Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun. Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun. Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun"

Transkript

1 Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun 1 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

2 OBSAH 1 Úvod Manažerský souhrn. 5 3 Analytická část MAP Obecná část analýzy Základní informace o ORP Lanškroun Existující strategické záměry a dokumenty v území Charakteristika školství na území ORP Lanškroun Předškolní vzdělávání na území ORP Lanškroun Základní školství na území ORP Lanškroun Dopravní dostupnost škol v území Hospodaření základních a mateřských škol Základní umělecké školy na území ORP Lanškroun Neformální a zájmové organizace na území ORP Lanškroun Sociální situace Návaznost na dokončené základní vzdělání Šetření provedené realizačním týmem MAP Lanškroun Dotazníkové šetření provedené MŠMT ČR Analýza potřeb MŠ Hlavní oblasti podporované z OP Vedlejší oblasti podporované z OP Analýza potřeb ZŠ Hlavní oblasti podporované z OP Vedlejší oblasti podporované z OP Specifická část analýzy Témata MAP na území ORP Lanškroun Analýza dotčených skupin Analýza rizik Východiska pro strategickou část Vymezení prioritních problémových oblastí SWOT - 3 analýza prioritních oblastí rozvoje v řešeném území Strategická část MAP Strategický rámec MAP Popis priorit a cílů Vazba cílů MAP ORP Lanškroun na opatření MAP 95 5 Akční plán Struktura akčního plánu Prioritní oblasti a podoblasti Priority a cíle Opatření r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

3 5.2 Roční akční plán Aktivity škol Aktivity spolupráce Rozvoj infrastruktury Implementační část MAP Řízení a organizační struktura MAP Realizační tým Organizační struktura Řídící výbor MAP Pracovní skupiny Komunikační strategie MAP Nositelé vnitřní strategie Nositelé vnější strategie Cílové skupiny Nástroje komunikace Pravidla komunikace Principy MAP Seznam aktérů zapojených do vzdělávání dětí do 15 let Závěr Seznam tabulek, grafů, map, zkratek a příloh r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

4 1 Úvod Projekt s názvem Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun je prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Zahrnuje oblasti předškolního a základního vzdělávání a také zájmového a neformálního vzdělávání. Tomuto zaměření odpovídá územní realizace v ORP Lanškroun a výběr partnerů pro realizaci aktivit směřujících k naplnění cílů projektu a zaměření sběru dat. Název projektu: Registrační číslo projektu: Název programu: Název výzvy: Období realizace: Realizátor: Město Lanškroun Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun CZ /0.0/0.0/15_005/ Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Výzva č. 02_15_005 pro Místní akční plány rozvoje Cíle a poslání MAP Cílem projektu je zlepšit kvalitu výuky a klima prostředí v mateřských a základních školách tím, že bude podpořena spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání, to znamená společné informování, vzdělávání a plánování partnerských aktivit pro řešení místně specifických problémů a potřeb. Hlavním přínosem realizace MAP je vybudování udržitelného systému komunikace mezi aktéry, kteří ovlivňují vzdělávání v území. MAP je soubor aktivit, které vedou k rozvoji a zvyšování kvality vzdělávání dětí a žáků do 15 let na Lanškrounsku. Nejpodstatnější charakteristikou projektu je snaha o vytvoření strategie rozvoje vzdělávání s ohledem na řešení místně specifických problémů a potřeb. Ta je přitom tvořena na základě komunitního plánování tedy v partnerství a spolupráci všech klíčových aktérů v řešeném území. Opírá se jednak o analytické podklady z území, ale zejména o širokou diskuzi všech partnerů tak, aby bylo dosaženo všeobecné shody a maximální efektivnosti při následné realizaci vybraných aktivit. 4 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

5 2 Manažerský souhrn Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Lanškroun na období je konečným výstupem projektu a skládá se z několika důležitých dílčích výstupů: analytické části, strategické části (strategický rámec), akčního plánu (roční akční plán) a implementační části. Analytická část obsahuje zejména základní informace o území ORP Lanškroun, analýzu stávajících strategických dokumentů, vyhodnocení dotazníkových šetření (MŠMT a realizačního týmu MAP) a vymezení prioritních oblastí vzdělávání v území na základě SWOT analýzy jako východisko strategické části. Strategický rámec MAP obsahuje komunitně nastavenou vizi, priority a cíle oblasti vzdělávání na území ORP Lanškroun do roku Součástí strategického rámce je také seznam investičních priorit v oblasti vzdělávání (tabulka projektových záměrů, viz příloha č. 1). V listopadu 2016 schválil Řídící výbor první verzi tohoto dokumentu, v květnu a listopadu 2017 pak byl tento dokument aktualizován. Aktualizace je možná vždy po šesti měsících. Soulad investičních akcí se schváleným Strategickým rámcem MAP je nezbytným předpokladem pro získání dotační podpory z IROP a dalších dotačních titulů. Strategický rámec je východiskem pro akční plán pro území ORP Lanškroun. Akční plán formuluje opatření a konkrétní aktivity, kterými se z výchozího stavu dosáhne stavu cílového/plánovaného. Akční plán je dále rozpracováván na jednotlivé roční akční plány. Implementační část popisuje, jakým způsobem bude zajištěna realizace, hodnocení a aktualizace nastavených procesů v MAP Lanškroun. V rámci realizace projektu proběhla celá řada diskuzí, konzultací, setkávání, výměny názorů apod. Z celého procesu jasně vyplynulo, že největším požadavkem škol v území je zajištění finančních prostředků na investice do budov, výukových i ostatních technických prostor, personální zajištění a rovněž na nákup a modernizaci potřebných výukových pomůcek a vybavení. Další klíčové požadavky jsou na vzájemná setkávání, výměnu zkušeností a sdílení dobré praxe. 5 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

6 3 Analytická část MAP Analytická část je jedním z hlavních výstupů projektu Místní akční plán vzdělávání pro ORP Lanškroun, jedná se o součást finálního dokumentu Místní akční plán. Jejím cílem je vymezit doporučená a průřezová opatření MAP, problémové a prioritní problémové oblasti vzdělávání na území ORP Lanškroun. Tyto oblasti jsou shrnuty a popsány formou SWOT 3 analýzy. Analytická část vychází: z výzkumu potřeb základních a mateřských škol, které provedlo MŠMT ČR, ze šetření, které zajistil realizační tým MAP pro ORP Lanškroun, ze Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko, z. s., , Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Orlicko, z. s., OBECNÁ ČÁST ANALÝZY Základní informace o území ORP Lanškroun Správní obvod obce s rozšířenou působností Lanškroun se nachází ve východní části Pardubického kraje, na rozhraní Orlických hor, Zábřežské vrchoviny a Svitavské pahorkatiny. Svojí východní částí sousedí s obcemi Olomouckého kraje, z jihu přiléhají obce Moravskotřebovska, ze západu obce Svitavska, Českotřebovska a Orlickoústecka. Na severu pak sousedí se správními obvody obcí Žamberk a Králíky. Území Lanškrounska leží na hektarech a zaujímá 6,1 % rozlohy kraje. Ve 22 obcích, které tvoří správní obvod, žilo k celkem obyvatel (4,5 % obyvatelstva kraje). Hustota zalidnění (84,2 osob/km 2 ) je výrazně pod krajským průměrem. V sídle správního obvodu městě Lanškroun které je zde jedinou obcí se statutem města, žije 43,1 % obyvatel regionu. Ve správním obvodu se nachází 22 obcí, z toho jedna má statut města (Lanškroun) a jedna statut městyse (Dolní Čermná). Obce SO ORP Lanškroun: Albrechtice, Anenská Studánka, Cotkytle, Čenkovice, Damníkov, Dolní Čermná, Horní Čermná, Horní Heřmanice, Horní Třešňovec, Krasíkov, Lanškroun, Lubník, Luková, Ostrov, Petrovice, Rudoltice, Sázava, Strážná, Tatenice, Trpík, Výprachtice, Žichlínek. 6 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

7 Tabulka 1: Počet obyvatel v obcích na území ORP Lanškroun k Obec Počet obyvatel Obec Počet obyvatel Albrechtice 464 Lubník 351 Anenská Studánka 180 Luková 746 Cotkytle 390 Ostrov 684 Čenkovice 192 Petrovice 248 Damníkov 693 Rudoltice 1859 Dolní Čermná 1316 Sázava 564 Horní Čermná 1005 Strážná 106 Horní Heřmanice 492 Tatenice 873 Horní Třešňovec 627 Trpík 86 Krasíkov 327 Výprachtice 984 Lanškroun 9994 Žichlínek 995 Celkem Zdroj: 7 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

