Vysoká škola ekonomická v Praze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vysoká škola ekonomická v Praze"

Transkript

1 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výnosy a principy jejich uznávání v IFRS Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta financí a účetnictví Vysoká škola ekonomická Nám. W. Churchilla 4 Praha <prochazd@vse.cz> www:

2 Aplikační příklady řešení Příklad 1: IAS 18.14a (převod rizik a odměn z vlastnictví zboží) Jestliže jsou splněny ostatní podmínky, PRODEJCE vykáže výnos v listopadu, tj. v okamžiku dodání zboží, neboť pozdější transfer vlastnictví neponechává prodávající jednotce významná rizika a užitky vyplývající z vlastnictví. Přestože vlastnické právo ke zboží přechází na kupujícího již v okamžiku uzavření smlouvy, nemůže PRODEJCE vykázat výnos dříve, než dodá zboží zákazníkovi. Jestliže prodávající dodá zákazníkovi zboží do konce prosince, vykáže výnos. Nedojde-li k dodávce do konce roku, vykáže PRODEJCE přijatou úhradu jako závazek. Příklad 2: IAS 18.14b (manažerská angažovanost, skutečná kontrola nad zbožím) Účetní jednotka si ponechává skutečnou kontrolu nad zbožím a nemůže tedy do uplynutí lhůty vykázat výnos. Případná přijatá částka je vykázána jako závazek vůči kupujícímu. Příklad 3: IAS 18.14c (spolehlivost ocenění výnosu) Částka výnosů nemůže být spolehlivě oceněna, a proto účetní jednotka nemůže vykázat výnos dříve, než zákazníci skutečně projeví zájem o zvýhodněný odkup výrobku a uhradí cenu výrobku. Příklad 4: IAS 18.14d (pravděpodobnost přílivu ekonomických prospěchů) Vzhledem k politické situaci v zemi zákazníka není pravděpodobné, že ekonomické prospěchy poplynou prodávající jednotce. Výnos nemůže být vykázán dříve, než bude protihodnota skutečně obdržena, příp. než budou odstraněny nejistoty ohledně inkasovatelnosti protihodnoty (viz též IAS 18.18). K datu účetní závěrky za rok 20X0 proto SELLER nemůže vykázat výnos. Příklad 5: IAS 18.14d (pravděpodobnost přílivu ekonomických prospěchů) Účetní jednotka SELLER o částku protihodnoty, pro kterou není pravděpodobné, že bude v budoucnosti uhrazena, sníží hodnotu pohledávek a vykáže NÁKLAD (ne úprava výnosů dříve vykázaných viz též IAS 18.18). Příklad 6: IAS 18.14e (spolehlivost ocenění nákladů spojených s prodejní transakcí) Přestože VÝROBCE stroj vyrobil i dodal a přestože obdržel i protihodnotu za stroj, nemůže k datu účetní závěrky spolehlivě ocenit náklady spojené s prodaným výrobkem, a proto se přijatá platba vykáže jako závazek vůči ZÁKAZNÍKOVI a nikoliv jako výnos. Příklad 7: Prodeje s odkladem dodávky Jestliže dle minulých zkušeností prokazuje, že VÝROBCE většinu prodejů s odkladem dodávky dovedl ke zdárnému konci, vykáže VÝROBCE ke konci účetního období výnos za prodej jednoho stroje. Přijatá protihodnota za druhý stroj bude vykázána jako závazek vůči odběrateli. Příklad 8: Dodávka vyžadující instalaci Obecně je výnos možné uznat až v okamžiku, kdy dodávka, instalace a odzkoušení jsou kupujícím považovány za dokončené. Výnos lze uznat před instalací jenom v případech, kdy instalace je ze své podstaty jednoduchá (např. zapojení do zásuvky).

