAH: Seznam symbolů 03 Všeobecné pokyny 04 Reklamační podmínky 04

Více

P edstavení programu GAMA

P edstavení programu GAMA od myšlenek k aplikacím Pavel Komárek len p edsednictva TA R P edstavení programu GAMA Aktuální informace o financování VaVaI v novém programovacím období 2014-2020 Univerzita Karlova v Praze, 13.11.2013

Více

Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova

Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova Město Kuřim Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací prosinec 211 1. Identifikační

Více

ODBORNÝ POSUDEK. č. 2381/21/14

ODBORNÝ POSUDEK. č. 2381/21/14 ODBORNÝ POSUDEK č. 2381/21/14 o obvyklé ceně nemovité věci bytu č. 1765/6 a podílu 622/73998 na společných částech domu a pozemcích, v katastrálním území Svitavy předměstí a obci Svitavy, vše okres Svitavy

Více

Jednací ád výbor Zastupitelstva m styse erný D l

Jednací ád výbor Zastupitelstva m styse erný D l stys erný D l Zastupitelstvo m styse erný D l Jednací ád výbor Zastupitelstva m styse erný D l Zastupitelstvo m styse erný D l se usneslo vydat v souladu se zákonem. 128/2000 Sb., o obcích (obecní z ízení),

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Běrunice, okres Nymurk. 298 08 Běrunice 152. Identifikátor školy: 600 050 254

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Běrunice, okres Nymurk. 298 08 Běrunice 152. Identifikátor školy: 600 050 254 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Běrunice, okres Nymurk 298 08 Běrunice 152 Identifikátor školy: 600 050 254 Termín konání inspekce: 27. a 28. duben 2004 Čj.:

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Srubec, okr.

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Srubec, okr. ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Srubec, okr. České Budějovice Adresa: Srubec čp. 30, 370 06 České Budějovice Identifikátor

Více

p írodní zdroje energie a surovin odpady globální problémy ochrana p írody a krajiny nástroje spole nosti na ochranu životního

p írodní zdroje energie a surovin odpady globální problémy ochrana p írody a krajiny nástroje spole nosti na ochranu životního charakterizuje p sobení životního prost edí na lov ka a jeho zdraví; charakterizuje p írodní zdroje surovin a energie z hlediska jejich obnovitelnosti, posoudí vliv jejich využívání na prost edí; popíše

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Vážení klienti, Upozorníme i na praktické důsledky nesjednání pravidelného pracoviště při poskytování cestovních náhrad. TaxVision, s.r.o.

Vážení klienti, Upozorníme i na praktické důsledky nesjednání pravidelného pracoviště při poskytování cestovních náhrad. TaxVision, s.r.o. Vážení klienti, v tomto čísle Informačního občasníku připomeneme, jak může být v pracovní smlouvě se zaměstnancem sjednáno místo výkonu práce, příp. pravidelné pracoviště, a jaké praktické důsledky to

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 OKO občanské kompetence občanům registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 Finanční trh, finanční produkty Obsah workshopu co je to banka, druhy bank, druhy účtů, debetní vs. kreditní karta pojmy jako termínovaný

Více

MATEMATIKA A BYZNYS. Finanční řízení firmy. Příjmení: Rajská Jméno: Ivana

MATEMATIKA A BYZNYS. Finanční řízení firmy. Příjmení: Rajská Jméno: Ivana MATEMATIKA A BYZNYS Finanční řízení firmy Příjmení: Rajská Jméno: Ivana Os. číslo: A06483 Datum: 5.2.2009 FINANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY Finanční analýza, plánování a controlling Důležité pro rozhodování o řízení

Více

Základní konstrukce. v nevýdělečných organizacích. dr. Malíková 1

Základní konstrukce. v nevýdělečných organizacích. dr. Malíková 1 Základní konstrukce účetního systému v nevýdělečných organizacích dr. Malíková 1 Legislativní úprava účetnictví nevýdělečných organizací Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Vyhláška č. 504/2002 Sb., kterou

Více

Zodpovědné podniky Dotazník pro zvýšení informovanosti

Zodpovědné podniky Dotazník pro zvýšení informovanosti Zodpovědné podniky Dotazník pro zvýšení informovanosti 1. Úvod Tento dotazník vám pomůže zamyslet se nad tím, jak se vaše společnost může stát zodpovědným podnikem, a to za pomoci otázek zaměřených na

Více