Vzorový zápočtový test. Windows

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzorový zápočtový test. Windows"

Transkript

1 Vzorový zápočtový test Windows 1. Otevřete okno Průzkumníka. 2. Ve složce Dokumenty vytvořte novou složku s názvem Vašeho příjmení (např. Kratky). Na tuto složku se budeme v dalším textu odvolávat jako na Vaši složku. 3. Do Vaší složky uložte zazipovaný soubor Podklady01.zip dle pokynů vyučujícího. 4. Do Vaší složky rozbalte soubor Podklady01.zip. 5. Ve Vaší složce vytvořte pomocí Průzkumníka nový dokument MS Wordu s názvem Odpoved.docx. 6. Do souboru Odpoved.docx napište na první řádek číslo počítače, u kterého sedíte, následované Vaším jménem a příjmením. 7. Pomocí nápovědy najděte informace o hromadné korespondenci a zkopírujte alespoň čtyři řádky z nápovědy do souboru Odpoved.docx na konec dokumentu. 8. Ze složky Podklady01 zkopírujte do Vaší složky všechny soubory s příponou.txt. Pokud žádné dokumenty s příponou nenajdete, napište do souboru Odpoved.docx odpověď Soubory nenalezeny. 9. Ve Vaší složce vyhledejte a přejmenujte soubor Kocka.txt na Nejstarší.txt. 10. Otevřete prázdný dokument v aplikaci WordPad. Do tohoto nového dokumentu zkopírujte text z dokumentu Nejstarší.txt. 11. Dokument aplikace WordPad uložte do Vaší složky pod názvem Pisnicka.rtf. 12. První řádek z dokumentu Pisnicka.rtf zkopírujte do souboru Odpoved.docx na konec tohoto dokumentu. 13. V aplikaci Malování vytvořte obrázek k textu písničky (kočku, okno nebo něco jiného) a pomocí schránky přeneste obrázek do souboru Pisnicka.rtf. 14. Ve složce s Vaším příjmením vytvořte novou složku s názvem Pracovni. 15. Soubory ve složce Podklady01 seřaďte podle data poslední aktualizace. Nejstarší a nejmladší soubor označte a najednou zkopírujte do složky Pracovní. 16. Ze složky Podklady01 odstraňte složku Neznamo. 17. Do souboru Odpoved.docx napište na samostatný řádek na konec dokumentu, kolik volného místa máte na disku vašeho PC. 18. Do souboru Odpoved.docx napište na samostatný řádek na konec dokumentu základní informace o počítači - verzi operačního systému, typ a frekvenci procesoru a velikost operační paměti RAM. 19. Pomocí nástroje Hledat zjistěte, kolik souborů s příponou.docx je ve složce Dokumenty (a to včetně podsložek). Odpověď zapište do souboru Odpoved.docx na samostatný řádek na konec dokumentu. 20. V okně Průzkumníka zobrazte seznam Vaší složky tak, aby byly zobrazeny i podrobnosti jednotlivých složek a souborů (typ, velikost, datum, ). 21. Vytvořte snímek obrazovky s tímto zobrazením podrobností a pomocí aplikace Malování jej uložte do Vaší složky pod názvem Slozka.png. 22. Uložte a uzavřete všechny otevřené dokumenty a ukončete práci s Průzkumníkem.

2 MS Word 1. Spusťte textový editor Microsoft Word. Vyhledejte a otevřete dokument test31.docx, který se nachází ve složce TestVzor01 na vašem disku. Tento dokument uložte do téže složky pod názvem Sudoku.docx. 2. Pokračujte v práci s dokumentem Sudoku.docx. V celém dokumentu změňte typ písma na Times New Roman a změny v dokumentu uložte. 3. Zarovnejte do bloku text dokumentu na první stránce počínaje větou Jistě jste si mysleli, a konče textem pracuje nejlépe.. 4. Nadpis Sudoku podtrhněte a zvýrazněte tučným písmem o velikosti U tohoto nadpisu nastavte mezeru za odstavcem na 10 bodů a změny uložte. 6. Těsně pod text Hlavolamy, které dobyly svět! vložte automaticky aktualizované dnešní datum a zarovnejte ho vpravo. 7. Na stránce 1 vytvořte nové odstavce začínající slovy Hlavolamy sudoku se staly a Sudoku není ani a změny uložte. 8. Odsaďte odstavec začínající textem Hlavolamy sudoku se staly 1 cm od levého a pravého okraje. 9. U odstavce začínajícího slovy Sudoku není ani odstraňte zalomení řádku za slovem Funguje a změny uložte. 10. Změňte řádkování textu Hlavolamy, které dobyly svět! umístěného na začátku první stránky na jednoduché a změny uložte. 11. Větu Každý hlavolam má právě jedno jediné logické řešení. červeně orámujte čarou o tloušťce 1 bod a změňte u tohoto textu styl písmen na velká. Použijte nástroj pro změnu velikosti písma. 12. Hned za text středně těžkých hlavolamů. na první stránce vložte konec stránky a změny uložte. 13. V záhlaví dokumentu upravte text na Číselné hlavolamy a zarovnejte ho vlevo. 14. Vložte automatické číslování stránek do spodní části stránky tak, aby se zobrazilo v celém dokumentu. Automatické číslování stránek zarovnejte na střed a změny uložte. 15. Použijte ke zvýraznění textu Hlavolamy, které dobyly svět! styl Podnadpis. 16. Do tabulky na první stránce vložte prázdný řádek za čtvrtý řádek tabulky. Tento vložený řádek zvýrazněte modrým stínem a změny uložte. 17. Použijte modrou barvu o tloušťce 3 body pro zvýraznění ohraničení celé tabulky. 18. Změňte typ odrážek na kulaté u seznamu začínajícího slovy U našeho příkladu a končícího slovy nebo ve sloupci 3. na druhé stránce dokumentu. 19. Nastavte a použijte levou zarážku (tabulátor) k odsazení textu odstavce Obdobným způsobem postupujete na konci dokumentu o 2,3 cm. 20. Vložte obrázek Bludiště.jpg ze složky TestVzor01 na konec dokumentu a změny uložte. 21. Upravte velikost obrázku Bludiště.jpg tak, aby jeho velikost na výšku byla 4 cm a na šířku 5 cm. 22. Nastavte horní a dolní okraj stránky na 2 cm. 23. Použijte kontrolu pravopisu a proveďte případné změny. 24. Vytiskněte na tiskárně jednu kopii dokumentu pod názvem Sudoku.pdf do složky TestVzor01. Dokument Sudoku.doc uzavřete. 25. Uložte a uzavřete všechny otevřené dokumenty a ukončete práci s textovým editorem.