3 Příklad 9: Prodeje prostředníkům a konsignační prodeje Aplikační příklady řešení Je-li pravděpodobné, že dealer akceptuje dodávku Výrobku A, příp. lze-li riziko nepřijetí spolehlivě vyjádřit pomocí rezervy, vykáže PRODUCER výnos k datu dodání. Existuje-li ovšem nejistota ohledně využití práva vrátit výrobky, lze výnos uznat až po vypršení lhůty na vrácení. PRODUCER uzná výnos z prodeje Výrobku B v okamžiku, kdy dealer prodá výrobek třetí straně. Částka výnosu se odvíjí od postavení dealera v prodejní transakci (zda prodával na svůj účet či na účet PRODUCER). PRODUCER vykáže výnos z prodeje Výrobku C v okamžiku dodání výrobků dealerům. Příklad 10: Výnosy z předplatného Přijaté předplatné na první časopis se vykáže jako výnos rovnoměrně v průběhu období, ve kterém jsou čísla zahrnutá v předplatném vydávána. U přijatého předplatného na druhý časopis se výnos vykáže na bázi prodejní hodnoty vydaného čísla ve vztahu k celkovému odhadu hodnoty prodejů zahrnutých v předplatném. Příklad 11: Splátkové prodeje Účetní jednotka uzná výnos ve výši současné hodnoty úhrady, stanovené diskontováním pohledávek (splátek), k datu uskutečnění prodeje (tj. k datu, ke kterému je elektronika dodána zákazníkovi bez ohledu na převod právního titulu). Úroková část se stává výnosem, jak plyne čas. Příklad 12: Servisní služby zahrnuté v ceně produktu K datu dodání webové aplikace musí účetní jednotka vyčíslit částku výnosu za poskytnutí následných služeb, tj. webhostingu a údržby, na úrovni očekávaných nákladů na tyto služby zvýšených o rozumnou ziskovou přirážku. Tuto částku výnosu odloží a vykáže je rovnoměrně po dobu příštích třech let. Zbývající část ceny vykáže účetní jednotka jako výnos z poskytnutí služeb (resp. dodání aktiva) k datu dodání webové aplikace. Pozn.: Jestliže by vývoj aplikace zasáhnul do dvou (či více období), aplikovala by společnost WEBDESIGNERS na uznání výnosů za vytvoření aplikace metodu procenta dokončení. Příklad 13: Poplatky za finanční služby Výnos ze vstupního poplatku (snížený o náklady spojené s uzavřením smlouvy) spořitelna časově rozliší po dobu trvání smlouvy. Výnosy z poplatků za vedení účtu bude vykazovat na měsíční bázi. Příklad 14: Vstupné na sportovní utkání FOTBALOVÝ KLUB vykáže výnos ze vstupného v den, kdy se uskuteční zápas (bez ohledu na to, zda fanoušek utkání navštíví či nikoliv). Protože pohárová utkání se hrají vyřazovacím způsobem, je nutné odhadnout počet utkání, které tým v poháru odehraje (na základě minulých zkušeností). Alokace předem přijaté protihodnoty na jednotlivý zápas se určí na lineární bázi, pokud běžné vstupné je stejné u všech zápasů v sezoně. Jsou-li zavedeny kategorie zápasů s různými cenami vstupného, je nutné i částku získanou za prodané permanentky alokovat poměrně. Pozn.: Vzhledem k výše uvedeným problémům většina sportovních klubů volí účetní období respektující průběh sezony.

4 Příklad 15: Předplatné kulturních akcí Aplikační příklady řešení DIVADLO vykáže v případě dražší abonentní karty poměrnou část výnosu z předplatného, jakmile divák navštíví představení, příp. na konci sezony, nenavštíví-li držitel karty všech 8 představení. U levnější karty se poměrná část výnosu vykáže v den, ve který divák navštíví představení, anebo na konci měsíce, jestliže daný měsíc žádné představení nenavštívil. Příklad 16: Členské poplatky KOMORA vykáže výnos ze zákonných poplatků na lineární bázi. U zvýšeného poplatku se část převyšující min. zákonný členský poplatek časově rozliší a výnosy se vykážou v závislosti na povaze, načasování a hodnotě benefitů vyplývajících ze zvýšeného poplatku. Příklad 17: Výnosy z licencí LICENCE časově rozliší jednorázovou platbu a bude ji na lineární bázi vykazovat jako výnos po dobu 10 let. Roční fixní a variabilní poplatek bude vykazován jako výnos v roce, ve kterém vzniká na poplatek nárok. Příklad 18: Věrnostní kredity Věrnostní kredity přiznané za tarifní platbu a věrnostní kredity přiznané za minuty provolané nad rámec tarifu spadají pod působnost IFRIC 13. Věrnostní kredity přiznané ve vánoční loterii nejsou poskytnuty v rámci prodejní transakce, a proto jejich účetní zobrazení není předmětem IFRIC 13.

5 Aplikační příklady řešení Studie 1: Výnosy ze služeb Lze-li rozumně předpokládat, že rozsah servisních aktivit bude v jednotlivých letech přibližně stejný, rozloží společnost AUTOSERVIS protihodnotu výnosu rovnoměrně po 15 mil. ročně. Existují-li pochybnosti o rovnoměrném rozložení poskytovaných služeb (např. z důvodu plánovaného rozšíření vozového parku zákazníka v příštích letech), použije účetní jednotka klasickou metodu procenta dokončení. Studie 2: Výnosy ze vztahů zastoupení Tržby za zboží Náklady prodaného zboží Marže Výnosy z provizí Provozní zisk Studie 3: Akt va Pasiva Zboží HV Peníze Závazky Suma Suma Uznání výnosů v barterové transakci ENERGIE nevykáže výnos, neboť v barterové transakci jsou směňovány stejné služby. 1 V barterové transakci se směňují různé služby s odlišnou cenou (elektřina v hodnotě 10 mil. za plyn v hodnotě 12,5 mil.), a proto společnost ENERGIE vykáže výnos z barterového prodeje. Pro nepeněžní protihodnotu získanou v transakci existuje aktivní trh s objektivní, spolehlivě zjistitelnou hodnotou, a proto ENERGIE ocení výnos z prodeje elektrické energie částkou 12,5 mil. (tj. ve fair value získané protihodnoty zemního plynu). V barterové transakci se směňují různé služby, a proto společnost ENERGIE vykáže výnos z barterového prodeje. Pro nepeněžní protihodnotu získanou v transakci neexistuje aktivní trh s objektivní, spolehlivě zjistitelnou hodnotou, a proto ENERGIE není schopná ocenit výnos z prodeje elektrické energie ve fair value získané protihodnoty provedených opravárenských služeb. ENERGIE v souladu s IAS a SIC 31.5 vyčíslí výnos na úrovni fair value prodané elektrické energie. Studie 4: Více transakcí tvořících jeden celek Dodatek kupní smlouvy o zpětném nákupu elektrického energie ruší ekonomické důsledky původního prodeje. Společnost ENERGIE nemůže proto v prosinci vykázat výnos z prodeje energie. Přijatou protihodnotu ve výši 10 mil. společnost vykáže jako dluh. 1 Jedná o barterový obchod, ve kterém se směňují naprosto stejné služby, navíc ve stejném objemu. Podle požadavků IFRS (ale i US GAAP) nemůže být taková transakce vykázána jako výnos. Podniky proto ve snaze zvýšit své výnosy maskují barterový charakter transakce ustanovením o platbě. Viz Studie 4.

