Krásná Hora 2009 táborový časopis

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krásná Hora 2009 táborový časopis 6.-18.7.2009"

Transkript

1 Krásná Hora 2009 táborový časopis

2 Na co se můžete těšit? Úvod... (2) Vyplouváme!... (3) Japonsko... (4) Austrálie... (5) Kuvajt... (6) Keňa... (7) Brazílie... (8) Egypt... (12)-(13) Itálie... (14) Kanada... (15) Řecko... (16) Havaj... (17)-(18) Závěr... (19) Úvodem Vyjeli jsme, lilo jako z konve, blesky blejskaly, kapky kapaly... Dojeli jsme, vlastně dopluli do Vletic. Zde jsme potkali druhou loď s opoznání starší posádkou. Kurz jsme měli stejný, tak jsme spojili své síly a od této chvíle pluli dohromady. Přesně takhle začalo dobrodružství, které jsme všichni společně o prázdninách prožili. Procestovali jsme svět křížem krážem (doslova) a podívali se i do těch největších koutků modré planety. A kde jsme všude byli? To se dozvíte z následujících článků.

3 VYPLOUVÁME! Letošní táborová etapová hra byla velmi netradiční. Vedoucí nezvolili jedno jediné a hlavní téma tábora, ale jenom společného jmenovatele všech dnů. To bylo cestování. Dopravním prostředkem, který jsme používali k přesunům, byla loď. Každý večer jsme nabrali jiný kurz, přes noc jsme brázdili oceány, a ráno se už probudili v nějakém koutu světa. Všednost dnů byla vyvážena tím, že každý den byl na programu jiný stát. Celý den jsme prožili s lidmi z té země - probudili nás nevšední zvuky, ochutnávali jsme tamější jídla, zkoušeli různé sporty i jiné národní zvyklosti, navštěvovali různá zajímavá místa atd. Prostě jsme poznávali každou zemi ze všech (3) možných úhlů pohledů a snažili se pochopit mentalitu jejích obyvatel. Abysme se orientovali v tom našem složitém přesouvání, visela nám v kuchyni veliká mapa světa, a po každé návštěvě nějaké země jsme vybarvili odpovídající území a připíchli tam malou vlaječku. Na památku na tento tábor děti dostali při závěrečném táboráku svůj cestovní pas s oficiálním razítkem a řádně vyplněným jménem cestovatele, který je dokladem všech míst, kde jsme byli...:: Bréba ::..

4 Japonsko, země vycházejícího slunce, jak se jí mezi turisty přezdívá. Japonsko je ale také zemí s pomalu nejtěžším písmem a abecedou na světě - používají tři různé abecedy - ale i jedním z nejznámějších sportů světa - sumo. Ve světě je také velmi proslavený jejich způsob jídla - pomocí hůlek. Tak si každý mohl vyzkoušet a okusit kousek Japonska. Nejdříve jsme psali pomocí štětců a barev na látky. Naučili jsme se psát vlastní jméno v nejlehčí z japonských abeced - Katakana. Ještě před obědem jsme se učili jíst hůlkami. Správné držení - oba dva způsoby - lehčí a těžší - bylo základem veškerého úspěchu. K obědu se nám to velmi hodilo. Nemohlo být nic jiného, než rýže s omáčkou a kousky masa. Ideální jídlo na hůlky. A tak oběd netrval obvyklých JAPONSKO hlavní město: Tokio; počet obyvatel: 127 milionů; rozloha: km²; jazyk: japonština (4) 30 minut, ale skoro hodinu. Odpoledne jsme na sebe navlékli speciální sumo obleky (slamník) a pustili se do velkého souboje. Úkol byl velmi jednoduchý. Za pomoci své váhy vytlačit protivníka z kruhu. No představte si, jak mohli takoví sumo vypadat :-)..:: George ::..