3 MS Excel 1. Spusťte tabulkový kalkulátor Microsoft Excel a otevřete sešit s názvem Vstupné.xlsx ze složky Excel Přejmenujte List1 na Vybrané vstupné. 3. Obsah buněk A2:E2 zvýrazněte pomocí kurzívy. 4. Do buňky C5 vložte novou hodnotu Slučte oblast buněk A1:E1. Do sloučených buněk napište text Vybrané vstupné za období 1 3. Text zarovnejte vodorovně i svisle na střed. 6. Vložte správný vzorec do buňky B6 pro výpočet sumy buněk B3:B5. Vzorec z buňky B6 zkopírujte do buněk C6 a D6. 7. Do buňky E3 vložte správný vzorec pro výpočet průměru buněk B3:D3. Zkopírujte vzorec z buňky E3 do buněk E4: E6. 8. Vložte správný vzorec do buňky B7 pro výpočet maxima buněk B3:B5. Vzorec z buňky B7 zkopírujte do buněk C7:E7. 9. Vložte správný vzorec do buňky B8 pro výpočet minima buněk B3:B5. Vzorec z buňky B8 zkopírujte do buněk C8:E Vložte správný vzorec do buňky B9 pro výpočet počtu čísel B2:B8. Vzorec z buňky B9 zkopírujte do buněk C9:E Vložte správný vzorec do buňky B10, který zapíše text Splněno jestliže hodnota v B4 je menší než 610, jinak napíše Nesplněno. Vzorec z buňky B10 zkopírujte do buněk C10:E Vložte správný vzorec do buňky B11 s absolutním odkazem na buňku B5, který vydělí buňku C3 buňkou B5. Vzorec z buňky B11 zkopírujte do buněk C11:E Naformátujte čísla v buňkách B11:E11 tak, aby se zobrazovala se dvěma desetinnými místy a s oddělováním tisíců. 14. Orámujte oblast buněk A2:A6 barvou dle vlastního výběru. 15. Zadejte do buňky F1 dnešní datum a naformátujte obsah buňky F1 tak, aby se datum zobrazovalo následujícím způsobem 25-leden Do zápatí uprostřed vložte automatické číslování stránek. 17. Do záhlaví vpravo vložte pole s názvem souboru. 18. Otevřete druhý list v sešitu Vstupné a přejmenujte jej na Sloupcový graf. 19. Do buňky A1 vložte text Management. 20. Z listu Vybrané vstupné zkopírujte oblast buněk A2:E6 na list Sloupcový graf s počátkem v buňce A Na listu Sloupcový graf vytvořte sloupcový graf z dat obsažených v oblasti buněk A2:D5 tak, aby řady tvořily sloupce. Graf umístěte pod data a upravte jeho velikost tak, aby data i graf byly při tisku na stejné stránce. 22. Do grafu vložte nadpis Vybrané vstupné v období Změňte barvu libovolného sloupce grafu na červenou. 24. Na listu Vybrané vstupné ukotvěte první dva řádky. 25. Na tomto listu nastavte vzhled stránky pro tisk tak, aby se opakovaly první dva řádky. 26. Změňte orientaci stránky na šířku. 27. Vytiskněte tabulku A2:E11 do souboru pod názvem Období.pdf. 28. List Sloupcový graf zkopírujte do nového prázdného sešitu a tento nový sešit uložte do složky Excel01 pod názvem Graf.xlsx. 29. Uložte všechny změny a zavřete oba sešity.