6 Studie 5: Samostatně identifikovatelné složky transakce Aplikační příklady řešení Účetní jednotka časově rozliší částku (2 000 náklady + 25% přirážka), kterou si účtuje za práci spojenou s výměnou pneumatik. Stejnou částku ocení výnos za služby v prvním listopadovém týdnu. Zbývající částka připadá na výnos z prodeje zboží, který jednotka taktéž uzná v listopadu. Výnos za služby ve výši za zpětné přezutí pneumatik bude vykázán v příštím roce. Buď v okamžiku, kdy zákazník přijede do servisu na výměnu pneumatik, anebo poslední dubnový den, kdy uplyne lhůta na bezplatnou výměnu. Alternativně dle US GAAP: (zboží), (služby v listopadu), (služby na jaře). Studie 6: Ocenění výnosu při odložené platbě Účetní jednotka k 1. červenci vykáže výnos za prodej zboží ve výši 225 tis. Zbývajících 25 tis. časově rozliší a vykáže úrokový výnos, jak bude plynout čas. Pro výpočet úroku použije efektivní úrokovou míru, která je 11,11 %. Rok 20X0: výnos za prodej zboží 225 tis. a úrokový výnos 12,5 tis. Rok 20X1: úrokový výnos 12,5 tis. Pozn.: V této situaci se využije lineární rozložení úroku. Studie 7: Ocenění výnosu při odložené platbě Účetní jednotka k 1. červenci vykáže výnos za prodej zboží ve výši 225 tis. Zbývajících 25 tis. časově rozliší a vykáže úrokový výnos, jak bude plynout čas. Pro výpočet úroku použije efektivní úrokovou míru, která je 5,41%. Rok 20X0: výnos za prodej zboží 225 tis. a úrokový výnos 6,1 tis. Rok 20X1: úrokový výnos 12,5 tis. Rok 20X2: úrokový výnos 6,4 tis. Studie 8: Rezervy na vratky a opravné položky Tržby za zboží Náklady prodaného zboží Marže Nedobytné pohledávky -750 Záruční opravy -600 Provozní zisk Aktiva 12/20X0 Pasiva 12/20X0 Pohledávky xxx HV Korekce pohledávek -750 Rezervy 600 Odložené výnosy 100

7 Studie 9: Ocenění věrnostních kreditů Aplikační příklady řešení Účetní jednotka může vykázat: 1. Odložený výnos spojený s předpokládaným uplatněním věrnostních kreditů ve výši 6 a výnos z prodeje zboží v částce Odložený výnos spojený s předpokládaným uplatněním věrnostních kreditů ve výši 6,25 a výnos z prodeje zboží v částce 93,75. 3 Studie 10: Rok X+1 Rok X+2 Rok X+3 Studie 11: Odměny za věrnost poskytuje sama jednotka bodů / bodů * Kč = Kč bodů / bodů * Kč Kč = Kč Kč Kč Kč = Kč. Odměny za věrnost poskytuje třetí strana Na věrnostní kredity připadne z protihodnoty získané z prodaných letenek částka vyjadřující jejich fair value, tj Kč. Okamžik a výše vykázaného výnosu se odvíjí od toho, v jaké roli účetní jednotka vystupuje v transakci poskytování odměn za kredity. Je-li AIRLINES: zmocněncem (agent) vykáže výnos Kč (rozdíl fair value kreditů a částky, které uhradí společnosti ELECTRO) v okamžiku, ve kterém je třetí strana povinna dodat odměny a oprávněna obdržet za to protihodnotu, zmocnitelem (principal) vykáže výnos v částce Kč (a též odpovídající náklad Kč) v okamžiku splnění svých závazků dodat odměny zákazníkům. 2 Výnos přiřazený na zboží a služby, které budou získány směnou za věrnostní kredity, se ocení fair value těchto věrnostních kreditů, tj. ve výši 6. Zbytek protihodnoty ve výši 94 = je výnosem za prodané zboží. 3 Ocenění jednotlivých složek výchozího prodeje se uskuteční na poměrné bázi vycházející z relativních fair value. Výnos alokovaný na věrnostní kredity se vypočte následovně: 6,25 = 100*6/(6+90). Výnos za prodané zboží je určen analogicky: 93,75 = 100*90/(6+90).