5 Noční plavba z japonských ostrovů proběhla v poklidu. Z ranní mlhy se na obzoru objevila další země. Tentokrát to byla Austrálie. Je to nejměnší světadíl na naší zeměkouli, ke kterému jako první připlul James Cook. Původní obyvatelé se nazývají Aboridginci. Jsou krásně snědí a malují se bílou barvou. Snažili jsme se je napodobit. Bohužel na našich obličejích ta bílá barva tolik nevynikla. Mezi zvířata, která nikde jinde nežijí, patří medvídek koala, nelétajíci pták kiwi a skákající klokan. S klokany byla legrace. Hráli jsme jejich oblíbenou hru Klokaní šlacha letí. Celé odpoledne jsme obdivovali krásy Austrálie. Z posedu jsme dalekohledem pozorovali AUSTRÁLIE hlavní město: Canberra; počet obyvatel: 21 milionů; rozloha: km²; jazyk: angličtina (5) koaly, se zavázanýma očima se prodírali buší a nakonec mírně křižovali krajinou po azimutu až opět k cíli, tedy do hlavního města Canberra. Den se nachýlil k závěru, slunce zapadlo nad západním obzorem a naše loď zvedla kotvu a vyrazila na další plavbu...:: Madla ::..

6 Toto ráno jsme vyskakovali z pelíšků za doprovodu mohamedánských skřeků, a jelikož nejsme v naší kultuře zvyklí na takový způsob hudby, docela nás to pobavilo. Další nemilé překvapení bylo, že dnes se prostě budem(!) všichni(!) povinně mýt, za jakéhokoli počasí a jakýchkoli jiných podmínek. Simulovali jsme tím totiž kuvajtský zvyk zasedat k jídlu očištěni. Proto i před každým jídlem putoval frontou lavor s mýdlovou vodou a ručník. Dopoledne jsme se stali kuvajtskými restaurátory a snažili jsme se opravit poničené mozaiky v blízkém paláci. Speciálními barvami na sklo jsme kreslili různorodé mozaiky na kousky plexiskla a pak se už jenom čekalo až to zaschne. Výsledky byly překvapivé a stály za to! Každý si svůj výrobek odvezl domů. KUVAJT hlavní město: Kuvajt; počet obyvatel: 2,5 milionů; rozloha: km²; jazyk: arabština (6) Ke svačině jsme měli velmi oblíbené jídlo kuvajtských občanů - a to salátovou okurku :-) Kuvajt je jeden ze států, které vyváží ropu do světa. Proto i my jsme se vydali po nalezištích této suroviny, abychom pronikli do tajů obchodování s ropou. Před samotnou těžbou ropy jsme museli podniknout dlouhou a strastiplnou cestu. Ale podařilo se, a vzácnou surovinu jsme získali. V zápětí si jí odkoupili obchodníci na trhu a my jsme si za získané peníze koupili něco na zub. A tak sladce skončil ten náš slavný kuvajtský den...:: Bréba a George ::..

7 Při naší plavbě po světových mořích a návštěvách různých zemí se naskytla možnost vidět krásy afrického kontinentu. Jako zástupce byla vybrána Keňa. Tato země je krásná, žije v ní mnoho zvířat jako sloni, antilopy, lvi, žirafy a mnoho dalších. Celé odpoledne jsme trávili na safari. Navštívit jsme mohli pět národních parků, ve kterých se skrývala různě vzácná zvířátka. Pokaždé, když se nám podařilo potkat některé ze zvířátek, byli jsme odměněni vzácným listem. Bohužel i u nás se objevili hamižní jedinci, kteří myslí pouze na svůj zisk. Tušíte správně, byli to pytláci. Tito lidé měli jediný cíl - upytlačit zvíře! To se nám nelíbilo. Pytlákům jsme se snažili v jejich počínání zabránit. KEŇA hlavní město: Nairobi; počet obyvatel: 37 milionů; rozloha: km²; jazyk: svahilština, angličtina (7) Stala se z nich nejvzácnější zvířata a odměna za jejich chycení byla největší. Ve stínu baobabu bylo možno se občerstvit čerstvou vodou a posilnit Kostíkama. Citróne díky...:: Madla ::..

8 Brazílie - země fotbalu. Vyvrcholení celého dne bylo mistrovské utkání Sao Poulo vs. Brasil. Ale vraťme se trochu zpět... Ti sportovně nadanější začali trénovat na odpolední velké utkání. Ostatní vytvářeli brazilskou atmosféru pokřiky a barvami brazilské vlajky. Vyrobili si třásně, pokreslili obličeje, vytvořili povzbuzující transparenty a nacvičili tanec, který motivoval mladé nadějné fotbalisty k lepším výkonům. Nakonec také hlasitě fandili. Po spoustě vypocených litrů potu utkání stejně skončilo remízou. Po vyčerpávajícím tréninku obě skupiny dostaly zaslouženou odměnu ve formě vynikajícího obědu. BRAZÍLIE hlavní město: Brasília; počet obyvatel: 192 milionů; rozloha: km²; jazyk: portugalština (8) Protože Brazílie není známá jen fotbalem, ale i svým objevením, přesunuli jsme se odpoledne do dávných dob kolumbových. Každá ze skupinek si připravila krátké vystoupení na téma objevení Brazílie. Každý zástupce skupinky si vylosoval jeden typ ztvárnění scénky. Na výběr byly - opera, balet, muzikál, tragikomedie a sci-fi. Výkony byly překvapivě zajímavé - od vesmírné delegace českých politiků po odvážné nápěvy zpěváků...:: Kolektiv autorů ::..