4 MS Power Point 1) Spusťte program pro tvorbu prezentací a otevřete soubor příroda.pptx ze složky Podklady01. 2) Prezentaci uložte pod jménem vesmír.pptx do složky Podklady01. 3) Změňte měřítko zobrazení prezentace vesmír.pptx na 75%. 4) Ke zvýraznění prezentace vesmír.pptx použijte šablonu nebe.potx ze složky Podklady01. 5) Změňte rozložení prvního snímku prezentace na úvodní snímek a prezentaci uložte. 6) Na prvním snímku opravte text nadpisu na Hvězdy a planety a doplňte text podnadpisu úvod do astronomie. 7) Text nadpisu zvýrazněte písmem Georgia v barvě tmavě modré a tučnou kurzívou tak, aby se změna projevila na všech snímcích prezentace. 8) Nadpis prvního snímku orámujte tmavě modrou čarou o tloušťce 3 body. 9) Na první snímek do levého dolního rohu vložte vhodný Klipart. 10) Na druhý snímek prezentace vložte poznámku pro přednášejícího Zobrazeny pouze vnitřní planety sluneční soustavy. 11) Na třetím snímku zarovnejte odrážky s textem vlevo a prezentaci uložte. 12) Na tomto třetím snímku nastavte u seznamu s odrážkami mezeru před odstavcem na 0,2 řádky a za odstavcem na 0,3 řádky. 13) Na čtvrtém snímku upravte rozměry obrázku tak, aby jeho výška byla 8 cm a šířka 9 cm. 14) Na pátý snímek s názvem Naše galaxie vložte následující text i s odrážkami: spirální tvar tvořena 100 miliardami hvězd průměr světelných let Slunce leží blíže k okraji na jednom ze spirálních ramen zploštění galaxie vidíme jako Mléčnou dráhu 15) Na tomto snímku vpravo dole přesuňte žlutou hvězdu před zelenou tak, aby byla zcela viditelná. 16) Za tento pátý snímek přesuňte druhý snímek s organizačním diagramem. 17) Za pátý snímek vložte nový snímek s rozložením nadpis a obsah. Jako nadpis snímku použijte text Vnitřní planety. 18) Na nově vytvořeném snímku vytvořte kuželový graf na základě následujících dat. Merkur Venuše Země Mars průměr (100km) 48,80 121,00 127,56 67,94 oběh Slunce (dny) otočení (dny) průměrná teplota ( C) ) Na šestém snímku do pravého dolního rohu vložte textové pole Vypracoval Jan Novák a vhodně ho barevně upravte. 20) Přesuňte obrázek šipky ze čtvrtého snímku na druhý snímek. Barvu výplně šipky změňte na oranžovou. 21) Otočte šipkou tak, aby směřovala kolmo směrem k dolní části snímku. 22) Na sedmém snímku s nadpisem Informace o planetách upravte tabulku tak, aby odpovídala tabulce z bodu 18). 23) V prezentaci tento šestý snímek s nadpisem Informace o planetách skryjte. 24) U všech snímků použijte automatické číslování jednotlivých snímků. 25) Do zápatí vložte text úvod do astronomie tak, aby se zobrazoval na všech snímcích kromě úvodního snímku.

5 26) U všech snímků nastavte vhodné přechody mezi jednotlivými snímky. 27) Vytiskněte na tiskárně jednu kopii souboru vesmír.ppt tak, aby se na jednu stránku vešlo šest snímků. Tiskový soubor uložte pod názvem podklady.pdf do složky Podklady01. 28) Uložte změny v prezentaci a ukončete program pro tvorbu prezentací. Závěr Vaši složku zazipujte pomocí vhodného nástroje a zašlete na vyučujícím určenou adresu ke kontrole.

Office Arena 2017 Krajské kolo

Office Arena 2017 Krajské kolo Krajské kolo Název soutěžního projektu: Návštěva známé osobnosti Úlohy v zadání můžete řešit v libovolném pořadí. Hodnotí se přesnost a shoda se zadáním, dodržení typografických pravidel, přehlednost práce

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Výuka informatiky I (ovládání textových editorů) Terasoft - možnost instalovat jeden až tři kurzy (cvičení fungují pouze s nainstalovaným vlastním editorem) : o Výuka MS Office Word 2003 o Výuka MS

Více

Metodický materiál. Cvičné příklady a témata pro soutěž OFFICE - ZŠ. Ing. Zdeněk Matúš, Mgr. Čestmír Glogar, 2015,

Metodický materiál. Cvičné příklady a témata pro soutěž OFFICE - ZŠ. Ing. Zdeněk Matúš, Mgr. Čestmír Glogar, 2015, KRAJSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ A INFORMAČNÍ CENTRUM, NOVÝ JIČÍN, příspěvková organizace, IČ: 62330403 ředitelství organizace, Štefánikova 826/7, 741 01 Nový Jičín, 595-538-000,

Více

WORD. 4. Texty vyskytují se v dokumentu 3x mají zelenou barvu

WORD. 4. Texty vyskytují se v dokumentu 3x mají zelenou barvu Příjmení, jméno... Třída... Skupina... Počet bodů... Zdrojové soubory se nachází na síťové jednotce disku H:. Do této složky ukládejte všechny výsledné soubory. Do složky rovněž uložte úkoly OBK, jejich

