Předloha CAD I TVORBA ODLITKU A JEHO OBROBENÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předloha CAD I TVORBA ODLITKU A JEHO OBROBENÍ"

Transkript

1 Předloha CAD I TVORBA ODLITKU A JEHO OBROBENÍ CreoElements/Pro 5.0 Tvorba součásti, jejíž základ tvoří odlitek, kopíruje při modelování reálný výrobní postup. Ten je rozdělen do dvou základních kroků: 1) zhotovení neopracovaného odlitku tedy součásti, která vznikne odlitím do formy 2) zhotovení kompletní součásti tedy její dokončení pomocí operací obrobení (vrtání, frézování, ) Tento postup je potřeba dodržet i při modelování na počítači. Výsledkem práce tedy budou dva 3D modely (každý v samostatném souboru) prvním bude neobrobený odlitek, druhým pak finální podoba součásti se všemi obrobenými prvky. Následující předloha obsahuje operace, které by již měly být známy z předchozích cvičení. Proto již nejsou detailně popsány. Dále obsahuje i nové postupy. Ty jsou vždy v nadpisu kapitoly označeny (***nový postup***) a kapitola je popisuje detailně. 1. NEOPRACOVANÝ ODLITEK 1.1. Úvod Cílem této kapitoly je vytvoření odlitku dle následujícího obrázku. Při tvorbě modelu odlitku je třeba vždy vycházet z reálných možností a pravidel pro tvorbu forem a možností vyjmutí odlitku z formy. Tyto zásady musíme vždy respektovat při návrhu tvaru odlitku. Ten tedy nemůže být libovolný a jeho návrh by měla vždy doprovázet rozvaha o konstrukci formy. V našem případě bude forma ze třech dílů - díl č.1 spodek a vnitřek - díl č.2 polovina vnějšího tvaru s nálitkem - díl č.3 polovina vnějšího tvaru bez nálitku Z tohoto systému tedy bude dále vycházet tvar odlitku tedy hlavně způsob úkosů ploch a zaoblení hran, aby mohl být hotový odlitek vyjmut z formy.

2 1.2. Založení modelu - založíme nový soubor (new) - zvolíme typ part, sub-type solid - jméno viko_odlitek - potvrdíme OK - v dalším panelu zvolíme šablonu mmns_part_kst a potvrdíme OK 1.3. Základ odlitku příkaz Revolve Základem odlitku bude následující rotační součást: - spustíme příkaz Revolve - v nabídce Placement nadefinujeme skicu: - sketch plane: FRONT - reference: RIGHT - orientation: right Ve skicáři pak nakreslíme následující skicu: - svislá osa rotace je Geometry Centerline a je ukotvena na svislé referenci. Ostatní čáry jsou Line a spodní vodorovná čára je ukotvena na vodorovné referenci. Poznámka: Ukotvení čar k referencím je důležité pro jednoznačnou polohu tělesa vůči rovinám Right a Top, které jsou pak použity v další konstrukci. - ukončíme skicář a dokončíme operaci Revolve rotací o 360º Vnitřní dutina příkaz Shell (***nový postup***) Pokud potřebujeme vytvořit v tělese vnitřní dutinu, která přesně kopíruje vnější tvar, lze použít příkaz Shell (skořepina). Najdeme ho například v menu Insert. - spustíme příkaz Shell - nastavíme tloušťku stěny skořepiny - zde je 5 - nastavíme směr tvorby stěny: ten udává, zda se stěna skořepiny vytvoří od stávajícího vnějšího tvaru dovnitř nebo ven zde bude dovnitř Další nastavení jsou přístupná po rozbalení záložky References. Tady můžeme zvolit plochy, na kterých nebude skořepina vytvořena (Removed Surfaces) a plochy s odlišnou tloušťkou stěny (Non-default thickness).

3 Na tomto tělese se skořepina nemá vytvořit na horní a dolní kruhové ploše. - klikneme do pole Removed Surfaces abychom aktivovali tuto volbu - klikneme na horní kruhovou plochu na tělese (označí se růžově) - při stisknutém CTRL následně vybereme i dolní kruhovou plochu vpravo Výsledek je obrázku vpravo. Poznámka: Podobným způsobem můžeme i v poli Non-default thickness označit plochy a přiřadit jim jinou tloušťku stěny. Toto ale v našem případě neprovádíme Spodní čtvercová část příkaz Extrude V této části přidáme k tělesu spodní čtvercovou část. - spustíme příkaz Extrude - v nabídce Placement nadefinujeme skicu: - sketch plane: TOP - reference: RIGHT - orientation: right Ve skicáři pak nakreslíme následující skicu: Poznámka: doporučuje se přejít na nevystínované zobrazení (např. Wireframe) z důvodu lepšího přehledu ve skice - nakreslíme svislou a vodorovnou osu souměrnosti (čára Centerline), obě prochází středem tělesa a jsou kotveny na svislou a vodorovnou referenci - nakreslíme obdélník (buď ze čtyřech úseček nebo příkazem Rectangle) - vazbou Equal nastavíme shodnou délku stran (z obdélníku je čtverec) - vazbou Symmetric vycentrujeme čtverec podle vodorovné osy a následně i podle svislé osy - zakótujeme rozměr čtverce na příkazem Use zkopírujeme hranu vnitřní válcové dutiny v tělese, aby ve čtverci vznikl kruhový otvor kopírující vnitřní dutinu tělesa - ukončíme skicář Dokončíme příkaz Extrude - nastavíme výšku vysunutí na hodnotu 8 - směr vysunutí je od stávajícího tělesa, tedy tak, aby nová hmota neprorostla do válcové části Tímto je hotový základní tvar tělesa. Poznámka: Před tvorbou dalších detailů modelu se doporučuje upravit tento základní tvar dle zásad pro zaformování tedy vytvoření úkosů (zešikmení ploch). Některé detaily by totiž mohly bránit jeho provedení. Typickým příkladem je zaoblení je dobré si zapamatovat, že udělat úkos na ploše, která končí zaoblením většinou nelze, ale zaoblit hranu na ploše s úkosem jde bez problémů. Je tedy velmi vhodné provádět úkos na plochách průběžně při tvorbě tělesa a pak teprve dokončit na tělese detaily.