9 Vyčumové Martina Honzík Pšenda Morče Smajlík Štěpánka Pat & Mat Honza Kryštof Lucka Žabka Matouš (9)

10 Jirka Péťa Klára Lízátko Martina Holinky Růžové housenky Filip Kačenka John Maki Lvíče (10)

11 Pravá noha MB-čko Lóža Vojta Ingrid Modrásek Vedení Madla Dráček Pampeliška Bréba Fido Kos George (11)

12 Egypt, země s velmi bohatou historií, země s nejdelší řekou světa, Nilem. V tomto duchu probíhal také celý den. Ráno jsme začali klidnou rozcvičkou pozdravem slunci, během které jsme si protáhli celé tělo a byli připraveni na krátkou cestu do Krásné Hory, kde jsme byli v kostele na mši svaté. Po návratu a vynikajícím obědu měl každý možnost si vyzkoušet kus krásy Egypta. Někteří si zahráli typické starověké egyptské hry, jiní si zkoušeli napsat svou pžezdívku v hieroglyfech, nebo si zaházet oštěpem. V této době také odjela skupina svaloušů s panem Kloudem na menší brigádičku na louku u Kamýku nad Vltavou. Úkol byl jasný. Vysbírat všechny velké kameny z louky, aby se mohla posekat a tyto kameny nepoškodily sekačku. EGYPT hlavní město: Káhira; počet obyvatel: 77,5 milionů; rozloha: km²; jazyk: arabština (12) Za odměnu každý dostal zmrzlinu a vrátili jsme se zpět do tábora, kde jsme se opět přesunuli o několik stovek až tisíců let do minulosti, do doby starověkého Egypta. Ve skupince jsme si měli zvolit jednoho obětvace, který se na následujících pár minut stal mumií. Od hlavy až k patě byl postupně mumifikován za pomoci toaletního papíru. Háček byl v tom, že se nesměl roztrhnout, tedy ani mumie se nesměla hýbat. Poté co všichni bylui úspěšně mumifikování proběhl krátký závod, při kterém se museli zabalení členi skupinek rychle z toaletního papíru roztrhat a doběhnout na místo, kde měli další instrukci. Měli si vymyslet jméno své skupinky, napsat ho v hieroglyfech tuší na papyrus a ten poté zakopat na určeném místě, které našli pomocí azimutu.

13 Všem mumiím a mumiákům se nakonec jak závod, tak schování jejich jména skupinky podařilo. A co večer? No přece večeře, psaní kronik a hurá do postýlek...:: George ::.. (13)

14 Další den začali jsme rozcvičkou že by italskou? Protože v Itálii je známá šikmá věž (v Pise), stali jsme se na chvíli staviteli této neobvyklé věže místo kamenů dřevěné kostičky a místo rukou gumička na provázcích. Kdo postaví za 10 minut nejvyšší? Že by Růžové housenky, kterým stojí už šest kostiček? Ne, teď se to zbořilo Tak se snažte, držte ty provázky dál od gumičky a nekřičte na sebe tolik Proběhla i zpětná vazba: Jo, podváděli jsme, ono to bylo těžký Oběd jsme si museli uvařit sami italské těstoviny. Hodnotí se chuť i vzhled těstovin, začištění ohniště a uklizení po sobě. Neslané, s jehličím, rozvařené, dobré! :o) Nemuseli jsme ty svoje sníst, dostali jsme lepší (naštěstí). A co nás čeká po poledňáku? hlavní město: Řím; počet obyvatel: 60 milionů; rozloha: km²; jazyk: italština (14) ITÁLIE Trocha pohybu Jdeme do lesa, do kopce, přes kopřivy a už vidíme první modrý fáborek. Na hodinku se vcítíme do role pašeráků máme donést co nejvíce zboží (pap. koulí) do menšího zeleného kruhu, který hlídá policie. Nás je víc, tak to máme za chvíli hotové a do naší skrýše se zbožím nemohou policisté proniknout :-), protože musí zůstat v modrém kruhu. Zboží odneseme zase nazpět. Chytli nás málo, takže jsme vyhráli! A co bylo večer? Asi večeře a pak se šlo spát...:: Pampa:o) ::..