Více

O P A K O V A C Í T E S T z a d á n í 1/5 TEXTOVÝ EDITOR. Pomocí nástroje hromadná korespondence vytvořte formulářové dopisy: Hlavní dokument

O P A K O V A C Í T E S T z a d á n í 1/5 TEXTOVÝ EDITOR. Pomocí nástroje hromadná korespondence vytvořte formulářové dopisy: Hlavní dokument 1/5 V určeném paměťovém prostoru vytvořte složku TEST2. Do této složky ukládejte všechny soubory vytvořené podle následujících zadání. TEXTOVÝ EDITOR Pomocí nástroje hromadná korespondence vytvořte formulářové

Více

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/02.0041 POWERPOINT Ing. Zdeněk Matúš, 2012, str. 24 Materiál je publikován pod licencí Creative Commons - Uveďte autora-neužívejte

Více

Příjmení, jméno... Třída... Skupina...Počet bodů...

Příjmení, jméno... Třída... Skupina...Počet bodů... Příjmení, jméno... Třída... Skupina...Počet bodů... Zdrojové soubory se nachází na síťové jednotce disku H:. Do této složky ukládejte všechny výsledné soubory. Do složky rovněž uložte úkoly OBK, jejich

Více

Microsoft Word (opakování formátování, práce s objekty atd.)

Microsoft Word (opakování formátování, práce s objekty atd.) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram Microsoft Word (opakování formátování, práce s objekty atd.) Mgr. Radka Hlaváčová VY_32_INOVACE_Inf.Hl.20-1 - Předmět: Informatika Stupeň vzdělávání:

Více

2. Cvičení Formáty dat, jednoduché vzorce

2. Cvičení Formáty dat, jednoduché vzorce 2. Cvičení Formáty dat, jednoduché vzorce 1. Vytvořte složku s vaším příjmením a jménem. 2. Otevřete soubor MS Excel, uložte ho do vaší složky pod názvem 02_Priklad. K názvu nepřidávejte své jméno, při

Více

INTERSTENO 2013Ghent Mistrovstvísvta v profesionálním word processingu

INTERSTENO 2013Ghent Mistrovstvísvta v profesionálním word processingu POUŽITÝ OPERAČNÍ SYSTÉM POUŽITÝ SOFTWARE PRO WORD PROCESSING SOUTĚŽNÍ ID A 1 Instrukce pro účastníky Otevřete dokument TRANSPORT.DOC, ihned uložte jako TRANSPORTXXX.DOCneboDOCX,kde XXX je Vašesoutěžní

Více

Office Arena 2017 Krajské kolo

Office Arena 2017 Krajské kolo Krajské kolo Název soutěžního projektu: Školní televize Úlohy v zadání můžete řešit v libovolném pořadí. Hodnotí se přesnost a shoda se zadáním, dodržení typografických pravidel, přehlednost práce a jednotný

Více

Použitý operační systém. Použitý textový procesor

Použitý operační systém. Použitý textový procesor INTERSTENO International Federation for Information Processing Internationale Föderation für Informationsverarbeitung Fédération internationale pour le traitement de l information Professional Word Processing

Více

Přejmenování listu Dvakrát klepněte na pojmenování listu, napište nový název a potvrďte klávesu ENTER.

Přejmenování listu Dvakrát klepněte na pojmenování listu, napište nový název a potvrďte klávesu ENTER. Výplň a ohraničení tabulky Označte text, z nabídky vyberte Formát Buňky Ohraničení (nejdříve vyberte typ, pak barvu a nakonec typ ohraničení (dole, vnitřní atd...). Změna formátu písma (styl, velikost,

Více

Naučte se víc... Microsoft Office Excel 2007 PŘÍKLADY

Naučte se víc... Microsoft Office Excel 2007 PŘÍKLADY Naučte se víc... Microsoft Office Excel 2007 PŘÍKLADY Autor: Lukáš Polák Příklady MS Excel 2007 Tato publikace vznikla za přispění společnosti Microsoft ČR v rámci iniciativy Microsoft Partneři ve vzdělávání.

Více

8. Cvičení Kopírování objektů mezi aplikacemi MS Office

8. Cvičení Kopírování objektů mezi aplikacemi MS Office 8. Cvičení Kopírování objektů mezi aplikacemi MS Office 1. Na Ploše vytvořte složku s názvem 08_Priklad. K názvu nepřidávejte své jméno, při vkládání úlohy do IS VŠFS se vaše jméno připojí k názvu automaticky.

Více

Modul 4 obsahuje 32 úkolů. Modul 5 obsahuje 32 otázek a úkolů. Modul 6 obsahuje 32 otázek a úkolů. Modul 7 obsahuje 30 otázek a úkolů.