8 Mapa 1: Administrativní mapa SO ORP Lanškroun Zdroj: 8 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

9 Existující strategické záměry a dokumenty v území V tabulce uvádíme veškeré dostupné strategické záměry a dokumenty obsahující problematiku vzdělávání, a to jak na národní, tak menších územních úrovních. Z uvedených materiálů jsme čerpali informace pro zpracování tohoto dokumentu. Tabulka 2: Strategické dokumenty Č. Název dokumentu Odkaz na dokument Strategie na národní úrovni 1. Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky bsah/dokumenty/strategie-2020_web.pdf 2. Akční plán inkluzívního vzdělávání na období bsah/dokumenty/apiv_2016_2018.pdf 3. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání 4. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání 6.pdf Strategie na menších územních úrovních 5. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje na období MAS Lanškrounsko, z. s. content/uploads/2016/05/strategie- CLLD-MAS- Lan%C5%A1krounsko_v5_ALL_odzluceno. 6. Integrovaná strategie Komunitně vedeného místního rozvoje území MAS Orlicko, z. s. na období Plán rozvoje sociálních a souvisejících veřejných služeb města Lanškroun v období pdf okumenty/0540ebc374e16f.pdf x?id_org=7892&id_dokumenty=3236 Zdroj: Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun Strategie komunitně vedeného místního rozvoje na období MAS Lanškrounsko, z. s. Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD, z angl. Community led Local Development) je integrovaný nástroj, navazující na metodu LEADER, který je v České republice určen k podpoře místního rozvoje prostřednictvím místních akčních skupin (MAS). Komunitně vedený rozvoj je koncipován s ohledem na místní potřeby a potenciál a zahrnuje inovativní prvky v místních souvislostech, vytváření sítí a případně spolupráci mezi místními akčními skupinami. 9 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

10 MAS Lanškrounsko je spolkem fyzických a právnických osob na území regionu Lanškrounsko, kterých společným zájmem je zejména: a) zajištění trvale udržitelného života regionu MAS Lanškrounsko, b) zajištění naplňování principu partnerství spočívající v mezisektorové spolupráci mezi veřejnou správou, podnikatelskými subjekty, nestátními neziskovými organizacemi, dalšími subjekty a občany a založené na principech metody LEADER, c) podpora rozvoje občanských iniciativ na místní a regionální úrovni, ochrana přírodního prostředí a kulturního dědictví regionu MAS Lanškrounsko, d) zajišťování finančních, lidských, materiálních a informačních zdrojů pro rozvoj území MAS Lanškrounsko. Území Místní akční skupiny Lanškrounsko je součástí regionu NUTS II Severovýchod, nachází se ve východní části Pardubického kraje, v bývalém okrese Ústí nad Orlici, na historickém pomezí Čech a Moravy. Celé území MAS Lanškrounsko patří do správního obvodu ORP Lanškroun, ale nepokrývá celou jeho rozlohu. 7 obcí v severní části ORP Lanškroun spadá do územní působnosti MAS Orlicko. Jsou to obce Čenkovice, Horní Čermná, Dolní Čermná, Horní Heřmanice, Horní Třešňovec, Petrovice a Výprachtice. Kromě MAS Orlicko sousedí MAS Lanškrounsko na jihu s MAS Moravskotřebovsko a Jevíčsko a MAS Svitava a na východě s MAS Horní Pomoraví. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko pro období (dále jen Strategie ) je zpracována za účelem rozvoje regionu Lanškrounska a naplňování základních cílů místní akční skupiny. Realizací strategie CLLD dojde k zajištění trvale udržitelného života regionu MAS Lanškrounsko, naplňování principu partnerství spočívající v mezisektorové spolupráci mezi veřejnou správou, podnikatelskými subjekty, nestátními neziskovými organizacemi, dalšími subjekty a občany, podpoře rozvoje občanských iniciativ na místní a regionální úrovni, ochraně přírodního prostředí a kulturního dědictví regionu MAS Lanškrounsko. Těchto cílů bude dosaženo především pomocí zajišťování finančních, lidských, materiálních a informačních zdrojů pro rozvoj území MAS Lanškrounsko. V klíčových oblastech se Strategie zaměřuje na rozvoj vzdělávání na mnoha úrovních, z pohledu poskytovatelů i příjemců. Vzdělávání v území se Strategie věnuje v kapitole Vzdělávání Strategie komunitně vedeného místního rozvoje na období MAS Orlicko, z. s. Území Místní akční skupiny Orlicko se nachází v NUTS II Severovýchod, v Pardubickém kraji a v okresu Ústí nad Orlicí. Z hlediska správního území jde o území obcí s rozšířenou působností 10 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

11 Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Žamberk, Králíky a část ORP Lanškroun. MAS Orlicko sousedí ze severu s Polskem, na východě s Olomouckým krajem, na jihu s ORP Lanškroun a okresem Svitavy, na západě s ORP Vysoké Mýto a okresem Rychnov nad Kněžnou. Území MAS Orlicko se skládá z 57 obcí ležících na severovýchodě Pardubického kraje. Těchto 57 obcí tvoří polovinu obcí okresu Ústí nad Orlicí (v počtu 115) a žijí zde přibližně dvě třetiny obyvatel (96 000) tohoto okresu. V souladu s Dohodou o partnerství bude CLLD realizován nejen prostřednictvím Společné zemědělské politiky, ale i prostřednictvím dalších operačních programů v rámci EFRR a ESF, a to v následujících tématech: Řešení vysoké nezaměstnanosti ve venkovských oblastech a zvýšení možnosti uplatnění uchazečů na trhu práce zvýšením počtu pracovních míst na venkově, snížení vnitřní diferenciace trhu práce v rámci místních akčních skupin mezi městem a venkovem zvýšením podílu pracovních míst na venkově, Stabilizace obyvatelstva zvyšováním a změnami jejich kvalifikace a zajištěním pracovních příležitostí ve venkovském prostoru, Podpora podnikatelských příležitostí, podpora zakládání nových podnikatelských subjektů v součinnosti místních aktérů. Zastavení odlivu kvalifikované a mladé pracovní síly do lukrativnějšího nezemědělského podnikání mimo venkovské oblasti, Využití rozvojového potenciálu venkova (např. lidský potenciál, atraktivita prostředí, alternativní služby, schopnost obyvatel spolupracovat, obnova kulturního dědictví a oživení kulturního života), Vytváření podmínek pro spolupráci mezi základními a středními školami ve venkovském prostoru, Zvýšení funkční vybavenosti venkova, vytváření podmínek pro spolupráci při zlepšování kvality a dostupnosti sítí služeb (např. sociálních, zdravotních a návazných), Podpora rozvoje lokální ekonomiky (vč. sociálních podniků) ve venkovském prostoru, podpora rozvoje vzájemné spolupráce firem, firem a škol a dalších relevantních aktérů, podpora a rozvoj služeb v oblasti zavádění technických i netechnických inovací, Realizace pozemkových úprav, realizace opatření zlepšujících biodiverzitu, Podpora regenerace brownfieldů, zvyšování podílu znovuvyužití odpadů, recyklace a podpora náhrad prvotních zdrojů za druhotné suroviny, Zachování a obnovení propojenosti a prostupnosti krajiny, koordinace agroenvironmentálních opatření pro zlepšení vzhledu krajiny. Oblasti vzdělávání v území se strategie věnuje v kapitole Vzdělávání na území Orlicka. 11 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

12 3.1.2 Charakteristika školství na území ORP Lanškroun Zdroji dat této kapitoly jsou Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko na období let a Integrovaná strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Orlicko na období let , doplněné o aktuální informace získané z webových stránek Českého statistického úřadu a dalším vlastním šetřením (Odbor školství MěÚ Lanškroun, webové stránky vzdělávacích organizací, přímé dotazování). Předškolní a základní vzdělávání na území ORP Lanškroun V řešeném území se momentálně nachází 20 mateřských škol, z toho v deseti případech se jedná o sloučené organizace poskytující předškolní a základní vzdělávání, a 16 základních škol, z nichž 8 má 1. a 2. stupeň (ZŠ a MŠ Damníkov, ZŠ Vincence Junka Dolní Čermná, Základní škola, Horní Čermná, ZŠ Lanškroun, B. Smetany, ZŠ Lanškroun, Dobrovského, ZŠ Lanškroun, nám. A. Jiráska 139, ZŠ a MŠ Tatenice, ZŠ Jindřicha Pravečka, Výprachtice), jsou úplné a 8 neúplných malotřídních (ZŠ a MŠ Cotkytle, ZŠ a MŠ Horní Heřmanice, ZŠ a MŠ Horní Třešňovec, ZŠ a MŠ, Lanškroun, Dolní Třešňovec, ZŠ a MŠ Luková, ZŠ a MŠ Ostrov, ZŠ a MŠ Rudoltice, ZŠ a MŠ Žichlínek), kde vyučují žáky od 1. do 5. třídy a třídy jsou sloučené. Z deseti úplných základních škol je také jedná malotřídní (ZŠ Damníkov). To znamená, že na území ORP Lanškroun je celkem 26 ředitelství (školy zřizované obcemi). 12 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