15 Den ve znamení Kanady začal jako obvykle, tedy rozcvičkou a ranní hygienou. Dopoledne jsme nosili chroští do kuchyně a za to jsme od Madly dostávali peníze, které jsme využili při odpolední hře. Před obědem jsme si ještě zahráli tamější velmi oblíbený sport - curling. Je to sice zimní sport, ale my si ho upravili pro naše podmíny ;-). Odpoledne, po prodlouženém poledňáku, propukla zlatá horečka. Za vydělané peníze z dopoledního programu jsme si kupovali povolení ke vstupu do zlatých dolů. V těchto územích jsme sbírali zlaté valounky, které nám poté byly v bance zváženy a na účet nám byla připsána odpovídající suma peněz. Vítězem se stal nejbohatší zlatokop na lodi. Po vyhodnocení byla večeře, po které hned následovala KANADA hlavní město: Ottawa; počet obyvatel: 32,5 milionů; rozloha: km²; jazyk: angličtina, francouzština (15) hospoda - jídla, pití a zábavy bylo dost. A večer byl zase stejný jako vždy, ukončili jsme ho modlitbou a večerkou...:: Kos ::..

16 Ve středu jsme se probudili přímo uprostřed řeckých bájí a mýtů. Hned ráno jsme se seznámili s příběhem o Tróji a o tom, jak se řekové vydali dobýt toto středověké město s vysokými hradbami kvůli krásné trojské Heleně. První, co nás čekalo, bylo pomalovat si svou loď nejrůznějšími obrazy a klikyháky, tak, aby se nás i ti nejvtěší nepřátelé lekly. Hned, jak jsme toto zvládli, nastoupili jsme si všichni do lodí, rozdělili se, kdo bude kormidelník, obránce a útočník a vyrazili jsme na trasu. Kormidelník měl úkol jasný. Řídit loď a dávat pozor, aby žádný člen posádky nevypadl. Obránce dostal štít a měl bránit celou loď před útoky nepřátel. No a útočník? Toho vše čekalo až na konci. měl zničit Tróju. ŘECKO hlavní město: Atény; počet obyvatel: 11 milionů; rozloha: km²; jazyk: řečtina (16) Trasa vedla cestou, necestou, vodou, po suchu, no prostě skoro všude. Cesta k Tróji byla doopravdy strastiplná. Museli jsme projet úzkou soutěskou - těžké to bylo pro kormidelníka, přežít bouři na moři a nakonec i útok Poseidona, kde pro změnu činili obránci. Všem se nám podařilo více či méně Tróju zničit, ale jen pár z nás dorazilo do cíle s lodí v jednom kuse (většinou tak po 2-3). Řecko není známé jen svou dobyvačnou historií, ale splodilo také jednoho z velkých průkopníků lékařsví - Hippokrata. A proto jsme i my měli možnost se dozvědět nové věci z oblasti zdravovědy. Vyzkoušeli jsme si nejen stabilizovanou polohu...:: George::..

17 Další den jsme se ocitli na Havajských ostrovech. Protože jsou 50. státem USA, visela nám na přídi lodi vlajka Spojených států. Havajskou atmosféru jsme si připomněli dopoledne při vyrábění havajských věnců nebo náramků. Potom jsme se stali lovci perel a lovili jsme perly v poli, kde na nás útočil žralok. Za odměnu si pak každý lovec nechal vytetovat tetování inspirované havajskou kulturou. Po obědě jako vždy následoval poledňák a odpolední program jsme zahájili losováním rolí - osob dějin Havaje. Byli to: král a královská rodina (královna, děti, ale i specifické postavičky jako odháněč much a HAVAJ hlavní město: Honolulu; počet obyvatel: 1,2 milionů; rozloha: km²; jazyk: havajština, angličtina (17) umývač královských vlasů :-)) šlechta (= vojsko), veslaři tanečníci, kouzleníci a kněží, básníci Každá skupinka dostala úkol podle svého zaměření; veslaři se šlechtou stavěli starověkou loď, kterou staří Polynésané připluli k Americe, objevili několik ostrovů, kde se usadili a stali se z nich Havajci. Umělecky zaměřená skupinka (tanečníci...) si nacvičila tanec s havajskými prvky a trochou vlastní tvořivosti :-). A královská rodina nám připravila ovocnou hostinu. Královsky a havajsky jsme se najedli a nasbírali síly do boje - následoval boj na život a na smrt. Havajci se ocitli v nebezpečí a utíkali se skrýt na tajemné, ale bezpečné místo Tabu. Tabu je