4 1.6. Úkos příkaz Draft (***nový postup***) Základním pravidlem pro zaformování je, že při vyjímání výrobku z formy se musí mezera mezi stěnou výrobku a formou zvětšovat. Z tohoto tedy plyne, že vnitřní válcové části odlitku nemohou zůstat válce, ale musí to být vlastně kužele. Protože se forma vyjímá směrem dolů (viz schéma v úvodu), musí se vnitřní válcové plochy zužovat směrem k hornímu otvoru. Nejprve zúžíme spodní vnitřní válcovou část: - spustíme příkaz Draft (například v roletě Insert) - rozvineme záložku References - v poli Draft surfaces je plocha (nebo i více ploch), na kterých provádíme úkos - klikneme do tohoto pole, abychom aktivovali volbu - klikneme na vnitřní válcovou plochu v tělese (označí se barevně) - v poli Draft hinges se určuje pant, tedy místo, kde úkos začíná. Nejjednodušším pantem je plocha kolmá na plochu s budoucím úkosem - klikneme do tohoto pole, abychom aktivovali volbu - klikneme na spodní čtvercovou plochu na tělese - to bude pant pro tento případ - nastavíme hodnotu úhlu úkosu zde na 2º - nastavíme směr úkosu zde tak, aby se válec zužoval směrem k hornímu otvoru Shodným způsobem zúžíme i otvor v horním nálitku - spustíme znovu příkaz Draft - rozvineme záložku Reference - do Draft surfaces vybereme vnitřní válcovou plochu díry v nálitku - Draft hinges (tedy pant) bude vnitřní kruhová plocha tvořící strop velké vnitřní válcové dutiny - úhel úkosu opět 2º - směr úkosu tak, aby se díra zužovala směrem k hornímu otvoru Výsledkem těchto operací je tedy změna vnitřních válcových ploch na kuželové se směrem zúžení k hornímu otvoru. Výsledek se dá zkontrolovat při nevystínovaném modelu. Mělo by být jasně vidět, jak se hrany vnitřních ploch zužují.

5 1.7. Úkos příkaz Draft složitější varianta (***nový postup***) V některých případech je úkos složitější, protože plochu je třeba rozdělit na části a každou část ukosit zvlášť. Příkladem může být čtvercová část našeho tělesa. Vzhledem k tomu, že v horní části je forma ze dvou polovin, musí být čtvercová část uprostřed nejtlustší a zužovat se souměrně ke dvěma protilehlým stranám. Aby příkaz Draft mohl pracovat tímto způsobem, musí existovat v místě dělení plochy rovina, podle které se plocha rozlomí na dvě části. Tato rovina bude označena jako pant. V našem případě je to rovina Right. - spustíme příkaz Draft - (*) Rozvineme záložku Reference - do Draft surfaces vybereme horní čtvercovou plochu - jako Draft hinges (tedy pant) vybereme rovinu Right Nyní musíme plochu rozlomit v místě pantu - rozvineme záložku Split - ve Split options vybereme Split by draft hinde (tj. dělení dle pantu) - v Side options nastavíme Draft sides dependently (obě části budou závislé - tedy ukosené shodným úhlem) Zakončíme příkaz Draft s následujícími parametry - úhel opět 2º - směr tak, aby se plocha k okrajům zužovala - ukončíme zeleným zatržítkem Shodným způsobem musíme ukosit i obě horní kruhové plochy. Protože mají obě shodný pant, lze je ukosit najednou. - spustíme příkaz Draft - dále postupujeme naprosto shodně jako v předchozím kroku (v textu lze postupovat od místa označeného (*). Jedinou změnou je výběr ploch pro ukosení. Do pole Draft surfaces vybereme postupně při stisknutém CTRL obě horní kruhové plochy. Poznámka 1: Přehled ploch vybraných pro úkos lze zobrazit kliknutím na tlačítko Details vedle zeleného pole Draft surfaces Poznámka 2: kruhové plochy mají shodný pant i s horní čvercovou plochou, kterou jsme ukosili v minulém kroku. Všechny tři plochy tedy mohly být ukoseny současně v jednom příkazu Draft. Zde byla čtvercová plocha ukosena odděleně jen pro větší srozumitelnost postupu.