13 Graf 1: Struktura ředitelství vykonávajících činnost ZŠ a MŠ zřizovaných obcemi MŠ ZŠ ZŠ a MŠ Zdroj: Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun Vedle výše zmíněných škol se na území ORP Lanškroun nacházejí 2 základní školy (Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140, Základní škola speciální Lanškroun, Olbrachtova 206) a 3 střední školy (Gymnázium, Lanškroun, Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Lanškroun) zřizované Pardubickým krajem. Na území se nachází jeden lesní klub (Lesní klub Březinka, Horní Třešňovec), který provozuje sdružení rodičů Škola jinak Lanškrounsko, z. s. Dále se zde nachází Rodinné centrum Rudoltický Budulínek, z. s., který mimo jiné nabízí hlídání dětí ve věku 3 6 let. Na území se nenachází žádná soukromá či církevní škola nebo školské zařízení vedené ve školském rejstříku. Existence škol v obcích a jejich struktura je dána především velikostí obce a kvalitou dopravní obslužnosti. Důležitý vliv na současnou existenci škol v obcích mí i historie školství v jednotlivých obcích. Vzhledem k demografickému vývoji mají zejména malé obce problémy s udržením potřebného počtu žáků ve školách. Je zde silná tendence posílat děti do lépe vybavených městských škol nebo záměr, kdy dítě jede do školy s rodičem do místa jeho pracoviště. Město Lanškroun je městem s rozvinutou podnikatelskou činností (zejména v oblasti elektroniky, strojírenství, papírového průmyslu). Má tak dominantní postavení pro obce v jeho bezprostřední blízkosti. 13 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

14 Z celkového počtu 16 základních škol, které se nacházejí na území ORP Lanškroun, je 8 úplných ZŠ (mají třídy od 1. do 9.), z toho jedna je sice úplná, ale malotřídní (ZŠ a MŠ Damníkov), tj. 50%, a 8 neúplných (od 1. do 5. třídy), které jsou navíc tzv. malotřídní (jednotlivé třídy jsou sloučené), tj. 50%. Relativně vysoký počet neúplných škol odráží tradici základní školství v obcích, které značí velkou snahu o zachování těchto institucí alespoň pro mladší žáky. Spojování tříd je důsledkem zejména malého počtu žáků a také snahy obcí zachovat minimálně pro žáky I. stupně vzdělání přímo v obcích. Snaha o zachování alespoň minimální možnosti základního vzdělávání v obcích je jednou z priorit všech zastupitelstev obcí, o čemž svědčí i neměnící se počet základních škol na území ORP Lanškroun v posledních desítkách let. Graf 2: Poměrné zastoupení základních škol Poměrné zastoupení ZŠ Úplná ZŠ Úplná malotřídní ZŠ Neúplná malotřídní ZŠ 50% 44% 6% Zdroj: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko ; šetření Realizačního týmu MAP pro ORP Lanškroun Samostatné příspěvkové organizace: MŠ - Mateřská škola Albrechtice, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola Dolní Čermná, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola, Horní Čermná, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola, Lanškroun, Wolkerova 85, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola, Lanškroun, Na Výsluní 312, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola, Lanškroun, Vančurova 87, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola, Lanškroun, Žižkova 365, okres Ústí nad Orlicí 14 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

15 - Mateřská škola, Petrovice, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola Sázava, okres Ústí nad Orlicí - Mateřská škola Výprachtice, okres Ústí nad Orlicí ZŠ - Základní škola Vincence Junka Dolní Čermná, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola, Horní Čermná, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola Lanškroun, B. Smetany 460, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola Lanškroun, Dobrovského 630, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 139, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola Jindřicha Pravečka, Výprachtice, okres Ústí nad Orlicí ZUŠ - Základní umělecká škola Jindřicha Pravečka, Lanškroun, okres Ústí nad Orlicí Sloučené příspěvkové organizace - Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a mateřská škola Damníkov, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a Mateřská škola Horní Heřmanice, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a mateřská škola Horní Třešňovec, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a Mateřská škola, Lanškroun, Dolní Třešňovec, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a mateřská škola Luková, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a Mateřská škola Ostrov, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a mateřská škola Rudoltice, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a Mateřská škola Tatenice, okres Ústí nad Orlicí - Základní škola a Mateřská škola Žichlínek, okres Ústí nad Orlicí Tabulka 3: Přehled malotřídních škol v obcích na území ORP Lanškroun Obec Počet Z toho škol jednotřídní dvoutřídní trojtřídní čtyřtřídní pětitřídní Vícetřídní Albrechtice Anenská studánka Cotkytle Čenkovice Damníkov Dolní Čermná r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

16 Horní Čermná Horní Heřmanice Horní Třešňovec Krasíkov Lanškroun Lubník Luková Ostrov Petrovice Rudoltice Sázava Strážná Tatenice Trpík Výprachtice Žichlínek Celkem ORP Lanškroun Zdroj: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko ; šetření Realizačního týmu MAP pro ORP Lanškroun 16 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

17 Tabulka 4: Počty škol a školských zařízení v jednotlivých obcích ORP Lanškroun (Zdroj: Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun) Celkem Z toho Název obce ředitelství ZŠ MŠ ZUŠ SVČ/DDM ZŠ Speciální MŠ Speciální Gymnázia SŠ/SOU Albrechtice Anenská Studánka Cotkytle Čenkovice Damníkov Dolní Čermná Horní Čermná Horní Heřmanice Horní Třešňovec Krasíkov Lanškroun Lubník Luková Ostrov Petrovice Rudoltice Sázava Strážná Tatenice Trpík Výprachtice Žichlínek Celkem r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

18 Zařízení doplňující základní a mateřské školy Na území ORP Lanškroun se nacházejí další zařízení, která doplňují základní a mateřské školy. Jedná se o řadu školních družin a školních jídelen. Školní družiny se nacházejí ve všech obcích při základních školách. Dle podkladů z dotčených škol bez výjimky dochází do školní družiny děti z I. Stupně základní školy. Výjimkou je několik žáků II. Stupně speciální základní školy. Z údajů také vyplývá, že služby družin využívá velká většina, přes 70%, žáků I. Stupně základní školy. Obsazenost školních družin koresponduje s vývojem počtu žáků, zaměstnaností rodičů i s tradičním pojetím péče o žáky bezprostředně po skončení každodenní výuky. Tradice a zaměstnanost rodičů se také odráží v existenci a využívání školních jídelen. Všechny školy v území (úplně i neúplné) disponují službami školních jídelen a tyto služby využívají takřka bez výjimky všichni žáci. Zajímavou skutečností je poskytování nabídky školní jídelny cizím, neškolským strávníkům. Tyto aktivity slouží ke zlepšení ekonomiky školních jídelen a jsou zřejmé zejména v Lanškrouně, kde již stravování cizích strávníků převýšilo školní strávníky. Tabulka 5: Provozní doba školních družin Název ZŠ Obec Provozní doba Základní škola a Mateřská škola Cotkytle Cotkytle 11:30 14:30 Základní škola a mateřská škola Damníkov Damníkov 10:30 16:00 Základní škola Vincence Junka Dolní Čermná 6:30 7:30 Dolní Čermná 11:20 16:00 Základní škola, Horní Čermná Horní Čermná Nezjištěno Základní škola a Mateřská škola Horní 6:30 7:30 Horní Heřmanice Heřmanice 11:30 15:00 Základní škola a mateřská škola Horní Třešňovec Horní Třešňovec Nezjištěno Základní škola a Mateřská škola, Lanškroun, Dolní Třešňovec Lanškroun Nezjištěno Základní škola Lanškroun, B. Smetany 460 6:15 7:40; dle Lanškroun rozvrhu 16:00 Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 139 Lanškroun Nezjištěno Základní škola Lanškroun, Dobrovského 630 Lanškroun 18 6:00 7:45; dle rozvrhu 16:00 Základní škola a mateřská škola Luková Luková 6:30 16:30 Základní škola a Mateřská škola Ostrov 6:00 7:45 Ostrov 11:40 16:20 Základní škola a mateřská škola Rudoltice 6:30 7:45 Rudoltice 11:45 16:00 Základní škola a Mateřská škola Tatenice 6:30 7:40 Tatenice 11:05 15:30 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

19 Základní škola Jindřicha Pravečka, Výprachtice Výprachtice 11:10 15:30 Základní škola a Mateřská škola Žichlínek 6:30 7:45 Žichlínek 12:00 16:00 Základní škola speciální Lanškroun, Olbrachtova 12:35 15:00 Lanškroun 206 Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Lanškroun 11:00 15:00 Zdroj: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko ; šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun (webové stránky škol) Na území ORP Lanškroun se také nachází jedna ZUŠ, Základní umělecká škola 1 Jindřicha Pravečka, Lanškroun zřizovaná městem Lanškroun, která nabízí mimoškolní vzdělávání zejména v hudebních oborech, dále ve výtvarném a tanečním oboru. Kapacita školy v hudebních oborech je 299 žáků a v roce 2014 tyto obory navštěvovalo 275 žáků, kapacita ve výtvarném oboru je 135 žáků a v roce 2014 tento obor navštěvovalo 124 žáků a kapacita v tanečním oboru je 100 žáků a v roce 2014 ho navštěvovalo 71 žáků. ZUŠ má 2 detašovaná pracoviště nacházející se v obcích Horní a Dolní Čermná. Dalšími organizacemi doplňujícími základní vzdělávání jsou školská zařízení zájmového vzdělávání. Na území ORP Lanškroun nabízí tyto vzdělávací služby Dům dětí a mládeže DAMIÁN v Lanškrouně, zařízení je příspěvkovou organizací města Lanškroun. Svoji činnost uskutečňuje ve více oblastech zájmového vzdělávání. Prostřednictvím pravidelné zájmové činnosti předkládá dětem, mládeži a ostatním fyzickým osobám pestrou nabídku aktivit ve volném čase. Každoročně nabízí zájmové kroužky, kluby a kurzy nejen pro děti školního a předškolního věku, ale i pro mládež a ostatní fyzické osoby. K probíhala jeho činnost v 61 zájmových útvarech, které navštěvovalo celkem 712 členů, z toho 65 předškolních dětí, 623 žáků základních škol a 23 ostatních fyzických osob. Pravidelná činnost této organizace zahrnuje následující oblasti: tělovýchovu a sport, techniku a přírodovědu, výtvarnou, estetickou a dramatickou výchovu, výuku cizích jazyků, základní práce s PC atp.toto školské zařízení také spolupracuje se čtyřmi obcemi v ORP Lanškroun (Rudoltice, Tatenice, Ostrov a Dolní Třešňovec), kde je zčásti zájmová činnost organizována i ve spolupráci s DDM DAMIÁN 2. V ostatních obcích žádné podobné zařízení není a je částečně nahrazováno nabídkou mimoškolních aktivit základních škol. Na popisovaném území se také nachází spolek rozšiřující vzdělávací služby, tím je Rodinné centrum Dětský svět, z. s., Lanškroun. 1 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun 19 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