8 Aplikační příklady řešení Studie 12: Změny v uznávání výnosů v připravovaném standardu RRP Krok 1: Rozčlenění prodejní transakce na jednotlivé prodeje a případné složky Celá transakce obsahuje dvě samostatné smlouvy se zákazníkem: Prodej televizoru, který se skládá ze dvou částí - závazku dodat televizor - závazku provést záruční opravy po dobu zákonné záruční lhůty Prodej rozšířené záruky Krok 2: Uznání výnosu dle současných pravidel Transakce č. 1: Dodání TV se standardní zárukou Zakoupením televizoru získává zákazník automaticky právo na provedení oprav zdarma během standardní zákonné záruční lhůty. Podnik SHOP proto musí zajistit případné odstranění závad; účetní zobrazení prodejní transakce závisí na tom, jak budou záruční opravy prováděny: Opravy provádí podnik SHOP sám: - výnosy z prodeje televizorů ve výši Kč = 10 ks * Kč - náklady na záruční rezervy ve výši Kč = 5 % * 10 ks * Kč Povinnost provést opravy byla převedena na podnik OPRAVY TV: - výnosy z prodeje televizorů ve výši Kč = 10 ks * Kč - náklady na nakoupené externí služby Kč = 10 ks * 150 Kč Transakce č. 2: Prodej rozšířené záruky V tomto případě zákazník získává právo na provedení oprav zdarma po dobu 2 let po uplynutí zákonné záruční lhůty. Účetní zobrazení prodejní transakce závisí na tom, jak budou záruční opravy prováděny: Opravy provádí podnik SHOP sám: - celkový výnos ve výši Kč = 10 ks * Kč se k datu prodeje rozšířené záruky vykáže jako závazek (výnosy příštích období); od okamžiku započetí lhůty platnosti prodloužené záruky účetní jednotka bude alokovat výnos do jednotlivých účetních období dle metody procenta dokončení - náklady na odstranění závad dle skutečně vynaložených nákladů Povinnost provést opravy byla předena na podnik OPRAVY TV a SHOP je zmocnitel: - výnosy z prodeje smluv o poskytnutí rozšířené záruky Kč = 10 ks * Kč - náklady na prodej smluv o poskytnutí rozšířené záruky Kč = 10 ks * 600 Kč Povinnost provést opravy byla předena na podnik OPRAVY TV a SHOP je zmocněnec: - výnosy z prodeje smluv Kč = 10 ks * ( ) Kč - náklady žádné Pozn.: Z hlediska podniku SHOP dochází při převodu smluv na podnik OPRAVY TV k prodejní transakci a k okamžiku prodeje (převodu smlouvy) vykáže výnos a příp. náklad. Zobrazení transakce se odvozuje od postavení účetní jednotky SHOP v transakci vzhledem k zákazníkovi. U převodu smluv na OPRAVY TV je otázkou, v jakém okamžiku vykázat výnos (zda v okamžiku

9 Aplikační příklady řešení prodeje/převodu smlouvy či časově rozlišovat po dobu platnosti záruky) Shrnutí řešení dle současných pravidel: Prodej TV Rozšířená záruka SHOP OPRAVY SHOP OPRAVY I OPRAVY II Výnosy Náklady skut. náklady Krok 3: Uznání výnosu dle navrhovaných pravidel Přijatá protihodnota se třeba alokovat na všechny závazky dodat, a to na bázi relativních prodejních cen jednotlivých předmětů dodání. Bez ohledu na způsob provádění záručních oprav bude výše výnosů vždy stejná. Určení samostatných prodejních cen: Televizor + standardní záruka = Kč/ks Rozšířená záruka = Kč/ks Alokace přijaté protihodnoty: Televizory + standardní záruka = Kč = * / ( * * 10) Rozšířené záruky = Kč = * / ( * * 10) Otevřené problémy: některé položky samostatně prodávat nelze, anebo se samostatně neprodávají (např. zákonné záruky): - jak určit jejich samostatnou prodejní cenu - jak poté alokovat výnos do jednotlivých období, když dvě společné složky jsou různé povahy zboží a služba identifikace transakce (jednalo se v této studii o dvě samostatné transakce či pouze o jednu): - od zákazníka se získává protihodnota najednou, nicméně mohou být uskutečněny dvě a více prodejních transakcí => vliv na výši alokované protihodnoty, skládají-li se jednotlivé prodejní transakce z dílčích předmětů dodání

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výnosy a principy jejich uznávání v IFRS Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví

Více

Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS

Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Leasingy Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta financí a účetnictví

Více

Dopady změn měnových kurzů

Dopady změn měnových kurzů Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Dopady změn měnových kurzů Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta

Více

Výnosy a principy jejich uznávání v IFRS

Výnosy a principy jejich uznávání v IFRS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výnosy a principy jejich uznávání v IFRS Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Mezitímní účetní výkaznictví Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výkaz peněžních toků Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Dopady změn měnových kurzů (IAS 21)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Dopady změn měnových kurzů (IAS 21) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Dopady změn měnových kurzů (IAS 21) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Základní principy Cizí měny v účetnictví:

Více

Provozní segmenty (IFRS 8)

Provozní segmenty (IFRS 8) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Provozní segmenty (IFRS 8) Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta

Více

Výnosy ze smluv o zhotovení

Výnosy ze smluv o zhotovení Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výnosy ze smluv o zhotovení Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

Události po rozvahovém dni

Události po rozvahovém dni Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Události po rozvahovém dni Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Vykazování informací o segmentech Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Cvičení 1: Studie a příklady Cvičící: David Procházka Email: prochazd@vse.cz Web: https://webhosting.vse.cz/prochazd

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 Cíl publikace 1 Práce s publikací 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 Mezinárodní harmonizace účetnictví 3 1.2 Mezinárodní standardy

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Základy účetnictví - vzor Příklad č. 1 Soukromá Obchodní akademie vyučuje své žáky v pronajatých prostorách. V září škola