6 Pro správné zaformování je třeba ukosit ještě dvě boční plochy čtvercové části. Postup bude opět velmi podobný, plochy je třeba opět rozdělit podle téhož pantu - roviny Right. - spustíme příkaz Draft - do Draft surfaces vybereme postupně obě boční plochy kolmé na rovinu Right - jako Draft hinges (tedy pant) vybereme rovinu Right - rozvineme záložku Split - ve Split options vybereme Split by draft hinge - v Side options nastavíme Draft sides dependently - úhel opět 2º - směr tak, aby se plocha k okrajům zužovala - ukončíme zeleným zatržítkem 1.8. Zaoblení rohů čtvercové části příkaz Round Protože na čtvercové části jsou již úkosy, můžeme nyní zaoblit její rohy. Poznámka: Obráceně by to nešlo, protože zaoblené rohy by bránily úkosu bočních ploch. - spustíme příkaz Round - vybereme postupně čtyři rohové hrany - nastavíme hodnotu zaoblení na Boční nálitek příkaz Extrude Nálitek přesahuje hranu tělesa a končí 55mm od středu tělesa. Pro jeho konstrukci je vhodné vytvořit nejprve v tomto místě rovinu. Ta bude paralelní s rovinou Right a vzdálená od ní 55mm. - vytvoříme rovinu DTM1 např. Insert Model Datum Plane - jako referenci zvolíme rovinu Right - hodnotu Offset nastavíme na 55 Tuto rovinu nyní použijeme pro skicu nálitku - spustíme příkaz Extrude - v nabídce Placement nadefinujeme skicu - sketch plane: DTM1 - reference: FRONT - orientation: left - ve skicáři nakreslíme kružnici průměr 25 se středem v ose tělesa a vzdáleném 15 od dolní plochy tělesa - ukončíme skicář Dokončíme příkaz Extrude - zvolíme zakončení Extrude to selected point, curve, plane or surface - jako plochu pro zakončení zvolíme vnější válcovou plochu tělesa - ukončíme zeleným zatržítkem

7 Dále do nálitku vyvrtáme soustřednou díru - spustíme příkaz Hole - rozvineme záložku Placement Poznámka: soustředná díra se volí trochu atypicky. Jako první musí být vybrána osa soustřednosti a pak teprve plocha, kde díra začíná - vybereme osu nálitku - při stisknutém CTRL vybereme kruhovou plochu čela nálitku (obě volby jsou tedy v poli Placement) - nastavíme průměr díry na 15 a zakončení Drill to selected point, curve, plane or surface - jako plochu pro zakončení zvolíme tentokrát vnitřní válcovou stěnu dutiny v tělese. - ukončíme zeleným zatržítkem Válcové plochy nálitku (vnější plochu i vnitřní plochu otvoru) musíme opět přizpůsobit zaformování, znovu tedy musíme použít úkos. - spustíme příkaz Draft - do Draft surfaces vybereme vnější válcovou plochu nálitku - při stisknutém CTRL přidáme i vnitřní válcovou plochu díry v nálitku - jako Draft hinges (pant) vybereme rovinu na čele nálitku tedy DTM1 - úhel 2º - směr nastavíme tak, aby se vnější plocha nálitku rozšiřovala směrem k tělesu - zakončíme zeleným zatržítkem Tímto je model tělesa odlitku prakticky hotový, zbývá pouze dokončit tvar tak, aby byly splněny podmínky pro zaformování všechny hrany uvnitř formy musí být zaoblené Zaoblení hran příkaz Round Při zaoblování hran může vzniknout problém na styku dvou zaoblení tedy v různých rozích. Aby se tyto problémy minimalizovaly, je vhodné u sousedících hran dodržet následující pravidlo: - nejprve zaoblit ty hrany, kde zaoblení hmota ubude tedy vnější hrany - pak zaoblit hrany, kde zaoblením hmota přibude tedy koutové hrany - na sebe navazující hrany (tedy hrany tvořící obvod nějaké plochy) zaoblit najednou - spustíme příkaz Round - nastavíme radius na 2 - vybereme postupně všechny vnější hrany: - hrany tvořící smyčku na vrchní straně čtvercové části - obě poloviny kruhové hrany na vrchu válcové části - obě poloviny vnější kruhové hrany na horním nálitku - vnější kruhovou hranu na konci bočního nálitku - kruhovou hranu otvoru na vnější straně bočního nálitku

8 Tím jsme zaoblili všechny vnější hrany a můžeme pokračovat zaoblením hran koutových. - spustíme znovu příkaz Round - nastavíme radius na 2 - vybereme postupně všechny koutové hrany - celou smyčku hran mezi válcovou a čtvercovou částí - celou smyčku hran okolo bočního nálitku - obě poloviny hrany na spodku horního nálitku Poznámka: Zaoblení jednotlivých smyček hran šlo pochopitelně udělat i samostatnými příkazy. Tedy např. hrana okolo horního nálitku mohla být zaoblena samostatně. Pokud je tvar hodně složitý lze takovéto rozdělení do více kroků doporučit, lépe se pak hledají eventuelní chyby bránící provedení příkazu. Nyní jsou z vnější strany tělesa všechna zaoblení hotová. Ještě zbývá zaoblit hrany ve vnitřní dutině. Zde se budou zaoblovat pouze dvě kruhové hrany ohraničující kruhovou plochu na horní straně dutiny. Na jedné hraně se hmota přidává, na druhé ubírá. Protože se hrany ale nikde nestýkají, lze toto zaoblení udělat najednou. - spustíme znovu příkaz Round - nastavíme rádius na 2 - vybereme postupně obě kruhové hrany na vnitřní horní ploše dutiny (tedy hranu mezi boční a horní stěnou dutiny a hranu okolo otvoru v horním nálitku) Toto byla poslední operace, odlitek je hotový. Uložíme (roleta File Save) a můžeme okno s odlitkem uzavřít (roleta File Close Window) 2. FINÁLNÍ MODEL - OPRACOVANÝ ODLITEK 2.1. Úvod Opracování odlitku se provádí v novém samostatném souboru. Výsledkem tedy budou dva modely původní neopracovaný odlitek v jednom souboru (ten již máme hotový a uložený) a obrobený finální výrobek v souboru druhém. Ten nyní založíme Založení modelu - založíme nový soubor (new) - zvolíme typ part, sub-type solid - jméno viko_obrobek - potvrdíme OK - v dalším panelu zvolíme šablonu mmns_part_kst a potvrdíme OK