20 Pracovníci ve školství na území ORP Lanškroun Pedagogičtí pracovníci jsou pracovníci dle zvláštního právního předpisu, vykonávající přímou pedagogickou činnost. Jsou to zejména učitelé, kteří ve školství napomáhají procesu vzdělávání dětí a mládeže. Nepedagogičtí pracovníci jsou ostatní pracovníci, zaměstnaní na školách (např. správní zaměstnanci, provozní zaměstnanci apod.). Informace o počtech zaměstnanců v jednotlivých příspěvkových organizacích na území ORP Lanškroun a mzdových nákladech uvádí tabulka 6. Tabulka 6: Pracovníci ve školství na území ORP Lanškroun PP Zařízení Fyzické osoby - průměrný stav Průměrný přepočtený počet Platy/mzdy (v tis.) Fyzické osoby - průměrný stav NP Průměrný přepočtený počet Platy/mzdy (v tis.) MŠ 74,808 76, ,943 26,969 23, ,941 ZŠ 171, , ,759 37,250 36, ,918 ŠJ X X X 75,598 80, ,115 ZUŠ 16,502 16, ,761 2,100 1, ,871 DDM 3,000 3, ,599 1,000 1, ,902 Celkem 265, , , , , ,747 Zdroj: šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun, Odbor školství Městského úřadu Lanškroun Předškolní vzdělávání na území ORP Lanškroun Předškolní vzdělávání podporuje výchovné působení rodiny a doplňuje je o specifické podněty, rozvíjí je a obohacuje. Je etapou vzdělávání, v němž dítě získává především sociální zkušenosti, základní poznatky o životě kolem sebe a první podněty pro pokračující vzdělávání i celoživotní učení. Na území ORP Lanškroun se nachází celkem 20 mateřských škol, jejichž zřizovateli jsou obce a které fungují buď samostatně (10 MŠ), nebo jako sloučené organizace při základních školách (10 MŠ). Dohromady mají všechny mateřské školy ve sledovaném území celkem 38 tříd. Tabulka 7: Kapacity mateřských škol na území ORP Lanškroun k Počet Počet Volná Název MŠ Obec Kapacita tříd žáků místa Mateřská škola Albrechtice Albrechtice r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

21 Základní škola a Mateřská škola Cotkytle Cotkytle Základní škola a mateřská škola Damníkov Damníkov Mateřská škola Dolní Čermná Dolní Čermná Mateřská škola, Horní Čermná Horní Čermná Základní škola a Mateřská Horní škola Horní Heřmanice Heřmanice Základní škola a mateřská Horní škola Horní Třešňovec Třešňovec Mateřská škola, Lanškroun, Wolkerova 85 Lanškroun Mateřská škola, Lanškroun, Na Výsluní 312 Lanškroun Mateřská škola, Lanškroun, Vančurova 87 Lanškroun Mateřská škola, Lanškroun, Žižkova 365 Lanškroun Základní škola a Mateřská škola, Lanškroun, Dolní Lanškroun Třešňovec Základní škola a mateřská škola Luková Luková Základní škola a Mateřská škola Ostrov Ostrov Mateřská škola Petrovice Petrovice Základní škola a mateřská škola Rudoltice Rudoltice Mateřská škola Sázava Sázava Základní škola a Mateřská škola Tatenice Tatenice Mateřská škola Výprachtice Výprachtice Základní škola a Mateřská škola Žichlínek Žichlínek Celkem ORP Lanškroun Zdroj: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko ; Odbor školství Městského úřadu Lanškroun Samostatné mateřské školy Mateřská škola Albrechtice Mateřská škola Dolní Čermná 21 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

22 Mateřská škola Horní Čermná Mateřská škola, Lanškroun, Wolkerova 85 Mateřská škola, Lanškroun, Na Výsluní 312 Mateřská škola, Lanškroun, Vančurova 87 Mateřská škola, Lanškroun, Žižkova 365 Mateřská škola Petrovice Mateřská škola Sázava Mateřská škola Výprachtice Mateřské školy sloučené se ZŠ Základní škola a Mateřská škola Cotkytle Základní škola a mateřská škola Damníkov Základní škola a Mateřská škola Horní Heřmanice Základní škola a mateřská škola Horní Třešňovec Základní škola a Mateřská škola, Lanškroun, Dolní Třešňovec Základní škola a mateřská škola Luková Základní škola a Mateřská škola Ostrov Základní škola a mateřská škola Rudoltice Základní škola a Mateřská škola Tatenice Základní škola a Mateřská škola Žichlínek Na území ORP Lanškroun se v současné době nenachází žádné zařízení pro děti do 3 let, tato zařízení by měly částečně nahrazovat mateřské školy, které si na poskytování služeb mohou žádat o dotace ze Šablon (chůvy, pomůcky) a z IROP (vybavení, infastruktura). Zde však řada především menších mateřských škol naráží na problém, že na šablony nedosáhnou a nemohou tudíž čerpat finanční prostředky na zajištění personálu potřebného pro péči o děti do tří let, které od roku 2020 musí přijímat. Služby dopolední nebo celodenní hlídání předškolních dětí (1, 5 6 let) nabízí spolek Rodinné centrum Rudoltický Budulínek, z. s., který byl založen v obci Rudoltice v roce Základní vzdělávání na území ORP Lanškroun Základní školy se řídí podle vlastních Školních vzdělávacích programů (ŠVP), které si jednotlivé školy vypracovaly dle závazného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV), a plní tak koncepční záměry MŠMT ČR. Na rozdíl od mateřských škol (vyjma zákonného nároku pro poslední ročník předškolního vzdělávání v MŠ) je docházka do základní školy povinná a je na obcích zajistit podmínky k plnění povinné školní docházky v obci (příp. v obci spádové), v níž má žák trvalý pobyt. 22 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

23 Na území ORP Lanškroun se nachází 16 základních škol s celkem 116 třídami, jejichž zřizovateli jsou obce (s výjimkou dvou základních škol ZŠ speciální Lanškroun a ZŠ Lanškroun, nám. A. Jiráska 140, které zřizuje Pardubický kra), které jsou rozmístěny ve 13 obcích (Cotkytle, Damníkov, Dolní Čermná, Horní Čermná, Horní Heřmanice, Horní Třešňovec, Lanškroun, Luková, Ostrov, Rudoltice, Tatenice, Výprachtice a Žichlínek). Můžeme tedy říci, že rozmístění základních škol je v celku rovnoměrné, přestože se v řadě obcí žádná základní škola nenachází (z celkového počtu 22 obcí v ORP Lanškroun v 9 z nich žádná základní škola není. Jsou to obce Albrechtice, Anenská Studánka, Čenkovice, Krasíkov, Lubník, Petrovice, Sázava, Strážná a Trpík). Tyto obce leží buď v blízkosti města Lanškroun (Albrechtice, Lubník, Sázava), nebo v blízkosti větší obce s úplnou školou (Krasíkov dojezd Tatenice, Čenkovice dojezd Výprachtice a Petrovice dojezd Dolní Čermná), nebo se jedná o obce velmi malé (Trpík, Strážná, Anenská studánka). Obec Strážná má dobré spojení do Tatenic, případně i do Cotkytle, kde základní škola je. Ovšem obce Anenská Studánka a Trpík mají horší dopravní obslužnost hromadnou dopravou. Přestože základní škola v Damníkově není příliš vzdálená, tak časově nejlepší dostupnost má pro tyto obce základní škola v Třebovicích v Čechách vlakem. 23 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

24 Tabulka 8: Kapacita základních škol na území ORP Lanškroun k Název základní školy Počet žáků 1. třída 2. třída 3. třída 4. třída 5. třída Základní škola Lanškroun, Bedřicha Smetany Základní škola Lanškroun, Dobrovského Základní škola Lanškroun, náměstí Aloise Jiráska Základní škola a Mateřská škola Cotkytle Základní škola a mateřská škola Damníkov Základní škola Vincence Junka Dolní Čermná Základní škola, Horní Čermná Základní škola a Mateřská škola Horní Heřmanice Základní škola a mateřská škola Horní Třešňovec Základní škola a Mateřská škola, Lanškroun, Dolní Třešňovec Základní škola a mateřská škola Luková Základní škola a Mateřská škola Ostrov x x Základní škola a mateřská škola Rudoltice Základní škola a Mateřská škola Tatenice Základní škola Jindřicha Pravečka, Výprachtice Základní škola a Mateřská škola Žichlínek Počet tříd Počet žáků Počet tříd Počet žáků Počet tříd Počet žáků Počet tříd Počet žáků Počet tříd 24 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