Více

Základní principy konsolidace dle IFRS

Základní principy konsolidace dle IFRS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Základní principy konsolidace dle IFRS Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU

v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU OHL ŽS, a.s. Burešova 938/17 660 02 Brno - střed Pololetní zpráva zpracovaná k 30. červnu 2009 v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém EU Podpis statutárního orgánu OHL

Více

1 Tento standard musí být aplikován na účtování výnosů vznikajících z následujících transakcí a událostí:

1 Tento standard musí být aplikován na účtování výnosů vznikajících z následujících transakcí a událostí: IAS 18 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 18 Výnosy [Novelizace standardu - novelizace pojmů dle dodatku Nařízení Komise (ES) č. 1274/2008 ze dne 17. prosince 2008, mění se odstavec 32 a vkládá se nový odstavec

Více

Účetní pravidla, chyby, odhady

Účetní pravidla, chyby, odhady Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Účetní pravidla, chyby, odhady Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Dlouhodobá aktiva dle IFRS a ČÚS: Oceňování, odpisování, vykazování Kontakt: Ing. David Procházka,

Více

IAS 36 Snížení hodnoty aktiv

IAS 36 Snížení hodnoty aktiv Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu IAS 36 Snížení hodnoty aktiv Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách a zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 CÍL PUBLIKACE 1 PRÁCE S PUBLIKACÍ 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 MEZINÁRODNÍ HARMONIZACE ÚČETNICTVÍ 3 1.2 MEZINÁRODNÍ STANDARDY

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Neoběžná aktiva za účelem prodeje a ukončované činnosti (IFRS 5)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Neoběžná aktiva za účelem prodeje a ukončované činnosti (IFRS 5) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Neoběžná aktiva za účelem prodeje a ukončované činnosti (IFRS 5) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Účel

Více

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. 1.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 314/15 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1164/2009 ze dne 27. listopadu 2009, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy

Více

IFRS 15 VÝNOSY ZE SMLUV SE ZÁKAZNÍKY11

IFRS 15 VÝNOSY ZE SMLUV SE ZÁKAZNÍKY11 IFRS 15 VÝNOSY ZE SMLUV SE ZÁKAZNÍKY11 IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers David Procházka Úvod V květnu 2014 vydal IASB nový standard IFRS 15 Výnosy ze smluv se zákazníky, který je výsledkem

Více

IAS 40 Investice do nemovitostí

IAS 40 Investice do nemovitostí Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu IAS 40 Investice do nemovitostí Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

Ing. D. Kubíčková, CSc.

Ing. D. Kubíčková, CSc. Účetní systémy 2 2. přednáška (PS) Ing. D. Kubíčková, CSc. Oceňování pozemků, budov a zařízení -řešeno v rozčlenění do tří etap : a) při nabytí (pořízení) aktiva (při prvotním uznání) b) po dobu držení

Více

IFRS 15 - Výnosy ze smluv se zákazníky

IFRS 15 - Výnosy ze smluv se zákazníky IFRS 15 - Výnosy ze smluv se zákazníky Ing. Petr Svoboda BDO CA s.r.o. Brno, 25. října 2016 Masarykova univerzita v Brně Úvod Rada pro mezinárodní účetní standardy (IASB) a americká Rada pro standardy

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS specialista

MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS specialista MEZINÁRODNÍ STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ IFRS specialista Číselný kód adepta (tento kód napište do levé spodní části každého dalšího použitého volného listu papíru s řešením příkladů) Kalkulačka (jméno

Více

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč Příloha č. 17: Rozvaha účetní jednotky: Aktiva ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU Běžné Minulé účetní období úč. období 2005 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 515 569-190 742 324 827 532 019 A. POHLEDÁVKY

Více

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky P Ř E C H O D N É Ú Č T Y Věcná a časová souvislost, princip opatrnosti A K T I V A P A S I V A - náklady příštích období - výdaje příštích období - příjmy příštích období - výnosy příštích období - dohadné

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni Rozvaha podle Přílohy č. 1 vyhlášky č. 00/2002 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů 1 x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zjednodušeném

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMICKÁ DATA ING. JANA VODÁKOVÁ, PH.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ KONSOLIDOVANÁ ROZVAHA V mil. Kč Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: Bod K 31. 12. 2016 Dlouhodobý

Více

Výkaz o úplném výsledku hospodaření dle IFRS

Výkaz o úplném výsledku hospodaření dle IFRS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výkaz o úplném výsledku hospodaření dle IFRS Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Struktura

Více

Zkouška IFRS specialista ze dne 20. 6. 2014

Zkouška IFRS specialista ze dne 20. 6. 2014 1 Konsolidovaný výkaz o úplném výsledku skupiny Alfa k 31. 3. 2014 Bodové hodnocení tis. Kč Tržby z prodeje zboží a služeb (187 600 + 79 920 * 5/12 2 600 výp (ii) 1 100 výp (ii)) 217 200 2 Náklady na prodané

Více

ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31. prosince 2016 Roční závěrka je sestavená v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, s vyhláškou č. 500/2002

Více

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ:

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ: ROZVAHA k 31.12.2017 (tis. Kč) IČ: 492 86 854 Označ. AKTIVA 31.12.2017 Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b 1 2 3 4 A K T I V A C E L K E M 733 490 137 144 596 346 684 000 B. Dlouhodobý majetek 284

Více

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Daňové odpisy Řídí se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, 30 Doba odpisování činí minimálně: odpisová skupina

Více

IFRS 5 Neoběžná aktiva držená za účelem prodeje a ukončované činnosti

IFRS 5 Neoběžná aktiva držená za účelem prodeje a ukončované činnosti Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu IFRS 5 Neoběžná aktiva držená za účelem prodeje a ukončované činnosti Ing. David Procházka, Ph.D.