18 pevnost, krytá ze všech stran, nedobytná. Kdo se do ní chce dostat, má dvě možnosti - oficiální vchod, který ale zpravidla hlídají nepřátelé, nebo může zkusit své štěstí a plavat přes zátoku, ve které jsou ale žraloci. Ovšem ten, kdo šťastně dorazí do cíle, je opečováván kouzelníky a kněžími, kteří z hříšného havajského domorodce rituálně vyženou všechny zlé duchy. Na znamení očisty každý dostal další tetování. Po večeři se pořádal buřťák :-)..:: Bréba ::.. (18)

19 ZÁVĚREM Děkujeme všem, bez kterých by letošní tábor nemohl proběhnout, všem kteří oddíl Protěž podporují nejen finančně, ale i materiálně. Toto poděkování náleží především: rodičům, kteřím nám svěřili své děti vedoucím, kteří obětovali svůj volný čas k přípravě tábora rodině Vaněčkových, za finanční podporu odvozu věcí z a na tábor všem, kteří ochotně jeli na stavebku a postavili a zbourali tábor rodině Šachových na celotáborové zásobování kuchařům Hokaidovi, Madle a paní Dobrovolné, bez kterých bychom neměli, co jíst

20 Vyrobeno v říjnu 2009; do časopisu přispěli: Pampa, Madla, Kos, Bréba, George; náklad: 50 výtisku; korektura: Madla, Pampa, Bréba; sazba: George Copyright by Protěž

ČASOPIS ŠKOLNÍ DRUŽINY II. ODDĚLENÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/14

ČASOPIS ŠKOLNÍ DRUŽINY II. ODDĚLENÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/14 ČASOPIS ŠKOLNÍ DRUŽINY II. ODDĚLENÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/14 Tak nám opět začal nový školní rok i v družině. Ale než se dostaneme k naší nové celoroční hře, chceme se s Vámi podělit o zážitky z minulé hry o

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti Pirátské hrátky V pondělí 23. 5. 2016 jsme obdrželi další dopis od našeho krále, ve kterém nás pověřil důležitým úkolem - dopravit zásoby našim přátelům na vzdálené ostrovy uprostřed Žraločího moře. A

Více

Cestou knih. Kamila Fialová

Cestou knih. Kamila Fialová Cestou knih Kamila Fialová Jako Kryštof Kolumbus chtěla bych plout na lodi s plachtami podniknout pouť. Tak jako Robinson sám na svém ostrově, knihou teď cestuji já, slovo po slově. Nevím, kam nejdříve

Více

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze.

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze. Výuka fyziky v projektech se ZŠ se zaměřuje: výuku fyziky a řešení fyzikálních problémů procvičování logiky, dedukce, aplikace znalosti na daný jev ukázku pokusů k danému tématu propojení fyzikálních jevů

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto.

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Říkanka, kterou si pamatujeme my trochu starší. Ale nic naplat, škola opravdu volá. V měsíci lednu šli všichni

Více

Příměstské tábory 2012

Příměstské tábory 2012 Příměstské tábory 2012 V srpnu 2012 se uskutečnil již druhý ročník příměstských táborů. Stejně jako loni proběhly dva pětidenní turnusy jeden na Praze 12 se základnou v nízkoprahovém klubu Krok a druhý

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Dominika Zábranská Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Kateřina Švorcová Organizační práce a členská základna

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples Březen 2014 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Školní ples Tak trochu jinak jsme letos pojali školní ples, který se konal ve stylu hudby 80. a 90. let. O zahájení se postaraly děti z

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

5. ročník Policejního rafťáku

5. ročník Policejního rafťáku 5. ročník Policejního rafťáku Kdo by to před 5 lety řekl, že tato vodácká akce bude mít nejen mezi IPAky takový úspěch. První ročník Policejního rafťáku jsme zahájili na Vltavě, na které jsme společně

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Sešli jsme se v 17:00 hod. v klubovně. Jarda a rádcové už tam byly. Sešli se dříve, aby udělali výzdobu a připravili vše potřebné.