25 Název základní školy Počet žáků 6. třída 7. třída 8. třída 9. třída Celkem Počet tříd Počet žáků Kapacita Volná místa Základní škola Lanškroun, Bedřicha Smetany Základní škola Lanškroun, Dobrovského Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska Základní škola a Mateřská škola Cotkytle X X x x X X X x Základní škola a mateřská škola Damníkov Základní škola Vincence Junka, Dolní Čermná Základní škola, Horní Čermná Základní škola a Mateřská škola Horní Heřmanice X X x x X X X x Základní škola a mateřská škola Horní Třešňovec X X x x X X X x Základní škola a Mateřská škola, Lanškroun, Dolní Třešňovec X X x x X X X x Základní škola a mateřská škola Luková X X x x X X X x Základní škola a Mateřská škola Ostrov X X x x X X X x Základní škola a mateřská škola Rudoltice X X x x X X X x Základní škola a Mateřská škola Tatenice Základní škola Jindřicha Pravečka, Výprachtice Základní škola a Mateřská škola Žichlínek X X x x X X X x Počet tříd Počet žáků Počet tříd Počet žáků Počet tříd žáků tříd Zdroj: Odbor školství Městského úřadu Lanškroun 25 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

26 Z tabulky je zřejmý relativně velký počet volných míst ve všech základních školách na území ORP Lanškroun. Největší volná kapacita je na Základní škole Lanškroun, Dobrovského (249 volných míst). Ve sledovaném území funguje relativně hustá síť škol a školských zařízení. Většina z nich však není zrekonstruována a vyžaduje alespoň částečnou obnovu odborných učeben a prostor tak, aby bylo zajištěno prostředí školy odpovídající moderním standardům a aby školy splňovaly bezbariérovost vzhledem ke koncepci inkluzivního vzdělávání. Tomu však brání nedostatek finančních prostředků, což vyplývá jak z dotazníkového šetření MŠMT, tak i z vlastního šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun prováděného v rámci zjišťování investičních záměrů do Strategického rámce MAP. Očekávaný vývoj počtu žáků v ZŠ na území ORP Lanškroun Dle údajů o živě narozených dětech, které uvádí Český statistický úřad je tendence vývoje porodnosti na území ORP Lanškroun mírně vzrůstající. Mezi lety porodnost rostla (v roce 2007 dosáhla svého vrcholu 290 živě narozených dětí), od toho období porodnost mírně klesá (mírně stoupla pouze v roce 2009), ale stále je vyšší než v roce V roce 2016 je počet živě narozených dětí 283, co značí opět mírný vzestup. Z údajů tedy vyplývá, že kapacity základních škol na sledovaném území budou dostačující a ani nadále se je nepodaří zcela zaplnit. Vývoj porodnosti uvádí následující tabulka. Tabulka 9: Počet živě narozených dětí na území ORP Lanškroun mezi lety Rok Počet živě narozených dětí Nárůst/Úbytek oproti předešlému roku Celkem Zdroj: 26 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

27 Dopravní dostupnost škol v území Dopravní dostupnost do škol a školských zařízení na území ORP Lanškroun je až na výjimky dobrá. Žáci se dopravují do spádových škol převážně autobusy. Jen v malých obcích Anenská Studánka a Trpík je dopravní obslužnost horší, a tak přestože mají děti nedaleko základní školu v Damníkově, je pro ně časově lepší dojíždět vlakem do školy v Třebovicích v Čechách Hospodaření základních a mateřských škol Školy a školská zařízení zřizované obcemi a krajem jsou financovány ze dvou zdrojů: 1. stát hradí přímé výdaje na vzdělávání prostřednictvím účelových dotací krajům, 2. zřizovatel (obec, kraj) hradí provozní výdaje školských zařízení ze svých daňových příjmů. Zřizovatel (obec) hradí: opravy budov, vybavení školy (stoly, židle, tabule, skříně atd.), provozní náklady školy (vytápění, elektřinu, telefonní služby, náklady na vývoz odpadu, čisticí prostředky, účetní programy, revizní kontroly a zprávy (hasičské přístroje, kotle, přístroje apod.), všeobecný materiál (papíry do kopírky, tonery). Prostředky od státu slouží na úhradu: mzdových prostředků pro pedagogické pracovníky, pro nepedagogické pracovníky a k úhradě ostatních nákladů, vyplývajících z pracovně-právních vztahů, odvodů sociálního a zdravotního pojištění, přídělů do fondu kulturních a sociálních potřeb, ostatních neinvestičních výdajů (výdaje na učební pomůcky, školní potřeby, učebnice podle zákona poskytované bezplatně, výdaje na další vzdělávání pedagogických pracovníků, výdaje na ochranné pomůcky pracovníků, náhrady v nemoci zaměstnanců). V rámci šetření na sledovaném území nebyly sebrány relevantní údaje pro zpracování této kapitoly. Některé organizace považují údaje týkající se financování za příliš důvěrné a odmítly je sdělit. 27 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

28 Základní umělecké školy na území ORP Lanškroun Na území ORP Lanškroun se také nachází jedna ZUŠ, Základní umělecká škola Jindřicha Pravečka, Lanškroun zřizovaná městem Lanškroun, která nabízí mimoškolní vzdělávání zejména v hudebních oborech, dále ve výtvarném a tanečním oboru. Kapacita školy v hudebních oborech je 299 žáků a v roce 2014 tyto obory navštěvovalo 275 žáků, kapacita ve výtvarném oboru je 135 žáků a v roce 2014 tento obor navštěvovalo 124 žáků a kapacita v tanečním oboru je 100 žáků a v roce 2014 ho navštěvovalo 71 žáků. ZUŠ má 2 detašovaná pracoviště nacházející se v obcích Horní a Dolní Čermná Neformální a zájmové organizace na území ORP Lanškroun Dalšími organizacemi doplňujícími základní vzdělávání jsou školská zařízení zájmového vzdělávání. Dům dětí a mládeže DAMIÁN 3 Na území ORP Lanškroun nabízí tyto vzdělávací služby Dům dětí a mládeže DAMIÁN v Lanškrouně, zařízení je příspěvkovou organizací města Lanškroun. Svoji činnost uskutečňuje ve více oblastech zájmového vzdělávání. Prostřednictvím pravidelné zájmové činnosti předkládá dětem, mládeži a ostatním fyzickým osobám pestrou nabídku aktivit ve volném čase. Každoročně nabízí zájmové kroužky, kluby a kurzy nejen pro děti školního a předškolního věku, ale i pro mládež a ostatní fyzické osoby. K probíhala jeho činnost v 61 zájmových útvarech, které navštěvovalo celkem 712 členů, z toho 65 předškolních dětí, 623 žáků základních škol a 23 ostatních fyzických osob. Pravidelná činnost této organizace zahrnuje následující oblasti: tělovýchovu a sport, techniku a přírodovědu, výtvarnou, estetickou a dramatickou výchovu, výuku cizích jazyků, základní práce s PC atp. Toto školské zařízení také spolupracuje se čtyřmi obcemi v ORP Lanškroun (Rudoltice, Tatenice, Ostrov a Dolní Třešňovec), kde je zčásti zájmová činnost organizována i ve spolupráci s DDM DAMIÁN. V ostatních obcích žádné podobné zařízení není a je částečně nahrazováno nabídkou mimoškolních aktivit základních škol. 3 Zdroj: Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun 28 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

29 Rodinné centrum Dětský svět Na popisovaném území se také nachází spolek rozšiřující vzdělávací služby, tím je Rodinné centrum Dětský svět, z. s., Lanškroun. Toto sdružení má významné postavení na poli neformálního zájmového vzdělávání v území. Spolkový život 4 Spolkový život je základem občanského života v každé obci, kde přispívá k upevňování vazeb obyvatelstva ke své obci. Tato skutečnost je důležitá zejména u dětí a mládeže. V následující tabulce je uveden přehled spolků v obcích na území ORP Lanškroun. Tabulka 10: Přehled přítomnosti nejrozšířenějších spolků na území ORP Lanškroun Obec Sokol/ Orel/ TJ/ Divadelní Myslivecké Skaut/Junák/ SDH sportovní kluby spolek sdružení Svaz mládeže Albrechtice ano ano ne ano ne Anenská Studánka ne ne ne ne ne Cotkytle ano ano ne ano ne Čenkovice ano ano ne ano ne Damníkov ano ano ne ano ne Dolní Čermná ano ano ano ano ano Horní Čermná ano ano ano ano ne Horní Heřmanice ano ano ne ano ne Horní Třešňovec ano ano ne ano ano Krasíkov ano ne ne ne ne Lanškroun ano ano ano ano ano Lubník ano ano ne ne ne Luková ano ano ne ano ne Ostrov ano ano ne ne ne Petrovice ano ano ano ano ano Rudoltice ano ano ano ano ne Sázava ano ne ne ne ne Strážná ano ano ne ano ne Tatenice ano ano ne ano ne Trpík ne ne ne ne ne Výprachtice ano ano ne ano ne Žichlínek ano ano ne ano ne Zdroj: Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun 4 Zdroj: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko Šetření Realizačního týmu MAP Lanškroun 29 r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