Modul 4 obsahuje 32 úkolů. Modul 5 obsahuje 32 otázek a úkolů. Modul 6 obsahuje 32 otázek a úkolů. Modul 7 obsahuje 30 otázek a úkolů. PŘÍKLADY OTÁZEK A ÚKOLŮ TESTŮ PROGRAMU ECDL CORE Na této stránce jsou ukázky otázek a úkolů z testů programu ECDL Core. Nejde samozřejmě o konkrétní znění z aktuálně používané databáze testů QTB verze

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi DIPLOM. Pracovní list pro žáky

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi DIPLOM. Pracovní list pro žáky INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi DIPLOM Pracovní list pro žáky Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Diplom Otevřete nový soubor a uložte pod názvem diplom.docx. Postupujte podle

Více

Zadání soutěžních úloh

Zadání soutěžních úloh 14. až 16. dubna 2016 Krajské kolo 2015/2016 Úlohy můžete řešit v libovolném pořadí a samozřejmě je nemusíte vyřešit všechny. Za úlohy můžete dostat maximálně 119 bodů (55+47+17) hodnotí se shoda se zadáním,

Více

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101, tel.: +420 499 813 071, fax: +420 499 814 729, e-mail: skola@spssoutu.cz, URL: http://www.spssoutu.cz Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ

Více

INTERSTENO 2015 Budapest World championship professional Word Processing

INTERSTENO 2015 Budapest World championship professional Word Processing OPERAČNÍ SYSTÉM WORD PROCESSING SOFTWARE (TEXTOVÝ PROCESOR) ID SOUTĚŽÍCÍHO Úloha A-1 Instrukce pro účastníky Otevřete dokument YEAROFLIGHT, ihned ho uložte/převeďte do YEAROFLIGHTXXX.DOC NEBO DOCX, kde

Více

1. Základní obsluha PC, z čeho se PC skládá, správné držení myši, správné sezení u PC

1. Základní obsluha PC, z čeho se PC skládá, správné držení myši, správné sezení u PC Počítačový kurz Lektorky, autorky materiálů: J. Valentová, V. Iblová Obsah kurzu: 1. Základní obsluha PC, z čeho se PC skládá, správné držení myši, správné sezení u PC 2. Trénink pohybů ruky při ovládání

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_20 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, roč. Anotace Přínos/cílové kompetence

Více

INTERSTENO 2011 Paris World championship professional word processing

INTERSTENO 2011 Paris World championship professional word processing POUŽITÝ OPERAČNÍ SYSTÉM POUŽITÝ SOFTWARE PRO WORD PROCESSING SOUTĚŽNÍ ID A 1 Instrukce pro soutěžící Otevřete koncept dokumentu WINDENERGY.DOC, ihned jej uložte jako WINDENERGYXXX.DOC nebo DOCX, kde XXX

Více

Ukázka úkolů z databáze testů QTB5

Ukázka úkolů z databáze testů QTB5 Ukázka úkolů z databáze testů QTB5 V tomto dokumentu jsou ukázky úkolů z databáze testů QTB5. Samozřejmě nejde o konkrétní znění úkolů z databáze testů, ale o vymyšlená znění. Z každého modulu jsou na

Více

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Konání kurzu financováno z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224 Microsoft PowerPoint

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_19 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Střední průmyslová škola Zlín Inovace výuky prostřednictvím ICT v

Více

Zadání samostatných cvičení - Excel 5DS

Zadání samostatných cvičení - Excel 5DS Zadání samostatných cvičení - Excel 5DS Klávesové zkratky Procvičte si některé z klávesových zkratek, které slouží pro rychlejší pohyb po listu a další funkce. Klávesová zkratka Význam HOME Přesunutí na

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ŠŤASTNÁ PLANETA. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ŠŤASTNÁ PLANETA. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ŠŤASTNÁ PLANETA Pracovní list pro žáky Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,

Více

Praktická cvičení Power Point

Praktická cvičení Power Point ELEKTRONICKÁ PREZENTACE 35 Praktická cvičení Power Point Příklad s řešením 1 Příklad s řešením 1 Zadání Otevřete program Power Point a vytvořte prezentaci laso.ppt o čtyřech snímcích, na kterých budete

Více

Hodnocení soutěžních úloh

Hodnocení soutěžních úloh Hodnocení soutěžních úloh Kategorie kancelářské aplikace Soutěž v programování 28. ročník Krajské kolo 2013/2014 10. až 12. dubna 2014 1 Chráněné krajinné oblasti České republiky Koeficient 1 Připrav prezentaci,

Více

Požadované dovednosti v ovládání textového procesoru Microsoft Word 2013 pro předměty VA1 a VT1

Požadované dovednosti v ovládání textového procesoru Microsoft Word 2013 pro předměty VA1 a VT1 Požadované dovednosti v ovládání textového procesoru Microsoft Word 2013 pro předměty VA1 a VT1 1 Úvod 1.1 Práce s dokumenty 1.1.1 Spustit a ukončit textový editor. 1.1.2 Otevřít jeden nebo několik dokumentů.