Sešli jsme se v 17:00 hod. v klubovně. Jarda a rádcové už tam byly. Sešli se dříve, aby udělali výzdobu a připravili vše potřebné. Sešli jsme se v 17:00 hod. v klubovně. Jarda a rádcové už tam byly. Sešli se dříve, aby udělali výzdobu a připravili vše potřebné. Když jsme dorazili i my, tak jsme jim ještě pomohli dodělat výzdobu a

Více

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Listopad 2014 Motto: Učíme se pro život Obsah : 2. sportovně zábavné odpoledne...1 Vůně koření...2 Návštěva DDM Duchcov.....3

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité!

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité! VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2016 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Anna-Marie Koubová Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Alžběta Mandelová Organizační práce a členská základna

Více

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Eva Zemanová, ředitelka školy a kolektiv učitelek MŠ Kly Úvod Dne 30. 10. 2012 proběhl v naší mateřské škole Projektový den. Celým dnem nás provázela včelka

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

Nabídka velkých kobercových her, mozaiky a puzzlí

Nabídka velkých kobercových her, mozaiky a puzzlí ŠTRUNC, s.r.o., Tlustice 215, 26801 Hořovice tel.: 775608203, 311513577, E-mail: objednavky@hrackystrunc.cz, strunc@hrackystrunc.cz IČO:27223761,DIČ:CZ27223761 www.hrackystrunc.cz Nabídka velkých kobercových

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa Měsíc duben přinesl celou řadu akcí. Hned na začátku měsíce dne 4. 4. vyrazili žáci devátých tříd na exkurzi do Jaderné elektrárny v Dukovanech. Tuto exkurzi každoročně organizuje komise fyziky. V informačním

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

P O D Z I M N Í

P O D Z I M N Í P O D Z I M N Í B A R E V N Ý 19. 23.11.2018 T Ý D E N V letošním roce jsme se rozhodli věnovat barevný týden podzimu a zvířátkám, která se během tohoto období chystají na zimu. Pondělí zelená žabička

Více

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete V pondělí ráno jsme se rozloučili s Jitkou, dojeli na letiště a už za hodinku jsme přistávali v Cusco, výchozí bod pro cestu na Machu Picchu. Hostel jsme vybrali

Více

Celotáborová hra. Osidlování Skotska

Celotáborová hra. Osidlování Skotska Celotáborová hra Osidlování Skotska Práce je určena jako inspirace k celotáborovým hrám nabízím k ní různé obměny a samozřejmě z ní lze využít i jednotlivé dílčí hry. Sára Sichingerová T.O. Spartakovci

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Blog LDT Energetik 1. běh 2013

Blog LDT Energetik 1. běh 2013 so 29.6.2013 - Příjezd 29. června 2013 v 17:36 Jirka B. Jsme opět zpět v našem kouzelném údolí! Po uvítání následuje rozdělení do oddílů, kontrola u paní zdravotnice a pak již jen vybrat to nejlepší místo

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost Cesta do Zagarola Město Zagarolo, které je partnerským městem obce Nelahozeves, pozvalo zastupitele naší obce a ţáky nelahozeveské školy na návštěvu. Zastupitelé zde byli na oficiální návštěvě. Ţáci byli

Více

Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 8. do 15. května 2010.

Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 8. do 15. května 2010. Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 8. do 15. května 2010. První den sobota 8. května 2010. (Kliknutím otevřete fotoalbum) Je již pravidlem, že čtvrtým a pátým ročníkům přeje štěstí při

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Dopis v lahvi - č. 1. plavit směr Nová Guinea. vypadalo, že vůbec. nevyplujeme, protože. Robinsonova prudérní. matka ho nechtěla vůbec

Dopis v lahvi - č. 1. plavit směr Nová Guinea. vypadalo, že vůbec. nevyplujeme, protože. Robinsonova prudérní. matka ho nechtěla vůbec Dopis v lahvi - č. 1 V sobotu 16. července, l.p. 2016, jsme byli přijati do námořnické družiny, která se spolu s Robinsonem měla plavit směr Nová Guinea. V neděli ráno jsme se nalodili na loď Černá Perla