9 2.3. Vložení hotového odlitku do nového modelu (***nový postup***) Hotový odlitek uložený v souboru vložíme do nového modelu jako sdílená data. - roleta Insert Shared data Merge/Inheritance - klikneme na ikonu otevření panelu pro výběr souboru - vybereme soubor s odlitkem a panel ukončíme tlačítkem Open - model odlitku se nám zobrazí v náhledovém okně a otevře se panel External Merge Tento panel slouží k definici zakotvení vkládaného modelu v prostoru. To se provádí pomocí vazeb (Constraint). Nejjednodušší způsob zakotvení je volba default (ta sesouhlasí roviny Front, Right a Top vkládaného tělesa se shodnými rovinami nového modelu. - v panelu rozbalíme roletku Constraint type - zvolíme položku Default - panel zavřeme zeleným zatržítkem Poznámka: o dalších typech vazeb se dozvíte více v předmětu CAD II Tímto jsme nadefinovali vše potřebné. - zakončíme celý příkaz zeleným zatržítkem vpravo nahoře Odlitek se nyní zobrazí přímo v hlavním okně. Ve stromě modelu je veden jako jeden kompaktní díl External Merge id xxx Obrobení Na operace obrobení nejsou žádné speciální příkazy. Používáme standardní operace Extrude, Revolve, Hole,.. pomocí kterých odebíráme z odlitku materiál. Poznámka: tyto operace v reálu představují opracování ploch např. pro montáž navazujících dílů Spodní dosedací plocha víka - Revolve Spodní plochu víka celou snížíme o 0,5 mm a vyrobíme do ní válcové zahloubení průměr 90mm a hloubka 2mm. - spustíme příkaz Revolve - v nabídce Placement nadefinujeme skicu: - sketch plane: RIGHT - reference: TOP - orientation: top - skica je následující: - svislá osa rotace je Geometry Centerline a je ukotvena na svislé referenci ose tělesa - ostatní čáry jsou Line - spodní vodorovná úsečka je vazbou Coincident ztotožněna se spodní hranou tělesa - kóta 90 je průměr válcového zahloubení, průměr 150 je jen pro odebrání materiálu ze zbytku plochy - může to být cokoliv většího než rozměr tělesa - ukončíme skicář - nastavíme odebrání materiálu, úhel rotace na 360 a zakončíme příkaz zeleným zatržítkem

10 Horní nálitek Revolve Dosedací plochu horního nálitku srovnáme do roviny odebereme 2,5mm od vrchu tělesa. Postup je tentýž jako ve , pouze skica bude jiná. - svislá osa rotace je Geometry Centerline a je ukotvena na svislé referenci ose tělesa - ostatní čáry jsou Line - tvoří obdélník - pravá svislá čára je vazbou Coincident ztotožněna s bodem nálitku - horní vodorovná úsečka je vazbou Coincident ztotožněna s horní vodorovnou hranou na nálitku (hrana rozlomení plochy v dělící rovině) - ukončíme skicář - nastavíme odebrání materiálu, úhel rotace na 360 a zakončíme příkaz zeleným zatržítkem Boční nálitek Revolve Dosedací plochu bočního nálitku obrobíme rovněž o 2,5mm. Postup opět prakticky totožný. Opět můžeme použít příkaz Revolve rozdíly: - sketch plane: FRONT - osa rotace je vazbou Coincident ukotvena na osu nálitku Závity v otvorech nálitků Hole V obou nálitcích do jejich otvorů uděláme soustřednou díru se závitem M18x1. Díra bude skrz celý nálitek, závit bude do hloubky 10mm od čela nálitku. Nejprve horní nálitek: - spustíme příkaz Hole - rozvineme záložku Placement - vybereme osu horního nálitku - při stisknutém CTRL vybereme kruhovou plochu čela horního nálitku - nastavíme parametry otvoru závit M18x1 - zakončení díry skrz vše tedy volba Drill to intersect with all surfaces - v záložce Shape nastavíme délku závitu na hodnotu 10 - ukončíme zeleným zatržítkem Boční nálitek: Tentýž postup jako pro nálitek horní, jen volba zakončení díry nemůže být skrz vše, protože by díra prošla i protilehlou stěnou odlitku. Díru musíme zakončit někde uvnitř vnitřní válcové dutiny. Volíme tedy zakončení Drill to selected point, curve, plane or surface a jako zakončovaní plochu zvolíme buď vnitřní válcovou stěnu nebo třeba rovinu Right procházející středem tělesa.

11 Čtyři otvory M8x1 ve čtvercové ploše Hole + Pattern Nejprve jeden otvor - příkaz Hole - výchozí plocha pro otvor je spodní plocha tělesa - umístění Linear - Offset Reference jsou roviny Right a Front, tedy roviny procházející svislou osou tělesa - vzdálenost od obou je shodně 40 - závit M8x1 - zakončení díry skrz vše - v záložce Shape délka závitu také skrz tedy Thru Thread - zakončíme zeleným zatržítkem Zbylé díry vytvoříme nejjednodušeji jako Pattern díry právě vyrobené - ve stromě tělesa klikneme pravým tlačítkem na právě vytvořenou díru - z nabídky vybereme Pattern - v první levé roletce zvolíme typ patternu Axis - jako osu vybereme svislou osu procházející středem tělesa - počet prvků 4, úhel přírůstku 90 (nebo celkový úhel 360 ) - zakončíme zeleným zatržítkem Tímto je práce dokončena. Výsledek by měl vypadat následovně: Zbývá model uložit (Save).

Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU

Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU Cílem čtvrtého cvičení je osvojit si na jednoduchém modelu odlitku základní postupy při tvorbě úkosů, přídavků na obrábění a skořepin na 3D

Více

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Vymodelujte součást Rohatka_100 v SolidWorks, model uložte jako soubor součásti SolidWorks (Rohatka_100.SLDPRT)

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I. TVORBA ROTAČNÍ SOUČÁSTKY - HŘÍDELE Pro/ENGINEER Wildfire 2.0

Cvičení 2 z předmětu CAD I. TVORBA ROTAČNÍ SOUČÁSTKY - HŘÍDELE Pro/ENGINEER Wildfire 2.0 Cvičení 2 z předmětu CAD I. TVORBA ROTAČNÍ SOUČÁSTKY - HŘÍDELE Pro/ENGINEER Wildfire 2.0 Cílem druhého cvičení je osvojení základních postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především

Více

Metodický postup konstrukce válcové frézy. Vlastní konstrukce válcové frézy

Metodický postup konstrukce válcové frézy. Vlastní konstrukce válcové frézy Metodický postup konstrukce válcové frézy Tento postup slouží studentům třetího ročníku studujících předmět. Jsou zde stanovena konstrukční pravidla, která by měli studenti aplikovat při správné konstrukci

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

DRSNOST POVRCHU. CreoElements/Pro 5.0

DRSNOST POVRCHU. CreoElements/Pro 5.0 Předloha CAD I TOLERANCE ROZMĚRŮ, GEOMETRICKÉ TOLERANCE, DRSNOST POVRCHU CreoElements/Pro 5.0 Úvod Tato předloha popisuje postupy pro tolerování rozměrů, vytvoření geometrických tolerancí a předepsání

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I. TVORBA ROTAČNÍ SOUČÁSTKY - HŘÍDELE Pro/ENGINEER Wildfire 4.0

Cvičení 2 z předmětu CAD I. TVORBA ROTAČNÍ SOUČÁSTKY - HŘÍDELE Pro/ENGINEER Wildfire 4.0 Cvičení 2 z předmětu CAD I. TVORBA ROTAČNÍ SOUČÁSTKY - HŘÍDELE Pro/ENGINEER Wildfire 4.0 Cílem druhého cvičení je osvojení základních postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

1 Zrcadlení, středění

1 Zrcadlení, středění 1 Příkaz zrcadlení slouží k vytváření prvků, které jsou položené souměrně vzhledem k ose součásti. Jako příklad nám poslouží model klíče. Nakreslíme skicu a osu, kolem které provedeme zrcadlení prvků skici.

Více

Konstrukce součástky

Konstrukce součástky Konstrukce součástky 1. Sestrojení dvou válců, které od sebe odečteme. Vnější válec má střed podstavy v bodě [0,0], poloměr podstavy 100 mm, výška válce je 100 mm. Vnitřní válec má střed podstavy v bodě

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budem zabývat jedním ze speciálních prvků, kterýmž je Větrací otvor. Jak název

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se efektivní práci ve 3D modelování, s použitím

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 09 PŘIDAT ÚKOS] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budeme věnovat výhradně příkazu Přidat úkos. Tento příkaz se používá pro úkosování

Více

Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele (viz následující obr.) osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních,

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště strojírenské a elektrotechnické, Brno, Trnkova 113 Rotační součástka Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 16 SKOŘEPINY - TENKOSTĚNNÉ TĚLESO, OBLAST, ZESÍLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 16 SKOŘEPINY - TENKOSTĚNNÉ TĚLESO, OBLAST, ZESÍLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 16 SKOŘEPINY - TENKOSTĚNNÉ TĚLESO, OBLAST, ZESÍLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budeme zabývat příkazy ze skupiny pro úpravu

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Základní prvky modelování

Více

PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU CATIA V5 R14 VÝKRES

PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU CATIA V5 R14 VÝKRES Cvičení 5 z předmětu CAD I. PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU CATIA V5 R14 VÝKRES Cílem pátého cvičení je osvojit si na jednoduchém modelu hřídele základní postupy při tvorbě výkresu rotační součástky.

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 27.10.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výkresu sestavy

Více

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cílem cvičení je vytvořit jednoduchý model obrobku z odlitku. Obrobek je odvozen z předem vytvořeného odlitku z předcházejícího cvičení.

Více

Začínáme s PowerShape Milan Brouček 2007

Začínáme s PowerShape Milan Brouček 2007 Začínáme s PowerShape Milan Brouček 2007 Otevřeme program Delcam PowerShape. Pro seznámení s ovládáním PowerShape, postačí nápověda, kterou najdete pod tlačítkem Help Getting started. Najdete zde vysvětlivky

Více

Cvičení 1 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ - HRANATÁ SOUČÁST - SVĚRKA V programu Autodesk Inventor Professional 2012

Cvičení 1 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ - HRANATÁ SOUČÁST - SVĚRKA V programu Autodesk Inventor Professional 2012 Cvičení 1 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ - HRANATÁ SOUČÁST - SVĚRKA V programu Autodesk Inventor Professional 2012 Parametrický 3D model tělesa je model, který je již od počátku jeho tvorby svázán se systémem

Více

UVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ CATIA V5 R14

UVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ CATIA V5 R14 Cvičení 1 z předmětu CAD I. UVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ CATIA V5 R14 Cílem prvního cvičení je na jednoduchém modelu svěrky (viz následující obr.) osvojit základní postupy při tvorbě parametrického

Více

Lineární pole Rotační pole

Lineární pole Rotační pole Lineární pole Rotační pole Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Vytvoření základu těla Vytvoření skici (přímka) Zakótování skici Zaoblení skici Vytvoření

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na sestavení/složení sestavy rozebíratelným způsobem. Tedy

Více

Cvičení 6 z předmětu CAD I.