30 Z uvedeného přehledu vyplývá, že téměř ve všech obcích na sledovaném území působí sbor dobrovolných hasičů a nějaká forma tělovýchovného spolku (kromě nejmenších obcí v území Trpík a Anenská Studánka). Poměrně hojně zastoupeny jsou v obcích také myslivecké spolky. V některých obcích pak také působí spolky divadelní a Skaut. Ze šetření realizačního týmu také vyplývá, že ve většině obcí funguje veřejná knihovna. Ze šetření MAS Lanškrounsko 5 mezi starosty obcí vyplývá, že z jejich pohledu dochází k dramatickému snižování zapojení obyvatel a zejména mládeže do spolkové činnosti. Jako důvody tohoto jevu uvádí zejména: nezájem o řízení spolků i o vlastní vedení jednotlivých činností z důvodu jak obecného nezájmu o veřejnou angažovanost, tak i z důvodu zvětšující se administrativní náročnosti zajištění činnosti spolků nedostatek finančních prostředků jak na údržbu majetku, tak i na zajištění vlastní činnosti spolků nezájem zejména dětí a mládeže a to jak z důvodu obecného nezájmu o řízené aktivity v rámci volného času, tak z důvodu specifického uspořádání území MAS Lanškrounsko, kde je v území jedno velmi silné regionální centrum (město Lanškroun) a řada obyvatel obcí dojíždí do Lanškrouna jak za prací, tak za vzděláním (viz dále v textu). Zcela odlišná situace je pak v Lanškrouně, kde je spolková činnost relativně velmi bohatá. Ve městě Lanškrouně vyvíjí činnost (v roce 2014) 8 spolků zaměřených na hudební a taneční činnost, 4 spolky zaměřené na divadlo a dalších 16 spolků s různým sportovním nebo dovednostním obsahem. Obdobné šetření mezi starosty obcí provedla také MAS Orlicko 6 (kam spadá 7 obcí z území ORP Lanškroun) a z toho naopak vyplývá, že spolkový život v obcích je pro ně jednou z klíčových oblastí rozvoje a jsou stavebními kameny a hybnou silou při organizování místních kulturních a společenských akcí (25% představitelů obcí uvedlo, že právě spolkový život, místní pospolitost a možnost kvalitního trávení volného času je nejvýznamnější hodnotou jejich obce. Jako nejčastější problémy v souvislosti se spolkovou činností byly identifikovány následující: stárnoucí členská základna (především u méně exponovaných organizací), nízká kvalita materiálního vybavení, nedostatečné prostorové možnosti pro setkávání, formální a administrativní požadavky na zajištění fungování organizace. 5 Zdroj: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Lanškrounsko Integrovaná strategie Komunitně vedeného místního rozvoje území MAS Orlicko, z. s. na období r. č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních prostředků a prostředků města.

Analytická část. Místního akčního plánu vzdělávání. na území ORP Lanškroun

Analytická část. Místního akčního plánu vzdělávání. na území ORP Lanškroun Analytická část Místního akčního plánu vzdělávání na území ORP Lanškroun 1 OBSAH 1 Úvod... 3 2 Obecná část analýzy... 5 2.1 Základní informace o ORP Lanškroun... 5 2.1.1 Existující strategické záměry a

Více

Č. projektu: CZ /0.0/0.0/15_005/ MAS Labské skály, z.s. ve spolupráci se Statutárním městem Děčín a MAS Český sever, z.s.

Č. projektu: CZ /0.0/0.0/15_005/ MAS Labské skály, z.s. ve spolupráci se Statutárním městem Děčín a MAS Český sever, z.s. Č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000297 MAS Labské skály, z.s. ve spolupráci se Statutárním městem Děčín a MAS Český sever, z.s. Představení Finálního dokumentu MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0.

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0. MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000407 Společné jednání pracovních skupin úterý 3.5.2016, 15:00

Více

Příloha k Zápisu z II. zasedání Řídícího výboru projektu MAP ORP Třebíč

Příloha k Zápisu z II. zasedání Řídícího výboru projektu MAP ORP Třebíč Snímek 1 II. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Třebíč, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000047 Městský úřad Třebíč 22. červen 2016 Snímek 2 Program zasedání 14.45

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV. Strategický rámec. Řídící výbor MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Strategický rámec Řídící výbor 13. 12. 2016 ZÁKLADNÍ INFORMACE O STRATEGICKÉM RÁMCI Struktura Postup tvorby a zapojení aktérů Vize Tematická opatření SWOT-3

Více

Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou. Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s.

Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou. Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s. Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s. Projekt je zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Cílem

Více

MČ Praha 22 MAP. MČ Praha 22 Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Představení MAP MČ Praha 22 na setkání zástupců MAP I a KAP

MČ Praha 22 MAP. MČ Praha 22 Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Představení MAP MČ Praha 22 na setkání zástupců MAP I a KAP MČ Praha 22 MAP MČ Praha 22 Místní akční plán rozvoje vzdělávání Představení MAP MČ Praha 22 na setkání zástupců MAP I a KAP 10. 4. 2019 Žadatelem byla MČ Praha 22 a projekt byl realizován na území správního

Více

009. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

009. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lanškorunsko, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lanškrounsko, z. s. na období 2014 2020 vyhlašuje 009. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Setkání Řídícího výboru MAP

Setkání Řídícího výboru MAP Setkání Řídícího výboru MAP 16. 4. 2018 Realizace projektu: 4/2016 4/2018 Setkání: Příprava projektu 21. 10. 2015, 11. 2. 2016 Setkání Partnerství 15. 6. 2016, 26. 9. 2017, 11. 4. 2018 Setkání Řídícího

Více

004. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

004. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lanškrounsko, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lanškrounsko, z. s. na období 2014 2020 vyhlašuje 004. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Uplatnění CLLD v oblasti sociálního začleňování a spolupráce MAS s Agenturou pro sociální začleňování

Uplatnění CLLD v oblasti sociálního začleňování a spolupráce MAS s Agenturou pro sociální začleňování Uplatnění CLLD v oblasti sociálního začleňování a spolupráce MAS s Agenturou pro sociální začleňování 24. 2. 2014 Zuzana Drhová Z Dohody o Partnerství (str. 173, leden 2014) 3.1.1 Komunitně vedený místní

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

IDENTIFIKACE DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SEZNAM RELEVANTNÍCH AKTÉRŮ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN

IDENTIFIKACE DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SEZNAM RELEVANTNÍCH AKTÉRŮ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN IDENTIFIKACE DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SEZNAM RELEVANTNÍCH AKTÉRŮ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN 1 ÚVOD Místní akční plán vzdělávání ve SO ORP Horšovský Týn (MAP) je prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního

Více

Školství MAS Region HANÁ

Školství MAS Region HANÁ Školství MAS Region HANÁ VIZE Materiální vybavení škol odpovídající 21. století, kvalitní pracovní podmínky pro pedagogy k zajištění moderní výuky, zlepšení podmínek i pro nepedagogické pracovníky škol.

Více

IV. Blok Místní akční plán vzdělávání

IV. Blok Místní akční plán vzdělávání IV. Blok Místní akční plán vzdělávání Místí akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Žamberk a Králíky Výzva č. 02_15_005 Místní akční plány rozvoje vzdělávání v

Více

003. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

003. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lanškrounsko, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lanškrounsko, z. s. na období 2014 2020 vyhlašuje 003. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 68. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 68. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 68. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ZVYŠOVÁNÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI INFRASTRUKTURY PRO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

IV. Blok Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu Ústí nad Orlicí a Česká Třebová

IV. Blok Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu Ústí nad Orlicí a Česká Třebová IV. Blok Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu Ústí nad Orlicí a Česká Třebová Místí akční plány rozvoje vzdělávání Výzva č. 02_15_005 Místní akční plány rozvoje vzdělávání v prioritní

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36 MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36 NÁZEV: DNE: 22. 2. 2016 MAP ORP Žďár nad Sázavou JEDNACÍ ČÍSLO: 521/2016/ŠKS ANOTACE: Zapojení města Žďáru nad Sázavou do Místního akčního plánu vzdělávání ve školství v rámci

Více

MAP vzdělávání Tišnovska. Pracovní skupina zřizovatelů škol a školských zařízení

MAP vzdělávání Tišnovska. Pracovní skupina zřizovatelů škol a školských zařízení MAP vzdělávání Tišnovska Pracovní skupina zřizovatelů škol a školských zařízení 21.11.2016 15.00-17.00 Program 1. Zahájení, úvodní slovo 2. Představení zřizovatelů škol jméno, název obce, co zřizuje 3.