Více

WORD 2007 grafický manuál

WORD 2007 grafický manuál TLAČÍTKO OFFICE dříve známo jako nabídka Soubor umožňuje práci se souborem (otevřít nový nebo existující, uložit, vytisknou, odeslat, zavřít program, ) Mimo jiné zobrazuje názvy posledních otevřených dokumentů

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Výukový materiál pro projekt Perspektiva 2010. Regionální soutěž MS Office část Word metodické poznámky

Výukový materiál pro projekt Perspektiva 2010. Regionální soutěž MS Office část Word metodické poznámky Výukový materiál pro projekt Perspektiva 2010 reg. č. CZ.1.07/1.3.05/11.0019 Regionální soutěž MS Office část Word metodické poznámky Ing. Irena Bambuchová rok vydání 2010 počet stran 7 OBSAH Soutěžní

Více

1, všechny soubory nezbytné ke splnění testu najdete na ISu (studijní materiály -> zadání-> )

1, všechny soubory nezbytné ke splnění testu najdete na ISu (studijní materiály -> zadání-> ) Instrukce: 1, všechny soubory nezbytné ke splnění testu najdete na ISu (studijní materiály -> zadání-> ) 2, otevřete soubor text.txt 3, text zkopírujte do wordu a editujte podle instrukcí 4, tabulku a

Více

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Upozornění: Oficiální verze ECDL / ICDL Sylabu verze 6.0 je publikovaná na webových stránkách ECDL Foundation - www.ecdl.org a lokalizovaná verze na

Více

NEBOJME SE POČÍTAČE. Radek Raška. Soukromá střední odborná škola Hranice, s.r.o. Jaselská 832, Hranice. Ing. Petr Vinkler externí expert

NEBOJME SE POČÍTAČE. Radek Raška. Soukromá střední odborná škola Hranice, s.r.o. Jaselská 832, Hranice. Ing. Petr Vinkler externí expert NEBOJME SE POČÍTAČE Radek Raška Soukromá střední odborná škola Hranice, s.r.o. Jaselská 832, Hranice Ing. Petr Vinkler externí expert Hranice 2012 1 Nebojme se počítače METODIKA Radek Raška Soukromá střední

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi CITÁTY Pracovní list pro žáky Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Citáty pracovní list Podle pokynů vyučujícího vyhledejte soubor IT 35Citáty pracovní

Více

Naučte se víc... Microsoft Office PowerPoint 2007 PŘÍKLADY

Naučte se víc... Microsoft Office PowerPoint 2007 PŘÍKLADY Naučte se víc... Microsoft Office PowerPoint 2007 PŘÍKLADY Autor: Lukáš Polák Příklady MS PowerPoint 2007 Tato publikace vznikla za přispění společnosti Microsoft ČR v rámci iniciativy Microsoft Partneři

Více

INTERSTENO 2017 Berlin World championship professional Word Processing

INTERSTENO 2017 Berlin World championship professional Word Processing OPERAČNÍ SYSTÉM SOFTWARE POUŽITÝ PRO WORD PROCESSING ID SOUTĚŽÍCÍHO A-1 A Instrukce pro soutěžící Otevřete si připravený soubor TOURISM, uložte/převeďte jej ihned na TOURISMXXX.DOC NEBO DOCX, přičemž XXX

Více

Trenink 2a. Cvičné testy ECDL XP/7, 2000/2003 pro moduly M2, M3, M4 a M7 programu ECDL Core Michal Rázus, ECDL-CZ, 2013 (Vn.

Trenink 2a. Cvičné testy ECDL XP/7, 2000/2003 pro moduly M2, M3, M4 a M7 programu ECDL Core Michal Rázus, ECDL-CZ, 2013 (Vn. Trenink 2a Spusťte textový editor a otevřete dokument Odpovědi.rtf ze složky Trenink M2. Odpovědi na teoretické otázky 1 až 8 zapisujte do tabulky v souboru Odpovědi.rtf 1. K čemu dojde při klepnutí na

Více

52 nd INTERSTENO congress Cagliari, July 2019

52 nd INTERSTENO congress Cagliari, July 2019 www.intersteno.org www.intersteno2019.org 52 nd INTERSTENO congress Cagliari, 13-19 July 2019 OPERAČNÍ SYSTÉM SOFTWARE POUŽITÝ PRO WORD PROCESSING SOUTĚŽNÍ ID A-1 A Instrukce pro soutěžící Otevřete si

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

7. Cvičení Tisk rozsáhlých tabulek

7. Cvičení Tisk rozsáhlých tabulek 7. Cvičení Tisk rozsáhlých tabulek 1. Na Plochu si uložte soubor pro Tisk tabulky, který je uložen v IS VŠFS. Cesta k souboru: Student Předměty VSFS:B_AS_2 Aplikační software 2 Více (otevřeme nabídku)

Více

1. ÚLOHA. Své řešení uveďte na tento list (možno i na jeho druhou stranu).

1. ÚLOHA. Své řešení uveďte na tento list (možno i na jeho druhou stranu). 1. ÚLOHA Zapište algoritmus (vývojovým diagramem nebo v jazyce C nebo v jazyce Pascal nebo v jazyce Python) řešící následující úlohu: Mějme deklarované a) jednorozměrné pole C celočíselného typu s indexy

Více

Pokyny pro vypracování maturitního projektu

Pokyny pro vypracování maturitního projektu Pokyny pro vypracování maturitního projektu Prostudujte si prosím pečlivě následující pokyny k vypracování maturitního projektu. Maturitní projekt musí obsahovat: 1. Titulní strana (nečísluje se) Obsahuje:

Více

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost Osnovy kurzů pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Systém dalšího vzdělávání veřejnosti počítačová gramotnost Začínáme s počítačem Úvod...5 Co je to počítač, informace, použití...10 Hlavní

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Textové editory. Ing. Luděk Richter

Textové editory. Ing. Luděk Richter Textové editory Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

Celá práce musí být tisknutelná to znamená: všechny obrázky, formuláře, tabulky atd. (které nelze do práce vložit) budou naskenované.