Cvičení 6 z předmětu CAD I. Cvičení 6 z předmětu CAD I. OBROBEK- VÝKRES Pro/ENGINEER Wildfire2.0 Cílem cvičení je zhotovení obrobku z předchozího jednoduchého modelu odlitku, nastavení tolerancí, drsnosti povrchu a řezu pro budoucí

Více

Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba výkresu z modelu v SolidWorks 3D tisk výkres SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Součást Rohatka_100 byla namodelována v SolidWorks podle skicy (rukou kresleného náčrtku).

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 07 VYŘÍZNUTÍ PO ŠROUBOVICI A KOLMO K PLOŠE.]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 07 VYŘÍZNUTÍ PO ŠROUBOVICI A KOLMO K PLOŠE.] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 07 VYŘÍZNUTÍ PO ŠROUBOVICI A KOLMO K PLOŠE.] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je v první části dokumentu poskytnout uživateli

Více

CVIČEBNICE PRO SYSTÉM INVENTOR TVORBA DÍLŮ V PROSTŘEDÍ NORMA.IPT

CVIČEBNICE PRO SYSTÉM INVENTOR TVORBA DÍLŮ V PROSTŘEDÍ NORMA.IPT CVIČEBNICE PRO SYSTÉM INVENTOR TVORBA DÍLŮ V PROSTŘEDÍ NORMA.IPT Elektronická cvičebnice Ing. Vlastimil Hořák Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu CZ.1.07/1.1.07/03.0027 Tvorba elektronických učebnic

Více

Úlohy na měřicím přístroji TESA 3D MICRO HITE

Úlohy na měřicím přístroji TESA 3D MICRO HITE Úlohy na měřicím přístroji TESA 3D MICRO HITE Ing. Zdeněk Ondříšek 1 Obsah: 1. 0. 0 Cíle... 3 1. 1. 0 Než začneme... 3 1. 2. 0 Příprava součásti pro měření... 8 2. 0. 0 Úloha č. 1 Měření délky... 14 2.

Více

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5 Rešerše: Kreslení hřídele v programu CATIA V5 CATIA V5 Tento software je určen pro konstruování objemů a ploch. Je hojně využíván v automobilovém a leteckém průmyslu. Je to ideální nástroj nejen pro konstruktéry.

Více

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Příprava montážní dokumentace vyžaduje věnovat zvýšenou pozornost postupu sestavování jednotlivých strojních uzlů a detailům jednotlivých komponentů. Inventoru

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Spirála

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Spirála Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 25.5.2013 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Spirála Spirála vrták s válcovou

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly II

Více

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Časová dotace: 2 vyučovací hodina V poslední lekci tohoto bloku se naučíme jednoduše a přitom velice efektivně animovat. Budeme pracovat pouze s objekty, které jsme

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Páka modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony Norma

Více

Volba již definovaných nástrojů:

Volba již definovaných nástrojů: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: AlphaCAM - soustružení Definice a volba nástrojů

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM AUTODESK INVENTOR

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM AUTODESK INVENTOR 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM AUTODESK INVENTOR PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ 2 Panel nástrojů Prohlížeč součástí Modelovací prostor Nástroj ViewCube pro ovládání pohledu na model 3 Panel nástrojů Obsahuje základní ovládací

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Cvičení 6 z předmětu CAD I.

Cvičení 6 z předmětu CAD I. Cvičení 6 z předmětu CAD I. OBROBEK- VÝKRES Pro/ENGINEER Wildfire 4.0 Cílem cvičení je zhotovení obrobku z předchozího jednoduchého modelu odlitku, nastavení tolerancí, drsnosti povrchu a řezu pro budoucí

Více

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování.

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. 4 Přesné modelování Sice můžete změnit toleranci až během práce, ale objekty, vytvořené před touto změnou, nebudou změnou tolerance dotčeny. Cvičení

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na kótování výkresů. Naším cílem bude naučit se používat správné příkazy

Více

Cvičení 1 z předmětu CAD I. ÚVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ V programu Pro/Engineer 2001

Cvičení 1 z předmětu CAD I. ÚVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ V programu Pro/Engineer 2001 Cvičení 1 z předmětu CAD I ÚVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ V programu Pro/Engineer 2001 Parametrický 3D model tělesa je model, který je již od počátku jeho tvorby svázán se systémem vazeb a kót, které

Více

Skořepina v SolidWorks

Skořepina v SolidWorks Tvorba tenkostěnné součásti v SolidWorks Skořepina v SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 1. Zadání Vymodelujte v SolidWorks tenkostěnnou součást (skořepinu) víčko anténního zesilovače a uložte do souboru

Více

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV

TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní TVORBA VÝROBNÍ DOKUMENTACE CV Návody do cvičení předmětu Výrobní dokumentace v systému CAD Dr. Ing. Jaroslav Melecký Ostrava 2011 Tyto studijní