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 68. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ZVYŠOVÁNÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI INFRASTRUKTURY

Více

Místní akční skupina Lanškrounsko - základní oblasti rozvoje Lanškrounska

Místní akční skupina Lanškrounsko - základní oblasti rozvoje Lanškrounska Místní akční skupina Lanškrounsko - základní oblasti rozvoje Lanškrounska www.survio.com 31. 01. 2014 14:25:09 Základní údaje Název výzkumu Místní akční skupina Lanškrounsko - základní oblasti rozvoje

Více

Příloha č. 1 Ročního akčního plánu na rok 2018 Přehled investičních záměrů (aktualizace k ) Investiční priority

Příloha č. 1 Ročního akčního plánu na rok 2018 Přehled investičních záměrů (aktualizace k ) Investiční priority r. č.: CZ.068/0.0/0.0/15_005/0000590 je realizovaný a financovaný s podporou ESF, Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání, státních Příloha č. 1 Ročního akčního plánu na rok 2018 Přehled investičních

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 3. jednání Řídícího výboru 15. 9. 2016 Domažlice OBSAH 1) Informace o průběhu projektu 2) Harmonogram projektu

Více

002. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

002. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lanškrounsko, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lanškrounsko, z. s. na období 2014 2020 vyhlašuje 002. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Výsledky vyjednávání využití integrovaného nástroje CLLD v období 2014 2020

Výsledky vyjednávání využití integrovaného nástroje CLLD v období 2014 2020 Výsledky vyjednávání využití integrovaného nástroje CLLD v období 2014 2020 3. dubna 2014 Václav Pošmurný Fondy - současný stav k 3. 4. 2014 dle OP mil mil Kč (25) mil Kč (27) % plán % EFRR Evropský fond

Více

Popis fungování Místního akčního plánu ORP Sokolov

Popis fungování Místního akčního plánu ORP Sokolov Popis fungování Místního akčního plánu ORP Sokolov ÚVOD Místní akční plán ORP Sokolov je projekt, který je realizován jako součást tzv. akce KLIMA Kultura učení, Leadership, Inkluze, Metodická podpora

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018)

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018) 2015 I n á š k r a j j e k r a j p o h o d y Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA 2014 2022 PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP Verze č. 2 (03/2018) Obsah 1. Programový rámec IROP...

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

Pracovní jednání k přípravě místní rozvojové strategie MAS ORLICKO

Pracovní jednání k přípravě místní rozvojové strategie MAS ORLICKO Pracovní jednání k přípravě místní rozvojové strategie MAS ORLICKO pro období 2014 2020 Ing. Oldřich Žďárský předseda Ing. Ivana Vanická - manažerka POZVÁNKA V rámci cca. dvouhodinového programu bude přednesena

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 Pracovní skupina Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem, rozvoj

Více

Představení kompletního dokumentu

Představení kompletního dokumentu MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Představení kompletního dokumentu Řídící výbor 13. 6. 2017 STRUKTURA DOKUMENTU MAP 1. Úvod 2. Manažerský souhrn 3. ANALYTICKÁ ČÁST (90 s) 4. STRATEGICKÁ ČÁST

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Projekt Místní akční plán vzdělávání na Broumovsku Registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/15_005/ Strategický rámec MAP do roku 2023

Projekt Místní akční plán vzdělávání na Broumovsku Registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/15_005/ Strategický rámec MAP do roku 2023 Projekt Místní akční plán vzdělávání na Broumovsku Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000095 Strategický rámec do roku 2023 Aktuální verze k 27. 9. 2016 Obsah 1. Vize... 3 2. Popis

Více

Řídící výbor MAP ORP Karlovy Vary. Magistrát města Karlovy Vary

Řídící výbor MAP ORP Karlovy Vary. Magistrát města Karlovy Vary Řídící výbor MAP ORP Karlovy Vary Magistrát města Karlovy Vary 16. 3. 2017 Vize: Chceme, aby Karlovarsko bylo místem příležitostí. Pracovní skupiny WS fyzika, chemie, přírodopis Panelová diskuze Společné

Více

Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové. 1. setkání pracovních skupin Mžany

Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové. 1. setkání pracovních skupin Mžany Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové 1. setkání pracovních skupin 11. 10. 2016 Mžany 1. setkání pracovních skupin Program jednání: 1. Prezence, zahájení 2. Představení dosavadních výstupů

Více

SWOT analýza vzdělávání v rámci ORP Slaný pro návrh Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání

SWOT analýza vzdělávání v rámci ORP Slaný pro návrh Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání Průběžná evaluace postupu implementace Operačního programu Praha-Adaptibilita 2011 SWOT analýza vzdělávání v rámci ORP Slaný pro návrh Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání Registrační číslo

Více

MAS a sociální podnikání

MAS a sociální podnikání MAS a sociální podnikání Hradec Králové 22.10. 2015 místní akční skupina (MAS) mezisektorové partnerství na místní úrovni veřejný sektor podnikatelský sektor neziskový sektor obce DSO příspěvkové organizace

Více

PROČ SE MAP PŘIPRAVUJÍ?

PROČ SE MAP PŘIPRAVUJÍ? CO JE TO MAP? 1. Místní - dokument připravovaný pro místní potřeby 2. Akční - dokument připravovaný místní komunitou - zástupci zřizovatelů, poskytovatelů a uživatelů vzdělávání 3. Plán - koncepční plán

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Představení poznatků ze šetření, pojetí strategického rámce a témat projektových záměrů Pracovní skupina Základní a mateřské školy 28. 11. 2016 ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Více

MAP V ORP MLADÁ BOLESLAV. 1. Jednání řídícího výboru

MAP V ORP MLADÁ BOLESLAV. 1. Jednání řídícího výboru MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁNY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MAP V ORP MLADÁ BOLESLAV 1. Jednání řídícího výboru Mladá Boleslav, 7. 6. 2016 PROGRAM Úvod MAP, KAP, CLLD Představení projektu a realizačního týmu Funkce řídícího

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou. Strategická část Listopad 2017

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou. Strategická část Listopad 2017 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou Strategická část Listopad 2017 Obsah 1. Stanovení cílů a priorit SCLLD......................................... 5 1.1 Stanovení vize strategie..........................................

Více

MAP vzdělávání ORP Zábřeh

MAP vzdělávání ORP Zábřeh MAP vzdělávání ORP Zábřeh jednání Řídícího výboru 20.4.2016 Zábřeh Přínos MAP Odůvodnění investice do škol a dalších vzdělávacích institucí prostřednictvím OP VVV a IROP prokázání souladu projektu se Strategickým

Více

Implementační část MAP

Implementační část MAP Implementační část MAP pro ORP Lanškroun 1 Obsah 1. ŘÍZENÍ A ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP ORP LANŠKROUN.. 3 1.1. Realizační tým.3 1.2. Organizační struktura.7 1.2.1. Řídící výbor MAP.8 1.2.2. Pracovní skupiny.9

Více

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska

MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. partner rozvoje Břeclavska MAS Lednicko-valtický areál, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Vznik: květen 2015 Počet členů: 27 Územní působnost: Břeclav, Bulhary, Hlohovec,

Více

MAS Havlíčkův kraj IROP Infrastruktura pro vzdělávání a celoživotní učení

MAS Havlíčkův kraj IROP Infrastruktura pro vzdělávání a celoživotní učení MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Havlíčkův kraj na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY LIDSKÉ ZDROJE A VZDĚLÁVÁNÍ

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY LIDSKÉ ZDROJE A VZDĚLÁVÁNÍ ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY LIDSKÉ ZDROJE A VZDĚLÁVÁNÍ Integrovaná strategie rozvoje území MAS Rýmařovsko Datum konání: 7. 8. 2014 Místo a čas konání: Náměstí Míru 1, 795 01 Rýmařov, 09:00 hod. Přítomní:

Více

8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS SERVISO jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS SERVISO na období 2014 2020 vyhlašuje 8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 66. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ - INTEGROVANÉ PROJEKTY

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 6. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Místní akční plány - pokračujeme MAP 2, IMAP PARTNERSTVÍ REALIZACE PLÁNOVÁNÍ VYHODNOCOVÁNÍ

Místní akční plány - pokračujeme MAP 2, IMAP PARTNERSTVÍ REALIZACE PLÁNOVÁNÍ VYHODNOCOVÁNÍ Místní akční plány - pokračujeme MAP 2, IMAP PARTNERSTVÍ REALIZACE PLÁNOVÁNÍ VYHODNOCOVÁNÍ Cílem výzvy je podporovat společné plánování a sdílení aktivit v území a podpořit intervence naplánované v místním

Více

MAS Cínovecko IROP Infrastruktura pro vzdělávání na území MAS Cínovecko I. číslo: 155/06_16_075/CLLD_16_02_039.