Celá práce musí být tisknutelná to znamená: všechny obrázky, formuláře, tabulky atd. (které nelze do práce vložit) budou naskenované. Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2014/2015 Při vypracování práce se řiďte následujícími pokyny. Charakteristika jednotlivých částí práce 1. Titulní strana (nečísluje se stránka ani

Více

Obsahy kurzů MS Office

Obsahy kurzů MS Office Obsahy kurzů MS Office V současné době probíhají kurzy MS Office 2010 s následující osnovou: 1. Základy práce na PC, MS Office - praktické užití Kurz je určen pro všechny, kteří mají s prací na PC minimální

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ZARÁŽKY Pracovní list pro žáky Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 ZARÁŽKY TABULÁTORŮ pracovní list Zarážky tabulátoru umožňují umístit text na

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

INFORMATIKA základní úroveň obtížnosti

INFORMATIKA základní úroveň obtížnosti INFORMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST PRAKTICKÝ SUBTEST ITIZS12C0T01 ILUSTRAČNÍ TEST Maximální bodové hodnocení: 42 bodů Hranice úspěšnosti: % 1 Základní informace k zadání zkoušky Zkouška

Více

Náměty samostatných cvičení

Náměty samostatných cvičení Náměty samostatných cvičení 153 1 Editace dokumentu 2.1 až 2.3 Formát: písmo, ohraničení a stínování, odstavec 2.4 Formát: odrážky a číslování Náměty samostatných cvičení Připravte text, který upozorňuje

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

Modul 6. Multimediální prezentace

Modul 6. Multimediální prezentace Multimediální prezentace Obsah MODUL 6... 1 MULTIMEDIÁLNÍ PREZENTACE... 1 Obsah... 3 Úvod... 3 POWER POINT 2003... 3 POSTUP PRÁCE NA PREZENTACI... 3 Šablona návrh... 4 Rozložení snímku... 4 Prohlížení

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi Hromadná korespondence Pracovní list pro žáky Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková Únor 2013 Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Hromadná korespondence

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Jak na počítač Komplet LangMaster I. Základní pojmy informačních technologií (IT) 1. Z čeho se skládá počítač Základní rozdělení Počítačová sestava Jak pracuje počítač Co ovlivňuje výkonnost počítače Procesor

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 Při vypracování práce se řiďte následujícími

Více

Pracovní list č. 18 Microsoft Word 2010 ohraničení a stínování

Pracovní list č. 18 Microsoft Word 2010 ohraničení a stínování Pracovní list č. 18 Microsoft Word 2010 ohraničení a stínování Ohraničení tabulky praktické vyzkoušení na textové tabulce Jméno Adresa bydliště Kontakt Příjmení Jméno Ulice PSČ Město Telefon E-mail Novák

Více

Příloha A: Příloha: Diagram k procvičení

Příloha A: Příloha: Diagram k procvičení Příloha: Diagram k procvičení 127 1 Seznámení Příloha A: Příloha: Diagram k procvičení Cílem je připravit diagram znázorňující projekt Střecha firmy Encián, v němž je rozpracován projekt rekonstrukce střechy

Více

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZAMĚŘENÍ PRÁCE S TEXTEM. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZAMĚŘENÍ PRÁCE S TEXTEM. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101, tel.: +420 499 813 071, fax: +420 499 814 729, e-mail: skola@spssoutu.cz, URL: http://www.spssoutu.cz Osnova kurzu OBSLUHA PC ZAMĚŘENÍ

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Informace k e-learningu

Informace k e-learningu Informace k e-learningu Příprava na testy bude probíhat samostatně formou e-learningových školení přístupných způsobem popsaným níže. Zkušební testy, pomocí kterých se budete připravovat na závěrečný test,

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky 8. Formátování Úprava vzhledu tabulky Výšku řádku nastavíme tak, že kurzorem najedeme na rozhraní mezi políčky s čísly řádků. Kurzor se změní na křížek s dvojšipkou. Stiskneme levé tlačítko a tahem myší

Více

Normalizovaná úprava písemností ČSN

Normalizovaná úprava písemností ČSN Normalizovaná úprava písemností ČSN 01 6910 www.zlinskedumy.cz 3. Textový sloupec Zahrnuje: Papíry a formáty papíru Druhy a velikost písma Mezery - probrané v samostatné kapitole spolu s pevnými spojeními

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-210

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-210 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi).