Více

Název: Námořní cesty. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti

Název: Námořní cesty. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Název: Námořní cesty Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 4. (2. ročník vyššího gymnázia)

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

Program sobot a ostatních setkání:

Program sobot a ostatních setkání: Program sobot a ostatních setkání: Dopolední bohoslužba Odpolední shromáždění 6.9. Daniel Kašlík Zkouška sborového zpěvu 13.9. VP Ludvík Švihálek/Daniel Kašlík 20.9. Lenka Chromíková 27.9. Daniel Kašlík

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

SKUPINOVÝ PROGRAM NA OBJEDNÁVKU

SKUPINOVÝ PROGRAM NA OBJEDNÁVKU SKUPINOVÝ PROGRAM NA OBJEDNÁVKU /Pro skupiny více jak 10osob, nebo dle individuální domluvy/ LANOVÉ AKTIVITY /ADRENALIN A ZÁBAVA/ Připravíme pro vás slaňování z mostu, lezení po skále, superadrenalinové

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Úterý 27. 7. 2010. Středa 28. 7. 2010

Úterý 27. 7. 2010. Středa 28. 7. 2010 Úterý 27. 7. 2010 Po příjezdu nás všech do tábora, jsme se šli ubytovat na naše chatky. Při nastěhování se nám líbilo, že máme různě barevně vymalované chatky. První věc, která nás čekala po vybalení věcí,

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Příměstské tábory v Polici nad Metují 2018: 5 týdnů, 5 táborů, 87 dětí, 6 lektorů - Broumovsko

Příměstské tábory v Polici nad Metují 2018: 5 týdnů, 5 táborů, 87 dětí, 6 lektorů - Broumovsko Město Police nad Metují získalo dotaci na pořádání příměstských táborů. Dotace byla poskytnuta z operačního programu Zaměstnanost a byla poskytnuta prostřednictvím MAS Stolové hory. Každoročně, po dobu

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v červnu a o prázdninách? 4.6. Oddílovka 5.-7.6. Pleskoty v Českém Ráji (závěrečný turnaj ve víceboji)

Více

Milé děti, Váš Zdravotník.

Milé děti, Váš Zdravotník. KLIKYHÁKY 2015 1 Milé děti, Letošní prázdniny byly plné vysokých až tropických teplot a to je důvodem, proč má letošní číslo zpoždění. K vytisknutí všech čísel byly potřeba desítky tiskáren, jelikož ve

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017 Údaje o kmeni Kmen byl založen dne: 8.2. 2011 Číslo kmene: 615 IČ: 22902074 DIČ: CZ22902074 Lokalita: Jihomoravský kraj, Brno-venkov Struktura kmene Náčelník:

Více

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa).

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa). VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2017 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Aneta Šimůnková Hospodář: Aneta Šimůnková Zdravotník: Kristýna Kubišová Organizační práce a členská základna Oddíl

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

MISTROVSTVÍ SVĚTA 125. TRAVEMÜNDE WOCHE. 20.-24.07.2015 Lübeck, Baltské moře

MISTROVSTVÍ SVĚTA 125. TRAVEMÜNDE WOCHE. 20.-24.07.2015 Lübeck, Baltské moře MISTROVSTVÍ SVĚTA 125. TRAVEMÜNDE WOCHE 20.-24.07.2015 Lübeck, Baltské moře BALTSKÁ PREMIÉRA I přes propad obou českých posádek v pátečních rozjížďkách, bylo dosaženo úspěchu v podobě 32. místa posádky

Více

Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země

Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země Skupina 43 studentů se v termínu 16. 22.6.2019 vydala do Velké Británie, shlédnout nejen hlavní město Londýn, ale zejména krásy hrabství Cornwall. Jak je vidno

Více

Fotografie pořízené astronautem Douglasem Wheelockem

Fotografie pořízené astronautem Douglasem Wheelockem Fotografie pořízené astronautem Douglasem Wheelockem Astronaut NASA Douglas Wheelock, publikoval své krásné fotografie Země, spolu se svými popiskami. Mezinárodní vesmírná stanice Kdykoliv se dívám z

Více

Hádanka z pekla. Má dva rohy, nepostojí, je černý a chlupatý. Kdo ho potká, ten se bojí, že ho metlou vyplatí. Kdo je to? (ČERT)