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Leasingy (IAS 17 & IFRS 16)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Leasingy (IAS 17 & IFRS 16) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Leasingy (IAS 17 & IFRS 16) 1FU486 IFRS David Procházka 1 IAS 17: Základní charakteristika IAS 17

Více

Účetní systémy. Vykazování Závazků. 6. přednáška PS LS 10/11. Závazky = cizí zdroje financování. Krátkodobé x dlouhodobé (dle Koncepčního rámce)

Účetní systémy. Vykazování Závazků. 6. přednáška PS LS 10/11. Závazky = cizí zdroje financování. Krátkodobé x dlouhodobé (dle Koncepčního rámce) Účetní systémy 6. přednáška PS LS 10/11 Vykazování Závazků Závazky = cizí zdroje financování Krátkodobé x dlouhodobé (dle Koncepčního rámce) Závazek jako prvek účetních výkazů pro uvedení (uznání) v rozvaze

Více

4 Příjmy a výdaje, výnosy a náklady a jejich časové rozlišení

4 Příjmy a výdaje, výnosy a náklady a jejich časové rozlišení 4 Příjmy a výdaje, výnosy a náklady a jejich časové rozlišení Cíl kapitoly pochopení stanovení okamžiku uskutečnění výnosu a nákladu, pochopení vztahů mezi příjmy a výnosy, náklady a výdaji, pochopení

Více

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA K 31. PROSINCI 2014 Výkaz zisku a ztráty (tis. Kč) Pozn. Výnosy z prodané elektřiny a plynu

Více

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.)

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) 4. Účtování cenných papírů Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) Cenné papíry členění (v souladu s IAS 39) : k prodeji k obchodování

Více

Mezitímní účetní výkaznictví

Mezitímní účetní výkaznictví Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Mezitímní účetní výkaznictví Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

ROZVAHA ve zkráceném rozsahu

ROZVAHA ve zkráceném rozsahu Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. ROZVAHA ve zkráceném rozsahu ke dni... 31.12.2017 (v celých tisících Kč) IČ 26701626 Název a sídlo účetní jednotky Společenství vlastníků jednotek domu Bochovská

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

- oceňovací základny. IAS 36 - pokles hodnoty aktiv (novela od 2004) - fair value concept u finančních aktiv a závazků (novela 2004)

- oceňovací základny. IAS 36 - pokles hodnoty aktiv (novela od 2004) - fair value concept u finančních aktiv a závazků (novela 2004) Oceňování v IAS/IFRS Koncepční rámec - majetková podstata - oceňovací základny IAS 15 - dopad změn cen (od 2005 zrušen) IAS 29 - dopad změn cen v hyperinflaci IAS 21 - dopad změn směnných kurzů (novela

Více

Účetní systémy 2 4. přednáška druhá část. IAS 38 - Nehmotná aktiva

Účetní systémy 2 4. přednáška druhá část. IAS 38 - Nehmotná aktiva Účetní systémy 2 4. přednáška druhá část IAS 38 - Nehmotná aktiva Definice: Nehmotné aktivum je identifikovatelné nepeněžní aktivum nehmotné povahy, držené pro a) využití ve výrobě b) dodávku zboží nebo

Více

Zápis z dozorčí rady konané dne

Zápis z dozorčí rady konané dne Zápis z dozorčí rady konané dne 9.4.2014 Přítomni: Ing. Jindřich Svoboda, Ing. Petr Villner, Ing. Martin Barták, Lenka Krejčíková Program dozorčí rady: 1. Informace o ekonomické situaci Sportovního klubu

Více

Dlouhodobé cizí zdroje a. Bankovní účetnictví - účtová třída 5 1

Dlouhodobé cizí zdroje a. Bankovní účetnictví - účtová třída 5 1 Bankovní účetnictví Dlouhodobé cizí zdroje a vlastní kapitál Bankovní účetnictví - účtová třída 5 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 5 Operace spojené s vlastními a dlouhodobými cizími zdroji jsou především

Více

Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc.

Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc. Časové rozlišení nákladů a výnosů Ing. Dana Kubíčková, CSc. Úvod Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku. Hospodářský výsledek je v účetnictví chápán jako výsledek hospodářské

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

ROZVAHA A K T I V A (v tisících Kč) Česká republika. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb.

ROZVAHA A K T I V A (v tisících Kč) Česká republika. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. ROZVAHA Název, sídlo, právní forma a předmět činnosti účetní jednotky ke dni... 31.12.2015 Společenství vlastníků jednotek domu Bochovská 560 (v tisících Kč)

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

ROZVAHA. ve zjednodušeném rozsahu ke dni ( v celých tisících Kč ) označ PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní. řád

ROZVAHA. ve zjednodušeném rozsahu ke dni ( v celých tisících Kč ) označ PASIVA řád Běžné účetní Minulé účetní. řád Zpracováno v souladu s vyhláškou č. 500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2014 ( v celých tisících Kč ) IČ 25 00 37 80 Obchodní firma nebo jiný název účetní

Více

IFRS 1. První aplikace IFRS

IFRS 1. První aplikace IFRS IFRS 1 První aplikace IFRS Cíl standardu Zajistit, aby první závěrka v souladu s IFRS a její mezitímní účetní závěrky za příslušnou část období, obsahovaly informace, které jsou: Užitečné a srovnatelné.