Více

Rešerše: Práce se sestavami v programu CATIA V5

Rešerše: Práce se sestavami v programu CATIA V5 Rešerše: Práce se sestavami v programu CATIA V5 David Jonáš 6.9.2008 Úvod V této rešerši si popíšeme práci se sestavami a ukážeme si modelování v kontextu sestav v programu CATIA V5. Předpokládám základní

Více

Vetknutý nosník zatížený momentem. Robert Zemčík

Vetknutý nosník zatížený momentem. Robert Zemčík Vetknutý nosník zatížený momentem Robert Zemčík Západočeská univerzita v Plzni 2014 1 Vetknutý nosník zatížený momentem (s uvažováním velkých posuvů a rotací) Úkol: Určit velikost momentu, který zdeformuje

Více

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Návody do cvičení předmětu Grafické systémy II Oldřich Učeň Martin Janečka Ostrava 2011 Tyto studijní materiály

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Svařenec páky modelování sveřenců v Inventoru Modelování svařenců Výklad: Autodesk Inventor poskytuje pro modelování svařovaných

Více

Obr.1: Modelované těleso

Obr.1: Modelované těleso Postup modelování 3D tělesa: Vypracoval: Jaroslav Šabek Obr.1: Modelované těleso Než začneme modelovat, tak si vytvoříme hladiny a to (teleso= žlutá, pomoc=růžová). Zároveň si připravíme pracovní plochu,

Více

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Hrubování 3D

Více

Cvičení 7 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA SESTAVY

Cvičení 7 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA SESTAVY Cvičení 7 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA SESTAVY Cílem cvičení je osvojit si na vytvoření jednoduché sestavy skládající se z několika jednoduchých dílů. Prvním po spuštění Inventoru

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 26.9.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy Vytváření

Více

Flash - animace. 17. Změna tvaru - Flash. Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013. www.isspolygr.cz. Flash. DUM číslo: 16 Název: Flash

Flash - animace. 17. Změna tvaru - Flash. Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013. www.isspolygr.cz. Flash. DUM číslo: 16 Název: Flash - animace 17. Změna tvaru - www.isspolygr.cz Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013 DUM číslo: 16 Strana: 1/11 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU Vypracoval Roman Drnec Datum vypracování 17. 8. 2009... Obsah Předmluva... 3 1. Příprava pracovní plochy... 4 1.1 Rozdělení obrazovky 1.2 Pohled na model

Více

Předloha CAD II TVORBA 2D DOKUMENTACE SESTAVY VÝKRES. CreoElements/Pro 5.0

Předloha CAD II TVORBA 2D DOKUMENTACE SESTAVY VÝKRES. CreoElements/Pro 5.0 Předloha CAD II TVORBA 2D DOKUMENTACE SESTAVY VÝKRES CreoElements/Pro 5.0 Úvod Tato předloha popisuje postup vytváření 2D výkresové dokumentace k sestavě. 1. DEFINICE ŘEZŮ Definici řezů je stejně jako

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby 3D modelu rotační součásti a zhotovení jejího výrobního výkresu..

Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby 3D modelu rotační součásti a zhotovení jejího výrobního výkresu.. ROTAČNÍ SOUČÁST - 3D MODEL Pro/ENGINEER - Wildfire Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby 3D modelu rotační součásti a zhotovení jejího výrobního výkresu.. Sestrojte model a výrobní

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

SIEMENS UGS NX 4. Česká zemědělská univerzita v praze - manuál. Unigraphics NX4_uživatelská příručka pro začátečníky. Tomáš Boháček 10/200 7.

SIEMENS UGS NX 4. Česká zemědělská univerzita v praze - manuál. Unigraphics NX4_uživatelská příručka pro začátečníky. Tomáš Boháček 10/200 7. SIEMENS UGS NX 4, SMAD 2.ročník distanční studium Grafické podklady pro tuto práci byly čerpány z: 1) 2) výukového programu společnosti UGS PRAHA produktů společnosti LEGO MC KLADNO, SMAD 2.ročník distanční

Více

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Návrhy forem v SolidWorks Forma - kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Úprava dílu pro zaformování - Vytvoření

Více

1 Hrubování, dokončování

1 Hrubování, dokončování 1 Při hrubování ponecháme přídavek na stěnách kapsy a na dnu v rozmezí 0,5 až 1 mm v závislosti na délce obráběné plochy. Velikost přídavků na obrábění najdeme ve strojírenských tabulkách. V tomto příkladu

Více

Cvičení 1 z předmětu CAD I. ÚVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Pro/ENGINEER WildFire 2.0

Cvičení 1 z předmětu CAD I. ÚVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Pro/ENGINEER WildFire 2.0 Cvičení 1 z předmětu CAD I ÚVOD DO PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Pro/ENGINEER WildFire 2.0 Parametrický 3D model tělesa je model, který je již od počátku jeho tvorby svázán se systémem vazeb a kót, které

Více

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica SolidWorks Skica je základ pro vytvoření 3D modelu její složitost má umožňovat tvorbu dílu bez problémů díl vytvoříte jen z uzavřené skici s přesně napojenými entitami bez zdvojení Otevření skici vyberte

Více

OBTÉKÁNÍ AUTA S PŘÍTLAČNÝM KŘÍDLEM VE 2D

OBTÉKÁNÍ AUTA S PŘÍTLAČNÝM KŘÍDLEM VE 2D INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 OBTÉKÁNÍ AUTA S PŘÍTLAČNÝM KŘÍDLEM

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 1 Obsah 1 OBSAH... 1 2 ÚVOD... 1 3 OTEVŘENÍ PREZENTACE MICROSOFT POWERPOINT 2013... 2 4 ULOŽENÍ DOKUMENTU... 3 5 FORMÁT PROJEKTU... 4