Hádanka z pekla. Má dva rohy, nepostojí, je černý a chlupatý. Kdo ho potká, ten se bojí, že ho metlou vyplatí. Kdo je to? (ČERT) Motýlci Čekání na Ježíška je pro děti vždy nekonečně dlouhé. Neváháme je tedy zabavit kdejakou tradicí. Ano, opět k nám v prosinci přišel Mikuláš s čertem. Děti jsme na jejich příchod pečlivě připravovali

Více

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové)

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) KRÁLOVSTVÍ VODY Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) Vodní víly a skřítkové si hrají (cvičíme, hrajeme si, malujeme

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz Foto: Filip Rathouský Na adaptační kurz, který probíhal v září, jsme vycestovali do Ždírce nad Doubravou. V dopoledním programu

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

ZADÁNÍ FOTBAL. Název materiálu: Fotbal Autor: Mgr. Barbora Říhošková

ZADÁNÍ FOTBAL. Název materiálu: Fotbal Autor: Mgr. Barbora Říhošková ZADÁNÍ FOTBAL Fotbal, šílený král sportu, nemá žádný smysl. Sport to není - spíše baviči než sportovci se potácejí po trávníku, kopou se, vulgárně řvou na staršího pruhovaného tvora, který je komanduje,

Více

ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015

ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015 ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLY STRÁŽ NAD NISOU Č. 10 ÚNOR DUBEN 2015 Obsah: Co by bylo, kdybych mohl(a) jíst, co bych chtěl(a). 2-11 Co by bylo, kdybych se ocitl(a) v minulosti 12-22 Co by bylo, kdybych se

Více

Slovo šéfredaktora: V tomto díle se dočtete o: Mám chytré tělo Lyžařský kurz Olympiáda v ČJ...

Slovo šéfredaktora: V tomto díle se dočtete o: Mám chytré tělo Lyžařský kurz Olympiáda v ČJ... Slovo šéfredaktora: Ahojte!!! Zdravíme vás po dvou měsících, ve kterých se toho tentokrát moc neodehrálo. Převážně samé olympiády z různých předmětů. Proběhl také lyžařský výcvik, který si žáci užili na

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

TÁBOROVÁ HRA Cesta kolem světa s misionáři. -během týdne procestovat celý svět. -každý den jeden kontinent. -propojit cestování s misiemi

TÁBOROVÁ HRA Cesta kolem světa s misionáři. -během týdne procestovat celý svět. -každý den jeden kontinent. -propojit cestování s misiemi TÁBOROVÁ HRA Cesta kolem světa s misionáři -během týdne procestovat celý svět -každý den jeden kontinent -propojit cestování s misiemi -po tom týdnu by nám mělo být zřejmé, že misionářem můžu být i tam,

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ Výprava se konala v sobotu 17. března a byla opět něčím jedinečná. Kromě nadprůměrných teplot, které nás provázely celý den, jsme měli na výpravě

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4. Školní projekt. Cestujeme po Evropě

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4. Školní projekt. Cestujeme po Evropě Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt Cestujeme po Evropě 27. 3. 28. 3. 2018 Organizátoři projektového dne: Mgr. K. Vitásková PaedDr.

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA ZÁŘÍ 2016 ŠKOLNÍ DRUŽINA Po prázdninách jsme se všichni setkali a natěšeně v naší školní družině zahájili novou celoroční

Více

NOVOS NJ, s.r.o. LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR U KATEŘINY

NOVOS NJ, s.r.o. LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR U KATEŘINY NOVOS NJ, s.r.o. LETNÍ DĚTSKÝ TÁBOR U KATEŘINY NOVOS NJ, s. r. o. pořádá již více než 20 sezón letní dětské tábory v rekreačním areálu U Kateřiny ve Štramberku. Čtyři turnusy nabité akcí Poutavé celotáborové

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017 (V Plzni 03. 04. 2017) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku Desítky tisíc dětí i dospělých letos nocovaly v knihovnách v rámci Noci s Andersenem.

Více

Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO VELIKONOČNÍ BAŠTĚNÍ

Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO VELIKONOČNÍ BAŠTĚNÍ Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO Příroda se ještě nestačila probudit ze zimního spánku, proto se žáci 4.A rozhodli, že jí pomohou. Každý si do misky naplněné vlhkou vatou zasel semínka řeřichy dánské, která

Více