MAS Cínovecko IROP Infrastruktura pro vzdělávání na území MAS Cínovecko I. číslo: 155/06_16_075/CLLD_16_02_039. MAS Cínovecko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Cínovecko na období 2014 2020 vyhlašuje 1. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

001. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

001. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lanškrounsko, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lanškrounsko, z. s. na období 2014 2020 vyhlašuje 001. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

opatření Infrastruktura vzdělávání

opatření Infrastruktura vzdělávání INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM IROP opatření Infrastruktura vzdělávání SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY 20. 2. 2019 Představení opatření Alokace: 10 911 982 Kč (= CZV = 100 %) 10 366 354 Kč (= 95 %) Vyhlášení

Více

Místní akční plán pro SO ORP Holice

Místní akční plán pro SO ORP Holice Místní akční plán pro SO ORP Holice 2016-2023 Příloha analytické části č. 1 - Tabulková část Verze 1 ze dne 21. 3. 2017 http://holicko.cz/map-vzdelavani.html Projekt: Společně za kvalitnějším vzděláváním

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ PRO ORP TIŠNOV Představení poznatků ze šetření, pojetí strategického rámce a témat projektových záměrů Pracovní skupina Neformální a zájmové vzdělávání 28. 11. 2016 ZÁKLADNÍ

Více

Strategický rámec MAP

Strategický rámec MAP Strategický rámec MAP ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze č. 1 Schváleno 30. června 2016 Realizováno v rámci Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem Registrační číslo : CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000038

Více

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Místní Akční Skupina Lašsko Strategie MAS 2014-2020 veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Co je místní akční skupina? MAS je neziskovou organizací nezávislou na politickém rozhodování PARTNERSTVÍ veřejného

Více

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF 2014-2020 15.10. 2014 Petr Čáp Představení Agentury pro sociální začleňování Vznik v roce 2008 podpora obcím a

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 88. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 88. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 88. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ (SVL) II. Identifikace

Více

1. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

1. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS SERVISO jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS SERVISO na období 2014 2020 vyhlašuje 1. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) Specifický cíl 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2 Budování kapacit

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Havířov

Strategický rámec MAP pro ORP Havířov Strategický rámec MAP pro ORP Havířov Aktualizace březen 2017 1. Sdílená vize vzdělávání v území ORP Havířov Příznivé a přátelské prostředí pro vzdělávání přizpůsobené potřebám člověka 21. století a zajištění

Více

Pracovní skupina Vize a rozvoj Národní sítě Místních akčních skupin České republiky. Seminář CLLD a sociální podnikání

Pracovní skupina Vize a rozvoj Národní sítě Místních akčních skupin České republiky. Seminář CLLD a sociální podnikání Pracovní skupina Vize a rozvoj Národní sítě Místních akčních skupin České republiky Seminář CLLD a sociální podnikání Háj ve Slezsku Lhota 21. října 2014 základní pojmy Partnerství, Spolupráce partnerství

Více

"MAS KJH - IROP - INFRASTRUKTURA VZDĚLÁVÁNÍ"

MAS KJH - IROP - INFRASTRUKTURA VZDĚLÁVÁNÍ MAS Království - Jestřebí hory, o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Království - Jestřebí hory na období 2014 2020 vyhlašuje 1. výzvu k předkládání žádostí

Více

Specifické cíle odpovídající prioritě a očekávané výsledky

Specifické cíle odpovídající prioritě a očekávané výsledky INVESTIČNÍ PRIORITA 10 prioritní osy 2: Investice do vzdělávání, odborného vzdělávání a odborné přípravy pro získání dovedností a do celoživotního učení rozvíjením infrastruktury pro vzdělávání a odbornou

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Karviná. Statutární město Karviná Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Karviná

Strategický rámec MAP pro ORP Karviná. Statutární město Karviná Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Karviná Strategický rámec MAP pro ORP Karviná Nositel: Projekt: Registrační číslo: Statutární město Karviná Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Karviná CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000040 1 1. Sdílená vize

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 57. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 57. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 57. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA PRO ZÁJMOVÉ, NEFORMÁLNÍ A CELOŽIVOTNÍ

Více

2. výzva MAS Východní Slovácko IROP Zvyšování kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení I.

2. výzva MAS Východní Slovácko IROP Zvyšování kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení I. MAS Východní Slovácko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020 vyhlašuje

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Naděje o.p.s. období dne 11. září 2017

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Naděje o.p.s. období dne 11. září 2017 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Naděje o.p.s. období 2014-2020 dne 11. září 2017 PROGRAM 1. Zahájení a program prezentace 2. Základní informace o MAS Naděje o.p.s. 3.

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) Specifický cíl 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2 Budování kapacit

Více

JEDNÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU

JEDNÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU JEDNÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU 06.12.2016 realizace projektu Místní akční plán vzdělávání v ORP Břeclav Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0001588 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Naděje o.p.s Valná hromada Místního partnerství března 2016

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Naděje o.p.s Valná hromada Místního partnerství března 2016 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Naděje o.p.s. 2014-2020 Valná hromada Místního partnerství - 29. března 2016 Program Shrnutí postupů tvorby SCLLD Vize Mise Principy Strategické cíle =

Více

MAS SERVISO jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS SERVISO na období oznamuje

MAS SERVISO jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS SERVISO na období oznamuje MAS SERVISO jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS SERVISO na období 2014 2020 oznamuje změny v 1. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Aktivity projektu MAP ORP Horšovský Týn - souhrnný kalendář

Aktivity projektu MAP ORP Horšovský Týn - souhrnný kalendář Aktivity projektu MAP ORP Horšovský Týn - souhrnný kalendář 2016 Měsíc Den NÁZEV AKCE POPIS/CÍL JEDNÁNÍ VÝSTUPY CÍLOVÁ SKUPINA 2 1. jednání RT pracovní schůzka realizačního týmu členové RT 9 Setkání s

Více

STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO (2023)

STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO (2023) STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO 2014-2020 (2023) Kulatý stůl starostů Blatnice pod Svatým Antonínkem 15. 1. 2019 Alokace MAS Horňácko a Ostrožsko 100 mil. Kč na období

Více

6. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

6. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Královská stezka jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Královská stezka na období 2014 2020 vyhlašuje 6. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ŘEDITELŮ. základních a mateřských škol ORP Tišnova od 9.00 do 15.00

SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ŘEDITELŮ. základních a mateřských škol ORP Tišnova od 9.00 do 15.00 SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ŘEDITELŮ základních a mateřských škol ORP Tišnova 30.8.2016 od 9.00 do 15.00 PROGRAM Zahájení, úvodní slovo Město Tišnov informace o školství 9.05-9.25 Představení realizačního

Více

MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období

MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 12. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období 2014 2020 vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

oznamuje změnu ve 2. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

oznamuje změnu ve 2. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu "MAS Střední Povltaví,z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ 2014 2020 oznamuje změnu ve 2. výzvě k předkládání

Více

MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje "Strategie komunitně vedeného rozvoje území MAS ORLICKO"

MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného rozvoje území MAS ORLICKO MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje "Strategie komunitně vedeného rozvoje území MAS ORLICKO" vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 56. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 56. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 56. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA PRO ZÁJMOVÉ, NEFORMÁLNÍ A CELOŽIVOTNÍ

Více

oznamuje změnu 1. výzvy k předkládání žádostí o podporu Integrovaný regionální operační program

oznamuje změnu 1. výzvy k předkládání žádostí o podporu Integrovaný regionální operační program MAS Vyškovsko, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Vyškovsko, z.s. na období 2014 2020 oznamuje změnu 1. výzvy k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

2. výzva MAS Východní Slovácko IROP Zvyšování kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení I.

2. výzva MAS Východní Slovácko IROP Zvyšování kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení I. MAS Východní Slovácko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020 oznamuje

Více

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Rozvoj venkova Olomouckého kraje Charakteristika Olomouckého kraje Nástroje rozvoje venkova

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 57. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje změny v 57. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 57. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA PRO ZÁJMOVÉ, NEFORMÁLNÍ A CELOŽIVOTNÍ

Více

6. výzvy k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

6. výzvy k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období 2014 2020 oznamuje změnu 6. výzvy k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C4.00015 I je financován

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání městské části Praha 3

Místní akční plán rozvoje vzdělávání městské části Praha 3 Místní akční plán rozvoje vzdělávání městské části Praha 3 číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000794 Setkání řídícího výboru 7. září 2017 MAP tři rozměry působení Vytvoření místní platformy pro

Více

SC 2.4 IROP Vzdělávání Praha

SC 2.4 IROP Vzdělávání Praha SC 2.4 IROP Vzdělávání 12. 4. 2016 Praha Prezentace obsahuje informace aktuální k datu 12. 4. 2016. Změny vyhrazeny. Finální podoba informací pro dané aktivity bude zveřejněna s vyhlášením výzvy. 2 IROP

Více

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifický cíl 2.4 PODPORA INFRASTRUKTURY PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PODPORA ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI DO 3 LET, DĚTSKÝCH SKUPIN

Více

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání PRAHA 16 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRINCIPY MAP MAP Praha 16 REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000381

Více

MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období

MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období 2014 2020 oznamuje změny v 3. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

V ý r o č n í z p r á v a

V ý r o č n í z p r á v a V ý r o č n í z p r á v a 2 0 1 4 1 I. O MAS Lanškrounsko, z.s. I.1. Profil MAS Lanškrounsko Počátky aktivit se zaváděním metody LEADER, jako nástroje pro rozvoj regionu Lanškrounsko, lze najít již v letech

Více

MAS Krkonoše IROP Infrastruktura pro vzdělávání na území MAS Krkonoše. číslo: 282/06_16_075/CLLD_17_03_011

MAS Krkonoše IROP Infrastruktura pro vzdělávání na území MAS Krkonoše. číslo: 282/06_16_075/CLLD_17_03_011 MAS Krkonoše jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Krkonoše na období 2014 2020 vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MČ PRAHA 3

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MČ PRAHA 3 MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MČ PRAHA 3 představení projektu Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000794 MAP a jeho význam K čemu má místní akční plán

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k

Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000331 Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k

Více