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu 31/12/2006

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu 31/12/2006 Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 54/22 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31/12/26 Jméno a příjmení, obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU ÚČETNÍ ZÁVĚRKA V ZJEDNODUŠENÉM ROZSAHU ke dni 31. prosince 218 ( údaje jsou vyčísleny v celých tisících Kč ) sestavená v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, s

Více

US GAAP - Oběžná aktiva

US GAAP - Oběžná aktiva US GAAP - Oběžná aktiva Pohledávky - oceněny dle svého charakteru (dlouhodobé, krátkodobé, dle způsobu vzniku) Rezerva na nedobytné pohledávky US GAAP vyžaduje tvorbu této rezervy u každé společnosti,

Více

Zúčtovací vztahy (účtová třída 3)

Zúčtovací vztahy (účtová třída 3) Zúčtovací vztahy (účtová třída 3) Charakteristika zúčtovacích vztahů (pohledávek a závazků) - vztahy s jinými ekonomickými subjekty účetními jednotkami, v nichž vystupuje buď jako věřitel, který má právo

Více

Rozvaha v plném rozsahu

Rozvaha v plném rozsahu Rozvaha v plném rozsahu Běžné účetní období Minulé úč. období 2013 Minulé úč. období 2012 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 138 087-363 027 775 060 763 997 749 352 A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY IČO: 00288004 Název: Obec Bedihošť Sídlo: Prostějovská 13, 798 21 Bedihošť sestavený k 312017 Kontaktní osoba: Vladimíra Mlatečková, obecbedihost@volny.cz, 582368528 A. Informace podle 7 odst. 3 zákona

Více

IFRIC 14 IFRIC INTERPRETACE 14 IAS 19 Omezení hodnoty aktiva z definovaných požitků, požadavky na minimální financování a jejich vzájemný vztah

IFRIC 14 IFRIC INTERPRETACE 14 IAS 19 Omezení hodnoty aktiva z definovaných požitků, požadavky na minimální financování a jejich vzájemný vztah IFRIC 14 IFRIC INTERPRETACE 14 IAS 19 Omezení hodnoty aktiva z definovaných požitků, požadavky na minimální financování a jejich vzájemný vztah [Novelizace interpretace Nařízení Komise (ES) č. 1263/2008

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 2 5 U k á z k a k n i h

Více

IAS 1 Presentace účetní závěrky

IAS 1 Presentace účetní závěrky IAS 1 Presentace účetní závěrky Úplná sada účetní závěrky obsahuje tyto součásti: (a) výkaz o finanční situaci ke konci období (b) výkaz o úplném výsledku za období (c) výkaz změn vlastního kapitálu za

Více

Obec SVOR IČO OO261009

Obec SVOR IČO OO261009 Obec SVOR IČO OO261009 --------------------------------------------------- 471 51 Svor 195 tel.: 487 751 522, mobil 725 O71 177, e-mail: ou.svor@quick.cz Směrnice č.5/2011 podrozvahová evidence Obec Svor

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Investice do nemovitostí (IAS 40)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Investice do nemovitostí (IAS 40) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Investice do nemovitostí (IAS 40) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Klasifikace nemovitostí Účel pořízení

Více

IAS 16. Pozemky, budovy, zařízení

IAS 16. Pozemky, budovy, zařízení IAS 16 Pozemky, budovy, zařízení Cíl standardu Popsat přístup k účtování pozemků (P), budov (B) a zařízení (Z) Řeší problémy spojené: S časovým uznáním aktiv. Určením jejich účetní hodnoty. Účtováním odpisů.

Více

Účetní systémy 2 9.př.

Účetní systémy 2 9.př. Účetní systémy 2 9.př. IAS 14 Vykazování podle segmentů Vykazování podle segmentů znamená rozčlenit výpověď o majetku a jeho zdrojích a změnách v majetku a jeho zdrojích dosažené za účetní období na dílčí

Více

7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu)

7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu) 7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu) Cíl kapitoly seznámit se s logikou účtování a vykazování výroby v druhovém členění nákladů; pochopit význam změny stavu výrobků. Úvodní otázky 1. Definujte

Více

Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006

Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006 Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006 ROZVAHA 2006- hodnoty netto v tis. Kč Běžné obd. Minulé obd. 2006 2005 AKTIVA CELKEM 69 157 59 774 A. Pohledávky za upsaný základní kapitál

Více

PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady

PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady A.1. PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2016 IČO: 00287032 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Obec Bělov Účetní

Více

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ TŘÍDA 5 - NÁKLADY Charakteristika: jsou měřítkem spotřeby/opotřebení majetku ú.j. a práce zaměstnanců. Vhodný systém evidence zajišťuje

Více

Charakteristika předmětu. Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví

Charakteristika předmětu. Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví Požadavky na ukončení předmětu 50 % účast Prezentace (jedna povinná + další,

Více

Pravidla pro sestavování regulačních výkazů číslo 25 pro držitele licence na uskladňování plynu