Více

Nápověda ke cvičení 5

Nápověda ke cvičení 5 Nápověda ke cvičení 5 Formát datum: vyznačíme buňky pravé tlačítko myši Formát buněk Číslo Druh Datum Typ: vybereme typ *14. březen 2001 Do tabulky pak zapíšeme datum bez mezer takto: 1.9.2014 Enter OK

Více

Úvod do problematiky ÚPRAVY TABULKY

Úvod do problematiky ÚPRAVY TABULKY Úvod do problematiky ÚPRAVY TABULKY Zaměříme se na úpravy, které určují finální grafickou úpravu tabulky (tzv. formátování.). Měnit můžeme celou řadu vlastností a ty nejdůležitější jsou popsány v dalším

Více

Sada 3 CAD3. 6. CADKON DT+ Dveře

Sada 3 CAD3. 6. CADKON DT+ Dveře S třední škola stavební Jihlava Sada 3 CAD3 6. CADKON DT+ Dveře Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Inspekce tvaru součásti

Inspekce tvaru součásti Inspekce tvaru součásti. Cílem cvičení je inspekce tvaru součásti spočívající načtení referenčního CAD modelu, v ustavení naskenovaného tvaru vzhledem k tomuto referenčnímu modelu, kontrole průměru spodního

Více

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování (nejen pro editaci STI v systému SINPRO, aktualizováno: 25. 6. 2015) v 2.0 Obsah TABULKY Úprava tabulek...

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

WDLS (BUILDINGDESIGN)

WDLS (BUILDINGDESIGN) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební METODICKÝ POSTUP PRO PRÁCI S PROGRAMEM WDLS (BUILDINGDESIGN) Vypracoval: doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Ing. Marcela Černíková Ing.

Více

Sada 3 CAD3. 4. CADKON DT+ Okna

Sada 3 CAD3. 4. CADKON DT+ Okna S třední škola stavební Jihlava Sada 3 CAD3 4. CADKON DT+ Okna Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Vkládání prvků do dokumentu MS Word

Vkládání prvků do dokumentu MS Word Vkládání prvků do dokumentu MS Word 1. Vkládání Do dokumentu můžeme vložit celou řadu prvků, počínaje čísly stránek a obrázky konče. 1.1. Konec stránky Pokud chceme, aby odstavec byl vždy posledním na

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I

Více

Konstrukce nepravidelného půdorysu

Konstrukce nepravidelného půdorysu Konstrukce nepravidelného půdorysu Chceme přenést nepravý úhel z reálu do programu CARAT. Pro přesnou konstrukci úhlu je třeba znát 3 strany. A. Postup měření stran v reálné místnosti. 1. Na stěně (2)

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_28-10 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 12 ZRCADLENÁ KOPIE PRVKU]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 12 ZRCADLENÁ KOPIE PRVKU] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 12 ZRCADLENÁ KOPIE PRVKU] 1 ÚVOD Tato kapitola je věnována funkci zrcadlená kopie prvku, která by měla uživateli v jeho budoucí práci

Více

1 Operace kapsování. Obr. 1 Adresář pro vkládání operací třískového obrábění

1 Operace kapsování. Obr. 1 Adresář pro vkládání operací třískového obrábění 1 Po nastavení parametrů obrobku se v levém sloupci historie tvorby programu objeví adresář Operations, do kterého vkládáme jednotlivé operace. Na adresář klikneme pravým tlačítkem myši objeví se lokální

Více

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu 1 MODEL STOLU V prvním kroku byly vytvořeny svislé desky stolu. Nástrojem Rectangle byl nakreslen obdélník o rozměrech 750 x 450 mm mezi zelenou a modrou osou s výchozím bodem v průsečíku os. Nástrojem

Více

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Deformační analýza stojanu na kuželky

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Deformační analýza stojanu na kuželky VŠB- Technická univerzita Ostrava akulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti Úvod do KP Autor: ichal Šofer Verze Ostrava Úvod do KP Zadání: Určete horizontální a vertikální posun volného konce stojanu

Více

Cvičení 6 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ VÝKRES

Cvičení 6 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ VÝKRES Cvičení 6 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ VÝKRES Cílem cvičení je osvojit si na jednoduchém modelu odlitého obrobku základní postupy při tvorbě výkresu.obrobek je vytvořen z předem vytvořeného

Více

Příklad Logo automobilky

Příklad Logo automobilky Zadání: Příklad Logo automobilky Vytvořte model součásti na obrázku a vygenerujte pro něj NC kód pomocí programu ArtCAM Pro 2011. Vypracování: 1. Nový model vytvoříme klinutím na - Nový model. 2. Nastavíme

Více

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Moduly cesta k racionálnější výuce Zefektivnění výuky oboru ICT aplikace osobních počítačů Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Tomáš Kmínek Projekt CZ.1.07/1.1.32/01.0013 je spolufinancován

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Napěťová analýza modelu s vrubem

VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti. Úvod do MKP Napěťová analýza modelu s vrubem VŠB- Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti Úvod do MKP Autor: Michal Šofer Verze 0 Ostrava 2011 Zadání: Proveďte napěťovou analýzu součásti s kruhovým vrubem v místě

Více

DALŠÍ MOŽNOSTI PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ

DALŠÍ MOŽNOSTI PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 4 DALŠÍ MOŽNOSTI PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Složitější postupy tvorby tělesa tažení, šablonování a skořepina. Model je koncovka hadice vysavače. Do té rozšířené části vzadu přijde zašroubovat

Více