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi). Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafi cká úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Pracovní list pro žáky Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Odrážky a číslování pracovní

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

POKROČILÉ ZPRACOVÁNÍ TEXTU

POKROČILÉ ZPRACOVÁNÍ TEXTU POKROČILÉ ZPRACOVÁNÍ TEXTU Hana Rohrová, Roman Rohr Cíle kurzu Po ukončení tohoto kurzu budete schopni: používat pokročilé formátování textu, odstavců, sloupců a tabulek, převádět text na tabulku a naopak,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-310

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-310 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1

Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1 Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1 ÚVODEM 2 К čemu se PowerPoint používá Nová verze si polepšila Abychom si rozuměli OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Spuštění programu Způsoby vytvoření prezentace Stručný průvodce Hlavní

Více

VÝPOČETNÍ TECHNIKA OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: PODNIKÁNÍ FORMA: DENNÍ STUDIUM

VÝPOČETNÍ TECHNIKA OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: PODNIKÁNÍ FORMA: DENNÍ STUDIUM VÝPOČETNÍ TECHNIKA OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: PODNIKÁNÍ FORMA: DENNÍ STUDIUM 1. Historie a vývoj VT. Dnešní parametry PC. Von Neumannovo schéma. a. historie a vznik počítačů b. využití počítačů

Více

Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030. MS Excel

Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030. MS Excel Masarykovo gymnázium Příbor, příspěvková organizace Jičínská 528, Příbor Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Excel Metodický materiál pro základní

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi TSUNAMI. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi TSUNAMI. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi TSUNAMI Pracovní list pro žáky Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Tsunami pracovní list Otevřete pracovní soubor IT 34 Tsunami pracovní soubor.docx

Více

Test užití základních funkcí textového procesoru. Michal CODL

Test užití základních funkcí textového procesoru. Michal CODL Test užití základních funkcí textového procesoru Michal CODL 1. Obsah 1. Obsah...2 2. Instrukce k testu...3 3. Básnička Finančnice...4 4. Tabulka pomocí tabulátorů...5 5. Slovník...6 2. Instrukce k testu

Více

SIPVZ. Máme Z a co dál? Cíle projektu P1 a P2. Co je cílem projektu P0? Obsah modulu P0. Obsah modulu P0. Oblast P Úvodní modul 2003/2004

SIPVZ. Máme Z a co dál? Cíle projektu P1 a P2. Co je cílem projektu P0? Obsah modulu P0. Obsah modulu P0. Oblast P Úvodní modul 2003/2004 SIPVZ Oblast P Úvodní modul 2003/2004 Máme Z a co dál? Celá koncepce úrovně P je tří-modulová: P0 úvodní modul (20 + 10h) Absolvování docházka a aktivní přístup k řešení problémů a úloh Další dva volitelné

Více

Výukový příklad 2 (příklad s řešením): Seznam členů klubu společenských her

Výukový příklad 2 (příklad s řešením): Seznam členů klubu společenských her Výukový příklad 2 (příklad s řešením): Seznam členů klubu společenských her Zadání 1. Celou databázi nazvěte Seznam členů. 2. Otevřete návrhové zobrazení tabulky. Dbejte na správné zadání datových typů.

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

MATURITA IKT 2017 ČÁST I POJMY. Krátkým popisem vysvětlete následující pojmy:

MATURITA IKT 2017 ČÁST I POJMY. Krátkým popisem vysvětlete následující pojmy: MATURITA IKT 2017 ČÁST I POJMY Krátkým popisem vysvětlete následující pojmy: 1. POWER SUPLY = 2. PROVIDER = 3. https = 4. www = 5. SERVER = 6. CLIENT = 7. PEER TO PEER = 8. CLOUD SERVER = 9. ADWARE = 10.

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_ST_IKT_17 Název školy Střední průmyslová

Více

Formátování obsahu adminweb

Formátování obsahu adminweb Formátování obsahu adminweb verze 24032015 1 Obsah 1. Možnosti formátování textu...3 2. Formátování v editoru...4 3. Tabulka pro pozicování obsahu...5 4. Tabulka se stylem... 6 5. Šablony...7 6. Obrázky

Více

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007 MS Word je textový editor (program pro tvorbu a editaci textových dokumentů). Ve verzi 2007 došlo k zásadní změně v grafickém prostředí a tedy i ovládání programu. Základní ovládací prvky aplikace: RÁM

Více

Základní práce s Excelem 2007

Základní práce s Excelem 2007 Základní práce s Excelem 2007 Zde si krátce projdete základní znalosti Excelu 2007, případně odchylky od starších verzí, se kterými jste zvyklí pracovat. Tento text nemá za úkol Vás uvedené základy naučit,

Více

František Hudek. květen 2012

František Hudek. květen 2012 VY_32_INOVACE_FH07 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2012 8. ročník

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

DUM č. 5 v sadě. 32. Inf-8 MS Excel

DUM č. 5 v sadě. 32. Inf-8 MS Excel projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 32. Inf-8 MS Excel Autor: Roman Hrdlička Datum: 31.03.2014 Ročník: 2A, 2B, 2C Anotace DUMu: Tisk a předtisková příprava: náhled, vzhled stránky, nastavení okrajů,

Více

OSNOVA ŠKOLENÍ. Základy práce na počítači. Jednoduchá správa počítače

OSNOVA ŠKOLENÍ. Základy práce na počítači. Jednoduchá správa počítače OSNOVA ŠKOLENÍ Základy práce na počítači 1. Úvod do práce s počítačem a) nejdůležitější součásti počítače b) druhy periferních zařízení (mikrofon, sluchátka, ) c) média pro přenos a zálohování dat d) operační

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL16 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL16 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word jednoduchý dokument Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL16

Více