Pravidla pro sestavování regulačních výkazů číslo 25 pro držitele licence na uskladňování plynu Příloha č. 7 k vyhlášce č. 59/2012 Sb. Pravidla pro sestavování regulačních výkazů číslo 25 pro držitele licence na uskladňování plynu Pravidla stanovují způsob vyplňování regulačních výkazů, kterými jsou:

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč. B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54

ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč. B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 Označ. AKTIVA řádek Běžné účetní období Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 A K

Více

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU)

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) 6.3 Cizí zdroje - závazky podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, vymezení

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 00600890 Název: Obec Žákovice Sídlo: Žákovice 100, 753 54 Žákovice A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) "Účetní jednotka pokračuje v následujícím účetním období

Více

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA INVENTARIZACE - inventarizace fyzická a dokladová - inventarizace majetku (všech účtů aktiv) - inventarizace závazků (vlastní kapitál a cizí zdroje) - zjištění a vypořádání, zaúčtování

Více

Příloha k účetní závěrce společnosti Lesy-voda, s. r. o. P Ř Í L O H A k rozvaze a výkazu zisku a ztráty k rozvahovému dni 31. 12.

Příloha k účetní závěrce společnosti Lesy-voda, s. r. o. P Ř Í L O H A k rozvaze a výkazu zisku a ztráty k rozvahovému dni 31. 12. P Ř Í L O H A k rozvaze a výkazu zisku a ztráty k rozvahovému dni 31. 12. 2014 I. Základní údaje Obchodní firma: Sídlo: Identifikační číslo: Právní forma: Předmět podnikání: Datum vzniku: Lesy-voda, s.r.o.

Více

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva...

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva... Obsah Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...................xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek.......................... XVI Předmluva....................................................

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní

Více

Poznámka...zvýšený objem produkce je podnik schopen pokrýt lepším využitím stávající výrobní kapacity.

Poznámka...zvýšený objem produkce je podnik schopen pokrýt lepším využitím stávající výrobní kapacity. Příklad na řízení pohledávek Podnik má roční objem realizace 18 mil. Kč, náklady na prodané zboží činí celkem 16 mil. Kč, z toho - fixní náklady...6 mil. Kč, - variabilní náklady...10 mil. Kč. Podnik poskytuje

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY ve zjednodušeném rozsahu

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY ve zjednodušeném rozsahu Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/2002 Sb. VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31.12.2008 (v celých tisících Kč) IČ 26701626 Obchodní firma nebo jiný název účetní

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY IČO: 00578495 Sídlo: Ostružno 5, 506 01 Ostružno Kontaktní osoba: A. Název: Obec Ostružno sestavený k 312016 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Obec má zřízenou příspěvkovou organizaci. Účetní jednotka

Více

Návaznost předmětu FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ A VÝKAZNICTVÍ na ostatní předměty

Návaznost předmětu FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ A VÝKAZNICTVÍ na ostatní předměty FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ A VÝKAZNICTVÍ (zkouška č. 6) Cíl předmětu Zkouška by měla otestovat schopnost adeptů sestavit účetní závěrku včetně výkazu peněžních toků a přílohy k účetní závěrce (připravit by je

Více

Pravidla pro sestavování regulačních výkazů pro držitele licence na obchod s elektřinou skupina 14

Pravidla pro sestavování regulačních výkazů pro držitele licence na obchod s elektřinou skupina 14 Příloha č. 5 k vyhlášce č. 404/2005 Sb. Pravidla pro sestavování regulačních výkazů pro držitele licence na obchod s elektřinou skupina 14 Pravidla stanoví způsob vyplňování regulačních výkazů, kterými

Více

VZTAH MANAŽERSKÉHO ÚČETNICTVÍ K FINANČNÍMU A DAŇOVÉMU ÚČETNICTVÍ Případová studie BETA I. varianta 2009

VZTAH MANAŽERSKÉHO ÚČETNICTVÍ K FINANČNÍMU A DAŇOVÉMU ÚČETNICTVÍ Případová studie BETA I. varianta 2009 KAPITOLA 1 VZTAH MANAŽERSKÉHO ÚČETNICTVÍ K FINANČNÍMU A DAŇOVÉMU ÚČETNICTVÍ Případová studie BETA I. varianta 2009 BETA, a. s. vyrábí doplňky výživy pro sportovce. V průběhu roku 2008 zahájila výrobu nového

Více

Sestavování rozpočtové výsledovky, rozvahy a rozpočtu peněžních toků + integrace finančního a věcného plánu

Sestavování rozpočtové výsledovky, rozvahy a rozpočtu peněžních toků + integrace finančního a věcného plánu Sestavování rozpočtové výsledovky, rozvahy a rozpočtu peněžních toků + integrace finančního a věcného plánu Úloha 1 Podnik Firma vyrábí cyklistické rukavice. Předběžná kalkulace variabilních nákladů na

Více

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni ( v celých tisících Kč )

ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu. ke dni ( v celých tisících Kč ) Rozvaha podle Přílohy č. vyhlášky č. 00/00 Sb. Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání za daň z příjmů x příslušnému finančnímu úřadu ROZVAHA ve zjednodušeném rozsahu

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s.

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s. Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s. Ulice Sokolovská 138 Obec Praha 8 PSČ 186 00 E-mail Internetová adresa Jméno,

Více